Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (29/05/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 29 Μαϊου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ-ΓΚΙΟΝΕΝΣΑΥ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

  • [02] ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

  • [03] Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ, ΤΟΝΙΣΕ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Ο Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

  • [04] ΚΑΤ' ΙΔΙΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΦΙΣΕΡ ΚΑΙ ΤΑΡΣΙΣ

  • [05] Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΟΥΤΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [06] ΑΡΠΑΝΤ ΓΚΕΝΤΣ: Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ

  • [07] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

  • [08] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΝΕΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΑΣΣΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ

  • [10] ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΗΡΕΜΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ

  • [11] ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ Η ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ

  • [12] ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΘΑ ΠΡΟΒΕΙ Η ΜΟΣΧΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ

  • [13] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [14] ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [15] ΝΕΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ-ΓΚΙΟΝΕΝΣΑΥ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Το υπουργείο Εξωτερικών ματαίωσε τη συνάντηση που θα πραγματοποιούνταν στις 3 Ιουνίου στο Βερολίνο μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου και της Τουρκίας Εμρε Cjiomems\{, μετά τις νέες προκλήσεις και την αδιαλλαξία της Τουρκίας στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα ήταν χρήσιμη κάτω από τις σημερινές συγκυρίες.

    Συγκριμένα η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι: "Η αποδοχή από την Ελληνική κυβέρνηση της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, σε συνέχεια της συνάντησης Βουκουρεστίου, ήταν μια προσπάθεια να αναζητηθεί από τις δύο χώρες κάποια βάση για την έναρξη μιας προσπάθειας αποκλιμάκωσης των εντάσεων και δεν αποτελούσε οργανωμένο διάλογο, ούτε ήταν προετοιμασία διαπραγμάτευσης.

    Στα ίδια πλαίσια, πραγματοποιήθηκε χθες στη Γενεύη η συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων ως προσωπικών απεσταλμένων των δύο υπουργείων.

    Ομως η κυβερνητική αστάθεια που ανέκυψε στην Τουρκία, καθιστά επισφαλή την συνέχιση της προσπάθειας ακριβώς λόγω του χαρακτήρα της, εφόσον είναι ασαφείς οι προοπτικές της σημερινής κυβέρνησης στην Τουρκία.

    Μετά την συνάντηση, στο Βουκουρέστι, τόσο ο πρωθυπουργός κ. Μεσούτ Γιλμάζ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Εμρέ Γκιονενσάϋ σε επανειλημμένες δηλώσεις τους -και μάλιστα κατά ολοκληρωμένο τρόπο στα πλαίσια δύο τηλεοπτικών συνεντεύξεων απευθυνομένων προς το Ελληνικό κοινό- προσέθεσαν για την προσπάθεια βελτίωσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων όρους και προϋποθέσεις που επαναφέρουν στο προσκήνιο πάγιες τουρκικές επιδιώξεις, διευρύνοντας μάλιστα και επιδεινώνοντας την εδαφική διεκδίκηση που διατυπώθηκε εκ μέρους της Τουρκίας, μετά την κρίση στα Ιμια. Ανάλογα υπήρξαν και τα συμπεράσματα από την συνάντηση της Γενεύης.

    [02] ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

    Συνάντηση με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου και Οικονομικών Αλέκο Παπαδόπουλο είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με αντικείμενο τη λήψη αποφάσεων για τη δραστική μείωση των δαπανών του δημοσίου.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της περικοπής των δαπανών με στόχο την εξοικονόμηση πόρων 300 δισεκατομμυρίων δραχμών εντός των επόμενων τριών χρόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αφορούν τη συγχώνευση υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, κατάργηση άλλων που δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς για τους οποίους δημιουργήθηκαν και περιορισμό των προσλήψεων.

    Παράλληλα σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα η μελέτη της επιτροπής που ασχολήθηκε με το θέμα των φοροαπαλλαγών στην οποία τονίζεται ότι όποιες παρεμβάσεις στις φορολογικές δαπάνες ή φοροαπαλλαγές πρέπει να έχουν ως γνώμονα τη δημιουργία ενός κοινωνικά αποδεκτού και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος.

    [03] Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΚΑΘΕ ΚΑΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ, ΤΟΝΙΣΕ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Ο Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    "Υπάρχει μια διαδικασία, η οποία εκρεμεί ακριβώς για την en]uqesg μιας λύσης σε αυτό το πρόβλημα. Η χώρα μας προχώρησε στην συναπόφαση της λεγόμενης ενδιάμεσης λύσης, η οποία έδωσε ήδη καρπούς και κάποια επιμέρους ζητήματα λύθηκαν. Υπάρχει πολύ καλή πρόθεση από ελληνικής πλευράς και ελπίζω ότι θα βρεθεί λύση, η οποία θα λύνει και δεν θα δημιουργεί προβλήματα στο μέλλον".

    Στην παραπάνω δήλωση σχετικά με το θέμα του ονόματος της γειτονικής ΠΓΔΜ προέβη ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, στη διάρκεια συζήτησης που είχε με μέλη της Μόνιμης Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου της Κοινοβουλευ-τικής Συνέλευσης του Συμβουλίου, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη.

    [04] ΚΑΤ' ΙΔΙΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΦΙΣΕΡ ΚΑΙ ΤΑΡΣΙΣ

    Στο πλαίσιο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου ο Πρόεδρος της Βουλής είχε επίσης ιδιαίτερες συναντήσεις με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λένι Φίσερ, και τον Γενικο Γραμματέα του Συμβουλίου, Ντανιέλ Ταρσίς.

    Η κ.Φίσερ συνεχάρη τον κ.Κακλαμάνη για την άρτια διοργάνωση της Συνόδου και τη δραστήρια παρουσία των μελών της ελληνικής αντιπροσωπείας, τόσο στις εργασίες της Συνόδου, όσο και γενικότερα στο Συμβούλλιο της Ευρώπης. Από την πλευρά του ο κ.Κακλαμάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα γόνιμα αποτελέσματα των εργασιών των επιμέρους Επιτροπών και εξήρε τη σοβαρότητα των θεμάτων που τις απασχόλησαν.

