Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (30/09/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 30 Σεπτεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟΙ ΦΟΡΟΙ

  • [02] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [03] ΥΨΙΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

  • [04] Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΗΝ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

  • [05] ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Γ. ΡΟΥΜΠΑΤΗΣ

  • [06] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΖΗΤΑ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Γ. ΡΟΥΜΠΑΤΗΣ

  • [07] Σ.Ε.Β.: "ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ-ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ"

  • [08] ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΘΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

  • [09] ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΣ ΕΙΣΑΚΤΕΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΕΧΤΕΙ ΤΟ Δ.Π.Θ. ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ

  • [10] ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ - ΝΕΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

  • [11] ΠΡΟΤΑΣΗ Υ.ΜΑ.Θ. ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ-ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 680 ΕΚΑΤ., ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ INTERREG

  • [12] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

  • [13] ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

  • [14] ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η Ν.Δ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ

  • [16] EΡΕΥΝΩΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

  • [17] ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

  • [18] ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ Μ.ΟΛΜΠΡΑΙΤ

  • [19] ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ Μ.ΟΛΜΠΡΑΙΤ

  • [20] ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΠΩΝΥΜΙΩΝ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ

  • [21] "Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" ΔΗΛΩΣΕ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [22] "OI ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ" ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

  • [23] ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [24] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟΝ Γ.Γ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

  • [25] ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΝΕΣΚΟ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ

  • [26] ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ- ΠΓΔΜ

  • [27] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ BBSS GALLOP INTERNATIONAL


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟΙ ΦΟΡΟΙ

    Δεν πρόκειται να επιβληθούν επιπρόσθετοι φόροι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας σχετικές δημοσιογραφικές πληροφορίες και υπενθυμίζοντας ανάλογες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου.

    Ο κ.Ρέππας ανακοίνωσε ότι το βράδυ συγκαλείται στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή των υπουργών Γιάννου Παπαντωνίου, Αλέκου Παπαδόπουλου, Βάσως Παπανδρέου, Κώστα Λαλιώτη και άλλων για την προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

    Εξάλλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Ρέππας είπε ότι δεν έχει ακόμη οριστεί από τον Πρωθυπουργό η σύνθεση της κυβερνητικής επιτροπής.

    [02] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από αύριο ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον υπουργό εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών του κυρίου Σημιτη με την κυπριακή πολιτική ηγεσία θα τεθεί η χάραξη κοινής στρατηγικής Αθηνών-Λευκωσίας έναντι της τουρκικης επιθετικότητας. Αναμένεται να εξεταστούν και οι διάφορες πρωτοβουλίες που αναπτυσσονται για την επίλυση του κυπριακού.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παραστεί στην στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο ενεξαρτησίας του νησιού. Το πρωί της Τετάρτης θα παρασημοφορηθεί από το Γλαύκο Κληρίδη ενω το απόγευμα ο κ. Σημίτης ha ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης της Λευκωσίας , θα παραλάβει το χρυσό κλειδί της πόλης και το διδακτορικό δίπλωμα από το πανεπιστήμιο της Κύπρου.

    [03] ΥΨΙΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

    "Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αναδείξει το Κυπριακό σε θέμα υψίστης εθνικής προτεραιότητας", δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα πάρει μέρος στην άσκηση "Νικηφόρος" που αρχίζει στην Κύπρο την Παρασκευή ο κ. Ρέππας είπε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται για την άσκηση αυτή στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος και εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχει.

    Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για τις αρμοδιότητες στη νέα κυβέρνηση, των κυρίων Γιώργου Παπανδρέου και Γιώργου Πασχαλίδη ο Υπουργός Τύπου ανακοίνωσε ότι τέτοια ζητήματα θα καταγράφονται στο σχετικό προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί.

    [04] Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΗΝ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ

    "Η Ελληνική κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της και να ζητήσει από την κυβέρνηση της Τουρκίας να καταδικάσει τέτοια γεγονότα τα οποία όχι μόνο δεν συμβάλλουν αλλά υπονομεύουν τις προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να δημιουργηθούν προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών".

    Αυτό υπογράμμισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας με αφορμή την βομβιστική επίθεση κατά του Πατριαρχείου στο Φανάρι, τα ξημερώματα.

    Ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι "η οργάνωση που έχει αναλάβει την ευθύνη γι' αυτή την τρομοκρατική, υπό μία έννοια, δραστηριότητα είναι μία ισλαμική ακροδεξιά οργάνωση η οποία, έχει κάνει αυτή την πράξη με κίνητρα, ιδεολογικά, εθνικιστικά και ανθελληνικά". Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι "αυτή η ενέργεια καταδικάζεται όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από κύκλους στην Τουρκία οι οποίοι σε τέτοιες δραστηριότητες ή πρωτοβουλίες βλέπουν τους παράγοντες αποσταθεροποίη-σης στην προσπάθεια που κάνει η Τουρκία να προσεγγίσει τη Δύση".

