Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-11-18

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 18 Νοεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αγγέλας Φωτοπούλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:"ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ".ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ Κ.Ε. ΚΑΙ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [02] ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1997, ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

  • [03] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ "ΔΕΛΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ"

  • [04] ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΒΑΡΩΝ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [05] "ΣΚΛΗΡΑ ΑΛΛΑ ΔΙΚΑΙΑ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

  • [06] Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Η Ν.Δ. ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΜΙΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

  • [07] ΣΗΜΕΡΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΤΟΥ "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ" Η 13ΧΡΟΝΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΓΙΝΕ ΔΙΠΛΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ ΚΑΙ ΗΠΑΤΟΣ

  • [08] ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ 22-24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

  • [09] ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΛΑΚΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΥ.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

  • [10] ΠΟΙΟΙ EINAI ΟΙ ΕΠΤΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [11] ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ Η ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΗΣ -ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ '97

  • [12] ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

  • [13] ΗΤΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ

  • [14] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ:ΜΟΛΙΣ 16 ΠΟΝΤΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ Ο ΕΜΙΛ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΣΚΟΥ

  • [16] ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [17] ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [18] ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΜΟΛΔΟΒΑ

  • [19] ΣΤΟ 200% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [20] Ο Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αγγέλας Φωτοπούλου)

  • [21] ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-"ΧΡΥΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" ΣΤΟΥΣ "ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΜΦΟΡΑ" ΤΟΥ UDAYAN PRASAD


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:"ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ".ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ Κ.Ε. ΚΑΙ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Το μέλλον αρχίζει τώρα και καθορίζεται απο εμάς. Για αυτό δεν δικαιολογούνται προσωπικές πολιτικές και γκρίνια. Αν υπάρχουν δυσκολίες σας καλώ να τις ξεπεράσουμε με καλή πίστη και συντροφικότητα, ώστε το ΠΑΣΟΚ να είναι ο ηγεμονικός σχηματισμός που θα οδηγήσει τη χώρα στο νέο αιώνα.

    Αυτό υπογράμμισε στην 45λεπτη ομιλία του, στην κοινή σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής και της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Η Σύνοδος ήταν αφιερωμένη στη συζήτηση του γενικού κρατικού προϋπολογισμού του 1997 και ξεκίνησε το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Ο κ. Σημίτης, καθόρισε ως κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης τον τριπλό στόχο να υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή-αλληλεγγύη και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι υπάρχουν ορισμένες αναγκαίες πολιτικές προϋποθέσεις που οδηγούν σε αυτόν τον στόχο: "ο σχεδιασμός που κάναμε εξαντλεί τις δυνατότητες που έχουμε. Αλλα περιθώρια δεν υφίστανται. Αιτήματα που οδηγούν σε αντίθετες κατευθύνσεις θα φέρουν αναποτελεσματικότητα και αποτυχία". Και απευθυνόμενος σε όλες τις πτέρυγες της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τόνισε με έμφαση " κανείς δεν επιτρέπεται να αντλήσει προσωπικά οφέλη με θέσεις που ακούγονται ευχάριστα και να μεταθέσει σε άλλους το κόστος των δύσκολων αποφάσεων. Κοινωνική ευαισθησία και σοσιαλισμός δεν ταυτίζονται με παροχολογίες, με νέα δάνεια και δεσμεύσεις απο το εξωτερικό".

    Ο προϋπολογισμός 1997 δεν αφορά έσοδα και δαπάνες ενός έτους, αλλά είναι η μοναδικη ευκαιρία εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας. Το κράτος πληρώνει πολλά, αλλά συνεισφέρει λίγα με τις υπηρεσίες που απολαμβάνει ο πολίτης. Η κατάσταση πρέπει να αναστραφεί. Οχι μόνο γιατί στερεί την κοινωνία απο πολύτιμους φόρους, αλλά γιατί αποθαρρύνει όσους θέλουν να δουλέψουν σωστά,είπε ο Κ.Σημίτης.

    Ο Πρωθυπουργός καθόρισε ως κύριο στόχο της δημοσιονομικής πολιτικής, την αναδιάρθρωση των εσόδων και δαπανών με τρόπο που να εξυπηρετεί την ανάπτυξη, να καταπολεμά την σπατάλη και τις πελατειακές ρυθμίσεις. Η οικονομική πολιτική και ο προϋπολογιασμός 1997 προωθούν ταυτόχρονα τρείς στόχους: τη δημοσιονομική σταθερότητα, την οικονομική αποτελεσματικότητα και τη κοινωνική δικαιοσύνη. Μόνο αν επιτευχθούν ταυτόχρονα οι τρεις στόχοι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ελπίδες που στηρίζει πάνω στο PASOJ ο ελληνικός λαός.

    Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις κατευθύνσεις που θα στηρίξουν τους τρεις αυτούς στόχους.

    Πρώτον, καταργούνται όλες οι αδικαιολόγητες κοινωνικά και αναπτυξιακά απαλλαγές απο φόρους. Καταργούνται τα προνόμια και αποκαθίσταται ίση μεταχείριση.

    Δεύτερο, λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ελέγχου και περικοπών των δαπανών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι απαράδεκτες σπατάλες, που περιέχει ο τρόπος λειτουργίας του δημόσιου τομέα, πρέπει να κοπούν και να υπάρχει ορθολογική διαχείριση. Το σύνθημα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης, πρέπει να είναι "καλύτερο κράτος με λιγότερο κόστος".

    Τρίτο, ο προϋπολογισμός 1997 είναι δύσκολος και κρίσιμος πρέπει το έλλειμμα να μειωθεί απο 7,6% του Α.Ε.Π στο 4,2%. Πρέπει δηλαδή να εξοικονομήσουμε 900 δις. δραχμές πάνω απο το επίπεδο του 1996. Αυτή η εξοικονόμηση θα στηριχθεί:

    Στην αυστηρότερη εισοδηματική πολιτική, σε επίπεδα που θα βελτιώνουν τα πραγματικά εισοδήματα, αλλά ταυτόχρονα θα επιδιώκουν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

    Στην αυστηρή αντιπληθωριστική πολιτική. Ως τα τέλη του 1997 πρέπει να υπάρξει αισθητή υποχώρηση του πληθωρισμού με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων και ταυτόχρονα της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να επιδείξουν τόνισε ο Πρωθυπουργός το μέγιστο βαθμό συγκράτησης κατά τον ορισμό των τιμών.

    Στη συνέχιση του περιοριστικού χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

    Στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Θα τεθεί τέρμα στη φοροδιαφυγή των ακινήτων που γράφονται σε ανώνυμες εταιρίες για να αποφύγουν την φορολογία. Θα φορολογηθούν οι τόκοι των ομολόγων και εντόκων γραμματίων νέων εκδόσεων, των καταθέσεων στη διατραπεζική αγορά, της υπεραξίας των μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο μετοχών. Θα υπάρξει αύξηση της φορολόγησης των τραπεζών, καθώς και περιορισμός του ύψους των επιδοτήσεων και των απαλλαγών απο τα κίνητρα για τις επιχειρήσεις και αναπροσαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης σε ότι αφορά τα αυτοκίνητα και τα σκάφη.

    Τέταρτο, θα περιοριστούν οι νέες προσλήψεις στο δημόσιο τομέα σε αναλογία ένα προς πέντε.

    Πέμπτο, οι δαπάνες του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων θα αυξηθούν κατά 30% με ιδιαίτερη έμφαση στις υποδομές, την εκπαίδευση, την υγιεία και την προστασία του περιβάλλοντος.

