Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (28/05/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 28 Μαϊου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "Η κοινοβουλευτική Ομάδα πρέπει να έχει αυτοδυναμία και να στηρίξει την κυβέρνηση στο έργο της"

  • [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Η Ελλάδα περιμένει τις επίσημες εκθέσεις των παρατηρητών προκειμένου να σχολιάσει τα σχετικά με τις εκλογές στην Αλβανία"

  • [03] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΚΤΑΙΩΡΟΣ ΕΜΒΟΛΙΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΣΤΑ ΙΜΙΑ

  • [04] ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [05] ΝΕΟ ΠΡΙΜ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

  • [06] ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΠΡΟEΔΡΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [07] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΤΑ 300.000 ΔΡΧ

  • [08] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.

  • [09] ΤΡΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

  • [10] ΤΡΙΑΚΟΣΙΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ, ΤΑ 300 ΕΔΡΑΝΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [11] ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΖΗΤΗΜΑ "ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ" ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Ο ΑΧΜΕΤ ΦΑΪΚΟΓΛΟΥ

  • [13] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

  • [14] ΣΕ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΠΕΡΙΣΑ ΠΡΟΧΩΡΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [15] ΜΕΡΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [16] ΤΑ ΣΕΡΒΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

  • [17] ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΚΑΙ Α. ΤΟΥΡΚΕΣ

  • [18] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

  • [19] ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΕΝΔΕΚΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

  • [20] Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Α.ΓΚΕΝΤΣ

  • [21] ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

  • [22] ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ WQOMIAS


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "Η κοινοβουλευτική Ομάδα πρέπει να έχει αυτοδυναμία και να στηρίξει την κυβέρνηση στο έργο της"

    Τις προτάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την αναβάθμιση της λειτουργίας του οργάνου και τον καλύτερο συντονισμό του με την κυβέρνηση παρουσίασε το προεδρείο της στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως "ιδιαίτερα σημαντικό" το έργο που έχει να επιτελέσει το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και όπως είπε "η κοινοβουλευτική Ομάδα πρέπει να έχει αυτοδυναμία και πρωτοβουλίες, πρέπει να παρουσιάσει την πολιτική του κινήματος και να στηρίξει την κυβέρνηση στο έργο της με προτάσεις και με τις συζητήσεις στη διάρκεια των συζητήσεων της βουλής".

    Ο Γραμματέας του οργάνου Νίκος Ακριτίδης ανακοίνωσε την απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας να συνεδριάσει πριν από το συνέδριο και ορίστηκε ως ημερομηνία της συνεδρίασης η 11η Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα εξεταστούν πολιτικά ζητήματα και η πορεία του ΠΑΣΟΚ προς το συνέδριο ενώ την Τετάρτη 5 Ιουνίου θα γίνουν και οι αρχαιρεσίες για την εκλογή των 6 μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας από τα οποία θα οριστούν οι τρεις τακτικοί εκπρόσωποί της. Αύριο το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου και εντός της εβδομάδας με τον Πρόεδρο της βουλής Απόστολο Κακλαμάνη.

    [02] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Η Ελλάδα περιμένει τις επίσημες εκθέσεις των παρατηρητών προκειμένου να σχολιάσει τα σχετικά με τις εκλογές στην Αλβανία"

    "Η Ελλάδα περιμένει τις επίσημες εκθέσεις των παρατηρητών προκειμένου να σχολιάσει τα σχετικά με τις εκλογές στην Αλβανία" δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος υπογράμμισε ότι "γνώμονας των σχέσεων της Ελλάδας με την Αλβανία είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας που ζει στη γειτονική χώρα και την οποία η Ελλάδα θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε την πληροφορία ότι η Ελλάδα χρηματοδότησε το κόμμα του κ. Μπερίσα και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

    [03] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΚΤΑΙΩΡΟΣ ΕΜΒΟΛΙΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΣΤΑ ΙΜΙΑ

    Νεα τουρκική πρόκληση σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 η ώρα το πρωί όταν τουρκική ακταιωρός παραβίασε τα χωρικά μας ύδατα στη θαλάσσια περιοχή του συμπλέγματος των βραχονησίδων Ιμια. Το Τουρκικό περιπολικό με αριθμό 127 που εισήλθε στα ελληνικά χωρικά }data αρνήθηκε να υπακούσει στις κλήσεις του σκάφος του ελληνικού λιμενικού σώματος με αριθμό "Λ.Σ. 040", το οποίο στη συνέχεια εμβόλισε και εξαφανίστηκε στα Τουρκικά παράλια.

    Ο κυβερνήτης του ελληνικού περιπολικού ανθυποπλοίαρχος Γ. Θεοφίλου εντόπισε στο ραντάρ το άγνωστο σκάφος να μπαινοβγαίνει στα ελληνικά χωρικά ύδατα και αμέσως δόθηκε διαταγή από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού προς όλα τα περιπολικά να απομακρύνουν το συντομότερο το τουρκικό σκάφος. Ο κυβερνήτης του τουρκικού σκάφους αρνήθηκε να απομακρυνθεί ισχυριζόμενος ότι βρίσκεται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

    Καθώς το ελληνικό και το τουρκικό σκάφος έπλεαν παράλληλα στην οριογραμμή ο Τούρκος κυβερνήτης έστρεψε την πλώρη του σκάφους και εμβόλισε στην αριστερή πλευρά το ελληνικό περιπολικό το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές στα προστατευτικά κάγκελα (ρέλια), στο μεταλλικό "ζωνάρι" που βρίσκεται στη μέση των πλευρικών τοιχωμάτων και τη σωσίβιο λέμβο. Το σκάφος μεταφέρθηκε αμέσως στη Λέρο όπου αυτή την ώρα επισκευάζεται. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

    "Το επεισόδιο αυτό είναι μια ακόμη πρόκληση" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος πρόσθεσε ότι η στάση της Τουρκίας κλιμακώνει την ένταση και ναρκοθετεί κάθε προσπάθεια για προσέγγιση. "Αποδεικνύεται πως οι δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας για διάλογο και συνεννόηση δεν είναι ειλικρινής αλλά γίνονται μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων" κατέληξε ο κ. Ρέππας. Η Πολιτική Ανοιξη

    "Το σημερινό επεισόδιο αποτελεί μία ακόμη απόδειξη για το πώς αντιλαμβάνονται οι Τούρκοι τον διάλογο με την Ελλάδα" σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Ανοιξης Νότης Μαρτάκης.

