Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (96-10-09)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 9 Οκτωβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ F-16 ΠΟΥ ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΧΘΕΣ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΕΙΧΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ F-16

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [04] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ"

  • [05] ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΣ Ο ΕΒΕΡΤ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ. ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

  • [06] Η ΒΟΥΛΗ ΕΚΛΕΓΕΙ ΑΠΟΨΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΗΣ

  • [07] ΜΕ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ-ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ

  • [08] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ ΜΑΣ-Η ΙΤΑΛΙΑ ΤΑ ΕΚΤΟΠΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΕΛΗΞΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΣΚΗΣΗ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ 96" ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΕΦΕΔΡΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ. ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

  • [10] ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΣΤΙΣ 19 0ΚΤΩΒΡΙΟΥ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

  • [11] ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [12] ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑΝΟΦ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

  • [13] ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΛΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ

  • [14] ΣΥΜΦΩΝΙΑ VMRO-DPMNE ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [15] ΟΡΓΙΑΖΕΙ Η ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΙΛΟΤΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ F-16 ΠΟΥ ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΧΘΕΣ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

    Ελάχιστες ελπίδες υπάρχουν να βρεθεί ζωντανός ο δεύτερος πιλότος του τουρκικού F-16 που κατέπεσε χθες νοτιοδυτικά της Χίου, καθώς τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν το κράνος και άλλα εξαρτήματα του ατομικού του εξοπλισμού.

    Ο χειριστής που διασώθηκε αναμένεται να μεταφερθεί από το νοσοκομείο Χίου όπου νοσηλεύεται, σε στρατιωτική βάση της Τουρκίας.

    Το χθεσινό περιστατικό αποτελεί τραγική κορύφωση της έντασης που προκάλεσε τις τελευταίες μέρες η Αγκυρα στο Αιγαίο και την Κύπρο με δεκάδες παραβιάσεις και παραβάσεις του FIR Αθηνών και Λευκωσίας.

    Τη λύπη της εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, κάλεσε εμμέσως τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία για να σταματήσει τις προκλήσεις.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ινάλ Μπατού, σε επικοινωνία του με τον Έλληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα έκανε λόγο για ατύχημα και ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές για τη διάσωση του ενός εκ των δύο χειριστών του αεροσκάφους.

    Η Ουάσιγκτον απέφυγε να πάρει θέσεις για τις μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, επικαλούμενη ότι δεν έχει επίσημη ενημέρωση.

    Ο εκπρόσωπος τύπου Νίκολας Μπέρνς αναφερόμενος στην πτώση του τουρκικού σκάφους, δήλωσε ευτυχής που δεν υπήρξε περαιτέρω κλιμάκωση και υποστήριξε η διάσωση του πιλότου από ελληνικές δυνάμεις αποτελεί δείγμα ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΕΙΧΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ F-16

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε το μεσημέρι ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος με αντικείμενο τις προτάσεις του Υπουργείου για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και κυρίως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο Αιγαίο και την Κύπρο μετά την συντριβή χθες του τουρκικού F- 16 ανοιχτά της Χίου.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, για το θέμα των προγραμματικών δηλώσεων, τόνισε ότι αποφασίστηκε να προωθηθούν το μισθολόγιο των αξιωματικών και τα εξοπλιστικά προγράμματα ενώ για την κατάσταση στο Αιγαίο σημείωσε ότι επικρατεί ηρεμία.

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε με έμφαση ότι δεν τίθεται κανένα θέμα διαλόγου με την Τουρκία σημειώνοντας ότι "ανθρωπιστικού χαρακτήρα ευνόητες αντιδράσεις για τη σωτηρία ανθρώπινης ζωής δεν πρέπει να παρερμηνεύονται με πολιτικές προεκτάσεις".

