Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (09/08/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 9 Αυγούστου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΟΚ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΠΕΝΤΑΠΛΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΑΞΕ Ο 24ΧΡΟΝΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ. ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΚΕΦΑΛΟ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΤΟΥ

  • [02] ΞΑΦΝΙΚΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ....

  • [03] ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

  • [04] "ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ" ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΙ

  • [05] ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  • [06] ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗ "ΔΩΡΕΑΝ" ΕΙΣΟΔΟ. 3.000 ΔΡΧ. Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ.

  • [07] ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΩΝ ΤΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΘΩΔΗ ΠΥΡΕΤΟ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

  • [08] ΜΕ "ΛΕΥΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥΧΟΙ. ΑΙΤΙΑ, Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕ ΤΑ ΚΤΕΛ.

  • [09] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΜΑΙΑ.

  • [10] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ GOODYEAR: ΔΙΩΡΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΙ.ΠΕ.Θ. ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

  • [11] ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΘΡΑΚΩΝ - ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΙΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

  • [12] 45 ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΣΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΒΟΛΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΜΕΣΟ ΟΙ 200 ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΕΣ

  • [14] Ο ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

  • [15] ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [16] ΟΙ "ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ" ΘΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΑΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΩΝ

  • [17] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙ ΟΠΟΙΟΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [18] ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 33 ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [19] ΔΙΩΞΗ ΕΛΛΗΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [20] ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΕ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΑΙ ΔΕΛΒΙΝΟ

  • [21] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

  • [22] ΥΠΑΝΑΧΩΡΕΙ Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ

  • [23] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [24] ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΟΚ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΠΕΝΤΑΠΛΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΑΞΕ Ο 24ΧΡΟΝΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ. ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΚΕΦΑΛΟ ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΤΟΥ ΘΕΙΟΥ ΤΟΥ

    Φρικιαστικές εικόνες αντικρίζουν οι αστυνομικοί που ασχολούνται με την υπόθεση εξιχνίασης των πέντε εγκλημάτων, που έχει προκαλέσει σοκ στο πανελλήνιο.

    Το πρωί οι αστυνομικοί βρήκαν στο αρχαίο Θέατρο της Θάσου και σε απόσταση 700 περίπου μέτρων από το σπίτι του, ακέφαλο το πτώμα του 57χρονου θείου του.

    Ταυτόχρονα συνεχίζονται από το πρωί οι έρευνες στο σκουπιδότοπο της Κεραμωτής Καβάλας, προκειμένου να εντοπιστούν και να εκταφούν οι σακούλες με τα τεμαχισμένα πτώματα.

    Ο 24χρονος ομολόγησε χθες ότι σκότωσε και τεμάχισε τους συγγενείς του. Το έγκλημα αποκαλύφθηκε όταν η θεία του δράστη άρχισε να αναζητά τον εξαφανισθέντα σύζυγό της. Η αστυνομία υποψιάστηκε το φοιτητή και τον συνέλαβε στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε κρυφτεί και τον υπέβαλε σε ανάκριση.

    Αρχικά ο Σεχίδης υπόστηριξε ότι οι εξαφανισθέντες συγγενείς του έλειπαν στο εξωτερικό, ο ισχυρισμός του όμως κατέπεσε, όταν στο σπίτι του βρέθηκαν τα διαβατήρια των θυμάτων. Μετά από πολύωρη ανάκριση ο 24χρονος αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι κάθε μέρα εκτελούσε ένα-ένα τα θύματά του στο πατρικό του σπίτι, στο Λιμένα Θάσου και στη συνέχεια, αφού τα τεμάχιζε, τα μετέφερε σε σακούλες απορριμμάτων με το φέρι μποτ στην Κεραμωτή, όπου τα έθαβε στο σκουπιδότοπο.

    Θέλοντας να δικαιολογήσει την πράξη του, που έχει προκαλέσει σοκ στο πανελλήνιο, υποστήριξε ότι σκότωσε τους συγγενείς του, γιατί ήταν άρρωστοι και ήθελε να τους λυτρώσει. Εντωμεταξύ ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ η οικογένεια του Σεχίδη είχε εξαφανιστεί από το Μάιο, στις 21 Ιουλίου ο δραστης είχε συλληφθεί στην Καβάλα για παράνομη κατοχή όπλων που είχαν βρεθεί στο αυτοκίνητό του, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με αναστολή.

    "Πρόκειται για πρωτοφανές φαινόμενο, τόσο ως προς τον αριθμό των θυματων όσο και τη μεθοδικότητα της εκτέλεσης" τόνισε ο ψυχίατρος, Μανώλης Μυλωνάκης. "Η μαζική αυτή εκτέλεση είχε ως κίνητρο την εξωπραγματική αντίληψη του δράστη για τους συγγενείς του, τους οποίους αισθανόταν ως απειλή για τον ίδιο". Αναφερόμενοςστη λογική συμπεριφορά του ως προς την τέλεση των εγκλημάτων, ο κ. Μυλωνάκης δήλωσε πως αυτό δεν αναιρεί το άρρωστο και το παράλογο της πράξης του.

    [02] ΞΑΦΝΙΚΑ ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ....

    Τις προσπάθειες των συντακτών της περιβόητης τουρκικής έκθεσης για τα νησιά και τις βραχονησίδες του Αιγαίου να προδώσουν "νομική" υπόσταση στις παράλογες και προκλητικές διεκδικήσεις τους για εκατό ελληνικά νησιά, ανατρέπεται σε άρθρο της δημοσιογράφου κ. Ειρήνης Καρανασοπούλου, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ". Οπου ακόμη υπογραμμίζεται ότι τα "νομικά" επιχειρήματα που επικαλείται η στρατιωτική ελίτ της Αγκυρας φθάνουν στα όρια της παραδοξολογίας και της διαστρέβλωσης.

    "Η τουρκική έκθεση, με την οποία εισέρχονται στο στόχαστρο εκατό ελληνικά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, εμπεριέχει μια παραδοξολογία -για όσους τουλάχιστον θυμούνται την εξέλιξη της υπόθεσης των Ιμίων. Τότε, και αφού απεφεύχθη, όπως απεφεύχθη, ο κίνδυνος της σύρραξης, η ελληνική πλευρά "έκανε σημαία της" το σύνθημα "το θέμα είναι νομικό, θέμα Διεθνούς Δικαίου και όχι ελληνοτουρκική διαφορά". Την επιχειρηματολογία αυτή, όπως και τη λογική της προέκταση -την πρόταση για το Δικαστήριο της Χάγης- η Αγκυρα την ηρνείτο τότε μετ' επιμονής.

    Αντιθέτως, η έκθεση που έφερε στο φως η "Τζουμχουριέτ" βρίθει αναφορών στο "Διεθνές Δίκαιο", στο "νομικό καθεστώς" και στη "νομική κατάσταση" των νησιών. Μόνο που η αιφνίδια αγάπη της Αγκυρας -ή κάποιου τμήματος της στρατιωτικής της ελίτ- στη νομική επιστήμη σταματά κάπου εδώ. Τα "νομικά" επιχειρήματα που επικαλείται φθάνουν στα όρια της παραδοξολογίας, αλλά και της διαστρέβλωσης,.