    Εκτο, βασική επιδίωξη, είπε ο Πρωθυπουργός, είναι το σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικο κράτος που θα στοχεύει στη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Αυξάνουμε το οικονομικό όφελος χωρίς να επιβαρύνουμε το κοινωνικό κόστος, είπε ο κ. Σημίτης, επισημαίνοντας οτι οι πόροι ποτέ δεν θα επαρκούν όταν κατανέμονται ισοπεδωτικά και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί την επικεντρωμένη παρέμβαση.Ως παραδείγματα τέτοιων παρεμβάσεων ανέφερε την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων, την μετεξέλιξη του ΟΓΑ σε ταμείο κύριας ασφάλειας, την προσαρμογή των συντάξεων του ΟΓΑ στην αύξηση του τιμαρίθμου, την επέκταση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους αγρότες, τη σύσταση ενός νέου σύγχρονου φορέα διαχείρισης της asv\keiar και πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων, όπου με τον περιορισμό της σπατάλης θα χρηματοδοτούνται νέες σύγχρονες μορφές πρόνοιας, η αύξηση της απασχόλησης κατά 1,3%. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα

    Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε κάνοντας ευθεία κριτική στον Πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ, οτι "αμυνα και εξωτερική πολιτική δεν ασκούνται σχεδιάζοντας σημαιάκια σε χάρτες".

    Το εξοπλιστικό πρόγραμα προκαλεί μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που επιβάλλει, τόνισε ο κ. Σημίτης, "να κάνουμε τα πάντα για να βελτιώσουμε σταδιακά τη διεθνή θέση της χώρας και την οικονομία της, ώστε στο μέλλον να είναι δυνατόν να μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες". Η σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ενωση

    Δεν εξασφαλίζει η Ελλάδα με βεβαιοτητα την επιτυχία του στόχου να είναι στη δεύτερη ομάδα των χωρών της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτό τόνισε ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια της ομιλίας του. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, είπε ο κ. Σημίτης, οι περισσότερες χώρες, θα είναι στον πρώτο πυρήνα. Η αδυναμία της Ελλάδας δεν είναι κάτι καινούριο, έχει προβλεφθεί για αυτό το πρόγραμμα σύγκλισης στοχεύει στη δεύτερη ομάδα χωρών. Αν δεν πασχίσουμε όμως περισσότερο, προειδοποίησε ο Πρωθυπουργός, ίσως είμαστε οι μόνοι απο τις 15 χώρες που θα μείνουμε απο έξω. Και κάνοντας κριτική και στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "κάποιο καιρό δεν κάναμε την προσπάθεια που έπρεπε, φορτώσαμε σε άλλους τις ευθύνες".

    Αυτή τη φορά το κύριο χαρακτηριστικό της περίστασης, είπε, είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος να διορθώσουμε μια αποτυχία. Οι αποφάσεις για την πορεια της Ευρώπης θα ληφθούν ως το 2000. Το κοινωνικό κόστος ενός αποκλεισμού της χώρας μας απο την αναδιάταξη της Ευρώπης- που προέρχεται όχι απο μια συνθήκη, αλλά απορρέει απο τις διεθνείς εξελίξεις- θα είναι τεράστιο. Το κόστος του ενδεχόμενου αποκλεισμού, είπε ο κ. Σημίτης "δεν θα πλήξει τους έχοντες και κατέχοντες". Θα πληγεί η τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού και για αυτό "έχουμε χρέος να αναλάβουμε τις ιστορικές μας ευθύνες".

    Η ελληνική κοινωνία, κατέληξε ο κ. Σημίτης, θέλει να μην διστάσουμε. Να αποδείξουμε ότι μπορούμε να γυρίσουμε την σελίδα του 20ου αιώνα και να προχωρήσουμε στον 21ο χαράζοντας νέες προοπτικές, ότι η ευρωπαϊκή Αριστερά έχει λύσεις, ότι η σοσιαλιστική επαγγελία μπορεί να συνδέεται με μια κυβερνητική πρακτική που αλλάζει την κοινωνία και δίνει ταυτόχρονα βάρος στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη και στην ένταξη στην Ευρώπη.

    [02] ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΕΣ ΤΟΜΕΣ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1997, ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Τέσσερεις διαρθρωτικές τομές φέρνει ο Προϋπολογισμός 1997, σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου, που μίλησε στην κοινή Σύνοδο ΚΕ-ΚΟ του ΠΑΣΟΚ αμέσως let\ την εισηγητική ομιλία του Πρωθυπουργού.

    Η πρώτη τομή κατά τον κ.Παπαντωνίου, είναι το ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους.

    Η δεύτερη, η τιμαριθμοποίηση των συντάξεων, η αύξηση 4000 δρχ το μήνα στις αγροτικές συντάξεις και η καθιέρωση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης.

    Τρίτη τομή είναι το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των δαπανών. Αύξηση των δαπανών κατά 12% προβλέπεται μόνο για την παιδεία και την υγεία.

    Ως τέταρτη τομή, τέλος, ο κ.Παπαντωνίου ανέφερε την κατάργηση μεγάλου αριθμού φοροαπαλλαγών που θα καταργηθούν με νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

    Στη συνεδρίαση έλαβαν ήδη το λόγο 15 ομιλητές, ενώ συνολικά έχουν ζητήσει το λόγο 85. Ο Πρωθυπουργός παρενέβη ήδη σε δύο περιπτώσεις. Ξεκαθάρισε οτι δεν γίνεται κριτική σε παλιότερες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά στη συνολική πολιτική περασμένων δεκαετιών και οτι αν η χώρα έπρεπε να ανεβεί πέντε σκαλιά έχει ανεβεί ως τώρα τα τρία, αλλά τα δύο που απομένουν είναι και ψηλότερα και πιό δύσκολα. Υπογράμμισε οτι θα ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους την εξαίρεση ενός ποσοστού των αμυντικών δαπανών από το δημόσιο χρέος της χώρας.

    [03] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ "ΔΕΛΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ"

    Με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος των Χρηματιστών κ. Κονταλέξης με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο Χρηματιστήριο.

    Ο κ. Παπαντωνίου διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν έλεγχοι και θα ανακληθούν οι άδειες των εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση της "Δέλτα Χρηματιστηριακής". Στο μεταξύ σε άλλες τρεις χρηματιστηριακές εταιρείες επιβλήθηκε σήμερα απαγόρευση των συναλλαγών λόγω μη κάλυψης των οικονομικών τους ανοιγμάτων.

    Το μεσημέρι άρχισε νέα γενική συνέλευση του Συνδέσμου Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών η οποία εξετάζει τα νέα δεδομένα.

    [04] ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΒΑΡΩΝ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών εξέφρασε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος λίγο πριν την αναχώρησή του για την Οστάνδη του Βελγίου, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της συνόδου της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Δεν είναι ο προϋπολογισμός που μας ενδιαφέρει αλλά κυρίως αυτή η οικονομική πολιτική η οποία έχει θέσει ως στόχο από τη μία μεριά να ελαχιστοποιήσουμε τον χρόνο ένταξης στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και από την άλλη μεριά να διασφαλίσουμε δίκαιη κατανομή των βαρών τα οποία αναμφισβήτητα θα υπάρξουν, εφόσον έχουμε συμφωνήσει να επιτύχουμε αυτή την πορεία και αυτό το στόχο της ένταξης στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα με όλα τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν από αυτό" κατέληξε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [05] "ΣΚΛΗΡΑ ΑΛΛΑ ΔΙΚΑΙΑ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

    "Σκληρά αλλά δίκαια" χαρακτήρισε τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος πρόσθεσε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αύριο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο Υπουργός Τύπου ερωτηθείς, εξάλλου για τις δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου και Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη για την εξωτερική πολιτική, τόνισε ότι "η κυβέρνηση έχει τη δική της εξωτερική πολιτική".

    Σημείωσε, ωστόσο ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε θετικά κάποια πρωτοβουλία η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης της χώρας μας.

    [06] Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ: Η Ν.Δ. ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΜΙΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

    "Η πορεία προς το συνέδριο, που εκλέγει ηγεσία, είναι δύσκολη για τη Νέα Δημοκρατία, όπως συμβαίνει για όλα τα δημοκρατικά κόμματα σε όλο τον κόσμο" δηλώνει σε συνέντευξη του που δημοσιεύει σήμερα αθηναική εφημερίδα, ο Γιώργος Σουφλιάς.