    [05] ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΖΗΤΑ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Γ. ΡΟΥΜΠΑΤΗΣ

    Την άμεση αντίδραση του Συμβουλίου Υπουργών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ζητά, με επιστολή του, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ρουμπάτης με αφομή την νέα τρομοκρατική βομβιστική επίθεση εναντίον του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Ρουμπάτης επιθυμεί να πληροφορηθεί εάν τα δύο θεσμικά όργανα της Κοινότητας σκοπεύουν να εκφράσουν προς τις touqjij]r αρχές την διαμαρτυρία τους για αυτήν την ενέργεια και εάν την θεωρούν τυχαία, καθώς και αν θα ζητήσουν την αύξηση των μέτρων προστασίας του Πατριαρχείου, του οποίου το καθεστώς προστατεύεται ρητά από τις Διεθνείς Συνθήκες.

    Επίσης, ο κ. Ρουμπάτης επισημαίνει ότι είναι η δεύτερη φορά που μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα που οργάνωση ισλαμιστών προβαίνει σε τέτοια τρομοκρατική ενέργεια και καταλήγει υπογραμμίζοντας την φανερή αδιαφορία των τουρκικών αρχών να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Πατριαρχείου.

    [06] ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΖΗΤΑ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ Γ. ΡΟΥΜΠΑΤΗΣ

    Το θέμα της συνεχιζόμενης απροθυμίας της Τουρκίας να απαντήσει στη δήλωση του Συμβουλίου Υπουργών, με την οποία η Τουρκία είχε κληθεί να αποδεχθεί μια σειρά από βασικές αρχές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, θέτει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ρουμπάτης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο Υπουργών.

    Ο κ. Ρουμπάτης υποστηρίζει ότι πρέπει να διευκρινιστεί τόσο το κατα πόσο αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί ένδειξη της τουρκικής αδιαφορίας προς τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και το πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ενωση σε περιατέρω άρνηση της Τουρκίας να απαντήσει θετικά στο συγκεκριένο θέμα.

    [07] Σ.Ε.Β.: "ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ-ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ"

    "Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.) δεν επιδιώκει να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις υποστηρίζοντας κόμματα ή άτομα. Εχει, ωστόσο, την υποχρέωση να εισηγείται συγκεκριμένες πολιτικές που, κατά την κρίση του, πρέπει να εφαρμοσθούν από την κυβέρνηση που επιλέγει ο ελληνικός λαός".

    Στη διευκρίνιση αυτή προέβη, με ανακοίνωση του, ο Σ.Ε.Β. απαντώντας σε τοποθετήσεις που είδαν τελευταίως το φως της δημοσιότητας και -όπως τονίζει- "του αποδίδουν επιδιώξεις ξένες προς τους σκοπούς του".

    "Σε κάθε δημοκρατική κοινωνία οι σχέσεις οικονομίας πολιτικής είναι αμφίδρομες", υπογραμμίζει ο Σ.Ε.Β. "Οι οικονομικές εξελίξεις επηρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις και αυτές, με τη σειρά τους, επιδρούν στην πορεία της οικονομίας. Είναι, συνεπώς, απολύτως θεμιτό οι φορείς της οικονομίας να παίζουν ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων που επηρεάζουν τη δραστηριότητα τους. Τα όργανα που εκπροσωπούν τις παραγωγικές δυνάμεις έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να παίρνουν θέση και να συντελούν στη διαμόρφωση της κατάλληλης πολιτικής".

    "Επιβάλλεται, φυσικά, η παρέμβαση αυτή να είναι αυτόνομη", συνεχίζει η ανακοίνωση. "Να καθορίζεται, δηλαδή, από τη θέση τους στην κοινωνία και όχι από σχέσεις ή διασυνδέσεις με πολιτικές δυνάμεις. Ο Σ.Ε.Β. τήρησε πάντα, με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία, την αρχή αυτή και απέφυγε κάθε ανάμειξη στην πολιτική διαμάχη. Διεκδίκησε, όμως, με επιμονή -και θα συνεχίσει να diejdije_- το δικαίωμα να δρα αυτόνομα και να έχει απόψεις, να κρίνει και να προτείνει μέτρα, με αποκλειστικό κριτήριο την πρόοδο της χώρας και την προώθηση της οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης".

    "Για να γίνει σαφές το μήνυμα αυτό, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές ο Σ.Ε.Β. γνωστοποίησε -με υπόμνημα του προς όλα τα κόμματα- τις θέσεις και τις προτάσεις του για την οικονομική πολιτική και την απασχόληση", καταλήγει ο σύνδεσμος.

