Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 14 Ιουνίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (του Βλάση Βλασίδη)

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

  • [02] ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΓΥΜΟΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [03] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ

  • [05] ΝΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

  • [06] Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΥΛΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΜΕ ΟΔΙΚΗ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΣΚΟΠΙΑ:ΤΟΥΣ ΛΕΙΠΕΙ ΕΝΑ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΣΤΗΣΟΥΝ

  • [08] ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ

  • [09] ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΤΑ ΙΜΙΑ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΤΟΥΣ ΘΕΣΗ !

  • [10] ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ "ΓΚΡΙΖΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ" ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - Η "ΜΙΛΛΙΕΤ" ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΤΡΙΑ ΝΗΣΙΑ

  • [11] Η ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ

  • [12] ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ Ε.Ε. - ΝΑΤΟ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

  • [13] ΜΕΓΑΛΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΘΑ ΑΝΑΓΕΙΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ

  • [14] ΩΣ "ΑΡΧΗΓΟ ΚΡΑΤΟΥΣ" ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟ Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ Ο Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ

  • [15] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [16] ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΣΤΕΗΤ ΝΤΗΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

  • [17] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ;

  • [18] ΜΕΙΚΤΗ ΕΛΛΗΝΟΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ "ΔΕΛΤΑ"

  • [19] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [20] ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΒΛΕΠΕΙ Ο Α.ΛΟΥΚΑΝΩΦ

  • [21] ΑΡΧΙΣΕ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (του Βλάση Βλασίδη)

  • [22] ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ;


  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [23] ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση για την Κρήτη, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Δήμο Ηρακλείου.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε "και πάλι τις θέσεις της Ελλάδας και στο ρόλο της λέγοντας ότι η χώρα μας είναι μέρος Ανατολής-Δύσης-Βορρά- Νότου και γι' αυτό πρέπει να προσέξουμε να προωθήσουμε και να ενισχύσουμε την παρουσία της χώρας προς το Νότο και προς τα Νοτιοανατολικά. Κοντά στη Θράκη σημαντικό ρόλο μπορεί και πρέπει να παίξει η Κρήτη".

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στο νησί ο Πρωθυπουργός είπε ότι σκοπός του είναι "να δούμε πως μπορούμε να πετύχουμε η Κρήτη να γίνει ένα μητροπολιτικό κέντρο σε οικονομικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό επίπεδο". Για το λόγο αυτό ο κ. Σημίτης ζήτησε την βοήθεια όλων για να προωθηθεί ο στόχος αυτός προκειμένου να πετύχει.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ρόλο της αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλές ασάφειες και προβλήματα στις σχέσεις του κεντρικού κράτους με την αυτοδιοίκηση. "Πρέπει, συνέχισε, να ξεπεράσουμε όλες τις εκκρεμότητες και να καθορίσουμε τους κανόνες προκειμένου να μπορεί ο καθένας να παίξει το ρόλο του".

    [02] ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΓΥΜΟΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΟΥ ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Επιστολές προς τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε., τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, τους προέδρους των ΗΠΑ Μπιλ Κλιντον, της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν, τους Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπουτρος Γκάλι και του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα απέστειλε ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στις οποίες επισημαίνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η τουρκική εξωτερική πολιτική για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρεται λεπτομερώς στο χρονικό των τουρκικών αμφισβητήσεων επί ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων που άρχισε με την κρίση των Ιμίων μέχρι το θέμα της Γαυδου και απορρίπτει σημείο προς σημείο τους τουρκικούς ισχυρισμούς για την ύπαρξη "γκρίζων fym~m" στο Αιγαίο επικαλούμενος σχετικά άρθρα της Συνθήκης της Λωζάνης.

    Ο Πρωθυπουργός απορρίπτει κάθε ιδέα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, αφού επισημαίνει στην επιστολή του ότι η Συνθήκη αυτή: "αποτελεί, από νομική άποψη, τον ακρογωνιαίο λίθο του εδαφικού καθεστώτος μεταξύ της Τουρκίας και των γειτονικών της χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο".

    Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο Πρωθυπουργός στην ανάγκη διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, αφού υπογραμμίζει ότι: "οποιαδήποτε διεύρυνση εδαφικών διεκδικήσεων στην περιοχή ενδέχεται να διαταράξει σοβαρά την άκρως λεπτή ισορροπία και σταθερότητα, η οποία επήλθε πρόσφατα έπειτα από μεγάλες ανθρώπινες και υλικές θυσίες".

    Για το λόγο αυτό ζητά από τους αποδέκτες της επιστολής του να στρέψουν την προσοχή τους στα προβλήματα που δημιουργούνται και να κρίνουν αν από την πλευρά τους μπορούν να προβούν σε κάποιες ενέργειες που θα ήταν προς το συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας της περιοχής.

    [03] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Η Ελλάδα θα αντισταθεί με κάθε μέσο στην επιθετική πολιτική της Τουρκίας δήλωσε από την Κρήτη ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ζήτησε συσπείρωση πολιτικών δυνάμεων και λαού.

    Ο κ.Σημίτης τόνισε χθες βράδυ από το Ηράκλειο ότι "όποιος αμφισβητεί τη Γαύδο είναι σαν να αμφισβητεί την Κρήτη και όποιος αμφισβητεί την Κρήτη είναι καταδικασμένος". Επίσης επανέλαβε ότι η χώρα μας δε διεκδικεί τίποτα αλλά δεν παραχωρεί τίποτα.

    Στο μεταξύ με τον Υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ και το Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα θα συναντηθεί σήμερα στο περιθώριο συνόδου της συμμαχίας ο Γεράσιμος Αρσένης. Αναμένεται να τους θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

    Ωστόσο όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού και του Γάλλου Υπουργού Αμυνας, οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ επιμένουν στην πολιτική ίσων αποστάσεων συνιστώντας ελληνοτουρκικό διάλογο επί των απαράδεκτων διεκδικήσεων της Αγκυρας.

    Η λύση στα ελληνοτουρκικά πρέπει να βρεθεί με συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές επανέλαβε από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ.

