Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (26/08/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 26 Αυγούστου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [01] ΟΡΚΙΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  • [02] ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

  • [03] OΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

  • [04] ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [05] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΕΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ, ΠΟΛΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΤΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

  • [06] ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

  • [07] ΤΡΕΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ-ΕΒΕΡΤ, ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

  • [08] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

  • [09] ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ "ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΛΑΕ ΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ" ΚΑΤΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ

  • [10] ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΟΙ Λ.ΚΥΡΚΟΣ - Γ.ΦΑΡΑΚΟΣ

  • [11] ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

  • [12] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΑΡΙΣΤΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [13] ΕΛΗΞΕ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ Η ΣΤΑΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

  • [14] ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΑΕΙ -ΤΕΙ

  • [15] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΙΜΧΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ "Θ΄97"

  • [16] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΟ ΤΣΟΤΥΛΙ ΚΟΖΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΩΣ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [17] ΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ" ΕΧΕΙ ΛΥΘΕΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ ΤΟ "ΑΛΒΑΝΙΚΟ" ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡ. ΣΤΕΦΑΝ ΤΡΕΜΠΣΤ

  • [18] ΤΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΑΠΟΚΗΡΥΞΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΕΠΑΝΕΚΛΕΧΘΗΚΕ Ο Φ.ΝΑΝΟ

  • [19] ΓΝΩΣΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΟΥ Τ.ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ Σ.ΣΟΛΩΜΟΥ

  • [20] ΓΙΑ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

  • [21] "ΠΑΓΩΝΟΥΝ" ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΟΓΩ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [22] ΟΥΤΕ ΔΙΕΨΕΥΣΕ, ΟΥΤΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ AMASWGLATISLO ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ο Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

  • [23] ΠΕΝΗΝΤΑ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΑΠΟΠΕΜΦΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ

  • [24] ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [25] ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΚ.ΠΙΡΙΝΣΚΙ

  • [26] ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤOΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

  • [27] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΡΚΙΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

    Τέσσερις καθηγητές πανεπιστημίου θα είναι οι νέοι υπηρεσιακοί υπουργοί, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή την εκλογή, τόνισε ο κ.Σημίτης, για να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις στην προεκλογική περίοδο, τηρώντας την παράδοση, αν και δεν τη θεωρεί αναγκαία.

    Την Παρασκευή θα ορκιστούν οι τέσσερις νέοι υπηρεσιακοί υπουργοί ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Ως υπουργός Εσωτερικών θα είναι ο Βασίλης Σκουρής, ως υπουργός Δικαιοσύνης ο Αργύρης Φατούρος, ως υπουργός Δημόσιας Τάξης ο Κώστας Μπέης και ως υπουργός Τύπου ο Δημήτρης Κώνστας.

    [02] ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

    Με τους Νομάρχες της χώρας συναντήθηκε το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος με αντικείμενο τη συγκρότηση των διακομματικών επιτροπών ανά νομό.

    Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε η υπαγωγή, με εγκύκλιο, των τέως διευθύνσεων εσωτερικών που ανήκουν στις περιφερειακές διοικήσεις στους κατά τόπους νομάρχες, για τις εκλογές.

    Την περίοδο επίσης των εκλογών θα μπορούν να απασχολούνται στις νομαρχίες 10 με 15 υπάλληλοι από άλλες υπηρεσίες αλλά και τρία άτομα ως γραμματείς και σύμβουλοι του κάθε νομάρχη.

    Οι νομάρχες θα έχουν διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο θα τους χορηγήσει οικονομοτεχνική βοήθεια. Στις 3 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Εσωτερικών θα εκδώσει εγκύκλιο για κατανομή κονδυλίων διενέργειας εκλογών στις νομαρχίες.

    [03] OΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Οριστικοποιούνται αυτή την εβδομάδα οι εκλογικοί συνδυασμοί όλων των πολιτικών κομμάτων.

    Σήμερα στη Χαρίλαου Τρικούπη θα συνεδριάσει η κεντρική επιτροπή εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ για την προεκλογική τακτική που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα. Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα συναντηθεί με τον Μίμη Ανδρουλάκη προκειμένου να συζητήσουν την κάθοδο του τελευταίου στη Α΄περιφέρεια Πειραιώς.

    Στο ΠΑΣΟΚ αποφασίστηκε να γίνει μεγάλη ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα, ενώ συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Σήμερα το κίνημα αναμένεται να προτείνει την μια τηλεοπτική αναμέτρηση Σημίτη - Εβερτ καθώς και δύο συνεντεύξεις του Πρωθυπουργού με τηλεοπτικούς συντάκτες.

    Η Νέα Δημοκρατία θα οδηγήσει τον τόπο σε έξοδο από την κρίση, δήλωσε χθες ο Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος απεύθυνε αγωνιστικό προσκλητήριο προς όλα τα στελέχη του κόμματος.

    Απαντώντας ο υπεύθυνος τύπου του Πρωθυπουργού κ.Παταγιας, ανέφερε ότι "αν και ο κ.Εβερτ δηλώνει ότι θα συγκροτήσει κυβέρνηση ελικοπτέρων, αυτό που τελικά είναι να κληθεί να περιμαζέψει τα συντρίμμια της μοιραίας του πτήσης από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας".

    Αύριο θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα και η κεντρική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, ενώ αναμένονται κοινές εμφανίσεις του Μιλτιάδη Εβερτ με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε χθες έτοιμος να συστρατευτεί στην πρώτη γραμμή του προεκλογικού αγώνα του κόμματος.

    Σήμερα συνεδριάζει η εκλογική επιτροπή της Πολιτικής Ανοιξης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ.Σαμαράς θα πραγματοποιήσει επτά περιοδείες και συγκεντρώσεις ξεκινώντας την 1η Σεπτεμβρίου και καταλήγοντας στην Καλαμάτα.

    Στην Πολιτική Ανοιξη προσχώρησαν χθες οι πρώην νομάρχες Στέργιος Κατηχωρίτης και Γιώργος Ασημάκος.

    Τις θέσεις και την προεκλογική τακτική του ΚΚΕ θα αναπτύξει η Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη τύπου που δίνει στις 12 το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο.

    Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος θα συναντηθεί σήμερα με τη Μαρία Δαμανάκη και το Μανόλη Δρεττάκη, ενώ την Τετάρτη θα δώσει συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού μιλώντας χθες στην πολιτική επιτροπή του κόμματος, πρότεινε κοινή συνέντευξη όλων των πολιτικών αρχηγών και κάλεσε τους πολίτες να φέρουν το Συνασπισμό στη Βουλή.

    Τη πεποίθηση του ότι το ΔΗΚΚΙ θα αποτελέσει τον καταλύτη των πολιτικών εξελίξεων την επόμενη των εκλογών εξέφρασε ο Δημήτρης Τσοβόλας στην εισήγηση του στην κεντρική πολιτική επιτροπή του κόμματος του και εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Πρωθυπουργού.

    [04] ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Κορυφώνονται οι διεργασίες στις οργανώσεις όλων των κομμάτων στη Θεσσαλονίκης.Οι νομαρχιακές και τοπικές επιτροπές ολοκληρώνουν τις προετοιμασίες τους για τη συγκέντρωση προεκλογικού υλικού και καταρτίζουν ομάδες εργασίας , που θα προβάλλουν το πρόγραμμα του κάθε κόμματος.

    Στο ΠΑΣΟΚ συνεδριάζει σήμερα και η νομαρχιακή επιτροπή αλλά και τα τομεακά γραφεία για να προετοιμάσουν τη μεθαυριανή προκριματική ψηφοφορία για τους υποψήφιους βουλευτές.Στην ψηφοφορία θα συμμετάσχουν ,χωρίς αποκλεισμούς, όσοι θέλουν να είναι υποψήφιοι στην Α΄ και στη Β΄Θεσσαλονίκης.Απο τη διαδικασία εξαιρούνται φυσικά οι μέχρι τώρα βουλευτές του κινήματος.Η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης και το αποτέλεσμά της ,παρόλο που δεν είναι απόλυτα δεσμευτικό για το κίνημα, θα δείξει και τις τάσεις των στελεχών του κινήματος.

    Παράλληλα, οι κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζουν και την υποδοχή του Πρωθυπουργού και προέδρου του κινήματος Κωστα Σημίτη, για τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης, που θα γίνουν στις 6 Σεπτεμβρίου.Σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται λαϊκή υποδοχή στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" χωρίς όμως συνέχεια στους δρόμους της πόλης ,όπως γινόταν παλιά.Ταυτόχρονα, εξετάζεται το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας συγκέντρωσης στο Παλαί ντε σπόρ, με ομιλητή τον Πρωθυπουργό, στην οποία θα παρουσιάσει και τους υποψηφίους βουλευτές στις δύο εκλογικές περιφέρειες του νομού. Στη Νέα Δημοκρατία

    Στη Νέα Δημοκρατία λήγει αύριο το βράδυ η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για αυτούς που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.Οι προκριματικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη απο τις 9 το πρωί ώς τις 7 το βράδι, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι δεσμευτικό για την ηγεσία του κόμματος. Την Τετάρτη συνεδριάζει και το Πολιτικό και Κοινωνικό συμβούλιο του νομού και θα ασχοληθεί με την καλύτερη οργάνωση της προβολής της Νέας Δημοκρατίας.Παράλληλα θα συνεδριάσουν τα προεδρεία των τοπικών επιτροπών για να καθορίσουν τους τομείς εργασίας.

    Στις υποχρεώσεις της κομματικής οργάνωσης Θεσσαλονίκης είναι και η προετοιμασία της υποδοχής του Μιλτιάδη Εβερτ που θα έρθει στη Θεσσαλονίκη για τη λειτουργία της Διεθνούς Εκθεσης στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου.Οι ιθύνοντες του συντονιστικού συμβουλίου των κομματικών οργανώσεων προβληματίζονται αν πρέπει να να πραγματοποιηθεί ανοικτή συγκέντρωση ή όχι στη Θεσσαλονίκη.Οι περισσότεροι πάντως καταλήγουν στην άποψη ,ότι είναι καλύτερα να γίνει συγκέντρωση σε κλειστό χώρο. Η Πολιτική Ανοιξη

    Στο τρίτο κόμμα της προηγούμενης Βουλής συνεχίζονται οι διεργασίες για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου.Στην Α΄περιφέρεια θα ηγείται ο Δημ.Σταμάτης και απο κεί και πέρα συζητούνται πολλά ονόματα ιδίως απο τον επιχειρηματικό κόσμο. Στη Β΄περιφέρεια επικεφαλής θα είναι ο Αναστ.Νικόπουλος,που θα πλαισιωθεί και απο άλλα στελέχη της παράταξης απο τον αγροτικό κόσμο. Στο ΚΚΕ

    Συνεδρίασε χθές η νομαρχιακή επιτροπή Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και ασχολήθηκε με θέματα που αφορούν την προεκλογική καμπάνια του κόμματος.Οσον αφορά στο ψηφοδέλτιο φάινεται ότι θα ηγηθεί ο μέχρι τώρα βουλευτής Γιάννης Κατσαρός.Γίνονται ακόμη βολιδοσκοπήσεις ~ste στο ψηφοδέλτιο να συμμετέχουν αντιπροσωπευτικά όλα τα στρώματα των εργαζομένων.Η γενική γραμματέας της κεντρικής επιτροπής Αλέκα Παπαρήγα θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη την εβδομάδα της λειτουργίας της Διεθνούς Εκθεσης,αν και η ημερομηνία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Ο Συνασπισμός

    Συνεδριάζει αύριο η επιτροπή πόλης του Συνασπισμού για να συζητήσει την κατάρτιση του ψηφοδελτίου στην Α΄και στην β΄περιφέρεια.Στην Α΄ Θεσσαλονίκης θα ηγηθε'ι ο Στέλιος Νέστωρ και ο Στέργιος Πιτσιόρλας, ενώ γίνονται συζητήσεις για τη συμμετοχή του στελέχους και πρώην προέδρου του Εργατικού Κέντρου Παρασκευά Παρασκευόπουλου.Ακόμη, θα γίνουν κλειστές συγκεντρώσεις με την ευκαιρία της επίσκεψης του προέδρου Νικ.Κωνσταντόπουλου, η οποία δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί χρονικά. Το ΔΗΚΚΙ

    Με ενθουσιασμό κινούνται τα στελέχη και τα μέλη του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος του Δημ.Τσοβόλα στη Θεσσαλονίκη.Οργανώνουν πυρήνες δουλειάς και προωθούν το προεκλογικό υλικό.Παράλληλα συνεχίζουν τις επαφές για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται και ο πρόεδρος του κόμματος Δημ.Τσοβόλας,στη διάρκεια της λειτουργίας της Διεθνούς Εκθεσης.