    Κατά τη συνάντησή του, τέλος, με τον κ.Ταρσίς, ο Πρόεδρος της Βουλής συζήτησε το γενικότερο ρόλο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στην προώθηση των θεμάτων ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενώ ο κ.Ταρσίς τον συνεχάρη για την αναφορά του στην ομιλία του, στο ρόλο των Εθνικών Κοινοβουλίων στη Διακυβερνητική. Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης υπογράμμισε επίσης τη σημασία της επιλογής της Θεσσαλονίκης για την πραγματοποίηση της Συνόδου, την οποία χαρακτήρισε αρίστη, γιατί συνέβαλε στη συζήτηση θεμάτων εξαιρετικού ενδιαφέροντος για τη Βαλκανική και τη Μεσόγειο.

    [05] Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΟΥΤΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    "Δεν είμαι σε θέση ούτε να σας περιγράψω το επεισόδιο, ούτε να σας δώσω στοιχεία επ'αυτού. Αυτό, όμως, που οφείλω, ως Πρόεδρος της Βουλής, να επισημαίνω είναι ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα στο εξωτερικό της μέτωπο προς Ανατολάς. Υπάρχουν "φίλοι μας", οι οποίοι φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρονται ούτε για τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ούτε για τις συνθήκες που υπάρχουν μεταξύ των κρατών και καθορίζουν τα σύνορα του, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, όπου το καθεστώς του Αιγαίου καθορίζεται από διεθνείς συμβάσεις, τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων. Όμως, οι "φίλοι" μας αυτοί θέλουν να σύρουν τη χώρα μας είτε στον συμβιβασμό, είτε στη σύγκρουση.

    Ούτε συμβιβασμός θα υπάρξει, διότι ούτε η σημερινή ούτε καμία άλλη κυβέρνηση είχε ή θα έχει διάθεση συμβιβασμού. Κάθε ελληνική κυβέρνηση προασπίζεται τα συμφέροντα κaι την ανεξαρτησία αυτού του t|pou. Και βεβαίως σύγκρουση δεν θα υπάρξει, γιατί με την ενότητα και την ομοψυχία μας, στηρίζοντας μέσα από μια ισχυρή οικονομία, ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, θα καταστήσουμε σαφές στην άλλη πλευρά ότι η τυχόν προσφυγή στην υλοποίηση των απειλών βίας, που χρησιμοποιεί ως τώρα, θα είναι μια επικίνδυνη περιπέτεια".

    Στην παραπάνω δήλωση προέβη ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, πριν την ομιλία του στη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    [06] ΑΡΠΑΝΤ ΓΚΕΝΤΣ: Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ

    Στην Ουγγαρία υπάρχει πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις και αξίζει κανείς να συνεργαστεί με τη χώρα αυτή, τόνισε σήμερα κατά την ομιλία του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρός της, Άρπαντ Γκεντς, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

    Επισήμανε δε πως το παραπάνω φαίνεται και από το γεγονός ότι το 50% περίπου των επενδύσεων της Κεντρικής Ευρώπης, γίνονται στην Ουγγαρία, ενώ οι χώρες με τις περισσότερες επενδύσεις στη χώρα του είναι οι ΗΠΑ και Γερμανία.

    Ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας πως θα μπορούσε να συνεισφέρει ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα, και μάλιστα να συνεργαστεί με την Ελλάδα και να βοηθήσει αν χρειαστεί η μία την άλλη, δεδομένου ότι τα προϊόντα που παράγουν είναι διαφορετικά και συνεπώς όχι ανταγωνιστικά μεταξύ τους.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Νίκος Ευθυμιάδης, έκανε προτάσεις για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων με την Ουγγαρία, μέσω νέων μορφών και πλαισίων συνεργασίας. Αυτές είναι: η συμπαραγωγή στους τομείς όπου υπάρχουν κοινά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως λεωφορεία σιδηροδρομικό και τροχαίο υλικό. Η συμμετοχή ουγγρικών οίκων στους διαγωνισμούς κρατικών προμηθειών και στα αναπτυξιακά έργα της χώρας μας, όπως η κατασκευή δρόμων. Συνεργασίες σε τεχνικά έργα, έργα υποδομής, κ.λ.π. στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπου οι ουγγρικές εταιρίες έχουν ήδη αρχίσει να δραστηριοποιούνται με έντονο ρυθμό. Σε εργολαβίες - υπεργολαβίες, Leasingk, Facon, ανταλλακτικό εμπόριο κλπ, καθώς και συμμετοχή ελληνικών φορέων στα επιχειρηματικά σχέδια του Κοινοτικού Προγράμματος Βοήθειας PHARE.

    [07] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

    "Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αναγνωρίζει πτυχία από ξένα πανεπιστήμια που συνεργάζονται με κέντρα ελευθέρων σπουδών στην Ελλάδα" δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσαν οι ρυθμίσεις που πρόκειται να εξαγγείλει ο Υπουργός Παιδείας για την αναβάθμιση των πανεπιστημίων της χώρας.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν ]jqime επί της ουσίας αν πρέπει να είναι ισότιμα τα πτυχία των ξένων πανεπιστημίων που συνεργάζονται με κέντρα ελευθέρων σπουδών στην Ελλάδα με τα αυτά των Ελληνικών Α.Ε.Ι. και πρόσθεσε ότι ισχύει η προγενέστερη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου που αποφαίνεται ότι δεν είναι ισότιμα τα πτυχία αυτά. "Το σκεπτικό της απόφασης δεν αναφέρεται στην ουσία του ζητήματος αλλά σε ένα διοικητικό θέμα, εσωτερικό του ΔΙΚΑΤΣΑ" είπε ο κ. υπουργός Παιδείας.

    Την απόφαση να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά την περίοδο των Γενικών Εξετάσεων έλαβαν, εξάλλου, οι υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας στη σημερινή γενική τους συνέλευση.

    Ωστόσο ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να επηρεαστεί η διαδικασία των Γενικών Εξετάσεων που θα γίνουν σε κάθε περίπτωση ομαλά. "Εχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τους διοικητικούς υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας και έχουμε κάνει σημαντικές προσπάθειες επίλυσης των ζητημάτων τους" είπε ο κ. Παπανδρέου ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.

