Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (07/06/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 7 Ιουνίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασιδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΒΟΡΡΑ. ΕΔΩ ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ"

  • [02] ΣΤΟΝ ΜΥΘΟ ΤΗΣ "ΠΑΡΑΕΓΝΑΤΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΙΝΕΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ, ΤΟΝΙΖΟΥΝ Κ.ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΚΑΙ Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

  • [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΤΥΠΟΥ

  • [04] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: "Η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί αλλά ούτε να εφησυχάζει"

  • [05] ΘΕΤΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

  • [06] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΣΑΣ

  • [07] Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

  • [08] ΤΟ ΣΑΕ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ 1ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] Ν. ΜΠΕΡΝΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ

  • [10] Ν.ΜΠΕΡΝΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [11] Ρ.ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΟΙΝΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [12] AΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ "ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ" ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

  • [13] ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΧΝΑ

  • [14] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 1950 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [15] ΥΠΕΡΟΠΤΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΠΓΔΜ, Ο Λ.ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ

  • [16] ΣΤΟΝ ΕΡΜΠΑΚΑΝ Η ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [17] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ ΣΤΟΝ Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [18] ΣΕΡΒΙΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΒΟΡΡΑ. ΕΔΩ ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ"

    "Το μέλλον της Ελλάδας είναι στο Βορρά. Διαβεβαιώνω με έμφαση ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική βούληση για να προχωρήσουν τα έργα αλλού. Ισα-ίσα, από τη μεριά αυτής της Κυβέρνησης, ακριβώς επειδή υπάρχει η συναίσθηση του γεγονότος ότι εδώ δίνεται το στίγμα της ανάπτυξης, υπάρχει η θέληση να προχωρήσουμε γρήγορα στη Βόρεια Ελλάδα", τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στην ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο της HELEXPO-ΔΕΘ, όπου οι υπουργοί ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κώστας Λαλιώτης και Χάρης Καστανίδης, παρουσίασαν το πρόγραμμα ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας και προέβησαν σε εξαγγελίες προώθησης των μεγάλων έργων υποδομής.

    Σε ό,τι αφορά στο ρόλο που έχει κληθεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη και ευρύτερα η Βόρεια Ελλάδα ως επίκεντρο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι γνώστης των προβλημάτων που υπάρχουν στον τομέα του συντονισμού των προσπαθειών, και υποσχέθηκε ότι το αργότερο κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη για τη Διεθνή Εκθεση, το Σεπτέμβριο, θα ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα διευκόλυνσης. "Πρέπει να υπάρξει ώθηση, κεντρική καθοδήγηση, ένα κέντρο αποφάσεων, ένας ενιαίος μηχανισμός για να πετύχουμε το άνοιγμα της Διαβαλκανικής Συνεργασίας", σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Σχετικά με την πορεία εκτέλεσης των μεγάλων έργων ο κ.Σημίτης τόνισε ότι η χώρα μας έχει ένα αρκετά καλό επίπεδο για την εκτέλεση έργων, μόνο, όμως, όταν αυτά κινούνται σε παραδοσιακά πλαίσια σχεδιασμού και υλοποίησης. Γιαυτό και συνέστησε υπευθυνότητα προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες, καθώς και προσοχή όταν προβαίνουν σε κριτική των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

    "Το πλαίσιο που έχουμε συχνά δεν είναι επαρκές, ή τουλάχιστον δεν είναι ικανοποιητικό σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Γιαυτό χρειάζεται μια γενικότερη προσπάθεια όλων μας να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα, την οργάνωση, να βρούμε νέους τρόπους για να προχωρούμε γρήγορα. Αυτό είναι ευθύνη όλων μας, όχι μόνο κάποιου κέντρου. Ολοι πρέπει να έχουν συναίσθηση ότι η δουλειά πρέπει να γίνεται με σοβαρότητα, συνέπεια, συνέχεια, μελέτη, προσοχή. Η κυβέρνηση βεβαίως παίρνει τις πρωτοβουλίες. Και βεβαίως χρειάζεται συνεχής κριτική, αλλά πρέπει να είναι τεκμηριωμένη, γιατί είναι σε βάρος της κατάστασης αν αναλωνόμαστε σε επιχειρηματολογίες χωρίς αντικείμενο", επεσήμανε.

    Τέλος, απαντώντας σε κριτική οικονομικών παραγόντων της πόλης αναφορικά με την πολιτική της σκληρής δραχμής, ο κ.Σημίτης τόνισε ότι η αντίθετη πολιτική των διολισθήσεων και υποτιμήσεων είναι ένα μέσο που καθησυχάζει, παραπλανά και δεν ωθεί τις επιχειρήσεις σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Πρόσθεσε, πάντως, ότι πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη ευαισθησία για το θέμα του πληθωρισμού.

    "Την τελική μάχη θα την κερδίσουμε με καλύτερη οργάνωση, jak}teqg ποιότητα προϊόντων και καλύτερη οργάνωση της διάθεσής τους", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [02] ΣΤΟΝ ΜΥΘΟ ΤΗΣ "ΠΑΡΑΕΓΝΑΤΙΑΣ" ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΙΝΕΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ, ΤΟΝΙΖΟΥΝ Κ.ΛΑΛΙΩΤΗΣ ΚΑΙ Χ.ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

    "Στον μύθο της "Παραεγνατίας", εμείς απαντούμε με την πραγματικότητα της Εγνατίας", τόνισαν οι υπουργοί ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., Κώστας Λαλιώτης, και Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χάρης Καστανίδης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας κατά τις ομιλίες τους στην HELEXPO-ΔΕΘ.