    "Είναι στοιχειώδης ευθύνη ανθρωπιστικής πλευράς, ιδιαίτερα των ενόπλων δυνάμεων να συμβάλουν για τη διάσωση κάθε ανθρώπου ο ο οποίος βρίσκεται σε κίνδυνο. Αυτό και πράξαμε. Στην προκειμένη περίπτωση προσφερθήκαμε μάλιστα να διασφαλίσουμε όσο μπορούμε περισσότερο την προώθηση του πιλότου που διασώθηκε προς την τουρκική πλευρά" σημείωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    "Δεν τίθεται θέμα διαλόγου με την Τουρκία" δήλωσε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στην κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την πτώση του τουρκικού F-16 στο θαλάσσιο χώρο κοντά στη Χίο.

    "Αν θέλουμε να έχουμε ειρήνη στην περιοχή καλό είναι οι γείτονές μας να σεβαστούν όλους τους κανόνες διεθνούς δικαίου" είπε ο υπουργός Τύπου ο οποίος διευκρίνισε ότι το τουρκικό αεροσκάφος πέταξε στην περιοχή που ελέγχεται από το FIR Αθηνών, συνεπώς οι Τούρκοι έχουν όλη την ευθύνη για το θλιβερό αυτό συμβάν.

    [04] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: "Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΟΤΑΝ ΑΥΤΗ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ"

    Την ελληνική πρεσβεία στο Ελσίνκι επισκέφτηκε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του στη Φινλανδία.

    Σχολιάζοντας την πτώση του τουρκικού αεροσκάφους στο Αιγαίο, ανέφερε ότι η Άγκυρα ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη διάσωση του πιλότου και για το σύνολο των ενεργειών της.

    Για το ίδιο θέμα, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ανέφερε ότι οι παραβιάσεις του Αιγαίου από τουρκικά αεροσκάφη αποτελούν πρακτική της χώρας αυτής, την οποία η Ελλάδα καταδικάζει. "Η χώρα μας κρατά ψύχραιμη στάση και ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν αυτές οι παραβιάσεις είναι να πάψει η Τουρκία να τις πραγματοποιεί", πρόσθεσε ο κ.Πάγκαλος.

    Σε ερώτηση του ΜΠΕ για το εαν κατά τη συνάντηση του κ.Στεφανόπουλου με τον Φινλανδό Πρόεδρο τέθηκε το θέμα του απευθείας διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ανέφερε ότι "εξήγησα στον Φινλανδό ομόλογό μου ότι η χώρα μας τίθεται υπέρ του διαλόγου, αλλά δεν είναι δυνατόν να κάνει διάλογο με την Τουρκία, από τη στιγμή που η Άγκυρα επιθυμεί να θίξει κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ο Φινλανδός Πρόεδρος με διαβεβαίωσε ότι ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει διάλογος όταν υπάρχει ένα τέτοιο μείζον πρόβλημα, όπως είναι η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων".

    Ο Έλληνας Πρόεδρος πρόσθεσε ότι πρέπει να συμπαρασταθούν όλα τα δημοκρατικά κράτη, ασκώντας την επιρροή τους για να λυθεί αυτό το πρόβλημα με την εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και την παραπομπή οποιασδήποτε διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Μετά την συνάντηση του Κ.Στεφανόπουλου με τον Φινλανδό πρωθυπουργό κ.Λιπόνεν, δήλωσε ότι συζήτησαν για τα θέματα της Κύπρου και του Αιγαίου."Η Φινλανδία είναι μια παραδοσιακά ουδέτερη χώρα, αλλά δείχνει πολύ συμπάθεια απέναντί μας" πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    "Όσον αφορά στις εμπορικές συναλλαγές μας, είναι λίγο δυσχερείς λόγω της μεγάλης απόστασης μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας, η οποία είναι μια χώρα οικονομικά αναπτυγμένη, παρά το γεγονός ότι η ανεργία εδώ φτάνει το 18%.Οι ρυθμοί ανάπτυξής της όμως είναι ικανοποιητικοί. Πρόκειται για μια χώρα που πληροί τους όρους του Μάαστριχτ και θα μπει στην νομισματική και οικονομική ]mysg στην πρώτη φάση", δήλωσε ο κ.Στεφανόπουλος.

