Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (16/09/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 16 Σεπτεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΡΗΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ Γ.Θ.ΒΑΦΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΕΘΑΝΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ - ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

  • [02] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [03] ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [04] ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

  • [05] ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Α.ΣΑΜΑΡΑΣ

  • [06] ΣΤ.ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  • [07] ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Φ.ΠΑΠΑΔΕΛΛΗ, ΟΠΩΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΧΑΝ ΣΟΥΓΚ ΤΖΟΥ

  • [09] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ, ΟΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΑΠ.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

  • [10] ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ ΥΨΟΥΣ 1,3 ΔΙΣ.-ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ INTERREG

  • [11] "ΡΕΕΙ" ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΓΩΓΟ-ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ ΣΕΡΡΩΝ

  • [12] 61Η Δ.Ε.Θ.: ΕΛΑΦΡΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΩΝ-ΑΥΞΗΜΕΝΟ, ΟΜΩΣ, ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

  • [13] TΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [14] ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

  • [15] ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ 50 ΡΩΣΙΚΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ ΜΑΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [16] ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΕ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ, ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΑΙ ΔΕΛΒΙΝΟ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [17] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

  • [18] Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ: "ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΖΩΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟ ΘΕΜΑ"

  • [19] Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ: "ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ"

  • [20] ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΤΟΝΤΟΡ ΖΙΒΚΟΦ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΘΡΗΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ Γ.Θ.ΒΑΦΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΕΘΑΝΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ - ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

    Την απώλεια ενός από τα μεγαλύτερα πνευματικά της τέκνα, του ποιητή και μεγάλου ευεργέτη της Θεσσαλονίκης, Γεώργιου Βαφόπουλου, θρηνεί από τις 11.30 χθες το βράδυ η πόλη, η Μακεδονία, αλλά και ολόκληρη η χώρα.

    Ο αείμνηστος ποιητής της μεσοπολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου άφησε την τελευταία του πνοή, στην ηλικία των 93 χρόνων, σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους δύο μήνες με χρόνια πάθηση των πνευμόνων, εξαιτίας της οποίας είχε υποβληθεί σε επέμβαση τραχειοτομίας. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 4 το απόγευμα στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας (Αγία Σοφία) Θεσσαλονίκης.

    Ο Γεώργιος Βαφόπουλος γεννήθηκε στη Γευγελή το 1903. Υπήρξε ο πρώτος από τους Μακεδόνες λογοτέχνες που "έσπασε" το φράγμα του Ολύμπου και έγινε γνωστός στους αθηναϊκούς κύκλους. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δεν ολοκλήρωσε όμως τις σπουδές του. Διετέλεσε διευθυντής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης από το 1938 μέχρι το 1964 και επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις λαϊκές βιβλιοθήκες.

    Η πρώτη του επίσημη εμφάνιση στη λογοτεχνία έγινε το 1928, από τη "Νέα Εστία", ενώ νωρίτερα στα 1924 είχε αναλάβει τη διεύθυνση του περιοδικού "Μακεδονικά Γράμματα". Εκτοτε συνεργάστηκε με σειρά περιοδικών και εφημερίδων, που δημοσίευαν ποιήματα, διηγήματα και άρθρα του. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές "Τα Ρόδα της Μυρτάλης" (1931), "Προσφορά" (1938), "Η Προσφορά και τα Αναστάσιμα" (1948), "Το Δάπεδο και άλλα ποιήματα" (1951), "Η Μεγάλη Νύχτα και το Παράθυρο" (1959), "Επιθανάτια και Σάτιρες" (1966) και την ποιητική τραγωδία "Εσθήρ" (1934), την οποία συμπεριέλαβε μαζί με όλα τα προηγούμενα έργα του στη συγκεντρωτική έκδοση " Τα Ποιητικά" (1970). Ακολούθησαν οι τέσσερις αφηγηματικοί τόμοι "Σελίδες Αυτοβιογραφίας (Α' 1970, Β' 1971, Γ' 1973, Δ' 1975), οι έξω από το προσωπικό του ποιητικό κλίμα σάτιρες "Τα Νέα Σατιρικά Γυμνάσματα" (1975), με το ψευδώνυμο Λουκίλιος Γιουβενάλος, και με πρότυπο τα "Σατιρικά Γυμνάσματα" του Κωστή Παλαμά, η τελευταία του ποιητική συλλογή "Τα Επιγενόμενα" (1977) και τα "Ποιήματα" (1978), όπου συγκέντρωσε όλες τις μέχρι τότε ποιητικές του εκδόσεις, εκτός από τα "Νέα Σατιρικά Γυμνάσματα" και την εμπνευσμένη από τη Βίβλο έμμετρη τραγωδία "Εσθήρ".

