Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (04/07/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 4 Ιουλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

  • [02] Μ.ΕΒΕΡΤ: ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ. ΕΙΝΑΙ ΓΑΛΑΖΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΚΡΙΖΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

  • [03] ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΙ, ΔΗΛΩΣΕ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

  • [04] Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

  • [05] Ο Χ.ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [06] Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

  • [07] ΣΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΒΛΑΧΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ

  • [08] ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΟΣ ΣΤΗΝΟΝΤΑΣ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΠΑΖΛ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] "ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ, ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ", ΤΟΝΙΖΕΙ Ο κ.ΙΑΚΩΒΟΣ

  • [10] ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΕΞΕΛΕΓΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο Μ.ΓΙΕΛΤΣΙΝ

  • [11] Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ FYROM

  • [12] ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΕΚΡΙΝΕ Η Ε.ΦΩΚΑ

  • [13] ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ο Ν. ΧΑΝΕΪ

  • [14] ΜΕΣΑ ΣΕ 18 ΜΗΝΕΣ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, ΓΡΑΦΕΙ Η "ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ"

  • [15] "ΓΚΑΦΑ ΤΟΥ ΕΡΜΠΑΚΑΝ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ " ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ" ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

  • [16] ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ Ο Ρ.ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

  • [17] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

  • [18] ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

  • [19] ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

    Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το μεσημέρι ο Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι και πάλι Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

    "Συζητήσαμε διαδικαστικά θέματα εν΄ όψει της αυριανής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής" δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης. Ερωτηθείς αν θα είναι συνθετικό το Εκτελεστικό Γραφείο που θα εκλεγεί αύριο ο κ. Σκανδαλίδης απάντησε ότι όλοι επιθυμούν στο νέο Εκτελεστικό Γραφείο να εκπροσωπηθούν όλες οι τάσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του κόμματος.

    Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες ο κ. Σημίτης δεν θα κάνει συγκεκριμένη πρόταση για τα νέα μέλη του οργάνου και θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Κώστα Σκανδαλίδη για τη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής.

    [02] Μ.ΕΒΕΡΤ: ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ. ΕΙΝΑΙ ΓΑΛΑΖΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΚΡΙΖΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    "Το Αιγαίο θα παραμείνει Ελληνικό. Το Αιγαίο είναι γαλάζιο. Δεν θα υπάρχουν γκρίζες περιοχές" δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος παραβρέθηκε σε τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου για τους τρεις αξιωματικούς του πολεμικού ναυτικού που σκοτώθηκαν το βράδυ της κρίσης στα Ιμια.

    Το παράδειγμα των τριών αξιωματικών έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις, σημείωσε ο κ. Εβερτ.

    [03] ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΘΟΙ, ΔΗΛΩΣΕ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

    Λίγες μέρες διακοπές με τη σύζυγο του θα περάσει στη Χαλκιδική θα περάσει ο επίτιμος πρόεδρος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος φτάνοντας στις 11 το πρωί στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, προέβλεψε ότι "θα περάσουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι".

    Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την παρέμβαση των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά τη χαρακτήρισε θετική και πρόσθεσε ότι οι χειρισμοί της ελληνικής κυβέρνησης είναι ορθοί.

    Ερωτηθείς αν βλέπει πρόωρες εκλογές αρνήθηκε να απαντήσει.

    [04] Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Την πάγια θέση του για ριζικό επαναπροσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής της χώρας με τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα τη συγκρότηση ενός μετώπου λογικής κατά του εθνικισμού για τη διαμόρφωση σύγχρονης εξωτερικής πολιτικής.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη συσπείρωσης και emeqcopo_gsgr πολιτών ευρύτατου πολιτικού και κοινωνικού φάσματος για την αντιμετώπιση των αντιλήψεων του εθνικισμού, της στρατιωτικής διπλωματίας του ανάδελφου έθνους και της ξενοφοβίας.