    Ο Θόδωρος Πάγκαλος, αναφερόμενος στη συζήτηση του Έλληνα Προέδρου με τον Φινλανδό πρωθυπουργό για την Κύπρο, είπε ότι ο Κ.Στεφανόπουλος ανέφερε το παράδειγμα της Εσθονίας, όπου έχουν αναγνωρισθεί τα δικαιώματα της μειονότητας, αλλά επ΄ουδενί λόγο η Ρωσία διεκδικεί όλη την Εσθονία.

    [05] ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΣ Ο ΕΒΕΡΤ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ. ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Μεταβατικό Πρόεδρο χαρακτήρισε ουσιαστικά τον Μιλτιάδη Εβερτ ο Γιώργος Σουφλιάς μετά την πρωϊνή συνάντηση των δύο ανδρών, όπου ο ηττημένος της προηγούμενης Παρασκευής αρνήθηκε και τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και τη συμμετοχή του στο Πολιτικό Συμβούλιο που του πρότεινε ο επανεκλεγείς κ.Εβερτ.

    Mετά τη συνάντηση ο κ. Σουφλιάς δήλωσε: "με τη δική μου υποψηφιότητα υποστήριξα τη μόνιμη λύση στην ηγεσία της ΝΔ, αλλά τελικώς επελέγη η λύση της μεταβατικής περιόδου και η προσφυγή στο Συνέδριο όπου θα δοθεί οριστική λύση. Ζήτησα από τον κ.Εβερτ να πραγματοποιηθεί το συνέδριο την άνοιξη, όπως προβλέπεται από το Καταστατικό. Το Συνέδριο καλείται να δώσει οριστική λύση στο θέμα της ηγεσίας, να επαναδιατυπώσει την πολιτική του φυσιογνωμία και τον πολιτικό και προγραμματικό του λόγο και να χαράξει τη στρατηγική της ΝΔ για μια νικηφόρα πορεία".

    Υπογράμμισε οτι στο Συνέδριο πρέπει να υπάρχει γνήσια αντιπροσώπευση της βάσης, ενώ σημείωσε πως αρνήθηκε τις δύο θέσεις που του πρότεινε ο κ.Εβερτ, επειδή το μεν Πολιτικό Συμβούλιο είναι απλά συμβουλευτικό όργανο, για δε τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου πιστεύει οτι πρέπει να τοποθετηθεί πρόσωπο της επιλογής του κ.Εβερτ.

    Τέλος ο κ.Σουφλιάς είπε οτι θα βρίσκεται στη διάθεση του Προέδρου για οποιοδήποτε σοβαρό θέμα τον καλεί και οτι θα αγωνισθεί με όλες του τις δυνάμεις για να ασκήσει η ΝΔ υπεύθυνη και δυναμική αντιπολίτευση και να γίνει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές.

    [06] Η ΒΟΥΛΗ ΕΚΛΕΓΕΙ ΑΠΟΨΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΗΣ

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή για την ανάδειξη των πέντε αντιπροέδρων.

    Το ΠΑΣΟΚ-το οποίο σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής θα εκλέξει 3 αντιπροέδρους- θα προτείνει τον μέχρι πρότινος α'αντιπρόεδρο Παναγιώτη Κρητικό, τον Παναγιώτη Σγουρίδη( μέχρι τώρα γ'αντιπρόεδρο), καθώς και τον Λουκά Αποστολίδη.

    Από την πλευρά της ΝΔ, θα προταθεί ο Νίκος Κατσαρός, ενώ το ΚΚΕ θα προτείνει το Δημήτρη Κωστόπουλο.

    Πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά κατά την ψηφοφορία των τριών αντιπροέδρων του ΠΑΣΟΚ και δε θα παρατηρηθούν εκπλήξεις με διαρροές, κάτι που έγινε χθες, κατά την εκλογή του Προέδρου της Βουλής.

    [07] ΜΕ ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ-ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ SUMEQCASIAS ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ

    Στην αλβανική αγορά προωθεί τα προϊόντα της Καβάλας το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης (Ε.Β.Ε.Κ.).

    Συγκεκριμένα -στο πλαίσιο της εμπορικής έκθεσης της Καβάλας- το Επιμελητήριο υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων της Αλβανίας. Η συμφωνία -που υπεγράφη μεταξύ του προέδρου του Ε.Β.Ε.Κ., Απόστολου Μαρδίρη, και εκπροσώπου της αλβανικής ενωσης- προβλέπει την ενίσχυση της διμερούς ανταλλαγής προϊόντων, καθώς και την προώθηση της συνεργασίας ελληνικών και αλβανικών επιχειρήσεων.

    Ο εκπρόσωπος των Επιμελητηρίων της Αλβανίας, καθώς και 650 ακόμη εκπρόσωποι 300 συνολικά παραγωγικών φορέων από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, επισκέφθηκαν την Καβάλα κατά τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο της έκθεσης τοπικών -βιομηχανικών και αγροτικών- προϊόντων που πραγματοποιήθηκε φέτος, για τέταρτη φορά, στην πόλη.

    Το Επιμελητήριο Καβάλας -που διοργανώνει την έκθεση- έχει, κατά τα τρία προηγούμενα χρόνια, υπογράψει επιχειρηματικές συμφωνίες και με Επιμελητήρια της Βουλγαρίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

    [08] Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΟΥΜΕΡΟ ΕΝΑ ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ ΜΑΣ-Η ΙΤΑΛΙΑ ΤΑ ΕΚΤΟΠΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

    Η αλβανική αγορά αποτέλεσε τη μοναδική "όαση" στην πολύ κακή φετινή χρονιά για τις εξαγωγές ελληνικών ροδακίνων. Ο "σκληρός" ανταγωνισμός που δέχθηκε η χώρα μας από τη γειτονική της Ιταλία στην Κεντρική Ευρώπη, υποχρέωσε τους Ελληνες ροδακινοπαραγωγούς να στραφούν -στο τέλος της σαιζόν- σε άλλες αγορές, κυρίως στην Αλβανία αλλά και στην Ανατολική Ευρώπη.

    Παρά τάυτα, πάντως, συνολικά οι από Ελλάδα εξαγωγές ροδακίνων σημείωσαν "ελεύθερη πτώση", φέτος, ενώ στα ύψη "εκτινάχθηκε" η ποσότητα που οδηγήθηκε προς απόσυρση. Οι παραγωγοί δηλώνουν απελπισμένοι, ενόψει μάλιστα της κοινοτικής οδηγίας που τίθεται σε εφαρμογή από του χρόνου, βάσει της οποίας επιτρέπεται η απόσυρση ροδακίνων σε ποσοστό μόνο 50% επί της ποσότητας που διοχετεύεται στην αγορά.

    Αναλυτικά, από τον -κατεξοχήν ροδακινοπαραγωγό- νομό Ημαθίας εξήχθησαν, φέτος, 27.000 τόνοι ροδακίνων, έναντι 34.000 τόνων πέρυσι. Οι δε εξαγωγές νεκταρινιών μειώθηκαν δραματικά, από τους 20.000 στους 5.500 τόνους. Φέτος, εξάλλου, αποσύρθηκαν -στο νομό Ημαθίας, πάντοτε- 114.000 τόνοι ροδάκινα και 36.000 νεκταρίνια, ενώ, το 1995, 80.000 και 12.000 τόνοι, αντίστοιχα.

