Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

SPECIAL REPORT (96/10/04)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 4 Οκτωβρίου 1996,


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΕΚΑΝΑΝ ΛΟΓΟ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ ΚΑΙ Ο Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ
  • [03] Ο ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΝΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΕΚΑΝΑΝ ΛΟΓΟ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ ΚΑΙ Ο Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Για ενότητα της Νέας Δημοκρατίας έκαναν λόγο αμέσως μετά το αποτέλεσμα, ο νικητής και ο ηττημένος των εκλογών.

    "Ανοίγουμε καινούρια σελίδα, η οποία πρέπει να δώσει νέα δυναμική, νέα προοπτική στο κόμμα μας για να μπορέσουμε να μπούμε στο νέο αιώνα με ένα διαφορετικό πνεύμα, με μία διαφορετική αντίληψη. Όλοι ενωμένοι σε ένα κοινό στόχο να βοηθήσουμε την Ελλάδα, την παράταξη μας, τους οπαδούς μας και τα στελέχη μας".

    Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Μιλτιάδη Εβερτ όπου επανεξελέγη για δεύτερη συνεχή φορά πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ.Εβερτ, τόνισε ότι δεν υπάρχουν νικητές ή ηττημένοι από αυτή την αναμέτρηση. Δήλωσε ότι οι κίνδυνοι που θα διατρέξει η Ελλάδα στον εθνικό τομέα θα είναι μεγάλοι. "Έχει πολύ μεγάλη σημασία λοιπόν η αξιωματική αντιπολίτευση, να είναι ισχυρή, ενωμένη, αποτελεσματική και αποφασιστική."

    Ο νέος πρόεδρος είπε ότι πρέπει να γίνει αναδιάταξη στις δυνάμεις μέσα στο κόμμα και ότι πρέπει να ξεκινήσει μια νέα εσωκομματική πορεία η οποία τελικά θα καταλήξει στο τακτικό συνέδριο που θα συγκληθεί το πρώτο εξάμηνο του 1997."Πρέπει να αρχίσει ένας ανοιχτός διάλογος χωρίς φοβίες, προκαταλήψεις, δογματισμούς για να φτάσουμε τελικά σε ένα συνέδριο δημοκρατικό, ανοιχτό στο οποίο θα συμμετάσχει όλη η κοινωνία" κατέληξε ο κ.Εβερτ.

    Με τη χαρακτηριστική φράση "Γιώργο χάσαμε" άρχισε την ομιλία του ο Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος αμέσως μετά συνεχάρει τον κ.Εβερτ για την επιτυχία του και του ευχήθηκε καλή επιτυχία για το καλό του κόμματος και του τόπου.

    Υπογράμμισε ακόμη, ότι σέβεται την ετυμηγορία της πλειοψηφίας και αποδέχεται το αποτέλεσμα. "Τις θέσεις μου, τις ιδέες μου αλλά και τι πρέπει να αποφύγει το κόμμα διατύπωσα με σαφήνεια κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Το ζητούμενο κατά την άποψη μου για το κόμμα είναι επανάκτηση της ουσιαστικής ενότητας και η ανταπόκριση του στις προσδοκίες και τις προοπτικές της παράταξης, του κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολο της και φυσικά γι αυτό το ζητούμενο είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές" κατέληξε ο κ.Σουφλιάς.

    Στην αναμέτρηση, που κράτησε γύρω στις 3 ώρες, νικητής για δεύτερη συνεχή φορά εξελέγη ο Μιλτιάδης Εβερτ, με ψήφους 103 έναντι 84 του Γιώργου Σουφλιά, ενώ υπήρξαν τρία λευκά και ένα άκυρο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες δεν ψήφισε ο βουλευτής της Αιτωλοακαρνανίας Ανδρέας Καραγκούνης και ο Ευρωβουλευτής Σ.Αργυρός, ενώ το ένα λευκό το έριξε ο Βύρων Πολύδωρας.

    [02] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ

    Την εκτίμηση ότι η ενότητα της ΝΔ είναι δεδομένη και το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι ''δουλειά'' εξέφρασαν στην πλειοψηφία τους τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επανεξέλεξαν σήμερα το Μιλτιάδη Εβερτ στη θέση του αρχηγού της παράταξής τους, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την εκλογή αυτή ως νίκη του κόμματός τους.

    ''Κέρδισε η ενότητα της ΝΔ. Το κόμμα θα ξεκινήσει από σήμερα την πορεία του, το ρόλο του, τον αντιπολιτευτικό στην αρχή, τον κυβερνητικό, όταν έρθει η ώρα, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει ο τόπος τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν. Για τη ΝΔ έληξε η μεταβατική περίοδος. Είναι ένα νέο ξεκίνημα, ένα νέο ξεκίνημα γεμάτο ελπίδα'', δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

    ''Προχωράμε ενωμένοι για πολύ αποτελεσματική αντιπολίτευση'', σημείωσε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Γιάννης Τζοάννος, ενώ ο Στέφανος Μάνος αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: ''θα τα πούμε όλα όταν έρθει η ώρα'', ενώ σε ερώτηση αν το αποτέλεσμα αυτό διασφαλίζει την ενότητα του κόμματος, απάντησε : '' Ασφαλώς ναι''.

    ''Γιορτάσαμε σήμερα τα 22 χρόνια της δημοκρατίας με διαφορετικό τρόπο. Από δω και πέρα είναι ώρα αγώνα. Ενωμένοι όλοι μαζί. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι νίκησαν οι δημοκρατικές διαδικασίες'', δήλωσε ο βουλευτής, Δημήτρης Σιούφας, ενώ ο Ευάγγελος Μπασιάκος υπογράμμισε πως ''σήμερα η ΝΔ απέδειξε ότι είναι ένα δημοκρατικό και υγιές κόμμα''.

    Ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά : ''Νομίζω, ότι η τυπική ενότητα στην κορυφή δεν κινδυνεύει. Πιστεύω, όμως, ότι το κόμμα μας πρέπει να καταλάβει ότι τα κόμματα χρειάζονται και οπαδούς'', ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε: ''το εκλεκτορικό σώμα εψήφισε κατά την απόφαση του. Εύχομαι στον κ.Εβερτ κάθε επιτυχία''.

    [03] Ο ΕΚΤΟΣ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ

    Ο Μιλτιάδης Εβερτ με τη σημερινή επανεκλογή του είναι ο έκτος κατά σειρά πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στα 22 ακριβώς χρόνια μετά την ιδρυτική διακήρυξη του μεγάλου αυτού κόμματος τη ελληνικής δεξιάς.

    Το κόμμα ιδρύθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος του πρόεδρος , αλλά η ιδρυτική του διακήρυξη, που όριζε τη Νέα Δημοκρατία ως κόμμα του ριζοσπαστικού vikekeuheqislo}, δόθηκε στις 4 Οκτωβρίου του ιδίου έτους. Οι πρώτες ελεύθερες εκλογές έδωσαν στην Νέα Δημοκρατία τη συντριπτική πλειοψηφία του 54,37% και 219 βουλευτές.

    Εξι χρόνια μετά, στις 5 Μαϊου 1980, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Νέα Δημοκρατία εκλέγει τρεις μέρες μετά ως νέο της πρόεδρο τον Γεώργιο Ράλλη με 88 ψήφους υπέρ έναντι των 84 του συνυποψηφίου του και μετέπειτα προέδρους του κόμματος Ευάγγελου Αβέρωφ. Σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος στην εκλογή του νέου αρχηγού ψηφίζουν μόνο οι 175 βουλευτές που είχαν εκλεγεί μετά τις εκλογές του 1978. Αντίπαλος του Γεωργίου Ράλλη στην πρώτη αναμέτρηση είναι ο μετέπειτα πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Αβέρωφ.

    Το αποτέλεσμα των εκλογών του 1981 οδηγεί τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση και ο Γεώργιος Ράλλης για λόγους ευθιξίας παραιτείται . Στις 5 Δεκεμβρίου 1981 η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος με 61 ψήφους υπέρ και 41 κατά ανοίγει τον δρόμο για την διαδικασία εκλογής νέου προέδρου και πέντε ημέρες μετά αρχίσει η δεύτερη αναμέτρηση με υποψηφίους τον Ευάγγελο Αβέρφ, τον Κωστή Στεφανόπουο και τον Γιάννη Μπούτο. Η διαδικασία εκλογής είναι η ίδια και ψηφίζουν μόνο οι βουλυετές που εξελέγησαν το 1982. Εκλέγεται ο Ευάγγελος Αβέρωφ με 67 ψήφους έναντι 32 του Κωστή Στεφανόπουλου και 12 του Γιάννη Μπούτου.

    Ο Ευάγγελος Αβέρωφ οδηγείται στη παραίτηση μετά τις ευρωεκλογές του ΄84, λόγω του αποτελέσματος των εκλογών αλλά και λόγω προβλημάτων υγείας. Ετσι την 1η Σεπτεμβρίου 1984 η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας καλείται να εκλέξει τον τρίτο της πρόεδρο. Υποψήφιοι είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κωστής Στεφανόπουλος. Εκλέγεται ό πρώτος με 70 ψήφους έναντι των 40 που πήρε ο δεύτερος. Η εκλογική αποτυχία του κόμματος, ένα χρόνο μετά, οδηγεί τον κ Μητσοτάκη στις 24 Αυγούστου 1985 στην παραίτηση.

    Στη διαδικασία εκλογής του τέταρτου προέδρου που πραγματοποιείται στις 29 Αυγούστου 1985 ο μοναδικός υποψήφιος είναι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που επανεκλέγεται με 82 ψήφους έναν 37 λευκών και ενός ακύρου. Ο Κωστής Στεφανόπουλος δεν παρέστη στην ψηφοφορία και αργότερα αποχωρεί από το κόμμα μαζί με 9 βουλευτές και ιδρύει τη ΔΗ.ΑΝΑ.

    Οι εκλογές του ΄89-΄90, μετά από 9 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ φέρνουν ξανά τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση . Η ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993 με την αποχώρηση του τότε βουλευτή Γιώργου Συμπιλίδη και η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία οδηγούν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη σε παραίτηση.

    Στις 3 Νοεμβρίου 1993 αρχίζει η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Η διαφορά από τις προηγούμενες ψηφοφορίες είναι ότι δεν ψηφίζουν μόνο οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομαδας αλλά συγκροτείται ειδικό σώμα εκλεκτόρων αποτελούμενο από βουλευτές και ευρωβουλευτές καθώς και απο εκπροσώπους της βάσης του κόμματος, οι οποίοι αναδείχτηκαν από εσωκομματικές εκλογές στος οργανώσεις βάσης του κόμματος. Το σώμα των 182 εκλεκτόρων εκλέγει τον Μιλτιάδη Εβερτ με 141 ψήφους έναντι 37 ψήφων του συνυποψηφίου του Γιάννη Βαρβιτσιώτη


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 4 October 1996 - 10:22:08