Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-12-13

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 13 Δεκεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ-ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

  • [02] ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟ ECOFIN. ΠΙΘΑΝΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

  • [03] H ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [04] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

  • [05] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΔΙΑΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΔΗΛΩΣΕ Ο Χ.ΡΟΖΑΚΗΣ

  • [06] ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΔΩ ΚΑΙ 25 ΑΙΩΝΕΣ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΛΑΒΡΙΑΣ-ΤΑ ΓΚΡΕΚΑΝΙΚΑ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ

  • [07] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΝΕΟ ΝΟΜΙΣΜΑ EURO

  • [08] ΟΓΔΟΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ "ΣΟΥΡΩΤΗ"-ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

  • [09] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ ΚΑΙ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [10] Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ INTERNET

  • [11] ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ "ΚΟΙΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ" ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ν.ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [12] Γ.ΝΙΩΤΗΣ:Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΟΣΕΠ ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΠΟΛΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

  • [13] ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [14] ΜΗΧΑΝΙΚΗ: ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ "ΑΘΗΝΑΙΑ"-ΚΑΤΑ ΤΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ "ΚΛΕΙΝΕΙ" Η ΧΡΗΣΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] "ΔΥΤΙΚΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ,ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" αναφέρει δημοσίευμα του σκοπιανού περιοδικού "Pools"

  • [16] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΚΑΙ ΝΤΙΝΙ

  • [17] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [18] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 1996

  • [19] ΕΝΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

  • [20] ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

  • [21] Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ MOLISLATIJG ΕΝΩΣΗ

  • [22] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΑΦΙΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ-ΤΖΟΥΜΑΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

    Σε δισεκατομμύρια δραχμές υπολογίζεται το καθημερινό κόστος από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ενώ παραγωγικοί φορείς και Εισαγγελία υποβάλλουν μηνύσεις. Σ' αυτό το κλίμα, ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας θα συμμετάσχει στις 4 το απόγευμα σε σύσκεψη στο ΥΜΑΘ στη Θεσσαλονίκη, με τους εκπροσώπους των αγροτών ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση για την εκτόνωση της κρίσης.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης δήλωσε το μεσημέρι ότι η κυβέρνηση επιθυμεί ισότιμο διάλογο με τους αγρότες, ωστόσο αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ακραία, δογματική και ατελέσφορη μορφή πάλης. Έκκληση στους αγρότες να προσέλθουν άμεσα σε έναν εθνικό διάλογο απηύθυνε και η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου.

    Στη Θεσσαλία, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση της, να κλείσει τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του Δομοκού καθώς και παρακαμπτήριους δρόμους. Στην περιοχή Δομοκού βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

    Αντιθέτως, οι αγρότες αποχώρησαν από το οδόφραγμα στο τελωνείο του Προμαχώνα, ενώ στο ένα τρίτο έχει μειωθεί ο αριθμός των αγροτών που συνεχίζουν τον αποκλεισμό του τελωνείου Κήπων στον Έβρο. Άνοιξαν εντελώς τα μπλόκα στο Δερβένι και τη Χαλκηδόνα, τα δύο οδοφράγματα στο νομό Ροδόπης, τέσσερα από τα δέκα μπλόκα στο νομό Δράμας καθώς και τα οδοφράγματα στην Ελευθερούπολη Καβάλας και την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, ενώ ελευθερώθηκε και το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης. Στην Ημαθία αποχώρησαν οι αγρότες από το οδόφραγμα στα Καβάσιλα. Καμία αλλαγή δεν υπάρχει στους νομούς Πιερίας, Πέλλας και Γρεβενών όπου συνεχίζονται οι αποκλεισμοί.

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία, προέβλεψε, όμως ότι θα υπάρξει μικρή υποχώρησή της στα αιτήματα των αγροτών. "Θέλω να πιστεύω ότι κάτω από την απειλή ότι έρχονται οι γιορτές των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση θα κάνει ορισμένες υποχωρήσεις και τελικά θα μπορέσει να βρεθεί μια λύση", σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στις 6 το απόγευμα θα συναντηθεί με μέλη της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής, αφού προηγουμένως, επισκεφθεί τα οδοφράγματα των νομών Λαρίσης και Μαγνησίας.

    Κριτική στην αντιπολίτευση για τη στάση που κράτησε στο θέμα των αγροτών άσκησε σήμερα ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γενικός Γραμματέας Τύπου. Ο κ. Αθανασάκης σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιτέλεσε το ρόλο του με την επίσκεψή του στα odovq\clata και τώρα, αφού ναυάγησε η πρότασή του για κοινή σύσκεψη των αρχηγών κομμάτων με τον πρωθυπουργό, ζητά προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Υπενθύμισε δε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. πολλαπλασίασε τις τιμές των καυσίμων, των γεωργικών φαρμάκων και των ζωοτροφών. Αναφερόμενος στις δηλώσεις της κ. Παπαρήγα η οποία έκανε λόγο για αχαλίνωτο εκβιασμό της κυβέρνησης σε βάρος των αγροτών, ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους εκβιασμοί και οι αγρότες μπορούν να το βεβαιώσουν.

    Ο Πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Κώστας Λυμπερόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα των αγροτών, δήλωσε ότι επίκειται εισαγγελική παρέμβαση για το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων, σημειώνοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει υπερβεί κάθε μέτρο με αποτέλεσμα να διαλυθεί η χώρα.

    [02] ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟ ECOFIN. ΠΙΘΑΝΗ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

    Εμπλοκές σημειώθηκαν στη συνεδρίαση του ECOFIN με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν κυρίως στις σχέσεις των εντός και εκτός της Ενωσης χωρών, τη συναλλαγματική ισοτιμία, το Σύμφωνο σταθερότητας καθώς και η νομική υπόσταση του Euro (του νομίσματος).Να σημειωθεί ότι το Σύμφωνο σταθερότητας αφορά τις χώρες του Euro.

    Πάντως, η ελληνική πλευρά θεωρεί θετικό για τη χώρα μας ότι αναγνωρίστηκε η περίπτωση να υπάρχει ένα "ασύνηθες φαινόμενο". Το ασύνηθες, το εξαιρετικό φαινόμενο, καθορίζεται από το άρθρο 104 Γ- 3 και το 104 Γ-6,της Συνθήκης του Μάαστριχτ και θα αποφασίζει για αυτό το Συμβούλιο.Αυτή η αποδοχή, χαρακτηρίστηκε απο την ελληνική πλευρά επιτυχία, γιατί μπορεί μέσα στο "ασύνηθες φαινόμενο", να συμπεριληφθούν οι αμυντικές δαπάνες.

    Για αυτό είχε προειδιάσει, τους άλλους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με την επιστολή που τους είχε αποστείλει, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Δουβλίνου και στην οποία, μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά: “Δυστυχώς η Ελλάδα αντιμετωπιζει μεγάλες δυσκολίες για να ανταποκριθεί σε ορισμένα αιτήματα της ολοκλήρωσης. Μια απο τις βασικές αιτίες αυτών των δυσκολιών είναι η συνεχιζόμενη επιθετική συμπεριφορά της γείτονας χώρας Τουρκίας, η οποια παραμένει παράγοντας αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή και απειλή των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας”.

