Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-11-13

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 13 Νοεμβρίου 1996,


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΥΣΕΑ: ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΜΑΜΟΥΘ 4 ΤΡΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

  • [02] ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

  • [03] ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗ Ν.Δ. ΔΗΛΩΣΕ ΤΟ ΠΡΩΙ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

  • [04] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [05] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΟΡΟΥΜ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΟΜΜΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΗΛΛΕΓΓΥΗΣ"

  • [06] ΕΙΚΟΣΙΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ "ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ"-120 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

  • [07] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΣΤΙΣ 7 ΚΑΙ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ - ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ

  • [08] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΓΟΥΝΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΥΝΟΠΟΙΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

  • [09] Η ΣΧΕΣΗ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΝΕΑΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΕΚΘΕΣΗ- ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΠΟΛΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΠΟΛΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΝΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, ΜΕ ΑΣΚΗΣΗ ΠΙΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΓΛ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [11] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [12] ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "MEDA" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ

  • [13] ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ "ΜΑΦΙΑΣ"

  • [15] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΓΚΕΟΡΓΚΙ ΠΙΡΙΝΣΚΙ

  • [16] ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΥΣΕΑ: ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΜΑΜΟΥΘ 4 ΤΡΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Τέσσερα τρισεκατομμύρια δραχμές θα κοστίσει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας μας. Το νέο πρόγραμμα- μαμούθ συζήτησε και ενέκρινε ομόφωνα σήμερα το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Οι πόροι του προγράμματος θα καλυφθούν από εσωτερικό δανεισμό, από τα αντισταθμιστικά οφέλη και από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

    Οπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας, το ήμισυ αυτού του ποσού θα δαπανηθεί μέχρι το 2000 ενώ, θα ενισχυθούν και οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε jai πάλι το πάγιο δόγμα της ελληνικής κυβέρνησης ότι η χώρα μας δεν διεκδικεί και δεν παραχωρεί τίποτε και τόνισε οτι παρά τις μεγάλες προκλήσεις της ισότιμης συμμετοχής στην Ευρώπη, υπάρχει η τουρκική προκλητικότητα και πρέπει η χώρα να έχει σύγχρονη ισχυρή αποτρεπτική δύναμη. Οπως είπε ο κ. Σημίτης, θα χρειαστούν θυσίες από όλους και γι αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν σπατάλες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αναζητήσαμε είπε ο Πρωθυπουργός τη βέλτιστη σχέση αποτελεσματικότητας-κόστους και ταυτόχρονα να υπάρξει ένα ποσοστό ωφελημάτων για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

    Ο Κ.Σημίτης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος για τις Ενοπλες Δυνάμεις υπογραμμίζοντας το ενιαίο πρόγραμμα εξοπλισμών ως το 2000, την ορθολογική χρησιμοποίηση των πόρων, την αναδιάρθρωση της δομής των Ε.Δ., τη θέσπιση πλαισίου για την παλλαϊκή άμυνα, τον εκσυγχρονισμό της στρατιωτικής εκπαίδευσης καθώς και της νομοθεσίας για τη στράτευση και τη θητεία, την αναθεώρηση της νομοθεσίας για την επιστράτευση, την ενεργή συμμετοχή στις διαδικασίες επαναπροσδιορισμού του ρόλου του ΝΑΤΟ.

    Από το πρόγραμμα που πρόκειται να υλοποιηθεί ο πρωθυπουργός ανέφερε το αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, την απόκτηση εξήντα νέων μαχητικών αεροσκαφών, τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-4 Φάντομ, την απόκτηση νέων αρμάτων και τον εκσυγχρονισμό παλαιών, την απόκτηση μεταφορικών ελικοπτέρων, την προμήθεια σύγχρονων πυρομαχικών, την απόκτηση νέων υποβρυχίων, την ναυπήγηση τριών τορπιλακάτων, δύο κορβετών και τεσσάρων κανονιοφόρων, την προμήθεια ταχύπλοων σκαφών, τον εκσυγχρονισμό των πλοίων, την απόκτηση θέσεων αεράμυνας και την απόκτηση νέων αντιαεροπορικών συστημάτων, μεταφορικών και εκπαιδευτικών αεροσκαφών.

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος είπε οτι οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ ανοίγουν μια νέα εποχή για τις Ε.Δ. και κάλεσε τις δημόσιες και ιδιωτικές ελληνικές παραγωγικές δυνάμεις να συνεργασθούν ώστε να υπάρξει και συμβολή της εθνικής οικονομίας στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ε.Δ.