    [04] ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ- ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Στη Γενεύη θα συναντηθούν σήμερα διπλωματικές αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Τουρκίας για την προετοιμασία των συνομιλιών Θεόδωρου Πάγκαλου -Εμρέ Γκιονενσάϊ την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο.

    Η συνάντηση των Υπουργών θα πραγματοποιηθεί αλλά είναι απολύτως συνυφασμένη με όσα θα έχουν προηγηθεί έως τότε, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας και πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια προσέγγισης.

    [05] ΝΕΟ ΠΡΙΜ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

    Νέο πριμ για βουλευτές που συμμετέχουν σε επιτροπές του Κοινοβουλίου προτείνει ο Πρόεδρος του σώματος Απόστολος Κακλαμάνης στο νέο σχέδιο κανονισμού που έδωσε την περασμένη βδομάδα στη δημοσιότητα.

    Μεταξύ των προτάσεων που αναμένεται να ψηφιστούν την Πέμπτη peqikalb\metai και διάταξη που επεκτείνει σε όλους τους βουλευτές, μέλη των επιτροπών του Κοινοβουλίου την καταβολή επιδόματος 37.000 δρχ, το οποίο λαμβάνουν μέχρι σήμερα μόνο τα μέλη του Προεδρείου και των διαρκών επιτροπών για κάθε συνεδρίαση.

    [06] ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΠΡΟEΔΡΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Για την Ουγγαρία θα αναχωρήσει στις 7 Ιουνίου ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Απόστολος Κακλαμάνης, προκειμένου να παραστεί στη Σύνοδο των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρώπης.

    Ο κ. Κακλαμάνης προγραμματίζει, επίσης,περιοδείες στον Καναδά και την Αυστρία αλλά και όπου υπάρχει ελληνικό στοιχείο, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την προώθηση των εθνικών θεμάτων και την ενεργοποίηση της ελληνικής ομογένειας προς τη κατεύθυνση αυτή.

    [07] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΤΑ 300.000 ΔΡΧ

    Αυθαίρετα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, τα οποία κάνουν λόγο για αυξήσεις στις αποδοχές των βουλευτών με το ποσό των 300.000 δρχ το μήνα, μέσω των προτεινόμενων από τον ίδιο, τροποποιήσεων του Κοινοβουλευτικού Μέρους του Κανονισμού της Βουλής.

    ''Είναι απορίας άξιο πως ορισμένα δημοσιεύματα αυθαιρέτως επεκτείνουν τις αποζημιώσεις σε όλους τους βουλευτές και στο φανταστικό ποσό των 300.000'', επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κοινοβούλιο και προστίθεται:

    ''Η Βουλή των Ελλήνων έχει αποδείξει εμπράκτως ότι τα μέλη της παρακολουθούν, όπως όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας, την εκάστοτε εισοδηματική πολιτική και το ελάχιστο που μπορούν να ζητήσουν είναι να σταματήσει από ορισμένα Μ.Μ.Ε, ο συνεχής διασυρμός τους''.

    ''Χαρακτηριστικό αυτής της τακτικής είναι η αποσιώπηση των σημαντικών προτάσεων για την αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού θεσμού και η επικέντρωση της προσοχής του κοινού στις ανύπαρκτες ''αυξήσεις'' των 300.000 δρχ'', καταλήγει η ανακοίνωση.

    Υπογραμμίζεται επίσης, ότι τα μέλη των Διαρκών Επιτροπών λαμβάνουν για κάθε πλήρη συνεδρίαση το 1/20 της βουλευτικής αποζημίωσης, χωρίς μέχρι σήμερα να επικριθεί και να αναχθεί σε μείζον θέμα η αποζημίωση αυτή και προστίθεται ότι ο αριθμός των συνεδριάσεων, που καθορίζεται από τον Πρόεδρο του Σώματος, δε μπορεί να υπερβεί τις τρεις.

    [08] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.

    Σειρά προτάσεων με στόχο την αναβάθμιση του νομοθετικού και κοινοβουλευτικού έργου και του ρόλου των βουλευτών εισηγείται στην επιτροπή κανονισμού της Βουλής ο Πρόεδρος του Σώματος Απόστολος Κακλαμάνης.

    Στις προτάσεις αυτές, τις οποίες θα συζητήσει η αρμόδια joimoboukeutij^ επιτροπή τη Πέμπτη, προκειμένου να τεθούν προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής μεταξύ άλλων αναφέρονται:

    Η ίδρυση τριών Μονίμων Ειδικών Επιροπών, η Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η Επιτροπή Αποτίμησης Τεχνολογίας, η ενίσχυση του ρόλου των Διαρκών Επιτροπών, ο διορισμός Διαμεσολαβητή, η διεύρυνση και εμβάθυνση του κοινοβουλευτικού ελέγχου καθώς και η διεύρυνση του καταλόγου των δημοσίων επιχειρήσεων, Τραπεζών και Οργανισμών κοινής ωφελείας, των οποίων οι επικεφαλείς τους ελέγχονται από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

    Επίσης επανέρχονται η ώρα του Πρωθυπουργού στην οποία θα συμμετέχουν πλέον όχι μόνο οι αρχηγοί των κομμάτων αλλά και οι βουλευτές, ενώ καθιερώνεται και "παρουσιολόγιο" των εκπροσώπων του κοινοβουλίου.