    Ο συντάκτης της τουρκικής έκθεσης υποστηρίζει πως όσα νησιά βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των έξι μιλίων από την Τουρκία είναι τουρκικά, με το επιχείρημα πως όταν η Συνθήκη της Λωζάνης μιλά για τρία μίλια -κι όχι έξι- το κάνει διότι αυτό ήταν το όριο των χωρικών υδάτων τότε. Ομως, με τον τρόπο αυτό προβαίνει σε δίκη προσθέσεως του νομοθέτη -κάτι που δεν στέκει στο Διεθνές Δίκαιο, όπως και σε κανένα άλλο Δίκαιο.

    Ο Τούρκος συντάκτης υποστηρίζει ακόμη πως "από νομικής πλευράς η κατάληψη (σ.σ.: από την Ελλάδα, στους Βαλκανικούς Πολέμους) θα πρέπει να είναι αποδεδειγμένη". Ωστόσο, πέρα από την κοινή λογική, που λέει ότι δεν μπορείς εμπράκτως να καταλάβεις τον κάθε βράχο που υπάρχει, το επιχείρημα δεν στέκει και για έναν ακόμη λόγο, ότι αυτή είναι μια από τις αιτίες διαχωρισμού των νησιών από τις βραχονησίδες: τα μεν έχουν τη λεγόμενη "οικονομική ζωή", οι δε όχι και κατά συνέπεια δεν έχει νόημα η κατάληψή τους.

    Η Συνθήκη της Λωζάνης "απαντά" από μόνη της και στα υπόλοιπα τουρκικά επιχειρήματα: στο άρθρο 15 ορίζει πως "η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμουμένων νήσων, τουτέστιν της Αστυπαλαίας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψούς, Σύμης και Κω, των κατεχομένων νυν από της Ιταλίας και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτημένων, ως και της νήσου Καστελλορίζου".

    Τέλος, η Συνθήκη της Λωζάνης, στο άρθρο 16 αναφέρει πως "η Τουρκία δηλοί ότι παραιτείται παντός τίτλου και δικαιώματος πάσης φύσεως επί των εδαφών ή εν σχέσει προς τα εδάφη άτινα κείνται πέραν των προβλεπομένων υπό της παρούσης Συνθήκης ορίων, ως και επί των νήσων, εκτός εκείνων ων η κυριαρχία έχει αναγνωρισθεί αυτή δια της παρούσης Συνθήκης, της τύχης των εδαφών και των νήσων τούτων κανονισθείσης ή κανονισθησομένης μεταξύ των ενδιαφερομένων".

    Σε αντίθεση με αυτό το άρθρο, η Αγκυρα εμφανίζεται τώρα να upostgq_fei πως ότι δεν αναφέρεται στη Συνθήκη είναι.... τουρκικό !" "O ΧΩΡΟΦΥΛΑΞ"

    Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" δημοσιεύει το ακόλουθο κύριο άρθρο:

    "Μεγάλες δυσκολίες συναντά την τελευταία δεκαετία η χώρα μας, στην προσπάθειά της να πείσει Ευρωπαίους και Αμερικανούς, εταίρους και συμμάχους ότι οι προκλητικές πολιτικές που συνεχώς αναπτύσσει η Τουρκία εις βάρος της Ελλάδος και η στάση της στο Κυπριακό, πέραν απ' ότι θίγουν κατά τρόπο απαράδεκτο τα εθνικά μας συμφέροντα, προκαλούν και σοβαρούς κινδύνους αποσταθεροποιήσεως σε μια ευρύτερη και "ευαίσθητη" περιοχή του κόσμου.

    Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και οι κυβερνήσεις των ισχυρών ευρωπαϊκών χωρών, εκτιμώντας ότι είναι μεγάλη και πολύτιμη ποικιλοτρόπως, σε "στρατηγικό" επίπεδο η Τουρκία, προτίμησαν να αγνοούν επί έτη μια σειρά αντικειμενικών γεγονότων, που εύκολα απεδείκνυαν το δίκαιο των ελληνικών επιχειρημάτων και να στηρίζουν, ακόμη και εις βάρος της χώρας μας, το τουρκικό καθεστώς.

    Η συμπεριφορά της Αγκυρας, έρχεται σήμερα να αποδείξει περιτράνως, ότι μόνον ως παράγοντας "σταθερότητος" στην υπηρεσία των δυτικών "στρατηγικών" συμφερόντων δεν μπορεί να εκτιμηθεί η Τουρκία. Ο περίφημος περιφερειακός "χωροφύλακας" της Δύσεως στην περιοχή μας, διακρίνεται μόνον ως ταραξίας. Και η κυβέρνησης Ερμπακάν - Τσιλέρ μόνο τα σχέδια των ΗΠΑ για μια σταθερή "νέα τάξη" στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και στην Εγγύς Ανατολή δεν φαίνεται, βεβαίως, να εξυπηρετεί...

    Προσφάτως Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αναγκάστηκαν, έστω και μετά κόπου, να παραδεχθούν τις ευθύνες της Αγκυρας τόσο στην υπόθεση των βραχονησίδων Ιμια, όσο και σ' αυτή της Γαύδου.

    Σήμερα το τουρκικό καθεστώς στέλνει "μήνυμα" πρωτοφανούς "διεκδικήσεως" 100 νήσων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και την ίδια ώρα ο κ. Ερμπακάν αναπτύσσει απέναντι στο Ιράν μια πολιτική που έχει κάνει "έξαλλη" την ηγεσία των ΗΠΑ. Ο υπερτιμημένος "χωροφύλακας" κάνει τώρα "ότι του καπνίσει", προβληματίζοντας την επί έτη προστάτιδά του, Δύση. Ισως να πρέπει πλέον να σκεφθούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι "μεγάλοι" της Ευρώπης, ότι οι ελληνικές αντιδράσεις στις πολιτικές της Τουρκίας είχαν και έχουν ουσιαστική πολιτική αιτία. Και ότι η μακρά επίδειξη ανοχής της Δύσεως απέναντι στον "χωροφύλακα" μπορεί να προκαλέσει δραματικές καταστάσεις στην περιοχή μας".

    [03] ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Συνεχίζονται τα σχόλια στον ελληνικό τύπο για την επιτυχημένη συνάντηση Μιλόσεβιτς- Τούτζμαν, που οργάνωσε στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Είναι χαρακτηριστικό το σημερινό άρθρο της εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ", που υπό τον τίτλο "Ελληνική νίκη στα Βαλκάνια", τονίζει τα ακόλουθα:"Ολυμπιονίκης της ειρήνης αναδείχθηκε η Ελλάδα, μετά την επιτυχία της πρωτοβουλίας κυβέρνησης και πρωθυπουργού να συναντηθούν στη Βουλιαγμένη ο Μιλόσεβιτς και ο Τούτζμαν. Επιτυχία που καθρεφτίζεται στη δέσμευση tym προσκεκλημένων να αναγνωρίσουν οι χώρες τους η μία την άλλη και με συγκεκριμένα μέτρα να ανοίξουν τον δρόμο της οικονομικής συνεργασίας και της επούλωσης των πληγών.

    Η μετά από πέντε χρόνια αιματηρού πολέμου συμφωνία ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία και την Κροατία, αλλά και η αναγγελθείσα διαβαλκανική διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών του χρόνου στην Αθήνα, αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο, ότι η χώρα μας μπορεί και πρέπει να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην περιοχή. Ας το εκμεταλλευτεί.

