Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-12-18

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 18 Δεκεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 5,68 ΔΙΣ. ΔΡΧ. ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

  • [02] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

  • [03] ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΑ ''ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ'' ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

  • [04] Σ.ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ: ΩΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ

  • [05] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΣΥΝΕΧΙΣΘΕΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

  • [06] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΑΕ ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ

  • [07] ΤΑ ΔΕΚΑ ΣΗΜΕΙΑ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Μ.ΡΙΦΚΙΝΤ

  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ -ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

  • [09] ΤΙΜΙΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΖΗΤΑ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

  • [10] ΠΡΟΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΔΕΥΕΙ ΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ-ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖOΜΕΝΟΙ

  • [11] ΕΝΑ ΛΑΒΑΡΟ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΩΝ, ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ 1811 ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ

  • [12] ΛΟΓΟΤΕXΝΙΚΕΣ "ΕΙΣΒΟΛΕΣ" ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ 1997 Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] 200 ΟΜΗΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ"ΦΩΤΕΙΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ" ΣΤΗ ΛΙΜΑ - ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ Ο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [14] ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟΝ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

  • [15] ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

  • [16] ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

  • [17] ΚΥΜΑ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

  • [18] ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [19] ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΑΘΡΟΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ

  • [20] ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

  • [21] ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΝ ΝΤΕΡ ΣΤΟΥΛ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [22] ΓΙΑ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  • [23] ΝΕΑ ΜΥΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΡΚΚ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΒΡΗΚΕ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΥΣ 5,68 ΔΙΣ. ΔΡΧ. ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΟΜΗΝΙΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

    Μέτρα κόστους 5,68 δισεκατομμυρίων δρχ. για την ανακούφιση και υποστήριξη των πληγέντων από την πρόσφατη θεομηνία κατοίκους της Ξάνθης και του παραγωγικού δυναμικού του νομού,καθώς και για την άμεση αποκατάσταση των υποδομών και του οικιστικού ιστού εξήγγειλε ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Κώστας Λαλιώτης,ο οποίος σήμερα επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Λάμπρος Παπαδήμας, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Απόστολος Φωτιάδης, καθώς και ο υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, Αθανάσιος Παπαγεωργίου και ο διοικητής των ΕΛΓΑ, κ. Ζερβουλάκης.

    Το ποσό αυτό θα διατεθεί στο πρώτο τετράμηνο του 1996. Τα 3,15 δισ.δρχ. αφορούν σε αποζημιώσεις και έργα ενίσχυσης και ανακούφισης των πληγέντων, ενώ τα 2,53 δισ. δρχ. θα διατεθούν για έργα άμεσης αποκατάστασης των υποδομών και του οικιστικού ιστού.

    Ανακοινώνοντας τα μέτρα, ο κ. Λαλιώτης τόνισε ότι αποτελούν συμπληρωματικές παρεμβάσεις στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης του νομού Ξάνθης, ύψους 112 δισ.δρχ., που έχει αρχίσει το 1994 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 1999.

    Αναλυτικότερα, για την άμεση στεγαστική αποκατάσταση των οικογενειών που τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί προβλέπεται η ενοικίαση καταλυμάτων και ξενοδοχείων και η παροχή λυομένων σπιτιών. Σύμφωνα με τον υπουργό, ήδη έχει προεγκριθεί η οργάνωση καταυλισμού με λυόμενα σπίτια για 18 οικογένειες στην κοινότητα Γλαύκης.

    Σχετικά με την αποκατάσταση και την αντιμετώπιση των ζημιών που έχουν υποστεί κατοικημένοι χώροι, προβλέπεται δωρεάν στεγαστική αρωγή και διευκολύνσεις για χαμηλότοκα καταναλωτικά δάνεια.Η αρωγή αυτή θα ανέρχεται μέχρι του ποσού των 2 εκατομμυρίων δρχ. κατά περίπτωση και θα χορηγείται μετά από αυστηρό έλεγχο με κριτήρια τον αριθμό των μελών της οικογένειας, το εμβαδόν της κατοικίας και την έκταση της ζημιάς που έχει προκληθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, ζημιές έχουν υποστεί 1432 σπίτια και το κόστος τους ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια δρχ. Από τα 1432 σπίτια, τα 60 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ άλλα 18 χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα επικίνδυνα και κατεδαφιστέα.

    Για την ανακατασκευή των κατεστραμμένων κατοικιών προβλέπεται δωρεάν κρατική αρωγή ύψους 33% του συνολικού κόστους και χορήγηση άτοκων δανείων 15ετούς διάρκειας για το υπόλοιπο ποσό. Το ανώτατο όριο δανειοδοτούμενης επιφάνειας είναι τα 120 τ.μ. και η υπολογιζόμενη τιμή μονάδος είναι οι 110.000 δρχ. ανά τ.μ.

    Στα 850 εκατομμύρια εκτιμώνται οι ζημιές που έχουν υποστεί οι παραγωγικές μονάδες του νομού,για την αντιμετώπιση των οποίων προβλέπονται η χορήγηση κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Θα υπάρξει επιδότηση 30% του συνολικού ύψους της ζημιάς και σε περίπτωση που ο δικαιούχος χρειαστεί δάνειο για το υπόλοιπο της αποκατάστασης,προβλέπεται επιδότηση του 40% του συνολικού επιτοκίου.(Τα μέτρα αυτά αφορούν σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, εμπορεύματα και αποθηκευμένα τρόφιμα).

    Για την ίδια κατηγορία πληγέντων προβλέπονται επίσης φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως η παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων απόδοσης του ΦΠΑ, του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και των λοιπών παρακρατούμενων φόρων μέχρι τις 30 Μαΐου του 1997 (η προθεσμία έληγε στις 30 Νοεμβρίου του1996). Οι οφειλές αυτές θα αποδοθούν σε έξι μηνιαίες δόσεις, χωρίς προσαυξήσεις .

    Αντίστοιχα, για τα χρέη των επιχειρήσεων προς την εφορία, που είναι δεδηλωμένα μέχρι την 30η Νοεμβρίου 1996, προβλέπεται η αναστολή μέχρι τις 30 Μαρτίου και θα πληρωθούν σε 24 μηνιαίες δόσεις, επίσης χωρίς προσαυξήσεις.

    Για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων αγροτικών καλλιεργειών και του απωλεσθέντος ζωϊκού κεφαλαίου,προβλέπεται η παράταση της υποβολής των υπευθύνων δηλώσεων, η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ όλων των καλλιεργειών και του ζωικού κεφαλαίου,όπως και η ενίσχυση για την επισκευή των αγροτικών μηχανημάτων.