    Κύρια αιτία της αρνητικής εξέλιξης ήταν η χαμηλή τιμή πώλησης των ιταλικών ροδακίνων στη Γερμανία, που σταθεροποιήθηκε στα 0,80 γερμανικά μάρκα ανά κιλό (περίπου 125 δρχ.), ενώ σε κάποιες περιοχές έπεσε και στα 0,25 μάρκα το κιλό (40 δρχ.). "Από την πλευρά μας, έπρεπε να πουλήσουμε τουλάχιστον σε τιμή 1,20 μάρκων το κιλό (190 δρχ.), αν θέλαμε να καλύψουμε το κόστος παραγωγής", εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας, Αντώνης Γκουντής.

    Οι συνέπειες της κακής χρονιάς δεν περιορίσθηκαν στους qodajimopaqacyco}r. Επεκτάθηκαν και στους μεταφορείς, οι οποίοι - προκειμένου να μη χάσουν τους προς Γερμανία πελάτες τους- έριξαν το κόστος μεταφοράς στις 600.000 δρχ. το φορτηγό, έναντι 1,5 εκατ.πέρυσι.

    Στο τέλος της σαιζόν οι εξαγωγείς στράφηκαν αποκλειστικά στην Αλβανία, όπου πωλούν με προκαθορισμένες τιμές. Αντίθετα, στη Γερμανία η τιμή καθορίζεται επί τόπου, γεγονός που δεν αφήνει κανένα περιθώριο στον παραγωγό.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΕΛΗΞΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΣΚΗΣΗ "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ 96" ΜΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΕΦΕΔΡΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ. ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

    Έληξε σήμερα η άσκηση "Νικηφόρος 96" , με στρατιωτική παρέλαση των εφέδρων και των σύγχρονων οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς που πραγματοποιήθηκε στη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή, στη Λάρνακα. Η άσκηση άρχισε στις 4 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 8.500 εφέδρων.

    Πάνω από το χώρο όπου διεξήχθη η παρέλαση, πέταξαν τέσσερα F- 16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία στη συνέχεια προσγειώθηκαν στο Αεροδρόμιο Πάφου.

    Με ιδιαίτερα θερμά χειροκροτήματα, έγιναν δεκτοί από το πλήθος, οι άνδρες του τάγματος της ΕΛΔΥΚ, οι Έλληνες Αλεξιπτωτιστές οι οποίοι συμμετείχαν στη χθεσινή φάση της άσκησης, καθώς και πλήρωμα πλοίου του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.

    Συμμετείχαν επίσης, τα σύγχρονα ρωσικά άρματα μάχης Τ80- U, τα άρματα μάχης ΑΜΧ3082, τεθωρακισμένα τροχοφόρα άρματα Κάσκαβελ, αντιαεροπορικά όπλα, πύραυλοι, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ΒΜΡ3 και άρματα μεταφοράς προσωπικού.

    Παρέλασαν πεζοπόροι έφεδροι και των τεσσάρων όπλων της Εθνικής Φρουράς, φέροντας τον ατομικό εξοπλισμό, ενώ σε άψογους σχηματισμούς πετούσαν ελικόπτερα Μπέλ και Γκαζέλ.

    Η παρέλαση έγινε ενώπιον του προέδρου της δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, του υπουργού Αμυνας Κώστα Ηλιάδη, του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς αντιστρατήγου Νικόλαου Βορβολάκου. Παρευρέθηκαν ακόμα, ο πρέσβης της Ελλάδας Αλέξανδρος Σάνδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, υπουργοί και άλλοι επίσημοι.

    Στη συνέχεια, ο κ.Κληρίδης πήγε το λιμάνι της Λάρνακας για να επισκεφτεί τα πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

    Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε ικανοποίηση για την παρέλαση και επισήμανε τη σημασία της ενισχυμένης παρουσίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην άσκηση "Νικηφόρος".

    [10] ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΣΤΙΣ 19 0ΚΤΩΒΡΙΟΥ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

    Τη Βουλγαρία θα επισκεφτεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στις 19 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε ο Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρίας Μητροπολίτης Γελάσιος, σύμφωνα με την εφημερίδα ¨24 Ώρες¨.

