Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 96-11-08

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 8 Νοεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] "ΚΛΕΙΣΤΟ" ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ "ΔΕΛΤΑ"

  • [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

  • [03] Α. ΦΩΤΙΑΔΗΣ: ΟΙ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΔΕΛΤΑ" ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΓΓΥΗΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

  • [04] ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ

  • [05] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΠΕΡΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

  • [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ Ν.Δ. ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

  • [07] ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟΥ "ΚΩΣΤΑΚΟΣ" ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝ

  • [08] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  • [09] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΟΡΚ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ Η ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Β.ΓΕΡΑΝΙΔΗ

  • [10] ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

  • [11] Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

  • [12] ΤΡΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ-ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ 6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

  • [13] ΌΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΗΚΕ Ο "ΣΦΑΓΕΑΣ" ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΤΕΝ

  • [14] ΠΕΝΤΕ ΚΙΝΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΜΑΘ ΣΕ ΙΣΑΡΙΘΜΟΥΣ ΑΚΡΙΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΕΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [16] ΣΕ ΠΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ TWA ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΙΟΥΛΙΟ

  • [17] ΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [18] ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΞΙΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ

  • [19] ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΣΑΖΩΦ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ LETAVEQHGJE Ο ΜΠΟΡΙΣ ΓΙΕΛΤΣΙΝ

  • [20] ΣΕ ΕΝΤΟΝΑ ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-16

  • [21] ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΧΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] "ΚΛΕΙΣΤΟ" ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ "ΔΕΛΤΑ"

    "Κλειστό" παρέμεινε -ουσιαστικά- σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ύστερα από το οξύτατο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τις οφειλές της Ανώνυμης Χρηματιστηριακής Εταιρείας "ΔΕΛΤΑ" προς την Ανώνυμη Εταιρεία Αποθετηρίων Τίτλων. Οι χρηματιστηριακές εταιρείες αρνήθηκαν σήμερα να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση, επικαλούμενες ότι δεν είναι -πλέον- καλυμμένες απέναντι στους επενδυτές, καθώς δεν μπορούν να εγγυηθούν πως η αγορά μπορεί να εκκαθαρίσει της συναλλαγές. Ως εκ τούτου, ο συνολικός τζίρος μόλις που ξεπέρασε τα 5 εκατ.δρχ., τη στιγμή που και τις πιο "νεκρές" ημέρες δεν πέφτει κάτω από τα 5 δισ.

    Ηδη, από χθες -όταν προέκυψε το πρόβλημα- οι επενδυτές αντέδρασαν σπασμωδικά, προκαλώντας τη μεγάλη πτώση του δείκτη, κατά 2,26%. Οι ακάλυπτες επιταγές της "ΔΕΛΤΑ", που εκδόθηκαν για την τακτοποίηση οφειλών της προς την Ανώνυμη Εταιρεία Αποθετηρίων Τίτλων, ανέρχονται σε 1,3 δισ. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκάλεσε δε, το γεγονός ότι ανακαλύφθηκαν μετά παρέλευση δύο ημερών, καθώς στο μεταξύ διάστημα δε διενεργήθηκε έλεγχος. Οι συνολικές εκκρεμότητες της "ΔΕΛΤΑ" προς το Αποθετήριο αγγίζουν τα 2 δισ.

    Το σοβαρότατο πρόβλημα δεν επέτρεψε στο Αποθετήριο να εκκαθαρίσει τις συναλλαγές. Ουσιαστικά, δεν απέδωσε στις χρηματιστηριακές εταιρείες τα οφειλόμενα μετρητά.

    Πάντως, το Αποθετήριο δε φαίνεται διατεθειμένο να καλύψει το "άνοιγμα", ενώ σαφώς καλύτερες εμφανίζονται οι προθέσεις του Κοινού Συνεγγυητικού Κεφαλαίου προς αυτή την κατεύθυνση. Παρά ταύτα, και το τελευταίο ξεκαθαρίζει ότι είναι σε θέση να καλύψει ποσό μέχρι 1,2 δισ. και αυτό μόνο σε περίπτωση που η χρηματιστηριακή δηλώσει αδυναμία να καλύψει τις απαιτήσεις των πελατών της.

    Από την πλευρά της, η "ΔΕΛΤΑ" δεσμεύθηκε να διευθετήσει το σύνολο των εκκρεμοτήτων της εντός προθεσμίας. Κατόπιν της διαβεβαίωσης αυτής, επήλθε μια μικρή εκτόνωση της κρίσης.

    Πολλοί είναι -δε- οι χρηματιστές που προτείνουν να ανασταλεί η λειτουργία της χρηματαγοράς προκειμένου να ακολουθήσει η πλήρης εξυγίανση της.

    [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΟΥΤΕ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Δεν υπάρχει πρόβλημα με την οικονομία της χώρας ούτε κάποιο pq|bkgla που να δημιουργεί ανησυχία για το Χρηματιστήριο. Αυτά δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το πρόβλημα που ανέκυψε στο Χρηματιστήριο από τη χρεοκοπία της "Δέλτα Χρηματιστηριακής".

