Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (11/09/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 11 Σεπτεμβρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [02] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

  • [03] ΕΒΕΡΤ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

  • [04] Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΟΡΙΣΤΟΛΟΓΙΑΣ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

  • [05] Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΦΗΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

  • [06] Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  • [07] ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΟΤΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ GOOD YEAR ΚΑΙ ΤΗΣ SIEMENS ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [08] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ "ΑΝΟΙΞΗΣ" Α.ΣΑΜΑΡΑΣ

  • [09] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΒΕΡΤ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

  • [10] ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

  • [11] ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ

  • [12] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ''ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Σ. ΣΟΛΩΜΟΥ''

  • [13] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΠΕΤΥΧΑΝ ΘΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΣΤΑ ΑΕΙ

  • [14] ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΡΧΙΣΕ Η ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ - 9.000 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ Α' ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

  • [15] ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΟΙΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο Μ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

  • [16] ΑΕΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΡΕΜΑΤΑ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ.

  • [17] ΔΥΟ ΙΡΑΝΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ- ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ

  • [18] ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

  • [19] ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟΚΤΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ "ΠΑΙΔΕΙΑ" ΤΟΥ ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ-ΣΤΟΧΟΣ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  • [20] ΤΡΕΙΣ ΔΡΑΧΜΕΣ ΤΟ ΛΙΤΡΟ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΝΤΙΖΕΛ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [21] ΠΕΝΤΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Σ.ΣΟΛΩΜΟΥ

  • [22] ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΛΗΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [23] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ AMTIPQOSYPOS ΤΟΥ Γ.Γ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [24] ΟΙ ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΣΥ Γ.ΜΑΤΣΗΣ

  • [25] ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΓΙΝΕΙΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ Η UNESCO

  • [26] Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ UNESCO

  • [27] ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΙΣ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

  • [28] ΖΕΛΕΦ -ΤΟΤΟΜΙΡΟΦ: ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΟΤΕ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΌΠΛΑ

  • [29] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ

  • [30] ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Εξι προγραμματικές θέσεις-δεσμεύσεις του κόμματος του για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής παρουσίασε σήμερα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο. Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη για μια Ελλάδα ισχυρή, με παρουσία και κύρος στη διεθνή σκηνή, και μίλησε για οικονομικές και πολιτικές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο. ''Στρατηγικός μας στόχος είναι η ισχυρή Ελλάδα. Μια Ελλάδα παράγοντας ειρήνης, φιλίας, συνεργασίας, αλλά και αταλάντευτης αποφασιστικότητας στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Μια Ελλάδα, η οποία είναι ικανή να ανταγωνιστεί με επιτυχία σε έναν κόσμο αλληλοεξάρτηση'', τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

    ''Οι κοσμογονικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ο διπολισμός, ο οποίος καταργήθηκε, η αποδιάρθρωση του συστήματος ασφαλείας των δύο μπλοκ, η παγκοσμιοποίηση των οικονομιών, οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις διαμόρφωσαν μια νέα κατάσταση πραγμάτων. Νέες δυναμικές αναπτύσσονται. Ολοι προσπαθούν να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, επανασταθμίζουν τα δικά τους συμφέροντα, βλέπουν νέες ισορροπίες, μεγιστοποιούν τα οφέλη για το δικό τους χώρο. Είναι πια ένας κόσμος που όλοι παίζουν με όλους. Σ' αυτόν τον κόσμο πρέπει να συμμετάσχουμε δυναμικά και μεις. Να αναπτύξουμε μια πολιτική δράσης, δημιουργικότητας, πρωτοβουλιών, σε χώρους νέων προκλήσεων, σε χώρους νέων ευκαιριών. Να διευρύνουμε τα ερείσματα που έχουμε, να δημιουργήσουμε νέα'', σημείωσε ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τις έξι κατευθύνσεις εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες είναι :

    1.Πολιτικές και οικονομικές πρωτοβουλίες σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

    2. Πρωτοβουλίες με τους εταίρους και συμμάχους μας όπου μπορούμε να έχουμε κοινά συμφέροντα δράσης.

    3. Ζωντανή παρουσία σε οργανισμούς, στους οποίους μετέχουμε με θέσεις, συνέπεια και συνέχεια, με επιχειρήματα, ώστε να συντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαζί μας.

    4. Διεκδίκηση σε κάθε είδους διαπραγμάτευση, θεσμών, εγγυήσεων, μέτρων, που εξυπηρετούν ευρύτερα συμφέροντα και ταυτόχρονα διασφαλίζουν ή προωθούν τα δικά μας συμφέροντα.

    5. Εμμονή και άσκηση σταθερής πίεσης για μια διεθνή κοινωνία που βασίζεται και σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

    6. Ανάπτυξη πολιτικών σε όλα τα επίπεδα που ενισχύουν την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας σε κάθε εξωτερική επιβουλή, με έμφαση στην αμυντική πολιτική, αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη, σε πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνίας και της πολιτισμικής μας δημιουργικότητας.

    Ο πρωθυπουργός στράφηκε και εναντίον της ΝΔ κατηγορώντας την για ''πορεία γεμάτη αντιφάσεις και πορεία χωρίς πνοή'', ενώ σημείωσε πως ως κυβέρνηση ''άφησε τετελεσμένα γεγονότα και την Ελλάδα απομονωμένη'', και ως αξιωματική αντιπολίτευση κινείται πάλι ''χωρίς στρατηγική, επιδιώκοντας τη στιγμιαία δημιουργία εντυπώσεων και το βραχυπρόθεσμο κομματικό όφελος, ενώ αδιαφορεί για τις συνέπειες.

    ''Στην 6ετία που πέρασε η Νέα Δημοκρατία άλλοτε ως κυβέρνηση, αλλοτε ως αντιπολίτευση δε μπόρεσε να διαμορφώσει στρατηγική. Στην κυβερνητική της τριετία έχασε ευκαιρίες, αυτοακύρωσε πολλές φορές την πολιτική της με δίγλωση τακτική, διεύρυνε τα μέτωπα αντιπαράθεσης. Προκάλεσε σύγχιση στο εξωτερικό , αναξιοπιστία στο εσωτερικό'', σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι ''οδηγηθήκαμε να μας αντιμετωπίζουν και μας ως πρόβλημα, αντί να είμαστε ο καταλύτης μιας δημιουργικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή''.

    ''Υπενθυμίζω απλά το ξεκίνημα αυτής της τριετίας με τη δημιουργική ελληνική προεδρία τστην ΕΕ, την ενδιάμεση συμφωνία με τα Σκόπια , τη μεγάλη βελτίωση των σχέσεων με την Αλβανία, την αντιμετώπιση της κρίσης στα Ιμια και την άμεση κινητοποίηση των διεθνών ερεισμάτων μας μέχρι την πρωτοβουλία με τη συνάντηση της Βουλιαγμένης, ανάμεσα στους κυρίους Μιλόσεβιτς και Τούντζμαν'', τόνισε ο κ.Σημίτης, υπογραμμίζοντας τη νέα τροχιά στην οποία ''έβαλε το ΠΑΣΟΚ την εξωτερική πολιτική της χώρας''.

    Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι μόνη απειλή είναι για την Ελλάδα η τουρκική επιθετικότητα σε Αιγαίο, Κύπρο και Θράκη και προσδιόρισε ως δύο προκλήσεις στο δρόμο προς το 2000, ''τη ρευστότητα, αλλά και τις προοπτικές στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη μεγάλη αναμόρφωση της ΕΕ'', ενώ παρουσίασε και τις επιδιώξεις της χώρας στο χώρο αυτό:

    1. Θεμέλιο της εξωτερικής μας πολιτικής, είναι από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα, η εθνική ανεξαρτησία, η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, η θωράκιση της Ελλάδας και του Ελληνισμού. Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε την τουρκική απειλή ως ένα από τα κύρια προβλήματα της εξωτερικής μας πολιτικής.

    ''Για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία μας'', παρατήρησε ο πρωθυπουργός, ''παρουσιάζεται μια στροφή των εταίρων μας από τη στάση της τήρησης ίσων αποστάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε μια βαθμιαία υιοθέτηση ων ελληνικών θέσεων'', φέρνοντας ως αποδεικτικό της στάσης αυτής ''την υποστήριξη όλων στο αίτημα μας cia παραπομπή του θέματος των βραχονησίδων στο διεθνές δικαστήριο, αλλά και η σκληρή στάση που αντιμετώπισε η Τουρκία μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο'' και ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική.