    [02] ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Άνοιξαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μέχρι το μεσημέρι είχαν πραγματοποιηθεί 14 πράξεις, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να βρίσκεται στις 918,34 μονάδες, σημειώνοντας μικρή υποχώρηση κατά 0,22%.

    Η αξία των συναλλαγών μόλις φτάνει τα 14 εκατομμύρια δραχμές. Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου κ.Ξανθάκης μετέβη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ.Δημόπουλο, προκειμένου να δώσει εξήγηση για τη δημιουργηθείσα κατάσταση, ενώ ήδη η εισαγγελία άσκησε συμπληρωματική ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατά παντός υπευθύνου του Χρηματιστηρίου σχετικά με την υπόθεση "Δέλτα Χρηματιστηριακής".

    [03] ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗ Ν.Δ. ΔΗΛΩΣΕ ΤΟ ΠΡΩΙ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    Νέα αμφισβήτηση του Μιλτιάδη Εβερτ από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. "Δεν γίνονται διαγραφές, μην αστειεύεστε" δήλωσε σήμερα το πρωί στους δημοσιογράφους ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σχολιάζοντας την χθεσινή απόφαση του πολιτικού συμβουλίου.

    Το κορυφαίο όργανο του κόμματος είχε καταδικάσει ως απαράδεκτη και μη ανεκτή τη συμπεριφορά ορισμένων βουλευτών, που όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη, βλάπτει την ενότητα του κόμματος. Την πλήρη διαφωνία του με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης εξέφρασε και ο Γιώργος Σουφλιάς.

    Όμως η εσωκομματική αντιπαράθεση στη Νέα Δημοκρατία μεταφέρθηκε χθες και στη Βουλή, κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου με το οποίο ρυθμίζονται βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο.

    Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης διαφοροποιήθηκε πλήρως από τη σκληρή στάση του Μιλτιάδη Εβερτ που αποκάλεσε την κυβέρνηση "έρμαιο συμφερόντων", χαρακτηρίζοντας χρήσιμα ορισμένα σημεία του επίμαχου νομοσχεδίου.

    Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη για τη στάση που τηρεί σχολίασε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

    Το μεσημέρι ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδας πρωτοβουλίας για την πολιτική μεταρρύθμιση, η οποία φιλοδοξεί να μετεξελιχθεί σε νέο πολιτικό φορέα.

    [04] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Τριήμερο εκδηλώσεων μνήμης και τιμής των ηρώων του κυπριακού αγώνα Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Την ημέρα αυτή, συμπληρώνονται 13 χρόνια απο την ανακήρυξη του ψευδοκράτους του Ντενκτάς. Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται πορεία καταδίκης για τη δολοφονία άοπλων πολιτών στις 16 Νοεμβρίου καθώς και μνημόσυνο για τους δολοφονηθέντες απο τα τουρκικα στρατεύματα κατοχής.

    [05] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΟΡΟΥΜ ΕΙΡΗΝΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΟΜΜΑ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΗΛΛΕΓΓΥΗΣ"

    Πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός φόρουμ ειρήνης στο οποίο θα μετέχουν οι σοσιαλιστές της Ελλάδας της Τουρκίας και της Κύπρου αναπτύσσει το τουρκικό κόμμα "Ελευθερίας και Αλληλεγγύης" σύμφωνα με το ιδρυτικό μέλος και στέλεχος του Ερτουγρούλ Κιουρκτσού.Ο κ Κιουρκτσού, που υπήρξε από τους ηγέτες του αριστερού φοιτητικού κινήματος του ΄68 και της δεκαετίας του '70, μίλησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή τη συμμετοχή του στο διήμερο εκδηλώσεων αλληλεγγύης των λαών Ελλάδας- Τουρκίας-Κύπρου που άρχισε από χτες στη Θεσσαλονίκη.

    "Ελπίζω ότι οι επαφές μας εδώ θα αποτελέσουν για την ελληνική και την τουρκική αριστερά απαρχή μιας pqosp\heiar προσέγγισης των λαών με στόχο την εξαφάνιση της έντασης που έχουν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις των δύο χωρών" δήλωσε αναφέροντας ότι το κόμμα "Ελευθερίας και Αλληλεγγύης" προετοιμάζει ένα φόρουμ όπου θα μετέχουν οι σοσιαλιστές της Ελλάδας της Τουρκίας της Κύπρου καθώς και του κατεχόμενου τμήματος της. "Πιστεύω ότι η παρουσία μου εδώ θα το διευκολύνει αυτό." τόνισε

