Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (05/06/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 5 Ιουνίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ 11 ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

  • [02] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [03] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: "Εχουμε μια νέα πραγματικότητα καθώς η Τουρκική κυβέρνηση διεκδικεί κατοικημένες περιοχές"

  • [04] ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Α.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

  • [05] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ : "Η Τουρκία έχει μια πολιτική και η πολιτική της είναι να ανοίξει μια γενική αμφισβήτηση του νομικού καθεστώτος στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου"

  • [06] ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • [07] "ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ", ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ

  • [08] Διαβήματα στους Διεθνείς Οργανισμούς από την Κοινότητα Γαύδου


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] Ο Μ. ΓΙΛΜΑΖ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΟΤΙ Η ΓΑΥΔΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΟ

  • [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΥ

  • [11] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [12] Ο Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΥ

  • [13] ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΗ ΠΑΓΙΔΑ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ 19ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ

  • [14] ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗΣ ΘΕΤΕΙ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ

  • [15] Ρ. ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ: ''Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ...''

  • [16] ΥΠΕΡ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΕΤΕΧΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ

  • [17] ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ Η ΜΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ

  • [18] ΟΡΓΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ- ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • [19] ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

  • [20] ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [21] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ PQISTIMA

  • [22] Η ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ 11 ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

    Στη Θεσσαλονίκη έρχεται αύριο ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος θα συνοδεύεται από επτά Υπουργούς και τέσσερις Υφυπουργούς.

    Ο κ.Σημίτης θα φθάσει στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" στις 7:15 το απόγευμα όπου θα του επιφυλαχθεί επίσημη υποδοχή. Μια ώρα αργότερα θα μιλήσει για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης στο "Βελλίδειο" συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ.

    Ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή στις 8:30 το πρωί θα έχει στο ξενοδοχείο όπου θα διαμείνει, διαδοχικές συναντήσεις με τον Νομάρχη και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και μια ώρα αργότερα θα επισκεφτεί το Υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης προκειμένου να ενημερωθεί από τον κ.Πετσάλνικο για το ρόλο αλλά και τις προοπτικές του Υπουργείου.

    Στις 10:00 το πρωί ο κ.Σημίτης θα μιλήσει στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ (περίπτερο 8) σχετικά με την περιφερειακή ανάπτυξη, τα μεγάλα έργα και την αποκέντρωση.

    Στις 12:30 το μεσημέρι θα μεταβεί στο εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο όπου θα μιλήσει και οι οικονομικοί Υπουργοί θα προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις.

    Στις 6:00 το απόγευμα θα επισκεφτεί τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για να ενημερωθεί από το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού.

    Μιάμιση ώρα αργότερα ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Δημαρχείο Νεάπολης όπου οι Δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης θα τον ενημερώσουν για τα προβλήματα της περιοχής. Στις 9:00 το βράδυ θα αναχωρήσει για την Αθήνα.

    Τον κ.Σημίτη θα συνοδεύουν οι Υπουργοί Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος, ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας, Δικαιοσύνης Ευάγγελος Βενιζέλος, Πολιτισμού Σταύρος Μπένος και Μεταφορών Χάρης Καστανίδης.

    Επίσης θα μετέχουν οι Υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Παιδείας Γιώργος Πασχαλίδης και Υγείας Πρόνοιας Φραγκλίνος Παπαδέλης.

    [02] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Πρόγραμμα δράσης για την ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το οποίο ασχολήθηκε με θέματα του Υπουργείου Αιγαίου. "Το Αιγαίο Πέλαγος, τα νησιά και οι κοινωνίες που το αποτελούν είναι για την κυβέρνηση μια περιοχή εξαιρετικής pqoteqai|tgtar" είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "η οικονομική ανάπτυξη, η πολιτιστική και κοινωνική θωράκιση του Αιγαίου αποτελούν για μας ένα καίριο στοιχείο για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ελληνισμού σε όλη την περιοχή".

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε την ανάγκη να αναδειχτούν τα ιδιαίτερα στοιχεία του Αιγαίου, στοιχεία που, όπως είπε, είναι "ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της ελληνικής ιστορίας και της ελληνικής πολιτιστικής εξέλιξης για πάρα πολλούς αιώνες και ότι αποτελεί περιοχή μοναδικής φυσικής ομορφιάς, πολύτιμο οικολογικό και περιβαλλοντικό πόλο και την αμυντική ασπίδα της χώρας".

    ''Στόχος μας είναι'', τόνισε ο πρωθυπουργός, ''να αναδείξουμε το Αιγαίο ως κέντρο οικονομικής, πολιτιστικής, οικολογικής και τουριστικής δραστηριότητας, ως μια περιοχή που πρέπει να είναι μοχλός ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα, μια περιοχή ειρήνης, μια περιοχή όπου ο Ελληνισμός θα υπάρχει, θα δημιουργεί και θα αντιστέκεται στις όποιες προκλήσεις'', εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθησή του ότι αυτό το πρόγραμμα δράσης θα συνεισφέρει πολύ γρήγορα και πολύ αποτελεσματικά στην κατεύθυνση αυτή.

