Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 27 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (11/07/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 11 Ιουλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΕ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΟ

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

  • [04] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ 6ο ΣΤΟΛΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [05] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΒΑΤΟΥΜ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

  • [06] ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [07] ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΕ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [09] ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ Β.ΙΡΑΚ- ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ν.ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ

  • [10] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ Η Μ. ΟΛΜΠΡΑΙΤ

  • [11] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΧΑΝΕΪ ΚΑΙ ΧΑΝ

  • [12] ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΕΔ-ΑΔΗΣΟΚ

  • [13] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [14] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΞΙΑΣ 100 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

  • [15] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [16] ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΠΓΔΜ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΣΚΟΠΙΑΝΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Επαναλαμβάνονται σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνων, στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα του μεσολαβητή του ΟΗΕ Σάϊρους Βανς, οι ελληνοσκοπιανές συνομιλιες για την διευθετηση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως προβλέπεται από την ενδιάμεση συμφωνία που υπεγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Μέχρι στιγμής καμια επίσημη δήλωση δεν υπήρξε από την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων για τη νέα ελληνοσκοπιανή συνάντηση ενώ τα μέσα ενημερωσης κάνουν λόγο για "συναντηση ρουτίνας" και αρκούνται στην αναδημοσίευση από τον ελληνικό τύπο.

    Διπλωματικοί κυκλοι στην έδρα των Ηνωμένων Εθνων εκτιμουν ότι δεν αναμένονται θεαματικά αποτελεσματα από τη συνάντηση των εκπροσωπων των δυο χωρών, πρέσβεων Χρηστου Ζαχαράκη και Ιβαν Τόσεφσκι καθώς οι δύο πλευρές προσέρχονται στις συνομιλίες με τις γνωστές τους θέσεις Επισήμαναν δε το γεγονός ότι η σκηρότερη στάση που επιδεικνύει τον τελευταίο καιρό στο θέμα της ονομασίας η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις.

    [02] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΣΕ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΟ

    "Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί οποιονδήποτε περιορισμό της ελληνικής κυριαρχίας σε δικό της χώρο" τόνισε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι πλοία του αμερικανικού στόλου παίζουν το ρόλο διαιτητή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο.

    Για το θέμα ο κ. Αρσένης δήλωσε ότι "δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα, ούτε και συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για αυτό το θέμα". Διευκρίνισε δε ότι "πέρσι τον Φεβρουάριο ανεπίσημα είχαν γίνει κάποιες προτάσεις από την Αμερικανική πλευρά για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία εμείς δεν αποδεχτήκαμε και ούτε καν συζητήσαμε".

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΙΡΛΑΝΔΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ

    Η ελληνική κυβέρνηση επιφυλάσσεται να λάβει τις αποφάσεις της μετά τις επαφές που θα έχει στην Αθήνα ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών, Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών, Ντίκ Σπρίνγκ, δήλωσε ο Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, και κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

    Ο κ.Ρέππας σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της λεγόμενης συμβιβαστικής πρότασης της Ιρλανδικής Προεδρίας, για άρση του ελληνικού ''βέτο'' που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα ''MEDA''.

    [04] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ 6ο ΣΤΟΛΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    ''Δεν υπάρχει αίτημα για παραμονή του 6ου στόλου στις υπό αμφισβήτηση, από τουρκικής πλευράς, περιοχές του Αιγαίου, αλλά ούτε και έχει γίνει συζήτηση μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής γαι το θέμα αυτό''.

    Την κατηγορηματική αυτή δήλωση έκανε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης, αναφερόμενος σε σχετικό δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας.

    Ο κ.Αρσένης διευκρίνησε, ωστόσο, ''ότι πέρυσι το Φεβρουάριο, ανεπίσημα είχαν γίνει κάποιες προτάσεις από αμερικανικής πλευράς για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία, όπως είπε, δεν αποδεχτήκαμε ούτε και συζητήσαμε''.