    [08] ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΜΜΕ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΘΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Τριεθνές δημοσιογραφικό συνέδριο με γενικό αντικείμενο " Ο ρόλος των ΜΜΕ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις" πρόκειται να διοργανωθεί από τις 23 εως τις 25 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη.Το συνέδριο διοργανώνει το τουρκικό παράρτημα του ιδρύματος Konrad Adenauer Stiftung του κυβερνώντος Γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και θα συμμετάσχουν σ'αυτό εκπρόσωποι των ΜΜΕ και επίσημοι εκπρόσωποι της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Τα ελληνικά ΜΜΕ θα αντιπροσωπεύσουν ο Στάθης Ευσταθιάδης (ΤΟ ΒΗΜΑ), ο Κώστας Ιορδανίδης (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ), ο Άγγελος Ζισάκος (MEGA CHANNEL), ο Νότης Παπαδόπουλος (ΤΑ ΝΕΑ), ο Άλκης Κούρκουλος (ΑΠΕ- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) και ο Άρης Αμπατζής (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ- SKY TV).

    Την επίσημη ελληνική πλευρά προσκαλούνται να εκπροσωπήσουν ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα Δ.Νεζερίτης, ο νέος σύμβουλος Τύπου στην Άγκυρα Ν.Παπακωνσταντίνου και ο σύμβουλος Τύπου στη γερμανική πρωτεύουσα Σ.Σταθουλόπουλος.

    Τη γερμανική πλευρά θα εκπροσωπήσει ο πρέσβης της χώρας στην Άγκυρα με Γερμανούς συμβούλους Τύπου, την τουρκική ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Omer Akbel, ενώ θα συμμετάσχουν Γερμανοί και Τούρκοι δημοσιογράφοι.

    Το συντονισμό της προετοιμασίας του συνεδρίου έχει αναλάβει ο ανταποκριτής του DPA στην Άγκυρα B.Gungor.Το πρόγραμμα θα περιλάβει και επίσκεψη των συνέδρων στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α', ο οποίος αναμένεται να αποστείλει και χαιρετιστήριο μήνυμα προς τους συνέδρους.

    [09] ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΣ ΕΙΣΑΚΤΕΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΕΧΤΕΙ ΤΟ Δ.Π.Θ. ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ Γ.ΠΑΝΟΥΣΗΣ

    Ολους τους πρόσθετους εισακτέους είναι έτοιμο να δεχτεί το Πανεπιστήμιο Θράκης, ακόμα και όσους δεν δέχονται ή δεν μπορούν να εγγράψουν άλλα Α.Ε.Ι., δήλωσε ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.), Γιάννης Πανούσης.

    Ο κ.Πανούσης πρόσθεσε ότι το Δ.Π.Θ. διαθέτει την κατάλληλη υποδομή τόσο στην Κομοτηνή, όσο στην Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη και μπορεί να δεχτεί περισσότερους από 500 φοιτητές.

    Υπέρ της εγγραφής των επιπλέον εισαχθέντων φοιτητών στη Νομική Κομοτηνής, στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης, στα παιδαγωγικά τμήματα του Έβρου και σε άλλα, έχει ταχθεί εκτός από τον πρύτανη κ.Πανούση και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου.

    [10] ΑΥΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ - ΝΕΕΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

    Αύριο θα ανακοινώσει ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, την απόφασή του σχετικά με την τύχη των νεοτέρων κτισμάτων του Επταπυργίου, που έχουν σχέση με τη λειτουργία των φυλακών, για τα οποία εκκρεμεί γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για την κατεδάφιση τους

    Σε δηλώσεις του μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε το πρωί στο χώρο του μνημείου, ο κ. Βενιζέλος, τόνισε, πάντως, ότι "το Επταπύργιο κάποτε ήταν ο τρόμος που βασίλευε πάνω από την πόλη, ενώ τώρα είναι μία από τις αιγίδες του Πολιτισμού πάνω από την πόλη", καθώς και ότι "τα μνημεία αυτά είναι ένα παλίμψηστο που πρέπει να διατηρεί ίχνη όλων των ιστορικών φάσεων".

    "Δε θέλω να προδικάσω ή να προαναγγείλω τίποτε. Οφείλουμε να σεβόμαστε και τις επιστημονικές γνώμες και τις ευαισθησίες της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης και την αίσθηση της ιστορίας που έχουμε όλοι. Στόχος μας είναι το Επταπύργιο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εκδηλώσεις για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα-Θεσσαλονίκη 1997", πρόσθεσε ο υπουργός Πολιτισμού. Τόνισε επίσης ότι ανεξάρτητα από την εξέλιξη του θέματος, πρέπει ένα μέρος των έργων να ολοκληρωθεί σύντομα ώστε το μνημείο να είναι επισκέψιμο και λειτουργικό σε σχέση με τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

    Για το θέμα της απόλυσης των είκοσι εργαζομένων του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η σχετική απόφαση είχε ληφθεί πριν τις εκλογές και ότι ο ίδιος θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και τη διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου ώστε να ενημερωθεί επίσημα για το θέμα. "Από εκεί και πέρα όλα τα θέματα θα τα συζητήσουμε", πρόσθεσε.