    [05] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΕΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ, ΠΟΛΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΙΩΤΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

    Τους βασικούς άξονες μιας προεκλογικής εκστρατείας χωρίς πλαστικές σημαίες και πολυδάπανες συγκεντρώσεις αλλά με μια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 3 Σεπτεμβρίου, με περιοδεία του πρωθυπουργού σε όλη τη χώρα και με μία μόνο μεγάλη ανοιχτή, κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα, έθεσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης.

    "Ξεκινάμε έναν δημιουργικό και εθνικό προεκλογικό αγώνα, χωρίς αντιπαραθέσεις, πολωτικά και μειωτικά συνθήματα και χωρίς προπαγάνδα" είπε ο κ. Σημίτης ο οποίος χαρακτήρισε την πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τις εκλογές ως "πορεία νίκης, ελπίδας, προοπτικής, διαλόγου με θέσεις και προτάσεις, αλήθειας και ευθύνης".

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα σημάνει μια ημέρα μνήμης και μια αφετηρία, ημέρα στην οποία τελειώνει ένας ιστορικός κύκλος 22 χρόνων με μεγάλες νίκες και κατακτήσεις αλλά ανοίγει και μία νέα εποχή στην οποία, ο κ. Σημίτης δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την πορεία του Ανδρέα Παπανδρέου και θα γυρίσει οριστικά τη σελίδα της ιστορίας.

    Γνωστοποίησε, ότι μέχρι τις εκλογές κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθούν όλους τους νομούς της χώρας και σημείωσε ότι η δημόσια αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας θα είναι μια "δυνατότητα διαλόγου και αντιπαράθεσης" και "μια δυνατότητα του ελληνικού λαού να συγκρίνει και να κρίνει προτάσεις, λύσεις και ηγέτες" και όχι μια μονομαχία.

    Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι πριν από λίγους μήνες, ψηφίστηκε le πρωτοβουλία της κυβέρνησης ο νόμος που ρυθμίζει το ανώτατο ύψος των δαπανών των κομμάτων στην προεκλογική περίοδο, ο οποίος προβλέπει, αυστηρές κυρώσεις και ρυθμίσεις. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, δεν θέλει την αφισορρύπανση και την πλήρη εμπορευματοποίηση ιδεών και προσώπων, λέει ναι στο σοβαρό και υπεύθυνο ραδιοτηλεοπτικό διάλογο αλλά απαντά όχι σε όσους επιχειρούν κοκορομαχίες, ύβρεις μαύρη προπαγάνδα και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Ακόμη, είπε το ΠΑΣΟΚ απαντά αρνητικά στην ανεξέλεγκτη σχέση των υποψηφίων με τις οικονομικές δυνάμεις.

    Ο Κώστας Σημίτης κάλεσε κόμματα, υποψηφίους, αλλά και τους πολίτες να αποδεχτούν αυτό το πλαίσιο και να εφαρμόσουν τη νομοθεσία. Γι αυτό πρόσθεσε, θα πρέπει να εφαρμοστούν νέες και σύγχρονες μορφές εκλογικού αγώνα, τις οποίες όπως είπε, θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι ένα νέο και προοδευτικό κόμμα και θέλει μια προεκλογική περίοδο με ήθος, θετικό περιεχόμενο, επιχειρήματα και προτάσεις.

    Ο κ.Σημίτης είπε ότι πρέπει να ανέβει το επίπεδο της αντιπαράθεσης, ώστε ο λαός να πληροφορηθεί ποια παράταξη έχει τις σύγχρονες προτάσεις που απαιτούνται, ποια παράταξη έχει την ενότητα, τη συνοχή και τη βούληση να τις εφαρμόσει, ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή και σύγχρονη Ελλάδα για τον 21ο αιώνα.

    Ο λαός συνέχισε, πρέπει να γνωρίζει τι θα γίνει την επόμενη μέρα. "Γι αυτό το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει στο ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και στη Διακομματική Επιτροπή, την πρόταση του για τον τρόπο διεξαγωγής τηλεοπτικών συζητήσεων, ώστε να υπάρχουν κανόνες που διασφαλίζουν τη νηφαλιότητα και το επίπεδο συζήτησης και απομονώνουν τον αναχρονιστικό λόγο, την προεκλογική ύβρη και την άκριτη υποσχεσιολογία.

    [06] ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΕΘ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

    Συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας τόνισε ότι συζητήθηκε το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για την πορεία της εθνικής οικονομίας και την εξέλιξη της οικονομικής πολιτικής.

    Επισήμανε δε ότι θα υπάρξει απολογισμός των θετικών επιτευγμάτων της κυβέρνησης στους οικονομικούς δείκτες καθώς και η σκιαγράφηση των βασικών της επιδιώξεων για την επόμενη τετραετία.

    [07] ΤΡΕΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ-ΕΒΕΡΤ, ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Τρεις τηλεοπτικές μονομαχίες μεταξύ του Κ.Σημίτη και του Μ.Εβερτ, με αντικείμενο τα εξωτερικά θέματα, την οικονομική και κοινωνική πολιτική και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, προτείνει η Νέα Δημοκρατία.

    Σκοπός των συζητήσεων θα είναι να υπάρξει δυνατότητα αντιπαράθεσης των δύο ανδρών, ώστε να αποφευχθεί ο τηλεοπτικός μονόλογος, σημειώνουν συνεργάτες του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Π. Pauk|poukor, δήλωσε ότι η παράταξή του αναμένει την οριστική απάντηση του πρωθυπουργού στο θέμα.

    Ο Κ.Παυλόπουλος εξάλλου, αναμένεται να έχει σήμερα επαφές με τον Κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να συζητήσουν τις τηλεοπτικές εμφανίσεις και τις περιοδείες που θα πραγματοποιήσει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ.

    Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ τόνισε ότι η συνάντησή του με τον πρώην πρωθυπουργό δεν αποτελεί γεγονός με ιδιαίτερη σημασία, αφού αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών που έχει με όλα τα στελέχη του κόμματος για την καλύτερη οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας.

    Ο κ.Εβερτ άλλωστε, είχε σήμερα συναντήσεις με στενούς του συνεργάτες, προκειμένου να καταρτίσουν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, που κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας.

    Στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτών θα συζητηθεί και το πρόγραμμα των περιοδειών του προέδρου του κόμματος, που αναμένεται να επισκεφτεί σύντομα την Β' Αθηνών και τον Εβρο.

    Τέλος, οι κύριοι Σκαρβέλης, Αλογοσκούφης, Λουκάκος και η κυρία Σπυροπούλου είναι πιθανόν να περιληφθούν στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο οποίο θα υπάρχουν σίγουρα οι κύριοι Τσαλδάρης, Μολυβιάτης και Παυλόπουλος.

    [08] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΠΗΥΘΥΝΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

    Πρόσκληση στον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και τους ηγέτες των άλλων κομμάτων σε κοινή τηλεοπτική εμφάνιση εν' όψει των εκλογών απηύθυνε ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς.

    "Προς δόξαν των εκσυγχρονιστών νωρίς νωρίς έπεσαν οι μάσκες" δήλωσε ο κ. Σαμαράς ο οποίος πρόσθεσε ότι "οι κ. Σημίτης και Εβερτ βλέπουν τη δημοκρατία μας σαν προσωπική τους ιδιοκτησία, μονοπωλώντας το κυριότερο σημερινό της μέσο που είναι η τηλεόραση".

    "Δηλώνω από τώρα ότι θα αρνηθώ να συμπράξω σε κάθε προσπάθεια δημιουργίας δημοκρατίας δύο ταχυτήτων", κατέληξε ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης.

    [09] ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ "ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΛΑΕ ΜΕ ΙΣΧΥΡΟ ΚΚΕ" ΚΑΤΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ

    Με το σύνθημα "Αντεπίθεση λαέ με ισχυρό ΚΚΕ" θα διεκδικήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας την ενίσχυσή του στις προσεχείς εκλογές.

    Η κ.Παπαρήγα, σε συνέντευξη τύπου που έδοσε χθες, υπογράμμισε ότι στόχος πολιτικός του ΚΚΕ είναι η ισχυροποίησή του ώστε να διαδραματήσει σοβαρό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις και να προβάλει μέσα και έξω από τη Βουλή τα αιτήματα των εργαζομένων.

    Εκτίμησε ότι η χώρα οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές μετά από απαίτηση των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ που επιδιώκουν λύση πακέτο στο Αιγαίο και στην Κύπρο και των πλουτοκρατών της χώρας μας.

    Ανακοίνωσε ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας θα e_mai ο Χαρίλαος Φλωράκης, ενώ ο Δημήτρης Κωστόπουλος θα επαναθέσει υποψηφιότητα στη Β' Αθηνών.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ διευκρίνισε ότι δεν τίθεται για το ΚΚΕ θέμα μετεκλογικών συνεργασιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις αφού δεν έχουν τίποτε κοινό και ταυτόχρονα επέκρινε τα άλλα μικρά κόμματα για το ότι αφήνουν ανοικτό το τί θα κάνουν μετά τις εκλογές χαρακτηρίζοντας την τακτική τους αυτή "πολιτικό τυχοδιοκτισμό". Και στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, είπε η κ.Παπαρήγα, η χώρα δεν θα μείνει ακυβέρνητη, αφού "τα σενάρια ψήνονται" και αναφέρθηκε σε συζητήσεις περί κεντροαριστεράς και στην περίπτωση του Μίμη Ανδρουλάκη, που κατά την κ.Παπαρήγα, ανοίγει δρόμους για τέτοιου είδους συνεργασίες.

    [10] ΣΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΟΙ Λ.ΚΥΡΚΟΣ - Γ.ΦΑΡΑΚΟΣ

    Συναντήσεις με τους Λεωνίδα Κύρκο και Γρηγόρη Φαράκο και τη Μαρία Δαμανάκη είχε το πρωί ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Οι κ. Κύρκος και Φαράκος συστρατεύονται στην εκλογική μάχη και θα περιληφθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Σε δηλώσεις του ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε προσχήματα και άλλοθι και απέκρυψε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους προκήρυξε εκλογές.

    Ανέφερε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει ανέπαφο το γερασμένο σκηνικό του δικομματισμού και να επιδιώξει την αυτοδυναμία που νομιμοποιεί την αυθαιρεσία και την καταπάτηση των προεκλογικών υποσχέσεων και προγραμμάτων. Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα τόνισε ότι θα έπρεπε να υπάρχει χρόνος για διάλογο και προβολή λύσεων ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ποιους θα επιλέξουν.

    [11] ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    Αναστέλλεται η έκδοση κάθε φύσεως πράξεων διορισμού ή προσλήψεως, τακτικής ή εποχικής, αλλά και ολόκληρη η διαδικασία που πρέπει να προηγείται της εκδόσεως των πράξεων αυτών, ενόψει της προκήρυξης των εκλογών και μέχρι την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

    Η αναστολή των προσλήψεων προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία (Ν. 2190/1994) και αφορά όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στο Δημόσιο, πλην του προσωπικού για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που δημιουργούνται από σεισμούς, πλημμύρες και πυρκαγιές μεγάλης εκτάσεως.

    [12] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΑΡΙΣΤΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Σκοπίων είναι άριστες δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση του φετινού τουρισμού προς τη χώρα μας από τη γείτονα χώρα.

    Το όνομα- όπως είπε- ο κ. Πάγκαλος δεν επηρεάζει τη βαλκανική συνεργασία, προσθέτοντας ότι με το όνομα πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα προσκληθεί στη Διαβαλκανική Διάσκεψη του Ιουνίου στην Αθήνα.

    Διευκρίνισε ακόμα ότι δεν αποκλείει μέχρι τότε να υπάρξει επίλυση του θέματος του ονόματος, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης προς την ΠΓΔΜ, θα σταλεί εντός των προσεχών ημερών.