    [05] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΒΑΤΟΥΜ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

    Διήμερο συνέδριο από 16 εως τις 17 Αυγούστου, με πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Βατούμ της Γεωργίας έχει προγραμματίσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, σε συνεργασία με τις Ελληνικές Κοινότητες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και τον Οργανισμό "Θεσσαλονίκη- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997". Σκοπός του συνεδρίου είναι το αντάμωμα όπου γης Ποντίων και η σύσφιξη των μεταξύ τους δεσμών.

    "Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι όλων των ποντιακών σωματείων της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και 100 εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων από την Ελλάδα", επεσήμανε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Παντελής Σοφιανός, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της αποστολής και πρόσθεσε "η αποστολή θα ξεκινήσει από ττην Ελλάδα στις 13 Αυγούστου με προορισμό αρχικά την Τραπεζούντα. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την Μονή Σουμελά και την περιοχή της Τόγιας, ενώ στις 15 Αυγούστου θα αναχωρήσουμε για το Βατούμ".

    [06] ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Σχέδιο συντονισμού του Απόδημου Ελληνισμού για την προώθηση των ελληνικών εθνικών θεμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο θα παρουσιάσουν κατά το επόμενο τριήμερο στους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης τα μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ, που βρίσκονται από το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη για τη δεύτερη συνεδρίασή τους, η οποία θα ολοκληρωθεί το απόγευμα της Κυριακής. Παρόντες κατά τις εργασίες της συνεδρίασης θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιώργος Ρωμαίος, ο οποίος αναμένεται στη Θεσσαλονίκη αύριο το μεσημέρι, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Πανούσης, ενώ συναντήσεις θα έχουν τα μέλη του Προεδρείου και με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο.

    Στα βασικά σημεία του σχεδίου, όπως δήλωσε στο ΜΠΕ κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Αντριου Αθενς, περιλαμβάνεται η άσκηση έντονων πιέσεων προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον. Σχολιάζοντας, δε, την απάντηση του Αμερικανού Προέδρου σε επιστολή του ιδίου, του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία, Αντυ Μανάτου και του Προέδρου της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Φίλιπ Κρίστοφερ, σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, ο κ.Αθενς την χαρακτήρισε "πολύ καλή".

    Σημειώνεται ότι στην επιστολή αυτή ο κ.Κλίντον τονίζει ότι "μια συμπλοκή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα αποτελέσει μεγάλη τραγωδία και για τις δύο χώρες" και υπενθυμίζει ότι "οι ΗΠΑ upostgq_foum την παραπομπή του θέματος των Ιμια και άλλων προβλημάτων στο Αιγαίο, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και ότι θα πρέπει να επιλυθούν χωρίς την απειλή χρήσης βίας, με πλήρη σεβασμό προς την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες." Αναφερόμενος, δε, στο "θέμα" της Γαύδου χαρακτηρίζει ανάρμοστη την αμφισβήτηση των Τούρκων αξιωματούχων και παρατηρεί ότι οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει δημοσίως ότι η Γαύδος είναι ελληνική περιοχή, ενώ σχετικά με το Κυπριακό ο Αμερικανός Πρόεδρος επανέλαβε πως έχει δεσμευτεί προσωπικά να βοηθήσει στην αναζήτηση λύσης και για το σκοπό αυτό θα επισκεφθεί την περιοχή στις αρχές Ιουλίου, ο Ειδικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Μπίτι.

    Εδρα εφαρμογής του σχεδίου συντονισμού, σύμφωνα με τον κ.Αθενς, θα είναι τα γραφεία του ΣΑΕ στην Ουάσιγκτον, όπου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τρεις συνεδριάσεις, ενώ σημαντικό ρόλο προγραμματίζεται να διαδραματίσει ο Ελληνισμός του Καναδά και σε αμέσως επόμενη φάση της Ευρώπης και της Αυστραλίας, δεδομένης της επικείμενης αναγόρευσης της χώρας σε μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    "Εχουμε καλά νέα. Δεν είναι πια μόνο θεωρία ότι ο Ελληνισμός σε ολόκληρη τη γη μιλάει με μια φωνή. Εχουμε κάνει πολλά πράγματα και υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, σύμφωνα με τον οποίο το σχέδιο θα είναι σε θέση να εφαρμοστεί σε χρονικό διάστημα τριών μηνών.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του το Προεδρείο του ΣΑΕ θα ασχοληθεί επίσης με λειτουργικά και οργανωτικά θέματα του Συμβουλίου και με την εκτίμηση των συμπερασμάτων των πρώτων οργανωτικών συνεδρίων των τεσσάρων Περιφερειακών ΣΑΕ (Αμερικής, Αυστραλίας, Ασίας-Αφρικής και Ευρώπης).