    Νωρίτερα το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού είχε σύσκεψη με τους προϊσταμένους και τα στελέχη των τριών Εφοριών Αρχαιοτήτων (Προϊστορικών και Κλασικών, Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και Νεοτέρων Μνημείων), με τους υπευθύνους των φορέων του υπουργείου Πολιτισμού στην πόλη, με στόχο, όπως είπε, τη διεξαγωγή μιας πιο διευρυμένης και πιο λεπτομερούς σύσκεψης και με τη διοίκηση του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997" στις προσεχείς ημέρες.

    Για το Βασιλικό Θέατρο, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, πρόκειται να διεξαχθεί νέα συζήτηση με τους υπευθύνους, λόγω της μικρής, όπως είπε, εμπλοκής, που υπάρχει. "Πρέπει όμως να σας πω, πρόσθεσε, κάτι που είναι αυτονόητο. Το λεγόμενο Βασιλικό Θέατρο είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Είναι μία αίθουσα που θα κοσμεί τη Θεσσαλονίκη". Απέκλεισε επίσης τη μεταφορά του Θεάτρου έξω από την πόλη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "αν φύγει εκτός πόλης το Βασιλικό Θέατρο, δεν θα είναι το Βασιλικό Θέατρο, θα είναι κάτι άλλο".

    Στη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης έγινε επίσης εκτενής λόγος για το θέμα της έκθεσης των ιστορικών κειμηλίων του Αγίου Ορους, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η έκθεση, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, apoteke_ βασική δραστηριότητα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. "Θα έλεγα ότι είναι στοιχείο της ταυτότητάς της και είναι κάτι που μας απασχολεί εντονότατα", κατέληξε.

    [11] ΠΡΟΤΑΣΗ Υ.ΜΑ.Θ. ΓΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ-ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 680 ΕΚΑΤ., ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ INTERREG

    Να διευκολύνει τις οικονομικές σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στην Ελλάδα και τις γειτονικές της χώρες επιδιώκει το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (Υ.ΜΑ.Θ.), σε συνεργασία με τις τρεις Περιφέρειες της περιοχής, μέσω παρέμβασης προϋπολογισμού 680 εκατ.δρχ., στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος INTERREG IIC.

    Συγκεκριμένα, προτείνεται η εκπόνηση μελέτης χωροταξικού σχεδιασμού στους νομούς Κιλκίς, Σερρών, Φλώρινας, Καστοριάς, Εβρου, Δράμας και Ροδόπης, προκειμένου να διατυπωθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική ανάπτυξής τους. Μέσω της ίδιας μελέτης αναμένεται να προωθηθεί και η διακρατική συνεργασία ανάμεσα στη χώρα μας και την Αλβανία, τα Σκόπια, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Αυστρία, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και τη δημιουργία κοινών θεσμικών και διοικητικών δομών.

    Το Υ.ΜΑ.Θ. κατέληξε στην εν λόγω πρόταση, καθώς διαπίστωσε ότι προβλήματα ανάλογα με αυτά των ορεινών και παραμεθόριων περιοχών της Μακεδονίας και της Θράκης, αντιμετωπίζουν και οι γειτονικές στην Ελλάδα χώρες. Ιδιαίτερα δε, στην Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία, οι όμορες στη χώρα μας παραμεθόριες περιοχές παρουσιάζουν συνεχή μείωση πληθυσμού, περιορισμό των παραγωγικών δραστηριοτήτων, μείωση του εισοδήματος των κατοίκων, καθώς και φαινόμενα εγκατάλειψης, ερήμωσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

    "Προς την κατεύθυνση της συνεργασίας με τις όμορες χώρες για την από κοινού αντιμετώπιση των παρόμοιων προβλημάτων, έχουν ήδη κινηθεί ορισμένοι από τους τοπικούς φορείς των παραμεθόριων περιοχών της Βορείου Ελλάδος", επισημαίνεται στην πρόταση του υπουργείου. "Ωστόσο, η όλη δραστηριότητα αναπτύσσεται χωρίς σχεδιασμό και επιφέρει -συχνά- αρνητικές συνέπειες".

    Φορείς υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος -το οποίο αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα- θα είναι το Υ.ΜΑ.Θ., το υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων, οι τρεις Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς επίσης πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Η διάρκεια εφαρμογής του εκτιμάται σε τρία χρόνια: κατά το πρώτο έτος αναμένεται να ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη, κατά το δεύτερο προβλέπεται η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε μία γεωγραφική ενότητα και κατά το τρίτο η επέκταση της εφαρμογής σε όλες τις επιλεγείσες περιοχές.

    Μεταξύ των κυριοτέρων στόχων του προγράμματος περιλαμβάνεται η ένταξη των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό σχέδιο ανάπτυξης, η συγκράτηση του πληθυσμού στις "μειονεκτικές ορεινές και παραμεθόριες" περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και η ανάπτυξη κοινών οικονομικών δραστηριοτήτων με τις παραμεθόριες περιοχές των γειτονικών χωρών.

