Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 3 Ιουλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΕΧΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [02] Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΕ ΣΗΜΙΤΗ

  • [03] Η ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΝ ΚΛΙΝΤΟΝ

  • [04] ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Γ.ΑΡΣΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

  • [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [06] ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ-ΓΙΛΜΑΖ ΔΗΛΩΣΕ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [07] ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

  • [08] Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

  • [09] ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΦΛΩΡΙΝΑ-ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ. ΕΛΛΗΝΟ-ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

  • [10] ΥΠΕΣΥΓΧΡΟΝΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΤΑ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

  • [11] ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] Τ.ΚΟΡΝΜΠΛΟΥΜ: ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΥΠΟΘΕΤΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΙ

  • [13] ΑΠΟΔΕΚΤΗ, ΕΚΑΝΕ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [14] O EΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΣΠΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ

  • [15] ΠΑΝΤΡΕΜΑ "ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΣ" Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΕΡΜΠΑΚΑΝ - ΤΣΙΛΛΕΡ

  • [16] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΤΣΙΛΛΕΡ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ -ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

  • [17] Ν.ΕΡΜΠΑΚΑΝ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΜΕΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΟΝΙMΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [18] ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΔΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  • [19] ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ''ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ'' ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ 1997 ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

  • [20] Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ:Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

  • [21] ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΙΤΑΛΟΙ "ΠΟΛΕΜΟΥΝ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ. ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΛΕΚΤΙΚΗΣ.


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Μ.ΚΛΙΝΤΟΝ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΕΧΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Επιστολή στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με την οποία αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κάνει λόγο για σεβασμό της κυριαρχίας, των συνόρων και του διεθνούς δικαίου απέστειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, γνωστοποίησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Ο Υπουργός Τύπου σημείωσε ότι η επιστολή η οποία έχει ημερομηνία 1η Ιουλίου δεν είναι συγχαρητήρια επιστολή για την εκλογή του κ. Σημίτη στη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή γίνεται αναφορά στο μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ του 1988 στη Βουλιαγμένη για το οποίο ο Υπουργός Τύπου κ. Ρέππας είπε ότι είναι μια καλή βάση για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    "Η Τουρκία δεν σεβάστηκε αυτό το μνημόνιο στο οποίο προβλέπεται μεταξύ άλλων να μην γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο στους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο" είπε ο Υπουργός Τύπου ο οποίος χαρακτήρισε καλή την επιστολή Κλίντον και είπε ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα μετά την απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού.

    [02] Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΕ ΣΗΜΙΤΗ

    Ακολουθεί σε ανεπίσημη μετάφραση το πλήρες κείμενο της επιστολής που με ημερομηνία 1 Ιουλίου έστειλε ο πρόεδρος Κλίντον των ΗΠΑ στον πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Σημίτη.

    Αγαπητέ Κύριε Πρωθυπουργέ,

    Συμμερίζομαι τις σοβαρές ανησυχίες σας που επισημαίνετε στην επιστολή σας σχετικά με το συνεχιζόμενο κλίμα αντιπαράθεσης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία.Η κυβέρνηση μου κι εγώ έχουμε αφιερώσει σημαντικό χρόνο και ενέργεια στην εξεύρεση τρόπων οι οποίοι να μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση αυτών των προβλήματων.Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μια σύγκρουση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία θα ήταν μια χωρίς προηγούμενο τραγωδία και για τις δυο χώρες και μία καταστροφή για το ΝΑΤΟ και ολόκληρη την περιοχή.

    Η σταθερότητα στο Αιγαίο είναι αναγκαία και πρέπει να είναι ο κοινός στόχος όλων μας.Κατανοώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν θα είναι εύκολη, αλλά αυτός ο στόχος πρέπει να επιδιωχθεί.Η κυβέρνηση μου είναι έτοιμη να βοηθήσει. Όπως είπα κατά την διάρκεια της επίσκεψης σας εδώ, μία βελτίωση των σχέσεων πρέπει να εδράζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών, τον αμοιβαίο σεβασμό της κυριαρxίας και της εδαφικής ακεραιότητας και την δέσμευση για επίλυση των διαφορών χωρίς βία ή απειλή βίας.Στην περίπτωση των νησίδων του Αιγαίου, επαναλαμβάνω την πρόταση μου ότι το θέμα πρέπει να προσαχθεί στο Diehm]r Δικαστήριο ή σε κάποιο άλλο συναινετικό όργανο επιδίκασης απόφασης

    Η κυβέρνηση μου προσέγγισε τους Τούρκους γρήγορα και σαφώς σε ότι αφορά στην Γαύδο.Η δήλωση τους υπηρέτησε μόνο την έξαψη των εντάσεων στη περιοχή.Είμαι ικανοποιημένος επειδή τώρα η Τουρκία έχει διευκρινίσει ότι ούτε σκόπευε, ούτε σκοπεύει να αμφισβητήσει την κυριαχρία της Γαύδου.

    Κύριε, Πρωθυπουργέ, συμμερίζομαι την δέσμευση σας για την ειρήνη και την σταθερότητα, και στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο.Η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να εργασθούν έτσι ώστε να μειώσουν τις εντάσεις στο Αιγαίο και αλλού.Πιστεύω ότι είναι ειδικότερα αναγκαίο για τα έθνη σας να ευρεθούν τρόποι να μειωθεί το ρίσκο επικίνδυνων επεισοδίων με πλοία και αεροπλάνα, ένα θέμα που έχουμε επισημαίνει και στις δύο κυβερνήσεις.Πολύ συχνά, οι στρατιωτικές δραστηριότητες και ασκήσεις στην περιοχή έχουν φθάσει στα όρια, ανεβάζοντας τις εντάσεις και προκαλώντας μια κλιμάκωση.

    Γνωρίζω ότι υπάρχει περίσκεψη για την εφαρμογή των συμφωνιών Παπούλια-Γιλμαζ του 1988 και για την θεσμοθέτηση διαρκούς επικοινωνίας ανάμεσα στις δυο πρωτεύουσες.Αυτό θα ήταν μία καλή αρχή προς την μείωση του κινδύνου μιας ακούσιας αντιπαράθεσης και ένα σημάδι επιβεβαίωσης της καλής θέλησης προς του πολίτες και των δύο χωρών. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει.Η επίσκεψη του υφυπουργού εξωτερικών Πήτερ Ταρνόφ στην Αθήνα στις 3 Ιουλίου θα παράσχει μια επίκαιρη ευκαιρία να συζητηθούν αυτά τα θέματα.Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Σολάνα επίσης προσέφερε τις καλές υπηρεσίες του να εργασθεί προς μία λύση.Καλωσορίζω κάθε επιπρόσθετη ιδέα που θα μπορεί να έχετε σε αυτήν την προοπτική.