    [04] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ

    Έκκληση στην Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της σε ότι αφορά στο θέμα της Γαύδου, αν δηλαδή θέτει θέμα πολιτικό, νομικό ή τεχνικό απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας.

    Ο κ. Ρέππας εκτίμησε εξάλλου ότι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι κατανοούν τις ελληνικές απόψεις αν και αποφεύγουν δημοσίως να ταυτιστούν με τις ελληνικές θέσεις σε ότι αφορά στο θέμα της Γαύδου.

    "Ο κ. Εβερτ είναι ο μόνος από τους πολιτικούς αρχηγούς που dem δέχτηκε την ενημέρωση του κ. Σημίτη όταν τον κάλεσε αλλά είναι και ο μόνος από τους πολιτικούς αρχηγούς ο οποίος δεν έχει ζητήσει ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων" εξάλλου σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στις δηλώσεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών αρχηγών για τα ελληνοτουρκικά.

    [05] ΝΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

    Διερευνητικές επαφές με την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να ξεκινήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ώστε να διαπιστώσει να είναι δυνατόν να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να χαραχθεί ενιαία πολιτική για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

    Την πρόταση αυτή εισηγήθηκε στον κ. Στεφανόπουλο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Έβερτ, στην 20λεπτη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι.

    Ο κ. Έβερτ, επεσήμανε ότι το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών πρέπει να εξετάσει όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς και τις παρενέργειες που δημιουργούνται στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, εξαιτίας της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

    Επίσης, ο πρόεδρος της Ν.Δ., πρότεινε εάν οι εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπουν στον κ. Σημίτη να παραστεί η σύγκλιση του Συμβουλίου των αρχηγών των κομμάτων να γίνει μετά το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε ότι πέρα από την ουσία δίνεταιη αίσθηση στο εξωτερικό ότι η πολιτική ηγεσία και ο ελληνικός λαός ενωμένοι με ψυχραιμία και σταθερότητα θα αντιμετωπίσουν την τουρκική προκλητικότητα.

    [06] Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΥΛΗ ΜΕΤΑΞΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΜΕ ΟΔΙΚΗ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ

    Η Αλεξανδρούπολη μπορεί να κατακτήσει τον ρόλο της πύλης μεταξύ του Αιγαίου και του Ευξείνου Πόντου, δίνοντας στην Ελλάδα τη δυνατότητα να ξαναβρεθεί στην ηγετική θέση στο χώρο της Μαύρης Θάλασσας, αν υλοποιηθεί η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης. Αυτά τόνισε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ Ηλίας Ευαγγελίδης μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή συνάντηση Ελλήνων και Βουλγάρων εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που αφορά την οδική και σισηροδρομική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με το Μπουργκάς και θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Ορμένιο.

    "Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τα Δαρδανέλια της ξηράς" είπε ο Ευαγγελίδης υπογραμίζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο εθνικής σημασίας το οποίο υποστηρίζει τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση του νομού Εβρου όσο και οι φορείς της περιοχής και το οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με μία χρηματοδότηση του ύψους των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    Σύμφωνα με τον δήμαρχο ο σιδηρόδρομος στην περιοχή, που κάποτε είχε πολύ μεγάλη κίνηση, σήμερα υπολειτουργεί καθώς η υποδομή του είναι της εποχής του σουλτάνου Αμπτουλχαμίτ του Β' και έχει εκσυγχρονιστεί ελάχιστα από τότε."Από τα 368 δισ. που έχει πάρει ο ΟΣΕ από το Β΄ κοινοτικό πλαίσιο στήριξης έχουν διατεθεί μόνο 8 δισ. για τη γραμμή Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης και 200 εκατομμύρια για τη σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου. Αίτημα των κατοίκων του Εβρου είναι να φτάσει η αμαξοστοιχία Intercity μέχρι το Ορμένιο , αλλά αυτό είναι αδύνατο γιατί απαιτείται εκσυγχρονισμός της γραμμής" επισημαίνει ο κ Ευαγγελίδης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η οδική και σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολης- Μπουργκάς υποστηρίζεται και από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Βουλγαρίας οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην αυριανή εκδήλωση. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η ΤΕΔΚ έχει μισθώσει από τον ΟΣΕ ένα τρένο που θα ξεκινήσει αύριο στις 10 το πρωί από την Αλεξανδρούπολη με κατεύθυνση το Ορμένιο, σταματώντας στους σταθμούς και στα κεφαλοχώρια όπου θα γίνονται σύντομες εκδηλώσεις. Το τρένο θα φτάσει στο Ορμένιο στις 7 το απόγευμα και εκεί θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση με την συμμετοχή εκπροσώπων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, παραγωγικών και άλλων φορέων του Εβρου, τεσσάρων δημάρχων από τις περιοχές του Σβίλεγκραντ και του Μπουργκάς καθώς και του περιφερειάρχη του Χάσκοβο.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΣΚΟΠΙΑ:ΤΟΥΣ ΛΕΙΠΕΙ ΕΝΑ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΣΤΗΣΟΥΝ

    Tην πρόθεση τους να στήσουν άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ τα μέλη του νεοσυσταθέντος συλλόγου της "Συμμαχίας των Αρχαίων Μακεδόνων".

    Οπως μεταδίδουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, θα πρόκειται για ένα μεγάλο μνημείο του Αλεξάνδρου ένστολου και πάνω στον Βουκεφάλα περιστοιχιζόμενο απο οκτώ λιοντάρια.

    Ο σύλλογος απέδωσε την πρωτοβουλία στο "αίσθημα ντροπής εξαιτίας του γεγονότος ότι στα Σκόπια υπάρχει μονάχα ένας μικρός δρόμος που φέρει το όνομα του Μακεδόνα αυτοκράτορα ενώ οι Ελληνες έχουν μνημείο στη Θεσσαλονίκη".

    Την προβολή του συλλόγου έχει αναλάβει ο επιχειρηματίας Γκιόργκι-Τζωρτζ Ατανασόφσκι ενώ το σύνθημα του συλλόγου είναι "για το καλό της Μακεδονίας".

