Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 27 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

BIOGRAFIKO ANDREA PAPANDREOU

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

2ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ

  • [01] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [02] ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 23 Ιουνίου 1996 (Μ.Π.Ε.)

    Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε χαρισματικός πολιτικός, λαοπρόβλητος ηγέτης και μια από τις πλεον ισχυρές προσωπικότητες της μεταπολεμικής Ελλαδα που σφράγισε καταλυτικά με τη δυναμική του παρουσία την πορεία της χφρας τα τελευταία 35 χρόνια.

    Γεννήθηκε στη Χίο στις 5 Φεβρουαρίου 1919. Πρωτότοκος γιος του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της Σοφίας, το γένος Μινέϊκο. Γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα του χρόνια στη Χίο όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως γενικός διοικητής των νησιών του Αιγαίου.

    Ανήσυχο ζωηρό πνεύμα συνδέεται από μικρός με τα πολιτικά κινήματα της εποχής. Στο γυμνάσιο εκδίδει το μαρξιστικό περιοδικό "Ξεκίνημα" και χαρακτηρίζεται για τις τροτσκιστικές του απόψεις.

    Την περίοδο 1923-1936 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου φοίτησε στην αρχή στο αμερικανικό κολλέγιο και στη συνέχεια στη Νομική Σχολή Αθηνών. Τα φοιτητικά του χρόνια συνέπεσαν με τη δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά, ενώ ο ίδιος μετείχε σε ομάδες και κινήσεις κατά του καθεστώτος.

    Στις 4 Αυγούστου 1936 συνελήφθη όταν μαζί με άλλους φοιτητές, κατέστρεψαν προκηρύξεις του καθεστώτος αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά τρεις ημέρες. Την άνοιξη του 1939 συνελήφθη με την κατηγορία της συμμετοχής σε αντιδικτατορική οργάνωση, ενώ ο πατέρας του βρισκόταν εξόριστος στην Ανδρο.

    Αποφυλακίστηκε το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου και έφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ακολουθεί επί 20 χρονια μια εντυπωσιακή πανεπιστημιακή καριέρα με σημαντικότερη στιγμή την ανακήρυξή του το 1943 σε διδάκτορα Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Δίδαξε ακόμη στα πανεπιστήμια της Μινεσότα και του Μπέρκλεϋ στο οποίο για μια τριετία από το 1956-59 γίνεται κοσμήτορας της Οικονομικής του Σχολής.

    Στις ΗΠΑ κάνει δύο γάμους. Το 1941 με την Ελληνοαμερικανίδα ψυχίατρο Χριστίνα Ρασιά την οποία χωρίζει για να παντρευτεί το 1951 την Αμερικανίδα Μαργαρίτα Τσαντ. Από το γάμο του αποκτά τέσσερα παιδιά, το Γιώργο, τη Σοφία, το Νίκο και τον Αντρίκο.

    Το 1959 επισκέπτεται για ένα χρόνο την Ελλαδα στο πλαίσιο ερευνητικής αποστολής για την ανάπτυξη και την οικονομια. Το 1961 επιστρέφει στην πατρίδα για μόνιμη εγκατασταση και διορίζεται πρόεδρος του Διοικητικού Sulbouk_ou και γενικός επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, ταυτόχρονα δε και σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδας.

    Το μεγάλο του όμως όνειρο είναι η πολιτική. Η διορατικότητα, το οξύ πνεύμα, ο πύρινος λόγος του, ο οραματισμός αλλά και οι άριστες γνώσεις του για την οικονομία αποτελούν το καλύτερο διαβατήριο για την πολιτική σκηνή.

    Από το 1961 δείχνει διαθέσεις ρήξεις με το κατεστημένο της εποχής. Ενθαρρύνει τον πατέρα του Γεώργιο Παπανδρέου να έρθει σε ρήξη με το παλάτι.

    Το 1964 πολιτεύεται για πρώτη φορά με την Ενωση Κέντρου και εκλέγεται βουλευτής Αχαϊας. Αναλαμβάνει υπουργός Προεδρίας και αργότερα υπουργός Συντονισμού στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου.

    Το πολιτικό άστρο του Ανδρέα Παπανδρέου αρχίζει να ανατέλλει. Οι χαρισματικές του ηγετικές ικανότητες και η εκπληκτική δυνατότητα να επικοινωνεί με το λαό τον καθιστούν γρήγορα ως ένα από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Εκφράζει τις πλέον ριζοσπαστικές αντιλήψεις της Ενωσης Κέντρου και στην Ελληνοτουρκική κρίση του 1964 σταμάτησε τις εκπομπές της Φωνής της Αμερικής επειδή απηχούσαν φιλοτουρκικές θέσεις. Για την ανυποχωρητη στάση του απέναντι στις αμερικανικές πιέσεις που έρχεται σε αντίθεση με την μετριοπαθή τακτική της κυβέρνησης τον οδηγεί σε παραίτηση απο το υπουργείο Προεδρίας.