    [13] ΕΛΗΞΕ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ Η ΣΤΑΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

    Μετά από επτά ωρες έληξε στις 2.30 τα ξημερώματα η εξέγερση που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ στις φυλακές Κορυδαλλού , χωρίς οι κρατούμενοι να υποβάλλουν κανένα αίτημα αφήνοντας ελεύθερο το syvqomistij| υπάλληλο Νίκο Χρά τον οποίο κρατούσαν ως όμηρο στην τρίτη πτέρυγα.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Βενιζέλος χθες βράδυ είχε διαβεβαιώσει ότι η εξέγερση θα ήταν μικρής διάρκειας χωρίς να δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα

    [14] ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΑΕΙ -ΤΕΙ

    Έως το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι βάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ανώτατα και τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

    Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται πτώση των βάσεων σε όλες τις σχολές.

    [15] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΙΜΧΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ "Θ΄97"

    Στο πλαίσιο του Διεθνούς Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού, του Ινστιτούτου Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997" θα αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες.

    Αυτές αφορούν στην διοργάνωση του συνεδρίου για τη Μακεδονία, που θα γίνει τον Οκτώβριο του 1997 και στην κατάρτιση ενός ευρύτερου προγράμματος πολιτιστικής συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες των Βαλκανίων με στόχο τη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου διαβαλκανικής συνεργασίας για τον πολιτισμό σε συνεργασία με το ΙΜΧΑ.

    Επίσης, ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997" θα συμμετέχει στις εκδόσεις και το πληροφοριακό υλικό του ΙΜΧΑ για το 1997 και θα προσθέσει στο βασικό πρόγραμμα φιλοξενίας επισκέψεις των ξένων φοιτητών και καθηγητών στους χώρους της πολιτιστικής δράσης και δημιουργίας.

    [16] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΟ ΤΣΟΤΥΛΙ ΚΟΖΑΝΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΕΩΣ 1η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Συνέδριο με θέμα:"Η δεκαετία του 1940-1950 στη Δυτική Μακεδονία", πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο ιστορικό οικοτροφείο Τσοτυλίου, από τις 30 Αυγούστου έως και την 1η Σεπτεμβρίου. Το συνέδριο οργανώνεται από την Εταιρεία Μελετών Ανω Βοϊου και θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Οι θεματολογικές του ενότητες αναφέρονται στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, όπου και θα κατατεθούν προσωπικές μαρτυρίες από μια περιοχή, που ο πληθυσμός της πρωταγωνίστησε στη μεταφορά εφοδίων και πυρομαχικών για τη μάχη της Πίνδου, στην κατοχή και την εθνική αντίσταση.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [17] ΤΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ" ΕΧΕΙ ΛΥΘΕΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΑ ΤΟ "ΑΛΒΑΝΙΚΟ" ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡ. ΣΤΕΦΑΝ ΤΡΕΜΠΣΤ

    Το "Μακεδονικό " πρόβλημα έχει λυθεί πλέον στα Βαλκάνια, pqob\kkei όμως το αλβανικό ζήτημα το οποίο απειλεί τα επόμενα χρόνια με ανάφλεξη ολόκληρη την περιοχή, αν δεν υπάρξει δυναμική παρέμβαση του εξωτερικού παράγοντα.

    Αυτή είναι η ουσία του άρθρου του Γερμανού ιστορικού Δρ.Στέφαν Τρεμπστ, στην γερμανική εφημερίδα "Φραγκφούρτερ Αλγκεμαϊντ Τσάϊτουνγκ".

    Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι το γεωγραφικό τμήμα της Μακεδονίας που με τους πολέμους του 1912 ενσωματώθηκε στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε εθνολογικά μετά το 1922 και με τον εμφύλιο πόλεμο 1946-49.

    Η θέση του ιστορικού, είναι ότι το "Μακεδονικό" ζήτημα σήμερα έχει λυθεί και όποιος βλέπει νέο "Μακεδονικό ζήτημα", απλώς δεν είναι σε θέση ή δεν έχει τη θέληση να αντιληφθεί την απάντηση που δόθηκε στο παλιό "Μακεδονικό ζήτημα".

    Ο συντάκτης του άρθρου σημειώνει ότι η "Μακεδονία" όπως αποκαλεί την ΠΓΔΜ δεν απειλείται από εμφύλιο και δεν απειλεί να προκαλέσει πόλεμο μεταξύ των Βαλκανικών κρατών, τα οποία προτιμούν, κατά τον Τρεμπστ, μια ανεξάρτητη Μακεδονία απο την προσάρτηση της σε ένα από αυτά ή τη διανομή της μεταξύ δύο ή τριών εξ' αυτών. Στην περίπτωση της Ελλάδας μάλιστα ισχυρίζεται ότι λόγω της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν μπορούσε να γίνει δυνατή συμφωνία με τα άλλα γειτονικά κράτη που θα κατέληγε "στη συμμετοχή της Ελλάδα σε συμπεφωνημένη διανομή της Μακεδονίας". Μια εναλλακτική εξέλιξη που κατά την γνώμη του υπήρχε τουλάχιστον θεωρητικά.

    Ως μόνο παράγοντα αστάθειας στη "Μακεδονία" αλλά και ολόκληρη την περιοχή θεωρεί ο Γερμανός ιστορικός έναν εξωτερικό παράγοντα, το "αλβανικό ζήτημα". Χαρακτηρίζει την "κατάσταση των Αλβανών στη δυτική ΠΓΔΜ συνολικά ως ικανοποιητική" και "εκείνη των Αλβανών στο Μαυροβούνιο, την βορειοδυτική Ελλάδα και την νοτιοανατολική Σερβία ως ανεκτή ακόμη σε αντίθεση με εκείνη των Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο" .