    Εχει εκδώσει επίσης τα μελετήματα "Οι λαϊκές βιβλιοθήκες θεσμός κοινωνικής υποδομής" (1982), και "Ποίηση και Ποιητές" (1983). Τιμήθηκε με το "Βραβείο Μακεδονικής Πρωτευούσης" το 1963, με το Α' "Κρατικό Βραβείο Ποιήσεως" (1967) και με το "Βραβείο Ποιήσεως της Ακαδημίας Αθηνών Ιδρύματος Ουράνη", το 1972.

    Το 1983, μετά από μεγάλη δωρεά δική του και της γυναίκας του, Σούλας Βαφοπούλου, ιδρύθηκε το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Ο Γεώργιος Βαφόπουλος ξεκίνησε από το νεοσυμβολισμό και την amameyl]mg παράδοση, με σποραδικές απηχήσεις από τον Παλαμά, τον Καβάφη, τον Μποντλέρ και τον Καρυωτάκη, για να στραφεί με την "Προσφορά" προς τους νέους εκφραστικούς τρόπους, ταυτόχρονα σχεδόν με το κίνημα του υπερρεαλισμού, χωρίς, όμως, να ακολουθεί τα συνθήματά του. Χρονολογικά ανήκει στους νεότερους εκπροσώπους της μεσοπολεμικής γενεάς, πριν την εμφάνιση της "Νέας Ποίησης", η ποιητική του φυσιογνωμία, όμως, σχηματίστηκε μέσα στην τελευταία πενταετία του μεσοπολέμου.

    Το σημαντικότερο μέρος του έργου του το έδωσε μετά τον πόλεμο και την κατοχή. Αποτραβηγμένος όμως από κάθε κίνηση και δράση, διστακτικός και ολιγογράφος, τα πρώτα εκείνα χρόνια, σκεπάστηκε από τον πάταγο του υπερρεαλιστικού κινήματος και η συμμετοχή του στην ανανέωση των εκφραστικών τρόπων άργησε αρκετά να γίνει φανερή.

    [02] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

    Συνέντευξη Τύπου εφ΄όλης της ύλης παραχωρεί στις 11 το βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος αναμένεται να απαντήσει στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και άλλα ζητήματα όπως η ανεργία.

    Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις εκλογές, Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να αποσαφηνίσει τις θέσεις του κόμματός του στα κρίσιμα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής όπως είναι το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, το ενιαίο Αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου και το θέμα της επιθετικότητας της Αγκυρας εναντίον της Ελλάδας.

    Απαντώντας σε όσα είπε χθες ο κ. Εβερτ αναφερόμενος στην κρίση στα Ιμια, ο κ. Λαλιώτης κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αφήσει έξω από το παιχνίδι της προεκλογικής αντιπαράθεσης τις ένοπλες δυνάμεις ενώ για το θέμα της ανεργίας απηύθυνε το ερώτημα ποιός ήταν αυτός που μιλούσε το 1990 για εκατό χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και αντί γι' αυτό δημιουργησε εκατόν είκοσι χιλιάδες νέους ανέργους.

    Ο κ. Λαλιώτης σημείωσε ότι ο κ. Εβερτ με τη ματαίωση της συγκέντρωσης της Ν.Δ. την Πέμπτη προσπαθεί να προλάβει το φιάσκο του.

    [03] ΒΕΒΑΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Βέβαιος για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές, εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός σε ομιλίες του στη Λιβαδειά και τη Χαλκίδα.

    Ο κ.Σημίτης τόνισε ότι το κόμμα του δεν υπόσχεται πράγματα ανέφικτα, ενώ επέκρινε τις προσωπικές αντιπαραθέσεις και τις επιθέσεις προς το πρόσωπο του, λέγοντας ότι αποτελούν κακόγουστο θέαμα.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στα εθνικά θέματα είναι πολιτική κλιμάκωσης της έντασης που θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

    Την παραίτηση του Πρωθυπουργού ή του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ζήτησε από τη Θεσσαλονίκη ο Μιλτιάδης Εβερτ, υποστηρίζοντας ότι κάποιος από τους δύο ψεύδεται, σε ότι αφορά τους χειρισμούς κατά την κρίση στα Ιμια.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι είχε δώσει εντολή την οποία δεν εκτέλεσε η στρατιωτική ηγεσία, σε αντιδιαστολή με την απάντηση του Γεράσιμου Αρσένη, ότι οι ένοπλες δυνάμεις έκαναν το καθήκον τους.