    [08] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΝΕΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Την ευχή να καταστεί το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων "εργαλείο άσκησης εθνικής πολιτικής και παράδειγμα για άλλα Μ.Μ.Ε." έκανε σήμερα ο Προεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ,εγκαινιάζοντας τα νέα γραφεία και τις εγκαταστάσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, παρουσία του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρη Ρέππα, βουλευτών και εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

    Ο κ. Κακλαμάνης εξήρε το έργο του Μ.Π.Ε., στην διάρκεια των πέντε χρόνων λειτουργίας του, και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσής του "που καθίσταται επιτακτική για την πληρέστερη και αποτελεσματικότερη προβολή των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν τη χώρα".

    Αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στο κυρίως έργο ,του κρατικού ειδησεογραφικού οργανισμού, που είναι η ενημέρωση της ελληνικής και διεθνούς κοινής γνώμης, για όσα συμβαίνουν στα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη,αλλά και τις μεσογειακές χώρες,καθώς και η προβολή των εθνικών μας θεμάτων, ο κ.Κακλαμάνης τόνισε ότι "το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν παρασύρεται στην παγίδα του κέρδους,αλλά πορεύεται σταθερά και αταλάντευτα,ψύχραιμα και αποφασιστικά, εκπληρώνοντας τους στόχους για τους οποίους έχει ιδρυθεί, που είναι στόχοι δημοσίου και εθνικού συμφέροντος".

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην προσπάθεια του Μ.Π.Ε. να αποτελέσει "γέφυρα' με τον Απόδημο Ελληνισμό και να πετύχει μια ουσιαστική διασύνδεσή του με την Πατρίδα, ενώ παράλληλα ενημερώνει πολύπλευρα και αντικειμενικά,αλλά πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, για όλες τις δραστηριότητες,πολιτικές,κοινωνικές,οικονομικές και πολιτιστικές, στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ο Προεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην σημερινή κατάσταση ,όπως διαμορφώνεται στο χώρο της Βαλκανικής, λέγοντας:" Θέλω να υπογραμμίσω τους κινδύνους, όχι μόνο για τη χώρα μας,αλλά και για ολόκληρη τη Βαλκανική,απο την επεκτατική τουρκική πολιτική,τη συνεχιζόμενη εκκρεμότητα του Γιουγκοσλαβικού προβλήματος και την παράνομη κατοχή, επί 22 ολόκληρα χρόνια του βόρειου τμήματος της Κύπρου ,που αποτελεί διαρκή παραβίαση κάθε αρχής του Διεθνούς Δικαίου και της Ηθικής Τάξης. Είναι η ώρα να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Βαλκανικές χώρες δεν είναι ούτε εκείνες που επιχειρούν να ποδηγετήσουν τη μοίρα των λαών της περιοχής,όπως είναι οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης και γενικότερα της Δύσης,ούτε βεβαίως η Τουρκία,της οποίας η μόνη σχέση με την Ευρώπη και τα Βαλκάνια ανάγεται στην εποχή του μεσαιωνικού οθωμανικού σκοταδισμού,καθώς και στην κατα το δεύτερο ήμισυ αυτού του αιώνα στρατηγική της 'επιστροφής" με προγεφυρώματα μειονότητες,που δεν έχουν καμμιά σχέση με τα επεκτατικά και επικίνδυνα για την ειρήνη και ασφάλεια σχέδια της σημερινή Τουρκίας, σεβάρος όλων των γειτονικών της χωρών.

    Το μέλλον των λαών της Βαλκανικής βρίσκεται μόνο στη συνεργασία,τη φιλία και τις κοινές προσπάθειες για ανάπτυξη και πολιτισμό,καθώς και σ΄ένα κοινό σύστημα ασφάλειας,ενταγμένο στο πανευρωπαϊκό,χωρίς διαχωριστικές γραμμές, οι οποίες θα ξαναγύριζαν την Ευρώπη στην περίοδο του ψυχρού Πολέμου.Το γεγονός αυτό καθιστά epibebkgl]mg την ανάγκη συμμετοχής στο Πανευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας,τόσο της Ρωσίας όσο και των πρώην ανατολικών χωρών."

    Ο πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε "ορόσημο", για τις εξελίξεις που μπορεί αν είναι ραγδαίες μέχρι επικίνδυνες, το Νοέμβριο, μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, λέγοντας ενδεικτικά: "τότε θα τελειώσουν τα λόγια και για να μην συρθούμε σε συμβιβασμό, ούτε η σημερινή, ούτε η χτεσινή, ούτε η αυριανή, καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει, πρέπει να συγκρατήσουμε την ενότητα και την ομοψυχία των ελλήνων και να αποκαταστήσουμε μια δυναμική οικονομία που θα πρέπει να στηρίξει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, ώστε να αποφύγουμε αυτό στο οποίο μη υποκύπτοντας στο συμβιβασμό, θα θελήσουν να μας σύρουν στην ανοιχτή σύγκρουση".

    Και ο Προεδρος της Βουλής κατέληξε με την παραίνεση, ότι πρέπει όλοι "να συνειδητοποιήσουμε ατομικά κκαι συλλογικά το χρέος μας απέναντι στα μεγάλα προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα στο εξωτερικό και το εσωτερικό της μέτωπο και να εγκαταλείψουμε τους κοντόφθαλμους προσωπικούς και ιδιοτελείς,κατα κανόνα, στόχους, ώστε να παραδειγματίσουμε τον απλό πολίτη και να ενθαρρύνουμε το λαό και ιδιαίτερα τους νέους με μιά ολόψυχη στάση". Ο υπουργός Τύπου

    Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας υπογράμμισε μεταξύ των άλλων:" Ζούμε σε μια περίοδο, όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν οδηγήσει εμάς να γινόμαστε όλο και πιο απόμακροι θεατές των προσπαθειών να συγκροτηθεί ένα παγκόσμιο επικοινωνικό σύστημα πάνω στο οποίο, άλλωστε, σε σημαντικό βαθμό, θα στηριχθεί η ανάπτυξη της ψηφιακής μετα-ραδιομηχανικής κοινωνίας.