    Με τιμή

    Μπίλ Κλίντον

    [03] Η ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΝ ΚΛΙΝΤΟΝ

    Ακολουθεί σε ανεπίσημη μετάφραση από το αγγλικό πρωτότυπο το πλήρες κείμενο της επιστολής που ο πρωθυπουργός κ.Κ.Σημίτης απέστειλε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Κλίντον στις 2 Ιουλίου απαντώντας στην με ημερομηνία 1 Ιουλίου επιστολή του αμερικανού προέδρου. Aγαπητέ Κύριε Πρόεδρε.,

    εκτιμώ την άμεση απάντηση σας και τις ενέργειες της κυβέρνησης στην περίπτωση της Γάυδου.Σημειώνω τις διαβεβαιώσεις έναντι των διασαφηνίσεων που η Τουρκία έχει, όπως καταλαβαίνω, δώσει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε ότι αφορά την ελληνική κυριαρχία στο νησί.Παρόλα αυτά παραμένει θέμα ανησυχίας για μένα ότι η Αγκυρα δεν έχει ακόμη αποσύρει την αρχική δήλωση της αναμφισβήτητης πρόκλησης η οποία υποβλήθηκε στη διοίκηση των αεροπορικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Νάπολη.

    Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ συμμερίζονται την ισχυρή δέσμευση για την ειρήνη και την σταθερότητα και ιδιαίτερα σε αυτή την περιοχή.Η κοινή μας θέση είναι ότι η μείωση των εντάσεων στην περιοχή πρέπει να προχωρήσει στην λογική των σχέσεων που εδράζονται στο διεθνές d_jaio και τις διεθνείς συνθήκες, στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και στον αποκλεισμό της χρήσης βίας ή της απειλής για χρήση βίας.Η Ελλάδα, μη έχοντας καμμία εδαφική διεκδίκηση έναντι κάποιου από τους γείτονες της, διαρκώς επιδιώκει μία πολιτική ειρήνης.Η μείωση των εντάσεων, υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται με τρόπο ο οποίος να μην συμβιβάζει την κυριαρχία, είναι ένα αναγκαίο πρώτο βήμα προς την δημιουργία ενός κλίματος καλής πίστης και αμοιβαίας κατανόησης. Κύριε Πρόεδρε,

    Μεγάλο μέρος της έντασης στο Αιγαίο είναι το άμεσο αποτέλεσμα των μαζικών και εσκεμμένων παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων από την Τουρκία.Η πολεμική αεροπορία μας και το πολεμικό ναυτικό μας είναι υποχρεωμένα να απαντούν σε αυτές τις παραβιάσεις, μια αποστολή την οποία αναλαμβάνουν με παραδειγματική αυτοσυγκράτηση.Είμαι βέβαιος ότι καταλαβαίνετε, Κύριε Πρόεδρε, τους λόγους για τους οποίους η υπεύθυνη στάση μας δεν πρέπει να οδηγήσει στη λανθασμένη ερμηνεία ότι η αυτοσυγκράτηση είναι η μόνη δυνατή απάντηση της Ελλάδας στις επίμονες και σκανδαλώδεις προκλήσεις σε ότι αφορά στην ελληνική κυριαρχία.

    Αυτή η πρακτική των συστηματικών παραβιάσεων έχει πρόσφατα αυξηθεί μαζικά.Η διακοπή της είναι, για αυτό το λόγο, υπερτάτως αναγκαία.Ο τερματισμός των παραβιάσεων,χωρίς αμφιβολία,θα συνεισφέρει στην μείωση της έντασης και ελπίζεται, στην σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας,

    Καταλήγοντας, Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορώ να συμφωνήσω με τις απόψεις οι οποίες εκφράζοντας στην τελευταία παράγραφο της επιστολής σας.Η ελληνική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα καλέσει την Τουρκία να ενεργοποιήσει τις συμφωνίες Παπούλια-Γιλμαζ του 1988.Αυτές οι συμφωνίες παρέχουν ένα σύνολο κανόνων, που αν εφαρμοστούν με καλή πίστη και κοινή λογική,θα μειώσουν δραστικά το ρίσκο επικίνδυνων επεισοδίων.Αντίθετα η τουρκική πλευρά,δεν έχει ποτέ εφαρμόσει τις προβλέψεις αυτών των συμφωνιών.Η Ελλάδα,μονομερώς,έχει πάντοτε σεβασθεί τους όρους τους.Επιπροσθέτως η Ελλάδα έχει αποδεχθεί ως αρχή τον θεσμό της διαρκούς επικοινωνίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.Προσβλέπουμε στην επεξεργασία των σχετικών λεπτομερειών της για την εφαρμογή της.

    Η επικείμενη επίσκεψη του υφυπουργού Πήτερ Ταρνόφ στην Αθήνα, θα είναι μια καλοδεχούμενη ευκαιρία για να συζητήσουμε αυτές τις λεπτομέρειες.

    Μετά τιμής

    Κώστας Σημίτης

    Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας

    [04] ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ Γ.ΑΡΣΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

    Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη είχε το μεσημέρι ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Γιαν Λόνταλ. Ο κ. Αρσένης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση τόνισε ότι από τις συνομιλίες προκύπτει η πρόθεση για εφαρμογή τμήματος του μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ, κυρίως όσον αφορά τη μη πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

    Υπογράμμισε δε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει από το 1988 αυτό το μέρος του μνημονίου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ήταν θετικό να εφαρμοστεί ολόκληρη η συμφωνία.

    Ο κ. Λόνταλ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν την Ελλάδα και την Τουρκία να εφαρμόσουν τμήμα του μνημονίου όσο το δυνατόν συντομότερα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κλίμα σε Αθήνα και Αγκυρα είναι θετικό. Υπογράμμισε τέλος τη σημαντική συμβολή της Ελλάδας στην ειρήνευση στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

    [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΛΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Την αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συζήτησαν και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης και ο Αμερικανός υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ζαν Λόνταλ. Την πρόταση να αποφευχθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια στο Αιγαίο έκανε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα με επιστολές του στην ελληνική και την Τουρκική κυβέρνηση.

    Ωστόσο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της καθώς ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Νετζμεντίν Ερμπακάν σε συνάντηση που είχε χθες με τους Αμερικανούς αξιωματούχους κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβιάσεις του Τουρκικού εναέριου χώρου και τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει βλέψεις σε ελληνικά εδάφη αλλά δεν θα επιτρέψει στην Αθήνα να διεκδικεί μέρη που δεν της ανήκουν και να παραβιάζει τις συνθήκες.

    "Η Ελλάδα δεν ακολουθεί πολιτική προκλήσεων" υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί παραβιάσεων του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας από την Ελλάδα. "Ο κ. Ερμπακάν θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός αν επιθυμεί τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να μην προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις" πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    [06] ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΑΠΟΥΛΙΑ-ΓΙΛΜΑΖ ΔΗΛΩΣΕ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Ετοιμη είναι η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τη συμφωνία που είχαν υπογράψει οι κύριοι Κάρολος Παπούλιας και Μεσούτ Γιλμάζ, με στόχο τη μείωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Πίτερ Ταρνόφ. Οπως είπε ο κ.Πάγκαλος, συζήτησε με τον αμερικανό αξιωματούχο το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας και η Ελλάδα είναι έτοιμη να την εφαρμόσει ολόκληρη ή τμηματικά, όσον αφορά τις ασκήσεις στο Αιγαίο.