    Η κατάσταση αυτή, συνεχίζει ο κ. Σημίτης στην επιστολή του, επηρεάζει αναγκαστικά τη θέση της Ελλάδας και τις επιλογές της σε άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα, η υποχρέωσή μας να υιοθετήσουμε ένα νέο εξοπλιστικο πρόγραμμα,που συνιστά μια πρόσθετη ετήσια επιβάρυνση που ξεπερνά μεσοπρόθεσμα το 1% του Α.Ε.Π της χώρας μας και καθιστά σχεδόν ανέφικτη την έγκαιρη εκπλήρωση των όρων του Μάαστριχτ. Η ίδια αιτία επηρεάζει τη θέση μας στη Διακυβερνητική, για παράδειγμα σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Θέλω να υπογραμμίσω τη σημασία που αποδιδει η ελληνική κοινή γνώμη στην ανάγκη, η κοινή μας δράση και συνεργασία να αποβλέπει στη κατοχύρωση της ασφάλειας και στη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ενωσης και των εξωτερικών της συνόρων”, καταλήγει ο Πρωθυπουργός.

    [03] H ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Τις ιδιαίτερες και μεγάλες δυσκολίες της χώρας μας να ανταποκριθεί σε κάποια από τα αιτήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, θα υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η πρώτη συνεδρίαση του οποίου άρχισε στο Dublin Castle (Φρούριο του Δουβλίνου).

    Ο κ.Σημίτης θα τονίσει ότι από τις βασικές αιτίες των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, "είναι η συνεχιζόμενη επιθετική συμπεριφορά της γείτονος χωρας, της Τουρκίας, η οποία παραμένει παράγοντας αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή και απειλής κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλαδας".

    Ο πρωθυπουργός θα τονίσει στο Συμβούλιο Κορυφής ότι η κούρσα των εξοπλισμών και οι απειλές της Τουρκίας "επηρεάζουν αναγκαστικά τις θέσεις της Ελλαδας και τις επιλογές της σε μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως η υποχρέωση για τη συγκλιση της οικονομίας". Αναφέροντας ένα παράδειγμα ο κ.Σημίτης θα τονίσει ότι η υιοθέτηση του νέου εξοπλιστικού προγράμματος για να αντιμετωπίσει τις απειλές της Τουρκίας συνιστά μια επιπρόσθετη ετήσια επιβάρυνση που ξεπερνά μεσοπρόθεσμα το 1% του ΑΕΠ της χωρα μας και καθιστά σχεδόν ανέφικτη την έγκαιρη εκπλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχτ.

    Η ίδια αιτία επηρεάζει και τη θέση μας στη Διακυβερνητική πχ. σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής. Είναι σαφές ότι, όπως τόνισε και χθες στους σοσιαλιστές ηγέτες, έτσι θα τονίσει και σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός, την ανάγκη κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της Ενωσης και η χώρα μας να πάψει να νιώθει αενάως απειλούμενη από τη γείτονα Τουρκία.

    Η πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ολοκληρωθεί στις 12.45 τοπική ώρα. Αμέσως μετά θα παρατεθεί γεύμα προς τιμήν των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κλάες Χενς, από την Πρόεδρο της Ιρλανδίας, Μαίρη Ρόμπινσον.

    Στο ECOFIN χθες το απόγευμα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου αλλά και στη σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ηγετών που έγινε επίσης χθες το βραδυ, η ελληνική πλευρά, τόνισε την επιθετικότητα της Τουρκίας η οποία οδηγεί τη χώρα μας σε μια αύξηση των εξοπλισμών που δυσχεραίνει κατά πολύ το πρόγραμμα σύγκλισης.

    Το βράδυ σήμερα είναι προγραμματισμένα τρία δείπνα. Το πρώτο παρατίθεται από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς τιμήν των επικεφαλής των κυβερνήσεων και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το δεύτερο, παρατίθεται από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τιμήν των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και το τρίτο από τον πρόεδρο τoυ ECOFIN προς τιμήν των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ όπου θα επανέλθει το θέμα του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

    Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι χθες ο κ.Παπαντωνίου μιλώντας στους δημοσιογράφους, είπε ότι το κοινό νόμισμα έχει αποφασιστεί να γράφεται με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.

    Για σήμερα το βράδυ είναι προγραμματισμένη και η άφιξη των αντιπροσωπειών από τις συνδεδεμένες χώρες (Κύπρος, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Ρουμανία, Σλοβακία, Πολωνία, Σλοβενία).

    Τα ελληνοτουρκικά

    Οπως είναι γνωστό, στο γεύμα που παραθέτει η Ιρλανδική Προεδρία αύριο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, δεν θα παρακαθήσει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετσμεντίν Ερμπακάν αλλά η υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ, η οποία δίνει σήμερα συνέντευξη τύπου.

    Αν και δεν έχει καθοριστεί ακόμη από την ελληνική πλευρά ποιος θα παρακαθήσει στο γεύμα, το πιθανότερο είναι αυτός να είναι ο υπουργός Εξωτερικών Θ.Πάγκαλος ή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου.

    Είναι ωστόσο βέβαιο ότι δεν θα μείνουν αναπάντητες οι τουρκικές θέσεις και αιτιάσεις έναντι της Ελλαδας, για τα δήθεν προσκόμματα που φέρνει στην τελωνεική ένωση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Το πως θα εξελιχθούν τα ελληνοτουρκικά θα εξαρτηθεί και από τη σημερινή μέρα στη συζήτηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και φυσικά από όσα θα πεί στη συνέντευξή της η κ.Τσιλέρ καθώς και από τις επαφές που γίνονται στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου.

    Οι Σοσιαλιστές

    Στη χθεσινή συνάντηση των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, οι οποίοι δήλωσαν ότι η συζήτηση και και προτάσεις ήταν θετικές και έγιναν σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι τόσο ο κ.Σημίτης όσο και ο κ.Τσοχατζόπουλος στις δηλώσεις τους είπαν "όχι" σε ένα σύμφωνο σταθεροποίησης με αυτόματους μηχανισμούς.

    Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν η απασχόληση και επίσης η προώθηση της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία αφορά άμεσα τη χώρα μας.

    Μεταξύ των άλλων θεμάτων ήταν η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση της δημοκρατίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να μειωθεί το πανθομολογούμενο από όλες τις πλευρές δημοκρατικό έλλειμμα.

    Ο κ.Σημίτης είπε ότι υπήρξε μια γενική συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση αλλά, όπως πρόσθεσε "μας ενδιάφερε το θέμα της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ) και η προσπάθεια να υπάρξει ένα σύμφωνο σταθεροποίησης με αυτόματους μηχανισμούς".

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον υπουργό Αμυνας λέγοντας: "Τόσο ο κ.Τσοχατζόπουλος όσο και εγώ υποστηρίξαμε την άποψη και είμαστε της γνώμης ότι τέτοιοι αυτόματοι μηχανισμοί δεν είναι επιτρεπτοί" και πρόσθεσε: "Ενα σύμφωνο σταθεροποίησης πρέπει να έχει αρκετή ευελιξία ώστε να μπορούν οι χωρες-μέλη να έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν τις οικονομίες τους στις εξελίξεις και να μπορούν να αντιμετωπίσουν κρίσεις. Αυτή ήταν και η γενική άποψη".

