Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-12-17

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 17 Δεκεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΑ ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ

  • [02] Α.ΑΘΕΝΣ: ΕΙΧΑΜΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΟ 1997 ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

  • [03] ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB

  • [04] ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗ ΣΤΑΗ

  • [05] ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ

  • [06] ΑΝΟΙΞΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΘΗΝΩΝ -ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ

  • [07] 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ -ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Η ΑΠΟΧΗ

  • [08] ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 1997


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] Ο Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

  • [10] H BONNH ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΕΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

  • [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Η ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΕΡ

  • [12] Η ΔΙΑΜΑΧΗ "ΟΠΕΛ-ΦΟΛΓΚΣ ΒΑΓΚΕΝ" ΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΕ ΔΙΚΗ

  • [13] Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

  • [14] ΒΟΥΛΓΑΡΟΡΟΥΜΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΟ ΔΟΥΝΑΒΗ

  • [15] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

  • [16] ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΠΛΟΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΑ ΠΑΡΕΛΚΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης πιστεύει ότι τον Ιούνιο του 1997 στο Άμστερνταμ στο Ευρωπαικό Συμβούλιο με το οποίο θα κλείσει η Ολλανδική προεδρία, δεν πρόκειται να έχουμε έτοιμη τη νέα αναθεωρημένη συνθήκη της Ευρωπαικής Ένωσης. Αυτό, άφησε σαφώς να εννοηθεί σε κατ' ιδίαν συζητήσεις κατά την επιστροφή του από το Δουβλίνο. Έτσι το "Μάαστριχτ 2" πάει για την επόμενη προεδρία του Λουξεμβούργου, με πιθανή ημερομηνία να είναι έτοιμο, το Φθινόπωρο του 1997. Συνεπώς ως πιθανότερη ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υπολογίζεται η άνοιξη του 1998 (οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης)

    Στο μεταξύ, με πολεμικές ιαχές κατά της Ελλάδας επέστρεψε από το Δουβλίνο στην Αγκυρα η υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ, αφήνοντας στην Ιρλανδία την γλυκύτητα με την οποία αντιμετώπισε εκεί τους "15" της Ευρωπαικής Ένωσης, στο γεύμα της 14ης Δεκεμβρίου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

    Σε εκείνο το γεύμα η συνομιλία Παπανδρέου -Τσιλέρ και διεξήχθη σε ήπιο τόνο και οι εταίροι μας "τάχθηκαν ρητά υπέρ της αλληλεγγύης με την Ελλάδα", όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

    Η κ.Τσιλέρ, είπε ο κ.Παπανδρέου "παρότρυνε συνεχώς για διάλογο" και εγώ για πράξη. Επέμενε σε μια λύση "πακέτο" των ελληνοτουρκικών. Παρ' όλα αυτά ο κ.Παπανδρέου τόνισε πως η Ελλάδα είναι υπέρ ενός Ευρωπαικού προσανατολισμού της Τουρκίας.

    Το ίδιο είπε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Δουβλίνο, όταν απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τόνισε πως "εκείνο το οποίο θέλουμε να δούμε είναι κάποια συγκεκριμένα βήματα από τη μεριά της Τουρκίας, τα οποία έχει δημιουργήσει με τα αιτήματα της, τις απαιτήσεις της".

    Συνεπώς επιστρέφοντας στην Τουρκία η πρώην Πρωθυπουργός κ.Τσιλέρ γνώριζε, από πρώτο χέρι τα πάντα. Τι συνέβη, λοιπόν και "έχασε τη ψυχραιμία της", όπως σωστά λέει ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος;

    Διπλωματικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι λειτούργησε έτσι για λόγους "εσωτερικής κατανάλωσης". Αλλωστε στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν, η ίδια χρησιμοποίησε αφειδώς έναν έντονο ανθελληνισμό και απειλές, για να ξεπεράσει εσωτερικά προβλήματα.

    Στο δίωρο γεύμα των "15" στο Δουβλίνο, η κ.Τσιλέρ έκανε μακρότατες αναφορές στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας της, επισημαίνοντας πως εκείνη θα είναι Πρωθυπουργός το 1998, με βάση τη συμφωνία την οποία έχει κάνει με τον ισλαμιστή Πρωθυπουργό Νετζμεντίν Ερμπακάν. Φυσικά, στο ίδιο γεύμα είχε εκφράσει την δυσαρέσκεια της για την Ευρωπαική Ένωση που θεωρεί ότι η Τουρκία βρίσκεται μακριά από τις φιλοδοξίες της για ένταξη σε αυτήν (ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, υποστήριξε πως η Τουρκία πρέπει να μπει στη σειρά για ένταξη μετά από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ).

