Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-12-04

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 4 Δεκεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [02] ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  • [03] ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΣΕ 65 ΣΗΜΕΙΑ

  • [04] ΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ 10 ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΕΡΧΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

  • [05] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

  • [06] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Η ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

  • [07] ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Κ. ΓΕΙΤΟΝΑΣ

  • [08] Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

  • [09] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [10] Η Μ.ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΡΩΤΑΕΙ ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΚΤΑΜΗΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΤΗΣΕΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

  • [11] ΠΑΡΟΥΣΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΣΤ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ Η ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΑΠΟ 14 ΜΕΧΡΙ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

  • [12] ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙ Η HELEXPO ΣΤΗΝ 62η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [13] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ Μ.Π.Ε. - ΘΕΡΜΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [14] ΛΕΞΙΚΟ ΜΕ 5000 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΣΥΝΕΤΑΞΑΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [15] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [16] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΣΝΙΑΚΟ- ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ 47 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

  • [17] "KONΤΡΑ" ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕDA

  • [18] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΟΥΡΔΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ- Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ

  • [19] ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΙΝΚΕΛ ΙΔΡΥΘΗΚΕ Η "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΟΥΡΚΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ"

  • [20] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΟΥΡΔΟΙ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΟ ΡΚΚ

  • [21] ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΟΤΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΜΑΡΤΙΟ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΙΡΛΑΝΔΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ Κ.ΧΙΣΛΙΠ

  • [22] Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ: Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • [23] ΤΟ 50% ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΩΝ ΚΑΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ- ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΦΕΤΕΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΩΝ ΙΜΑΛΑΪΩΝ

  • [24] EKΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ ΣΤΗ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Δεν υπάρχουν στην παρούσα φάση περιθώρια διαλόγου με την Τουρκία, δήλωσε χθες από τη Λισαβόνα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με αφορμή την ολιγόλεπτη συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΟΑΣΕ.

    Ο κ.Σημίτης, ο οποίος συναντήθηκε και με τον πρόεδρο των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόρωφ, έκανε λόγο για συναντήσεις κοινωνικού χαρακτήρα με τους ηγέτες των δύο γειτονικών κρατών. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι υπήρξε μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων γενικής μορφής.

    Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Αγκυρα πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Ευρωπαικής Ένωσης. Για το σκοπιανό τόνισε, ότι κάλεσε τον Κίρο Γκλιγκόρωφ να προβεί και αυτός στις αναγκαίες υποχωρήσεις στο θέμα της ονομασίας ώστε να βρεθεί βιώσιμη λύση στο πρόβλημα.

    [02] ΟΙ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Καθοριστική για την πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων, χαρακτηρίζεται η συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, την οποία συγκαλεί εκτάκτως σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Το απόγευμα, ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, θα συναντηθεί στη Λάρισα με την πανθεσσαλική συντονιστική επιτροπή αγώνα των αγροτών.

    Το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο όλης της χώρας παραμένει αποκλεισμένο σε δεκάδες σημεία. Στη Θεσσαλονίκη, αγρότες απέκλεισαν και την αερογέφυρα της Θέρμης με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί το πρόβλημα πρόσβασης στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", ενώ η εισαγγελία άσκησε δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση συγκοινωνιών.

    Εκπρόσωπος της εισαγγελίας που συναντήθηκε με τους αγρότες, ζήτησε να αφεθούν ανοιχτές οι παρακαμπτήριες που οδηγούν στο αεροδρόμιο και προειδοποίησε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ο νόμος.

    Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, συναντήθηκαν χθες με το γραμματέα της jemtqij^r επιτροπής του κινήματος Κώστα Σκανδαλίδη και εξέτασαν το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

    [03] ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΣΕ 65 ΣΗΜΕΙΑ

    Σημαντικές αποφάσεις για τη συνέχιση ή τον τερματισμό των κινητοποιήσεων των αγροτών αναμένεται να ληφθούν μετά τη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας το απόγευμα στη Λάρισα με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Από τις 11 το πρωί συνεδριάζει η κυβερνητική επιτροπή με αντικείμενο τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

    Στο μεταξύ, οι αποκλεισμοί του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της χώρας συνεχίζονται με μπλόκα σε 65 σημεία της χώρας, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα αποκομμένα είναι τα τελωνεία Προμαχώνα και Ορμενίου προς Βουλγαρία, Κήπων και Καστανιών προς Τουρκία και ακόμα δυσκολότερη έχει γίνει η πρόσβαση στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", καθώς αποκλεισμένη είναι από χθες το απόγευμα η αερογέφυρα της Θέρμης, εκτός από τη διασταύρωση στα Πράσινα Φανάρια. Η εισαγγελία Θεσσαλονίκης έχει ασκήσει δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση συγκοινωνιών και εκπρόσωπός της, που συναντήθηκε με τους αγρότες, προειδοποίησε ότι αν δεν αφεθούν ανοιχτές οι παρακαμπτήριες που οδηγούν στο αεροδρόμιο θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ο νόμος.

    Σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη παραμένουν τα οδοφράγματα που υπήρχαν από χθες, στους νομούς Εβρου, Σερρών, Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα οδικής επικοινωνίας ανάμεσα στους νομούς Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πέλλας, ενώ αποκομμένη παραμένει και η ανατολική Μακεδονία και Θράκη, λόγω των αποκλεισμών της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

    Στο νομό Πέλλας υπάρχει σήμερα και νέο μπλόκο, στην επαρχιακή οδό Γιαννιτσών - Αλεξάνδρειας, στη "θέση μηδέν" στο Λουδία, ενώ σε νέους αποκλεισμούς έχουν προχωρήσει από χθες το απόγευμα οι αγρότες στην Ημαθία, στο 72ο και στο 61ο χλμ. (κόμβος Κουλούρας) της παλιάς και της νέας αντίστοιχα εθνικής Θεσσαλονίκης-Βέροιας και στο 1ο και 12ο χλμ. της επαρχιακής οδού Βέροιας-Νάουσας.