    Το πρόγραμμα δράσης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, περιλαμβάνει, όπως ο ίδιος είπε, 6 επιμέρους τομείς. Αρχικά αναφέρεται στην ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, με ειδικά φορολογικά μέτρα για τα νησιά, τα οποία έχουν λιγότερο από 2.500 κατοίκους, την αναπροσαρμογή των κατωτάτων ορίων ένταξης μεταποιητικών δραστηριοτήτων, τη μείωση του κόστους οικοδομικών αδειών και την ενίσχυση των προϋπολογισμών των περιφερειακών προγραμμάτων.

    Αναφορικά με το στόχο ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη στήριξη και διαφύλαξη του περιβαλλοντικού στοιχείου, ο κ.Σημίτης σημείωσε ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση έργων για την ποιοτική αναβάθμιση οικισμών και περιοχών, υλοποιούνται προγράμματα δημιουργίας μουσείων στα μικρά νησιά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα για την ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, καθώς και ειδικά προγράμματα για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης, και την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τα απορρίμματα και τα λύματα.

    Αναφερόμενος στον τομέα του Τουρισμού, της Αγροτικής Ανάπτυξης και τις Οικοδομικές Υποδομές ο πρωθυπουργός είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα για τη δημιουργία μαρίνων, τη βελτίωση των αεροδρομίων, καθώς και για εναλλακτικές και ήπιες μορφές ενέργειας.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στους τομείς δράσης για την Υγεία και την Παιδεία, υπογραμμίζοντας ότι τους επόμενους μήνες θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας πρόγραμμα για την αναβάθμιση των Αγροτικών Ιατρείων, των Κέντρων Υγείας και των Νοσοκομείων στα νησιά, ενώ θα δημιουργηθούν δύο παραρτήματα του ΕΚΑΒ στη Ρόδο και τη Μυτιλήνη. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα διατεθούν στο ΕΚΑΒ δύο ελικόπτερα στη Χίο και τη Ρόδο για να μπορεί να αντιμετωπίζει έκτακτα περιστατικά.

    Οσον αφορά στα θέματα εκπαίδευσης ο κ.Σημίτης τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και θα ιδρυθεί Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στη Λήμνο.

    Τέλος ο κ.Σημίτης έκανε λόγο για τη βελτίωση της apotekeslatij|tgtar του Κράτους και του Δημόσιου Τομέα καθώς και δράσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων στις νησιωτικές περιοχές.

    [03] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: "Εχουμε μια νέα πραγματικότητα καθώς η Τουρκική κυβέρνηση διεκδικεί κατοικημένες περιοχές"

    Την επίσημη αντίδραση της Αγκυρας αναμένει η ελληνική κυβέρνηση για το θέμα της Γαύδου, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. "Περιμένουμε η Τουρκική κυβέρνηση να διαψεύσει τα όσα ελέχθησαν περί Γαύδου και να τιμωρήσει τον αδικοπραγούντα" είπε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών ο οποίος πρόσθεσε ότι όσο η Αγκυρα δεν διαψεύδει την εξωφρενική αμφισβήτηση της ελληνικότητας της Γαύδου και δεν τιμωρεί τον Τούρκο αξιωματικό που υποστήριξε ότι το νησί είναι αμφισβητούμενη περιοχή η Ελλάδα θεωρεί πως αυτή είναι η επίσημη θέση της τουρκικής κυβέρνησης.

    Ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι η συνθήκη της Λωζάνης δεν αφορά το νησί αυτό και πρόσθεσε πως διαψεύδονται στην πράξη οι τουρκικοί ισχυρισμοί πως η αμφισβήτηση της Αγκυρας στο Αιγαίο αφορά μόνο ακατοίκητους βράχους. "Εχουμε μια νέα πραγματικότητα καθώς η Τουρκική κυβέρνηση διεκδικεί κατοικημένες περιοχές" κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

    [04] ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ Α.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

    Το θέμα των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την πορεία του Κυπριακού συζήτησαν το μεσημέρι οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου Θεόδωρος Πάγκαλος και Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Ο κ. Πάγκαλος μετέφερε στον Κύπριο ομολόγό του την έκπληξη των αξιωματούχων του ΝΑΤΟ στις Τουρκικές προκλήσεις και πρόσθεσε ότι οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν δείχνουν σε ποιό επίπεδο σοβαρότητας κινούνται οι απόψεις της Αγκυρας. Ζήτησε δε από την Τουρκία να σταματήσει τις παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου, να τηρήσει τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν το βράδυ της κρίσης στην Ιμια και να μην εισέρχονται τα πλοία της στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη βραχονησίδα.

    Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στο Αμερικανικό και το Κοινοτικό ενδιαφέρον για την πορεία του Κυπριακού και χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενδιαφέρον το ταξίδι του στις ΗΠΑ μαζί με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    [05] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ : "Η Τουρκία έχει μια πολιτική και η πολιτική της είναι να ανοίξει μια γενική αμφισβήτηση του νομικού καθεστώτος στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου"

    "Η Τουρκία έχει μια πολιτική και η πολιτική της είναι να ανοίξει μια γενική αμφισβήτηση του νομικού καθεστώτος στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου", δήλωσε το μεσημέρι ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης.

