Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-12-05

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 5 Δεκεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ : "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΑΛ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ"


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [02] ΝΕΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

  • [03] ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ 10 ΜΙΛΙΩΝ

  • [05] ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

  • [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΑΝΕΦΙΚΤΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΟΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΗΣ

  • [07] ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ

  • [08] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ- ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

  • [09] ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ: ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΦΤΑΝΟΥΝ, ΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΟΜΩΣ ΟΧΙ- ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ

  • [10] ΥΛΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [11] Μ.ΕΒΕΡΤ: ΣΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

  • [12] 12.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΟΓΚΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [13] ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

  • [14] ΕΞΗΝΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ 29 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [15] ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΑΥΣΤΡΑΛΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΖΗΤΑ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

  • [16] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [17] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΜΕ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ

  • [18] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [19] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

  • [20] ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΜΕΘΟΡΙΑΚΗ ΔΙΟΔΟ ΔΡΑΜΑΣ- ΓΚΟΤΣΕ ΝΤΕΛΤΣΕΦ

  • [21] ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΦΕΤΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ 1997-ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟ 9-13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

  • [22] ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΤΣΙΛΛΕΡ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΠΙΖΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΟ ΣΟΥΣΟΥΡΛΟΥΚ

  • [23] ΕΞΑΚΟΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΚΥΠΡΟΥ


  • [Γ] ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ : "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΑΛ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ"

  • [24] ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 60 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

  • [25] ΠΟΛΥΩΡΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ,ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ Μ.Π.Ε. - ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΙΣ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΟ "Ι.Κ.ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

  • [26] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    "Δεν υπάρχουν περιθώρια που να επιτρέπουν νέες παροχές" τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε μήνυμά του με αφορμή τις κινητοποιήσεις των αγροτών, τις οποίες χαρακτήρισε εκβιαστικές.

    "Στα αγροτικά αιτήματα η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε αναγνωρίζοντας τον κοινωνικό ρόλο των αγροτών. Η πολιτική μας στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας, περιλαμβάνει σειρά από μέτρα, από τη στήριξη των νέων αγροτών και την κατοχύρωση του αγροτικού επαγγέλματος ως τη μετατροπή του ΟΓΑ σε ταμείο κύριας ασφάλισης των αγροτών που ήδη συζητείται στη Βουλή" είπε ο κ. Σημίτης και κάλεσε τους αγρότες να απελευθερώσουν το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

    Χαρακτήρισε εκβιαστικές τις καταλήψεις των δρόμων και τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση η οποία έχει πρόσφατη τη λαϊκή εντολή, δεν θα αποδεχτεί τέτοιου είδους συμπεριφορές, οι οποίες καταπατούν δικαιώματα άλλων κλάδων της οικονομίας και θέτουν σε κίνδυνο την εργασία και το εισόδημα άλλων εργαζομένων. Αν συνεχιστούν οι καταλήψεις προειδοποίησε ο πρωθυπουργός θα έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα πληρώσουν όλοι οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός.

    "Η νοοτροπία των ολίγων που πιστεύουν ότι μπορούν να εκβιάζουν με καταλήψεις, αντικοινωνικές ενέργειες τη χορήγηση paqow~m είναι νοοτροπία αντιδημοκρατική. Γι αυτό και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποδεχτούμε τέτοιες συμπεριφορές", είπε ο κ.Σημίτης, συμπληρώνοντας ότι "αν τις αποδεχόμασταν θα δίναμε το μήνυμα ότι αποδεχόμαστε την αυθαιρεσία".

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ορισμένα από τα αιτήματα των αγροτών είναι υπερβολικά και ότι αν ικανοποιηθούν θα ανατρέψουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί έτσι ώστε να οδηγηθεί η χώρα στη δημοσιονομική εξυγίανση, την ευρωπαϊκή οικονομική ενοποίηση και την κοινωνική δικαιοσύνη. "Η κυβέρνηση", είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σημίτης, "δεν μπορεί να συμφωνήσει σε μέτρα που δεν συμβάλλουν στην προσαρμογή της αγροτικής οικονομίας στο νέο διεθνές περιβάλλον".

    "Αποφάσεις που θα ανατρέπουν αυτή την πολιτική", είπε ο πρωθυπουργός, "μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρες για το μέλλον της χώρας. Πρέπει να επιμείνουμε σε μια πολιτική που είναι προς το συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού και της χώρας" τόνισε ο κ.Σημίτης.

    Στο μεταξύ, μετά την εισαγγελία Θεσσαλονίκης και η εισαγγελία Λάρισας προχώρησε σε αυτεπάγγελτη δίωξη κατά των αγροτών για παρακώλυση των συγκοινωνιών με πρόθεση κατά συναυτουργία.

    [02] ΝΕΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Με νέους αποκλεισμούς του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου κλιμακώνουν σήμερα οι αγρότες τις κινητοποιήσεις τους, μετά τις χθεσινές άκαρπες διαπραγματεύσεις της πανθεσσαλικής επιτροπής με τον υπουργό Γεωργίας Στέφανο Τζουμάκα.

    Από τη 1 τα ξημερώματα οι αγρότες του Κιλκίς απέκλεισαν την εθνική οδό Κιλκίς-Σερρών, στο 18ο χλμ., ενώ στην Πελοπόννησο απειλούν να κλείσουν τον Ισθμό της Κορίνθου.

    Στο μεταξύ, η ίδια με χθες κατάσταση επικρατεί στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, η πρόσβαση στο οποίο λόγω των μπλόκων στα "Πράσινα Φανάρια" και στην αερογέφυρα της Θέρμης, είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Τα τελωνεία Προμαχώνα και Ορμενίου προς Βουλγαρία, και Κήπων και Καστανιών προς Τουρκία, παραμένουν και σήμερα αποκλεισμένα.

    Η ίδια με χθες κατάσταση επικρατεί και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, όπως και στους νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας, και Γρεβενών.

    Ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και το μέλος του εκτελεστικού γραφείου Θεόδωρος Τσουκάτος, συνεχίζουν τις επαφές τους με αγροτικά στελέχη της Θεσσαλίας, που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα σε μια προσπάθεια να πειστούν να αποσυρθούν το συντομότερο από τα μπλόκα.

    Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Νίκος Λιόλιος κάλεσε σε εθνικό διάλογο την κυβέρνηση και αγροτικούς φορείς. Χαρακτήρισε το αγροτικό πρόβλημα μείζων και υπογράμμισε ότι υπάρχουν προτάσεις για ουσιαστική αντιμετώπιση του.

    [03] ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Με εκπροσώπους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συναντήθηκε σήμερα, στο L]caqo Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με αντικείμενο να βρεθεί λύση για την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.Στη συνάντηση μετείχαν οι υπουργοί Δημόσιας Διοίκησης και Εργασίας, Αλέκος Παπαδόπουλος και Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς.

    Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τα συνδικάτα για το σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής αλλά δεν φάνηκε διατεθειμένος να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις.

    Σχετικά με το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων των εργαζομένων ο κ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι όσο υπάρχουν προβλήματα θα υπάρχουν κινητοποιήσεις και πρόσθεσε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Τρίτη στη συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας.

    Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Κουτσούκος επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός πείστηκε πως με το νέο μισθολόγιο θα υπάρχει μείωση του εισοδήματος σε κάποια τμήματα των δημοσίων υπαλλήλων. Γνωστοποίησε ότι αύριο ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης σε συνάντησή του με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο.

    [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ 10 ΜΙΛΙΩΝ

    "Ο ελληνικός εναέριος χώρος έχει καθοριστεί από το 1931 σε δέκα μίλια και η Ελλάδα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αυτόν τον εναέριο χώρο", δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στις δηλώσεις του Αμερικανού εκπροσώπου του Στέιτ Ντηπαρτμεντ Νίκολας Μπερνς, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν τα δέκα μίλια στον ελληνικό εναέριο χώρο.

    Ο Υπουργός Τύπου σημείωσε ότι οι αμερικανικές θέσεις για τα όρια του εναέριου χώρου είναι γνωστές από παλιά όπως γνωστές και αμετάβλητες είναι και οι ελληνικές θέσεις. "Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι γνωστή και σαφής όσον αφορά την έκταση του εναέριου χώρου" κατέληξε ο κ. Ρέππας. Ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ

    "Απαράδεκτες και ανθελληνικές" χαρακτηρίζει ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ τις δηλώσεις Μπερνς.

    "Οι δηλώσεις αυτές αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να δεχτεί διαμεσολάβηση των ΗΠΑ για τα εθνικά μας θέματα, γιατί δεν μπορεί να αναθέσει "στο λύκο να φυλάει τα πρόβατα". Θα πρέπει να αντιληφθούν οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης ότι το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να το προσαρμόζουν στα δικά τους εθνικά θέματα" σημειώνει η ανακοίνωση του ΔΗΚΚΙ.

    [05] ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Τη θέση ότι πίσω από την αμερικανική πρόταση για μορατόριουμ στις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την J}pqo, βρίσκεται γενικότερη αμερικανική πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι με την πρόταση αυτή δεν θίγεται το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναμένει την εκδήλωση της αμερικανικής αυτής πρωτοβουλίας.

    Η απάντηση της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, είπε ο κ. Ρέππας, θα εξαρτηθεί από την καλή πρόθεση και την ειλικρίνεια που θα επιδειχτεί για τη δίκαιη επίλυση του προβλήματος.

    [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΑΝΕΦΙΚΤΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΟΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΤΗΣ

    "Παντελώς ανέφικτη" χαρακτήρισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας τη δυνατότητα να ακολουθήσει η Ελλάδα την πρώτη ομάδα των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας μας που θα συμμετέχουν στην οικονομική και νομισματική ενοποίηση, στο πλαίσιο εκπλήρωσης των όρων του Μάαστριχτ.

    Πάντως ο Υπουργός Τύπου διευκρίνισε ότι "η κυβέρνηση έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να είναι η χώρα μας στη δεύτερη κατηγορία των χωρών μελών για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση".

    [07] ΕΝΤΟΝΗ ΔΙΑΦΩΝΙΑ Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ

    ΄Εντονη διαφωνία μεταξύ της υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου και των κομμάτων της αντιπολίτευσης σημειώθηκε σήμερα σχετικά με τη διάταξη που αφορά στην επέκταση του δικαιώματος προγραμματικών συμφωνιών και σε άλλες ΔΕΚΟ, πλην της ΔΕΗ, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

    Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για τα τουριστικά λεωφορεία, στο οποίο εντάχθηκε και η σχετική διάταξη, η ΝΔ κατηγόρησε την υπουργό Ανάπτυξης ότι φέρνει το θέμα με δέκα μήνες καθυστέρηση, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι δεν εξασφαλίζεται η απαιτούμενη διαφάνεια, αφού πουθενά δεν προσδιορίζεται η διαδικασία επιλογής των εταιρειών. ΄Οπως διευκρίνισαν πάντως οι κ.κ. Θ. Κασσίμης και Δ. Σιούφας δεν διαφωνούν με τον σκοπό των συμβάσεων.

    Ο βουλευτής του Συνασπισμού, Σπ. Δανέλλης, χαρακτήρισε τη διάταξη εκβιαστική και απαράδεκτη ενώ τόνισε ότι εγείρονται υποψίες για την "διαπλοκή συμφερόντων που δεν ελέγχονται από τη Βουλή".

    Η υπουργός ΄Ανάπτυξης αντέτεινε ότι "αντί να αξιοποιούμε την ευκαιρία που μας δίνεται από την ΕΕ για σύναψη προγραμματικών συμφωνιών, προσπαθούμε με κακομοιριά και μιζέρια να μην ενισχύσουμε την εγχώρια βιομηχανία". Η κ. Παπανδρέου υποστήριξε ακόμη ότι υπέρ της προώθησης του θεσμού τάσσονται όλοι οι αρμόδιοι συνδικαλιστικοί φορείς. Αναφερόμενη δε στο θέμα της διαφάνειας, επισήμανε ότι ο τρόπος διενέργειας των συμφωνιών προβλέπεται και από την κοινοτική οδηγία, ενώ έφερε ως παράδειγμα ότι η διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκεται στα δικαστήρια για πολλές περιπτώσεις μειοδοτικών διαγωνισμών, αλλά για καμμία προγραμματική συμφωνία.

    Να σημειωθεί τέλος ότι η υπουργός ΄Ανάπτυξης κατέθεσε tqopokoc_a, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται Τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών περιοχών παραγωγής ρεύματος από τους θερμικούς λιγνιτικούς σταθμούς των νομών Φλώρινας, Κοζάνης και Αρκαδίας σε ποσοστό 0,4% επί του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ. Τα κονδύλια θα κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό της ΔΕΗ και θα επιβαρύνουν την ίδια την επιχείρηση με 3 δισεκατομμύρια δραχμές.

    [08] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ- ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου χωρίς να παραλείψει ωστόσο να επισημάνει ότι το '97 θα είναι μια δύσκολή χρονιά.

    Μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή οικονομικών της Βουλής που επεξεργάζεται τον νέο προϋπολογισμό ο κ. Παπαντωνίου διαβεβαίωσε ότι οι τρεις στόχοι που έθεσε η κυβέρνηση για ανάπτυξη, πρόγραμμα σύγκλισης και κοινωνική συμμετοχή θα εκπληρωθούν. Το έλλειμμα - είπε- θα μειωθεί σημαντικά, ο πληθωρισμός θα πέσει στο 4,5% και η ανάπτυξη θα κινηθεί σε ρυθμούς 3.3%.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του '97 αυστηρό αλλά δίκαιο που κρατάει τις κοινωνικές ισορροπίες ενώ αναφερόμενος στα φορολογικά μέτρα τόνισε ότι πλήττουν τους έχοντες και κατέχοντες, πρόσθεσε μάλιστα ότι το πάγωμα της έμμεσης φορολογίας και οι πολύ χαμηλές αναπροσαρμογές στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ ανακουφίζουν τα λαϊκά στρώματα.

    Για την πορεία σύγκλισης ο κ. Παπαντωνίου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής. Ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να μπει στη δεύτερη ταχύτητα και στην ομάδα των χωρών που που θα ενταχθούν στην ΟΝΕ, τότε κινδυνεύει να συνδέσει την τύχη της με χώρες οπως η Τσεχία και η Πολωνία και θα επιδιώκουν να συνδεθούν με την Ε.Ε.. Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Σουφλιάς χαρακτήρισε αναξιόπιστο και φοροεισπρακτικό τον προϋπολογισμό, που εντείνει, όπως είπε, την κοινωνική αδικία, γονατίζει την παραγωγή και τις επενδύσεις ενώ αφήνει αλώβητο τον τεράστιο αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα και τις δαπάνες του.

    Στη συνέχεια τόνισε ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι δέσμιος των ιδεολογικών αγκυλώσεων του ΠΑΣΟΚ, των συντεχνιών και του μεγάλου κράτους.

    Τέλος, υπογράμμισε ότι οι στόχοι τόσο για μείωση του πληθωρισμού όσο και για συμμετοχή της χώρας μας στον ΟΝΕ δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν από την πολιτική της ανίκανης αυτής κυβέρνησης.

    Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην Αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θα ολοκληρωθεί απόψε. Στις 17 Δεκεμβρίου θα αρχίσει να συζητείται στην ολομέλεια του Σώματος και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της 21ης του μηνός.

    [09] ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ: ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΦΤΑΝΟΥΝ, ΟΙ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΟΜΩΣ ΟΧΙ- ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ

    Ενα οξύμωρο σχήμα δημιούργησε στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης ο διπλός αποκλεισμός από αγρότες και εργαζόμενους στο kil\mi. Παρουσιάζεται υπερεπάρκεια αγαθών και οι τιμές είναι φθηνότερες από την προηγούμενη εβδομάδα.

    Αυτό συμβαίνει γιατί οι έμποροι καταφέρνουν να εφοδιάζουν την αγορά, παρά τα μπλόκα, ωστόσο οι εκτός Θεσσαλονίκης αγοραστές -που αποτελούν και το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των πελατών της- δεν έχουν πρόσβαση σε αυτή, εξαιτίας ακριβώς του αποκλεισμού. Κατά συνέπεια, λόγω της μειωμένης ζήτησης, οι τιμές μειώνονται.

    "Τα φορτηγά μας καταφέρνουν και ξεπερνούν τα μπλόκα μέσω των παρακαμπτηρίων. Ακόμη και οπωροκηπευτικά από την Πελοπόννησο φθάνουν στη Θεσσαλονίκη οδικώς. Από την άλλη πλευρά, μας κάλυψε απόλυτα και το οχηματαγωγό πλοίο "El Greco", που κατέπλευσε το βράδυ της Τετάρτης, μεταφέροντας φορτηγά με οπωροκηπευτικά από την Κρήτη", τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκτελών χρέη προέδρου του συνδέσμου εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, Αριστείδης Ρούσσης.

    Το πλοίο, που καταπλέει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κάθε Τετάρτη και Σάββατο απόγευμα, είναι αυτό που τροφοδοτεί ολόκληρη τη λαχαναγορά. Καθώς πρόκειται για οχηματαγωγό που μεταφέρει ήδη φορτωμένα φορτηγά, δε χρειάζεται καμία περαιτέρω εργασία φορτοεκφόρτωσης στο λιμάνι, και έστι κατόρθωσε να ξεπεράσει και το "σκόπελο" της απεργίας των εργαζομένων εκεί.

    Από την άλλη πλευρά, εξαιτίας του αποκλεισμού των δρόμων από τους αγρότες δεν καταφέρνουν να φτάνουν στη λαχαναγορά Θεσσαλονίκης οι πελάτες της από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. "Η λαχαναγορά ονομάζεται κεντρική, ακριβώς γιατί τροφοδοτεί ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, συχνά ακόμη και τα Ιωάννινα. Συγκριτικά με το σύνολο, οι Θεσσαλονικιοί πελάτες μας είναι πολύ λίγοι. Καθώς, λοιπόν, ο αποκλεισμός καθιστά αδύνατη την πρόσβαση αγοραστών από την Ξάνθη, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη κλπ, η ζήτηση είναι ιδιαίτερα μειωμένη με συνέπεια οι τιμές να πέφτουν", εξήγησε ο κ.Ρούσσης.

    Πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί μόνο σε περίπτωση που "σφίξουν" τα μπλόκα. "Μέχρις στιγμής, βρίσκουμε τρόπους και εξυπηρετούμε την αγορά. Αν, όμως, αποκλειστούν και οι παρακαμπτήριες οδοί τότε -όντως- θα δημιουργηθεί πρόβλημα ελλείψεων στην αγορά της Θεσσαλονίκης", προειδοποίησε ο κ.Ρούσσης.

    Αντίθετα, πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης. "Κάθε μέρα που περνά, οι ελλείψεις γίνονται και εντονότερες", υπογράμμισε στην "Εξουσία" ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Χρήστος Φώλιας. "Προς το παρόν, βέβαια, οι έμποροι δεν αντιμετωπίζουν -ακόμη- ταμειακά προβλήματα, αλλά η αγωνία είναι ήδη μεγάλη, καθώς δεν δραχμοποιούνται τα προϊόντα. Οι κινητοποιήσεις πρέπει να λήξουν χθες, αν είναι δυνατόν".

    [10] ΥΛΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη χορήγηση έκτακτης υλικής και οικονομικής βοήθειας για την αποζημίωση και τη στήριξη των πληγέντων, καθώς και για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στο νομό Ξάνθης, ζητούν με ψήφισμα που κατέθεσαν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου oi ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Στην πρόταση του ψηφίσματος γίνεται αναφορά στις τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν σε κατοικίες και καταστήματα, αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, σχολεία και νοσοκομεία, καθώς και στο οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο.