    Ετσι διαμορφώθηκε μια κατεύθυνση, είπε ο κ.Σημίτης, για να υπάρξει αντίδραση στη γνώμη των Κεντρικών Τραπεζών (της Κεντρικής Tq\pefar Γερμανίας) ότι χρειάζεται μια αυτόματη διαδικασία.

    Οσον αφορά τον υπουργό Αμυνας ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση με την ιδιότητα του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι "με τη συνεδρίαση σηματοδοτήθηκε η αφετηρία της τελικής πορείας για την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής Συνδιάσκεψης" και ευχήθηκε στους συμμετέχοντες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την καλύτερη προσπάθεια, αφού όπως είπε, "ξεκινά η τελευταία προσπάθεια για να μπορέσουν να υπάρξουν τα αποτελέσματα τα οποία θα εγγυηθούν μια διαφορετική Ευρώπη από αυτή που έχουμε σήμερα".

    Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο ο κ.Σημίτης όσο και ο κ.Τσοχατζόπουλος αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Θ.Πάγκαλος και ο Γ.Παπανδρέου επιμένουν στο θέμα της διασφάλισης της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) θέμα το οποίο η Ελλάδα το θέτει ως πρώτη προτεραιότητα. Αυτό άλλωστε αναφέρουν και οι σημερινές εφημερίδες και οι "Times" της Ιρλανδίας τονίζοντας την επιμονή του Θ.Πάγκαλου σε αυτο το θέμα. Είναι ένα θέμα που η Ελλαδα το παλεύει πολύ και όπως τονίζει ο κ.Σημίτης "θα χρειαστεί ακόμη μάχη γιατί τίποτε δεν είναι ευκολο".

    [04] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Η οικονομική ενοποίηση μέσω της εκπλήρωσης των κριτηρίων της συνθήκης του Μάαστριχτ είναι το θέμα που θα κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία αρχίζει σήμερα στο Δουβλίνο.

    Η Σύνοδος χαρακτηρίζεται κρίσιμη γιατί οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της Κοινότητας θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιό τρόπο θα δώσουν μια νέα ώθηση στις εργασίες της διακυβερνητικής διάσκεψης για την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ, η οποία εισέρχεται στην τελική της φάση, και οι εργασίες της θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιουνίου 1997.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά τις εργασίες της Συνόδου θα επιδιώξει την εξασφάλιση, μέσα στην νέα υπό διαπραγμάτευση συνθηκη, της προστασίας των ελληνικών συνόρων που είναι και κοινοτικά σύνορα. Ακόμη, ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά τους όρους λειτουργίας του πολύπλοκου κοινοτικού συστήματος πάνω στο οποιο θα βασίζεται το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, και το ρόλο που μπορεί να παίξει η δραχμή στο σύστημα αυτό.

    Εξαιρετικά σημαντικά για τις θέσεις της Ελλαδας είναι αυτά που θα λεχθούν για το μέλλον των τουρκοκοινοτικών σχέσεων, τόσο σήμερα στη διάρκεια του δείπνου των 15 ηγετών όσο και αύριο στο δείπνο που οργανώνει ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Ντιγκ Σπρινγκ για την υπουργο Εξωτερικών Τανσου Τσιλέρ στο οποίο θα παραβρεθούν όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκης Ενωσης. Στο επίκεντρο της συζήτησης αναμένεται να είναι οι τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλαδα, μια χωρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Χθες ο κ.Σημιτης στη συνάντησή του με τον Ολλανδό ομόλογό του, η χωρα του οποίου ασκεί την προεδρία από τον Ιανουάριο του 1997, τόνισε ότι πριν από οποιοδηποτε διάλογο με την Τουρκία αυτή θα πρέπει να δείξει με πράξεις την καλή διάθεση απέναντι στη χωρα tou.

    Τη θέση αυτή αναμένεται ότι θα επαναλάβει και ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος στο δείπνο με την Τανσού Τσιλέρ, να τονίσει δηλαδή ότι προϋπόθεση για ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις της χωρας της με την Κοινότητα με τη σύγκλιση τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του συμβουλίου σύνδεσης είναι η αποδοχή από αυτή των θέσεων της δήλωσης που έκαναν τον περασμένο Ιούλιο οι 15 Υπουργοί Εξωτερικών. Οπως είναι γνωστό, στη δήλωση αυτή καλούσαν την Τουρκία να μην προσφεύγει στη βία ή την απειλή χρήση βίας αλλα να λύνει με ειρηνικό τρόπο όποιες διαφορές θεωρεί ότι έχει με την Ελλαδα, να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις τυχόν εδαφικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και να σέβεται στις σχέσεις της τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και το περιεχόμενο των διεθνών συνθηκών και συμφωνιων.

    Τοσο ο πρωθυπουργός όσο και κ.Πάγκαλος θα απαιτήσουν η δήλωση αυτή να μπεί αυτούσια στο κείμενο της κοινής θέσης που θα παρουσιάσουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο συμβούλιο σύνδεσης τους με την Τουρκία όποτε γίνει αυτό.

    Χθες εξάλλου στο Δουβλίνο, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωπαϊκης Ενωσης στη συνεδρίασή τους κατέβαλαν έντονες προσπάθειες για υιοθέτηση κοινής πορείας ενόψει της νομισματικής ενοποίησης που έχει οριστεί για το 1999. Η πολύωρη συνάντησή τους έληξε με μερική μόνο συμφωνία για αυστηρότητα στην κατάρτιση των κρατικών προϋπολογισμών. Το θέμα της επιβολής προστίμων που θα επιβάλλεται στις χώρες που δεν θα καταφέρνουν να κλείσουν την ψαλίδα στα δημοσιονομικά τους ελλείμματα θα παραπεμφθεί στη σύνοδο κορυφής, θα περιέλθει δηλαδή στην αρμοδιότητα των αρχηγών των κυβερνήσεων.

    [05] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΔΙΑΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΟΥΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΔΗΛΩΣΕ Ο Χ.ΡΟΖΑΚΗΣ

    Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διάβημα προς τις ΗΠΑ για το θέμα της αμφισβήτησης του εύρους των 10 ναυτικών μιλίων του εθνικού εναέριου χώρου, όπως δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Βαρβιτσιώτη.

    Ο κ. Ροζάκης επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κρίνει τις προτάσεις για διαμεσολάβηση με βάση το αν αυτές εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα. "Η κυβέρνηση σκοπεύει να προβεί σε διάβημα, όταν λυθεί η απεργία των διπλωματικών" υπογράμμισε ο υφυπουργός ο οποίος, ερωτηθείς για τυχόν μεσολαβητικές προσπάθειες επισήμανε ότι "δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να υπάρξει τυφλή ακολουθία οποιωνδήποτε προτάσεων".

    Ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι διαμορφώνεται κλίμα ανησυχίας και πρόσθεσε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε δηλωθεί από τις ΗΠΑ ότι ο αεροναυτικός χώρος της Ελλάδας είναι στα 6 μίλια.

