Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (30/06/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 1996,


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

  • [02] ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΡΧΙΣΕ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  • [03] ΔΕΝ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

  • [04] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ

  • [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 50ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ

  • [06] ΕΛΛΗΝΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΩ ΑΠΟ 5 ΕΩΣ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Ο ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ - ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Η ΠΛΑΒΣΙΤΣ

  • [08] ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ Ο ΡΑΝΤΟΒΑΝ ΚΑΡΑΖΙΤΣ

  • [09] ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΡΑΜΜΕΝΗ Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [10] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

  • [11] ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [12] ΤΙΡΑΝΑ:ΤΟ 8% ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

  • [13] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

    Ο Πρωθυπουργός Κωστας Σημίτης, εκλέχθηκε νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο δεύτερος στην 22χρονη ιστορία του Κινήματος μετά τον ιδρυτή του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Μανόλης Δασκαλάκης. Σύμφωνα με αυτά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκλέχτηκε ο Κώστας Σημίτης με 2.732 ψήφους. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος συγκέντρωσε 2.324 ψήφους. Ψήφισαν 5.111 σύνεδροι και βρέθηκαν 28 λευκά και 27 άκυρα ψηφοδέλτια.

    Αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο κ. Δασκαλάκης υπογράμμισε ότι το Συνέδριο απέδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ζωντανό δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα που μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες κατοχυρώνει τη ενότητά του για να συνεχίσει στην προοπτική υλοποίησης των δεσμεύσεων του κινήματος απέναντι στον ελληνικό λαό.

    Ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι το αποτέλεσμα αυτό το αγκαλιάζουν όλοι οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ, όλος ο ελληνικός λαός, σημειώνοντας ότι η επιτυχία του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ αντανακλά σε προσδοκίες και ελπίδες που γεννώνται για όλη της ελληνική κοινωνία. Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι το τελευταίο που σκέφτεται ο κ. Σημίτης e_mai ένας ανασχηματισμός τονίζοντας ότι αυτό που απασχολεί τον πρωθυπουργό είναι η ενότητα του ΠΑΣΟΚ, η ανάπτυξή του, η βελτίωση των λειτουργιών του ώστε να δικαιώσει τις ελπίδες που έχει εναποθέσει πάνω του ο ελληνικός λαός.

    Ο πρόεδρος της βουλής Απόστολος Κακλαμάνης είπε ότι ο Κ. Σημίτης έδειξε αποφασιστικότητα και ειλικρίνεια και τα προσόντα του αυτά εκτιμήθηκαν από το Συνέδριο με την απόφαση που πήρε. "Είναι μια απόφαση σεβαστή από όλους μας γιατί πάρθηκε με δημοκρατικότατες διαδικασίες και το χρέος όλων μας είναι να στηρίξουμε τον Κώστα Σημίτη που επωμίζεται τις ευθύνες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ παράλληλα με τις ευθύνες του Πρωθυπουργού σε ώρες κρίσιμες για τον τόπο" σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης και τόνισε πως χρειάζεται ενότητα στο ΠΑΣΟΚ και σεβασμός της απόφασης της πλειοψηφίας.

    Ο Γραμματέας της Κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης είπε ότι δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι και πρόσθεσε : "Το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει ενωμένο έτσι και αλλιώς γιατί αυτό επιβάλλει η λαϊκή του βάση, γιατί αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας, γιατί αυτό επιβάλλει η ανανέωση και ο εκσυγχρονισμός του πολιτικού συστήματος. Πιστεύω ότι ήταν ένα Συνέδριο αξιόπιστο, ανοιχτό, δημοκρατικό αναμφισβήτητο, ένα συνέδριο από το οποίο βγήκε κερδισμένο πρώτα από όλα το ΠΑΣΟΚ.Αξιος πρόεδρος του κινήματος είναι ο Κώστας Σημίτης, άξιος δεύτερος είναι ο Ακης Τσοχατζόπουλος με πλήρη εμπιστοσύνη από όλους μας.