    Τόνισε ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτές τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας και υπογράμμισε ότι με το επεισόδιο της Γαύδου άρχισε να επικρατεί ένα pok} αρνητικό κλίμα για την Τουρκία.

    [06] ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΣΚΗΣΕ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Εντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στις νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο άσκησε σήμερα η Νέα Δημοκρατία. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι "χρειάστηκε για μία ακόμη φορά η παρέμβαση του τύπου προκειμένου να υπάρξει εκ μέρους της κυβέρνησης αντίδραση στην πρόκληση και ενημέρωση της κοινής γνώμης".

    Πρόσθεσε δε ότι "η τάση αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση είται φοβάται είτε περιφρονεί τον ελληνικό λαό".

    [07] "ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ", ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ

    Ηρεμοι και ατάραχοι, αλλά διατεθειμένοι να υπερασπιστούν το νησί τους με κάθε μέσο, αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της ακριτικής Γαύδου και ολόκληρης της Κρήτης την αμφισβήτηση της ελληνικότητας και τη διεκδίκηση του νησιού τους από την Τουρκία, όπως αυτή διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια σχεδιασμού νατοϊκής άσκησης στη Νάπολη από Τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος χαρακτήρισε το νησί ως γκρίζα περιοχή.

    "Εμείς νιώθουμε υπερήφανοι και τυχεροί που σε ένα τέτοιο περιστατικό βρισκόμαστε εδώ, στη Γαύδο. Υπηρετούμε το νησί μας ως ακρίτες μια ολόκληρη ζωή. Και δε δεχόμαστε από κανέναν ότι δεν είναι ελληνικό", δήλωσε χαρακτηριστικά στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος του Κοινοτικού Συμβουλίου Γαύδου, Μανώλης Βαϊλακάκης.

    "Μόνο λόγια. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ακόμη, όμως, και να υπήρχε, εμείς δεν νιώθουμε κανέναν φόβο ή ταραχή", συμπληρώνει ο κ.Στρατής Λαμπρά-κης, επίσης σύμβουλος της Κοινότητας Γαύδου. "Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι η βοήθεια της πολιτείας, ώστε οι κάτοικοι να έχουν κίνητρα να παραμείνουν στο νησί. Με τους σημερινούς ρυθμούς σε πέντε χρόνια και εμείς θα είμαστε Ιμια. Και τότε θα είναι πολύ πιο εύκολο για την Τουρκία να έχει οποιεσδήποτε διεκδικήσεις".

    Στα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής περιλαμβάνεται επίσης η αποστολή δυνάμεων ασφαλείας. "Εμείς είμαστε η ασφάλεια του νησιού. Δεν έχουμε κανένα πρόβλη-μα. Ζητάμε, όμως, από την πολιτεία και το υπουργείο Αμυνας να στείλει μια μονάδα για ασφάλεια ή να επιστρατεύσει τους λιγοστούς νέους του νησιού, ώστε να είναι δυσκολότερο στους γείτονες μας να προβάλλουν αξιώσεις", τόνισαν οι δύο Κοινοτικοί Σύμβουλοι.

    "Εμείς δε δίνουμε σημασία στις τουρκικές προκλήσεις. Εδώ είναι Κρήτη. Οποιος θέλει, καλώς να ορίσει. Πιστεύουμε, όμως, ότι η Τουρκία έπεσε στην παγίδα, που έστησε η ίδια, και την οποία εμείς πρέπει να εκμεταλλευτούμε διεθνώς", τόνισε από την πλευρά της στο ΜΠΕ η νομάρχης Χανίων, Αλέκα Μαρκογιαννάκη. "Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία μιλά για ένα νησί, που όχι μόνο κατοικείται από Ελληνες σήμερα, αλλά ουδέποτε πάτησε το πόδι του Τούρκος. Και που ta απομεινάρια της μινωϊκής, της ελληνιστικής, της ρωμαϊκής, της βυζαντινής, και της παλαιοχριστιανικής ακόμα εποχής μαρτυρούν αδιάσειστα την ελληνικότητά της δια μέσου των αιώνων. Πρέπει, λοιπόν, να την ξεσκεπάσουμε στη διεθνή κοινότητα".

    Στην κατεύθυνση αυτή η κ.Μαρκογιαννάκη απέστειλε σήμερα προς τον Πρόεδρο της Ενωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Αθανάσιο Παπανδρόπουλο, επιστολή, στην οποία επισημαίνει την ωμότητα των νέων τουρκικών αμφισβητήσεων, καταγγέλλει την τουρκική προκλητικότητα και καλεί ολα τα μέλη της Ενωσης να δραστηριοποιηθούν στηρίζοντας τη διεθνή νομιμότητα και τα θεμιτά ελληνικά εθνικά δίκαια.

    [08] Διαβήματα στους Διεθνείς Οργανισμούς από την Κοινότητα Γαύδου

    Την πρόθεση της Κοινότητας Γαύδου να διαμαρτυρηθεί στους διεθνείς οργανισμούς για την προκλητικότητα της Τουρκίας, ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα Χανιά ο Πρόεδρος της Κοινότητας, Θεόφιλος Τσιριντάνης.

