Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (08/07/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 8 Ιουλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΠΟ 22- 25 ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

  • [02] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

  • [03] Ο Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

  • [04] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΧΕΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

  • [05] ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1996 ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [06] ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [08] ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

  • [09] ΜΕ 220 ΕΚΑΤ.ΔΡΧ. ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ. ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ, Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ Η ΓΟΥΝΑ.

  • [10] ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΟ Γ΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ

  • [11] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 3.000 ΕΚΘΕΤΕΣ ΣΤΗΝ 61Η Δ.Ε.Θ. Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ.

  • [12] ΤΟΥΣ 38 ΒΑΘΜΟΥΣ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [13] ME TON ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΒΑΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ 25ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

  • [14] ΘEPINA TMHMATA ΣΤΟ ΑΠΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

  • [15] ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ

  • [16] ΑΠΟ 12 ΜΕΧΡΙ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [17] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 1ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [18] ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΝ ΤΗ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [19] "ΑΤΖΑΜΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ" ΚΑΙ "ΓΚΑΦΑΤΖΗ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΤΟΝ Ν.ΕΡΜΠΑΚΑΝ

  • [20] ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ο Ν.ΧΑΝΕΪ

  • [21] ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΚΟΥΤΛΟΥ ΑΤΑΛΕ

  • [22] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [24] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΠΟ 22- 25 ΙΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ

    Το διάστημα μεταξύ 22 και 25 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν από το Υπουργείο Παιδείας οι βαθμοί των υποψηφίων για την εισαγωγή στα Α.Ε.Ι. και τα Τ.Ε.Ι. της χώρας.

    Οι σχετικοί πίνακες θα αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια ενώ οι υποψήφιοι, βάσει των περσινών βάσεων θα είναι σε θέση να υπολογίσουν κατά προσέγγιση αν έχουν εισαχθεί σε κάποια σχολή. Οι φετινές βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων στα Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας θα ανακοινωθούν γύρω στα τέλη Αυγούστου.

    [02] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

    Με τους οικονομικούς υπουργούς θα συναντηθεί αύριο ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και αναμένεται να αποφασιστούν μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας, με στόχο την κατάρτιση αξιόπιστου προϋπολογισμού για το 1997.

    Μεταξύ των μέτρων προβλέπεται πάγωμα των συντελεστών έμμεσης φορολογίας, μείωση των πρωτογενών κρατικών δαπανών, συγχώνευση ή κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών και ιδιωτικοποιήσεις τραπεζών. Μελετάται επίσης μείωση των προσλήψεων στο δημόσιο οι οποίες δεν θα ξεπερνούν ετησίως το 30% των αποχωρήσεων.

    [03] Ο Α.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    Η πορεία της οικονομίας της χώρας και η κατάσταση των οικονομικών μεγεθών αποτέλεσαν το αντικείμενο συνεργασίας που είχαν το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό και κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1996.

    Ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ήδη συντάσσεται το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τα συγκεκριμένα αναγκαία μέτρα περικοπής των δημοσίων δαπανών και γνωστοποίησε ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από το Υπουργείο η σύνταξη του νομοσχεδίου για τις φοροαπαλλαγές.

    [04] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΧΕΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ DIJAIOSUMGS

    Tg βασική προγραμματική θέση της κυβέρνησης ότι στόχος της είναι η ταχεία απονομή της δικαιοσύνης και το ξεπέρασμα της δικαστικής γραφειοκρατίας που ταλαιπωρεί πολλούς Έλληνες πολίτες επισήμανε στη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του ιδίου, του πρωθυπουργού του νέου Προέδρου του Αρείου Πάγου Στέφανου Ματθία και του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Παναγιώτη Δημόπουλου.

    "Η κυβέρνηση θα λειτουργήσει ως θεσμικός εγγυητής της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης" είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε στην νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου τα κριτήρια με βάση τα οποία το Υπουργικό Συμβούλιο τους επέλεξε.

    [05] ΜΕΣΑ ΣΤΟ 1996 ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Την Κύπρο πρόκειται να επισκεφθεί μέσα στο 1996 ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, τονίζοντας ότι η επίσκεψη εξαρτάται από το πρόγραμμα των δύο ηγετών και ότι δεν έχει καθορισθεί ακριβής ημερομηνία.

    ''Ο Πρόεδρος της Κύπρου έχει ανανεώσει την πρόσκλησή του προς τον κ.Σημίτη'' σημείωσε ο κ.Κασουλίδης.

