Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (18/06/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 18 Ιουνίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Βασιλικής Βεγίρη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ Ν.ΜΠΕΡΝΣ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΑΒΕ ΣΑΦΗ ΘΕΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ

  • [02] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ν.ΜΠΕΡΝΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΕΡΝΣ

  • [04] ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΚΥΣΕΑ

  • [05] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ "ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ"

  • [06] ΤΗ ΓΑΥΔΟ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ Ο Τ.ΜΠΟΥΣ ΚΑΙ Κ.ΠΑΟΥΕΛ

  • [07] Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΑΡΜΕΝΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • [08] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

  • [09] EUROPARTENARIAT: 25 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ. ΔΕΚΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ.

  • [10] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

  • [11] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ 5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

  • [12] 250 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ 31 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΥ ΣΤΗ ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [14] ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ "ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ"

  • [15] Ν.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΠΟΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΑ

  • [16] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΤΑ Μ. ΓΙΛΜΑΖ ΚΑΙ Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ

  • [17] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ Ε.Ε.-ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [18] Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ.


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Βασιλικής Βεγίρη)

  • [19] Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑNATOΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΟΥΝΟΠΟΙΪΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ Ν.ΜΠΕΡΝΣ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΑΒΕ ΣΑΦΗ ΘΕΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ

    Η κυβερνητική αστάθεια στην Τουρκία δεν ευνοεί την εξομάλυνση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων στο Αιγαίο, ούτε την επίλυση του Κυπριακού.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον κατά τη συνάντηση του με το Γλαύκο Κληρίδη, ενώ εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία του για την ένταση στην περιοχή.

    Για πρώτη φορά πάντως η Ουάσιγκτον έλαβε σαφή θέση υπέρ της ελληνικότητας της Γαύδου, ενώ επέμεινε στην πολιτική ίσων αποστάσεων για το θέμα των Ιμια.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς τόνισε ότι το νησί είναι ελληνικό και κατοικείται από Έλληνες. Πρόσθεσε όμως ότι η ένταση της Αγκυρας αφορούσε μόνο σε τεχνικά ζητήματα και όχι στην κυριαρχία της Γαύδου.

    Ο κ.Κλίντον δεσμεύτηκε προσωπικά για προώθηση των προυποθέσεων για διαρκή και ειρηνική λύση του Κυπριακού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε στον κ.Κληρίδη ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εντείνουν τις προσπάθειες τους μέσω περαιτέρω διαβουλεύσεων ώστε να μειωθούν οι διαφορές των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο πράγμα που θα οδηγήσει σε μια συνολική λύση.

    Τον Ιούλιο ο κ.Κλίντον θα στείλει στην περιοχή τον Ειδικό του Απεσταλμένο Ρίτσαρντ Μπίτι για να αρχίσει συνομιλίες για τα θέματα -κλειδιά που αφορούν μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια, ενώ ο κ.Κληρίδης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή.

    [02] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Ν.ΜΠΕΡΝΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ

    Θετική και αναμφισβήτητα χρήσιμη χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς, ότι η Γαύδος είναι ελληνική και κατοικείται από Έλληνες.

    Ο κ.Πάγκαλος, αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Αρμένιο ομόλογο του Βαχάν Παπαζιάν, εξέφρασε την επιφυλακτικότητα του τονίζοντας ότι "το θέμα δε λύνεται με τη δήλωση των ΗΠΑ που είναι ένα τρίτο μέρος και η οποία έρχεται μετά από μακρά αναμονή της Αμερικανικής Διοίκησης που προφανώς θα περίμενε κάποια στάση της Τουρκίας τουλάχιστον στο θέμα της Γαύδου και στην επαναφορά των πραγμάτων στην τάξη".

    Η Τουρκία, πρόσθεσε ο κ.Πάγκαλος, πρέπει να επαναφέρει τα πράγματα στη σωστή τους θέση και να δηλώσει απερίφραστα ότι δε θέτει θέμα ελληνικής κυριαρχίας επί της Γαύδου.

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΕΡΝΣ

    Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς, ότι η Γαύδος είναι ελληνική και κατοικείται από Έλληνες εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Τόνισε δε πως αποτελεί θετική εξέλιξη και πρόσθετο παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας της περιοχής. Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο κ. Ρέππας τόνισε ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις αλλά έγινε συζήτηση προετοιμασίας εν' όψει της αυριανής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Στο μεταξύ η πορεία υλοποίησης των μεγάλων έργων, η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τις Ενοπλες Δυνάμεις συζητήθηκαν το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κυβερνητικής Επιτροπής.