    Αναφορικά με το Κυπριακό ο κ.Σημίτης επανέλαβε ότι είναι ''πρόβλημα πρώτης προτεραιότητας, πρόβλημα διεθνές, εισβολής και κατοχής ανεξαρτήτου κράτους από την Τουρκία'', και σημείωσε ότι θα συνεχιστούν σε σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή κυβέρνηση οι ενέργειες για την επίλυση τυο αλλά και για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    2. Για πρώτη φορά έχουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική στα Βαλκάνια αλλά και στη ΝΑ Μεσόγειο, μέσα από την οποία η Ελλάδα θα αναδειχθεί ως παράγοντας ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας,ανάπτυξης και ευημερίας στη μείζονα περιοχή.

    ''Εχουμε δρομολογήσει μια ολόκληρη δέσμη ενεργειών σε πολιτικό , θεσμικό και οικονομικό επίπεδο'', τόνισε ο κ.Σημίτης και προανήγγειλε επισκέψεις του στις χώρες τς Βαλκανικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Νοτιοανατολικής Μεσογείου κα στη Μόσχα.

    Ο πολιτικός άξονας περιλαμβάνει πρόταση πολιτικής συνεργασίας σε ένα ολοκληρωμένο ''Πακέτο Ασφάλειας, Φιλίας και Ισότιμης Συνεργασίας'' τα κεντρικά σημεία του οποίου είναι τα εξής: * Σταθερή θέση της Ελλάδας για υποστήριξη των αιτημάτων για συνεργασία των χωρών αυτών με την ΕΕ. * Καθιέρωση τακτικών επαφών συνεργασίας των Υπουργείων Αμύνης των Βαλκανικών χωρών. * Συντονισμός των υπηρεσιών με τις γειτονικές χώρες για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, του λαθρεμπορίου και του διεθνούς εγκλήματος και * Υποβοήθηση της σύνδεσης των βαλκανικών χωρών με τις Μεσογειακές χώρες.

    Αναφορικά με τον άξονα οικονομικής συνεργασίας ο κ.Σημίτης είπε ότι περιλαμβάνει την προώθηση διμερών και πολυμερών συνεργασιών με τις βαλκανικές χώρες για τη δημιουργία ενός οικονομικού χώρου συνεργασίας στα Βαλκάνια, ο οποίος θα λειτουργήσει σε στενή συνεργασία με τη ΕΕ και θα περιελάμβανε όλες τις βαλκανικές χώρες με ευδιακριτη ενταξιακή προοπτική. ''Ειναι μια προσπάθεια που μπορούν να αλλάξουν ριζικά τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια'', είπε ο κ.Σημίτης.

    3. Για πρώτη φορά υπάρχει στην ΕΕ μια συγκυρία 4 μεγάλων διαπραγματεύσεων τα αποτελέσματα των οποίων θα επηρρεάσουν αποφασιστικά τη θέση και το ρόλο της χώρας στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

    Είναι η Διακυβερνητική Διάσκεψη και η αναμόρφωση της Ενωσης, η Νέα Διεύρυνση της Ενωσης προς την Κύπρο και άλλες χώρες, η αναμόρφωση των διαρθρωτικών ταμείων και του προϋπολογισμού της κοινότητας και η μετάβαση στην Οικονομική και Νομισματική ενωση.

    ''Αν αποτύχουμε θα διακυβεύσουμε όσα πετύχαμε τα χρόναι που πέρασαν'' προειδοποίησε ο κ.Σημίτης, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του, μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, τις οποίες είπε ότι θα έχουμε, να πετύχει.

    4.Η αξιοποίηση των ερεισμάτων στον Ελληνισμό της διασποράς και

    5. Η συντονισμένη ανάπτυξη πολιτικών αποτροπής κάθε epibouk^r κατά της πατρίδας μας.

    ''Κεντρικός άξονας της αμυντικής μας πολιτικής η αποτρεπτική μας ικανότητα απέναντι στην τουρκική απειλή. Πρωτεύον δυναμικό στοιχείο της, οι Ενοπλες Δυνάμεις. Στόχος προτεραιότητας, η ποιοτική αναβάθμιση τους, με επίκεντρο το ανθρώπινο δυναμικό, το ενιαίο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού εξοπλισμών 1996-2000 και την παλλαϊκή άμυνα στις παραμεθόριες περιοχές''.

    ''Αποτροπή δε σημαίνει μόνο οπλικά συστήματα. Σημαίνει και την ύπαρξη μιας ισχυρής οικονομίας και κοινωνίας. Δουλεύουμε με επίγνωση προς ααυτή την κατεύθυνση. Εχουμε ήδη ξεκινήσει τη στρατηγική για μια Ελλάδα ισχυρή. Θα πρέπει να επιλέξουμε αν θέλουμε αυτή την Ελλάδα, την ισχυρή Ελλάδα ή την Ελλάδα των λεκτικών εξάρσεων, των αντιφάσεων και της αμηχανίας της ΝΔ. Η ευθύνη της επιλογής είναι ευθύνη όλων μας'', κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [02] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    ''Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού που δημιουργήσαμε παίρνει πρωτοβουλίες, γίνεται δύναμη'', παρατήρησε ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των θέσεων του κόμματός του για την εξωτερική πολιτική, αναφερόμενος στο ρόλο που καλούνται να αναλάβουν οι Ελληνες της Διασποράς, στην προώθηση και προβολή των εθνικών μας θεμάτων.

    Ο κ.Σημίτης επισήμανε τη συμβολή των Αποδήμων Ελλήνων στο δρόμο προς το 2000, όπως είπε, στον οποίο υπάρχει μια απειλή, η τουρκική επεκτατικότητα και δύο προκλήσεις, οι προοπτικές στη Βαλκανική και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και η αναμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ερωτηθείς για το αν θα επαναφέρει τον Υφυπουργό για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο κ.Σημίτης σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε ανάλογο υπουργείο στο παρελθόν, δήλωσε πως αρμόδιος για θέματα αποδήμου Ελληνισμού είναι αυτή τη στιγμή ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ρωμαίος και δε βλέπει το λόγο να μη μείνει η κατάσταση, ως έχει.

    ''Αλλωστε'', σημείωσε ο πρωθυπουργός, ''από τη λειτουργία του ΣΑΕ δεν έχει διαπιστωθεί καμία εμπλοκή, η οποία προκύπτει από την απουσία ενός μη υπαρκτού προηγούμενα Υφυπουργείου Αποδημου Ελληνισμού. Διότι δεν υπήρχε υφυπουργείο Αποδήμου Ελληνισμού''

    Αναφερόμενος στις πολιτικές και οικονομικές πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση του στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προανήγγειλε μια σειρά επισκέψεων του στις χώρες της Βαλκανικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και στη Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και στη Ρωσία, λέγοντας ότι ήδη εκκρεμούν προσκλήσεις από τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας καθώς και τους κ.Μιλόσεβιτς και Τούντζμαν, ενώ ανακοίνωσε και την επίσημη επίσκεψη του στη Λευκωσία την 1η Οκτωβρίου.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να υιοθετήσει τις 7 προτάσεις του Μιλτιάδη Εβερτ για την αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων, κατηγορώντας παράλληλα το j|lla της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το διάστημα που είχε τη διακυβέρνηση της χώρας δε μπόρεσε να διαμορφώσει στρατηγική, αντίθετα δημιούργησε περισσότερα προβλήματα με τις γειτονικές χώρες, από εκείνα τα οποία έλυσε.

    Σε ερώτηση αν θα αποδεχθεί η Ελλάδα σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια, ο πρωθυπουργός είπε ότι ''στον ΟΗΕ γίνεται μια διαπραγμάτευση και όταν γίνονται διαπραγματεύσεις συζητούμε''.

    Εντονη ήταν η αντίδρασή του πρωθυπουργού όταν ρωτήθηκε αν δέχεται πιέσεις από την Ευρωπαίκή Ενωση όταν κερδίσει τις εκλογές να απομακρύνει από το ΥΠΕΞ το Θεόδωρο Πάγκαλο, λέγοντας ότι ''δεν πρόκειται να δεχθώ πιέσεις για τη σύνθεση της κυβέρνησης μου''.