    Ο ίδιος ο κ.Τσιριντάνης πρόκειται, όπως είπε, να αρχίσει σειρά επισκέψεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον ΟΗΕ, όπου θα θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων .

    Το θέμα που ανέκυψε με τις τουρκικές αμφισβητήσεις αλλά και το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της ακριτικής Γαύδου πρόκειται να συζητήσει ο Πρόεδρος της Κοινότητας και με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, σε κατ'ιδίαν συνάντηση που θα έχουν στη διάρκεια του επικείμενου ταξιδιού του στα Χανιά, στις 16 Ιουνίου.

    "Η Γαύδος είναι κομμάτι της ελληνικής επικράτειας και δεν αμφισβητήθηκε ποτέ από κανέναν. Ο Θεός να τους δώσει νου. Ολα αυτά δεν θα τους βγουν σε καλό τους", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Τσιριντάνης, σχολιάζοντας τις τουρκικές διεκδικήσεις.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] Ο Μ. ΓΙΛΜΑΖ ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΟΤΙ Η ΓΑΥΔΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΟ

    Τη θέση του Τούρκου αξιωματικού ότι η Γαύδος αποτελεί νησί του οποίου το καθεστώς είναι αδιευκρίνιστο επανέλαβε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ ο οποίος έχει επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες. Ο κ. Γιλμάζ είπε ότι επικοινώνησε με τη στρατιωτική επιτροπή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και του δόθηκαν οι αναγκαίες διευκρινίσεις για την τοποθέτηση του Τούρκου αξιωματικού σχετικά με τη Γαύδο.

    Δήλωσε δε προκλητικά ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις της Βορειοατλαντικής συμμαχίας δε θα πρέπει να συμπεριλαμβανουν νησιά που αποτελούν, όπως είπε, αντικείμενο πολιτικής διένεξης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. "Δεν έχουμε διεκδικήσεις στο Αιγαίο" είπε ο κ. Γιλμάζ ο οποίος πρόσθεσε ότι "θα πρέπει να βρεθούν λύσεις" και επανέλαβε την πρότασή του για εφ' όλης της ύλης διάλογο Αθήνας - Αγκυρας, τον οποίο όπως είπε θα πρέπει οπωσδήποτε να αποδεχτεί η Ελλάδα.

    [10] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΥ

    " Είναι καιρός, οι δύο πλευρές να σταματήσουν να κατηγορούν η μια την άλλη και να αρχίσουν συνεργασία με σκοπό την επίτευξη της ειρήνης". Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρ. Ντενκτάς μιλώντας στο πρακτορείο "Ρώυτερ"και πρόσθεσε ότι " η τουρκοκυπριακή πλευρά προτίθεται να υπογράψει συνθήκη μη επιθέσεως που θα υπογραφεί και από τις δύο πλευρές στην Κύπρο με στόχο την εκτόνωση της υφιστάμενης έντασης στα σύνορα".

    Επίσης , επανέλαβε τη προσωπική του λύπη για το επεισόδιο, κατά τη διάρκεια του οποίου ένας στρατιώτης πυροβολήθηκε από τις τουρκοκυπριακές δυνάμεις ασφαλείας, "λόγω του ότι παραβίασε τα σύνορα".

    Ο κ. Ντενκτάς υπογράμμισε ότι συνεχίζεται μια έρευνα από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και με την συνεργασία των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας για να γίνουν σύντομα σαφείς οι λεπτομέρειες του επεισοδίου.

    Παράλληλα, προσδιόρισε την ανάγκη ανεύρεσης λύσεων για τα προβλήματα, τα οποία δημιουργούν ένταση στα σύνορα και κάλεσε τον κ. Κληρίδη να συναντηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αναφερόμενος στις ελληνοκυπριακές ανησυχίες ότι μια τέτοια συμφωνία θα ισοδυναμούσε με αναγνώριση του ψευδοκράτους, ο Ντενκτάς δήλωσε ότι "μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να διευθετηθεί, ώστε να αναφέρεται στις δύο κοινότητες ως μέρη στη συμφωνία και όχι ως δύο κυβερνήσεις".

    [11] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΓΑΥΔΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη Γαύδο. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργέιου εξωτερικών ,πρέσβης Ομέρ Ακμπέλ, χαρακτήρισε τεχνικού χαρακτήρα και χωρίς πολιτικό περιεχόμενο την παρέμβαση του Τούρκου αξιωματούχου, αναφορικά με τη νήσο Γαύδο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη. Ο κ Ακμπέλ, στην εβδομαδιαία ενημέρωση δημοσιογράφων, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν θέτει υπο συζήτηση το θέμα της κυριαρχίας της νήσου αλλά ισχυρίστηκε ότι επιδιώκει να ξεκαθαριστεί το νομικό καθεστώς της.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργέιου εξωτερικών στο Αιγαίο υπάρχουν διάφοροι σχηματισμοί, όπως και οι βραχονησίδες Ιμια, των οποίων πρέπει να ξεκαθαριστεί το νομικό καθεστώς. "Το καθεστώς της Γαύδου θα ξεκαθαρίστει με έρευνα που θα κάνει η Τουρκία. Σε αυτό το στάδιο δεν γίνεται συζήτηση για το αν το νησί είναι στην ελληνική κυριαρχία ή όχι, το θέμα είναι να εξεταστεί το καθεστώς του" συνέχισε προκλητικάο κ Ακμπέλ επισημαίνοντας ότι αφού γίνει η έρευνα θα διαπιστωθεί αν είναι αναγκαίο να αρχίσει η συζήτηση επί του θέματος.

