Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (19/08/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 19 Αυγούστου 1996 (Μ.Π.Ε.)


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (της Ευρύκλειας Σοφιανού)

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (της Ευρύκλειας Σοφιανού)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [02] ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ ΑΡΣΕΝΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Το θέμα των πρόωρων εκλογών έχει ανοίξει και υπάρχει και η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει απαθής"

  • [04] ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο Α.ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΚΒΑΣΗ ΤΟΥ

  • [06] ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ

  • [07] ΣΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΠΕΝΤΕ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΤΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

  • [08] ΤΟ 31,8% ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ "ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΡΟΛΑ" ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΝΕΩΘΕΙ Η ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ. ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

  • [09] ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ "ΣΑΜΟΣ" ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΑΡΣΕΝΗΣ ΚΗΡΥΞΑΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

  • [10] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΑΠΟ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟ ΣΦΑΙΡΑΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ Ο ΣΟΛΩΜΟΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [12] Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ: "ΑΝ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΕ, ΘΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ"

  • [13] ΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ "ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ"

  • [14] ΣΕ ΝΕΑ ΦΥΛΑΚΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΧΝΑ

  • [15] Ο κ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [16] ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Μ.ΓΚΑΛΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΛΕΝΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [17] ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [18] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

  • [19] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΘΑ ΜΠΟΫΚΟΤΑΡΕΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [20] ΑΠΕΙΛΕΣ ΙΘΑΓΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ

  • [21] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓKΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (της Ευρύκλειας Σοφιανού)

  • [22] "ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ", ΕΚΛΙΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝΤΖΑΡΙΑΣ


  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (της Ευρύκλειας Σοφιανού)

  • [23] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Έκτακτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με αντικείμενο την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο μετά τη δολοφονία των δύο Ελληνοκυπρίων από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι ενημέρωσε τον κ. Στεφανόπουλο για τις συναντήσεις που είχε στην Κύπρο και τις ενέργειες στις οποίες αποφάσισαν να προβούν Αθήνα και Λευκωσία με στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης.

    "Η Ελλάδα θα συνεχίσει την αταλάντευτη πολιτική της για ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, των διεθνών συμμαχιών και ερεισμάτων της προκειμένου να δώσει αποφασιστική απάντηση σε τυχόν τουρκική επιβολή" τόνισε ο κ. Σημίτη και κάλεσε την Αγκυρα να εγκαταλείψει τους θεατρινισμούς για σημαίες και να προχωρήσει σε σημαντικές ενέργειες που θα συμβάλλουν στην επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.

    Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο ενώ αναμένεται στη συνέχεια να έχει συνεργασία και με τον Υπουργό Οικονομικών Αλέκο Παπαδόπουλο. Μεθαύριο θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή και την Πέμπτη το Εκτελεστικό Γραφείο.

    [02] ΟΜΙΛΙΕΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ ΑΡΣΕΝΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

    "Η συμφωνία που υπάρχει με το Εθνικό Συμβούλιο είναι να συναντηθούμε με τον Ντενκτάς, μόνο όταν υπάρξει κοινό έδαφος πάνω σε βασικές αρχές του Κυπριακού", δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, όταν ρωτήθηκε αν προτίθεται να συναντηθεί με τον τουρκοκύπριο ηγέτη.

    "Δεν θέλουμε, είπε, να διαιωνίζεται ένας διάλογος, τον οποίο χρησιμοποιεί ο Ντενκτάς, όχι για να λύσει το κυπριακό, αλλά για να αποδείξει ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να βρουν λύση".

    Σε ερώτηση, αν είναι ορατό ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο μέλλον η απάντηση ήταν αρνητική, αφού, όπως είπε, μέχρι προχθές δεν υπήρχε καμιά ένδειξη αλλοίωσης των τουρκικών θέσεων.

    Μιλώντας την τελετή για την έναρξη του πολιτιστικού ταξιδιού tou αρματαγωγού "Σάμος" ο κ. Κληρίδης επισήμανε ότι όλόκληρος ο ελληνισμός συμπρίσταται στον αγώνα της Κύπρου και υπογράμμισε: Επιθυμούμε η λύση ν είναι ειρηνική, αλλά δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε με τα όπλα τα δίκαια μας.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επέδωσε στον Κύπριο Πρόεδρο αντίγραφο αρχαίου ειδωλίου και αναφέρθηκε στο αμυντικό δόγμα Ελλάδας-Κύπρου, λέγοντας ότι ενισχύει και θωρακίζει τις ακριτικές περιοχές, από τη Θράκη και το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο, και πρόσθεσε:"Θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά. Να κάνουμε πιο ισχυρή την Ελλάδα. Πολεμήσαμε στο παρελθόν για την πατρίδα μας. Και αν χρειαστεί θα πολεμήσουμε και πάλι και θα νικήσουμε".

    Στο χαιρετισμό του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος σημείωσε ότι το πρόγραμμα "Θράκη-Αιγαίο-Κύπρος" έχει σκοπό να αναδείξει την ταυτότητα του χώρου και να συμβάλλει στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ενοποίηση του.

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Το θέμα των πρόωρων εκλογών έχει ανοίξει και υπάρχει και η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει απαθής"

    "Το θέμα των πρόωρων εκλογών έχει ανοίξει και υπάρχει και η κυβέρνηση δεν μπορεί να μείνει απαθής" τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός, μετά από σειρά συναντήσεων με συνεργάτες του, εντός των ημερών θα δώσει λύση στο θέμα.

    "Το θέμα της εκλογολογίας ασφαλώς έχει πάρει μεγάλη έκταση. Η συζήτηση αυτή για πρόωρες εκλογές έχει ένταση η οποία δεν μπορεί να μας αφήσει αδιάφορους και απαθείς καθώς όσο συντηρείται έχει συνέπειες βλαπτικές για τη χώρα σε όλους τους τομείς" είπε ο κ. Ρέππας και υπογράμμισε: "η κυβέρνηση δεν θα μείνει απαθής απέναντι σε αυτό το φαινόμενο.

    Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση διαθέτουν αυξημένο αίσθημα ευθύνης και συντομότατα θα ανακοινώσουν τις πρωτοβουλίες τους και τις τελικές επιλογές τους". Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί με τρόπο αποφασιστικό και τελεσίδικο από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση σε συντομότατο χρονικό διάστημα.

    [04] ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο Α.ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Την αναγκαιότητα χάραξης κοινής γραμμής Ελλάδας και Κύπρου και εθνικής στρατηγικής για το Κυπριακό αλλά και όλα τα εθνικά μας θέματα υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν τη συνάντηση του κ. Στεφανόπουλου με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Ο κ. Σαμαράς έθεσε και πάλι επίσημα το θέμα της σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών καθώς και της Πανεθνικής Διάσκεψης των Ελλήνων και Κυπρίων πολιτικών αρχηγών για συντονισμό δράσης στο Κυπριακό. "Τυχόν νέα άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα αποκαλύπτει κομματισμό, φανατισμό και πολιτικό καιροσκοπισμό όταν μάλιστα η απόρριψη του αιτήματος στηρίζεται σε αστήρικτες δικαιολογίες" είπε ο κ. Σαμαράς.

    Έκανε δε λόγο για "σπασμωδικές κινήσεις" της κυβέρνησης, την ~qa που η Τουρκία, με όλα τα μέσα, προσπαθεί να ανατρέψει το δυσμενές σε βάρος της κλίμα που δημιούργησε η απαράδεκτη και απάνθρωπη συμπεριφορά της στην Κύπρο.

    [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΚΒΑΣΗ ΤΟΥ

    "Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι ένα τέτοιο όργανο δεν είναι θεσμοθετημένο και σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων πρέπει να έχει εξασφαλισμένη την επιτυχή έκβαση της συνεδρίασής του προκειμένου να προσφέρει ένα θετικό έργο στην αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας απαντώντας στο αίτημα του Προέδρου της Πολιτικής Ανοιξης για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

    "Η κυβέρνηση θεωρεί πως υπάρχουν διαδικασίες, μηχανισμοί, όργανα με λειτουργίες τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν ακόμη περισσότερο ώστε να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα" είπε ο Υπουργός Τύπου.

    "Πρέπει να αξιοποιήσουμε τους μηχανισμούς, που είναι κατοχυρωμένοι, που υπάρχουν, να τους εμπλουτίσουμε, να δούμε ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν και να αποφύγουμε τον πειρασμό, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε εντυπώσεις και μόνο, να οδηγήσουμε τους αρχηγούς σε μία συνεδρίαση που τα αποτελέσματά της, αν δεν υπάρχει ανάλογη προετοιμασία και προεργασία, αντί να προσφέρουν οφέλη ώστε να αποδειχτεί χρήσιμη αυτή η συνεδρίαση, θα αποτελέσουν ένα πεδίο αντιδικιών και τίποτε παραπάνω, πράγμα που είναι βλαπτικό" κατέληξε ο κ. Ρέππας.

    [06] ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Ο ΣΤ. ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ

    Κατά των πρόωρων εκλογών τάχθηκε ο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής, με δηλώσεις του από τη Σαμοθράκη.

    "Δεν βλέπω πρόωρες εκλογές. Πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να δρομολογηθούν τη στιγμή που υπάρχουν εθνικά ζητήματα με κυρίαρχο αυτό της ισλαμικής Τουρκίας", είπε ο πρώην υπουργός.

    [07] ΣΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΠΕΝΤΕ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΣΤΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

    Παραπέμπονται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Κομοτηνής πέντε άτομα με την κατηγορία της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της διατάραξης της τάξης, για τις ζημιές που προκάλεσαν σε καταστήματα μουσουλμάνων το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, μετά το συλλαλητήριο για να μη μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί .

    Πρόκειται για τους Κώστα Κοζώτα, 20 ετών, Χρυσόστομο Καραφίδη, 21 χρόνων, Ναζίφ Φερίτ ,20 χρόνων, και τους 15χρονους Χ.Β και Ε.Γ. Εξάλλου για κλοπή και λεηλασία κατηγορούνται οι Μανώλης Αλεξίου 22 ετών και ο Ταρίμ Μεχμέτ 18 ετών. Οι δύο τελευταίοι εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση που επικρατούσε το βράδυ της Παρασκευής μπήκαν σε κατάστημα σιδηρικών και έκλεψαν ηλεκτρονικές συσκευές και χρήματα.

    [08] ΤΟ 31,8% ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ "ΚΑΤΕΒΑΖΕΙ ΡΟΛΑ" ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΑΝΕΩΘΕΙ Η LISHYTGQIA ΣΥΜΒΑΣΗ. ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

    Σημαντικό ποσοστό των εμπορικών καταστημάτων της Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται στη διακοπή της επαγγελματικής του δραστηριότητας, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί μια λογική ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης. Δειγματοληπτική έρευνα που εκπόνησε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (Ε.Σ.Θ.) σε 278 καταστήματα στην κεντρική αγορά της πόλης, εκτιμά το ποσοστό αυτό σε 31,8%.

    Τα συμπεράσματα της έρευνας ετέθησαν υπ' όψιν της υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου σε υπόμνημα που υπέβαλε πρόσφατα ο Ε.Σ.Θ. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στις 31 Αυγούστου συμπληρώνουν εικοσαετία οι μισθώσεις του 21,9% των εμπορικών καταστημάτων του κέντρου, ενώ σε ένα χρόνο από σήμερα -όταν λήγουν και οι συμβάσεις που έχουν συμπληρώσει δωδεκαετία- σε εκκρεμότητα θα βρεθούν οι επαγγελματικοί χώροι του 31,6% των καταστημάτων. Στην κεντρική πάντοτε αγορά, το 34,9% των καταστημάτων δεν έχει ακόμη συμπληρώσει δεκαετία στον ίδιο χώρο, ενώ το 11,5% έχει ήδη ξεπεράσει την τριακονταετία.

    Προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση στο "οξύτατο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις υπέρμετρες και άνευ ορίων απαιτήσεις των ιδιοκτητών", ο Ε.Σ.Θ. προτείνει δύο τροποποιήσεις του υφιστάμενου νομικού πλαισίου: την υποχρέωση καταβολής 36 μισθωμάτων -αντί 12- από τον ιδιοκτήτη σε περίπτωση έξωσης της επιχείρησης, καθώς και την αναγκαστική αποδοχή νέας μισθωτικής σύμβασης, εφόσον ο ενοικιαστής προσφέρει ως μίσθωμα το 10% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

    [09] ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ "ΣΑΜΟΣ" ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΑΡΣΕΝΗΣ ΚΗΡΥΞΑΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

    Την έναρξη του Πολιτιστικού "Οδοιπορικού" του ελληνικού αρματαγωγού "Σάμος" στα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας- Κύπρου, κήρυξαν το πρωί στη Σαμοθράκη ο Κύπριος Πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης.

    Στις ομιλίες τους οι κύριοι Κληρίδης, που συνοδεύεται από τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη, και Αρσένης επανέλαβαν για μια ακόμη φορά την αποφασιστικότητα της Ελλάδας και της Κύπρου να υπεραμυνθούν του ενιαίου αμυντικού τους χώρου, καθώς και τους άρρηκτους πολιτιστικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες.

    "Ο Ελληνισμός αποφασίζει ότι δε θα επιτρέψει να μειωθεί ο εθνικός μας χώρος", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κύπριος Πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας παράλληλα την προειδοποίηση που απηύθυνε χθες από τη Θεσσαλονίκη, ότι εάν χαθεί η Μεγαλόνησος θα κινδυνέψουν και άλλα τμήματα του Αιγαίου και ευρύτερα της Ελλάδας.

    [10] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    "Η Ελληνική Εκπαίδευση και η συμμετοχή του κρατικού παράγοντα στη Βικτώρια. Τα πρώτα χρόνια", είναι το θέμα του φετινού Συμποσίου Προφορικής Ιστορίας των Ελλήνων της Αυστραλίας που διοργανώνει την Κυριακή, 25 Αυγούστου, ο Τομέας Νεοελληνικών Spoud~m του Πανεπιστημίου RMIT σε συνεργασία με το Ελληνοαυστραλιανό Αρχείο.

    Το Συμπόσιο έχει ήδη καταξιωθεί στους επιστημονικούς κύκλους της Αυστραλίας ως ένα βήμα, μέσα από το οποίο μπορεί να μελετηθεί συστηματικά η παρουσία των Ελλήνων στην πέμπτη ήπειρο και το υλικό που συγκεντρώνεται κάθε χρόνο εμπλουτίζει το Ελληνοαυστραλιανό Αρχείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1989 και εδρεύει στο RMIT.

    Μέχρι τώρα έχουν εξεταστεί ανά έτος θέματα, όπως "Οι προπολεμικές Κοινότητες και Οργανισμοί στην Αυστραλία", "Οι Ελληνες στην επαρχία της Βικτώριας", "Ο Ελληνόφωνος Τύπος της Αυστραλίας", "Η Μετανάστευση και Εγκατάσταση Μικρασιατών και Κυπρίων στην Αυστραλία", "Οι Ελληνες που έχουν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις της Αυστραλίας", "Οι Ελληνες και το συνδικαλιστικό κίνημα στην Αυστραλία", "Η παροικιακή ιστορία μέσα από το φακό των επαγγελματιών φωτογράφων" και "Η αθλητική ζωή στην παροικία". Πέρυσι το θέμα του Συμποσίου ήταν "Ελληνες Τυπογράφοι και Τυπογραφεία της Αυστραλίας".

    Το Συμπόσιο τελείται κάθε χρόνο την πλησιέστερη Κυριακή προς την 27η Αυγούστου, τιμής ένεκεν προς τους πρώτους επτά Ελληνες Υδραίους ναυτικούς, που έφτασαν στην Αυστραλία τον Αύγουστο του 1829 ως κατάδικοι.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΑΠΟ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟ ΣΦΑΙΡΑΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ Ο ΣΟΛΩΜΟΣ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Ο Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Τον ισχυρισμό ότι ο Σολομών Σολωμού σκοτώθηκε από εξοστρακισμό σφαίρας υποστήριξε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε συνέντευξη του στο BBC.

    Δήλωσε ακόμα πως η Βόρεια Κύπρος θα ενωθεί με την Τουρκία σε περίπτωση που ενταχθεί η Κύπρος στην Ευρωπαική Ενωση.

    [12] Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ: "ΑΝ Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΕ, ΘΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ"

    Την ανυποχωρητη θέση του όσον αφορά στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απειλώντας ότι στην περιπτωση ένταξης θα προχωρήσει στην ένωση με την Τουρκία. Παράλληλα ο Ντενκτάς αρνήθηκε ότι επιδιώκει τη μόνιμη διαίρεση της Κύπρου.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC μετά την εν ψυχρώ δολοφονία των δύο Ελληνοκυπρίων από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής στην Κυπρο ο Ντενκτάς αναφερόμενος στην πράσινη γραμμή τόνισε ότι "δεν πρόκειται για το τείχος του Βερολίνου". Ισχυριστηκε ότι η γραμμή αυτή γλύτωσε δήθεν τους Τουρκοκύπριους από "τις εθνικές εκκαθαρίσεις που γίνονταν εναντίον μας". "Η γραμμή αυτή είναι το αποτέλεσμα των όσων επιχείρησαν να κάνουν οι Ελληνοκύπριοι στην Κυπρο", είπε χαρακτηριστικά.

    Επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση τόνισε ότι "πρόκειται για αίτηση ένταξης που υπέβαλε μόνη της η Ελληνοκυπριακή πλευρά" επικρίνοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι "αγνοεί αυτή την προφανή παρανομία".