    Ο κ.Ρέππας, ανέφερε εξάλλου, ότι το Χρηματιστήριο αντιμετωπίζει ορισμένα προβλήματα προσαρμογής στο νέο θεσμικό πλαίσιο και πρόσθεσε ότι το ίδιο έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα.

    Σχετικά με το διατυπωθέν αίτημα να εγγυηθεί η κυβέρνηση τους χρηματιστηριακούς τίτλους, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί μέσα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο το οποίο δεν μπορεί να υπερβεί. Και κάλεσε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στο Χρηματιστήριο να αναλάβουν και εκείνοι τις ευθύνες τους.

    [03] Α. ΦΩΤΙΑΔΗΣ: ΟΙ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΔΕΛΤΑ" ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΕΓΓΥΗΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

    Οι ζημιωθέντες από την αδυναμία της χρηματιστηριακής εταιρείας "Δέλτα" να καλύψει ταμειακές υποχρεώσεις ύψους 2,6 δισ. δραχμών, όπως αποκαλύφθηκε, και όχι 1,3 δισ., θα πάρουν τα χρήματά τους από το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο των χρηματιστηριακών εταιρειών, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Απόστολος Φωτιάδης μετά από σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους των χρηματιστών.

    Ο κ. Φωτιάδης διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα μελετήσει νομοθετικά μέτρα για τη βελτίωση των μηχανισμών λειτουργίας του χρηματιστηρίου και την αποθάρρυνση των παράνομων συναλλαγών.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι στη σημερινή συνάντηση υπήρξε τελικά ταυτότητα στις απόψεις για την αποτελεσματικότητα του χρηματιστηριακού θεσμού, την ανάγκη εξυγίανσής του και τον μελλοντικό του ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη.

    [04] ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ

    Οι διαδικασίες υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος, το δίμηνο μορατόριουμ για τις ασκήσεις στο Αιγαίο και η παρέμβαση του ΝΑΤΟ σε ενδοσυμμαχικές διαφορές για παραπομπή τους στο δικαστήριο της Χάγηςαποτέλεσαν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, Θεόδωρου Πάγκαλου και Ακη Τσοχατζόπουλου.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι εξετάστηκαν τρόποι για την απόκτηση των σύγχρονων εξοπλιστικών συστημάτων ώστε να ασκηθεί πίεση στις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων.

    Για το θέμα του δίμηνου μορατόριουμ για τις ασκήσεις στο Αιγαίο ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι αυτό ίσχυε τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο για να μην υπάρχουν στρατιωτικές παρενοχλήσεις στο Αιγαίο και πρόσθεσε ότι δεν αποτελεί γενικότερη πολιτική.

    Κοινή διαπίστωση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας αποτέλεσε τέλος το γεγονός ότι αποτελεί κυβερνητική πολιτική η αναγκαιότητα παρέμβασης του ΝΑΤΟ για την επίλυση ενδοσυμμαχικών διαφορών μέσω diehm~m δικαστηρίων.

    [05] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΠΕΡΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ

    "Η παρουσία των Ελληνικών δυνάμεων στην Κύπρο ήταν αποτέλεσμα της πρόσκλησης της νόμιμης κυπριακής κυβέρνησης, αντίθετα με την παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στα κατεχόμενα, που ήταν αποτέλεσμα πρόσκλησης ενός κατοχικού καθεστώτος και έγινε κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου". Τις δηλώσεις αυτές έκανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις δηλώσεις του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ινάλ Μπατού ότι οι ασκήσεις "Νικηφόρος" και "Τοξότης", που διεξήχθησαν στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, είναι μια σαφώς επιθετική άσκηση.

    [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ Ν.Δ. ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία αφορούν τα όργανα και τα στελέχη αυτού του κόμματος, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, κληθείς να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Επιθυμία της κυβέρνησης, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, είναι να υπάρχει ισορροπία και ευστάθεια στο πολιτικό σύστημα και τα κόμματα να είναι χρήσιμα στο λαό.

    [07] ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΟΠΙΣΤΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟΥ "ΚΩΣΤΑΚΟΣ" ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝ

    Άρχισαν το μεσημέρι οι καταδύσεις των ειδικών συνεργείων ώστε να αρχίσουν οι προσπάθειες ανέλκυσης του ναυαγίου της πυραυλακάτου "Κωστάκος" που βυθίστηκε μετά από σύγκρουση με το οχηματαγωγό "Σάμαινα".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη εντός του ναυαγίου οι τέσσερις αγνοούμενοι υπαξιωματικοί της πυραυλακάτου.

    Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να ενημερωθεί ζήτησε από την εισαγγελία πλημμελειοδικών Σάμου αντίγραφα του σχεδιαγράμματος της περιοχής των εκθέσεων αυτοψίας, καθώς και τις καταθέσεις και απολογίες των πλοιάρχων.