    Είναι γνωστή η καχυποψία των βαλκανικών κρατών στις μεταξύ τους σχέσεις. Το ότι οι κυβερνήσεις τους, αποδέχονται να συναντηθούν επίσημα όχι κάπου αλλού εκτός Βαλκανίων, αλλά σε ελληνικό έδαφος αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς την εξομάλυνση. Και μεγάλη αναγνώριση του ειρηνοποιού ρόλου της Ελλάδας, της οποίας τις πρωτοβουλίες όλοι οι Βαλκάνιοι έμπρακτα αναγνωρίζουν και αποδέχονται.

    Την ώρα που η Τουρκία αποδεικνύει με κάθε τρόπο ότι αποτελεί τον μόνιμο ταραχοποιό της περιοχής, η ανάδειξη της χώρας μας σε ενεργητικό παράγοντα σταθεροποίησης μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε πανίσχυρο όπλο άμυνας. Και οικονομικής ανάπτυξης.

    Οι πρωτοβουλίες της, που δείχνουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, έχουν σήμερα όλες τις δυνατότητες να οδηγήσουν στην αναβίωση του βαλκανικού συμφώνου, που ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος κονιορτοποίησε. Κι όπως και τότε, έτσι και τώρα, η Τουρκία θα υποχρεωθεί να προσχωρήσει, αν δε θέλει να χάσει το τρένο. Και αυτό θα είναι μια μόνιμη νίκη της ειρήνης στην πολύπαθη χερσόνησο".

    [04] "ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ" ΛΕΝΕ ΟΙ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΙ

    Ως ιστορική, χαρακτήρισε το Γιουγκοσλαβικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο "ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ", τη συνάντηση Μιλόσεβιτς- Τούτζμαν στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι ανοίγει νέα σελίδα για τους λαούς της περιοχής. Στο σχόλιο του ΤΑΝΓΙΟΥΓΚ σημειώνονται μεταξύ των άλλων και ακόλουθα: "Στην Αθήνα εκφράζεται μεγάλη ικανοποίηση λόγω των χθεσινών εξαιρετικά επιτυχών συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του Προέδρου της Κροατίας Φράνιο Τούτζμαν, οι οποίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις στην Ελλάδα, συνιστούν αποφασιστική καμπή στις εξελίξεις σε ολόκληρη την περιοχή.

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης είπε ότι με την εξαιρετικά επιτυχή συνάντηση των Προέδρων Μιλόσεβιτς και Τούτζμαν τοποθετήθηκαν τα θεμέλια για την περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ ΟΔΓ και Κροατίας και πρόσθεσε ότι επιτεύχθηκαν συμφωνίες και αναγγέλθηκαν οι περαιτέρω ενέργειες προς την γενική εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύό χωρών που έχουν ζωτική σημασία και για τις μελλοντικές ενέργειες των βαλκανικών χωρών, που επιθυμούν να προάγουν την αμοιβαία συνεργασία και να εδραιώσουν την σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή".

    Τα ελληνικά ΜΜΕ μετέδωσαν και τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, σύμφωνα με την οποία "κοινός στόχος είναι η ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια και η φιλία μεταξύ των λαών".

    Ικανοποίηση λόγω της επιτυχούς συνάντησης στη Βουλιαγμένη, εξέφρασαν και αξιωματούχοι του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Σε j}jkour του ΥΠΕΞ, εκτιμάται ότι η έναρξη της γενικής συνεργασίας μεταξύ της ΟΔΓ και της Κροατίας θα επιδράσει θετικά στις εξελίξεις σε ολόκληρη την περιοχή, όπου τώρα βελτιώνονται το κλίμα για την ενίσχυση του διαλόγου για όλα τα προβλήματα που φορτίζουν τις χώρες της περιοχής.

    Με τη συνάντηση "έγινε μεγάλο βήμα προς την εδραίωση της ειρήνης στα Βαλκάνια". Κοινή είναι η εκτίμηση ότι πρόκειται για ιστορική συνάντηση, με την οποία ανοίγει νέα σελίδα για τους λαούς της περιοχής.

    [05] ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

    Την Κόνιτσα επισκέφτηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και ο Υπουργός Πολιτισμού, Σταύρος Μπένος, προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, μετά από τους πρόσφατους σεισμούς.

    O κ.Σταφανόπουλος ενημερώθηκε από τις αρχές της πόλης για το πως αντιμετωπίζεται η κατάσταση και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προσωρινή στέγαση όλων των κατοίκων πριν έρθει ο χειμώνας. Στο μεταξύ, συνεργεία μηχανικών επαναχαρακτηρίζουν τα κτίρια στην περιοχή, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση της βλάβης του δικτύου ύδρευσης. Περισσότερα από 200 σπίτια πρόκειται να κατεδαφιστούν τις επόμενες μέρες, ενώ άλλα 300 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα.

    Αύριο, ο υπουργός κ.Σταύρος Μπένος θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Θεσπρωτία και θα επισκεφτεί ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους του νομού, ενώ το απόγευμα θα εγκαινιάσει το Λαογραφικό Μουσείο στο Φοινίκι, που είναι το πρώτο μουσείο που αποκτά ο ακριτικός νομός.

    Την Κυριακή 11 Αυγούστου ο Υπουργός, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες, θα επισκεφτεί το οικόπεδο που προσέφερε ο δήμος Ηγουμενίτσας για την ίδρυση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσπρωτίας και στη συνέχεια θα έχει σύσκεψη με τοπικούς παράγοντες του νομού.

    [06] ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗ "ΔΩΡΕΑΝ" ΕΙΣΟΔΟ. 3.000 ΔΡΧ. Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ.

    Με την πολιτική που από 1ης Ιουλίου υιοθέτησε το καζίνο Χαλκιδικής στο θέμα του εισιτηρίου, εναρμονίζεται πλέον και το καζίνο Ξάνθης (εξάλλου το management των δύο καζίνο έχει αναλάβει η ίδια εταιρεία, "Casino Magic"). Από τις 15 Αυγούστου, και στο καζίνο της Ξάνθης οι παίκτες θα επιβαρύνονται με 3.000 δρχ. κατά την είσοδό τους, αφού πλέον θα τους επιστρέφονται σε μάρκες μόνον οι 2.000 δρχ. από τις 5.000 δρχ. που είναι το συνολικό ποσό του εισιτηρίου.

    Ως γνωστόν, ευθύς αμέσως μετά την επιβολή εισιτήριου από την Πολιτεία, τα καζίνο -προκειμένου να μην μειωθεί η προσέλευση παικτών- αποφάσισαν να επιστρέφουν και τις 5.000 δρχ. σε μάρκες. Ωστόσο, το μέτρο κρίθηκε μάλλον ασύμφορο.

    Από την πλευρά του, το καζίνο της Ξάνθης δεν προβλέπει κάποια επιπλέον παροχή προς τους παίκτες, ενώ το καζίνο Χαλκιδικής -προκειμένου να εξισορροπήσει την επιπλέον επιβάρυνση- καθιέρωσε έκπτωση 2.500 δρχ. sto εστιατόριο του Πόρτο Καρρά (το δείπνο από το μπουφέ κοστίζει 4.500 δρχ., ενώ οι παίκτες του καζίνο χρεώνονται 2000 δρχ.).