    [08] ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ

    Ενα νέο κόμμα εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή των Σκοπίων. Η "Μακεδονική Συμμαχία" με ιδρυτή τον Γκιόργκι (Τζωρτζ) Ατανάσοφσκι ο οποίος ήθελε να είναι υποψήφιος πρόεδρος αλλά δεν κατέστη δυνατό, επειδή δεν πληρούσε την προϋπόθεση του νόμου που ορίζει ότι έπρεπε να κατοικεί στα Σκόπια τα τελευταια 5 χρόνια.

    Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Ατανάσοφσκι δηλωσε ότι η "Μακεδονική Sullaw_a" είναι εθνικό κόμμα, δίχως ριζοσπαστικές και εξτρεμιστικές τάσεις και ζητά την συνεργασία με όλα τα κόμματα. Πρόσθεσε δε ότι θέλει να αποτελέσει "γέφυρα" με τους μετανάστες.

    Αξίζει να σημειωθεί πως το σύμβολο του νέου κόμματος είναι ο ήλιος της Βεργίνας και τις τελευταίες ημέρες η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, σε ώρα υψηλής θεαματικότητας, πριν το κεντρικό δελτίο ειδήσεων προβάλλει το διαφημιστικό σποτ του κόμματος.

    [09] ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΤΑ ΙΜΙΑ ΣΤΗ ΣΩΣΤΗ ΤΟΥΣ ΘΕΣΗ !

    Την "παράλειψη του Καρντάκ από χάρτη τον οποίο ετοίμασε η Χαρτογραφική Υπηρεσία του Τουρκικού Υπουργείου Αμυνας και εκτύπωσε γερμανική εταιρεία" προβάλλει πρωτοσέλιδα η τουρκική εφημερίδα "Γενή Γκιουναϊντίν" στο φύλλο της 13ης Ιουνίου.

    Στην πρώτη σελίδα της η εφημερίδα προβάλλει, έγχρωμο, το τμήμα του σχετικού χάρτη και μέσα σε ειδικό πλαίσιο διακρίνονται οι βραχονησίδες Ιμια, με την ένδειξη "νήσος Λίμνια". Ο χάρτης συνοδεύεται με λεζάντα στην οποία αναφέρεται ότι "τα μέρη που ανήκουν στην Τουρκία μνημονεύονται με τις τουρκικές επωνυμίες τους, και αυτά που ανήκουν στην Ελλάδα με τις ελληνικές. Οι βραχονησίδες "Καρντάκ" σημειώνονται ως Λίμνια". Η εφημερίδα κάνει λόγο για σκάνδαλο και γράφει ότι ο χάρτης που κυκλοφορεί επί δύο χρόνια δεν απεσύρθη και ουδενός έτυχε της προσοχής.

    Κατά το τουρκικό δημοσίευμα, αρμόδιοι της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας είπαν ότι συνεργάστηκαν με την γερμανική εταιρεία για την εκτύπωση του χάρτη, ανέφεραν ότι ετοίμασαν τις "γεωγραφικές πληροφορίες και καθόρισαν τα τοπωνύμια και το περιεχόμενο του χάρτη" και συμπλήρωσαν ότι η εταιρεία ανέλαβε να εκτυπώσει το χάρτη στη Γερμανία, καταβάλλοντας συγγραφικά δικαιώματα στην τουρκική υπηρεσία. Οι ίδιοι μίλησαν για "ανωμαλίες" στο θέμα της τελευταίας θεώρησης του χάρτη, λέγοντας ότι "πιθανότητα αυτός εκτυπώθηκε χωρίς να κάνουμε την τελευταία θεώρηση και διοχετεύθηκε στην αγορά. Θα μελετήσουμε τον χάρτη και θα κάνουμε τα δέοντα".

    [10] ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ "ΓΚΡΙΖΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ" ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ - Η "ΜΙΛΛΙΕΤ" ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΤΡΙΑ ΝΗΣΙΑ

    Το πληρέστερο ως τώρα σενάριο περί "γκρίζων περιοχών" στο Αιγαιο παρουσιάζει η τουρκική εφημερίδα "Μιλλιέτ". Βάσει του σεναρίου, η Αγκυρα θεωρεί ότι νησίδες όπως το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και η Καλολημνος δεν αποτελούν κυριαρχικό έδαφος της Ελλαδας και της Τουρκίας αλλά αποτελούν αδιευκρίνιστες περιοχές στο Αιγαίο.

    Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι εκτός των νησιών του Αιγαίου, η κυριαρχία των οποίων ανήκει αναμφισβήτητα στην Ελλαδα βάσει διμερών και διεθνών συμφωνιών, υπάρχουν ακόμη πολλά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες για τα οποία η Ελλαδα χωρίς να στηρίζεται σε καμια συμφωνία, θεωρεί ως δικό της έδαφος. Η Τουρκία προς το παρόν, γραφει η εφημερίδα, έχει αποφασίσει να μη φέρει το θέμα προς συζήτηση προτού δηλαδη να υπάρξει προσφυγή σε διαιτησία τρίτης πλευράς. Μονο τότε θα κατονομάσει ειδικά τις νησίδες και τις βραχονησίδες υποστηρίζει η εφημερίδα.

    Πολιτικοί σχολιαστές στην Αγκυρα εκτιμουν ότι και με βάση την me|jopg αυτή τουρκική θεωρία, η αμφισβήτηση τόσο των Ιμίων όσο και της Γαύδου είναι απολύτως αυθαίρετη καθόσον οι βραχονησίδες αναφέρονται ρητά στη συμφωνία οριοθέτησης των χωρικών υδάτων μεταξύ Δωδεκανήσων και Μικρασιατικής ακτής και η Γαύδος ρητά σε σειρά διεθνών συμφωνιών.

    Η Τουρκία δεν προκειται να θέσει το θέμα των νήσων και των βραχονησίδων "παρά μόνο στην περίπτωση που η Ελλαδα υιοθετήσει κάποια ακραία στάση, όπως την επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μιλια, γραφει η εφημερίδα, η οποία προσπαθεί να προσεγγίσει τους λόγους για τους οποίους η γειτονική χωρα οδήγηθηκε στη δημιουργία της θεωρίας περι "γκρίζων περιοχών" και τις προκλήσεις σε βάρος των ελληνικων βραχονησίδων.