    Τόνισε ότι το κύριο πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής είναι οι σχέσεις με την Τουρκία και χαρακτήρισε θετική και επιβεβλημένη την προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μιχάλης Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε παράξενη την εποχή που διανύουμε, στην οποία όπως είπε παρατηρείται σύγχυση μεταξύ εθνικισμού και πατριωτισμού.

    [05] Ο Χ.ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης διοργανώνει απόψε στις 8:30 το βράδυ το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με ομιλητή τον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος Χαρίλαο Φλωράκη.

    Στην ομιλία του ο κ.Φλωράκης θα μεταφέρει το πολιτικό μήνυμα του 15ου συνεδρίου και τις θέσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα των εργαζομένων και της χώρας μετά και τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις.

    [06] Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    Σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης του τουρισμού στην περιοχή της Κασσάνδρας και γενικότερα της Χαλκιδικής αποτελεί το τέταρτο ''Φεστιβάλ Κασσάνδρας'' δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο νομάρχης Χαλκιδικής και πρόεδρος του Φεστιβάλ κ.Β.Βασιλάκης.

    Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεσμού κ.Μουστάκας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εκδηλώσεων διάρκειας δυόμισι μηνών το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου (Εκκλησιάζουσες και Ηλέκτρα) και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου,εκθέσεις θεατρικής φωτογραφίας,κοστουμιού και αφίσας του Κ.Θ.Β.Ε., συναυλίες του Ian Garbarec,του Goran Bregovic,του Δ.Σαββόπουλου,του Δ.Μητροπάνου,του Χ.Νικολόπουλου και άλλων.

    Το Φεστιβάλ Κασσάνδρας χρηματοδοτείται κυρίως από την τοπική και Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση καθώς και από την πολιτεία αλλά και από ιδιωτικές χορηγίες.

    [07] ΣΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΒΛΑΧΩΝ ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ

    Στους Βλάχους εθνικούς ευεργέτες είναι αφιερωμένο το φετινό αντάμωμα που οργανώνει για 13η συνεχή χρονιά η Πανελλήνια Ενωση Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων στο Μέτσοβο στις 5-7 Ιουλίου. Στο αντάμωμα που έχει σαν σκοπό την προβολή των ιστορικών , λαογραφικών και πολιτιστικών στοιχείων αλλά και τη σύσφιξη των δεσμών των Βλάχων με τον υπόλοιπο βλαχόφωνο ελληνισμό της διασποράς μετέχουν 40 σύλλογοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Ο κατάλογος των Βλάχων εθνικών ευεργετών, αυτών που αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά του ελληνισμού και τον στυλοβάτη του σύγχρονου ελληνικού κράτους σε δύσκολους για το Γένος, είναι lajq}r. Απόσταγμα της παρουσίας και της συνεισφοράς τους αποτελεί η παρακάτω διαπίστωση του Γάλλου ιστορικού Victor Berard ο οποίος πριν ακριβώς από 100 χρόνια στο βιβλίο του "Τουρκία και σύγχρονος ελληνισμός 1896" αναφέρει: "Εδώ και 50 χρόνια οι Βλάχοι δούλεψαν μόνο και μόνο για να γίνονται κάθε μέρα περισσότερο Ελληνες και για σκορπίσουν γύρω τους την ελληνική πίστη. Υπήρξαν οι μεγαλύτεροι ευεργέτες τους Γένους. Κληροδότησαν τα πιο όμορφα δώρα , έκτισαν για τον αθηναϊκό λαό τα πιο όμορφα οικοδομήματα, θεμελίωσαν στην Αθήνα τα ομορφότερα φιλανθρωπικά αλλά και εκπαιδευτικά κτίρια του ελληνικού κόσμου".

    Αυτοί με μεγάλοι ευεργέτες δρώντας στα όρια του βόρειου ελληνισμού (Ηπειρο, Μακεδονία, Θράκη) αλλά και έξω από αυτόν (Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βενετία, Σερβία, Ρωσία) συσσώρευσαν περιουσίες μέσω των οποίων βοήθησαν να συγκροτηθεί το νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Οσο ζούσαν έκτισαν έργα στη πρωτεύουσα της μικρής τότε Ελλάδας αλλά και σε όλα τα ελληνικά κέντρα της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και όταν πέθαιναν άφηναν τον πλούτο τους για την συντήρηση των έργων τους.