    [04] ΜΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΚΥΣΕΑ

    Συνεδρίασε το μεσημέρι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας με αντικείμενο την πορεία των εθνικών μας θεμάτων και ιδιαίτερα τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπέρνς, ότι η Γαύδος είναι ελληνική και κατοικείται από Έλληνες.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκαν ειδικότερα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, που αναμένεται να τεθούν και αύριο κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου. Ωστόσο δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις καθώς έγινε μια καταρχήν συζήτηση για τα εθνικά θέματα.

    [05] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ "ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ"

    "Εμείς δεν παίζουμε το παιχνίδι του εντυπωσιασμού, αλλά κινούμαστε με βάση το δικό μας πρόγραμμα, παρακολουθούμε από πολύ κοντά τις εξελίξεις και θα πράξουμε αναλόγως" υπογράμμισε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης ερωτηθείς σχετικά με τις χθεσινές πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών πάνω από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και του κατάπλου της φρεγάτας "Ελλη" έξω από την Πάφο.

    Αναφερόμενος στην τουρκική άσκηση "Θαλασσόλυκος" που διεξάγεται στην Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Αρσένης τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

    [06] ΤΗ ΓΑΥΔΟ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ Ο Τ.ΜΠΟΥΣ ΚΑΙ Κ.ΠΑΟΥΕΛ

    Τη Γαύδο επισκέφτηκαν το πρωί ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόρτζ Μπούς και ο στρατηγός Κόλιν Πάουελ.

    Οι δύο άνδρες έφτασαν στο νησί με την θαλαμηγό του εφοπλιστή Γιάννη Λιάτση "Αλεξάντερ" και λίγες ώρες αργότερα επέστρεψαν στο Ηράκλειο από όπου θα αναχωρήσουν για τη Γερμανία.

    [07] Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΑΡΜΕΝΙΑ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Η Ελλάδα και η Αρμενία υπέγραψαν σήμερα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Ο δρόμος είναι ενιαίος και οπωσδήποτε θα συνεργαστούμε, τόνισε ο Αρμένιος Υπουργός Αμυνας Βαργκεν Σαργκισιάν και σημείωσε ότι η Ελλάδα στο πρόσωπο της χώρας του θα έχει ένα σίγουρο και σταθερό σύμμαχο.

    Ήδη στις Σχολές Ευελπίδων στην Αθήνα και στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα εκπαιδεύονται στελέχη του Αρμενικού στρατού. Σημειώνεται ότι το 1992 Έλληνες αξιωματικοί βοήθησαν το νεοσύστατο τότε αρμενικό στράτευμα.

    Ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης, δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση με τον κ.Σαργκισιάν αντηλλάγησαν απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή από τον Καύκασο μέχρι τα Βαλκάνια.

    Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που στέλνει στρατιωτικό ακόλουθο στην Πρεσβεία στην Αρμενία. Πρόκειται για τον Συνταγματάρχη κ.Λευτεριώτη.

    Η συμφωνία περιλαμβάνει: την ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών στο χώρο στης άμυνας, την εκπαίδευση στρατιωτών και την ανταλλαγή απόψεων στη συνεργασία στο χώρο των εξοπλισμών.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη σημασία της συμφωνίας ο κ.Αρσένης δήλωσε "από καιρό η Ελλάδα προωθεί μια προσπάθεια αμυντικής δικτύωσης με χώρες στην ευρύτερη περιοχή με αντικειμενικό σκοπό την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας".

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας υπενθύμισε ότι η χώρα μας προωθεί αμυντικές συνεργασίες με Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Αίγυπτο, Συρία και Ισραήλ.

    [08] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ

    Τη δημοπράτηση στο άμεσο μέλλον της κατασκευής νέου εννιαθέσιου δημοτικού σχολείου στις Σάπες Ροδόπης και κλειστού γυμναστηρίου στο υπάρχον Γυμνάσιο, καθώς και την αναβάθμιση του ΙΕΚ Σαπών με τη δημιουργία δύο νέων τμημάτων, Ξυλουργών και Τεχνιτών Θερμοκηπίων, για αποφοίτους Γυμνασίου εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σήμερα πραγματοποιεί επίσκεψη στους νομούς Ροδόπης και Εβρου.

