Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 27 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (24/05/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 24 Μαϊου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (του Βλάση Βλασίδη)

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (της Βασιλικής Βεγίρη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: "Η λειτουργία του κοινοβουλίου έχει υποβαθμιστεί"

  • [02] ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [03] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

  • [04] ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [05] Ζ.ΣΑΝΤΕΡ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΡΕΙ ΠΙΣΤΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ

  • [06] Μ.ΕΒΕΡΤ: ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΖΑΚ ΣΑΝΤΕΡ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • [07] ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

  • [08] ΣΤΑ 569 ΕΚ. ECU ΑΝΗΛΘΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

  • [09] Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

  • [10] ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [11] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

  • [12] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟ Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [13] ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΑ 7 ΠΡΟΣ 10 ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ Η ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

  • [14] ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ Η ΤΣΙΛΛΕΡ ΑΝ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΛΜΑΖ ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ

  • [15] TAΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ: "Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΝΤΕ ΦΑΚΤΟ"

  • [16] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ

  • [17] ΩΣ ΟΡΜΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • [18] ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ, ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ

  • [19] Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ:ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

  • [20] Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ: ¨ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ TGS ΠΓΔΜ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ¨

  • [21] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ- ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [22] ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (του Βλάση Βλασίδη)

  • [23] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (της Βασιλικής Βεγίρη)

  • [24] "ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΑΣ" ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: "Η λειτουργία του κοινοβουλίου έχει υποβαθμιστεί"

    "Η λειτουργία του κοινοβουλίου έχει υποβαθμιστεί" τόνισε σήμερα σε δηλώσεις του από τη Νεάπολη Λασιθίου όπου βρίσκεται προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος.

    "Ο διάλογος που έπρεπε να διεξάγεται στην αίθουσα συνεδριάσεων της βουλής γίνεται μέσω της τηλεόρασης" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανόπουλος αφήνοντας αιχμές για το μεγάλο αριθμό των τροπολογιών που ψηφίζονται καθημερινά στη βουλή. Πρόσθεσε δε ότι "αν κάτι του λείπει από τότε που εξελέγη στο αξίωμα του προέδρου είναι το κοινοβούλιο".

    Ο κ. Στεφανόπουλος προσκύνησε στο Ναό της Μεγάλης Παναγίας στο Λασίθι και συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Πέτρας κ. Νεκτάριο. Κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Ρούσου Κούνδουρου και αναχώρησε για τον Αγιο Νικόλαο όπου αργότερα ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης.

    [02] ΤΗ ΘΕΣΠΙΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Τη θέσπιση ανεξάρτητης δημόσιας αρχής που θα ελέγχει τις διαδικασίες ανάθεσης των δημοσίων έργων και των προμηθειών, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια, αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Οπως είπε ο πρωθυπουργός, το σχετικό νομοσχέδιο θα ετοιμαστεί το ταχύτερο δυνατόν με ευθύνη των συναρμοδίων υπουργείων Ανάπτυξης, Δικαιοσύνης, Μεταφορών, ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, και με συντονισμό από την πλευρά του πρωθυπουργικού γραφείου.

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι με το βήμα αυτό θα μπορέσει να εξασφαλιστεί μελλοντικά στις δημόσιες επιχειρήσεις "να προχωρούν στην πραγματοποίηση του έργου τους χωρίς να έχουν το φόβο να εκτεθούν είτε σε ενέργειες οι οποίες θα προκαλέσουν την παρέμβαση της δικαιοσύνης, είτε σε σκανδαλολογίες". Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει αποφασιστικά τη diav\meia.

    Τη σύσταση ειδικής διακομματικής επιτροπής η οποία θα ελέγχει τις διαδικασίες διαφάνειας, ανακοίνωσε εξάλλου ο υπουργός Μεταφορών Χάρης Καστανίδης, αναφερόμενος στην υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ. Σημείωσε ότι η επιτροπή θα αποτελείται από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, βουλευτές, εκπροσώπους των κομμάτων, δημόσιους λειτουργούς και ιδιώτες εμπειρογνώμονες, έργο των οποίων θα είναι η αξιολόγηση των διαδικασιών και ο έλεγχος του τελικού αποτελέσματος.

    [03] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Οι Ενοπλες Δυνάμεις και η ηγεσία τους έχουν τη συμπαράσταση και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει όλα τα θέματα ώστε οι Ενοπλες Δυνάμεις να αφεθούν απερίσπαστες στο έργο τους και να αποκτήσουν αμυντική ισχύ και αποτρεπτική δύναμη για την κατοχύρωση της ειρήνης στην περιοχή και την περαιτέρω ισχυροποίηση της χώρας.