    Αντίθετα έχει απελευθερωθεί η εθνική οδός Αθηνών-Ευζώνων, στο 532ο χιλιόμετρο και η πρόσβαση στο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων είναι ελεύθερη, καθώς και η εθνική Ιωαννίνων-Κοζάνης, στον κόμβο της Ελεούσας.

    [04] ΜΕ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ 10 ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΕΡΧΕΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

    Τρίωρη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό των κινητοποιήσεων των αγροτών.

    "Εχουμε δέκα σημεία, δέκα βασικές θέσεις που είναι γνωστές και έχουν μεγάλη οικονομική σημασία για την κυβέρνηση" είπε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Γεωργίας. Στις 6 το απόγευμα ο κ. Τζουμάκας θα έχει στη Λάρισα κρίσιμη συνάντηση με ta μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, ενώ οι Κ.Σκανδαλίδης και Θ.Τσουκάτος θα επισκεφθούν τις νομαρχιακές επιτροπές του ΠΑΣΟΚ στην Καρδίτσα και τη Λάρισα προκειμένου να ενημερώσουν τα κομματικά στελέχη για τις κυβερνητικές θέσεις στα προβλήματα των αγροτών.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος και Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος καθώς και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Γιώργος Πασχαλίδης, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης και το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Θεόδωρος Τσουκάτος.

    Στο μεταξύ αποκομμένη για έβδομη συνεχή ημέρα παραμένει η χώρα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών οι οποίοι εμμένουν στα οικονομικά τους αιτήματα. Στη Βόρεια Ελλάδα αποκομμένα είναι τα τελωνεία Προμαχώνα και Ορμενίου προς τη Βουλγαρία, Κήπων και Καστανιών προς Τουρκία, ενώ ακόμα δυσκολότερη έχει γίνει και η πρόσβαση στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" καθώς αποκλεισμένη παραμένουν η αερογέφυρα της Θέρμης και η παρακαμπτήριος που χρησιμοποιούσαν όσοι ήθελαν να μετακινηθούν στο αεροδρόμιο μετά το κλείσιμο της διασταύρωσης "Πράσινα Φανάρια". Σύμφωνα με την Τροχαία Θεσσαλονίκης υπάρχει ανοιχτός ένας χωματόδρομος από τον οποίο διεξάγεται η κίνηση προς το αεροδρόμιο μέσω Νέου Ρύσιου.

    [05] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο με τις νέες φορολογίες και τις πάνω από 200 φοροαπαλλαγές που κόβονται ή τροποποιούνται.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει νέες φορολογίες στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, στα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, στα κέρδη των Τραπεζών και στις καταθέσεις σε συνάλλαγμα των μονίμων κατοίκων Ελλάδας καθώς και αύξηση των τεκμηρίων πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ και τα σκάφη αναψυχής.

    Tο νομοσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στα αντικειμενικά κριτήρια και υπαγωγή στα τέλη κυκλοφορίας δικύκλων και μικρών ΙΧ από 51-785 cc.

    Η ακίνητη περιουσία θα έχει αφορολόγητο όριο 60 εκ δρχ. αντικειμενικής αξίας για το φορολογούμενο, που προσαυξάνεται κατά άλλα 60 εκ. για τη σύζυγο και 15 εκ. για κάθε παιδί. Η αξία πάνω από αυτά τα όρια φορολογείται κλιμακωτά από 0,3% ως 0,8%.

    Οι νέες εκδόσεις τίτλων του Δημοσίου από την Πρωτοχρονιά 1997 θα φορολογούνται με 7,5%, ενώ οι τόκοι των καταθέσεων συναλλάγματος κατά 15%.

    Τα τεκμήρια για ΙΧ και σκάφη αναψυχής αυξάνονται από 34% ως 95%.

    Οι φοροαπαλλαγές με αποδείξεις θα ισχύουν για όσους έχουν εισόδημα κάτω από 15 εκ. δρχ., ενώ η μείωση φόρου για τα ασφάλιστρα ζωής δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 30.000 δρχ.

    Επίσης επιβάλλεται φόρος 20% στις δωρεές και τις χορηγίες, ενώ καταργούνται οι φοροαπαλλαγές των βουλευτών και των δημοσιογράφων και αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης των αμοιβών που παίρνουν το ιπτάμενο προσωπικό της Ολυμπιακής και οι αξιωματικοί του Εμπορικού Ναυτικού.

    [06] ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Η ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    Αρχίζει σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η τριήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού του 1997, ενώ παράλληλα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις φοροαπαλλαγές.

    Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην ολομέλεια του κοινοβουλίου θα αρχίσει στις 17 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία στις 21 του ίδιου μήνα.

    Σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης, θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, από τον οποίο αναμένεται να ζητήσει την αναθεώρηση διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορούν τους ναυτικούς.

    Ο κ.Σουμάκης έχει ήδη αποστέλλει σχετικό υπόμνημα και στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου.

    [07] ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Κ. ΓΕΙΤΟΝΑΣ

    Η ισότητα των πολιτών σε όλες τις βαθμίδες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η βελτίωση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών υγείας και ο περιορισμός της σπατάλης είναι οι βασικοί στόχοι των παρεμβάσεων που προωθεί με ειδικό νομοσχέδιο το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.

    Όπως δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Γείτονας το σχέδιο νόμου που θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό και την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών, τη θέσπιση κλάδου γιατρών δημόσιας υγείας και σχολικής ιατρικής, τη δημιουργία κέντρου έρευνας, ελέγχου και πιστοποίησης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και τη συγκρότηση συμβουλίου συντονισμένης δράσης υπηρεσιών υγείας.