    [07] ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΕ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

    Για πρώτη φορά στην χώρα μας πρόκειται να πραγματοποιηθεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το "ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ" (Πρόγραμμα "Μακεδονίας- Θράκης" και "Ηπείρου-Ιονίων Νήσων"), από 16 εως τις 30 Ιουλίου, που αφορά στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε νέους Απόδημους Ελληνες.

    Οι νέοι θα προέρχονται στην πλειοψηφία τους από χώρες όπως ο Καναδάς, ΗΠΑ αλλά και από τη Δανία, Γεωργία, Ολλανδία, Μεξικό, Βέλγιο, Αυστρία, Ουκρανία, Ρωσία, Γερμανία, Σουηδία, Συρία, Ιορδανία και Αίγυπτο.

    Τη χρηματοδότηση του προγράμματος έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και θα πραγματοποιηθεί με την συνεργασία και σύμπραξη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και τεσσάρων Ελληνικών Πανεπιστημίων, του Ιονίου, του Αριστοτελείου, του Δημοκρίτειου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τα μαθήματα θα διεξαχθούν με ευθύνη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας.

    Ως προς τη διδασκαλία το πρόγραμμα "Μακεδονίας-Θράκης" περιλαμβάνει 15 ώρες μαθημάτων Νέας Ελληνικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άλλες 15 στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ενώ στο πρόγραμμα "Ηπείρου-Ιονίων Νήσων" pq|jeitai να πραγματοποιηθούν 15 ώρες στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες 15 αντίστοιχα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

    Το διδακτικό προσωπικό θα αποτελείται τόσο από μέλη του Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας, όσο και μέλη τοπικών πανεπιστημίων. Πέρα απο τη γλωσσική διδασκαλία θα γίνουν και εννέα διαλέξεις.

    Μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα θα γίνει αξιολόγηση των συμμετεχόντων με βάση ερωτηματολόγιο και τα αποτελέσματα θα δοθούν στη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού και θα τους χορηγηθεί ειδικό πιστοποιητικό παρακολούθησης των μαθημάτων.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας αν και παραμένει στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, εν τούτοις δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας. Σύμφωνα πάντως με έγκυρες πηγές "υπάρχει περίπτωση, κάποιες χώρες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να λάβουν το λόγο και να εκφράσουν την πολιτική τους θέση στο θέμα σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας".

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ακόμα ότι το Συμβούλιο Σύνδεσης διεγράφη από την ημερήσια διάταξη μετά από συζήτηση της Ιρλανδικής Προεδρίας με τη νομική υπηρεσία του Συμβουλίου.

    Εν τω μεταξύ, έρχεται αύριο στην Αθήνα, όπου θα έχει το πρωί συνομιλίες με τον Θεόδωρο Πάγκαλο ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών Ντίκ Σπρίγκ, προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οπως τόνισε ο κ. Μπίκας, υπάρχει μια προσπάθεια από την Ιρλανδική Προεδρία να βρεθεί λύση στην κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας μέσα από το πρόγραμμα "MEDΑ".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ερώτηση σχετικά με το δημοσίευμα αθηναϊκήςεφημερίδας, το οποίο κάνει λόγο για μόνιμη παρουσία του 6ου στόλου στο Αιγαίο σε ρόλο επιτηρητή, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών απάντησε ότι τέτοιο θέμα δεν συζητήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Πήτερ Ταρνόφ.