    Επίσης, όπως τόνισε, έθεσε υπόψιν του αμερικανού αξιωματούχου την έντονη δυσφορία της χώρας μας για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονούν οι προκλήσεις αυτές.

    Από την πλευρά του. ο κ.Ταρνόφ απέφυγε να απαντήσει για το αν η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει θέμα ''γκρίζων περιοχών'' στο Αιγαίο. Χαρακτήρισε, ωστόσο, θετική την άποψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών για την εφαρμογή της συμφωνίας Παπούλια-Γιλμάζ, που θέτει τη βάση για την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας-Αγκυρας.

    Ο Θεόδωρος Πάγκαλος εξέφρασε, τέλος, την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να σημειωθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, όσο μπορούμε, όπως είπε, να το ελέγξουμε. Πρόσθεσε όμως ότι οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

    ''Οι ένοπλες δυνάμεις μας είναι προφανώς παρούσες και υπερασπίζονται τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο μας από τις παραβιάσεις και απαντούν στις προκλήσεις των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά έχουν ρητή εντολή να μην επιτεθούν πρώτες'', είπε ο κ.Πάγκαλος.

    [07] ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

    Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές είναι τα "πόθεν έσχες" που υπέβαλαν οι 300 της Βουλής για το προηγούμενο οικονομικό έτος 1995.

    Σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Παυσανία Ζακολίκο, ο βουλευτής Φωκίδας του ΠΑΣΟΚ Φώλης Αρβανίτης που δηλώνει επάγγελμα επιχειρηματίας και ασχολείται με οικονομικές επιχειρήσεις, φαίνεται να έχει το μεγαλύτερο εισόδημα από όλους τους υπόλοιπους, αφού φτάνει στο ποσό των 44.487.076 δρχ. Μαζί με το εισόδημα της συζύγου του, που είναι 32.236.568 δρχ., ξεπερνούν τα 76 εκατομμύρια.

    Αλλά και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρριέτα Γιαννάκου- Κουτσίκου δηλώνει εισοδήματα του συζύγου της ύψους 132 εκατομμυρίων περίπου δρχ. Πάντως, οι περισότεροι βουλευτές έχουν πολύ λίγα εισοδήματα, πέραν βέβαια της βουλευτικής αποζημίωσης τους, που κυμαίνεται από 14 εως 17 εκατομμύρια δρχ το χρόνο.

    Ενα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι οι βουλευτές Γιώργος Λιάνης του ΠΑΣΟΚ και Θεόδωρος Μήτρας της Νέας Δημοκρατίας δεν δηλώνουν κανένα άλλο περουσιακό στοιχείο πλην ενός αυτοκινήτου.

    Ειδικότερα, σε ότι αφορά το "πόθεν έσχες" των πολιτκών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης φαίνεται να έχει το μεγαλύτερο εισόδημα από τους υπόλοιπους αφού δηλώνει 29.977.510 δρχ για το 1995,ενώ της συζύγου του φτάνουν στο 1.563.361 δρχ συν 700.000 δρχ από τόκους.

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ που δηλώνει εισόδημα 17.153.582 δρχ δεν έχει ακίνητα στο όνομα του, σε αντίθεση με τη σύζυγο του, η οποία διαθέτει μεγάλη περιουσία σε ακίνητα αλλά και χρεώγραφα σε ξένες τράπεζες πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων.

    Μικρή ακίνητη περιουσία δηλώνει ο Πρόεδρος της "Πολιτικής Ανοιξης" Αντώνης Σαμαράς με εισόδημα 17.209.786 δρχ, σε αντίθεση με την σύζυγο του, η οποία έχει μεγάλο εισόδημα.

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με εισόδημα δικό της15.715.289 δρχ και του συζύγου της 5.071.242 δρχ, δηλώνει ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. στα Εξάρχεια και ένα μικρό εξοχικό 60 τ.μ. στην γενέτειρα της Κεφαλοννιά.

    Σημαντική ακίνητη περιουσία δηλώνει ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μαζί με τη σύζυγο του Μαρίκα. Το εισόδημα του έφτασε στα 18.011.588, ενώ η σύζυγος του δεν είχε εισοδήματα το προηγούμενο έτος.

    Στην τελευταία δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου αναφέρεται ότι είχε εισόδημα τον προηγούμενο χρόνο 19.064.546 δρχ και η σύζυγος του 15.700.732 δρχ, από αυτά τα 4.209.064 είναι από τη σύνταξη που παίρνει απο την Ολυμπιακή. Από ακίνητα και κινητά αναφέρεται μόνο ένα αυτοκίνητο καθώς και η βίλα της οδού Αγράμπελης που ανήκει στην κυρία Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου.

    [08] Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ

    Στη μείωση των επιτοκίων προσανατολίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος. Ήδη προέβη σε μείωση του επιτοκίου με το οποίο παρεμβαίνει στη διατραπεζική αγορά με στόχο να διευκολύνει τη μείωση στα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων.

    Στο μεταξύ ο Υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος υπογράφει σήμερα απόφαση για τη μείωση των επιτοκίων βάσης από 13,3% σε 13%. Η μείωση αφορά τη δημοπρασία τίτλων του δημοσίου που θα γίνει τη Δευτέρα.

    Εξάλλου η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι μειώνει το επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου από 12,50% που ήταν σε 12,25% και αυξάνει τα επιτόκια στα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες.

    [09] ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΦΛΩΡΙΝΑ-ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ. ΕΛΛΗΝΟ-ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

    Διαπραγματεύσεις με υψηλόβαθμα στελέχη των αλβανικών σιδηροδρόμων είχε στην Αθήνα η διοίκηση του ΟΣΕ, από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας. Οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν σήμερα, ενώ αύριο -κατά πάσα πιθανότητα- υπογράφεται ελληνο-αλβανικό πρωτόκολλο, το οποίο θα επικυρώνει όσα προφορικά έχουν ήδη συμφωνηθεί.

    Σημείο αιχμής των διαπραγματεύσεων ήταν η διασύνδεση των δύο σιδηροδρομικών δικτύων, την οποία και οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν - για πρώτη φορά- να υλοποιήσουν. Οι Αλβανοί εμπειρογνώμονες εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τη σιδηροδρομική διασύνδεση Φλώρινας-Πόγραδετς, γραμμή συνολικού μήκους 110 χλμ. "Το έργο είναι προϋπολογισμού της τάξεως των 90 δισ.δρχ., χρηματοδότηση που εκτιμούμε ότι θα εξασφαλισθεί χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες, είτε μέσω τραπεζικού δανεισμού -κυρίως από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων- είτε με απ' ευθείας κοινοτική χρηματοδότηση, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση ενδιαφέρεται άμεσα", τόνισε στο Μ.Π.Ε. ο βοηθός γενικός διευθυντής του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, Λουδοβίκος Κουρτίδης, ο οποίος έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις. "Η διασύνδεση αυτή θα επιτρέψει τη μεταφορά των ευρωπαϊκών εμπορευμάτων, σιδηροδρομικά, από το Δυρράχιο κατ' ευθείαν στο Μπουργκάς. Ουσιαστικά, με τη γραμμή αυτή υλοποιείται η σιδηροδρομική Εγνατία, αποθαρρύνοντας taut|wqoma κάθε σκέψη περί Παραεγνατίας".

