Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency News In Greek (96-11-01)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 1 Νοεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ - Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ - Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ

  • [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΟΛΟΙ

  • [03] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • [04] 400.000 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • [05] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

  • [06] Ε.ΠΑΠΑΖΩΗ: ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΘΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΝΤΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

  • [07] ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥΣ ΝΑΥΛΟΥΣ Η "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ"

  • [08] ΚΑΙ ΜΕΣΩ INTERNET ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

  • [09] ΜΕ ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ "ΥΓΕΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ"

  • [10] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ Ο Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

  • [11] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΙΚ ΡΑΝ

  • [12] ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΟΠΟΛΗΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ

  • [13] ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΕΞΙΚΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

  • [14] ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΟ "Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ" Ο 36ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ

  • [15] Η ΣΥΧΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΥΠΕΡΤΑΣΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [16] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

  • [17] ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [18] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΙΡΑΚΙΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • [19] ΣΕ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ 10ΔΙΣ.ΛΙΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [20] ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΚΙΛΑ ΗΡΩΙΝΗΣ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΟ ΡΟΥΣΣΕ

  • [21] ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ Ο.Η.Ε.

  • [22] ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [23] IΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ - Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ - Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ

    Το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων που καταρτίζει η κυβέρνηση αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαντωνίου και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ. "Συζητήσαμε σήμερα για θέματα και προτάσεις που αφορούν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπως επίσης και για την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Έτσι διαμορφώσαμε τις προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί κανονικά ο προϋπολογισμός τις επόμενες χρονιές" τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα θα εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ και θα υπάρξει αναλυτική παρουσίασή του στη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή.

    [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΟΛΟΙ

    "Η κυβέρνηση έχει σαφή και ξεκάθαρη πολιτική. Η εξωτερική πολιτική είναι μία, είναι πολιτική της κυβέρνησης και αυτήν εφαρμόζουν όλοι" τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της πρότασης του Υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστος Ροζάκη για μορατόριουμ στο Αιγαίο. "Οι απόψεις του κ. Ροζάκη εντάσσονται στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση" είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα στο Αιγαίο δεν είναι οι στρατιωτικές ασκήσεις αλλά η άτακτη στρατιωτική δραστηριότητα της Τουρκίας που δημιουργεί οξύτητα. "Το κλειδί βρίσκεται στην επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα" υπογράμμισε ο κ. Ρέππας.

    [03] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Στο τέλος του μήνα μαζί με τον προϋπολογισμό θα ανακοινωθούν τα μέτρα της κυβέρνησης για την οικονομία.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου.

    Αφορμή για τη δήλωση αυτή του κ. Παπαντωνίου στάθηκε η αντιπαράθεση των πολιτικών κομμάτων στην αρχή της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής.για την οικονομία.

    Ο Μιλτιάδης Εβερτ, ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής τον λόγο, για να καλέσει τον Πρωθυπουργό να απαντήσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα σε ερώτηση που έχει καταθέσει σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα που γράφονται στον t}po πότε θα ληφθούν.

    "Υπάρχει, όπως τόνισε ο κ.Εβερτ, θέμα αναταραχής και σύγχυσης στην ελληνική οικονομία. Το πρόβλημα επείγει. Η παρατεινόμενη φημολογία οδήγησε στην εκροή συναλλάγματος στο εξωτερικό και μόνο την προηγούμενη εβδομάδα έφυγαν 500 εκατ. δολάρια. Ο Πρωθυπουργός, συνέχισε, πρέπει να απαντήσει άμεσα για το τί προτίθεται να κάνει ώστε να σταματήσει αυτή η φημολογία που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ελληνική οικονομία".

    Στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος αφού επισήμανε ότι δεν νοείται εξαγγελία οικονομικής πολιτικής κατά τεμάχια, τόνισε ότι το Σύνταγμα και η πρακτική επιβάλλει η οικονομική πολιτική για τον επόμενο χρόνο να ανακοινώνεται πάντα στο τέλος Νοεμβρίου μαζί με τον προϋπολογισμό.

    Στη συζήτηση παρενέβησαν και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι τόνισαν ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σταματήσει τη φημολογία για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, υπογγραμίζοντας παράλληλα ότι όλη αυτή η παρατεινόμενη φημολογία δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση ηρεμίας της οικονομίας αλλά αντίθετα την επιδεινώνει.

    [04] 400.000 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    "Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη υποδοχή λαθρομεταναστών από τα Βαλκάνια". Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών.

    Σύμφωνα με την προσωπική εκτίμηση του κ. Παπαϊωάννου, ο αριθμός των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα ανέρχεται περίπου στις 400.000, ενώ τόνισε ότι η νομιμοποίηση θα αποτελέσει φράγμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, θα ικανοποιήσει τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και θα δώσει τέλος στην υπερεκμετάλλευση των μεταναστών.

    Η Επιτροπή, η οποία αποτελείται από εμπειρογνώμονες των Υπουργείων Εργασίας, Δημόσιας Τάξης και Εξωτερικών, καθώς και από αντιπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, των συνδικάτων, των εργοδοτών και των εμπόρων, αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της σε τέσσερις μήνες και θα εισηγηθεί στη κυβέρνηση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

    Το σχέδιο αυτό, επισήμανε ο κ. Παπαϊωάννου, θα κατατεθεί σε 15 ημέρες στην ΟΚΕ για διάλογο και κατόπιν θα προωθηθεί για υπογραφή. Βασική ιδέα του σχεδίου αναμένεται να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών.

    Στο σχέδιο αυτό προβλέπεται ο εφοδιασμός των λαθρομεταναστών με δύο κάρτες, παραμονής και προσωρινής άδειας εργασίας, οι οποίες θα ανανεώνονται.

    Πάντως, παραμένουν τα προβλήματα της αντιμετώπισης των μεταναστών που δεν θα ενταχθούν στη διαδικασία νομιμοποίησης, αλλά και του ελέγχου των συνόρων για ρύθμιση της εισόδου άλλων μεταναστών στη χώρα.

    [05] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΑ CIMOUM ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΧΑΡΤΗ

    Το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την περιφερειακή ανασυγκρότηση της χώρας και τον εκσυγχρονισμό όλων των υπηρεσιών του κράτους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

    "Μέσα στο 1997 θα αρχίσει η διαδικασία αναγκαστικής συνένωσης όλων των μικρών δήμων και κοινοτήτων" τόνισε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι "οι επόμενες εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση θα γίνουν με έναν νέο κοινοτικό και δημοτικό χάρτη".

    Ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκος Παπαδόπουλος και οι υφυπουργοί Λουκάς Παπαδήμας και Αναστάσιος Μαντέλης έθεσαν στον πρωθυπουργό θέματα όπως η οικονομική κατάσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης, το ενδεχόμενο συνένωσης κοινοτήτων, οι προσλήψεις στην τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και ζητήματα των δημοσίων υπαλλήλων.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών της χώρας με τους οποίους συζήτησε τις κυβερνητικές προτεραιότητες ενώ τους ζήτησε να συμβάλλουν στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

    [06] Ε.ΠΑΠΑΖΩΗ: ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΘΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΕΝΤΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

    Το υπουργείο Αιγαίου θα δραστηριοποιηθεί έντονα για τη σύνδεση της τουριστικής ανάπτυξης των νησιών με τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Φιλοδοξούμε να κάνουμε το Αιγαίο έναν πολιτισμικό και περιβαλλοντικό πόλο της Μεσογείου και της Ευρώπης. Αυτό τόνισε η υπουργός Αιγαίου, Ελισσάβετ Παπαζώη, σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια δεξίωσης "γνωριμίας με το Αιγαίο" που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 12ης PHILOXENIA.