    Ιδιαίτερη έμφαση, τόνισε ο υπουργός, ότι θα δοθεί στο θεσμό των "πολυπολιτισμικών σχολείων". Το σχετικό χαρακτηρισμό θα μπορεί να φέρει ένα σχολείο, με μια αίτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς το υπουργείο Παιδείας, μέσω της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Τα "πολυπολιτισμικά" σχολεία θα στελεχώσουν ειδικά εκπαιδευμένοι εκπαιδευτικοί με στόχο την ανάδειξη των πολυπολιτισμικών στοιχείων της περιοχής, ώστε να προωθηθεί η αλληλοκατανόηση των διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων. Στις Σάπες, εξάλλου, πρόκειται να λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο, το πρώτο "Διαπολιτισμικό Σχολείο", σε πιλοτική μορφή για ολόκληρη τη χώρα.

    [09] EUROPARTENARIAT: 25 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ. ΔΕΚΑ WIKIADES ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ.

    Ξυλεία, ενέργεια, ηλεκτρονικά και τρόφιμα ήταν οι κλάδοι που συγκέντρωσαν το επιχειρηματικό ενδιαφέρον κατά το EUROPARTENARIAT της Βόρειας Σκανδιναβίας, που πραγματοποιήθηκε στο Lulea Σουηδίας.

    Συνολικά, 400 μικρομεσαίες σκανδιναβικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν περί τα 10.000 ραντεβού με 1.200 "συναδέλφους" τους από 55 χώρες. Στην ελληνική αποστολή, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Β.Ε.), συμμετείχαν 25 επιχειρήσεις.

    Ηδη, αυξημένο παρουσιάζεται το ενδιαφέρον συμμετοχής στο μεθεπόμενο EUROPARTENARIAT, που θα πραγματοποιηθεί -ακριβώς σε ένα χρόνο- στον Πειραιά. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής λήγει στις 15 Ιουλίου.

    [10] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

    Ολοκληρώνεται σήμερα το πρόγραμμα των Διαρκών Επιτροπών ενώ αύριο, σε πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων θα συζητηθούν οι προτάσεις των 300 μαθητών, στους οποίους θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί.

    Στην πανηγυρική αυτή συνεδρίαση θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, όλα τα μέλη της κυβέρνησης καθώς και οι 300 βουλευτές.

    Οι προτάσεις πάντως των μαθητών και μαθητριών που συμμετέχουν στη Βουλή των Ελλήνων καθώς και οι προβληματισμοί τους, έτσι όπως τους έθεσαν από τα έδρανα των έξι Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών περιέκλειαν μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.

    Οι "έφηβοι πολιτικοί" τοποθετήθηκαν για τα εθνικά θέματα, την πορεία της οικονομίας, την παιδεία και τον πολιτισμό. Έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου στους μεγάλους που διαφεντεύουν την τύχη των μικρών. Ζήτησαν διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών από το κράτος, όπως και κίνητρα για επενδύσεις πρότειναν σειρά συγκεκριμένων μέτρων για τον εκσυγχρονισμό της παιδείας και έπεισαν με την ωριμότητα της σκέψης τους ότι θα μπορούσαν να είναι άξιοι αυριανοί πολιτικοί.

    [11] ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ 5ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Με θέμα ''Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και Δημοκρατία'' και τη συμμετοχή 250 δημοσιογράφων από όλη την Ελλάδα, 40 από την Ομογένεια, καθώς και αρκετών ανταποκριτών ξένου Τύπου αρχίζουν την Παρασκευή 21 Ιουνίου στη Σαμοθράκη, οι εργασίες του 5ου Πανελληνίου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου.

    Το Συνέδριο που θα διαρκέσει έως 23 Ιουνίου, περιλαμβάνει 4 ενότητες με θέματα: ''Μ.Μ.Ε και Ελευθεροτυπία'', ''Μ.Μ.Ε και ανθρώπινα δικαιώματα'', ''Μ.Μ.Ε και ηλεκτρονική Δημοκρατία'' και ''Μ.Μ.Ε και μορφές αντίστασης της κοινωνίας των πολιτών'', με συντονιστές τους δημοσιογράφους Ριχάρδο Σωμερίτη, Λίνα Αλεξίου, Δημήτρη Ψυχογιό καθώς και το Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Πρύτανη του Δ.Π.Θ, Γιάννη Πανούση.