    "Με την υποβολή της ένταξης ασκούν πιέσεις" πρόσθεσε ο Ντενκτάς ο οποίος κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση να μην προχωρήσει στη διαδικασία έτναξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. " Μην το κάνετε", είπε προειδοποιώντας ότι αν επιτευχθεί η ενταξη θα προχωρήσει στην ένωση με την Τουρκία. "Δεν πρόκειται να ενταχθούμε μαζί σας σε μια κοινότητα όπου υπερισχύει η Ελλαδα και η Τουρκία ειναι εντελώς αποκλεισμένη" υπογραμμισε.

    Καταλήγοντας επισήμανε ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Κύπρο που απορρέουν από διεθνείς συνθήκες. "Αυτά τα δικαιώματα δεν χάνονται με την ένταξη σε κάποια άλλη διεθνή ένωση", κατέληξε.

    [13] ΤΟ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ "ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ"

    Ανελαβε σήμερα τα καθήκοντα της η νέα υπό τον κ.Ντερβίς Ερόγλου "κυβέρνηση" της "ΤΔΒΚ", την νομική υπόσταση της οποίας έχει αναγνωρίσει μόνο η Τουρκία.

    Η νέα "κυβέρνηση" αποτελεί συνασπισμό των κομμάτων της Εθνικής Ενότητας του οποίου ηγείται ο κ.Ερόγλου και του Δημοκρατικού Κόμματος και ανέλαβε τα καθήκοντα της σήμερα ενώ την Παρασκευή θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της στην λεγόμενη βουλή των κατεχομένων από την οποία αναμένεται να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης την Δευτέρα.

    Το νέο σχήμα διακρίνεται από την υπερβολική προσήλωση προς την Τουρκία και από την σαρωτική αλλάγη σε πρόσωπα καθως την θέση του διατήρησε μόνο ο κ.Σαλί Τζοσιάρ, υπεύθυνος για την οικονομία, η οποία όπως είναι γνωστό βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση.

    Ο κ.Ερόγλου δήλωσε ότι θα εφαρμόθεί μια νέα στρατηγική, λεπτομέρειες για την οποία δεν έδωσε αλλά ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ενισχύσει τους δεσμούς με την Αγκυρα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι νομικά η κυβέρνηση Ερόγλου είναι ανυπόστατη καθώς η μόνη εξουσία που η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι η τουρκική και καμία χώρα, πλην της Τουρκίας, δεν έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη της "ΤΔΒΚ".

    Σε σχετική δήλωση του στο Μ.Π.Ε., ο καθηγητής του διεθνούς δικαίου Κρατερός Ιωάννου είχε χαρακτηρίσει την αποκαλούμενη τουρκοκυπριακή εξουσία "κουίσλινγκ των στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο."

    Πάντως σε μήνυμα του προς τον κ.Ερόγλου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας την εποχή της εισβολής στην Κύπρο και πρόεδρος του Κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς σήμερα, κ.Μπουλέντ Ετσεβίτ χαρακτήρισε τον συνασπισμό "καλό μαντάτο σε μία εποχή που εντεινονται δραστήριες πολιτικές επιθέσεις εναντίον της "ΤΔΒΚ".

    Ο κ.Ετσεβίτ κάνει λόγο για "αλληλεγγύη Τουρκίας-Τουρκοκυπρίων η οποία αποτελεί αξεπέραστη εγύηση και υποστηρίζει ότι θα αποδειχθεί η αποφασιστικότητα των Τουρκοκυπρίων να διατηρήσουν τα επίκτητα δικαιώματα μέσω της τουρικής δύναμης", την οποία ο κ.Ετσεβίτ εξακολουθεί να χαρακτηρίζει ως "ειρηνευτική".

    Το κομμα της Εθνικής Ενότητας ιδρύθηκε το 1975 από τον Ραούφ Ντενκτάς, ο γυιός του οποίου Σερντάρ, είναι αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης.Από τότε και μέχρι το 1993 συμμετείχε στην "κυβέρνηση" των κατεχομένων ενω μετά τις εκλογές που έγιναν τότε και στις opo_er εξέλεξε τους 15 από τους 50 αντιπροσωπους, πέρασε την αντιπολίτευση.

    Πολιτικά βρίσκεται στον χώρο της εθνικιστικής δεξιάς, και υποστηρίζει μια συνομοσπονδιακή λύση στο πρόβλημα της Κύπρου, διζωνική, δικοινοτική με απόλυτη ισότητα και ξεχωριστή κυριαρχία των δύο κοινοτήτων, και εγγύηση της Τουρκίας σε οποιαδήποτε λύση δοθεί.

    Το ΚΕΕ ισχυρίζεται ότι δεν υφίσταται πρόβλημα αγνοουμένων, ότι από το δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση πρέπει να εξαιρεθούν τα μέλη της ΕΟΚΑ και οι εξτρεμιστές και αντιτίθεται στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εάν δεν γίνει μέλος της Ενωσης και η Τουρκία.

    [14] ΣΕ ΝΕΑ ΦΥΛΑΚΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΧΝΑ

    Τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής μετακινήθηκαν από τα φυλάκια τους στην περιοχή Αχνας-Βρυσούλλων, και κατέλαβαν νέα φυλάκια στα ορύγματα που άνοιξαν τις προηγούμενες ημέρες.

    Το στοιχείο αυτό αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος σημείωσε πως με τη μετακίνηση αυτή τα τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται σε άμεση επαφή με το δρόμο που βρίσκεται εντός των βρετανικών βάσεων, δεδομένου ότι δεν υπάρχει νεκρή ζώνη στη συγκεκριμένη περιοχή.

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα διεθνή βήματα για καταγγελία της νέας τουρκικής θηριωδίας. Τη νομική πτυχή του θέματος τη μελετά η νομική υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την πολιτική πλευρά το υπουργείο Εξωτερικών. Το Εθνικό Συμβούλιο προβληματίστηκε για τα υπέρ και τα κατά μιας προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στην ερώτηση αν η κυβέρνηση θα καταγγείλει τον κ. Ντενκτάς ως εγκληματία πολέμου ο κ. Κασουλίδης διευκρίνισε: Στη νεκρή ζώνη διαπράχθηκαν δύο στυγερά απάνθρωπα εγκλήματα, δεν ήταν όμως εγκλήματα πολέμου, όπως θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί για την παραδοχή του τουρκοκύπριου ηγέτη σχετικά με τους αγνοούμενους. Τώρα τίθεται θέμα για τους αυτουργούς και για τους ηθικούς αυτουργούς και τίθεται θέμα και για τις πολιτικές ευθύνες.