    Κύριος στόχος του υπουργείου και γενικότερα της πολιτείας, σύμφωνα με την υπουργό, είναι ο ποιοτικός τουρισμός και η τουριστική ανάπτυξη των αιγαιοπελαγίτικων νησιών ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιομορφίες του καθενός. "Εχουμε τα τουριστικώς ανεπτυγμένα νησιά, όπου χρειαζόμαστε ποιοτικές παρεμβάσεις, έχουμε τα μεγάλα νησιά, που έχουν ανάπτυξη αλλά που δε σχετίζεται άμεσα με τον Τουρισμό, όπου χρειαζόμαστε μια μαζική επενδυτική δραστηριότητα. Να θυμίσω ότι περίπου τα 2/3 των ιδιωτικών επενδύσεων του Αιγαίου αφορούν στον Τουρισμό, ενώ στο βόρειο Αιγαίο είναι μόλις το μισό.

    Εχουμε επίσης τα μικρά νησιά και τα εσωτερικά των νησιών, που έχουν καταπληκτικούς παραδοσιακούς οικισμούς και οι οποίοι δεν έχουν ακόμα συνδεθεί με τον τουρισμό", διευκρίνισε η υπουργός.

    Παρά τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο από την Τουρκία σύμφωνα με την κ. Παπαζώη υπάρχει σταθερή αύξηση του τουρισμού, ακόμα και στις περιοχές όπου σημειώνονται οι παραβιάσεις αυτές. "Πολλά πράγματα εξαρτώνται από εμάς τους ίδιους. Υπάρχουν οι εξωτερικοί παράγοντες, ένας από αυτούς είναι οι παραβιάσεις, αλλά πιστεύω ότι αν καταφέρουμε κάθε τουρίστας, κάθε επισκέπτης των νησιών μας να είναι αυτός που θα μας διαφημίσει στο εξωτερικό, τότε έχουμε κερδίσει τη μάχη. Και πιστεύω ότι σε αυτό έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να κάνουμε, δηλαδή σε ό,τι αφορά την ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών. Μεγάλα έργα upodol^r γίνονται, αλλά συνήθως δεν αξιοποιούνται σωστά. Εχουμε πολύ δρόμο να κάνουμε και δεν είναι αυτός ο δρόμος ενός χρόνου. Είναι μιας μεγαλύτερης περιόδου. Ελπίζουμε πάντως ότι το 2000 θα το υποδεχτούμε σωστά από άποψη υποδομής, με ποιοτικά αναβαθμισμένο τον τουρισμό μας", πρόσθεσε η κ. Παπαζώη.

    Η υπουργός Αιγαίου ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα υποβληθεί πρόταση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων των αιγαιοπελαγίτικων νησιών. Η πρόταση αυτή θα αφορά στο πάγωμα κατ'αρχήν των τόκων υπερημερίας και σε διευθέτηση των χρεών σε ένα πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πιθανόν μια δεκαπενταετία.

    "Εχω ήδη κάνει την πρώτη συμφωνία με μία από τις βασικές τράπεζες. Θα ολοκληρώσω τη συμφωνία αυτή και με τις υπόλοιπες τράπεζες και τότε θα είμαι σε θέση να τις ανακοινώσω", δήλωσε η κ. Παπαζώη, σύμφωνα με την οποία η διαδικασία ενδέχεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

    [07] ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥΣ ΝΑΥΛΟΥΣ Η "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ"

    Πριν το τέλος του 1996 θα καθιερώσει νέα γραμμή προς τη Μόσχα η Ολυμπιακή Αεροπορία. Εως την επόμενη άνοιξη -δε- θα προστεθούν πτήσεις προς Βουδαπέστη και Πράγα. Παράλληλα, αυξάνει τα δρομολόγια Θεσσαλονίκης-Αθηνών από 41 σε 66 εβδομαδιαίως, ενώ επαναπρογραμματίζει τα δρομολόγια Θεσσαλονίκης-Μονάχου, προκειμένου να παρέχεται στους Θεσσαλονικείς, και ιδιαίτερα στους επιχειρηματίες, η δυνατότητα αυθημερόν επιστροφής στην πόλη τους.

    Επίσης, προστίθενται τρία δρομολόγια εβδομαδιαίως από Αθήνα προς το Βελιγράδι και το Βουκουρέστι. Συνολικά, οι πτήσεις Αθήνα- Βελιγράδι θα ανέλθουν σε πέντε, και προς Βουκουρέστι σε έξι. Για το άμεσο μέλλον, δε, η εμπορική διεύθυνση της Ολυμπιακής δρομολογεί απευθείας πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη προς Ρώμη, Οδησσό, Κίεβο και Τιφλίδα, καθώς και μία νέα πτήση την εβδομάδα προς Τίρανα (ήδη εκτελούνται δύο εβδομαδιαίως).

    Αλλά, η "επιθετικότητα" του εθνικού μας αερομεταφορέα δε σταματά στη δρομολόγηση νέων πτήσεων. Προκειμένου να σταθεί με αξιώσεις στην οξύτατα ανταγωνιστική αγορά των αερομεταφορών, προσφέρει σειρά ειδικών ναύλων με ιδιαίτερα ελκυστικά τιμολόγια. Συγκεκριμένα, για την περίοδο από 1η Νοεμβρίου 1996 έως και 31η Μαρτίου 1997, προσφέρει ειδικούς φθηνούς ναύλους από και προς 17 προορισμούς (Νέα Υόρκη, Σίδνεϋ, Μελβούρνη, Σάο Πάολο, Ρώμη, Μιλάνο, Παρίσι, Αμστερνταμ, Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη, Λονδίνο, Φραγκφούρτη, Βερολίνο, Στουτγκάρδη, Μόναχο, Ντύσσελντορφ και Κολωνία)

    Επιπλέον, παρέχει έκπτωση 20% για όλους τους επιβάτες που ταξιδεύουν προς Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Χανιά και Κέρκυρα. Την ίδια έκπτωση επί του κανονικού εισιτηρίου, προσφέρει και στους νέους επιβάτες (ηλικίας 12-24 ετών), σε άτομα τρίτης ηλικίας (άνω των 60), καθώς και σε γκρουπ. Αλλά και τα "οικογενειακά" ταξίδια στηρίζει η "Ολυμπιακή": για παράδειγμα, μια οικογένεια με δύο παιδιά (12-20 ετών) που ταξιδεύουν μαζί, τυγχάνουν συνολικής έκπτωσης 44%. Κρίσιμες οι συνεργασίες

    "Η Ολυμπιακή έμεινε έξω από το χορό των συνεργασιών με άλλες aeqopoqij]r εταιρείες. Την ίδια στιγμή, παγκοσμίως -και ιδιαίτερα στην Ευρώπη- η τάση προς αυτή την κατεύθυνση είναι εντονότατη", τόνισε -μιλώντας από τη Θεσσαλονίκη, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 12ης Διεθνούς Εκθεσης Τουρισμού, PHILOXENIA- ο διευθύνων σύμβουλος του εθνικού μας αερομεταφορέα, κ.Καρατζάς. "Το τελευταίο τρίμηνο, πάντως, κάνουμε ισχυρές προσπάθειες να καλύψουμε το χαμένο έδαφος".

    Ηδη, υπογράφηκε συμφωνία με τη "Μπαλκάν", προκειμένου να καθιερωθεί δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Μόσχα μέσω Σόφιας. Υπάρχει δε, προσυμφωνία με τις ουκρανικές αερογραμμές για τη συνεκμετάλλευση της γραμμής Θεσσαλονίκη-Οδησσός-Κίεβο. Σύντομα, υπογράφεται και προσυμφωνία με τις ουγγρικές αερογραμμές για τη συνεκμετάλλευση της γραμμής Βουδαπέστη-Θεσσαλονίκη.