    Σε ό,τι αφορά, τέλος, στα χρέη και τα δάνεια των αγροτών που έχουν πληγεί, θα υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και διευκολύνσεις.Για τα αποθηκευμένα αγροτικά προϊόντα που έχουν καταστραφεί θα χορηγηθούν δάνεια με δωρεάν επιχορήγηση μέρους του κεφαλαίου και σημαντικές επιδοτήσεις του επιτοκίου. Σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, το κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν στα αγροτικά κτίσματα (συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών και των κτισμάτων των ιχθυοκαλλιεργητών)ανέρχεται στα 350 εκατομμύρια δρχ.,ενώ οι ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες (καλαμπόκι και βαμβάκι) ανέρχονται στα 500 εκατομμύρια δρχ.και στο ζωϊκό κεφάλαιο στα 100 εκατομμύρια δρχ.

    [02] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

    Συλλαλητήριο θα πραγματοποιήσουν αύριο στην Αθήνα οι αγρότες της Θεσσαλίας μαζί με τις οικογένειες τους.

    Στο μεταξύ, οι οδηγοί φορτηγών απειλούν τους αγρότες με αντίμετρα και ενδέχεται να μπλοκάρουν αύριο την κάθοδο τους στην Αθήνα, με αφορμή τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν χθες στο Αίγιο.

    Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αυτοκινητιστών διεθνών μεταφορών Παναγιώτης Νικολάρας, δήλωσε ότι στις 5 το απόγευμα θα συνεδριάσει το συνδικαλιστικό τους όργανο για να αποφασίσει εάν οι οδηγοί θα αποκλείσουν τις εθνικές οδούς Αθηνών -Κορίνθου και Αθηνών -Λαμίας, elpod_fomtar έτσι τους αγρότες να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα.

    Στη Θεσσαλονίκη αποφασίζει σήμερα η παμμακεδονική συντονιστική επιτροπή των αγροτών εάν θα αποσυρθούν από τα μπλόκα.

    Είδη ανοιχτοί είναι οι εθνικοί δρόμοι Θεσσαλονίκης -Έδεσσας, Αθηνών -Λάρισας μέχρι το ύψος του Αλμυρού και η παλιά εθνική οδός Αθηνών -Λαμίας στη θέση Ερυθρές.

    Από τα οδοφράγματα του Αλμυρού και του Βελεστίνου επιτρέπεται η διέλευση όσων ταξιδεύουν με επιβατικά αυτοκίνητα μετά από συμφωνία μεταξύ των ξενοδόχων Μαγνησίας και των αγροτών.

    [03] ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΣΤΑ ''ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ'' ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

    Ελεύθερη είναι από τις 4.30 το απόγευμα η διέλευση των οχημάτων από τη διασταύρωση ''Πράσινα Φανάρια'' στο δρόμο προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης. Την απόφαση για τερματισμό του αποκλεισμού της διασταύρωσης πήρε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μακεδονίας-Θράκης,των αγροτών κατά τη συνεδρίασή της που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο κτίριο της ΠΑΣΕΓΕΣ, ως "δείγμα καλής θέλησης, ενόψει των Χριστουγέννων, προκειμένου να μετακινηθεί το κοινό αεροπορικώς χωρίς προβλήματα".

    Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής οι αγρότες πρόκειται να απομακρύνουν από την περιοχή τα τρακτέρ τους και να ενισχύσουν το μπλόκο της Θέρμης, στην πράξη, όμως, αρκετά από τα τρακτέρ μέχρι τις 5 το απόγευμα παρέμεναν παρατεταγμένα κατά μήκος του δρόμου.

    Οι αγρότες της Μακεδονίας και της Θράκης αποφάσισαν επίσης τη διατήρηση όλων των μπλόκων σε κύριους οδικούς κόμβους της Βόρειας Ελλάδας, όπως στα διόδια των Μαλγάρων, το Λουδία, το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα, το Αιγίνιο και το Λιτόχωρο Πιερίας και το Κλειδί Ημαθίας.

    Σε ό,τι αφορά στο αυριανό πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο, η Επιτροπή δεν πήρε επίσημη απόφαση υπέρ ή κατά της συμμετοχής και το θέμα επαφίεται στην προσωπική βούληση των αγροτών.

    [04] Σ.ΤΖΟΥΜΑΚΑΣ: ΩΣ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΘΕΟΜΗΝΙΕΣ

    Τα αποτελέσματα του Συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας της Κοινότητας στις Βρυξέλλες παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας ο οποίος χαρακτήρισε θετικές τις επαφές που είχε με Ευρωπαίους επιτρόπους.

    Ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να βοηθήσει τους Έλληνες καλλιεργητές αναγνωρίζοντας πως οι ζημιές που έχουν υποστεί είναι αρκετά μεγάλες. Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλλει υπόμνημα με εκτιμήσεις του κόστους των αποζημιώσεων, το οποίο η Κοινότητα θα εγκρίνει και στη συνέχεια θα προβεί σε ανακατανομή κονδυλίων από το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης για την κάλυψη των αναγκών. Αναφερόμενος στο χρόνο της διαδικασίας αυτής, ο κ. Τζουμακας σημείωσε ότι τον Ιανουάριο θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις, συνολικού ύψους δέκα δισεκατομμυρίων δραχμών. Αναφερόμενος στα γενικότερα προβλήματα των αγροτών, υπογράμμισε ότι "η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ]wei προτείνει πρόγραμμα τετραετίας με μεταρρυθμίσεις, κοστολόγηση αυτού του προγράμματος, σχέδια νόμων, για να διαμορφωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο, όπως και άλλες πολιτικές για να ολοκληρωθεί μια νέα αντίληψη και μια νέα εξέλιξη στον τομέα της γεωργίας". Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει με τους αγρότες διά του υπουργού Γεωργίας Στέφανου Τζουμάκα, επανέλαβε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος, όμως, διευκρίνισε ότι ένα τέτοιο αίτημα μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει διατυπωθεί.

    Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός προτίθεται να δεχτεί τη συντονιστική επιτροπή των αγροτών ο υπουργός Τύπου είπε ότι είναι τελική απόφαση του κ. Σημίτη να μην δεχτεί τους αγρότες εφόσον δεν αποδεσμεύουν το εθνικό οδικό δίκτυο.

    [05] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΣΥΝΕΧΙΣΘΕΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

    Δύο οχηματαγωγά και ένα επιβατηγό πλοίο είναι αραγμένα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και περιμένουν τη λήξη της απεργίας των ναυτεργατών για να αποπλεύσουν.