    [08] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, ο κύκλος των ελληνοσκοπιανών διαβουλεύσεων που έγιναν υπό την αιγίδα του μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Σάυρους Βανς στο πλαίσιο της ενδιάμεσης συμφωνίας των δυο χωρών, η οποία προβλέπει τη συνέχιση του διαλόγου προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Οι εκπρόσωποι των δυο πλευρών, πρέσβεις Χρήστος Ζαχαράκης και Ιβαν Τόσεφσκι, θα ενημερώσουν τις κυβερνήσεις τους για τα digleivh]mta στις συνομιλίες ενώ όπως έγινε γνωστό συμφωνήθηκε να συνεχιστούν σε ημερομηνία που θα καθοριστεί στο προσεχές μέλλον.

    Μέχρι στιγμής πάντως δεν έγινε καμια ανακοίνωση ή δήλωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχαν οι δυο διπλωμάτες.

    [09] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΟΡΚ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑΣ Η ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Β.ΓΕΡΑΝΙΔΗ

    Ολοκληρώνονται αύριο στο Κόρκ της Ιρλανδίας, οι εργασίες της Πανευρωπαικής Συνδιάσκεψης για την αγροτική ανάπτυξη, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο υφυπουργός Γεωργίας Βασίλης Γερανίδης, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας.

    Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνδιάσκεψη καθώς συμμετέχουν σύνεδροι από όλα τα κράτη -μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης αλλά και εκπρόσωποι από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία, διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

    Στη διάρκεια των εργασιών, οι σύνεδροι αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενδυνάμωσης της πολιτικής αγροτικής ανάπτυξης, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, στη φιλική προς το περιβάλλον λειτουργία της γεωργίας καθώς και στο ρόλο της εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στην αγροτική ανάπτυξη.

    Ακόμη με αφορμή διάφορα κοινοτικά προγράμματα, οι σύνεδροι επισήμαναν την αυξημένη ανάγκη συνεργασίας και ανταλλαγής των εμπειριών μεταξύ των κρατών -μελών, ώστε να αναπτυχθεί ενόψει του 2000 μια ισχυρή και αποτελεσματική εταιρική σχέση.

    [10] ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΟΙ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Εκθεση με έργα Ελλήνων και Τουρκων γελοιογράφων θα λειτουργήσει την επόμενη εβδομάδα στο Στρασβούργο, στα πλαίσια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την έκθεση διοργανώνουν οι ευρωβουλευτές Π.Αυγερινός εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και ο Α.Αλαβάνος εκ μέρους του ΣΥΝ.

    Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση που φέρει τον τίτλο "Οι γείτονες Ελληνες και Τουρκοι", θα εκτεθούν 40 σκίτσα 10 Ελλήνων και 10 Τούρκων γελοιογράφων.

    [11] Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    "H διατήρηση και το μέλλον του ελληνισμού της διασποράς εξαρτάται από το αν κρατήσει την ελληνική γλώσσα". Αυτό το γενικό συμπέρασμα διατύπωσε ο ΥΜΑΘ Φίλιππος Πετσάλνικος από το πρόσφατο ταξίδι του στην Αυστραλία, σε συνέντευξη Τύπου. Και δίνοντας μιαν άλλη πλευρά επισήμανε οτι "όλες οι πολιτειακές κυβερνήσεις της Αυστραλίας θεωρούν την Ελλάδα ως πύλη προς τα Βαλκάνια και αντιστοίχως η Ελλάδα πρέπει να βλέπει την Αυστραλία ως γέφυρα προς τις μεγάλες αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας".

    Ο κ.Υπουργός υπογράμμισε ιδιαίτερα τις επαφές που είχε στο ταξίδι του με Αυστραλούς επισήμους στην προσπάθεια να διατηρηθούν ta τμήματα της ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Μc Qwary του Σίδνεϋ, La Trobe της Μελβούρνης και Φλίντερς της Αδελαϊδας, τα οποία κινδυνεύουν λόγω των οικονομικών περικοπών της αυστραλιανής κυβέρνησης. Ενίσχυσε μάλιστα, όπως είπε, με 10000 $ την οικονομική εξόρμηση του ελληνισμού του Σίδνεϋ ώστε να διατηρηθεί το τμήμα. Ηδη έχουν συγκεντρωθεί 200 χιλ $ με στόχο τις 300.000.Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αδελαϊδα, πρωτεύουσα της πολιτείας της Νότιας Αυστραλίας, ο πρωθυπουργός της πολιτείας, Ντιν Μπράουν, ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση με τον κ.Πετσάλνικο ότι το τμήμα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Flinders θα διατηρηθεί για τέσσερα ακόμη χρόνια. Η παρέμβαση αυτή του κ. Μπράουν έγινε μετά τη δέσμευση του ΥΜΑΘ ότι η ελληνική Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης θα χρηματοδοτήσει το τμήμα με το ποσό των 20.000 δολαρίων.