    Στα άμεσα σχέδια της Ολυμπιακής εντάσσεται η δρομολόγηση παρόμοιων συμφωνιών με την αυστραλιανή εταιρεία "Ανσα", την Ινδονησιακή "Γκαρούντα", τις ινδικές αερογραμμές, τη Βραζιλιάνικη "Μπασπ", αλλά και με μια αμερικανική αεροπορική εταιρεία.

    [08] ΚΑΙ ΜΕΣΩ INTERNET ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

    Κρατήσεις ξενοδοχείων και αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο θα μπορούν να κάνουν -μέσω Ιnternet- οι Ελληνες χρήστες του διεθνούς διαδικτύου, από τις αρχές του 1997. Τότε αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ΑΤΗΕΝΑ-ΟΝ LINE, το πρώτο ολοκληρωμένο Internet σύστημα στο χώρο της ελληνικής τουριστικής αγοράς, που υλοποιεί ο ελληνικός τουριστικός κόμβος "Travelling.gr".

    Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν:

    1. να πληροφορούνται για τις τιμές των δωματίων, ενώ θα έχουν λεπτομερή περιγραφή του ξενοδοχείου με φωτογραφίες.

    2. να κάνουν on-line κράτηση

    3. να εκτυπώνουν τα ταξιδιωτικά vouchers

    Εξάλλου, πρόσφατα συνήφθη συμφωνία συνεργασίας του Συνδέσμου των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA) με τον "Travelling.gr". Στο πλαίσιο της συνεργασίας, ο επαγγελματίας του τουρισμού θα μπορεί να έχει ένα δικό του εξειδικευμένο κόμβο στο Internet με όλες τις κατηγορίες πληροφοριών που ενδιαφέρουν την "τουριστική βιομηχανία".

    Σχετική παρουσίαση του web site της "Travelling.gr" πραγματοποιήθηκε, σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 12ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης-PHILOXENIA '96.

    [09] ΜΕ ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ "ΥΓΕΙΩΝ ΠΟΛΕΩΝ"

    Με ένα δισεκατομμύριο δραχμές θα χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Χωροταξίας και Περιβάλλοντος το "Εθνικό Δίκτυο Υγιειών Πόλεων", σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός συντονιστής του ΕΔΥΠ, καθηγητής Αρης Σισσούρας, μετά από την πρωΐνή συνάντηση στη Θεσσαλονίκη των εκπροσώπων των 46 συμμετεχόντων δήμων.

    "Το ΕΔΥΠ από την εποχή ακόμη που συγκροτήθηκε το πακέτο Ντελόρ κατάφερε και ευαισθητοποίησε τον αρμόδιο υπουργό, Κώστα Λαλιώτη, που έκανε προσπάθειες για τη λήψη μέτρων για την amab\hlisg των πόλεων. Τώρα το ΥΠΕΧΩΔΕ προσφέρει ένα δισεκατομμύριο και οι δήμοι πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για το πώς θα αξιοποιηθεί αυτό. Προτάσεις έχουν υποβληθεί και στο Υπουργείο Εσωτερικών, από το οποίο δεν έχουμε προς το παρόν λάβει απάντηση", τόνισε ο κ.Σισσούρας, ο οποίος θα έχει το απόγευμα συνάντηση με τον δήμαρχο Καλαμαριάς, Λάζαρο Λαζαρίδη.

    Στη συνάντηση θα συζητηθεί και θα αναλυθεί η δυνατότητα επέκτασης -και στις άλλες πόλεις-μέλη του ΕΔΥΠ- ορισμένων αποδεδειγμένα αποτελεσματικών και επιτυχημένων προγραμμάτων που εφαρμόζονται στον δήμο Καλαμαριάς.

    "Η Καλαμαριά πρωτοστατεί σε πολλές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με θέματα κοινωνικής προστασίας, αναβάθμισης του περιβάλλοντος και βελτίωσης του επιπέδου ζωής. Βάσει αυτής της παραδοχής θα συζητήσουμε με τον κ.Λαζαρίδη τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ του δήμου και του ΕΔΥΠ, με την αμφίδρομη πάντοτε έννοια", σημείωσε ο κ.Σισσούρας.

    Στη συνάντηση των συντονιστών των δήμων γνωστοποιήθηκε και το γεγονός ότι το Εθνικό δίκτυο πόλεων αποκτά σελίδα στο Ιντερνετ, ούτως ώστε στο μέλλον οι δήμοι-μέλη, αλλά και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να ενημερώνονται γρήγορα και αποτελεσματικά με φωτογραφικό υλικό, διευθύνσεις και αρχεία για τις αλλαγές, τις εξελίξεις και τις βελτιώσεις που συντελούνται.

    Η βελτιωμένη παρουσία της Ελλάδας σε μελλοντικά διεθνή συνέδρια των εκπροσώπων των εθνικών δικτύων πόλεων της Ευρώπης απασχόλησε επίσης τους συμμετέχοντες στη συνάντηση του συμβουλίου των στυντονιστών των 46 δήμων, καθώς σε διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στη Λισσαβώνα, η παρουσία της Τουρκίας ήταν πολύ εντυπωσιακή παρόλο που η γειτονική μας χώρα συμμετείχε μόνο με έναν δήμο.

    Σε ερώτηση για το πόσο διευκόλυνε το έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης η δράση του ΕΔΥΠ, ο κ.Σισσούρας επισήμανε ότι η συνδρομή του δικτύου στην βελτίωση των δήμων της χώρας μας είναι καθοριστική: "Σε σύγκριση με τις ευρωπαΐκές πόλεις βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή από την άποψη της συμμετοχής μεγάλου αριθμού πόλεων στις δραστηριότητες του εθνικού δικτύου".

    Σημειώνεται ότι σημαντική βοήθεια στο Εθνικό δίκτυο "Υγιείς πόλεις" αναμένεται να δώσει το ομώνυμο Ινστιτούτο που πρόκειται σύντομα να λειτουργήσει στη χώρα μας. Σκοπός του θα είναι η κάλυψη της ανάγκης παροχής επιστημονικών συμβούλων και τεκμηρίωσης στις δράσεις των δήμων, καθώς και η εκπαίδευση και κατάρτιση στελεχών.

    [10] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ - ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ Ο Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ

    Οι δυνατότητες ανάπτυξης της εμπορικής συνεργασίας Ελλάδας και Αυστραλίας είναι μεγάλες. Αυτό τονίστηκε στη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα στη Μελβούρνη ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, με τους ομογενείς βουλευτές και γερουσιαστές της Βικτόρια, κ.κ. Δόλλη, Αδριανόπουλο, Θεοφάνους και Πανταζόπουλο, οι οποίοι επεσήμαναν την ανάγκη ύπαρξης Ελληνα εμπορικού ακολούθου στο Προξενείο της Μελβούρνης. Ο κ. Πετσάλνικος βρίσκεται από σήμερα το πρωί στη Μελβούρνη, στο πλαίσιο της ojta^leqgr επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αυστραλία, κατόπιν πρόσκλησης της ομογένειας και κυβερνητικών παραγόντων της Νέας Νότιας Ουαλίας, όπου βρισκόταν χθες και προχθές, και της Βικτόρια.

    Ιδιαίτερα πρόσφορη χαρακτήρισαν οι ομογενείς πολιτικοί την προοπτική συνεργασίας της Αυστραλίας με επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, με στόχο την προώθηση των αυστραλιανών επενδύσεων στα Βαλκάνια και των ελληνικών επιχειρήσεων στην νοτιοανατολική Ασία, που είναι μια τεράστια αγορά.