    "Η όποια πολιτική παροχής επιπλέον υπηρεσιών στους πελάτες μας, είναι ανεξάρτητη από την αλλαγή στην πολιτική που αφορά το εισιτήριο", διευκρίνισε στο Μ.Π.Ε. ο υπεύθυνος management του καζίνο Ξάνθης, Γιάννης Δασκαλόπουλος. Ο ίδιος εκτιμά πως το νέο μέτρο δεν θα επιφέρει καμία διαφοροποίηση στο ρυθμό προσέλευσης των πελατών.

    Η εκτίμηση αυτή συνάδει και με τα στοιχεία του καζίνο Πόρτο Καρρά, σύμφωνα με τα οποία κατά τη διάρκεια του ενός μηνός που εφαρμόζεται η νέα πολιτική, το ρεύμα προσέλευσης των παικτών παραμένει αμείωτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο τζίρος του καζίνο κατά το μήνα Ιούλιο βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα έσοδα των δύο καζίνο

    Στο μεταξύ, τα συνολικά έσοδα του καζίνο της Χαλκιδικής από την αρχή της λειτουργίας του (18 Μαΐου 1995) έχουν διαμορφωθεί σε 18,4 δισ.δρχ., εκ των οποίων τα 9,1 δισ. αφορούν το μέχρι σήμερα διανυθέν διάστημα του τρέχοντος έτους. Από ιδρύσεως, δε, του καζίνο Χαλκιδικής, έχουν αποδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο 3,7 δισ., και στην κοινότητα Μαρμαρά 369 εκατ.

    Αντίστοιχα, από την αρχή της λειτουργίας του (1η Δεκεμβρίου 1995) το καζίνο Ξάνθης πραγματοποίησε έσοδα της τάξεως των 2,6 δισ.

    [07] ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΩΝ ΤΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΘΩΔΗ ΠΥΡΕΤΟ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου όχι μόνο ζώων, αλλά και ναρκωτικών και ευρύτερα της λαθρομετανάστευσης από την Αλβανία αποδεικνύονται τα πρόσθετα μέτρα που έχουν ληφθεί στη Δυτική Μακεδονία για την πρόληψη διάδοσης στη χώρα μας του αφθώδους πυρετού από τη γειτονική χώρα.

    Ειδικά σε ό,τι αφορά στο κατά το παρελθόν ακμάζον στην περιοχή λαθρεμπόριο ζώων από την Αλβανία, η απόλυτα επιτυχημένη, όπως επεσήμαναν στο ΜΠΕ οι νομάρχες Φλώρινας και Καστοριάς, κ.κ. Τραϊανός Πετκάνης και Γεώργιος Καπαχτσής, συνεργασία της αστυνομίας, του στρατού και των νομαρχιακών αυτοδιοκήσεων, τους τελευταίους πέντε μήνες έχει αποφέρει θεαματικά αποτελέσματα. Τα πρόσθετα, δε, μέτρα ασφαλείας, που έχουν ληφθεί κατά το τελευταίο τρίμηνο για την αποτροπή της διάδοσης στην χώρα μας του αφθώδους πυρετού από τα κοπάδια της γειτονικής χώρας έχουν επίσης συνεισφέρει δραστικά στην αντιμετώπιση της λαθραίας εισαγωγής τόσο ζώων, όσο όμως και ναρκωτικών και ευρύτερα της λαθρομετανάστευσης.

    "Από την περιοχή των Πρεσπών δεν μετακινείται τίποτε, αν προηγουμένως δεν έχει καταγραφεί από τους ανθρώπους μας", δήλωσε ο κ. Πετκάνης, σύμφωνα με τον οποίο " η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και το σημαντικότερο όλων είναι ότι παρά την αυστηρότητα των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή, και τις οικονομικές συχνά συνέπειες τους, υπάρχει η πλήρης συναίνεση όλων των παραγωγικών δυνάμεων και των Ενώσεων Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών".

    "Το φαινόμενο του λαθρεμπορίου έχει χτυπηθεί στη ρίζα του", εκτιμά από την πλευρά του και ο νομάρχης Καστοριάς, σύμφωνα με τον οποίο, όπως και με το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής "μιλάμε πλέον cia μεμονωμένα περιστατικά και όχι για τις παλιές γνωστές οργανωμένες επιχειρήσεις λαθρεμπορίου ζώων". Ακόμη, όμως, και αυτά σύμφωνα με τη νομαρχία Καστοριάς τείνουν να εξαφανιστούν, καθώς οι επίδοξοι εισαγωγείς ζώων από τη γειτονική χώρα και οι ντόπιοι συνεργοί τους έχουν συνειδητοποιήσει την αυστηρότητα των μέτρων που λαμβάνονται στην περιοχή.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι συχνές κατά το τελευταίο διάστημα προσπάθειες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, των λαθρεμπόρων να εισάγουν παράνομα ζώα με τη χρησιμοποίηση παιδιών που δήθεν παιρνούν τυχαία τα σύνορα. Περιστατικά, όμως, αυτό που συνέβη προχθές στην Καστοριά, όπου εντοπίστηκαν τέσσερα μικρά παιδιά που μετέφεραν 16 βοοειδή και τρία άλογα και γαϊδουράκια, τα οποία και ίππευαν, έδωσε σύμφωνα με τον κ. Καπαχτσή σαφές μήνυμα σε εκείνους που τα είχαν στείλει. Τα παιδιά επαναπροωθήθηκαν στην πατρίδα τους, τα ζώα όμως, θανατώθηκαν στη στιγμή.

    Αισθητή μείωση, όμως, υπάρχει σύμφωνα με το τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής και στις απόπειρες λαθραίας εισαγωγής ναρκωτικών, αλλά και λαθρομετανάστευσης. Οι επίδοξοι παράνομοι επισκέπτες από τη γειτονική χώρα, όπως τονίζουν οι δύο νομάρχες, γνωρίζουν πια καλά ότι οι πιθανότητες επιτυχίας των προσπαθειών τους είναι πολύ μικρότερες.

    Σημειώνεται ότι το θέμα έχει προβληθεί και από τον αλβανικό τύπο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα δημοσίευμα της εφημερίδας "Κόχα Γιον", σύμφωνα με το οποίο οι διαστάσεις του λαθρεμπορίου στην περιοχή "Ντέβολλι" (κοντά στην Κρυσταλλοπηγή) έχουν περιορισθεί αισθητά το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω των αυστηρών μέτρων φύλαξης των συνόρων από τις ελληνικές αρχές.

    [08] ΜΕ "ΛΕΥΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΠΡΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥΧΟΙ. ΑΙΤΙΑ, Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕ ΤΑ ΚΤΕΛ.

    Με αποχή από κάθε είδους μεταφορά στο νομό Χαλκιδικής απειλούν οι τουριστικοί πράκτορες της Μακεδονίας και της Θράκης, σε περίπτωση που επαναληφθεί περιστατικό ανάλογο αυτού της 4ης Αυγούστου, όταν ο οδηγός τουριστικού λεωφορείου με προορισμό τη Χαλκιδική οδηγήθηκε στο δικαστήριο με την κατηγορία της επί κομίστρω μεταφοράς.