    Στο πλαίσιο του φετινού ανταμώματαος θα πραγματοποιηθούν δύο ομιλίες με θέμα τη ζωή και τα έργα των Βλάχων εθνικών ευεργετών με ομιλητές τον ζωγράφο και συγγραφέα Γιώργο Πλατάρη και τον καθηγητή Μιχάλη Τρίτο και μία ομιλία της αναπληρώτριας καθηγήτριας του πανεπιστημίου των Ιωαννίνων Βασιλικής Ρόκου με θέμα "Η υφαντική στον ορεινό χώρο". Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου στην πλατεία του Μετσόβου, βλάχικη βραδιά με χορευτικά συγκροτήματα καθώς και παρουσίαση χορευτικών συγκροτημάτων της Πανελλήνιας Ενωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων με τη συμμετοχή Βλάχων της Ελλάδας και της διασποράς .

    [08] ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΟΣ ΣΤΗΝΟΝΤΑΣ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΠΑΖΛ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

    Ρεκόρ Γκίνες φιλοδοξεί να σπάσει, στήνοντας ένα γιγαντιαίο πάζλ με το σήμα της Ολυμπιάδας της Ατλάντα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, ο Παύλος Παυλίδης.

    Η προσπάθεια του κ.Παυλίδη που είναι κάτοικος της πόλης να στήσει το πάζλ το οποίο έχει ύψος 17 μέτρα και πλάτος 8, θα διαρκέσει από τις 12 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ Παυλίδης επιχειρεί να στήσει αυτό το πάζλ. "Ο καιρός στάθηκε εμπόδιο στην προσπάθεια μου να "στήσω" το γιγαντιαίο πάζλ με το το σήμα της Ολυμπιάδας της Ατλάντας και να διεκδικήσω την είσοδό μου στο βιβλίο Gκίνες. Τη νέα μου προσπάθεια την επιχειρώ σήμερα στον ίδιο χώρo δηλαδή στο Ποσειδώνιο. Ελπίζω ότι οι καιρικές συνθήκες αυτή τη φορά δεν θα ματαιώσουν τα σχέδια μου" τονίζει.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] "ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ, ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ", ΤΟΝΙΖΕΙ Ο κ.ΙΑΚΩΒΟΣ

    "Δεν παραιτούμαι από τη ζωή της Χριστιανοσύνης, παραιτούμαι από τη διοίκηση και τη γραφειοκρατεία. Δεν συνταξιοδοτουμαι, θα paqale_my μια ανθρώπινη ύπαρξη αφιερωμένη στο Θεό". Τη δήλωση αυτή έκανε φανερά συγκινημένος, ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ.Ιάκωβος στο τέλος της συναυλίας Βυζαντινής Μουσικής, που δόθηκε στην Επισκοπική Εκκλησία του Αγίου Βαρθολομαίου στο κέντρο του Μανχάταν και η οποία διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Κληρικολαϊκού Συνεδρίου της Εκκλησίας Βορείου και Νοτίου Αμερικής.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.Στυλιανός σε συντομη ομιλία του υπογραμμισε την παγκοσμιότητα της γλώσσας της βυζαντινής μουσικής, τη μαχητικότητα της Ελληνικής Εκκλησίας στην πρώτη γραμμή της χριστιανικής πορείας ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο "αξεπέραστο 60χρονο έργο του αποχωρούντος Αρχιεπισκόπου".

    Ο κ.Ιάκωβος από την πλευρά του απηύθυνε ευχαριστίες για τη συμπαράσταση που του επέδειξαν όλοι κατά την 37χρονη παραμονή του στον Αρχιεπισκοπικο θρόνο ενώ αναφερόμενος στη συναυλία σημείωσε την ομορφιά του χαρακτήρα της εκκλησιαστικής βυζαντινής μουσικής.