    Απαντώντας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κάλεσε τον κ.Εβερτ να μη γαντζώνεται από το στράτευμα προσθέτοντας ότι οι δηλώσεις του, ήταν ταυτόσημες με τον Πρωθυπουργό.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επισκεφτεί σήμερα περιοχές της Δυτικής Αττικής.

    Το κέντρο του Πειραιά επισκέφτηκε το πρωί, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς.

    Στην Πάτρα θα περιοδεύσει ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, θα μιλήσει το βράδυ στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Συνασπισμού στο Πεδίο του Αρεως.

    [04] ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

    Την πρότασή του για μια τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών όλων των κομμάτων ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους αρχηγούς της Πολιτικής Ανοιξης, του ΚΚΕ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ.

    Την πρόταση του κ. Εβερτ δέχτηκε μόνον ο κ. Κωνσταντόπουλος ενώ οι υπόλοιποι σημείωσαν ότι μία τέτοια τηλεοπτική αναμέτρηση χωρίς τη συμμετοχή του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν θα βοηθούσε στην αναζήτηση της αλήθειας.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωστοποίησε, εξάλλου ότι αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση του κόμματός του την Πέμπτη στην Αθήνα αλλά να αξιολογήσει την ώρα που δικαιούται στο εθνικό Δίκτυο για μια ακόμη συνέντευξη στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Ο κ. Εβερτ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός θα εκτιμήσει την κίνησή του αυτή να έχουν τη δυνατότητα οι δημοσιογράφοι να υποβάλλουν ερωτήσεις.

    [05] ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Α.ΣΑΜΑΡΑΣ

    Με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, προτείνει διάλογο ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος παράλληλα κατηγορεί το Μιλτιάδη Εβερτ για δημιουργία εντυπώσεων.

    Σε δήλωση του ο κ.Σαμαράς υποστηρίζει ότι συζήτηση χωρίς την κυβέρνηση είναι "πρόζες υποκρισίας", ενώ αναφερόμενος στη στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει ότι η ξαφνική και καθυστερημένη δήθεν ευαισθησία του κ.Εβερτ είναι μόνο για εντυπώσεις.

    [06] ΣΤ.ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    "Δεν υπάρχει κίνδυνος το ΠΑΣΟΚ να χάσει τις εκλογές. Η ένταση ευνόησε ίσως τη Ν.Δ. την πρώτη προεκλογική εβδομάδα. Εκτιμώ ότι δεν την ευνοεί έκτοτε", τόνισε σε δηλώσεις του ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, Στέλιος Παπαθεμελής.

    Σχολιάζοντας φήμες που φέρουν το κυβερνών κόμμα να σκέπτεται να προχωρήσει σε "άνοιγμα" προς το ΔΗΚΚΙ, του Δημήτρη Τσοβόλα, ο κ. Παπαθεμελής είπε ότι ο κ. Τσοβόλας "είναι ένας έντιμος δημοκράτης και αγωνιστής. Από εκεί και πέρα είναι αρχηγός κόμματος, απευθύνεται σε εκλογικό σώμα του ΠΑΣΟΚ του 1993. Πιστεύω ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που έχουν παραταξιακό πατριωτισμό ξέρουν πώς να ψηφίσουν για να μη βγει η Ν.Δ. στην Κυβέρνηση, αλλά να βγει το δικό τους κόμμα. Δεν ξέρω τι εννοείτε <<άνοιγμα>>".

    Σχετικά με την ακύρωση της προεκλογικής συγκέντρωσης της Ν.Δ. στην Αθήνα, ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι "αν η Ν.Δ. δεν είχε αρχίσει να κάνει συγκεντρώσεις και ορισμένα άλλα πράγματα προεκλογικά, θα ήμασταν σε ένα εντελώς διαφορετικό στυλ. Και χαίρω διότι ματαίωσε τη μεγάλη συγκέντρωσή της".

    Σε ό,τι αφορά στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, κατά την τηλεοπτική αναμέτρησή του με τον κ. Εβερτ, σχετικά με τις εντολές που είχε δώσει κατά το βράδυ της κρίσης στα Ιμια, οι οποίες δεν εξετελέσθησαν, ο κ. Παπαθεμελής εκτίμησε ότι "το θέμα αυτό είναι μπαγιάτικο πια. Εκείνο, για το οποίο ο ελληνικός λαός είναι βέβαιος, είναι ότι δεν υπήρξε καμία απομείωση εθνικής κυριαρχίας με την Ιμια και αυτό είναι το μείζον και ουσιαστικό. Ολα τα άλλα χρησιμοποιούνται ως βεγγαλικά για τον προεκλογικό αγώνα από τους αντιπάλους του ΠΑΣΟΚ".