    Την πρόθεση τους να προβούν σε αυτή τη μορφή "λευκής" απεργίας δημοσιοποίησαν, σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Τουρισμού Βορείου Ελλάδος (Ο.ΤΟ.Β.Ε.), του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων (Σ.Τ.Γ.Μ.Θ.) και της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης, οι οποίοι κατήγγειλαν πως "πίσω" από το περιστατικό βρίσκεται το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής.

    Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, το εν λόγω τουριστικό λεωφορείο διενεργούσε προγραμματισμένη ημερήσια εκδρομή από τη Θεσσαλονίκη στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, όταν όργανα της Τροχαίας Μουδανιών το σταμάτησαν για έλεγχο. Ο οδηγός του λεωφορείου συνελήφθη -με την κατηγορία της παράνομης επί κομίστρω μεταφοράς επιβατών- και παραπέμφθηκε στο μονομελές πλημμελειοδικείο Πολυγύρου, το οποίο τον καταδίκασε σε φυλάκιση τριών μηνών. "Ο οδηγός καταδικάσθηκε, παρά το γεγονός ότι ούτε κατά τη σύλληψη, ούτε κατά την ακροαματική διαδικασία προέκυψαν εις βάρος του στοιχεία που να θεμελιώνουν τη διάπραξη του αδικήματος", υποστήριξε ο πρόεδρος του Σ.Τ.Γ.Μ.Θ., Μιχάλης Ζορπίδης, στον οποίο ανήκε και το λεωφορείο.

    Οι διαμαρτυρόμενοι τουριστικοί πράκτορες άφησαν σαφείς αιχμές κατά του Εισαγγελέα που διέταξε τη σύλληψη, καθώς και κατά της απόφασης του Πλημμελειοδικείου. "Οι εν λόγω ενέργειες υπηρετούν πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα", ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Ο.ΤΟ.Β.Ε., Μιλτιάδης Νικολαϊδης. "Ηδη, έχουμε κάνει παράσταση στην Εισαγγελία Εφετών".

    Στη συνέντευξη Τύπου ετέθη -για ακόμη μια φορά- το θέμα της διαμάχης τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ, ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής. Οι λεωφορειούχοι υπογράμμισαν ότι οδηγούνται, πλέον, σε δυναμικές κινητοποιήσεις, οι οποίες εφόσον τελικά λάβουν τη μορφή της απόσυρσης των τουριστικών λεωφορείων από τη Χαλκιδική, αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρό πλήγμα στον τουρισμό της περιοχής. Σκοπός τους είναι να δρομολογηθούν οι διαδικασίες τροποποίησης του νόμου που διαχωρίζει τις αρμοδιότητες τουριστικών λεωφορείων και ΚΤΕΛ.

    Οι λεωφορειούχοι ζητούν την εφαρμογή των κανόνων του ελεύθερου ανταγωνισμού, τους οποίες -όπως υποστηρίζουν- επιβάλλει και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [09] ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΣΕ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΜΑΙΑ.

    Φόρουμ οικονομικής συνεργασίας, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθούν επιχειρηματικές επαφές καθώς και ανταλλαγή οικονομικής πληροφόρησης, διοργανώνει η Διεθνής Εκθεση Φιλιππούπολης, στο πλαίσιο της 52ης Διεθνούς Τεχνικής Εκθέσεως Φιλιππούπολης (23-28 Σεπτεμβρίου).

    Πέραν των αμέσων επιχειρηματικών επαφών, στόχος του φόρουμ - που τελεί υπό την αιγίδα του βουλγαρικού υπουργείου Εμπορίου και Εξωτερικής Οικονομικής Συνεργασίας- είναι η ανταλλαγή πληροφόρησης σε θέματα φορολογίας, οικονομικής νομοθεσίας, συναλλάγματος, τελωνειακά, επενδυτικά κλπ. Τα ενδιαφέροντα των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν θα καταχωρισθούν σε ειδική τράπεζα πληροφοριών, προκειμένου να διευκολυνθεί η δημιουργία μικτών επιχειρήσεων.

    Εξάλλου, το πρώτο διεθνές επιχειρηματικό φόρουμ "UKRAINE- INTERCONTACT '96" διοργανώνουν στην Ουκρανία, ο Σύνδεσμος "Vibrotrans-Effecton" και η Ενωση Αλλοδαπών Επενδυτικών Επιχειρήσεων, σε συνεργασία με την επιτροπή Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων. Θα πραγματοποιηθεί από 1-2 Οκτωβρίου στην πόλη Χάρκοφ (Ανατολική Ουκρανία).

    Επίσης, από 7-9 Οκτωβρίου διοργανώνεται στη Γιάλτα (Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας) το δεύτερο επιχειρηματικό φόρουμ "KPYM '96".

    [10] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ GOODYEAR: ΔΙΩΡΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΙ.ΠΕ.Θ. ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

    Στο δίωρο αποκλεισμό της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης προχωρά η Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση (Ε.Σ.Α.Κ.) την προσεχή Τρίτη, καταγγέλλοντας τη "GOODYEAR" για το κλείσιμο της μονάδας της στη Σίνδο και την απόλυση των 350 εργαζομένων.

    Η Ε.Σ.Α.Κ. στρέφεται και κατά της κυβέρνησης, η οποία "προχώρησε στις διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της πολυεθνικής χωρίς τη συμμετοχή του συνδικαλιστικού κινήματος". Τέλος, δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στην πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης που διοργανώνει -την ίδια μέρα (10 π.μ.)- το Eqcatij| Κέντρο Θεσσαλονίκης.

    [11] ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΘΡΑΚΩΝ - ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΤΙΣ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Πανθρακική αλλά και πανεθνική εγρήγορση με στόχο τη διατήρηση και διεύρυσνη της ειρήνης, της φιλίας, της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας στην περιοχή της Βαλκανικής είναι το μήνυμα που θα μεταφέρουν οι σύνεδροι του Γ΄ Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών, από τις 15 μέχρι τις 19 Αυγούστου στην Κομοτηνή.

    "Θα γνωστοποιήσουμε στη διεθνή κοινότητα αλλά και στην ελληνική κοινωνία την αλήθεια για την ιστορία, τον πολιτισμό και τα προβλήματα του Θρακικού Ελληνισμού", τόνισε μιλώντας στο ΜΠΕ για τις προοπτικές του συνεδρίου ο δήμαρχος Κομοτηνής και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Δημήτριος Παπαδριέλλης. "Και ελπίζουμε ότι θα βγουν τα χρήσιμα εκείνα συμπεράσματα που θα οδηγήσουν τη Θράκη στο δρόμο της πολύπλευρης ανάπτυξης".

    Μέρος των εργασιών του συνεδρίου αναμένεται να παρακολουθήσει ο υπουργός Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος θα βρίσκεται στις 18 του μήνα στην Κομοτηνή συνοδεύοντας τον Κύπριο Πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη, ενώ στην τελετή έναρξης έχουν προσκληθεί να παραβρεθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, καθώς και πλήθος υπουργών αρμοδίων για θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα του συνεδρίου, όπως οι υπουργοί Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Κώστας Λαλιώτης, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος και ο αναπληρωτής του, Γιώργος Ρωμαίος, και ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Παπανδρέου. Το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης θα εκπροσωπήσει η Γενική Γραμματέας, Χρύσα Μανωλιά.