    [06] ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΔΩ ΚΑΙ 25 ΑΙΩΝΕΣ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΛΑΒΡΙΑΣ-ΤΑ ΓΚΡΕΚΑΝΙΚΑ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ

    Η γκρεκάνικη γλώσσα, το ιδίωμα των ελληνόφωνων της Κάτω Itak_ar, σύνθεση της αρχαίας ελληνικής και της βυζαντινής, ζωντανή εδώ και 25 αιώνες απέκτησε τη γραμματική της, την οποία έγραψε ο γκρεκάνος γιατρός Φιλιππο Κοντέμι από το Ρέτζιο . Η γραμματική αυτή, τονίζει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η φιλόλογος Αντζελα Μεριανού, η οποία την μετέφρασε και μετέγραψε στην νεοελληνική και ιταλική , πήρε τη θέση της στα ιταλικά γράμματα.

    "Εγώ τώρα που ήμουν στην Ιταλία την παρουσίασα και την έδωσα στον κ Μιλτιάδη Χισκάκη, Πρόξενο της Ελλάδας στη Νεάπολη, και στον κ Νίκα καθηγητή του πανεπηστημίου της Νεαπόλεως οι οποίοι ήσαν παρόντες την ημερα που στη Θεσσαλονίκη προ διετίας έγινε η πρόταση για την έκδοση αυτής της γραμματικής" λέει η κ Μεριανού η οποία έχει αφιερώσει 35 χρόνια της ζωής της στους Γκρεκάνους και είναι γνωστή ως "η μάνα των ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας" .

    "Είναι το καμάρι των ελληνοφώνων διότι με αυτό θα μπορούν να παρακολουθήσουν στα σχολεία τους τα παιδιά και να μάθουν τη γλώσσα την οποία τόσο πολύ λαχταρούν και η οποία πριν ήταν μία γλώσσα που περνούσε από τους παλαιότερους στους νεότερους με την παράδοση" συνεχίζει η κ Μεριανού αναφερόμενη στη γκρεκάνικη γραμματική. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στην Κάτω Ιταλία ζούν 15 με 20 χιλιάδες ελληνόφωνοι που πρόθεσή τους είναι όχι μόνο να κρατήσουν τη γλώσσα τους αλλά και να τη μάθουν.

    Πριν από πολλά χρόνια ο Γερμανός καθηγητής Gerhald Rohlcs, που ασχολήθηκε με τα γράμματα αυτής της παράξενης γλώσσας είχε ετοιμάσει μία γραμματική η οποία είναι προς χρήση των πανεπιστημιακών ή ανθρώπων οι οποίοι κατείχαν τόσο την ιταλική όσο και τη γκρεκάνικη. Δυστυχώς όμως δεν μπόρεσε να φτάσει στο πνεύμα των απλών ανθρώπων που κατοικούν στη Κάτω Ιταλία και οι οποίοι σήμερα έχουν αποφασίσει να διατηρήσουν τη γλώσσα τους και να τη διδάσκονται.

    "Οπως ξέρετε γλώσσα χωρίς γραμματική δεν προχωρεί. Σκέφτηκε λοιπόν ο γιατρός Φιλίππο Κοντέμι, ο οποίος είναι γιος ελληνοφώνων και στην οικογένειά του έμαθε να μιλάει πρώτα γκρεκάνικα και μετά ιταλικά, να κάνει μιά απλοποιημένη γραμματική την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι απλοί άνθρωποι, τα παιδιά των σχολείων για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη γλώσσα. Μου ζήτησε τη βοήθειά μου την οποία έδωσα με κάθε τρόπο. Την έκδοση αυτής της γραμματικής, η οποία παραδίδεται σήμερα για τη χρήση των ελληνοφώνων και των άλλων όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν, τότε είχε αναλάβει με πρωτοβουλία του κ Δημήτρη Αλεξάνδρου η Πολιτιστική Εταιρεία "Μακεδνός" προσθέτει.

    Η κ Μεριανού χαρακτηρίζει της γραμματική αυτή ως το μεγαλύτερο έργο που έχει παρουσιαστεί για τους ελληνοφώνους και "το μεγαλύτερο μπαστούνι πάνω στο οποίο θα ακουμπήσουν για να προχωρήσουν στη γλώσσα αυτή" και τονίζει : "Πιστεύω πως θα μπορέσει να δώσει νέες προοπτικές στα παιδιά, τα οποία πριν δεν ήξεραν αν αυτό που διαβάζουν ή αυτό που ακούν από τον παππού τους ή από τη γιαγιά τους είναι σωστό ή όχι. Γιατί στο παρελθόν πολλά χρόνια πριν και ιδίως στα χρόνια του φασισμού η γλώσσα αυτή ήταν απαγορευμένη. Οι καθηγητές και οι δάσκαλοι τους απαγόρευαν να τη μιλούν . Σήμερα όμως άρχισαν και οι γείτονες και όλοι οι άλλοι επιστήμονες που ενδιαφέρθηκαν γι αυτή τη γλώσσα να θαυμάζουν αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι μόνο με την παράδοση, με τα tqaco}dia, με τους χορούς κατάφεραν να κρατούν ζωντανή μια γλώσσα επί 25 αιώνες"

    Η γραμματική της γκρεκάνικης γλώσσας θα παρουσιαστεί την Κυριακή στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και όπως είπε η κ Μεριανού θα παρευρεθεί ο κ Κοντέμι ενώ η ίδια για λόγους υγείας δεν θα είναι εκεί.

    [07] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΝΕΟ ΝΟΜΙΣΜΑ EURO

    Παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας Ιρλανδίας, στο Δουβλίνο, το νέο νόμισμα Euro, ταυτόχρονα με την παρουσίασή του στην Φρανκφούρτη στην Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης.

    Το νέο νόμισμα φέρει στη μία όψη του την πολιτιστική πορεία της Ευρώπης: την κλασική Ελλάδα, τη Ρωμαϊκή εποχή, την περίοδο της Αναγέννησης, την εποχή του Ροκοκό και τον 21ο αιώνα. Στην άλλη όψη του Euro απεικονίζεται η "Ευρώπη των 15" και η σημαία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, ενώ στο πάνω μέρος υπάρχει μία γέφυρα, η οποία ανάλογα εκφράζει το πέρασμα από την μια εποχή στην άλλη.

    Το νέο νόμισμα θα κυκλοφορήσει από τις 12 Δεκεμβρίου 1999, εφόσον βέβαια όλα εξελιχθούν κανονικά. Συνολικά θα κυκλοφορήσουν 12,5 δισεκατομμύρια Euro, ποσό ισοδύναμο των 12,5 δισεκατομμυρίων μάρκων περίπου, που κυκλοφορούν σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το Euro θα κυκλοφορήσει σε χαρτονομίσματα των 5, 10, 20 , 50, 120 και 500.

    Εξάλλου σήμερα έγινε και η αποκάλυψη ότι νέο νόμισμα έχει χαραχθεί από τον Αυστριακό, Ρόμπερτ Καλίνα.