    [09] ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ Β.ΙΡΑΚ- ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ν.ΕΡΜΠΑΚΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΣ

    Για την στρατιωτική επιχείρηση κατά των Κούρδων, που άρχισε χτες η Τουρκία στο Βόρειο Ιράκ, και το θέμα της πολυεθνικής δύναμης ενημέρωσε τον νέο ισλαμιστή πρωθυπουργό, Νετζμετίν Ερμπακάν, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού, Ισμαήλ Χακκί Καρανταγί.

    Η συνάντηση Καρανταγί-Ερμπακάν είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πριν την ανάληψη της εξουσίας από τους ισλαμιστές κυκλοφόρησαν φήμες ότι ο στρατός θα προβεί σε πραξικοπήματα για να εμποδίσει τον Ερμπακάν να έρθει στην εξουσία. Ο ίδιος ο κ Καρανταγί σε δήλωση που έκανε αμέσως μετά την συνάντηση τόνισε ότι g επίσκεψη ήταν εθιμοτυπική και έγινε για να συγχαρεί τον πρωθυπουργό, τον οποίο και ενημέρωσε σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις.

    Αργότερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού επισκέφτηκε και τον υπουργό Αμυνας Τουρχάν Ταγίαν προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του.

    [10] ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ Η Μ. ΟΛΜΠΡΑΙΤ

    Η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Μαντλίν Ολμπράιτ κατά την επίσκεψη της στην Κύπρο την ερχόμενη βδομάδα , θα παρουσιάσει στις δύο πλευρές συγκεκριμένες αμερικανικές προτάσεις για την άρση του σημερινού αδιεξόδου και την προώθηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

    Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος του Στεϊτ Ντηπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς , που χαρακτήρισε την πρόσφατη των προέδρων Κλίντον και Κληρίδη "πολύ θετική και ενθαρρυντική" προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό "οι πρέσβεις Ολμπράιτ και Μπίτι θα επιχειρήσουν να εισαγάγουν στο ζήτημα της Κύπρου μερικές ιδέες για να προσπαθήσουν να λύσουν το διπλωματικό αυτό πρόβλημα που υπάρχει πάνω από είκοσι χρόνια".

    "Δεν γνωρίζω, συνέχισε ο κ. Μπέρνς ,εάν θα παρουσιάσει ένα επίσημο δημόσιο διπλωματικό σχέδιο αλλά σίγουρα δεν πηγαίνει εκεί για τουρισμό αλλά για να προσπαθήσει να πετύχει πρόοδο στο Κυπριακό".

    Αφού επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια "διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία στην Κύπρο " ο εκπρόσωπος του Στεϊτ Ντηπάρτμεντ προέβη σε μια ακόμη δήλωση λέγοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν "την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία", αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η επίλυση του προβλήματος θα πρέπει να προϋπάρξει της έντασης της χώρας στην Ε.Ε.

    [11] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΧΑΝΕΪ ΚΑΙ ΧΑΝ

    Δεν υπάρχει διαφορά στην προσέγγιση λύσης του κυπριακού μεταξύ του αντιπροσώπου της Βρετανίας Σέρ Ντέιβιντ Χάνεϊ και του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Χάν Σούνγκ Τζιού.

    Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μετά την επίδοση σήμερα των διαπιστευτηρίων του νέου Αμερικανού Πρέσβη στην Κύπρο Κένεθ Μπρίλ, με τον οποίο είχε και συνάντηση. Υπογράμμισε ότι ο κ.Χάν "δε μίλησε για ενδιάμεση λύση αλλά σταδιακή προσέγγιση και όχι σταδιακή λύση".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναφορά του κ.Χάν σε μικρό και μεγάλο πακέτο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό αναφέρεται στα βασικά και τα ευρύτερα θέματα του κυπριακού. "Εμείς οι ίδιοι ζητούμε πέντε θέματα να αποτελέσουν πακέτο για να συζητήσουμε" είπε.