    Τα προβλήματα που προκύπτουν από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων εμφανίζονται εντονότερα, από χθες, καθώς λόγω συνωστισμού στο λιμάνι δεν πραγματοποιούνται ούτε τα έκτακτα δρομολόγια των οχηματαγωγών που μεταφέρουν προϊόντα στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Ετσι, δε θα πραγματοποιηθεί κανένα από τα 15 έκτακτα δρομολόγια οχηματαγωγών που ήταν προγραμματισμένα για την τρέχουσα εβδομάδα, αλλά ούτε και -τα περιορισμένα, παρόλα αυτά, κατά τη χειμερινή περίοδο- δρομολόγια των επιβατηγών.

    Σημειώνεται ότι τα εν λόγω οχηματαγωγά είχαν δρομολογηθεί προκειμένου να καλυφθεί το κενό που δημιούργησε στην τροφοδοσία της αγοράς της Θεσσαλονίκης ο αποκλεισμός των δρόμων από τους αγρότες. Η απεργία των ναυτεργατών, που είχε αρχικά κηρυχθεί ως 48ωρη (Δευτέρα και Τρίτη), επεκτάθηκε χθες με νέα 48ωρη που λήγει αύριο το βράδυ.

    Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστό κατά πόσον οι ναυτεργάτες θα αποφασίσουν και νέα παράταση των κινητοποιήσεων. Εφόσον δε, σημειωθεί -όντως- εξέλιξη προς την κατεύθυνση αυτή -και σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο συνέχισης του αποκλεισμού του εθνικού οδικού δικτύου- είναι ιδιαίτερα πιθανό να δημιουργηθεί πρόβλημα επάρκειας στην αγορά.

    [06] ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΑΕ ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ

    Ανησυχίες και προβληματισμούς για την προοπτική του ΣΑΕ εξέφρασαν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και τέσσερα μέλη του Προεδρείου του σε δηλώσεις τους στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αμέσως μετά τη λήξη της τρίτης συνεδρίασής τους, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη.

    Σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο ΜΠΕ ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, χαρακτήρισε τις συζητήσεις που είχε το Προεδρείο, stg διάρκεια της συνεδρίασής του, με την πολιτική ηγεσία, ως εξαιρετικά υγιείς, έκανε, όμως, λόγο και για "ανησυχίες".

    "Δεν θα έλεγα ότι έχουμε παράπονα. Εχουμε ανησυχίες. Ακόμα και η Κυβέρνηση έχει ανησυχίες, που βασίζονται στο γεγονός ότι θέλουμε να κάνουμε περισσότερα μέσα από το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού. Αλλά ήταν υγιείς οι συζητήσεις, περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Εξαιρετικά υγιείς. Πιστεύω ότι είναι καλό το ότι τώρα ξέρουμε ακριβώς τις θέσεις της Κυβέρνησης, και αυτή τις δικές μας", δήλωσε ο κ.Αθενς και πρόσθεσε:

    "Επίσης είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μια εκ βαθέων συζήτηση με τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής. Μην ξεχνάτε ότι είναι όλοι νέοι στα καθήκοντά τους,οπότε έπρεπε να αρχίσουμε και πάλι από το μηδέν. Αλλά φεύγουμε με μια πολύ καλή αντίληψη για το πού πηγαίνουμε στο εξής. Συζητήσαμε για συγκεκριμένα πράγματα που θα κάνουμε στο άμεσο μέλλον.Πρόκειται επίσης να επανεξετάσουμε τα συμπεράσματα όλων των Περιφερειακών Συνεδρίων, τις ανάγκες και τα αιτήματα των Περιφερειών, και θα έρθουμε τον Απρίλιο προετοιμασμένοι. Προτείνουμε η τέταρτη συνεδρίαση να γίνει στις 10- 13 Απριλίου, με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και υποδείξεις και θα προσκαλέσουμε τους αρμόδιους υπουργούς για τα προβλήματα των Αποδήμων Ελλήνων".

    Σε ερώτηση για το αν είναι αισιόδοξος για την επίτευξη της αυτοχρηματοδότησης του ΣΑΕ ο Πρόεδρός του απάντησε θετικά, ενώ αναφορικά με την οικονομική στήριξη του θεσμού από την πολιτεία είπε: "Ναι, έχουν υπάρξει καθυστερήσεις και εγώ προσωπικά κάλυψα όλο αυτό το ταξίδι του Προεδρείου με δικά μου έξοδα. Πιστεύω, όμως, ότι μας έδωσαν λόγο να πιστεύουμε ότι θα εισπράξουμε πόρους μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου".

    "Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά το θέμα είναι ότι παρά όλες τις δυσκολίες χρηματικές, κ.α., σαν Προεδρείο έχουμε καταφέρει να δώσουμε ένα όραμα στο ΣΑΕ, έχουμε δημιουργήσει τα Περιφερειακά ΣΑΕ,δουλεύουμε σαν Προεδρείο και όσες δυσκολίες έχουμε αυτή τη στιγμή φαντάζομαι ότι θα μπορέσουμε να τις ξεπεράσουμε στο μέλλον", δήλωσε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του ΣΑΕ και Πρόεδρος του Περιφερειακού ΣΑΕ Ωκεανίας, Ηλίας Ράλλης, ενώ ο Πρόεδρος του Περιφερειακού ΣΑΕ Ευρώπης, (Αντιπρόεδρος επίσης του παγκοσμίου ΣΑΕ) Αγαθάγγελος Ασλανίδης, δήλωσε:

    "Ηταν η καλύτερη από όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις. Πιστεύουμε ότι το πολιτικό έλλειμμα που υπήρχε όσον αφορά στο ΣΑΕ, ύστερα από αυτή τη συνεδρίαση θα καλυφθεί έτσι, ώστε να μπορούμε να πετυχαίνουμε τους στόχους που θέτουμε προς όφελος του Ελληνισμού. Η στάση τόσο της Κυβέρνησης, όσο και της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής απέναντί μας ήταν ικανοποιητική. Δήλωσαν ότι μας στηρίζουν και ότι έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από το έργο που έχουμε επιτελέσει με τα μέσα που διαθέταμε".

    Πιο αυστηρή κριτική άσκησαν οι δύο από τους τρεις γραμματείς του ΣΑΕ, Δημήτρης Κωνσταντινίδης και Πασχάλης Παπαχριστόπουλος.