    [08] Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΑ ΤΡΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

    Η ελληνική οικονομία τα τελευταία τρία χρόνια έχει σημειώσει ουσιαστική ανάκαμψη, δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του προϋπολογισμού του 1997.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε εφικτό το στόχο της κυβέρνησης για χαμηλό προϋπολογισμό το επόμενο έτος και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με τις παραγωγικές τάξεις για τη συγκράτηση των τιμών.

    O εισηγητής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κωστόπουλος, θα μιλήσει αύριο στην Επιτροπή, δεδομένου ότι σήμερα είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις.

    Αύριο αναμένεται να τοποθετηθεί επί του προϋπολογισμού του 1997, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου.

    Η συζήτηση του προϋπολογισμού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή. Στις 17 Δεκεμβρίου θα ]qhei προς συζήτηση στην Ολομέλεια του σώματος, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της 21ης του μήνα, με την καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία.

    [09] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Τις προτάσεις των Γιάννη Βαρβιτσιώτη και Γιώργου Σουφλιά για τους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου θα εξετάσει στην αυριανή της συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο Γιώργος Σουφλιάς επισήμανε ότι μπορούν να βρεθούν συναινετικές λύσεις για το συνέδριο, σημείωσε ωστόσο την ύπαρξη ουσιωδών διαφορών μεταξύ της δικής του πρότασης και εκείνης του κ. Βαρβιτσιώτη.

    [10] Η Μ.ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΡΩΤΑΕΙ ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΚΤΑΜΗΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΤΗΣΕΩΝ ΜΑΧΗΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

    Με επίκαιρη ερώτηση της προς τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη η βουλευτής του Συνασπισμού Μαρία Δαμανάκη, ζητά να μάθει ποια είναι η ακριβής θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα της οκτάμηνης αναστολής πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών, ελληνικών και τουρκικών, πάνω από τον εναέριο χώρο της Κύπρου. Επίσης ρωτά αν προτίθεται να στηρίξει μια τέτοια απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης, η οποία όπως τονίζεται στην ερώτηση, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης στη Μεγαλόνησο.

    Η κ.Δαμανάκη επισημαίνει ότι οι αλλεπάλληλες αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα δημιούργησαν πλήρη σύγχιση τόσο για το αν υπάρχει μια τέτοια συμφωνία όσο και για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

    [11] ΠΑΡΟΥΣΙΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΣΤ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗ Η ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΑΠΟ 14 ΜΕΧΡΙ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

    Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τα θέματα της ομογένειας, Γιώργου Παπανδρέου, και του νέου Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού, Σταύρου Λαμπρινίδη, θα αρχίσει στη Θεσσαλονίκη στα μέσα Δεκεμβρίου η τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση των μελών του Προεδρείου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

    Η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 14 του μήνα και θα ολοκληρωθεί στις 18, ενώ ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς και Πασχάλης Παπαχριστόπουλος, θα βρίσκονται από τις 10 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, όπου θα έχουν συναντήσεις με τους κυρίους Παπανδρέου και Λαμπρινίδη και με άλλους πολιτικούς παράγοντες.

    Στη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη, τα μέλη του Προεδρείου θα συναντηθούν με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, τον νομάρχη και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλο και Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο.

    [12] ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙ Η HELEXPO ΣΤΗΝ 62η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Εμφαση στον κλάδο του αλουμινίου, έναν από τους σημαντικότερους και πιο δυναμικά εξελισσόμενους κλάδους της ekkgmij^r οικονομίας, δηλώνει αποφασισμένη να δώσει η HELEXPO-ΔΕΘ κατά την 62η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από 6 μέχρι 15 Σεπτεμβρίου του 1997.

    Σύμφωνα με τη διοίκηση της HELEXPO, σύντομα πρόκειται να πραγματοποιηθεί η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση εκπροσώπων της με τις σημαντικότερες Ενώσεις και Συνδέσμους του χώρου, στη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί η πρότασή της για ειδική καμπάνια προβολής του κλάδου κατά την 62η ΔΕΘ. Η πρώτη συνάντηση, τα αποτελέσματα της οποίας χαρακτηρίζονται από τον εκθεσιακό φορέα ως θετικά, είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ελληνικής Ενωσης Αλουμινίου, του Συνδέσμου Ελλήνων Μεταποιητών Αλουμινίου, του Σωματείου Αλουμινοκατασκευαστών Νικαίας, εταιρειών του κλάδου και του επικεφαλής της Διεύθυνσης Εκθέσεων της HELEXPO, κ. Φάνη Γεωργιάδη.

    Την απόφασή της αυτή αιτιολογεί η HELEXPO λόγω της έλλειψης μέχρι πρόσφατα εκθεσιακής έκφρασης των επιχειρήσεων αλουμινίου, παρά τη μεγάλη σημασία του για την εθνική οικονομία.

    Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι η συμμετοχή του κλάδου στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν ανέρχεται στο 1,75%, ενώ ο κύκλος των εργασιών των επιχειρήσεων, που ασχολούνται με την κατασκευή, διακίνηση και εμπορία προϊόντων αλουμινίου ανέρχεται στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Ο κλάδος είναι επίσης ιδιαίτερα συναλλαγματοφόρος, αφού οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων αλουμινίου ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια δολάρια και εκπροσωπούν το 9,5% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών και το 17% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών βιομηχανικών και βιοτεχνικών προϊόντων.