    Οπως τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης οι προτεινόμενες αλλαγές έχουν ως στόχο:

    Την ενίσχυση και αξοποίηση του Απόδημου Ελληνισμού και του πολιτικού, κοινοβουλευτικού λόγου, τον ενεργότερο ρόλο της Βουλής σε όλες τις διαδικασίες, την επέκταση και βελτίωση του ελεγκτικού ρόλου της Βουλής, την αναβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και την ενίσχυση του ρόλου του βουλευτή και της Βουλής.

    [09] ΤΡΕΙΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

    Τρεις εκθέσεις φιλοξενεί αυτό το καιρό η Βουλή των Ελλήνων.

    Η πρώτη έκθεση ιστορικών αντικειμένων της Νεότερης Ελλάδας για τα 150 χρόνια Συνταγματικού βίου στην χώρα μας έκλεισε πριν λίγες μέρες δύο χρόνια από τον Μάιο του ΄94 που φιλοξενείται στην αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου.

    Έτος κοινοβουλευτικής μνήμης χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης το γεγονός συμπλήρωσης φέτος 150 χρόνων από τη ψήφιση του Συντάγματος του 1844, που έχει για τη χώρα μας ξεχωριστή σημασία.

    Η συμμετοχή του κοινού ήταν κάτι πάρα πάνω από το αναμενόμενο. Ήδη επισκέφθηκαν την έκθεση στα δύο αυτά χρόνια περισσότεροι από 154.000 μαθητές και 105.000 ιδιώτες.

    Η δεύτερη έκθεση η οποία άνοιξε στις 20 Μαρτίου 1996 είναι αφιερωμένη στα 9.000 χρόνια πολιτισμού της Κύπρου. Στην έκθεση αυτή φιλοξενούνται και κειμήλια του αγώνα της ΕΟΚΑ.

    Για τους επισκέπτες που ίσως κουραστούν περιδιαβαίνοντας τις δύο αυτές σημαντικές εκθέσεις υπάρχει στο ισόγειο του κτιρίου της Βουλής και μια έκθεση διαφορετική.

    Από τις αρχές Μαΐου 30 πολιτικοί γελοιογράφοι της Ελλάδας συμμετέχουν στην έκθεση "γελοιογραφία και πολιτική".

    Στόχος -όπως επισήμανε στα εγκαίνια της ο Πρόεδρος της Βουλής- η ανάδειξη του ρόλου της πολιτικής γελοιογραφίας, όχι μόνο στην ψυχαγωγία αλλά και στην ενημέρωση του πολίτη καθώς επίσης στην κριτική των πολιτικών μας θεσμών και επομένως τη βελτίωση τους.

    [10] ΤΡΙΑΚΟΣΙΑ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ, ΤΑ 300 ΕΔΡΑΝΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Τριακόσια νέα παιδιά θα καταλάβουν για τρεις ημέρες μέσα στον Io}mio, τα 300 έδρανα τη Βουλής.

    Είναι οι "έφηβοι βουλευτές" οι οποίοι θα επιλεγούν από τα 16.000 αγόρια και κορίτσια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Βουλή των Εφήβων".

    Για πρώτη φορά φέτος η Βουλή των Ελλήνων διοργάνωσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με το γενικό τίτλο "Συμμετέχω στα κοινά" και με στόχο την ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων στα κοινοβουλευτικά δρώμενα.

    Οι δεκαέξι χιλιάδες έφηβοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με την κατάθεση των προτάσεων τους για τα προβλήματα του τόπου τους, της Ελλάδας, αλλά και του κόσμου είναι μαθητές της Β΄ Λυκείου -από 1.387 Λύκεια (δημόσια και ιδιωτικά) της χώρας σε σύνολο 1.520 που δόθηκαν από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

    Τα κείμενα των παιδιών έχουν ήδη συγκεντρωθεί από τις αρχές Μαΐου και η αξιολόγηση τους γίνεται σε ειδικό κέντρο που οργανώθηκε στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου. Εκατόν πενήντα καθηγητές και πέντε Σχολικοί Σύμβουλοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και η Επιτροπή του προγράμματος "Βουλή των Εφήβων" με Πρόεδρο το συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη, αξιολογούν τα σφραγισμένα ειδικά τετράδια των μαθητών.

    Ποια είναι τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης; Η δημιουργική φαντασία του συντάκτη- μαθητή, το ενδιαφέρον της πρότασης του, η τεκμηρίωση της και η πρωτοτυπία της σύλληψης.

    Να σημειωθεί ότι από κάθε εκλογική περιφέρεια θα επιλεγούν τόσοι "έφηβοι βουλευτές", όσοι και οι βουλευτές της.

    [11] ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Κέντρο μελετών και στήριξης της πολιτιστικής και κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης του ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα στο Κέντρο Πολιτισμού της νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Εντός των ημερών αναμένεται να οριστούν οι εκπρόσωποι του Κέντρου, η προγραμματική σύμβαση για την ίδρυση του οποίου υπογράφτηκε στις 17 Ιανουαρίου από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης, τα υπουργεία εσωτερικών και εξωτερικών και το "Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης Α.Ε.". Σημειώνεται ότι η σύμβαση αφορά διαχείριση ποσού 170 εκατομμυρίων δραχμών ετησίως και λήγει το έτος 2006.

    Αφορμή για την ίδρυση του Κέντρου έδωσε η κοινή διαπίστωση ότι η ύπαρξη ελληνικών πληθυσμών στον παραευξείνειο χώρο, η ιστορική συγκυρία που προέκυψε μετά τις αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη, οι βαθιές ρίζες του ελληνισμού και η διαχρονική πολιτιστική και κοινωνικοοικονομική του παρουσία στην περιοχή δημιουργούν τις βάσεις για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων δράσεων για την υποστήριξη της ελληνικής διασποράς και παρουσίας στην περιοχή στον πολιτιστικό , οικονομικό και κοινωνικό τομέα.