    [03] ΕΒΕΡΤ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Με σφοδρή επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μιλτιάδης Εβερτ, απάντησε στα όσα είπε ο κ. Σημίτης κατά την παρουσίαση των θέσεων της κυβέρνησης για τα εθνικά θέματα στο Ζάππειο Μέγαρο.

    "Η δεν μπορεί να καταλάβει τις προτάσεις μας και δεν συγκαλεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ή ο κ. Σημίτης έχει αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι σε τρίτες χώρες", αναρωτήθηκε ο κ. Εβερτ σημειώνοντας ότι οι μέχρι τώρα χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα των Σκοπίων και την κρίση στα Ιμια μαρτυρούν την ύπαρξη δεσμεύσεων.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν θα υπάρχει διάσταση απόψεων στους γενικούς άξονες και απέδωσε τις όποιες διαφωνίες σε μικροκομματικά συμφέροντα, για τα οποία είπε ότι πρέπει να παραμεριστούν.

    Ο κ. Εβερτ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της διαβαλκανικής συνεργασίας, πρότεινε το διορισμό μονίμου υφυπουργού Εξωτερικών και σε ερώτηση αν η Ν.Δ θα αμφισβητήσει την ενδιάμεση συμφωνία είπε ότι η συμφωνία αυτή έχει επικυρωθεί και η Ελλάδα δεν μπορεί να αρνηθεί τις διεθνείς συμφωνίες.

    Η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τη συνεννόηση όλων των Ελλήνων, ανεξάρτητα από ιδεολογική και πολιτική τοποθέτηση, τόνισε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μιλτιάδης Εβερτ, μιλώντας το βράδυ στην Αρτα.

    "Η συνεννόηση είναι ο δρόμος του παρόντος και του μέλλοντος, ο διχσμός είναι ο δρόμος του παρελθόντος, τους τον χαρίζουμε", είπε ο κ. Εβερτ κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι οδήγησετη χώρα στα σημερινά αδιέξοδα.

    Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Ν.Δ θα κερδίσει τις εκλογές και θα οικοδομήσει τη νέα Ελλάδα που "δεν θα υποστείλει ποτέ τη σημαία και δεν θα σκύψει το κεφάλι στα διαπλεκόμενα και οργανωμένα συμφέροντα".

    [04] Π.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΟΡΙΣΤΟΛΟΓΙΑΣ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    "Μνημείο αοριστολογίας" χαρακτήρισε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού για την εξωτερική πολιτική, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι ο "κ. Sgl_tgr επανέλαβε τη γνωστή και προσφιλή σε αυτόν έκθεση ιδεών, αυτή τη φορά με θέμα τις διεθνείς σχέσεις γενικότερα".

    Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι από πλευράς προτάσεων η συνέντευξη αυτή, "αποτελεί ένα συνοθύλευμα αντικρουόμενων θέσεων" και κατηγόρησε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για "άγνοια" βασικών θεμάτων της εξωτερικής μας πολιτικής.

    "Για τον κ. Σημίτη η υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων και των θέσεων της Ελλάδος και η ενδεχόμενη δημιουργία προβλημάτων στο πλαίσιο αυτής της υπεράσπισης, δυσκολεύει υποτίθεται τη θέση της Ε.Ε. και οι υποχωρήσεις και οι παραχωρήσεις αποτελούν θετικό σημείο για την εξωτερική μας πολιτική. Αυτό είναι το στίγμα της πολιτικής του κ. Σημίτη" κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

    [05] Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΦΗΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΕΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ

    "Ενας πρωθυπουργός που αφήνει τεράστια κενά μιλώντας για τα εθνικά μας θέματα και δεν μπορεί να δώσει στον ελληνικό λαό καθαρή εθνική γραμμή, είναι πρωθυπουργός ακατάλληλος να υπερασπίσει τα συμφέροντα της χώρας", δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού.

    Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, κατηγόρησε τον Κώστα Σημίτη για "θολές απαντήσεις" σχετικά με το σκοπιανό, τον ελληνοτουρκικό διάλογο και τα "ξένα σχέδια για την Κύπρο" και κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του πριν την Κυριακή των εκλογων.

    [06] Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Ο Συνασπισμός θα μπει στη Βουλή δήλωσε, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στα Χανιά.

    Ο κ.Κωνσταντόπουλος, τόνισε την ικανοποίηση του για το κλίμα που έχει διαμορφώσει το κόμμα του στο νησί και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εκλέξει ένα βουλευτή στην περιφέρεια Κρήτης.

    Επίσης, κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι καλλιεργούν προεκλογικό κλίμα πόλωσης με στόχο την αρπαγή ψήφων και την αποδυνάμωση των μικρών κομμάτων, ενώ παράλληλα κατηγόρησε τον κ.Σημίτη χαρακτηρίζοντας πρωτοφανή και αντιδημοκρατική την άποψη, που διατύπωσε για την αναγκαιότητα ψήφου στα μικρά κόμματα.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού δήλωσε ότι η Ελλάδα του 2.000 δεν είναι "κομμένη και ραμμένη" στα μέτρα των κυρίων Σημίτη και Εβερτ και ζήτησε από τον ελληνικό λαό να εκφράσει ψήφο εμπιστοσύνης προς το κόμμα του.

    [07] ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΟΤΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ GOOD YEAR ΚΑΙ ΤΗΣ SIEMENS ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Απόλυτα βέβαιος ότι θα επιλυθούν τα προβλήματα των εργαζομένων στη Good Year και τη Siemens, εμφανίστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι παρά τη δυσκολία του προβλήματος, υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης με τη διοίκηση της πολυεθνικής Good Year, προκειμένου να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος των απολυμένων στο τμήμα πωλήσεων, ενώ για το θέμα των απολύσεων εργαζομένων στη Siemens δήλωσε ότι θα λυθεί αμέσως μετά τις εκλογές, με την υπογραφή συμβάσεων με τον ΟΤΕ.

    Όσον αφορά στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι αποτελεί θέμα διμερούς συμφωνίας των εργαζομένων με τη διοίκηση του Δήμου, ενώ για το ειδικό επίδομα των 18.000 δραχμών που δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για αποπληρωμή σε 5 ετήσιες δόσεις, επισημαίνοντας ότι τα ποσά αυτά προκαταβάλλονται από τους Δήμους, ανάλογα με την πρακτική που ακολουθήθηκε στο παρελθόν.

    Σχτεικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αγορά λόγω της εφαρμογής του νέου νόμου για τις επαγγελματικές μισθώσεις, ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε τη δυνατότητα παρέμβασης της πολιτείας σε περιπτώσεις, όπου παρατηρούνται φαινόμενα "μαύρης αγοράς" και εκβιασμών.

    Τέλος, ο κ. Τσοχατζόπουλος μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο εκδοτικό συγκρότημα "Ι. Βελλίδης", τάχθηκε υπέρ μιας λύσης που θα στηρίζεται στους εργαζομένους και στην έκδοση μιας εφημερίδας από τους ίδιους, με παράλληλη τακτοποίηση όλων των οφειλών σε μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές.

    [08] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ "ΑΝΟΙΞΗΣ" Α.ΣΑΜΑΡΑΣ

    Τριήμερη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα πραγματοποιεί από αύριο ο Πρόεδρος της "Πολιτικής Ανοιξης" Αντώνης Σαμαράς , ο οποίος φθάνει στις 10.45 στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", για να ακολουθήσει επίσκεψή του στην αγορά της πόλης, συναντήσεις με τις διοικήσεις παραγωγικών φορέων (Σ.Β.Β.Ε., Σ.Ε.Β.Ε., Ε.Κ.Θ.) και το βράδι (20.30) θα μιλήσει στην κεντρική πλατεία των Σερρών.

    Το μεσημέρι (13.00) της Παρασκευής ο κ. Σαμαράς θα δώσει συνέντευξη τύπου στο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ", στη συνέχεια θα επισκεφθεί τους χώρους της 61ης Δ.Ε.Θ., ενώ το βράδι θα μιλήσει στα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του κόμματος(Τσιμισκή 98), για να ακολουθήσει ομιλία του Προέδρου της Ανοιξης σε συνεστίαση στελεχών στο "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΛΛΑΣ".

    Το Σάββατο 14/9 ο κ. Σαμαράς θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στους δήμους Φιλύρου, Ωραιοκάστρου, Ιωνίας, Χαλκηδόνας και Κουφαλίων.

    [09] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΒΕΡΤ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ

    Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες της κομματικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη για την υποδοχή του προέδρου του κόμματος Μιλτιάδη Εβερτ το Σάββατο.