    Ο πρώην υπουργός τονίζει ότι "ο τοκετός είναι πάντοτε επώδυνος και δεν αποτελεί λύση, να τα βρούμε με κουκουλώματα. Το κόμμα έχει ανάγκη από γενναίες και τίμιες λύσεις στα προβλήματα που το ταλανίζουν όλα αυτά τα χρόνια".

    Ο Λαρισαίος πολιτικός ζητά από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει τώρα αν θα είναι υποψήφιος για το συνέδριο και επισημαίνει ότι δεν ζητά "να αποκλειστεί ο κ.΄Εβερτ, αλλά να μην επαναληφθεί η κακή εικόνα για το κόμμα αλλά και για τον ίδιο που εμφανίστηκε μετά την παραίτηση του από την ηγεσία όταν φόρεσε στην αρχή τη φανέλα του διαιτητή και στη μέση του αγώνα την άλλαξε και μπήκε στο γήπεδο με τη φανέλα του παίχτη".

    Επαναλαμβάνει ότι η υποψηφιότητα του είναι ενωτική και ότι κανένας δεν επιθυμεί τη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία ιδρύθηκε ώς κόμμα εξουσίας και έτσι πρέπει να παραμείνει.

    Ο κ.Σουφλιάς επιμένει στην πρόταση του οι σύνεδροι που θα εκλεγούν από τις οργανώσεις του κόμματος να εκλεγούν με καθολική ψηφοφορία από τα μέλη που είναι εγγεγραμμένα στην κάθε οργάνωση και ζητά "να οριστεί μια αντικειμενική και κοινά αποδεκτή επιτροπή που θα αναλάβει όλες τις λειτουργίες του κόμματος που αφορούν το συνέδριο".

    [07] ΣΗΜΕΡΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΤΟΥ "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ" Η 13ΧΡΟΝΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΓΙΝΕ ΔΙΠΛΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΝΕΦΡΟΥ ΚΑΙ ΗΠΑΤΟΣ

    Ικανοποιητικα εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας της 13χρονης βορειοηπειρώτισσας, Ιωάννας Ντούκα, ύστερα από τη διπλή μεταμοσχευση νεφρών και ήπατος, στην οποία υπεβλήθη στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

    "Η λήπτρια είναι πολύ καλά. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Ο οργανισμός της δέχτηκε τα μοσχεύματα και σήμερα κατά p\sa πιθανότητα θα βγει από την εντατική. Σε έναν μήνα περίπου θα είναι σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι της", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που χειρούργησε την 13χρονη Ιωάννα, Αντώνης Αντωνίου.

    Η μαθήτρια υπέφερε από βρέφος από τη σπάνια ασθένεια "οξάλωση" και είχε μέχρι σήμερα υποβληθεί σε επτά χειρουργικές επεμβάσεις, χωρίς αποτέλεσμα. Η μεταμόσχευση oργάνων είχε αποφασιστεί πριν απο τρία χρόνια, αλλά δεν είχε μέχρι σήμερα βρεθεί ο κατάλληλος δότης.

    Μετά την δωδεκάωρη χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη, η Ιωάννα μπορεί πια να ζήσει όπως οποιοδήποτε άλλο παιδί στην ηλικία της, χάρη στο νεφρό και το ήπαρ που πρόσφεραν οι γονείς 23χρονου βολιώτη που σκοτώθηκε σε ατύχημα.

    Ομαλά όμως εξελίσσεται μέχρι σήμερα και η κατάσταση της υγείας του 53χρονου επιπλοποιού από τη Θεσσαλονίκη, Παναγιώτη Χρήστου, στον οποίον μεταμοσχεύθηκε, στο νοσοκομείο Παπανικολάου, ο πνεύμονας του αδικοχαμένου δότη.

    [08] ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ 22-24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

    Ποσοστό 90% των χειρουργικών επεμβάσεων που σχετίζονται με τη γυναικεία στειρότητα και το μεγαλύτερο μέρος γυναικολογικών επεμβάσεων είναι σήμερα δυνατόν να διενεργηθούν "ενδοσκοπικά", παρακάμπτοντας την παραδοσιακή μέθοδο της λαπαροτομίας.

    Η ενδοσκοπική χειρουργική αποτελεί ήδη αναπόσπαστο τμήμα της εκπαίδευσης του σύγχρονου γυναικολόγου και η εφαρμογή της κερδίζει συνεχώς έδαφος, λόγω των καλύτερων μετεγχειρητικών αποτελεσμάτων, του μικρού κόστους νοσηλείας και της ταχύτερης επιστροφής της ασθενούς στις καθημερινές της δραστηριότητες, λόγω του σύντομου χρόνου ανάρρωσης.

    Για όλους αυτούς τους λόγους, από τις 22 έως και τις 24 Νοεμβρίου διοργανώνεται στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης διεθνές σεμινάριο ενδοσκοπικής χειρουργικής, υπό την εποπτεία της Β' μαιευτικής και γυναικολογικής κλινικής του Αριστοτελειου Πανεπιστημίου και του ελεύθερου πανεπιστημίου των Βρυξελλών.

    Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά διοργανώνεται στην Ελλάδα σεμινάριο το οποίο εκτός από τις εισηγήσεις των ελλήνων και ξένων επιστημόνων που συμμετέχουν, δίνει την ευκαιρία στους γυναικολόγους να έρθουν σε πιο άμεση επαφή με το εξεταζόμενο αντικείμενο, αφού μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης θα μεταδίδονται στο αμφιθέατρο του Ιπποκρατείου, εικόνες από λαπαροσκοπικές και υστεροσκοπικές επεμβάσεις.

    "Στον τομέα της λαπαροσκοπικής και υστεροσκοπικής χειρουργικής έχει συντελεστεί σημαντική τεχνολογική πρόοδος με αποτέλεσμα καλύτερες οπτικές ιδιότητες των ενδοσκοπίων, λαβίδες ακριβείας και εφαρμογή των ακτίνων λέιζερ", τόνισε ο υπεύθυνος του συνεδρίου, Γεώργιος Πάντος, διδάκτωρ της μαιευτικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστημιο Θεσσαλονίκης.

    [09] ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΛΑΚΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΥ.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

    "Δεν πρόκειται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αποποινικοποίηση των μαλακών ναρκωτικών", τονίζει σε σημερινή συνέντευξη του σε αθηναική εφημερίδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

    Ο κ.Γιαννόπουλος δήλωσε ότι χρειάζεται καλύτερη εφαρμογή του υπάρχοντος νόμου, ώστε να αποφυλακιστούν 500 έως 600 προφυλακισμένοι χρήστες, τονίζοντας ότι το οπλοστάσιο της πολιτείας είναι πλήρες όσον αφορά τις πολιτικές διατάξεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.

    [10] ΠΟΙΟΙ EINAI ΟΙ ΕΠΤΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΟΙ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Τριάντα πέντε Βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες "όργωσαν" τα Σκόπια για ένα διήμερο, επισκεπτόμενοι επτά κλωστοϋφαντουργίες, σε τέσσερις πόλεις. Στόχος τους, η επίτευξη συνεργασιών στη βάση του φασόν, προκειμένου -ουσιαστικά- να μεταφέρουν έμμεσα τα τμήματα κοπής και ραφής στη γειτονική χώρα.

    Μπορεί τα εργατικά στα Σκόπια να μην είναι τα φθηνότερα σε όλη τη Βαλκανική, ωστόσο βαραίνει η γεωγραφική εγγύτητα -που συνεπάγεται πολύ καλύτερο έλεγχο της εκεί παραγωγής- καθώς και η πολύ καλή ποιότητα που προκύπτει από την παράδοση της χώρας στον κλάδο. Απώτερος στόχος της αποστολής, να ρίξει το βάρος της η ελληνική παραγωγή στους τομείς εκείνους όπου μπορεί να αναπτύξει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως το design, το marketing, η εμπορία και η διοίκηση.