    Παράλληλα, η ελληνική παραγωγή βωξίτη αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της ευρωπαϊκής παραγωγής και τα δύο τρίτα της παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το, δε, σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο υπολογίζεται σε 40.000 άτομα, τα οποία απασχολούνται στους διάφορους τομείς και στάδια, από την εξόρυξη του βωξίτη μέχρι το τελικό προϊόν του αλουμινίου.

    [13] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ Μ.Π.Ε. - ΘΕΡΜΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στους οδικούς κόμβους της βόρειας Ελλάδας, απο τις κινητοποιήσεις των αγροτών, άρχισαν ήδη να καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη διαπρεπείς βαλκάνιοι ιστορικοί και οι Γενικοί Διευθυντές των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων όλων των βαλκανικών χωρών, καθώς και οι Διευθυντές μερικών απο τα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης της χερσονήσου του Αίμου, για να λάβουν μέρος στις εργασίες του διήμερου Διαβαλκανικού Συμποσίου, που οργανώνει αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Με επιστολή του προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Ζιβάντιν Γιοβάνοβιτς χαιρετίζει θερμά τη διοργάνωση του συμποσίου και υπογραμμίζει ότι η πρωτοβουλία αυτή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων θα συμβάλει στην προώθηση της συνεργασίας, της κατανόησης και της καλής γειτονίας μεταξύ των λαών της βαλκανικής. "Εύχομαι σε σας και στους συνεργάτες σας κάθε επιτυχία", καταλήγει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Cioucjoskab_ar.

    Στο διήμερο αυτό συμπόσιο, στη διάρκεια του οποίου θα παρουσιασθούν 33 εισηγήσεις απο τους μετέχοντες ακαδημαϊκούς,καθηγητές και Γενικούς Διευθυντές των βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων, θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών, στις 6 μμ αύριο Πέμπτη, στο συνεδριακό κέντρο "Ι.Βελλίδης" ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Φ.Πετσάλνικος και θα χαιρετίσουν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Στ. Περράκης, εκπρόσωπος του υπουργού Τύπου & ΜΜΕ, Ο Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας Κεν. Μακεδονίας Χ.Σοφιανός, ο Νομάρχης Κ.Παπαδόπουλος και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κων. Κοσμόπουλος, καθώς και η πρόεδρος της Ενωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων Βέσνα Γιοβάνοβιτς. Τέλος εκ μέρους των ακαδημαϊκών ο Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρουμανίας Νικολάϊ Τανασόκα.

    [14] ΛΕΞΙΚΟ ΜΕ 5000 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΣΥΝΕΤΑΞΑΝ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Ενα πρωτότυπο λεξικό θα ταξιδέψει σύντομα στο εξωτερικό, προβάλλοντας τη χώρα μας και τη μακραίωνη πολιτιστική της παρουσία, στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα μάθουν κατά αυτόν τον τρόπο ότι εκατοντάδες λέξεις από αυτές που χρησιμοποιούν καθημερινά είναι ελληνικές ή έχουν ελληνικές ρίζες.

    Το δύσκολο, αλλά σημαντικό εγχείρημα της συγκέντρωσης σε ένα λεξικό των 5000 ελληνικών λέξεων που παρουσιάζονται σε ξένες γλώσσες, ανέλαβαν οι μαθητές της τρίτης τάξης του γυμνασίου Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης.

    Οι 14χρονοι συγγραφείς του λεξικού έλαβαν την πρωτοβουλία να συντάξουν τον τόμο αυτό, με αφορμή την πρόταση που κατέθεσαν στην Ευρωβουλή οι ισπανοί βουλευτές Gerikocoitia και Imaz, με την οποία ζητούσαν να καθιερωθεί η ελληνική ως η επίσημη γλώσσα της Ενωσης. Το λεξικό αυτό σίγουρα θα συμβάλλει στην αναγνώριση της θέσης που κατέχει η χώρα μας στο ευρωπαϊκό πνευματικό στερέωμα.

    Πάντως, για να στείλουν το λεξικό τους σε όλους τους ευρωβουλευτές, οι μαθητές χρειάζονται συμπαραστάτες στην προσπάθειά τους.Γι' αυτόν τον λόγο δίνουν αύριο το μεσημέρι συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    [15] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΝΝΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα το απόγευμα, έξω από την ελληνική πρεσβεία στη Βόννη, οι καθηγητές που είναι αποσπασμένοι σε ελληνικά σχολεία του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας -Βεστφαλίας.

    Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί του εξωτερικού δεν συμφωνούν με τα τελευταία οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, που τους αφορούν, γιατί όπως υποστηρίζουν μειώνεται με αυτά σημαντικά το εισόδημα τους και είναι σχεδόν αδύνατη η διαβίωση τους στη Γερμανία. Εάν αυτά τα μέτρα περάσουν, λένε οι καθηγητές και δάσκαλοι, τότε θα αναγκαστούν να παραδώσουν ομαδικά τις αποσπάσεις τους και να επιστρέψουν στην πατρίδα.

    Εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών θα συναντηθούν με τον Έλληνα πρέσβη στη Γερμανία, Γιάννη Μπουρλογιάννη -Τσαγγαρίδη, στον οποίο θα εκθέσουν τα αιτήματα τους για να τα μεταφέρει στους αρμόδιους υπουργούς στην Αθήνα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [16] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΣΝΙΑΚΟ- ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ 47 ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ

    Υπό την σκιά της πολιτικής κρίσης που διέρχεται η Σερβία, αρχίζουν σήμερα στο Λάγκαστερ Χάουζ του Λονδίνου οι εργασίες της διήμερης διάσκεψης για την εφαρμογή της της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον με τη συμμετοχή 47 εκπροσώπων κρατών και διεθνών οργανισμών.