    Την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου θα κάνει ο καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Μαρωνίτης, ενώ μεταξύ αυτών που θα μιλήσουν ή θα κάνουν παρεμβάσεις περιλαμβάνονται οι : Γιάννης Τζαννετάκος, Λυκούργος Κομίνης, Μιχάλης Μητσός, Νανά Νταουντάκη, Δήμος Μαυρομμάτης, Ροδόλφος Μορώνης, Παντελής Μπουκάλας, Δημήτρης Παπαχρήστος, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Μιχάλης Παπαγιαννάκης και άλλοι.

    Στο πλαίσιο του 5ου Πανελληνίου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου θα δοθεί συναυλία το βράδυ της Παρασκευής 21 Ιουνίου από το Διονύση Σαββόπουλο και το Φοίβο Δεληβοριά, ενώ για το βράδυ του Σαββάτου 22 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί νησιώτικο πανηγύρι, με παραδοσιακά συγκροτήματα από τη Λέσβο, τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη και θα ακολουθήσει το πρωί της επομένης ξενάγηση των συμμετεχόντων- δημοσιογράφων στο νησί.

    [12] 250 ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΙ 31 ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

    Διακόσιες πενήντα χρονολογημένες εκδηλώσεις περιλαμβάνει το τελικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 1997 το οποίο ανακοινώθηκε σήμερα και αποτελείται από 31 ενότητες. Όπως επισήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Πάνος Θεοδωρίδης, το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει τις εκδηλώσεις που έχει οριστικοποιηθεί ότι θα γίνουν. Η συμμετοχή είναι κατά 65% ελληνική και κατά 35% ξένη.

    Κορυφαία εκδήλωση του καλλιτεχνικού προγράμματος είναι η έκθεση 580 κειμηλίων για τα οποία έχει δoθεί θετική απάντηση από 17 μοναστήρια του Αγίου Όρους και τα οποία θα εκτεθούν σε 25 ενότητες. Στη μεταφορά των κειμηλίων, τα οποία θα εκτεθούν στο μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, θα συμμετάσχουν τα υπουργεία άμυνας και δημόσιας τάξης ενώ παράλληλα ασφαλίζονται από μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμπληρώνεται από τις ενότητες "Εκ Περατών" που αναφέρονται στην καλλιτεχνική δημιουργία των Ελλήνων της διασποράς, "Μέγας Αλέξανδρος", "Εγνατία", "Μεσόγειος" και "Αριστοτέλης".

    Οι βασικές αρχές του προγράμματος αποσκοπούν στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης εκ των έσω αλλά και ως γέφυρας μεταξύ ανατολής και δύσης και μητρόπολης του ελληνικού Βορρά. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις καλύπτουν όλη την πόλη ενώ υπάρχουν ειδικές ενέργειες για τις υποβαθμισμένες περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό ανοίγουν δέκα εντευκτήρια στη Δυτική Θεσσαλονίκη και άλλα πέντε στο κέντρο όπου οι νέοι με προβλήματα καθώς και αλλόγλωσσοι οικονομικοί μετανάστες θα διημερεύουν δημιουργικά και θα βρίσκουν καταφύγιο καθώς και μικρές ευκαιρίες εργασίας.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΥ ΣΤΗ ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Κυκλοφόρησε σήμερα το επίσημο διορθωτικό έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας, με το οποίο τροποποιείται η παράγραφος 12 stgm έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι, για την παράταση της UNFICYP.

    Ως γνωστό, από την εν λόγω παράγραφο που αφορούσε το φόνο του Κύπριου εθνοφρουρού, είχε παραλειφθεί, ύστερα από πιέσεις της τουρκικής πλευράς και μετά τη διανομή του αρχικού κειμένου της έκθεσης στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η αναφορά στον ακριβή χρόνο, που χρειάστηκαν οι άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης για να φτάσουν στον πληγωμένο θανάσιμα στρατιώτη, επειδή εμποδίστηκαν από ένα ολόκληρο 25λεπτο από τους πυροβολισμούς των Τουρκοκυπρίων στρατιωτών.