    Οι 35 Ελληνες επιχειρηματίες οι οποίοι συμμετείχαν στην αποστολή που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής Βορείου Ελλάδος στα Σκόπια, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν τη φιλικότατη υποδοχή που επιφυλάσσουν οι γείτονες μας. Οι 25 ελληνικές εταιρείες ενδυμάτων που εκπροσωπήθηκαν στην αποστολή, στηρίχθηκαν ενεργά και από το Ελληνο-γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του προγράμματος τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας-Σκοπίων, που υλοποιεί. Το "προφίλ" των επτά σκοπιανών επιχειρήσεων

    -Η MOKEL, στο Μοναστήρι, υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες μονάδες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Απασχολούσε 1.600 εργαζομένους, που σήμερα έχουν μειωθεί στους 330. Η μηνιαία δυναμικότητα της ανέρχεται σε 20.000 τεμάχια, ενώ απορροφάται -στο σύνολο της- από ξένους πελάτες.

    -Στο Μοναστήρι εδρεύει και η TO-PELISTER. Απασχολεί 700 εργαζομένους, ενώ εξάγει το 80% της παραγωγής της, κυρίως στη Γερμανία. Προμηθεύεται πρώτες ύλες από Πακιστάν, Ινδονησία και Αίγυπτο. Δουλεύει σε δύο βάρδιες, ενώ έχει και τη δυνατότητα τρίτης, εφόσον το απαιτήσει ο όγκος των παραγγελιών.

    -Εντυπωσιακή είναι η διάρθρωση της εταιρείας holding, ΟΤΕX, στην Αχρίδα. Οι 2.300 εργαζόμενοι παράγουν 600 τόνους υφάσματος για ενδύματα ετησίως, 1.550 τόνους υφάσματος για κουβέρτες, 80.000 κουβέρτες, 3 εκατ."οικολογικές" γούνες, 80.000 πουκάμισα, 300.000 γυναικεία ελαφρά ενδύματα, και 300.000 ανδρικά ημίβαρια. Διαθέτει, επίσης, δίκτυο 42 εμπορικών καταστημάτων, μεταφορική εταιρεία, αλλά και τουριστικό πρακτορείο.

    -Η STRUZANKA παράγει -στη Struga- 120.000 τόνους υφάσματος μηνιαίως. Προμηθεύεται νήμα από Αίγυπτο, Τουρκία, Πακιστάν, Ινδονησία, σπανίως -δε- και από την Ελλάδα. Απασχολεί 1.150 εργαζομένους, ενώ διαθέτει και μονάδα παραγωγής υλικών συσκευασίας.

    -Η KIMICO είναι αμιγώς ιδιωτική, οικογενειακή επιχείρηση, που απασχολεί 180 εργαζομένους. Παράγει -στη Struga- βρεφικά και παιδικά ρούχα, καθώς και ανδρικές κάλτσες. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της εξάγεται στη Γερμανία και στις Η.Π.Α.

    -Η EDTKO, στο Tetovo, βρίσκεται σε διαδικασία "ενεργητικής" πτώχευσης, προκειμένου να εξυγιανθεί. Αναμένεται να επαναλειτουργήσει μεθαύριο, με παραγγελία που εξασφάλισε από τη γερμανική REDA. Εξειδικεύεται στο ανδρικό πουκάμισο, ενώ η μηνιαία δυναμικότητα της ανέρχεται σε 110.000 πουκάμισα.

    -Η ΤΕΤΕΧ είναι η μεγαλύτερη σκοπιανή επιχείρηση του κλάδου. Απασχολεί 5.500 εργαζόμενους σε τέσσερα εργοστάσια. Η ετήσια της παραγωγή ανέρχεται σε 3.500 τόνους μαλλιού, 3,5 εκατ.μέτρα κουβέρτες, 1 εκατ.έτοιμα ενδύματα και 600.000 πλεκτά. Διαθέτει 30 ιδιόκτητα εμπορικά καταστήματα, και ασχολείται -επιπλέον- με την παραγωγή υλικών συσκευασίας, την εμπορία πετρελαιοειδών, ενώ συμμετέχει και σε εμπορική τράπεζα. Ο τζίρος της ανέρχεται σε 50 εκατ.δολ., ενώ περί τα 20 εκατ. προέρχονται από εξαγωγές.

    [11] ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ Η ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΗΣ -ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ '97

    Την ανάγκη να εξευρεθεί μια λύση στο Σκοπιανού πρόβλημα, που θα σέβεται την ιστορική αλήθεια και δεν θα περιλαμβάνει σε καμία περίπτωση ονομασία που θα περιλαμβάνει σύνθετο ή παράγωγο του όρου "Μακεδονία" τονίζουν οι πρόεδροι 20 Μακεδονικών Συλλόγων του ευρωπαϊκού χώρου που συμμετείχαν στις εργασίες του Δ' Ετησίου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ενωσης Ευρώπης. Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται η έδρα της Ενωσης, με την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Παμμακεδονικής.

    "Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σπεύσουμε να "κλείσουμε" το θέμα βιαστικά, ούτε να ξεχνάμε εύκολα τα λάθη του παρελθόντος. Το τονίζουμε αυτό, γιατί στην πατρίδα δε γίνεται ίσως αντιληπτή η συνέχιση της αλυτρωτικής προπαγάνδας των Σκοπίων στο εξωτερικό", δήλωσε στο ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Παμμακεδονικής (και Γραμματέας του παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού), Πασχάλης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος χθες επανεξελέγη στην προεδρία της Ενωσης.

    Κατά τις χθεσινές αρχαιρεσίες, τις θέσεις του α' και β' Αντιπροέδρου κατέλαβαν και πάλι οι πρόεδροι της Ενωσης Μακεδόνων Μεγάλης Βρετανίας, Πόπη Ασημή, και του Συλλόγου Μακεδόνων "Αριστοτέλης" της Σουηδίας, Χρήστος Καρυπίδης. Γραμματέας επανεξελέγη επίσης η κ. Βιργινία Ακρίβου από το Βέλγιο, με βοηθό τον αρχιμανδρίτη, δρ. Παντελεήμονα Τσομπατζόγλου από τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ α' και β' ταμίες αναδείχθηκαν οι Απόστολος Φουλίδης, από το Βέλγιο, και Νίκος Βαρδάκας από τη Νυρεμβέργη και μέλη οι κύριοι Βίντσιος και Τσιότσιας, από τους Μακεδονικούς Συλλόγους Muqelb]qcgr και Βερολίνου.

    Εμφαση δόθηκε στη διάρκεια του Συνεδρίου, εκτός από τα εθνικά θέματα, στην οργάνωση του Παγκοσμίου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο του 1997 και από την πλευρά της ευρωπαϊκής Παμμακεδονικής ορίστηκε συντονίστρια η κ. Ασημή. Λόγω της ιδιαίτερης σημασίας του συνεδρίου αυτού, όπως δήλωσε στο ΜΠΕ ο κ. Παπαχριστόπουλος, αποφασίστηκε η διεξαγωγή του Ε' Ετησίου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ευρώπης Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, λίγες ημέρες πριν το Παγκόσμιο Συνέδριο.

    Οι σύνεδροι αποφάσισαν επίσης τη μεταφορά της ημερομηνίας διεξαγωγής του Β' Πανευρωπαϊκού Φεστιβάλ των Μακεδόνων τον Φεβρουάριο του 1998, (και όχι στα τέλη του 1997, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί), και την πραγματοποίησή του στο Βερολίνο, ώστε να συμπέσει με τις ημερομηνίες διοργάνωσης της μεγάλης διεθνούς έκθεσης τουρισμού ITB που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση στην πόλη. Στα σχέδια της Ενωσης είναι η διοργάνωση εβδομάδας εκδηλώσεων προβολής της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Μακεδονίας.