    [08] ΟΓΔΟΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ "ΣΟΥΡΩΤΗ"-ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Ογδόντα χρόνια συμπληρώθηκαν από τότε που, για πρώτη φορά, Γάλλοι στρατιωτικοί "έκλεισαν" σε μπουκάλι το φυσικό μεταλλικό νερό, που διαθέτει άφθονο -μέχρι και σήμερα- το χωριό Σουρωτή, νομού Θεσσαλονίκης.

    Η ιαματική πηγή -την οποία διαχειρίζεται πλέον η Κοινότητα- αποτελεί πνοή ζωής για τους κατοίκους της περιοχής, καθώς αυτή τη στιγμή στην εμφιάλωση απασχολούνται 80 εργάτες. Με τα κέρδη, εξάλλου, της κοινοτικής επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν πλήθος έργων υποδομής και ανάπτυξης στην τοπική κοινωνία (δίκτυα άρδευσης, ύδρευσης, οδοποιίας, πεζοδρομίων, εξοπλισμός αγροτικού ιατρείου κλπ.). Εξάλλου, από πέρυσι, μετά την υλοποίηση νέου επενδυτικού προγράμματος -ύψους περίπου 1,5 δισ.- η "Σουρωτή" κυκλοφορεί και σε κουτί αλουμινίου (εκτός από τη γυάλινη φιάλη).

    Με αφορμή την επέτειο, η Κοινότητα Σουρωτής πρόκειται αύριο να πραγματοποιήσει ειδική εκδήλωση, στην οποία θα τιμήσει, μεταξύ άλλων τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, τον υφυπουργό Γεωργίας, Βασίλη Γερανίδη, το δημοσιογράφο Χρήστο Κορφιάτη, την Ομοσπονδία Πρατηριούχων Ζύθου Ποτών.

    [09] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ ΚΑΙ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Σε καταγραφή των αρχιτεκτονικών μνημείων των Σκοπίων και της Ekk\dar, με απώτερο στόχο την αποκατάσταση και τη συντήρησή τους αποφάσισαν να προχωρήσουν από κοινού το Ινστιτούτο για την προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς των Σκοπίων και το τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ/ΤΚΜ).

    Αυτό προβλέπεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας που θα υπογράψουν τα δύο μέρη, την Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη. Ηδη από χθες, δέκα εκπρόσωποι του εν λόγω Ινστιτούτου, της Ενωσης Μηχανικών και του Ινστιτούτου Αντισεισμικής Προστασίας των Σκοπίων ανταποδίδουν την επίσκεψη που πραγματοποίησε, πρόσφατα, αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ στο γειτονικό κράτος.

    Οπως τόνισε ο πρόεδρος του σκοπιανού Ινστιτούτου, Jovan Ristov, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα του 1.500 ακίνητα που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. "Η ομάδα που ασχολείται με τις μελέτες και τη συντήρησή τους αποτελείται μόλις από 200 άτομα, με συνέπεια να είναι δυνατή η παρέμβαση μόνο σε 20-30 μνημεία ετησίως", επισήμανε. "Από την άλλη πλευρά, κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση σε νέες τεχνολογίες, και προς αυτή την κατεύθυνση θα μας βοηθήσει πολύ η συνεργασία με το ελληνικό επιμελητήριο".

    Στο πρωτόκολλο προβλέπεται, εξάλλου, η ανταλλαγή απόψεων προκειμένου οι δύο πλευρές να μετάσχουν από κοινού σε διασυνοριακό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποκατάσταση μνημείων. "Αλλωστε, εμείς μπορούμε ανά πάσα στιγμή να τους ενημερώνουμε για το καθεστώς που ισχύει στην ΕΕ στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος", τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Παναγιώτης Δέντσορας.

    Σε άλλα σημεία του πρωτοκόλλου θα ορίζεται το πλαίσιο συνεργασίας και με τους άλλους φορείς που εκπροσωπεί η αποστολή, κυρίως, μέσω της διοργάνωσης συνεδρίων τόσο στα Σκόπια όσο και στη Θεσσαλονίκη.

    [10] Ο ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ INTERNET

    Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετέχοντας στον τηλεμαραθώνιο αγάπης, που οργανώνει η UNICEF, κατά της παιδικής εργασίας, φιλοξενεί ειδική σελίδα (Home Page) στον κόμβο του στο Internet (http:// www.mpa.gr), μέσω του οποίου οι χρήστες αυτού του διαδικτύου θα μπορούν να προσφέρουν για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων παιδιών.

    Προς το σκοπό αυτό η ΕΤ-1 διοργανώνει τηλεμαραθώνιο τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου από τις 6 το απόγευμα, ενώ οι χρήστες του Internet για να βοηθήσουν τα εργαζόμενα παιδιά, μπορούν μέσω του Internet να δίνουν τις εισφορές τους στην Ελληνική Επιτροπή Συνεργασίας με τη UNICEF.

    Η UNICEF, οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 για να προσφέρει βοήθεια στα παιδιά της κατεστραμμένης από το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας.

    Το 1953, η UNICEF γίνεται μόνιμο τμήμα του ΟΗΕ και ο νέος ρόλος που της ανατίθεται είναι η ικανοποίηση των μακροπρόθεσμων αναγκών των παιδιών του αναπτυσσόμενου κόσμου, της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

    Το 1965, η UNICEF, λαμβάνει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης " για τη βοήθεια που παρέχει σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως φυλής, hqgsje}lator, εθνικότητας ή πολιτικών πεποιθήσεων". Το 1989, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθετεί τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού που μέχρι σήμερα την έχουν επικυρώσει 183 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Η UNICEF πρόσφερε βοήθεια στην Ελλάδα απο το 1947 μέχρι το 1969-περίπου 10 εκατ. δολάρια.

    [11] ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ "ΚΟΙΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ" ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ Ν.ΕΥΡΩΠΗΣ

    Με την υπογραφή της "Κοινής Δήλωσης", στην οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται συμφωνία για την ίδρυση δικτύου ανταλλαγών κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών προγραμμάτων, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των πέντε υπουργών Πολιτισμού των χωρών μελών της Νότιας Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

    "Η επικοινωνία της οπτικοακουστικής αγοράς είναι για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου προϋπόθεση της πολιτιστικής τους ταυτότητας", δήλωσε, μεταξύ άλλων, μετά το τέλος των εργασιών της συνάντησης, ο ΄Ελληνας υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, στον οποίο και ανήκει η πρόταση για την ίδρυση του εν λόγω δικτύου.

    Σημειώνεται ότι η επόμενη συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997- στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Εξάλλου το πρώτο εξάμηνο του ερχόμενου έτους θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους υπουργούς της Λατινικής Αμερικής και της Μεσογείου.

    [12] Γ.ΝΙΩΤΗΣ:Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΟΣΕΠ ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΠΟΛΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Οι πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές προοπτικές για τη δράση του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας συζητήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της συμβουλευτικής επιτροπής, που έγινε παρουσία φορέων της πόλης και εκπροσώπων ΄ολων των κομμάτων.