    Πολιτικοί αναλυτές ερμήνευσαν τις εξηγήσεις αυτές ότι η Αγκυρα χρησιμοποιεί το θέμα των βραχονησίδων που αποτελεί την αιχμή της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τους τελευταίους μήνες, ως μοχλό πίεσης της τουρκικής κυβέρνησης προς την Ελλαδα για να μην επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα.

    Αντίθετα η "Χουριέτ" θεωρεί ότι οι σπασμωσδικές κινήσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλαδας ξεκινούν από την έλλειψη συντονισμου μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και του Επιτελείου του Ναυτικού και προειδοποιεί την τουρκική κυβέρνηση ότι θα υποστεί μεγάλη διπλωματική ζημία αν δεν καταφέρει να συντονίσει επιτέλους τις κινήσεις των δυο οργάνων. "Η έλλειψη συνενόησης ανάμεσα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και το Επιτελείο Ναυτικού έχουν στριμώξει την Τουρκία η οποία σαν ένα μεγάλο πλοίο δεν μπορεί να κάνει ευκολα ελιγμούς, γραφει χαρακτηριστικά η "Χουριέτ".

    [11] Η ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΜΕ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ

    Λίγες ώρες απομένουν για την συνάντηση της Τανσού Τσιλλέρ με τον ισλαμιστή Νετζμετίν Ερμπακάν και η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας δεν έχει ακόμη κατορθώσει να πείσει τα μέλη του κόμματος της να υποστηρίξουν ένα κυβερνητικό συνασπισμό με το κόμμα Ευημερίας.

    Κατά τη χτεσινή συνάντηση της κ Τσιλλέρ με 15 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της μόνο τρεις βουλευτές τάχθηκαν υπέρ ενός κυβερνητικού συνασπισμού με τους ισλαμιστές, ενω οι υπόλοιποι προτίμησαν να σιωπήσουν τουλάχιστον μέχρι να πργματοποιηθεί η συνάντηση με τον Ερμπακάν. Οι περισσότεροι από τους βουλευτές του κόμματος Ορθού Δρόμου όμως τάσσονται υπέρ μιας κυβέρνησης ευρείας βάσης και τονίζουν ότι ένας συνασπισμός με το κόμμα Ευημερίας θα σημαίνει οπισθοδρόμιση για το κόμμα τους.

    Η κ Τσιλλέρ δήλωσε ότι έκανε πολλές φορές έκκληση συνεργασίας στους αρχηγούς των τεσσάρων κομμάτων, προκειμένου να λυθούν τα επείγοντα προβλήματα της χώρας, χωρίς όμως να λάβει καμία απάντηση και άφησε να εννοηθεί ότι γι αυτό το λόγο στράφηκε προς το κόμμα Ευημερίας.

    Από την πλευρά τους οι ισλαμιστές του κόμματος Ευημερίας θεωρούν πλέον σίγουρο ένα κυβερνητικό συνασπιμό με το κόμμα της κ Τσιλλέρ και μάλιστα έχουν αρχίσει να συζητούν και το θέμα της κατανομής των υπουργείων. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ευημερίας Αχμέτ Τεκντάλ δήλωσε ότι ακόμη και οι επιχειρηματίες βλέπουν σαν k}sg ένα τέτοιο συνασπισμό τονίζοντας παράλληλα ότι το ρεαλιστικότερο θα ήταν μία κυβέρνηση με 425 έδρες ,της οποίας θα ηγείται το κόμμα του και θα μετέχουν τα κόμματα Ορθού Δρόμου και Μητέρας Πατρίδας, και στην οποία η κατανομή των υπουργείων θα γίνει χωρίς προκατάληψη.

    [12] ΔΕΔΟΜΕΝΗ Η ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ Ε.Ε. - ΝΑΤΟ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ

    Το Κόμμα Ευημερίας θα προβεί σε πλήρη αλλαγή πολιτικής έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ,αλλά και της Συρίας,εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση.

    Τη δήλωση αυτή έκανε στην βρετανική εφημερίδα "Εuropean" ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αμπντουλάχ Γκούλ,που πρόσθεσε πώς δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θα καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης,κάτι που,όπως είπε, το κόμμα του δεν επιδιώκει.

    Ομως, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα,ο πρέσβης της Ε.Ε. στην Αγκυρα Μ. Lake δήλωσε πώς στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις του με τον αντιπρόεδρο των ισλαμιστών, αυτός τον διαβεβαίωσε, πώς αν το κόμμα του αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα ακολουθήσει νηφάλια και ρεαλιστική πολιτική.Ο κ.Lake απο την πλευρά του επεσήμανε ότι οι ισλαμιστές θα πρέπει να καταστήσουν σαφές στις ευρωπαϊκές χώρες τί είδους εμπορική πολιτική θα ακολουθήσουν.

    Κατα την άποψη του πρεσβευτή της Ε.Ε. αποκλείεται να υπάρξει επέμβαση του στρατού, με μόνο στόχο την αποτροπή της αναρρίχησης των ισλαμιστών στην εξουσία.Θα πρέπει πάντως, συνέχισε ο κ.Lake η Τουρκία να εντείνει τις προσπάθειές της για να εξαλείψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων "εάν θέλει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη απο την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ευρωπαίκό Κοινοβούλιο.

    "Η εικόνα της χώρας,υπογράμμισε, αμαυρώνεται κάθε φορά που υπάρχουν πληροφορίες για βασανισμούς."

    [13] ΜΕΓΑΛΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΘΑ ΑΝΑΓΕΙΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ

    Εκατομμύρια δολάρια επενδύουν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, Ισραηλινοί και Ευρωπαίοι επιχειρηματίες, για ανέγερση μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος, σε γη που αγοράστηκε πριν από το 1974 από ισραηλινή εταιρεία, στην περιοχή "Κλαψίδες".