    [07] ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Φ.ΠΑΠΑΔΕΛΛΗ, ΟΠΩΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Ελέγχεται η κατάσταση της υγείας του υφυπουργού Φραγγλίνου Παπαδέλλη, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος τον επισκέφτηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται και ενημερώθηκε από τους θεράποντες ιατρούς του.

    "Ελπίζουμε" τόνισε ο Πρωθυπουργός "ότι θα κερδίσει τη μάχη της ζωής και σύντομα θα είναι κοντά μας". Διευκρίνισε όμως, ότι δεν προγραμματίζεται οποιαδήποτε εγχείρηση τώρα.

    Πρωταρχικός στόχος των ιατρών είναι να συνεχιστούν οι εξετάσεις που άρχισαν τα ξημερώματα, ώστε να διευκρινιστεί πλήρως η αιτία που προκάλεσε το εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο, προκειμένου να υπάρξει και η κατάλληλη αντιμετώπιση.

    Ο υφυπουργός Υγείας, που μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τη Λήμνο στην Αθήνα, με στρατιωτικό αεροσκάφος, υπέστη εγκεφαλικό ενώ μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση σε χωριό της Λήμνου.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ - ΧΑΝ ΣΟΥΓΚ ΤΖΟΥ

    Κάθε προσπάθεια μεταβολής του εδαφικού ''στάτους κβο'', θα σημαίνει πόλεμο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός Enyteqij~m, Θόδωρος Πάγκαλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουγκ Τζου, με τον οποίο συζήτησε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο.

    Ο κ. Πάγκαλος, αφού επισήμανε ότι η προεκλογική περίοδος δεν επηρεάζει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, πρόσθεσε πως δε νοείται διάλογος για το Κυπριακό χωρίς τον καθορισμό ελάχιστου κοινού εδάφους.

    Από την πλευρά του ο κ. Χαν Σουγκ Τζου, όπως είπε, διαπίστωσε ότι γίνονται κάποιες προσπάθειες από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για αποκλιμάκωση της έντασης παρά τα τελευταία γεγονότα.

    Ειδικότερα ανέφερε πως υπήρξαν μερικές εποικοδομητικές κινήσεις που εκφράζουν την ελπίδα για μείωση της έντασης και για πρόοδο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

    Τέλος, ο ειδικός εκπρόσωπος για το Κυπριακό χαρακτήρισε αβάσιμες τις φήμες που υπάρχουν για ''θερμό επεισόδιο'' στην Κύπρο το οποίο ετοιμάζει η τουρκική πλευρά.

    [09] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΝΤΥΠΟ, ΟΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΑΠ.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Ανοιχτή επιστολή και ειδικό φωτογραφικό έντυπο όπου καταγράφονται οι πρόσφατες τουρκικές θηριωδίες, απέστειλε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, στα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Ευρωκοινοβούλιο και στους εκπροσώπους των διεθνών ΜΜΕ.

    Όπως δήλωσε ο κ.Κακλαμάνης, με το ειδικό φωτογραφικό ντοκουμέντο φαίνεται ξεκάθαρα η βασανιστική θανάτωση του Ελληνοκύπριου Τάσου Ισαάκ και η εν ψυχρώ δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, από εγκάθετους των τουρκικών στρατιωτικών οργανώσεων, αλλά και Τούρκου ο οποίος βραβεύτηκε για την αναίσχυντη πράξη του με το υπουργείο Γεωργίας της ψευδοκυβέρνησης του Ντενκτάς.

    Παράλληλα, συνέχισε ο πρόεδρος της Βουλής, ετοιμάζεται φάκελος ο οποίος θα δημοσιοποιηθεί σε συνέντευξη τύπου στο Ευρωκοινοβούλιο με τον οποίο αποκαλύπτεται ότι η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ χρηματοδότησε από μυστικά κονδύλια την οργάνωση "Γκρίζοι Λύκοι" η οποία πρωτοστάτησε στα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα της Δερύνειας.