    Η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 1050 χρόνια από τον θάνατο του Αγ.Ιωάννου της Ρίλας. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη η συμμετοχή των Προκαθημένων των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών.

    [11] ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Με τον υπουργό εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Μίλαν Μιλουντίνοβιτς συναντάται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Αλέκος Μιχαηλίδης στα πλαίσια της τριήμερης επίσκεψης του στο Βελιγράδι η οποία ξεκίνησε από χθες. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία για την πολιτιστική και εκπαιδευτική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Γιουγκοσλαβίας καθώς και πρωτόκολλο για τακτικές διαβουλεύσεις και συνεργασίες μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

    Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στη Νέα Γιουγκοσλαβία, ο κ. Μιχαηλίδης θα συναντηθεί και με τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό, Ράντογε Κόντιτς, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλοσεβιτς. Επίσης, ο Δήμος Βελιγραδίου θα του απονείμει χρυσή πλακέτα.

    Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών έφτασε αργά χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου, όπου τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας κ. Ριβάτιν Γιοβάνοβιτς. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την άφιξή του ο κ. Μιχαηλίδης εξέφρασε την ευχαρίστησή του που βρίσκεται στην Γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα και τόνισε ότι μεταξύ του κυπριακού και του γιουγκοσλαβικού λαού υπάρχουν μακρές ιστορικές, πολιτικές και θρησκευτικές σχέσεις καθώς και ότι την παρούσα στιγμή οι δυνατότητες ανάπτυξης σε στενή συνεργασία σε όλους τους τομείς μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών είναι πολύ μεγάλες.

    [12] ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑΝΟΦ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

    Περιγραφή του δολοφόνου του πρώην πρωθυπουργού και βουλευτή του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αντρέι Λουκάνοφ, έχουν στη διάθεσή τους οι βουλγαρικές αρχές, καθώς βρέθηκε μάρτυρας του εγκλήματος, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της Εθνικής Ανακριτικής Υπηρεσίας, Μπόικο Ράσεφ, σήμερα στη Σόφια.

    Ο κ.Ράσεφ υπογράμμισε ακόμη ότι ο δολοφόνος ήταν ένας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η περιγραφή του να δοθεί στα ΜΜΕ. Πρόσθεσε δε ότι το όπλο, με το οποίο εκτελέστηκε ο κ.Λουκάνοφ, δεν έχει βρεθεί ακόμη.

    Τα δημοσιεύματα του Τύπου, που συνδέουν τη δολοφονία Λουκάνοφ, άμεσα ή έμμεσα, με την κυβέρνηση Βίντενοφ, επικρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας σε σημερινό ανακοινωθέν του.

    Σημειώνεται ότι με επιστολή της, από τις 4 Οκτωβρίου, προς την Εθνική Ανακριτική Υπηρεσία και την κοινοβουλευτική Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς, η βουλγαρική κυβέρνηση "επέμεινε τέτοιες εκδοχές, που περιλαμβάνουν εξαιρετικά βαριές κατηγορίες, που μειώνουν το κύρος των βουλγαρικών θεσμών, να ανακρίνονται άμεσα και λεπτομερώς".

    Η δολοφονία του Αντρέι Λουκάνοφ, στις 2 Οκτωβρίου στη Σόφια, απασχολεί και τον σημερινό βουλγαρικό Τύπο.

    Η εφημερίδα "Ντούμα" επικαλείται τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Ζαν Βίντενοφ, στη Φιλιππουπολη, ότι το τραγικό συμβάν μπορεί να οδηγήσει σε έριδες και εσωκομματική αντιπαράθεση, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθούν οι θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς.