    "Η Εγνατία είναι μια ιστορικά διαμορφωμένη πραγματικότητα. Υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη. "Η "Παραεγνατία" δεν είναι τίποτε άλλο παρά η προέκταση ενός μνημονίου συνεργασίας των Προέδρων των τεσσάρων χωρών, που επιθυμούν τη δημιουργία της (ΠΓΔΜ, Αλβανία, Τουρκία και Βουλγαρία)", επεσήμανε ο κ.Λαλιώτης, αναφερόμενος στην πορεία της Εγνατίας Οδού.

    "Η Εγνατία είναι ενταγμένη οργανικά σε διευρωπαϊκά δίκτυα, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι ενσωματωμένη στα διευρωπαϊκά οδικά δίκτυα. Είναι αναντικατάστατη, γιατί διαθέτει πέντε λιμάνια και οκτώ κάθετους οδικούς άξονες και από το ένα άκρο μέχρι το άλλο είναι σε έναν ενιαίο χώρο. Ενώ η λεγόμενη "Παραεγνατία" διέρχεται από πέντε σύνορα: Ευρώπη, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Τουρκία. Οι δρόμοι έχουν άμεση σχέση με την οικονομία. Ποιός θα προτιμήσει έναν δρόμο 950 χιλιομέτρων, όπου θα έχει δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος, θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο και θα σταματά σε αλλεπάλληλους σταθμούς και τελωνεία;", πρόσθεσε ο κ.Λαλιώτης, καταλήγοντας: "Κατά συνέπεια αυτή η κινδυνολογία για την "Παραεγνατία" πρέπει να τελειώσει. Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, σε εγρήγορση και αυτό κάνουμε. Αλλά στον μύθο της Παραεγνατίας, εμείς απαντούμε με την πραγματικότητα της Εγνατίας".

    Την ίδια ακριβώς άποψη διατύπωσε και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας ότι η "Παραεγνατία" είναι απλώς μια γραμμή στο χάρτη, ενώ η Εγνατία μια πραγματικότητα που βιώνεται καθημερινά.

    Ο κ.Καστανίδης τόνισε, μάλιστα, ότι ήδη από την πλευρά της Αλβανίας εκδηλώνεται διάθεση συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση για σύνδεση με την Εγνατία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, η Αλβανία εξέφρασε πρόσφατα επιθυμία συνεργασίας με την Ελλάδα για τη δημιουργία του σιδηροδρομικού άξονα Φλώρινας- Πόγραδετς. Είναι σαφές ότι ήδη αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι ότι είναι δυσβάσταχτο το οικονομικό χρέος, προκειμένου να ανοίξουν μακρότατα τούνελ για να διαμορφωθεί ο λεγόμενος όγδοος άξονας, η Παραεγνατία".

    [03] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΤΥΠΟΥ

    Σύσταση να αποφεύγονται οι γενικευμένες και αόριστες καταγγελίες σε βάρος επιχειρηματιών και μάλιστα από ανθρώπους που συνυπάρχουν σε κοινωνικές συναναστροφές, έκανε ο Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση epeq~tgsgr της Πολιτικής Άνοιξης για τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

    Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει εκτενής συζήτηση στην ολομελεια της Βουλής για το θέμα αυτό και ζήτησε από τους πολιτικούς να μην περιφέρονται στα κανάλια για πρόσκαιρους εντυπωσιασμούς.

    Ανακοίνωσε ακόμα ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχουν εκδοθεί όλα τα προεδρικά διατάγματα για την εφαρμογή του νόμου περί Τύπου.

    [04] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ: "Η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί αλλά ούτε να εφησυχάζει"

    "Η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί αλλά ούτε να εφησυχάζει" υπογράμμισε σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης ο οποίος προέβη σε μια ανάλυση των προτεραιοτήτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

    Ο κ. Αρσένης δήλωσε ότι "ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η τουρκική προκλητικότητα μετά το επεισόδιο της Ιμια ήταν ένα τρόπος αποτελεσματικός" εξέφρασε ωστόσο τη θέση ότι "πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση".

    Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την επόμενη Δευτέρα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας σημείωσε ότι θα συζητηθούν πρακτικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Υπογράμμισε τέλος ότι "όταν πρόκειται περί εξωφρενικής συμπεριφοράς δεν υπάρχουν περιθώρια πολιτικής ίσων αποστάσεων".

    [05] ΘΕΤΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο Γιάννος Παπαντωνίου σε δηλώσεις που έκανε μετά την τακτική σύσκεψη που είχε με τους Υπουργούς Α.Παπαδόπουλο, Βάσω Παπανδρέου, με τη συμμετοχή και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμου.

    Ο κ.Παπαντωνίου τόνισε ότι "η οικονομία πορεύεται όπως έχει προγραμματιστεί και ήθελα να σημειώσω την επάνοδο του πληθωρισμού στην καθοδική πορεία, την θετική εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών και ιδιαίτερα των φορολογικών εσόδων, τη συμβολή της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής στον έλεγχο της οικονομίας και στην επίτευξη των στόχων του οικονομικού μας προγράμματος".

    Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας είπε ότι από τη συζήτηση που έγινε με τους άλλους συναδέλφους του, προέκυψαν οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία, την παραγωγή, τα πραγματικά εισοδήματα, τις επενδύσεις. "Θέλω να σημειώσω ότι τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν επηρεάζει την εκτίμηση για αριθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για 2,5% το 1996. Συνολικά ο ρυθμός των επενδύσεων φέτος θα είναι της τάξης του 10%. Παραμένουμε σταθεροί στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής".

    Ο κ.Παπαντωνίου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία των επιτοκίων είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς και αντιδρούν όπως αυτές κρίνουν jat\kkgka αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης στα επιτόκια καταθέσεων και αύξησης των επιτοκίων χορηγήσεων.

    [06] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΣΑΣ

    Την ικανοποίηση του για το συντελούμενο έργο στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, εξέφρασε ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Γ.Πασχαλίδης και υποσχέθηκε πρακτική στήριξη του.

    Επίσης ανέφερε ότι η στήριξη του Κέντρου αποτελείται από άξονες που είναι τόσο η ουσιαστική ενίσχυση του λιτού προυπολογισμού και η αναβάθμιση του ρόλου του, όσο και η οργανική σύνδεσή του με το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και με το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.

    Ο κ. Πασχαλίδης κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη νέα στέγη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, στο Πολιτιστικό Κτίριο του Δήμου Καλαμαριάς ενημερώθηκε απο τον Αντιπρόεδρο του καθηγητή κ. Ι. Καζάζη για τα εν εξελίξει προγράμματα και για τα προγραμματιζόμενα Διεθνή Συνέδρια του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

    Παράλληλα, δήλωσε ότι θα επισκεφθεί το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας για αναλυτική ενημέρωση και αποτελεσματική προώθηση των αιτημάτων του, ώστε να εκπληρωθεί ο σκοπός του , που είναι η καλλιέργεια και διάδοση της ελληνικής γλώσσας εντός και κυρίως εκτός των ελληνκών συνόρων.

    [07] Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΖΗΤΗΣΕ Ο Μ.ΕΒΕΡΤ

    Εκκληση στο λαό να αντιμετωπίσει με ενότητα και ψυχραιμία τις τουρκικές προκλήσεις απηύθυνε από τη Μυτιλήνη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος πραγματοποιεί περιοδεία στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Ο κ. Εβερτ εξέφρασε τη θέση ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο θα συνεχιστούν. Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ενώ μιλώντας χθες σε κομματική συγκέντρωση στη Λήμνο προειδοποίσε όσους διαφωνούν ότι αν το κόμμα ελθει στην εξουσία και δεν συμμορφωθούν δεν θα συμπεριληφθούν στο κυβερνητικό σχήμα.

    [08] ΤΟ ΣΑΕ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ 1ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Με τη συμμετοχή εκατό και πλέον συνέδρων από όλη τη Βόρειο και Νότιο Αμερική και τον Καναδά και πολλών παρατηρητών άρχισε με επιτυχία χθες το βράδυ στο Σικάγο το 1ο Περιφερειακό Συνέδριο του ΣΑΕ.

    Το συνέδριο θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θεωρείται ότι θα μείνει στην ιστορία, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρόεδρος Χρήστος Τομαράς. "Είμαι βαθιά συγκινημένος διότι βλέπω αντιπροσώπους από όλες τις περιοχές, όπως την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τον Παναμά, τη Χιλή, τον Καναδά και άλλες απομακρυσμένες πολιτείες. Το συνέδριο αυτό το θεωρούμε ως ιστορικό, διότι ιστορικές θα είναι και οι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν στη διάρκεια των εργασιών tou για το μέλλον της ομογένειας και της σύνδεσης των ομογενών με τη μητέρα πατρίδα".

    Ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους λέγοντας ότι είναι μια υπέροχη πατριωτική προσπάθεια η συμμετοχή τους.

    Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον Πρόεδρο του Παγκόσμιου ΣΑΕ Αντριου Αθενς ο οποίος πριν από λίγες ώρες είχε επιστρέψει από το Περιφερειακό Συνέδριο της Ωκεανίας. Ο κ.Αθενς στο σύντομο χαιρετισμό του είπε μεταξύ άλλων "Ήρθα εδώ αρκετά ενθουσιασμένος, γιατί εκεί κάτω υπάρχει μια ακόμα ζωντανή ομογένεια". Χαριτολογώντας δε, είπε ότι δεν έγινε ούτε ένας τσακωμός.

    "Το ΣΑΕ" συνέχισε ο κ.Αθενς "είναι η ελπίδα της Ελλάδος και κανένας δε θα μπορέσει να κάνει ζημία στην Ελλάδα, στην Κύπρο και το Πατριαρχείο". Κάλεσε δε τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να βοηθήσουν την προσπάθεια αυτή του ΣΑΕ. Ευχαρίστησε όλους τους συνέδρους και κατέληξε ότι αυτά που κάνουν οι ομογενείς σήμερα για την Ελλάδα μόνο η Φιλική Εταιρεία το έκανε.