    Ο κ Κιουρκτσού θεώρησε ελάχιστες τις πιθανότητες για τη επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας απο τις κυβερνήσεις "Ακόμη και αν υποχρεωνόμαστε να συνεχίσουμε με τις κυβερνήσεις πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες για να εμποδίσουμε έναν πιθανό πόλεμο. Για παράδειγμα η κρίση των βραχονησίδων που ζήσαμε πρόσφατα. Είχε πολύ ανησυχητικά αποτελέσματα. Και από τις δύο πλευρές υπήρξε έξαρση του εθνικισμού . Κατά τη γνώμη μου αποφεύχθηκε η σύγκρουση με την επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι και αυτό είναι ανησυχητικό για τους δύο λαούς. Στο νοτιοανατολικό τμήμα του Βορειοαντλαντικού Συμφώνου ζούμε σε ένα κλίμα ελεγχόμενης κρίσης που αποτελεί την αιτία για τους εξοπλισμούς και των δύο πλευρών" συνέχισε ο κ Κιουρκτσού. Παράλληλα υπογράμμισε ότι και στις δύο μεριές υπάρχουν ομάδες και κόμματα που για να συνεχιστεί η κυριαρχία τους στην εσωτερική πολιτική θέλουν "να τριγυρνά το φάντασμα του εθνικού κινδύνου".

    Για την επίλυση του Κυπριακού το κόμμα "Ελευθερίας και Αλληλεγγύης" δεν έχει ακόμη αναπτύξει συγκεκριμένη πολιτική καθώς έχουν περάσει μόνο 10 μήνες από την ίδρυσή του, η άποψη όμως του κ Κιουρκτζού είναι ότι τα σχέδια που προτείνει ο ΟΗΕ μπορεί να είναι αποδεκτά καθώς τα κόμματα της Κύπρο και του κατεχόμενου τμήματός της φαίνεται ότι είναι υπέρ αυτού του σχεδίου . "Αλλά βλέπουμε ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν αφήνουν μόνο του τον κυπριακό λαό. Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης της μεγαλονήσου δεν πρέπει να καθορίζεται από την Αθήνα ή την Αγκυρα αλλά από την ίδια την Κύπρο. Αυτό μπορεί να φαίνεται αφελές τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν στρατεύματα και εξοπλισμοί αλλά και πάλι αν εμείς πιέσουμε τις κυβερνήσεις μας, αν απομακρύνουμε από την επικαιρότητα τις πιθανότητες πολέμου μπορεί να δημιουργηθεί ένα πιο ελεύθερο κλίμα για την επίλυση του προβλήματος" πρόσθεσε.

    Ο κ Κιουρκτσού που σήμερα εργάζεται ως δημοσιογράφος στο πρακτορείο Intenrational Press Service και ως αρθρογράφος στην τουρκική εφημερίδα Demokrasi, υπήρξε στις αρχές της 10ετίας του ΄70 ηγέτης της αριστερής οργάνωσης Dev Genc. Το στρατιωτικό καθεστώς της 12ης Μαρτίου 1970 τον συνέλαβε και τον καταδίκασε σε ισόβια για συμμετοχή σε ένοπλη επίθεση αλλά η ποινή του με την αμνηστεία Ετζεβίτ μετατράπηκε σε 30ετή φυλάκιση. Αποφυλακίστηκε μετά απο 14 χρόνια φυλάκισης το 1986 και από τότε ανέπτυξε δραστηριότητα για την ένωση της αριστεράς στην Τουρκία. Εχει επιμεληθεί την έκδοση οκτάτομης εγκυκλοπαίδειας "Σοσιαλισμού και κοινωνικών κινημάτων" και μετέφρασε έκθεση της Οργάνωσης Human Right Watch με θέμα την μεταφορά όπλων στην Τουρκία και την παραβίαση των πολεμικών νόμων . Για τη μετάφραση αυτή δικάζεται στο κακουργειοδικείο ( η διαδικασία θα sumewiste_ στις 22 Νοεμβρίου) όπου ζητείται ποινή φυλάκισης από 1-6 χρόνια με την κατηγορία της πρόκλησης για ένοπλη προπαγάνδα. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν υπάρχει θέμα ένοπλης προπαγάνδας και ότι η γενιά του είναι συνηθισμένη να υφίσταται διώξεις .

    [06] ΕΙΚΟΣΙΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ "ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ"-120 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ

    Mε μουσικές και κινηματογραφικες βραδιές και με ενδιαφέρουσες εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, αφίσας και βιβλίου θα γιορταστεί από τις 20 έως τις 30 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα η συμπλήρωση 25 χρόνων από την ίδρυση των "Γιατρών χωρίς σύνορα", που αναπτύσσουν παγκοσμίως ανθρωπιστική δράση, προσφέροντας περίθαλψη και φροντίδα σε πληθυσμούς που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Αποστολές στη Σαχάρα, στο Ζαϊρ, στην Αιθιοπία ή τη Σομαλία, επισιτιστικά προγράμματα, ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και ιατρική φροντίδα των θυμάτων των πολέμων ή της παρατεταμένης ξηρασίας, σφραγίζουν την εθελοντική δράση αυτής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, που από το 1990 έχει γραφεία και στη χώρα μας.