    Το Περθ, η πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας, είπε ο κ.Υπουργός, είναι η πρώτη αυστραλιανή πόλη όπου τα ελληνικά δε θα διδάσκονται στο εξής απλώς στα γυμνάσια και τα λύκεια ως ξένη γλώσσα, αλλά θα είναι ένα από τα μαθήματα που θα δίνουν μόρια για την εισαγωγή των μαθητών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δίνοντας με τον τρόπο αυτό ένα ισχυρό κίνητρο στα παιδιά όχι μόνο ελληνικής καταγωγής αλλά και σε παιδιά άλλων εθνοτήτων να μάθουν την ελληνική γλώσσα.

    Η επιρροή της ελληνικής παροικίας του Περθ φαίνεται επίσης από την άριστη λειτουργία του δημοτικού σχολείου του Αγίου Ανδρέα, όπου τα ελληνικά διδάσκονται ως βασικό μάθημα, και το οποίο, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εκεί με την παρουσία του κ. Πετσάλνικου, θα επεκταθεί με τη δημιουργία νηπιαγωγείου και γυμνασίου. Στο σχολείο φοιτούν 200 παιδιά, από τα οποία 100 είναι ελληνικής καταγωγής, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από οικογένειες που δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα. Τα παιδιά αυτού του σχολείου, εκτός από τα μαθήματα που διδάσκονται σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Αυστραλίας, διδάσκονται και τα ελληνικά ως βασικό μάθημα.

    Ο ΥΜΑΘ αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών που συζητήθηκαν κατά τις επαφές του τόνισε οτι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Θράκη- θα επισκεφθεί την Αυστραλία ο Περιφερειάρχης για μια από πρώτο χέρι ενημέρωση- και για δημιουργία μεικτών επιχειρήσεων - θα οργανωθεί τον επόμενο Μάρτιο επίσκεψη επιχειρηματιών από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αδελαϊδα.

    Ο κ. Πετσάλνικος υποσχέθηκε επίσης τη συνδρομή του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης για την επανέναρξη, σε συνεργασία με τους Δήμους της Θράκης, προγράμματος φιλοξενίας ομογενών φοιτητών στην περιοχή, το οποίο είχε διακοπεί.

    Γνωστοποίησε την απόφαση της κυβέρνησης της Βικτόριας να ''πολιτογραφήσει'' τη γλώσσα των Σκοπίων, ως ''σλαβονική μακεδονική'' και όχι σαν ''μακεδονική''. Ο κ. Πετσάλνικος χαρακτήρισε πολύ σημαντική και θετική αυτήν την ενέργεια, ξεκαθαρίζοντας οτι είναι προτιμότερη αυτή η ονομασία από το "σκέτο" "Μακεδόνες" και "μακεδονική γλώσσα". Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Σκοπιανοί μήνυσαν γι' αυτήν την απόφαση την πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτόριας και η δίκη αναμένεται να γίνει στα τέλη Νοεμβρίου στο ομοσπονδιακό Δικαστήριο της πρωτεύουσας Καμπέρα.

    Συζητήθηκε ακόμη στη Μελβούρνη η ιδέα του πολιτειακού Pqyhupouqco}, Τζεφ Κέννετ, για τη δημιουργία Μουσείου που θα δείχνει τις εμπειρίες και το ιστορικό παρελθόν των Ελλήνων μεταναστών, και θα φιλοξενεί περιοδικά εκθέσεις από την Ελλάδα. Ήδη λειτουργεί στη Μελβούρνη, παρόμοιο ιαπωνικό μουσείο και θεωρείται από αυστραλιανής πλευράς ''υποχρέωση'', να γίνει και ελληνικό, αφού η Μελβούρνη είναι η πρώτη ελληνόφωνη πόλη στον κόσμο !

    Ο ΥΜΑΘ είχε συναντήσεις με τους ελληνικής καταγωγής Αυστραλούς βουλευτές και γερουσιαστές και με εκπροσώπους της Παμμακεδονικής και άλλων εθνικοτοπικών οργανώσεων των ομογενών. "Χρηματοδοτήσεις από την ελληνική πλευρά μόνο και μόνο για τη λειτουργία αυτών των οργανώσεων δεν με βρίσκει πάντοτε σύμφωνο" είπε ο κ.Πετσάλνικος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τονίζοντας οτι η οικονομική στήριξη πρέπει να δίδεται για συγκεκριμένους πολύ σοβαρούς σκοπούς π.χ. στήριξη της ελληνικής γλώσσας.

    Ακόμη υπογράμμισε την αναγκαιότητα συνεχούς πληροφόρησης των αποδήμων και συνακόλουθα επέκτασης της ΕΡΤ όπου υπάρχει ελληνισμός.