    Παρά το γεγονός ότι επίσημα ,τουλάχιστον, δεν έχει οργανωθεί υποδοχή στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" , ωστόσο θεωρείται βέβαιο πώς tom κ.Εβερτ θα τον υποδεχθούν χιλιάδες φίλοι του κόμματος, τόσο στο χώρο του αεροδρομίου όσο και σε διάφορα σημεία της διαδρομής απο το αεροδρόμιο μέχρι το ξενοδοχείο,όπου θα καταλύσει.

    Αρχικά το πρόγραμμα προέβλεπε την άφιξη του κ.Εβερτ το απόγευμα της Παρασκευής, όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου των κομματικών οργανώσεων Θεσσαλονίκης κ. Δημ. Βουδούρης.

    "Είχε προβλεφθεί τότε, η συνάντησή του με εκπροσώπους διαφόρων φορέων και τάξεων,αλλά και μια επίσκεψη το πρωί του Σαββάτου στην αγορά της πόλης. Δυστυχώς, όμως όλα αυτά τα ακύρωσε η συζήτηση το βράδυ της Παρασκευής στην τηλεόραση με τον Πρωθυπουργό κ.Σημίτη" είπε ο κ.Βουδούρης.

    Ετσι, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα φθάσει στη Θεσσαλονίκη στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου.Στις 8.30 το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο και θα μιλήσει πρός τις παραγωγικές τάξεις της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος, στο συνεδριακό κέντρο "Ιωαν.Βελλίδης" της Διεθνούς Εκθεσης.

    Το πρωί της Κυριακής στις 10.45' θα επισκεφθεί τα γραφεία της ΔΕΘ και θα ενημερωθεί απο τον προεδρο και το διοικητικό συμβούλιο για την πορεία του εθνικού εκθεσιακού φορέα.Στη συνέχεια θα επισκεφθεί περίπτερα και εκθεσιακούς χώρους της Κύπρου,της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ και άλλων χωρών,αλλά και οργανισμών. Αμέσως μετά θα παρακολουθήσει τις εργασίες του Πανελληνίου Συνεδρίου Βιοτεχνών, που πραγματοποιείται εκείνη την ώρα,ενώ στις 13.30΄ θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στο "Μακεδονία Παλλάς".

    Ο κ.Εβερτ θα αναχωρήσει το απόγευμα της Κυριακής για την Αθήνα.

    [10] ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Κριτική στην εκπαιδευτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας ασκεί με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, με αφορμή την πρόταση του Προέδρου της κ. Μ. Εβερτ, ο οποίος υποσχέθηκε την εγκατάσταση μονίμου υφυπουργού παιδείας στη πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

    "Τα μέτρα Κοντογιανόπουλου, τονίζεται στην ανακοίνωση, και η τραγική τους κατάληξη , με την δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα ,καθώς και η απόπειρα αντιμεταρρύθμισης του κ. Σουφλιά είναι τα πιο πρόσφατα δείγματα γραφής της συντηρητικής παράταξης".

    Στην ίδια ανακοίνωση αφού επισημαίνεται ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν προσπαθεί να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών με εξαγγελίες πυροτεχνήματα", παρατίθενται προτάσεις-δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για την Παιδεία όπως η καθολική χρήση και ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης,η καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου , το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το "Κεφάλαιο Εθνικής Παιδείας" με ποσό 200 δισ. για την ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την άμεση αξιοποίησή του.

    [11] ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η Γ.Γ. ΤΟΥ ΚΚΕ

    Τις προτάσεις του ΚΚΕ για την παιδεία παρουσίασε το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, στον Περισσό, η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε για "δημαγωγία" τον Υπουργό Παιδείας Γιώργο Παπανδρέου με αφορμή την απόφαση για την αύξηση του αριθμού των εισακτέων ενώ επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η παιδεία τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και τη Ν.Δ.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ επέκρινε, εξάλλου, τον πρωθυπουργό διερωτώμενη που αποτυπώνεται αυτή η διεθνής θετική στροφή στις ελληνικές θέσεις για τα εθνικά θέματα που διαπιστώνει ο κ. Σημίτης.

    "Δεν υπάρχει ούτε μια δήλωση της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, των χωρών μελών της ΕΕ και των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που να λέει ότι οι διεκδικήσεις και οι βλέψεις της τουρκικής ηγεσίας είναι άδικες και η Ελλάδα έχει δίκιο για τα σύνορά της" σημείωσε η κ. Παπαρήγα.

    [12] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ''ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Σ. ΣΟΛΩΜΟΥ''

    ''Τα νέα στοιχεία για την εν ψυχρώ δολοφονία του Ελληνοκύπριου Σολωμού Σολωμού, είναι αποκαλυπτικά και ξεπερνούν τη φαντασία μας'', δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Πάγκαλος, με αφορμή τις αποκαλύψεις του ΡΙΚ και την επιβεβαίωσή τους από τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιαννάκη Κασουλίδη, σύμφωνα με τις οποίες, ο Τούρκος έποικος αξιωματούχος, Κενάν Ακίν, ο οποίος ήταν ένας από τους πέντε δολοφόνους του Σολωμού, ''επιβραβεύτηκε'' για την αποτρόπαια πράξη του με υπουργικό θώκο στην ψευδοκυβέρνηση του Ντενκτάς.

    Όπως επισήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, η ελληνική κυβέρνηση - χωρίς να έχει ακόμη αυτές τις πληροφορίες - είχε ήδη καταγγείλει την ομάδα του Ντενκτάς και τις τουρκικές παρακρατικές οργανώσεις, ότι προκάλεσαν τα φρικτά γεγονότα σε μία προσπάθεια να αποδείξουν ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά.

    Ο κ. Πάγκαλος πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση που βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την κυπριακή κυβέρνηση ενημέρωσε ήδη από χθες όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις τελευταίες εξελίξεις, έτσι ώστε να γίνουν αντικείμενο προβληματισμού σχετικά με τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της Τουρκίας.

    Ακόμα ο κ. Πάγκαλος, διέψευσε για άλλη μία φορά ότι στην Ελλάδα υπάρχουν στρατόπεδα που εκπαιδεύουν Κούρδους, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι στη χώρα μας υπάρχουν μόνο στρατόπεδα περίθαλψης εξαθλιωμένων Κούρδων.

    Αναφερόμενος μάλιστα στο δημοσιογράφο που έγραψε το σχετικό ρεπορτάζ στην αμερικανική εφημερίδα, ''Ουάσιγκτον Ποστ'', δήλωσε ότι ένας δημοσιογράφος που υποστηρίζει τη Δημοκρατία, είναι ντροπή να υποστηρίζει τους σφαγείς και όχι τα θύματα μιας γενοκτονίας.

    Τέλος, ο κ. Πάγκαλος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ν. Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με τις οποίες έκανε λόγο για ενδοτικότητα της εξωτερικής κυβερνητικής πολιτικής, τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία προδίδει την αμηχανία της, αφού οι θέσεις της διακατέχονται από απόλυτη σύγχυση και θολούρα.

    [13] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΔΗ ΠΕΤΥΧΑΝ ΘΑ ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΣΤΑ ΑΕΙ

    Περισσότεροι φοιτητές και σπουδαστές από αυτούς που ήδη πέτυχαν στις Γενικές Εξετάσεις θα εισαχθούν τελικά φέτος στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.

    Με εγκύκλιο που έστειλε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Γιάννης Πανάρετος σε όλες τις σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ ζήτησε από τους Προέδρους και του πρυτάνεις να δώσουν στο Υπουργείο Παιδείας τον αριθμό των κενών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα Ιδρύματα ώστε να απορροφήσουν και νέο αριθμό εισακτέων που έλαβαν φέτος μέρος στις Γενικές Εξετάσεις.

    Για κάθε καινούριο φοιτητή το Υπουργείο Παιδείας θα επιδοτήσει τα ΑΕΙ με 180.000, τα ΤΕΙ με 150.000 και τις Πολυτεχνικές σχολές με 230.000 δραχμές. Στόχος του υπουργείου είναι η αύξηση φέτος κατά 7% του αριθμού των εισακτέων και μέχρι το 1999 κατά 30%.

    Ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου διευκρίνισε ότι αναμένεται να γίνει κάποια ανακατανομή των φοιτητών στις σχολές αφού οι βάσεις αναμένεται να τροποποιηθούν, σημείωσε ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα αλλαγής για τους φοιτητές που επιθυμούν να μείνουν στη σχολή όπου εισήχθησαν.