    Ακολούθως το λόγο έλαβε ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ κ.Παπάς, ο οποίος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που έρχεται στην Αμερική και ότι το πρώτο αυτό συνέδριο θα φέρει τους ομογενείς των πέντε Ηπείρων, πιο κοντά τη μια ομογένεια με την άλλη. Ευχήθηκε δε καλή επιτυχία στους σκοπούς και τα αποτελέσματα του συνεδρίου.

    Επίσης έλαβε το λόγο ο κ.Χατζηανδρέου μέλος της Διακομματικής Επιτροπής ο οποίος είπε ότι νιώθει μεγάλη χαρά και συγκίνηση που βρίσκεται ανάμεσα στους ξενιτεμένους Έλληνες και ότι τις αποφάσεις και τα αιτήματα της ομογένειας θα τα μεταφέρουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ως εκπρόσωποι του.

    Στη Διακομματική Επιτροπή συμμετέχουν επίσης ο κ.Σουμάκης του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Μαγγίνας της Νέας Δημοκρατίας που αναμένεται σήμερα, ο κ.Χατζηδημητρίου της Πολιτικής Ανοιξης και ο κ.Αραβανής του ΚΚΕ. Επίσης τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού Γιώργο Ρωμαίο, εκπροσωπεί ο Διευθυντής του Πολιτικού του γραφείου Ηλίας Δούκας και ο Γεώργιος Ζογόπουλος. Την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού εκπροσωπεί η Κατερίνα Λίπινα, γραμματέας του κ.Πανούση και η Διευθύντρια της Γενικής Γραμματείας Ειρήνη Σακελλαρίου.

    Το σημερινό πρόγραμμα του Συνεδρίου προβλέπει χαιρετισμούς των Προέδρων και των προσκεκλημένων, αναφορές των πεπραγμένων μέχρι σήμερα των διαφόρων επιτροπών, παρεμβάσεις και προτάσεις των συνέδρων.

    Το βράδυ θα δοθεί θεατρική παράσταση από τον Ερασιτεχνικό θίασο του Τορόντο "Νεφέλη" με το έργο "Ο ποιητής της λευτεριάς" του Διονύσιου Σολωμού.

    Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο το βράδυ με την έκδοση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Συνεδρίου.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] Ν. ΜΠΕΡΝΣ: ΟΙ ΗΠΑ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΑ

    Οι ΗΠΑ έχουν θέση για το θέμα της νήσου Γαύδου και την έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα και την Αγκυρα. Δεν πρόκειται όμως να την εκφράσουν δημόσια γιατί κατι τέτοιο δεν θα βοηθήσει την κατάσταση δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέητ Νηιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς.

    Ο κ. Μπερνς είπε ότι δεν θα είναι παραγωγικό να αρχίσει να μιλά για λεπτομέρειες, γύρω από το συγκεκριμένο αυτό νησί αλλά απλά θέλει να τονίσει ότι οι ΗΠΑ θα κινηθούν ιδιωτικά για το ζήτημα αυτό και φυσικά θα ενημερώσουν για τις απόψεις τους τις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας.

    " Αν μπορούμε τόνισε να είμαστε χρήσιμοι σε αυτούς για την επίλυση της διαφοράς θα το κάνουμε".

    Αναφερόμενος στη κυβερνητική κρίση στη Τουρκία ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ είπε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και χαρακτήρισε τη Τουρκία ως"ένα από τα θεμέλια της αμερικανικής πολιτικής στην νοτιοανατολική Ευρώπη".

    Δήλωσε κατηγορηματικά ότι η χώρα του δεν πρόκειται να τοποθετηθεί επί των εξελίξεων ή να εμπλακεί κατά οποιοδήποτε τρόπο στις εσωτερικές διεργασίες μεταξύ των πολιτικών κομμάτων της Τουρκίας μετά την πτώση της κυβέρνησης Γιλμάζ.

    Επεσήμανε πάντως πως ότι και αν συμβεί στην Τουρκία "οι ΗΠΑ έχουν σημαντικά εθνικά συμφέροντα που εξυπηρετούνται από την συνεχιζόμενη στενή συνεργασία των δύο χωρών".

    Σχολιάζοντας το χθεσινό ψήφισμα της Βουλής των αντιπροσώπων που ανέστειλε την οικονομική βοήθεια προς την Αγκυρα ο κ. Μπερνς επανέλαβε ότι η απόφαση αυτή βρίσκει αντίθετη την αμερικανική κυβέρνηση ενώ πρόσθεσε για την εφαρμογή της θα πρέπει να υιοθετηθεί και από την Γερουσία.

    Επέκρινε δε το Κογκρέσο γιατί όπως είπε στη διάρκεια των τελευταίων ετών δεν έχει υποστηρίξει τα προγράμματα των ΗΠΑ για την οικονομική και μερικές φορές και την αμυντική ενίσχυση της Τουρκίας.

    [10] Ν.ΜΠΕΡΝΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Το Στέιτ Ντηπάρτμεντ δε συμμερίζεται την άποψη του συγγραφέα του άρθρου αμερικανικής εφημερίδας, το οποίο μιλά για κίνδυνο πολέμου στην Κύπρο.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο εκπρόσωπος του Αμερικάνικου Υπουργείου Εξωτερικών Νίκ Μπέρνς υπογραμμίζοντας ότι όχι μόνο δε συμμερίζονται την άποψη του συγγραφέα του άρθρου, αλλά και ότι "οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον για την ύπαρξη ειρήνης στην Κύπρο".