    Στη διάρκεια του Συνεδρίου αποφασίστηκε επίσης η σύσταση τριμελούς επιτροπής για τον καλύτερο συντονισμό των αποδήμων Μακεδόνων της Γερμανίας, την οποία απαρτίζουν οι κύριοι Βίντσιος, Βαρδάκας και Τσιότσιας.

    [12] ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Ο Παναθηναϊκός πέρασε στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα της Α' Εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο, μετά τη σημερινή νίκη του επί του Πανηλειακού με σκορ 3- 0, σε συνδιασμό και με την ισοπαλία της ΑΕΚ την Κυριακή εναντίον της Παναχαϊκής.

    Ο Ολυμπιακός διατηρήθηκε στην πρώτη θέση με τη χθεσινή εκτός έδρας νίκη του επί του Εδεσσαϊκού 3 - 2., ενώ στην τρίτη θέση της βαθμολογίας πέρασε ο ΟΦΗ, νικώντας δύσκολα στο Ηράκλειο τον Ηρακλή με 1 - 0.

    Από τα υπόλοιπα παιχνίδια της αγωνιστικής ξεχωρίζουν οι εκτός έδρας νίκες από τη Βέροια, χθες, επί του Ιωνικού και από Καλαμάτα και Ιωνικό, σήμερα, εναντίον της Καστοριάς και της Ξάνθης αντίστοιχα.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 8ης αγωνιστικής, η οποία ολοκληρώνεται με το απογευματινό παιχνίδι μεταξύ Αρη και ΠΑΟΚ, είναι:

    Κυριακή 17 - 11
    Εδεσσαϊκός - Ολυμπιακός 2 - 3 (Ανδρεάδης, Χασιώτης, Αλεξανδρής (2), Ιβιτς)
    Ιωνικός - Βέροια 0 - 1 (Προτάσοφ)

    Δευτέρα 18 - 11
    Παναθηναϊκός - Πανηλειακός 3 - 0 (Βαζέχα, Νασιόπουλος, Αποστολάκης)
    ΟΦΗ - Ηρακλής 1 - 0 (Αδάμος)
    Καστοριά - Καλαμάτα 1 - 2 (Αφεντουλίδης, Τεγγελίδης (2)
    Αρης - ΠΑΟΚ (ξεκίνησε στις 18:30)
    Καβάλα- Απόλλων 2 - 1 (Μιλόγεβιτς, Παπανδρέου, Χόρτναγκλ)
    Ξάνθη - Αθηναϊκός 2 - 3 (Μαυρομάτης (2), Βελλής, Κεχαγιάς, Βιλανάκης)

    Η βαθμολογία της Α' Εθνικής (με τον Αρη και τον ΠΑΟΚ να έχουν από έναν αγώνα λιγότερο), έχει ως εξής:
    1.Ολυμπιακός 20 (16-4)
    2.Παναθηναϊκός 19 (18-5)
    3.ΟΦΗ 18 (12-6)
    4.ΑΕΚ 17 (22-6)
    5.Παναχαϊκη 15 (9-7)
    6.Πανηλειακός 14 (9-11)
    7.Ιωνικός 12 (8-5)
    - Καλαμάτα 12 (6-9)
    9.Βέροια 11 (10-7)
    10.Skoda Ξάνθη 9 (10-10)
    - ΠΑΟΚ 9 (5-6)
    - Καβάλα 9 (4-5)
    13.Αθηναϊκός 7 (6-17)
    14.Αρης 6 (5-9)
    15.Εδεσσαϊκός 5 (9-14)
    - Ηρακλής 5 (3-12)
    17.Απόλλων 4 (5-14)
    18.Καστοριά 2 (5-15)

    [13] ΗΤΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Την ήττα γνώρισαν οι τρεις πρώτοι της βαθμολογίας της Β' εθνικής στο ποδόσφαιρο, στην 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

    Ο Εθνικός ηττήθηκε με σκορ 2 - 0 από την Ελευσίνα, τα Τρίκαλα, έχασαν με σκορ 3 - 1 στην έδρα τους από τον Παναιτωλικό, ενώ ο Πύργος, επίσης στην έδρα του, έχασε με 2 - 1 από τον Πύργο.

    Ετσι, στην κορυφή της βαθμολογίας της Β ' Εθνικής παρέμεινε ο Εθνικός, μαζί, όμως με τον Παναιτωλικό και τη Λάρισα, που κέρδισε στο Βόλο τη Νίκη με 2 - 1.

    Η 8η αγωνιστική ολοκληρώνεται την Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, με το παιχνίδι του Απόλλωνα Καλαμαριάς με τη Δόξα Δράμας.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα:
    Πύργος - Γιάννινα 1 - 2
    Λεβαδειακός - Δόξα Βύρωνα 2 - 1
    Νίκη Βόλου - Λάρισα 1 - 2
    Πανιώνιος - Νάουσα 0 - 0
    Προοδευτική - Ρέθυμνο 1 - 0
    Ελευσίνα - Εθνικός 2 - 0
    Τρίκαλα - Παναιτωλικός 1 - 3
    Παναργειακός - Πανσερραϊκός 1 - 0

    Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (ΣΕ 8 ΑΓΩΝΕΣ)
    1.Εθνικός 14 (9-3)
    - Παναιτωλικός 14 (10-8)
    - Λάρισα 14 (7-4)
    4.Τρίκαλα 13 (13-13)
    - Πανιώνιος 13 (8-4)
    - Παναργειακός 13 (8-4)
    - Πύργος 13 (9-10)
    8.Λεβαδειακός 12 (8-9)
    9.Ελευσίνα 11 (8-4)
    - ΕΑΡ 11 (11-10)
    - Προοδευτική 11 (10-9)
    - Γιάννινα 11 (12-12)
    - Δόξα Βύρωνα 11 (10-11)
    14.Νίκη Βόλου 10 (9-12)
    15.Δόξα Δράμας 9 (12-6) (7 αγώνες)
    16.Νάουσα 8 (3-13)
    17.Απόλλων Καλ. 7 (5-7) (7 αγώνες)
    18.Πανσερραϊκός 5 (4-15)

    [14] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ:ΜΟΛΙΣ 16 ΠΟΝΤΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

    Μια από τις χειρότερες επιδόσεις όλων των εποχών στην Α1 του μπάσκετ σημείωσε η ομάδα της Λάρισας η οποία επέτυχε μόλις 16 πόντους στο δεύτερο ημίχρονο στο παιχνίδι της στην Αθήνα εναντίον tou Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα να χάσει με σκορ 73 - 54, παρ' όλο που στο πρώτο ημίχρονο ήταν μπροστά στο σκορ με 38 - 30.

    Σπουδαίας βαθμολογικής σημασίας νίκη πέτυχε ο Παπάγου στην προσπάθειά του να παραμείνει στην Α1, κερδίζοντας τον Πανιώνιο με σκορ 78 - 68, ενώ το Περιστέρι κέρδισε στην παράταση τον Πειραϊκό με 114 - 107, αφού ο κανονικός αγώνας έληξε με 97 - 97.

    Η 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 ολοκληρώνεται το βράδυ με την αναμέτρηση Ολυμπιακού - ΑΕΚ.