    "Οι άνθρωποι της Θεσσαλονίκης μάχονται μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε η πόλη να αναδειχτεί ο αντίπαλος πόλος της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο της Παρευξείνιας Συνεργασίας (ΟΣΕΠ). Ηδη έχει γίνει ένα βήμα ώστε να καθιερωθεί ως οικονομικό κέντρο της ΟΣΕΠ, με τη δημιουργία της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αναδειχτεί σταδιακά ως πυλώνας για την παρέμβαση της Ευρώπης στη Μαύρη Θάλασσα", τόνισε ο Γρηγόρης Νιώτης, πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής αποδήμου ελληνισμού του Κοινοβουλίου και μελος της επιστημονικής επιτροπής του κέντρου. Ο κ.Νιώτης πρότεινε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης με τους αντίστοιχους φορείς της Μαύρης Θάλασσας.

    Τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης για τον ελληνισμό της περιοχής τόνισε ο καθηγητής Φιλοσοφικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Καζάζης: "Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, απαιτείται μακρόχρονη και καλά συντονισμένη πολιτική. Για τους Ελληνες της διασποράς η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντικη ώστε να μην ξεχάσουν τη γλώσσα και την ιστορία τους. Προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτούνται δυναμικες παρεμβάσεις".

    Τη δημιουργία προγραμμάτων ιστοριογραφικής και δημογραφικής προσέγγισης των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας, πρότεινε η πρόεδρος του κέντρου και της νομαρχιακής επιτροπής πολιτισμού-τουρισμού, Χρύσα Αράπογλου, που αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα διάσωσης και ανάδειξης των ιστορικών χώρων της περιοχής, καθώς και στην ενθάρρυνση των καλλιτεχνών που προέρχονται από τις χώρες αυτές.

    Οσον αφορά τους στόχους του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνισμού της Μαύρης Θαλασσας και τη βιωσιμότητά του, η κ.Αράπογλου είπε στο Μακεδονικο Πρακτορείο Ειδήσεων: "Στη δημιουργία του κέντρου μας οδήγησε το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη, κατά γενική παραδοχή, είναι η πρωτεύουσα του οικουμενικού ελληνισμού και η πύλη της παρευξείνιας περιοχής. Διαπιστώσαμε επίσης ότι οι όποιες ενέργειες έχουν γίνει για τους Ελληνες της Μαύρης Θάλασσας ήταν αποσπασματικές ή τυχαίες. Για να καλυφθούν αυτά τα κενά αποφασίσαμε την ίδρυση του κέντρου και υπογράψαμε με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών δεκαετή προγραμματική σύμβαση που τα δεσμεύει να χρηματοδοτούν σταθερά τις ενέργειές μας, εξασφαλίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο και τη βιωσιμότητα του θεσμού. Στο μέλλον μάλιστα, δεν αποκλείεται να συνεργαστούμε και με τα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, με τα οποία έχουν ήδη γίνει κάποιες επαφές με θετικά αποτελέσματα".

    Τη συνάντηση χαιρέτισε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, που δήλωσε ότι οι φιλικές σχέσεις της Ελλάδας με τις χωρες του Ευξεινου Πόντου, αλλά και η ενεργοποίηση όλων των emdiaveq|lemym φορέων στη χώρα μας δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την επιτυχία του έργου του Κέντρου.

    [13] ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση συγκοινωνιών αλλά και κατά των οργάνων της Πολιτείας για παράβαση καθήκοντος κατέθεσε το μεσημέρι στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, Χρήστος Φώλιας.

    "Είναι καθήκον της πολιτείας να διασφαλίζει την ελεύθερη διακίνηση προσώπων και αγαθών", δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο ο κ. Φώλιας.

    Ο Εμπορικός Σύλλογος δηλώνει επίσης αποφασισμένος να στηρίξει νομικά και ηθικά οποιοδήποτε μέλος του θελήσει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να αποζημιωθεί για υλικές ζημίες, που υπέστη λόγω της μη έγκαιρης μεταφοράς εμπορευμάτων εξαιτίας των αποκλεισμών από τους αγρότες κομβικών σημείων του εθνικού οδικού δικτύου της χώρας. Καλεί επίσης τόσο την Κυβέρνηση, όσο και τους αγρότες να αντιληφθούν ότι "η υπομονή των παραγωγικών τάξεων έxει εξαντληθεί προ πολλού και ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, άλλως θα βρουν απέναντί τους την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού".

    Το ύψος της ζημίας που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης από την παρεμπόδιση της μεταφοράς εμπορευμάτων είναι ανυπολόγιστο. Ενδεικτικό στοιχείο, όμως, αποτελεί η πτώση του τζίρου τους σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 1995, η οποία κυμαίνεται στο 80%.

    [14] ΜΗΧΑΝΙΚΗ: ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ "ΑΘΗΝΑΙΑ"-ΚΑΤΑ ΤΙ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ "ΚΛΕΙΝΕΙ" Η ΧΡΗΣΗ

    Και τυπικά επικυρώθηκε -κατά τη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη- η μεταφορά της έδρας της "ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ" στο δήμο Αμαρουσίου Αττικής. Οπως τονίσθηκε, η εξέλιξη αυτή δεν υπαγορεύθηκε από συναισθηματικά κριτήρια, αλλά καθώς το σύνολο σχεδόν των εργασιών είχε ήδη "εγκαταλείψει" τη Θεσσαλονίκη και για λόγους ορθολογικής διαχείρισης.

    Εντός των αμέσως προσεχών ημερών δε, αναμένεται η επιχείρηση να ιδρύσει υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη. Σε κάθε περίπτωση, η δεν προτίθεται να διατηρήσει το σύνολο των χώρων της -450 τμ, σήμερα- στη Θεσσαλονίκη.

    Στη γενική συνέλευση έγινε γνωστό ότι η τρέχουσα χρήση θα "κλείσει" για τη "ΜΗΧΑΝΙΚΗ" χωρίς μεγάλες αποκλίσεις από τα προβλεφθέντα οικονομικά μεγέθη. Εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα χρήσεως θα παρουσιασθούν μειωμένα όχι περισσότερο από 5% έναντι των προβλέψεων (25 δισ.δρχ. κύκλος εργασιών και 5 δισ. κέρδη). Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο "μπλοκάρισμα" των δημοσίων έργων της χώρας. Τα αντίστοιχα μεγέθη του 1995 ήταν τζίρος 19,2 δισ. και κέρδη 4 δισ. Για το δε 1997, οι προβλέψεις μιλούν για 40 δισ. τζίρο και 7 δισ. κέρδη.

    Σήμερα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της κατασκευαστικής από δημόσια έργα ανέρχεται σε 45,6 δισ. (ποσοστό 64,5% του συνολικού προϋπολογισμού). Σε ό,τι αφορά τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, υπολείπεται επένδυση της εταιρείας ύψους 2,6 δισ., επί συνολικού προϋπολογισμού 10,1 δισ. Επιπλέον, μόλις πρόσφατα η "ΜΗΧΑΝΙΚΗ" ανέλαβε και νέο έργο, προϋπολογισμού 3,5 δισ., που συνίσταται σε χωματουργικές εργασίες στο αεροδρόμιο των Σπάτων.