    [06] ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ Η ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Την αισιοδοξία του ότι η Βαλκανική συνεργασία έχει μέλλον, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, αμέσως μετά τη συνάντησή του με το Ρουμάνο ομόλογό του Τεοντόρ Μελεσκάνου, προσθέτοντας ότι κατά τη χθεσινή διαβαλκανική διάσκεψη στη Σόφια, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία είχαν σημαντική συμμετοχή.

    Σχολιάζοντας την υποβαθμισμένη εκπροσώπηση της Τουρκίας, η οποία έστειλε τον Υφυπουργό Εξωτερικών, την απέδωσε στην εσωτερική πολιτική κατάσταση που έχει να αντιμετωπίσει η Τανσού Τσιλέρ.

    Με το Ρουμάνο Υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Πάγκαλος συζήτησε θέματα που αφορούν την πολιτική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία Ελλάδας και Ρουμανίας.

    Ιδιαίτερη έμφαση, δόθηκε στο θέμα της άμεσης ένταξης της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ καθώς και στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Μελεσκάνου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις ξεκάθαρες ελληνικές θέσεις, οι οποίες υποστηρίζουν τις προσπάθειες αυτές, επισημαίνοντας παράλληλα και τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή.

    Ο Ρουμάνος Υπουργός Εξωτερικών,τόνισε ακόμη ότι οι σχέσειςτων δύο χωρών είναι πολύ καλές και υπάρχουν δυνατοτητες για περαιτέρω ανάπτυξη.

    Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και για τη σχέση της Ρουμανίας με τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της πρώην ΕΣΣΔ, ενώ κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε ο κ. Πάγκαλος στο Ρουμάνο ομόλογό του, τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις sto Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι, με αντικείμενο τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, το πολιτικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας υπό τον πρόεδρο του κόμματος Μιλτιάδη Εβερτ.

    [08] ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ

    Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από την ίδρυση του κόμματος της Πολιτικής ΄Ανοιξης. Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή του κόμματος στο Νομό Θεσσαλονίκης με αφορμή την επέτειο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει τη συμβολή του κόμματος στους αγώνες για τη δημοκρατία και τον Ελληνικό λαό.

    Η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή του Νομού κάνει λόγο στην ανακοίνωσή της για τις αντιξοότητες και τα εμπόδια που διαρκώς αντιμετωπίζει το κόμμα της Πολιτικής ΄Ανοιξης από τα διάφορα συμφέροντα που παρεμβάλλονται στον αγώνα του.

    [09] ΜΕ 220 ΕΚΑΤ.ΔΡΧ. ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ. ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ, Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΚΑΙ Η ΓΟΥΝΑ.

    Πλέον των 220 εκατ.δρχ. θα διαθέσει η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, κατά την επόμενη διετία, προκειμένου να υλοποιήσει την περιφερειακή στρατηγική της για την καινοτομία. Η Δυτική Μακεδονία είναι η μοναδική ελληνική περιφέρεια που επελέγη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της κοινοτικής πρωτοβουλίας RIS (Regional Innovation Strategy), στην οποία είχαν ζητήσει να ενταχθούν και άλλες τέσσερις περιφέρειες της χώρας μας.

    Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η δικτύωση της Δυτικής Μακεδονίας με τις περιφέρειες τριών άλλων ευρωπαϊκών χωρών (Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία), προκειμένου να προωθήσουν από κοινού καινοτομικές δράσεις σε κλάδους που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συγκεκριμένες περιοχές. Προς την κατεύθυνση αυτή, η συνεργασία με την Ισπανία θα αφορά κυρίως σε θέματα ενέργειας, με τη Γαλλία στον τουρισμό -ιδιαίτερα δε στην ανάπτυξη ειδικών διασυνοριακών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων- και με τη Γερμανία στα ορυκτά και τη γούνα.

    "Μάλιστα, προτείναμε σε δεύτερη φάση να ενταχθεί στην πρωτοβουλία και η Ρωσία -ευθύς μόλις συνάψει ειδική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση- καθώς αποτελεί ζωτική αγορά της ελληνικής γούνας", επισήμανε στο Μ.Π.Ε. ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας, Θανάσης Σιάτρας. "Καινοτομία, βέβαια, δε σημαίνει - απαραίτητα- κάτι που τώρα εφευρίσκεται. Μπορεί να σημαίνει και την αλλαγή πλεύσης σε συγκεκριμένους τομείς, προς κάποιες κατευθύνσεις ήδη γνωστές, αλλά πολύ διαφορετικές από τις μέχρι σήμερα επιλογές".