    Αυτή η πολυπληροφόρηση, μέσα απ' αυτά τα δαιδαλώδη επικοινωνιακά συστήματα, οδηγεί τελικώς στο να πληροφορούμαστε όλο και λιγότερα ουσιαστικά πράγματα για όλο και περισσότερα γεγονότα. Αυτή είναι η "νάρκη" για το δημοκρατικό πολίτευμα, ώστε οι προσπάθειες χρόνων και χρόνων για την περιλάλητη ελευθερία του Τύπου, να κινδυνεύουν σήμερα να δυναμιτιστούν, έχοντας εγκλωβίσει τον πολίτη και την ενημέρωση, την οποία πρέπει να έχει, στα πλαίσια ενός αυστηρά ελεγχόμενου, από λίγους -γνωστούς πάντοτε- παράγοντες και φορείς δημόσιας ή διεθνούς ζωής.

    Απέναντι, λοιπόν, σ' αυτή την πρόκληση του Internet, όπου μπορούμε να κάνουμε γνωστικά ταξίδια σε παράλληλους κόσμους, στον κυβερνοχώρο ή στην πρόκληση των κατά παραγγελία βιωμάτων στους προσομοιωτές στην εικονική πραγματικότητα, χρειάζεται ένα ηθικό "ανάχωμα", χρειάζεται να υπάρχει εκείνος ο επικοινωνιακός φορέας, ο οποίος θα μπορέσει να αντιμετωπίσει απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και την οικουμενικοποίηση των ηθών, το φορτίο το πολιτισμικό, το ηθικό, το συναισθηματικό, το πνευματικό, το εθνικό, το οποίο έχει αυτός ο χώρος, αυτός ο τόπος, αυτός ο μύθος, αυτό το παρόν και αυτό το μέλλον.

    Κι ένας τρίτος παράγοντας είναι το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Γιατί, σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, όπου η αλήθεια μπαίνει στο περιθώριο και κυριαρχεί η σκοπιμότητα, δεν πρέπει να epitq]xoule στους λίγους να αιχμαλωτίζουν τη βούληση των πολλών, κατευθύνοντας τελικά και τις επιλογές τους. Ενώ η επικοινωνία, η πληροφόρηση, έχει στόχο, επειδή αυτός είναι ο σκοπός της, να χειραφετεί τους πολίτες, ώστε να κάνουν εκείνοι αυτόνομα τις καλύτερες γι' αυτούς επιλογές. Κι αυτό, αγαπητοί μου φίλοι, σήμερα, είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, γι' αυτό, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων καλείται, έχοντας μια υποδομή πολύ καλύτερη από ό,τι στο παρελθόν, να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα του να αποτελέσει και το ίδιο στο "οπλοστάσιο" μας ένα σημαντικό παράγοντα για την αναγέννηση της πληροφόρησης στην πατρίδα μας, στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Ευρώπη.

    Γιατί εμείς, η Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα, η Ελλάδα, δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, αφού η ιστορία μας είναι κρυστάλλινη και οι θέσεις μας είναι ταυτόλογες και ταυτόσημες με τη δικαιοσύνη, τη λογική, την ηθική και το μέτρο.

    Μ' αυτή την έννοια, οι αγαπητοί φίλοι, που έχουν δείξει μέχρι τώρα ότι ανταποκρίνονται αποτελεσματικότατα στα καθήκοντά τους, έχοντας αποκτήσει αυτή τη νευραλγική σχέση με τον Απόδημο Ελληνισμό ή αυτή τη διεισδυτική επιρροή στον ευρύτερο χώρο της βαλκανικής ενδοχώρας, αύριο, καλούνται να επωμισθούν στο μέλλον της πατρίδος μας, ένα σημαντικό έργο, ώστε αυτό το νευρικό σύστημα της χώρας να αποκρίνεται στα ερεθίσματα, τα οποία θα έχει, αποτελεσματικά. Γιατί, αν ο πολιτισμός ή η ιδέα του Έθνους ή η πεποίθηση μιας κοινής ιστορικής μοίρας αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της χώρας μας, το πληροφοριακό της σύστημα είναι το νευρικό σύστημα της χώρας μας. Και ισχυρό πληροφοριακό σύστημα ,μεταξύ των άλλων, σημαίνει και ισχυρό Μακεδονικό Πρακτορείο.

    Σε αυτή την κατεύθυνση, ευχαριστώντας για τις τόσες μέχρι τώρα προσπάθειες, οι οποίες είναι αποτελεσματικές και ωφέλιμες και προσβλέποντας και στη μελλοντική αποτελεσματική σας δράση, αρκούμαι να πω ότι θα 'μαστε στη διάθεσή σας, ώστε να βοηθήσουμε σ' αυτή την αναγέννηση, που τόσο είναι αναγκαία για τον τόπο, εσείς, με τον πρωτοπόρο μελλοντικό ρόλο σας, να είστε οι πρωταγωνιστές, γιατί η γνώση είναι η δύναμη και διακινητές αυτής της γνώσης, ουδέτεροι και αμερόληπτοι και όχι σκόπιμοι, υποχθόνιοι διαχειριστές της, πρέπει να είστε εσείς.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, με την Επιτροπή Θεσμών, την οποία ανακοίνωσε, νομίζω ότι, με τη συμμετοχή όλων μας, οδηγεί στο να αποκατασταθούν, επιτέλους, σ' αυτό τον τόπο, με τεκμηριωμένο και αποδεδειγμένο λόγο, οι φλυαρίες, οι φιλολογικού τύπου προσεγγίσεις στα μεγάλα προβλήματα. Γιατί, επειδή ακριβώς ο χώρος των λόγων έχει καταληφθεί, πρέπει σ' αυτό τον τόπο επιτέλους να αφοσιωθούμε στη δράση και στα πρακτικά αποτελέσματα που πρέπει να έχουμε, τα οποία πρέπει να ανταποκρίνονται σε επιδιώξεις και σκοπούς, ιδιαιτέρως, σ' αυτή την περίοδο, στην οποία η πατρίδα μας βρίσκεται σήμερα". Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας

    Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ Βασίλης Μαγγίνας μετέφερε προσωπικό χαιρετισμό του προέδρου του κόμματος Μιλτιάδη Εβερτ και σημείωσε πως "η ίδρυση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων είναι προϊόν των κοσμογονικών αλλαγών της διετίας 89-90 και πέρα από την καθαρά δημοσιογραφική και ειδησεογραφική του λειτουργία επιτελεί ασφαλώς jai ένα σημαντικό εθνικό χρέος, γι αυτό και η λειτουργία του και προπαντός η εξέλιξη του είναι πολύ κρίσιμη, καθώς βρίσκεται σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, με μια πολύ ευαίσθητη αποστολή".