    Τις απόψεις φίλων του εκλειπόντα για τη δολοφονία, δημοσιεύει η εφημερίδα "Τρουντ". Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Αντρέι Ράιτσεφ, από τη δολοφονία έχουν συμφέρον κύκλοι που πρόσκεινται στο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ ο Κίντσο Στόιτσεφ, εκτελεστικός διευθυντής του BBSS Gallup International, αναφέρει πως ο Α.Λουκάνοφ υπογράμμιζε συχνά ότι "το ΒΣΚ πρέπει να αλλάξει μόνο του με τίμιο, ανοιχτό και αξιοπρεπή τρόπο". Μια από τις τελευταίες φράσεις του πριν από την εκτέλεσή του, κατά τον κ.Στόιτσεφ, ήταν "Τα πράγματα έχουν ωριμάσει".

    Την άποψη του πρώην γενικού γραμματέα στην κυβέρνηση Φίλιπ Ντιμιτρόφ, Μπογκομίλ Μπόνεφ, ότι πρόκειται για πολιτική δολοφονία, δημοσιεύει η εφημερίδα "Νοβινάρ" της Σόφιας.

    [13] ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΛΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΟΥΛΟΦ ΠΑΛΜΕ

    Τις καταγγελίες ανάμειξης μελών νοτιοαφρικανικών μυστικών υπηρεσιών στη δολοφονία του Ούλοφ Πάλμε το 1986, η οποία ήρθε και πάλι στην επιφάνεια στα τέλη Σεπτεμβρίου με τις ¨αποκαλύψεις¨ του πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών της Ν.Αφρικής Γιουτζίν ντε Κοκ, πρόκειται να εξετάσουν δύο Σουηδοί ανακριτές, οι οποίοι αναχωρούν σήμερα για τη Νότια Αφρική.

    "Δεν περιμένουμε πολλά από το ταξίδι αυτό, καθώς υπάρχουν πράγματα που γνωρίζουμε ήδη¨ για την υπόθεση ανάμειξης του προηγούμενου ρατσιστικού καθεστώτος της Νότιας Αφρικής στη δολοφονία του Πάλμε", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας στη Στοκχόλμη.

    Οι δύο Σουηδοί ανακριτές, ο επιθεωρητής Χανς Οελβέμπρο και ο εισαγγελέας Γιαν Ντάνιελσον, κατά τη διαμονή τους στη Ν.Αφρική, θα έρθουν σε επαφή με αρκετά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση, συμπεριλαμβανομένου και του Ντε Κοκ.

    Ο συνταγματάρχης Ντε Κοκ, ο οποίος δικάζεται στην Πρετόρια για τη συμμετοχή του σε 89 εγκλήματα και 6 ανθρωποκτονίες, κατήγγειλε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ν.Αφρικής βρίσκονται πίσω από τη δολοφονία του Ο.Πάλμε που ήταν σφοδρός πολέμιος του καθεστώτος του Απαρτχάιντ. Ο Ντε Κοκ κατηγόρησε ως υπεύθυνο τον νοτιοαφρικανό κατάσκοπο Κρεγκ Ουιλλιαμσον, ο οποίος διέψευσε τις κατηγορίες.

    Ο προκάτοχος του συνταγματάρχη Ντε Κοκ στην ηγεσία των μυστικών υπηρεσιών της Ν.Αφρικής κατηγόρησε ως υπεύθυνο της δολοφονίας έναν πρώην μισθοφόρο στο στρατό της Ροδεσίας , τον Άντονι Γουάιτ, ο οποίος όμως διέψευσε τις κατηγορίες.

    [14] ΣΥΜΦΩΝΙΑ VMRO-DPMNE ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Συμφωνία για την κοινή συμμετοχή στις τοπικές εκλογές της 17ης Νοεμβρίου υπέγραψαν χθες τα δύο μεγαλύτερα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα της ΠΓΔΜ, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE και το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, με τη συμφωνία καθορίζονται οι βασικές αρχές συνεργασίας των δύο κομμάτων στην προεκλογική εκστρατεία καθώς επίσης και η ισότιμη συμμετοχή των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια για την εκλογή δημάρχων και μελών δημοτικών συμβουλίων.