    Εκατόν είκοσι Ελληνες εθελοντές έχουν συμμετάσχει μεχρι σήμερα σε αποστολές σε σαράντα περίπου χώρες του πλανήτη και έχουν αναπτύξει ανθρωπιστικά προγράμματα στην Αρμενία, τη Γεωργία, το Μαλαούι, το Μπουρούντι και τη Ζάμπια.

    Για τον εορτασμό των 25ων γενεθλίων της οργάνωσης, το ελληνικό τμήμα της διοργανώνει στις 28 Νοεμβρίου στρογγυλό τραπέζι με θέμα "Ανθρωπιστική παρέμβαση: αποτελεσματικότητα ή άλλοθι", στο οποίο θα συμμετάσχουν και θα καταθέσουν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της οργάνωσης, Οδυσσέας Βουδούρης και στελέχη της διεθνούς ένωσης των "Γιατρών χωρίς σύνορα".

    [07] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΙ ΣΤΙΣ 7 ΚΑΙ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ - ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ

    Συνάντηση γυναικών των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων της Βαλκανικής διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη στις 7 και 8 Δεκεμβρίου το τμήμα γυναικών της Πολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού.

    Στη συνάντηση, που φέρει τον τίτλο "Γυναίκες για τη Βαλκανική του 2000", θα συμμετέχουν 50 εκπρόσωποι 26 αριστερών κομμάτων και οργανώσεων από εννέα χώρες της περιοχής, (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Νέα Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ, Κροατία, Βοσνία, Κύπρος), καθώς και εκπρόσωποι του Forum Γυναικών των Αριστερών Δυνάμεων της Ευρώπης και του εξόριστου Κοινοβουλίου του Κουρδιστάν. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της HELEPXO-ΔΕΘ και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

    Στόχος της συνάντησης είναι η καλύτερη γνωριμία και g ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των προδευτικών γυναικών της Βαλκανικής. "Μας ενώνουν το φύλο, η ιστορία, ο πολιτισμός και πάνω από όλα το μέλλον της περιοχής, που μπορεί να γίνει καλύτερο μόνο μέσα από την ειρηνική συνύπαρξη, την συνανάπτυξη κα την ισότητα", τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι διοργανώτριες της εκδήλωσης. "Εάν πράγματι αποτελεί εθνική πολιτική η πύκνωση των επαφών και των δικτύων συνεργασίας, η αλληλοκατανόηση και η καλή γειτονία, τότε οι γυναίκες δεν μπορούν να λείπουν από αυτή τη διαδικασία. Οχι μόνο γιατί είναι η πολυπληθέστερη πληθυσμιακή ομάδα, αλλά κυρίως γιατί η ισότιμη γυναικεία παρουσία, εκτός από αίτημα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική πρόοδο και τη δημοκρατική πολιτική λειτουργία".

    [08] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΓΟΥΝΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ ΟΙ ΓΟΥΝΟΠΟΙΟΙ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Αύξηση των πωλήσεων γούνας, αλλά και στροφή του καταναλωτικού κοινού στα φθηνότερα είδη χαρακτηρίζει την φετινή κίνηση του κλάδου της ελληνικής γούνας, σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, ο οποίος αριθμεί τα 2/3 από τους 3.000 περίπου παραγωγούς του κλάδου στη Δυτική Μακεδονία.

    Την ώθηση στις πωλήσεις έχει δώσει, όπως επεσήμανε στο Μ.Π.Ε. ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Παναγιώτης Παύλου, ο υπερδιπλασιασμός των Ρώσων επισκεπτών κατά τη φετινή περίοδο σε σχέση με την περσινή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου, την Καστοριά έχουν επισκεφθεί από τον Αύγουστο, οπότε και αρχίζει η περίοδος πωλήσεων γούνας, μέχρι σήμερα περίπου 5.000 Ρώσοι, ενώ πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα οι επισκέπτες από την ίδια χώρα ανήλθαν στους 2.000. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, όμως, οι Ρώσοι συνεχίζουν να ακολουθούν τη μέθοδο της "βαλίτσας", μεμονωμένων δηλαδή αγορών και όχι οργανωμένων εμπορικών συναλλαγών. Στο ρωσικό καταναλωτικό κοινό καταλήγει επίσης και μεγάλος αριθμός ελληνικών γουνών, μέσω Γερμανίας και Αυστρίας.