    Σε άλλο σημείο το άρθρο του αναφέρει ότι ούτε η πολιτική ηγεσία της Αλβανίας ούτε οι αλβανικές μειονότητες στην Ελλάδα και την τέως Γιουγκοσλαβία έχουν προτείνει ως τώρα σαφείς και ομόφωνες απαντήσεις στο "αλβανικό ζήτημα". Κατά τον συγγραφέα η ύπαρξη ενός σερβικού και παράλληλα ενός αλβανικού κράτους στο ίδιο έδαφος, δηλαδή στο Κοσσυφοπέδιο και μόνο για δημογραφικούς λόγους μάλλον δεν θα μπορέσει να διαρκέσει περισσότερο από πέντε ως το πολύ δέκα χρόνια. "Στο Κοσσυφοπέδιο θα αποφασιστεί ποια θα είναι η απάντηση των Αλβανών στο αλβανικό ζήτημα και παράλληλα από την απάντηση αυτή θα εξαρτηθεί και η μοίρα της νέας μακεδονικής δημοκρατίας".

    Ο συγγραφέας θεωρεί ότι μόνο ο αλβανικός εθνικισμός δεν κατόρθωσε να υπερβεί τα όρια του 1913, αλλά "παραμένει έγκλειστος σε ένα και μοναδικό αλβανικό κράτος που περιορίζεται στο δυτικό ήμισυ της κατοικημένης από Αλβανούς περιοχής".

    [18] ΤΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΑΠΟΚΗΡΥΞΕ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ-ΕΠΑΝΕΚΛΕΧΘΗΚΕ Ο Φ.ΝΑΝΟ

    Την απάλειψη του μαρξιστικού δόγματος απο το καταταστατικό του κόμματος αποφασισαν ομόφωνα οι 600 αντιπρόσωποι του, στο ιστορικής σημασίας 2ο συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Akbam_ar, εγκαινιαζοντας έτσι μια νέα εποχή για την πορεία του. Παράλληλα το συνέδριο ενέκρινε και απόφαση με την οποία καταδικάζεται το δικτατορικό καθεστώς Εμβερ Χότζα και ο ίδιος ο ιδρυτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας ως υπεύθυνοι για καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για πολιτικές διώξεις και για σταλινικό τρόπο άσκησης εξουσίας από το 1945 έως το 1990.

    Το συνέδριο επανεξέλεξε με πλειοψηφία 430 έναντι 140 ως πρόεδρό του τον Φάτος Νάνο ο οποίος εκτίει ποινή δωδεκαετούς κάθειρξης για συμμετοχή σε σκάνδαλο διαφθοράς τον καιρό που ήταν πρωθυπουργός της χωρας, και ζήτησαν την αποφυλακισή του. Υποψηφιοτητα για την προεδρία του κόμματος, ύστερα από σχετική απόφαση των συνέδρων, δεν έθεσε κανείς εκτός του Νάνο.

    Εξάλλου στο συνέδριο του κόμματος, το οποίο εθεωρείτο μέχρι το 1990 το πιο σκληροπυρηνικό της Ευρώπης, συμφωνήθηκαν μια σειρά αλλαγών που αφορούν στην αναγκαιότητα μεταρρυθμίσεων στο κόμμα οι οποίες θα προσεγγίζουν με τις γενικότερες οικονομικές και κοινωνικές ανακατατάξεις που έγιναν στην Αλβανία. Το συνέδριο ζητησε από το κόμμα να στηρίξει τις προσπάθειες για αναζωογόνηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στον οικονομικό τομέα και τάχθηκε υπέρ της ατομικής ιδιοκτησίας και της γαιοκτησίας.

    Ειδική αποφαση ελήφθη απο τους συνέδρους για τη στάση της ηγεσίας του κόμματος στο θεμα των βουλευτικών εκλογών της 26ης Μαίου. Στην απόφαση τονίζεται ότι οι βουλευτές του κόμματος θα εξακολουθουν να αποσχουν από κάθε είδους πολιτική δραστηριότητα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις της εκλογικής νομοθεσίας απο το κυβερνών Δημοκρατικό Κομμα.

    Οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος χαρακτηρίστηκαν απο σκληρή διαμάχη και έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των συνέδρων. Στην ομιλία του που απέστειλε ο φυλακισμένος πρόεδρος του κόμματος και εκφώνησε ο στενός του συνεργάτης και μέλος της Διευθυντικής Επιτροπής του κόμματος Σαμπιτ Μπρόϊκα, ο Νάνο άσκησε έντονη κριτική κατά των τεσσάρων αντιπροέδρων, Σ.Πελλουμπι, Ν.Ντοκλε, Χ.Μετα και Χαΐνταραγκα τους οποίους κατηγόρησε για απραξία, έλλειψη ικανοτητας και θέλησης, κλειστή και ερασιτεχνική εξωτερική, για λανθασμένες κινήσεις και πολιτικά και προεκλογικά λάθη.

    Οι αντιπρόεδροι του Σοσιαλιστικού Κόμματος θεώρησαν αβάσιμες τις κατηγορίες και κατηγόρησαν το Νάνο για μη σωστή ενημερωση και παραπληροφόρηση, για μη γνώση του καταστατικού του κόμματος και για προσπαθειες να επιβάλει βέτο υπενθυμίζοντάς του ότι στο συνέδριο είναι όλοι ισότιμοι. Εξάλλου ορισμένοι από τους συνέδρους ζητησαν την αντικατάσταση του Νάνο για τον οποίο είπαν ότι δεν μπορεί να ασκεί αποτελεσματικά την αρχηγία του κόμματος απο τη φυλακή. Τα ίδια στελέχη κατηγόρησαν τον πρώην πρωθυπουργό και αρχηγό του κόμματος ότι προωθεί άτομα τα οποία είχαν στενούς δεσμούς με το καθεστώς του Εμβέρ Χότζα.

    Ο Νάνο δήλωσε ότι στην περίπτωση που επανεκλεγεί θα αποφασίσει ο ίδιος για την επιλογή των συνεργατών του και εκπρόσωπος του Νάνο παρουσιασε αργά το βράδυ, ονομαστική κατάσταση 65 υποψηφιοτητων για τη Διευθυντική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στην οποία δεν εμφανίζονταν τα ονόματα των Πελλούμπι, Μετα και Χαϊνταραγκα ενώ παρά τις διαφωνίες και τις κατηγορίες που εξαπέλυσε κατά του Ναμικ Ντοκλε εντούτοις το όνομά του amacq\vomtam δεύτερο στη λίστα του Νάνο μετά τον Ντριτερό Αγκολι.