    Κληθείς να απαντήσει αν βλέπει προοπτικές για άρση του διεξόδου στο κυπριακό μέσα στο 1996, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "τόσο οι Αμερικάνοι όσο και οι Βρετανοί δείχνουν emdiav]qom το οποίο δεν είναι μόνο τυπικό αλλά φαίνεται ότι θα είναι ουσιαστικό υπό την έννοια ότι θα συντονίσουν προσπάθειες για να δούν αν μπορεί να βρεθεί λύση μέσα στην χρονική περίοδο των επόμενων 18 μηνών".

    Εξάλλου, ο κ.Κληρίδης είπε ότι δεν αισθάνθηκε καμία πίεση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά κατά τις συναντήσεις και επαφές του με τους ξένους διπλωμάτες, σημειώνοντας όμως ότι "σε κάποιο στάδιο ασφαλώς θα ασκηθεί κάποια πίεση".

    "Αυτό που διαπίστωσα", πρόσθεσε, "και το οποίο παρατήρησε και ο Αμερικανός πρέσβης είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου υπάρχουν τόσοι πολλοί οι οποίοι ενδιαφέρονται να προωθήσουν λύση για το κυπριακό".

    [12] ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΕΔ-ΑΔΗΣΟΚ

    Νέο πολιτικό σχήμα στο χώρο του κέντρου, δημιουργείται από τη συνένωση των κομμάτων ΚΕΔ του πρώην Προέδρου της Κύπρου Γιώργου Βασιλείου και του ΑΔΗΣΟΚ. Το νέο πολιτικό σχήμα θα έχει νέο όνομα, πρόγραμμα, έμβλημα και καταστατικό.

    Για την Προεδρία του νέου κόμματος προορίζεται ο Γιώργος Βασιλείου, ενώ για την αντιπροεδρία ο τέως Πρόεδρος του ΑΔΗΣΟΚ Μιχάλης Παπαπέτρου. Το πολιτικό σχήμα θα αναπτυχθεί το φθινόπωρο.

    [13] ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Συνεχίζουν τις προκλήσεις τους οι Τούρκοι. Χθες σφαίρα που ρίχθηκε από την κατεχόμενη Λευκωσία, έσπασε το τζάμι ενός μικρού ξενοδοχείου που βρίσκεται κοντά στη γραμμή αντιπαράταξης.

    Στο μεταξύ, η Διεθνής Ειρηνευτική Δύναμη ενισχύει τις περιπολίες της στην περιοχή Αγίου Κασσιανού (Λευκωσίας), όπου οι Τούρκοι προβαίνουν τις τελευταίες ημέρες σε συστηματικές προκλήσεις. Τούρκοι στρατιώτες ρίχνουν από τα φυλάκιά τους πέτρες εναντίον κατοικιών Ελληνοκυπρίων με αποτέλεσμα να προκαλούν ζημιές σε σπίτια και σε αυτοκίνητα.

    Τις ζημιές και τις προκλήσεις διαπίστωσαν και οι άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης, που προέβησαν σε παραστάσεις προς τους Τούρκους.

    [14] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΞΙΑΣ 100 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Τανκς , πυροβόλα , φορτηγά και άλλο στρατιωτικό υλικό αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων θέλει να αγοράσει απο τις ΗΠΑ η Ελλάδα προκειμένου να διασφαλίσει την επιχειρησιακή της ετοιμότητα.

    Σε σχετική ενημέρωση του Υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ προς το Κογκρέσο αναφέρεται ότι η εν λόγω πωληση δε θα επηρεάσει δυσμενώς τη στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή αλλα ούτε και τις αμερικανικές προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού μέσου του διαλόγου.

    [15] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ TILOKOCIO ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

    Κωλυσιεργούν τα βαλκανικά σιδηροδρομικά δίκτυα, απέναντι στην πρόταση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (Ο.Σ.Ε.) για την καθιέρωση ενιαίου βαλκανικού τιμολογίου εμπορευματικών μεταφορών. Παρότι οι ελληνικές προτάσεις είναι οικονομικά συμφέρουσες για το σύνολο των δικτύων, προκάλεσαν την αντίδραση των Τούρκων και των Βούλγαρων, με τους οποίους συντάχθηκε -κατόπιν- και η Ρουμανία.