    Οι τέσσερις βουλευτές αναφέρθηκαν επίσης στα μεγάλα προβλήματα των Ελλήνων της Αυστραλίας, τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, ενώ εξέφρασαν τη θέλησή τους να βοηθήσουν στην προώθηση των εθνικών θεμάτων μέσω της Διεθνούς Διακοινοβουλευτικής Ομάδας και να αξιοποιηθούν σε βάση ισότιμη με τους Ελληνες της Ελλάδας. Ο κ. Δόλλης έφερε μάλιστα ως παράδειγμα για αυτή τη συνεργασία ανάλογες προσπάθειες που έφεραν Αμερικανοί γερουσιαστές με επιτεύγματα, όπως ο κ. Σαρμπάνης που πέτυχε να αποκλείσει τη χορήγηση από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία δύο πολεμικών σκαφών.

    Ο κ. Πετσάλνικος συναντήθηκε επίσης σήμερα με τον Επίσκοπο Δέρβης, Ιεζικιήλ, με Συλλόγους της Καστοριάς, με τον Πρόεδρο του ΣΑΕ Ωκεανίας και τον Γραμματέα του παγκοσμίου ΣΑΕ, Ηλία Ράλλη και Δημήτρη Κωνσταντινίδη, και παρακάθησε σε δείπνο που του παρέθεσε ο Γενικός Πρόξενος, κ. Βέης.

    Το μεσημέρι ο υπουργός παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα ομογενειακά ΜΜΕ, στη διάρκεια της οποίας τόνισε την ανάγκη ενότητας του Ελληνισμού ενόψει της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αυστραλία.

    Σχετικά με την ένταση στις σχέσεις του Αρχιεπισκόπου με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Γιώργο Βέη, ο κ. Πετσάλνικος είπε ότι οι διπλωμάτες δεν έχουν άλλη θέση από τη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης και καθήκον τους είναι να έχουν άριστες σχέσεις με όλους τους φορείς του Ελληνισμού.

    Αύριο ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης θα συναντηθεί με τον πολιτειακό πρωθυπουργό της Βικτόρια, Τζεφ Κέννετ και με ομογενειακούς φορείς, θα επισκεφθεί την ελληνική αγορά του Ωκλυ και θα εγκαινιάσει το κτίριο της Νέας Ενωσης των Χωριών της Φλώρινας. Την Κυριακή ο κ. Πετσάλνικος και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν για την Αδελαϊδα.

    [11] ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΙΚ ΡΑΝ

    Παναυστραλιανή εκστρατεία με στόχο να δοθεί η έγκριση από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας για τη λειτουργία προξενείου της Αυστραλίας στη Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της Νότιας Αυστραλίας, Μάικ Ραν.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ραν τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε οικονομικό και εμπορικό κέντρο των Βαλκανίων και του Ευξείνου Πόντου και γιαυτό η παρουσία της Αυστραλίας στην πόλη με δικό της προξενείο, όπως έχουν κάνει πολλές άλλες χώρες, είναι επιβεβλημένη.

    Ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της Νότιας Αυστραλίας σε συνεργασία με τον υποψήφιο του κόμματος, ομογενή Τομ Κουσταντώνη, ]woum συντάξει σχετικό υπόμνημα, προς υπογραφή όσων ομογενών και Αυστραλών συμφωνούν με την ίδρυση του προξενείου. Το υπόμνημα, μαζί με τις υπογραφές που θα συγκεντρωθούν, θα παραδοθούν στον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    [12] ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΟΠΟΛΗΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ

    Οι εκκλησίες της Μοσχόπολης , στη Βόρεια Ηπειρο, οι πέντε που απέμειναν από τις 20 , αποδείξεις του πολιτιστικού επιπέδου και τhς οικονομικής δύναμης της πόλης με τα λαμπρά τέμπλα , τις τοιχογραφίες αλλά και τις αγιογραφίες παρουσιάστηκαν σήμερα στη διάρκεια του συνεδρίου με θέμα τη Μοσχόπολη που διοργανώνει η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Η ευημερία της Μοσχόπολης προκάλεσε τους Τουρκαλβανούς οι οποίοι την κατέστρεψαν το 1769 ενώ η ολοκληρωτική καταστροφή συντελέστηκε το 1916 με αποτέλεσμα να απομείνουν πέντε εκκλησίες και το καθολικό της μονής του Προδρόμου με τα λιγοστά χαλάσματα των κελιών και των προσκτισμάτων του για να μαρτυρούν στους ταπεινούς προσκυνητές τον πλούτο και τη δόξα της άλλοτε μεγαλούπολης

    Η εξέλιξη και η ακμή της Μοσχόπολης κατά τον 17ο και 18ο αιώνα συμβάδιζε με τον οικοδομικό οργασμό ο οποίος επεκτάθηκε στο χτίσιμο νέων ναών ή στην ανακαίνιση των παλαιών τόνισε στη διάρκεια του συνεδρίου η δρ Ευανθία Κωνσταντίνου-Τέγου- Στεργιάδου προσθέτοντας ότι ύπαρξη των 22 εκκλησιών και παρεκκλησιών καθώς και η λαμπρή μονή του Ιωάννου του Προδρόμου είναι δείγματα του ανεπτυγμένου θρησκευτικού συναισθήματος των κατοίκων της. "Η Μοσχόπολη σεμνύνονταν για τους μεγαλοπρεπείς ναούς της με τα ξυλόγλυπτα τέμπλα και τις τοιχογραφίες έργα εγχώριων καλλιτεχνών. Οι ναοί ήταν χτισμένοι στις δώδεκα συνοικίες της πόλης , οι οποίες έφεραν το όνομα του γενάρχη που εγκαταστάθηκε πρώτος σε αυτές, όπως Σάρσα, Ρούε, ή από τον τόπο προέλευσης των επήλυδων κατοίκων τους , όπως Μετσοβίκι, Σκαμνελίκι" πρόσθεσε η κ Τέγου Στεργιάδου.

    Το 1913 οι εικοσιδύο ναοί της Μοσχόπολης , σώζονταν ακέραιοι με αμύθητο καλλιτεχνικό πλούτο σε εικόνες , λειτουργήματα καθώς και πλούσιες και πολυσύνθετες τοιχογραφίες. "Εκείνο που με έκανε να σταθώ επί ώρας άναυδος είναι τα τέμπλα αυτών , τα λεπτουργήματα από ξύλον καρυδιάς, τα απαστράπτοντα από καθαρό χρυσάφι, τα πολυδαίδαλα τα μοναδικά εκείνα τέμπλα εις τα οποία απεικονίζοντο άνθη όλων των ειδών και όλο το βασίλειον των ζώων με λεπτότητα, με χάριν και συμμετρίαν θαυμασίαν" έγραφε ο ιερομόναχος Καλλίμαχος στο περιοδικό Παναθήναιον τον Απρίλιο του 1913.

    Η αρχαιότερη εκκλησία της Μοσχόπολης, σύμφωνα με την κ Τέγου Στεργιάδου ήταν της Αγίας Παρασκευής, που σήμερα στη θέση της υπάρχουν μόνο ερείπια. Η εκκλησία αυτή , που είναι αδύνατο να χρονολογηθεί γιατί καταστράφηκε η επιγραφή που δέσποζε στο εσωτερικό της κυρίας εισόδου καταστράφηκε από τους Τουρκαλβανούς το 1769. Αργότερα ανακαινίστηκε, κατόρθωσε να σωθεί μέχρι τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο γιατί χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο αλλά δυστυχώς δεν άντεξε στη φθορά του χρόνου με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ερειπωμένη.

