Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (26/05/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 26 Μαίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

  • [02] "Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ" ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ Ο Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ

  • [03] ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: "Απαράδεκτες οι τριβές σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ."

  • [04] ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΑ ΝΕΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ Μ.Π.Ε.


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [05] ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΑΠ' ΤΟ ΠΡΩΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [06] KANONIKA ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [07] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ.

  • [08] ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΤΟΝΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

  • [09] ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ" ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

  • [10] ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΓΙΛΜΑΖ.


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΩΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

    Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται πιο εύκολα τα σημαντικά προβλήματα του Τρίτου Κόσμου, σε σχέση με τους άλλους λαούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι πιο έτοιμοι να αναπτύξουν κοινή δράση για την επίλυσή τους.

    Αυτό προκύπτει από σφυγμομέτρηση, που έγινε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι Ευρωπαίοι τις αναπτυσσόμενες χώρες, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Δελτίο Europolitique. Η σφυγμομέτρηση έθετε ερωτήματα σε πολίτες κάθε κράτους μέλους για δέκα σημαντικά προβλήματα και οι μέσοι κοινοτικοί όροι σχολιάζονται από τον Επίτροπο Pineiro.

    Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση Pineiro, σε ό,τι αφορά την αντίληψη των σημαντικών προβλημάτων, η Ελλάδα υπερβαίνει σε οκτώ περιπτώσεις τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σε ό,τι αφορά την ανάγκη κοινού προβληματισμού και κοινής δράσης, επί συνόλου δέκα περιπτώσεων, η Ελλάδα υπερβαίνει και στις δέκα τον μέσο όρο της Ε.Ε. πράγμα το οποίο είναι ασφαλώς αξιοσημείωτο, αφού κανένα άλλο κράτος-μέλος δεν εκφράζει μια τόσο ισχυρή πεποίθηση.

    Σε σχέση με τη βούληση παροχής συνδρομής προς τις χώρες του Τρίτου Κόσμου (στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό θετικών απαντήσεων, 97%) και της μορφής που πρέπει να λαμβάνει η βοήθεια, οι Έλληνες ξεπερνούν και πάλι σαφώς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τούτο ισχύει ιδίως για tg βοήθεια έκτακτης ανάγκης και για την ανάπτυξη μακροπρόθεσμης συνεργασίας, ενώ σε ό,τι αφορά τις σχετικές προϋποθέσεις, η ελληνική κοινή γνώμη υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο μόνο στο θέμα του προορισμού της βοήθειας, καθώς και το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

    Η έκθεση Pineiro εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι αποτελεί μία χερσόνησο απομακρυσμένη από τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης, με την οποία δεν διαθέτει καμία μεθόριο, ο πολιτισμός της εκτείνεται σε χιλιετίες, είναι το λίκνο της δημοκρατίας, αλλά η δημοκρατία αποκαταστάθηκε στη χώρα μόλις το 1974.

    Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει δύσκολες σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και για τους λόγους αυτούς δεν προξενεί κατάπληξη το γεγονός ότι οι Έλληνες προσδοκούν έντονα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμβάλει στην ικανοποιητική ρύθμιση μιας σειράς ποικίλων ζητημάτων, όπως είναι η εθνική άμυνα, η προστασία της φύσης, η ενίσχυση των δεσμών με την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη και η βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Τέλος, η έκθεση Pineiro παρατηρεί ότι, όπως όλες οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, η Ελλάδα συνειδητοποιεί σε μεγάλο βαθμό τη σπουδαιότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας και της βοήθειας έκτακτης ανάγκης. Διαπιστώνει δε ότι οι Έλληνες - όπως και οι περισσότερες άλλες χώρες του Νότου - δεν απαιτούν την εκπλήρωση μεγάλου βαθμού προϋποθέσεων για τη χορήγηση της παραπάνω βοήθειας, ενώ η στάση αυτή οφείλεται ίσως στις δυσκολίες του πρόσφατου παρελθόντος, στο στρατιωτικό καθεστώς το οποίο γνώρισε παλαιότερα η χώρα, καθώς και στη ύπαρξη αρκετά φτωχών από οικονομική άποψη περιφερειών.