    Κατά συνέπεια, στην 8η σύνοδο της ομάδας γενικών διευθυντών των βαλκανικών σιδηροδρόμων, δεν κατέστη δυνατή η υλοποίηση της ελληνικής επιδίωξης για επέκταση της σχετικής ελληνο-σκοπιανής συμφωνίας σε όλα τα Βαλκάνια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανωτάτων στελεχών του Ο.Σ.Ε. που μετείχαν στη σύνοδο, οι αντιδράσεις δεν εδράζονται σε αμφιβολίες για την οικονομική σκοπιμότητα της ελληνικής πρωτοβουλίας, αλλά ακριβώς στο γεγονός ότι προέρχεται από τη χώρα μας. Πρόκειται -στην ουσία- για ένα παιχνίδι "εξουσίας", με στόχο να μην έχει η Ελλάδα το "πάνω χέρι" στο προτεινόμενο ενιαίο τιμολόγιο.

    Στο μεταξύ, το μεγάλο "θύμα" των παιχνιδιών αυτών, είναι οι βαλκανικές εξαγωγές. Ενδεικτικό της σημασίας ενός ενιαίου τιμολογίου για τις ελληνικές εξαγωγές είναι ότι, αν κάτι τέτοιο καθιερωθεί, τα ευπαθή αγροτικά μας προϊόντα -για παράδειγμα- θα βρίσκονται στη γερμανική αγορά σε 72 μόλις ώρες, αντί 130 σήμερα. Και γενικότερα, όμως, οι ελληνικές εξαγωγές, θα φθάνουν στις παραδοσιακές τους δυτικοευρωπαϊκές αγορές, τόσο φθηνότερα όσο και ταχύτερα. Σχεδόν στο μισό του χρόνου που απαιτείται σήμερα, καθώς κοινό τιμολόγιο σημαίνει και απλούστευση των τελωνειακών διαδικασιών. Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι, αφού γίνουν τελωνειακές διατυπώσεις σε μία χώρα, να θεωρούνται δεδομένες από τις υπόλοιπες και τα εμπορεύματα να διακινιούνται ανεμπόδιστα.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    [16] ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΠΓΔΜ

    Η απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Λιουμπομίρ Φριτσκόφσκι να μη συμμετάσχει στη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών κρατών που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Σόφια έκανε φανερό ότι οι σχέσεις των δυο χωρών απέχουν πολύ από το χαρακτηριστούν φιλικές.

    Επισήμως, η ΠΓΔΜ απείχε από τη διάσκεψη επειδή η Βουλγαρία έκανε σεβαστό το αίτημα της Ελλάδας να γίνει δεκτή με το όνομα με το οποίο είναι καταχωρημένη στον ΟΗΕ και το οποίο χρησιμοποιεί η χώρα αυτή για τις συναλλαγές της με τους διεθνείς οργανισμούς και όχι ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Οσοι γνωρίζουν όμως σε βάθος τις σχέσεις των δυο χωρών ισχυρίζονται ότι αν όμως δεν υπήρχε αυτή η δικαιολογία, τότε θα βρισκόταν κάποια άλλη για να αποφύγουν τη μεταξύ τους επαφή τα δυο μέρη.

    Η ψυχρότητα στις σχέσεις των δυο χωρών ξεκινά από τις αρχές του 1992. Η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τα Σκόπια ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας" στις 16 Ιανουαρίου του 1992 προκαλώντας μάλιστα τη μήνη της ελληνικής πλευράς, ωστόσο στο je_lemo της αναγνώρισης σημείωνε ότι η αναγνώριση αφορούσε μόνον την κρατική οντότητα και σε καμμιά περίπτωση δεν αναγνώριζε την ύπαρξη ούτε "μακεδονικού" έθνους, ούτε "μακεδονικής" γλώσσας. Τα Σκόπια, θεώρησαν ότι η Βουλγαρία με την κίνηση, αντί να στείλει ένα μήνυμα συμπαράστασης και συνεργασίας έκανε με τον πλέον επίσημο τρόπο φανερές τις επιθετικές διαθέσεις της απέναντί τους και έτσι ξεκίνησε η μεταξύ τους διαμάχη.