    Βασική επιδίωξη της διάσκεψης είναι η αποδοχή εκ μέρους των τριών πρώην εμπολέμων πλευρών να συμμετάσχουν σε μια ενιαία κυβέρνηση συμβάλλοντας στην εύρρυθμη λειτουγία των κοινών θεσμικών οργάνων, όπως προβλέπει η συμφωνία του Ντέιτον.

    Οι συμμετέχοντες θα δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στα πολιτικά, ανθρωπιστικά, στρατιωτικά, οικονομικά και συνταγματικά θέματα. Σύμφωνα με το BBC, αναμένεται να ληφθουν αποφασεις για την ενίσχυση της ασφάλειας και ότι θα επιτευχθεί συμφωνία για το πολιτικό πλαίσιο που θα επιτρέψει τη σύσταση της νέας ειρηνευτικής δύναμης που θα εγκατασταθεί στη Βοσνία. Η δύναμη αυτή θα τεθεί υπο νατοϊκή διοίκηση και θα αποτελείται από 30 χιλιάδες άνδρες και γυναίκες. Παράλληλα θα ασκηθούν πιέσεις στις αντίπαλες παρατάξεις για τον έλεγχο και τον περιορισμο των εξοπλισμών.

    Επίσης πρωταρχικό μέλημα της διάσκεψης θα είναι η ενίσχυση της διεθνούς αστυνομικής δύναμης αλλά και της τοπικής αστυνομίας η οποία πολλές φορές δεν καταφέρνει να προστατεύσει πρόσφυγες που επιθυμούσαν να επιστρέψουν στις εστίες τους.

    Στη διάσκεψη θα συζητηθουν και τα προβλήματα που έχουν σχέση και με την οικονομική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της οικονομίας της αγοράς. Θα γίνουν προτάσεις για την κατάργηση των νόμων που παρεμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών ώστε να ενθαρρυνθεί η μαζική επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους. Ταυτόχρονα θα ασκηθουν πιέσεις στις τοπικές αρχές για την παράδοση των ατόμων που κατηγορουνται για εγκληματα πολέμου και για σεβασμό άρθρων που αφορούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Αναμένεται επίσης κατά τη διάρκεια των εργασιών, να γίνουν συστάσεις στα ενδιαφερόμενα μέρη για την εκπόνηση συντάγματος, για την επιβολή του νόμου της τάξης για νέες πινακίδες αυτοκινήτων στις οποίες δεν θα προσδιορίζεται η εθνική ταυτότητα των κατόχων, για την ανεξαρτησία των ΜΜΕ και για το ενιαίο τηλεφωνικό σύστημα.

    "Πιστεύω ότι η Βοσνία είναι στο σταυροδρόμι. Ενα σταυροδρόμι στο οποίο οι κοινότητες καλούνται να αποφασίσουν εάν θέλουν μια ενιαία Βοσνία" τόνισε η λαίδη Πωλίν Νεβιλ Τζοουνς του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών που συνέβαλε αποφασιστικά στις διαπραγματεύσεις για την ειρηνική επίλυση του βοσνιακού, ανέφερε το BBC. Η ίδια υπογράμμισε ότι "αν δεν λειτουργήσουν τα ενιαία θεσμικά όργανα τότε βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο".

    Η κΤζόουνς ζήτησε απο τις χωρες που εκπροσωπουνται στη διάσκεψη του Λονδίνου να καταλήξουν σε συμφωνία ωστε να υπάρξει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ανάπτυξη μιας ενιαίας κυβέρνησης στην πρωην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία. Επίσης ζητησε από τους πρώην εμπολέμους να αρχίσουν τη λήψη μέτρων για την amasucjq|tgsg της Βοσνίας. "Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να παράσχει βοήθεια αν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν καταβάλουν προσπαθειες για την ανασυγκροτηση της περιοχής", κατέληξε.

    Την Ελλαδα θα εκπροσωπήσει στη διάσκεψη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικων Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος στο πλαίσιο της παραμονής του στο Λονδίνο θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Βρετανό υπουργό Ντέιβιτ Ντέιβις καθώς και την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών κ.Τζόις Κουίν.

    [17] "KONΤΡΑ" ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕDA

    Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται η προσπάθεια που καταβάλλεται απο κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας απο το πρόγραμμα "ΜΕDA".

    Στη χρηματοδότηση της Τουρκίας αντιτίθεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που πρόσφατα με ψηφίσματά του αποφάσισε τη διακοπή της χρηματοδότησης πρός την Τουρκίας,λόγω των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Μόλις προχθές, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε ότι θα πρέπει να προεγκρίνει αυτό τη χρηματοδότηση απο το MEDA των αναπτυξιακών προγραμμάτων που έχει επιλέξει η Κομισιόν για την Τουρκία.

    Ο Ολλανδός επίτροπος Χάνς Βάν Ντεν Μπρουκ εμφανίζεται κατηγορηματικά αντίθετος μ΄αυτή την προοπτική, που υποστηρίζει - ανεπίσημα και διακριτικά - πώς η έγκριση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων είναι αποκλειστικό θέμα της ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει αναλάβει τη δέσμευση να εγκρίνει προγράμματα που σχετίζονται με τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και την ανάπτυξη των νοτιοανατολικών περιοχών της,εκεί δηλαδή όπου ζεί η πλειοψηφία της κουρδικής μειονότητας.

    Μπροστά στη διαγραφόμενη σύγκρουση των δύο οργάνων της Ε.Ε. ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Κλάους Χέντς αποφάσισε να προτείνει στην Κομισιόν με επιστολή του, που θα στείλει στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, τη σύσταση μιας ειδικής επιτροπής, που θα αποτελείται απο δύο μέλη της Κομισιόν και δύο ή τρείς ευρωβουλευτές και η οποία θα μελετά τα υπο έγκριση και χρηματοδότηση προγράμματα για την Τουρκία και θα υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις προτάσεις της.Στόχος του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου είναι να συμβάλλει στην αποτροπή σύγχυσης και συγκρούσεων.