    Αναλυτικά, τα αποτελέσματα της 9ης αγωνιστικής:

    Σάββατο, 16 - 11
    Ηρακλής - ΠΑΟΚ 83 - 73
    Αρης - Σπόρτινγκ 59 - 55
    Απόλλων Πάτρας - ΒΑΟ 98 - 76
    Κυριακή, 18 -11
    Παναθηναϊκός - Λάρισα 73 - 54
    Περιστέρι - Πειραϊκός 114 - 107 στην παράταση (καν.αγ. 97 - 97)
    Παπάγου - Πανιώνιος 78 - 68
    Ολυμπιακός - ΑΕΚ (ξεκίνησε στις 18:40)

    Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (ΣΕ 9 ΑΓΩΝΕΣ)
    1.Παναθηναϊκός 16 (723 - 657)
    - Περιστέρι 16 (760-726)
    3.Ολυμπιακός 15 (610-544) (8 αγώνες)
    - ΑΕΚ 15 (590-487) (8 αγώνες)
    - ΠΑΟΚ 15 (673-626)
    - Αρης 15 (648-615)
    7.Απόλλων Πάτρας 14 (724-676)
    8.Πανιώνιος 13 (668-658)
    9.Πειραϊκός 12 (710-734)
    - Σπόρτινγκ 12 (643-686)
    11.Ηρακλής 11 (657-658)
    - Παπάγου 11 (606-624)
    - Λάρισα 11 (542 - 606)
    14.ΒΑΟ 9 (621-814)


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ Ο ΕΜΙΛ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΣΚΟΥ

    Ο Εμίλ Κωνσταντινέσκου, αρχηγός του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, είναι, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, που ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο της Ρουμανίας, ο νέος Πρόεδρος της χώρας.

    Ο αντικομμουνιστής ηγέτης συγκέντρωσε, κατά το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με καταμετρημένα τα ψηφοδέλτια στο 95,95% των εκλογικών κέντρων της επικράτειας, ποσοστό 54,43% (12.450.198 ψήφοι) έναντι 45,57% (5.676.001 ψήφοι) που έλαβε ο αντίπαλός του, αρχηγός του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ιον Ιλιέσκου.

    Ο νικητής των εκλογών, ο οποίος υποστηρίχθηκε ανοικτά, στον epamakgptij| γύρο για την ανάδειξη Προέδρου, τόσο από τον πρώην πρωθυπουργό, Πέτρε Ρόμαν, όσο και από την ουγγρική μειονότητα, δήλωσε ότι την εκλογική του νίκη δεν πρόκειται να ακολουθήσουν πολιτικές διώξεις εναντίον των αντιπάλων του.

    Το κλίμα που επικράτησε στη Ρουμανία, τη νύχτα της Κυριακής και το πρωί της Δευτέρας, όταν έγιναν γνωστά τα τελικά αποτελέσματα, ήταν πανηγυρικό. Χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους του Βουκουρεστίου και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας προκειμένου να γιορτάσουν τη νίκη των δημοκρατικών δυνάμεων και την ανάδειξη του πρώτου Προέδρου, μέσα από ομαλές εκλογικές διαδικασίες.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας απέστειλαν συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον νέο Πρόεδρο της Ρουμανίας, ενώ ο Εμίλ Κωνσταντινέσκου δέχθηκε ανάλογα τηλεγραφήματα και από τους πρεσβευτές της Γερμανίας, της Βραζιλίας, του Καναδά και του Λιβάνου.

    [16] ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Αποτέλεσμα σοκ για τους σοσιαλιστές του Σλομπονταν Μιλόσεβιτς στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Σερβία οι οποίες διεξήχθησαν χθες.

    Ο κεντροδεξιός συνασπισμός "Ζάγιεντνο", σύμφωνα με τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα καταλαμβάνει σχεδόν όλους τους μεγάλους δήμους της χωρας: Το Βελιγράδι, το Νις, το Νόβισαντ, το Κρακούγιεβατς και πολλές άλλες πόλεις τις οποίες μέχρι χθες ήλεγχαν οι σοσιαλιστές από σήμερα περνούν στην αντιπολίτευση.

    Ο εκ των ηγετών του "Ζάγιεντνο" Βουκ Ντράσκοβιτς, αμέσως μετά τα πρώτα αποτελέσματα τα οποία εμφάνιζαν τους υποψήφιους του συνασπισμού να υπερτερούν των αντιπάλων τους σοσιαλιστών στα μεγάλα αστικά κέντρα, χαρακτήρισε τη χθεσινή ημερα "ημέρα για τη δημοκρατία στη Σερβία" υπογραμμίζοντας ότι "πρόκειται για μια μεγάλη και λαμπρή νίκη της αντιπολίτευσης η οποία πρόκειται να αποτελέσει το θεμέλιο για την ανανέωση της Σερβίας".

    Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, δέκα περίπου χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν στην κεντρικη πλατεία του Βελιγραδίου πανηγυρίζοντας για τη νίκη και αργότερα καθοδηγούμενοι από τους ηγέτες του συνασπισμού "Ζάγιεντνο" πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρομους της πόλης φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα και συνθήματα εναντίον του Μιλόσεβιτς.

    Πάντως ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, Ιβιτσα Τάτσις δήλωσε στην κρατική τηλεόραση της Σερβίας ότι ο αριστερός σχηματισμός επικράτησε σε 122 από τους 186 συνολικά δήμους της χώρας. Δεν ανέφερε όμως ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε όλους σχεδόν τους μεγάλους δήμους, οι οποίοι σε πληθυσμιακή αντιστοιχία ανατρέπουν την αριθμητική πλειοψηφία που φαίνεται ότι αποκτά ο κεντροδεξιός συνασπισμός.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι και το εκλογικό κέντρο των σοσιαλιστών έκλεισε λίγη ώρα μετά την έκδοση των πρώτων αποτελεσμάτων.

    Η επικράτηση της αντιπολίτευσης στους μεγάλους δήμους ξάφνιασε πολλούς διότι πριν δύο εβδομάδες στις ομοσπονδιακές joimoboukeutij]r εκλογές, ο αριστερός σχηματισμός του οποίου είχε ηγηθεί ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, είχε επικρατήσει πανηγυρικά κατατροπώνοντας στην κυριολεξία τον κεντροδεξιό "Ζάγιεντνο".

    Ανεπίσημα υποστηρίζονταν, ότι το εθνικιστικό κόμμα του Βόισλαβ Σέσελι και ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο" αλληλουποστηρίχθηκαν στις χθεσινές εκλογές παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Σέσελι είχε δηλώσει ότι δεν θα υποστηριζε ούτε τους σοσιαλιστές του Μιλόσεβιτς αλλά ούτε και την κεντροδεξιά αντιπολίτευση εκεί όπου δεν συμμετείχαν δικοί του υποψήφιοι.

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Τζίντζιτς, το κόμμα του οποίου συμμετέχει στον "Ζάγιεντνο", δήλωσε ότι η νίκη στις δημοτικές εκλογές είναι ιδιαίτερη σημαντική και έθεσε ως επόμενο στόχο την επικράτηση "των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας στις αποφασιστικές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της Σερβίας", οι οποίες είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο του 1997.

    Σήμερα το απόγευμα οι ηγέτες του "Ζάγιεντνο" έχουν προγραμματίσει μεγάλη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου για να γιορτάσουν τη χθεσινή νίκη.

    Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι αυριο το βράδυ. Ανεπίσημα το ποσοστό συμμετοχής ήταν χαμηλό και έφθασε το 50%.

    [17] ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Οι καταγγελίες για εκτεταμένες παρατυπίες και η περιορισμένη προσέλευση στις κάλπες ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των πρώτων, μετά την απόσχισή της από την πρώην Γιουγκοσλαβία, δημοτικών εκλογών, που διεξήχθησαν χθες στην ΠΓΔΜ.

    Το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατήγγειλε ότι μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων δεν ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, αν και είχαν δικαίωμα ψήφου, με αποτέλεσμα να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση ενός εκ των 18 υποψηφίων δημάρχων των Σκοπιων, του Βελιμπορ Τζαρεφσκι, το όνομα του οποίου δεν υπήρχε στους εκλογικούς καταλόγους και δεν ψήφισε. Επίσης, σύμφωνα με την ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια", στο χωριό Σόγκλε της Οχρίδας, από τους 80 πολίτες που έπρεπε να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ήταν μόνο οι 40.

    Παρόμοια περιστατικά συνέβησαν σε όλα σχεδόν τα εκλογικά τμήματα της χωρας καταγγέλει η αντιπολίτευση. Η "Νόβα Μακεντόνια" γράφει ότι σε άλλες εκλογικές περιφέρειες ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ήταν μεγαλύτερος από τον πραγματικό αριθμό των κατοίκων της περιφέρειας αυτής.