    Στην αυριανή του συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο θα συζητήσει μεταξύ των άλλων τις εισηγήσεις αμερικανών για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αρχίσει ο στρατιωτικός διάλογος. Οι εισηγήσεις αυτές διαβιβάστηκαν στον κ. Κληρίδη από τον πρέσβη των ΗΠΑ Κένεθ Μπριλ και ο κ. Κασουλίδης δήλωσε πως δεν περιλαμβάνεται σ αυτές η πρόταση σε πρώτο στάδιο να ξεκινήσει ο διάλογο μεταξύ του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς και του διοικητή των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και σε δεύτερο στάδιο να συμμετάσχει και ο διοικητής των τουρκοκυπριακών δυνάμεων ασφαλείας.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν έχει πληροφορίες για πιθανό ταξίδι του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο, ως απεσταλμένου της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

    [15] Ο κ. ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Για να υπάρξει πολιτικός διάλογος μεταξύ Κληρίδη και Ντενκτάς πρέπει να εξευρεθεί κοινό έδαφος στα βασικά σημεία του Κυπριακού πρβλήματος, ώστε να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος με στόχο τη λύση του, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης κασουλίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι σ αυτό το στάδιο δεν βρισκόμαστε στι παραμονές εξελίξεων στο συγκεκριμένο τομέα.

    Ο κ. κασουλίδης δήλωσε ακόμα πως οι τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της κυπριακής Δημοκρατίας και έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης και της εργασίας.

    [16] ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Μ.ΓΚΑΛΙ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΛΕΝΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Κατά της πρότασης του γενικου γραμματέα του ΟΗΕ Μπουτρος Cj\ki για συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, τάσσονται οι αρχηγοί των πολιτικών κομματων της Κύπρου ενώ κοινή είναι η εκτίμησή τους ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλαδας Κώστα Σημίτη στο νησί θέτει το κυπριακό σε μια νέα πορεία.

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης δήλωσε κατηγορηματικά την αντιθεσή του στην πρόταση για συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς υπογραμμίζοντας ότι "με τη διεθνοποίηση των τραγικών αγριοτήτων που διεπράχθησαν από τους Τουρκους στη Δερύνεια, επανήλθε στο διεθνές προσκήνιο το Κυπριακό, γεγονός που πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα". Ο κ.Μάτσης τόνισε ότι πρέπει να ανατραπεί η προσπάθεια του Ντενκτάς να χρησιμοποιήσει τα πρόσφατα γεγονότα για να ισχυριστεί ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να συνυπάρξουν ωστε να ανακοπεί η ευρωπαϊκή πορεία της Κυπρου.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, χαρακτήρισε την πρόταση για συνάντηση άκαιρη και επισήμανε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και η συμμετοχή του στο Εθνικό Συμβούλιο "βάζουν τα πράγματα της θέση τους επιβεβαιώνοντας ότι εμμένουμε σε ειρηνική λύση μέσα από τις διαδικασίες των Ηνωμένων Εθνών".

    Εναντίον ενδεχόμενης συνάντησης ή κοινής δήλωσης τάχθηκε και ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος κατηγόρησε τα Ηνωμένα Εθνη ότι θέτουν στην ίδια μοίρα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον εκπρόσωπο του κατοχικού καθεστώτος. Ο ίδιος επισήμανε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω η διεθνής ευαισθητοποίηση που δημιουργήθηκε από τη θυσία των δυο ηρώων.

    Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης επανέλαβε ότι τάσσεται εναντίον της πρότασης του Μπούτρος Γκάλι για συναντηση Κληρίδη-Ντενκτάς και υπογραμμισε ότι με την επίσκεψη του στην Κύπρο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης "έδειξε σε ποιά κατεύθυνση πρέπει να στραφούμε" ενώ χαρακτήρισε γενναία την απόφασή του για την παρουσία του στο νησί αμέσως μετά την εν ψυχρω δολοφονία των δυο Ελληνοκυπρίων.

    "Με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη έχουμε μπει σε μια νέα πορεία και η περίοδος της έντασης έχει ξεπεραστεί" δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Κινήματος Ελεύθερων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, που τάχθηκε και αυτός εναντίον της πρότασης για συναντηση Κληρίδη-Ντενκτάς. Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί διεθνώς το ενδιαφέρον που δημιουργήθηκε από τα τραγικά γεγονότα χωρίς ωστόσο να δοθεί η εντύπωση ότι η κυπριακή πλευρά φοβάται τις συνομιλίες.

    Η πρόταση για συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς αναμένεται να συζητηθεί κατά την αυριανή συνεδρίαση του Εθνικου Συμβουλίου της Κυπρου υπό την προεδρία του Γλαύκου Κληρίδη ο οποίος επιστρέφει το απόγευμα από την Ελλαδα στη Μεγαλόνησο.

    [17] ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Μήνυμα ειρήνης και προς τις δύο κοινότητες της Κύπρου έστειλε ο οικουμενικός πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, Βαρθολομαίος, με δηλώσεις του στην εφημερίδα "Μιλλιέτ".

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο ο κ. Βαρθολομαίος παρατήρησε:" Ως πατριαρχείο δεν θέλουμε να εμπλακούμε στην πολιτική. Διότι τα γεγονότα είναι εντελώς πολιτικά και αυτού του είδους τα γεγονότα δεν τα εγκρίνουμε ποτέ. Εδώ νυχθημερόν προσευχόμεθα για την ειρήνη. και για την ειρήνη στον κόσμο και για την ειρήνη των δύο κοινοτήτων. Αλλωστε, δεν έχουμε και κανένα άλλο σκοπό από την επιθυμία μας για ειρήνη. Είμαστε υπέρ της διαβίωσης των δύο κοινοτήτων ειρηνικά και λέμε "ειρήνη, ειρήνη, ειρήνη". Τα τελευταία γεγονότα που δημιουργήθηκαν δεν πιστεύουμε ότι θα ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες".