    Το επίσημο διορθωτικό έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφέρει: "Στρατιώτες της UNFICYP εμποδίστηκαν επί περίπου 25 λεπτά να πλησιάσουν το στρατιώτη της Εθνοφρουράς, από Τουρκοκυπρίους στρατιώτες που έριχναν πυροβολισμούς προς την κατεύθυνση των στρατιωτών της UNFICYP, κάθε φορά που οι τελευταίοι προσπαθούσαν να προχωρήσουν".

    [14] ΔΥΟ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΚΑΦΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ "ΘΑΛΑΣΣΟΛΥΚΟΣ"

    Δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη έφθασαν σήμερα στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου. Τα σκάφη συμμετέχουν στην αεροναυτική άσκηση "Θαλασσόλυκος" και η παρουσία τους στα κατεχόμενα εντάσσεται στο πλαίσιο των κλιμακούμενων προκλήσεων της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, τα σκάφη που ελλιμενίζονται στην Αμμόχωστο συμμετέχουν στις ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και θα παραμείνουν μέχρι την Παρασκευή. Ο τουρκοκυπριακός Τύπος γράφει, επίσης, ότι σήμερα αναμένεται να πραγματοποιήσουν πτήσεις πάνω από τα κατεχόμενα τουρκικά αεροσκάφη, σε απάντηση για τη χθεσινή των ελληνικών μαχητικών. Χθες το απόγευμα, τουρκικά μαχητικά προέβησαν σε παραβάσεις του FIR Λευκωσίας, σε δύο περιπτώσεις, στα βορειοανατολικά της Κύπρου.

    [15] Ν.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΠΟΙΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΑ

    Στη συνεχιζόμενη για 22 χρόνια κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης μιλώντας στην 6η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Υπουργών,αρμόδιων για τη μετανάστευση, που ολοκληρώθηκαν στη Βαρσοβία.

    Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι η Τουρκία εξακολουθεί να μεταφέρει παράνομα εποίκους από την Ανατολία στην κατεχόμενη περιοχή με σκοπό την αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα της Κύπρου.

    Ο Κύπριος Υπουργός είπε, ότι "οι παράνομοι έποικοι από την Τουρκία ανέρχονται περίπου σε 85.000, πέρα από την στρατιωτική κατοχική δύναμη που αριθμεί σε 35.000 άνδρες",ενώ πρόσθεσε ότι" εξαιτίας της επικρατούσας κατάστασης στην κατεχόμενη περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλό πσοστό ανεργίας, οικονομικής κατάρρευσης, αύξησης της εγκληματικότητας και κοινωνικής αναταραχής, οι Τουρκοκύπριοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος".

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι " από τους 120.000 Τουρκοκυπρίους oi 40.000 έχουν μεταναστεύσει και οι εναπομείναντες 80.000 αποτελούν σήμερα μειοψηφία στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου".

    [16] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΤΑ Μ. ΓΙΛΜΑΖ ΚΑΙ Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ

    Αναβλήθηκε για αύριο η συζήτηση, που επρόκειτο να γίνει σήμερα στην τουρκική Βουλή για τις 3 προτάσεις διεξαγωγής έρευνας κατά του Μεσούτ Γιλμάζ και τη μία κατά της Τανσού Τσιλλέρ.

    Η συμβουλευτική επιτροπή της μεγάλης τουρκικής εθνοσυνέλευσης, στη συνεδρίαση της οποίας προήδρευσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ουλούτς Γκουρκάν, αφού εξέτασε την πρόταση του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος για αναβολή της συζήτησης των προτάσεων, με την αιτιολογία ότι σήμερα εξετάζονται τα θέματα της παράτασης της παραμονής της πολυεθνικής και της κατάστασης έκτακτης, αποφάσισε την αναβολή για αύριο.

    Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι δεν υιοθετήθηκε η πρόταση του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος που προέβλεπε αναβολή για την ερχόμενη εβδομάδα αλλά η πρόταση του Ορθού Δρόμου που ζητούσε αναβολή για αύριο.

    [17] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ Ε.Ε.-ΣΚΟΠΙΩΝ

    Προβλήματα φαίνεται να παρουσιάζονται στις συνομιλίες ΠΓΔΜ- Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ότι αφορά την μονογραφή της συμφωνίας για το εμπόριο και τη συνεργασία.