    [02] "Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ" ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΕΙ Ο Γ.ΣΟΥΦΛΙΑΣ

    Tην άποψη ότι η Νέα Δημοκρατία ανήκει μόνο στο λαό της και σε κανέναν άλλο εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος πρώην υπουργός Γ.Σουφλιάς, τόσο σε ομιλία του σε κομματική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας όσο και σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Μακεδονία".

    "Η Νέα Δημοκρατία δεν ανήκει στον κ.Εβερτ ούτε στον κ. Μητσοτάκη, ούτε σε κανέναν άλλο ,παρά μόνο στους οπαδούς της και στον ελληνικό λαό" είπε ο κ.Σουφλιάς, παίρνοντας έτσι θέση για όσα δραματικά συνέβησαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

    Oμως, ο κ.Σουφλιάς δεν φάινεται να συμμερίζεται το φόβο που διακατέχει ορισμένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ενδεχόμενη διάσπαση του κόμματος.

    Η Νέα Δημοκρατία,είπε, θα προχωρήσει ενωμένη γιατι την έχει ανάγκη ο τόπος,που παραμένει σήμερα ακυβέρνητος."

    Αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται ο κ.Σουφλιάς προέβλεψε, ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές ή το φθινόπωρο ή το αργότερο την επόμενη άνοιξη "όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ".

    Υπογράμμισε πώς υπάρχουν μεγάλα προβλήματα και στα d}o κόμματα,αλλά πρόσθεσε πώς μεγαλύτερα και πιό ουσιαστικά είναι αυτά που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ.Εκανε επίσης αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θ,Πάγκαλου και παρετήρησε πώς "ο υπουργός Εξωτερικών θα πρέπει να λέει λιγότερα και να πράττει περισσότερα,αλλά και να αποφεύγει τις δηλώσεις για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και για την ηγεσία τους".

    [03] ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: "Απαράδεκτες οι τριβές σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ."

    Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης άσκησε έντονη κριτική και στα δύο κόμματα, τα οποία κατηγόρησε για παραμέληση των καθηκόντων τους απέναντι στους πολίτες.

    "Εχει ξεκινήσει, και αυτό είναι φανερό για τον καθένα, μια διαδικασία κατάρρευσης, αποσύνθεσης, τέτοιων τριβών μεταξύ τους, που πραγματικά πια βλάπτει την ίδια τη δημοκρατία. Γιατί σε αυτές τις δύσκολες ώρες, που περνάει ο τόπος, ο λαός προσδοκά συγκεκριμένες λύσεις από την κυβέρνηση σε σκληρά προβλήματα, όπως η λιτότητα και τα εθνικά ζητήματα και αντί λύσεων βλέπει αυτήν την καθημερινή παραγωγή διαιρέσεων εσωκομματικών, που τελικά δείχνει ότι η κυβερνητική παράταξη αναλίσκεται στο να τσακώνονται μεταξύ τους, αντί να παρακολουθούν τα προβλήματα ενός λαού, ο οποίος σήμερα υποφέρει. Αρα είναι απαράδεκτο αυτή τη στιγμή να υπάρχουν αυτές οι νοοτροπίες, είτε μέσα στην κυβέρνηση, είτε μέσα στην αξιωματική αντιπολίτευση, που επίσης καθημερινά διχάζεται και διχοτομείται, αντί να ελέγχει την κυβέρνηση, όπως είναι ο ρόλος της", τόνισε ο κ.Σαμαράς.

    [04] ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΑ ΝΕΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ Μ.Π.Ε.

    Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, θα εγκαινιάσει την Τετάρτη 29 Μαΐου, στη 1 το μεσημέρι, τις νέες εγκαταστασεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Θεσσαλονίκη (Αγίας Σοφίας 39 ). Στην τελετή των εγκαινίων, την κυβερνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Τύπου & ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας, ενω θα παραβρεθούν υπουργοί, βουλευτές και στελέχη απο όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων της Μακεδονίας και της Θράκης.

    Για να μετάσχουν στα εγκαίνια των νέων γραφείων του Μ.Π.Ε., έρχονται στη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Κώστας Παππάς και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Ενωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων Στέφαν Βέλεφ.