    Τέλος για το εκκλησιαστικό πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική παροικία της Αυστραλίας ο κ.Υπουργός εξέφρασε τη θέληση της κυβέρνησης να προσφέρει τις καλές υπηρεσίες της, αλλά υπογράμμισε οτι πρέπει κυρίως η ίδια η παροικία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

    [12] ΤΡΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ-ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ 6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

    Την τρίτη της επανέκδοση, μέσα στα τέσσερα τελευταία χρόνια, γνωρίζει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αίγυπτο η ανθολογία των ποιημάτων του Καβάφη, σε μετάφραση του Αντιπροέδρου του αιγυπτιακού Συμβουλίου Επικρατείας, δρ. Ναϊμ Αντία. Τα πρώτα από τα νέα αντίτυπα της επανέκδοσης θα κυκλοφορήσουν στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Συμποσίου Καβάφη, οι εργασίες του οποίου θα αρχίσουν στο Κάϊρο στις 12 Νοεμβρίου και θα συνεχιστούν στην Αλεξάνδρεια από τις 13 μέχρι τις 15 του μήνα.

    Το φετινό Συμπόσιο είναι αφιερωμένο στην παρουσίαση των πορτρέτων του Φαγιούμ από το μεγάλο λεύκωμα που κυκλοφόρησε πρόσφατα, με την επιμέλεια της συγγραφέας Ευφροσύνης Δοξιάδη, και στη νέα Ανθολογία Ελληνικής Ποίησης, που εξέδωσε επίσης πρόσφατα ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καΐρου, καθηγητής Χαμντί Ιμπραχίμ.

    "Από το 6ο Διεθνές Συμπόσιο Καβάφη περιμένουμε να εδραιώσει ακόμη περισσότερο τη γνώση μας για την Καβαφική πολιτεία. Οι διοργανώσεις μας αυτές έχουν καθιερωθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα στην χώρα", τόνισε σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο μορφωτικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού στη Μέση Ανατολή και Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής Καβάφη, Κωστής Μοσκώφ. "Χάρη στο Συμπόσιο, ο Καβάφης είναι ο πιο δημοφιλής ποιητής στον αραβικό κόσμο. Εναν κόσμο, όπου η ποίηση ακόμα μετράει".

    Οπως κάθε χρόνο, το "παρών" στη φετινή διοργάνωση δίνουν diajejqil]moi Ελληνες και ξένοι λογοτέχνες, φιλόλογοι και άνθρωποι των γραμμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, αποσπάσματα από το έργο τους θα διαβάσουν στην Οπερα του Καΐρου οι Ελληνες ποιητές Αντώνης Φωστιέρης, Γεώργιος Κακουλίδης και Γιάννης Υφαντής, οι Αιγύπτιοι Αμέτ Μοάτι Χεγκάζι, Μοχάμεντ Ιμραχίμ, Αμπουσίνα, Φαρούκ Σούσα, Μάλεκ Ασίζ, Ριφαάτ Σαλάαμ, Μοχάμεντ Σουλειμάν, Χάσαν Τίλιμπ, οι Ιρακινοί Ναζίκ Αλ Μαλέικα και Σαντ Γιουσέφ και ο Παλαιστίνιος ποιητής Μαχμούντ Νταρουίς.

    Θέματα σχετικά με τον μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή θα αναπτύξουν οι Εδ. Κίλει από τις ΗΠΑ, Σ. Εντκάουι από τη Μεγάλη Βρετανία, Σαλάχ Αλ Μπιτάρ από τη Συρία, Σοάντ Αλ Σαμπάχ από το Κουβέιτ, οι Αντονις, Γκαμάλ Αμπού Ντιμπ και Νιζάρ Καμπάνι από τη Συρία, και οι Θ. Νιάρχος, Δ.Δασκαλόπουλος, Κ. Σκαλιώρας, Ν. Παπανδρέου και Νίκος Σηφουνάκης.

    Το Διεθνές Συμπόσιο Καβάφη θεσπίσθηκε από το Μορφωτικό Τμήμα της ελληνικής πρεσβείας το 1991, ως ετήσιος θεσμός, και από το 1993 συνδιοργανωτές είναι το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού μέσω του γραφείου Μέσης Ανατολής και η Διεθνής Επιτροπή Καβάφη. Την ευθύνη της διοργάνωσης, που τελεί υπό την αιγίδα του Αιγυπτιακού υπουργείου Πολιτισμού, φέρει ο κ. Μοσκώφ.

    [13] ΌΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΤΙΜΩΡΗΘΗΚΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΘΗΚΕ Ο "ΣΦΑΓΕΑΣ" ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕΡΤΕΝ

    Ο "σφαγέας" των Εβραίων , ο Γερμανός στρατιωτικός διοικητής της Θεσσαλονίκης Μέρτεν, όχι μόνο απαλλάχτηκε από την ποινή του αλλά και επιπλέον αποζημιώθηκε από την γερμανική κυβέρνηση για το διάστημα που έμεινε φυλακισμένος στην Ελλάδα. Την αποκάλυψη αυτή έκανε η ιστορικός του πανεπιστημίου του Βερολίνου, Σούζαν Σοφία Σπηλιώτη, στη διάρκεια του Γ΄ Συμποσίου Ιστορίας με θέμα "Οι Εβραίοι της Ελλάδας στην Κατοχή", που διοργάνωσε η Εταιρεία Μελέτης Ελληνικού Εβραϊσμού.