    [11] Μ.ΕΒΕΡΤ: ΣΕ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

    Τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που από κοινού με τους εργοδότες, τη ΓΣΕΕ και τους συνταξιούχους θα καθορίσει το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης των προβλημάτων στα ασφαλιστικά ταμεία, πρότεινε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των συνταξιουχικών οργανώσεων.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούνται σε κλείσιμο ενώ οι συνταξιούχοι επισήμαναν ότι 850.000 ασφαλισμένοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

    [12] 12.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΟΓΚΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Περισσότερα από 2.000 στρέμματα αγροτικής έκτασης στις Καστανιές του Εβρου και άλλα 10.000 στρέμματα στο Πύθιο, στο βόρειο τμήμα του νομού, έχουν πλημμυρίσει λόγω των μεγάλων υδάτινων όγκων που "κατεβάζει" ο ποταμός Αρδας από τη Βουλγαρία, όπου πριν λίγες ημέρες σημειώθηκαν καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις. Τα νερά διοχετεύονται από τον Αρδα στον ποταμό Εβρο, η στάθμη του οποίου, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, βρίσκεται σε όρια επιφυλακής (στη 1 το μεσημέρι ανερχόταν στα 5,79 μ.), έχει, όμως, σημειώσει μικρή πτώση σε σχέση με χθες (οπότε και ανερχόταν στα 5,90 μ.).

    Το πρόβλημα στις Καστανιές και τους γύρω οικισμούς έχει προκληθεί λόγω της μη σταθερής όχθης του ποταμού Αρδα, ο οποίος όταν δέχεται πολύ μεγάλες ποσότητες νερού εισχωρεί στις αγροτικές εκτάσεις. Αντίστοιχα, το πρόβλημα στο Πύθιο έχει προκαλέσει η καταστροφή του αναχώματος που υπάρχει στην περιοχή, λόγω του μεγάλου όγκου των νερών που δέχεται ο ποταμός Εβρος από τον Αρδα.

    "Το πρόβλημα είναι ότι, εφόσον έχει σπάσει το ανάχωμα στο Πύθιο, έπρεπε να είχε πέσει η στάθμη του Εβρου, η οποία, όμως, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα. Αυτό που μας ανησυχεί είναι τι θα γίνει, όταν το νερό αυτό φτάσει στις νοτιότερες εκτάσεις του νομού", δήλωσε στο ΜΠΕ ο νομάρχης Εβρου, Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος εκτιμά ότι τα νερά στο Πύθιο θα καλύψουν και τη σιδηροδρομική γραμμή.

    Για το λόγο αυτό η νομαρχία Εβρου έχει ήδη λάβει προληπτικά μέτρα σε όλη την παρέβρεια περιοχή και έχει ενημερώσει τους κατοίκους της περιοχής να αποσύρουν τα κοπάδια, τα γεωργικά μηχανήματα και τις ζωοτροφές τους από τις παρακείμενες στον ποταμό εκτάσεις. Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Ντόλιο, δεν υπάρχει κίνδυνος για τους οικισμούς της περιοχής. Την Κυριακή θα ολοκληρωθεί η αποτίμηση των ζημιών στην Ξάνθη

    Στο μεταξύ, μέχρι το βράδυ της Κυριακής εκτιμά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Ξάνθης ότι θα έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση των καταστροφών που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή την περασμένη εβδομάδα, ενώ το Σάββατο θα ολοκληρωθεί η καταβολή των επιδομάτων των 200.000 δρχ. στις οικογένειες που επλήγησαν από τη θεομηνία, για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους.

    Σύμφωνα με τη νομαρχία, το κεντρικό οδικό δίκτυο, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και οι τηλεφωνικές συνδέσεις έχουν αποκατασταθεί σε ολόκληρο το νομό, με εξαίρεση τον οικισμό της Μέδουσας, στον ορεινό όγκο. Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα υδροδότησης 10 περίπου οικισμών στον κάμπο του ποταμού Κοσύνθου, λόγω των μεγάλων ζημιών που υπέστη το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης, οι ανάγκες καλύπτονται από εναλλακτικές γεωτρήσεις, ενώ έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών.

    Διαψεύδοντας την ύπαρξη κινδύνου επιδημιών, ο αντινομάρχης Ξάνθης, κ. Ατματζίδης, μιλώντας στο ΜΠΕ τόνισε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, και ότι "για καθαρά προληπτικούς λόγους", έχουν συσταθεί συνεργεία που θα επέμβουν για την περισσυλογή και ταφή των ζώων που βρίσκονται κάτω από τις λάσπες και τα ερείπια.

    [13] ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

    Το δρόμο για μια μορφή συμμετοχής της Ελλάδας στην Κεντροευρωπαϊκή Πρωτοβουλία ανοίγει η παράγραφος που κατάφερε να συμπεριληφθεί στη σχετική έκθεση της Κομισιόν, ο κοινοτικός επιτροπος Χρήστος Παπουτσής.

    Οπως είναι γνωστό η Κομισιόν αποκλείει την Ελλάδα από εκείνες τις κοινοτικές χωρες που συμμετέχουν στη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, την Κεντροευρωπαϊκή Πρωτοβουλία.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, όπως μετέδωσε το ΒΒC, έγινε γνωστό ότι στην έκθεσή της που θα υποβάλει στο Συμβουλιο Κορυφής στις 13 και 14 Δεκεμβρίου στο Δουβλίνο επιμένει στον αποκλεισμό της Ελλάδας.

    Ο κ.Παπουτσής στην παρέμβασή του υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να περιλαμβάνονται στην Κεντροευρωπαϊκή Πρωτοβουλια όλες οι χωρες των Βαλκανίων και να αποκλείεται η Ελλαδα που είναι η μόνη χωρα μέλος της Κοινότητας η οποία συνορεύει μ΄αυτές. Τελικά επέτυχε να ενσωματωθεί στην έκθεση μια παράγραφος στην οποία αναφέρεται ότι έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής οι οικονομικοί παράγοντες όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη συμμετοχή της Ελλαδας.

    Στην Κεντροευρωπαϊκή Πρωτοβουλία μετέχουν 16 κοινοτικές και μη κοινοτικές χώρες που καλύπτουν μια ευρύτερη περιοχή η οποία εκτείνεται από την κεντρική Ευρώπη μέχρι τη Βαλτική, τη νότια Βαλκανική, τα ρωσοουκρανικά σύνορα και στο νότο μέχρι την Αρμενία.

    [14] ΕΞΗΝΤΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΠΟ 29 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Με στόχο την ενδυνάμωση του γυναικείου κινήματος στα Βαλκάνια jai τη συστηματοποίηση της συνεργασίας και της αλληλοενημέρωσης αρχίζει το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη η διήμερη συνάντηση εξήντα γυναικών που εκπροσωπούν τις αριστερές και προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της Βαλκανικής. Τη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ, διοργανώνει το τμήμα γυναικών του Συνασπισμού.

    Σύνεδροι από 29 κόμματα της Βαλκανικής, αλλά και από τη Σουηδία, την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Μόλδοβα, πρόεδροι και αντιπρόεδροι κομμάτων και άλλοι φορείς, θα λάβουν μέρος στη συνάντηση που θα έχει τίτλο "Γυναίκες για τη Βαλκανική του 2.000".