    Στόχος του Κέντρου θα είναι , όπως φαίνεται και από την ονομασία του, η στήριξη της πολιτιστικής και κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης του ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας.Για την επίτευξη του στόχου έχει συμφωνηθεί η προώθηση και υλοποίηση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύουν στην πολιτιστική, κοινωνική και oijomolij^ ανάπτυξη, την προώθηση σύναψης σχέσεων μεταξύ των ελληνικών αυτοδιοικήσεων και αυτών των ελληνικών κοινοτήτων της Μαύρης Θάλασσας, η ανταλλαγή πληροφοριών για την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας, συνεργασία στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, τη δημιουργία κοινών οργανισμών για την ανάπτυξη των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας και επιστημονική συνεργασία μεταξύ φορέων των παρευξεινίων χωρών και της Ελλάδας.

    Η σύμβαση προβλέπει έρευνες για τη ζωή των ελληνικών κοινοτήτων του παρευξείνειου χώρου και ειδικότερα την υποστήριξη ερευνών με αντικείμενα μελέτης την παρουσία των ελληνικών κοινοτήτων τους δύο τελευταίους αιώνες όπως προκύπτει από τα ιστορικά αρχεία της περιοχής, την υποστήριξη ή καταγραφή των ελληνικών διαλέκτων που ομιλούνται σε διάφορες περιοχές του παρευξείνιου χώρου και την καταγραφή των μνημείων που μαρτυρούν την παρουσία του ελληνισμού. Παράλληλα προβλέπεται η εκπόνηση μελετών και η καταγραφή των ελληνικών σχολείων και βιβλίων του περασμένου αιώνα, του σχολικού τύπου, του ελληνόγλωσσου τύπου, των ελληνικών τραγουδιών της περιοχής, των ελληνικών τοπωνυμιών, της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και της σχέσης των Ελλήνων με τα πολιτικά πράγματα.Στο πλαίσιο της σύμβασης προβλέπεται ακόμη η φωτογράφιση των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων των παρευξεινίων περιοχών ώστε να διοργανωθεί στην Ελλάδα μία έκθεση σε συνεργασία με τα μουσεία της περιοχής.

    Πέρα από αυτά και με στόχο την καλύτερη και πληρέστερη λειτουργία των σχολείων που υπάρχουν στις διάφορες περιοχές της Ευξείνου παρέχεται η δυνατότητα πραγματοποίησης επιμορφωτικών σεμιναρίων για ομογενείς εκπαιδευτικούς, εμπλουτισμού και ίδρυσης βιβλιοθηκών, αποστολής Ελλήνων εκπαιδευτικών καθώς και εποπτικού υλικού, δίσκων, βιβλίων, ταινιών κλπ. Στο πλαίσιο της υποστήριξης των ελληνικών πολιτιστικών φορέων που δρουν στις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης θα προγραμματιστεί ενίσχυση και ίδρυση ταινιοθηκών ελληνικού κινηματογράφου, ενίσχυση της συνεργασίας με τους αντίστοιχους φορείς του εσωτερικού και αποστολή σκηνοθετών, ηθοποιών, δασκάλων μουσικής κλπ που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΖΗΤΗΜΑ "ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ" ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Ο ΑΧΜΕΤ ΦΑΪΚΟΓΛΟΥ

    Θέμα "Τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη" και καταπάτησης των δικαιωμάτων της από την ελληνική πολιτεία έθεσε στον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντανιέλ Ταρσίς, ο μουσουλμάνος πρώην βουλευτής, Αχμέτ Φαϊκογλου, με ψήφισμα διαμαρτυρίας το οποίο του επέδωσε στη διάρκεια ανεπίσημης συνάντησης που είχαν στο περιθώριο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, που πραγματοπείται στη Θεσσαλονίκη.

    Στο ψήφισμα το οποίο εξέδωσε η αυτοαποκαλούμενη "Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας" της Θράκης, διατυπώνεται ο προκλητικός και ανυπόστατος ισχυρισμός για "εσκεμμένη πολιτική διακρίσεων σε όλα τα επίπεδα, με απώτερο στόχο την εξομοίωση της μειονότητας με τον υπόλοιπο πληθυσμό και την αναγκαστική μετανάστευση", καθώς και ότι "αυτή η πολιτική έχει ως στόχο όχι μόνο τα δικαιώματα των "Τούρκων" της Δυτικής Θράκης, που περιέχονται στις συνθήκες των Αθηνών του 1913 και της Λωζάνης του 1923 για τη μειονότητα, αλλά και τα ανθρώπινα και πολιτικά τους δικαιώματα". Ειδικότερα υποστηρίζεται ότι τα μέλη της υφίστανται θρησκευτική καταπίεση, διακρίσεις στην απονομή της Δικαοσύνης και στην εκπαίδευση καθώς και ότι με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο που απαιτεί ποσοστό 3% για εκλογή στην ελληνική Βουλή αποκλείεται η εκπροσώπηση της μειονότητας σε αυτήν.

    Ο κ.Φαϊκογλου συνοδευόταν από τους ψευδομουφτήδες της Κομοτηνής και της Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερίφ και Μεχμέτ Αμιν Αγά και τον πρώην ανεξάρτητο βουλευτή Ισμαήλ Ροδοπλού και συναντήθηκε επίσης στο περιθώριο των εργασιών της Εαρινής Συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης με τον Αυστριακό βουλευτή κ.Βαν ντερ Σβίμερ, και με τον βουλευτή της Ν.Δ., Αριστοτέλη Παυλίδη, ενώ, όπως ανακοίνωσε, θα επεδίωκε συναντήσεις και με άλλα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η αντιπροσωπεία της μειονότητας είχε επίσης συνάντηση με τους Τούρκους βουλευτές που λαμβάνουν μέρος στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου.

    [13] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ-ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

    Επεισόδια σημειώθηκαν στα Τίρανα όταν αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν βίαια να διαλύσουν τη συγκέντρωση που είχαν εξαγγείλει τα κομματα της αντιπολιτευσης που απείχαν απο τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαίου καταγγέλοντας το Δημοκρατικό Κομμα για νοθεία των εκλογών.

    Οι ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, με γκλομπς και γρονθοκοπήματα προσπαθησαν να διαλύσουν τις ομάδες των πολιτών που προσέρχονταν στην πλατεία των Τιράνων για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση.

    Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν ότι δυο ηγετικά στελέχη της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ο Αρμπεν Ιμαμι και ο Μπλέντι Γκότζε και ο Γκράμος Πάσχο γρονθοκοπήθηκαν και οδηγήθηκαν βιαίως σε κλούβα της astumol_ar. Ο χωρος της πλατείας και οι γύρω δρόμοι ειχε κυριολεκτικά ζωστεί από κλούβες της αστυνομίας όπου οδηγουνταν τα άτομα που συλλαμβάνονταν.

    Επεισόδια, περιορισμένης όμως έκτασης, όπως καταγγέλουν στελέχη της αντιπολιτευσης, έγιναν και σε άλλες περιοχές των Τιράνων, στην προσπαθεια των ειδικών δυνάμεων να εμποδίσουν την προσέλευση των πολιτών στη συγκέντρωση.

    Οπως καταγγέλθηκε, προπηλακίσθηκαν και δημοσιογραφοι οι οποίοι καλυπταν τη συγκέντρωση. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι θύμα της βίαιης συμπεριφοράς της αλβανικης αστυνομίας έπεσε και ελληνίδα δημοσιογραφος, από την οποία απέσπασαν και κατέστρεψαν την βιντεοκασέτα όπου καταγράφονταν τα επεισόδια.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, δήλωσε για τα επεισόδια: "Το καθεστώς Μπερίσα με αυτά που διέπραξε δείχνει ότι έχει μετατραπεί σε μια χουντα χωρίς συνταγματάρχες".

    Αξίζει να σημειωθεί οτι, την ώρα που άρχισαν τα επεισόδια ήταν έτοιμος να αναχωρήσει από το ξενοδοχείο όπου διέμενε, στην πλατεία των Τιράνων , ο πρόεδρος της επιτροπής παρατηρητών του ΟΑΣΕ που παρακολουθησαν τις εκλογές της Κυριακής. Εξαιτίας των επεισοδίων η αναχώρηση του έγινε αδύνατη καθώς ο χωρος γύρο από το ξενοδοχείο έχει μετατραπεί σε πεδίο σύγκρουσης αστυνομικών δυναμεων και πολιτών..

    [14] ΣΕ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΠΕΡΙΣΑ ΠΡΟΧΩΡΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Λίγες ώρες μετά τα βίαια επεισόδια που εξελίχθηκαν το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία των Τιράνων, τώρα φαίνεται να επικρατεί ησυχία. Η παρουσία της αστυνομίας είναι αισθητή πάντως σε νευραλγικά σημεία της πόλης και ιδίως στην περιοχή γύρω από το κτίριο όπου στεγάζονται τα Γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για παρόμοιες εκδηλώσεις στις επαρχίες, όμως δεν αποκλείεται να έχουν συμβεί.

    Η αντιπολίτευση πέτυχε με το επιχειρούμενο συλλαλητήριο να ευαισθητοποιήσει ξένους δημοσιογράφους και παρατηρητές για το κλίμα βίας που επικρατεί στην Αλβανία. Στη συνέντευξη τύπου, που οργανώθηκε μετά τα επεισόδια, μίλησαν εν συντομία όλα τα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης (εκ των οποίων άλλοι επέστρεψαν από τα αστυνομικά τμήματα, όπου κρατήθηκαν προσωρινά και άλλοι χτυπήθηκαν από την αστυνομία) που καταδίκασαν και παλι το κλίμα βίας, που έχει εξαπλωθεί εναντίον τους, προειδοποιώντας την Ευρώπη για τον κίνδυνο εγκατάστασης νέας δικτατορίας στην Αλβανία.

    "Πολλοί από μας το 1991 συγκρουστήκαμε στην ίδια πλατεία με την αστυνομία για την πτώση της κομμουνιστικής δικτατορίας, ενώ σήμερα δεχόμαστε επιθέσεις από την αστυνομία ως κομμουνιστές", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκάκιο Αποστόλι, μέλος της ηγεσίας του Σοσιαλιστικου Κόμματος.

    Στη συνέντευξη ζητήθηκε η άμεση επέμβαση της Ευρωπαικής Ενωσης, ενώ ο κ. Τσέκα, από τη Δημοκρατική Συμμαχία, πρότεινε να επαναληφθούν οι εκλογές σε 15 ζώνες με αδιάβλητες διαδικασίες και με αυστηρή εποπτεία ευρωπαίων παρατηρητών. "Εαν τα αποτελέσματα να είναι ίδια με τα επίσημα της 26ης Μαϊου, τότε εμείς θα τα dewto}le" δήλωσε ο κ. Τσέκα.

    Στη συνέντευξη τύπου έλαβε το λόγο και ο κ. PAUL KEΕTCH, ο οποίος μίλησε εκ μέρους των ομάδων παρατηρητών του ΟΑΣΕ από την Αγγλία και τη Νορβηγία και κατήγγειλε τις παρατυπίες που παρατηρήθηκαν την ημέρα των εκλογών, λέγοντας:"Ημουν παρατηρητής στην Κουτσόβα και διαπίστωσα πλήθος παραβάσεων και παρατυπιών".

    Παρόμοιες είναι και οι εντυπώσεις των υπολοίπων, που υπογράφουν κοινή δήλωση με την οποία τονίζουν ότι " είναι κοινό συμπερασμα ότι η θέληση του Αλβανικού λαού δεν εκφράστηκε ελεύθερα στις εκλογές της 26ης Μαϊου ".

    Η αντιπολίτευση δείχνει να μην έχει κατασταλάξει για τα επόμενα βηματα της. Χαρακτηρίζοντας παράνομη την Βουλή που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές, τονίζει ότι δεν θα την αναγνωρίσει.

    Ο Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος κ. Γκινούσι, μίλησε αόριστα ότι " ο λαός θα κάνει τις επιλογές του", ενώ ο κ.Τσέκα του Δημοκρατικού Κόμματος, υπενθύμισε ότι δεν θα συμμετάσχουν στις Δημοτικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν σε τρεις μήνες, χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί οι συνθήκες και το νομικό πλαίσιο για ομαλή διεξαγωγή τους. Οκ.Τσέκα απέκλεισε τη δυνατότητα διαλόγου πολιτικών κομμάτων και κυβέρνησης και τόνισε πως ήρθε η στιγμή της αναμέτρησης του λαού με το καθεστώς.