    Σε δηλώσεις του, ο πρώτος γραμματέας της Ισραηλινής Πρεσβείας, Ελαζάρ Κοέν, είπε ότι ενάμισι χρόνο, οι επενδυτές απευθύνθηκαν στην ισραηλινή κυβέρνηση, η απάντηση της οποίας ήταν ότι δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, δεν ευνοεί την επενδυτική δραστηριότητα και ότι δεν είναι ασφαλής.

    Απέρριψε, επίσης, ισχυρισμούς ότι η απόφαση για μετακίνηση στρατιωτικού κέντρου εκπαίδευσης του ψευδοκράτους από την περιοχή καλύπτεται από τη στρατιωτική συμφωνία Ισραήλ -Τουρκίας.

    [14] ΩΣ "ΑΡΧΗΓΟ ΚΡΑΤΟΥΣ" ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟ Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ Ο Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    Ως "αρχηγό κράτους" επιχείρησε ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να παρουσιάσει τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο pka_sio της διάσκεψης για τους Οικισμούς, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

    Οπως γράφει σήμερα ο τουρκοκυπριακός τύπος, ο Τούρκος Πρόεδρος προσκάλεσε τον Ντενκτάς σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμή των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που συμμετέχουν στη διάσκεψη.

    Στο μεταξύ, ο Ντενκτάς ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του την ερχόμενη Δευτέρα στη Σμύρνη, επειδή οι θεράποντες ιατροί του συνέστησαν να αποφύγει τα ταξίδια στο εξωτερικό μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη.

    [15] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΑΝΕΠΙΣΗΜΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Κλειστή ανεπίσημη συνεδρίαση θα έχει σήμερα το μεσημέρι η ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφαλείας, με αντικείμενο το Κυπριακό.

    Στη συνεδρίαση ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Αλέκος Μιχαηλίδης, θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου για τα προβλήματα που υπάρχουν και θα ανταλλάξει μαζί τους απόψεις για τη συμβολή του Σώματος στις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου.

    Χθες το απόγευμα ο κ. Μιχαηλίδης συναντήθηκε με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ασφαλείας τον μήνα Ιούνιο, πρεσβευτή της Αιγύπτου, Ναμπίλ Ελαράμπι.

    Συνάντηση είχε επίσης και με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας Σεργκέϊ Λαβρόφ.

    [16] ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΣΤΕΗΤ ΝΤΗΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

    " Η Διοίκηση της Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) κατηγορεί την Τουρκική Κυβέρνηση ότι ενώ οι αμερικανικές έρευνες τον Μάρτιο του 1995, απέδειξαν ότι η πολιτική αεροπορία της Τουρκίας δεν εκπληρoί τους όρους ασφαλείας της Διεθνούς Αεροπλοϊας, εν τούτοις η τουρκική αεροπορία επιτρέπει περιορισμένο αριθμό πτήσεων τουρκικών αεροσκαφών στις ΗΠΑ, πράγμα που κάνει πιο επιτακτική την εποπτεία τέτοιων πτήσεων από την FAA".

    Αυτή η διαπίστωση περιλαμβάνεται σε πλροφοριακό δελτίο του Στέητ Ντηπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς ταξιδιώτες και τουρίστες, με ημερομηνία 16 Μαϊου 1996.

    Στο Δελτίο επισημαίνονται και απαριθμούνται " τρομοκρατικές ενέργειες κατά τουριστικών εγκαταστάσεων στη δυτική περιοχή της Τουρκίας", ενώ παρουσιάζεται η δράση του ΡΚΚ στις ανατολικές επαρχίες, όπου επικρατούν " επικίνδυνες συνθήκες ασφαλείας για τους ταξιδιώτες".

    Επίσης , αντικαθίσταται η γνωστή ταξιδιωτική οδηγία για το αεροδρόμιο του Ελληνικού με την επiβεβαίωση του Αμερικανού Υπουργού Μεταφορών και της FAA, ότι πληρoί τους όρους ασφαλείας της Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι το Δελτίο πληροφορεί τους Αμερικανούς ότι στην Ελλάδα και στην Τουρκία " η οδήγηση με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα είναι επικίνδυνη λόγω κακών οδηγών" και ότι "εξαιτίας του γεγονότος αυτού, υπάρχει μεγάλο ποσοστό ατυχημάτων".

    [17] ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ;

    Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας "Κόχα Γιόνε" ίσως από το Σεπτέμβριο 1997 λειτουργήσει στα Τίρανα ελληνικό Δημοτικό Σχολείο.

    Το ζήτημα -κατά την εφημερίδα- συζητήθηκε μεταξύ του Έλληνα Πρέσβη στα Τίρανα και του Αλβανού Υπουργού Παιδείας και αφορά "στην ίδρυση σχολείου ανώτερου ποιοτικού επιπέδου ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όπου θα διδάσκεται εκτός της αλβανικής, η αγγλική και η ελληνική γλώσσα".

    Το σχολείο θα ιδρύσει "ελληνικό μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό και μη θρησκευτικό ίδρυμα, το οποίο ίδρυσαν το 1836 καθηγητές και νομικοί" κατά την "Κόχα Γιόνε" περιγραφή που παραπέμπει στη "Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία" και τα Αρσάκεια Σχολεία.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αλβανική πλευρά απάντησε ταχύτατα στο ελληνικό αίτημα, ενώ παράλληλα ο Δήμος Τιράνων ανέλαβε να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο χώρο για την οικοδόμηση του σχολείου. Για το σχολείο, το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι θα είναι στην αρχή Δημοτικό και αργότερα Μέσης Εκπαίδευσης, στο οποίο θα διδάσκουν Αλβανοί δάσκαλοι, θα το παρακολουθούν Αλβανοί μαθητές, ενώ θα έχει δύο Διευθυντές, έναν Ελληνα και έναν Αλβανό.

    [18] ΜΕΙΚΤΗ ΕΛΛΗΝΟΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ "ΔΕΛΤΑ"

    Η εταιρεία "Δέλτα" και η γιουγκοσλαβική εταιρεία τροφίμων Βambi απο το Ποζάρεβατς υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας για την παραγωγή παγωτού. Η "Δέλτα" θα έχει το 51% των κεφαλαίων και η συνολική επένδυση θα φθάσει τα 10 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα.