    Ηδη από το 1990 υπάρχει μελέτη που καταδεικνύει τη σκοπιμότητα του έργου, ενώ μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου θα συσταθούν διμερείς επιτροπές προκειμένου να προωθήσουν και πρακτικά την υλοποίηση του έργου. Αλβανικό "πληρεξούσιο" στον ΟΣΕ

    Κατά τις διαπραγματεύσεις εξασφαλίστηκε, επίσης, η προφορική δέσμευση των Αλβανών -η οποία θα επικυρωθεί και γραπτά αύριο- να εξουσιοδοτήσουν τη χώρα μας, προκειμένου να τους εκπροσωπεί στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της διεθνούς Ενωσης Σιδηροδρόμων. "Πρόκειται για μια επιτυχία, με ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η ελληνική ψήφος θα μετράει πλέον διπλά", εξήγησε ο κ.Κουρτίδης.

    Τέλος, ο ΟΣΕ αναλαμβάνει να εκπαιδεύσει -στο εκπαιδευτικό του κέντρο στην Αθήνα- στελέχη των αλβανικών σιδηροδρόμων, ενώ προσφέρθηκε και να παραχωρήσει, δωρεάν, κατά πάσα πιθανότητα, άχρηστο σε αυτόν τροχαίο υλικό, για τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων της γειτονικής χώρας. "Βοηθώντας την αναβάθμιση των αλβανικών σιδηροδρόμων, τόσο από άποψη ανθρώπινου δυναμικού, όσο και τροχαίου υλικού, επιτυγχάνουμε σοβαρότατα έμμεσα οφέλη, καθώς μέσω αυτών επιδιώκουμε να διακινηθούν σοβαρότατα ελληνικά φορτία με προορισμό τη Δυτική Ευρώπη", κατέληξε ο κ.Κουρτίδης.

    [10] ΥΠΕΣΥΓΧΡΟΝΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΟΚΤΑ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ- ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

    Θεμελιώνεται στην Πυλαία Θεσσαλονίκης την Παρασκευή και θα είναι έτοιμο σε 20 μήνες, το υπερσύγχρονο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο δυναμικότητας 300 κλινών που θα απασχολήσει 1800 άτομα με συνολική επένδυση μεγαλύτερη των 16 δισεκατομμυρίων δραχμών. Η θεμελίωση του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη αποτελεί μία κοινωνική προσφορά του ομίλου επιχειρήσεων Γ. Αποστολόπουλου και στοχεύει στη δημιουργία ελληνικού δικτύου παροχής υπηρεσιών υγείας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας αλλά και των γειτονικών χωρών.

    "Τη Θεσσαλονίκη τη βλέπω να παίζει αποφασιστικό ρόλο στα Βαλκάνια στα χρόνια που έρχονται" τόνισε ο κ Αποστολόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου επισημαίνοντας ότι με την ίδρυση του Κέντρου όχι μόνο δεν θα χρειάζεται οι Ελληνες ασθενείς να πηγαίνουν στο εξωτερικό αλλά θα έρχονται ασθενείς από το εξωτερικό στην Ελλάδα για να θεραπευτούν. "Η θεμελίωση του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου αποτελεί μία λαμπρή συνέχεια της μεγάλης κοινωνικής προσφοράς που θα γνωρίσει πολύ σύντομα ο λαός της Θεσσαλονίκης, ολόκληρη η Μακεδονία και κατ΄ επέκταση και οι λαοί των γειτονικών λαών" πρόσθεσε τονίζοντας ότι το Κέντρο θα είναι ανώτερο από εκείνο που έχει ο όμιλος στην Αθήνα.

    Το έργο έρχεται να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης όχι μόνο με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και με την ανάθεση εργασιών και προμήθειας υλικών για τον ανεφοδιασμό του από την βορειοελλαδική αγορά. Ακόμη με την προσέλευση ασθενών από τις βαλκανικές χώρες θα συμβάλει στη εισροή συναλλάγματος.

    Οι οικοδομικές εργασίες θα ανέλθουν στα 5 δισεκατομμύρια dqawl]r, ενώ οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις θα ξεπεράσουν τα 2,3 δισεκατομμυρια. Οι ιατρικές εγκαταστάσεις θα φτάσουν τα 300 εκατομμύρια ένω άλλα 300 εκατομμύρια θα κοστίσουν οι ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις. Το Κέντρο θα εξοπλιστεί με τον πλέον σύχρονο επιστημονικό εξοπλισμό συνολικού ύψους 8,1 δισεκατομμυρίων. Εξάλλου όπως τόνισε ο κ Αποστολόπουλος η πληρότητα του Κέντρου τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του αναμένεται να φτάσει το 65% και μέσα σε μία τριετία το 80%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Αποστολόπουλου προγραμματίζει την ίδρυση σχολής νοσοκόμων στη Θεσσαλονίκη φιλοδοξώντας να καλύψει εν μέρει το κενό των 30.000 νοσοκόμων που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα.

    [11] ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

    Τη σύσταση συντονιστικής γραμματείας με έργο την ενημέρωση και τις επαφές φορέων από το χώρο του πολιτισμού της Ελλάδας με τους αντίστοιχους των χωρών της Βαλκανικής, πρότειναν πολιτιστικοί φορείς της Αθήνας, σε προπαρασκευαστική σύσκεψη που έγινε χθες με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού για τη δημιουργία Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου.

    Το Δίκτυο, η ιδρυτική του οποίου συνέλευση θα γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο, θα συμμετέχει σε συνεργασία με τα αντίστοιχα των βαλκανικών χωρών, στο Διαβαλκανικό Πολιτιστικό Δίκτυο που προγραμματίζεται να δημιουργηθεί το 1997 στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του πολιτιστικού φόρουμ των Υπουργών Πολιτισμού των χωρών της Βαλκανικής.

    Εντός του Ιουλίου αναμένεται να γίνει και στη Θεσσαλονίκη παρόμοια προπαρασκευαστική σύσκεψη με τη συμμετοχή πολιτιστικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] Τ.ΚΟΡΝΜΠΛΟΥΜ: ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΥΠΟΘΕΤΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΟΙ

    Τα Ηνωμένα Έθνη από καιρό υποθέτουν ότι οι αγνοούμενοι της Κύπρου είναι νεκροί εξαιτίας της απουσίας ισχυρών αποδείξεων περί του αντιθέτου δήλωσε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Κόρνμπλουμ.