    Σύμφωνα με ανταπόκριση από της Βρυξέλλες του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού των Σκοπίων, παραμένει αμφίβολη η μονογραφή της συμφωνίας, αφού ακόμη δεν έχουν διακανονιστεί οι λεπτομέρειες του κειμένου.

    Στις συνομιλίες που διεξάγονται από το πρωί κεκλεισμένων των θυρών επικεφαλής της Σκοπιανής αντιπροσωπείας είναι ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης Γιάννε Μίλιοφσκι.

    Το σοβαρότερο εμπόδιο, όπως επισημαίνει η Σκοπιανή πλευρά, ήταν πάντα οι όροι που έθετε η Ευρωπαϊκή Ενωση για ανάπτυξη συνεργασίας τόσο μεταξύ όλων των χωρών της περιοχής όσο και με τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    Στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" αναφερόμενη στο θέμα της συμφωνίας επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι τα Σκόπια επιδίωκαν η συμφωνία να αφορά τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα πάντα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, δήλωσε πως αν δεν επιτευχθεί σήμερα συμφωνία τότε είναι δυνατόν η εντολή των διαπραγματεύσεων να επιστραφεί στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στο μεταξύ στα Σκόπια υπογράφηκε σήμερα συμφωνία μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και ΠΓΔΜ για τις διεθνείς οδικές μεταφορές και η οποία προβλέπει την ελεύθερη μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων.

    Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Σκοπιανός υπουργός Συγκοινωνιών και Επικοινωνιών Δημήτρι Μπουσλέφσκι και ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στα Σκόπια Τόνι Νίλσον.

    [18] Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ.

    Η ιδιαίτερα άσχημη εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η βουλγαρική οικονομία, απωθεί τα αμερικανικά επιχειρηματικά κεφάλαια από τη γειτονική μας αγορά.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που πηγάζουν από κύκλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.), οι Η.Π.Α. αντιμετωπίζουν ως εν δυνάμει προσφορότερη χώρα για επενδύσεις στα Βαλκάνια, την Αλβανία. Η στάση τους αυτή εδράζεται στην πεποίθηση ότι ο Μπερίσα -αφού "ξεκαθαρίσει" την αναστάτωση που προέκυψε από τις εκλογές- θα προσφέρει ένα σχετικά σταθερό πολιτικοοικονομικό περιβάλλον. Και για τους Αμερικανούς επενδυτές η πολιτική σταθερότητα της χώρας που "υποδέχεται" την επένδυση, προέχει όλων των υπολοίπων παραγόντων.

    Πιο μακροπρόθεσμα ακόμη, δεύτερη επενδυτική επιλογή των Η.Π.Α. στα Βαλκάνια, αναμένεται να αποτελέσει η Κροατία, όπου ο Τούτζμαν θεωρείται, επίσης, ισχυρή πολιτική προσωπικότητα, ικανή να εγγυηθεί τη σταθερότητα. Η βουλγαρική οικονομία σήμερα

    Η βουλγαρική κυβέρνηση υποχρεούται -αν θέλει να της επιτραπεί η πρόσβαση στα συνολικού ύψους 600 εκατ.δολαρίων διαθέσιμα που έχει προβλέψει για τη χώρα το Δ.Ν.Τ.- να κλείσει τέσσερις προβληματικές τράπεζες, καθώς και 64 κρατικές επιχειρήσεις.

    Εφόσον η λήψη των σκληρών αυτών μέτρων προχωρήσει, το Ταμείο θα συγκατατεθεί στην παράταση εξόφλησης του βουλγαρικού χρέους για 20 μήνες. Χρέος, που -ως γνωστόν- προέκυψε από την "MINERAL BANK", η οποία απέτυχε να ικανοποιήσει υποχρέωση της σε ομόλογα "SAMURAI", με ρήτρα ιαπωνικού γιεν (συνολικού ύψους 5 δισ.γιεν). Πώς ανταποκρίνεται η Βουλγαρία

    Το Δ.Ν.Τ. δηλώνει ικανοποιημένο από τις βουλγαρικές δεσμεύσεις και επισημαίνει ότι, σε περίπτωση που το κράτος καταφέρει να ανταποκριθεί, θα διαμεσολαβήσει προκειμένου η Βουλγαρία να εξασφαλίσει και νέο δάνειο, 150 εκατ.δολ., από την Παγκόσμιο Τράπεζα. Ηδη, πάντως, η Βουλγαρία προέβη στην αύξηση του Φ.Π.Α. από 18% σε 22%, καθώς και της τιμής της βενζίνης κατά 78%.