    Ο κ Ακμπέρ επισήμανε ακόμη ότι είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία να ξεκαθαρίστει το νομικό καθεστώς της Γαύδου, όπως και αυτό των βραχονησίδων Ιμια, και πρόσθεσε ότι η έκκληση που είχε απευθύνει πριν από καιρό ο πρωθυπουργός Γιλμάζ προς την Ελλάδα για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων ισχύει ακόμη.

    [12] Ο Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΥ

    Την εν ψυχρώ δολοφονία του Ελληνοκύπριου Εθνοφρουρού από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ.Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Με ερώτησή του προς το Ευρωκοινοβούλιο ο κ.Κρανιδιώτης ζητεί να πληροφορηθεί κατά πόσο προτίθεται να θέσει το θέμα της δολοφονίας του ελληνοκυπριου εθνοφρουρου προς την τουρκική πλευρά στα πλαίσια του επικείμενου Συμβουλίου Συνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης- Τουρκίας. Επισημαίνοντας ότι η δολοφονία αυτή είναι η έβδομη κατα σειρά του είδους, τονίζει ότι το επεισόδιο αυτό αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την επιθετική μορφή του τουρκικων κατοχικών στρατευματων και τον κινδυνο που αποτελούν για το λαό της Κυπρου.

    Ακόμη, ο κ.Κρανιδιώτης ζητεί να πληροφορηθεί αν το Συμβουλιο θα υποστηρίξει ενεργά την πρόταση για αποστρατικοποιηση της Κυπρου η οποια, όπως υπογραμμίζει θα συνεισφέρει τόσο στις προσπαθειες επιλυσης του Κυπριακου όσο και στην αποφυγή παρόμοιων περιπτώσεων στο μέλλον.

    [13] ΚΑΛΟΣΤΗΜΕΝΗ ΠΑΓΙΔΑ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ 19ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ

    Καλοστημένη παγίδα είχαν στήσει οι Τούρκοι στον εθνοφρουρό Στέλιο Παναγή, τον οποίο δολοφόνησαν προχθές εν ψυχρώ σε περιοχή που περιλαμβανόταν στη συμφωνία απαγκίστρωσης.

    Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία, που συγκεντρώνει η Εθνική Φρουρά, ενώ από τις ανακρίσεις, που διεξάγονται, προκύπτει ότι ο αδικοχαμένος εθνοφρουρός, πήγαινε να ανταλλάξει πηλήκιο με Τούρκο στρατιώτη, με τον οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες είχε συνάψει φιλικές σχέσεις τις τελευταίες ημέρες.

    Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νεαρός πυροβολήθηκε από στρατιώτη φυλακίου, το οποίο κατασκεύασαν πέρσι οι Τούρκοι στην περιοχή της κοίτης του Πεδιαίου κατά παράβαση της συμφωνίας απαγκίστρωσης.

    Για το φυλάκιο και για άλλα νέα οχυρωματικά έργα του Αττίλα είχε γίνει διαμαρτυρία στον ΟΗΕ από το Υπουργείο Εξωτερικών, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

    [14] ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗΣ ΘΕΤΕΙ ΓΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΟΥΝΦΙΚΥΠ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ

    Ο Γ.Γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπούτρος Γκάλι θα θέσει επιτακτικά το θέμα της επέκτασης της συμφωνίας απαγκίστρωσης του 89 στην επικείμενη έκθεση του για ανανέωση της θητείας του ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη αναφέρουν ότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το θέμα θα τεθεί υπό το πρίσμα της δολοφονίας του Εθνοφρουρού, Στέλιου Παναγή και αναμένεται ότι θα εξουδετερώσει τις ρωσικές επιφυλάξεις, που συνέδεαν την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με πρόοδο στο Κυπριακό.

    Στο μεταξύ, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα συναντηθεί σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με το Ραούφ Ντενκτάς και στις 11 Ιουνίου στη Ceme}g με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Στη συνάντηση Γκάλι -Ντενκτάς θα παρίσταται και ο αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. στην Κύπρο, Γκουστάβ Φευσέλ, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.

    [15] Ρ. ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ: ''Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ...''