    [14] ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΡΧΙΣΕ Η ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ - 9.000 ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ Α' ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα άρχισε στον νομό Θεσσαλονίκης σήμερα η νέα σχολική χρονιά, με 9.000 περίπου παιδιά να παρακολουθούν για πρώτη φορά μαθήματα στην Α' τάξη των δημόσιων δημοτικών σχολείων και άλλα 800 περίπου στην Α' τάξη των αντίστοιχων ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

    Στις 6.000 ανέρχονται οι μαθητές που πέρασαν σήμερα το κατώφλι της Α' τάξης του Γυμνασίου, ενώ στους 93.000 εκτιμώνται οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια) σε ολόκληρο το νομό.

    Σύμφωνα με τις διευθύνσεις της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, το Σχολικό έτος αρχίζει χωρίς ιδιαίτερα έντονα προβλήματα. Εκφράζονται, όμως, κάποιες επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι "ασκήσεις επί χάρτου" που έχουν ετοιμάσει κατά την θερινή περίοδο οι διευθύνσεις, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο προϊστάμενος της δευτεροβάθμιας διεύθυνσης, κ. Αλεξανδρίδης, θα γίνουν πράξη στο σύνολό τους και θα σταθεί δυνατή η αποφυγή της λογικής των εξυπηρετήσεων, η οποία εγγυμονεί κίνδυνο υπεράριθμων εγγραφών σε ήδη κορεσμένα σχολικά συγκροτήματα.

    Εμπεριστατωμένες διαπιστώσεις και συμπεράσματα, όπως σημειώνει ο κ. Αλεξανδρίδης, θα είναι σε θέση να εκφράσουν οι αρμόδιες διευθύνσεις σε χρονικό διάστημα ενός μηνός.

    Στο μεταξύ, κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα λειτουργίας των σχολείων σε ολόκληρο το νομό διαπιστώθηκαν κενά στις θέσεις των καθηγητών σε αρκετά σχολεία, σύμφωνα όμως με τους αρμόδιους, θα έχουν καλυφθεί μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

    Συνολικά στα θρανία όλης της χώρας κάθησαν σήμερα 1.447.000 μαθητές. Σημειώνεται ότι από φέτος ξεκινούν οι τροποποιήσεις σε βιβλία και ωρολόγιο πρόγραμμα της Α΄λυκείου, καθώς το υπουργείο Παιδείας προχωρά στις πρώτες παρεμβάσεις προκειμένου να προσαρμοστεί το λυκειο στο θεσμό του εθνικού απολυτηρίου. Ετσι αυξάνονται από 30 σε 31 οι ώρες διδασκαλίας λόγω της εισαγωγής της δεύτερης ξένης γλώσσας.

    Αυξάνονται επίσης οι ώρες διδασκαλίας στη φυσική από 2 σε 3, ενώ μειώνονται στα μαθηματικά από 5 σε 4.

    [15] ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΟΙΝΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο Μ.ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

    Την αξιοποίηση των κοινών ενεργειακών πόρων με τη μέθοδο της συνεκμετάλλευσης, από κοινού με όλους τους γείτονές μας, πρότεινε στη σημερινή συγκέντρωση του Λιγνιτικού Κέντρου Πτολεμαϊδας- Αμυνταίου της Δ.Ε.Η. ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, Μιχάλης Παπαγιαννάκης.

    "Ο βαλκανικός χώρος έχει κοινούς ενεργειακούς πόρους. Αν τους αξιοποιήσουμε, μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τις πηγές πλούτου. Αυτά τα πράγματα, κατά περίεργο τρόπο, διαφεύγουν μονίμως της προσοχής ενός κρατικοδίαιτου νεοελληνικού κατεστημένου", τόνισε στην ομιλία του ο κ.Παπαγιαννάκης.

    [16] ΑΕΡΗΔΕΣ ΚΑΙ ΡΕΜΑΤΑ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΟΥΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ.

    Την αξιοποίηση ήπιων μορφών ενέργειας στις ορεινές περιοχές της Ροδόπης και της Καβάλας προωθεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ηδη, η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε, πριν από λίγες μέρες, στο πλαίσιο του προγράμματος ALTENER, κονδύλιο ύψους 35 εκατ.δρχ. για τη χρηματοδότηση της προμελέτης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου ένα χρόνο.

    Η πρωτοβουλία αυτή της Περιφέρειας προέκυψε κατόπιν σοβαρών ενδείξεων ότι οι δύο αυτές περιοχές προσφέρονται για παραγωγή ενέργειας ήπιας μορφής. Συγκεκριμένα, "στο νομό Ροδόπης υπάρχουν πολλά ρέματα με ικανοποιητική -από πλευράς ποσότητας- ροή νερού", επισήμανε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Διονύσης Λιβαδάς, πολιτικός και υδραυλικός μηχανικός της Περιφέρειας. "Εγκαθιστώντας μικρά φράγματα, ύψους περίπου τεσσάρων μέτρων, μπορεί να δημιουργηθεί μια φυσική λίμνη, η οποία θα συμβάλει σημαντικά στην άρδευση. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να κάνουμε γεωτρήσεις και εξοικονομούμε έτσι, χρόνο, χρήμα και -φυσικά- ενέργεια", εξήγησε ο κ. Λιβαδάς.

    Επιπλέον, σε ορισμένα σημεία των ρεμάτων δημιουργούνται μικροί καταρράκτες, στους οποίους -ανάλογα και προς τα συμπεράσματα της προμελέτης- θα προωθηθεί η τοποθέτηση τουρμπινών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα, η περιοχή προσφέρεται και για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών -ανεμόμυλων για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος- ενώ και η συγκέντρωση βιομάζας (καυσόξυλα, κουκουνάρια κλπ.) μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε οικογένειες που χρησιμοποιούν παραδοσιακές μορφές θέρμανσης (σόμπες κλπ.). Εξάλλου, προς την κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί και τη δημιουργία ειδικού δικτύου επιχειρήσεων βιομάζας- βιοενέργειας στη Θράκη.

    Παρόμοιες δράσεις υπάρχει η δυνατότητα να αναληφθούν και στην Καβάλα. Επιπλέον, η εν λόγω περιοχή προσφέρεται και για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας. "Σε μεγάλα κτίρια με τζάμια που εκτίθενται στον ήλιο, σκοπεύουμε να τοποθετήσουμε ηλιακούς συλλέκτες. Με τον τρόπο αυτό, θα εξασφαλίζεται η θέρμανση του κάθε κτιρίου", τόνισε ο κ. Λιβαδάς.

    Η πρώτη φάση της κοινοτικής χρηματοδότησης προβλέπει και τη διοργάνωση σεμιναρίων για μηχανικούς και εργάτες, οι οποίοι θα κληθούν να εφαρμόσουν το έργο μόλις ολοκληρωθεί το ενεργειακό σχέδιο και εγκριθεί εκ νέου από την Ε.Ε.

    [17] ΔΥΟ ΙΡΑΝΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ- ΑΛΛΟΙ ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ

    Με τη ζωή τους πλήρωσαν την προσπάθειά τους να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα, λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, δύο νεαροί Ιρανοί, που μαζί με δυο άλλους συμπατριώτες τους εισήλθαν από λάθος σε ναρκοπέδιο στην περιοχή της Νέας Βύσσας Ορεστιάδας του Εβρου.

    Νεκροί είναι ο 29χρονος Τσαβίτ Τζαμπάρ Πουρ Σουμπέχι και ο 24χρονος Σαϊντ Αμπντουλραζάχ, οι οποίοι διαμελίστηκαν όταν διασχίζοντας την ναρκοθετημένη περιοχή πάτησαν σε νάρκες, προκαλώντας έκρηξη.

    Από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν επίσης οι δύο συμπατριώτες tour, Αφχίν Χανούρ, 26 ετών, και Μπεχρούζ Ρασχίντι Κίβι, 31 ετών, οι οποίοι νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο περιφερειακό νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

    Οι τραυματίες απομακρύνθηκαν από το ναρκοπέδιο στις 5 τα ξημερώματα από ναρκαλιευτές του στρατού, μετά από πολύωρες προσπάθειες. Προανάκριση για την υπόθεση διεξάγει η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ορεστιάδας.