    Έδειξε να "αγνοεί" πως η βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι συνεχείς απειλές κατά της Ελλάδας δεν αποτελούν το καλύτερο εισιτήριο για ενσωμάτωση στην Ευρώπη.

    Η επιστολή Τσιλέρ προς την Ιρλανδική προεδρία δεν θεωρήθηκε επαρκής απάντηση στη δήλωση του συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαικής Ένωσης, σχετικά με τα ελληνοτουρκικά.

    Παρ΄όλα αυτά, οι "15" ζήτησαν από την Ολλανδική προεδρία, που ακολουθεί την Ιρλανδική, να αναλάβει νέα διερεύνηση για τις σχέσεις Ευρωπαικής Ένωσης -Τουρκίας.

    [02] Α.ΑΘΕΝΣ: ΕΙΧΑΜΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΟ 1997 ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

    Την ικανοποίησή του από τις επαφές που έχει στη Θεσσαλονίκη το Προεδρείο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) με την πολιτική ηγεσία, στο πλαίσιο της τρίτης του συνεδρίασης, εξέφρασε ο Πρόεδρος του, Αντριου Αθενς, σε δηλώσεις μετά τη συζήτηση που είχε το πρωί το Προεδρείο με τον Γενικό Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού, Σταύρο Λαμπρινίδη, και τα μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα ομογένειας.

    "Είχαμε μια πάρα πολύ καλή και χρήσιμη συζήτηση με την Κυβέρνηση. Είμαστε ευχαριστημένοι από τις συζητήσεις που έγιναν, από αυτά που μαςείπε ο κ. Λαμπρινίδης και θα πάμε εμπρός. Ο καθένας μίλησε με την καρδιά του. Μην ξεχνάτε ότι όλο το θέμα είναι πώς μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Δεν έχουμε διαφορές, έχουμε ζωντανούς ανθρώπους στο Προεδρείο", δήλωσε ο κ. Αθενς και πρόσθεσε: "Ολα ήταν καλά. Πήραμε αποφάσεις και θα προχωρήσουμε μπροστά να κάνουμε καλύτερη δουλειά στο1997".

    Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σημαντική χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση και ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι η δέσμευση της πολιτείας για χρηματική ενίσχυση τουΣΑΕ και για το 1997 υπάρχει και θα υλοποιηθεί, επεσήμανε όμως τη σημασία της επίτευξης της αυτοχρηματοδότησης του ΣΑΕ. Το θέμα αυτό,όπως σημείωσε, αποτέλεσε αντικείμενο και των σημερινών συζητήσεων.

    "Ο Απόδημος Ελληνισμός δεν είναι κρατικοδίαιτος. Δεν πρέπει να είναι κρατικοδιαίτος. Η πολιτεία είναι δίπλα του και τον ενισχύει χρηματικά σαφέστατα, αλλά για όλες τις δραστηριότητες είναι πολύ σημαντικό να εμπλακούν όλοι οι φορείς και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό", δήλωσε σχετικά.

    Ο κ. Λαμπρινίδης παραδέχτηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στη χρηματοδότηση του ΣΑΕ για το 1996, λόγω των εκλογών και κωλυσιεργιών, τόνισε όμως, ότι τα κονδύλια έχουν εγκριθεί και το Συμβούλιο θα πάρει για το 1996 όλο το ποσό που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του. Σημείωσε μάλιστα ότι στη διάρκεια της χρονιάς έχουν δοθεί μεγαλύτερα κονδύλια από όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός, ενώ υπογράμμισε ότι και για το1997 με την αυτοχρηματοδότηση και τη συμπαράσταση της Κυβέρνησης τα κονδύλια θα είναι μεγαλύτερα από τα 200 εκατομμύρια που προβλέπει ο προϋπολογισμός.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού επεσήμανε τη σημερινή δέσμευση της Διακομματικής Επιτροπής να βοηθήσει στο έργο της εξεύρεσης πόρων και σημείωσε ότι υπήρξε πλήρης σύμπνοια της Διακομματικής και του Προεδρείου του ΣΑΕ "ότι πρέπει να βοηθήσουμε όλοι το ΣΑΕ να βάλει φτερά στα πόδια του, όπως τα φτερά που έχουμε ^dg βάλει στην καρδιά του Ελληνισμού".