    Στη διημερίδα χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    [15] ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΑΥΣΤΡΑΛΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΖΗΤΑ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

    Εξηγήσεις από τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, σχετικά με δημοσιεύματα της σκοπιανής παροικίας, που τον φέρουν να έχει διαβεβαιώσει τον Σκοπιανό ομόλογό του ότι σύντομα η Αυστραλία θα καταργήσει τον όρο "Σλαβομακεδόνες" και θα αποκαλεί τους καταγόμενους από την ΠΓΔΜ "Μακεδόνες", ζητά με επιστολή της η Παμμακεδονική Ενωση Μελβούρνης-Βικτόρια.

    Η Παμμακεδονική ζητά επίσης να πληροφορηθεί αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Ντάουνερ να έχει υποσχεθεί πως θα στηρίξει προσπάθεισ της ΠΓΔΜ για μια μη μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο Πρόεδρος της Ενωσης, Παναγιώτης Ιασονίδης, καλεί τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών να ανακοινώσει ποιά ακριβώς είναι η θέση του για αυτά τα θέματα και του υπενθυμίζει ότι σε συνάντηση που είχε με ανιτπροσώπους της ομογένειας, την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, είχε υποσχεθεί πως θα ζητούσε από όλους τους υπουργούς να υιοθετήσουν τον όρο "σλαβομακεδονική" για τη γλώσσα των Σκοπιανών, θα συμβουλευόταν την ομογένεια πριν δώσει την έγκρισή του για τη λειτουργία διπλωματικού γραφείου της ΠΓΔΜ στην Αυστραλία, καθώς και ότι θα βεβαιωνόταν ότι το γραφείο αυτό δε θα λειτουργούσε ως κέντρο προπαγάνδας και δε θα έφερε τίτλο που θα περιείχε τον όρο "Μακεδονία".

    [16] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Η ετήσια έκθεση της οργάνωσης «Human Rights Watch» που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και αφορά στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλον τον κόσμο, δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Αναφερόμενη στην Ελλάδα η έκθεση θεωρεί ότι «συνεχίζονται οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, η κακομεταχείριση μεταναστών και οι περιορισμοί στην ελευθερία έκφρασης».

    Στην Ελλάδα καταλογίζεται ότι απαγορεύει την επιστροφή «δεκάδων χιλιάδων ατόμων ‘’μακεδόνικης εθνότητας’’-ethnic Macedonian- από την ΠΓΔΜ», ανακαλύπτεται «έξαρση της έντασης απέναντι στην ‘’τουρκική μειονότητα’’ στη Δυτική Θράκη που οφείλεται στην ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο για τα Ιμια και στο Κυπριακό» και αναφέρεται σε κακομεταχείριση Αλβανών kahqoletamast~m.

    Ταυτόχρονα στην Εκθεση τονίζεται ως «φωτεινό σημείο του 1996» η εκλογή τριών ‘’τουρκικής καταγωγής’’ πολιτικών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και η εισαγωγή 45 σπουδαστών ίδιας καταγωγής στα ελληνικά Πανεπιστήμια.Η έκθεση αναφέρεται ακόμη στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που χαρακτηρίζονται φιλικές, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κ.Στεφανόπουλου στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάϊο.

    [17] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΘΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΜΕ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ

    Στις Βρυξέλλες θα ταξιδέψει σύντομα μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από δεκατετράχρονους "πρεσβευτές" του ελληνικού πολιτισμού, που θα μεταφέρουν στους ευρωβουλευτές ένα πρωτότυπο λεξικό 5000 λέξεων, με το οποίο οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα ενημερωθούν ότι εκατοντάδες φράσεις που χρησιμοποιούν καθημερινά είναι ελληνικές ή έχουν ελληνικές ρίζες.

    Τη χρηματοδότηση του ταξιδιού των μαθητών ανέλαβε το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, σε σημερινή συνάντηση που είχε ο Φίλιππος Πετσάλνικος με τους τους νεαρούς συντάκτες του λεξικού. Το Υπουργείο δεσμεύτηκε επίσης να αναλάβει την αποστολή χιλιων λεξικών στους ευρωβουλευτές, αλλά και τη χρηματοδότηση μιας νέας βελτιωμένης έκδοσης, τη σύνταξη της οποίας θα αναλάβουν και πάλι τα παιδιά.

    Το πρωτότυπο εγχείρημα των πενήντα μαθητών του γυμνασίου Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε όταν ο καθηγητής τους, Γεώργιος Ταστσίδης, τους πρότεινε να συντάξουν ένα λεξικό με αφορμή την πρόταση που υπέβαλαν στο ευρωκοινοβούλιο δύο ισπανοί βουλευτές, για να καθιερωθει η ελληνική ως επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Επί πέντε μήνες οι μαθητές εργάστηκαν σκληρά, σταχυολογώντας τις ελληνικές λέξεις από τα λεξικά όλων των γλωσσών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πλην της φινλανδικής. Την αγορά των λεξικών και τη δακτυλογράφηση χρηματοδότησαν οι γονείς των παιδιών και ο δήμος. Σε καθέναν από τους τόμους που θα σταλούν στους ευρωβουλευτές εσωκλείεται επιστολή των δεκατετράχρονων συντακτών, που δηλώνουν ότι είναι περήφανοι που είναι Ελληνες και Ευρωπαίοι.

    Με μεγάλη εγκαρδιότητα υποδέχτηκε σήμερα τους μαθητές ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, που συνεχάρη τους ίδιους και τον καθηγητή τους για την υλοποίηση της προσπάθειάς τους: "Δεν σας κρύβω ότι εντυπωσιάστηκα πολύ, όταν πριν από λίγες μέρες ενημερώθηκα γι' αυτήν την αξιόλογη προσπάθεια. Εντυπωσιάστηκα, γιατί πενήντα πολύ νέα παιδιά, πέρα από τις άλλες δραστηριότητές τους μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα, έδειξαν τί μπορεί να κάνει η νέα γενιά, όταν την ενθαρρύνουν και τη βοηθάνε και οι εκπαιδευτικοί. Για να επιβραβεύουμε την προσπάθεια των μαθητών αναλάβαμε την υποχρέωση να στείλουμε στις Βρυξέλλες μια αντιπροσωπεία τους, για να συζητήσουν με τους ευρωβουλευτές και να αποδείξουν ότι η ελληνική γλώσσα είναι όντως η μητέρα των γλωσσών".

    "Το λεξικό αυτό θα είναι το χριστουγεννιάτικο δώρο των παιδιών μου στους ευρωβουλευτές", είπε ο καθηγητής των μαθητών, Ce~qcior Ταστσίδης και κατέληξε: "Το λεξικό αυτό θα δοθεί δωρεάν, γιατί είναι κομμάτι της Ελλάδας και η Ελλαδα δεν πουλιέται, προσφέρεται".