    Απαντώντας σε επιστολή του Προέδρου του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου και της Επιτροπής Δικαιοσύνης για την Κύπρο Σάββα Τσίβικο,ο κ. Κόρνμπλουμ παρατηρεί ότι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί το θέμα των αγνοουμένων είναι μέσω συνεργασίας με τη διερευνητική επιτροπή και όχι με αφορισμούς και δικαστικές διεκδικήσεις.

    Αναφορικά με τη διακρίβωση της τύχης των πέντε αγνοουμένων με αμερικανική υπηκοότητα,στην ίδια επιστολή τονίζεται ότι οι έρευνες συνεχίζονται και ακόμη δεν έχουν εξαχθεί τελικά συμπεράσματα και προστίθεται ότι πρόοδος στο θέμα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόοδο στο ευρύτερο θέμα των αγνοουμένων.

    Επίσης, ο κ. Κόρνμπλουμ επισημαίνει ότι υπάρχει γενική συμφωνία στη θέση, ότι η τύχη των αγνοουμένων μπορεί να διακριβωθεί μόνο στο πλαίσιο ευρείας πολιτικής διευθέτησης.

    Απαντώντας στον Αμερικανό υφυπουργό ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης δήλωσε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση επιμένει στη διακρίβωση της τύχης του καθενός αγνοουμένου.

    Ο κ.Μιχαηλίδης μιλώντας πριν την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου τόνισε ότι και εάν ακόμα υπάρχουν στοιχεία και τεκμήρια ότι κάποιοι αγνοούμενοι είναι νεκροί θα πρέπει να υποδειχθεί το μέρος ταφής τους, να γίνει εκταφή και να ταφούν σύμφωνα με τη θρησκεία μας.

    [13] ΑΠΟΔΕΚΤΗ, ΕΚΑΝΕ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αποδεκτή, έκανε η Ευρωπαΐκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας για την στάση της Αγκυρας στο θέμα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής απο τα τουρκικά στρατεύματα της βόρειας Κύπρου.

    Η προσφυγή της Κύπρου είχε κατατεθεί στις 22 Νοεμβρίου 1994, ενω στις 28 Ιουνίου 1996 η Ευρωπαΐκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε πραγματοποιήσει ακρόαση εκπροσώπων της Κύπρου και της Τουρκίας, σχετικά με το αποδεκτό της Κυπριακής προσφυγής.

    Οπως αναφέρεται στην προσφυγή, η Αγκυρα συνεχίζει την παράνομη κράτηση των 1.669 ελληνοκυπρίων, που χαρακτηρίζονται αγνοούμενοι μετά την στρατιωτική εισβολή του "Αττίλα" στην Κυπρο το 1974, ενω επίσης αρνείται να δώσει άδεια στους 170.000 Ελληνοκύπριους να επιστρέψουν στις εστίες τους, κι ακόμη στερεί την ιδιοκτησία τους, μέτρα που εντείνονται λόγω της εγκατάστασης Τούρκων εποίκων.

    Επίσης, επισημαίνεται η απάνθρωπη μεταχείριση την οποία υφίστανται οι ελληνοκύπριοι που εξακολουθούν να ζουν στο βόρειο τμήμα της νήσου, τονίζεται η έλλειψη ελευθερων εκλογών στο βόρειο tl^la της Κύπρου και καταγγέλεται η παραβίαση των δικαιωμάτων που διασφαλίζει η Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στους τουρκοκύπριους που διαμένουν στο βόρειο τμήμα του νησιού.

    Η τουρκική κυβέρνηση, αντιτάχθηκε στην Κυπριακή προσφυγή με τον ισχυρισμό ότι η τουρκία δεν ασκεί δικαιοδοσία στο έδαφος όπου διαπράχθηκαν οι πράξεις τις οποίες αναφέρει η προσφυγή, διότι το έδαφος αυτό, ανήκει διοικητικά και νομικά στην αυτοαποκαλούμενη "Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου", όπως ονομάστηκε το κατεχόμενο τμήμα της βόρειας Κύπρου. Ομως, παρ΄όλα αυτά, η Ευρωπαΐκή Επιτροπή αποφάσισε να κάνει αποδεκτή την προσφυγή της Κύπρου.

    Μετά απο αυτό, η Επιτροπή θα εξετάσει και τα όσα καταγγέλονται στην προσφυγλή και θα καλέσει τα δύο μέρη σε φιλικό διακανονισμό. Εάν αυτός δεν επιτευχθεί, θα απευθυνθεί στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία και θα κληθεί να αποφασίσει, εκτός εάν η υπόθεση παραπεμφθεί στο Ευρωπαΐκό Δικαστήριο είτε απο την Επιτροπή, είτε απο την Κυπριακή κυβέρνηση.

    [14] O EΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΣΠΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ

    Η Τουρκία επιβάλλει τα περιοριστικά μέτρα διέλευσης των πλοίων απο τα στενά του Βοσπόρου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα σχέδιά της για τον έλεγχο των πετρελαίων της Μαύρης Θάλασσας, υπογράμμισε ο ραδιοφωνικός σταθμός της Σόφιας σε σχόλιό του, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων απο τα αποκαλούμενα "μέτρα προστασίας των στενών απο νέες καταστροφές", που έλαβαν οι αρχές της Αγκυρας την 1η Ιουλίου 1994.

    Τα μέτρα αυτά, που αφορούν τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων, σύμφωνα με το σχολιαστή του Βουλγαρικού ραδιοσταθμού, πλήττουν καίρια τα βουλγαρικά και ρωσικά συμφέροντα, γι αυτό και οι δύο χώρες εξέφρασαν δυσαρέσκεια και συνεχίζουν να αγωνίζονται για την άρση τους.

    Οι αιτίες των πολλών ατυχημάτων μέσα στα στενά είχαν σχέση, κατά τον σχολιαστή του Ράδιο Σόφια, κυρίως με την αμέλεια, τη μη τήρηση στοιχειωδών απαιτήσεων και την ανεπάρκεια εμπειρίας στη διέλευση μεγάλων πλοίων. Η Τουρκία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με βάση την εσωτερική της νομοθεσία, λαμβάνοντας μία σειρά μέτρων. Αντ' αυτού έλαβε τα "μέτρα προστασίας", τα οποία εκτός από το οτι αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο, θίγουν σοβαρά τα οικονομικά συμφέροντα των παρευξεινίων χωρών οι οποίες συμμετέχουν στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας, στη δημιουργία του οποίου ως γνωστόν πρωτοστάτησε η Τουρκία!

    Η Τουρκία μάλιστα, κατά το Βούλγαρο ραδιοσχολιαστή Αποστόλ Σερειτάνωφ, θεωρεί οτι τα "μέτρα" που συμπλήρωσαν δύο χρόνια ζωής, θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρις ότου εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Ξεκαθάρισε όμως οτι δεν θα επιμείνει στη θέση της για τροποποίηση της Συνθήκης του Μοντρέ, αλλά θα επιχειρήσει με άλλα μέσα να βελτιώσει την ασφάλεια των διαμετακομιστικών μεταφορών από τα στενά, ιδιαίτερα του πετρελαίου.