    Για το θέμα του καταστατικού του ΣΑΕ, που αποτέλεσε επίσης αντικείμενο των σημερινών συζητήσεων, ο κ. Λαμπρινίδης ανέφερε ότι εξετάζεται από συνταγματολόγους και τα τελικά σχέδια θα κατατεθούν προς συζήτηση μέχρι τον Απρίλιο.

    [03] ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΕΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ MRB

    Αρνητική εικόνα έχουν σχηματίσει οι έλληνες ψηφοφόροι για την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά μεγάλα είναι και τα ποσοστά δυσαρέσκειας για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της MRB, που διενεργήθηκε από τις 2 έως τις 9 Δεκεμβρίου σε σύνολο 1600 ερωτηθέντων.

    Γενικότερη δυσφορία για την κυβέρνηση και την πολιτική που εφαρμόζει, κατέγραψε η δημοσκόπηση δύο μόλις μήνες μετά τις εκλογές, αφού το 63% των ερωτηθέντων εκφράζει αρνητική γνώμη για τη δράση του ΠΑΣΟΚ, ενώ μόλις το 19,5 πιστεύει ότι η κυβερνητική παράταξη βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

    Μεγάλη δυσαρέσκεια όμως εκφράζουν οι ερωτηθέντες και για την αξιωματική αντιπολίτευση, κυρίως λόγω των εσωκομματικών ερίδων και των προοπτικών διάσπασης, τις οποίες δεν εγκρίνει το 83,2% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Οι αρνητικές γνώμες για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φτάνουν το 72,6%, ενώ οι θετικές απόψεις περιορίζονται στο 9,6%.

    Πάντως, η Νέα Δημοκρατία υπερέχει του ΠΑΣΟΚ κατά 1,7% στην πρόθεση ψήφου και το γεγονός αυτό πιθανώς να οφείλεται στα σκληρά μέτρα του προϋπολογισμού, τα οποία δεν είναι αποδεκτά από το μεγαλύτερο μέρος της κοινής γνώμης: το 62,2% πιστεύει ότι τα μέτρα αυτά βρίσκονται σε λάθος κατεύθυνση και το 77% εκτιμά ότι δεν ανταποκρίνονται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ. Καθόλου δίκαια τα χαρακτηρίζει το 42,8%. Ωστόσο, το 28% των ερωτηθέντων τα θεωρεί σωστά, το 19,6% δίκαια και το 17,9% διαπιστώνει ότι το κυβερνών κόμμα τήρησε τις προεκλογικές υποσχέσεις του.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που θεωρούν δίκαια τα μετρα είναι φοιτητές και συνταξιούχοι, ενώ ακολουθούν οι υπάλληλοι γραφείου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και τα διευθυντικά στελέχη. "Καθόλου δίκαια" χαρακτήρισε τα μέτρα το 57,9% των ερωτηθέντων που επαγγέλονται αγρότες.

    Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στην πρώτη θεση της προτίμησης του εκλογικού σώματος με 28,3%, ενώ ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 26,6% και το ΔΗΚΚΙ με 6,2%. Ο Συνασπισμός και το ΚΚΕ συγκεντρώνουν αντίστοιχα 5,6% και 5,4%, και η ΠΟΛΑΝ 2,8%.

    Μειωμένη εμφανίζεται η δημοτικότητα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αφού οι αρνητικές γνώμες (40,1%) για την εικόνα που παρουσιάζει, υπερέχουν των θετικών (37,9%), σε αντίθεση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας -πριν από έξι μήνες- οπότε οι θετικές κρίσεις ήταν κατά 26,5% περισσότερες από τις αρνητικές.

    Στην κορυφή των προτιμήσεων των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται, συμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση, ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με 272 % και ακολουθούν ο J.Μητσοτάκης με 17,2%, ο Γ.Σουφλιάς με 14,8%, ο Μ.Εβερτ με 13,6% και ο Κ.Καραμανλής με 10,0%.

    Δημοφιλέστερος αρχηγός κόμματος είναι, σύμφωνα με τους 1600 ερωτηθέντες, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, που συγκέντρωσε το 53,5% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων. Δεύτερος έρχεται ο πρόεδρος της ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας με 45,2%, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα και ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνουν θετικές γνώμες σε ποσοστά 23,3% και 22,8% αντίστοιχα.

    [04] ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗ ΣΤΑΗ

    Με γραπτή δήλωση της, που παρέδωσε η ίδια σήμερα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά όλες τις πτυχές της χορήγησης άδειας του Καζίνο στο Φλοίσβο, η δημοσιογράφος Έλλη Στάη επαναλαμβάνει , όσα είχε παραθέσει και στο υπόμνημα της, ότι καμία σχέση δεν έχει με την υπόθεση.