    Ο κ.Κακλαμάνης εκτίμησε ακόμη ότι θα ενταθούν οι τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο και ότι μετά το τέλος των αμερικανικών εκλογών θα ασκηθούν πιέσεις προς την ελληνική πλευρά ώστε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Σε ερώτηση αν η πρόσφατη επίσκεψη του Μάικλ Δουκάκη στην Αθήνα εντάσσεται στη λογική αυτή της αμερικανικής πίεσης ο κ.Κακλαμάνης απάντησε πως δεν είχε τέτοια ένδειξη. Όμως, όπως είπε, η στάση του Μπίλ Κλίντον δεν είχε καμία ουσιαστική υποστήριξη υπέρ της Ελλάδας παρά μόνο σε φραστικό επίπεδο και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες και να περιμένουμε από άλλους, πλην των δικών μας δυνατοτήτων, να μας βοηθήσουν.

    Τέλος, επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί να συρθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    "Με ότι αν θέλει η Τουρκία μπορεί να υπογράψει συνυποσχετικά jai να πάει στο δικαστήριο της Χάγης για το θέμα της υφαλοκρηπίδας που είναι και το μόνο πρόβλημα".

    [10] ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ ΥΨΟΥΣ 1,3 ΔΙΣ.-ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ INTERREG

    Στη θάλασσα χύνεται το 80% των υδάτινων πόρων της χώρας μας, μέσω ρεμμάτων και ποταμών. Οι υπάρχουσες γεωτρήσεις υπεραντλούνται, αλληλοεπηρεάζονται, ενώ οι παροχές τους μειώνονται συνεχώς, με συνέπεια να καταστρέφονται και να εφαλμυρώνονται εκτεταμένες περιοχές (ιδιαίτερα στον Εβρο, στην Ξάνθη και στο Θεσσαλικό κάμπο).

    Τα στοιχεία αυτά καταγράφει σε έκθεσή της η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, η οποία -υπ' αυτό το δεδομένο- προωθεί πρόγραμμα ορθολογικής διαχείρισης και διερεύνησης των υδάτινων πόρων της Μακεδονίας και της Θράκης, συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ.δρχ. "Με συγκεκριμένα έργα -όπως τοποθέτηση μικρών φραγμάτων για τη δημιουργία φυσικών λιμνών, αξιοποίηση μικρών καταρρακτών κλπ.- μπορεί να καταστεί δυνατή η συγκράτηση και η σωστή διαχείριση του υδάτινου πλούτου", εξήγησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Διονύσης Λειβαδάς, πολιτικός και υδραυλικός μηχανικός της Περιφέρειας.

    "Το εν λόγω σχέδιο στοχεύει -κατ' αρχάς- στην αγροτική ανάπτυξη απομακρυσμένων περιοχών. Επιπλέον, μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στις καλλιέργειες και γενικότερα στη χλωρίδα και την πανίδα, ενώ απώτερος μας στόχος είναι η συγκράτηση του πληθυσμού και η θετική συμβολή στην κοινωνική και οικονομική συνοχή", εξήγησε ο ίδιος.

    Στον προϋπολογισμό των 700 εκατ.δρχ. συμπεριλαμβάνονται οι απαραίτητες μελέτες, αλλά και η εφαρμογή της παρέμβασης σε τουλάχιστον δύο υδάτινα διαμερίσματα. Η σχετική πρόταση έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση στα υπουργεία Μακεδονίας Θράκης και Εθνικής Οικονομίας, στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος INTERREG II/C. Πρόκειται για τμήμα ευρύτερου πλέγματος προτάσεων της Περιφέρειας -που εντάσσονται στο INTERREG- συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δισ.

    Συγκεκριμένα, προβλέπεται -μεταξύ άλλων- η αεροπορική σύνδεση της Σαμοθράκης με την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια. Ηδη, έχει προσδιοριστεί η περιοχή για την εγκατάσταση του αεροδρομίου, ολοκληρώθηκαν οι αρχαιολογικές έρευνες, ενώ και ο διάδρομος ελέγχθηκε από την ΥΠΑ και την Ολυμπιακή Αεροπορία με θετικά αποτελέσματα. Ο προϋπολογισμός των μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του έργου -που προτείνεται, σε πρώτη φάση, να χρηματοδοτηθούν από το INTERREG- ανέρχεται στα 150 εκατ.

    Στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας προτείνονται, επίσης, πρόγραμμα πρόληψης των πλημμυρών και καταπολέμησης της ξηρασίας στο νότιο τμήμα του Εβρου (προϋπολογισμού 200 εκατ.), σχέδιο τουριστικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης της Θράκης (200 εκατ.), καθώς και πρόγραμμα προστασίας των θαλάσσιων ακτών της Σαμοθράκης, (60 εκατ.).