    "Μετά την τελευταία συνεδρίαση, κάποια στιγμή η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει Απόδημο Ελληνισμό και πώς τον θέλει. Κατ΄αρχήν δεν πρέπει να δούμε τον Απόδημο Ελληνισμό συναισθηματικά, αλλά καθαρά τεχνοκρατικά. Αν πράγματι θέλουμε Απόδημο Ελληνισμό, ο οποίος θα στηρίζει την Ελλάδα και σε πενήντα ή εκατό χρόνια από σήμερα, σε οποιοδήποτε θέμα, θα πρέπει να epemd}sei η Ελλάδα τώρα στον Απόδημο Ελληνισμό χωρίς λογιστικές πρακτικές", επεσήμανε ο κ.Κωνσταντινίδης.

    Για "απογοήτευση των Αποδήμων ως προς τη στάση της ελληνικής πολιτείας", έκανε λόγο ο κ.Παπαχριστόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο, "η συχνή μεταβολή προσώπων σε συνδυασμό με την εμφανιζόμενη μεταβολή στην πολιτική για τον Απόδημο Ελληνισμό, δημιουργεί αμφιβολίες και προβληματισμούς για το κατά πόσο η ελληνική πολιτεία επιθυμεί αυτόν τον θεσμό. Ισως έχει αρχίσει να φοβάται τη δυναμική του και ακόμα περισσότερο τη μελλοντική του δυναμική".

    [07] ΤΑ ΔΕΚΑ ΣΗΜΕΙΑ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Μ.ΡΙΦΚΙΝΤ

    Με τον Βρετανό ομολογό του Μάλκομ Ρίφκιντ συναντήθηκε σήμερα στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος τον ενημέρωσε για τα εθνικά μας θέματα, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

    Ο κ.Πάγκαλος ζήτησε διευκρινίσεις για τα δέκα σημεία - προτάσεις του υπουργείου εξωτερικών της Μ. Βρετανίας για πρόοδο στην επίλυση του Κυπριακού. Προβληματισμό δημιουργεί το δέκατο σημείο, η διατύπωση του οποίου υπονοεί ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει λύση του Κυπριακού και κατόπιν να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Μεγαλονήσου.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ -ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος αναχωρεί, την Παρασκευή, για επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

    Η επίσκεψη του κ.Στεφανόπουλου παρουσιάζει ενδιαφέρον επειδή η κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει περιπλακεί, αφού με την εκλογή ως Πρωθυπουργού του Ισραήλ του Μπέντζαμιν Νετανιάχου οι ισραηλοπαλαιστινιακές σχέσεις περνούν οξύτατη κρίση. Προχθές ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον χαρακτήρισε ως καταστροφικούς για την ειρήνη τους εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα αραβικά εδάφη.

    Η αιγυπτιακή εφημερίδα "Αλ Γκουμ Χουρίγια" δημοσίευσε θετικό άρθρο για τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις και τόνισε ότι οι συνομιλίες των δύο προέδρων θα περιστραφούν στις διμερείς σχέσεις που βρίσκονται σε συνεχή βελτίωση σε όλους τους τομείς.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Αθήνα στις 23 Δεκεμβρίου.

    [09] ΤΙΜΙΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΖΗΤΑ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    Τίμιο και αντιπροσωπευτικό συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ζητά ο επίτιμος Πρόεδρος του κόμματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του σε εβδομαδιαίο περιοδικό.

    Σημειώνει δε ότι αν για το επικείμενο συνέδριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ψηφίσει η βάση του κόμματος για την εκλογή συνέδρων, ο ίδιος δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε αυτό. "Αν το συνέδριο δεν γίνει τον Φεβρουάριο με ψηφοφορία από τη βάση, η Ν.Δ. θα οδηγηθεί σε αυτοκτονία" τονίζει ο κ. Μητσοτάκης.

    [10] ΠΡΟΣ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΟΔΕΥΕΙ ΤΟ ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ-ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖOΜΕΝΟΙ

    Σε αδυναμία πληρωμής των μισθών του προσωπικού είναι σφόδρα ενδεχόμενο να οδηγηθεί η "Τουριστική Γεωργική Εξαγωγική" -στην οποία ανήκει το ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς- από 1ης Ιανουαρίου. Σε αυτή την προοπτική συγκλίνουν και οι εκτιμήσεις των εργαζομένων στο συγκρότημα, μετά την απόφαση της Grecotel να μη λειτουργήσει κατά τη φετινή σαιζόν το "Μελίτων" (το ένα από τα δύο ξενοδοχεία του συγκροτήματος, το οποίο και διαχειρίζεται).

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Grecotel οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή -παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη χρήση ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρα (270 εκατ.)- αφού η "τύχη" του συγκροτήματος εκκρεμεί. "Υπό ενδεχόμενο, το Πόρτο Καρράς να τεθεί σε ειδική εκκαθάριση - όπως έχουν ζητήσει οι τρεις πιστώτριες τράπεζες της "Τουριστικής Γεωργικής"- η Grecotel δε διακινδυνεύει να βρεθούν στον "αέρα" οι κρατήσεις, καθώς θα αναγκαστεί να πληρώσει μεγάλες αποζημιώσεις στα τουριστικά πρακτορεία με τα οποία συνεργάζεται", τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων άνθρωπος που παρακολουθεί το θέμα από κοντά. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι το "Μελίτων" φιλοξένησε 18.000 άτομα, που πραγματοποίησαν -συνολικά- 120.000 διανυκτερεύσεις.

    Στο Εφετείο Θεσσαλονίκης εκκρεμεί από το Δεκέμβριο του 1995 αίτηση υπαγωγής της "Τουριστικής Γεωργικής" σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Οι πιστώτριες τράπεζες υποστηρίζουν, στην αίτηση τους, ότι κατέχουν άνω του 50% των οφειλών της επιχείρησης και -ως εκ τούτου- στοιχειοθετούν δικαίωμα να ζητήσουν μια τέτοια εξέλιξη. Ωστόσο, οι αδελφοί Καρρά έχουν αντίθετη άποψη ως προς το συνολικό ύψος των χρεών, την οποία και γνωστοποίησαν στη Δικαιοσύνη. Κατόπιν τούτου, αποφασίσθηκε η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, προκειμένου να διαπιστωθεί το ακριβές ύψος των οφειλών και κατά πόσον οι αιτούντες συγκεντρώνουν το 51% αυτών.