    Σημειώνεται ότι ιδιαίτερο βάρος δίνει η Οργανωτική Επιτροπή στον απολογισμό της μέχρι σήμερα δράσης της ελληνικής πολιτείας για την ανάπτυξη της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου (και πρώτη ημέρα των εργασιών) είναι αφιερωμένη στον Θρακικό Ελληνισμό, ενώ η τρίτη ημέρα είναι αφιερωμένη στη Θράκη σε σχέση με το Αιγαίο, την Κύπρο, τα Βαλκάνια, και τις Παρευξείνειες χώρες, καθώς και στην σύνθεση του πληθυσμού της περιοχής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

    Στον πολιτισμό και την ιστορία της περιοχής, στην τουριστική της ανάπτυξη καθώς και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο είναι αφιερωμένη η τέταρτη ημέρα, ενώ η γεωργία, η αλιεία, το εμπόριο, η βιομηχανία, τα δίκτυα υποδομής και τα μεγάλα έργα στην περιοχή θα απασχολήσουν τους συνέδρους την πέμπτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου.

    [12] 45 ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΣΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΟΖΑΝΗΣ, ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΒΟΛΟΥ

    Σαρανταπέντε γυναίκες επιστήμονες, παλιννοστούσες από την τέως Σοβιετική Ενωση, επιχειρεί να εντάξει στο οικονομικό γίγνεσθαι των τοπικών κοινωνιών της Κοζάνης, της Κόνιτσας και του Βόλου, το ινστιτούτο επαγγελματικής κατάρτισης "Ευρωπληροφόρηση".

    "Το ποσοστό των πτυχιούχων ανωτάτης και ανωτέρας εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα υψηλό μεταξύ των παλιννοστούντων, ανάμεσα τόσο stour άνδρες, όσο και στις γυναίκες", επισήμανε στο Μ.Π.Ε. ο πρόεδρος της "Ευρωπληροφόρηση", Τάσος Βενίτης. "Οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα -15 γυναίκες σε κάθε μια από τις τρεις περιοχές- παρότι πτυχιούχοι, σήμερα είτε είναι άνεργες, είτε υποαπασχολούνται σε εργασίες άσχετες με το αντικείμενο τους".

    Στόχος του προγράμματος είναι να επιτύχει -μεσοπρόθεσμα- να εξασφαλίσει απασχόληση στις γυναίκες αυτές, σε αντικείμενα σχετικά με τις σπουδές τους. Κατ' αρχήν, οι συμμετέχουσες θα περάσουν από μία φάση προκατάρτισης, κατά τη διάρκεια της οποίας (120 ωρών) θα αποκτήσουν ευχέρεια στη χρήση της ελληνικής γλώσσας, ενώ θα εξοικειωθούν με τη λειτουργία της ελληνικής κοινωνίας και θα λάβουν ορισμένες γνώσεις ελληνικού δικαίου.

    Σε δεύτερη φάση (300 ώρες), θα καταρτισθούν σε θέματα κοινωνικού management -κοινωνιολογία και ψυχολογία, κατά κύριο λόγο- αλλά και σε πρακτικά ζητήματα, όπως σε ποιους κλάδους της ελληνικής οικονομίας υφίσταται σήμερα ζήτηση εργασίας, καθώς και ποιοι φορείς και οργανισμοί στηρίζουν τον εργαζόμενο.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, πρακτική σε συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις (βρεφονηπιακούς σταθμούς, για παράδειγμα), αλλά και τους τρεις δήμους. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι οι γυναίκες να αποκτήσουν -τελικά- μόνιμη απασχόληση στις επιχειρήσεις και τους δήμους όπου κάνουν πρακτική. "Ακόμη και στους ίδιους τους συλλόγους παλιννοστούντων θα μπορούσαν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τις επιστήμονες αυτές", επισήμανε ο κ.Βενίτης.

    Το "πρόγραμμα ολοκληρωμένης κοινωνικής-οικονομικής ένταξης παλιννοστούντων επιστημόνων γυναικών στο κοινωνικό management" υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και ανατέθηκε στην "Ευρωπληροφόρηση" από το υπουργείο Εργασίας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΜΕΣΟ ΟΙ 200 ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΕΣ

    Αναχώρησαν το απόγευμα από τη Ρόδο για τη Λεμεσό οι 200 μοτοσυκλετιστές συνεχίζοντας την αντικατοχική τους πορεία με τελικό προορισμό την Κερύνεια.

    Στη Ρόδο τους υποδέχθηκε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, ο οποίος ευχήθηκε επιτυχία στην πορεία τους, όπως και πλήθος κόσμου.

    Στη Λεμεσό οι μοτοσυκλετιστές υπολογίζεται ότι θα φτάσουν αύριο το μεσημέρι.

    [14] Ο ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης και ο υπουργός Άμυνας, Κώστας Ηλιάδης θα βρίσκονται την Κυριακή στο Αρχηγείο της Αστυνομίας, προκειμένου να παρακολουθούν την κατάσταση, κατά τη διάρκεια της πορείας των μοτοσικλετιστών.

    Η Αστυνομία και η Εθνική Φρουρά θα είναι σε κατάσταση ετοιμότητας, ενώ θα εφαρμοστεί ειδικό σχέδιο. Σε επιφυλακή, για κάθε ενδεχόμενο, θα βρίσκονται και τα νοσοκομεία της Λευκωσίας, της Λάρνακας και του Παραλιμνίου.

    Οι Κύπριοι και οι άλλοι Ευρωπαίοοι μοτοσικλετιστές, που συμμετέχουν στη πορεία από το Βερολίνο στην κατεχόμενη Κερύνεια, βρίσκονται στο πλοίο που θα τους μεταφέρει στη Λεμεσό, αύριο το πρωί.

    [15] ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Τρόπους για την καλύτερη διεξαγωγή της πορείας των μοτοσικλετιστών, ώστε να αποφευχθούν ενέργειες που θα οδηγήσουν σε επεισόδια με αρνητικές επιπτώσεις στο εθνικό θέμα, συζήτησαν σε πρωινή σύσκεψη οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Αλέκος Ευαγγέλου, Άμυνας, Κώστας Ηλιάδης και ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών, Γεώργιος Χατζηκώστας.

    Όπως ανέφερε ο κ. Ευαγγέλου, η κυβέρνηση δεν είναι αντίθετη με αντικατοχικές εκδηλώσεις, αλλά πρόθεσή της είναι να μην υπάρξει αντιπαράθεση με την ειρηνευτική δύναμη. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν πληροφορίες πως οι Τούρκοι θα επιδιώξουν να προκαλέσουν επεισόδια, για να δείξουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και για να μην προωθηθεί η πρόταση Κληρίδη για αποστρατικοποίηση.

    Ο κ. Χατζηκώστας επανέλαβε πως στόχος της πορείας είναι να δοθεί το μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι ο τουρκικός στρατός απαγορεύει την ελεύθερη διακίνηση και κάλεσε όλους τους μοτοσικλετιστές να επιδείξουν πειθαρχία και να ενεργήσουν ως οργανωμένο σύνολο.