    Σημειώνεται ότι ο Μέρτεν είχε συλληφθεί το 1957, όταν ήρθε στην Ελλάδα για να καταθέσει σε μία δίκη, και δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 25ετή κάθειρξη ως εγκληματίας πολέμου στις 5 Μαρτίου του 1959. Όμως, όπως επισήμανε η κ Σπηλιώτη , που το θέμα της εισήγησής της ήταν "Μία πολιτική υπόθεση: Η δίκη του Μέρτεν 1957-1958 και οι ελληνογερμανικές σχέσεις", η καταδίκη αυτή απέβλεπε μόνο στα να καθησυχάσει την κοινή γνώμη και να δείξει ότι το ελληνικό κράτος ήταν διατεθειμένο να τιμωρήσει τους εγκληματίες πολέμου. "Αυτό όμως ήταν μόνο η εξωτερική εικόνα" συνέχισε η ομιλήτρια τονίζοντας ότι από τη στιγμή ακόμη που ανακοινώθηκε η καταδίκη του Μέρτεν ήταν δεδομένο ότι θα αμνηστευτεί και θα παραδοθεί στη Γερμανία.

    "Η κατάλληλη στιγμή για την απελευθέρωση του Μέρτεν ήρθε τον Μάιο του 1959 με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για αποζημιώσεις που θα κατέβαλε η Γερμανία. Στις 3 Νοεμβρίου του ΄59 τέθηκε σε ισχύ το νομοθετικό διάταγμα περί τροποποίησης της νομοθεσίας για τα εγκλημάτα πολέμου και στις 5 Νοεμβρίου ο Μέρτεν έφυγε αθόρυβα για τη Γερμανία. Η ποινική δίωξη του στη Γερμανία είχε ανασταλεί και το 1968 το έγκλημά του είχε παραγραφεί λόγω έλλειψης στοιχείων. Για δε την παραμονή του στις ελληνικές φυλακές η γερμανική κυβέρνηση του κατέβαλε αποζημίωση" συνέχισε η κ Spgki~tg. Πάντως, μετά την αναστολή της ποινής του Μέρτεν και τη διακριτική διαφυγή του στην πατρίδα του, σημείωσε η κ.Σπηλιώτη, δεν υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις ή διαδηλώσεις από τους γερμανοεβραίους. Μόνο ένα επίσημο όργανο αντέδρασε, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εβραίων. Η κ.Σπηλιώτη, συγκεντρώνοντας υλικό γύρω από την περίπτωση του Μέρτεν, τον περιγράφει ως άνθρωπο, που αν και ήταν ένας απλός στρατιωτικός διοικητής, ασκούσε το δικαίωμά του με τόση αυθαιρεσία, που οι Θεσσαλονικείς είχαν φτάσει στο σημείο να πιστεύουν ότι ήταν ανώτατος άρχων. Ήταν επιπλέον αφερέγγυος και σκληρός.

    "Στη Γερμανία κανείς δεν θυμάται πλέον τον Μέρτεν, κανείς δεν συζητάει για τα εγκλήματά του κατά των Εβραίων, κανείς δεν ενδιαφέρεται. Για τους Γερμανούς δεν υπάρχει. Χρειάστηκε να έρθω στην Ελλάδα για να μπορέσω να αξιοποιήσω τα αποτελέσματα της έρευνας και της εργασίας μου πάνω στον Μέρτεν", είπε στο ΜΠΕ η εισηγήτρια υπενθυμίζοντας ότι ο Μέρτεν έχει πεθάνει το 1976. Παράλληλα επισήμανε ότι μόλις το καλοκαίρι του 1990 άνοιξαν τα γερμανικά αρχεία από τα οποία προκύπτει ότι υπήρχε μία γερμανική υπηρεσία που αναλάμβανε τη νομική υποστήριξη των εγκληματιών πολέμου. Σύμφωνα με την κ Σπηλιώτη στα αρχεία του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών υπάρχουν 80 φάκελοι εκ των οποίων οι 78 περιέχουν στοιχεία για εγκληματίες πολέμου που καταχωρούνται ανά χώρα και οι άλλοι 2 φάκελοι αναφέρονται σε πρόσωπα εκ των οποίων ο ένας στον Μέρτεν.

    [14] ΠΕΝΤΕ ΚΙΝΗΤΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΜΑΘ ΣΕ ΙΣΑΡΙΘΜΟΥΣ ΑΚΡΙΤΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ

    Πέντε κινητές ιατρικές μονάδες Προληπτικής Ιατρικής στέλνει το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης σε νοσοκομεία ισάριθμων νομών της περιοχής ευθύνης του για τη συστηματική παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων των παραμεθορίων και απομακρυσμένων περιοχών.

    Πρόκειται για πέντε πλήρως εξοπλισμένα τεχνικά και ιατρικά οχήματα που θα παραδώσει εντός του Σαββατοκύριακου ο Υπουργός Φίλιππος Πετσάλνικος στα νομαρχιακά νοσοκομεία Γρεβενών, Φλώρινας, Καστοριάς, Δράμας, ενώ ήδη εδώ και τρεις εβδομάδες δόθηκε στην Κομοτηνή.