    "Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν επίσης συμφέρον για την ύπαρξη ειρήνης στην Κύπρο" είπε, καθώς και οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι κάτοικοι της Κύπρου.

    "Δουλεύουμε πολύ σκληρά και με προσοχή σε αυτό το πρόβλημα" κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι "ο πόλεμος είναι πιθανός, ούτε καν ρεαλιστική πιθανότητα".

    [11] Ρ.ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΟΙΝΟ ΕΔΑΦΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Αμερικανός Πρέσβης, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη κοινό έδαφος για συνομιλίες στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εξασφάλιση της βάσης, πάνω στην οποία θα γίνουν οι συζητήσεις.

    Ο κ.Μπάουτσερ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα είχε έμμεσα επικριθεί από τον Πρόεδρο Κληρίδη για προηγούμενες δηλώσεις του, στις οποίες άφηνε να εννοηθεί ότι υπήρχε κοινό έδαφος για συνομιλίες, είπε ότι στην Κύπρο υπάρχουν ήδη κάποιες γενικές έννοιες και πλαίσια, όπως οι συμφωνίες κορυφής και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα αναφέρθηκε στο θέμα τροποποίησης της Συνθήκης Εγγυήσεως του 1960 και συμμετοχής είτε μιας πολυεθνικής δύναμης είτε μιας δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο σύστημα εγγυήσεων.

    Ο Αμερικανός Πρέσβης, που μιλούσε σε Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους στη διάρκεια δεξίωσης, που παρέθεσε στην οικία, που διατηρεί εκεί, αναφέρθηκε στο πλαίσιο που θα πρέπει να διέπει μια λύση του Κυπριακού και χαρακτηριστικά είπε στους συνομιλητές του ότι "έχετε ένα λαμπρό μέλλον σε αυτό το νησί".

    Για το σύστημα εγγυήσεων ο κ.Μπάουτσερ είπε ότι γνωρίζει πως η τουρκική πλευρά δε θέλει αλλαγές στο σύστημα, που συμφωνήθηκε το 1960. Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό το σύστημα έχει αποτύχει να παράσχει ασφάλεια και στις δύο πλευρές στο παρελθόν.

    [12] AΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ - ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ "ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ" ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

    Πληθαίνουν τα ανησυχητικά δημοσιεύματα σε αμερικανικές και βρετανικές εφημερίδες για την εξέλιξη του Κυπριακού. Είναι τέτοιας έκτασης και τέτοιας δομής,που προκαλούν εύλογα ερωτηματικά για τη στάση των ξένων έναντι της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο.

    Η αμερικανική εφημερίδα " Τhe Wall Street Journal" με χαρακτηριστικό τίτλο : "Το επόμενο σημείο έκρηξης: Η Κύπρος μεγαλώνει την ένταση αυξάνοντας τους φόβους του πολέμου" δημοσιεύει ανταπόκριση του Μ.Νέλσον απο τη Λευκωσία, στην οποία τονίζεται ότι " η Κύπρος είναι το επόμενο πολιτικό ναρκοπέδιο της Ευρώπης".

    Χαρακτηρίζει "νέο τείχος του Βερολίνου" την πράσινη γραμμή, που χωρίζει την ελεύθερη Κύπρο απο την τουρκοκρατούμενη περιοχή και υπογραμμίζει ότι " το κυπριακό πρόβλημα απειλεί και πάλι να εκραγεί".

    "Οχι μόνο οι προαιώνιες ελληνοτουρκικές εντάσεις,γράφει ο Αμερικανός δημοσιογράφος, αλλά και η αίτηση ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. , η οποία αντιμετωπίζεται απο την τουρκική πλευρά σαν κατα μέτωπο απειλή της ανεξαρτησίας της, καθυστερούν ακόμη περισσότερο οποιαδήποτε προσπάθεια τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης να εκτονώσουν το πρόβλημα.Ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος στην Κύπρο,αλλά η απειλή του πολέμου είναι κάτι περισσότερο απο πραγματική. "

    Το άρθρο αναφέρεται στις τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες της Τουρκίας, που φθάνουν τα 500 εκατομμύρια δολάρια, για τη συντήρηση των κατοχικών στρατιωτικών μονάδων στην Κύπρο,καθώς και στα 30 νέα άρματα μάχης που προσέθεσε στο δυναμικό της ανεβάζοντας το σύνολο των τάνκς στα 265 "δηλαδή 15 περισσότερα απο τους Σερβοβόσνιους που κατέκτησαν τη Βοσνία" όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

    Αναφέρεται επίσης στην εκδηλωθείσα πρόθεση του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ,να αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση του κυπριακού,το οποίο θεωρούσε "ως το μεγαλύτερο κίνσυνο για την ασφάλεια της Ευρώπης".

    Πάντως, θεωρεί ότι η α'ιτηση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση προκάλεσε 'πονοκέφαλο στην Τουρκία,που αντιδρά θεωρώντας ότι κινδυνεύει η ασφάλειά της'.

    Ο αρθρογράφος επικαλείται την άποψη δυτικών διπλωματών που υποστηρίζουν ότι η ένταξη της Κύπρου θα μπορούσε ίσως να επιβάλει ένα διακανονισμό "με δύο ανεξάρτητες κοινότητες. "Λένε ότι "θα προσφέρουν στην Τουρκία αυξημένους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ευρώπη".