    Τους βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ήχους που παρακολούθησε πολυπληθές ακροατήριο ερμήνευσε η Χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών υπό τη διεύθυνση των μαέστρων Σπύρου Περιστέρη και Δημήτρη Φουστέρη. Στον κ.Περιστέρη ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος απένειμε για την προσφορά του το χρυσό μετάλιο του Αποστόλου Παύλου.

    [10] ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΕΞΕΛΕΓΗ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο Μ.ΓΙΕΛΤΣΙΝ

    Για άλλα τέσσερα χρόνια ο Μπόρις Γιέλτσιν επανεξελέγη στη προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με μεγάλη διαφορά έναντι του κομμουνιστή αντιπάλου του Γκενάντι Ζιουγκάνωφ.

    Με καταμετρημένο το 92% των ψήφων ο Γιέλτσιν συγκεντρώνει το 53,55% (36.350.721) ψήφους έναντι 40,55% (27.528.049) του Ζιουγκάνωφ εναντίον και των δύο υποψηφίων τάχτηκαν 3.326.365 ψηφοφόροι ποσοστό 4,90%.

    Οι κομμουνιστές ηγέτες παραδέχτηκαν με μισόλογα την ήττα του Ζιουγκάνωφ, αλλά επανέλαβαν το αίτημα τους για κυβέρνηση συνασπισμού, τονίζοντας ότι το ποσοστό που συγκέντρωσε ο κομμουνιστής υποψήφιος δεν μπορεί να αγνοηθεί.

    Ο 65χρονος Γιέλτσιν κέρδισε στις περισσότερες περιφέρειες της ρωσικής Απω Ανατολής, της Σιβηρίας και στην γενέτειρα περιοχή του, στα Ουράλια. Στην Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη το ποσοστό που εξασφάλισε έφτασε το 70%. Ο Ρώσος Πρόεδρος κέρδισε μάλιστα και ορισμένες περιφέρειες όπου κατά τον πρώτο γύρο είχε αναδειχτεί νικητής ο Ζιουγκάνωφ.

    "Ήταν μια δύσκολη νίκη" δήλωσε ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Γιέλτσιν, Σεργκέι Φιλάτωφ. "Είδαμε όμως ότι οι πολίτες της Ρωσίας δεν είναι μηχανές χωρίς σκέψη, αλλά πολιτισμένες προσωπικότητες", πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του Σοβιετικού Κοινοβουλίου, Ανατόλι Λιουκάνωφ υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα δεν αποτελεί ήττα για τον Ζιουγκάνωφ. "Αυτή δεν ήταν ήττα. Αν είχαμε με το μέρος μας τη δύναμη του Γιέλτσιν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν θα είχαμε ηττηθεί", τόνισε ο Λουκιάνωφ.

    Η δυτική κοινότητα και ο διεθνής επιχειρηματικός κόσμος ανέπνευσαν με ανακούφιση μετά τη νίκη του Γιέλτσιν.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των ρωσικών εκλογών "θρίαμβο της Δημοκρατίας".

    Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε τη νίκη του Γιέλτσιν αλλά διατύπωσε ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του Ρώσου Προέδρου.

    Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Βορειατλαντικής Συνέλευσης -της κοινοβουλευτικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, Σάιμον Λουν τόνισε ότι ο Γιέλτσιν εξασφάλισε τη νίκη γιατί "είναι μια προσωπικότητα με βαρύτητα, ενώ οι αντίπαλοι δεν ήταν".

    Ο υπερεθνικιστής Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι τόνισε ότι το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών έδειξε ότι οι κομμουνιστές έχουν εξαντλήσει τη δύναμη τους και κάλεσε τον Πρόεδρο Γιέλτσιν να "στείλει το Ζιουγκάνωφ πρεσβευτή στην Κούβα".