    "Το συνέδριο μίλησε" είπε ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Στις δηλώσεις του ο Κώστας Λαλιώτης υπογράμμισε ότι :"Ο Κώστας Σημίτης ένας άξιος και ικανός πολιτικός, είναι ένας ηγέτης που έχει το τιμόνι και της χώρας και του ΠΑΣΟΚ. Οφείλουμε όλοι, έχουμε δεσμευτεί, να τον βοηθήσουμε, προσωπικά θα τον βοηθήσω με όλες μου τις δυνάμεις γιατί παντα πιστευα και πιστεύω στην ενότητα και στην προοπτική του ΠΑΣΟΚ για να έχει το ΠΑΣΟΚ μέλλον".

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι απο αυτή τη διαδικασία το ΠΑΣΟΚ βγαίνει και ενωμένο και δυνατό προσθέτοντας ότι όλο το ΠΑΣΟΚ πανηγυριζει για τη δημοκρατική στάση και δημοκρατική νίκη του. Εξέφρασε δε τα συγχαρητήριά του στο νέο πρόεδρο του Κόμματος τονίζοντας αυτό που χρειάζεται είναι το ΠΑΣΟΚ να βγει από αύριο πιο δυνατά στον ελληνικό λαό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας και να αποδείξει οτι είναι κίνημα του λαού που ασχολείται με τα προβλήματα του τόπου.

    Ο βουλευτής Βασίλης Κεδίκογλου μιλώντας στους δημοσιογράφους κάλεσε τους υπουργούς που στο Συνέδριο τάχθηκαν κατά του πρωθυπουργού και ιδιαίτερα τους Ακη Τσοχζχατζόπουλο και Γεράσιμο Αρσένη να παραιτηθούν από την κυβέρνηση, όμως συνεργάτες του κ. Σημίτη έλεγαν ότι τις απόψεις αυτές δε τις συμμερίζεται ο πρωθυπουργός.

    Το αποτέλεσμα του Συνεδρίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Βενιζέλος το χαρακτήρισε ως αποθεωση των δημοκρατικών εσωκομματικών διαδικασιών, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι είναι ένα θεσμικό κόμμα χειραφετημένο, δυναμικό, που στεγάζει διαφορετικές απόψεις. Συνεχάρη δε t|so τον κ. Σημίτη όσο και τον κ. Τσοχατζόπουλο καθώς και όλους τους συνέδρους που όπως είπε στηρίζουν στους ώμους τους την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

    [02] ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΑΡΧΙΣΕ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Με καθυστέρηση άρχισε η ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια του 4ου Συνεδρίου του Κινήματος. Έτσι, ενώ η ψηφοφορία ήταν προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί άρχισε τελικά στις δώδεκα και υπολογίζεται να ολοκληρωθεί στις 5.30 το απόγευμα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα αποτελέσματα για την εκλογή Προέδρου θα πρέπει να έχουν εκδοθεί δύο ώρες μετά τη λήξη της ψηφοφορίας ενώ τα πρώτα αποτελέσματα για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής θα εκδοθούν τέσσερις με πέντε ώρες μετά την λήξη της ψηφοφορίας.

    Από τις πρώτες ώρες διαπιστώθηκε κάποια οργανωτική ανεπάρκεια καθώς δεν λειτουργούσαν όλες οι κάλπες. Υπήρξαν επίσης προβλήματα με την παρουσία μελών της Εφορευτικής Επιτροπής.

    Η ψηφοφορία διεξάγεται σε 30 εκλογικά τμήματα. Σε κάθε τμήμα υπάρχουν δύο κάλπες, μία για την ανάδειξη Προέδρου και μία για την ανάδειξη των νέων μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Τα ψηφοδέλτια για τον Πρόεδρο είναι πράσινου χρώματος και αναγράφουν τα ονόματα του Κώστα Σημίτη και του Ακη Τσοχατζόπουλο. Σε αυτά οι σύνεδροι καλούνται να τοποθετήσουν έναν σταυρό. Τα ψηφοδέλτια για την Κεντρική Επιτροπή είναι πολυσέλιδα και λευκού χρώματος. Σε αυτά αναγράφονται 481 ονόματα και οι σύνεδροι καλούνται να βάλουν μέχρι 60 σταυρούς. Από την ψηφοφορία θα εκλεγούν 150 τακτικά μέλη και 30 αναπληρωματικά.