    [16] ΟΙ "ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ" ΘΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΑΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΩΝ

    "Εάν οι μοτοσικλετιστές παραβιάσουν το έδαφός μας, θα βρουν αντιμέτωπους τους Γκρίζους Λύκους", δήλωσε ο ηγέτης της ακροδεξιάς ομάδας "Ιδεαλιστικές Αδελφότητες" Αζμί Καραμαχμούτογλου.

    Παράλληλα, πρόσθεσε ότι "η εξέλιξη των γεγονότων θα προσδιορίσει την στάση μας. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο", ενώ ανέφερε ότι η οργάνωση του ελπίζει να στείλει περίπου 2.500 περίπου Τούρκους μοτοσικλετιστές στην κατεχόμενη Κύπρο, σημειώνοντας ότι κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη αναχωρήσει από την Τουρκία για να προλάβουν να είναι στην Κύπρο πριν από την πορεία των μοτοσικλετιστών.

    Οι μοτοσικλετιστές θα πραγματοποιήσουν πορεία στη γραμμή αντιπαράταξης την Κυριακή. Απο την πλευρά της η κυπριακή κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

    [17] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙ ΟΠΟΙΟΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Ο τουρκικός στρατός έχει οδηγίες να πυροβολεί οποιονδήποτε περάσει τη γραμμή αντιπαράταξης στην Κύπρο με αφορμή τη μεθαυριανή πορεία των μοτοσικλετιστών.

    Την ίδια δήλωση είχε κάνει πριν από λίγες μέρες και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. Ο λεγόμενος "υπουργός εξωτερικών" tou ψευδοκράτους Ατάι Αχμετ Ρασίτ υποστήριξε οτι τυχόν παραβίαση των δήθεν συνόρων, συνιστά απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί.

    Ο Ρασίτ ισχυρίστηκε ότι την εκδήλωση των μοτοσικλετιστών υποκινεί η κυπριακή κυβέρνηση η οποία πρόσθεσε ότι θα φέρει την ευθύνη για τυχόν ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

    [18] ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ 33 ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Για πρώτη φορά, μετά από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, 33 Τουρκοκύπριοι που ζουν στα κατεχόμενα, πέρασαν χθες στις ελεύθερες περιοχές, με άδεια που τους δόθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Μέσω του Πύργου Τηλυρίας,όπου οι Ελληνοκύπριοι τους επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, πήγαν στο κατεχόμενο χωριό Λιμνίτης για την εκδήλωση της επετείου των μαχών της Τηλυρίας.

    Εξάλλου, την περιοχή των Κοκκίνων, επισκέφθηκαν χθες ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς με ελικόπτερο του τουρκικού στρατού και ένα κρουαζιερόπλοιο με 400 άτομα, προκειμένου να παραστούν στην ίδια εκδήλωση.

    [19] ΔΙΩΞΗ ΕΛΛΗΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Δημοσιογράφος της ελληνικής εφημερίδας στην Αλβανία "Φωνή της Ομονοιας" εκλήθη στο γραφείο του εισαγγελέα Αργυροκάστρου μετά από κατηγορία του Νομάρχη Fatos Gjyrezi για δήθεν ψευδή ενημέρωση σε άρθρο της ίδιας εφημερίδας της 21η Ιουνίου, με τίτλο : "Γιατί δεν ψήφισαν 400 Πωγωνίσιοι;"

    Ο δημοσιογράφος Χριστάκης Τζιας, ανέφερε στο δημοσίευμά του ότι 400 άτομα ή σχεδόν το 1/3 των ψηφοφόρων από το Πωγώνι, δεν μπόρεσαν να ασκήσουν, στις εκλογές της 26ης Μαΐου, το εκλογικό δικαίωμά τους, επειδή τα ονόματά τους δεν εμφανίζονταν στους καταλόγους των ψηφοφόρων. Το εν λόγω δημοσίευμα της Φωνής της Ομονοιας" καταλογίζει ευθύνες τόσο στον Πρόεδρο της Κοινότητας όσο και στον Νομάρχη και Γραμματέα της Νομαρχίας.

    Καταγγελίες για τη δίωξη του Ελληνα δημοσιογράφου εξέδωσαν η σύνταξη της εφημερίδας "Η Φωνή της Ομονοιας" και ο σύλλογος Δημοσιογράφων της Νότιας Αλβανίας, χαρακτηρίζοντας την κατηγορία "ως συνέχεια της πίεσης του Αλβανικού Κράτους επί των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του τύπου στη χώρα".

    [20] ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΕ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΑΙ ΔΕΛΒΙΝΟ

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου το "Κίνημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και η οργάνωση "Ομόνοια" χαιρέτησαν την απόφαση της Αλβανικής Κυβέρνησης για την λειτουργία τμημάτων Ελληνικής γλώσσας στο Δελβίνο, Αργυρόκαστρο και Αγ. Σαράντα.

    Αφού αναφέρονται για μια ακόμη φορά στις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του ΚΕΑΔ, Βασίλη Μέλου, οι εφημερίδες δίδουν έμφαση στη δήλωση του Ελληνα βουλευτή στο αλβανικό κοινοβούλιο και Γενικό Γραμματέα της ΚΕΑΔ Θωμά Μήτσιου ότι "Η απόφαση της Αλβανικής Jub]qmgsgr αποτελεί βήμα που πρέπει να χαιρετήσουμε. Η οργάνωση "Ομόνοια" θα προβεί και σε επίσημη δήλωση αφού, προηγουμένως, ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της απόφασης".

    Ερωτηθείς εάν η απόφαση της Κυβέρνησης ικανοποίησε την "Ομόνοια" ο κ. Μήτσιος είπε : "Βεβαίως. Το άνοιγμα των σχολείων ήταν από τα βασικά αιτήματά της". Τόσο η ηγεσία του ΚΕΑΔ όσο και η ηγεσία της "ΟΜΟΝΟΙΑΣ" -τονίζουν οι εφημερίδες- θεωρούν την απόφαση της Αλβανικής Κυβέρνησης ως σημαντικό παράγοντα για την σύσφιξη των Β/Α σχέσεων.

    Αναφερόμενη στο γεγονός, η κυβερνητική "Ριλιντια Ντεμοκρατικε" υπογραμμίζει ότι "Η απόφαση της Αλβανικής Κυβέρνησης ολοκλήρωσε ένα εκκρεμές διπλωματικό θέμα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας".

    [21] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

    Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αντιπροσωπεία από την επιτροπή παρεμπόδισης βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης θα έρθει στην Τουρκία στις 19 Αυγούστου για να εξετάσει την κατάσταση στις φυλακές.

    Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Νουρεττιν Νουρκαν είπε ότι η τετραμελής αντιπροσωπεία που θα έρθει μετά από πρόσκληση της κ. Τσιλλέρ, θα επισκεφθεί πρώτα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και στη συνέχεια τις φυλακές του Εσκι Σεχιρ.