    [11] Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ FYROM

    Με την ονομασία FYROM Ο Καναδάς αναγνώρισε το κρατος των Σκοπίων, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Lloyd Axworthy.

    Στη σχετική ανακοινωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται ότι "ο Καναδάς αναγνώρισε την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία "Μακεδονίας" (FYROM) υπό το προσωρινό της όνομα και πρότεινε την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών".

    Ο κ.Axworthy δήλωσε ότι "ο Καναδάς θα συνεχίσει να ενισχύει και να δυναμώνει τις σχέσεις του με τα Βαλκάνια, αναφέρεται στην ανακοίνωση. "Βελτιώνοντας τις διμερείς μας σχέσεις με την ΠΓΔΜ εξακολουθούμε να θεωρούμε ως προτεραιότητα την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων", υπογραμμίζεται.

    Στην ανακοινωση γίνεται αναφορά στο θέμα της ονομασίας αυτής της πρώην γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, και σημειώνεται ότι "το θέμα της τελικής ονομασίας της FYROM αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλαδας και την ΠΓΔΜ. Οι δυο χωρες υπέγραψαν ενδιάμεση συμφωνία το Σεπτέμβριο του 1995 στη Νέα Υόρκη με την οποία διευθετήθηκαν αρκετά καλά διμερή θέματα".

    Οσον αφορά τις σχέσεις του Καναδά με τη FYROM αυτές, συμφωνα με την ανακοίνωση του καναδικού υπουργείου, θα καλυπτονται από την καναδική πρεσβεία στο Βελιγράδι.

    Η γνωστοποίηση της αναγνωρισης των Σκοπίων από τον Καναδά, παρόλο που αναμενόταν, προκάλεσε τις αντιδράσεις της ομογένειας αλλα και του ομογενειακου τύπου.

    [12] ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΤΕΚΡΙΝΕ Η Ε.ΦΩΚΑ

    Εντονες αντιδράσεις στην Επιτροπή Προσφύγων και Εγκλωβισμένων της Κυπριακής Βουλής, προκάλεσαν οι χαρακτηρισμοί και οι κατηγορίες της Ελένης Φωκά, εναντίον των μελών της, η οποία δεν είχε προσκληθεί για να παραστεί στην συνεδρίαση της.

    "Επίπλαστο ενδιαφερον για τους εγκλωβισμένους", ήταν μια από τις φράσεις που χρησιμοποίησε η κ. Φωκά, απευθυνόμενη προς την Επιτροπή, ενώ ως "τυράννους" χαρακτήρισε ορισμένους από αυτούς χωρίς, όμως να τους κατονομάσει.

    Οι βουλευτές του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης και Κατερίνα Παντελίδου καθώς και ο βουλευτής του ΕΔΕΚ Δημήτρης Ηλιάδης, επέκριναν τους waqajtgqislo}r που χρησιμοποίησε η Ελένη Φωκά, αλλά ζήτησαν να ληφθεί υπόψη το παράπονο μιας ηρωίδας δασκάλας, η οποία για 22 χρόνια επιμένει και παραμένει στα κατεχόμενα.

    [13] ΜΕ ΤΟΝ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΝ Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ Ο Ν. ΧΑΝΕΪ

    Φθάνει το Σάββατο στη Λευκωσία, ο βρετανός ειδικός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό σέρ Ντεϊβιντ Χανεϊ,ο οποίος θα παραμείνει εκεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

    Ο βρετανός επίσημος θα έχει νέο κύκλο επαφών με τον Πρόεδρο Κληρίδη και το Ραούφ Ντενκτάς, ενώ θα συναντηθεί με αντιπροσωπευτικούς παράγοντες των δύο πλευρών. Ο κ. Χανεϊ είχε επισκεφθεί την Κύπρο και στις αρχές Ιουνίου και είχε σειρά επαφών.

    [14] ΜΕΣΑ ΣΕ 18 ΜΗΝΕΣ Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ, ΓΡΑΦΕΙ Η "ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ"

    Η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" γράφει ότι μέσα στους επόμενους 18 μήνες πρέπει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό.