    Παρόλη, εξάλλου, την ποσοτική αύξηση των πωλήσεων, το αγοραστικό κοινό, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, έχει στραφεί προς τα χαμηλότερου κόστους είδη, όπως το ρακούν και το νούτρια, ενώ αυξημένη κατά 25-30% είναι φέτος η ζήτηση δερμάτων και γουνών από τα λεγόμενα "αποκόμματα", δηλαδή από το δέρμα ή τη γούνα που προέρχεται από τα πόδια, το κεφάλι ή την ουρά του ζώου, επίσης χαμηλότερου κόστους.

    [09] Η ΣΧΕΣΗ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΝΕΑΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΕΚΘΕΣΗ- ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΠΟΛΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΠΟΛΗ

    Μια πρωτότυπη έκθεση με τίτλο "Επικοινωνία τόπων και ανθρώπων. Μεσήμβρια και Νέα Μεσημβρία", η οποία έχει στόχο να καταδείξει με ντοκουμέντα τη διαρκή επικοινωνία που υπάρχει ανάμεσα στους Ελληνες του Ελλαδικού και του Βαλκανικού χώρου αλλά και να κάνει ευρύτερα γνωστή τη σχέση της Νέας Μεσημβρίας της Θεσσαλονίκης με τη Les^lbqia της Βουλγαρίας, εγκαινιάζεται αύριο στο Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας. Μέσα από τα εκθέματα γίνεται φανερή η διαχρονική εξέλιξη της επικοινωνίας στους δύο τόπους, τη Νέα Μεσημβρία και τη Μεσήμβρια. Μία επικοινωνία που θυμίζει ότι η απόσταση που χωρίζει τους ανθρώπους από τη γη που θεωρούν πατρίδα τους δε μένει άγονη όσο καλλιεργείται από τη μνήμη, το λόγο, το άκουσμα, την εικόνα, τη γνώση, όλα όσα συνθέτουν τους παναθρώπινους τρόπους επαφής.

    Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή αξίζει να θυμηθούμε ότι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1925 το υπό ιταλική σημαίαν ατμόπλοιο "Γαβριέλλα" μετέφερε 340 οικογένειες Μεσημβρινών Ελλήνων μεταναστών από την Μεσέμβρια (Μεσήμβρια-Nessebur) της Βουλγαρίας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Τα κοριτσάκια που γεννήθηκαν στο πλοίο ονομάστηκαν Γαβριέλλες. Η αναγκαστική μετανάστευση υπήρξε συνέπεια της προσπάθειας δημιουργίας εθνικά ομοιγενών κρατών στα Βαλκάνια των αρχών του αιώνα. Εκατό περίπου οικογένειες Ελλήνων παρέμειναν στη Μεσήμβρια και σταδιακά αποτέλεσαν οργανικό κομμάτι της βουγαρικής κοινωνίας. Σήμερα οι Ελληνες της Μεσήμβριας, που είναι και Βούλγαροι συγχρόνως λόγω των μεικτών γάμων, καλούνται να διαδραματίσουν το ρόλο της γέφυρας φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρία. Οι άλλοι, οι πρόσφυγες στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν στον οικισμό του Μπουγαριέβου, 20 χιλιόμετρα δυτικά της Θεσσαλονίκης, που αργότερα μετονομάστηκε σε Νέα Μεσημβρία.

    Σήμερα φιλοδοξία είναι , όπως δήλωσε η πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας που διοργανώνει την έκθεση, κ Χρύσα Αράπογλου, να αναπτυχθούν πολιτιστικά κέντρα και στους δύο τόπους και να αξιοποιηθεί η ελληνική παρουσία ως γέφυρα φιλίας. "Περισσότερα είναι εκείνα που ενώνουν τους δύο λαούς παρά εκείνα που τους χωρίζουν . Οι κινήσεις μας αποσκοπούν στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων και στην αξιοποίηση της ελληνικής παρουσίας ως γέφυρας φιλίας" τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    Εξάλλου ο πρόεδρος της κοινότητας Νέας Μεσημβρίας Γεράσιμος Τράκας τόνισε ότι από το ΄92 ακόμη είχε ζητηθεί το ποσό των 10 εκατομμυρίων για την ίδρυση πολιτιστικού κέντρου στη Μεσήμβρια αλλά δυστυχώς δεν βρέθηκε. "Στόχος μας είναι να κάνουμε το πρώτο ελληνοβουλγαρικό κέντρο στη Μεσήμβρια για την προώθηση τους ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας.