    Η μελέτη θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με τη χωροθέτηση των παραγωγικών δραστηριοτήτων στις συμμετέχουσες περιοχές, τον καθορισμό χρήσεων γης, αλλά και την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας και ήπιων μορφών τουρισμού. Επίσης, προβλέπεται η πλήρης καταγραφή των δικτύων μεταφοράς, τηλεπικοινωνιών, ενέργειας και γνώσης -προκειμένου να συντονισθούν με αυτά των γειτονικών χωρών- ενώ θα καλυφθούν και θέματα διαχείρισης και προστασίας των φυσικών πόρων, καθώς και της πολιτιστικής κληρονομιάς των εν λόγω περιοχών.

    [12] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

    Συνεδρίασε το μεσημέρι για πρώτη φορά η νεοεκλεγείσα κοινοβουλευτική ομάδα του Συνασπισμού και συζήτησε, υπό την προεδρία του Νίκου Κωνσταντόπουλου, θέματα που αφορούν τη λειτουργία της και τις άμεσες προτεραιότητες του έργου της.

    Κατέληξε οτι η στάση του κόμματος απέναντι στην κυβέρνηση θα είναι η υπεύθυνη αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση.

    Αποφάσισε οτι πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΣΥΝ θα είναι η κατάθεση σχεδίων νόμου για την αλλαγή του τρόπου ορισμού των διοικήσεων στις ΔΕΚΟ και για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.

    Ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίσθηκαν οι Φώτης Κουβέλης και Γιάννης Δραγασάκης.

    [13] ΟΡΚΙΣΤΗΚΑΝ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Ορκίστηκαν το μεσημέρι ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη οι Υπουργοί Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, οι οποίοι απουσίαζαν στο εξωτερικό κατά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Τους δύο υπουργούς όρκισε ο Επίσκοπος Μαραθώνος Μελίτων.

    Αμέσως μετά την ορκομωσία ο κ. Σημίτης ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το αυριανό του ταξίδι στην Κύπρο καθώς και για το επικείμενο ταξίδι του στο Δουβλίνο για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [14] ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η Ν.Δ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

    Να δηλώσει την πραγματική της πολιτική ταυτότητα κάλεσε τη Ν.Δ. ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Επταπύργιο της Θεσσαλονίκης.

    Απαντώντας στο αν η Κυβέρνηση μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένης της πόλωσης που φαίνεται να δημιουργείται στους κόλπους της, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία μισαλλοδοξία σχετικά με την τύχη και την ενότητα της συντηρητικής παράταξης" και πρόσθεσε:

    "Διαμορφώνονται δύο ισχυροί πόλοι, ο κ. Σουφλιάς και ο κ. Εβερτ, υποψήφιος διάδοχος του εαυτού του, οι οποίοι εμφανίζουν το εξής παράδοξο: τέμνονται ως προς τις ιδεολογικές τους προτιμήσεις. Υπάρχει, λοιπόν, μία σύγχιση ως προς την ιδεολογική ταυτότητα και μία πολιτική σύγκρουση. Το σκηνικό είναι εξαιρετικά έντονο και πολύ ενδιαφέρον. Εγώ εύχομαι η συντηρητική παράταξη να βρει την ταυτότητά της και την οργανωτική της αντοχή, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το βρεί η ίδια.

    Εμάς, ως πολίτες του τόπου αυτού μας ενδιαφέρει η διαφάνεια, όχι μόνο η οργανωτική, αλλά και η ιδεολογοπολιτική, δηλαδή τα κόμματα να δηλώνουν την πραγματική τους ταυτότητα. Κάτι που δεν έκανε προεκλογικά η Ν.Δ. και οφείλει να το κάνει μετεκλογικά, αρχής γενομένης από τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο,στην Κωνσταντινούπολη.Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η έκρηξη σημειώθηκε στο προαύλιο του ναού του Αγίου Γεωργίου,χωρίς ευτυχώς να προκαλέσει θύματα.Η τουρκική αστυνομία ,που διεξάγει τις ανακρίσεις, ανακοίνωσε ότι πρόκειται για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και τηρεί απόλυτη μυστικότητα για την πορεία των ερευνών.

    Την έκρηξη επιβεβαίωσε αρχικά ο Ελληνας πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη Βασ.Ξύδας, που τόνισε ότι προκλήθηκαν ελάχιστες ζημιές και ζήτησε να μην υπερτονιστεί το γεγονός αυτό καθ΄αυτό,αφού θεωρείται σαν ένα μεμονωμένο γεγονός, πιθανόν έργο φανατικών ισλαμιστών.

    [16] EΡΕΥΝΩΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

    Ερευνώνται και απο την τουρκική αστυνομία και απο τις ελληνικές προξενικές αρχές οι συνθήκες της χθεσινοβραδυνής έκρηξης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.Ο Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη Φ.Ξύδας δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ,ότι η έκρηξη προκλήθηκε απο χειροβομβίδα που εξερράγη πάνω στην οροφή του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου.

    "Βρίσκεται ήδη υπάλληλος του προξενείου ,είπε ο κ.Ξύδας, για να εκτιμήσει τις ζημιές και να συνδράμει το έργο των τουρκικών αρχών, που άρχισαν τις έρευνες."

    Ο πρόξενος είπε ακόμη, ότι απο τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι "κάποιοι περαστικοί έρριξαν τη χειροβομβίδα απο το δρόμο , που έπεσε στην οροφή του ναού.Με την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στην οροφή αλλά και στα παρακείμενα κελλιά μοναχών, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα".

    "Καμμιά οργάνωση- ισλαμιστική ή άλλη- πρόσθεσε ο κ.Ξύδας, δεν ανέλαβε μέχρι τώρα την ευθύνη για την επίθεση."

    Απο το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το οποίο επικοινώνησε το Μ.Π.Ε. δεν υπήρξε καμμιά αντίδραση και καμμιά ανακοίνωση για το περιστατικό.

    [17] ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

    Η οργάνωσης Ισλαμικό Μέτωπο Μαχητών της Μεγάλης Ανατολής ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής ενέργειας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 1.30 τα ξημερώματα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Η οργάνωση έχει πραγματοποιήσει και κατά το παρελθόν βομΒιστικές ενέργειες εναντίον εκκλησιών και εστιατορίων της Κωνσταντινούπολης στα οποία είναι ελεύθερη η χρήση οινοπνευματωδών.

    Η έκρηξη προκάλεσε υλικές ζημιές ενώ δεν υπήρξαν θύματα. Η αστυνομικές αρχές της Κωνσταντινούπολης διενεργούν έρευνα για τον emtopisl| και τη σύλληψη των δραστών ενώ δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να φωτογραφίσουν τις ζημιές στο Πατριαρχείο.

    [18] ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ Μ.ΟΛΜΠΡΑΙΤ

    Για παράνομη κατοχή τμήματος της Κύπρου από τουρκικά στρατεύματα κάνει λόγο για πρώτη φορά, η Ουάσιγκτον.

    Στη σχετική δήλωση προέβη η Αμερικανίδα πρέσβειρα Μαντλίν Ολμπράϊτ, σε εκδήλωση της κυπριακής ομοσπονδίας Αμερικής χθες το βράδυ, στη Νέα Υόρκη.

    Η κ.Ολμπράϊτ επιδοκίμασε τη στάση των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου και επανέλαβε τη δέσμευση του προέδρου Μπίλ Κλίντον να συμβάλλει στην ειρηνική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών και του κυπριακού.

    Πρόσθεσε ακόμη με έμφαση, ότι θα πρέπει να δοθεί τέλος στη διαίρεση της Μεγαλονήσου.

    [19] ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΘΑ ΛΗΦΘΕΙ Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ Μ.ΟΛΜΠΡΑΙΤ

    Μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, θα ληφθεί η σημαντικότερη πρωτοβουλία των τελευταίων χρόνων για τη λύση του κυπριακού, σύμφωνα με την Αμερικανίδα πρέσβειρα Μαντλίν Ολμπράϊτ.

    Η κ.Ολμπράϊτ στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον κ.Κληρίδη στη Νέα Υόρκη, το διαβεβαίωσε ότι η πρωτοβουλία που θα εκδηλωθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα εντατικοποιηθεί στις αρχές του 1997, με στόχο την έναρξη συνεχών διαβουλεύσεων μέχρι την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.

    Ο Κύπριος πρόεδρος ωστόσο, τόνισε ότι για να βρεθεί λύση θα πρέπει να υπάρξει πολιτική θέληση από μέρους της Τουρκίας και μεταβολή των θέσεων της.

    [20] ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΠΩΝΥΜΙΩΝ ΣΤΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ

    Μια πρώτη σοβαρή υποχώρηση των Σκοπίων, από τη γνωστή αδιαλλαξία την οποία μέχρι τώρα επεδείκνυαν έναντι της Ελλάδας, εκδηλώθηκε με τον τρόπο που η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ αποφάσισε να ρυθμίσει το θέμα της εισόδου στην Ελλαδα, των ελληνικής καταγωγής σκοπιανών πολιτών.