    [10] ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΣΤΟ Γ΄ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΩΝ

    Γερμανοί μάνατζερς θα συμμετάσχουν στο 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών που θα πραγματοποιηθεί στη Κομοτηνή από τις 15 ως τις 19 Αυγούστου. Το συνέδριο που πραγματοποιείται ανά διετία έχει στόχο την επαφή με τον απόδημο ελληνισμό, την αναφορά σε ιστορικά και πολιτικά δεδομένα της Θράκης αλλά και τον απολογισμό των προσπαθειών που έχουν γίνει για την περιοχή και θα αρχίσει με προσκύνημα στην Παναγία Κοσμοσώτειρα των Φερών, τόπο που έχει καθιερωθεί ως σημείο θρησκευτικής αναφοράς των απανταχού Θρακών.

    Οπως τόνισε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Κομοτηνής και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Γιώργος Παπαδριέλης, το φετινό συνέδριο θα έχει ένα απολογιστικό χαρακτήρα για το τι ξεκίνησε, ποιοί είναι οι ρυθμοί των διαφόρων εργασιών και έργων υποδομής που έγιναν ή δεν έγιναν. Παράλληλα υπογράμμισε ότι επειδή έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον Γερμανών μάνατζερ για την περιοχή στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα τους αναπτυξιακούς νόμους και τα κινήτρα που παρέχονται στη Θράκη. Στη διάρκεια της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση σε ότι αφορά τη βιομηχανική ανάπτυξη και εξέλιξη της Θράκης.

    [11] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 3.000 ΕΚΘΕΤΕΣ ΣΤΗΝ 61Η Δ.Ε.Θ. Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ.

    Θα ξεπεράσουν τους 3.000 οι εκθέτες της φετινής, 61ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της HELEXPO. Ο εθνικός εκθεσιακός μας φορέας περιμένει πολλά από τις ομαδοποιημένες συμμετοχές, και κυρίως από το ηλεκτρολογικό- ηλεκτρονικό σαλόνι, αλλά και το σαλόνι αυτοκινήτων που διοργανώνονται στο πλαίσιο της γενικής έκθεσης.

    Ηδη, περισσότερες από 70 εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικών ειδών -μεταξύ των οποίων και η Ενωση Κατασκευαστών Φωτιστικών- έχουν δηλώσει συμμετοχή στο ηλεκτρολογικό-ηλεκτρονικό σαλόνι. Η HELEXPO αποφάσισε, μάλιστα, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος, να διαθέσει δύο περίπτερα για το σαλόνι, το 3 και το 17.

    Από την άλλη πλευρά, οκτώ μεγάλες εταιρείες αυτοκινήτων έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή στη γενική έκθεση του Σεπτεμβρίου: MERCEDES BENZ-ΕΛΛΑΣ, NISSAN MOTOR-ΘΕΟΧΑΡΑΚΗΣ, FIAT AUTO HELLAS, ΒΑΚΑΡ (SAAB), ΤΕΧΝΟΚΑΡ (SEAT), DAELLAS (DAEWOO), ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ (ASIA MOTOR), καθώς και η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων.

    Τέλος, ξεχωρίζει η ομαδική συμμετοχή του Συνδέσμου Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών, που παίρνει μέρος για πρώτη φορά και θα καλύψει ολόκληρο τον ημιώροφο του περιπτέρου 15.

    Η 61η Δ.Ε.Θ. -με την οποία ο θεσμός συμπληρώνει 70 χρόνια ιστορίας- θα λειτουργήσει από 7-16 Σεπτεμβρίου.

    [12] ΤΟΥΣ 38 ΒΑΘΜΟΥΣ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Τους 38 βαθμούς θα φθάσει σήμερα ο υδράργυρος στη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας (Σέρρες, Κιλκίς, Δράμα), ενώ από αύριο,σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία, προβλέπεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα.

    Στο μεταξύ ο καύσωνας, πλήττει και σήμερα την κεντρική και νότια Ελλάδα. Οι θερμοκρασίες στο λεκανοπέδιο Αττικής, στη Λαμία, στο Αγρίνιο, στο Άργος αναμένεται να φθάσουν τους 39 και 40 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να βρίσκονται σε ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία της πόλης, οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Υγιεινής και το ΕΚΑΒ με τα 25 ασθενοφόρα, τα οποία διαθέτουν όλα κλιματισμό.

    [13] ME TON ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΑΒΑΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ 25ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

    Μια ξεχωριστή μουσική παράσταση είχε την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό του Φεστιβάλ Ολύμπου, κατά την έναρξη της φετινής 25ης διοργάνωσης του θεσμού. Ο διεθνούς φήμης σολίστ βιολιού, Λεωνίδας Καβάκος, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και ο διευθυντής Ορχήστρας William Boughton αποθεώθηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου από εκατοντάδες θεατές που βρέθηκαν στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου για να παρακολουθήσουν τη συναυλία. Κατά τη διάρκεια αλλά και στο τέλος της εκδήλωσης το κοινό όρθιο επιδοκίμασε τους συντελεστές και χειροκρότησε με θέρμη.