    Στη συνοικία Σάρτσα είχε κτιστεί το 1712 η εκκλησία της κοίμησης της Θεοτόκου που σώζεται μέχρι σήμερα και είναι μία από τις μεγαλύτερες μεταβυζαντινές τρίκλιτες βασιλικές χωρητικότητας ejatomt\dym πιστών. Το εσωτερικό του ναού ήταν διακοσμημένο με τοιχογραφίες και δεσποτικές εικόνες που ήταν τοποθετημένες στο επιχρυσωμένο τέμπλο ενώ ένας ξυλόγλυπτος επιχρυσωμένος θόλος κάλυπτε την Αγία Τράπεζα. Μέσα στο ιερό υπήρχε κρύπτη όπου φυλαγόταν ένα σταυρός κοσμημένος με πολύτιμους λίθους που στο εσωτερικό του έφερε τίμιο ξύλο. Ο σταυρός αυτός έφτασε στα χέρια κάποιου εξωμότη κατά την καταστροφή της Μοσχόπολης το 1916 ο οποίος τον εκποίησε έναντι σημαντικού ποσού στην Ιταλία.

    Ανατολικά του ναού της Παναγίας ήταν κτισμένο το παρεκκλήσι των Αγίων Αναργύρων και στο βόρειο άκρο της ίδιας εκκλησίας το παρεκκλήσι της Αγίας Μαρίνας μέσα στο οποίο υπήρχε κρύπτη όπου φυλαγόνταν τα κειμήλια των δύο εκκλησιών. Δυστυχώς όμως οι καταστροφείς της Μοσχόπολης το 1916 γνώριζαν την κρύπτη και αφαίρεσαν από εκεί ότι πολύτιμο υπήρχε.

    Ο ναός του Αγίου Νικολάου που σώζεται σήμερα είχε κτιστεί το 1721 και ήταν ένας από τους λαμπρότερους της πόλης. Κατά την πυρκαγιά του 1916 τότε που με κίνδυνο της ζωής τους οι Μοσχοπολίτες έσωσαν την εκκλησία χωρίς να μπορέσουν να αποτρέψουν τη λεηλασία της κλάπηκε το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του ναού. Η εκκλησία των Ταξιαρχών που θεμελιώθηκε το 1720, σώζεται μέχρι σήμερα σε κακή κατάσταση. Μία από τις πέντε εκκλησίες που γλύτωσαν την καταστροφή είναι του Αγίου Αθανασίου που κτίστηκε το 1724.

    Από τις καταστροφές γλύτωσε και το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου που βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας από τη Μοσχόπολη. Ο αρχιτέκτονας Πύρρος Θόμος παρουσίασε ώς το αρχαιότερο σωζόμενο μνημείο το καθολικό της μονής αυτής. Σήμερα λίγα έχουν απομείνει από την παλιά όψη της μονής . Παλιές φωτογραφίες όμως δίνουν μια πλήρη αναπαράσταση της μονής. Σύμφωνα με την επιγραφή η ανέγερση χρονολογείται στο 1632 και η εικονογράφιση στο 1659 .

    [13] ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΕΞΙΚΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

    Μια μεγάλη σειρά ελληνικών λεξικών, από την αρχή της τυπογραφίας μέχρι σήμερα, που προέρχεται από το αρχείο του καθηγητή Δ. Γεωργακά, έχει στην κατοχή του από τις 30 Οκτωβρίου το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας χάρη στη δωρεά της χήρας του καθηγητή Γεωργακά. Ο Δ. Γεργακάς με τη λημματογραφική ταξινόμηση και την ορθογραφική τακτοποίηση του πρωτογενούς υλικού του αρχείου του τεκμηρίωσε με αδιάβλητο επιστημονικό τρόπο ότι ο αριθμός των λέξων- λημμάτων της σημερινής καλλιεργημένης ελληνικής προσεγγίζει τις 450.000 λέξεις και δεν υπολείπεται της αγγλικής που θεωρείται από τις πλουσιότερες σύγχρονες γλώσσες , από την οποία δανειοδοτούνται όσες γλώσσες έχουν διαβεί ή τώρα διαβαίνουν το κατώφλι της τεχνολογίας και του σύγχρονου πολιτισμού.

    Το αρχείο Γεωργακά περιλαμβάνει μια μοναδική στον κόσμο αποδελτίωση της νεοελληνικής γραμματείας με 2,5 εκατομμύρια δελτία με επίλεκτα χωρία από τη λογοτεχνία και τις επιστήμες από τον Μακρυγιάννη ως τον ημερήσιο τύπο του Ιανουαρίου 1990. Σημειώνεται ότι τίποτα ανάλογό του δεν έχει επιδείξει για την ελληνική γλώσσα ούτε ελληνικό ούτε ξένο πανεπιστημιακό ή ακαδημαϊκό ίδρυμα.

    Βάσει του αρχείου του ο καθηγητής Γεωργακάς και το επιτελείο του πρόλαβαν να συντάξουν περίπου το ένα έκτο ενός λεξικού της m]ar ελληνικής με ερμηνεύματα στην αγγλική. Το τμήμα αυτό παρέμεινε ανέκδοτο. Το τμήμα λεξικογραφίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας με τη χορηγία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού προβαίνει στην άμεση έκδοση των δύο πρώτων τόμων του λεξικού έκτασης 7.000 δακτυλόγραφων σελίδων και συνάμα προωθεί με ελληνική και ξένη επιστημονική συνεργασία την ολοκλήρωση της σύνταξης του εθνικού λεξικού. Ενα τέτοιο λεξικό , χάρη στη χρήση της αγγλικής ως ερμηνευτικής γλώσσας του, θα εξασφάλιζε με εγγυημένο τρόπο διεθνή προσβασιμότητα στη γλώσσα μας.

    Προγραμματίζονται επίσης ξεχωριστή έκδοση σε CD-ROM του ίδιου του πρωτογενούς υλικού των δελτίων , καθώς και η σύνταξη και έκδοση επίτομου λεξικού της μεσαιωνικής ελληνικής, βάσει του πολύτομου λεξικού Κριαρά. Για την αρτιότερη προετοιμασία και τον συντονισμό των ανωτέρω επιδιώξεων στην περιοχή ιδίως της ηλεκτρονικής λεξικογραφίας προγραμματίζεται για το 1997 διεθνές συνέδριο εργασίας με θέμα την αρχαία, μεσαιωνική και νέα ελληνική λεξικογραφία.

    [14] ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΟ "Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ" Ο 36ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΚΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ

    Πέθανε το πρωί στο νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης ο 36χρονος Αθανάσιος Τσοπανικολίδης, ο οποίος χθες το βράδυ υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση καρδιάς και πνευμόνων.

    Επρόκειτο για την 1η στην Ελλάδα επιχείρηση αντιμετώπισης της εκ γενετής συγγενούς καρδιοπάθειας που θεωρείται ανεγχείρητη. Φαίνεται ότι ο ταλαιπωρημένος οργανισμός του λήπτη δεν άντεξε το μόσχευμα.

    Στο μεταξύ ικανοποιητικά εξελίσσεται η υγεία του 52χρονου Αντώνη Στάρχου, που έπασχε από κίρρωση και υποβλήθηκε τα ξημερώματα σε μεταμόσχευση ήπατος στο "Ιπποκράτειο" νοσοκομείο.

    Στο ίδιο νοσοκομείο έγινε το πρωί η μεταμόσχευση νεφρών στη Διαμάντω Γκιαρζή, 50 χρόνων, ενώ στην διαδικασία επιλογής του δεύτερου λήπτη νεφρού βρίσκονται οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου.

    Δότρια των οργάνων είναι η 23χρονη από τα Γιαννιτσά, η οποία τραυματίστηκε θανάσιμα πέφτοντας από μεγάλο ύψος.

    [15] Η ΣΥΧΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΥΠΕΡΤΑΣΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗ ΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ

    ''Η υπέρταση θεωρείται πλέον ως ένας βασικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη στεφανιαίας και εγκεφαλικής αγγειακής νόσου, και η συχνή διακοπή της αντιυπερτασιακής θεραπείας από τους ασθενείς, λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών, συνεπάγεται σημαντική αύξηση της νοσηρότητας''.