    Η διέλευση των ελληνοσκοπιανών συνόρων, απαγορευόταν απο τις ελληνικές αρχές επειδή ως τόπος καταγωγής στα διαβατήριά τους αναγραφόταν τα τοπωνύμια των ελληνικών πόλεων, με την ονομασία που οι σκοπιανοί δίνουν, πχ. η Θεσσαλονίκη αποκαλούνταν Σόλουν, η Φλώρινα - Λέριν, η Καστοριά - Κόστουρ, η Έδεσσα - Βόντεν, το Κιλκίς - Κούκους, η Αριδαία - Σόμποτσκο κ.α. Με τη νέα ρύθμιση, και η οποία σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ, τίθεται σε ισχύ τις πρώτες ημερες του Οκτωβρίου, θα αναγράφεται ως τόπος καταγωγής μόνο η χωρα, δηλαδή η Ελλαδα.

    Σύμφωνα με την ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων, υπάρχει η δυνατότητα όχι μόνο της διόρθωσης αλλά και της έκδοσης νέων διαβατηρίων για όσους πολίτες ενδιαφέρονται για το h]la.

    Ο Μπράνκο Στογιάνοφσκι, στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικων, δήλωσε στην ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" ότι ήδη τα περιφερειακά γραφεία του υπουργείου έχουν ενημερωθεί για τις αλλαγές, ωστόσο, όπως είπε, η προσέλευση των ενδιαφερομένων πολιτών είναι μικρή "εξαιτίας της ελλειπούς ενημέρωσης του κοινού".

    Η ελλειπής ενημέρωση, οφείλεται, κατά την εφημερίδα, στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε δημοσιότητα στο όλο θέμα, φοβούμενη αντιδράσεις της εθνικιστικής αντιπολίτευσης η οποια θα την κατηγορούσε για υποχώρηση έναντι των αιτημάτων της Ελλαδας. Την είδηση πάντως μετέδωσε και το κρατικό ραδιόφωνο των Σκοπίων.

    [21] "Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" ΔΗΛΩΣΕ Ο Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    "Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Κύπρο στην Ελλάδα", δήλωσε προκλητικά ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς από την Αγκυρα, όπου βρίσκεται για ιατρικές εξετάσεις και συνομιλίες, επαναλαμβάνοντας την εμμονή της τουρκικής πλευράς για ισοτιμία των δύο κοινοτήτων.

    Ο Ντενκτάς είπε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται "για τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και τη νόμιμη υπόσταση τους στην Κύπρο".

    [22] "OI ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ" ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

    Η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ αντιμετώπισε την "ευγενική κατανόηση των ομολόγων της υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα του καταδικαστικού για την Τουρκία ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" γράφουν οι τουρκικές εφημερίδες.

    Η έγκυρη εφημερίδα "Μιλλιέτ" με τον τίτλο "Εις ώτα μη ακουόντων η Τσιλέρ" αναφέρεται στις συνεχείς επαφές που είχε η υπουργός Εξωτερικών τόσο με τον γερμανό ομόλογό της όσο και με υπουργούς άλλων ευρωπαίκών χωρών.

    Αφού υπογραμμίζει την προσπάθεια της κ.Τσιλέρ να απαλύνει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν διεθνώς απο το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει ,ότι "το μόνο που εισέπραξε ήταν ουσιαστικά η πλήρης αδιαφορία".

    Ο κ.Κίνκελ ,προσθέτει η εφημερίδα, έδωσε την καλασσική απάντηση 'έχετε δίκιο,όμως οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα'.

    Στην ανταπόκριση της εφημερίδας σημειώνεται ακόμη, ότι τόσο ο Ιρλανδός όσο και ο Ισπανός υπουργός άσκησαν πίεση ώστε να επιλευθεί γρήγορα η διαμάχη με την Ελλάδα στις βραχονησίδες Ιμια, πράγμα που ενόχλησε πολύ την τουρκική αντιπροσωπεία.

    "Η απάντηση,γράφει η εφημερίδα, της Τσιλέρ ότι δεν πρέπει να γίνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μόνο για τις βραχονησίδες, δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.Αντίθετα μάλιστα οι δύο υπουργοί της συνέστησαν ότι "το σημαντικότερο ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι αυτό, πρέπει επομένως να λυθεί και μετά πάμε και στα άλλα."

    [23] ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Στην περικεφαλαία της Αλεξανδρινής εποχής στρέφουν το ενδιαφέρον τους οι αρχαιολόγοι της ΠΓΔΜ, μετά τη σύλληψη της σπείρας αρχαιοκαπήλων, στην κατοχή των οποίων, πέραν της περικεφαλαίας, βρέθηκαν περίπου άλλα 2.000 αρχαία αντικείμενα.

    Όπως δήλωσε στην εφημερίδα των Σκοπίων "Βέτσερ" ο γενικός συντηρητής έργων τέχνης και αραιοτήτων Μίλαν Ιβάνοφσκι, η περικεφαλαία βρέθηκε από τους αρχαιοκαπήλους το 1991, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών που πραγματοποίησαν σε τάφο, που ανήκει στον αρχαιολογικό χώρο "Ισαροτ", κοντά στο Μοναστήρι.