    Για πρώτη φορά τουρκική εφημερίδα αναφέρεται με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Η εφημερίδα στηρίζει την επιχειρηματολογία της στο γεγονός ότι "τα μηνύματα που φθάνουν στην τουρκική πρωτεύουσα απ΄όλες τις πλευρές συγκλίνουν πρός αυτό το σημείο, ότι πρέπει να υπάρξει λύση πρίν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Η "Τζουμχουριέτ" επικαλείται πληροφορίες απο τη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με τις οποίες, η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη διαμηνύσει στην τουρκική την θέλησή της να βρεθεί λύση στην Κύπρο, μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα.Αναφέρει ακόμη, ότι το ενδιαφέρον αυτό της Μ.βρετανίας καταδεικνύεται με τον διορισμό ώς αντιπροσώπου της κυβέρνησης του Σερ Ντέιβιντ Χάνι, τον οποίο η τουρκική εφημερίδα χαρακτηρίζει "λαμπρό διπλωμάτη". Ο βρετανός διπλωμάτης ,που επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Αγκυρα και είχε συνομιλίες με αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίες κινήθηκαν, σύμφωνα με την εφημερίδα, πρός αυτή την κατεύθυνση.

    Υπενθυμίζει ακόμη, ότι αντιπροσώπους έχουν διορίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ρωσία,που πιέζουν και αυτές για την άμεση επίλυση του θέματος.

    [15] "ΓΚΑΦΑ ΤΟΥ ΕΡΜΠΑΚΑΝ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙ " ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ" ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

    "Πρώτη γκάφα του Ερμπακάν" χαρακτηρίζουν οι τουρκικές εφημερίδες τις δηλώσεις του ισλαμιστή Πρωθυπουργού Νετσμεντίν Ερμπακάν περί "παραβίασης του τουρκικού εναέριου χώρου απο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη".

    Ο ισλαμιστής Πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε μάλιστα υποστηρίξει ότι τα ελληνικά μαχητικά είχαν εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο σε βάθος δέκα μιλλίων.

    Η εφημερίδα "Μιλλιέτ" αναφέρεται στους ισχυρισμούς του Ερμπακάν, παρουσία των Αμερικανών αξιωματούχων, που επισκέπτονταν την Αγκυρα και απαντά η ίδια με τον έυγλωττο τίτλο "πρώτη γκάφα".

    Οπως τονίζει η εφημερίδα, το Γενικό Επιτελείο διευκρίνισε ότι η παραβίαση δεν έγινε απο ελληνικά αεριωθούμενα,αλλά απο "άκατο εφόδου".

    Το γεγονός αυτό φαίνεται να επηρέασε και τους επιτελείς αλλά και τον τουρκικό Τύπο, που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να υποβαθμίσουν τα όσα ειπώθηκαν απο τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

    Στο μεταξύ, οι πρώτες εντυπώσεις απο το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού απο το το Κόμμα Ευημερίας και το Κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ,δεν φαίνεται να είναι ικανοποιητικές και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό.

    Η ισπανική εφημερίδα "Εl Mundo" αναφέρει ότι " ... η ανησυχία επεκτάθηκε τόσο γρήγορα στην τουρκική κοινωνία όσο και στις χώρες της ευφλέκτου αυτής περιοχής του πλανήτη δηλ. το Ισραήλ, το Λίβανο,τη Συρία,το Ιράν και τον Καύκασο..."

    Ο ανταποκριτής της εφημερίδας Μανουέλ Μαρτορέλ επιχειρεί μια σύντομη αναδρομή στην πολιτική σταδιοδρομία του Ερμπακάν και τον χαρακτηρίζει " προσωποποίηση εκείνου του τμήματος της Τουρκίας ,που γυρίζει τις πλάτες του στη Δύση, απορρίπτει το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., την ειρήνη των Παλαιστινίων με το Ισρήλ και αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ισλαμικής αγοράς απο τη Μεσόγειο ώς την Κίνα".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην Τουρκία οι κοινωνικές ομάδες ,που πιστεύεται ότι περισσότερο θα επηρεστούν απο μια ισλαμιστική πολιτική,όπως οι γυναίκες, η λαϊκή αριστερά, οι κούρδοι και οι αλεβίτες άρχισαν να "υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας ζητώντας απο τους βουλευτές να μη δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση".