    "Ωστόσο, και παρότι ορίσθηκαν πραγματογνώμονες, καθυστερεί η ορκωμοσία τους. Από έγγραφο -δε- του Εφετείου προς το σωματείο εργαζομένων στο συγκρότημα, προκύπτει σαφώς ότι η διαδικασία πραγματογνωμοσύνης δε θα έχει ολοκληρωθεί εντός του έτους", υπογράμμισε ο πρόεδρος του σωματείου, Δ.Ρεβενικιώτης. "Συνεπώς, κινδυνεύει να οριστικοποιηθεί η απόφαση της Grecotel, με αποτέλεσμα όλο το συγκρότημα -που συντηρείται μέχρι σήμερα από τα κέρδη του "Μελίτων", καθώς τα έσοδα της υπόλοιπης λειτουργίας απορροφώνται για την ικανοποίηση των χρεών- να περιέλθει σε αδιέξοδο".

    "Καθώς έχουμε λάβει τη διαβεβαίωση της Grecotel ότι εφόσον λήξει το θέμα έως το τέλος Φεβρουαρίου, το "Μελίτων" θα ξαναλειτουργήσει, ζητάμε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών -με την εγγύηση της Πολιτείας- ότι δε θα δημιουργηθεί στην εταιρεία κανένα πρόβλημα σε περίπτωση εκκαθάρισης", συνέχισε ο ίδιος. "Σε περίπτωση, δε, που το συγκρότημα κλείσει -έστω και για μικρό χρονικό διάστημα- είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε την είσοδο σε κανένα νέο επενδυτή, αν δεν καταβάλει τους μισθούς ακόμη και για το διάστημα μη λειτουργίας".

    Σύμφωνα με τους εργαζομένους, την όλη κατάσταση επιτείνει και η από κοινού προσπάθεια του ΙΚΑ και της Εθνικής να κατασχέσουν τα pos\ -ύψους περί τα 25 εκατ. μηνιαίως- που αφορούν στο ενοίκιο του καζίνο Χαλκιδικής, καθώς και τα κονδύλια που καταβάλει το καζίνο για τους επιμερισμούς (χρήση των υποδομών του συγκροτήματος). -Μέχρι σήμερα το "Μελίτων" απασχολούσε 254 άτομα. Επιπλέον, 200 μόνιμοι υπάλληλοι εργάζονται στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και 607 στο καζίνο. Συνολικά, στο συγκρότημα απασχολούνται και 700 εποχιακοί εργαζόμενοι, ενώ εκτιμάται ότι σε επιχειρήσεις που παρέχουν συμπληρωματικές εργασίες -"ζώντας", ουσιαστικά, από το συγκρότημα- εργάζονται άλλα 250 άτομα.

    "Σήμερα, βλέπουμε την εταιρεία να διαλύεται μπροστά στα μάτια μας. Υπάρχει αδυναμία πληρωμής των προμηθευτών, δεν εμφιαλώνονται κρασιά επειδή δεν είναι δυνατή η αγορά μπουκαλιών και δε γίνεται καμία κράτηση εν όψει Χριστουγέννων. Επιπλέον, ξεπουλιούνται τα μηχανήματα του ελαιουργείου", κατέληξε ο κ.Ρεβενικιώτης.

    [11] ΕΝΑ ΛΑΒΑΡΟ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΩΝ, ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ 17ου ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ 1811 ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΣΤΕΓΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ

    Ένα ασπροκόκκινο λάβαρο σταυροφοριών, που η παράδοση υποστηρίζει ότι ανήκει στον Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο, χειρόγραφα βιβλία που χρονολογούνται από το 1811 και αγιογραφίες του 17ου, του 18ου και του 19ου αιώνα, κινδυνεύουν από τη φθορά, αλλά και τους αρχαιοκάπηλους, στην κοινότητα Παναγίας της Θάσου.

    Τα σημαντικότατα αυτά κειμήλια, μαζί με παλιά εκκλησιαστικά σκεύη και μπακιρένια νομίσματα φιλοξενούνται στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η ανέγερση του οποίου έγινε το 1831, πάνω στα ερείπια δύο παλαιότερων εκκλησιών. Η ακριβής χρονολόγηση της ανέγερσης των δύο προηγούμενων κτισμάτων δεν είναι δυνατή, λόγω της ολοκληρωτικής καταστροφής των σχετικών αρχείων. Πάντως, από διηγήσεις περιηγητών και έγγραφα της εποχής, προκύπτει ότι η δεύτερη εκκλησία χτίστηκε γύρω στο 1700, σε αντικατάσταση μιας πολύ παλαιότερης βυζαντινής.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, που χρονολογείται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ενώ διασώζεται και τμήμα του τέμπλου της παλαιότερης εκκλησίας, που χρησιμεύει σήμερα ως εικονοστάσι και απεικονίζει δύο νεαρά αγόρια με ομφάλιους λώρους. Η παράδοση του νησιού λέει ότι το υπόλοιπο τμήμα του ξυλόγλυπτου δωρίστηκε στη μονή Ιβήρων του Αγίου Ορους, όταν αυτή καταστράφηκε από πυρκαγιά.

    Την αρχαιολογική και ιστορική αξία του μνημείου ενισχύει το γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα του, χτίστηκε με μάρμαρα που αποσπάστηκαν από αρχαίους ναούς της περιοχής, με αποτέλεσμα να διατηρούνται μέχρι σήμερα στο κτίσμα επιγραφές μη θρησκευτικού περιεχομένου.

    Στη βιβλιοθήκη μάλιστα της Βενετίας υπάρχει ταξιδιωτικό χειρόγραφο ενός γερμανού περιηγητή που επισκέφτηκε την εκκλησία της Παναγίας, ο οποίος αναφέρεται στην ύπαρξη μιας αρχαίας επιγραφής στο δάπεδο του ναού. Η επιγραφή δεν υπάρχει πια.

    Σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν να περισώσουν μόνοι τους τα κειμήλια του χωριού. Η κοινότητα, σε συνεργασία με την εκκλησία, επιχειρεί την ανέγερση ενός μικρού μουσείου όπου θα στεγαστούν, τοποθετημένα σε προθήκες, το λάβαρο, οι εικόνες, τα sje}g και τα νομίσματα.

    "Πρέπει όπωσδήποτε να γίνουν καποιες προσπάθειες τουλάχιστον για να χρονολογηθούν κατά προσέγγισιν αυτά τα κειμήλια και φυσικά για να στεγαστούν", είπε στο Μακεδονικο Πρακτορείο ο δάσκαλος του χωριού, Γεώργιος Καβάζης, που προσπαθεί σε συνεργασία και με άλλες αρχές της Παναγίας, να ευαισθητοποιήσει την Πολιτεία και την κοινή γνώμη, προς την κατεύθυνση της προστασίας του ναού. Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ.Καβάζης, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, παρουσίασε στοιχεία σχετικά με τον ναό, προκειμένου να εγείρει το ενδιαφέρον των παρεβρισκομένων επιστημόνων.

