Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

SPECIAL REPORT (07/09/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 7 Σεπτεμβρίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ


    ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό θα πάρουν για τρίτη συνεχή χρονιά οι εργαζόμενοι, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στην ομιλία που έκανε απόψε προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης βελλίδης" της HELEXPO-ΔΕΘ.

    "Η αναπτυξιακή δυναιμκή που η κυβέρνηση είχε εγγυηθεί είναι σήμερα πραγματικότητα, είναι ορατή και βέβαιη η επιτάχυνση της και η κυβέρνηση μας δεν υπόσχεται-δημιουργεί-εγγυάται", δήλωσε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε:

    Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Το 1996 είναι έτος εκκίνησης ενός θεαματικού επενδυτικού άλματος. Το πιο κρίσιμο στοιχείο της ανάπτυξης, οι επενδύσεις, αυξάνονται στην τριετία με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 8%, έναντι 1,4% το 1990-1993, τέσσερις φορές πιο πολύ. Αντιστρέψαμε την αποβιομηχάνιση. Η βιομηχανική παραγωγή, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, πήρε ανοδική πορεία και αυξήθηκε με ρυθμό κοντά στο 2% (1994-96) έναντι ετήσιων ρυθμών μείωσης -2% την περίοδο 1990- 93. Στα τρία χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αυξήθηκε η απασχόληση κατά 150.000 νέες θέσεις και αναστράφηκε η τάση αύξηση της ανεργίας. Τα βασικά επιτόκια των Τραπεζών έχουν υποχωρήσει κατά 5- 6 ποσοστιαίες μονάδες από τις αρχές του 1995.

    Ο πληθωρισμός σημειώνει περαιτέρω βελτίωση και θα διαμορφωθεί το 1996 στο 8,2%, σε μέσα επίπεδα, εμφανίζοντας περαιτέρω πτώση, κατά μία μονάδα, έναντι του 1995.

    Οι δημοσιονομικοί μας στόχοι θα επιτευχθούν, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, χωρίς αποκλίσεις από το πρόγραμμα σύγκλισης, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός. σε αντίθεση με ότι συνέβαινε το 1993, η εμπιστοσύνη των επενδυτών, Ελλήνων και διεθνών, στη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική της χώρας είναι έκδηλη.

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Απαντώντας στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, περί οικονομικού αδιεξόδου, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε: Οποιοι στο χώρο της αντιπολίτευσης μιλούν για οικονομική επιδείνωση και αδιέξοδα διακατέχονται από το σύνδρομο της αντιπολιτευτικής ανευθυνολογίας. Dem είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί το όπλο της καταστροφολογίας, παρά την επανειλημμένη διάψευση της από τις εξελίξεις και έγκυρους διεθνείς οργανισμούς.

    Αναφερόμενος στις πρόωρες εκλογές, είπε ότι το 1996 είναι η πρώτη φορά, στις τελευταίες 6 εκλογές, που σπάει η λογική του εκλογικού κύκλου και στην οποία τα οικονομικά μεγέθη δεν θα επιδεινωθουν λόγω εκλογών. Ο λαός δεν έχει να φοβηθεί για προεκλογικές σπατάλες, όπως το 1993. Η οικονομία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με την αναγκαιότητα να πετύχει αύριο ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο και επιδόσεις, ώστε να αποτρέψει τον αποκλεισμό της από τη νέα Ευρωπαική Ενωση. Σήμερα στην Ε.Ε προωθείται η οικονομική και νομισματική ένωση, η υλοποίηση της οποίας θέτει πρόσθετες πιέσεις σε όλους. Η μη εκπλήρωση τους θα οδηγήσει ευθέως τις πιο αδύναμες χώρες σε σχηματισμούς δεύτερων και τρίτων κύκλων υποβάθμισης.

    Πιστεύουμε, ότι η εκλογή της 22ας Σεπτεμβρίου πρέπει να γίνει με το βλέμμα προς τα εμπρός, όχι προς τα πίσω. Εχουμε ανάγκη για μια ευθύγραμμη πορεία χωρίς πισωγυρίσματα. Σήμερα, η διανομή αφειδών υποσχέσεων αποτελεί υπογραφή επιταγών χωρίς αντίκρυσμα. Σύντομα οδηγούν τον εκδότη τους σε πτώχευση και τον παραλήπτη τους σε απόγνωση.

    Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ 1997

    Στο 1997 η νομισματική και συναλλαγματική πολιτική θα εξακολουθήσει να έχει ως πρωταρχικό σκοπό τη σταθερότητα και τη στήριξη της αντιπληθωριστικής πολιτικής. Με αυτό τον τρόπο θα διαμορφωθούν κατάλληλες συνθήκες για την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, και επομένως, την ενίσχυση της επενδυτικής και οικονομικής δραστηριότητας

    Με το κλίμα πολιτικής σταθερότητας που θα επικρατεί μετά τις εκλογές στη χώρα η υλοποίηση του προυπολογισμού δεν θα επηρεαστεί από προεκλογικές αποκλίσεις και παροχές σκοπιμότητας. Με μια πολύπλευρη δημοσιονομική προσέγγιση που αξιοποιεί κάθε περιθώριο, όπως: Τη μείωση των δαπανών για τόκους, λόγω μείωσης του πληθωρισμού. Τη συγκράτηση των τρεχουσών δαπανών του δημοσίου, που θα διευκολυνθεί από τηνπεραιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού. Την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων στη χρηματοδότηση ορισμένων έργων υποδομής. Την ολοκλήρωση μιας σειράς νέων θεσμών, όπως τα Ελεγκτικά Κέντρα, η Επιθεώρηση του Κράτους, η Οικονομική Αστυνομία, το Θησαυροφυλάκιο, που θα επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τις πληγές της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας. Τον εξορθολογισμό στη λειτουργία των ΔΕΚΟ με την υλοποίηση του νέου νόμου. Τον περιορισμό της σπατάλης και τον εξορθολογισμό των δαπανών στο ευρύτερο δημόσιο τομέα. Την κατάργηση των κοινωνικά αδικαιολόγητων φοροαπαλλαγών. Την προσεκτική προώθηση διαδικασιών αποκρατικοποίησης.

    Η επίτευξη των δημοσιονομικών μας στόχων θα συνδυαστεί με την αλλαγή της λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Θα συνεχίσουμε με τις ενέργειες για την εξοικονόμηση δαπανών και την καταπολέμηση της σπατάλης, όπως περιορισμούς στις προσλήψεις και αυστηρότερες προυποθέσεις και έλεγχοι για κάθε είδους επιχορηγήσεις.

    Στη λογική της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του δημόσιου τομέα, η πολιτική αποκρατικοποίησης θα προχωρήσει με γνώμονα την amaptuniaj^ προοπτική τους, την αξιοπιστία των επενδυτών, τη διασφάλιση όσων γίνεται περισσότερων θέσεων εργασίας, με παράλληλη καθιέρωση μέτρων κοινωνικής προστασίας.

    Δεν θα στηρίξουμε το σταθεροποιητικό μας πρόγραμμα με τη τη συμπίεση της αγοραστικής αξίας των μισθών. Η εισοδηματική μας πολιτική θα δίνει σταθερά πραγματικές αυξήσεις στους εργαζόμενους. Αυξήσεις που όχι μόνο θα τους καλύπτουν για τον πληθωρισμό, αλλά θα εκφράζουν και τη δίκαιη συμμετοχή τους στη βελτίωση του εθνικού εισοδήματος.Οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις εγγυώνται, άλλωστε, το αποτέλεσμα αυτό.

    Στο δημόσιο τομέα, ο στόχος μας είναι:Λιγίτερες προσλήψεις, καλύτερες αμοιβές. Το υλοποιούμε ήδη. Επικυρώσαμε πρόσφατα τις διεθνείς συμβάσεις για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στο δημόσιο τομέα. θα εφαρμόσουμε το ενιαίο μισθολόγιο το 1997.

    Μέσα σ ένα έτος, το 1996, θα απορροφηθούν κονδύλια ύψους 965 δισ. δραχμών, σχεδόν περίπου όσα απορροφήθηκαν την πρώτη διετία. Το ποσοστό απορρόφησης στο Β΄ ΚΠΣ εκτιμάται ότι θα προσεγγίζει το 100% το 1996. Το 1996 στο Β΄ ΚΠΣ κατασκευάζουμε 112 έργα με προυπολογισμό άνω των 5 δισ. δραχμών. Χωρίς να έχει ακόμα πλήρως ξεδιπλωθεί το ΚΠΣ, πετύχαμε μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2% έναντι 0,6% την περίοδο 1990-93 κατά την οποία εκτελέστηκε το Α΄ ΚΠΣ.

    Για τις ΜΜΕ υλοποιείται ένα πρόγραμμα πολλαπλών κατευθύνσεων, ύψους 370 δισ. δραχμών για την περίοδο μέχρι το 1999. Το 1997, η εισαγωγή του φυσικού αερίου στη βιομηχανία, στον εμπορικό και τον οικιακό τομέα θα σηματοδοτήσει μια τομή στο ενεργειακό και οικονομικό σκηνικό της χώρας.

    Η πολιτική για τη στήριξη του αγροτικού τομέα επικεντρώνεται σε έργα που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού προιόντος, συνδέουν καλύτερα το κάθε τμήμα της υπαίθρου με την υπόλοιπη Ελλάδα και με τις διεθνείς αγορές.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Saturday, 7 September 1996 - 14:03:49