    Όπως υποστήριξε ο κ.Ιβάνοφσκι, οι αρχαιοκάπηλοι φαίνεται πως δεν έδωσαν μεγάλη σημασία στο "εύρημά" τους, καθώς το πούλησαν σε πολύ χαμηλή τιμή σε έναν συλλέκτη αρχαίων αντικειμένων. Ο ίδιος ο συλλέκτης, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται, παρέδωσε την περικεφαλαία στη Υπηρεσία Αρχαιοτήτων αμέσως μετά τη σύλληψη των αρχαιοκαπήλων.

    Στο μεταξύ, ο κ.Ιβάνοφσκι σημείωσε ότι σε ανασκαφές, που έχει πραγματοποιήσει η Υπηρεσία Αρχαιοτήτων της ΠΓΔΜ στον τάφο στον οποίο βρέθηκε η περικεφαλαία, έχουν βρεθεί αντικείμενα τα οποία πιστοποιούν ότι γίνεται λόγος για τάφο ενός αξιόλογου πολεμιστή.

    Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των σκοπιανών αρχαιολόγων, η περικεφαλαία χρονολογείται από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. και πιστεύεται ότι είναι ίδια με αυτή που ανακαλύφθηκε στη Βεργίνα.

    [24] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΔΕΙ ΤΟΝ Γ.Γ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

    Κανένα μέλος της τουρκικής κυβέρνησης δεν δέχτηκε να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας Pierre Sane. Οπως δημοσιεύει η εφημερίδα "Χουρριέτ" ούτε ο πρωθυπουργός Ν. Ερμπακάν , ούτε η υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Καζάν ούτε ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Αγάρ θέλησαν να συναντηθούν με τον εκπρόσωπο της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία από αύριο αρχίζει παγκοσμίου εμβέλειας εκστρατεία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Οι μόνοι πολιτικοί με τους οποίους μπόρεσε να συναντηθεί ο κ Sone ήταν ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ν. Μπαϊκάλ και ο βουλευτής Μπ. Ζενγκίν.

    [25] ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΥΝΕΣΚΟ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ

    Υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ ενδέχεται να τεθούν οι αρχαιολογικοί χώροι της Σαλαμίνας και του Απόστολου Βαρνάβα και στη συνέχεια και άλλες αρχαιότητες μετά από αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης.

    Η υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου δήλωσε ότι τα δύο μνημεία, τα οποία βρίσκονται στα κατεχόμενα, απειλούνται από πράξεις βεβήλωσης, λεηλασίας και καταστροφής από τον Αττίλα.Για τον λόγο αυτό, η κ.Αγγελίδου βρίσκεται ήδη σε epijoimym_a με τον πρέσβη της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Κύπρο Κωνσταντίνο Λέβέντη.

    [26] ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ- ΠΓΔΜ

    Κοινή δήλωση για συνεργασία και καλή γειτονία, πρόκειται να υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατόν, η Βουλγαρία και η ΠΓΔΜ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Πίρινσκι μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Λιουμπομίρ Φριτσκοφσκι, στο περιθώριο της 51ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    "Συνεννοηθήκαμε με τον κ.Φρίτσκοφσκι να δουλέψουμε παράλληλα για την κατάρτιση της κοινής δήλωσης και για την επίλυση του προβλήματος της γλώσσας", σημειώνει ο κ.Πίρινσκι σε δηλώσεις του στον σημερινό βουλγαρικό Τύπο.

    Υπενθυμίζεται, ότι παρόλο που η Βουλγαρία είναι η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ΠΓΔΜ, το 1992, ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", αρνείται να αναγνωρίσει ύπαρξη "μακεδονικού έθνους και γλώσσας", με συνέπεια να "παγώσει" η υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών.

    [27] ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ BBSS GALLOP INTERNATIONAL

    Το 42% των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος στη Βουλγαρία, συγκεντρώνει ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για το Προεδρικό αξίωμα, Πέταρ Στογιάνοφ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διεξήγαγε στη Βουλγαρία το πρακτορείο ΒΒSS Gallop International, ενόψει των εκλογών της 27ης Οκτωβρίου.

    Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, που ανακοινώθηκαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου στη Σόφια, ένας στους δυο ψηφοφόρους στη Βουλγαρία ζητά πρόωρες εκλογές (το 80% από τους ψηφοφόρους της αντιπολιτευόμενης "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" και το 10% των οπαδών του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος), ενώ μόλις το 2,5% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η κατάσταση στη χώρα τους βελτιώνεται.

    "Στη Βουλγαρία δημιουργείται νέα κοινωνική ομάδα ανθρώπων που δεν πρόκειται να ξαναβρούν το χαμένο μεσαίο επίπεδο ζωής και θα ζήσουν στο εξής στη φτώχεια", είναι το απαισιόδοξο συμπέρασμα των εκπροσώπων του BBSS Gallop στη Βουλγαρία, Α. Ράιτσεφ και Κ.Στόιτσεφ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 30 September 1996 - 13:53:59