    Ενθουσιασμένα με την προσπάθειά τους αυτή και πρόθυμα να αναλάβουν παρόμοιες πρωτοβουλίες στο μέλλον, εμφανίστηκαν τα 50 παιδιά της περσινής τρίτης γυμνασιου του σχολείου του Αγίου Αθανασίου που με συλλογικη προσπάθεια έκαναν πραγματικότητα το πραγματικά αξιέπαινο εγχείρημά τους: "Μας συγκίνησε η ιδέα του καθηγητή μας. Μάλιστα, εκείνο τον καιρό έτυχε η χώρα μας να αντιμετωπίζει εθνικά προβλήματα στα Ιμια. Επιπλέον, η Θεσσαλονίκη θα γίνει σε έναν μήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τέλος, μας ενέπνευσε το γεγονός ότι ο Ξενοφών Ζολώτας μίλησε σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη στα ελληνικά σε ανθρώπους από όλον τον κόσμο και έγινε απόλυτα κατανοητός. Για τους τρεις αυτούς λογους η πρόταση του καθηγητή μας, μας άρεσε πάρα πολύ. Οταν τελικά πήραμε τον τόμο στα χέρια μας, δεν ξέραμε τί να κάνουμε από τη χαρά μας", είπε ο νεαρός Δημήτρης Ταρταμπούκας.

    [18] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

    Στην Αθήνα έφτασε σήμερα μετά από επταετή κράτηση στις φυλακές της Αιγύπτου, ο Νίκος Ζαγκελίδης, ένας από τους τρεις ναυτικούς μέλη του πληρώματος του πλοίου "Θανάσης".

    Αρχικά οι τρεις ναυτικοί είχαν καταδικαστεί σε θάνατο και στη συνέχεια σε ισόβια καταναγκαστικά έργα, στις φυλακές της Αιγύπτου.

    Η έκτιση της ποινής του Ζαγκελίδη που είναι βαριά άρρωστος, διεκόπη μετά τις επίμονες προσπάθειες των ελληνικών αρχών, των συγγενών του και της κοινής γνώμης.

    Οι προσπάθειες για την απελευθέρωση των δύο άλλων ναυτικών του Κωνσταντίνου Καστανιά και του Αναστάσιου Κοντογιάννη που είναι επίσης άρρωστοι, συνεχίζονται.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [19] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Ο πρόεδρος της εφορευτικής εκλογικής επιτροπής του Βελιγραδίου, Ράντομιρ Λαζάρεβιτς, δήλωσε σήμερα ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας με σκοπό την επανεξέταση της απόφασης του Πρωτοδικείου του Βελιγραδίου, με την οποία είχαν ακυρωθεί 45 από τις 110 έδρες που αριθμεί συνολικά το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

    Παρόμοια προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο υπέβαλλε και ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης, "Ζάγιεντνο", ο οποίος οργανώνει και σήμερα στο Βελιγράδι συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

    [20] ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΜΕΘΟΡΙΑΚΗ ΔΙΟΔΟ ΔΡΑΜΑΣ- ΓΚΟΤΣΕ ΝΤΕΛΤΣΕΦ

    Οι τεχνικές παράμετροι του οδικού δικτύου Δράμα- Γκότσε Ντέλτσεφ πρόκειται να συζητηθούν κατά τη συνάντηση εκπροσώπων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας που θα γίνει στην πόλη Ρουντοζέμ της Βουλγαρίας την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της νομαρχίας της Σόφιας.

    Εξάλλου, το θέμα της διάνοιξης του νέου μεθοριακού σταθμού μεταξύ Δράμας και Γκότσε Ντέλτσεφ, είχαν εξετάσει πρόσφατα ο νομάρχης της Σόφιας και βουλευτές της βουλγαρικής Βουλής.

    [21] ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΦΕΤΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ 1997-ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟ 9-13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    Την έγκρισή της στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 1997, ο οποίος παρουσιάζει μηδενική αύξηση σε σχέση με τον φετινό, αναμένεται να δώσει η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην επόμενη συνεδρίασή της, που θα πραγματοποιηθεί από 9 μέχρι 13 Δεκεμβρίου. Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνεται επίσης η συζήτηση των εκθέσεων δύο Ελλήνων Ευρωβουλευτών, των κυρίων Χριστοδούλου (ΝΔ) και Τσάτσου (ΠΑΣΟΚ), σχετικά με τη χρηματοδότηση της διεύρυνσης της Ε.Ε. προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και με την θεσμική θέση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων.

    Το Σώμα θα απασχολήσει επίσης το θέμα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ε.Ε., ως ρήτρα στις συμφωνίες που συνάπτει με τρίτες χώρες, ενώ επίσης θα απονεμηθεί το βραβείο Ζαχάρωφ στον Wei Jingsheng, έναν από τους κυριότερους Κινέζους αντικαθεστωτικούς, ο οποίος έχει καταδικασθεί επανειλημμένα σε πολυετείς ποινές φυλάκισης για τις δραστηριότητές του υπέρ των ανθρπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του.

    Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το 1997, αξίζει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση διαφόρων νέων ενεργειών στη διάρκεια του έτους προβλέπεται να προκύψει από τη μείωση των αγροτικών δαπανών και των κονδυλίων που προβλέπονται για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, συνολικά κατά 2 δισεκατομμύρια ECU,.

    Για την χρηματοδότηση της διεύρυνσης της Ε.Ε. προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ο κ. Χριστοδούλου στην έκθεσή του τονίζει ότι βασικό κριτήριο για την ένταξη αυτών των χωρών πρέπει να είναι, εκτός από τις θεμελιώδεις απαιτήσεις για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, η ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις πλήρους κράτους-μέλους και η αποδοχή των στόχων της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Επισημαίνει επίσης ότι η διεύρυνση θα αποτελέσει πρόκληση για την Κοινή Γεωργική Πολιτική και ότι μια ομαδική ένταξη θα δυσχεράνει τη θέση των σημερινών χωρών-μελών της Ενωσης.

    Σχετικά με την θεσμική θέση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, ο κ. Τσάτσος στην έκθεσή του τονίζει την ανάγκη τήρησης μιας σειράς προϋποθέσεων από τις πολιτικές οργανώσεις που θέλουν να επικαλούνται το καθεστώς του ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος, ενώ παράλληλα προτείνει όρους βάσει των οποίων θα παρέχονται επιχορηγήσεις στα ευρωπαϊκά κόμματα από κοινοτικούς πόρους.