    Σήμερα ο πληθυσμός της Μεσήμβρια στη Βουλγαρία ανέρχεται στις 10.000, όπως τόνισε η αρχαιολόγος και υπεύθυνη του μουσείου της πόλης Ευτέρπη Θεοκλίεβα Στοϊτσεβα, ενώ οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι που προέρχονται από μεικτούς γάμους φτάνουν τις 2.500. "Ολοι οι ελληνικής καταγωγής κάτοικοι της Μεσήμβρια νιώθουν τις ρίζες τους και θέλουν να τις κρατήσουν. Μιλάνε ελληνικά αλλά την παλιά γλώσσα και υπάρχουν παιδιά αλλά και ενήλικες που θέλουν να μάθουν τη γλώσσα" τονίζει επισημαίνοντας ότι από το ΄91 καταβάλλονται προσπάθειες για την ίδρυση ενός ελληνοβουλγαρικού συλλόγου.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΝΑ ΕΝΤΑΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, LE ΑΣΚΗΣΗ ΠΙΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΓΛ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Την ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, με άσκηση πιέσεων στην Τουρκία, επισήμανε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης μιλώντας, το απόγευμα στην 51η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας ότι ''η κυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις το 1997, πρόσωπο με πρόσωπο, μόλις το έδαφος προετοιμαστεί κατάλληλα για να διασφαλιστεί η επιτυχία''.

    Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει έναν άλλο γύρο άκαρπων συνομιλιών, μετά από 22 χρόνια διαβουλεύσεων που δεν έδωσαν κανένα αποτέλεσμα στα κύρια ζητήματα.

    ''Οποιαδήποτε λύση'', πρόσθεσε, ''θα πρέπει να βασίζεται σε ένα κυπριακό κράτος, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια υπηκοότητα. Σ'αυτό το κράτος'', συνέχισε, ''θα διασφαλίζεται η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα, ενώ θα αποτελείται από δύο πολιτικά ίσες κοινότητες, σε μια διζωνική ομοσπονδία που θα αποκλείει κάθε μορφή ένωσης, διαίρεσης ή απόσχισης''.

    Ο κ.Κληρίδης κατήγγειλε την παρουσία 3.000 ''Γκρίζων Λύκων'' στα πρόσφατα επεισόδια στη Δερύνεια και υπογράμμισε ότι το ''απαίσιο αυτό σχέδιο είχε στόχο να αποδείξει ότι οι δύο κοινότητες δε μπορούν να επιβιώσουν ειρηνικά και γι'αυτό επιβάλλεται η προώθηση διχοτομικών και αποσχιστικών λύσεων.

    [11] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή ενωση καθώς και η σημερινή φάση του Κυπριακού, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τον Υπουργό Εξωτερικών και Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε Ντικ Σπρινγκ και τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Αλέκο Μιχαηλίδη, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν.

    Η συνάντηση αυτή, πραγματοποιήθηκε χθές στο περιθώριο της Οικονομικής Διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ο κ. Μιχαηλίδης μετέβη σήμερα το πρωϊ στην Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ελληνα ομόλογό του Θεόδωρο Πάγκαλο, καθώς και με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

    [12] ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "MEDA" ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΒΑΝ ΝΤΕΝ ΜΠΡΟΥΚ

    Τη χρηματοδότηση της Τουρκίας για το 1997 απο το πρόγραμμα ευρωμεσογειακής συνεργασίας "ΜΕDA" πρότεινε ο κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, κατά την παρουσίαση της έκθεσης για την εξέλιξη των τουρκοκοινοτικών σχέσεων.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ.Μπρουκ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμμερίζεται πλήρως τις απόψεις του ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Τουρκία, ωστόσο κατά την άποψη του ιδίου η απομόνωση της Τουρκίας θα ήταν μια αντιπαραγωγική pqytobouk_a της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Κατά τον κ.Μπρουκ οι χρηματοδοτήσεις προς την Αγκυρα από το κοινοτικό πρόγραμμα "ΜΕDΑ" πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της οικονομικής στήριξης των τουρκικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κινδυνεύουν περισσότερο από την τελωνειακή ένωση για την οποία τόνισε ότι εξελίσσεται κανονικά. Οπως είπε ο κ.Μπρουκ το μόνο αρνητικό σημείο είναι η δυσανάλογη αυξηση των κοινοτικών εξαγωγών προς την Τουρκία που είναι πολυ μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες τουρκικές εξαγωγές προς τα 15 μέλη της κοινότητας.