    Ο πατριάρχης δήλωσε ότι περιμένει να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, γιατί είναι απαραίτητη η λειτουργία της και σημείωσε:"Για το θέμα αυτό συναντηθήκαμε πολλές φορές με τους πολιτικούς ηγέτες. Ολοι το βρήκαν δικαιολογημένο, αλλά δεν έγινε τίποτε. Συναντηθήκαμε με τον κ. Μεσούτ Γιλμάζ, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, και δεν μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε αποτέλεσμα. Αναφερθήκαμε γραπτώς στο θέμα στους Τουργκούτ Οζάλ και Σουλειμάν Ντεμιρέλ. Η κ. Τανσού Τσιλλέρ δεν μίλησε ποτέ μαζί μας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Τουρκίας, μουσουλμάνοι είτ χριστιανοί, όλοι υπηκοοι είναι ίσοι και εγώ και οι άλλοι ρωμιοί πολίτες δεν δημιουργούμε ποτέ πρόβλημα και υπακούμε στους νόμους, ενώ υπάρχουν δεκάδες εκατοντάδες θρησκευτικές και θεολογικές σχολές για τους μουσουλμάνους πολίτες, για να μπορούν να εκπαιδεύουν θρησκευτικούς λειτουργούς. Υπήρχε μόνο μια Σχολή των χριστιανών κι αυτή την έκλεισαν. Το πατριαρχείο από που θα εξασφαλίσει τους θρησκευτικούς του λειτουργούς; Που θα τους εκπαιδεύσουμε; θα μας έρθουν ουρανοκατέβατοι; Αυτή η αδικία σε βάρος μας συνεχίζεται από το 1971 και δεν επανορθώνεται με κανένα τρόπο. Δεν απέδωσαν αποτελέσματα τα γραπτά και προφορικά αιτήματα. Εχουν περάσει 25 χρόνια και δεν έγινε τίποτε. Οι κληρικοί που στείλαμε στη Θεσσαλονίκη δεν επέστρεψαν. Ορισμένες εκκλησίες, λόγω έλλειψης ιερέων, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις Κυριακές. Και πάλι είμαστε αισιόδοξοι. Το πατριαρχείο δεν θα πρέπει να φύγει από την Κωνσταντινούπολη. Εχουμε ανάγκη από νέους κληρικούς. Αυτή είναι η μοναδική προσδοκία μας από την τουρκική κυβέρνηση".

    Σχετικά με το θέμα της οικουμενικότητας, που τίθεται από ορισμένες πλευρές, ο κ. Βαρθολομαίος παρατήρησε:"Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι για να δοθεί πολιτικό περιεχόμενο στον τίτλο αυτό. Επειδή ερμηνεύεται σαν να έχει πολιτική σκοπιμότητα, δημιουργείται πρόβλημα. Γιατί να επιδιώκω τον τίτλο αυτό; Τον φέρω από την ημέρα που εξελέγην. Αυτός είναι ένας ιστορικός τίτλος. Δεν έχει επ ουδενί πολιτικό χαρακτήρα. Γι αυτό να μην ενοχλείται κανείς".

    [18] ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

    Εντονη κριτική για τις δηλώσεις του σχετικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο δέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ, από τον σκιώδη υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Λόρι Μπρέρετον, ο οποίος δε θεώρησε "ικανοποιητική" τη δήλωσή του για το θέμα.

    Ο κ. Μπρέρετον σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην ομογενειακή εφημερίδα "Νέος Κόσμος" κατηγόρησε τον Αυστραλό υπουργό Εξωτερικών ότι απέφυγε να καταδικάσει ευθέως τους Τούρκους και να μιλήσει για την εισβολή και την κατοχή της νήσου από τον Αττίλα.

    "Η Αυστραλία, είπε ο υπεύθυνος Εξωτερικών Θεμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει τη δυνατότητα να προωθήσει το θέμα της Κύπρου μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, της Κοινοπολιτείας και άλλων διεθνών φορέων και θα πρέπει να το πράξει τώρα. Δεν πάει άλλο".

    Στο μεταξύ, οργή και αγανάκτηση για τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Κύπρο το τελευταίο δεκαήμερο εξακολουθεί να διακατέχει τον Ελληνισμό της Αυστραλίας, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και από την αθρόα συμμετοχή ομογενών στην έκτακτη συνεδρίαση που κάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΣΕΚΑ), για να συζητήσει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει από τώρα και στο εξής για να αντιμετωπισθεί ο Αττίλας.

    Η Επιτροπή αποφάσισε τελικά να επιδιώξει όσο το δυνατόν συντομότερα συνάντηση με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Τζον Χάουαρντ, ή τον υπουργό Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ, και να τους ζητήσεις όχι μόνο να καταδικάσουν απερίφραστα τις πρόσφατες δολοφονίες που διέπραξε ο Αττίλας στην Κύπρο, αλλά και να αναπτύξουν διεθνή πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού.

    [19] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΘΑ ΜΠΟΫΚΟΤΑΡΕΙ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Αποφασισμένα να μποϋκοτάρουν τις επικείμενες δημοτικές εκλογές στην Αλβανία που πρόκειται να διεξαχθουν το φθινόπωρο, φέρονται επτά κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Σύμφωνα με την αλβανική κρατική τηλεόραση, η θέση αυτή διατυπώθηκε από εκπροσώπους επτά κομμάτων, από τα 16 συνολικά που συμμετείχαν σε στρογγυλη τραπεζα που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα, με θέμα τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη της τοπικης αυτοδιοίκησης. Η τοποθέτηση αυτή, σύμφωνα με την αλβανική τηλεόραση, χαρακτηρίστηκε ακραία από τους υπολοιπους εκπροσώπους και καταδικάστηκε. Στη συναντηση δεν συμμετείχε το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι προετοιμασίες του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την πραγματοποίησή του συνεδρίου του κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ντίτα Ινφορμασιον" να υποβάλλει την παραίτησή του ο σημερινός αντιπρόεδρος του κόμματος Σερβέτ Πελλούμπι.