    Αύριο αναμένεται η επίσημη στάση της ομάδας παρατηρητών του ΟΑΣΕ, ενώ χθες ανακοινώθηκε η στάση των παρατηρητών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

    [15] ΜΕΡΙΚΟΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Σε μερικό ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Σερβίας Μίρκο Μαριάνοβιτς, ο οποίος τόνισε ότι από τη νέα κυβέρνηση αναμένει καλύτερα αποτελέσματα. Στη νέα κυβέρνηση, διευρυμένη κατά ένα υπουργείο, αυτό του Τουρισμού, συμμετέχουν 6 νέοι υπουργοί.

    Από τη συνεδρίαση της Βουλής, που ασχολήθηκε με το θέμα του ανασχηματισμού, απείχαν οι βουλευτές της αντιπολιτευσης, οι οποίοι από το καλοκαίρι δεν συμμετέχουν στις συνελεύσεις του Σερβικού κοινοβουλίου γιατί διαφωνούν με τον τρόπο λειτουργίας του.

    [16] ΤΑ ΣΕΡΒΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με την οποία του ζητουν να μεταβεί ο ίδιος προσωπικά στο Κοσσυφοπέδιο και να παρουσιάσει στους Σερβους και τους Μαυροβούνιους της περιοχής, την πλατφόρμα για την επιλυση του προβλήματος του Κοσοβου, θα απευθύνουν αντιπρόσωποι των σερβικών κομματων της αντιπολίτευσης.

    Την επιστολή θα προσυπογράφουν Σέρβοι και Μαυροβούνιοι, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, ενώ όπως αναφέρει το πληροφοριακό δελτίο VIP του Βελιγραδίου, μέχρι σήμερα η επιστολή έχει υπογραφή από 3000 περίπου άτομα.

    Η σύνταξη της επιστολής, στην οποία ορίζεται και η ημερομηνία μετάβασης του Μιλόσεβιτς, η 22α Ιουνίου, αποφασίστηκε jat\ τη συνάντηση που είχαν στην Πρίστινα αντιπρόσωποι των σερβικών κομμάτων της αντιπολίτευσης στο Κοσσυφοπέδιο. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία των πρώην ηγετών της ¨Κίνησης Αντίστασης στο Κοσσυφοπέδιο¨, Ντουσαν Ρίστιτς, Κοστα Μπουλάτοβιτς και Μομτσιλο Τραϊκοβιτς.

    Στη συνάντηση, επικράτησε η άποψη ότι θα πρέπει να δοθεί στον Μιλόσεβιτς ¨ακόμη μια ευκαιρία¨ ειδάλλως ¨οι Σερβοι και οι Μαυροβούνιοι στο Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να οργανωθούν για να υπερασπίσουν τη σερβική επαρχία σαν αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας¨.

    Σύμφωνα με το VIP, στο σερβικό και μαυροβουνιώτικο πληθυσμό υπάρχει αβεβαιότητα για τις προθέσεις του Μιλόσεβιτς καθώς οι Σερβοι ηγέτες στο Κοσσυφοπέδιο διαδίδουν ότι προτίθεται να κάνει μεγάλες παραχωρήσεις στους Αλβανους. Ενα από τα επιχειρήματά τους είναι ότι το Βελιγράδι είναι έτοιμο να δεχθεί πίσω 120 χιλιάδες άτομα, κυρίως Αλβανούς από το Κοσοβο, στους οποίους η Γερμανία αρνήθηκε να παραχωρήσει άσυλο.

    Στο μεταξύ η πρόσφατη συναντηση που είχε η Μίρα Μάρκοβιτς, ηγετικό στέλεχος της JUL με τους ηγέτες της ¨Κίνησης Αντίστασης¨, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της τοπικής επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κομματος Σερβίας (SPS) επειδή, σύμφωνα με το VIP η κ.Μάρκοβιτς ρώτησε ¨γιατί αντιτίθενται στο να γίνει το Κοσσυφοπέδιο Δημοκρατία¨. Η επιτροπή του SPS απέστειλε επιστολή στον Μιλόσεβιτς με την οποία ζητεί να δεχθεί αντιπροσωπεία του προκειμένου να συζητήσουν το θεμα που δημιουργήθηκε καθώς όπως υπογραμμίζουν ¨μεμονωμένα άτομα της αποκαλούμενης Κινησης Αντίστασης¨ διαδίδουν φήμες ότι το Κοσσυφοπέδιο θα λάβει το στάτους μιας αλβανικής Δημοκρατίας με αποτέλεσμα να προκαλείται σύγχιση στο λαό όσον αφορά τις πιθανές λύσεις του Κοσσυφοπεδίου¨.

    Την ένταση επέτειναν οι δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κοσσυφοπεδίου, Αντεμ Ντεμάτσι, εκ των ηγετικών φυσιογνωμιών των Αλβανών της περιοχης, στην εβδομαδιαία εφημερίδα ¨Λιμπεραλ¨της Ποντγκόριτσα . Ο Ντεμάτσι τόνισε ότι ο αλβανικός πληθυσμός δεν μπορεί να αποδεχθεί λύση με οποιοδήποτε είδος αυτονομίας διοτι αυτό στην πραγματικότητα, όπως υποστηριξε, ¨θα σήμαινε την τυπική νομιμοποίηση του αποικιοκρατικου στάτους του Κοσσυφοπεδίου¨. ¨Θα είναι μια κομψή εκδοχή της υπαρχουσας κατάστασης¨, πρόσθεσε ο Ντεμάτσι και καταλήγοντας κατήγγειλε το σερβικό καθεστώς για τρομοκρατία έναντι των Αλβανών, η οποία, ισχυρίστηκε, ¨έχει φθάσει σε ανυπόφορο επίπεδο¨.

    Ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο BBC υπογραμμισε ότι οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να παραιτηθούν από το αίτημά τους για πλήρη ανεξαρτησία, καθόσον δεν τυγχάνει υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας. Κατά τον Ντεμάτσι το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να γίνει εταίρος της Σερβίας και του Μαυροβουνίου ώστε να δημιουργηθεί ένα είδος συνομοσπονδίας.

    Οι θέσεις του Ντεμάτσι, περί δημιουργίας συνομοσπονδίας, στην οποία μπορούν να ενταχθούν η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, το Κοσσυφοπέδιο, η Σερβία και το Μαυροβούνιο, προκάλεσαν, γράφει η γιουγκοσλαβική εφημερίδα ¨Πολίτικα¨, την έντονη αντίδραση του Ρουγκόβα, ο οποίος τάσσεται υπερ της δημιουργίας ανεξάρτητου αλβανικου κρατους στο Κόσοβο.

    [17] ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ Μ.ΓΙΛΜΑΖ ΚΑΙ Α. ΤΟΥΡΚΕΣ

    Η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε χτες βράδυ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ με τον ηγέτη του κόμματος Εθνικής Δράσης Αλπασλάν Τουρκές . Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ο κ Τουρκές τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Τούρκος πρωθυπουργός επιθυμούν να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση που επικρατεί στη χώρα. "Ο πρωθυπουργός ήταν πολύ θετικός και ο ίδιος δεν επιθυμεί πολιτική ένταση " υπογράμμισε ο κ Τουρκές .

    Ο εθνικιστής ηγέτης, που αν και το κόμμα του δεν εκπροσωπείται στο τουρκικό κοινοβούλιο θεωρείται σημαντικός παράγων στην πολιτική ζωή της χώρας, είχε συναντηθεί προχτές με την Τανσού Τσιλλέρ. Όπως εκτιμάται ο κ Τουρκές επωμίστηκε πάλι το ρόλο του μεσολαβητή που συνήθως αναλαμβάνει σε περιόδους κρίσεων. Γιλμάζ και Τουρκές συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν μετά τις τοπικές εκλογές που θα γίνουν στις 2 Ιουνίου.

    [18] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Προβληματισμός επικρατεί στη βουλγαρική πρωτεύουσα για την τύχη της διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 8 και 9 Ιουνίου στη Σόφια.

    Η Τουρκία και η Αλβανία επιμένουν στις αρχικές θέσεις τους να μην πάρουν μέρος στη διάσκεψη αυτή,προβάλλοντας διαφορετικούς λόγους η κάθε μια, στην ουσία όμως, έχοντας κοινό σκοπό, όπως τονίζει ο βουλγαρικός Τύπος, να "τορπιλλίσουν" την προσπάθεια που γίνεται "για συνεννόηση μεταξύ των βαλκανικών χωρών".

    Η εφημερίδα 'Στάνταρντ" αναφέρει ότι κάτω απο την πίεση των εξελίξεων που προκαλούν οι αντιδράσεις των χωρών αυτών, η ηγεσία του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών προσανατολίζεται πλέον "σε μια διευρυμένη συνάντηση τύπου "Ιωάννινα" με τη συμμετοχή της Ο.Δ.της Γιουγκοσλαβίας και της ΠΓΔΜ." "Πέντε είναι οι χώρες,τονίζεται χαρακτηριστικά, που θα λάβουν μέρος στη διαβαλκανική συνάντηση,αν και στα Βαλκάνια τίποτε δεν είναι σίγουρο.θα συμμετάσχουν χώρες,οι οποίες έχουν κοινά συμφέροντα στις τηλεπικοινωνίες, στον ενεργειακό τομέα, στους μεταφορικούς διαδρόμους με κατεύθυνση Βορρά - Νότου, συμφέροντα τα οποία στηρίζονται και απο την ιδέα του "Ορθόδοξου ’ξονα".

    Η συνάντηση ,όπως τονίζεται, θα περιοριστεί,κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες, στη συζήτηση θεμάτων που έχουν στενά περιφερειακό χαρακτήρα.Είναι αμφίβολο, σημειώνουν οι βουλγαρικές εφημερίδες, αν υπάρξει κάποια απόφαση ή κάποια συμφωνία, πάνω στη βάση της διαβαλκανικής συνεργασίας, που ήταν και το ζητούμενο της συνάντησης.

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρει δηλώσεις της βουλευτού του Βουλγαρικού σοσιαλιστικού Κόμματος Ελένα Ποπντόροβα, σύμφωνα με τις οποίες "αν κάποια χώρα απουσιάσει απο τη συνάντηση αυτή, τότε είναι δικό της πρόβλημα και όχι των άλλων που θα συμμετάσχουν.Η ιδέα διεξαγωγής της συνάντησης είχε λάβει την υποστήριξη όλων των βαλκανικών κρατών και της ίδιας της Τουρκίας."

    [19] ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝ ΕΝΔΕΚΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

    Απεργία πείνας πραγματοποιουν από χθες 11 μέλη του των Ανεξάρτητων Συνδικάτων των Σκοπίων και ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών.

    Οι απεργοί που έχουν κατασκηνώσει μπροστά στο μέγαρο όπου στεγάζονται τα περισσότερα υπουργεία, διαμαρτύρονται για την οικονομική εξαθλίωση που υφίστανται οι εργαζομενοι και για τη μείωση του πραγματικού εισοδήματός τους και ζητούν την αύξηση του κατώτατου μισθού σε 10.000 δενάρια καθώς και την αυξηση του βοηθήματος της κοινωνικής πρόνοιας στις ασθενέστερα οικονομικά οικογένειες.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ¨Ντνέβνικ¨των Σκοπίων, αναμένεται τις επομενες ημέρες να προστεθουν στους απεργούς, και οικογένειες οι οποίες θα κατασκηνώσουν στον αυλειο χωρο του μεγάρου, διαμαρτυρόμενες για την αύξηση των βασικών αγαθών και του ηλεκτρικου ρεύματος το οποιο αδυνατούν να πληρώσουν με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η παροχή.