    Η συναυλία αποτέλεσε την πρώτη εκδήλωση του φετινού Φεστιβάλ, ενώ αναμένεται ότι η συνέχεια θα είναι ανάλογη. Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο Θέατρο που ήχησε η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με σόλο βιολί του Λεωνίδα Καβάκου ο Goran Bregovic θα ζωντανέψει τραγούδια από τον "Καιρό των Τσιγγάνων" και το "Underground". To Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας θα παρουσιάσει στον ίδιο χώρο την τραγωδία "Οιδίπους Τύραννος" και το Εθνικό Θέατρο τις "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη.

    Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στο Κάστρο του Πλαταμώνα, όπου θα δώσει συναυλία η Ορχήστρα Δωματίου Αθηνών, ενώ θα παρουσιασθούν παραστάσεις παλαιότερων και σύγχρονων έργων.

    [14] ΘEPINA TMHMATA ΣΤΟ ΑΠΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

    Με σκοπό αφενός την εκμάθηση της νεοελληνικής γλώσσας και αφετέρου την επαφή και την εξοικίωση με τον πολιτισμό τη χώρας μας, ξεκίνησαν από την 1η Ιουλίου τα σεμινάρια του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών. Τα μαθήματα απευθύνονται σε αλλοδαπούς, είτε αρχάριους είτε υπότροφους τμημάτων της νεοελληνικής γλώσσας ξένων πανεπιστημίων.

    Τα σεμινάρια , εκτος από το αμιγώς γλωσσικό μέρος, περιλαμβάνουν και παράλληλες δραστηριότητες που διαφοροποιούνται ανάλογα με το επίπεδο γνώσης και την ιδιότητα των συμμετέχοντων και αφορούν ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, διαλέξεις, παραδοσιακούς χορούς κ.α.

    Οι εγγραφέντες στο Ανοιχτο Μεγάλο Πρόγραμμα του Σχολείου που θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου υπερβαίνουν ήδη τους διακόσιους και η ανταπόκριση των ενδιαφερόμενων κυμαίνεται στα επίπεδα των προηγούμενων χρόνων.

    Το Σχολείο Νεοελληνικής Γλώσσας επιζητεί τη συνδρομή και άλλων φορέων της πόλης για την ευόδωση του έργου του και ήδη έχει jatah]sei στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη '97 πρόταση για ένα διεθνές συνέδριο με θέμα την Ελληνική ως ξένη γλώσσα, που όμως δεν έχει γίνει προς το παρόν αποδεκτή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανταπόκριση άλλων τοπικών φορέων στις εκκλήσεις του Σχολείου δεν είναι πάντα η επιθημητή, σύμφωνα τουλάχιστον με δηλώσεις στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπευθύνων γαι τη λειτουργία του προγράμματος.

    Οσον αφορά το προγραμμα θερινών τμημάτων του Σχολείου, αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλωνένα εκπαιδευτικό σεμινάριο για υπότροφους του Εθνικού Ιδρύματος Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ελλήνων που γνωρίζουν ήδη την ελληνική, το οποίο ξεκίνησε ήδη και θα διαρκέσει έως τις 19 Ιουλίου, καθώς και σεμινάρια για γάλλους φιλολογους, υπότροφους του προγραμματος Lingua.

    [15] ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΡΑΚΗΣ

    Ποινική δίωξη ασκήθηκε σε βάρος δύο καθηγητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, από την εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, για αδικήματα σχετικά με την υπηρεσία τους.

    Συγκεκριμένα, ασκήθηκε δίωξη εναντίον καθηγητή του Τμήματος Νηπιαγωγών του Δημοκριτείου για παράβαση καθήκοντος και παράβαση του νόμου 2083/1992 περί "πλημμελούς εκτέλεσης καθηκόντων", γιατί παράλληλα εκτελούσε καθήκοντα και σε πανεπιστημιακή σχολή της Φρανκφούρτης.

    Ποινικά διώκεται και ένας επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ίδιου πανεπιστημίου, γιατί επιδίωξε να διοριστεί ως γιατρός στο Κέντρο Υγείας Σουφλίου, πράγμα που αποτελεί ασυμβίβαστο με τη θέση του ως καθηγητή στο δημόσιο. Ο συγκεκριμένος καθηγητής κατηγορείται για παράβαση του άρθρου 22 του νόμου 1599/1986 περί "υποβολής ψευδούς υπευθύνου δηλώσεως".