    [04] ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχαν το μεσημέρι οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας Θεόδωρος Πάγκαλος και Γεράσιμος Αρσένης προκειμένου να εξεταστεί η αποτελεσματικότερη προετοιμασία και λειτουργία του ΚΥΣΕΑ και η διαμόρφωση μιας συνεκτικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

    Αυτό αναφέρεται σε κυβερνητική ανακοίνωση η οποία τονίζει ότι ο πρωθυπουργός έθεσε το πλαίσιο αναγκών που πρέπει να αντιμετωπιστεί και αφορά μεταξύ άλλων στη συγκέντρωση και επεξεργασία στοιχείων για τη χάραξη και εφαρμογή ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε την ανάγκη παρακολούθησης της εφαρμογής των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ, συγκέντρωσης και αξιοποίησης πληροφοριών που αφορούν στην εξωτερική και αμυντική πολιτική, παραγωγής υλικού ενημέρωσης και προβολής των ελληνικών θέσεων και της διατύπωσης εισηγήσεων προς τους αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό.

    Εκτιμήθηκε τέλος η σημασία της δημιουργίας γραμματείας του ΚΥΣΕΑ και η στελέχωσή της κυρίως από καθηγητές πανεπιστημίου, μέλη του διπλωματικού σώματος και ανώτερους αξιωματικούς.

    [05] Ζ.ΣΑΝΤΕΡ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΡΕΙ ΠΙΣΤΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ

    Η Ελλάδα τηρεί πιστά το πρόγραμμα σύγκλισης και δεν υπάρχει κανένα επομένως πρόβλημα ώστε να επιβληθούν τυχόν όροι για την εκταμίευση πόρων από το ταμείο συνοχής.

    Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, αμέσως μετά τη συνάντηση, μιάς ώρας, που έιχε με τον Υπουργό Enyteqij~m Θεόδωρο Πάγκαλο και τον αναπληρωτή Γιώργο Ρωμαίο.

    Ο κ. Σαντέρ επιβεβαίωσε ότι χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 250 εκατομμυρίων ECU για το αεροδρόμιο των Σπάτων το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε ως μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην Ευρώπη.

    Κατά τη συνεργασία που είχαν οι δύο Υπουργοί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαπιστώθηκε σύμπτωση απόψεων σε ότι αφορά το προτεινόμενο από τον κ. Σαντέρ " σύμφωνο εμπιστοσύνης για την απασχόληση".

    Είχαν επίσης ανταλλαγή απόψεων και για τις σχέσεις της Ελλάδας με ορισμένους από τους γείτονες της ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα στο κανονισμό του προγράμματος MEDA.

    Στο σημείο αυτό ο κ. Σαντέρ τόνισε ότι " είναι γνωστό πως η Ελλάδα θέλει να έχει ομαλές και καλές σχέσεις σε όλες τις χώρες της Μεσογειακής Λεκάνης. Αντιμετωπίζει προβλήματα μόνο με την Τουρκία, αλλά επιθυμεί- όπως είπε- να εξομαλυνθεί κατά το δυνατό το πρόβλημα που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών".

    Από την πλευρά του ο κ. Πάγκαλος αφού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ήταν αυτή που πρότεινε τη Μεσογειακή πολιτική πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία της με τη Μεσόγειο, λαμβάνοντας όμως υπόψη και το οδικό πρόβλημα που έχει η Ελλάδα με τη Τουρκία.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σαντέρ σε σχετική ερώτηση αρνήθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά στη στάση της απέναντι στα κράτη- μέλη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει διαφορά στάσεως αλλά διαφορετικά προβλήματα.

    [06] Μ.ΕΒΕΡΤ: ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΖΑΚ ΣΑΝΤΕΡ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    "Με χαρά άκουσα το Ζακ Σαντέρ να επαναλαμβάνει ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης" δήλωσε ο Μιλτιάδης Εβερτ μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευχαρίστησε τον κ.Σαντέρ για "τις φιλικές διαθέσεις που έχει για την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό".

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής είπε "ότι δεν έχει καμία δυσκολία να επαναλάβει ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι αν υπάρχουν αμφισβητούμενες βραχονησίδες μπορεί να προσφύγει κανείς στα διεθνή όργανα".

    Ο κ.Σαντέρ τόνισε ότι η κοινωνική αλληλεγγύη πρέπει "νά βρεί πρακτικούς τρόπους έκφρασης" ενώ για την Κύπρο δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της θα ξεκινήσουν έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της διακυβερνητικής και δεσμεύτηκε πως θα τηρηθεί το "χρονοδιάγραμμα" το οποίο όπως είπε δεν υπάρχει καμία περίπτωση "να απειληθεί από άλλους εξωτερικούς παράγοντες".