    [22] ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΤΣΙΛΛΕΡ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΕΠΙΖΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΟ ΣΟΥΣΟΥΡΛΟΥΚ

    Στον εισαγγελέα του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφάλειας της Αγκυρας κατέθεσε χτες βράδυ ο μοναδικός επιζών του τροχαίου στο Σουσουρλούκ, το οποίο έγινε αφορμή να έρθουν στο φως στοιχεία για τις σχέσεις κράτους οργανωμένου εγκλήματος, βουλευτής του κόμματος Ορθού Δρόμου Σεντάτ Μπουτζάκ. Ο κ Μπουτζάκ που είχε πρόσφατα δηλώσει στο ιδιωτικό κανάλι ΗΒΒ ότι είναι έτοιμος να καταθέσει σχετικά με το δυστύχημα, αν και δεν υποχρεούται λόγω της βουλευτικής του ιδιότητας, υπέβαλε αίτηση στο προεδρείο της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και στην προεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Ορθού Δρόμου ζητώντας να καταθέσει. Η διαδικασία της κατάθεσης κράτησε μιάμiσι ώρα και πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του Μπουτζάκ , ο οποίος δεν μπόρεσε να μεταβεί στο δικαστήριο επειδή είναι τραυματίας.

    [23] ΕΞΑΚΟΣΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΚΥΠΡΟΥ

    Εξακόσιοι περίπου Έλληνες εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης πρόκειται να προσληφθούν, ύστερα από διαγωνισμό που προκήρυξε το υπουργείο Αμυνας της Μεγαλονήσου, στην Εθνική Φρουρά Κύπρου.

    Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες, από 19 έως 30 ετών, απόφοιτοι Λυκείου ή άλλης σχολής και να έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία. Το όριο ηλικίας για όσους έχουν πτυχίο Ανώτερης ή Ανώτατης Σχολής είναι 32 ετών.

    Οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές για τον λοχία ΕΠΥ είναι 416,50 λίρες Κύπρου προσαυξημένες από 130 έως 170 λίρες ανάλογα με την οικογενειακή του κατάσταση.


    [Γ] ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ : "ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ - ΑΛ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: Η ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ"

    [24] ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΜΠΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 60 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ TOU Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    "Κοινός πόθος και κοινή ελπίδα όλων μας είναι να γίνει πραγματικότητα η διαβαλκανική συνεργασία για ένα καλύτερο μέλλον στην περιοχή. Γι αυτό η πρωτοβουλία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων να δημιουργήσει συμπόσιο με θέμα τη βαλκανική συνεννόηση είναι αξιέπαινη και οξυδερκής", τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Φϊλιππος Πετσάλνικος, κηρύσσοντας την έναρξη του συμποσίου με θέμα "Ελ.Βενιζέλος και Αλ.Παπαναστασίου 60 χρόνια μετά: η ιδέα της διαβαλκανικής συνεργασίας", που οργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στη Θεσσαλονίκη. Στο μήνυμα του προς το συμπόσιο ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας εκφράζει την συγκίνησή του γιατί στην εκδήλωση τιμάται ο μεγάλος Αρκάδας οραματιστής της Δημοκρατίας και της Βαλκανικής συνεργασίας, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου που υπήρξε από τις ευγενικότερες μορφές του νέου ελληνισμού. "Η συμβολή του -πλάϊ σ' αυτήν του Ελευθερίου Βενιζέλου- στην ιδέα της Βαλκανικής φιλίας και συνεργασίας τόσο σαν σύλληψη όσο και ως εγχείρημα ήταν καθοριστική" επισημαίνει ο κ Ρέππας.

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος καλωσορίζει τους προσκεκλημένους και επισημαίνει τη μεγάλη σημασία της πρωτοβουλίας που ανέλαβε το ΜΠΕ λέγοντας: "Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που προχώρησε στην διοργάνωση αυτού του συμποσίου πιστεύω ότι δεν έχει μόνο σκοπό να τιμήσει τους μεγάλους Έλληνες, Ελευθέριο Βενιζέλο και Αλέξανδρο Παπαναστασίου που συμπληρώθηκαν φέτος 60 χρόνια από το θάνατό τους αλλά και να καταδείξει ότι είναι επίκαιρες και σήμερα οι ιδέες της Βαλκανικής συνεργασίας και συνεννόησης για τις οποίες οι δύο μεγάλοι πολιτικοί μας εργάσθηκαν.Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην κατεύθυνση αυτή υπήρξε από τους πρωταγωνιστές στην δημιουργία της Ένωσης Βαλκανικών Πρακτορείων"

    Στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το ΜΠΕ με την πρωτοβουλία του για την δημιουργία της Ενωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων και την εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη της Βαλκανικής Τράπεζας Ειδήσεων αναφέρεται και ο Γ.Γ του υπουργείου Εξωτερικών Στέλιος Περράκης.

    Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΜΠΕ καθηγητής Παύλος Πετρίδης σημειώνει τη ρήση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου "Τα Βαλκάνια στους βαλκανικούς λαούς" και υπογραμμίζει:" Το σύνθημα τα Βαλκάνια στους βαλκανικούς λαούς, έχει τούτο το νόημα. Ότι οι βαλκανικοί λαοί μπορούν να λύσουν μόνοι τις διαφορές τους και να οργανώσουν τις συνεργασίες τους, ώστε να καταστεί περιττή και αδύνατη η επέμβαση των ξένων δυνάμεων. Με άλλα λόγια αυτό το σύνθημα έχει αμυντική και όχι επιθετική έννοια"

    Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Σοφιανός, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, και η εκπρόσωπος της προέδρου της Ενωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων Λουμπίνκα Μιλόσεβιτς. Με επιστολή του προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς χαιρετίζει θερμά τη διοργάνωση του συμποσίου και υπογραμμίζει ότι η πρωτοβουλία αυτή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων θα συμβάλει στην προώθηση της sumeqcas_ar, της κατανόησης και της καλής γειτονίας μεταξύ των λαών της βαλκανικής. "Εύχομαι σε σας και στους συνεργάτες σας κάθε επιτυχία", καταλήγει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας.

    Μεταξύ των εισηγητών, περιλαμβάνονται ο Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρουμανίας Νικολάϊ Τανασόκα, ο Γιουγκοσλάβος ακαδημαϊκός Μίλοραντ Εκμεσιτς, καθηγητές-ιστορικοί από την Τουρκία, τα Σκόπια, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ενώ από ελληνικής πλευράς παρουσιάζουν εισηγήσεις τους οι καθηγητές : Κων. Σβολόπουλος (Διευθυντής του "Ιδρύματος Κων. Καραμανλή", Βασ. Κόντης (Διευθυντής του ΙΜΧΑ), Κρατερός Ιωάννου (πρόεδρος του Κέντρου Διεθνούς Ευρωπαϊκού και Οικονομικού Δικαίου), Ιωάννης Χασιώτης, Παύλος Πετρίδης (πρόεδρος του ΜΠΕ και αντιπρόεδρος του "Ιδρύματος Γεωργίου Παπανδρέου"), Γιώργος Αναστασιάδης κ.α.