    [18] ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΟΥΡΔΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ- Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΣΤΕΙ ΣΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΗΓΕΤΩΝ

    Η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ενέκρινε έκθεση η οποία προτρέπει τις αρχές να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν παραδειγματικά άνδρες των σωμάτων ασφαλείας που ευθύνονται για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου 10 Κουρδων κρατουμένων, κατά τη διάρκεια καταστολής εξέγερσης σε τουρκικές φυλακές.

    Σύμφωνα με την έκθεση, 68 αστυνομικοί και στρατιώτες στην pqosp\hei\ τους να καταστείλουν εξέγερση στις φυλακές του Ντιγιαρμπακίρ στη νοτιοανατολική Τουρκία τον περασμένο Σεπτέμβριο, επιτέθηκαν εναντίον των κρατουμένων με σιδηρολοστούς και ξύλινα ρόπαλα με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 10 Κούρδοι

    Αντιρρήσεις για την έκθεση προέβαλε ομάδα βουλευτών του Κομματος Ευημερίας, οι οποίοι, όπως μετέδωσε το BBC, επικαλούμενο το ημιεπίσημο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Αnadolu", πίεσε την επιτροπή να αναβάλει την εξέταση της έκθεσης φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τον πρόεδρο της Επτιροπής να την αναγνώσει.

    Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Νετσμεντίν Ερμπακάν, γνωστοποίησε ότι δεν θα αποδεχθεί πρόσκληση της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης να παραστεί στο δείπνο των ευρωπαίων ηγετών που θα δοθεί την επομένη της διήμερης συνάντησης Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Δουβλίνο.

    Σε ανταπόκρισή του από την Αγκυρα το BBC, ανέφερε ότι ο Ερμπακάν χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης "απρεπή" λέγοντας χαρακτηριστικά: "Για να τους προειδοποιήσω γι αυτή τους την απρεπή συμπεριφορά θα τους απαντήσω ότι θα πάρει μέρος η Τανσού Τσιλέρ και όχι εγώ, επειδή είμαι απασχολημένος".

    Μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να αλλάξει στάση έναντι της Τουρκίας. "Η Ευρώπη παίζει τον ίδιο δίσκο κάθε φορά που έρχεται εδώ. Οι ευρωπαϊκές χωρες έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για να ασκούν κριτική στην Τουρκία για τις επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα", υπογράμμισε.

    [19] ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΙΝΚΕΛ ΙΔΡΥΘΗΚΕ Η "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΟΥΡΚΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ"

    Με την υποστήριξη του κόμματος Φιλελευθέρων της Γερμανίας (FDP), ιδρύθηκε στο Βερολίνο η πρώτη τοπική "Φιλελεύθερη Τουρκογερμανική Ένωση" (LTD).

    Με τον τίτλο "Η FDP στο πλευρό των Τούρκων της Γερμανίας", η εφημερίδα Fraknfurter Allegemeine Zeitung, αναφέρει ότι στην ίδρυση της Ένωσης συμμετείχαν επιγανείς πολιτικοί του κόμματος των Γερμανών Φιλελευθέρων, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, κ. Σόλεμς, η εντεταλμένη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για θέματα Αλλοδαπών, Σμαλτς - Γιάκομπσεν και ο αρχηγός της FDP στο Βερολίνο.

    Την ίδρυση της Ένωσης ανακοίνωσαν ο Κλάους Κίνκελ και το μέλος του προεδρείου της LTD, κ. Ντάιμγκουλερ, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει η ίδρυση και άλλων Ενώσεων και σε άλλα ομόσπονδα κρατίδια.

    Η FDP - σύμφωνα με το δημοσίευμα - επιδιώκει να κερδίσει υπέρ της το 15% του τουρκικού πληθυσμού της Γερμανίας. Αυτό θα είναι σημαντικό ποσοστό του εκλογικού δυναμικού, αφού στη Γερμανία όλο και περισσότεροι Τούρκοι παίρνουν την γερμανική υπηκοότητα.

    Ο κ. Ντάιμγκουλερ δήλωσε ότι η FDP βρίσκεται πιο κοντά στα συμφέροντα των Τούρκων στη Γερμανία, διότι αφ' ενός μεν έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία, αφ' ετέρου δε η πολιτική της είναι πιο ανοιχτή στις μειονότητες που ζουν στη Γερμανία.

    [20] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΚΟΥΡΔΟΙ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΟ ΡΚΚ