    Την ίδια περίοδο κυριαρχεί στο προσκήνιο η περιβόητη υπόθεση Ασπιδα. Τον κατηγορούν ότι ηγείται κινήματος αξιωματικών με σκοπό την πρόσδεση της χωρας στο άρμα του κομμουνισμου. Τα αποτελέσματα της διοικητικής εξέτασης είναι συντριπτικά για τους κατηγόρους του.

    Συλλαμβάνεται αμέσως μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 και μεταφέρεται στο Γουδί μαζί με άλλους πολιτικούς, ενώ στις 10 Μαίου οδηγείται στο απομονωτήριο των φυλακών Αβέρωφ. Απελευθερώνεται το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου με την αμνηστία που έδωσαν οι δικτάτορες και στις 16 Ιανουαρίου 1968 φεύγει από τη χώρα μαζί με την οικογένειά του.

    Στο υπόλοιπο διάστημα της δικτατορίας παραμένει στο εξωτερικό όπου δρα εναντίον της χούντας και στις 27 Φεβρουαρίου 1968 ιδρύει το Πανελλήνιο Αγωνιστικό Κίνημα (ΠΑΚ) το οποίο κηρύσσει τον αγώνα κατά της δικτατορίας.

    Στις 8 Μαρτίου 1968 μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να υπερασπίσει το αίτημά του προς το Στέητ Ντιπαρτμεντ για τη διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας προς τη χούντα των συνταγματαρχών.

    Μετά την πτώση της δικτατορίας επιστρέφει στην Ελλαδα τον Αύγουστο του 1974 και στις 3 Σεπτεμβρίου ιδρύει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ). Στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974 το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 13,58% των ψήφων και ο ίδιος εκλέγεται βουλευτής Αχαϊας, ενώ στις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου 1977 αναδεικνύεται ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει το 25,34% των ψήφων.

    Η άνοδος του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέας συνεχίζεται και στις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981. Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με 48,06% ενώ ο ίδιος σχηματίζει την πρώτη του κυβέρνηση στην οποία διατηρεί και το αξίωμα του υπουργού Εθνικής Αμυνας.

    Ως πρωθυπουργός πρωτοστατεί στις κινήσεις που έγιναν για την ειρήνη, τη συνεργασία, την ασφάλεια και την αποπυρηνικοποίηση στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

    Συμμετέχει το 1982 στην "πρωτοβουλία των έξι" για την προάσπιση της ειρήνης, μαζί με τους ηγέτες του Μεξικού, της Αργεντινής, της Σουηδίας, της Ινδίας και της Τανζανίας.

    Στο εσωτερικό της χωρας η κυβέρνηση Παπανδρέου αλλάζει το πολιτικό σκηνικό επιφέροντας σημαντικές καινοτομίες με την κατάργηση της νομοθεσίας των εκτάκτων μέτρων, την αναγνώριση της εθνικής αντιστασης 1941-44, την αποκατάσταση των αγωνιστών της, την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων, την αλλαγή του οικογενειακού δικαίου με στόχο τη νομική εξίσωση ανδρών και γυναικών. Επίσης, καθιερώθηκε ο θεσμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η συνταξιοδότηση των αγροτισσών, η υποστήριξη των χαμηλόμισθων, η αντιμετώπιση των προβληματικων επιχειρήσεων.

    Στις εκλογές της 2ας Ιουνίου 1985 το ΠΑΣΟΚ κερδίζει και πάλι με 45,82% και ο Ανδρέας Παπανδρέου σχηματίζει τη δεύτερη αυτοδύναμη κυβέρνησή του η οποία εξήγγειλε οικονομικό "πρόγραμμα λιτότητας" με στόχο την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

    Το Αυγουστο του 1988 εκδηλώνονται προβλήματα στην υγεία του και το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους υποβάλλεται σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στο νοσοκομείο Χέρφηλντ του Λονδίνου.

    Στις 18 Ιουνίου 1989 η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει τη σχετική πλειοψηφία στις εκλογές και στις 2 Ιουλίου σχηματίζεται νέα κυβέρνηση με την συνεργασία της Ν.Δ και του ΣΥΝ με στόχο όπως διακηρύχθηκε από τα δύο κόμματα να αποτραπεί η παραγραφή των σκανδάλων της υπόθεσης Κοσκωτά.

    Στις 7 Ιουλίου 1989, 144 βουλευτές της Ν.Δ. καταθέτουν πρόταση για την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου και άλλων πέντε υπουργών του ΠΑΣΟΚ στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

    Η ολομέλεια της βουλής αποφάσισε στις 18 Ιουλίου την παραπομπή με ψήφους 171 υπέρ, 121 κατά, 1 παρόν και 3 άκυρους ψήφους. Για την παραπομπή ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΝ.