    [16] ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΣΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ Ο Ρ.ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς αποφάσισε να μη θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της Βοσνίας οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 14 Σεπτεμβρίου.

    Η συνέλευση της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος σερβοβοσνιακου κόμματος SDS του Ράντοβαν Κάρατζιτς αποφάσισε να τοποθετήσει στη θέση του υποψηφίου προέδρου στις εκλογές την αντιπρόεδρο του κόμματος Μπιλιάνα Πλάφσιτς.

    Υποψήφιος του SDS στις εκλογές για την ένωση Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο των Σέρβων της Βοσνίας (SRNA) ορίστηκε ο πρόεδρος της σερβοβοσνιακής βουλής Μόμτσιλο Κράϊσνικ.

    Η απόφαση του Ράντοβαν Κάρατζιτς, παρά το γεγονός ότι το κομμα του υποστήριξε ομόφωνα την υποψηφιότητά του, ικανοποιεί έναν από τους όρους της διεθνούς κοινότητας που αφορά την απαγόρευση σε άτομα που έχουν κατηγορηθεί σε εγκλήματα πολέμου να συμμετέχουν στις εκλογές.

    Ο Κάρατζιτς διατηρεί το αξίωμα του προέδρου του SDS, στο οποίο επανεκλέχθηκε πριν από μερικές ημερες για τα επόμενα χρόνια.

    Ωστόσο, οι ΗΠΑ επιμένουν ότι ο ΟΑΣΕ που θα εποπτεύσει τις εκλογές δεν θα επιτρέψει τη συμμετοχή του Σερβικού Δημοκρατικού Κόμματος αν ο Κάρατζιτς εξακολουθεί να κατέχει το αξίωμα του pqo]dqou. Από την πλευρά του ο Κάρατζιτς προέβλεψε νίκη του SDS στις εκλογές και αυτή τη νίκη, όπως είπε δεν θέλει να τη θέσει σε κίνδυνο γι΄αυτό και αποσύρεται από την ηγεσία του κόμματος.

    [17] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρότεινε στην Κροατία να γίνει μέλος του Οργανισμού αλλά υπό ορισμένους όρους.

    Το Συμβούλιο διευκρίνισε ότι η πρόταση θα επανεξεταστεί το Σεπτέμβριο οπότε και θα κριθεί αν η Κροατία έχει τηρήσει την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον και ειδικότερα αν έχει συμβάλλει στην ομαλή διεξαγωγή των εκλογών στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη.

    Το Συμβούλιο έθεσε επίσης ως όρο υλοποίησης από την πλευρά της κυβέρνησης του Ζάγκρεμπ των μεταρρυθμίσεων που έχει υποσχεθεί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

    [18] ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Τέτοβο των αλβανικής καταγωγής πολιτών της ΠΓΔΜ κατά της κυβέρνησης, την οποία οργάνωσαν τα αλβανικά κόμματα των Σκοπίων πλην του PDP.

    Σύμφωνα με την ανταπόκριση του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού των Σκοπίων από το Τέτοβο, πάνω από 10.000 κάτοικοι της πόλης αλλά και άλλων περιοχών, καθώς και αλβανοί από το Κοσσυφοπέδιο και από την Αλβανία συγκεντρώθηκαν στο Τέτοβο κρατώντας αλβανικές σημαίες και ψαλοντας τον εθνικό ύμνο της Αλβανίας

    Με κεντρικό σύνθημα "Ζητάμε προστασία", οι διαδηλωτές ζητούν την νομιμοποίηση του πανεπιστημίου του Τετόβου, την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και την απαλλαγή από τις ποινές φυλάκισης των πρωτεργατων του πανεπιστημίου, δηλαδή του πρύτανη, Φαντίλ Σουλεϊμάνι και τεσσάρων καθηγητών.