    Οσον αφορά τη συμμετοχή στον α΄εκλογικό γύρο η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών υποστηρίζει ότι ανήλθε στο 60% του εκλογικού σώματος. Τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ κάνουν λόγο για προσέλευση που κυμάνθηκε κατά περιοχές από 35-60%.

    Ο εκπρόσωπος του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, Ντράγκι Ιβάνοφσκι δήλωσε ότι οι σοσιαλδημοκρατες "προσπαθούν να εμφανίσουν όσο το δυνατόν περιορισμένη την προσέλευση των ψηφοφόρων προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία νόθευσης του αποτελέσματος" jai προειδοποίησε οτι το κόμμα του θα αμφισβητήσει την εγκυρότητα των εκλογών. "Πρόκειται για μεγάλη κλασική εκλογική νοθεία η οποία γίνεται μονο στις δικτατορίες της νοτιοανατολικής Αμερικής" είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν χαίρει της εμπιστοσύνης ούτε του 10% του λαού της ΠΓΔΜ.

    Ο Γιόβαν Λαζάρεβ, εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ότι παρατηρηθηκαν μεγάλες παρατυπίες στους εκλογικούς καταλόγους.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα κατήγγειλε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που ψηφοφόροι ψήφισαν χωρίς ταυτότητα ενώ το Φιλελεύθερο Κόμμα κατήγγειλε ότι υπήρξαν άτομα που ψήφισαν δυο φορές γιατί ήταν σε καταλόγους δυο διαφορετικών εκλογικών κέντρων.

    Στις κατηγορίες απάντησε η Σοσιαλδημοκρατική Ενωση, υποστήριζοντας ότι δεν έγιναν παρατυπίες και ότι το κόμμα του δεν έχει κανένα όφελος για να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα

    Πάντως παρά τις παραφωνίες της εκλογικής διαδικασίας, φαίνεται ότι επαληθεύονται οι προβλέψεις των πολιτικών αναλυτών που εκτιμούσαν ότι η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών θα κερδίσει τις εκλογές συγκεντρώνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό των ψήφων.

    Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα, η Ενωση Σοσιαλδημοκρατών του Κίρο Γκλιγκόρωφ εκλέγει από τον α΄εκλογικό γύρο 13 δημάρχους ενώ ο συνασπισμός "VMRO-DPMNE-Δημοκρατικό Κόμμα-ΜΑΑΚ" 8. Για την εκλογή των δημάρχων, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία ισχύει το πλειοψηφικό σύστημα ενώ για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων το αναλογικό.

    Στο δήμο των Σκοπίων, τον οποίο διεκδικούν 18 υποψήφιοι, προηγείται, ο υποψήφιος της σοσιαλδημοκρατών, ο νευροχειρουργός Ιβιτσα Ουγκρίνοφσκι ο οποίος είχε εγχειρήσει τον Πρόεδρο Γκλιγκόρωφ μετά την δολοφονική απόπειρα εναντίον του.

    Οσον αφορά την δυτική περιοχή της ΠΓΔΜ, όπου είναι συμπαγής η αλβανική μειονότητα, οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα αποτελέσματα θα είναι ευνοϊκά για τα αλβανόφωνα κόμματα και δεν αποκλείουν την επικράτησή τους σε 40 περίπου δημοτικά συμβούλια. Στην περιοχή του Τετόβου πάντως δεν έλειψαν τα επεισόδια μεταξύ των οπαδών των ριζοσπαστικών αλβανόφωνων κομμάτων "Κόμμα Δημοκρατικής Ευημερίας- Αλβανών" (PDP-A) και "Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα" ( NDP) και του "Κομματος Δημοκρατικής Ευημερίας" ( PDP).

    Τις δημοτικές εκλογές παρακολούθησαν συνολικά 73 παρατηρητές, εκ των οποίων 54 προέρχονται από τον ΟΑΣΕ, 12 από το Συμβουλιο της Ευρώπης και 7 από το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον και πολλοί ντόπιοι. Σύμφωνα με τη "Νόβα Μακεντόνια" οι παρατηρητές επισκέφθηκαν 1000 από τα δύο χιλιάδες εκλογικά τμήματα που λειτουργησαν σε όλη τη χωρα και μέχρι στιγμής δεν έλαβαν θέση ούτε έκαναν καμια δήλωση σχετικά με τις παρατυπίες που σημειώθηκαν. Οπως δήλωσαν ορισμένοι από αυτούς, σημειώνει η εφημερίδα, θα περιμένουν το αποτέλεσμα και τις ενστάσεις των κομμάτων και μετά θα προβούν σε ανακοινώσεις.

    [18] ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΜΟΛΔΟΒΑ

    Δεν ανέδειξε νικητή ο πρωτος γύρος των προεδρικών εκλογών στο Μόλδοβα, που διεξήχθησαν χθές.Ο νέος Προεδρος της χώρας θα εκλεγεί στο δεύτερο γύρο που θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου.Θα sullet\swoum σ΄αυτόν ο σημερινός Προεδρος Μιρτσέα Σνέγκουρ ,που προηγείται με σημαντική διαφορά και ο προέδρος της Βουλής Πέτρου Λουτσίνσι.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα και με καταμετρημένο το 60% των ψήφων ο 56χρονος Σνέγκουρ συγκεντρώνει το 38% των ψήφων έναντι 26% που παίρνει ο Πέτρου Λουτσίνσι.Τρίτος στις προτιομήσεις των πολιτών είναι ο πρωθυπουργός Αντρέι Σανγκέλι με 10% .Συνολικά υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου έθεσαν 8 υποψήφιοι, οι πέντε απο τους οποίους συγκέντρωσαν ασήμαντο αριθμό ψήφων.

    Η εφορευτική επιτροπή ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή κυμάνθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και έφθασε το 67% του εκλογικού σώματος.

    Πρέπει να σημειωθεί οτι οι Ρώσσοι αυτονομιστές στην περιοχή του Δνείστερου απείχαν απο τις εκλογές, καθώς υποστηρίζουν την απόσπαση της περιοχής απο το Μόλδοβα και την ένταξή της στην Ρωσική ομοσπονδία.

    [19] ΣΤΟ 200% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Στο 200% έχει φτάσει ο πληθωρισμός στη Βουλγαρία από τις αρχές του 1996, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ενώ όπως ισχυρίζεται η εφημερίδα "Σταντάρτ" της Σόφιας, ο πραγματικός πληθωρισμός στη χώρα ανέρχεται στο 538%.

    Η ίδια εφημερίδα γράφει ότι μόνο μέσα στον Οκτώβριο του 1996 από τις τράπεζες της Βουλγαρίας έχει γίνει ανάληψη 73 εκατομμυρίων δολαρίων.

    [20] Ο Γ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

    Εντός της εβδομάδας αναμένεται νέα συνάντηση των αξιωματούχων της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ με την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, στο πλαίσιο των εκ του συνεγγυς επαφών για το στρατιωτικό διάλογο.

    Αυτό υπογράμμισε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος πρόσθεσε οτι η κυβέρνηση δεν έχει πληροφορίες ότι ο διοικητής των κατοχικών στρατευμάτων, αρνήθηκε να παραλάβει από το διοικητή της ΟΥΝΦΙΣΥΠ τις προτάσεις για διάλογο. Ανέφερε δε, χαρακτηριστικά ότι "ο στρατιωτικός διάλογος δεν είναι ούτε σε αδιέξοδο, ούτε σε διέξοδο".

    Αναφερόμενος στην ομιλία του Γεράσιμου Αρσένη, σύμφωνα με την οποία, ο πρώην υπουργός αμυνας, ανέφερε ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι επικίνδυνη ενέργεια η εναπόθεση των ελπίδων της Κύπρου στις μεσολαβήσεις τρίτων, ο κ. Κασουλίδης είπε: "Χρειάζεται η δημιουργία δύναμης αποτροπής απο δικής μας πλευράς, να είμαστε πειστικοί και αξιόπιστοι ότι αν χρειαστεί η αποτρεπτική μας δύναμη θα χρησιμοποιηθεί και δεν πρέπει να υπάρχει διολίσθηση δικών μας απαιτήσεων που διαγράφουν τα δικά μας συμφέροντα".

