Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

SPECIAL REPORT (96-10-10)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 10 Οκτωβρίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ


    ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Τους άξονες της πολιτικής στους οποίους θα κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση, με στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης και ισχυρής Ελλάδας και μιας κοινωνίας ιδεών, αξιών και αρχών, ανέλυσε απόψε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του.

    Ολές οι πρωτοβουλίες, είπε ο κ. Σημίτης, κατευθύνονται "στη διαμόρφωση μιας εθνικής πολιτικής που απαντά ταυτόχρονα στο στόχο της ευρωπαικής ενοποίησης, της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ενεργού προώθησης των εθνικών δικαίων και συμφερόντων και της ανάληψης πρωταγωνιστικού ρόλου στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή μας, είναι οι στόχοι, τους οποίους κατευθύνονται όλες οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα της κυβέρνησης μας".

    Η κυβέρνηση, είπε ο πρωθυπουργός, οργανώνει τη δράση της στους εξής άξονες:

    ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΧΥΡΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    -Στο σημείο αυτό παρατήρησε ότι η Ελλάδα μετέχει στην πρόκληση της ευρωπαικής ενοποίησης, ενώ διευρύνει τις προοπτικές της στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο Κατηγόρησε την Τουρκία ότι έχει μεταβληθεί στον μεγαλύτερο παράγοντα αποσταθεροποίησης στο Αιγαίο, τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή. "Τα ανιστόρητα οράματα της αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είνει εφεύρεση του τουρκικού κατεστημένου για να εκτονώσει τα οξυμένα εσωτερικά προβλήματα της γείτονος χώρας και να αποκτήσει αυξημένο ρόλο στην περιοχή

    -Για το καθεστώς στο Αιγαίο τόνισε ότι είναι πολύτως σαφές. "Το προσδιορίζει η ιστορία χιλιάδων χρόνων. Το προσδιορίζουν με ακρίβεια οι διεθνείς συνθήκες. Η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας δεν τίθενται ούτε σε αμφισβήτηση, ούτε σε διαπραγμάτευση. Εάν η Τουρκία θεωρεί ότι υπάρχουν διαφορές, υπάρχει ανοιχτή η θύρα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Διάλογος ελληνοτουρκικός, για τα θέματα της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, δεν είναι νοητό να υπάρξει. Η συντονισμένη δέσμη πολιτικών αποτροπής κάθε είδους επιβουλής κατά tgr πατρίδας μας έχει ως προυπόθεση τις ισχυρές ένοπλες δυνάμεις. Αποτελούν το θεματοφύλακα της εθνικής μας ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. κεντρικός άξονας της αμυντικής μας στρατηγικής είναι η υψηλή αποτρεπτική μας ικανότητα απέναντι στην τουρκική απειλή".

    -Το Κυπριακό είναι πρόβλημα πρώτιστης προτεραιότητας για την κυβέρνηση , που εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τα Βαλκάνια μέσα από την οποία η Ελλάδα θα αναδειχθεί σε παράγοντα ειρήνης, σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας στη μείζονα περιοχή

    -Ως προς το τις σχέσεις της Ελλάδας με τα Σκόπια, είπε, ότι εξομαλύνθηκαν αυτές με την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας, με την οποία τα Σκόπια υποχρεώθηκαν μεταξύ άλλων να αποδεχθούν ότι το ζήτημα του ονόματος είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων.

    ΓΙΑ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΑΘΕΡΗ, ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΗ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    -Βασικούς στόχους της μακροοικονομικής πολιτικής της κυβλερνησης στα επόμενα χρόνια αποτελούν η περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η μείωση του ελλείμματος του κρατικού τομέα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, όπως προβλέπει το Πρόγραμμα Σύγκλισης, η επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας και η ανάδειξη της κοινωνικής αλληλεγγύης.

    -Η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα στηριχθεί στη συμπίεση των αμοιβών των εργαζομένων. Η εισοδηματική πολιτική εγγυάται εισοδήματα που θα είναι πάνω από τον πληθωρισμό και θα κρατούν την ισορροπία μεταξύ σταθεροποίησης και κοινωνικής συνοχής. Η δικαιότερη κατανομή του εθνικού εισοδήματος και του πλούτου αποτελεί σταθερή επιδίωξη της πολιτικής της κυβέρνησης.

    - Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει στην άρση των φοροαπαλλαγών που εντάσσονται σε μια σαφή και διαπιστωμένη κοινωνική ή αναπτυξιακή λογική. Ουτε θα δεχθεί όμως τη διαιώνιση προνομίων και ευνοιακρατικής μεταχείρισης που αυξάνουν την κοινωνική ανισότητα και δεν έχουν θέση σε ένα σύγχρονο και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

    -Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας θα ενταθούν. Το απαιτεί η κοινωνική δικαιοσύνη και τα νομοσχέδια για την περιστολή των κρατικών δαπανών, τις φοροαπαλλαγές, την αναμόρφωση του τελωνειακού κώδικα και την πάταξη του λαθρεμπορίου συμπεριλαμβάνονται στα άμεσα μέτρα της κυβέρνησης, η οποία θα εξετάσει με ιδιάιτερη προσοχή τα προβλήματα που συνδέονται με την εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων, ώστε να προωθηθούν εφικτές λύσεις που θα βελτιώνουν το σύστημα και θα αίρουν υπαρκτές αδικίες.

    -Η πολιτική των αποκρατικοποιήσεων θα προχωρήσει με γνώμονα την αναπτυξιακή προοπτική των επιχειρήσεων, την αξιοπιστία των επενδυτών, τη διασφάλιση όσων γίνεται περισσότερων θέσεων εργασίας, με παράλληλη καθιέρωση μέτρων κοινωνικής προστασίας. Οι προσπάθειες σε σχέση με τον ΟΤΕ, τη ΔΕΠ, μικρές Τράπεζες, θυγατρικές Τραπεζών και άλλους Οργανισμούς θα συνεχιστούν.

    -Για την ύπαιθρο έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων με ολοκληρωμένη περιφερειακή και τοπική διάσταση. Μέσα από το Β' ΚΠΣ διατίθενται πόροι ύψους 2,7 τρις δραχμών για τις περιφέρειες, τη γεωργία και την αλιεία.

    ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

    -Θα συνεχιστεί με συνέπεια η πολιτική για την αποκέντρωση της κρατικής εξουσίας, την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια.

    -Η διαφάνεια στη δημόσια ζωή αποτελεί καθολικό άιτημα και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει με κάθε μέσο συνθήκες που να την εξασφαλίζουν σε όλες τις κρίσιμες περιοχές:Τα δημόσια έργα, τις προμήθειες του δημοσίου, τα ΜΜΕ και τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

    -Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε καινοτομίες που θα αναβαθμίσουν και θα ενισχύσουν το ρόλο του Κοινοβουλίου και των βουλευτών.

    ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

    Στόχος της κυβέρνησης είναι η βαθμιαία δημιουργία ενός κοινωνικού ιστού ασφάλειας ώστε ο πολίτης να βρίσκει την κοινωνία αλληλέγγυα τις στιγμές που συναντά σημαντικές δυσκολίες στη ζωή του και θα επιδιώξει:Την εξασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης σε συνθήκες αυτονομίας και αξιοπρέπειας για όλους τους ηλικιωμένους πολίτες. Τη στήριξη στη νέα οικογένεια, την ομαλή αποκατάσταση των παλιννοστούντων

    -Ο ΟΓΑ μετατρέπεται σε σε ταμείο κύριας ασφάλισης αγροτών και οι αγρότες εντάσσονται βαθμιαία σε συνταξιοδοτικό καθεστώς ανάλογου εκείνου που ισχύει για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους σε ταμεία ασφάλισης.

    -Το Εθνικό Σύστημα Υγείας παραμένει η κεντρική επιλογή της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας.

    ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

    Για την επόμενη τετραετία οι στόχοι είναι μεταξύ των άλλων:Η εφαρμογή του Χωροταξικού Πολεοδομικού και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού. Η ταχεία πρόοδος στην κατάρτιση του Εθνικού Κτηματολογίου. Η βελτίωση του αστικού περιβλλοντος σε εκατοντάδες πόλεις και οικισμούς κ.α.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικό το ότι η σημερινή Βουλή είναι πολυφωνική. Οτι ο έλεγχος θα ασκείται από διαφορετικές σκοπιές, έτσι ώστε η κυβέρνηση να εχει μια ολοκληρωμένη εκόνα θέσεων, αντιθέσεων, υποδείξεων και κριτικών σε κάθε πρωτοβουλία της. "Εμείς, είπε, επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση στη λήψη των αποφάσεων μας και θα ευχόμασταν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να έχουν τη διορατικότητα και τη δύναμη να συμβάλλουν θετικά στη διαμόρφωση αυτής της συναίνεσης".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 10 October 1996 - 15:24:04