    Κάθε όχημα κόστισε 20 εκατομμύρια που καλύφθηκαν από κονδύλια του ΥΜΑΘ, ενώ το λειτουργικό κόστος τους που δεν θα ξεπερνά τα 2 εκ.ετησίως θα καλύπτεται από το αρμόδιο νοσοκομείο.

    Ο κ.Υπουργός ενημέρωσε για την πρόθεση του να επεκτείνει το Πρόγραμμα και σε άλλους νομούς, εξηγώντας οτι η Θράκη έχει καλυφθεί αφού ο νομός Εβρου καλύπτεται από τις νοσοκομειακές μονάδες, ενώ στην Ξάνθη εφαρμόζεται το πρότυπο πρόγραμμα του Δ' Σώματος Στρατού.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΕΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Τη διαβεβαίωση ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα ανεχθεί πιέσεις για το θέμα της ενταξιακής διαδικασίας της Κυπρου και δεν θα δοθεί dija_yla βέτο σε καμια χώρα μη μέλος της Ενωσης", έδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας,αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, δρ.Βέρνερ Χόγιερ απαντώντας από του βήματος της ομοσπονδιακής βουλής σε επερωτήσεις που κατέθεσαν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κόμματος SPD.

    Ο κ.Χόγιερ επισήμανε τον ήδη, όπως είπε, προχωρημένο διάλογο της προετοιμασίας και τη συμμετοχή της Κύπρου σε συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και τη χρηματοδότησή της από τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την υλοποίηση της προενταξιακής της στρατηγικής.

    Οσον αφορά το ενδιαφέρον της Γερμανίας για την επίλυση του προβλήματος της Κυπρου ο κ.Χόγιερ ανέφερε ότι αναμένεται στη Βόννη ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Χαν Σιου Τζιου με τον οποίο θα γίνει "σε βάθος ανταλλαγή απόψεων για τρόπους προώθησης λύσης του θέματος".

    Σχετικά με τα τραγικά επεισόδια που συνέβησαν στην Κύπρο και είχαν ως αποτέλεσμα τις δολοφονίες Ελληνοκυπρίων, ο κ.Χογιερ υπογραμμίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση "τα είχε ξεκάθαρα καταδικάσει", εξέφρασε την ευχή όπως η ταύτιση των απόψεων που παρατηρήθηκε στην περίπτωση αυτή στα πλαίσια της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνεχιστεί και σε άλλες περιπτώσεις.

    [16] ΣΕ ΠΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΤΗΣ TWA ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΙΟΥΛΙΟ

    Σε πύραυλο του πολεμικού ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών οφείλεται τελικά η πτώση του μοιραίου αεροσκάφους της ΤWΑ ,που συνετρίβη τον περασμένο Ιούλιο, ενώ πετούσε πάνω απο τις αμερικανικές ακτές,παρασύροντας στο θάνατο 230 επιβάτες.

    Αυτό δήλωσε ο πρώην σύμβουλος επι προεδρίας Τζον Κέννεντι, Π.Σάλιτζερ, απευθυνόμενος σε περίπου 100 αξιωματούχους αεροπορικών εταιρειών απο 20 χώρες, που συμμετέχουν σε συνέδριο στη Νίκαια της Γαλλίας.Ο Σάλιτζερ δήλωσε πώς ένας πράκτορας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών του παρέδωσε στο Παρίσι ένα έγγραφο που αποδεικνύει ότι το μοιραίο αεροσκάφος εισήλθε σε εναέριο τομέα, στον οποίο εκτελούσε πυραυλικές ασκήσεις το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

    "Το αεροσκάφος της TWA δεν ήταν στόχος κάποιας επίθεσης.Καταρρίφθηκε απο πύραυλο που εκτοξεύθηκε απο αμερικανικό πολεμικό σκάφος" υποστήριξε ο Σάλιτζερ και επέμεινε πώς "η αλήθεια πρέπει να αποκαλυφθεί".

    Χθές βράδυ στην Ουάσιγκτον ,εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού στο Πεντάγωνο διέψευσε την υπόθεση κατάρριψης του αεροσκάφους απο αμερικανικό πύραυλο.Τους ισχυρισμούς του Σάλιτζερ απέρριψε και εκπρόσωπος του FBI που πρόσθεσε πώς κανένα στοιχείο της έρευνας "δε συνηγορεί ότι το μοιραίο αεροσκάφος καταρρίφθηκε απο φιλικό αεροσκάφος".

    [17] ΤΟΝ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Τον πλήρη έλεγχο του εθνικού εναέριου χώρου ανέλαβε σήμερα τα ξημερώματα η Υπηρεσία Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας της ΠΓΔΜ.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, στο εξής η σκοπιανή υπηρεσία θα ελέγχει και τις πτήσεις αεροπλάνων που πραγματοποιούνται σε ύψος άνω των 7.000 μέτρων και οι οποίες μέχρι χθες υπάγονταν στον έλεγχο της αντίστοιχης υπηρεσίας του Βελιγραδίου.