    Προσερχόμενος για να ψηφίσει ο Υπουργός Εσωτερικών Ακης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι όλα θα πάνε καλά και τόνισε ότι δεν κινδυνεύει η ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

    [03] ΔΕΝ ΣΥΝΤΡΕΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

    "Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας" δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης ερωτηθείς σχετικά με το επεισόδιο που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην βραχονησίδα Στρογγύλη και κατά το οποίο άγνωστος αναισθητοποίησε με σπρέι τον φαροφύλακα και στη συνέχεια υπέστειλε την ελληνική σημαία. Ο κ. Αρσένης τόνισε ότι δεν πρόκειται για εχθρική στρατιωτική ενέργεια πρόσθεσε ωστόσο ότι διεξάγεται έρευνα υπό την καθοδήγηση του υφυπουργού Αμυνας πτεράρχου Νίκου Κουρή προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το γεγονός.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας άγνωστος με πολιτικά επετέθη τα ξημερώματα στον φαροφύλακα της νήσου όταν αυτός εξήλθε από το φάρο για έλεγχο και τον αναισθητοποίησε με σπρέι. Άμεσα κατέφτασε στο νησί τμήμα του στρατού ξηράς. Από έρευνα που πραγματοποίησε βρέθηκε το σκοινί της σημαίας κομμένο jai η σημαία στο έδαφος αλλά ανέπαφη. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, καταλήγει η ανακοίνωση, το επεισόδιο δεν φαίνεται να οφείλεται σε εχθρική στρατιωτική ενέργεια.

    Στη νησίδα μετέβη από το πρωί ο δήμαρχος του νησιού, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος και ο λιμενάρχης. Στο μεταξύ στον αρμόδιο αστυνομικό διευθυντή κατέθεσε το πρωί ο φαροφύλακας που υπέστη την επίθεση.

    [04] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ

    Επίσημη επίσκεψη στη Σόφια θα πραγματοποιήσει αύριο και μεθαύριο ο Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών, αρμόδιος για Κοινοτικές Υποθέσεις και θέματα Απόδημου Ελληνισμού Γεώργιος Ρωμαίος, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τη Βουλγάρα ομόλογό του, Ιρίνα Μπόκοβα.

    Ο κ. Ρωμαίος θα συναντηθεί, επίσης, με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Ζαν Βίντενωφ, τον Υπουργό Εξωτερικών, Γκέοργκι Πίρινσκι και τον Υπουργό Εμπορίου, Α.Παπαρίζοφ.

    Βασικά θέματα των συνομιλιών του κ.Ρωμαίου στη Βουλγαρία θα είναι η προενταξιακή πορεία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος.

    [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥ 50ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ

    Με την εκλογή νέου Υπάτου Συμβουλίου, την έκδοση ψηφίσματος και την επίσημη χοροεσπερίδα έληξαν με επιτυχία οι εργασίες του 50ου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ-Καναδά στη Φλόριδα.

    Η χθεσινή μέρα ήταν αφιερωμένη στην αναφορά στα πεπραγμένα της χρονιάς που μεσολάβησε από το 49ο Συνέδριο μέχρι σήμερα, για τις οποίες μίλησε ο Υπατος Αντιπρόεδρος, Ευάγγελος Μιχαλόπουλος.

    Μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά στο Σκοπιανό και την ενδιάμεση συμφωνία, στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη στις ΗΠΑ, στις επισκέψεις των παμμακεδονικών οργανώσεων όλου του κόσμου στην Ελλάδα και στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού. Συνεχίζοντας την αναφορά του στο Συνέδριο ο κ.Μιχαλόπουλος είπε επίσης ότι υλοποιήθηκε η αγορά του Μακεδονικού Σπιτιού στη Νέα Υόρκη που αποφασίστηκε στο 49ο Συνέδριο, καθώς και στα θυρανοίξεια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών ''Παιδεία'' στο Πανεπιστήμιο Κοννέκτικατ.