    [18] ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ

    Νέο τμήμα καλοδιατηρημένου οικισμού στην ελληνιστική πόλη της Φλώρινας έφεραν στο φως οι ανασκαφές που πραγματοποιούνται υπό την επίβλεψη της προϊσταμένης της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Μαρίας Ακαμάτη.

    Αγγεία, αμφορείς και νομίσματα από τον ύστερο 2ο π.Χ αιώνα επιβεβαιώνουν επαφές με τη σημερινή ιταλική χερσόνησο, αλλά και με τη Μικρά Ασία και τα Βαλκάνια.

    Βρέθηκαν επίσης αντικείμενα τελετουργίας και λατρευτικές παραστάσεις που αποδεικνύουν ότι οι αρχαίοι φλωρινιώτες πίστευαν στο δωδεκάθεο και λάτρευαν την Αρτεμη, τον Ερμή, την Αφροδίτη, τον Ερωτα, τον Ηρακλή κ.ά. Τα παραπάνω ευρήματα πιστοποιούν την ομογένεια των θρησκευτικών και κοινωνικών αρχών της νεοανακαλυφθείσας πόλης με εκείνες του μακεδονικού και ευρύτερου ελληνικού χώρου.

    Οι κάτοικοι της πόλης -που κατά πάσα πιθανότατα καταστράφηκε σε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια εχθρικής επιδρομής τον 1ο π.Χ αιώνα- ασχολούνταν επί το πλείστον με τη γεωργία και τη βιοτεχνία, όπως μαρτυρούν οι αποθηκευτικοί χώροι και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας διαφόρων προϊόντων που ανακαλύφθηκαν.

    Στους αποθηκευτικούς χώρους βρέθηκαν πιθάρια, δύο από τα οποία έφεραν στο χείλος τους τα ονόματα -πιθανώς των ιδιοκτητών- ΠΑΡΑΜΟΝΟΥ και ΑΜΜΙΑ και περιείχαν υπολείμματα καμμένων σιτηρών.

    Τα δάπεδα ήταν επί το πλείστον χωμάτινα ή σε μεγάλους χώρους στρωμένα με λίθινες πλάκες, φυσικές ψηφίδες και κομμάτια κεραμιδιών. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αρκετές από τις κεραμίδες λακωνικού τύπου που χρησίμευαν για τη στέγαση των σπιτιών έφεραν αποτύπωμα σφραγίδας με την επιγραφή "ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ", που πιστοποιεί εκτεταμένη προμήθεια από τα βασιλικά κεραμοποιεία.

    Πληροφορίες όμως διασώζονται και για τη συστηματική ενασχόληση των κατοίκων τη πόλης με τη μεταλλουργία, αφού ανακαλύφθηκαν πλήθος σιδερένιων αντικειμένων και υπολείμματα κατασκευών επεξεργασίας σιδήρου, όπως ένας μεταλλευτικός κλίβανος. Οι κάτοικοι του αρχαίου οικισμού της Φλώρινας χρησιμοποιούσαν επίσης σκεύη από πηλό και γυαλί, όπως θυμιατήρια, πυξίδες, αλατιέρες και μυροδοχεία. Η διακόσμηση των αγγείων είναι εμπνευσμένη από την ελληνική μυθολογία και κυρίως την άλωση της Τροίας, καθώς επίσης και από τη λογοτεχνία και την ερωτική ζωή.

    [19] ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟΚΤΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ "ΠΑΙΔΕΙΑ" ΤΟΥ ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ-ΣΤΟΧΟΣ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Παράρτημα στη Θεσσαλονίκη αποκτά , κατά πάσα πιθανότητα στα τέλη του μήνα, η Ελληνική Εταιρεία "Παιδεία" που εδρεύει στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ και στόχο έχει τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας καθώς και του ελληνικού και χριστιανικού πολιτισμού. Οπως επισημαίνει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου του υπό ίδρυση παραρτήματος Θεσσαλονίκης, Ευθύμης Βαλκάνος, μελλοντικά θα ιδρυθούν και άλλα παρατήματα στην Αθήνα και τη Ρόδο ώστε να μπορούν οι δραστηριότητες της "Παιδείας" να έχουν καλύτερη απήχηση σε όλη την Ελλάδα αλλά και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ομογενείς κυρίως φοιτητές που έρχονται στην Ελλάδα με την υποστήριξη της Εταιρείας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η "Παιδεία" ιδρύθηκε στο Χάρφορντ το 1977 και στα δεκαεννέα χρόνια της λειτουργίας της κατόρθωσε την καθίερωση μαθημάτων νεοελληνικής γλώσσας σε ορισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια και σε ένα γυμνάσιο , την ίδρυση έδρας ελληνικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Κονέκτικατ, τη δημιουργία δεσμών συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων , όπως του Κονέκτικατ με το ΑΠΘ, της Βιρτζίνια με το Αθηνών, και του Eastern State Κοννέκτικατ με το ΤΕΙ Κοζάνης. Επίσης έχει επιτυχεί την παραγωγή και προβολή τηλεοπτικών προγραμμάτων εκπαιδευτικού ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου σε 17 δημόσια κανάλια , την παροχή υποτροφιών σε μαθητές ελληνικών σπουδών, οιασδήποτε εθνικότητας, και την οικονομική υποστήριξη φοιτητών που παρακολουθούν θερινά μαθήματα ελληνικών στην Ελλάδα. Παράλληλα η "Παιδεία" εργάζεται για τη δημιουργία αδελφικών δεσμών μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών πόλεων και συμμετέχει ενεργά στις κινητοποιήσεις της ομογένειας για εθνικά μας θέματα.

    Τα θυρανοίξια του βυζαντινής αρχιτεκτονικής ελληνορθόδοξου παρεκκλησίου των Τριών Ιεραρχών, και του διόροφου εκπαιδευτικού κέντρου στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ πριν από ένα ακριβώς χρόνο αποτέλεσαν το σημαντικότερο επίτευγμα της Εταιρείας το 1995 και την απαρχή της δημιουργίας των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών "Παιδεία".

    Φέτος η Εταιρεία προετοιμάζεται για την ανέγερση υπαίθριου θεάτρου κλασικής ελληνικής αρχιτεκτονικής χωρητικότητας 1.500 ατόμων στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και κλασικού αμφιθεάτρου στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα . Μεταξύ των στόχων που επιδιώκεται να επιτευχθούν μέσα στο χρόνο είναι η προώθηση των ελληνικών σπουδών σε ιδρύματα που βρίσκονται έξω από την πολιτεία Κονέκτικατ με την εισαγωγή των μαθημάτων της νεοελληνικής γλώσσας στο πανεπιστήμιο Towson State University στην πολιτεία του Μαίριλαντ και στο πανεπιστήμιο της Νότιας Αλαμπάμα. Ακόμη προγραμματίζεται η σύναψη σχέσεων συνεργασίας με τα πανεπιστήμια Πατρών και Κρήτης και η αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ ΑΠΘ και του πανεπιστημίου Κονέκτικατ. Μακροχρόνιος στόχος είναι η καθιέρωση ακαδημαϊκού προγράμματος βυζαντινών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ. Εξάλλου έχει ήδη αρχίσει η οργάνωση της ελληνικής βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου του Κονέκτικατ και καταβάλλονται προσπάθειες εμπλουτισμού της , καθώς και η λειτουργία ελληνικού βιβλιοπωλείου.

    [20] ΤΡΕΙΣ ΔΡΑΧΜΕΣ ΤΟ ΛΙΤΡΟ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ MTIFEK

    M]er αυξήσεις στα καύσιμα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου, μετά τις κερδοσκοπικές πιέσεις που παρατηρούνται στις διεθνείς αγορές πετρελαίου λόγω της έντασης στο Περσικό.

    Από τα μεσάνυχτα τα διυλιστήρια θα πωλούν το Ντίζελ, ανατιμημένο κατά τρεις δραχμές το λίτρο, ενώ στη βενζίνη η αύξηση δεν θα ξεπερνά τη μία δραχμή.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [21] ΠΕΝΤΕ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Σ.ΣΟΛΩΜΟΥ

    Πέντε αξιωματούχοι του ψευδοκράτους εμπλέκονται στα αιματηρά γεγονότα και τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού στη Δερύνεια, σύμφωνα με πληροφορίες που ήρθαν στο φώς της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

    Θέμα ωρών είναι η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, μετά την αποκάλυψη του ονόματος του ψευδουπουργού Γεωργίας Κενάν Ακίν, ο οποίος φαίνεται να πυροβολεί το Σολωμού από το μπαλκόνι του τουρκικού φυλακίου.