    [20] ΑΠΕΙΛΕΣ ΙΘΑΓΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ ΣΙΔΝΕΪ

    Σε ναυάγιο εξελίσσεται η προσπάθεια συμφιλίωσης των λευκών και των ιθαγενών (Αμπορίτζινις) της Αυστραλίας, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης του Τζον Χάουαρντ να περικόψει στην προσεχή τετραετία 400 εκατομμύρια δολάρια από τα κονδύλια που τους χορηγεί.

    Ηδη αρκετοί Αμπορίτζινις παραιτήθηκαν ή απειλούν με παραίτηση από το Συμβούλιο Εθνικής Συμφιλίωσης, παρά το γεγονός ότι δεν ξέρουν τι ακριβώς προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός, ο opo_or θα κατατεθεί αύριο.

    Απειλούν, δε, να κάνουν "άνω-κάτω" την Ολυμπιάδα, που θα γίνει το 2000 στο Σίδνεϊ, και να εκθέσουν την Αυστραλία στη διεθνή κοινή γνώμη, για τον τρόπο, με τον οποίο αντιμετωπίζει τους αυτόχθονές της.

    Εκπρόσωποι των Αμπορίτζινις προειδοποίησαν ότι, αν η Κυβέρνηση επιμείνει στις περικοπές της "το 2000 δε θα είναι ένα έτος χαράς και υπερηφάνειας, αλλά έντονων διαδηλώσεων, αναστάτωσης και διασυρμού της Αυστραλίας διεθνώς".

    [21] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓKΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Αποφασισμένο να εφαρμόσει πιο αποτελεσματικά μέτρα για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στις μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας, φέρεται το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Σταντάρτ" της Σόφιας, οι αστυνομικές αρχές σκοπεύουν να τοποθετήσουν κρυφές κάμερες στα κρίσιμα σημεία των πόλεων και να αυξήσουν τον αριθμό των υπηρεσιακών αυτοκινήτων, που θα εποπτεύουν τους δρόμους.

    Όπως γράφει η ίδια εφημερίδα, σε χθεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολάι Ντόμπρεφ, χαρακτήρισε "ανεπαρκή και αναποτελεσματική" την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στις μεγάλες πόλεις της χώρας και τόνισε πως οι πολίτες " πρέπει να απαλλαγούν από τον φόβο και το αίσθημα ανασφάλειας" λόγω των καθημερινών εγκληματικών ενεργειών που διαπράττονται εις βάρος τους.

    Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες Βουλγάρων πολιτών για παράνομη διάβαση των βουλγαροσκοπιανών και βουλγαροελληνικών συνόρων, κυρίως στην περιοχή του Μπλαγκόεβγκραντ.

    Για παράδειγμα, το πρωί της 14ης Αυγούστου, κοντά στον μεθοριακό σταθμό "Στανκέ Λισίτσκοβο", συνελήφθησαν 125 κάτοικοι της πόλης Κάμενο, περιοχής Μπουργκάς (Πύργος), που είχαν μεταφερθεί με δυο λεωφορεία έως τα βουλγαροσκοπιανά σύνορα, με σκοπό να περάσουν παράνομα στην ΠΓΔΜ και έπειτα, στην Ελλάδα.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (της Ευρύκλειας Σοφιανού)

    [22] "ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ", ΕΚΛΙΠΑΡΟΥΝ ΟΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝΤΖΑΡΙΑΣ

    Δραματική έκκληση από τους 40.000 περίπου Ελληνοπόντιους Ομογενείς που ζούν στην αυτόνομη Δημοκρατία της Αντζαρίας, η οποία ανήκει στη πρώην Σοβιετική Δημοκρατία της Γεωργίας.

    "Βοηθήστε να διατηρήσουμε την ελληνικότητα μας. Είμαστε Ελληνες, από αρχαιοτάτων χρόνων. Τα παιδιά μας διδάσκονται την ελληνική γλώσσα. Διατηρήσαμε την Ορθόδοξη πίστη μας και χτίσαμε εκκλησίες. Θέλουμε την υποστήριξή σας", ήταν τα λόγια με τα οποία οι Ελληνες του χωριού Τάκοβα της Αντζαρίας υποδέχθηκαν αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, που επισκέφθηκε την περιοχή αναζητώντας τον Ελληνισμό στη μακρινή αυτή ασιατική χώρα. Σε εκείνη την περιοχή βρίσκονται και άλλα δύο ελληνικά χωριά η Ανικούρικα και η Ατσκοβα.

    Κραυγή απόγνωσης από τον Ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας. Helatov}kajer της τρισχιλιόχρονης παράδοσης του ποντιακού Ελληνισμού, της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, της Ορθοδοξίας και αγωνιστές για τη διαφύλαξη και διατήρηση των ηθών και εθίμων του Πόντου, οι Έλληνες της ΤΑΚΟΒΑ παραμένουν εκεί σε μια από τις κοιτίδες του Ελληνισμού.

    Ομως, οι συνθήκες διαβίωσης τους είναι δύσκολες και δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας. Οι καλλιέργητες τσαγιού δεν έχουν δυνατότητα πώλησης στο Βατούμ και έτσι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες για έξι περίπου μήνες το χρόνο, έτσι ώστε να συγκεντρώσουν χρήματα και να επιστρέψουν πίσω για να συντηρήσουν τις οικογένειες τους.

    "Δεν υπάρχει άλλη λύση, δεν υπάρχουν δουλειές εδώ στο Βατούμ", υπογραμμίζουν οι Έλληνες της ΤΑΚΟΒΑ και συνεχίζουν:"Οτι δημιουργήθηκε εδώ, τα σπίτια, οι εκκλησίες, έγιναν από το δικό μας μόχθο. Όμως, ας είναι καλά οι πατριώτες μας, που μας σκέφτονται και να μας βοηθούν".