    Στο μεταξύ, η "ελεύθερη πτώση" του βουλγαρικού λεβ εμφανίζει σημεία σταθεροποίησης περί τα 140 λεβ ανά δολάριο, ενώ προ ολίγων μόλις εβδομάδων είχε ξεπεράσει τα 220.

    Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, το Δ.Ν.Τ. δεν αντιμετωπίζει την κατάσταση της βουλγαρικής οικονομίας ως... ρόδινη. Οι "κραδασμοί" που θα προκύψουν από τις ομαδικές απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στις 68 -συνολικά- επιχειρήσεις που θα κλείσουν, αλλά και η "κόντρα" Βιντένωφ-Ζέλεφ, προβληματίζουν τους εμπειρογνώμονες του Ταμείου.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (της Βασιλικής Βεγίρη)

    [19] Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑNATOΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΟΥΝΟΠΟΙΪΑΣ

    Αμεση μελέτη και αντιμετώπιση των προβλημάτων της υψηλής voqokoc_ar, που καθιστά ασύμφορες τις εισαγωγές γούνινων ενδυμάτων στις χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), και της έλλειψης δικτύων χονδρικής πώλησης σε αυτές τις χώρες, σε συνδυασμό με συλλογική προώθηση των ενδιαφερόντων του κλάδου της γουνοποιίας στην Ανατολική Ευρώπη, συστήνει ως διεξόδους ανάπτυξης της ελληνικής γουνοποιίας ειδική έρευνα που διεξήγαγε το Κέντρο Ελληνικής Γούνας Καστοριάς με τη συμπαράσταση του ΕΟΜΜΕΧ και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

    Η έρευνα, θέμα της οποίας αποτελεί η αγορά και οι συνθήκες διακίνησης και προώθησης των προϊόντων γούνας προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, εστιάσθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία, που διαθέτουν τις δύο μεγαλύτερες αγορές προϊόντων γούνας και τη μεγαλύτερη παραγωγή γουνοφόρων δερμάτων. Εχουν επίσης ληφθεί υπόψη στοιχεία από τη Λιθουανία, τη Δημοκρατία του Καζακστάν, τη Γεωργία, την Ουγγαρία και την Τσεχία, βάσει των μεθόδων έρευνας γραφείου και πεδίου, μέσω ποιοτικών συνεντεύξεων.

    Η μεθόδευση της εφαρμογής της κατασκευής προϊόντων γούνας από γουνοφόρα δέρματα των χωρών της ΚΑΚ, που εξάγονται από τις συγκεκριμένες χώρες με δέσμευση για την επανεισαγωγή των ετοίμων προϊόντων που θα κατασκευαστούν από αυτά, και η σύναψη ειδικών συμφωνιών με τις αρμόδιες αρχές χωρών της Κοινοπολιτείας για ειδική φορολογική μεταχείριση των ελληνικών επιχειρήσεων αποτελούν, σύμφωνα με την έρευνα, τις δυνατές λύσεις για το θέμα της υψηλής φορολόγησης. Σημειώνεται, δε, ότι μεγάλο μέρος των ελληνικών συναλλαγών στις χώρες αυτές εξακολουθεί, λόγω της υψηλής φορολόγησης, να εξασφαλίζεται μέσω των κυκλωμάτων ημιεπίσημης λαθρεμπορίας από "τουρίστες" ("τσέλνοκ").