    Για τη Βουλγαρία ο σλαβικός πληθυσμός της ΠΓΔΜ είναι βουλγαρικής καταγωγής και η γλώσσα τους διάλεκτος της βουλγαρικής, η οποία εμπλουτίστηκε με σερβικά στοιχεία στην εποχή του Τίτο, προκειμένου να αποκτήσει μια φαινομενική αυτοτέλεια. Οι απόψεις αυτές που προωθούνται από τη βουλγαρική επιστημονική κοινότητα είναι αποδεκτές από το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Μάλιστα το εθνικιστικό βουλγαρικό κόμμα VMRO-SMD έχει ως σύνθημά του το "όλοι είμαστε αδέλφια" και θεωρεί ότι ο κύριος υπεύθυνος για τη διαίρεση του βουλγαρικού έθνους ήταν ο Τίτο, ο οποίος επεδίωξε να αποποιηθούν οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ την βουλγαρική ταυτότητά τους.

    Από την πλευρά τους οι ιθύνοντες στην ΠΓΔΜ απορρίπτουν τους βουλγαρικούς ισχυρισμούς, θεωρούν ότι αποτελούν ξεχωριστό έθνος, το "μακεδονικό", με δική του γλώσσα, τη "μακεδονική", που το μόνο κοινό που έχουν με τους Βουλγάρους είναι η σλαβική καταγωγή. Επόμενο είναι να ζητούν να συνδιαλλαγούν με τους Βούλγαρους σε ισότιμη βάση, κάτι που απορρίπτει η βουλγαρική πλευρά.

    Η συνεργασία μεταξύ των δυο κρατών δεν προχωρεί. Εικοσιτρεις συμφωνίες διακρατικής συνεργασίας που έχουν ετοιμάσει ομάδες εμπειρογνωμόνων των δυο χωρών παραμένουν ακόμη ανυπόγραφες διότι οι Βούλγαροι αρνούνται να υπογράψουν τα κείμενα στη "μακεδονική" γλώσσα και οι Σκοπιανοί αρνούνται την υιοθέτηση της αγγλικής γλώσσας στα κείμενα των συμφωνιών.

    Αλλο ζήτημα που προκαλεί ψυχρότητα στις σχέσεις των δυο χωρών είναι το μειονοτικό. Η Βουλγαρία αρνείται επίσημα την ύπαρξη "μακεδονικής" εθνότητας στο έδαφός της και τα δελτία απογραφής πληθυσμού του 1992 δεν συμπεριλάμβαναν τους "Μακεδόνες" στις εθνικές μειονότητες που ζούσαν στο έδαφός της. Αντίθετα οι αρχές της ΠΓΔΜ ισχυρίζονται ότι το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού του Πιρίν είναι "Μακεδόνες". Μάλιστα υποστήριξαν τη δημιουργία μιας οργάνωσης στη Βουλγαρία της ΟΜΟ-Ιλιντεν, που έχει στόχους την αναγνώριση από το βουλγαρικό κράτος της ιδιαίτερης ταυτότητας των κατοίκων του Πιρίν και της ελεύθερης χρήσης της "μακεδονικής" γλώσσας. Οι βουλγαρικές αρχές απαγόρευσαν από την αρχή τις δραστηριότητες της οργάνωσης και απελαύνουν κατά καιρούς όσους διπλωμάτες της ΠΓΔΜ προσπαθούν να ενισχύσουν την ΟΜΟ-Ιλιντεν.