    Στην πρώτη φάση χτίστηκε το εξωκκλήσι των Τριών Ιεραρχών και ένα εκπαιδευτικό κέντρο που ονομάστηκε ''Μακεδονία''. Αυτά έγιναν με προσωπική εργασία της ομογένειας και στοίχησαν 450.000 δολάρια, ενώ το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 2,5 με 3 εκατομμύρια δολλάρια.

    Εκανε δε, αναφορά στην Ιστορία της Παμμακεδονικής, της οποίας η δραστηριότητα αρχίζει το Φεβρουάριο του 1947 και αναγνωρίστηκε το Μάρτιο του ίδιου χρόνου, και η συγγραφή της οποίας ανατέθηκε στον Κοζανίτη ιστορικό και λαογράφο, Λάζαρο Παπαϊωάννου.

    Το βιβλίο θα τυπωθεί στην Ελλάδα με υποστήριξη από κρατικούς και τοπικούς φορείς. Είπε ακόμη ότι από τον Οκτώβριο του 1995 η Παμμακεδονική έχει το δικό της δίκτυο jai σελίδα στο ΙΝΤERNET, όπου υπάρχουν πληροφορίες για την ιστορία της Μακεδονίας και είναι συνδεδεμένο με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τις εφημερίδες ''Μακεδονία'' και ''Θεσσαλονίκη'' και ειδησεογραφικά Πρακτορεία των βαλκανικών χωρών για την έγκαιρη πληροφόρηση γύρω από τα εθνικά μας θέματα.

    Κατέληξε δε, ότι το ετος που πέρασε μπορεί να χαρακτηριστεί δύσκολο για την Παμμακεδονική γιατί υπήρξαν σημαντικές αρνητικές εξελίξεις στο Σκοπιανό θέμα. Το έτος που έρχεται με αφορμή τα 50 χρόνια της Ενωσης παρέχει όλες τις προϋποθέσεις για την σημαντική εξύψωση της Οργάνωσης.

    Στη συνέχεια το Συνέδριο ενέκρινε ψήφισμα στην ελληνική και αγγλική, το οποίο θα σταλεί στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Καναδά, στο οποίο οι Μακεδόνες δηλώνουν ότι το όνομα ''Μακεδονία'' είναι αναμφισβήτητα ιστορική, εθνική και πολιτική κληρονομιά της Ελλάδας, και δε θα δεχτούν από την κυβέρνηση των Σκοπίων να διαλέξει όνομα το οποίο να παρέχει τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγά του. Καταδικάζουν την παράνομη κατοχή της Κύπρου για 22 χρόνια. Καλούν τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση να καταδικάσουν τις ενέργειες κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Κατακρίνουν τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και υποστηρίζουν τις πρόσφατες ενέργειες της ΕΕ και της Αλβανίας για καθιέρωση καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Διαβιβάζουν δε τη βαθειά λύπη τους για το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου και τέλος η Παμμακεδονική Ενωση δηλώνει ότι θα συνεχίσει να είναι αρωγός της Ελληνική Πολιτείας για να καταστεί η Θεσσαλονίκη ως οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων.

    Ακολούθησε ψηφοφορία, στην οποία Υπατος Πρόεδρος της Παμμακεδονικής εξελέγη ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος Ευάγγελος Μιχαλόπουλος, ενώ τη θέση του αντιπροέδρου κατέλαβε ο κ.Σεραφείμ Παπαγιάννης και αντιπρόεδρος για τον Καναδά εξελέγη ο κ. Μπάμπης Μουτουσίδης, γραμματέας η κ. Αργειτίδου Αλεξάνδρα, ταμίας ο κ.Πολ Ευαγγέλου, και αντιπρόεδρος νεολαίας ο κ.Συμεών Αστεριδης.

    Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα της καλύτερης διοργάνωσης του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1997, χρονιά κατά την οποία θα εορταστούν και τα 50 χρόνια της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ-Καναδά.

    [06] ΕΛΛΗΝΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΩ ΑΠΟ 5 ΕΩΣ 8 ΙΟΥΛΙΟΥ

    ''Με τον πολιτισμό και τα γράμματα θωρακίζεσαι καλύτερα. Ισως αυτός να είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές προκλητικότητες'', δήλωσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας των Ελληνιστών από την Αυστραλία, που θα συμμετάσχουν στο διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Ελληνιστών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Κω από τις 5 έως τις 8 Ιουλίου.

    Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

    Από το Σίδνεϋ θα δώσει το παρών ο γνωστός ακαδημαϊκός και συγγραφέας, Δημήτρης Τζουμάκας, από τη Μελβούρνη οι ακαδημαϊκοί, Στ.Γκόντλετ, Α.Τάμης, Χ.Φίφης και Μ.Σοφοκλέους και από την Αδελαϊδα ο Μ.Τσιανίκας.


    [B] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Ο ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ - ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ Η ΠΛΑΒΣΙΤΣ

    Συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, σχετικά με το θέμα της προεδρίας της χώρας, παρά την σημερινή ανακοίνωση του διεθνή μεσολαβητή, Καρλ Μπιλντ, ότι ο μέχρι τώρα πρόεδρος Ράντοβαν Κάρατζιτς αντικαταστάθηκε από την αντιπρόεδρο, Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

    Στην ανακοίνωση του Κ. Μπιλντ αναφέρεται ότι του παραδόθηκε σήμερα επίσημο έγγραφο της Σερβικής Δημοκρατίας, υπογεγραμμένο από τον Ρ. Κάρατζιτς, σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος αντικαταστάθηκε από την Μπ. Πλάβσιτς, χωρίς να υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις για το θέμα της αντικατάστασης.

    Στο μεταξύ, στο Πάλε, η Μπιλιάνα Πλάβσιτς ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Ρ. Κάρατζιτς παραμένει πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας μέχρι τις εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου, ενώ η ίδια θα ασκεί μέχρι τότε καθήκοντα μεταβατικής προέδρου.

    Αντίθετα, ο Σερβοβόσνιος υπουργός Εξωτερικών, Αλέξα Μπούχα, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι ο Ρ. Κάρατζιτς παρέδωσε πλήρη καθήκοντα στην Μπ. Πλάβσιτς, ενώ για το θέμα αυτό είχε ενημερώσει προηγουμένως και τον Κ. Μπιλντ.

    [08] ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ Ο ΡΑΝΤΟΒΑΝ ΚΑΡΑΖΙΤΣ

    Την παραμονή του Ράντοβαν Κάραζιτς στην ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, με περιορισμένες όμως τις αρμοδιότητες του, επιβεβαίωσε σε δήλωση της η αντιπρόεδρος του κ.Μπιλιάνα Πλαφσιτς.

    Η κ.Πλάφσιτς σε δήλωση της που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SRNA των Σέρβων της Βόσνίας διέψευσε ότι ο κ.Κάραζιτς παραιτήθηκε απο την προεδρία της Σερβικής Δημοκρατίας και ότι η ίδια έχει διορισθεί ως αντικαταστάτης του.

    "Ο προέδρος Κάραζιτς εξαιτίας της προσωρινής αδυναμίας του να ασκήσει τα καθήκοντα του, έκανε χρήση του συνταγματικού του δικαιώματος να μεταβιβάσει μέρος των αρμοδιοτήτων του σε ενα απο τους αντιπροέδρους και ειδικότερα σε μένα, είπε η κ. Πλάφσιτς η οποία επανέλαβε ότι δεν αλλάζει η διεθνής θέση των σερβοβοσνίων.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινισθεί ποιές είναι οι αρμοδιοτητες που ο κ. Κάραζιτς, που μόλις την Παρασκευή επανεξελέγη περίπου ομόφωνα στην ηγεσία του κόμματος, μεταβίβασε στην κ.Πλαφσιτς στην οποία έχει ήδη από τον προηγούμενο μήνα μεταβιβάσει την αρμοδιότητα της εκπροσώπησης της Σερβικής Δημοκρατίας στο εξωτερικό.