    Η κ.Στάη επισημαίνει και πάλι ότι το διαμέρισμα της στην οδό Μελεάγρου καθώς και το αγροτεμάχιο στη Μύκονο δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο έρευνας της επιτροπής ή με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που σχετίζεται με τη διαδικασία χορήγησης της άδειας του Καζίνο στο Φλοίσβο.

    Στη συνέχεια η κ.Στάη, στη γραπτή δήλωση της, τονίζει πως όπως προκύπτει από την περιουσιακή της κατάσταση που αποτυπώνεται στο πόθεν έσχες για το 1994 και 1995 και το οποίο βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα, ήταν απολύτως σε θέση να καλύψει οικονομικά την αξία αγοράς των δύο αυτών ακινήτων.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής Λεωνίδας Τζανής δήλωσε αμέσως μετά την κατάθεση της γραπτής δήλωσης της κ.Στάη, ότι θα σταλούν στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών όλα τα πρακτικά της εξεταστικής προκειμένου να αποφασίσει αν υπάρχει στην συγκεκριμένη περίπτωση ποινικό αδίκημα.

    [05] ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ

    Με τις οικογένειες τους θα κατέβουν την Πέμπτη στην Αθήνα οι αγρότες, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο, σύμφωνα με απόφαση της συντονιστικής πανθεσσαλικής επιτροπής.

    Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, ενώ αύριο αναμένεται να αποφασίσουν αν θα παρατείνουν τους αποκλεισμούς δρόμων.

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας στο εργατικό κέντρο της Ελευσίνας, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν αιτήματα ύψους 800 δισεκατομμυρίων δραχμών και επανέλαβε ότι για να αρχίσει διάλογος θα πρέπει κατ' αρχήν να ανοίξουν οι δρόμοι.

    Ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας μετά τη συνάντηση του με τον αρμόδιο επίτροπο της Ευρωπαικής Ένωσης Χανς Φίσλερ, δήλωσε ότι συμφωνήθηκε να συζητηθεί η αύξηση των κοινοτικών επιδοτήσεων στους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς, στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας τον Ιανουάριο.

    Σήμερα ενδέχεται να αποφασιστεί η παροχή κοινοτικής βοήθειας στους αγρότες που επλήγησαν από τις θεομηνίες.

    Η Νέα Δημοκρατία κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι προκαλεί με την πολιτική της σωρεία μεγάλων προβλημάτων στην οικονομία και ζήτησε να ξεκινήσει διάλογος με τους αγρότες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

    [06] ΑΝΟΙΞΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟΣ ΑΘΗΝΩΝ -ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ

    Ανοιχτή είναι η εθνική οδός Αθηνών -Λάρισας μέχρι το ύψος του Αλμυρού, καθώς οι αγρότες απέσυραν τα μπλόκα στη θέση "Κριεκούκι" και Κάστρο Βοιωτίας.

    Απελευθερώθηκε επίσης, η παλιά εθνική οδός Αθηνών -Λαμίας στη θέση Ερυθρές. Οι αγρότες της Θεσσαλίας παραμένουν ωστόσο στα οδοφράγματα. Την Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην Αθήνα.

    Ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ Γιάννης Πίτας τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι στα χέρια της κυβέρνησης να σταματήσουν σε μια ώρα οι κινητοποιήσεις έστω και με μια μικρή παροχή προς την πλευρά των αγροτών.

    Την εκτίμηση ότι θα οδηγηθούμε σε λύση πολύ πριν το Σαββατοκύριακο έκανε ο Θεόδωρος Τσουκάτος μέλος του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ.Τσουκάτος υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πλήρης αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

    [07] 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ -ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Η ΑΠΟΧΗ

    Συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι δημόσιοι υπάλληλοι, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Εκτός από τους εργαζόμενους της ΑΔΕΔΥ στη συγκέντρωση συμμετείχαν και μέλη της ΓΣΕΕ, απολυμένοι της GOODYEAR, συνταξιούχοι και άνεργοι.

    Σε ορισμένες υπηρεσίες η αποχή των υπαλλήλων από την εργασία τους είναι καθολική, ενώ σε άλλες τα ποσοστά κυμαίνονται γύρω στο 50%. Ικανοποιημένος από τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στις κινητοποιήσεις εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ.Κίτσιος:"Η σημερινή δεύτερη 24ωρη απεργία είναι κατά τις πρώτες εκτιμήσεις επιτυχημένη. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι όσον αφορά τη συμμετοχή. Τα τρία κύρια θέματα που μας απασχολούν, δηλαδή οι πραγματικές αυξήσεις, οι συλλογικές συμβάσεις και οι φορολογικες μεταρρυθμίσεις είναι θέματα που η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα ικανοποιηθούν".