    Η λειτουργία ενός Πρακτορείου, όπως το Μ.Π.Ε, είπε, μπορεί να συμβάλλει στην κατεύθυνση της μετάδοσης ορθά, υπεύθυνα και με τρόπο καθαρό κάθε είδησης, η οποία αξιολογείται ότι ενδιαφέρει να δημοσιοποιηθεί. Ο Δήμαρχος

    Την υπόσχεση ότι Θα βρεθεί ένα παραδοσιακό κτίριο για τη στέγαση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, έδωσε στην ομιλία του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, σημειώνοντας ότι στην προσπάθεια που κάνει ο Οργανισμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, για την αγορά ορισμένων παραδοσιακών κτιρίων θα ενταχθεί και η εξεύρεση κτιρίου για το ΜΠΕ.

    Ο δήμαρχος εξήρε τον εθνικό ρόλο που διαδραματίζει το ΜΠΕ, σε μια τόσο ευαίσθητη χρονική γεωπολιτική συγκυρία και πρόσθεσε:"Το ΜΠΕ, είπε, καταξιώθηκε ως η πλέον άμεση και αξιόπιστη πηγή καταγραφής και παρουσίασης της επικαιρότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας αποτελούν η στήριξη της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας, η προβολή της πολιτιστικής δημιουργίας και των πνευματικών επιτευγμάτων και βέβαια η ενίσχυση των θέσεων και των ενδιαφερόντων της Μακεδονίας που διψάει για ανάπτυξη, για πρόοδο και πολιτισμό.

    Μίλησε για τη συνεισφορά του ΜΠΕ στην εμπέδωση της ευρωπαικής κοινωνίας της πληροφόρησης, στη διαμόρφωση νέου ρόλου της Θεσσαλονίκης, με τα νέα δεδομένα του 21ου αιώνα και σημείωσε πως ευχή όλων είναι να συνεχίσει το ΜΠΕ τη δύσκολη πορεία, στη λεωφόρο των επιτυχιών, ώστε να καθιερωθεί παγκόσμια η φωνή των απανταχού Μακεδόνων από το μητροπολιτικό κέντρο του Αποδήμου Ελληνισμού, τη Θεσσαλονίκη. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του παγκόσμιου ΣΑΕ

    Χαιρετισμό στην τελετή των εγκαινίων απηύθυνε ο αναπληρωτής πρόεδρος του παγκόσμιου ΣΑΕ Κώστας Παππάς, ο οποίος υπογράμμισε πως το ΜΠΕ κάλυψε και θα καλύπτει μια πραγματική ανάγκη του βορειοελλαδίτικου και του ευρύτερου βαλκανικού χώρου για την οργάνωση πληροφοριακών δικτύων στο χώρο αυτό, για την έγκαιρη και σε μόνιμη επαγγελματική βάση μεταφορά και διοχέτευση των ειδήσεων από το χώρο αυτό προς τον άλλο ελληνικό χώρο, προς τον ελληνισμό της διασποράς και προς όλο τον κόσμο, όπου υπάρχει ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας.

    Το ΣΑΕ, είπε, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, "δέχεται με ευχαρίστηση την προσφορά της διοίκησης του ΜΠΕ για συνεργασία και επικροτεί και βλέπει σαν πολύ χρήσιμο και εφικτό το στόχο σύνδεσης του Πρακτορείου με όλα τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης χάρη και στα νέα τεχνολογικά μέσα. Ο Πρόεδρος του ΜΠΕ

    Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του Δικοικητικού Συμβουλίου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, καθηγητής Παύλος Πετρίδης, ο οποίος περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες nej_mgse η λειτουργία του Πρακτορείου. Τόνισε την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στο Μακεδονικό και το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων και κατέληξε λέγοντας πως η "καρδιά της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά στη Θεσσαλονίκη". Ο Γενικός Διευθυντής του ΜΠΕ

    Ο γενικός διευθυντής Σπύρος Κουζινόπουλος αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα πορεία του ΜΠΕ αλλά και στους μελλοντικούς του στόχους.

    Ο κ. Κουζινόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες της διοίκησης και των εργαζομένων πρός τους κ.κ. Κων.Πυλαρινό,που ως γενικός γραμματέας Τύπου και Πληροφοριών ίδρυσε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ,το 1991,και Ευάγ.Βενιζέλο, που ώς υπουργός Τύπου και ΜΜΕ,προώθησε τη θεσμική αναδιάρθρωση και αναζωογόνηση του Πρακτορείου με την μετατροπή του σε Ανώνυμη Εταιρία,καθώς και τον Δημήτρη Ρέππα,σημερινό υπουργό Τύπου και ΜΜΕ,που απο την πρώτη στιγμή, που ανέλαβε τα καθήκοντά του υπήρξε αρωγός σε κάθε προσπάθεια του Μ.Π.Ε.

    Αναφέρθηκε στις πολύπλευρες πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Μ.Π.Ε. στο χώρο της ενημέρωσης ,κυρίως στο βαλκανικό χώρο και στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία της "Βαλκανικής Τράπεζας Ειδήσεων", που άρχισε να υλοποιείται με τη συμμετοχή των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων των βαλκανικών χωρών.Υπενθύμισε ακόμη,ότι με πρωτοβουλία του Μ.Π.Ε. δημιουργήθηκε η Ενωση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΑΒΝΑ).

