Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK, (23/06/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΚΤΑΚΤΟ, ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, ΠΕΘΑΝΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Θεσσαλονίκη, 23 Ιουνίου 1996


ΤΙΤΛΟΙ

  • [01] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΣΥΓΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [02] Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ "ΠΕΘΑΝΕ ΗΣΥΧΟΣ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΕΠΤΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΤΟΥ"
  • [03] O ANTΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [04] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ Ή ΟΧΙ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [01] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΣΥΓΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    ΑΘΗΝΑ 23 Ιουνίου 1996 (ΜΠΕ)

    Στις 2,30 τα ξημερώματα σήμερα, πέθανε απο ανακοπή της καρδιάς ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου, μία απο τις μεγαλύτερες πολιτικές φυσιογνωμίας που εμφανίστηκαν στησύγχρονη ελληνική αλλα και παγκόσμια πολιτική ιστορία.

    Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συγκαλείται εκτάκτωςε στις 2 το μεσημέρι, εξέδωσε λίγο πριν τις 5 το πρωϊ την ακόλουθη ανακοίνωση :

    "Απο τις 2,30 το πρωϊ σήμερα, η Ελλάδα θρηνεί. Εφυγε απο κοντά μας ο ιδρυτής του Κινήματός μας, ο μεγάλος Ελληνας πατριώτης πολιτικός, ο ηγέτης του λαού μας, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Στις μία το μεσημέρι, συγκαλείται σε έκτακτη συνεδρίαση το Εκτελεστικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής".

    Ο ευρισκόμενος στη Φλωρεντία για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, επιστρέφει εσπευσμένα λίγο πριν το μεσημέρι στην Αθήνα και στις 6 το απόγευμα συγκαλείεκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο.

    Στο ιατρικό ανακοινωθέν που εξεδόθη αναφέρει : " Περί ώραν 1,30 ο πρόεδρος Ανδρέας Παπανδρέου αιφνιδίως αισθάνθηκε δυσφορία και ανέπτυξε κοιλιακή ταχυκαρδία, η οποία εντός δύο λεπτών εξελίχθηκε σε ηλεκτρομηχανικό διαχωρισμό. Εγένετο παρατεταμένη προσπάθεια ανανήψεως. Η γενική εικόνα και τα εργαστηριακά ευρήματα, είναι συμβατά με οξύισχαμικό επεισόδιο, το οποίο τελικώς επέφερε και το θάνατο, στις 2,30 το πρωϊ Κυριακής 23 Ιουνίου 1996".

    Εξω απο το σπίτι του εκλιπόντος, στην Εκάλη, άρχισαν να συγκεντρώνονται εκατοντάδες μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ, ενω απο τους πρώτους βρέθηκαν εκεί ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας`Σκανδαλίδης, ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης κ.α.

    O πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μόλις πληροφορήθηκε το θλιβερό γεγονός, δήλωσε "Είμαι συγκλονισμένος απο το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο μεγάλος ηγέτης δεν ζει πια. Μας αφήνει όμως ολοζώντανη παρακαταθήκη το έργο του, αφου η πολιτική του πορεία ήταν συνυφασμένη με την πρόσφατη ιστορία της πατρίδας μας. Ο h\mat|r του είναι για την Ελλάδα εθνική απώλεια. Το ΠΑΣΟΚ θα αναζητά στα έργα, στα κείμενα και τις παραινέσεις του το δείκτη της δικής του νικηφόρας πορειας.Ολοι εμείς με τον ίδιο σεβασμό στη μνήμη του, θα εργαζόμαστε με το μεγάλο και ενιαίο ΠΑΣΟΚ για όλα όσα εκείνος οραματίσθηκε".

    [02] Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ "ΠΕΘΑΝΕ ΗΣΥΧΟΣ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΛΕΠΤΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΤΟΥ"

    ΑΘΗΝΑ, 23 Ιουνίου 1996 (Μ.Π.Ε.)

    Η τελευταία πολιτική παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου έμεινε ατέλειωτη στα χέρια των στενών συνεργατών του, Τηλέμαχου Χυτήρη και Νίκου Αθανασάκη, με τους οποίους δούλευε την ομιλία του για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μέχρι τη 1 το πρωί της Κυριακής, δηλαδή μιάμιση ώρα πριν από το θάνατό του.

    Ο Ανδρέας Παπανδρέου "πέθανε ήσυχος στα πρώτα λεπτά του ύπνου του", είπε ο Τ. Χυτήρης, ο οποίος ήταν ο τελευταίος που είδε ζωντανό τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ και ο οποίος ανέλαβε το δυσάρεστο έργο να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλο και τους αρχηγούς των κομμάτων και να επικοινωνήσει με τη Ρώμη για την ενημέρωση του Πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη.

    Όπως έγινε γνωστό από τον στενό συνεργάτη του, ο Α. Παπανδρέου ήταν αποφασισμένος τις επόμενες μέρες να τελειώσει την ομιλία του για το Συνέδριο και να παραστεί σ' αυτό την προσεχή Πέμπτη.

    [03] O ANTΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    ΑΘΗΝΑ 23 Ιουνίου 1996 (ΜΠΕ)

    Ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, δήλωσε :

    " Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης διεθνούς ακτινοβολίας, που μετην ισχυρή και χαρισματική του προσωπικότητα, σφράγισε ένα σημαντγικό κεφάλαιο της σύγχρονης πολιτικής μας ιστοριας. Ο θάνατός του αποτελεί μεγάλη απώλεια σε δύσκολες στιγμές για την πατρίδα μας. Συλλυπούμε ειλικρινά την οικογένειά του".

    [04] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ Ή ΟΧΙ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    ΑΘΗΝΑ, 23 Ιουνίου 1996 (Μ.Π.Ε.)

    Διίστανται οι απόψεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ για τον αν θα πρέπει να γίνει στην καθορισμένη ημερομηνία ή θα πρέπει να αναβληθεί για λίγες ή και περισσότερες μέρες το προγραμματισμένο για την προσεχή Πέμπτη, επίμαχο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου πλέον οι σύνεδροι καλούνται να αναδείξουν τον νέο αρχηγό του κινήματος.

    Οι περισσότεροι δεν θέλουν να προκαταλάβουν τις αποφάσεις που πρόκειται να πάρει το Εκτελεστικό Γραφείο tou ΠΑΣΟΚ, που θα συνεδριάσει στις 2 το μεσημέρι, άλλοι, όπως οι Γιάννης Χαραλαμπόπουλος και Γιάννης Καψής ζητούν την αναβολή του για αργότερα, ενώ ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Παρασκευάς Αυγερινός, δήλωσε ότι το συνέδριο πρέπει οπωσδήποτε να γίνει.

    Όλοι τους ωστόσο, συμφωνούν σε ένα ζήτημα: ότι η απώλεια του ιδρυτή και επί 22 χρόνια αρχηγού του κόμματος, θα δημιουργήσει άλλο κλίμα και θα συσπειρώσει οπωσδήποτε τους συνέδρους για μια ενωτική πορεία προς το συνέδριο.

    Πάντως, μια σκέψη που υπάρχει είναι να αναβληθεί προσωρινά το συνέδριο για μία εβδομάδα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Sunday, 23 June 1996 - 01:16:03