    Σε δήλωσή του στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι, ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Λιούμπισα Γκεοργκιέφσκι, υποστήριξε ότι με τη δημιουργία του εκλογικού συνασπισμού η νίκη στις τοπικές εκλογές είναι εξασφαλισμένη. Τόνισε, επίσης, πως ο εκλογικός συνασπισμός θα αποτελέσει μία νέα πολιτική δύναμη που θα δηλώσει ένα δυναμικό παρόν στις τοπικές εκλογές.

    Αισιόδοξος για την επιτυχία του εκλογικού συνασπισμού εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Πέταρ Γκόσεφ. Μιλώντας στη σκοπιανή τηλεόραση, ο κ.Γκόσεφ τόνισε ότι με τη συνεργασία των δύο κομμάτων αυξάνονται οι πιθανότητες για την μεγαλύτερη εκπροσώπηση στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης

    Να σημειωθεί ότι το VMRO-DPMNE θα προτείνει υποψήφιους δημάρχους σε 42 δήμους, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα σε 41. Στον εκλογικό συνασπισμό, εξάλλου, θα πάρει μέρος και το ΜΑΑΚ- Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο θα προτείνει υποψήφιους δημάρχους σε 11 δήμους.

    [15] ΟΡΓΙΑΖΕΙ Η ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Οργιάζει η τοκογλυφία στην Αλβανία σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προκαλέσει την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.Το γραφείο στην Αλβανία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παρουσίασε μια σκληρή έκθεση για το φαινόμενο της τοκογλυφίας, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των αλβανικών εφημερίδων.Στην έκθεση τονίζεται,ότι τα υψηλά επιτόκια που υπάρχουν στην αγορά χρήματος, είναι αδύνατο να είναι αποτέλεσμα της οικονομικής δραστηριότητας.Ο Αλβανικός Τύπος γράφει ότι η πάταξη της τοκογλυφίας τίθεται ώς όρος απο το ΔΝΤ για τη συνέχιση της συνεργασίας του με την Αλβανία.Κάτω απο την πίεση του διεθνούς πιστωτικού ιδρύματος ο αλβανός υπουργός Οικονομικών Ρίντβαν Μπόντε αναγκάστηκε να δηλώσει ότι "η εποχή της τοκογλυφίας βρίσκεται στο τέλος της και η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο".

    Ο Αλβανός υπουργός υπογράμμισε ακόμη, ότι "τα επιτόκια που προσφέρονται είναι τόσο υψηλά, που δημιουργούν υποψίες για τις δυνατότητες των εταιριών να επιστρέψουν τα χρέη τους".

    Ειδικά τα τρία τελευταία χρόνια στη γειτονική χώρα η τοκογλυφία εχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις.Περίπου 10 διαφορετικές εταιρίες συγκεντρώνουν χρήματα με τόκο που κυμαίνεται απο 8 έως 25% το μήνα.Υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 Αλβανοί έχουν καταθέσει τα χρήματά τους στις εταιρίες αυτές, ενώ οι περισσοτεροι απο αυτούς έχουν πουλήσει ακόμη και τα σπίτια τους για να συγκεντρώσουν μεγάλα ποσά και να κινούνται πιό άνετα.

    Στα δίχτυα των εταιριών αυτών φαίνεται ,πάντα σύμφωνα με τις αλβανικές εφημερίδες, ότι έχουν μπλέξει και οι Αλβανοί που ζούν jai εργάζονται στην Ελλάδα και οι οικονομίες τους ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δραχμές.

    Ο αλβανικός Τύπος όμως, επισημαίνει ότι, οποιαδήποτε απόφαση της κυβέρνησης για την πάταξη της τοκογλυφίας θα έχει τεράστιο πολιτικό κόστος για τον Μπερίσα και το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, ενόψει μάλιστα και των δημοτικών εκλογών.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 9 October 1996 - 13:39:04