    Στις νέες εγκαταστάσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, θα αρχίσει σύντομα να λειτουργεί η Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων, που δημιουργείται με τη συνεργασία όλων των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων των βαλκανικών κρατών, ενω έχει υποβληθεί στην Ευρωπαΐκή Ενωση για έγκριση και χρηματοδότηση ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που εκπόνησε το Μ.Π.Ε. για τη δορυφορική διασύνδεση όλων των πρακτορείων ειδήσεων της βαλκανικής με την Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων, γεγονός που θα καταστήσει τη Θεσσαλονίκη pqyte}ousa της πληροφόρησης για όλο το χώρο των βαλκανίων.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [05] ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΑΠ' ΤΟ ΠΡΩΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή από κάθε άλλη και με το σύστημα της απλής αναλογικής για πρώτη φορά, διεξάγονται από τις 6,30 το πρωί στην Κύπρο οι βουλευτικές εκλογές. Τις 56 έδρες διεκδικούν 413 υποψήφιοι από οκτώ κόμματα και οργανώσεις, ενώ οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται στους 410.000.

    Μέχρι τις 10 το πρωί - σύμφωνα με δήλωση του γενικού Εφόρου Εκλογών, Γιώργου Χαραλαμπίδη - είχε ψηφίσει το 20% των ψηφοφόρων. Οι κάλπες πρόκειται να κλείσουν στις 6 το απόγευμα, ενώ τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 9 το βράδυ.

    Να σημειωθεί ότι εκλογές διεξάγονται σήμερα και για την ανάδειξη των αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων των Μαρωνιτών και Αρμενίων.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, εξέφρασε την ευχή κάποτε οι Κύπριοι να ξαναψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα της Κερύνειας, της Αμμοχώστου και της Μόρφου, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το μήνυμα που πρόκειται να λάβει ο ίδιος στις εκλογές, δήλωσε ότι "τα μηνύματα θα τα πάρουν εκείνοι που είναι υποψήφιοι", αφού, όπως είπε, "η κυβέρνηση δεν είναι υποψήφια".

    Την πεποίθησή του ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός "θα είναι ο μεγάλος νικητής αυτών των βουλευτικών εκλογών και θα είναι πρώτος με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο κόμμα" εξέφρασε ο πρόεδρός του, Γιαννάκης Μάτσης. Πρόσθεσε ακόμα ότι "ο λαός εκτιμά ήδη σωστά τις διαστάσεις και τους δρόμους που άνοιξε ο ΔΗΣΥ για την ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την επανένωση της Κύπρου, για την απαλλαγή μας από την τουρκική εισβολή".

    Την αισιοδοξία του ότι το κόμμα του θα ξεπεράσει το 20% των εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι η συγκυβέρνηση θα ελέγχει τις έδρες στη Βουλή.

    "Σήμερα είναι η μέρα του λαού", δήλωσε εξερχόμενος από το εκλογικό τμήμα, όπου ψήφισε, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι "είμαι σίγουρος ότι ο κυρίαρχος λαός θα μας δώσει τη χαρά και την ικανοποίηση ψηλών ποσοστών πέραν του 31%".

    Για πρώτη φορά συμμετέχει στις εκλογές το Κίνημα των Ελευθέρων Δημοκρατών (ΚΕΔ), με πρόεδρο τον Γιώργο Βασιλείου - πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας - ο οποίος δήλωσε ότι "θέλουμε μια δυναμική παρουσία στη Βουλή γιατί πράγματι τα προβλήματα στο εθνικό μας θέμα, στην οικονομία και στη λειτουργία του συστήματος είναι τέτοια, που μόνο με ανανέωση του σώματος μπορούν να υπάρξουν σωστά αποτελέσματα".

    [06] KANONIKA ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Για τρίτη φορά ,απο το 1990, οι Αλβανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τη νέα κυβέρνηση.Οι κάλπες άνοιξαν στις 8.25΄ και θα κλείσουν στις 9 το βράδυ.Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά στις 10 το βράδυ ,ώρα Ελλάδος.