    Επέμεινε ιδιαίτερα στο πρόγραμμα "ΔΙΑΥΛΟΣ" που εκπόνησε το Μ.Π.Ε. και το οποίο προβλέπει τη δορυφορική διασύνδεση μέσω Θεσσαλονίκης,όλων των εθνικών Πρακτορείων Ειδήσεων των Βαλκανίων,το οποίο πρόσφατα παρουσιάστηκε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης,στις Βρυξέλλες και έτυχε της θερμής ανταπόκρισης,τόσο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κλάους Χέντς,του Ελληνα Επιτρόπου Χρ. Παπουτσή,όσο και όλων των Ελλήνων ευρωβουλευτών,αλλά και των αρμοδίων παραγόντων της Χ Διεύθυνσης της Ε.Ε.

    Αντίγραφο του πρωτοποριακού προγράμματος επιδόθηκε και στον προεδρο της Κομισιόν Ζακ Σαντέρ ,κατα την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη,την περασμένη εβδομάδα. Αναφέρθηκε ακόμη στο ΙΝΤΕRNET και επεσήμανε ότι το ΜΠΕ ήταν το πρώτο ελληνικό μέσο ενημέρωσης που απέκτησε δικό του κόμβο στο υπερδίκτυο.Υπογράμμισε ότι μόνο τις τρείς πρώτες ημέρες της ελληνοτουρκικής κρίσης στα Ιμια, έκαναν χρήση του κόμβου του ΜΠΕ,για να αντλήσουν πληροφορίες, 29.000 χρήστες απ΄όλο τον κόσμο.

    Ανακοίνωσε ότι απο σήμερα το πρωί, μέσω του κόμβου του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, λειτουργεί και σελίδα της Ελληνικής Βουλής,χάρη στο προσωπικό ενδιαφέρον το οποίο επέδειξε ο Προεδρος Απ.Κακλαμάνης. "Η ενημερωτική σελίδα της Βουλής, είπε, περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες.Στην πρώτη, υπάρχει μια ιστορική αναδρομή απο το 1843 ώς σήμερα,στη δεύτερη γίνεται παρουσίαση της οργάνωσης και της λειτουργίας των υπηρεσιών του Κοινοβουλίου,στην τρίτη περιέχεται υλικό απο διάφορες εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις που,κατα καιρούς οργανώνει η Βουλή και στην τέταρτη, καταχωρούνται τα νέα και οι ειδήσεις απο το Ελληνικό Κοινοβούλιο."

    Ο κ.Κουζινόπουλος αναφέρθηκε στο περιοδικό "Ελληνική Διασπορά" που εκδίδει απο τον περασμένο Δεκέμβριο το Μ.Π.Ε. και apoteke_ τη "γέφυρα διασύνδεσης του Απόδημου Ελληνσμού με την Πατρίδα",ενώ στους στόχους είναι η έκδοση ηλεκτρονικής εφημερίδας,που θα παρουσιάζει πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα Βαλκάνια,σε όλους τους τομείς.

    Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, η γενική γραμματέας του υπουργείου Χρύσα Μανωλιά, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Θανάσης Σιάτρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, οι βουλευτές Στέλιος Παπαθεμελής, Κωνσταντίνος Τριαρίδης, Γιάννης Μαγκριώτης, Ρούλης Κοκκελίδης, Κυριάκος Σπυριούνης, Χρήστος Βυζοβίτης, οι πρόξενοι της Γαλλίας, Πιερί Μπερναντάκ, της Γερμανίας, Μαρκ Ουρλιχ Φον Σβάιντ, της Βουλγαρίας, Ιλκο Σιβάτσεφ, η υποπρόξενος της Τουρκίας, Ιστέμ Τζιντζίρογλου, η διευθύντρια του Αμερικανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος του προξενείου των ΗΠΑ, ο γραμματέας της Ν.Ε Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Μαμέλης, ο Γιώργος Κοκκινίδης από τον Συνασπισμό, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Γεώργιος Πλάκας, ο διευθυντής Τροχαίας Κώσατς Παπαδόπουλος, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και εκκλησιαστικών αρχών, ο πρόεδρος της HELEXPO-ΔΕΘ Αντώνης Κούρτης, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης Γιάννης Τσαλουχίδης, ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Παντελής Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών Κωνσταντίνος Βαβούσκος, ο πρόεδρος της Μακεδονικής Επιτροπής Νίκος Ζαρντινίδης, ο πρόεδρος της ΕΡΤ-3 Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ -3 Μιχάλης Αλεξανδρίδης,ο πρόεδρος του Οργανισμού Θεσσαλονίκης Λυκούργος Σακελλάρης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Νίκος Παπαδάκης, o πρόεδρος του συνδέσμου εκδοτών βορείου Ελλάδος Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο εκτελεστικός διευθυντής της Ενωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων και γενικός διευθυντής του Πρακτορείου Ειδήσεων BIP της Σόφιας Στέφαν Βέλεφ, ο γενικός διευθυντής του Αθηναικού Πρακτορείου Ειδήσεων Ανδρέας Χριστοδουλίδης κ.α.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΑΣΣΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ

    Υπέρ της συμμετοχής στο αλβανικό κοινοβούλιο τάσσεται ο πρόεδρος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μέλιο, ο οποίος υπογράμμισε πως μόλις συνέλθει η νέα Βουλή το κόμμα του θα ζητήσει την παραίτηση του προέδρου της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα.

    Με αποκλειστικές του δηλώσεις στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Μέλιο εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την πορεία της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σημείωσε:"Προσανατολιζόμαστε στο να συμμετάσχουμε στη Βουλή, γιατί θεωρούμε τη λύση αυτή ως μακροπρόθεσμα συμφέρουσα. Η στάση αυτή σχετίζεται με τη διαφαίνουσα υποχώρηση του Δημοκρατικού Κόμματος του κ. Μπερίσα, το οποίο δέχεται τώρα ότι υπήρξαν ανωμαλίες που θα εξαλειφθούν στο 2ο γύρο, την προσεχή Κυριακή, και προσπαθεί να σχηματίσει μια τεχνητή αντιπολίτευση".

    Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα sullet\swei στη Βουλή κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και ότι δεν προτίθεται να δεχθεί πρόταση συμμετοχής στην κυβέρνηση, δεδομένου ότι σκοπεύει να ζητήσει την επανάληψη των εκλογών σε χρόνο που δεν μπορεί από τώρα να προσδιορίσει.

    "Αν μείνουμε εκτός Βουλής, τίθεται σε κίνδυνο η ίδια η ύπαρξη του Κόμματος, που ούτως ή άλλως είναι εύθραυστο και οικονομικά ανίσχυρο", τονίζει ο κ. Μέλιο και επισημαίνει ότι θα υπάρξει βέβαια ένα αρνητικό κόστος που σχετίζεται με το όνομα και τις αρχές του, αλλά ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να δοθεί και μέσα από τα έδρανα της Βουλής.

    Ο κ. Μέλιο θεωρεί ότι για την κατάσταση που διαμορφώθηκε, την κύρια ευθύνη φέρει ο κ. Μπερίσα και για το λόγο αυτό πρέπει να παραιτηθεί.

    Χαρακτήρισε ακόμα ως "έλλειψη ψυχραιμίας τη χθεσινή βίαιη διαλυση της συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης και τόνισε ότι το πολιτικό κόστος που πληρώνει ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα από αυτή την κίνηση είναι μεγαλύτερο από ότι αν επέτρεπε τη διαδήλωση.

    Ο Πρόεδρος της "Ομόνοιας" Σωτήρης Κυριαζάτης σε δήλωσή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει ότι "αύριο αναμένεται να οριστικοποιηθεί η στάση της ομογενειακής οργάνωσης, κατά την διαρκεια της Γενικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί στους Αγιους Σαράντα".

    Ο κ. Κυριαζάτης τόνισε την ανάγκη να μην ληφθούν βεβιασμένες αποφάσεις εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων και παρατήρησε:"Η εικόνα των επίσημων αποτελεσμάτων θα είναι σίγουρα διαφορετική από τις πρώτες εκτιμήσεις, εφόσον το Δημοκρατικό Κόμμα θα "θυσιάσει" κάποιους δικούς του, χωρίς να διακινδυνεύσει την πλειοψηφία".

    [10] ΟΙ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΗΡΕΜΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ

    Ηρεμία επικρατεί σήμερα στην αλβανική πρωτεύουσα.Η παρουσία της αστυνομίας στα κεντρικά σημεία της πόλης και γύρω απο τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι διακριτική. Ωστόσο, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η χθεσινή βίαιη επέμβασή της και η προσπάθεια διάλυσης της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας,που οργάνωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.Στη διάρκεια των επεισοδίων, μεταξύ άλλων τραυματίστηκαν και δύο Ισπανοί δημοσιογράφοι,ένας απο τους οποίους μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Τιράνων.

    Σε μια προσπάθεια να μην εκτραχυνθεί περισσότερο η κατάσταση, ανεβλήθη για σήμερα η δημοσιοποίηση της έκθεσης των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, για τις συνθήκες κάτω απο τις οποίες διεξήχθησαν οι εκλογές της Κυριακής.Ομως,Βρετανοί και Νορβηγοί παρατηρητές δήλωσαν ότι ,κατα την άποψή τους,υπήρξαν πολλές παρατυπίες και παραλείψεις, που "οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν εκφράστηκε ελεύθερα ο αλβανικός λαός".

    Στο μεταξύ,οι ηγέτες της αντιπολίτευσης προσανατολίζονται στην απόφαση να πραγματοποιηθούν, ανάλογες με τη χθεσινή, συγκεντρώσεις σ΄όλες τις μεγάλες πόλεις,ώστε να καταδειχθεί περίτρανα η απόφαση του αλβανικού λαού να μην αποδεχθεί " το μαγείρεμα του εκλογικού αποτελέσματος απο το Δημοκρατικό Κόμμα".

    [11] ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΑΣ-ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ STQEVETAI Η ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ

    Θέμα ημερών θεωρεί την πτώση της κυβέρνησης η πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ σε συνέντευξη που έδωσε χτες βράδυ στην εκπομπή "32η ημέρα" του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ σε ιδιωτικό τηλε οπτικό σταθμό και όπως τόνισε το επόμενο βήμα θα είναι η συγκρότηση μίας κυβέρνησης πλειοψηφίας στην οποία θα μετέχουν κόμματα της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς. Η κ Τσιλλέρ δεν απέκλεισε την συμμετοχή του κ Γιλμάζ στη νέα κυβέρνηση απέκλεισε όμως να διατηρήσει την πρωθυπουργία ενώ ασαφής ήταν η απάντηση της όταν ρωτήθηκε αν θα κάνει κυβέρνηση με τον ισλαμιστή Ερμπακάν.

    Η πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι πρώτο το κόμμα της απόφασισε να αποσύρει την υποστήριξη από την κυβέρνηση πράγμα που υποστηρίχτηκε από το κόμμα Ευημερίας με την πρόταση μομφής και από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα . Τα τρία αυτά κόμματα συγκεντρώνουν 276 έδρες στο τουρκικό κοινοβούλια αριθμό ψήφων δηλαδή αρκετών για να ρίξουν την κυβέρνηση.

    Η κ Τσιλλέρ τόνισε ακόμη ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν λειτουργεί δεν έχει εκδώσει κανένα διάταγμα και δεν έχει ψηφίσει κανένα νόμο, εκτός από έναν που αφορά αλλαγές στο υπουργείο δικαιοσύνης. "Ο κ Γιλμάζ έχει κολλήσει στην καρέκλα του πρωθυπουργού και δεν λέει να ξεκολλήσει" δήλωσε και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται διατεθειμένος να παραιτηθεί ακόμη και αν η ίδια αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με την κ Τσιλλέρ αν δεν συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση θα υπάρξει μία υπηρεσιακή και η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

    Σε ερώτηση για τον αν έχει προχωρήσει σε επαφές με άλλα κόμματα απάντησε ότι έχει κάνει επαφές με τον Ετζεβίτ και τον Μπαϊκάλ και πως ο Ετζεβίτ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Τέλος η κ Τσιλλέρ χαρακτήρισε ώς μεγάλο λάθος της το ότι έδειξε εμπιστοσύνη στον Γιλμάζ.