    Παρουσιάζει όμως και την άποψη τουρκοκυπρίων ηγετών, που τάσσονται κατά της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. και πιστεύουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αλλάξει "το συσχετισμό δυνάμεων σε βάρος τους".Επικαλείται μάλιστα τις δηλώσεις του Κενάν Ατακόλ,που "δήλωσε πρώην υπουργός εξωτερικών " στα κατεχόμενα, που προειδοποιεί ότι "θα υπάρξει και πάλι αιματοχυσία στην Κύπρο αν συμβεί αυτό" και χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Ενωση ¨μή έντιμο διαμεσολαβητή".

    [13] ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΜΕ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΧΝΑ

    Τούρκος στρατιώτης απείλησε με το όπλο του το Νίκο Βασιλά κάτοικο της Αχνας, που βρισκόταν στο περιβόλι του απέναντι από τουρκικό φυλάκιο.

    Ο Βασιλάς κατήγγειλε το επεισόδιο σε αστυνομικούς της βάσης Δεκέλειας, στην περιοχή των οποίων βρίσκεται το περιβόλι του. Οι αστυνομικοί συνόδευσαν το Νίκο Βασιλά στο σημείο όπου εγκατέλειψε το αυτοκίνητο του και στη συνέχεια επέστρεψε σπίτι του.

    [14] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ 1950 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Με λαμπρότητα άρχισαν στην Πάφο οι εκδηλώσεις για τα 1950 χρόνια από την ίδρυση της εκκλησίας της Κύπρου από τους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα.

    Μετέχουν δεκάδες εκπρόσωποι του πνευματικού και θρησκευτικού κόσμου, ενώ αύριο αναμένεται και εκπρόσωπος του Πάπα. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στις 11 Ιουνίου και σε αυτές θα λάβουν μέρος καθηγητές από τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

    Οι εκδηλώσεις άρχισαν με διάλεξη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιου Πατρώνου, αναφορικά με τη σχέση και τα κοινά βήματα Ορθοδοξίας και Ελληνισμού.

    Σήμερα, οι μετέχοντες στους εορτασμούς για τα 1950 χρόνια θα επισκεφθούν τη Λευκωσία, όπου θα περιηγηθούν στην Πράσινη Γραμμή jai θα έχουν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    [15] ΥΠΕΡΟΠΤΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΠΓΔΜ, Ο Λ.ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ

    Υπεροπτική χαρακτήρισε τη στάση της Ελλαδας έναντι της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Λιουμπομιρ Φρτσκοφσκι, ο οποίος εμφανίστηκε αδιάλλακτος στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χωρας καθώς όπως είπε, "το θέμα αυτό είναι εσωτερικό πρόβλημα της Ελλαδας".

    Σε δηλώσεις του, που δημοσιεύει η ημιεπίσημη εφημερίδα "Νόβα Μακεντονια" των Σκοπίων κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο όπου συμμετείχε στη Συνοδο του ΝΑΤΟ και αναφερόμενος στις ελληνοσκοπιανές σχέσεις είπε χαρακτηριστικά:"Η συμπεριφορά της Ελλαδας είναι μια κλασσική περίπτωση υπεροψίας μιας χωρας η οποία γνωρίζει ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα της περιοχής"

    [16] ΣΤΟΝ ΕΡΜΠΑΚΑΝ Η ΕΝΤΟΛΗ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Στον ηγέτη των Ισλαμιστών Νετζμετίν Ερμπακάν ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Αισιοδοξία για την ανάθεση της εντολής είχε εκφράσει ο Ν. Ερμπακάν μετά από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Μεσούτ Γιλμάζ.

    Οπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές είναι λίγες οι πιθανότητες των Ισλαμιστών να βρουν εταίρους για το σχηματισμό κυβέρνησης.

    [17] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ ΣΤΟΝ Σ.ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    Υπέρ μιας κυβέρνησης στην οποία θα μετέχουν τα δύο κόμματα της κεντροδεξιάς και τα δύο της κεντραριστεράς τάχθηκε η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποίησε με το πρόεδρο της δημοκρατίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Η κ Τσιλλέρ σε συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά τη συνάντηση της με τον Ντεμιρέλ απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης στην οποία θα μετέχει μόνο το κόμμα της και το κόμμα του Μεσούτ Γιλμάζ ενώ παράλληλα τόνσε ότι στον τετραπλό κυβερνητικό συνασπισμό που προτείνει να ηγείται το κόμμα Ορθού Δρόμου γιατί είναι το μεγαλύτερο . Ο κ Ντεμιρέλ από την πλευρά του δήλωσε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα της βουλής αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα βήμα. Ασαφής υπήρξε η στάση της στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνσησης συνασπισμού στην οποία θα μετέχει το κόμμα Ευημερίας λέγοαντας ότι θα μπορούσε να υπαρχει μία υπηρεσιακή κυβέρνηση με το ισλαμιστικό κόμμα.