    Το πρωί σημειώθηκαν μικροπροβλήματα και μικροκαθυστερήσεις στην έναρξη της ψηφοφορίας,σε ορισμένα εκλογικά τμήματα,αλλά γρήγορα ξεπεράστηκαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι επικρατεί απόλυτη ηρεμία απο το πρωί σ΄όλη την επικράτεια.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πολιτικών αναλυτών η συμμετοχή αναμένεται να είναι αρκετά μεγάλη και να φθάσει το 80% περίπου των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συμμετοχή των Αλβανών που βρίσκονται στην Ελλάδα και μεταβαίνουν στην πατρίδα τους για να ψηφίσουν.Απο τους μεθοριακούς σταθμούς της Κακαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής έγινε γνωστό,ότι περίπου 25-30.000 Αλβανοί πέρασαν τα σύνορα, με προορισμό την ιδιαίτερη πατρίδα τους, για να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

    Την ψήφο των Αλβανών διεκδικούν συνολικά 24 κόμματα,με 1188 υποψήφιους.Με βάση το εκλογικό σύστημα οι 115 έδρες της Βουλής θα κατανεμηθούν με το πλειοψηφικό σύτημα και οι υπόλοιπες 25 με την αναλογική.

    Στην Αλβανία βρίσκονται περίπου 400 παρατηρητές απο διεθνείς οργανισμούς και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία και θα αποτρέψουν κάθε προσπάθεια εκλογικής νοθείας.

    [07] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ.

    Για συντονισμένη και εκτεταμένη προσπάθεια νοθείας και σειρά παρατυπιών καταγγέλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης το κυβερνόν κόμμα. "Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια ανεπιθύμητη σύγκρουση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Καστριότ Ισλάμι.

    Η ανησυχία αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τα συμβαίνοντα σήμερα στα εκλογικά κέντρα. Στα εκλογικά επιτελεία του Σοσιαλιστικού και του Σοσιαλιστικοδημοκρατικού κόμματος φτάνουν πληροφορίες για παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής των εκλογών.

    Στις εκλογικές περιφέρειες 73,74 του νομού Λιούσνια δεν τηρήθηκε ο εκλογικός νόμος κατά το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων και τον έλεγχο των ψηφοδελτιών. Στις ζώνες 25, 26 του νομού Μπουλκίζε ο Πρόεδρος της επιτροπής εκλογών δεν επέτρεψε την προσέλευση των παρατηρητών.

    Ενδεικτικά ήταν τα λόγια του Προέδρου του Σοσιαλιδημοκρατικού κόμματος, Γκινούσι, όταν τον ρωτήσαμε για την πορεία των εκλογών. " Για ποιες εκλογές μιλάτε παρακαλώ;" απάντησε. Ο εκπρόσωπος τύπου του ίδιου κόμματος απέκλεισε τη νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος παρά τις όποιες προσπάθειες νοθείας. " Το εκλογικό τοπίο είναι κατά πολύ διαφορετικό από ότι παρουσιάζεται από τα κρατικά Μ.Μ.Ε" είπε στη συνέχεια ο κ. Νεστώρι.

    Οι εφημερίδες των δύο μεγάλων κομμάτων αλλολοκατηγορούνται σήμερα για μη τήρηση νόμου περί εκλογών από το αντίπαλο κόμμα. Η " Dita information",αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της στα 200 εκατομμύρια δραχμές, που σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, δόθηκαν στην αλβανική κυβέρνηση από την ελληνική, για κάλυψη επείγουσων αναγκών αγοράς σιταριού και κατέληξαν στα ταμεία του Δημοκρατικού κόμματος, που τα χρησιμοποίησε για την προεκλογική του εκστρατεία.

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται και στη σιωπηρή υποστήριξη που το Δημοκρατικό κόμμα παρέχει στους υποψηφίους της ΕΑΔ στο Νότο, θέλοντας έτσι να παρακάμψει τους σοσιαλιστές και να προετοιμάσει το έδαφος για ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με την ΕΑΔ, που σε μια τέτοια περίπτωση θα αναλάμβανε το ρόλο του ρυθμιστή της πολιτικής σκακιέρας στην Αλβανία.

    Τα πρώτα ενδεικτικά αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν αργά απόψε.

    [08] ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΤΟΝΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

    Την ανάγκη συμμετοχής του ελληνικού πληθυσμού της Βορείου Ηπείρου στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα στη γειτονική Αλβανία και της υπερψήφισης μειονοτικών υποψηφίων τόνισε σε πρωινές δηλώσεις του πριν αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς.

    Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε επίσης πως "δυστυχώς δεν υπήρχε μια ξεκάθαρη γραμμή για να ψηφίσουνε εκείνους, οι οποίοι εκπροσωπούν τα ελληνικά συμφέροντα", ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπερίσα ότι "δεν παρακολουθεί σωστά τα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών και, ενώ υπόσχεται δεξιά και αριστερά με μεγάλη ευκολία, δεν έχει κάνει τίποτα", τόσο στο θέμα της εκπαίδευσης, όσο και στο ζήτημα των θρησκευτικών δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

    "Εύχομαι, λοιπόν, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, να υπάρχει η δυνατότητα μιας συνεχούς και σταθερής πίεσης της ελληνικής κυβέρνησης, πάνω στην αλβανική, προκειμένου να ανοιχτούν αυτές οι δύο πόρτες ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δικαιούνται να έχουν οι Ελληνες Βορειοηπειρώτες", κατέληξε ο Πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ.

    Κληθείς να σχολιάσει την κυβερνητική κρίση που διέρχεται η Τουρκία ο κ.Σαμαράς έκανε λόγο για βαθιά κρίση και προέβλεψε ότι σε περίπτωση που τελικά οι Ριζοσπάστες Ισλαμιστές του Ερμπακάν συμμετάσχουν στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα προκληθούν μεγάλες και συνεχείς αναταράξεις στην Τουρκία. Εξέφρασε, όμως, παράλληλα την άποψη ότι "χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εμείς ευχόμαστε να υπάρξουν τέτοιες αναταράξεις, το γεγονός ότι η Δύση θα αντιληφθεί ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μεγάλες πολιτικές αναστατώσεις στην Τουρκία, αυτό θα ανεβάσει τις ελληνικές μετοχές στο διεθνές πολιτικό χρηματιστήριο".

    [09] ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ "ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ" ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Λίγες ημέρες πριν από τηυ δεύτερη συνάντηση των Upouqc~m Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας στο Βερολίνο, οι Αμερικανοί αλλά και ο Γενικός Γραμματεας του ΝΑΤΟ Σαλανά εμφανίζονται πρόθυμοι να αναλάβουν μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, αποφεύγοντας όμως να καταδικάσουν την εξωτερική πολιτική στο Αιγαίο.

    Το πρωϊ έφτασε στην Αθήνα ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ για να πάρει μέρος στο Διεθνές Συνέδριο με θέμα "Εξωτερική και Μ.Μ.Ε" που διοργανώνει το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής με χορηγούς το MEGA, την εφημερίδα Καθημερινή και την Ολυμπιακή.

    Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ρωτήθηκε για τις τουρκικές διεκδικήσεις περί δήθεν " γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο και απάντησε ότι δεν επιθυμεί να αναφερθεί στο θέμα αυτό.

    Ο κ. Χικμέτ Τσετίν, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας που έφτασε νωρίς το πρωϊ στην Αθήνα, τάχθηκε υπέρ ενός άνευ όρων διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.

    Τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο κατήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος μιλώντας στο Ηράκλειο στις εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης.

    Ο κ. Στεφανόπουλος άφησε αιχμές για την επαμφοτερίζουσα στάση Αμερικανών και Ευρωπαίων και επεσήμανε ότι η Αγκυρα αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες επιθυμεί να ανατρέψει το καθεστώς στο Αιγαίο.

    Ενδεικτική των προθέσεων της Αγκυρας είναι η δήλωση του Υπουργού Εμρέ Γκιονενσαϊ που μίλησε και πάλι για βραχονησίδες στο Αιγαίο, το καθεστώς των οποίων δεν καθορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης.

    [10] ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΓΙΛΜΑΖ.

    Δεν πτοείται ο Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ από τις δηλώσεις Τσιλλέρ, που ανακοίνωσε ότι αίρει την εμπιστοσύνη της από την κυβέρνηση συνασπισμού.

    " Θα συνεχίσουμε να είμαστε κυβέρνηση... μέχρι να γίνει ορατή μια νέα κυβερνητική φόρμουλα" δήλωσε ο Γιλμάζ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

    Η επισήμανση αυτή είναι η πρώτη δημόσια δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού μετά την απόφαση της Τσιλλέρ να άρει την εμπιστοσύνη της προς τον κυβερνητικό συνασπισμό της κεντροδεξιάς.

    Ο Γιλμάζ πρόκειται να προεδρεύσει σήμερα συνόδου του υπουργικού συμβουλίου στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους. Στη σύνοδο αυτή αναμένεται να μετάσχουν και οι προερχόμενοι από το κόμμα του Ορθού Δρόμου υπουργοί.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Sunday, 26 May 1996 - 11:45:16