    Η κ. Πλάφσιτς ανακοίνωσε ότι ο κ.Κάραζιτς θα παραμείνει στην ηγεσία της χώρας μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου χωρις και πάλι να διευκρινίσει εάν ο κ. Κάραζιτς θα συμμετάσχει στις εκλογές παρά την ρυθμιση που απαγορεύει την υποψηφιότητα σε όσους, όπως ο σερβοβόσνιος ηγέτης κατηγορούνται για εγκληματα πολέμου.

    Ο κ.Κάραζιτς, υπερ της αποχώρησης του οποίου ασκήθηκαν πιέσεις από την διεθνή κοινότητα και τον Σέρβο πρόεδρο Μιλόσεβιτς, είχε πει ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές, εαν δεν υπάρξουν εγγυήσεις για τη Σερβική Δημοκρατία.

    [09] ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΡΑΜΜΕΝΗ Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΛΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Η προσοχή όλων στην Τουρκία , μετά την συγκρότηση της κυβέρνησης συνασπισμού Ευημερίας-Ορθού Δρόμου και την ανάληψη της εξουσίας από τον ισλαμιστή Νετζμετίν Ερμπακάν, είναι στραμμένη στην ψηφοφορία εμπιστοσύνης που θα γίνει την επόμενη Κυριακή στην τουρκική Βουλή. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι 34 βουλευτές από το κόμμα της κ Τσιλλέρ θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση , πράγμα που αν τελικά γίνει η χώρα θα οδηγηθεί σε νέα κυβερνητική κρίση.

    Για να πάρει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης θα πρέπει να εξασφαλίσει 276 ψήφους. Αυτή τη στιγμή ο συνασπισμός διαθέτει 286 έδρες από τις οποίες οι 158 του κόμματος Ευημερίας και οι 128 του Ορθού Δρόμου. Ενας βουλευτής του κόμματος Ευημερίας, ο Αϊντίν Μεντερές, δεν θα μπορέσει να παραστεί στη ψηφοφορία επειδή βρίσκεται στην Αμερική για λόγους υγείας ενώ 15 βουλευτές του Ορθού Δρόμου είναι σίγουρο ότι θα καταψηφίσουν την κυβέρνηση οπότε ο αριθμός των ψήφων μειώνεται στις 270. Η νέα κυβέρνηση όμως υπολογίζει και στην υποστήριξη του κόμματος Μεγάλης Ενότητας που διαθέτει 7 έδρες.

    Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να μην υποστηρίξει την κυβέρνηση και το κόμμα Μεγάλης Ενότητας καθώς ο ηγέτης του Μουχσίν Γιαζιτζίογλου είχε δηλώσει ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε περίπτωση που συγκαλυφτούν οι προτάσεις για την διεξαγωγή έρευνας εις βάρος της ΤανσουΤσιλλέρ, η οποία κατηγορείται για ανάμειξη σε σκάνδαλα διαφθοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ευημερίας Ριζά Ουλουτζάκ σε συνέντευξη τύπου που είχε δώσει λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση του σχηματισμού κυβέρνησης αναφερόμενος στο θέμα των σκανδάλων για τα οποία κατηγορείται η κ Τσιλλέρ δήλωσε ότι ο κάθε κατηγορούμενος είναι αθώος μέχρι να υπάρξει οριστική απόφαση δικαστηρίου για την ενοχή του και τόνισε ότι η τουρκική Βουλή δεν είναι δικαστήριο που αποφασίζει για την ενοχή ή την αθωότητα.

    Στη πιο δύσκολη θέση βρίσκεται ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού και νυν βουλευτής του κόμματος Ορθού Δρόμου, Ντογάν Γκιουρές. Ο κ Γκιουρές τασσόταν υπέρ μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην οποία θα μετείχαν όλα τα κόμματα εκτός του κόμματος Ευημερίας και μάλιστα είχε πρόσφατα αφήσει να εννοηθεί το ενδεχόμενο στρατιωτικού πραξικοπήματος αν δεν υπάρξει συμβιβασμός .Ο pq~gm υπουργός εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι είναι επίσης από τους πρώτους που θα καταψηφίσουν τη νέα κυβέρνηση. Όπως δήλωσε χτες στους δημοσιογράφους, λίγο μετά την παράδοση του υπουργείου στην κ Τσιλλέρ, θα καταψηφίσει την κυβέρνηση αλλά δεν θα αποχωρήσει από το κόμμα παρά μόνο σε περίπτωση που τον διαγράψουν.