    ''Ο Πρόεδρος Κλίντον μπορεί να προβεί σε αποφασιστικά βήματα για τη λύση του Κυπριακού, αλλά η φύση τους θα εξαρτηθεί από τις περιστάσεις'', δήλωσε σήμερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Ρ. Μπάουτσερ, μετά τη συνάντηση που είχε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

    Αναφερόμενος στα θέματα που συζήτησε με το Πρόεδρο Κληρίδη είπε πως αυτά σχετίζονται με τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και υπογράμμισε πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, ενώ πρόσθεσε πως αναμένει τις επαφές που θα έχει ο κ. Κληρίδης στο Λευκό Οίκο και πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

    Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τί είδους βήματα θα έπρεπε να γίνουν, επισήμανε: ''Θα γίνει οτιδήποτε είναι αναγκαίο. Κάναμε σαφές από πλευράς των ΗΠΑ, ότι ενδιαφερόμαστε να δούμε σύντομα λύση στο Κυπριακό. Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί στο Κυπριακό, λόγω των θεμελιωδών Αμερικανικών συμφερόντων, τα οποία πιστεύουμε ότι συμπίπτουν με όλα αυτά των Κυπρίων για μία ειρηνική διευθέτηση που θα προσφέρει ασφάλεια σε όλους''.

    Ο Αμερικανός πρέσβης ανέφερε επίσης ότι η Αμερικανική κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη, και του Ραούφ Ντενκτάς, και πρόσθεσε: ''Εχουμε πει ότι απαιτείται μία σταθερή βάση για τέτοιου είδους συνομιλίες. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να έρθουν προετοιμασμένες για να διαπραγματευτούν τα θέματα εκείνα πάνω στα οποία έχουν ιδιαίτερες ανησυχίες. Έτσι συνεχίζουμε αυτές τις προετοιμασίες και σε κάποιο σημείο θα προχωρήσουμε σε ένα άλλο στάδιο το οποίο δεν μπορώ να προβλέψω αυτήν τη στιγμή''.

    [16] ΥΠΕΡ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΕΤΕΧΕΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ

    Υπέρ μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας προσανατολίζονται τα στελέχη της Τανσού Τσιλλέρ στην Τουρκία χωρίς να αποκλείουν τη συμμετοχή των κομμάτων της Μητέρας Πατρίδας του Μπουλέντ Ετζεβίτ ή Ντενίζ Μπαϊκάλ. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμπράξει με το κόμμα του Ορθού Δρόμου σε περίπτωση που πέσει η κυβέρνηση εξαιτίας της πρότασης μομφής. Ο ισλαμιστής ηγέτης Νετζμετίν Ερμπακάν, που το κόμμα του έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις βουλευτικές εκλογές και αύξησε το ποσοστό του στις δημοτικές της περασμένης Κυριακής, εκδηλώνει ολοφάνερα τον εκνευρισμό του απέναντι στο ενδεχόμενο μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία δεν θα μετέχει το κόμμα Ευημερίας. Κατά των πρόωρων εκλογών τάσσεται τόσο το κόμμα Ευημερίας του κ Ερμπακάν όσο και το κόμμα Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ.

    Ο βοηθός πρωθυπουργού Ναχίτ Μεντεσέ, που προέρχεται από το j|lla του Ορθού Δρόμου, απάντησε θετικά σε ερώτηση για το αν μπορεί να γίνει μία κυβέρνηση με το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας τονίζοντας όμως ότι δεν είναι γνωστό το πως θα διαμορφωθούν οι συνθήκες.Οσον αφορά την πρόταση μομφής τόνισε ότι ο καθένας πρέπει να ψηφίσει κατά συνείδηση. Ο υπουργός δικαιοσύνης Μεχμέτ Αγάρ , επίσης από το κόμμα του Ορθού Δρόμου, υπενθύμισε ότι η πρώτη προτίμηση τους είναι μία κυβέρνηση πλειοψηφίας στην οποία θα μετέχουν τα κόμματα Ορθού Δρόμου, Μητέρας Πατρίδας και Αριστερό Δημοκρατικό ή Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό.

    Ο Νετζμετίν Ερμπακάν από την πλευρά του κατηγόρησε τον Γιλμάζ ότι παίζει με το δίκαιο αρνούμενος να παραιτηθεί. "Η πολιτική πρέπει να προσαρμόζεται στο δίκαιο και όχι το δίκαιο στην πολιτική. Είδαμε τι έγινε σε μία κυβέρνηση χωρίς το κόμμα Ευημερίας. Γι αυτό το λόγο η μόνη λύση είναι μία κυβέρνηση στην οποία θα μετέχει το κόμμα αυτό " τόνισε. Ο ισλαμιστής ηγέτης τασσόμενος κατά των πρόωρων εκλογών είπε πως η Τουρκία έκανε τις εκλογές της την 24η Δεκεμβρίου και έχασε χρόνο έξι μηνών. "Δεν θα οφελήσει να πάει ξανά σε εκλογές και να χάσει άλλους έξι. Γι αυτό από αυτό το Σάββατο και μετά θα συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση με το κόμμα Ευημερίας" κατέληξε.

    [17] ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ Η ΜΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ Τ.ΤΣΙΛΛΕΡ

    Αποφασίζουν σήμερα τα μέλη του Τουρκικού Κοινοβουλίου για την έναρξη ή μη μιας ακόμη έρευνας για διαφθορά εναντίον της πρώην Πρωθυπουργού Τανσού Τσιλλέρ.