    Εδώ βρίσκεται και η εξήγηση της όλης τουρκικής συμπεριφοράς και πολιτικής κατά το Ράδιο Σόφια. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται τα l]tqa που επέβαλλε, ώστε να προωθηθεί το σχέδιό της -από το 1993- για την κατασκευή πετρελαιαγωγού που να διέρχεται από το τουρκικό έδαφος και να μεταφέρει τα πετρέλαια της Κασπίας από το Βατούμ στην τουρκική πόλη Τζεχάντ στη Μεσόγειο.

    Το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα των περιορισμών της ναυσιπλοίας στα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, ίσως θα πρέπει να λυθεί, σύμφωνα πάντοτε με τον σχολιαστή, σε ευρύ διεθνές φόρουμ, ώστε να δικαιωθούν όλες τις χώρες που πλήττονται από τα μέτρα. Και η εμπειρία απέδειξε οτι από τα μέτρα δεν ευνοείται οικονομικά καμμία χώρα, ούτε η Τουρκία.

    [15] ΠΑΝΤΡΕΜΑ "ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΣ" Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΕΡΜΠΑΚΑΝ - ΤΣΙΛΛΕΡ

    Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Τουρκία χαρακτηρίζεται ως πάντρεμα "πυρός και ύδατος" από τη ουγγρική σοσιαλιστική εφημερίδα "Nepszabadsag", αφού κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την διάρκεια που μπορεί να έχει, καθώς και για την παραπέρα λειτουργικότητά του. Διερωτάται δε, άν πράγματι η συμφωνία αυτή θα θέσει τέρμα στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στην Τουρκία, καθώς πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο 69χρονος Νετζμετίν Ερμπακάν, ο οποίος θα αναπληρώνεται από την Τανσού Τσιλλέρ, η οποία θα ασκεί παράλληλα και καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών.

    Είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό από πολλούς, πώς επήλθε η συνεργασία των κομμάτων αυτών, αφού οι μεταξύ τους διαφορές είναι πολλές και ουσιώδεις. Ως γνωστόν - παρατηρεί η εφημερίδα - η Τ. Τσιλλέρ είναι οπαδός της ενδυνάμωσης των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο ηγέτης των ισλαμιστών Ν. Ερμπακάν είναι εντελώς αντίθετος, υποστηρίζοντας τις δικές του απόψεις σύμφωνα με τις οποίες ενισχύεται ο προσανατολισμός της Τουρκίας προς Ανατολάς με την προσέγγιση της στον ισλαμικό κόσμο.

    Ένα άλλο σημείο σύγκρουσης είναι και το ζήτημα του ΝΑΤΟ, ένα θέμα για το οποίο είχαν υπάρξει σοβαρές διαφωνίες, αφού κατά την προεκλογική περίοδο ο Ερμπακάν είχε ταχθεί ανοικτά υπέρ της απομάκρυνσης των αμερικανικών βάσεων από την Νότια Τουρκία. Οι βάσεις αυτές - επισημαίνει η εφημερίδα - είχαν εγκατασταθεί από τους Αμερικανούς και χρησιμοποιήθηκαν στον "Πόλεμο του Κόλπου" για να ελέγχουν τις επιχειρήσεις κατά του Ιράκ.

    Τέλος, αφού γίνεται αναφορά στον διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων της τουρκικής οικονομίας από τις δύο πλευρές, καθώς επίσης και στο θέμα του ενεργού ρόλου που παίζει η θρησκεία στον δημόσιο βίο της Τουρκίας, το δημοσίευμα καταλήγει: Πάντως ο ηγέτης των ισλαμιστών δηλώνει ότι δεν απορρίπτει τις θεωρίες του ιδρυτή του τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ, αλλά απλώς επιθυμεί να επιφέρει μεταρρυθμίσεις στην πολιτική κληρονομιά του, κάτι που θα φανεί από τις αναμενόμενες εξελίξεις οι οποίες θα επηρεάσουν μελλοντικά άμεσα το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία.

    [16] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΤΣΙΛΛΕΡ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ -ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

    Ενώ η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας ετοιμάζεται για την ψηφοφορία της Δευτέρας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης , οι προσπάθειες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο κόμμα της Τανσού Tsikk]q, η οποία είναι η μία των κυβερνητικών εταίρων, δεν απέδωσαν μέχρι στιγμής το αναμενόμενο αποτέλεσμα . Οι βουλευτές του κόμματος Ορθού Δρόμου, που επρόκειτο να ανακοινώσουν διακήρυξη διαμαρτυρόμενοι για την κυβέρνηση συνασπισμού που έκανε το κόμμα τους με το ισλαμιστικό κόμμα Ευημερίας, δεν κατάφεραν τελικά να συγκεντρώσουν τις υπογραψές που ήλπιζαν . Η ομάδα των "σκληρών" του κόμματος Ορθου Δρόμου, Ισμέτ Σεζγκίν και Ριφάτ Σερντάρογλου, που ετοιμάζουν τη διακήρυξη και περίμεναν ότι θα συγκεντρώσουν 34 υπογραφές, μπόρεσε να εξασφαλίσει μέχρι στιγμής τις υπογραφές μόνο δέκα βουλευτών πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα την αναβολή της ανακοίνωσης της διακήρυξης.

    Η εσωκομματική αντιπολίτευση στο κόμμα Ορθού Δρόμου δεν είναι ένα εννιαίο σύνολο. Μία μερίδα σκέπτεται να προσχωρήσει στο κόμμα Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ, μία άλλη μερίδα δεν έχει εκδηλώσει τάση προσχώρησης σε κανένα κόμμα και μία άλλη σχεδιάζει να απόσχει από την ψηφοφορία της Δευτέρας.

    Στο μεταξύ βουλευτές του Ορθού Δρόμου συναντήθηκαν με τον Μεσούτ Γιλμάζ και δεν συζήτησαν μόνο την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αλλά και για ένα νέο πιθανό κυβερνητικό σχήμα υπό την ηγεσία του κόμματος Μητέρας Πατρίδας. Σύμφωνα με τον κ Σεζγκίν η κυβέρνηση υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μεσουτ Γιλμάζ κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τα "βαριά πυροβολικά" του Ορθού Δρόμου Ισμέτ Σεζγκίν, Ριφατ Σερντάρογλου, Τζαβίτ Τζαγλάρ και Ρεφαετίν Σαχίν τους παρουσίασε φακέλους σόκ σχετικά με την ασφάλεια και τις τράπεζες.

    Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ορθού Δρόμου Χασάν Εκιντζί δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, παρά το γεγονός ότι ο Γιλμάζ έχει επαφές με βουλευτές του κόμματος της Τανσού Τσιλλέρ προκειμένου να τους πάρει με το μέρος του. Σύμφωνα με τον κ Εκιντζί αν κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο.