    Τέσσερις πρώην βουλευτές του υπό απαγόρευση φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατίας (DEP) πρόκειται να δικαστούν με την κατηγορία ότι παρείχαν βοήθεια στο ΡΚΚ και έκαναν διαμελιστική προπαγάνδα. Συγκεριμένα έχει απαγγελθεί η κατηγορία ότι βοήθησαν το ΡΚΚ κατά των Μεχμέτ Εμίν Σεβέρ, Μαχμούτ Ουγιανίκ και Μουζαφφέρ Ντεμίρ και η κατηγορία της διαμελιστικής προπαγάνδας κατά του Αμπντουλκερίμ Ζιλάν. Για τους τρεις πρώτους ζητείται φυλάκιση από 4,5 έως 7,5 χρόνια και για τον τέταρτο από 1 έως τρία χρόνια.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι κατηγορούμενοι στις 5 Νοεμβρίου 1991, μία μέρα πριν ορκιστούν ως βουλευτές είχαν διοργανώσει συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας δήλωσαν ότι το κείμενο της ορκομωσίας είναι σωβινιστικό και ρατσιστικό , ότι έρχεται σε αντίθεση με την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη και παραβλέπει την ύπαρξη του κουρδικού λαού. Οι βουλευτές όταν ορκίστηκαν την επόμενη ημέρα έφεραν στο γιακά τους μαντήλια με τα χρώματα της κουρδικής σημαίας, πράγμα που θεωρείται στοιχείο εις βάρος τους. Εξάλλου οι Σεβέρ, Ουγιανίκ και Ντεμίρ κατηγορούνται και επειδή στις 12 Νοεμβρίου 1992 έκαναν απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απώλειες που υπέστη το ΡΚΚ μετά από μία επιχείρηση καθώς επίσης και επειδή ζήτησαν από τη ΔΑΣΕ (προκάοτχο του ΟΑΣΕ) τη σύσταση μόνιμης επιτροπής παρακολούθησης της κατάστασης στη νοτιοανατολική Τουρκία.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ" στα 1210 χρόνια συνολικά φτάνουν οι ποινές που ζητούνται για του 121 ισλαμιστές Ατζζμεντί που κρατούνται εδώ και ένα μήνα στις φυλακές ειδικού τύπου του Εσκίσεχίρ επειδή έκαναν στην Αγκυρα παράνομη διαδήλωση ζητώντας να εφαρμοστεί το ισλαμικό δίκαιο (σεριάτ). Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου κρατικής ασφάλειας της Αγκυρας Νούχ Μετέ Γιουκσέλ απήγγειλε εις βάρος τους την κατηγορία ότι θέλησαν να δημιουργήσουν τρομοκρατική οργάνωση που θα είχε στόχο την ανατροπή του κοσμικού, πολιτικού και νομικού καθεστώτος της Δημοκρατίας. Τους ισλαμιστές κρατούμενους θα υπερασπιστούν περίπου 30 δικηγόροι, αρκετοί από τους οποίους είναι και οι συνήγοροι των ισλαμιστών που κατηγορούνται για τα γεγονότα της Σεβάστειας το 1993. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός δικαοσύνης Σεβκέτ Καζάν μεσολάβησε ώστε να μη κουρευτούν στη φυλακή οι Ατζζμεντί, οι οποίοι λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων έχουν μακριά μαλλιά και φορούν ιδιόμορφα ρούχα.

    [21] ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΟΤΙ ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΜΑΡΤΙΟ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΙΡΛΑΝΔΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ Κ.ΧΙΣΛΙΠ

    Την ελπίδα ότι θα αρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες για το κυπριακό, μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο και ότι αμέσως μετά η Μεγαλόνησος θα μπει στον ενταξιακό διάλογο, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της ιρλανδικής προεδρίας της Ευρωπαικής Ένωσης Κέστερ Χίσλιπ, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων στο "Λήδρα Πάλας".

    Ο Ιρλανδός διπλωμάτης επισήμανε ότι χωρίς την επίλυση του κυπριακού, η ένταξη του νησιού στην Ευρωπαική Ένωση θα είναι πολύ δύσκολη και υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ του Γλαύκου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ.Χίσλιπ αναμένεται σήμερα να συναντηθεί με τον αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο για το κυπριακό του Γ.Γ του ΟΗΕ και τους πρεσβευτές των χωρών -μελών της Ευρωπαικής Ένωσης στην Κύπρο.

    [22] Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ: Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    "Καθοριστικός παράγοντας για τη διατήρηση της ειρήνης στα Βαλκάνια είναι η ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών, βάσει της αρχής των ανοιχτών συνόρων για ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, αγαθών και ιδεών, καθώς επίσης και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων" επισήμανε στη χθεσινοβραδινή ομιλία του στη Διάσκεψη Κορυφής στη Λισαβόνα ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κιρο Γκλιγκόρωφ.

    Απευθυνόμενος προς τους προέδρους των χωρών-μελών του ΟΑΣΕ, ο κ.Γκλιγκόρωφ τόνισε πως την τελευταία δεκαετία η περιοχή των Βαλκανίων βίωσε την τραγωδία της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας και τα πολύπλοκα προβλήματα της μετασοσιαλιστικής εποχής. "Τα βιώματα αυτά, σύμφωνα με τον σκοπιανό πρόεδρο, ήταν καθοριστικά για την ανάδειξή των Βαλκανίων σε ευρωπαϊκό πρότυπο ειρήνης και ασφάλειας, η επιβίωση του οποίου είναι άμεσα εξαρτημένη από την τήρηση των αποφάσεων του Ντέιτον, το σεβασμό της ανεξαρτησίας των νεοσύστατων κρατών και τη μη παραβίαση των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων".

    Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ επισήμανε επίσης ότι οποιαδήποτε σχέδια για βίαιη γκετοποίηση ή απομόνωση των βαλκανικών χωρών από τις ευρωπαϊκές διαδικασίες ενοποίησης θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία νέων συγκρούσεων.

    Αναφερόμενος στη θέση της χώρας του στον ΟΑΣΕ, ο κ.Γκλιγκόρωφ τόνισε πως οι στόχοι του οργανισμού εκφράζουν απόλυτα την ειρηνευτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας του. Υποστήριξε, τέλος, ότι ο κύριος στόχος της εξωτερικής πολιτικής της ΠΓΔΜ παραμείνει η επίλυση των επίμαχων θεμάτων με τους γείτονες.

    Στη χθεσινοβραδινή ομιλία του κ.Γκλιγκόρωφ αναφέρονται και τα σημερινά πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα των εφημερίδων των Σκοπίων. Η φιλοκυβερνητική "Νόβα Μακεντόνια" αναφέρεται επίσης και στην σύντομη άτυπη συνάντηση που είχε ο σκοπιανός πρόεδρος με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, κατά την οποία "οι δύο άντρες αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις για τις ομιλίες τους και εξέφρασαν ελπίδα και ενδιαφέρον για περαιτέρω προαγωγή των διμερών σχέσεων".