    [12] ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΘΑ ΠΡΟΒΕΙ Η ΜΟΣΧΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΤΗΣ ΝΑΥΣΙΠΛΟΪΑΣ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ

    Σε διαμαρτυρία προς την Αγκυρα προτίθεται να προβεί η Μόσχα καθώς θεωρεί ότι οι πρόσφατοι περιορισμοί που έθεσε η Τουρκία στη ρωσική ναυσιπλοϊα κατα μήκος των Στενών, αντιβαίνουν τις αρχές του θεμιτου ανταγωνισμου, δηλωσε ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών Nikolai Tsakh, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα με θέμα την εγκαινίαση γραμμής φέρυ-μποουτ που θα εκτελεί το δρομολόγιο Νοβοροσισκ-Θεσσαλονικη.

    Κατά τον κ.Tsakh, βάσει των νέων περιορισμών, η Τουρκία έχει τη δυνατότητα μονομερώς να μεταφέρει όποτε επιθυμεί φορτία από τα λιμάνια της στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσισκ, δυνατότητα που, όπως τόνισε ο υπουργός, δεν έχει αντίστοιχα η Ρωσία.

    Οσον αφορά στο ζήτημα των περιορισμών που είχε επιβάλει προ διετίας η Τουρκία για τη ναυσιπλοϊα στα Στενά, ο κ.Tsakh είπε ότι την επίλυση του θέματος πρέπει να αναλάβει η Υπηρεσία Ασφαλείας του Διεθνους Ναυτικού Οργανισμού (ΙΜΟ).

    Η εφημερίδα ¨Κommersant Daily¨ σημειώνει ότι η ζημία που υπέστη η Ρωσία τους τελευταίους δεκα έξι μήνες εξ αιτίας των touqjij~m περιορισμών υπολογίζεται γύρω στο ένα δις δολάρια.

    [13] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Αρχισαν σήμερα οι διεργασίες μεταξύ των κομμάτων για την εκλογή νέου προέδρου της Κυπριακής Βουλής.

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού , θα συναναντηθεί με τον Σπύρο Κυπριανού. Ο κ. Μάτσης είχε δηλώσει ότι δε θα ήταν δύσκολο ο ΔΗΣΥ να υποστηρίξει στην προεδρία της Βουλής στέλεχος του ΔΗΚΟ και ότι το κόμμα του θα συγκατανεύσει στο πνευμα της συνεργασίας των δύο κομμάτων.

    Στο μεταξύ σήμερα θα συνέλθουν τα ανώτερα όργανα του ΑΚΕΛ για να ασχοληθούν με το θέμα της εκλογής προέδρου της Βουλής. Ο Γ.Γ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας είχε δηλώσει ότι το κόμμα του δεν αποκλείει την υποστήριξη του Βάσου Λυσσαρίδη στην προεδρία της Βουλής.

    [14] ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Το πράσινο φως για τη χορήγηση της πρώτης δόσης της οικονομικής βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς τη Βουλγαρία, ύψους 465 εκατομμυρίων δολαρίων, ως μέρος του νέου δανείου, θα δώσει το υπομνημα που υπεγράφη μεταξύ των δυο πλευρών, τη Δευτέρα, στη Σόφια και το οποίο αναμένεται να εγκριθεί στις αρχές Ιουλίου.

    Ενόψει της επικείμενης συμφωνίας με το ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ζάν Βίντενοφ, εξήγγειλε "πακέτο" μέτρων λιτότητας και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, που αποσκοπούν στην "καθιέρωση τάξης και νομισματικής πειθαρχίας στους τομείς της παραγωγής, των τραπεζών και του προΰπολογισμού , με την ορθολογικότερη χρήση των περιορισμένων υλικών και νομισματικών αποθεμάτων ".

    Αύριο η κυβέρνηση Βίντενοφ θα καταθέσει στη Βουλή, νομοσχέδιο, που θα ορίζει αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και των φόρων στο αλκοόλ, καθώς και συμπληρωματικούς φόρους για τα εισαγόμενα προΐόντα, με εξαίρεση αυτά που κρίνονται αναγκαία για την αναδιάρθρωση της παραγωγής.

    Ακόμη, θα διακοπούν οι επιδοτήσεις στα καύσιμα με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών της ενέργειας, των τηλεφώνων, των μεταφορών κ.α.

    Οπως υπογράμμισε ο κ.Βίντενοφ, τα μέτρα αυτά σε συνδιασμό με την εντατικοποίηση της φορολογικής και τελωνειακής πειθαρχίας, αναμένεται να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα κατά 140 δισεκατομμύρια λέβα, τα οποία θα καλύψουν τα αναγκαία συμπληρωματικά έξοδα για την διαρθρωτική αλλαγή και την οικονομική σταθεροποίηση.

    [15] ΝΕΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Νέα μεγάλη υποτίμηση έναντι του αμερικανικού δολαρίου, υπέστη το εθνικό νόμισμα της Βουλγαρίας, λέβα, το οποίο σήμερα ανταλασσόταν σε αντιστοιχία 220 προς 1, ενώ η χθεσινή ισοτιμία που είχε καθιερωθεί από την Κεντρική Τράπεζα ήταν 152 λεβα στο dok\qio.

    Το γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας δεν παρενέβη να υποστηρίξει το λέβα, ο Γενικός Διευθυντής της, Λιουμπομίρ Φίλιποφ, το εξήγησε με τη συμμόρφωση της Τράπεζας ως προς τη συμφωνία της βουλγαρικής κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Το συναλλαγματικό απόθεμα της Βουλγαρίας έχει μειωθεί στα 670 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στο τέλος του 1995 ξεπερνούσε τα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Να σημειωθεί πως από τις αρχές του 1996, το εθνικό νόμισμα της Βουλγαρίας έχει χάσει περίπου το 50% της αξίας του, έναντι του δολαρίου.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 29 May 1996 - 14:24:46