    Ομοίως η ΠΓΔΜ προσπαθεί να αποσιωπήσει την ύπαρξη Βουλγάρων στο έδαφός της. Η επίσημη απογραφή πληθυσμού του 1991 αναφέρει την ύπαρξη μόνον 1370 Βουλγάρων. Φυσικά η βουλγαρική πλευρά θεωρεί ότι τα άτομα με βουλγαρική εθνική συνείδηση στην ΠΓΔΜ είναι πολύ περισσότερα και ζητά την προστασία των δικαιωμάτων τους. Μάλιστα ο Βούλγαρος Υπουργός Εξωτερικών, Γκιόργκι Πιρίνσκι, προέβη σε έντονο διάβημα προς τα Σκόπια διαμαρτυρόμενος ότι με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας κατά του Γκλιγκόρωφ καταπιέζονταν φανερά όσοι δήλωναν Βούλγαροι στην ΠΓΔΜ.

    Πέρα όμως από τα προβλήματα αυτά υπάρχουν και άλλοι λόγοι που εμποδίζουν τη βελτίωση των σχέσεων των δυο κρατών. Η ΠΓΔΜ φοβάται |ti ενδεχόμενη προσέγγιση με τη Βουλγαρία και σύναψη προνομαικών σχέσεων μαζί της μπορεί να επιφέρει την απώλεια της ανεξαρτησίας της είτε με την απορρόφησή της από το βουλγαρικό κράτος, είτε με τη μετατροπή της σε βουλγαρικό προτεκτοράτο.

    Η Βουλγαρία από την πλευρά της θεωρεί ότι η ΠΓΔΜ είναι αδύνατον να επιβιώσει μόνη της στη σημερινή εποχή και θα στραφεί σε αναζήτηση κάποιου ισχυρού πάτρωνα. Λόγω των αντιβουλγαρικών αισθημάτων που διακατέχουν την ηγεσία της χώρας αυτής η ΠΓΔΜ θα στραφεί είτε προς την Τουρκία, είτε προς τη Σερβία, χώρες που διατηρούσαν ή διατηρούν κάτω από μια επιφανειακή φιλία σχέσεις αντιπαλότητας και ανταγωνιστικότητας με τη Βουλγαρία στην περιοχή, άρα θα αποτελέσει έναν δούρειο ίππο εναντίον της.

    Η αντιπαλότητα αυτή μεταφέρεται και στα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης των δυο χωρών και μάλιστα διογκωμένη. Την εβδομάδα που διανύουμε εμφανίστηκαν άρθρα απόστρατων αξιωματικών στις εφημερίδες των δυο χωρών με κατηγορίες για εξάρτιση από τις μεγάλες δυνάμεις. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα εμφανίστηκε ένα άρθρο στη "Νόβα Μακεντόνια" των Σκοπίων που κατήγγειλε ότι οι μονάδες του ρωσικού στρατού που στάθμευαν επί των ημερών του Συμφώνου της Βαρσοβίας στη Βουλγαρίας δεν έφυγαν, αλλά εντάχθηκαν στην υπάρχουσα δομή του βουλγαρικού στρατού, άρα η εξάρτηση της Βουλγαρίας από τη Ρωσία συνεχίζεται αμείωτη. Την επόμενη ημέρα με κύριο άρθρο της η έγκυρη εφημερίδα της Σόφιας "Κόντινεντ" διατύπωνε υπόνοιες σχετικά με τον πραγματικό σκοπό της παραμονής της UNPROFOR στο έδαφος της ΠΓΔΜ.

    Γίνεται επομένως φανερό ότι η βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών δεν πρόκειται να έλθει στο σύντομο μέλλον, λόγω της διαφορετικής αντίληψης για τα σημαντικότερα ζητήματα. Ταυτόχρονα φάνηκε ότι το θέμα της διαμάχης της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα σχετικά με την ονομασία και τη χρήση των συμβόλων δεν ήταν το μόνο πρόβλημά της όπως δήλωναν ο Βαν ντερ Μπρουκ και ο Σιράκ. Η ΠΓΔΜ έχει μια σειρά εσωτερικών και εξωτερικών προβλημάτων για την επίλυση των οποίων χρειάζεται να επιδείξει πνεύμα διαλλαξίας και συνεργασίας, κάτι που δεν έχει κάνει μέχρι τώρα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 11 July 1996 - 13:45:52