    Εξάλλου ο ισλαμιστής ηγέτης Νετζμετίν Ερμπακάν που ήταν ο πρώτος που συνατήθηκε με τον κ Ντεμιρέλ αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι εκείνο που προέχει είναι να συγκροτηθεί μία κυβέρνηση πλειοψηφίας από την παρούσα Βουλή στην οποία θα μετέχει το κόμμα Ευημερίας. " Σήμερα οι συνθήκες είναι καταλληλότερες από ότι πριν έξι μήνες για κυβέρνηση με το κόμμα Ευημερίας.Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Ντεμιρέλ σεβάστηκε δημοκρατικές αρχές και θα sumew_sei να τις σέβεται" τόνισε ο κ Ερμπακάν .

    Υπέρ μιας κυβέρνησης στην οποία θα μετέχουν τα δύο κόμματα της κεντροαριστεράς τάχθηκε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαίκού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ τονίζοντας ότι οι εκλογές δεν θα φέρουν λύση στην πολιτική κρίση καθώς έχουν κλονιστεί τόσο οι εσωκομματικές σχέσεις όσο και οι σχέσεις μεταξύ των κομμάτων. Σύμφωνα με τον κ Μπαϊκάλ πρέπει να ξεκινήσει από την κεντροαριστερά που σήμερα διαθέτει 124 έδρες στο τουρκικό κοινοβούλιο.

    Από την πλευρά του ο αρχηγός τους Δημοκρατικού Αριστερού κόμματος Ετζεβίτ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών μέσα σε διάστημα 7-8 μηνών αφού προηγουμένως γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία αναφορικά με τις εκλογικές υποδομές. Παράλληλα χαρακτήρισε τις κυβερνήσεις μειοψηφίας πιο χρήσιμες από τις κυβερνήσεις πλειοψηφίας γιατί είναι πιο ευέλικτες. Σε ερώτηση για τη πρόταση της Τσιλλέρ για συνασπισμό κεντροδεξιάς - κεντροαριστεράς απάντησε ότι δεν το βλέπει σαν λύση.

    Ο αρχηγός του κόμματος Μεγάλης Ενότητας Μουχσίν Γιαζιτσίογλου τόνισε ότι η Τουρκία δεν αντέχει πρόωρες εκλογές και τάχθηκε υπέρ μιας κυβέρνησης στην οποία θα μετέχει οπωσδήποτε το κόμμα Ευημερίας ενώ δεν θεώρησε χρήσιμη την πρόταση της Τσιλλέρ .


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    [18] ΣΕΡΒΙΑ-ΚΡΟΑΤΙΑ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

    Αυταρχικότητα, συγκεντρωτισμός και προσπάθεια κατάπνιξης κάθε ελεύθερης φωνής είναι οι λέξεις που αποδίδουν με τον καλύτερο τρόπο τη στάση της Γιουγκοσλαβίας και της Κροατίας απέναντι στα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης.

    Τα δυο μεγαλύτερα κράτη που προέκυψαν από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αν και επιθυμούν την πλήρη ένταξή τους σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και επιδιώκουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, ωστόσο συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιός θα επιβάλλει περισσότερα εμπόδια στην ελεύθερη πληροφόρηση των πολιτών από τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης.

    Τυπικά το δικαίωμα λόγου και η ελεύθερη πληροφόρηση είναι σεβαστά στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και στην Κροατία καθώς και στα δυο κράτη είναι ελεύθερη η κυκλοφορία εφημερίδων, περιοδικών, ενώ από το 1991 και από το 1994 αντίστοιχα θεσπίστηκε επίσημα η δυνατότητα δημιουργίας δημοτικών, εταιρικών και ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.

    Η πραγματικότητα όμως έρχεται να διαψεύσει τους ευσεβείς πόθους των πολιτών των χωρών αυτών για ανεξάρτητη, μη κατευθυνόμενη πληροφόρηση. Τόσο ο Μιλόσεβιτς, όσο και ο Τούντζμαν, έχουν θητεύσει στο προηγούμενο συγκεντρωτικό σύστημα που είχε δημιουργήσει ο Τίτο και προσπαθούν άλλοτε με κομψό και άλλοτε με λιγότερο κομψό τρόπο να φιμώσουν κάθε φωνή που ασκεί κριτική στους ίδιους ή στην πολιτική τους.

    Ειδικότερα στη Γιουγκοσλαβία, ηγετικό ρόλο στην ενημέρωση του κοινού κατέχουν η καθημερινή φιλοκυβερνητική εφημερίδα Πολίτικα και η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση ΡΤΣ. Τα μέσα αυτά, ekecw|lema από τους ανθρώπους του Μιλόσεβιτς, συνήθως αποσιωπούν τις δραστηριότητες της αντιπολίτευσης ακόμη και για τα σημαντικότερα εσωτερικά και εξωτερικά θέματα, ή ακόμη χειρότερα εξαπολύουν μύδρους εναντίον της. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν η οξύτατη κριτική που άσκησαν επί δεκαήμερο η Πολίτικα και η κρατική τηλεόραση εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης Βουκ Ντράσκοβιτς στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, όταν εκείνος κατήγγειλε στα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ότι ο Μιλόσεβιτς έχει επιβάλλει στη Σερβία ουσιαστικά ένα καθεστώς διαμαρτυρίας.

    Τα σημαντικότερα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης είναι η εφημερίδα Νάσα Μπόρμπα και ο ραδιοφωνικός/τηλεοπτικός σταθμός Στούντιο Β, τα οποία είναι στελεχωμένα με δημοσιογράφους που αποχώρησαν ή εκδιώχθηκαν από τα κρατικά μέσα και κρατούν μια κριτική στάση απέναντι στο καθεστώς του Μιλόσεβιτς. Το αποτέλεσμα της τοποθέτησής τους ήταν να κινδύνευουν με κλείσιμο και διάλυση.