    Τρία λεωφορεία ναυλωμένα από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης αναχώρησαν, μετά τη συγκέντρωση, για την Αθήνα, προκειμένου να διαδηλώσουν έξω από τη Βουλή, κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίασης για τον προϋπολογισμό του 1997. Οι υπόλοιποι συγκεντρωθέντες πραγματοποίησαν πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

    Στο ψήφισμα αναφέρεται μεταξύ άλλων και η αναγκαιότητα επαναλειτουργίας του εργοστασίου της GOODYEAR με ευθύνη της κυβέρνησης. Αίτημα των απεργών αποτελεί και η άρση του καθεστώτος μετεγκατάστασης των επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης σε γειτονικές χώρες. Oσον αφορά την ανεργία, το ψήφισμα αναφέρει: "Απαιτούμε τη k^xg μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με άμεση προτεραιότητα την εφαρμογή του 35ωρου και του πενθήμερου, χωρίς μείωση των αποδοχών".

    Οι κινητοποιήσεις των δημοσίων υπαλλήλων θα συνεχιστούν και το 1997, αν δεν υπάρξει κάποια διαβεβαίωση εκμέρους της κυβέρνησης, για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

    [08] ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΥΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 1997

    Στην ολομέλεια της Βουλής συζητείται το απόγευμα ο προυπολογισμός του 1997, που θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία στις 21 Δεκεμβρίου.

    Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, αντιδρώντας στην εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει για σήμερα η ΑΔΕΔΥ.

    Η ΓΣΕΕ έχει εξαγγείλει στάση εργασίας τις τρείς τελευταίες ώρες κάθε βάρδιας και το απόγευμα συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή. Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της γενικής συνομοσπονδίας έχουν δηλώσει 24 εργατικά κέντρα από όλη τη χώρα, ενώ συνεχίζουν την απεργία τους οι ναυτικοί.

    Σε 7,71 τρισεκατομμύρια δραχμές θα φτάσουν τα έσοδα του κρατικού προυπολογισμού για το 1996, ενώ η υστέρηση των εσόδων δεν θα υπερβεί τα 150 δισεκατομμύρια δραχμές, επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς.

    Με ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία, χαρακτηρίζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ως λανθασμένη και αυταρχική.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] Ο Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Την πρόθεση του να κάνει ότι είναι δυνατόν για τη λύση του κυπριακού γνωστοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον στη διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ και τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Τζόν Μπρούτον στην Ουάσιγκτον.

    "Έχω αφιερώσει πολύ χρόνο, από την εποχή που έχω αναλάβει την προεδρία, προσπαθώντας να μειώσουμε τις εντάσεις και να επιλύσουμε τις διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ έχω καταβάλλει προσπάθεια να λύσω τα προβλήματα σχετικά με την Κύπρο" τόνισε ο κ.Κλίντον.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι θα βοηθήσει να διευθετηθεί η κατάσταση στην Κύπρο και τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και κατέληξε λέγοντας πως το μέλλον της Ευρωπαικής Ένωσης και των ΗΠΑ θα είναι πιο λαμπρό εάν επιλυθούν αυτά τα θέματα.

    Ο κ.Σαντέρ από την πλευρά του δήλωσε πως δεν έχει αλλάξει η πολιτική για την Κύπρο, διότι είναι υποψήφιο μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης.

    [10] H BONNH ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΕΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΤΟΥ MATO ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Η Βόννη δεν πρόκειται να ανεχθεί πιέσεις για σύνδεση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκής Ενωσης ή με τις ελληνοτουρκικές διαφορές. Το σαφές αυτό μηνυμα έστειλε σε Αθήνα και Αγκυρα, ο τμηματατάρχης του τμήματος Μεσογείου του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρ.Γκρίνινγκ κατά την ομιλία του σε ημερίδα για τις σχέσεις Ευρώπης- Τουρκίας,που διοργανώθηκε στη Βόννη.

    "Ο,τι δεν αποδεχόμαστε από την Ελλαδα δεν πρόκειται να το ανεχθούμε από την Τουρκία", υπογράμμισε ο Γερμανός διπλωμάτης, καθιστώντας σαφές ότι η Βόννη δεν πρόκειται να ανεχθεί έναν εκβιασμό της Αγκυρας που ζητά τη σύνδεση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με μια σαφή ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανέφερε το BBC.