    Τα παραπάνω επισήμανε ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γαβράς, υπεύθυνος του τμήματος υπέρτασης και αθηροσκλήρωσης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της επιστημονικής ημερίδας που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη, η Α' Παθολογική Κλινική του Α.Π.Θ., με θέμα: ''Η εξέλιξη της αντιυπερτασικής Αγωγής στη Δεκαετία του '90''.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, παρά την αποδοχή της υπέρτασης ως βασικού παράγοντα κινδύνου για καρδιοαγγειακό επεισόδιο, πάρα πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία της βρίσκεται σήμερα σε πολύ μικρότερο ποσοστό από το αναμενόμενο.

    Ένας παράγοντας ο οποίος θα μπορούσε σίγουρα να επηρεάσει τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία, είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες των παραδοσιακών αντιυπερτασικών φαρμάκων, σημείωσε ο κ. Γαβράς.

    Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα δύο μεγάλων μελετών που έγιναν στην Αγγλία και στις ΗΠΑ, οι οποίες έδειξαν ξεκάθαρα την ανάγκη μίας νέας θεραπευτικής αντιμετώπισης για μία ορισμένη κατηγορία ασθενών. Η θεραπεία αυτή θα μπορεί να βελτιώσει το προφίλ ασφάλειας και ανεκτικότητας, να χορηγείται μία φορά την ημέρα και να παρέχει ήπιο 24ωρο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

    Σήμερα, συνέχισε, μετά από έρευνα πολλών ετών, κλινικές μελέτες έδειξαν ότι μία νέα κατηγορία ουσιών, γνωστή ως ανταγωνιστές της αγγειοτασίνης ΙΙ, με κύριο εκπρόσωπο τη λοζαρτάνη, έχει πολύ καλά αποτελέσματα, γίνεται πολύ καλά ανεκτή, γεγονός το οποίο βοηθά τους γιατρούς να αυξήσουν τη συμμόρφωση των υπερτασικών ασθενών.

    Η αγγειοτασίνη ΙΙ, είναι μία ισχυρή ορμόνη, η οποία αυξάνει την αρτηριακή πίεση και η υπερπαραγωγή της οποίας μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοπάθεια, αγγειοεγκεφαλικά επεισόδια και βλάβη των νεφρών.

    Η λοζαρτάνη, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αντιυπερτασικές θεραπείες, δεσμεύει τον υποδοχέα της αγγειοτασίνης ΙΙ, ο οποίος ελέγχει όλες τις γνωστές καρδιοαγγειακές επιδράσεις της ορμόνης.

    Η αποτελεσματικότητα και ανεκτικότητα της ουσίας λοζαρτάνη, που κυκλοφορεί σε 50 χώρες καθώς και στην Ελλάδα, έχει αποδειχτεί σε ευρείες διεθνείς κλινικές μελέτες και έχει χορηγηθεί σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ασθενείς.

    Η συνολική συχνότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών που παρουσιάστηκαν στις μελέτες, τόνισε ο κ. Γαβράς, ήταν στην πραγματικότητα παρόμοια με εκείνη που παρατηρείται με το εικονικό φάρμακο.

    Κατέληξε λέγοντας πως επέκταση των κλινικών μελετών που συνεχίζονται εδώ και ένα χρόνο, συνεχίζουν να δείχνουν ότι η ουσία λοζαρτάνη έχει ένα εξαιρετικό προφίλ ασφαλείας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [16] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

    Μεγάλη δημοσιότητα δίνουν τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ στην επίσκεψη του Ελληνα Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα ενεργείας, Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος αναμένεται αύριο στα Σκόπια. Η επίσκεψή του εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας του κ.Παπουτσή σε Αλβανία και ΠΓΔΜ προκειμένου να συζητήσει τις δυνατότητες συνεργασίας των δυο χωρών με την Ευρωπαϊκή Ενωση στον τομέα της Ενέργειας.

    "Συγκεκριμένες προτάσεις για συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας με την Ευρωπαϊκή Ενωση φέρνει ο Χρήστος Παπουτσής", είναι ο τίτλος της ημιεπίσημης εφημερίδας "Νόβα Μακεντόνια", η οποία σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες υπογραμμίζει ότι σκοπός της επίσκεψης του Ελληνα Επιτρόπου είναι η κατάθεση μιας σειράς προτάσεων για συνεργασία της ΠΓΔΜ με τον ευρωπαϊκό οργανισμό στον τομέα της ενέργειας.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ, τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τους υπουργούς Οικονομικών, Μπεκιρ Ζουτα και Γιάννε Μιλιοφσκι. Επίσης έχει προγραμματιστεί συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Κρατικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού, των Διϋλιστηρίων των Σκοπίων και του οργανισμου Θέρμανσης.

    Μια από τις προτάσεις του κοινοτικού Επιτροπου, γραφει η εφημερίδα, θα είναι και η σύνδεση της ΠΓΔΜ με το περιφερειακό ενεργειακό κέντρο των παρευξείνιων χωρών. Επίσης, η κατάρτιση μελέτης για την αρτιότερη σύνδεση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης Ελλαδας- ΠΓΔΜ μέσω Μοναστηρίου καθώς και πρόταση για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου μέσω Τετόβου στην Αλβανία.

    Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκτιμά η εφημερίδα, θα είναι η συζήτηση της πρότασης για χρησιμοποίηση ορισμένων μονάδων των Διϋλιστηρίων των Σκοπίων οι οποίες μένουν ανενεργές, από άλλες χωρες καθώς και η πρόταση για την κατασκευή πετρελαιαγωγού Σκοπίων- Θεσσαλονίκης προκειμένου το πετρέλαιο να μεταφέρεται απευθείας απο το λιμάνι της πόλης στα διϋλιστήρια των Σκοπίων.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα "Ντνέβνικ" με τον τίτλο "Ερχεται ο Επίτροπος", υπογραμμίζοντας τις πολλαπλά σημαντικές προτάσεις που θα καταθέσει ο Χρήστος Παπουτσής για την ανάπτυξη της ΠΓΔΜ στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [17] ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    "Η Ελλάδα ως χώρα με παρόμοια οικονομική δομή και γεωγραφικές διαστάσεις θα μπορούσε να είναι σημαντικά πιο αλληλέγγυα από τις υπερδυνάμεις προς την τσεχική Δημοκρατία στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαΐκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ". Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Τσεχικής Δημοκρατίας, κ.Μίλος Ζέλμαν σε συνέντευξή του προς το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Aitiokoc~mtar την άποψή του ο κ. Ζέλμαν σημείωσε ότι "οι υπερδυνάμεις πολλές φορές κατανοούν λίγο τα προβλήματα των μικρών χωρών".

    Ο Πρόεδρος της Τσέχικης Βουλής, αφού επισήμανε ότι η Τσεχία έχει ήδη υποβάλλει αίτηση στην ΕΕ και επιθυμεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, τόνισε ότι με ευχαρίστηση η χώρα του θα δεχόταν τη βοήθεια όλων των χωρών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας στην προσπάθεια αυτή, διευκρινίζοντας ότι μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη θα αρχίσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις.

    Αναφορικά με την προώθηση καλύτερων σχέσεων μεταξύ των κοινοβουλίων Τσεχίας και Ελλάδας, ο κ.Ζέλμαν υπογράμμισε "ότι θα θεωρούσε χρήσιμη την ανταλλαγή κοινοβουλευτικών επισκέψεων και στην επόμενη φάση, τη συνεργασία εξειδικευμένων επιτροπών των δυο κοινοβουλίων όχι μόνο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και στον οικονομικό τομέα".