    Η γιουγκοσλαβική εταιρία συμμετέχει στην επένδυση με κτιριακές εγκαταστάσεις 800 τετραγωνικών και θα αναλάβει την μεταφορά των υλικών και τις εγκαταστάσεις των ψυγείων.

    Η οριστική συμφωνία θα υπογραφεί το Σεπτέμβριο και η παραγωγή παγωτού θα αρχίσει το επόμενο καλοκαίρι.

    [19] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Τη σύντομη ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των δημοσίων οικοδομικών επιχειρήσεων και των βιομηχανιών παραγωγής υλικών οικοδόμησης προβλέπει ο Οργανισμός ιδιωτικοποίησης της ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, τα οποία δημοσιεύει η απογευματινή εφημερίδα των Σκοπίων "Βέτσερ", η ιδιωτικοποίηση έχει ολοκληρωθεί στο 57,6% των οικοδομικών επιχειρήσεων της χώρας.

    Συγκεκριμένα, από τις 92 οικοδομικές επιχειρήσεις της ΠΓΔΜ, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι τέσσερεις μεγαλύτερες οικοδομικές επιχειρήσεις "Πελαγκόνια", "Μαύροβο", "Γκράνιτ", και "Μπέτον", έχουν ιδιωτικοποιηθεί οι 53. Οι επιχειρήσεις απασχολούν συνολικά 28.720 εργαζόμενοι.

    Εξάλλου, η ιδιοτικοποίηση έχει ολοκληρωθεί και στις 13 από τις 14 βιομηχανίες παραγωγής υλικών οικοδόμησης της ΠΓΔΜ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών των βιομηχανιών αυτών έχουν εξαγoράσει οι 6.346 εργαζόμενοί τους.

    [20] ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, ΒΛΕΠΕΙ Ο Α.ΛΟΥΚΑΝΩΦ

    Με ενεργειακή κρίση απειλείται η Βουλγαρία, τα αμέσως επόμενα δυο χρονια, υποστηριξε στην εισήγησή του κατά τις εργασίες της διεθνούς "Διάσκεψη για τη μεταφορά και κατανομή φυσικου αερίου" που πραγματοποιείται στη Βάρνα ο Αντρέι Λουκάνωφ.

    Ο κ.Λουκάνωφ προειδοποιησε ότι μετά τη διακοπή του πυρηνικου αντιδραστήρα Νο 1 του Κοζλοντούι, ο κίνδυνος μείωσης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι ιδιαίτερα μεγάλος και επισήμανε την ανάγκη για τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας της αποπεράτωσης των έργων στο Μπέλενε για την κατασκευή νέου πυρηνικου σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας. Ο σταθμός αυτός θα αντικαταστήσει τους παλαιούς αντιδραστηρες του Κοζλοντούι.

    Τονίζοντας ότι η Βουλγαρία βρίσκεται ναι μεν σε πλεονεκτική θέση για τη μεταφορά φυσικού αερίου παρατήρησε ότι δεν είναι η μοναδική χωρα που διαθέτει το πλεονέκτημα, και κάλεσε την κυβέρνηση να συμπεριφερθεί υπεύθυνα για να μη χάσει τη μοναδική, όπως είπε, ευκαιρία για να εγγυηθεί τον εφοδιασμό για πολύ καιρό.

    [21] ΑΡΧΙΣΕ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Στο χωριό Ζαγκόρε, στην περιοχή της Σταρα Ζαγορα της Βουλγαρίας, άρχισε η κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου το οποίο θα διοχετεύεται μέσω του ρωσικού αγωγού, στην Ελλαδα, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και τη Σερβία.

    Ο αγωγός μήκους 150 χιλιομέτρων χρηματοδοτείται από την "Μπουλγκαργκαζ" η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα "Στανταρντ" θα επενδύσει στον αγωγό 100 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πεντε χρονια.

    Εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι μέσω του νέου αγωγού θα γίνει δυνατή η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Σερβίας για την Ουγγαρία.

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η "Γκαζπρομ" υπέγραψε συμφωνία για την κατασκευή δικτυου μήκους 170 χιλιομέτρων στο έδαφος της Σερβιας. Η μεταφορά ρωσικού φυσικου αερίου προς τη Σερβία θα αυξηθεί από 3 έως 7 δις κυβικά μέτρα ετησίως, εκτιμουν εμπειρογνώμονες, σημειώνει η εφημερίδα.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (του Βλάση Βλασίδη)

    [22] ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ;

    Πρόσφατες εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της CIA θεωρούν ότι υπάρχουν πιθανότητες να προκληθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ δεν αποκλείουν την περίπτωση τα δυο κράτη να εμπλακούν σε ένοπλη σύρραξη μέχρι τα τέλη του αιώνα μας.

    Η ελληνική κοινή γνώμη αντιμετώπισε με ανάμεικτα συναισθήματα τη δημοσιοποίηση των αμερικανικών εκθέσεων. Αρκετοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι η Τουρκία δεν θα περιοριστεί στο μέλλον σε φραστικές αξιώσεις και απειλές, αλλά θα αμφισβητήσει στην πράξη την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και νιώθουν ότι επιβεβαιώνονται από τις επισημάνσεις των Αμερικανών.

    Θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εκθέσεις aleqijamij~m υπηρεσιών με παρόμοιες προβλέψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Η αντιδικία της Τουρκίας με την Ελλάδα για μια σειρά θεμάτων όπως το Κυπριακό, τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, τα νατοϊκά στρατηγεία και οι πρόσφατες διεκδικήσεις ελληνικών εδαφών έχουν προκαλέσει αλλεπάλληλες κρίσεις και έχουν φέρει τα δυό μέρη στα πρόθυρα του πολέμου το 1963-64, το 1974, το 1976 και το 1987. Επομένως η πιθανότητα μιας νέας κρίσης στις σχέσεις των δυο κρατών είναι πάντα πιθανή και αυτό το ενδεχόμενο τονίζει η πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες προβλέπουν κάποια μορφή αναμέτρησης Ελλάδας-Τουρκίας κάθε φορά που λόγω της πολιτικής αστάθειας στη γειτονική χώρα οι πολιτικοί δεν μπορούν να ελέγξουν τους στρατιωτικούς.