    Ο εκ των αντιπροέδρων του Σοσιαλιστικού Κόμματος, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας και αναπληρωτής του Νάνο στην προεδρία, Σερβετ Πελλουμπι υλοποίησε πρόσφατες δηλώσεις του και παραιτήθηκε του αξιώματός του. Ο Πελλούμπι παρά τις παραινέσεις των συνέδρων να παραμείνει και τις θετικές κριτικές τους για την επιτυχή προεκλογική εκστρατεία ήταν αμετάπειστος και δήλωσε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει επειδή "το όραμά του για τη δομή του κόμματος διαφέρει κατά πολύ από του Φάτος Νάνο".

    Στο μεταξύ σε συνέντευξή του στην ανεξάρτητη εφημερίδα "Κόχα Γιον" ο πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Συμμαχίας, Νεριτάν Τσέκα, τόνισε ότι με την επανεκλογή του Φάτος Νάνο στην προεδρία του Σοσιαλιστικού Κόμματος αυξάνονται οι πιθανότητες για συνεργασία στο μέλλον των δυο κομμάτων.

    [19] ΓΝΩΣΤΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΤΟΥ Τ.ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ Σ.ΣΟΛΩΜΟΥ

    Έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα των δολοφόνων του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού στη κυπριακή κυβέρνηση.

    Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Ξένιος Ξενόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι τα στοιχεία, που υπάρχουν αναφορικά με τα επεισόδια στη Δερύνεια και τις εν ψυχρώ δολοφονίες, επιτρέπουν διακρατική αλλά και ατομικές προσφυγές πολιτών της κυπριακής δημοκρατίας εναντίον της Τουρκίας.

    Τη βαθύτατη λύπη για τη δολοφονία των δύο άοπλων νεαρών Ελληνοκυπρίων από Τουρκοκυπρίους εξέφρασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων.

    Η Επιτροπή τονίζει τη σημασία της επίτευξης προόδου για λύση του κυπριακού, ώστε να υπάρξει ελεύθερη διακίνηση και αποκατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών για όλους τους Κυπρίους, ενώ παράλληλα ζητεί τον τερματισμό της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στη Μεγαλόνησο, ως αποτέλεσμα της ξένης κατοχής τμήματος του εδάφους της.

    Επίσης με απόφαση της, καταδικάζει τις συγκρούσεις της 11ης και 14ης Αυγούστου, γιατί δικαιώνει την Κύπρο και τον αγώνα της για την αποκατάσταση της ελεύθερης διακίνησης και των άλλων ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

    [20] ΓΙΑ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Ο Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Για μεθοδεύσεις και αλλαγή βάσης στην αναζήτηση λύσης του κυπριακού, κατήγγειλε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς,ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Παράλληλα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "οι πρόσφατες βαρβαρότητες των Τούρκων στη Δερύνεια, είχαν στόχο να δοθεί το μήνυμα ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν μπορεί να συμβιώσει με την τουρκοκυπριακή".

    Επίσης, υπογράμμισε ότι δεν τον εκπλήσσουν οι δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς πως μία Ομοσπονδία θα είναι επικίνδυνη και ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

    "Εκείνο, που έχει σημασία, συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, είναι |ti όσοι πίστευαν τον κ. Ντενκτας ότι ζητούσε απευθείας ειλικρινή διάλογο με τον Πρόεδρο Κληρίδη, πρέπει να κατανοήσουν πως δεν δέχεται ως βάση αναζήτησης του κυπριακού, την ομοσπονδία όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ".

    [21] "ΠΑΓΩΝΟΥΝ" ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΛΟΓΩ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Σε επίπεδο συντήρησης επιδιώκουν να κρατήσουν οι Αμερικανοί τις προσπάθειες τους, γιατί αντιλαμβάνονται ότι λόγω διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, δεν μπορεί να καταστεί εφικτή η ουσιαστική προώθηση των πρωτοβουλιών τους, περιλαμβανομένου και του στρατιωτικού διαλόγου.

    Απόδειξη της τακτικής που πρόκειται να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ είναι η αναβολή της επίσκεψης του Προεδρικού απεσταλμένου Ρίτσαρντ Μπίτι στην Κύπρο.

    Από την πλευρά της η κυπριακή κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προκαταλάβει με οποιεσδήποτε ενέργειες την ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, έτσι ώστε να μην καταστεί το κυπριακό θέμα εσωτερικής αντιπαράθεσης των ελληνικών κομμάτων, στην προεκλογική περίοδο.

    [22] ΟΥΤΕ ΔΙΕΨΕΥΣΕ, ΟΥΤΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Ο Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ

    Ούτε διέψευσε, ούτε επιβεβαίωσε τις επίμονες πληροφορίες για επικείμενο ανασχηματισμό της κυπριακής κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε στο να πει ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν τον έχει εξουσιοδοτήσει να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση επί του θέματος.

    [23] ΠΕΝΗΝΤΑ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΑΠΟΠΕΜΦΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ

    Την απομάκρυνση 50 δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι κατηγορούνται για ανικανότητα, κατάχρηση εξουσίας και διαφθορά, αποφάσισε το Ανώτατο Συμβουλιο Δικαιοσύνης της Αλβανίας.

    Η απομάκρυνση έγινε στο πλαίσιο της λήψης αποτελεσματικών μέτρων κατά της διαφθοράς στα όργανα δικαιοσύνης, θέμα το οποίο συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου που συνήλθε υπό την προεδρία του Αλβανού Προέδρου Σαλί Μπερίσα. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε ακόμη η καταπολέμηση των ναρκωτικών και η προστασία της ζωής των πολιτών.

    Σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο, οι εισαγγελείς και δικαστές που απομακρύνονται θα αντικατασταθούν από αποφοίτους της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου των Τιράνων.