    Ο κ. Μίλος Ζέλμαν, ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη Κολίν της Τσεχίας το 1944, σπούδασε Οικονομία στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πράγας και προσχώρησε στη διάρκεια της περίφημης "Ανοιξης της Πράγας" το 1968, στο Κομμουνιστικό Κόμμα του Α. Ντούμπσεκ. Στην Επανάσταση του 1989 υπήρξε ενεργό μέλος του Φόρουμ των πολιτών και το 1990 εξελέγη μέλος της Ομοσπονδιακής Βουλής και Πρόεδρος των Επιτροπών Προΰπολογισμού και Σχεδιασμών. Ο κ.Ζέλμαν εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής της Τσεχικής Δημοκρατίας το Φεβρουάριο του 1993, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των παραδοσιακά καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο Τσέχος πολιτικός σημείωσε ότι "βλέπει την καλυτέρευση αυτή τόσο στην εκμετάλλευση της δυναμικότητας της τουριστικής κίνησης, αλλά και γενικότερα της αξιοποίησης του οικονομικού δυναμικού των δύο χωρών. Είμαι πεπεισμένος, δήλωσε, ότι οι άμεσες επαφές μεταξύ των επιχειρηματιών μας με τη βοήθεια των αντιπροσωπευτικών μας οργάνων, αλλά και άλλων οργανισμών έχουν μια δυναμική, η οποία σίγουρα δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς".

    Αναφερόμενος στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο της χώρας του ο κ.Ζέλμαν επισήμανε "ότι είναι παράδοξο πως τα προβλήματα του παρελθόντος επηρεάζουν περισσότερο την πολιτική μας συμπεριφορά και πως αυτό το παρελθόν επηρεάζει τις εξελίξεις στην τσεχική Δημοκρατία, διότι, όπως δήλωσε, ορισμένοι πολιτικοί της κυβέρνησης ακόμη δεν έχουν ξεφύγει από τα στερεότυπα της μπολσεβιστικής σκέψης".

    Κάνοντας τις προβλέψεις του για τα αποτελέσματα των εκλογών στην τσεχική Γερουσία ο Πρόεδρος του Τσεχικού κοινοβουλίου αναφέρθηκε στον καθοριστικό παράγοντα του ποσοστού συμμετοχής στις εκλογές καθώς και στο ενδεχόμενο να προκληθεί σοβαρή πολιτική κρίση, αφού η Γερουσία θα μπορούσε να μπλοκάρει τους νόμους της Βουλής.

    Τέλος ο κ.Ζέμαν, σε ερώτηση σχετικά με τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, ως απαραίτητου όρου για την ομαλή εξέλιξη της Ευρώπης, υπογράμμισε ότι η τσέχικη Δημοκρατία έστειλε στρατιωτική μοναδα της στη Βοσνία για την εκπλήρωση της ειρηνευτικής και ανθρωπιστικής της αποστολής, με στόχο την παρεμπόδιση της συνέχισης του εμφυλίου πολέμου.

    [18] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΙΡΑΚΙΝΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

    Επιστολή της Τανσού Τσιλέρ- απάντηση στις κατηγορίες του Ιράκ ότι η Τουρκία επιβουλεύεται την ακεραιότητα της χώρας, κυκλοφόρησε στον ΟΗΕ σαν έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η κ. Τσιλέρ θεωρεί ότι "η έλλειψη άσκησης πολιτικής εξουσίας στο Β.Ιράκ παράλληλα με τις κατάφωρες επιθέσεις τρομοκρατικών ομάδων από το ιρακινό έδαφος με την διάβαση των τούρκο-ιρακινών συνόρων, καθιστούν αναγκαίες τις τουρκικές στρατιωτικές παρεμβάσεις στο Βόρειο Ιράκ".

    Η Τανσού Τσιλέρ, υποστηρίζει ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική, από την κρίση του Κόλπου αποβλέπει τόσο στην διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας, κυριαρχίας, ανεξαρτησίας και πολιτικής ενότητας του Ιράκ, όσο και στο δικαίωμα του λαού του Ιράκ να καθορίσει το μέλλον του καθώς και στην ελάττωση των αρνητικών οικονομικών συνεπειών και των συνεπειών ασφαλείας για την Τουρκία σε σχέση με τη κατάσταση που έχει προκύψει μετά τον πόλεμο του Κόλπου.

    Επίσης , η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, σύμφωνα με την κ. Τσιλέρ αποβλέπει στην επανασύνδεση του Ιράκ με τη διεθνή κοινότητα μετά την συμμόρφωσή του με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και στην αντιμετώπιση με ικανοποιητικό τρόπο των ανθρωπιστικών αναγκών του ιρακινού λαού.

    [19] ΣΕ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ 10ΔΙΣ.ΛΙΡΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΝΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 10 δισεκατομμυρίων λιρών προς την οικογένεια του δημοσιογράφου Ουγούρ Μουμτζού που δολοφονήθηκε πριν τρία χρόνια καταδικάστηκε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών από το 4ο διοικητικό δικαστήριο της Αγκυρας. Ο Ουγούρ Μουμτζού είχε πέσει θύμα βομβιστικής ενέργειας στις 24 Ιανουαρίου του 1993 και η οικογένεια του είχε καταθέσει αγωγή κατά του υπουργείου εσωτερικών με την κατηγορία ότι δεν μπόρεσε να τον προστατέψει από τους τρομοκράτες και δεν βρήκε τους δράστες της δολοφονίας.

    Η οικογένεια του Μουμτζού ζητούσε αποζημίωση 35 δισεκατομμυρίων λιρών αλλά το δικαστήριο καταδίκασε το υπουργείο Εσωτερικών σε καταβολή 5 δισεκατομμυρίων ως ηθική και άλλων 5 ως υλική αποζημίωση. Το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας και σε περίπτωση που δεν ακυρωθεί η ποινή του δημιουργείται το δεδικασμένο και θα μπορέσουν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις 11.000 θύματα τρομοκρατικών ενεργειών.

    [20] ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΚΙΛΑ ΗΡΩΙΝΗΣ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΟ ΡΟΥΣΣΕ

    Δεκατρία κιλά ηρωίνης προσπάθησαν να μεταφέρουν με το αυτοκίνητό τους στη Γερμανία Τούρκοι μετανάστες.Δεν ξεγέλασαν όμως τους άνδρες της γενικής διεύθυνσης τελωνείων της Βουλγαρίας, που εντόπισαν την ποσότητα του "λευκού θανάτου" κατα τον έλεγχο στη μεθοριακή διάβαση Ρούσσε, στα σύνορα με τη Ρουμανία.

    Απο τη βουλγαρική αστυνομία και τη διεύθυνση τελωνείων δεν ανακοινώθηκε ούτε ο αριθμός των συλληφθέντων ούτε κάποιο άλλο στοιχείο.Οι Τούρκοι μεταφέρθηκαν στη Σόφια και ανακρίνονται.

    [21] ΑΛΛΕΠΑΛΛΗΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ Ο.Η.Ε.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεμήνυσαν χθές στις χώρες -μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι δεν πρόκειται να δεχθούν οποιαδήποτε διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας με την συμμετοχή και άλλων μελών,αν δεν συμπεριλαμβάνονται σ΄αυτά η Γερμανία και η Ιαπωνία.Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τονίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε και η οποία διαβιβάστηκε στην ομάδα εργασίας της Γενικής Συνέλευσης, ότι "μέχρι τώρα συμμετείχαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας χώρες με παγκόσμια πολιτική και οικονομική δύναμη και είχαν τη δυνατότητα να συνεισφέρουν αποτελεσματικά στη διεθνή ειρήνη και στην ασφάλεια".