    [11] "ΡΕΕΙ" ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΓΩΓΟ-ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ ΣΕΡΡΩΝ

    Αρχισαν σήμερα το πρωί οι εργασίες πλήρωσης του κεντρικού αγωγού με φυσικό αέριο, στην περιοχή Προμαχώνα του Ν. Σερρών.

    Οπως ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) Α.Ε., οι δοκιμαστικές εργασίες θα συνεχισθούν κατά τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, σταδιακά, κατά μήκος του αγωγού στους νομούς Θεσσαλονίκης, Λαρίσης, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Αττικής, και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του Οκτωβρίου.

    [12] 61Η Δ.Ε.Θ.: ΕΛΑΦΡΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΩΝ-ΑΥΞΗΜΕΝΟ, ΟΜΩΣ, ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

    Ελαφρά πτώση του συνολικού αριθμού εισόδων επισκεπτών στην 61η διοργάνωση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης -η λειτουργία της οποίας ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ- κατέγραψαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της HELEXPO. Υπηρεσιακοί παράγοντες αποδίδουν το γεγονός αυτό, τόσο στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του πρώτου Σαββατοκύριακου, όσο και στις ημερομηνίες της διοργάνωσης που συνέπεσαν φέτος με την "καρδιά" της προεκλογικής περιόδου.

    "Ωστόσο, σαφώς αυξημένο κατεγράφη το ενδιαφέρον ξένων εμπορικών επισκεπτών για τη Δ.Ε.Θ.", επισήμανε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της HELEXPO, Αντώνης Κούρτης. "Ο αριθμός των εμπορικών αποστολών που επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη επ' ευκαιρία της Δ.Ε.Θ., αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης. Επιπλέον, αυξημένο ήταν και το πλήθος των μεμονωμένων εμπορικών επισκεπτών -ιδιαίτερα από τις χώρες της Απω Ανατολής- που επισκέφθηκαν την Εκθεση και, μάλιστα, υπογράμμισαν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στις προσεχείς διοργανώσεις. Οι επιχειρηματίες της Απω Ανατολής αντιμετωπίζουν τη Θεσσαλονίκη γενικά, αλλά και τη HELEXPO ειδικότερα, ως μέσο που θα τους φέρει εγγύτερα σε ολόκληρη τη Βαλκανική".

    "Επίσης, αυξημένο ήταν και το συνολικό ύψος των εμπορικών συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Δ.Ε.Θ.", κατέληξε ο κ.Κούρτης.

    [13] TΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΑ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Την πανηγυρική τελετή για τα 150 χρόνια της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, στην Ακαδημία Αθηνών.

    Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Ιωάννης Πεσμαζόγλου επισήμανε τους πολιτιστικούς δεσμούς του ελληνικού με το γαλλικό λαό. Αναφέρθηκε επίσης στης κινήσεις διαφωτισμού και ανθρωπισμού που ενέπνευσαν τους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης.

    Για τη σημασία των ανασκαφών στην Ελλάδα από τη Γαλλική Σχολή μίλησαν οι ακαδημαϊκοί, Μουτσόπουλος και Ιακωβίδης, ενώ στους δεσμούς των δύο χωρών και στο επιστημονικό έργο της Σχολής αναφέρθηκε ο διευθυντής της, κ. Ετιέν.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [14] ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

    Νέο επεισόδιο, σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην Κύπρο κατά μήκος της πράσινης γραμμής, όπου η κυπριακή εθνοφρουρά έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο σκοπός συνοριακού φυλάκιου της κυπριακής εθνοφρουράς, το οποίο βρίσκεται δυτικά του χωριού Πύλα και εντός της ουδέτερης ζώνης αντελήφθη ύποπτες κινήσεις αγνώστων.

    Ο φρουρός κάλεσε αμέσως τους άγνωστους να σταματήσουν, αλλά εκείνοι δεν υπάκουσαν. Ακολούθησε η ρίψη προειδοποιητικών που ανάγκασε τους αγνώστους να τραπούν σε φυγή.

    Στο μεταξύ νέα ενοχοποιητικά στοιχεία έχουν συγκεντρώσει οι κυπριακές αρχές σε βάρος του λεγόμενου υπουργού Γεωργίας του Ντενκτάς, για το ρόλο του στη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού.

    Οι αποκαλύψεις για τη δράση του ψευδουπουργού προκάλεσαν την αντίδραση και της Τουρκικής αντιπολίτευσης.