    Οσον αφορά την εφαρμογή του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι "η κυπριακή κυβέρνηση εδώ και τριάμισι χρόνια εφάρμοσε την πολιτική του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, μια πολιτική στην οποία είναι προσηλωμένη, την υλοποιεί και μάλιστα με ρυθμούς που διαψεύδουν τους δύσπιστους ότι δεν μπορούσε να εφαρμοστεί".

    Σε ερώτηση αν το ενιαίο του αμυντικού χώρου εξυπακούει ότι σε περίπτωση που υπάρξει σύρραξη στο Αιγαίο, η Κύπρος θα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, ο κ. Κασουλίδης, διευκρίνισε ότι "το δόγμα είναι καθαρά αμυντικού χαρακτήρα, που έχει σαν σκοπό την αποτροπή οποιασδήποτε επίθεσης των τουρκικών δυνάμων από τις γραμμές που κατέχουν σήμερα. Αν υπάρξει οποιαδήποτε επίθεση που να αφορά την Κύπρο, τότε ενεργοποιείται το δόγμα".


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Αγγέλας Φωτοπούλου)

    [21] ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-"ΧΡΥΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ" ΣΤΟΥΣ "ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΜΦΟΡΑ" ΤΟΥ UDAYAN PRASAD

    Οι "Σύντροφοι στη συμφορά" του Udayan Prasad από το διεθνές και "Η σφαγή του κόκορα" του Ανδρέα Πάντζη και "Απόντες" του Νίκου Γραμματικού" από το ελληνικό διαγωνιστικό πήραν αργά χτες βράδυ τα βραβεία "Χρυσός Αλέξανδρος " η πρώτη και καλύτερης ταινίας οι άλλες, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η απονομή των βραβείων έγινε κάτω από το βλέμμα των αστεριών που δεν έσβησαν, της Μελίνας, της Αλίκης , της Κατίνας Παξινού, της Τζένης Καρέζη και της Έλλης Λαμπέτη μετά από μια αναδρομή στις ταινίες των ιερών τεράτων του ελληνικού σινεμά.

    Στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα ο "Αργυρός Αλέξανδρος" απονεμήθηκε στην ταινία "Όσα δεν σου είπα ποτέ" της Isabel Coixet, το βραβείο σκηνοθεσίας στον Tso-chi Chang σκηνοθέτη της ταινίας "Α- Τσούνγκ", το βραβείο σεναρίου εξ ημισείας στους Lucas Belvaux για την ταινία "Για γέλια" και Alexander Paune για την "Πολίτις Ρουθ". Τα βραβεία καλύτερου ανδρικού και γυναικείου ρόλου πήραν αντίστοιχα οι Jean-Pierre Leaud πρωταγωνιστή της ταινίας "Για γέλια" και Lili Taylor πρωταγωνίστρια της ταινία "Όσα δεν σου είπα ποτέ". Το βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης απονεμήθηκε στην ταινία "Φυλάξου από το σιγανό ποτάμι" του Jacque Deschamps.

    Η κριτική επιτροπή για το ελληνικό διαγωνιστικό τμήμα στο σκεπτικό της αναφέρει ότι ένας σημαντικός αριθμός από τις ταινίες που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό ήταν αρκετά κάτω από το στοιχειώδες ανεκτό επίπεδο και εκφράζει τη λύπη της γιατί η ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου "Άνεμος στην πόλη δεν συμμετέσχε για τυπικούς λόγους στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του ελληνικού Φεστιβάλ.

    Το βραβείο καλύτερης ταινίας μαζί με έπαθλο 5.000.000 (χορηγία της ΕΡΤ) πήραν εξ ημισείας όπως προαναφέρθηκε οι ταινίες "Η σφαγή του κόκορα" και "Απόντες". Το βραβείο ταινίας ντοκιμαντέρ απονεμήθηκε στην ταινία "Όταν ο Σαγκάλ κόστιζε λιγότερο από ένα κιλό πατάτες" που σκηνοθέτησαν οι Γιώργος Ζέρβας και Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο βραβείο σκηνοθεσίας και 1.000.000 (χορηγία Helexpo-ΔΕΘ στη μνήμη των αδελφών Μανάκια) στους Ανδρέα Πάντζη και Νίκο Γραμματικό για τις ταινίες "Η σφαγή του κόκορα" και "Απόντες". Το βραβείο σκηνοθεσίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και 1.000.000 (χορηγία Ωνασείου Ιδρύματος στη μνήμη Αλέξη Μπίστικα) στον Στέλιο Χαραλαμπόπουλο για την ταινία "Άδης", βραβείο σεναρίου στους Νίκο Γραμματικό και Νίκο Παναγιωτόπουλο για την ταινία "Απόντες". Το βραβείο φωτογραφίας δόθηκε στην Κατερίνα Μαραγκουδάκη για την ταινία "Πριν το τέλος του κόσμου" του Pamaci~tg Μαρουλή.

    Τα βραβεία πρώτου γυναικείου και ανδρικού ρόλου απονεμήθηκαν στη Βαλέρια Γκολίνο (μαζί με έπαθλο 1.000.000 από τον Αντένα στη μνήμη της Αλίκης Βουγιουκλάκη) και τον Γιώργο Χωραφά και τους ρόλους τους στην ταινία"Η σφαγή του κόκορα" ενώ το βραβείο δεύτερου γυναικείου στη Διώνη Κουρτάκη για την ταινία "Τρεις εποχές" της Μαρίας Ηλιού, ενώ το βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου μοιράστηκαν έξι οι Νίκος Γεωργάκης, Βαγγέλης Μουρίκης, Κώστας Σταρίδας, Αιμίλιος Χειλάκης, Γιώργος Ευγενικός και Τάσος Νούσιας για τους ρόλους τους στην ταινία "Απόντες".

    Το βραβείο μουσικής πήρε ο Κώστας Ζευγαδέλης για τη μουσική στη ταινία "Πριν το τέλος του κόσμου", σκηνογραφίας η Αγνή Ντούτση για την ίδια ταινία, ενδυματολογίας η Μάρω Σεϊρλή για την ταινία "Τρεις εποχές", μοντάζ η Ιωάννα Σπηλιοτοπούλου για την ταινία "Μη μου άπτου" του Δημήτρη Γιατζουζάκη, ηχοληψίας ο Νίκος Παπαδημητρίου για την ταινία "Προς την ελευθερία" του Χάρη Παπαδόπουλου, στην Κατερίνα Βαρθαλίτου για την ταινία "Αδης". Το ειδικό βραβείο μιξάζ στον Κώστα Βαρυπομπιώτη για τη συνεισφορά τους στις ταινίες "Τρεις εποχές", "Προς την ελευθερία", "Πριν το τέλος του κόσμου" και "Οταν ο Σαγκάλ κόστιζε λιγότερο από ένα κιλό πατάτες". Ειδικό βραβείο δόθηκε στον σκηνοθέτη Βασίλη Μαζωμένο για την ταινία "Ο θρίαμβος του χρόνου" για την προσήλωσή του στο δύσκολο είδος του πειραματικού-δοκιμιακού κινηματογράφου, και στον Κώστα Κακκαβά για την επανεμφάνισή του στον ελληνικό κινηματογράφο με την ταινία "Ο βαρώνος" των Διονύση Μανιάτη και Νίκου Ζερβού"

    Η επιτροπή της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci έδωσε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα στον Ζακ Ντεσάμπ για την ταινία "Φυλάξου απ΄το σιγανό ποτάμι" για το ελληνικό στον Ανδρέα Πάντζη για τη "Σφαγή του κόκκορα".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 18 November 1996 - 13:16:22