    Πραγματικά ο στρατός παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην Τουρκία. Σήμερα οι ένοπλες δυνάμεις εμφανίζονται ότι αποτελούν τον "άγρυπνο φρουρό" και "προστάτη" της Τουρκικής Δημοκρατίας, τόσο απέναντι σε εξωτερικές όσο και σε εσωτερικές απειλές, και επεμβαίνουν (όπως συνέβη αρκετές φορές στο παρελθόν) στις εσωτερικές υποθέσεις του κράτους, εάν θεωρήσουν ότι απειλείται η εθνική ασφάλεια.

    Η σημασία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων φαίνεται και από τη συμμετοχή τους στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, που είναι υπεύθυνο για τη χάραξη της εθνικής ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Ετσι η Τουρκία διεκδικεί το ρόλο της ηγετικής περιφερειακής δύναμης και προωθεί μια αναθεωρητική πολιτική σε όλα τα μέτωπα. Ειδικότερα στα ελληνοτουρκικά η επιρροή των στρατιωτικών φαίνεται στην κλιμάκωση της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας με απώτερο σκοπό την αποδοχή από μέρους της ενός ρόλου ουδετερότητας παρόμοιου με εκείνης της Φινλανδίας.

    Η εξωτερική πολιτική στην Τουρκία ασκείται παράλληλα από πολιτικούς, διπλωμάτες, αλλά και από τα στελέχη του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Στρατού. Το στοιχείο αυτό προσδίδει αυτήν την επιθετικότητα στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, η οποία εκφράζεται κυρίως με γεωπολιτικά κριτήρια και όχι με βάση τον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των επίσημων συνθηκών. Οταν μάλιστα επικρατεί στην Τουρκία αστάθεια ή ακυβερνησία, τότε οι στρατιωτικοί αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής προσπαθώντας να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα, όπως η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας της Ιμια και της Γαύδου.

    Δυστυχώς η σημαντική θέση της Τουρκίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ (επιχειρησιακή ευθύνη της άμυνας των Στενών και των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων παλαιότερα και τώρα της δημιουργίας αναχώματος στην επέκταση του ισλαμικού φονταμελισμού) ωθεί τους αξιωματούχους της Συμμαχίας να υποβαθμίζουν τις ελληνικές αιτιάσεις και να υποθάλπουν έμμεσα τον τουρκικό επεκτατισμό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουν τους κινδύνους που απορρέουν για την ασφάλεια στην περιοχή από τις προκλήσεις των στρατιωτικών. Η άποψη αυτή αποτυπώνεται κατά καιρούς στις εκθέσεις των αμερικανικών υπηρεσιών, όπως στην παρούσα περίπτωση.

    Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, η αμφισβήτιση της ελληνικής κυριαρχίας στη Γαύδο και οι εκτιμήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν κινητοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση, η οποία, με την διπλωματική εκστρατεία ενημέρωσης που έχει αναλάβει, προσπαθεί να αποτρέψει την επανάληψη κρίσης στο Αιγαίο ή σε άλλη περιοχή στην διάρκεια του jakojaiqio}, και να διασφαλίσει τα ελληνικά δίκαια στις ακριτικές περιοχές της χώρας.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (του Βλάση Βλασίδη)

    [23] ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Την Κυριακή 16 Ιουνίου διεξάγονται οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσική Ομοσπονδία για να αναδείξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις οι επικρατέστεροι είναι ο τωρινός πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν και ο ηγέτης του κομμουνιστικού κόμματος Γκενάντι Ζουγκάνωφ. Οι δυο υποψήφιοι είναι οι κυριότεροι εκπρόσωποι από τα δυο πολιτικά στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί, των "μεταρρυθμιστών" και των "εθνικιστών και των κομμουνιστών".

    Ο Μπορίς Γιέλτσιν συγκεντρώνει μέχρι στιγμής τις περισσότερες πιθανότητες εκλογής, επειδή διαθέτει την υποστήριξη των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και του αμερικανικού παράγοντα. Συγκεκριμένα η κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο, αλλά και πολλοί από τους ιδιωτικούς σταθμούς καλύπτουν συνεχώς την προεκλογική του εκστρατεία, ακόμη και τα παραλειπόμενά της, προβάλλουν διαφημιστικά σποτ, και προβαίνουν σε ευνοικές προς αυτόν προβλέψεις και αναλύσεις. Ταυτόχρονα ο αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων του Ρήγκαν και Μπους, έχει επισκεφθεί επανειλημμένα τη Μόσχα, υποστηρίζει δημόσια την πολιτική των οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Γιέλτσιν και πρόσφατα άσκησε ισχυρές πιέσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ανοίξει πίστωση περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολλαρίων στη Ρωσία για την αναζωογόνηση της οικονομίας της.

    Ο Γιέλτσιν είχε στρέψει για πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του στα μέσα της δεκαετίας του 1980 όταν ήταν επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης Μόσχας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενωσης. Τότε είχε επικρίνει τον Γκορμπατσώφ, ότι η περεστρόικα και η γκλασνόστ που επαγγελόταν είχες μείνει στα χαρτιά με αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από τη θέση του. Αργότερα επανήλθε στο προσκήνιο, και στις αρχές του 1991 εξελέγη πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ ο Γκορμπατσώφ παρέμενε πρόεδρος της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών που είχε διαδεχθεί τη Σοβιετική Ενωση. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους ηγήθηκε της αντίστασης του ρωσικού λαού στο πραξικόπημα που είχαν διοργανώσει οι νοσταλγοί του σταλινισμού, με αποτελέσμα να γίνει παγκόσμια γνωστός και να αναγκάσει τον Γκορμπατσώφ να αποσυρθεί από το προσκήνιο.