    Ο Γ.Γ. του Ρεμπουμπλικανικού κόμματος της Τουρκίας, Σαμίτ Σογιέλ ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, η οποία όπως είπε έκανε ακόμη πιο δύσκολη τη θέση της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    [15] ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ 50 ΡΩΣΙΚΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ ΜΑΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Η αγορά πενήντα ρώσικων αρμάτων μάχης τύπου Τ- 80 για τις αμυντικές ανάγκες της Κύπρου ήταν η αιτία για τη διοχέτευση από τους Τούρκους πληροφοριών για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου.

    Όπως μετέδωσε το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να αποτρέψει τη μεταφορά των αρμάτων στην Κύπρο, προκαλώντας ανησυχίες στους ξένους και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό την άσκηση πιέσεων στην κυβέρνηση και τη ματαίωση της μεταφοράς.

    Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν πως η τουρκική αυτή προσπάθεια έχει ως στόχο την πρόκληση σοβαρών προβληματισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάσταση στην Κύπρο, για να παρουσιαστεί η ένταξή της ως μεταφορά στους κόλπους της Ένωσης ενός εν δυνάμει εκρηκτικού κλίματος.

    Στο πλαίσιο της ίδιας τουρκικής τακτικής εντάσσονται και οι διακριτικές υποδείξεις δυτικών διπλωματών, αλλά και των Ηνωμένων Εθνών προς την κυβέρνηση, τόσο για την υποβάθμιση των επεισοδίων στη Δερύνεια, όσο και για τις τουρκικές αντιδράσεις που προκαλούν οι αναφορές για δίωξη των ενόχων των δολοφόνων του Ισαάκ και του Σολωμού.

    [16] ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΕ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ, ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΑΙ ΔΕΛΒΙΝΟ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τρεις ελληνικές τάξεις σε αλβανικά σχολεία άρχισαν να λειτουργούν από σήμερα στο Αργυρόκαστρο, τους Αγιους Σαράντα και το Δέλβινο. Στα νέα τμήματα θα φοιτούν αντίστοιχα 26, 28 και 20 Ελληνόπουλα.

    Κατά 25% ωστόσο αναμένεται να μειωθεί φέτος ο αριθμός των ελλήνων μαθητών στα σχολεία των τριών νομών της Αλβανίας, λόγω της συνεχούς μετανάστευσής τους προς την Ελλάδα.

    Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, που σε αρκετές περιπτώσεις πιθανόν να λειτουργήσουν με τρεις ή με έναν μαθητή ή και να μην λειτουργήσουν καθόλου.

    Απογοητευμένοι άρχισαν τη σχολική χρονιά και οι Ελληνες δάσκαλοι, που η επιδότησή τους βρίσκει συνεχώς εμπόδια, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις των αρμόδιων ελληνικών φορέων.

    [17] ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    Καταδικάστηκε για πρώτη φορά η Τουρκία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για υπόθεση που αφορά τις συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και τους Κούρδους αντάρτες. Το Δικαστήριο έκρινε πως η Τουρκία παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιατί οι δυνάμεις της κατέστρεψαν το χωριό Κελεκτσί στη νοτιοανατολική Τουρκία το 1992 και το 1993.

    [18] Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ: "ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΖΩΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ-ΟΙ ΗΠΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟ ΘΕΜΑ"

    Η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο Βόρειο Ιράκ είναι αναγκαστική και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν με κατανόηση το θέμα τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την συνάντησή της με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Γουϊλλιαμ Πέρυ.

    Η κ Τσιλλέρ υπογράμμισε ακόμη ότι η χώρα της καταβάλλει έντονη διπλωματική δραστηριότητα για την ενημέρωση των γειτονικών χωρών στο θέμα της ζώνης ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία."Δεν είναι δυνατό να επιτρέψουμε ένα καταφύγιο του ΡΚΚ στα σύνορά μας και επαναλάβαμε για μια ακόμη φορά την αποφασιστικότητά μας γι αυτό το θέμα της ζώνης ασφαλείας. Με ικανοποίηση βλέπω ότι η Αμερική αντιμετωπίζει με κατανόηση αυτό το θέμα. Συνεχίζουμε τη διπλωματική μας δραστηριότητα για να ενημερώσουμε τις γειτονικές χώρες" δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο κ Πέρυ είχε τη δυνατότητα να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα της περιοχής.