    Παράλληλα, ο κ.Γκρίνιγκ έστειλε και ισχυρό σήμα, όπως το χαρακτήρισε το BBC, προς την Αθήνα προσθέτοντας ότι η πολιτική της σύνδεσης της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ με τις ελληνοτουρκικές διαφορές είναι βουλησιαρχική και θα προσκρούσει στην αντίδραση της Βόννης.

    Αντίθετα, ο βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του κόμματος στο Μπουντεσταγκ, Καρλ Λαμερ, στην ομιλία του, συνάρτησε μια ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση απο την επιτυχία των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στην ίδια την Τουρκία.

    [11] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Η ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΕΡ

    Επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία πραγματοποιεί από σήμερα η αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ.

    Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παρομονής της θα συζητηθούν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις σε όλο τους το φάσμα.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ζαμάν" η κ.Τσιλέρ αναμένεται να εκφράσει την ανησυχία της για τις πληροφορίες που φέρουν την κυπριακή κυβέρνηση να αγοράσει σύστημα πυραύλων από τη Μόσχα και θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την υπόσχεση της Ρωσίας ότι δεν θα συμβάλει στην έξαρση των εξοπλισμών στη Μεσόγειο.

    Η Αγκυρα έχει θορυβηθεί από τις πληροφορίες ότι η κυπριακή κυβέρνηση σκοπεύει να αγοράσει ρωσικούς πυραύλους εδάφους-αέρος, ανέφερε το BBC και σημείωνε ότι λίγο πριν την αναχώρηση της κ.Τσιλέρ ο Ρώσος πρέσβης στην Αγκυρα είχε καταστήσει σαφές ότι η κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος, μέλος του ΟΗΕ και συνεπώς έχει το δικαίωμα να αγοράζει από όπου αυτό θέλει τον εξοπλισμό που χρειάζεται για την άμυνά του.

    Ακόμη, θα συζητηθούν οι ενστάσεις της ρωσικής ηγεσίας στο θέμα του κανονισμού της ελεύθερης ναυσιπλοΐας των Στενών των Δαρδανελίων που τροποποίησε μονομερώς η τουρκική κυβέρνηση τον Ιούλιο του 1994, τροποποίηση που αντίκεται στη συνθήκη του Μοντρέ. Η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι προέβη στην τροποποίηση αυτή προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος της Κωνσταντινούπολης και της περιοχής των Στενών από τα σοβαρά ατυχήματα που συμβαίνουν στη ναυσιπλοΐα.

    Επίσης θα τεθεί επί τάπητος η αύξηση της ποσότητας του qysijo} φυσικού αερίου που διοχετεύεται στην Τουρκία καθώς και η κατασκευή δεύτερου αγωγού. Επίσης θα συζητήσει και θέματα που αφορούν τη χάραξη των πετρελαιαγωγών που θα μεταφέρουν το πετρέλαιο του Αζερμπαϊτζάν δια των Στενών.

    Η Τουρκική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην οικονομική διάσταση της επίσκεψης και αναμένεται ότι η κ.Τσιλέρ θα τονίσει την αναγκαιότητα της περαιτέρω ανάπτυξης του όγκου των εμπορικών συναλλαγών ανάμεσα στις δύο χώρες, ο οποίος σήμερα κυμαίνεται στο επίπεδο των 2,5 δις δολαρίων. Την υπουργό Εξωτερικών συνοδεύουν άλλωστε, όπως αναφέρει η "Τουρκιέ" 100 περίπου Τούρκοι επιχειρηματίες.

    Το πρόγραμμα της κ.Τσιλερ προβλέπει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Βίκτωρ Τσερνομίρντιν, τον υπουργό Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακώφ ενώ δεν έχει γίνει σαφές αν θα συναντηθεί και με τον Ρώσο Πρόεδρο Μπόρις Γιέλτσιν ο οποίος βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάρρωσης.

    Πάντως, κατά την επίσκεψη, αναμένεται, σύμφωνα με την "Μιλλιέτ" να υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δυο χωρών νέο πρωτόκολλο συνεργασίας στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

    [12] Η ΔΙΑΜΑΧΗ "ΟΠΕΛ-ΦΟΛΓΚΣ ΒΑΓΚΕΝ" ΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΕ ΔΙΚΗ

    Ενα μεγάλο σκάνδαλο βιομηχανικής κατασκοπείας στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως το σημαντικότερο ίσως των τελευταίων 50 ετών σε παγκόσμια κλίμακα, τουλάχιστον από όσα έγιναν γνωστά μέχρι σήμερα, και που απασχολεί τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, φθάνει σύντομα στα δικαστήρια.