    Ο ένστολος, ο οποίος βάλλει με αυτόματο όπλο, πρώτα κατά του Σολωμού και μετά κατά του πλήθους, ήταν ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων του καθεστώτος, Ερντάλ Εμανέτ, ενώ οι αρχές της Κύπρου εντόπισαν και άλλα τρία άτομα, τα οποία είναι συναυτουργοί στη δολοφονία λόγω του βαθμού εξουσίας που κατείχαν.

    [22] ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΛΗΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Απαντητική επιστολή προς τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αναμένεται να στείλει, κατά πάσα πιθανότητα εντός της ημέρας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αναφορικά με τα θέματα που έθεσε ο Τουρκοκύπριος πολιτικός στην χτεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στους ξένους δημοσιογράφους. Αυτά ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννακης Κασουλίδης αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της επιστολής.

    Ο κ Κασουλίδης δήλωσε ακόμη ότι το περιεχόμενο της επιστολής διαφάνηκε από την σημερινή συναντηση που είχε ο κ Κληρίδης με τον ειδικό αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Χαν Σουγκ Τζου. Σχολιάζοντας τη δήλωση του Νοτιοκορεάτη διπλωμάτη για συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ραούφ Ντενκτάς στον "κατάλληλο χρόνο" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι αναφερόταν σε μελλοντική συνάντηση των δύο ανδρών για συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού, με το σκεπτικό ότι υπάρχει η σωστή προετοιμασία ώστε να είναι επιτυχής . "Αυτό" πρόσθεσε "είναι εμφανές και από τις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκουστάβ Φεϊσέλ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ Κασουλίδης είπε ότι δεν τίθεται θέμα εκπροσώπου της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά θέμα για τα πρόσωπα τα οποία φαίνεται να ενέχονται σε θέματα που \ptomtai του κοινού ποινικού δικαίου. Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει θέμα πολιτικών ευθυνών του Ντενκτάς, αλλά όχι θέμα ηθικού αυτουργού. Σημείωσε ότι οι ευθύνες και παραλείψεις του κατοχικού ηγέτη σχετίζονται με το γεγονός ότι μέσα στους υποτιθέμενους στενούς συνεργάτες που βρίσκονται άτομα που ενέχονται στη δολοφονία του Σολωμού.

    [23] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ Γ.Γ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    H αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στις δυο κοινότητες θα είναι ο βασικός στόχος των συνομιλιών που θα έχει σήμερα στην Κυπρο ο αντιπρόσωπος του γενικου γραμματέα του ΟΗΕ Χαν Τζιου Σουγκ με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον ηγέτη των Τουρκοκύπριων Ραούφ Ντενκτάς.

    Το πρωί ο ειδικός αντιπρόσωπος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και το μεσημέρι θα περάσει την πράσινη γραμμή για να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως δήλωσε ο Χαν Τζιου Σουγκ, βασική του επιδίωξη είναι να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης επιτυγχάνοντας κοινή ή ξεχωριστή δήλωση μεταξύ των δυο πλευρών. Ακόμη, θα συζητήσει την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για απευθείας συνομιλίες Ντενκτάς- Κληρίδη.

    Στο μεταξύ, χθες συνεχίστηκαν οι προκλήσεις των Τουρκων στην Κύπρο.

    Μετά την κηδεία με τιμές ήρωα, του Τουρκου στρατιώτη που δολοφονήθηκε στο φυλάκιο της Αχερίτου, δεκάδες Τουρκοκύπριοι είχαν προσπαθήσει να περάσουν διαδηλώνοντας προς τις ελεγχόμενες από την κυπριακή Δημοκρατία περιοχές και να καταλάβουν προωθημένο φυλάκιο στη γραμμή αντιπαράθεσης, το οποίο είχε εγκαταλειφθεί με τη συμφωνία απαγκίστρωσης του 1989 αλλά παρεμποδίστηκαν από τις δυνάμεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Η υπουργός Εξωτερικών, η οποία παραβρέθηκε στην κηδεία, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να βοηθήσει στις συνομιλίες ανάμεσα στις δύο κοινότητες, ζήτησε όμως τους ενόχους για τη δολοφονία του Τουρκου στρατιώτη. Προκλητικός εμφανίστηκε ο ηγέτης των Τουρκοκύπριων Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος δήλωσε ότι "τα 60 εκατομμύρια Τουρκων είναι στο πλευρό τους" και απηύθυνε προειδοποίηση προς τους Ελληνοκύπριους "να μην νιώθουν πολυ βέβαιοι για τον εαυτό τους επειδή θα αποκτήσουν, όπως είπε, μερικά σκουριασμένα ρωσικά άρματα μάχης".

    Τη διαλεύκανση της υπόθεσης του φόνου του Τουρκου στρατιώτη ζητησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης ο οποίος δήλωσε ότι ο νεκρός είναι κουρδικής καταγωγής και δολοφονήθηκε γι΄αυτό ακριβώς το λόγο.

    Η είδηση ότι και οι δύο ειναι κουρδικής καταγωγής μεταδόθηκε για πρώτη φορά απο τον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό του Λονδίνου "RGR".Κάποιος Κουρδος, τα στοιχεία του οποίου έχει στη διάθεσή του ο ραδιοφωνικός σταθμός, τηλεφώνησε και είπε ότι ο νεκρός είναι συγγενής του αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ανάμειξης Ελληνων στη δολοφονία του. Οπως ο ίδιος τόνισε το θύμα δολοφονήθηκε από Τουρκους διότι καταφερόταν δημόσια στην πιθανολογούμενη εισβολή της Τουρκίας στο Ιράκ. Η είδηση amaletad|hgje από το κρατικό κανάλι της Κυπρου "ΡΙΚ" ενώ χθες προσετέθη και η πληροφορία ότι ο νεκρός είναι συγγενής στελέχους του ανταρτατικού στρατού των Κούρδων, γνωστού στις τουρκικές αρχές.

    [24] ΟΙ ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΣΥ Γ.ΜΑΤΣΗΣ

    Οι "Γκρίζοι Λύκοι" χρηματοδοτήθηκαν από το μυστικό κονδύλι της τουρκικής κυβέρνησης για να πάρουν μέρος στα αιματηρά γεγονότα της Δερύνειας, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Γιαννάκης Μάτσης.

    Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε η κυβέρνηση της Αυστρίας, ύστερα από σχετική δήλωση του υπουργού Εξωτερικών κ.Σιούσλερ, στη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος.

    Ο κ.Μάτσης αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνόδου, είπε ότι στο τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης γίνεται σαφής αναφορά στο Κυπριακό και στην ένταξη του νησιού στην Ευρωπαική Ένωση.

    [25] ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΛΓΙΝΕΙΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ Η UNESCO

    Το αίτημα της Ελλάδας να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα από το βρετανικό μουσείο θα εξετάσει, στη νομική του βάση, μεταξύ 16 και 19 Σεπτεμβρίου η διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO για την επιστροφή πολιτιστικών ιδιοκτησιών, που συνέρχεται κάθε δύο χρόνια.

    Μεταξύ άλλων η επιτροπή θα συζητήσει το ανάλογο αίτημα της Τουρκίας να της επιστραφεί η σφίγγα του Μπογκουσκόυ από το μουσείο του Βερολίνου.

    Εκτός από τα κράτη μέλη της UNESCO, στις συναντήσεις της επιτροπής θα συμμετάσχουν και αντιπρόσωποι οργανισμών που ασχολούνται με την αντιμετώπιση του προβλήματος παράνομης κυκλοφορίας πολιτιστικής ιδιοκτησίας.

    [26] Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΤΖΑΜΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ UNESCO

    Την επίσημη διαβεβαίωση της Τουρκίας ότι η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης δεν θα μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος και ότι έλαβε η UNESCO μετά από συνάντηση που είχε ο Διευθυντής του Κέντρου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, κ. Bernd von Droste, με τον νόμιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον Διεθνή Οργανισμό.

    Όπως είναι γνωστό, τον προηγούμενο μήνα έγινε γνωστή η πρόθεση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Υπουργού Πολιτισμού, κ. Σταύρου Μπένου, ο οποίος έστειλε επιστολή προς τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO, κ. Federico Mayor, ενημερώνοντάς τον για το θέμα και ζητώντας της παρέμβασή του, προκειμένου να αποτραπεί μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους της Τουρκίας.