    Το ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής υποστηρίζει και ο αρχηγός του κόμματος Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ ο οποίος επιμένει ότι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία είναι η ένωση των δύο κομμάτων της κεντροδεξιάς. Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ κατηγόρησε την Τανσού Τσιλλέρ ότι στερείται αρχών επειδή οδήγησε στην εξουσία τους ισλαμιστές μόνο και μόνο για να συγκαλύψει τις έρευνες που θα διενεργηθούν εις βάρος της.

    [10] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ

    Περισσότεροι από τους Τουρκοκυπρίους εκτιμάται ότι θα είναι σε μικρό χρονικό διάστημα οι έποικοι στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Ο αριθμός τους ξεπερνάει σήμερα τις 70.000, ενώ την ίδια ώρα οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στα κατεχόμενα ανέρχονται σε 80.000.

    Πολλοί από τους εποίκους έρχονται στην κατεχόμενη Κύπρο, εμφανιζόμενοι ως εποχικοί εργάτες, ενώ αρκετοί είναι και οι βουλγαρομουσουλμάνοι που εγκαθίστανται στα κατεχόμενα, πολλοί από τους οποίους πραγματοποιούν τη στρατιωτική τους θητεία.

    [11] ΓΛΑΥΚΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Η αποστρατικοποίση της Κύπρου αποτελεί κυρίαρχο θέμα για την ελληνοκυπριακή πλευρά, πριν αρχίσουν οποιεσδήποτε "εκ του σύνεγγυς συνομιλίες", δήλωσε ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης, ενώ σχετικά με το θέμα της απαγκίστρωσης επανέλαβε ότι επιμένει στην πάγια θέση - την οποία εκφράζει και ΟΗΕ - ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει ολόκληρη τη "νεκρή ζώνη". Ο Κύπριος πρόεδρος διευκρίνισε ότι η διαδικασία για την αποστρατικοποίηση δεν σημαίνει ότι αρχίζουν απευθείας διαπραγματεύσεις. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνον εάν προκύψει κοινό έδαφος.

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά κρίνει ως "ιδιαίτερα θετικό" το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό και δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Αλέκου Μιχαηλίδη, αφού όπως είπε: υιοθετεί ότι προϋπόθεση έναρξης απευθείας διαπραγματεύσεων είναι η εξεύρεση κοινού εδάφους, θεωρεί ότι το "στάτους κβο" είναι απαράδεκτο και δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αποστρατικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στο μεταξύ, συνέρχεται αύριο το Εθνικό Συμβούλιο για να συζητήσει και να καθορίσει τις απαραίτητες κινήσεις και ενέργειες, στην κατεύθυνση της άρσης του αδιεξόδου στο Κυπριακό, ενώ ο Κύπριος πρόεδρος θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου, για τις επαφές που είχε αυτό το διάστημα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι, τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον και τον Βρετανό pqyhupouqc|, Τζον Μέϊτζορ.

    Εξ' άλλου, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Χαν Σουγκ Τζιου, πριν αναχωρήσει από τη Λευκωσία για την Αθήνα, σήμερα το πρωί, δήλωσε την αισιοδοξία του για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Ανέφερε επίσης ότι αφού ολοκληρώσει τις επαφές του στην Αθήνα, στην Άγκυρα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περί τα μέσα Ιουλίου θα ενημερώσει τον Μπούτρος Γκάλι για τα αποτελέσματα της πρώτης του περιοδείας για το πρόβλημα.