    [24] ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Συγκλονιστικά στοιχεία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία έφερε στο φως με έκθεσή του το παράρτημα Κωνσταντινούπολης του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" παρουσιάζοντας την έκθεση, αναφέρεται και σε γραπτή ανακοίνωση του Συνδέσμου, σύμφωνα με τη οποία: * Σε συγκρούσεις σε διάφορα σημεία της χώρας κατά το 1995, έχασαν τη ζωή τους 3.894 άτομα και τραυματίστηκαν 88. * 99 άτομα φονεύτηκαν από "αγνώστους" και 136 άτομα τραυματίστηκαν. * 122 άτομα πέθαναν "εκτελεσθέντα άνευ δίκης και κατά τη διάρκεια της κράτησής τους". * Σε 184 σημεία έγιναν βομβιστικές ενέργειες. * Σε ενέργειες που στρέφονταν κατά πολιτών, 230 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 321 τραυματίστηκαν. * 1.412 άτομα υπέστησαν βασανιστήρια. * 231 άτομα εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής τους. * 243 χωριά πυρπολήθηκαν και εκκενώθηκαν. * 2.101 άτομα φυλακίστηκαν. * 14.473 άτομα τέθηκαν υπό κράτηση. * 121 άτομα βρίσκονται στις φυλακές για "αδικήματα γνώμης" (έκφρασης). * Η αστυνομία έκανε αιφνιδιασμούς σε 173 συνδέσμους, συνδικάτα, καθώς σε ΜΜΕ. * Απαγορεύτηκε η λειτουργία 100 συνδέσμων. * 304 εφημερίδες και περιοδικά κατασχέθηκαν. * Δημοσιογράφοι και συγγραφείς καταδικάστηκαν σε 178 χρόνια και 5 μήνες φυλάκιση και σε καταβολή χρηματικού προστίμου 17 δις 600 εκατομμυρίων λιρών.

    Τέλος, στην έκθεση αναφέρεται ότι ζητήθηκε η επιβολή ποινής φυλάκισης 1.712 ετών σε δημοσιογράφους και η καταβολή χρηματικών ποσών συνολικά 4 δις 81 εκατομμυρίων λιρών.

    [25] ΔΙΧΑΖΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΚ.ΠΙΡΙΝΣΚΙ

    Η υπηκοότητα του υποψηφίου της Δημοκρατικής Αριστεράς για το Προεδρικό αξίωμα της Βουλγαρίας και υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Γκεόργκι Πίρινσκι, συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα κεντρικά θέματα του βουλγαρικού Τύπου.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Πίρινσκι γεννήθηκε το 1948, στις ΗΠΑ, από πατέρα Βούλγαρο πολίτη και μητέρα Αμερικανίδα και έχει εγκαταλείψει την αμερικανική του υπηκοότητα το 1974, γεγονός που επιβεβαίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ειδική επιστολή στο υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

    Λόγω των αντικρουόμενων απόψεων για το θέμα της υπηκοότητας του κ.Πίρινσκι, πριν από ένα μήνα βουλευτές της κεντροδεξιάς "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", ζήτησαν από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας να δώσει ερμηνεία στις ρυθμίσεις του ισχύοντος Συντάγματος που αφορούν στη βουλγαρική υπηκοότητα. Το Σύνταγμα της Βουλγαρίας ορίζει πως ο Πρόεδρος της χώρας πρέπει να είναι Βούλγαρος πολίτης εκ γενετής.

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση, αύμφωνα με την οποία οι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι στην ουσία αμφισβητείται το δικαίωμα του κ.Πίρινσκι να υποβάλει υποψηφιότητα για τις Προεδρικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου.

    Η εφημερίδα "24 Ώρες" της Σόφιας, επικαλούμενη δηλώσεις του gc]tg της "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", Ιβάν Κόστοφ, γράφει ότι " από τα έγγραφα που έχει υποβάλει στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, φαίνεται πως ο Γκεόργκι Πίρινσκι δεν είναι Βούλγαρος πολίτης".

    Στο έγγραφο, που το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε στο όνομα του κ.Πίρινσκι, σημειώνεται ότι δεν έχει αρθεί, αποκατασταθεί και δεν του έχουν αρνηθεί τη βουλγαρική υπηκοότητα, αλλά ούτε έχει γίνει πολιτογράφησή του.

    Ο κ.Κόστοφ θεωρεί πως σε αυτές τις προϋποθέσεις ανταποκρίνεται ο κάθε αλλοδαπός και ότι από τη βεβαίωση του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν προκύπτει ότι ο κ.Πίρινσκι είναι Βούλγαρος πολίτης εκ γενετής.

    [26] ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ Ο ΜΕΣΟΥΤ ΓΙΛΜΑΖ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤOΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ

    Επανεξελέγη πανηγυρικά στην ηγεσία του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας ο Μεσούτ Γιλμάζ στο συνέδριο του κόμματος του, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, παίρνοντας 1032 ψήφους έναντι 170 που πήρε ο αντίπαλος του Ισίν Τσελεμπί.

    Ο κ Γιλμάζ στην ομιλία του στο συνέδριο καταφέρθηκε κατά του κυβερνώντος συνασπισμού τονίζοντας ότι η Τουρκία παρασύρεται σε περιπέτειες από έναν πρωθυπουργό που χαρακτηρίζει τους πολίτες άμυαλους και την βοηθό του να λέει ότι οι εργάτες και οι βιομήχανοι απομυζούν το αίμα της χώρας. Ο Τούρκος πολιτικός είπε ακόμη ότι τα προβλήματα της Τουρκίας δεν είναι δυνατό να επιλυθούν με κυβερνήσεις μειοψηφίας ή κυβερνητικούς συνασπισμούς.

    [27] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

    Για το σύνολο των εθνικών μας θεμάτων και τις ελληνικές θέσεις της οργανωμένης ομογένειας, που αντιπροσωπεύουν το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο την ΑΗEPA και AHI, θα ενημερωθούν στο Σικάγο στις 28 Αυγούστου οι 500 αντιπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος από 25 εθνικότητες.

    Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί σε γεύμα που θα παραθέσει ο γνωστός Ελληνας επιχειρηματίας Θεόδωρος Σπυρόπουλος προς τιμή του προέδρου Μπιλ Κλίντον και του αντιπροέδρου Αλ Γκορ, με αφορμή το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος που άρχισε σήμερα στην πόλη του Σικάγο και θα ολοκληρωθεί στις 29 Αυγούστου.

    Κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο σύμβουλος του προέδρου Κλίντον Τζώρτζ Στεφανόπουλος και η ομοσπονδιακή βουλευτής Τζεραλντίν Φερράρο.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 26 August 1996 - 13:12:57