    Συγκεκριμένα το φθινόπωρο του 1994 ξεκίνησε ένας δικαστικός αγώνας εναντίον της Μπόρμπα με σκοπό την οριστική διακοπή της λειτουργίας της και ματαιώθηκε μόνον χάρη στην αντίδραση και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαικής Ενωσης και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Η αντίδραση των ίδιων φορέων απέτρεψε και την επιβολή λογοκρισίας ή ακόμη και το κλείσιμο του ανεξάρτητου σταθμού Σούντιο Β τον περασμένο Μάρτιο.

    Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Κροατία. Στις 18 Ιανουαρίου 1996 το Υπουργείο Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών της Κροατίας ανακοίνωσε ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός Λ.Α.Ε., που ιδρύθηκε το 1993 από μια ένωση ανεξάρτητων πολιτών, θα πρέπει να διακόψει αμέσως τη λειτουργία του διότι η συχνότητά του είχε δοθεί σε κάποιον άλλον σταθμό, ο οποίος όμως δεν είχε ακόμη ξεκινήσει να λειτουργεί.

    Διώξεις αντιμετώπισε και η μεγαλύτερη ανεξάρτητη ημερήσια εφημερίδα, η Νόβι Λιστ, απο τις 8 Ιανουαρίου όταν δημοσίευσε ένα άρθρο που παρομοίαζε τον Τούντζμαν με δικτάτορα. Τον Απρίλιο του ίδιου έτους η Νόβι Λιστ καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο 3,5 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων για διαφυγόντες δασμούς κατά την εισαγωγή των εκτυπωτικών μηχανημάτων το 1992 και για τη μη απόδωση φόρων στο Δημόσιο από την εκτύπωση στις εγκαταστάσεις της άλλων εφημερίδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νόβι Λιστ δεν απαίτησε ποτέ από τα άλλα έντυπα την καταβολή κάποιου ποσού για τη χρησιμοποίηση των εκδοτηρίων της. Το αποτέλεσμα αυτών των μεθοδεύσεων ήταν να αναστείλει η Νόβι Λιστ την κυκλοφορία της.

    Την ίδια πορεία με τη Νόβι Λιστ φαίνεται ότι πρόκειται να ακολουθήσει και το σημαντικότερο εβδομαδιαίο πολιτικό περιοδικό το Γκλόμπους. Το κυβερνόν κόμμα ανακοίνωσε στις 31 Μαίου ότι πρόκειται να στραφεί δικαστικά εναντίον του διότι έφερε στο φως ένα σχέδιο του κόμματος να αμαυρώσει την εικόνα 50 πολιτικών της αντιπολίτευσης στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

    Οσο διαρκούσε ο πόλεμος στη Βοσνία, οι κυβερνήσεις των δυτικών κρατών είχαν αποδεχθεί σιωπηρά την κατάπνιξη της ελευθεροτυπίας στην Κροατία, ενώ την ίδια εποχή η επιβολή του εμπάργκο του ΟΗΕ εναντίον της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και οι άλλες μορφές πίεσης για τον τερματισμό του πολέμου στη Βοσνία έθετε σε δεύτερη μοίρα για τους δυτικούς την προστασία της ελευθερίας του λόγου στη Σερβία.

    Τώρα όμως, που η ζωή αρχίζει να ξαναβρίσκει τους παλιούς quhlo}r της στα Βαλκάνια, ο σφιχτός εναγκαλισμός των μέσων ενημέρωσης από την κεντρική εξουσία και η προσπάθεια κατάπνιξης κάθε ανεξάρτητης φωνής στη Γιουγκοσλαβία και στην Κροατία έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών ευρωπαικών κρατών, της Ευρωπαικής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι συνδέουν την ένταξη των χωρών αυτών στους διεθνείς οργανισμούς με την πρόοδο του εκδημοκρατισμού και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πράξη.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι η Κροατία, το χαιδεμένο παιδί της Γερμανίας και των ΗΠΑ στα Βαλκάνια δεν έχει καταφέρει ακόμη να γίνει δεκτή στο Συμβούλιο της Ευρώπης, διότι δεν πληρεί τους παραπάνω όρους, όταν η Αλβανία είναι μέλος του οργανισμού αυτού από το 1995.

    Η καλύτερη λύση για την αντιστροφή αυτού του αρνητικού κλίματος για τις δυο χώρες είναι η σταδιακή χαλάρωση του ελέγχου στα μέσα ενημέρωσης, και η παραγραφή των διώξεων εναντίον των δημοσιογράφων. Μια τέτοια ενέργεια πέρα από την ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ της εξουσίας και των πολιτών που αποτελεί βασικό στοιχείο του δημοκρατικού πολιτεύματος στη σημερινή κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα δεν αποτελεί και κίνδυνο για τη συνέχιση της κατοχής της εξουσίας. Ο Βάτσλαβ Χάβελ θα πρέπει να είναι το καλύτερο παράδειγμα για τους σημερινούς κυβερνώντες στα δυο γειτονικά βαλκανικά κράτη.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 7 June 1996 - 12:57:04