    Η γενική συνέλευση ενέκρινε, επίσης, την απόσχιση του κλάδου μεταλλικών κατασκευών και την εισφορά του για τη σύσταση νέας ανώνυμης εταιρείας, με την επωνυμία "ΒΙΕΞ". Αντικείμενο της νέας εταιρείας είναι η μελέτη, κατασκευή και συναρμολόγηση κάθε είδους βιομηχανικού εξοπλισμού. Η αξία της έχει εκτιμηθεί σε 6 δισ., ενώ είχε εξαγορασθεί από τη "ΜΗΧΑΝΙΚΗ" το Σεπτέμβριο του 1993 έναντι συνολικού τιμήματος 1,2 δισ. Μέτοχοι της "ΒΙΕΞ" θα είναι η "ΜΗΧΑΝΙΚΗ" και ο πρόεδρος της, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ως φυσικό πρόσωπο.

    Εγινε -επίσης- γνωστό, ότι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα είναι έτοιμο έως τις 15 Ιανουαρίου, ενώ η κατασκευαστική δρομολογεί την ανάληψη και νέων έργων -κυρίως οικοδομικών- στο αεροδρόμιο των Σπάτων. Τέλος, η "ΜΗΧΑΝΙΚΗ" μετέχει και στο διαγωνισμό για την κατασκευή του μεγάρου μουσικής Θεσσαλονίκης - προϋπολογισμού 6 δισ.- η δημοπράτηση του οποίου θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου. Στην ίδια προκήρυξη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον άλλες δύο κοινοπραξίες.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] "ΔΥΤΙΚΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ,ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ" αναφέρει δημοσίευμα του σκοπιανού περιοδικού "Pools"

    Την άποψη ότι ομάδα διπλωματών δυτικών χωρών επεξεργάζεται πρόταση συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ, με την οποία θα αναγνωρίζεται η ελληνική ιστορική συνέχεια της Μακεδονίας, εκφράζει σε δημοσίευμά της η εβδομαδιαία πολιτική επιθεώρηση "Pools".

    Σύμφωνα με την αρθρογράφο Ελεονώρα Καραμφίλοφσκα, που ασχολείται με τις ελληνοσκοπιανές σχέσεις και την ενδιάμεση συμφωνία που υπεγράφη το Σεπτέμβριο του ΄95 "οι διπλωμάτες στα Σκόπια υποστηρίζουν ότι θα προταθεί για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο νέος περιγραφικός όρος "Δημοκρατία Μακεδονίας-πρωτεύουσα Σκόπια" ο οποίος όμως δεν αναμένεται να γίνει δεκτός απο την ελληνική κυβέρνηση".

    Η δημοσιογράφος χαρακτηρίζει την πρόταση ονομασίας "περισσότερο περιγραφικό προσδιορισμό παρά ονομασία, ισχυρίζεται ότι " διπλωμάτες επεξεργάζονται ένα σχέδιο συμφωνίας με την οποία θα αναγνωρίζεται η ελληνική ιστορική συνέχεια της Μακεδονίας". Αναφέρει μάλιστα ότι το σχέδιο αυτό τέθηκε υπόψει των δύο αντιπροσωπειών,κατα τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης.Γράφει ακόμη, ότι "η συμφωνία αυτή θεωρείται παγίδα απο τους σκληροπυρηνικούς της ΠΓΔΜ, που διαβλέπουν ότι θα χαθεί μ΄αυτο τον τρόπο η "μακεδονική" γλώσσα και κουλτούρα, ενώ θα αφαιρεθεί και το epiwe_qgla διεκδίκησης δικαιωμάτων για τη "μειονότητα" στην Ελλάδα".

    Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι δυτικοί διπλωμάτες "συμβουλεύουν" τα Σκόπια να αποδεχθούν την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη στενότερων οικονομικών σχέσεων με την Ελλάδα.

    [16] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΚΑΙ ΝΤΙΝΙ

    Ως κοροϊδευτικούς χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Τζίντζιτς τους ισχυρισμούς που περιέχονται στην επιστολή του Σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς προς τον υπουργό Εξωτερρικών των ΗΠΑ Ουόρεν Κρίστοφερ, σχετικά με την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στη Σερβία.

    Ο κ. Τζίντζιτς ανέφερε ότι δεν μπορεί ο Σέρβος Πρόεδρος να επικαλείται πως οι εκλογές ακυρώθηκαν μονο σε 3,5 % επι του συνόλου των εκλογικών τμημάτων της χώρας τη στιγμή που οι αρχές ακύρωσαν τις εκλογές στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Σερβίας ( Βελιγράδι, Νίς) καθώς και σε άλλους μεγάλους δήμους, όπου είχε επικρατήσει η αντιπολίτευση.

    Οσον αφορά το κάλεσμα που απηύθυνε ο Σέρβος Πρόεδρος προς τον ΟΑΣΕ να αποστείλει στη Γιουκογσλαβία ομάδα εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει τα αποτελέσματα των εκλογών ο κ. Τζίντζιτς ανέφερε ότι οι ενδείξεις είναι τοσο πειστικές που ο ΟΑΣΕ μέσα σε 15 μολις λεπτά θα μπορούσε να εξακριβώσει την κλοπή του εκλογικού αποτελέσματος.

    Σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι ο οποίος ανέφερε ότι το αίτημα της αντιπολιτευσης για αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος την παρούσα στιγμή είναι μη ρεαλιστικό, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, εξέφρασε την εκπλήξή του για τη στάση αυτή του Ντίνι και συμπλήρωσε ότι η χθεσινή επισκεψη του κ. Ντίνι στο Βελιγράδι έγινε με την ιδιότητα του ΥΠΕΞ της Ιταλίας και όχι με την ιδιότητα του μεσολαβητή της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Τζίντζιτς υπογράμμισε οτι οι απόψεις της Ιταλίας και της Ε.Ε για το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στη Σερβία είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

    [17] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Διεθνή διάσκεψη για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς στις πρώην κομμουνιστικές χώρες, διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών στη Σόφια, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης και με τη συμμετοχή 16 χωρών.

    Η διάσκεψη αποτελεί μέρος του προγράμματος "Οctopus" της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπη και αναμένεται να ολοκληρωθεί με την υιοθέτηση ξεχωριστών προτάσεων και συστάσεων προς τις πρώην κομμουνιστικές χώρες.

    Από τον Φεβρουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 1997, εκπρόσωποι tgr Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόκειται να πραγματοποιήσουν επισκέψεις στις χώρες αυτές για να παρακολουθήσουν την εφαρμογή των μέτρων που τους έχουν συστήσει, καθώς και να βοηθήσουν τους κρατικούς θεσμούς στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

    Η τελική συνάντηση των κρατών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Οctopus", θα γίνει τον Οκτώβριο του 1997, στο Στρασβούργο.

    [18] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ 1996

    Μείωση, κατά 13,7%, σημείωσε ο αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέφτηκαν τη Βουλγαρία στου μήνες Ιανουάριος- Σεπτέμβριος του 1996, σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο του 1995.

    Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, στους θερινούς μήνες του τρέχοντος έτους παρουσιάστηκε, κατά 7,3% μείωση της τουριστικής κίνησης στη Βουλγαρία.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η Βουλγαρία δεν προσελκύει, όπως στο παρελθόν, τους τουρίστες από την Ελλάδα, την Τουρκία και την πρώην Γιουγκοσλαβία, ενώ αντίθετα, αυξήθηκε ο αριθμός των πολιτών της Τσεχίας, του Βελγίου , της Πολωνίας και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που την προτιμούν για τις διακοπές τους.