    Οι δύο αυτές δικογραφίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί και βρίσκονται στα χέρια του εισαγγελέα, προκειμένου να ορισθεί δικάσιμος.

    [16] ΑΠΟ 12 ΜΕΧΡΙ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Από 12 μέχρι 14 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η δεύτερη συνεδρίαση του Προεδρείου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

    Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιώργος Ρωμαίος, ο οποίος αναμένεται στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Πέμπτης.

    Στη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη, τα μέλη του Προεδρείου του ΣΑΕ θα έχουν συναντήσεις με τον υπουργό Μακεδονίας- Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, το νομάρχη και το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ.κ.Κώστα Παπαδόπουλο και Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο.

    [17] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 1ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΣΑΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του πρώτου συνεδρίου Απόδημου Ελληνισμού, περιφέρειας Ευρώπης. Θα πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις οκτώ Επιτροπών που μελετούν διάφορα θέματα peqikalbamol]mym των εθνικών προβλημάτων.

    Το πρωί το προεδρείο του Απόδημου Ελληνισμού και η επιτροπή για εθνικά θέματα επισκέφθηκαν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς.

    Στο μεταξύ το συνέδριο αποφάσισε τη σύσταση 9μελούς οργάνου το οποίο θα συντονίζει τις ενέργειες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Περιφέρειας Ευρώπης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [18] ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΝ ΤΗ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Οι ισλαμιστές στην Τουρκία κατέχουν πλέον την εξουσία έχοντας τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της τουρκικής βουλής καθώς στην σημερινή ψηφοφορία έλαβαν 278 ψήφους υπέρ έναντι 265 κατά και ένα λευκό. Στην ψηφοφορία μετείχαν 544 από τους 550 βουλευτές.

    Ετσι δόθηκε τέλος στην αγωνία αλλά και στην ατμόσφαιρα θρίλερ που επικρατούσε τον τελευταίο καιρό στην τουρκική πολιτική σκηνή με τις συνεχείς μετακινήσεις βουλευτών από το ένα κόμμα στο άλλο και τις φήμες για εξαγορά βουλευτών έναντι εκατομμυρίων δολαρίων. Την κυβέρνηση καταψήφισαν τα κόμματα Μητέρας Πατρίδας, Δημοκρατικό Αριστερό και Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό ενώ υπερψήφισε το κόμμα Μεγάλης Ενότητας.

    Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε σε τεταμένη ατμόσφαιρα ενώ αντιδράσεις προκλήθηκαν όταν ο πρώην υπουργός εξωτερικών και βουλευτής του κόμματος Ορθού Δρόμου Εμρέ Γκιονενσάι έδωσε αρνητική ψήφο. Οι βουλευτές του κόμματος του άρχισαν να χτυπούν τα έδρανα και ο πρόεδρος της Βουλής Μουσταφά Καλεμλί αναγκάστηκε να τους ανακαλέσει στη τάξη χρησιμοποιώντας αυστηρό τόνο.

    Μεταξύ των βουλετών του συγκυβερνώντος κόμματος Ορθού Δρόμου που δεν παρέστησαν στην ψηφοφορία ήταν οι Χαϊρι Κοζακτσίογλου, Ντογάν Γκιουρές, λευκό ψήφισε οΤσέφι Καμχί ενώ μεταξύ αυτών που καταψήφισαν την κυβέρνηση ήταν οι Εμρέ Γκιονενσάϊ, Ριφάτ Σερντάρογλου και Τζαβίτ Τσαγλάρ.

    [19] "ΑΤΖΑΜΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ" ΚΑΙ "ΓΚΑΦΑΤΖΗ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ Ο Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΤΟΝ Ν.ΕΡΜΠΑΚΑΝ

    "Φιλοφρονήσεις" αντάλλαξαν στις ομιλίες τους αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην τουρκική Βουλή ο πρωθυπουργός Νετσμετίν Ερμπακάν και ο αρχηγός του κόμματος Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ. "Ο Γιλμάζ αφησε το πουλάκι που κρατούσε στα χέρια του να φύγει" σχολίασε ο πρωθυπουργός, ενώ ο κ Γιλμάζ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό "ατζαμή" και "γκαφατζή".