    "Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες του Ευρωκοινοβουλίου για τις μειονότητες και τα ανθρωπινα δικαιώματα και κυρίως μετά τα πρόσφατα μηνύματα που έδωσε η τουρκική κυβέρνηση με την περιοδεία του Νετσμεντίν Ερμπακάν, στη Λιβύη, στο Σουδάν και τη Νιγηρία", είπε ο κ.Μπρουκ ο οποίος όμως έσπευσε να προσθέσει ότι "αυτές οι ανησυχίες διαψεύσθηκαν από σχετικές δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ".

    [13] ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ "ΜΑΦΙΑΣ"

    Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τις καταγγελίες για τη σχέση κρατικών λειτουργών με το οργανωμένο έγκλημα, αποφάσισε ομόφωνα το τουρκικό κοινοβούλιο, μετά απο συνεδρίαση η οποία διήρκεσε περισσότερο από πέντε ώρες. Η επιτροπή θα αποτελείται από 9 μήνες και θα ανακοινώσει τα πορίσματα των ερευνών της σε τρείς μήνες.

    Αφορμή για τη διενέργεια της έρευνας ήταν το πρόσφατο τροχαίο δυστύχημα στην περιοχή Μπαλί Κεσίρ που κατέδειξε ότι την πιθανή ύπαρξη σχέσεων μεταξύ της μαφίας, της κυβέρνησης και της αστυνομίας. Στο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους ένας άνδρας, που όπως αποκαλύφθηκε ήταν μέλος της τουρκικής μαφίας και καταζητείτο για πολιτικές δολοφονίες και διακίνηση ναρκωτικών και ένας ανώτατος αξιωματικός των σωμάτων ασφαλείας ενώ τραυματίστηκε ο συνεπιβάτης του αυτοκινήτου, βουλευτής του συγκυβερνώντος κόμματος του Ορθού Δρομου. Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν όπλα και πλαστά δελτία ταυτότητας και ο εισαγγελέας Κωνσταντινουπόλεως διέταξε τη διενέργεια έρευνας για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της βουλής κόμματα εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη διεξαγωγή της έρευνας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σεφκέτ Καζάν, από του βήματος της βουλής, υπογράμμισε ότι το κοινοβουλιο έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων από ότι η δικαιοσύνη καθώς είναι σε θέση να εξετάσει και τον εν λόγω βουλευτή που επέβαινε στο αυτοκινητο, και ο οποίος δεν μπορεί να παρουσιαστεί στα δικαστήρια λόγω της βουλευτικής του ασυλίας.

    Ο αρχηγός του αριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κομματος Ντενίζ Μπαΰκάλ παρατήρησε ότι "ενώ σε άλλες χωρες η μαφία δρα εναντίον του κράτους στην Τουρκία φαίνεται ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη μαφία ως εργαλείο της". Τελευταίος έλαβε το λόγο ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μεχμέτ Αγαρ ο οποίος παραιτήθηκε μετά το dust}wgla απαντώντας στους επικριτές του δήλωσε ότι δεν έχει τίποτε να φοβηθεί. Οπως είπε, παραιτήθηκε απο το αξίωμά του για να μη δώσει την εντύπωση οτι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη θέση του. "Η έρευνα πρέπει να φθάσει μέχρι το τέλος ανεξάρτητα από το τι θα σημάνει αυτό", κατέληξε.

    [15] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΓΚΕΟΡΓΚΙ ΠΙΡΙΝΣΚΙ

    Δεκτή έκανε, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ζαν Βίντενοφ, την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Γκεόργκι Πιρίνσκι. Την παραίτησή του υπέβαλε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών σήμερα το μεσημέρι, φέρνοντας στην επιφάνεια την υποβόσκουσα εδώ και καιρό κρίση στους κόλπους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο είχε ουσιαστικά διαιρεθεί στα δύο, δεδομένου ότι ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών εξέφραζε τη σοσιαλδημοκρατική τάση που είχε διαμορφωθεί στους κόλπους του κόμματος.

    Η κίνηση αυτή του κ. Πιρίνσκι ερμηνεύεται, ειδικότερα, ως αποτέλεσμα της διαφωνίας του με τις αποφάσεις της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και των βουλευτών του κόμματος, η οποία χθες έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Βίντενοφ, με 87 ψήφους υπέρ και 69 κατά.

    Την παραίτησή του αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα ο κ. Πίρινσκι σε συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει το απόγευμα. Χθες, εξάλλου, για τον ίδιο λόγο ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος, οι Ν. Κάμοφ και Φ. Μπόκοφ.

    Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα 19 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος είχαν ζητήσει με επιστολή τους την παραίτηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού, ο οποίος κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου τους κατηγόρησε για σχέσεις με "οικονομικούς σχηματισμούς".