    [20] Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Α.ΓΚΕΝΤΣ

    Με τον Κωστή Στεφανόπουλο συναντήθηκε το πρωί ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Αρπαντ Γκέντς με τον οποίο συζήτησε τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών αλλά και το αίτημα της Βουδαπέστης για ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση.

    Ο κ.Στεφανόπουλος δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι άριστες αλλά με πολλά περιθώρια διεύρυνσης της συνεργασίας τους. Αναφορικά με την ένταξη της Ουγγαρίας στην Ευρωπαική Ένωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα πιστεύει πως η Ουγγαρία και άλλες χώρες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαικής Ένωσης.

    Ο κ.Γκέντς έκανε λόγο για ταυτότητα συμφερόντων Ελλάδας - Ουγγαρίας και τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση της Κύπρου και της Μάλτας. Ευελπιστούμε είπε, ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη μας στην Ε.Ε. θα αρχίσουν τις ίδιες ημερομηνίες με αυτές που έχουν αποφασιστεί για τα δύο νησιά, δηλαδή έξι μήνες μετά τη διακυβερνητική. Τόνισε ακόμη ότι η διεύρυνση της με χώρες όπως η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι προς το συμφέρον όχι μόνο των μικρών αλλά και των μεγάλων χωρών της κοινότητας.

    Ο κ.Στεφανόπουλος ενημέρωσε τον Ούγγρο Πρόεδρο για τα εθνικά μας θέματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο κ.Γκέντς προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογο του να επισκεφθεί επίσημα τη Βουδαπέστη.

    [21] ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

    Μεγάλο ενδιαφέρον για την εκμάθηση της ελληνική γλώσσας παρατηρείται στην Ουκρανία γεγονός που αποδεικνύεται τόσο από την καθιέρωση εδώ και τέσσερα χρόνια της διδασκαλίας της στο Imstito}to Ανθρωπιστικών Σπουδών της Μαριούπολης όσο και από τον αριθμό των φοιτητών που μετέχουν στα προγράμματα επιμόρφωσης που υλοποιούνται στην Ελλάδα και τους παρέχουν την δυνατότητα υπογραφής συμβολαίων ώστε να διδάξουν τη γλώσσα μας στις ελληνικές κοινότητες της χώρας τους.

    Το πρόγραμμα "Ιάσων" της συγκλήτου του ΑΠΘ, του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί η προκαταρκτική φάση, ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό το ουκρανικό ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα. Το πρόγραμμα, την πλήρη πρόταση του οποίου παρουσίασε στη Μαριούπολη της Ουκρανίας η καθηγήτρια του ΑΠΘ ’ρτεμη Ξανθοπούλου Κυριακού, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου με θέμα"Ελλάδα-Ουκρανία: Εμπειρία φιλικών σχέσεων και προοπτικές συνεργασίας", στοχεύει στην ίδρυση ή ενίσχυση μιας δεκάδας μικροτμημάτων ελληνικών σπουδών στα πανεπιστήμια του Ευξείνου Πόντου. Τα μικροτμήματα ελληνικών σπουδών που πρόκειται να ιδρυθούν ή να ενισχυθούν είναι των πανεπιστημίων: Μαριούπολης, Κιέβου, Συμφερούπολης, Οδησσού της Ουκρανίας, Πετρούπολης, Κρασνοντάρ και Πιετιγκόρσκ της Ρωσίας, Τιφλίδας της Γεωργίας, Ιασίου της Ρουμανίας και Ερεβάν της Αρμενίας. Σημειώνεται ότι η σύγκλητος του ΑΠΘ θα προβεί εντός των ημερών στην τελική διαμόρφωση του προγράμματος που έχει προϋπολογισμό 300 εκατομμυρίων δραχμών για τρία χρόνια.

    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου εκδηλώθηκε το αμέριστο ενδιαφέρον των ξένων συνέδρων και σημειώθηκε η επιθυμία των εκπροσώπων των λοιπών ελληνικών πανεπιστημίων για συνεργασία στο πλαίσιο του "Ιάσονα". Παράλληλα φανερώθηκε και η άμεση ανταπόκριση του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας, που σύντομα θα αρχίσει να λειτουργεί στο Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, για την οικονομική στήριξη του "Ιάσονα".

    Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και μέλος της Ακαδημίας κ Ι.Φ. Κούρος, ο υπουργός παιδείας της Ουκρανίας Β. Αντρουτσένσκο εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πανεπιστημίων και από την ελληνική πλευρά ο τέως υφυπουργός εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης. Ο κ Νιώτης είχε την ευκαιρία να δεχτεί εκπροσώπους των ομογενειακών κοινοτήτων και ενώσεων της Ουκρανίας, Ρωσίας και Γεωργίας με τους οποίους συζήτησε τα προβλήματα τους.

    Στο πλαίσιο του συνεδρίου αποφασίστηκε η παρουσίαση των συμπερασμάτων του στη Θεσσαλονίκη, σε συνέντευξη τύπου που θα δοθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου από πρυτάνεις ουκρανικών πανεπιστημίων και από εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας, καθώς και η έκδοση των πρακτικών το συντομότερο δυνατό σε τρεις γλώσσες.

    [22] ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

    Στο ρουμανικό λαογραφικό μουσείο του Βουκουρεστίου απονεμήθηκε το βραβείο του ευρωπαϊκού μουσείου της χρονιάς στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παράλληλα τιμήθηκε με το βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης το αυστριακό μουσείο εφαρμοσμένων τεχνών της Βιέννης και με το βραβείο Micheletti η γερμανική έκθεση ασφάλειας εργασίας tou Ντόρμουντ της Γερμανίας, ενώ εύφημος μνεία απονεμήθηκε στο Τούρκο επιχειρηματία Ραχμί Κότς για την προσωπική του συμβολή στην ίδρυση του βιομηχανικού μουσείου Κωνσταντινούπολης. Ιδιαίτεροι έπαινοι δόθηκαν σε μουσεία της Τσεχίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας,της Λετονίας της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 28 May 1996 - 15:00:42