    Μια νέα περίοδος αρχίζει για την Τουρκία, δήλωσε ο ισλαμιστής πρωθυπουργός παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά την σημερινή ψηφοφορία που του εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.Ο κ Ερμπακάν ευχαρίστησε αυτούς που ψήφισαν υπέρ αλλά και αυτούς που καταψήφισαν την κυβέρνηση λέγοντας πως πιστεύει ότι η αντιπολίτευση θα συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων της χώρας ασκώντας μια εποικοδομητική κριτική. Αναφερόμενος στο πρόσωπο του αρχηγού του κόμματος Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ και στην \qmgsg του να συνεργαστεί είπε ότι άφησε "να φύγει το πουλάκι που κρατούσε στα χέρια του", ενώ αντιθέτως εγκωμίασε την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρχηγό του κόμματος Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλλέρ .

    Ο Μεσούτ Γιλμάζ απαντησέ με αυστηρό τόνο στο ισλαμιστή πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι ξεκίνησε μία πολεμική εναντίον του. "Ο κ Ερμπακάν δεν έχει δικαίωμα να συγχαίρει τη Βουλή. Μπορεί να ευχαριστεί όσους τον ψήφισαν αλλά ο κάθε βουλευτής ψήφισε κατά βούληση ", τόνισε, χαρακτηρίζοντας ως "γκάφα" την ομιλία του πρωθυπουργού, την οποία απέδωσε στην απειρία. "Είναι ένας ατζαμής πρωθυπουργός θεωρώ ότι δεν είπε αυτά που είπε" παρατήρησε ο κ Γιλμάζ.

    [20] ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ο Ν.ΧΑΝΕΪ

    Με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και τον υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη συναντήθηκε σήμερα ο Βρετανός ειδικός αντιπρόσωπος για το κυπριακό Σέρ Ντέηβιντ Χάνεϊ.

    Στη συνάντηση έγινε διεξοδική συζήτηση επί των πέντε βασικών θεμάτων που συνιστούν την ουσία του κυπριακού προβλήματος. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ.Χάνεϊ είπε, ότι δεν θα προβεί σε συγκεκριμένες αναφορές στο περιεχόμενο των συνομιλιών του.

    Ο Βρετανός αξιωματούχος επανέλαβε την άποψη ότι θα ήταν καλύτερα για όλους να βρεθεί μια λύση στο κυπριακό πριν από την ένταξη της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαική Ένωση. Ανέφερε επίσης, ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις επαφές που είχε πρόσφατα στην Αγκυρα.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δολοφονία του Κουτλού Ανταλί ο κ.Χάνεϊ απάντησε ότι "πρέπει να αφεθεί η αστυνομία να φέρει σε πέρας το έργο της".

    [21] ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΚΟΥΤΛΟΥ ΑΤΑΛΕ

    Την ευθύνη για τη δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Αταλέ το Σάββατο στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, ανέλαβε η ακροδεξιά οργάνωση, σύμφωνα με όσα γράφει σήμερα η εφημερίδα "Κιμπρίς".

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα αναφέρει ότι τηλεφώνησε κάποιος άγνωστος στα γραφεία της και δήλωσε ότι εκπροσωπεί την οργάνωση "Τουρκική Ταξιαρχία της Εκδίκησης". "Εμείς φερουμε την ευθύνη για την δολοφονία",δήλωσε ο άγνωστος.

    Ο ηλικίας 61 ετών Κουτλού Αταλέ, σχολιαστής της αριστερής εφημερίδας "Γενί Ντουζέν", πυροβολήθηκε από αγνώστους το βράδυ του Σαββάτου κοντά στο σπίτι του στην κατεχόμενη Λευκωσία. Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, που εκδίδει την "Γενί Ντουζέν", χαρακτήρισε την δολοφονία "πολιτικό έγκλημα".

    Η ακροδεξιά "Τουρκική Ταξιαρχία της Εκδίκησης",είχε πρωτοεμφανιστεί πριν από μερικούς μήνες, μοιράζοντας προκηρύξεις στις εφημερίδες ,με τις οποίες απειλούσε να τιμωρήσει όσους "δεν υπερασπίζονται την υπόθεση των Τούρκων στην Κύπρο".

    [22] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ

    Tη σπουδαιότητα της οικονομικής ανάπτυξης των χωρών τους ώστε να προσεγγίσουν τις οικονομίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογράμμισαν οι ηγέτες των χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στις ομιλίες τους στη διάσκεψη του Παγκοσμιου Οικονομικου Φόρουμ οι εργασίες του οποίου άνοιξαν χθες το βραδυ στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κουτσμα μιλώντας στη χθεσινή σύνοδο όπου εξετάστηκε η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Ρωσία μετά την επανεκλογή του Μπόρις Γιέλτσιν, επισήμανε τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα "νέο τείχος του Βερολίνου" μετά τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, το οποίο, όπως είπε, θα χωρίσει την ευρωπαϊκή ήπειρο στα δύο, και ζήτησε τη θέσπιση ενός οικουμενικού συστήματος ασφαλείας για την Ευρώπη.

    Ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Ιον Ιλιέσκου ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανεκλογή του Γιέλτσιν, άσκησε παράλληλα κριτική στο γεγονός ότι "όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Ρωσίας θέλουν να ξαναδώσουν στη χωρα το καθεστώς της υπερδύναμης".

    Οι εργασίες της διάσκεψης επαναλαμβάνονται σήμερα με συζητήσεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να επιτευχθεί μια διαρκής ανάπτυξη στην περιοχή, για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και τις σχέσεις των πρώην κομμουνιστικών χωρών με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Τις εργασίες της διάσκεψης, παρακολουθούν υπουργοι Οικονομιας, εκπρόσωποι οικονομικών συγκροτημάτων της ανατολικής και δυτικής Ευρώπης και διοικητές Κεντρικών Τραπεζών και αρχηγοι κρατών και κυβερνήσεων από 10 χωρες, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι της Αλβανίας, Βουλγαρίας, της Σλοβενίας και οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, Λετονίας, Ουγγαρίας και της Γιουγκοσλαβίας.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    [23] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

    Με ψήφους 278 υπέρ και 265 κατά υπερψηφίστηκε από την τουρκική Βουλή σήμερα το απόγευμα η κυβέρνηση συνασπισμού του Νετζμεντίν Ερμπακάν και της Τανσού Τσιλέρ. Ο κυβερνητικός συνασπισμός που δημιούργησαν οι δυο πολιτικοί θα προσπαθήσει να δώσει λύση στη μακρόχρονη πολιτική αστάθεια στην οποία έχει εισέλθει η Τουρκία μετά τις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου του 1995 και να αντιμετωπίσουν τα εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα της χώρας.

    Ασχετα από την επιτυχία ή όχι των παραπάνω στόχων το γεγονός και μόνο της ανόδου στην εξουσία του ισλαμικού κόμματος του Ερμπακάν είναι ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνον για την Τουρκία, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο.

    Το ισλαμικό Κόμμα Ευημερίας του Νετζμεντίν Ερμπακάν αποτελεί συνέχεια του ισλαμικού κόμματος Εθνικής Σωτηρίας που έδρασε τη δεκαετία του 1970 με τον ίδιο ηγέτη και ιδεολογία ισλαμική- εθνικιστική. Το κόμμα αυτό είχε τεθεί εκτός νόμου μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς το 1980 και ο Ερμπακάν είχε αποκλειστεί από την ενεργό πολιτική δράση μέχρι το 1987.

    Τότε ο Ερμπακάν ίδρυσε το σημερινό Κόμμα Ευημερίας και εισήλθε εκ νέου στην πολιτική. Το κόμμα αυτό κατόρθωσε να βγει από το περιθώριο και να αναδειχθεί σε κορυφαία πολιτική δύναμη της σημερινής Τουρκίας για δυο λόγους:

    Παρά την αντίθεση των στρατιωτικών το ισλαμικό κίνημα στην Τουρκία κατάφερε να επιβιώσει στη δεκαετία του 1980, και μάλιστα να γίνει αποδεκτό και από μέλη των ανωτέρων τάξεων, τα οποία μέχρι τότε ήταν υπέρμαχοι του κεμαλισμού, του διαχωρισμού της θρησκείας από την πολιτική και κοινωνική ζωή της Τουρκίας. Ετσι άρχισε να αναπτύσσεται μια τάση μέσα στο κυβερνόν κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Τουργκούτ Οζάλ που προσπαθούσε να ενσωματώσει το Ισλάμ στην τοτινή τουρκική κοινωνία. Η τάση αυτή συνάντησε όμως την αντίδραση των εκσυγχρονιστών και των φιλελεύθερων.

    Ο Ερμπακάν κατόρθωσε να εκμεταλλευτεί τη διαμάχη μεταξύ φιλελεύθερων και ισλαμιστών στο Κόμμα της Μητέρας Πατρίδας, να εντάξει στο κόμμα του πολύπειρα στελέχη και να εισπράξει τους ψήφους των οπαδών τους που βρήκαν έναν πολιτικό εκφραστή τους, ο οποίος δεν σχοινοβατούσε μεταξύ των του φιλελευθερισμού και του Κορανίου.