    [16] ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    Στη Μελβούρνη βρίσκεται από σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, ο οποίος το μεσημέρι ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Καμπέρα.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην αυστραλιανή πρωτεύουσα (Καμπέρα), ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας συναντήθηκε με τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό, Τζον Χάουαρντ, ο οποίος σε γεύμα που παραχώρησε προς τιμήν του Πατριάρχη, εξήρε το ρόλο του ως πνευματικού ηγέτη 250 εκατομμυρίων Ορθοδόξων σε όλον τον κόσμο και ενός εκατομμυρίου στην Αυστραλία. Η παρουσία του Παναγιότατου στην Αυστραλία, τόνισε ο κ. Χάουαρντ, προωθεί τα ιδανικά του πολυπολιτισμού και της θρησκευτικής ελευθερίας.

    Εκπροσωπώντας την αντιπολίτευση, ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής, Ανδρέας Θεοφάνους, θύμισε ότι ένας στους 19 Αυστραλούς είναι Ορθόδοξος και τόνισε τη συμβολή tgr Ορθόδοξης Εκκλησίας στην προώθηση του πολυπολιτισμού της χώρας, μέσω των σχολείων και άλλων ιδρυμάτων που λειτουργούν υπό την αιγίδα της.

    Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε σε θέματα οικουμενικής αγάπης και πολυπολιτισμού και αναφερόμενος στον κ. Χάουαρντ τόνισε ότι δεν είναι μόνο πρωθυπουργός ενός έθνους, αλλά ο μοναδικός πρωθυπουργός μιας ολόκληρης ηπείρου. Στο τραπέζι με τον Παναγιότατο και τον Αυστραλό πρωθυπουργό, παρακάθησαν μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και πάσης Ωκεανίας, Στυλιανός, ο υπουργός Μετανάστευσης, Φίλιπ Ράντοκ, ο Ελληνας πρέσβης Γεώργιος Κωνσταντής και ο γνωστός φιλέλληνας πρώην πρωθυπουργός, Γκοφ Γουίτλαμ.

    Σήμερα το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στη δοξολογία για τη γιορτή του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου της Καμπέρας και στη συνέχεια επισκέφθηκε την ελληνική πρεσβεία, όπου ο κ. Κωνσταντής παρέθεσε πρόγευμα προς τιμήν του, και συναντήθηκε με το Γενικό Κυβερνήτη της Αυστραλίας, Σερ Γουίλιαμ Ντιν.

    Αμέσως μετά την άφιξή του στη Μελβούρνη, ο Παναγιότατος χοροστάτησε σε δοξολο-γία στον ιερό ναό του Αγίου Ευσταθίου και στη συνέχεια παρευρέθη σε δείπνο που παρέθεσε η Αρχιεπισκοπή. Αύριο το πρωί θα επισκεφθεί το Ελληνορθόδοξο Κολλέγιο του Αγίου Ιωάννη στο Πρέστον, ενώ το μεσημέρι θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει ο κυβερνήτης της πολιτείας της Βικτόρια, Ρίτσαρντ Μακ Γκάρβι και το απόγευμα θα παρευρεθεί σε δεξίωση που διοργανώνει η Αρχιεπισκοπή, στην οποία θα παραστούν εκπρόσωποι του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Βικτόρια. Την Παρασκευή θα επισκεφθεί το Ελληνορθόδοξο Κολλέγιο των Αγίων Αναργύρων, θα παραστεί σε δεξίωση που διοργανώνει ο δήμαρχος της Μελβούρνης, Λόρδος Ιβάν Ντέβισον, θα κάνει τον περίπλου του ποταμού Γιάρα, ενώ το απόγευμα θα παραβρεθεί σε δεξίωση που διοργανώνει προς τιμήν του ο πρωθυπουργός της Βικτόρια, Τζεφ Κέννετ, και το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο που θα παραθέσει η πολιτειακή κυβέρνηση.

    Το πρωί του Σαββάτου ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα παραστεί στη δοξολογία στην Ιερά Μονή της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, όπου θα παρατεθεί και γεύμα, το απόγευμα θα παραβρεθεί στη δεξίωση των Ιμβρίων, Κωνσταντινοπολιτών και Τενεδίων και το βράδυ θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει η Αρχιεπισκοπή, όπου και θα μιλήσει. Την Κυριακή θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στο Park Centre της Μελβούρνης και το απόγευμα θα επισκεφθεί το γηροκομείο "Βασιλειάς", ενώ στη συνέχεια θα παρακολουθήσει τη συναυλία της Νεολαίας της Αρχιεπισκοπής με θέμα "Ρωμιοσύνη. Ρίζες και διάρκεια εν τη Ωκεανία γη".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 13 November 1996 - 15:29:23