    [22] ΥΠΑΝΑΧΩΡΕΙ Ο ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ, ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Νετσμεντίν Ερμπακάν, που πριν μερικές ημέρες είχε αφήσει να διαφανεί ότι δίνει το πράσινο φως στη διεξαγωγή έμμεσων συνομιλιών με το ΡΚΚ, προκειμένου να δοθεί λύση στο Κουρδικό πρόβλημα και να σταματήσει η συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη χώρα, αναγκάζεται τώρα να υπαναχωρήσει κάτω από τις αντιδράσεις των "γερακιών" του τουρκικού στρατεύματος αλλά και τις πιέσεις των σκληροπυρηνικών πολιτικών.

    Μετά τη συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, ο κ. Ερμπακάν ισχυρίστηκε ότι η δήλωσή του περί προσέγγισης με το ΡΚΚ κατασκευάστηκε από τον τύπο, λέγοντας ότι "εμείς δεν κάνουμε επ' ουδενί παραχωρήσεις όσον αφορά τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, δεν καθόμαστε στην τράπεζα των συνομιλιών με την τρομοκρατία και δεν κάνουμε παραχωρήσεις σε κανένα όσον αφορά το θέμα αυτό".

    Πριν υπάρξει η ανασκευαστική αυτή δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού, είχαν προηγηθεί οι οξύτατες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και του πανίσχυρου "Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας" (ΣΕΑ), το οποίο ουσιαστικά πίσω από τις κουΐντες διευθύνει την πολιτική ζωή της χώρας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Γραμματέα του ΣΕΑ, που διεμήνυσε προσωπικώς στον Ερμπακάν ότι "δεν του αρέσουν επαφές με τρομοκράτες".

    Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλλέρ, είχε επίσης πει ότι "αρνείται να καθήσει στο ίδιο τραπέζι με ληστές". Ενώ ο Μπουλέντ Ετζεβίτ μίλησε πάλι για ξένες δυνάμεις pou θέλουν να διαλύσουν την Τουρκία.

    Πριν υπάρξουν οι αντιδράσεις αυτές, το ΡΚΚ είχε θεωρήσει τις προτάσεις Ερμπακάν "θετικές αλλά ανεπαρκείς" και ζήτησε εκ νέου άμεση ανακωχή, την αναγνώρισή του ως μοναδικού εκπροσώπου του κουρδικού λαού και τη δημιουργία ενός ομοσπονδιακού Τούρκο- κουρδικού κράτους.

    [23] ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Προεδρεύων Γερμανός μόνιμος αντιπρόσωπος Tono Eitel ,τόνισε σε επίσημες δηλώσεις, την σημασία διενέργειας εκλογών στη Βοσνία, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, γεγονός που θα αποτελέσει ορόσημο στην ομαλοποίηση της πολιτικής κατάστασης, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών μετά τις εκλογές.

    "Η διατήρηση και η περαιτέρω ενίσχυση των αναγκαίων συνθηκών για την εξασφάλιση της διενέργειας δημοκρατικών εκλογών και την πλήρη συμμόρφωση όλων των μερών με τα εκλογικά αποτελέσματα θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες τους", επισήμανε ο Προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "στο πλαίσιο αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρεί ιδιαίτερης σπουδαιότητας τη συμφωνία μεταξύ της Βοσνιακής και Βοσνιακής- Κροατικής ηγεσίας στο Μοστάρ- που διευκολύνθηκε από την εκεί διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξασφαλίζει την συνεργασία Βοσνίας- Κροατία για μια ενοποιημένη διοίκηση της πόλης του Μοστάρ, βάσει των αποτελεσμάτων της 30/6/96".

    "Η καθυστέρηση μεταβίβασης οικονομικών πόρων και πολιτικών εξουσιών στην Ομοσπονδία Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, δημιουργεί κινδύνους για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Ντεϊτον και την άλλη ειρηνευτική διαδικασία", συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να καταλήξει: "Το Συμβούλιο Ασφαλείας ανησυχεί βαθιά για την μη εφαρμογή από όλα τα μέρη των βασικών αρχών προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επιστροφή των προσφύγων".

    [24] ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Με τον πιό κατηγορηματικό τρόπο, ανώτατα στελέχη των Βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων, διέψευσαν τις πληροφορίες, που έντονα κυκλοφόρησαν το τελευταίο διάστημα περί επικείμενου στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Βουλγαρία. Οι φήμες αυτές, που σύμφωνα με κατηγορίες της κυβέρνησης έχουν προέλευση από τους αντιπολιτευόμενους κύκλους, εντάθηκαν το τελευταίο διάστημα, λόγω και της άθλιας κατάστασης στην οποία βρίσκεται η βουλγαρική οικονομία.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο στρατηγός Τσβετάν Τοτομίρωφ, αρχηγός ΓΕΕΘΑ των Βουλγαρικών Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν κατηγορηματικός: "Για στρατιωτικό πραξικόπημα στην Βουλγαρία είναι αδιανόητο να γίνεται λόγος. Ο στρατός της χώρας αποτελεί αποπολιτικοποιημένο θεσμό, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν είναι δυνατό να αναμειγνύεται στην πολιτική ζωή της χώρας. κύρια ασχολία μας είναι η σωστή εκπαίδευση και η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον βουλγαρικό στρατό.

    Δεν έχουμε καμία απολύτως πρόθεση να συμμετέχουμε σε κανενός είδους πραξικοπήματα. Κατά τη συνάντηση που είχαμε πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό Ζαν Βίντενοφ και με τους αξιωματικούς του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου στην "Τσαράλιτσα" και για την οποία υπήρξε πλήθος δημοσιευμάτων στον Τύπο, δεν έγινε καμία απολύτως αναφορά για ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος,στην χώρα".

    Με τη σειρά του ο υποστράτηγος Ζαχ. Ιλίεφ, υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, δήλωσε: "Κάθε είδους φήμες για την συμμετοχή του βουλγαρικού στρατού σε πραξικόπημα αποτελούν επικίνδυνα σενάρια. Ο βουλγαρικός στρατός έχει αυστηρά καθορισμένες υποχρεώσεις από το Σύνταγμα και τον νόμο για τις Ένοπλες Δυνάμεις".

    Για το ίδιο θέμα ο υποστράτηγος Γκ. Τόνεφ, αρχηγός του στρατού ξηράς είπε: "Στρατιωτικό πραξικόπημα; Η ανάμειξη του στρατού σε οιοδήποτε πολιτικό τυχοδιωκτισμό θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την χώρα. Κάτι παρόμοιο είναι αδύνατο να συμβεί". Ενώ ο Υφυπουργός Αμυνας Δημ. Μίτκωφ παρατήρησε:"Οι φήμες για την συμμετοχή και διοργάνωση στρατιωτικού πραξικοπήματος από το Υπουργείο Αμυνας ή την κυβέρνηση είναι τουλάχιστον ανυπόστατες".

    Τέλος ο απόστρατος στρατηγός Ντόμπρι Ντζούρωφ, πρώην Υπουργός Αμυνας σημείωσε:"Ο στρατός και οι Ένοπλες Δυνάμεις απέδειξαν την πίστη τους στην Δημοκρατία, παρά τις κάθε είδους προβοκάτσιες, οι Ένοπλες Δυνάμεις παρέμειναν πιστές έναντι των εθνικών συμφερόντων της χώρας. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει Ανώτερος αξιωματικός, ο οποίος θα είχε την πρόθεση να εμπλακεί σε πολιτικούς τυχοδιωκτισμούς".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 9 August 1996 - 13:50:29