    Εκτοτε προχώρησε σε αναθεώρηση του Συντάγματος, έτσι ώστε να συγκεντρώσει στα χέρια του όλες τις εξουσίες και υιοθέτησε μια πολιτική μεταρρυθμίσεων. Αντίθετο με την πολιτική του ήταν το ρωσικό κοινοβούλιο που κυριαρχούνταν από τους κομμουνιστές με επικεφαλής τον πρόεδρό του Ασλάν Χασμπουλάτωφ. Η διαμάχη έληξε το 1993 όταν ο ρωσικός στρατός εισέβαλλε στο κοινοβούλιο και συνέλαβε τους περισσότερους βουλευτές.

    Από τότε η δημοτικότητα του Γιέλτσιν μειώθηκε αισθητά εξαιτίας της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που δημιουργεί εκατομμύρια ανέργους, μειώνει το εισόδημα το εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει τις παραγωγικές δομές της w~qar.

    Ο Γκενάντι Ζουγκάνωφ είναι ο μεγάλος αντίπαλος του Γιέλτσιν και αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό για τους ψηφοφόρους και για τις δυτικές χώρες. Είναι ο άνθρωπος που ανασύνταξε τους κομμουνιστές από τις στάχτες του ΚΚΣΕ, δημιουργώντας το "Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας" και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στις μεγάλες μάζες των απόκληρων, των ανέργων, των συνταξιούχων, σε όλους εκείνους που η μετάβαση στον καπιταλισμό δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από εκείνα που είχαν.

    Ο Ζουγκάνωφ επαγγέλεται κατά καιρούς στους ψηφοφόρους του, ανασύσταση της Σοβιετικής Ενωσης, πάταξη της εγκληματικότητας, κατάργηση των μεταρρυθμίσεων και επάνοδο του κράτους πρόνοιας για τους οικονομικά ασθενέστερους. Οταν όμως βρίσκεται με εκπροσώπους της Δύσης, πολιτικούς, διπλωμάτες ή δημοσιογράφους, τότε αλλάζει πρόσωπο και δηλώνει ότι οι κομμουνιστές θα επανέλθουν στην εξουσία, αλλά "οι κομμουνιστές δεν είναι πια αυτοί που ήταν". Αυτή η έλλειψη σταθερότητας, τα πρόσωπα του Ιανού που αλλάζει συνεχώς, έχουν κάνει τους Δυτικούς ιδιαίτερα επιφυλακτικούς απέναντί του και τους έχει παρακινήσει να υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Γιέλτσιν.

    Στο ίδιο στρατόπεδο των "κομμουνιστών-εθνικιστών" ανήκουν ο πρώην στρατηγός πέντε αστέρων Αλεξάντερ Λεμπέντ και ο Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι. Ο Λεμπέντ είναι από τους πιο φημισμένους στρατιωτικούς της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Ηρωας του πολέμου του Αφγανιστάν ανέλαβε ύστερα τη διοίκηση της 14ης στρατιάς του Προύθου και απέκτησε μεγάλη φήμη υποστηρίζοντας την απόσχιση των περιοχών της Μολδαβίας που κατοικούνταν από Ρώσους. Παραιτήθηκε από τον στρατό και εισήλθε στην πολιτική για να υποστηρίξει τα δικαιώματα των 30.000.000 Ρώσων που κατοικούν εκτός της σημερινής Ρωσίας, και ένα κοινωνικό πρόσωπο του κράτους προς τους πολίτες του. Αν και έχει τη φήμη του ευθύ ανθρώπου και απολαμβάνει την εκτίμηση των περισσότερων Ρώσων ωστόσο δεν αναμένεται να συγκεντρώσει υψηλό ποσοστό ψήφων.

    Ο Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, ηγέτης του ψευδεπίγραφου "Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας" διεκδικεί τη ρωσική προεδρία παραμένοντας φανατικά αντιδυτικός, και συνεχίζοντας τις εθνικιστικές κορώνες. Πάντως δεν θεωρείται πλέον αξιόπιστο άτομο και δεν πρόκειται να συγκεντρώσει αξιόλογο αριθμό ψήφων.

    Υποψήφιος για την προεδρία είναι και ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ. Ο Γκορμπατσώφ αν και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Δύση δεν χαίρει της εκτίμησης των συμπατριωτών του, αφού για τους οπαδούς των μεταρρυθμίσεων είναι συνδεδεμένος με το κομμουνιστικό παρελθόν, ενώ αποτελεί κόκκινο πανί για τους κομμουνιστές, αφού αυτός άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου που οδήγησαν στην πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

    Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες αναμένεται να συγκεντρώσουν πολύ χαμηλά επίπεδα ψήφων. Οι υποψήφιοι είναι ο φιλελεύθερος οικονομολόγος Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, ο οφθαλμίατρος Σβιατοσλάβ Φιοντόρωφ, οι νεόκοποι εκατομμυριούχοι Μάρτιν Τσάκομ και Βλαντιμίρ Μπριαντσούλωφ και ο πρώην διάσημος αθλητής της άρσης βαρών Γιούρι Βλασώφ.

    Πάντως η μάχη για την προεδρία πρόκειται να δοθεί μεταξύ του Γιέλτσιν και του Ζουγκάνωφ. Ο Γιέλτσιν χρησιμοποιεί τη δύναμη του jqatijo} μηχανισμού και των ΜΜΕ για την προβολή του, ενώ ο Ζουγκάνωφ προσπαθεί να τον ανταγωνιστεί με λαικίστικη ρητορία και αναθυμίσεις του παρελθόντος. Ομως ο Ζουγκάνωφ δεν είναι ούτε Στάλιν, ούτε Μπρέζνιεφ, ούτε και αναμένεται να επιδιώξει την επαναφορά του κομμουνισμού στη Ρωσία. Η μάχη για την επικράτηση αναμένεται αβέβαιη.

    Το μόνο που θεωρείται σίγουρο, είναι ότι κανένας υποψήφιος δεν πρόκειται να συγκεντρώσει το 50% των ψήφων και να εκλεγεί πρόεδρος από τον πρώτο γύρο. Η πραγματική μάχη θα δοθεί στον δεύτερο γύρο, όπου οι πολιτικές συμμαχίες που αναμένεται να διαμορφωθούν μπορούν να αλλάξουν ριζικά τη μέχρι τότε προτίμηση του εκλογικού σώματος.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 14 June 1996 - 17:07:35