    Η υπόθεση αφορά τη διένεξη μεταξύ της αμερικανικών συμφερόντων αυτοκινητοβιομηχανίας "Οπελ" και της "Φολγκς Βάγκεν" που εξακολουθεί να βρίσκεται σε γερμανικά χέρια, με πρωταγωνιστή τον ισπανικής καταγωγής διευθυντή των δυο εταιρειών, Αντρέα Λοπεζ.

    Η διαμάχη ανάμεσα στις δυο επιχειρήσεις άρχισε το 1994, αφού προηγουμένως ο Λόπεζ εγκατέλειψε ξαφνικά την "Οπελ" και προσλήφθηκε στην "Φολγκς Βάγκεν", έναντι υψηλότατης αμοιβής.

    Η "Οπελ", που είναι πλέον θυγατρική της "Τζένεραλ Μότορς" αλλά εξακολουθεί να εδρεύει στη Γερμανία, προσέφυγε λίγο μετά στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι φεύγοντας ο Λόπεζ πήρε μαζί του διάφορα απόρρητα σχέδια για την παραγωγή αυτοκινήτων και ότι τα διέθεσε στην ανταγωνίστρια εταιρεία, δηλαδή στην "Φόλγκς Βάγκεν".

    Για το θέμα αυτό υποβλήθηκαν αλλεπάλληλες μηνύσεις στο αρμόδια δικαστήρια των ΗΠΑ και της Γερμανίας, παράλληλα με αγωγές για τεράστιες αποζημιώσεις, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει ένας δικαστικός μαραθώνιος τόσο εναντίον του Λόπεζ που θεωρείται η πέτρα του σκανδάλου, όσο και σε βάρος της "Φόλγκς Βάγκεν" που επιμένει ότι δεν έχει καμια ανάμειξη στην υπόθεση.

    Μετά τις εξελίξεις αυτές, ο Λόπεζ παραιτήθηκε απο την "Φολγκς Βάγκεν" και τώρα η εισαγγελία της πόλης Ντάρμστατ της Γερμανίας άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη για "βιομηχανική κατασκοπεία και απάτη" ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την παραπομπή του σε δίκη, στη διάρκεια της οποίας αναμένεται να γίνουν συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον "πόλεμο" που μαίνεται ανάμεσα στις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, που θέλουν να προωθήσουν τη θέση τους στην pacj|slia αγορά.

    [13] Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΑΡΑΧΕΣ ΣΕ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

    "H ανανέωση της τουρκικής ιμπεριαλιστικής ιδέας απειλεί να προκαλέσει μεγάλες ταραχές όχι μόνο στα Βαλκάνια, αλλά και στον Εύξεινο Πόντο και στην κεντρική Ασία. Πρόκειται για μια διαδικασία που πρέπει να ερευνάται και να παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή", δήλωσε στην εφημερίδα "Πολίτικα" του Βελιγραδίου, ο διευθυντής του Ιστορικού Ινστιτουτου της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών, Σλαβένκο Τέρζιτς, σχολιάζοντας την επιστημονική συνάντηση "Ισλάμ, Βαλκάνια και μεγάλες δυνάμεις".

    Ο κ.Τέρζιτς είπε ότι οι συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των επιστημόνων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ήταν κυρίως στραμμένες στο παρελθόν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν και σύγχρονη διάσταση, ειδικά σε μια εποχή που ο ισλαμικός κόσμος βρίσκεται σε επεκτατική φάση.

    "Εχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι στη Δύση δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο από τα ριζοσπαστικά μουσουλμανικά σχέδια. Ορισμένες μεγάλες δυνάμεις όμως, προσχωρούν στα σχέδια αυτά, χάριν των γενικών οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων τους, πράγμα που μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο", τόνισε.

    "Μερικοί δυτικοευρωπαίοι ιστορικοί βλέπουν τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής υπό ένα "υλιστικό πρίσμα". Αυτή η άποψη δεν μπορεί να ισχύσει για τα Βαλκάνια, διότι είναι φανερές οι πολιτικές τάσεις ενοποίησης όλων των Μουσουλμάνων στα Βαλκάνια από την Τουρκία, μέσω Βουλγαρίας, Ελλάδας, FYROM και Αλβανίας", κατέληξε ο κ.Τέρζιτς.