    Ο κ.Καβάζης αναφέρθηκε και στην ύπαρξη μιας ανάγλυφης στήλης, που φέρει επιγραφή, η οποία βρίσκεται σήμερα "παρατημένη", όπως χαρακτηριστικά είπε, ανάμεσα σε μια στοίβα από τσιμέντα στο ξωκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στην Παναγία της Θάσου.

    [12] ΛΟΓΟΤΕXΝΙΚΕΣ "ΕΙΣΒΟΛΕΣ" ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ 1997 Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

    Αποσπάσματα νεοελληνικης λογοτεχνίας και στίχοι ερωτικών, δημοτικών και ρεμπέτικων τραγουδιών θα "εισβάλλουν" -δια στόματος τετραμελούς θεατρικής ομάδας- καθόλη τη διάρκεια του 1997 σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και εργασιακούς χώρους, προκειμένου να ψυχαγωγήσουν, αλλά και να αφυπνίσουν το κοινό της πόλης, στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

    Οι ασυνήθιστες αυτές τρίλεπτες επισκέψεις, που θα γίνονται σε ώρες αιχμής στο κέντρο της πόλης, θα ολοκληρώνονται με την προσφορά στο κοινό φυλλαδίων με έργα κλασικών και σύγχρονων ποιητών.

    Ηδη, η τετραμελής ομάδα των αποφοίτων της δραματικής σχολής του ΚΘΒΕ, που έχει αναλάβει τη διοργάνωση των λογοτεχνικών τρίλεπτων, έχει επισκεφτεί το νομαρχιακό συμβουλιο της Θεσσαλονίκης, αλλά και τα γραφεία γνωστής εφημερίδας της πόλης, προσφέροντας στους εργαζομένους ένα ευχάριστο και εποικοδομητικό διάλειμμα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] 200 ΟΜΗΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ"ΦΩΤΕΙΝΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ" ΣΤΗ ΛΙΜΑ - ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ Ο ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Ο πρεσβευτής της Ελλαδας στο Περού, Αλκιβιάδης Καρόκης, συγκαταλέγεται μεταξύ των διακοσίων ομήρων που κρατούν 30 ακροαριστεροί αντάρτες, οι οποίοι το βράδυ κατέλαβαν την κατοικία του Ιάπωνα πρεσβευτή στην πρωτεύουσα της χωρας, Λίμα.

    Η επίθεση των ανταρτών έγινε κατά τη διάρκεια δεξίωσης προς τιμήν του Ιάπωνα Αυτοκράτορα και στην οποία παραβρίσκονταν εκατοντάδες πολιτικοί και διπλωμάτες.

    Την είδηση της ομηρίας του Αλκιβιάδη Καρόκη, επιβεβαίωσε ο Α΄Γραμματέας της ελληνικής πρεσβείας του Περού Νίκος Μπάζος καθώς και ο επικεφαλής των τμήματος των πρέσβεων Λατινικής Αμερικής, pq]sbgr κ.Λαδόπουλος.

    Μεταξύ των ομήρων είναι και ο υπουργός Εξωτερικών του Περού και οι πρεσβευτές της Κούβας, της Βολιβίας και της Βραζιλίας.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ένοπλοι αντάρτες είναι μέλη του επαναστατικού κινήματος "Φωτεινό Μονοπάτι" και απειλούν να σκοτώσουν τους ομήρους εάν οι αρχές δεν απελευθερώσουν συντρόφους τους που βρίσκονται στις φυλακές.

    Οι αντάρτες απελευθέρωσαν τους ηλικιωμένους και τις γυναίκες ανάμεσα στις οποίες ήταν και η μητέρα του Προέδρου του Περού Αλμπερτο Φουτσιμόρι.

    [14] ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟΝ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

    Σημαντική προβολή από τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ γνώρισε η πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου να απευθύνει πρόσκληση προς τον σκοπιανό ομόλογό του, Σλόμπονταν Ούνκοφσκι να συμμετέχει στην επίσημη τελετή έναρξης των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997.

    Η κρατική τηλεόραση της γειτονικής χώρας μετέδωσε ως πρώτη εξωτερική είδηση την "πρόθεση της Ελλάδας να συμπεριλάβει και τα Σκόπια στην επίσημη τελετή κήρυξης της Θεσσαλονίκης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το ερχόμενο έτος".

    Αναφορά στην πρόσκληση που απηύθυνε προς τα Σκόπια ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού έκανε και ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων.

    [15] ΜΕ ΤΟΝ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, θα συναντηθούν αύριο, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι φοιτητές, στο πλαίσιο της ενθάρρυνσης άμεσων επαφών των δύο πλευρών. Ηδη, οι φοιτητές συναντήθηκαν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Η συνάντηση αυτή, αποφασίστηκε μετά από παράκληση της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία και εντάσσεται στο πλαίσιο ομάδων εργασίας της Επιτροπής Υποτροφιών «Φούλμπραϊτ».

    «Σκοπός των συναντήσεων είναι να βοηθηθεί η νεότερη γενιά των μελλοντικών ηγετών των δύο κοινοτήτων, να μάθουν περισσότερα η μία για την άλλη, ακούγοντας άμεσα τις απόψεις της παρούσας γενιάς ηγετών», δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της Πρεσβείας των ΗΠΑ.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε τις συναντήσεις αυτές ως χρήσιμες, ενώ σημείωσε ότι « οι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν κάθε ευκαιρία για άτομα των δύο κοινοτήτων να μάθουν περισσότερα στοιχεία η μία για την άλλη».

    [16] ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

    Με 11 ψήφους υπέρ και έξι κατά, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλιου της Ευρώπης δικαίωσε προσφυγή Ελληνοκύπριας για την παράνομη κατοχή της περιουσίας της από τα τουρκικά κατoχικά στρατεύματα και αποφάσισε ότι υπάρχει sumewif|lemg παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    Στην απόφασή του το Δικαστήριο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "συνεχίζεται η παραβίαση των ανθρωπινων δικαιωμάτων της Τιτίνας Λοϊζίδου σε σχέση με την ακίνητη περιουσίας της στην Κερύνεια η οποία από το 1974 βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο του τουρκικού στρατού".