    [23] ΤΟ 50% ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΤΩΝ ΚΑΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ- ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΦΕΤΕΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΩΝ ΙΜΑΛΑΪΩΝ

    Το 50% της γλώσσας των Καλάς, των Μακεδόνων των Ιμαλαϊων, στον 19ο αιώνα ήταν ελληνική, όπως δηλώνουν Αγγλοι ερευνητές και ο Geοrge Roberston, ενώ η αρχαία ελληνική γλώσσα παίζει ακόμη και σήμερα πρωταγωνιστικό ρόλο. Στοιχεία όπως αυτό αλλά και άλλα swetij\ με τα ήθη τα έθιμα και τον πολιτισμό των Καλάς καθώς και διάφορα αντικείμενα, που όλα σχετίζονται με την αρχαία Μακεδονία και τον Μ.Αλέξανδρο, παρουσιάζονται στο βιβλίο του Δημήτρη Αλεξάνδρου, προέδρου της πολιτιστικής εταιρείας "Μακεδνός", με τίτλο "Καλάς οι Ελληνες των Ιμαλαϊων" και δίνουν μια απάντηση στους Σκοπιανούς που θέλουν για μια ακόμη φορά να παραχαράξουν την ιστορία.

    Πρόσφατα μια ομάδα Σκοπιανών κυκλοφόρησε στην Αμερική βιβλίο με τίτλο "Αναζητώντας τους Μακεδόνες του Πακιστάν" στο οποίο η εθνική ταυτότητα της φυλής παρουσιάζεται ως σκοπιανή. Μια έκθεση με φωτογραφίες, αυθεντικές ενδυμασίες και ομοιώματα απο ιερά ξόανα που λειτουργεί σήμερα στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ δίνει απάντηση στη Σκοπιανή προπαγάνδα. Στο πέρασμα των αιώνων οι Καλάς διατηρούν ανέπαφη την ελληνικότητά τους και διακηρύσσουν με υπερηφάνεια τις ρίζες τους. Οι γυναίκες μάλιστα φορούν στολές παρόμοιες με της Αλεξάνδρειας, της Θεσσαλονίκης και των Σαρακατσάνων ενώ πολλά από τα ξόανα της φυλής παριστάνουν έφιππο τον θεοποιημένο Μέγα Αλέξανδρο.

    Σύμφωνα με την μυθολογία αυτής της ελληνικής φυλής, των 3.000 ατόμων στο Πακιστάν και 30.000 ατόμων στο Αφγανιστάν, οι Καλάς είναι απόγονοι των πέντε ανδρών του "Σικαντέρ" (Μ.Αλέξανδρου) που αντίκρυσαν τις πανέμορφες κόρες του Διόνυσου και έκαναν παιδιά μαζί τους παραμένοντας για πάντα στην περιοχή. "Για τους Καλάς και τους Πατάνς του Αφγανιστάν ο Ελληνας είναι πάντα φιλικό πρόσωπο" τονίζει ο κ Αλεξάνδρου προσθέτοντας ότι αυτοί λατρεύουν ακόμη τους θεούς του Ολύμπου. "Είναι ένα ζωντανό μουσείο που όμως κινδυνεύει με εξαφάνιση" λέει αναφερόμενος στη φυλή

    Ο κ Αλεξάνδρου επισημαίνει ότι σε μία εποχή που ο ελληνισμός συρρκινώνεται διαρκώς η παρουσία τέτοιων ελληνικών μειονοτήτων θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με υψηλό αίσθημα ευθύνης από τη χώρα μας. "Θα μπορούσα να προτείνω να ευαισθητοποιηθεί η Unesco, ώστε να μη χαθεί ο μοναδικός λαός των Καλάς, να σταλούν σε πρώτη φάση αγγλόφωνα βιβλία για την Μακεδονία και τον Αλέξανδρο, να μεταβούν στο Πακιστάν αρχαιολόγοι για ανασκαφές και μελέτες, να δοθούν υποτροφίες σε ανθρώπους που λατρεύουν κάθε τι ελληνικό στην περιοχή αυτή και να αναπτυχθούν πολιτιστικές ανταλλαγές γιατί το έδαφος είναι ιδιαίτερα πρόσφορο" τονίζει ο κ Αλεξάνδρου.

    [24] EKΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ ΣΤΗ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

    Αφιερωμένη στη μνήμη της Μελίνας Μερκούρη είναι η Εκθεση Φωτογραφίας ,που διοργανώνεται από τον Ελληνοδανικό πολιτιστικό σύλλογο "Μελίνα" στην Κοπεγχάγη , με τον τίτλο "Τα αστέρια δεν σβήνουν".

    Η Εκθεση περιλαμβάνει 80 φωτογραφίες από τη ζωή και τη δράση της αξέχαστης Μελίνας, κυρίως από την περίοδο της χούντας, όταν βρισκόταν εξόριστη στο εξωτερικό.Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, αφού για το 1996 το θεσμό φιλοξενεί η πρωτεύουσα της Δανίας.

    Την Εκθεση θα εγκαινιάσουν αύριο οι πρέσβεις της Φινλανδίας και της Ελλάδας Ράλφ Φρίμπεργκ και Αντώνης Σκοπελίτης, ενώ στην τελετή ενάρξεως της Εκθεσης που θα γίνει στο Φινλανδικό Ινστιτούτο tgr Κοπεγχάγης θα μιλήσουν ο γενικός γραμματέας της ΟΥΝΕΣΚΟ στη Δανία Νίελς Ερικ Ράϊν και η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της Κοπεγχάγης "Μελίνα", Παναγιώτα Γούλα.

    Η Εκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος του έτους.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 4 December 1996 - 12:40:09