    [17] Ν.ΕΡΜΠΑΚΑΝ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΠΡΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΜΕΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΟΝΙMΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Τουρκία θα συνεχίσει να ενισχύει σε κάθε τομέα την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο μέχρι να εξασφλαλιστεί ένα μόνιμο περιβάλλον ηρεμίας με τη θέληση και των δύο κοινοτήτων της νήσου, δήλωσε σήμερα στην τουρκική Βουλή ο πρωθυπουργός Νετζμετίν Ερμπακάν κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων. " Η ειρήνη και η ηρεμία στην Κύπρο είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία.Πιστεύουμε ότι η ηρεμία θα επιτευχθεί με απ΄ ευθείας συζητήσεις των δύο κοινοτήτων του νησιού" τόνισε ο κ Ερμπακάν . Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές διαφορές είπε: "Πιστεύουμε ότι οι διαφορές μας με την Ελλάδα μπορούν να λυθούν μόνον μεσα στο πλαίσιο του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων με τη διαφύλαξη των αμοιβαίων συμφερόντων"

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε οτι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής στόχος είναι η διαφύλαξη της ειρήνης στη χώρα, την περιοχή και σε όλο τον κόσμο."Οι σχέσεις με τα ξένα κράτη θα συνεχιστούν στο πλαίσιο των αρχών της φιλίας, καλής γειτονίας και sumeqcas_ar. Θα διευρυνθεί η συνεργασία με τις δυτικές χώρες και με τις ισλαμικές χώρες, με τις οποίες είμαστε συνδεδεμένοι ιστορικά, τις τουρκόφωνες δημοκρατίες και τα βαλκανικά κράτη" συνέχισε. Αναφορικά με την τελωνειακή ένωση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση τόνισε ότι αυτή έγινε με στόχο την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και θα εξασφαλιστεί η υγιής εξέλιξη της.

    [18] ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΔΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Στη εφαρμογή απαγορευτικών μέτρων για την εισαγωγή βοδινού κρέατος από την ΠΓΔΜ στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες της κρατικής τηλεόρασης των Σκοπίων.

    Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με εκτιμήσεις των οικονομικών παραγόντων της γειτονικής χώρας, θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για τους σκοπιανούς κτηνοτρόφους, καθώς στην ευρωπαϊκή αγορά και κυρίως στην Ιταλία εξάγονται σημαντικές ποσότητες βοδινού κρέατος.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας των Σκοπίων, εντείνονται τα μέτρα που εφαρμόζει το αρμόδιο υπουργείο της χώρας για τον περιορισμό της μετάδοσης του αφθώδους πυρετού.

    Μετά την θανάτωση 1000 βοοειδών, που έγινε την περασμένη Δευτέρα σε δύο χωριά της περιοχής της πρωτεύουσας, χθες θανατώθηκαν άλλα 364.

    Σε καραντίνα βρίσκονται πέντε χωριά της περιοχής, ενώ σε επιφυλακή τέθηκαν από χθες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των γειτονικών προς την πρωτεύουσα νομών για την έγκυρη αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της νόσου.

    [19] ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ''ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ'' ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ 1997 ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

    Συμπόσιο με θέμα ''Θρησκεία-Επιστήμη και Περιβάλλον'' πρόκειται να οργανώσει το 1997 το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος σε ομιλία του στο σεμινάριο με θέμα ''Περιβάλλον και Επικοινωνία'' που ξεκίνησε στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος στη Χάλκη και θα συνεχιστεί μέχρι τις 7 Ιουλίου.

    Το Συμπόσιο θα αρχίσει στις 21 Αυγούστου 1997 στη Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης της χρονιά αυτή και θα συνεχιστεί στην Κωνσταντινούπολη, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Ρωσία και τη Γεωργία, για να καταλήξει και πάλι στην Κωνσταντινούπολη.

    Το σεμινάριο ''Περιβάλλον και Επικοινωνία'' που οργανώνεται από το Φανάρι και υπό την προστασία του Πρίγκηπα του Εδιμβούργου, Φιλίππου, άρχισε με θρησκευτική τελετή, στην οποία συμμετείχαν πολλοί κληρικοί, σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα ''Ζαμάν'', υπογραμμίζοντας ότι ο χριστιανικός κόσμος κατέβαλε προσπάθεια να δώσει θετικά μηνύματα για το περιβάλλον.

    Το θέμα αναφέρθηκε επίσης και από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, η οποία παρουσίασε στιγμιότυπα από την τελετή που έγινε jai την ομιλία του Πατριάρχη.

    [20] Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ:Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

    Ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψη του στη Σόφια ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ, τον Πρωθυπουργό Ζαν Βίντενοφ και τον Υπουργό Εξωτερικών Γκεόργκι Πίρινσκι.

    Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο κ. Ρωμαίος τόνισε ότι "η Ελλάδα υποστηρίζει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο σε όλα τα κοινοτικά όργανα και σε όλες τις φάσεις το αίτημα της Βουλγαρίας για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    "Η νέα διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνέχισε ο Ελληνας Υπουργός πρέπει οπωσδήποτε να φτάσει στην νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμπεριλάβει τη Βουλγαρία και ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν εξαιρέσεις".

    Επεσήμανε ακόμη ότι "όταν η Βουλγαρία γίνει ισότιμο μέλος της ΕΕ αυτή η σταθερή φιλία και συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα μας θα αποτελέσει τον πυρήνα μιας ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή".

    Ο κ. Ρωμαίος είπε ότι αποφασίστηκε η συγκρότηση μηχανισμών συνεχούς συνεργασίας για την προσφορά της εμπειρίας και της πολιτικής υποστήριξης της Ελλάδας σε όλα τα όργανα της ΕΕ. Παράλληλα, ανακοίνωσε την ελληνική πρωτοβουλία για την συγκρότηση μικρού γραφείου στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο "θα αναλάβει τον συντονισμό στην Ελλάδα για την όποια τεχνική ή άλλη υποστήριξη θα ζητήσει το Βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών".

    Ερωτηθείς αν η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αναγνώριση "πομακικής εθνότητας", χαρακτήρισε το θέμα ανύπαρκτο και δήλωσε "ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα έθνος γιατί είμαστε από τις χώρες που έχουν εθνική ομοιογένεια. Οι μόνες μειονότητες που έχουμε είναι οι θρησκευτικές".

    Πρόσθεσε επίσης, ότι "η βαλκανική πολιτική της Ελλάδας και ιδιαίτερα η πολιτική φιλίας και συνεργασίας με τη Βουλγαρία είναι πανεθνικής υποδοχής και για αυτό είναι σε στέρεες βάσεις και με βαθιές ρίζες", κατέληξε ο κ. Ρωμαίος.