    Αμέσως μετά την υποδοχή, τελέσθηκε θεία λειτουργία στην εκκλησία της ΤΑΚΟΒΑ και στη συνέχεια ο Δήμαρχος Συκεών Θεσσαλονίκης Σίμος Δανιηλίδης, έδωσε ένα αναμνηστικό δώρο στον Πρόεδρο της Κοινότητας της ΤΑΚΟΒΑ Δαβίδ Μακελισβέλι.

    "Το ελληνικό κράτος και εμείς οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σας υποσχόμαστε ότι θα σας στηρίξουμε", επισήμανε ο κ. Δανιηλίδης και κατέληξε:"Η παραμονή σας εδώ έχει ιδιαίτερη σημασία για όλο τον Ελληνισμό, όπου γής".

    Η ανάπτυξη και η διεύρυνση των σχέσεων της Ελλάδας και της Δημοκρατίας της Αντζαρίας ήταν το θέμα που απασχόλησε τους εκπροσώπους των κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ελληνικής αποστολής στο Βατούμ , με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αντζαρίας Ασλάν Αμπασιτζέ.

    Στη συνάντηση που είχαν το βράδυ του Σαββάτου, ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης,οι εκπρόσωποι της Ν.Δ Αγγελος Κουρτίδης, ΠΟΛΑΝ Στέφανος Παπαδόπουλος, του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, του ΣΥΝ Γιώργος Κοκκινίδης και και οι Δήμαρχοι Καλαμαριάς Θρασύβουλος Λαζαρίδης, Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος και Κιλκίς Αναστάσιος Αμανατιδης με τον κ. Αμπασιτζέ, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν ιδιαίτερα στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, αλλά και του κοινωνικού, πολιτικού και πολιτιστικού τομέα.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αντζαρίας, εξέφρασε την επιθυμία, αυτή η συνάντηση να αποτελέσει την αρχή μιας μελλοντικής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και την αφορμή για ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον Ελληνισμό της Μαύρης Θάλασσας.

    Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους εκπροσώπους της Ελληνικής Πολιτείας, να δραστηριοποιηθούν για τη δημιουργία κατάλληλης υποδομής και συνθηκών στο Βατούμ, έτσι ώστε οι Έλληνες να παραμένουν εκεί και να μην εξαναγκάζονται να μεταναστεύουν στην Ελλάδα. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά: "Η μετανάστευση των Ελλήνων, είναι μια πληγή για τη Δημοκρατία της Αντζαρίας, που αιμορραγεί συνεχώς".

    Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαβεβαίωσαν τον κ. Αμπασιτζέ ότι θα τύχει πλήρης στήριξης από την Ελληνική Πολιτεία και υποσχέθηκαν ότι θα swedi\soum και θα διαμορφώσουν μια αναπτυξιακή στρατηγική, έτσι ώστε οι Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας να παραμένουν σε μια από τις ιστορικές κοιτίδες του Ελληνισμού, το Βατούμ και να αποτελούν δυναμικό για τη Δημοκρατία της Αντζαρίας.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (της Ευρύκλειας Σοφιανού)

    [23] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Με την έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο ζητείται η ενίσχυση του Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας για την ενεργοποίησή του και την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της τουρκικής πολιτικής, έληξαν στο Βατούμ της Γεωργίας , οι εργασίες του Συνεδρίου του ποντιακού ελληνισμού της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε από τις 16 έως τις 18 Αυγούστου.

    Στο συνέδριο, πήραν μέρος 250 περίπου εκπρόσωποι των Ελληνικών Κοινοτήτων και των ποντιακών σωματείων της τέως Σοβιετικής Ενωσης, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών ποντιακών σωματείων από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ελλάδα.

    Η ιστορία, τα ιδιαίτερα προβλήματα του Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας που υπάρχουν για την εδραίωση της θέσης και την ανάπτυξής του, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τους συνέδρους, οι οποίοι εξέφρασαν παράλληλα την υποστήριξή τους στα δίκαια του κυπριακού λαού, καταδικάζοντας την τουρκική επιθετικότητα.

    Με το ίδιο ψήφισμα, ζητείται επίσης η έκφραση έμπρακτου ενδιαφέροντος για τα ελληνικά μνημεία της Μικράς Ασίας, που σήμερα εξαιτίας της τουρκικής στάσης καταστρέφονται και της απαίτησης να αναληφθεί προσπάθεια ανάδειξης, συντήρησης και προστασίας όλων των ιστορικών μνημείων του Ελληνισμού στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

    Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των Ελλήνων του Ευξείνου Πόντου ζητούν την πλήρη αποκατάσταση των παλιννοστούντων στην Ελλάδα και την υλοποίηση ειδικών προγραμμάτων για τους Έλληνες πρόσφυγες από τον Καύκασο.

    Την άμεση στήριξη των προσπαθειών των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας για ανάπτυξη των κοινοτήτων τους και των χωρών όπου βρίσκονται.

    Την πλήρη εκπαιδευτική υποστήριξη των προσπαθειών για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού και τη δημιουργία Κέντρων Ελληνικού Πολιτισμού σε όλες τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ως γέφυρες φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών της.

    Την άμεση λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και την πραγματοποίηση τηλεοπτικών εκπομπών στην ελληνική γλώσσα για τους Έλληνες και τους ελληνόφωνους της Μαύρης Θάλασσας.

    Την ενίσχυση των προσπαθειών για την οικονομική αναγέννηση του Ελληνισμού, την αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης προς όφελος των λαών μας.

    Περαιτέρω ενίσχυση και αξιοποίηση της θετικής πολιτικής των tekeuta_ym χρόνων από πλευράς του ελληνικού κράτους στα θέματα του Οικουμενικού Ελληνισμού (ίδρυση και λειτουργία ΣΑΕ, Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ομογενών,οικονομική στήριξη προγραμμάτων αποκατάστασης, παρέμβαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, προγράμματα συνεργασίας με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας κλπ).

    Την ίδρυση ελληνικών Τραπεζών και τη θέσπιση κινήτρων για τη δημιουργία ελληνικών επιχειρήσεων στα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κ.α.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 19 August 1996 - 14:45:13