    Οι βουλευτές θα ψηφίσουν για το αν θα ξεκινήσει έρευνα για τις πηγές της προσωπικής περιουσίας της πρώην Πρωθυπουργού ενώ με δεύτερη ψηφοφορία θα αποφασιστεί εάν θα αρχίσει έρευνα και για την προσωπική περιουσία του ηγέτη του ισλαμικού κόμματος της Ευημερίας Νετζμετίν Ερμπακάν.

    Το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας ψήφισε υπέρ της έναρξης των δύο ερευνών κατά της Τανσού Τσιλλέρ φέρνοντας τον κυβερνητικό συνασπισμό στο χείλος της διάλυσης. Η κ.Τσιλλέρ ανταπάντησε τη Δευτέρα ψηφίζοντας μαζί με τους ισλαμιστές υπέρ της διεξαγωγής της συζήτησης για την πρόταση μομφής που έχει καταθέσει το κόμμα της Ευημερίας κατά της κυβέρνησης Γιλμάζ.

    [18] ΟΡΓΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ- ΑΠΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Την οργή Τούρκων πολιτικών προκάλεσε το λάθος που διέπραξε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης της διάσκεψης Habitat II προσφωνώντας τον πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ως " πρόεδρο της ομοσπονδιακής δημοκρατίας της Τουρκίας". Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση εκ μέρους του Ντεμιρέλ, ο οποίος προφανώς το εξέλαβε ως λάθος εκ παραδρομής, ο εθνικιστής ηγέτης Αλπασλάν Τουρκές και ο αρχηγός του κόμματος Αναγέννησης Χασάν Τζελάλ Γκιουζέλ ασκησαν δριμεία κριτική κατά του κ Γκάλι

    Ο κ Τουρκές σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε ότι η Τουρκική δημοκρατία είναι ένα μέλος του ΟΗΕ επομένως δεν moe_tai ο κ Γκάλι να μη γνωρίζει το όνομα της. "Αν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ το αγνοεί είναι άσχημο να βρίσκεται σε αυτή τη θέση" τόνισε ο κ Τουρκές επισημαίνοντας ότι το λάθος αυτό υπήρχε και στο γραπτό κείμενο, γενονός που έδωσε μεγαλύτερες διαστάσεις στο συμβάν.

    Από την πλευρά του ο Χασάν Τζελάλ Γκιουζέλ κατηγόρησε τον κ Γκάλι ότι επιχείρησε επίσημα να αλλάξει το όνομα της Τουρκίας παίρνοντας το μέρος αυτών που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία πρέπει να καταστεί ομοσπονδιακή δημοκρατία.

    [19] ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

    Η Βουλγαρία, δεν εγκατέλειψε την ιδέα διοργάνωσης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών όλων των Βαλκανικών χωρών, παρά τον τορπιλισμό της σχετικής πρωτοβουλίας της από την Τουρκία, τα Σκόπια και την Αλβανία και σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα " ΝΤΟΥΜΑ" της Σόφιας, η βουλγαρική κυβέρνηση αναζητά ημερομηνίες κατάλληλες για τη βαλκανική συνάντηση.

    " Η Βουλγαρία επιθυμεί να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών και να αποφευχθούν οι περιττές αναβολές". Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας κ. Γκεόργκι Πίρινσκι πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο του βορειοατλαντικού συμβουλίου συνεργασίας.

    Ο κ. Πίρινσκι διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή αναζητούνται οι πλέον κατάλληλες ημερομηνίες. " Ολα είναι έτοιμα, υπάρχει η ημερήσια διάταξη, όμως για την ώρα δεν μπορούμε να πούμε ότι η διαβαλκανική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Ιουνίου ή Ιουλίου" πρόσθεσε ο κ. Πίρινσκι, ο οποίος τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής της συνάντησης τον Ιούνιο.

    [20] ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης Βίντενοφ, που αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, απασχολεί τον σημερινό βουλγαρικό Τύπο.

    Οπως δηλώνει στην εφημερίδα "Κοντινέντ" της Σόφιας, ο αντιπρόεδρος της Πολιτικής Λέσχης "Εκογκλάσνοστ", Μπορίς Κόλεφ, η απόφαση για τις κυβερνητικές αλλαγές, ελήφθη κατά το χθεσινό συμβούλιο του κυβερνώντος συνασπισμού του Σοσιαλιστικού Κόμματος, της Βουλγαρικής Αγροτικής Λαΐκής Ενωσης "Αλ. Σταμπολίισκι" και της "Εκογκλάσνοστ".