    Η σημασία της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά η Τουρκία παρουσιάζεται υπόλογη διεθνώς για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής μέρους της Κυπρου, δήλωσε ο δικηγόρος της κ.Λοϊζίδου.

    [17] ΚΥΜΑ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    Κύμα ατομικών προσφυγών Ελληνοκυπρίων κατά της Τουρκίας αναμένεται να ακολουθήσει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καταδικάζει την Τουρκία για παραβίαση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της Ελληνοκύπριας Τιτίνας Λοϊζίδου, η οποία παρεμποδίστηκε να μεταβεί στην εξοχική της κατοικία στα Κατεχόμενα.

    Με ερώτησή του στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος ζητά να εφαρμοσθεί η απόφαση του Δικαστηρίου για τη Λοϊζίδου, αλλά και για κάθε όμοια περίπτωση παραβίασης των περιουσιακών δικαιωμάτων, από τις δυνάμεις κατοχής.

    Επίσης, να επιτραπεί στην Ελένη Φωκά που διδάσκει στα Κατεχόμενα, η ελεύθερη πρόσβαση στην ελεύθερη περιοχή της Κύπρου, που σήμερα εμποδίζεται, προκειμένου να καμφθεί το ελεύθερό της φρόνημα, κατά παράβαση της Συνθήκης, καθώς και η αντικατάσταση ενός άλλου Ελληνα δασκάλου που δίδασκε μέχρι πρότινος στην Καρπασία, αλλά συνταξιοδοτήθηκε.

    Τέλος, ο κ.Αλαβάνος ζητά να επιτραπεί στα παιδιά της Καρπασίας να διδάσκονται ανεμπόδιστα από τα βιβλία και άλλα εφόδια που η Κυπριακή Δημοκρατία τους στέλνει, σημειώνοντας ότι βιβλία ιστορίας ή θρησκευτικών ποτέ δεν φθάνουν στον προορισμό τους.

    [18] ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Η Τουρκία είναι βασικός εμπορικός εταίρος της Βουλγαρίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών, δήλωσε ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Μποζιντάρ Μποζίνοφ, σήμερα στη Σόφια, στο περιθώριο του σεμιναρίου Βουλγάρων και Τούρκων επιχειρηματιών με θέμα τις βουλγαροτουρκικές οικονομικές σχέσεις και τις δυνατότητες για επενδύσεις στη Βουλγαρία.

    Σύμφωνα με τον κ.Μποζίνοφ, στη Βουλγαρία δραστηριοποιούνται 1600 τουρκικές εταιρίες, ενώ η Βουλγαρία εκπροσωπείται μόνο με δυο εταιρίες στην τουρκική αγορά. Βασικό εμπόδιο στη διεύρυνση της βουλγαρικής εμπορικής παρουσίας στην Τουρκία, κατά τον κ. Μποζίνοφ, είναι οι περιορισμοί που θέτει η τουρκική νομοθεσία.

    Μέχρι στιγμής το Βουλγαρικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με τρία τουρκικά εμπορικά Επιμελητήρια. Της Αγκυρας, της Αδριανούπολης και της Sl}qmgr.

    Εξάλλου, σκοπός του σεμιναρίου της Σόφιας ήταν η διεύρυνση των διμερών επαφών στον εμπορικό τομέα, η εξέταση των δυνατοτήτων για τουρκική συμμετοχή στις ιδιωτικοποιήσεις στη Βουλγαρία, η δημιουργία μικτών επιχειρήσεων και η έγκαιρη και έγκυρη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Εμπορικών Επιμελητηρίων της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.

    [19] ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΑΘΡΟΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΩΝ

    Ενώ Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να διαλευκάνουν το σκάνδαλο "βιομηχανικής κατασκοπίας" μεταξύ της "Όπελ" και της "Φόλγκς Βάγκεν", στην Τουρκία η εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

    Αιτία η αλματώδης αύξηση της εισαγωγής αυτοκινήτων, κυρίως μεταχειρισμένων, μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να καταργήσει πολλούς δασμούς στις εισαγωγές οχημάτων -μέτρο που ευνοεί άμεσα την Γερμανία.

    Δείχνοντας φανερά ότι επιθυμία της είναι να τονώσει τις σχέσεις της με τη Γερμανία, βασικό σύμμαχό της στις προσπάθειες για την είσοδο της στην Ευρωπαική Ένωση, η Τουρκία, έθεσε σε εφαρμογή μια νέα νομοθεσία, η οποία ορίζει ότι οι Τούρκοι μετανάστες, που θα καταθέτουν για ένα ολόκληρο έτος το ποσό των 50.000 μάρκων στην τουρκική Κεντρική Τράπεζα, θα έχουν το δικαίωμα να εισάγουν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, έως τεσσάρων χρόνων, χωρίς να καταβάλουν δασμούς.

    Με τον τρόπο αυτό, η τουρκική κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα προσελκύσει στις κρατικές τράπεζες ποσό τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων μάρκων, παραγνωρίζοντας ότι κι αν ακόμη πετύχει τον στόχο της, αυτός θα πολλαπλασιάσει τα υπάρχοντα προβλήματα στην εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία.

    Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, τον Ιανουάριο του 1995 το ποσοστό των εισαγόμενων αυτοκινήτων κυμαίνονταν στο 5% επί του συνόλου των αγορών, ενώ το αντίστοιχο μήνα του 1996 έφτασε το 17% και με το νέο έτος ένα στα τέσσερα αυτοκίνητα θα εισάγεται.

    Η τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία στηρίζεται σε τρεις κοινοπραξίες εγχώριων εταιρειών με τη Φίατ, τη Ρενό και την Τογιότα αντίστοιχα, οι οποίες οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία.

    Ήδη ο μεγαλύτερος όμιλος της χώρας η TOFAS, έχει καταργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην πίεση της αγοράς, ενώ οι απολύσεις εργαζομένων στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας αναμένεται με την πάροδο του χρόνου να διογκωθούν.

    [20] ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

    Μεγάλη έκθεση με τίτλο "Βυζαντινές εικόνες- το φως της Χριστιανικής Ανατολής" άνοιξε ήδη τις πύλες της στο Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας της Γενεύης. Οι εικόνες ανήκουν στη συλλογή του Λιβανέζου πολυεκατομμυριούχου Αμπού Αντάλ και η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 4 Μαϊου 1997.

    Eκτίθενται ελληνικές εικόνες βυζαντινού και μεταβυζαντινού ύφους, του Δαμασκηνού, Κρήτα ζωγράφου σύγχρονου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, καθώς και δύο άλλων Κρητών, των Τζανή και Πουλάκη.