    Ο δεύτερος λόγος ήταν η αλλαγή στην ιδεολογία του Κόμματος Ευημερίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Ερμπακάν, αναλογιζόμενος ίσως και την αντίδραση των στρατιωτικών απέναντι στους ισλαμιστές στην Αλγερία, εγκατέλειψε τον ακραίο ισλαμισμό και υιοθέτησε πιο μετριοπαθείς θέσεις. Απευθύνθηκε κυρίως στο μεγάλο ρεύμα των φτωχών οικογενειών που εγκαταλείπουν τα χωριά τους στα βάθη της Ανατολίας και έρχονται να εγκατασταθούν σε φτωχογειτονιές και σε παραγκουπόλεις στα περίχωρα των μεγάλων αστικών κέντρων της Τουρκίας, σε άτομα δηλαδή που είχαν αποκοπεί από τους πολιτικούς κομματάρχες στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και παράλληλα δεν είχαν καμμιά πολιτική δύναμη στη νέα τους κατοικία. Ο Ερμπακάν υποσχέθηκε στις μάζες αυτές επίλυση των καθημερινών pqobkgl\tym τους, όπως εξασφάλιση εργασίας, στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής και κοινωνικής πρόνοιας και δικαιοσύνης.

    Το αποτέλεσμα ήταν το Κόμμα Ευημερίας να παρουσιάζει συνεχή άνοδο. Από το 7,2% που έλαβε στις εκλογές του 1987, το ποσοστό του ανήλθε σε 17% σε συνεργασία με το εθνικιστικό κόμμα του Αρπασλάν Τουρκές, ενώ τον Δεκέμβριο του 1995 ανήλθε πρώτο κόμμα με ποσοστό 21,2%. Στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σε πολλές πόλεις της Τουρκίας τον περασμένο Ιούνιο το Κόμμα Ευημερίας ξεπέρασε το 33,5% και εξέλεξε την πλειοψηφία των δημάρχων στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

    Ομως ο Ερμπακάν, δεν επρόκειτο να γίνει πρωθυπουργός αν δεν υφίστατο η έχθρα μεταξύ των δυο κεντροδεξιών ηγετών του Γιλμάζ και της Τσιλέρ. Οταν η δεύτερη κατηγορήθηκε για παράνομη διάθεση μυστικών κονδυλίων κατά την πρωθυπουργία της, εγκατέλειψε την κυβέρνηση συνασπισμού του Μεσούτ Γιλμάζ και πρόσφερε την υποστήριξή της στον Ερμπακάν.

    Με την κίνηση αυτή η Τσιλέρ πήρε, όπως φαίνεται την αποσιώπηση του σκανδάλου, ο Ερμπακάν όμως εξασφάλισε πολύ περισσότερα από τις ψήφους των βουλευτών της. Κατ' αρχήν η υποστήριξη της Τσιλέρ, αγαπημένου παιδιού των στρατιωτικών, έφερε και την σιωπηρή αποδοχή από μέρους τους της πρωθυπουργίας Ερμπακάν, γεγονός που κάτω από άλλες συνθήκες θα θεωρούνταν αδιανόητο. Δεύτερον η ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών από την ίδια την Τσιλέρ καθησυχάζει τους φόβους των ΗΠΑ για μια ριζική μεταστροφή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας.

    Από τη νέα κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι θα δώσει μεγαλύτερο βάρος στα εσωτερικά θέματα, όπου θα φροντίσει να καλύψει τις ανάγκες και τις επιδιώξεις των εξαθλιωμένων μαζών, και να επιβάλλει μια συντηρητική στροφή της κοινωνίας παντρεύοντας το Ισλάμ με τον κρατισμό. Δεν αναμένονται αλλαγές στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαική Ενωση και τις ΗΠΑ. Απλά είναι λογικό να περιμένει κανείς μια επιφυλακτικότητα και από τα δυο μέρη μέχρι να δημιουργηθούν οι νέοι δίαυλοι επικοινωνίας.

    Η κυβερνητική αλλαγή στην Τουρκία δεν πρόκειται να επιφέρει αλλαγές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οσοι περιμένουν ότι ο Ερμπακάν θα επιδιώξει βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα ή έστω ότι θα αφοσιωθεί στις εσωτερικές υποθέσεις πλανούνται. Η ανάληψη του Υπουργείου Εξωτερικών από την Τανσού Τσιλέρ θα πρέπει να κάνει πολύ επιφυλακτική την ελληνική πλευρά για κλιμάκωση του επεκτατισμού εναντίον της Ελλάδας. Για τον Ερμπακάν αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση συνασπισμού του Μπουλέντ Ετσεβίτ που σχεδίασε και εκτέλεσε την εισβολή στην Κύπρο.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Monday, 8 July 1996 - 14:52:51