    [12] ΤΙΡΑΝΑ:ΤΟ 8% ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ

    Το 8% των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες είναι αλβανοί μετανάστες και το σύνολο των καταθέσεων αλβανών πολιτών σε ξένες τράπεζες ανέρχεται σε 900 εκ. δολλαρια (225 δισ δραχμες) σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους στα Τίρανα, τα επίσημα στοιχεία των οποίων επικαλείται σε άρθρο της η ιταλοαλβανική εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε".

    Πάντως οι ίδιοι οικονομικοί κύκλοι στα Τίρανα επισημαίνουν ότι το τραπεζικό σύστημα της Αλβανίας προκαλεί δυσκολίες στην εισροή συναλλάγματος απο το εξωτερικό και κάνουν λόγο για σοβαρή μείωση η οποία παρουσιάσθηκε τους πρωτους τρεις μήνες του 1996 στα έσοδα της Αλβανίας από τα εμβάσματα απο το εξωτερικό.

    Συγκεκριμένα το συνολικό ποσό μέχρι τον Μάρτιο εφέτος ανήλθε σε 63 εκ. δολάρια, (17.5 δισεκατομμύρια δραχμες) ενώ το σύνολο των ειροών συναλλάγματος απο εμβάσματα το 1994 ήταν 262 εκ. δολάρια (65 δισ. δραχμες), ποσό διπλάσιο απο το σύνολο των άλλων εισροών απο το εξωτερικό, και το 1995, 450 εκ. δολάρια (110 δισ. δραχμές), δηλαδή το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της Αλβανίας.

    Σε ότι αφορά στις αποστολές ειδών από το εξωτερικό, το σύνολο τους το 1994 ήταν 120 εκ. δολάρια (30 δισ δραχμες) και το 1995 150 εκ. δολάρια (37 δισ δραχμές)

    Η "Γκαζέτα Σκιπτάρε", σε άρθρο της επισημαίνει ότι τα εμβάσματα είναι σημαντικά για την οικονομία της χώρας καθώς χωρίς αυτά, η Αλβανία θα χρειασθεί διπλάσια βοήθεια απο το εξωτερικό.

    Η σχετική διαπίστωση ανήκει σύμφωνα με την εφημερίδα, σε έκθεση του αλβανικού υπουργείου οικονομικών το οποίο συναρτά το επίπεδο της ζωής των Αλβανών, κυρίως στην επαρχία, με αυτά τα εμβάσματα.

    Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ενω το 1994 μία στις δύο αλβανικές οικογένειες έίχε εναν εργαζόμενο στο εξωτερικό, το 1995 το ποσοσό αυτό ανέβηκε στα τρία πεμπτα.

    Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν ότι το 13% του αλβανικού πληθυσμού και το 28% των ικανών προς εργασία, εργάζονται στο εξωτερικό.

    [13] ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Συγκαλείται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο του Δημοκρατικού Κόμματος, προκειμένου να συζητήσει και να αποφασίσει για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Αλβανίας. Προηγήθηκε η χθεσινή συνάντηση των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων που κάλεσε ο πρόεδρος Σαλί Μπερίσα, για τον ίδιο σκοπό. Στη συνάντηση αυτή δεν συμμετείχε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο αρνείται τη συμμετοχή του και στη Βουλή, ενώ πήραν μέρος τα: Δημοκρατικό Κόμμα (που κέρδισε τις εκλογές), Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, Μπάλλι Κομπετάρ, Λεγκαλιτέτι και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Τη θέση του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Μέξι, που υπέβαλε ήδη την παραίτηση της κυβέρνησής του, αναμένεται να αναλάβει ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Τριτάν Σέχου, ο οποίος χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Σ. Μπερίσα να καλέσει τα πολιτικά κόμματα στη χθεσινή συνάντηση, ως ενέργεια που ανταποκρίνεται στο ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, που καλεί τις πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας σε διάλογο.

    Σήμερα εξ' άλλου, πρόκειται να συζητήσουν από κοινού τη στάση τους και το ενδεχόμενο της συμμετοχής ή όχι στη νέα Βουλή και κυβέρνηση τα προεδρεία του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της οργάνωσης των Ελλήνων Αλβανίας "Ομόνοια".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Sunday, 30 June 1996 - 15:25:36