    "Μελχιτικές" εικόνες που δημιουργήθηκαν από Ελληνες αγιογράφους για "Μελχίτες" πιστούς, οι οποίοι αποτελούσαν μέρος των Ορθοδόξων ή Καθολικών Αράβων.

    Ακόμη, εκτίθενται ρωσικές εικόνες των Σχολών Νόβγκοροντ και Μόσχας.

    Τον επίσημο κατάλογο της Εκθεσης προλογίζει ο Μητροπολίτης Ελβετίας κ.Δαμασκηνός.

    [21] ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΝ ΝΤΕΡ ΣΤΟΥΛ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Κεκλεισμένων των θυρών συνεχίζεται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Σκοπίων, η συζήτηση στρογγυλής τραπεζας με θέμα την οικοδόμηση αρμονικών σχέσεων μεταξύ των μειονοτήτων στην ΠΓΔΜ, που διοργάνωσε ο επιτροπος του ΟΑΣΕ, αρμόδιος για θέματα μειονοτήτων, Μαξ Βαν Ντερ Στουλ ο οποίος επισκέπτεται την ΠΓΔΜ.

    Στη συζήτηση μετέχουν ο πολιτικός διευθυντής του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο αντικαταστάτης του ύπατου αρμοστή για την πρώην Γιουγκοσλαβία Γκερντ Αρενς, οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, Λιουμπομιρ Φρτσκοφσκι και Βλάντο Πόποφσκι και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ. Το αλβανόφωνο Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP) εκπροσωπείται απο τον πρόεδρο του κόμματος Αμπουραχμάν Αλίτι

    Στη συζήτηση αρνήθηκαν να μετάσχουν, αν και προσκλήθηκαν, τα ριζοσπαστικά αλβανόφωνα κόμματα "Δημοκρατικής Ευημερίας-Αλβανών" (PDP-A) και "Λαϊκό Δημοκρατικό" (NDP).

    Ο δημοσιογραφικός κόσμος της ΠΓΔΜ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν επετράπη η είσοδος στα μέσα ενημέρωσης. Ο Ντερ Στουλ δικαιολόγησε την απαγόρευση λέγοντας ότι η επίσκεψή του στα Σκόπια είναι ιδιωτική και διαβεβαίωσε ότι στη συζήτηση δεν πρόκειται να γίνουν διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και μειονοτήτων. Ωστόσο τόσο η ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" όσο και η "Ντνέβνικ" σε σχετικά δημοσιεύματα διατυπώνουν αμφιβολίες για το πόσο είναι "ιδιωτική" η συνάντηση, και διερωτώνται γιατί η κυβέρνηση μετέχει με δύο υπουργούς ενώ αντίθετα τα κόμματα έστειλαν εκπροσώπους τους.

    [22] ΓΙΑ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Για κρίση στο Φιλελεύθερο Κόμμα της ΠΓΔΜ κάνει λόγο η εφημερίδα των Σκοπίων "Βέτσερ", υποστηρίζοντας πως τα θεμέλια του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης διαβρώνονται από τις εσωκομματικές συγκρούσεις που ξέσπασαν μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η εκλογική ήττα των φιλελεύθερων αποδόθηκε στην αρνητική προπαγάνδα ορισμένων στελεχών του κατά των υποψηφίων του κόμματος. Η προπαγάνδα αυτή ήταν ιδιαίτερα αισθητή στο δήμο Αχρίδας, όπου στελέχη του Φιλελεύθερου Κόμματος υποστήριξαν δημόσια τον υποψήφιο δήμαρχο της κυβερνώσας Sosiakdglojqatij^r Ένωσης, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν σε παραίτηση τον πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος της Αχρίδας.

    Εξαιτίας της υποστήριξης που έδωσαν οι οπαδοί και τα στελέχη του Φιλελεύθερου Κόμματος στον σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο, το κόμμα έχασε και το δήμο του Στιπ, στον οποίο επικρατούσε επί χρόνια.

    Παρά τα απτά δείγματα για τις εσωκομματικές συγκρούσεις στο Φιλελεύθερο Κόμμα, καταλήγει η εφημερίδα, το προεδρείο του κόμματος εθελοτυφλεί, υποστηρίζοντας πως οι 60.000 ψήφοι που συγκέντρωσε στις δημοτικές εκλογές αποτελούν "μεγάλη ηθική νίκη". Όσον αφορά την παραίτηση του προέδρου του τοπικού παραρτήματος της Αχρίδας, αναφέρει πως αυτή αποτελεί φυσιολογική συνέχεια της λειτουργίας και της ύπαρξης του κόμματος.

    [23] ΝΕΑ ΜΥΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΡΚΚ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΒΡΗΚΕ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Νέα επίθεση κατά της Ελλάδας για παροχή υποστήριξης στο Κουρδικο Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) κάνει σήμερα η τουρκική εφημερίδα Τσουμχρουριετ.

    Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει ότι σε μυστική επιχείρηση που έγινε πρόσφατα, μεταφέρθηκαν από το στρατόπεδο των προσφύγων του Λαυρίου σε "νέα βάση στην Κρήτη", οπως γράφει, 220 Κούρδοι αντάρτες του ΡΚΚ.

    Η Τσουμχρουριετ προσθέτει ότι η επιχείρηση την οποία χαρακτηρίζει μαζική, έγινε υπό το πρόσχημα βοήθειας του Ερυθρού Σταυρού και προκάλεσε "μεγάλη ανησυχία στους ελληνικούς κυβερνητικούς κύκλους".

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην Αγκυρα εκτιμάται ότι η κίνηση είναι μία προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να κρύψει το γεγονός ότι η Αθήνα βοηθά το ΡΚΚ.

    Παράλληλα αναφέρεται ότι η Τουρκία έχει επανειλλημένα αποκαλύψει το σύνδεσμο ανάμεσα στο στρατόπεδο του Λαυρίου και το ΡΚΚ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η εφημερίδα δεν κατονομάζει την τοποθεσία της βάσης στην Κρήτη όπως αλλωστε δεν είχαν κατονομαστεί και οι τοποθεσίες άλλων τέτοιων "βάσεων" στις κατα καιρούς παρόμοιες "αποκαλύψεις", οι οποίες έχουν διαψευστεί κατηγορηματικά από τις ελληνικές αρχές.

    Το Λαυριο φιλοξενεί μεγάλο αριθμό προσφύγων από την Τουρκία οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελάδα για να διαφύγουν από τις διώξεις που υφίσταντο από τις τουρκικές αρχές.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 18 December 1996 - 13:34:22