    Η κ Τσιλλέρ επισήμανε ακόμη ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων με τον κ Πέρυ για την προστασία των Τουρκομάνων και το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς αυτούς. "Αυτό θα εξεταστεί στο πλαίσιο της πολυεθνικής δύναμης. Η βοήθεια στους πολίτες γίνεται πλέον μέσω της Ερυθράς Ημισελήνου και αυτό θα ολοκληρωθεί με επιτυχία" είπε η κ Τσιλλέρ. Παράλληλα ενημέρωσε τον κ Πέρυ για τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας και ζήτησε υποστήριξη για την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού Κερκιούκ- Γιουμουρταλίκ. Ο κ Πέρυ από την πλευρά του υποσχέθηκε ότι θα μεριμνήσει γι αυτό το θέμα.

    Σε ερώτηση αν χρησιμοποιήθηκε η βάση του Ιντζιρλίκ σε επιχείρηση κατά του Ιράκ η κ Τσιλλέρ απάντησε ότι δεν είναι dumat|m να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο αίτημα και κάτι τέτοιο δεν είναι μία σωστή προσέγγιση από την άποψη των συμφερόντων της Τουρκίας. Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε τέτοιο αίτημα εκ μέρους της Αμερικής. Η κ Τσιλλέρ απαντώντας σε ερώτηση για τον αν υπάρχει εξέλιξη στο θέμα της αγοράς ελικοπτέρων και φρεγατών απάντησε ότι το θέμα αυτό θα συζητηθεί στις αρχές της άλλης εβδομάδας με τον Αμερικανό ομόλογό της Γουώρρεν Κρίστοφερ.

    [19] Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ: "ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ"

    Την απαρέγκλιτη απόφασή του για τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στις 20 Οκτωβρίου, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση.

    Ο Μπερίσα χαρακτήρισε αντισυνταγματικό το αίτημα της αντιπολίτευσης για μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών και απηυθυνε έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις της χωρας να συμμετάσχουν "στην άμιλλα της έντιμης προεκλογικής αναμέτρησης", διαβεβαιώνοντας ότι οι εκλογές θα είναι ελεύθερες και έντιμες".

    Ο Αλβανός Πρόεδρος υπεραμύνθηκε του νέου νόμου "περί δημοτικών εκλογών" που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο και οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων ποινή φυλάκισης 1-3 χρονια στα μέλη των εκλογικών επιτροπών στην περίπτωση που μποϋκοτάρουν την εκλογική διαδικασία.

    "Πρόκειται για μια νέα μορφή εγκλήματος, άγνωστη μέχρι τώρα στην ιστορία των εκλογών της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκου πολιτισμού", είπε χαρακτηριστικά ο Μπερίσα υπογραμμίζοντας ότι "το μποϋκοτάρισμα της καταμέτρησης των ψήφων αποτελεί μέχρι στιγμής άγνωστη πτυχή στο Ποινικό Δίκαιο του πολιτισμένου κόσμου, γι΄αυτό και δεν προβλέπεται, όπως είπε, σε κανέναν από τους Ποινικούς Κώδικες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου και του Ποινικού Κώδικα της Αλβανίας".

    Ο Μπερίσα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου απέρριψε όλα τα αιτήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με την απομάκρυνση του προέδρου της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής, την εκτύπωση στο εξωτερικό των ψηφοδελτίων των κομμάτων κ.α.

    [20] ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΤΟΝΤΟΡ ΖΙΒΚΟΦ

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία που θα διεξαχθούν στο τέλος του Οκτωβρίου ο πρώην Πρόεδρος Τοντορ Ζιβκοφ, ο οποίος εξέφρασε την πεποιθηση ότι στην περίπτωση που τελικά αποφασίσει να είναι υποψήφιος "θα κερδίσει από τον πρώτο γύρο".

    Σε ομιλία του στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Πράβετς, όπου γιόρτασε τα 85α γενέθλιά του, ο πρώην Πρόεδρος τόνισε ότι το θέμα της υποψηφιότητας τον απασχολεί ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό "παρά το προχωρημένο της ηλικίας του", όπως είπε. Διευκρίνισε δε ότι η αναθεώρηση της μέχρι τώρα κατηγορηματικής άρνησής του να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές, υπαγορεύθηκε "από την άνευ προηγουμένου", όπως τη χαρακτήρισε, "οικονομική κρίση της Βουλγαρίας, η οποία από την Ευρώπη μεταφέρθηκε στον Τρίτο κόσμο".

    "Μέχρι του τέλους της ζωής του θα εργαστώ για να βγει από την jq_silg κάτασταση η χωρα" τόνισε ο Ζίβκοφ διαμηνύοντας ότι ειναι αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα νομικά και συνταγματικά του δικαιώματα για την επίτευξη του στόχου αυτού.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 16 September 1996 - 15:40:57