    [19] ΕΝΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Την ένατη θέση στην Ευρώπη καταλαμβάνει η Βουλγαρία, με κριτήριο την εγκληματικότητα στη χώρα, ενώ προηγούνται χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία, η Γερμανία, αλλά και η Ελλάδα.

    Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Νικολάι Ντόμπρεφ, σε συνέντευξη τύπου στη Σόφια, κάνοντας απολογισμό για τη δραστηριότητα του Υπουργείο στα δυο τελευταία χρόνια.

    "Η συστηματική διαρροή πληροφοριών προς τον υπόκοσμο είναι μια από τις θλιβερές συνέπειες της διαφθοράς, που διαβρώνει τις υπηρεσίας ασφάλειας και το σύστημα δημόσιας διοίκησης γενικότερα", υπογράμμισε ο κ.Ντόμπρεφ.

    Σύμφωνα με τον Βούλγαρο υπουργό, παρά τα προβλήματα συντονισμού με τη Δικαιοσύνη, την έλλειψη οικονομικών πόρων και τεχνικών μέσων, οι υπηρεσίες ασφάλειας έχουν καταφέρει να περιορίσουν την εγκληματική δραστηριότητα στη χώρα.

    Σε τέσσερις χιλιάδες υπολογίζονται τα μέλη των διαφόρων ομάδων του οργανωμένου εγκλήματος στη Βουλγαρία, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, τα οποία δημοσιεύει η εφημερίδα "Τρουντ" της Σόφιας.

    [20] ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΕ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Σπείρα αρχαιοκαπήλων, αποκαλύπτει ο τουρκοκυπριακός τύπος και αναφέρει οτι μεταξύ άλλων εμπλέκονται σε αυτήν και ένας αξιωματικός και τρεις υπαξιωματικοί .

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι Τούρκοι αξιωματικοί, έκλεψαν eij|mer από την εκκλησία της Αγίας Θέκλας στο Μαραθόβουνο, που βρίσκεται εντός της στρατιωτικής ζώνης.

    Η αρχαιοκαπηλεία που ανακαλύφθηκε ήταν έργο "συμμορίας στρατιωτικών", σύμφωνα με την εφημερίδα “Ορτάμ”, της οποίας μέλη είναι αξιωματικοί που υπηρετούν στο στρατό κατοχης στην Αμμοχωστο.

    “Εγκυρες πηγές, γράφει η “Ορτάμ”, αναφέρουν οτι οι ύποπτοι δεν πρόκειται να δικαστούν στο ψευδοκράτος αλλά θα μεταφερθούν πίσω στην Τουρκία”.

    [21] Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΑΝΤΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

    Αυξάνει συνεχώς και με ταχείς ρυθμούς ο αριθμός των Γερμανών που αντιτίθενται στην Οικονομική Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) και κατ΄επέκταση σε βασικά λειτουργικά ζητήματα του Μάαστριχτ.

    Αυτό προκύπτει απο δημοσκόπηση που έγινε για την ΟΝΕ, πρόσφατα από το Ινστιτούτο ALLENSBCH , για λογαριασμό του περιοδικού STERN, με δείγμα 1250 Γερμανων. Από αυτούς το 61% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν συμφωνεί με την είσοδο της Γερμανίας στην ΟΝΕ, το 16% τη δέχεται, ενώ το 23% δήλωσε άγνοια, ουδετερότητα ή αρνήθηκαν να απαντήσουν.

    Η εξήγηση που δίνεται για την αυξανόμενη αντίθεση των Γερμανών στην Οικονομική Νομισματική Ενωση, έχει να κάνει με τα τελευταία αλεπάλληλα σκληρά οικονομικά μέτρα, που πήρε η κυβέρνηση του καγκελάριου Κόλ, με τη δικαιολογία ότι είναι αναπόφευκτα και ότι επιβάλλονται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.

    Σε μια χώρα- πρότυπο στην Ευρώπη, για την κοινωνική της πολιτική και τις παροχές, είναι δύσκολο έως και αδύνατο να βρούν ανταπόκριση, κυρίως στα μεσαία και χαμηλά στρώματα, οι αποφάσεις για δραστικές περικοπές στους μισθούς, στον τομέα της υγείας, στις συντάξεις και ακόμα οι επί το αυστηρότερο τροποποιήσεις της εργατικής νομοθεσίας.

    Πολλά από τα μέτρα αυτά καλύπτονται απο τον νέο προϋπολογισμό για το 1997, που θεωρείται ο πιο “σφιχτός” της τελευταίας εικοσαετίας και μη αναστρέψιμος παρά τις οξύτατες αντιδράσεις στην Ομοσπονδιακή Βουλή από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις απεργίες διαμαρτυρίας, που κήρυξαν πολλά από τα εργατικά συνδικάτα.

    [22] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΑΦΙΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

    Δύο εβδομάδες μετά τις δημοτικές εκλογές στην γειτονική ΠΓΔΜ και προτού ακόμη ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, η σκοπιανή αντιπολίτευση προβαίνει σε νέες αποκαλύψεις σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

    Τα φώτα της δημοσιότητας επικεντρώνονται στις τελευταίας αποκαλύψεις του Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο υποστηρίζει πως ορισμένα πολιτικά κόμματα της χώρας συνεργάζονται με την σκοπιανή μαφία. Τις απόψεις αυτές επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, ο οποίος σε ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης των Σκοπίων, επισήμανε πως αυτό το "πάντρεμα" των κομμάτων με τον χώρο του υποκόσμου άρχισε στις βουλευτικές εκλογές του 1994.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος άφησε αιχμές κατά της κυβερνώσας Σοσιαλδημοκρατικής ένωσης του Κίρο Γκλιγκόρωφ, η οποία συνέχισε την παράδοση από το 1994, επιτρέποντας σε ανθρώπους του υποκόσμου να αναλάβουν την προσωπική φρούρηση των υποψηφίων δημάρχων της.

    Τα κόμματα της σκοπιανής αντιπολίτευσης ενώνουν τις φωνές τους κατά του κυβερνώντος κόμματος και για άλλες παρατυπίες που σημειώθηκαν κατά την ψηφοφορία. Αναφέρουν περιπτώσεις που στελέχη τους, τα οποία ήταν παρόντα στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα, δέχτηκαν μεμονωμένες επιθέσεις από αγνώστους, ενώ σε ορισμένους δήμους είχαν καταστραφεί ολοσχερώς τα πολιτικά γραφεία των υποψήφιων δημάρχων.

    Όσον αφορά το θέμα της συνεργασίας με την μαφία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν κατηγορηματικά πως δεν χρησιμοποίησαν ανθρώπους για την προσωπική ασφάλεια των υποψηφίων τους και υποστηρίζουν χαρακτηριστικά πως "όπως στις βουλευτικές εκλογές του 1994 έτσι και στις δημοτικές εκλογές η προσωπική φρουρά αποτελούσε προνόμιο μόνο των υποψηφίων της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 13 December 1996 - 15:00:18