    Στις 16 Ιανουαρίου 1992 το Ειδικό Δικαστήριο με απόφασή του τον έκρινε αθώο για την υπόθεση Κοσκωτά ενώ στις 15 Μαϊου του ιδίου χρόνου, με απόφαση της βουλής ανεστάλη η εναντίον του δίωξη για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

    Στις 10 Οκτωβρίου 1993 το ΠΑΣΟΚ κερδίζει υπό την ηγεσία του Ανδρέα Παπανδρέου και πάλι τις εκλογες σχηματιζοντας κυβέρνηση και στις 17 Απριλίου 1994 στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ επανεκλέγεται ομόφωνα πρόεδρος του Κινήματος.

    Στις 20 Νοεμβρίου 1995 ο Ανδρέας Παπανδρέου εισάγεται επειγόντως στο "Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο" και μεταφέρεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

    Στις 6 το απόγευμα της ίδιας ημερας ο καθηγητής- ακαδημαϊκός Γρηγόρης Σκαλκέας διαβάζει το πρώτο ιατρικο amajoimyh]m που διαπιστώνει αναπνευστική δυσφορία λόγω λοιμώξεως του αναπνευστικού. Οι γιατροί δίνουν πραγματική μάχη για να κρατήσουν στη ζωή τον πρωθυπουργό, ο οποίος υποβάλλεται σε συνεχείς αιμοκαθάρσεις, ενώ η αναπνοή του υποστηρίζεται συνεχώς από αναπνευστήρα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα κερδίσει τη μάχη με το θάνατο.

    Στις 15 Ιανουαρίου με επιστολή του από το Ωνάσειο ο Ανδρέας Παπανδρέου παραιτείται από την πρωθυπουργία και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εκλέγει πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.

    Στις 21 Μαρτίου μετά τη ραγδαία βελτίωση της υγείας του, ο Α.Παπανδρέου εξέρχεται από το Ωνάσειο και μεταφέρεται στο σπίτι του στην Εκάλη, όπου εξέπνευσε στις 2.30 τα ξημερώματα της Κυριακής 23 Ιουλίου 1996.

    Τίποτε δεν έδειχνε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου θα έφευγε τόσο ξαφνικά, αφού μέχρι και χθες οι διασημος καρδιοχειρουργός Μαγκντι Γιακουμπ, που βρίσκεται στην Ελλάδα, διαβεβαίωνε ότι η πορεία της υγείας του εξελίσσεται φυσιολογικά.

    Ειναι χαρακτηριστικό ότι μετά την αναγγελία του θανάτου του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, όλοι οι θεράποντες γιατροί στις δηλώσεις τους χρησιμοποίησαν τη λέξη "αιφνιδιαστήκαμε".

    Τις τελευταίες ημέρες ο Α.Παπανδρέου αντιμετώπισε κάποια προβλήματα και ταλαιπωρήθηκε από κάποιο καινούργιο μικρόβιο που εμφανίστηκε στην τραχειοστομία, αλλά η κατάστασή του ήταν ελεγχόμενη, γεγονός που του επέτρεπε να δουλεύει και μιάμισι ώρα πριν απο το θάνατό του.

    [02] ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΡΩΤΗ ΕΙΔΗΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

    ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ, 23 Ιουνίου 1996 (Μ.Π.Ε.)

    Τεράστια συγκίνηση προκάλεσε ο αιφνίδιος θάνατος του Ανδρέα Παπανδρέου στον Ελληνισμό της Αυστραλίας, ενώ όλα τα μέσα ενημέρωσης στη Μελβούρνη, στο Σίδνεϋ και τις άλλες πόλεις μετέδωσαν ως πρώτη είδηση την απώλεια του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.

    Η Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτωρίας με τηλεγράφημά της προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη και τον Πρόεδρο της Βουλής, Α. Κακλαμάνη εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο "του πολιτικού ηγέτη που κυριάρχησε στο πολιτικό γίγνεσθαι της μεταπολιτευτικής Ελλάδας" και δηλώνει ότι "ο απανταχού Ελληνισμός, ενωμένος στις χαρές και στις δύσκολες στιγμές, ενώνει τις προσευχές και παρακαλεί τον Παντοδύναμο να κατατάξει τον εκλιπόντα "εν σκηναίες δικαίων".

    Η είδηση του θανάτου του Α. Παπανδρέου μεταδόθηκε αστραπιαία σ' όλα τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, με εκτεταμένες αναφορές στη ζωή και το έργο του, ενώ ο Τύπος δεν πρόλαβε την είδηση, αφού αυτή έγινε γνωστή στις 9,30 το πρωί (ώρα Αυστραλίας). Το κρατικό ABC τον χαρακτήρισε ως τον "πιο σημαντικό Έλληνα πολιτικό της μεταπολεμικής περιόδου", ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο "7" ανέφερε ότι ο Α. Παπανδρέου έκανε τους Έλληνες υπερήφανους με τη στάση του sta εθνικά θέματα.

    Δηλώσεις για το θάνατο του Α. Παπανδρέου αναμένεται να κάνουν το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ και άλλοι πολιτικοί της χώρας.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Sunday, 23 June 1996 - 03:15:19