    Για την προμήθεια του τεχνολογικού εξοπλισμού, που επέτρεψε στην Υπηρεσία Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας της ΠΓΔΜ να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του εθνικού εναέριου χώρου, δαπανήθηκαν 17,5 εκατομμύρια δολάρια. Από αυτά τα 14,5 εκατομμύρια δολάρια χορήγησε με τη μορφή δανείου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, ενώ τα 3 εκατομμύρια δολάρια χορηγήθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    [18] ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΞΙΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ

    Το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία αξίωσε ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Rudolf Scharping κατά τη συνάντησή του με τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στη Βόννη, όπου ο Τουρκος Πρόεδρος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη.

    Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του SPD, αναφέρεται ότι ο R.Scharping εξέθεσε στον κ.Ντεμιρέλ συγκεκριμένες περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία όπως των φυλακισμένων Κούρδων βουλευτών, του γνωστού συγγραφέα Γιασέρ Κεμάλ και του συνθέτη Σανάρ Γιουρνταταπάν ο οποίος συνελήφθη πρόσφατα από τις τουρκικές αρχές.

    Στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και στη στασιμότητα που παρατηρείται στη διαδικασία του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας αναφέρθηκε κατά τις συνομιλίες που είχε με τον κ.Ντεμιρέλ και ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας "Συμμαχία 90/Πράσινοι" Joschka Fischer. Οπως δε δήλωσε ο τουρκικής καταγωγής βουλευτής των Πρασίνων Cem Ozdemir, που ήταν παρών στην συναντηση, η αντιπροσωπεία του κόμματός του δεν κατόρθωσε να αποσπάσει συγκεκριμένες υποσχέσεις από τον Τουρκο Πρόεδρο στα ανθρωπιστικά θέματα που εθίγησαν.

    [19] ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΣΑΖΩΦ ΣΕ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΕ Ο ΜΠΟΡΙΣ ΓΙΕΛΤΣΙΝ

    Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν μεταφέρθηκε σήμερα από το Καρδιολογικό Κέντρο Τσάζωφ της Μόσχας σε κεντρική κλινική της ρωσικής πρωτεύουσας. Η σημαντική βελτίωση που παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του, μετά την εγχείρηση πενταπλού μπάι-μπας στην οποία υποβλήθηκε, όπως δήλωσαν θεράποντες ιατροί, επέτρεψαν τη μεταφορά του στην κλινική.

    Ο Γιέλτσιν ο οποίος υποβλήθηκε πριν απο τρεις ημέρες σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, εξέπληξε τους θεράποντες ιατρούς από την θεαματική, οπως τη χαρακτήρισαν, μετεγχειρητική εξέλιξη της υγείας του, που επιβεβαιώθηκε και από το γεγονός ότι χθες ο Ρώσος πρόεδρος ανέλαβε τις προεδρικές του εξουσίες τις οποίες είχε μεταβιβάσει πριν την εγχείρηση, στον πρωθυπουργό Βίκτωρ Τσερνομίρντιν.

    [20] ΣΕ ΕΝΤΟΝΑ ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ F-16

    Σε έντονα διαβήματα διαμαρτυρίας προέβησαν οι κυπριακές αρχές εξαιτίας των παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Μεγαλονήσου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, που παίρνουν μέρος στην στρατιωτική άσκηση "Ταύρος".

    Χθες, τέσσερα τουρκικά F-16 πέταξαν από τη μία άκρη της Κύπρου στην άλλη, ενώ στη συνέχεια της άσκησης αναμένονται και άλλες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της. Στο μεταξύ, πολεμικά σκάφη της Τουρκίας βρίσκονται μέσα στα χωρικά ύδατα της Μεγαλονήσου.

    [21] ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΧΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΣΙΑΣ

    Προσωρινό χαρακτήρα έχει η απόφαση των τουρκοκυπριακών αρχών που αφορά στη διακίνηση των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων της Καρπασίας ή των Μαρωνιτών.

    Όπως δήλωσε ο λεγόμενος "υφυπουργός" Εξωτερικών και Αμυνας του ψευδοκράτους, Αϊτουγκ Πλουμερ, η απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να μην παρεμποδίσει τη διακίνηση των εκγλωβισμένων ελήφθη σε ένδειξη καλής θέλησης αλλά όπως υπογράμμισε "η απόφαση αυτή θα επανεξεταστεί την ερχόμενη Δευτέρα".

    Λίγο νωρίτερα πάντως, ο εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Βαλεντεμάρ Ροκοσιέφσκι είχε δηλώσει ότι οι τουρκικές αρχές διαβεβαίωσαν ανώτερο αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών ότι δεν θα εμπόδιζαν τη διακίνηση των εγκλωβισμένων.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 8 November 1996 - 12:30:19