    Από την πλευρά του, ο κ. von Droste έστειλε απαντητική epistok^ στον κ. Μπένο, ενημέρωνοντάς τον για τις ενέργειες της UNESCO. Συγκεκριμένα, ο κ. von Droste, εξουσιοδoτημένος από τον κ. Mayor δήλωσε ότι ο Οργανισμός, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες του Υπουργείου Πολιτισμού για το μέλλον της Αγίας Σοφίας, μνημείου εγγεγραμένου στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ανέθεσε στον κ. Munir Buchenaki, Διευθυντή του Τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να τακτοποιθεί το θέμα.

    Στη συνέχεια, ο κ. Buchenaki συναντήθηκε με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στον Οργανισμό, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε καμία σχετική επίσημη απόφαση και ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να παραδώσει το μνημείο στη μουσουλμανική λατρεία.

    O κ. von Droste διαβεβαίωσε ακόμη τον κ. Μπένο, ότι οι εργασίες συντήρησης των ψηφιδωτών του τρούλου της Αγίας Σοφίας, που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 1997.

    [27] ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΙΣ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Γενική προειδοποιητική στάση εργασίας μιας ώρας κήρυξαν τα Ανεξάρτητα Αλβανικά Συνδικάτα για τις 16 Σεπτεμβρίου, στους κλάδους της παιδείας, της υγείας, της ενέργειας και αλλού, αναφέρουν με δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες "Γκαζέτα Σκίπταρε" και "Κόχα Γιον".

    Οι απεργοί θα ζητήσουν πλήρη αποζημίωση για τις πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές του ψωμιού, αρκετών άλλων τροφίμων, των καυσίμων και διαφόρων υπηρεσιών του δημοσίου.

    Σύμφωνα με την απόφαση των συνδικάτων, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους, οι εργαζόμενοι στους παραπάνω κλάδους θα προχωρήσουν σε 24ωρη γενική απεργία.

    [28] ΖΕΛΕΦ -ΤΟΤΟΜΙΡΟΦ: ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΟΤΕ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΌΠΛΑ

    "Στη βουλγαρική επικράτεια δεν υπήρχαν ποτέ πυρηνικά όπλα. Οι γείτονές μας μπορούν να είναι ήσυχοι, εμείς πάντα διατηρούσαμε καλές σχέσεις μαζί τους", δήλωσαν στη Σόφια ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ και ο αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Τσβετάν Τοτομίροφ, διαψεύδοντας σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Κομσομόλσκαγια Πράβντα" της Μόσχας, η οποία έκανε λόγο για ύπαρξη 70 πυρηνικών κεφαλών, έως το 1988, κοντά στο χειμερινό θέρετρο Μπόροβετς, που απέχει 100 περίπου χιλιόμετρα από τα βουλγαροελληνικά σύνορα.

    Ο κ.Τοτομίροφ επισήμανε ακόμη το ενδεχόμενο "κάποιος να θέλει να προδιαθέσει εναντίον της Βουλγαρίας τους γείτονές της, Ελλάδα και Τουρκία, καθώς οι δυο αυτές χώρες αναφέρονται στο δημοσίευμα ως πιθανός στόχος των υποτιθέμενων πυρηνικών κεφαλών στο βουλγαρικό έδαφος.

    Όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, τo υπουργείο Αμυνας, διά του εκπροσώπου του Τσβιάτκο Ντόντσεφ, επίσης διέψευσε το ρωσικό δημοσίευμα, το οποίο χαρακτήρισε ως "προσπάθεια dusv^lisgr της Βουλγαρίας", ενώ ο πρώην υπουργός Αμυνας, Ντόμπρι Τζουροφ, αρνήθηκε να το σχολιάσει, τονίζοντας ότι ακόμη και αν έχει επιβεβαιωθεί από τον τότε υπουργό Αμυνας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Ντιμίτρι Γιάζοφ, δεν αποτελεί απόδειξη.

    Τέλος την ύπαρξη σοβιετικής πυρηνικής βάσης στο "Μπόροβετς", διέψευσε και ο πρώην κομμουνιστής ηγέτης της Βουλγαρίας, Τόντορ Ζίφκοφ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως δεν έχει υπογράψει ποτέ άδεια για τη δημιουργία παρόμοιας βάσης.

    [29] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ

    Με τις εκλογικές διαδικασίες για την επιλογή αντιπροέδρων και άλλων οργάνων, ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που πραγματοποιείται στην αίθουσα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ με τη συμμετοχή πολυπληθών αντιπροσωπειών από τα σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα- μέλη καθώς και των συνδέσμων κομμάτων και διαφόρων άλλων οργανισμών.

    Η χθεσινή μέρα των εργασιών της συνόδου χαρακτηρίστηκε από την διαμάχη των εκπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας για το Κυπριακό.

    Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό πρόβλημα καταγγέλοντας την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωματων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, την καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου και καταστρατήγησης της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στον κ.Λυσσαρίδη απάντησε ο πρώην Τουρκος πρωθυπουργός Ερντάλ Ινονού ο οποίος προκλητικά ισχυρίστηκε ότι "η Τουρκία αναγκάστηκε να κάνει χρήση του δικαιώματός της και να παρέμβει αποκαθιστώντας την "ειρήνη και την ηρεμία στο Νησί" εξαιτίας των προσπαθειών της Ελλαδας να παρέμβει, όπως είπε, πραξικοπηματικά, στη Λευκωσία το 1974".

    O επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ, ευρωβουλευτής Γιάννος Κρανιδιώτης στην παρέμβασή του επέκρινε την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κυπρου και ζήτησε από τη Σοσιαλιστική Διεθνή να ασκήσει την επιρροή της για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, βάζοντας ένας τέλος στη βαρβαρότητα του κατοχικού στρατου.

    Κατήγγειλε ως απειλη σταθερότητας στην περιοχή την Τουρκία και το στρατιωτικό της κατεστημένο που μονίμως δημιουργούν προβλήματα στο Αιγαίο και στην Κυπρο. "Αντί η χώρα αυτή να επιλύσει τα τόσα εσωτερικά της προβλήματα προσπαθεί να δημιουργήσει κρίσεις σε βάρος της διεθνούς νομιμότητας με την επιθετικότητά της", υπογραμμισε ο κ.Κρανιδιώτης και απαντώντας στον Ερντάλ Ινονού είπε: "Ειρήνη και ηρεμία υπάρχει στα νεκροταφεία. Και σεις κάνετε ό,τι μπορείτε για να μετατρέψετε τη Νήσο σε νεκροταφείο και κατοχυρώσετε την κατοχή σας".

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο της Ελλαδας στον βαλκανικό ορίζοντα που εκφράζεται μέσα από τη διμερή και πολυμερή πολιτική και οικονομική συνεργασία, την ασφάλεια των συνόρων, την πίστη στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και την ελληνική υποστήριξη ενσωμάτωσης των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ.Κρανιδιώτης

    Εξάλλου την έκπληξη και τα αρνητικά σχόλια των συνέδρων προκάλεσε η ομιλία του προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας, Ντενίζ Μπαϋκάλ, η οποία κατα γενική ομολογία χαρακτηρίστηκε, από αοριστίες και απάθεια τόσο για τα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα της Τουρκίας αλλά και τις τάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    [30] ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ

    Σε περίοδο "ισχνών αγελάδων" εισέρχεται η Γερμανία, συμμορφούμενη προς τις επιταγές της Συνθήκης του Μάαστριχτ για τη νομισματική ένωση.

    Στη γερμανική βουλή συζητείται από χθες, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 1997, πακέτο μέτρων λιτότητας που έχει εισηγηθεί για έγκριση ο κυβερνητικός συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών, των Φιλελεύθερων και του Χριστιανικού Κοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας.

    Μεταξύ των άλλων προβλέπονται περικοπές στον τομέα της υγείας, φορολογικές μεταρρυθμίσεις, μείωση μισθών σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και αλλαγές στους όρους απόλυσης.

    Την αντίθεσή τους προς τα μέτρα αυτά έχουν ήδη εκφράσει οι σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι που καταγγέλουν ότι συνιστούν νέα βάρη στις πλάτες των εργαζομένων, και δίνουν μάχη στη βουλή για να μην περάσουν.

    Η ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού θα γίνει την Παρασκευή και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία χωρίς όμως να αποκλείονται και οι εκπλήξεις.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 11 September 1996 - 15:26:49