    Απαντώντας αν υπάρχει κάτι νέο στην βαλκανική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη δήλωσε ότι ο Ελληνας Πρωθυπουγός θα συνεχίσει την ίδια ακριβώς βαλκανική πολιτική, την οποία θεμελίωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

    [21] ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΙΤΑΛΟΙ "ΠΟΛΕΜΟΥΝ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ. ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΛΕΚΤΙΚΗΣ.

    Εμπορικός "πόλεμος" έχει ξεσπάσει μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, με "έπαθλο" τη ρωσική αγορά ενδυμάτων. Οι δύο ευρωπαϊκές χώρες επενδύουν σήμερα στη δυναμική του αχανούς κράτους, καθώς γνωρίζουν καλά ότι πρόκειται για μια παρθένα αγορά και αυτός που τώρα θα κατοχυρώσει τη θέση του, έχει πολλά να κερδίσει.

    Στη Ρωσία δεν υπάρχει, ακόμη, σταθερή σχέση μεταξύ ξένου κατασκευαστή και Ρώσου χονδρέμπορου. Εφόσον ο παραγωγός έρθει σε επαφή μαζί τους και προσφέρει προϊόντα που τους αρέσουν, σε καλή τιμή, τα αγοράζουν. Δεν έχουν την οργάνωση που θα τους επέτρεπε να apeuhumho}m και στην Ισπανία ή την Πορτογαλία -για παράδειγμα- προκειμένου να διαπιστώσουν αν το ίδιο προϊόν κοστίζει εκεί λίγο φθηνότερα.

    "Στο όλο αυτό σκηνικό, η ελληνική επιχείρηση πρέπει σήμερα να υιοθετήσει μια επιθετική πολιτική, να εγκαταστήσει ισχυρούς δεσμούς με τους εκεί χονδρεμπόρους, ώστε η αποκρυστάλλωση της αγοράς να τη βρει με κατοχυρωμένη, ισχυρή θέση", υπογράμμισε στο Μ.Π.Ε. ο διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Π.Β.Ε.), Θεόφιλος Ασλανίδης. "Η μονοσήμαντη εξάρτηση μας από τις δυτικοευρωπαϊκές αγορές -και ιδιαίτερα από τη γερμανική- δημιουργεί ήδη προβλήματα και αναμένεται να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα στο μέλλον. Είναι σαφές, ότι με την πάροδο του χρόνου η Δυτική Ευρώπη θα στρέφεται όλο και περισσότερο προς τα ενδύματα τρίτων χωρών, εξαιτίας του χαμηλού τους κόστους. Συνεπώς, η Ελλάδα πρέπει να απευθυνθεί σε νέες αγορές, δυναμικότερη των οποίων εμφανίζεται σήμερα η Ρωσία".

    Σε έρευνα που πραγματοποίησε ο Σ.Ε.Π.Β.Ε. στη ρωσική αγορά ένδυσης, επισημαίνεται ότι στη Ρωσία δεν υπάρχουν ποσοτικοί περιορισμοί στις εισαγωγές, ούτε σύστημα αδειών εισαγωγών. Απουσιάζει, επίσης, κάποιο κανονιστικό πλαίσιο για τις ετικέτες, είτε αυτές είναι προελεύσεως, είτε αφορούν την προστασία του καταναλωτή.

    Ο μέσος όρων των δασμών ανέρχεται σε 20% επί της αξίας του τιμολογίου, ενώ απαλλάσσονται πλήρως τα γάντια και τα ενδύματα εργασίας. Επιπλέον, επιβάλλεται έμμεσος φόρος 35%, ΦΠΑ 23% και προεδρικός φόρος 3%. Το περιθώριο κέρδους του χονδρέμπορου κυμαίνεται περί το 25%, ενώ του λιανοπωλητή ξεκινά από 25% και μπορεί να φθάσει ακόμη και το 100%.

    Τα δεδομένα αυτά διαμορφώνουν τελική τιμή για το Ρώσο καταναλωτή, η οποία μπορεί να είναι από τριπλάσια έως και πενταπλάσια από την τιμή πώλησης του Ελληνα κατασκευαστή. "Αυτό δε θα πρέπει -ωστόσο- να μας αποθαρρύνει. Στη Ρωσία υπάρχουν άνθρωποι με πολλά χρήματα, που αγοράζουν", διευκρίνισε ο κ.Ασλανίδης. "Αρκεί να τους προσφέρουμε επώνυμο, ποιοτικό ένδυμα. Φθηνό, χαμηλής ποιότητας παράγουν και οι ίδιοι, ενώ μπορούν να αγοράσουν και από την Κίνα με την οποία -εξάλλου- συνορεύουν".

    Σύμφωνα πάντα με την έρευνα του Σ.Ε.Π.Β.Ε., στη Μόσχα ζουν περί τους 120.000 άνθρωποι που ανήκουν στην κατηγορία των πολύ πλουσίων, με μηνιαίο εισόδημα που ξεπερνά τα 20.000 δολ. Το 5-10% του πληθυσμού των μεγάλων ρωσικών πόλεων έχει εισοδήματα 5-20.000 δολ. το μήνα. Το δε 20-25% του αστικού πληθυσμού ανήκει στην κατηγορία της ανερχόμενης μέσης τάξης, που έχει εισόδημα περίπου 350 δολ. το μήνα. Συνήθως εργάζονται δύο ή τρία μέλη της οικογένειας, ενώ -και καθώς τα υπόλοιπα έξοδα τους είναι περιορισμένα- μπορούν να ξοδέψουν έως και 200 δολ. το μήνα για την αγορά εισαγόμενων δυτικών ενδυμάτων.

    Στη Ρωσία υπάρχουν τέσσερα βασικά κανάλια διανομής: οι ιδιώτες Ρώσοι εισαγωγείς, εταιρείες joint venture, κρατικές εμπορικές εταιρείες (η επιρροή των οποίων διαρκώς μειώνεται) και ιδιωτικά γραφεία αντιπροσωπείας δυτικών εταιρειών. Η θέση των τελευταίων στην τοπική αγορά διαρκώς ισχυροποιείται, καθώς διαθέτουν μόνιμους εκθεσιακούς και αποθηκευτικούς χώρους.

    Το δε λιανεμπόριο αναπτύσσεται κυρίως μέσω των κλαδικών pokujatastgl\tym (όπως τα ZUM, STOCKMAN, LEIPZIG, MOSKVA) και των εμπορικών κέντρων (όπως τα GUM, PETROVSKI, PASSAGE, SADKO ARCADE, RADISSON ARCADE, VALDAI-CENTRE) τα οποία νοικιάζουν χώρους σε δυτικές εταιρείες. Υπάρχουν επίσης μεγάλα ειδικά καταστήματα, ανεξάρτητα καταστήματα, αλυσίδες και boutiques -κυρίως στους κεντρικούς δρόμους και στα πολυτελή ξενοδοχεία- αλλά και εκπτωτικά καταστήματα. Τα τελευταία λειτουργούν προσωρινά, κυρίως σε νεκρές περιόδους και αγοράζουν άμεσα παραδοτέο stock.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 3 July 1996 - 15:18:00