    Η εφημερίδα "Σταντάρτ" γράφει, από την πλευρά της, ότι οι επικείμενες αλλαγές αποφασίστηκαν χθες βράδυ σε μυστική σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, με τη συμμετοχή αξιωματούχων του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, πρόκειται να παραιτηθούν οι υπουργοί Οικονομικών, Ντιμίταρ Κώστοφ, Πολιτισμού, Γκεόργκι Κώστοφ και Βιομηχανίας, Κλίμεντ Βούτσεφ, ενώ η εφημερίδα "Παρί", που επικαλείται απόψεις βουλευτών της Δημοκρατικής Aqisteq\r, γράφει ότι ο Σβετοσλάβ Σιβάροφ και ο Ρούμεν Γκέτσεφ θα παραιτηθούν από τα υπουργεία Γεωργίας και Οικονομικής Ανάπτυξης, αντίστοιχα, αλλά θα διατηρήσουν το αξίωμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

    "Οι αλλαγές γίνονται προφανώς λόγω της πίεσης της αντιπολίτευσης και ο Βίντενοφ παραδέχτηκε την αποτυχία των στελεχών της κυβέρνησης, που είναι υπεύθυνα για τον οικονομικό τομέα", σημειώνει στην εφημερίδα "Νοβινάρ", ο αντιπρόεδρος της κεντροδεξιάς "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", Αλεξάντερ Μπόζκοφ.

    Την πεποίθησή του ότι ο Ζαν Βίντενοφ θα παραμείνει πρωθυπουργός, εκφράζει στην εφημερίδα "24 Ωρες", ο βουλευτής της αντιπολιτευόμενης "Λαΐκής Ενωσης", Βεσελίν Μετόντιεφ,

    [21] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΠΡΙΣΤΙΝΑ

    Τα εγκαίνια του Κέντρου Πληροφοριών της Αμερικανικής κυβέρνησης στην Πρίστινα έκανε σήμερα ο απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον για το Γιουγκοσλαβικό, υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Κόρνμπλουμ.

    Κατά την διάρκεια της τελετής ο κ. Κόρνμπλουμ δήλωσε ότι το Κέντρο Πληροφοριών δεν θα έχει πολιτικό χαρακτήρα, ούτε και θα αποτελεί χώρο για πολιτικές συζητήσεις, αλλά σκοπός του θα είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου, έτσι ώστε να συμβάλλει στην αποκατάσταση του κλίματος και την έναρξη του διαλόγου στην περιοχή.

    Στα εγκαίνια του Κέντρου παραβρέθηκαν ο επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Ρούντολφ Περίνα, εκπρόσωποι της κυβέρνησης καθώς και αλβανόφωνοι της περιοχής με επικεφαλής τον ηγέτη τους Ιμπραχήμ Ρουγκόβα.

    Την ίδια στιγμή έξω από το χώρο 1.000 περίπου αλβανόφωνοι διαδήλωναν για ανεξάρτητο Κόσσοβο και υπέρ του ηγέτη τους Ιμπραχήμ Ρουγκόβα και της Αμερικής

    Τέλος ο κ. Κόρνμπλουνμ είχε, στην Πρίστινα, διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της Γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης και με τον κ. Ρουγκόβα, στην διάρκεια των οποίων εξετάστηκε η κατάσταση στο Κοσσυφόπεδιο καθώς και η αναζήτηση λύσεων.

    [22] Η ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Με 66 ψήφους κατά και 18 υπέρ η βουλή των Σκοπίων απέρριψε αργά χθες τη νύχτα, το αίτημα με 150.000 υπογραφές πολιτών για τη διενέργεια δημοψηφισματος με σκοπο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

    Την πρόταση που κατέθεσαν το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE και το Δημοκρατικό Κομμα που δεν εκπροσωπούνται στο κοινοβουλιο των Σκοπίων υποστήριξαν και άλλα κόμματα της αντιπολιτευσης, οι βουλευτές της ακραίας πτέρυγας των Αλβανών του Μεντουχ Τάτσι ενώ ένας βουλευτής του Φιλελεύθερου Κομματος του Στόγιαν Αντωφ κατά την ψηφοφορία δήλωσε παρών.

    Ο Πέταρ Γκόσεφ και Λιουπτσο Γκεοργκίεφσκι, ηγέτες του Δημοκρατικου Κόμματος και του VMRO-DPMNE επιχειρηματολόγησαν στις ομιλίες τους το βάσιμο της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών υποστηρίζοντας την ανάγκη αλλαγής της κυβέρνησης λόγω της κακής oijomolij^r κατάστασης της χωρας.

    Την πρόταση των δυο κομμάτων προσυπέγραψαν περισσότερο απο 200.000 πολιτες ωστόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης έκρινε έγκυρες μόνο τις 150.000. Βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού υποστήριξαν το άκυρο των υπογραφών με το επιχείρημα ότι παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα της μυστικότητας της ψήφου. Ακόμη, κατήγγειλαν ότι εκατοντάδες υπογραφών συγκεντρώθηκαν υπο τον φόβο των απειλών των εκπροσώπων των δυο κομμάτων.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης περίπου 1000 άτομα, οπαδοί του εθνικιστικου κυρίως VMRO-DPMNE με συνθήματα, όπως ¨Μπράνκο ίσον Πινοσετ¨, ¨Κάτω η χούντα του Μπράνκο¨, διαδήλωναν κατά της κυβέρνησης ζητώντας πρόωρες εκλογές. Αρκετοί οπαδοί του εθνικιστικού κόμματος κρατουσαν σημαίες με το αστέρι της Βεργίνας.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 5 June 1996 - 13:53:58