    Επίσης εισηγητές, είναι ο Ευρωβουλευτής Νίκος Παπακυριαζής, ως πρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και ο βουλευτής Κώστας Καραμανλής, ως συγγραφέας βιβλίου για τη βαλκανική διάσταση της πολιτικής του Ελ.Βενιζέλου.

    Ακόμη, εισηγήσεις τους παρουσιάζουν οι Γενικοί Διευθυντές των εθνικών ειδησεογραφικών πρακτορείων : Mιλέν Βάλκοφ, του Βουλγαρικού ΒΤΑ, Νεάγκου Ουντρόγιου του Ρουμανικού ROMPRESS, Ιλίρ Ζίλα του Αλβανικού ΑΤΑ, , Μίλοβαν Στεφάνοφσκι, του πρακτορείου ειδήσεων ΜΡΒ της ΠΓΔΜ, Στέφαν Βέλεφ του Βουλγαρικού Β.Ι.P. και Σπύρος Κουζινόπουλος του ΜΠΕ κι επίσης η αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου ANADOLU Ελβάν Μπαρανσέλ, ο Διευθυντής Σύνταξης του ΑΠΕ Γεράσιμος Ζαρκάδης και οι Λιουμπίνκα Μιλόσεβιτς και Μιοντραγκ Ντουντρένοβιτς εκπρόσωποι του Γιουγκοσλαβικού TANJUG.

    Επισημαίνεται ότι μεταξύ των εισηγητών του συμποσίου είναι και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και της HELEXPO-ΔΕΘ Αντώνης Κούρτης, ο Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Γιώργος Λεονταρίτης, ο Γεν. Διευθυντής του Βουλγαρικού κρατικού ραδιοφώνου Βεντσεσλάβ Τούνεφ, καθώς επίσης οι διευθυντές εφημερίδων από το Βουκουρέστι, τα Σκόπια και ο Διευθυντής της εφημερίδας "Οσλομποντζένιε" από τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι στον κόμβο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο INTERNET (http://www.mpa.gr.) αρχίζει ειδική ηλεκτρονική "σελίδα" όπου καταχωρούνται στα ελληνικά και αγγλικά όλα τα υλικά του συμποσίου, με έγχρωμο φωτογραφικό και άλλο ενημερωτικό υλικό. Επίσης, υπάρχει ένα αφιέρωμα στην τέταρτη (και δυστυχώς τελευταία) "βαλκανική Διάσκεψη" που είχε πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 1933 στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα της "Κοινωνίας των Εθνών" και της οποίας προήδρευε ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου,

    Τα συμπεράσματα του συμποσίου θα αποσταλούν στο υπουργείο Εξωτερικών και προγραμματίζεται τα εκδοθούν τα ελληνικά και τα αγγλικά.Σημειώνεται ότι το συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδας των υπουργείων Εξωτερικών, Τύπου και ΜΜΕ και Μακεδονίας-Θράκης.

    [25] ΠΟΛΥΩΡΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ,ΓΙΑ TOUS ΞΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ Μ.Π.Ε. - ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΣΤΙΣ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Η ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΟ "Ι.Κ.ΒΕΛΛΙΔΗΣ"

    Μετά από πολύωρη ταλαιπωρία έφθασαν τις πρώτες πρωινές στη Θεσσαλονίκη, οι περισσότεροι από τους Βαλκάνιους αντιπροσώπους για να πάρουν μέρος στο διήμερο συμπόσιο που διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με θέμα "Ελ.Βενιζέλος και Αλ.Παπαναστασίου, 60 χρόνια μετά: Η ιδέα της διαβαλκανικής συνεργασίας" που αρχίζει σήμερα στις 6 το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο "Ι.Βελλίδης".

    Οι Βούλγαροι αντιπρόσωποι μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής του εθνικού βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων (ΒΤΑ), Μίλαν Βόλκωφ, ο γενικός διευθυντής της βουλγαρικής ραδιοτηλεόρασης Βέντσεσλαβ Τούνεφ καθώς επίσης και ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Σόφιας Εντσεφ Δήμηταρ, μετά από πολύωρο αποκλεισμό στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στα μισά της διαδρομής προς τη Σόφια και απο κεί περνώντας στο σκοπιανό έδαφος να φθάσουν στην Ελλαδα μέσω του μεθοριακού σταθμού των Ευζώνων και στη συνέχεια να προωθηθούν ανεμπόδιστα στη Θεσσαλονίκη.

    Μεγαλύτερη όμως ταλαιπωρία περίμενε τον γενικό διευθυντή του αλβανικού πρακτορείου ειδήσεων, (ΑΤΑ), Ιλιρ Ζίλα καθώς και τον καθηγητή πανεπιστημίου των Τιράνων Πασκάλ Μίλο, οι οποίοι για πολλές ώρες έμειναν καθηλωμένοι στα μπλόκα των αγροτών που υπήρχαν σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής από την Εδεσα προς τη Θεσσαλονίκη.

    Οι υπόλοιποι αντιπρόσωποι από τη Σόφια, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, την Κωνσταντινούπολη, αναμένονται να φθάσουν στη Θεσσαλονίκη αεροπορικώς λίγο πριν το μεσημέρι.

    Οπως δηλώνει η οργανωτική επιτροπή, οι εργασίες του συμποσίου θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Η έναρξη θα γίνει στις 6 το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο "Ι.Βελλίδης" και οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο Παρασκευή απο τις 9.30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ στην αίθουσα συνεδρίων του περιπτέρου 8 της HELEXPO-ΔΕΘ.

    [26] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

    Αναφορές στο συνέδριο που διοργανώνει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έκαναν σήμερα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Σερβίας. Το πρώτο κανάλι της κρατικής σερβικής τηλεόρασης ανάμεσα στις κυριότερες σημερινές του ειδήσεις περιλαμβάνει και το συνέδριο που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

    Στο κεντρικό απογευματινό δελτίο της τηλεόρασης σχετικά με το θέμα αυτό αναφέρεται ότι "υπό την αιγίδα του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων διοργανώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη συμπόσιο αφιερωμένο στους ΄Ελληνες πολιτικούς, Ελευθέριο Βενιζέλο και Αλέξανδρο Παπαναστασίου, οι οποίοι, κατά τη διάρκεια των πρώτων δεκαετιών του αιώνα μας συνέβαλλαν αποφασιστικά στην ιδέα της ανάπτυξης της βαλκανικής συνεργασίας".

    Στο συμπόσιο αυτό, σημείωσε η σερβική τηλεόραση, θα μετέχουν ιστορικοί από όλες τις βαλκανικές χώρες, καθώς και εκπρόσωποι των εθνικών βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων, η συνεργασία των οποίων στον τομέα της ενημέρωσης συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των sw]seym μεταξύ των λαών της Βαλκανικής.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 5 December 1996 - 13:58:45