    [14] ΒΟΥΛΓΑΡΟΡΟΥΜΑΝΙΚΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΤΟ ΔΟΥΝΑΒΗ

    Τη ρουμανική πρόταση για κατασκευή των δυο νέων γεφυρών στο Δούναβη, μεταξύ Ρουμανίας- Βουλγαρίας, στα σημεία Νοάρα- Μπέλενε και Καλαφάτ- Βίντιν, παρουσίασε ο υφυπουργός Μεταφορών της Ρουμανίας, Πετρίκα Ντιακόνου, στη συνάντησή του με τους υφυπουργούς Μεταφορών και Δημοσίων Έργων της Βουλγαρίας, Λατσεζάρ Λίλοφ και Νικόλα Γκριγκόροφ, στη βουλγαρική πόλη Ρούσε.

    Όπως έγινε γνωστό, εξετάζεται και συμφωνία κατασκευής των μεταφορικών διαδρόμων μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, η οποία αναμένεται να υπογραφεί το 1997, από τους πρωθυπουργούς των δυο χωρών.

    Για την υλοποίηση της συμφωνίας αυτής, η Σόφια και το Βουκουρέστι σκοπεύουν να ζητήσουν χρηματική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [15] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη σύνοδος των υπουργών Αμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Στη σύνοδο συμμετέχει ο υπουργός Alumar Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Κεντρικό θέμα της συζήτησης της συνόδου είναι η αναμόρφωση της στρατιωτικής δομής της Συμμαχίας με βάση τις νέες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και η έγκριση της αποστολής της νέας ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία η οποία θα αντικαταστήσει την IFOR.

    Επίσης θα γίνει αναφορά, χωρίς ωστόσο να αναμένεται ότι θα ληφθούν κάποιες αποφάσεις, στην προοπτική διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς ενώ θα εξεταστούν οι ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν προκειμένου να πεισθεί η Ρωσία για να άρει τις αντιρρρήσεις που προβάλει στη διεύρυνση.

    Οπως ανέφερε το BBC, οι υπουργοί του ΝΑΤΟ που συνοδεύονται από τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των χωρών τους, δεν φαίνεται ότι θα καταλήξουν στο θέμα που εμποδίζει την αλλαγή των εσωτερικών διοικητικών δομών της Συμμαχίας καθώς οι ΗΠΑ διαφωνούν με την πρόταση της Γαλλίας, να τοποθετηθεί ευρωπαίος διοικητής για στο στρατηγείο της Νάπολης στην Ιταλία.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι το θέμα της ενεργοποιήσης των στρατηγείων στην Ελλαδα δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη αυτής της συνόδου. Διευκρίνισε πάντως, για να αποφευχθούν οποιεσδήποτε παρερμηνείες και παρεξηγήσεις, ότι ο ίδιος θα υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις "ώστε να προσανατολιστεί απο τη δική μας πλευρά η εξέλιξη του ΝΑΤΟ, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στον μελλοντικό του ρόλο".

    Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας κατέστησε σαφές με τη δήλωσή του, σχολίαζε το BBC, ότι αν τελικά υπάρξει συμμαχικό στρατηγείο στη Λάρισα εφόσον αρθούν και οι τουρκικές επιφυλαξεις, αυτό θα διοικείται αποκλειστικά από Ελληνα διοικητή και όχι εναλλακτικά από Ελληνα και Τουρκο όπως είχε υποστηρίξει η Τσιλέρ, πριν από μια εβδομάδα. Επι πλέον οποιαδήποτε αλλαγή και αν γίνει στις αρμοδιότητες των στρατηγείων του ΝΑΤΟ στις χωρες μέλη του, η Ελλαδα θα συνεχίσει να έχει υπό τον έλεγχό της ολόκληρο τον εναέριο χωρο του Αιγαίου.

    [16] ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΠΛΟΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ

    Οι Ρώσοι στο εξής θα μπορούν νόμιμα να οπλοφορούν για λόγους αυτοάμυνας, σύμφωνα με νόμο που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν.

    Όπως μετέδωσε η ελληνική υπηρεσία του BBC επικαλούμενο το ειδησεογραφικό πρακτορείο ITAΡ- ΤΑΣ, ο νόμος απαγορεύει τη χρήση όπλων εναντίον γυναικών, παιδιών και ατόμων με εμφανείς διανοητικές ή σωματικές αναπηρίες.

    Ο νέος νόμος προβλέπει ακόμη, ότι όσοι οπλοφορούν θα πρέπει να προειδοποιούν πριν πυροβολήσουν καθώς και να δηλώνουν στην αστυνομία κάθε τραυματισμό που προκαλούν.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 17 December 1996 - 13:46:34