    Υπενθυμίζουμε ότι οι ποινές επιβλήθηκαν μετά τα επεισόδια του περασμένου Φεβρουαριου στην Μάλα Ρέτσιτσα, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε ένα άτομο. Στη συνέχεια το δευτεροβάθμιο δικαστήριο μειωσε τις ποινές τους οι οποίες θα πρέπει να εκτελεστούν στις 22 Ιουλίου.

    Στην ανταπόκριση, τονίζεται ότι οι αλβανοί φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα όπως "Κάτω η κυβέρνηση", "Λευτεριά ή θάνατος", "Ολες οι συγκρούσεις με την αστυνομία προετοιμάζονται στην κουζίνα του Γκλιγκόρωφ" και κατηγορούν την ηγεσία του PDP επειδή συμμετέχει στην κυβέρνηση.

    [19] ΚΟΡΥΦΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Την ίδια ώρα που αμέτρητες νομιμοφανείς και παράνομες αιρέσεις, όπως είναι οι μάρτυρες του Ιεχωβά και οι εκκλησία του περιβόητου Κορεάτη Μουν, κυριολεκτικά σαρώνουν τη Βουλγαρία, σκοπεύοντας στην αύξηση των οπαδών τους μεταξύ των νέων ανθρώπων, αποκορυφώθηκε η σχισματική απόπειρα έναντι της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

    Με εκλογή νέου "Πατριάρχη", ολοκληρώθηκε σήμερα το λεγόμενο "εκκλησιαστικό και λαϊκό συνέδριο" των σχισματικών, το οποίο συγκάλεσε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ειδικά για το σκοπό αυτό, ο τέως μητροπολίτης του Νευροκοπίου, Ποιμένας.

    Ο Ποιμένας ενθρονίστηκε σήμερα στο ναό της "Αγίας Παρασκευής" στη Σόφια, όπου παραβρέθηκε και ο Φιλάρετος, από την Ουκρανία, ο οποίος υπήρξε και ο μοναδικός ξένος καλεσμένος, που δέχτηκε να παραστεί στη συγκέντρωση των σχισματικών της βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

    Ενώ η προσκείμενη στην κεντροδεξιά "Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων", εφημερίδα "Ντεμοκράτσια", ανακοινώνει στο πρωτοσέλιδό της ότι "Ο Ποίμενας είναι ο νέος Πατριάρχης" και αφιερώνει ρεπορτάζ για το συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν ο πρώην πρωθυπουργός, Φίλιπ Ντιμιτρόφ και άλλα ηγετικά στελέχη της ΕΔΔ, ο πρωθυπουργός Ζαν Βίντενοφ, καταδίκασε έντονα τη διασπαστική προσπάθεια των σχισματικών ως "απόπειρα που στρέφεται όχι μόνο εναντίον τις Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και εναντίον του βουλγαρικού έθνους".

    Σε επιστολή του προς τον Πατριάρχη της Βουλγαρίας, Μάξιμο, ο πρωθυπουργός κ.Βίντενοφ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι "υπάρχει μια και μόνο Ορθόδοξη Εκκλησία και μια Ιερά Σύνοδος με επικεφαλής τον Πατριάρχη Μάξιμο".

    "Η κυβέρνηση καταδικάζει και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τις παράνομες αποφάσεις του ψευτοσυνεδρίου του σχισματικού τέως Μητροπολίτη Ποιμένα", επισημαίνει ο κ.Βίντενοφ στη συγχαρητήρια επιστολή του στον Πατριάρχη Μάξιμο, ο οποίος εόρτασε σήμερα την 25η επέτειο του ενθρονισμού του στο κορυφαίο αξίωμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας με δοξολογία που τέλεσε μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου στην ιστορική μονή του Μπάτσκοβο.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 4 July 1996 - 14:18:49