    Η θέση των ΗΠΑ για τη διεύρυνση των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ότι ο αριθμός τους δεν πρέπει να ξεπεράσει τις 20 χώρες.Πάντως είναι έντονος ο προβληματισμός που επικρατεί μεταξύ των χωρών -μελών της Γενικής Συνέλευσης για την ανάγκη διεύρυνσης του Συμβουλίου Ασφαλείας είτε με μόνιμα είτε με επι θητεία μέλη.Στο πλαίσιο των συζητήσεων και των διαβουλευσεων η Νορβηγία παρουσίασε πρόταση και εκ μέρους των άλλων σκανδιναβικών χωρών, με την οποία προτείνει να δημιουργηθούν πέντε νέες θέσεις μονίμων μελών στο Σ.Α. Στην πρόταση της Νορβηγίας τονίζεται ότι στο διευρυμένο Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να αντικατοπτρίζεται η σημερινή παγκόσμια πολιτική και οικονομική πραγματικότητα, αλλά και τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην παγκόσμια σκηνή.Ετσι, προτείνει απο τις 5 νέες θέσεις των μονίμων μελών να καλύψουν μία χώρα απο την ασία, μία απο την Αφρική και μία απο τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

    Η Ιρλανδία ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση της Νορβηγίας εφόσον στην πεντάδα συμπεριλαμβάνονται η Γερμανία και η Ιαπωνία.

    Ανάμεσα στις προτάσεις που υποβλήθηκαν είναι και η τουρκική, που συμφωνεί με την ιταλική ,ότι πρέπει να αυξηθούν κατα δέκα τα νέα μη μόνιμα μέλη, τα οποία όπως αναφέρει, θα εναλλάσονται απο μια λίστα 30 χωρών, οι οποίες θα έχουν εκλεγεί απο την Γενική Συνέλευση.

    [22] ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Τη χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας να μειώσει τα μηνιαία επιτόκια από το 20% στο 15% και τα ετήσια από το 240% στο 180%, καθώς και να κλείσει οκτώ τράπεζες, σχολιάζει ο Τύπος της Σόφιας.

    Υπενθυμίζεται πως στο τέλος του Σεπτεμβρίου, η Κεντρική Τράπεζα είχε ανεβάσει τα ετήσια επιτόκια από το 118% στο 300%, ενώ στα μέσα Οκτωβρίου, τα μείωσε στο 240%.

    Η εφημερίδα "Κοντινέντ" γράφει ότι σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, στις 9 τράπεζες, τις οποίες η κυβέρνηση Βίντενοφ είχε θέσει υπό καθεστώς ειδικού ελέγχου, τον Σεπτέμβριο, είναι μπλοκαρισμένα 80 δισεκατομμύρια λέβα που ανήκουν σε ιδιώτες και etaiq_er (100 δρχ= 100 λεβα).

    Από την πλευρά της, η εφημερίδα "Τρουντ", παρατηρεί ότι η απόφαση για το κλείσιμο των οκτώ τραπεζών ελήφθη μια μόνο ημέρα πριν φτάσει στη Σόφια η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με επικεφαλής την κ.Αν Μακγκέρκ και ότι μόλις ένα μήνα πριν τραπεζικοί κύκλοι εξέφραζαν ελπίδες για ανάκαμψη των περισσοτέρων από τις 9 τράπεζες, που είχαν τεθεί υπό ειδικό έλεγχο.

    [23] IΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

    Τον πρωτοφανή ισχυρισμό ότι η λύση του "μεγάλου ιστορικού αινίγματος", ο τόπος δηλαδή ταφής του στρατηλάτη Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι πιθανότατα στα Σκόπια, και συγκεκριμένα στο χωριό Μαρβιντσι, διατυπώνεται σε δημοσίευμα της ημιεπίσημης σκοπιανής εφημερίδας "Νόβα Μακεντόνια", που υπογράφει ο Κ.Γιανισλίεφ και προβάλλει πρωτοσέλιδα με τον τίτλο "Ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Μαρβίντσι?!!".

    Αφορμή του δημοσιεύματος ήταν, μια περικεφαλαία Αλεξανδρινής εποχής που παρέδωσε, πριν από ένα μηνα, ένας συλλέκτης στην Υπηρεσία Αρχαιοτήτων αμέσως μετά την ανακάλυψη στα Σκοπια σπείρας αρχαιοκαπήλων στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περίπου 2000 αρχαία αντικείμενα. Την περικεφαλαία είχε αγοράσει αντί ευτελούς τιμής καθώς η σπείρα δεν είχε δώσει μεγάλη σημασία στο "εύρημά της". Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις σκοπιανών αρχαιολόγων, η περικεφαλαία χρονολογείται από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. ενώ ειπώθηκε ότι είναι όμοια με αυτή που ανακαλύφθηκε στη Βεργίνα.Τα αρχαία αντικείμενα προέρχονταν όλα από την αρχαιολογική περιοχή Ισαροτ, που βρίσκεται κοντά στο χωριό Μαρβίντσι, της περιφέρειας Βαλάντοβο.

    Οι εκτιμήσεις αυτές, αλλά και φήμες που, σύμφωνα με τον Γιανισλίεφ, διαδίδονται από τους κατοίκους της περιοχής, ενισχύουν σύμφωνα με τους σκοπιανούς τις πιθανότητες, να βρίσκεται εκεί ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. "Μετά την ανακάλυψη της περικεφαλαίας αλλα και μιας ασπίδας σε έναν από τους τάφους που υπάρχουν στην περιοχή αλλά και τις όλο και πιο συχνές συζητήσεις των κατοίκων είναι πολύ πιθανόν στο νότο της ΠΓΔΜ να βρίσκεται ο αναζητούμενος ανά τον κοσμο τάφος", γράφει χαρακτηριστικά.

    Διατείνεται μάλιστα ότι οι ανακαλύψεις στο χώρο αυτό, προκάλεσαν τις ανησυχίες των Ελληνων αρχαιολόγων γεγονός που επιβεβαιώνεται, όπως ισχυρίζεται, "από τις συχνές και ανεπίσημες επισκέψεις Ελλήνων ειδικών επιστημόνων και συλλεκτών στο Μαρβίντσκι". Οι επισκέψεις αυτές, κατά τον Γιανισλίεφ, "αναθερμαίνουν το μυστήριο του Ισαροτ".

    Κατά τον συντάκτη, η μεταφορά της σορού του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Πέλλα δεν έγινε δυνατή εξαιτίας κακοκαιρίας που είχε τότε ξεσπάσει, και είναι πολύ πιθανόν να ενταφιάστηκε στην περιοχή των Σκοπίων. Το γεγονός ότι στα χωριά βορείως της Πέλλας και νοτίως της ΠΓΔΜ υπάρχουν αρχαίοι οικοισμοί, επαυξάνουν, κατά τον Γιανισλίεφ, τις πιθανότητες, ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου να βρίσκεται εκεί και ενδεχομένως στην περιοχή γύρω από το Μαρβιντσι.

    Οι ισχυρισμοί ενισχύονται κατά τον Γιανισλίεφ και από το γεγονός ότι πριν από μερικές ημέρες, τετραμελής ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής την δρ. Βικτώρια Σοκόλοφσκα του Αρχαιολογικού Μουσείου των Σκοπίων άρχισαν νέες ανασκαφές στην περιοχή όπου είχε βρεθεί ο τάφος με την περικεφαλαία.

    Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι το ανυπόστατο των ισχυρισμών του συντάκτη αποδεικνύουν και οι δηλώσεις του γενικού συντηρητή έργων τέχνης και αρχαιοτήτων της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων της ΠΓΔΜ, ο οποίος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Βέτσερ", όταν είχε ανακαλυφθεί η περικεφαλαία, είχε επισημάνει απλώς ότι θα πρέπει "να πρόκειται για τον τάφο ενός αξιόλογου πολεμιστή" χωρίς να εννοήσει τίποτε παραπάνω.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 1 November 1996 - 12:30:46