    Η διοργάνωση ελληνορωσικών συνεδρίων, από την άλλη πλευρά, αποτελεί, μεν, ενθαρρυντικό βήμα για την προώθηση των ενδιαφερόντων του κλάδου στην Ανατολική Ευρώπη, όχι όμως επαρκές. Για το λόγο αυτό υποδεικνύεται η άμεση συλλογική προώθηση των προϊόντων με ειδικές διαφημιστικές εκστρατείες και κλαδικές εκθέσεις. Ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα για τη διευκόλυνση της εμπορικής διείσδυσης των Ελλήνων γουνοποιών στην ΚΑΚ θα αποτελούσε, επίσης, όπως σημειώνεται, η ίδρυση μικτών επιχειρήσεων, η οποία θα επιφέρει την ανάπτυξη επιμέρους δικτύων προμήθειας καταστημάτων και εμπόρων, λόγω της υφιστάμενης έλλειψης δικτύων χονδρικής πώλησης. Οι επενδύσεις αυτές, όπως αναφέρεται, πρέπει να είναι μεγάλες, διότι μεταξύ των άλλων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα θέματα της ίδρυσης αποθηκών και των μέσων μεταφοράς. Όπως, όμως, υπογραμμίζεται, φαίνεται να υπάρχουν αρκετές δυνατότητες εξασφάλισης των πιστώσεων για αυτές τις δραστηριότητες.

    Ιδιαίτερης προσοχής, παράλληλα, σύμφωνα με το Κέντρο Γούνας, χρήζει και το θέμα της αξιοποίησης των δυνατοτήτων επενδύσεων στις μεταποιητικές μονάδες που υπάρχουν στην Ανατολική Ευρώπη, οι οποίες επιζητούν έντονα συνεργασία. Το φθηνό εργατικό δυναμικό και το χαμηλό γενικά κόστος παραγωγής, όπως σημειώνεται, κάνει αυτή τη δυνατότητα ελκυστική για την ανάπτυξη παραγωγής, που θα καλύπτει την ανατολικοευρωπαϊκή αγορά. Από την άλλη πλευρά, όμως, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το θέμα του κινδύνου μεταφοράς τεχνογνωσίας και δημιουργίας νέων κέντρων ανταγωνισμού και απειλής για τον κλάδο.

    Δραστική συμβολή στην ενίσχυση της ποιότητας των εξαγωγών ελληνικής γούνας θα έχει, τέλος, όπως υπογραμμίζεται, η ίδρυση φορέα πιστοποίησης των προϊόντων του κλάδου. Η αγορά της Ανατολικής Ευρώπης, πάντως, σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται, προσφέρει τη μοναδική ελπίδα για ανάκαμψη και ευημερία του κλάδου. Προβλήματα στη σύναψη παραγγελιών αντιμετωπίζει το 50% των επιχειρήσεων

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δεδομένα άλλης έρευνας του ίδιου Κέντρου για την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης στον κλάδο της γουνοποιίας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και στην υπόλοιπη Ελλάδα, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως από το αν αποτελούν μέλη του Εκθετηρίου-Δημοπρατηρίου Γούνας Καστοριάς (ΕΔΗΚΑ), δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τη σύναψη των παραγγελιών. Τα προβλήματα αυτά εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στο υψηλό κόστος παραγωγής, στην έλλειψη πρώτων υλών, στον αθέμιτο ανταγωνισμό και στον ανταγωνισμό τρίτων χωρών. Το 71% μάλιστα των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι το κόστος των πρώτων υλών αντιπροσωπεύει πάνω από το μισό του συνολικού τους κόστους.

    Το 42% των επιχειρήσεων δηλώνουν σαν συνηθέστερο τρόπο διακανονισμού την πληρωμή "μετρητοίς", ενώ το 34% δηλώνουν συναλλαγές με "ανοικτό λογαριασμό". Οι διαφορές μεταξύ επιχειρήσεων μελών και μη μελών του ΕΔΗΚΑ δεν είναι στατιστικά σημαντικές, ενώ η πλειοψηφία των επιχειρηματιών του κλάδου πιστεύει στην βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η λειτουργία του Εκθετηρίου-Δημοπρατηρίου. Σχεδόν τα 3/4 των επιχειρήσεων επιθυμούν ταυτόχρονα την συμμετοχή στο Εκθετήριο-Δημοπρατήριο ενός κρατικού φορέα και θεωρούν ως καταλληλότερο τον ΕΟΜΜΕΧ.

    Ο μέσος ετήσιος τζίρος που δηλώθηκε από τις μεγάλες επιχειρήσεις κατά την τριετία 1992-1994 ανέρχεται στα 24,3 εκατομμύρια δρχ. και από τους εκκαθαριστές στα 3,6 εκατομμύρια δρχ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 18 June 1996 - 14:57:48