    [07] ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Νέα δεδομένα στο εσωτερικό του ΚΚΕ δημιουργεί το μέλος του Πολιτικού Γραφείου, του κόμματος, Δημήτρης Κωστόπουλος, ο οποίος μιλώντας σήμερα στο 15ο συνέδριο, επέμεινε στις θέσεις του alvisbgt~mtar την πολιτική συμμαχιών του κόμματος, καθώς και την τακτική του στο συνδικαλιστικό χώρο.

    Ο κ. Κωστόπουλος επισήμανε την ανάγκη το κόμμα του να έχει ανοιχτό μέτωπο με τις άλλες παρατάξεις στο μαζικό κίνημα, επειδή όπως σημείωσε ''είναι εύκολο να πεις δε μετέχω πουθενά, σε όργανα και μηχανισμούς που δημιουργεί το αστικό κράτος, αλλά το δύσκολο είναι, όταν δεν κατορθώνεις να αποτρέψεις τη δημιουργία τέτοιων μηχανισμών, να μπορείς να αξιοποιεις έστω και χαραμάδες για να αξιοποιείς τις θέσεις σου''.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Χαρίλαος Φλωράκης, στην ομιλία του, συμφώνησε με το περιεχόμενο της εισήγησης της Κεντρικής Επιτροπής, επισημαίνοντας όμως την ανάγκη, το ΚΚΕ να είναι ανοιχτό και προς άλλες πολιτικές δυνάμεις.

    [08] ΣΤΑ 569 ΕΚ. ECU ΑΝΗΛΘΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

    Οι χώρες της Μέσης Ανατολής αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας. Το 1994 οι εξαγωγές προς τις χώρες αυτές ανήλθαν σε 569 εκ.ECU σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 20,43% σε σχέση με το 1993 συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων.

    Οι εισαγωγές από τις χώρες της Μέσης Ανατολής ανήλθαν σε 1,1 δις. ECU, 18,81% λιγότερο από το 1993. Η καθοδική πορεία συνεχίστηκε και κατά τους πέντε πρώτους μήνες του 1995 όταν οι ελληνικές εισαγωγές από την περιοχή αυτή μειώθηκαν κατά 20,20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1994.

    Ο Λίβανος, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος αποτελούν τις σημαντικότερες αγορές για τα ελληνικά προϊοντα στη Μέση Ανατολή. Αναλυτικότερα προς το Λίβανο το 1994 κατευθύνθηκαν ελληνικά προϊοντα συνολικής αξίας 144 εκ. ECU, 65,91% περισσότερο από το 1993. Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και στους πέντε πρώτους μήνες του 1995 όταν οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 21,55% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 1994.

    Το 1994 οι εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία ανήλθαν σε 119,6 εκ. ECU, μόλις 0,81% περισσότερο από το 1993 ενώ κατά τους πέντε πρώτους μήνες του 1995 παρουσιάστηκε εντυπωσιακή πτώση των εξαγωγών σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα του 1994.

    Στο Ισραήλ και τη Συρία υπάρχει σταθερή ανοδική πορεία των εξαγωγών ενώ προς την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρουσιάζονται συνεχείς αυξομειώσεις που οφείλονται κυρίως στα προϊοντα που κατευθύνονται στις χώρες αυτές.

    Συνολικά το 1994 οι χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης πραγματοποίησαν εξαγωγές της τάξης των 42 δις. ECU προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής παρουσιάζοντας ανεπαίσθητη άνοδο. Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία πραγματοποιούν περισσότερο από 70% των εξαγωγών προς την περιοχή αυτή. Οι ελληνικές εξαγωγές αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,36% των εξαγωγών της Ε.Ε.

    Τα προϊοντα που κυρίως κατευθύνονται στις χώρες της Μ.Ανατολής από την Ελλάδα είναι ορυκτά και ασφαλτικά -περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών μας- μέταλλα και χημικά και πλαστικά προιόντα.

    Αναλυτικότερα το 1994 προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής jateuh}mhgjam ορυκτά καύσιμα, λάδια και ασφαλτικά συνολικής αξίας 128 εκ. ECU υπερδιπλασιάζοντας την αξία των εξαγωγών των προϊοντων αυτών προς την περιοχή.

    [09] Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

    Η ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου, με το οποίο η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορεί να παρεμβαίνει στα πολιτιστικά γεγονότα, λόγω της σύγχισης και της ασάφειας που επικρατεί σε αυτόν τον τομέα, όπως και της ενίσχυσης μέσω των διαδικασιών αναθεώρησης της Συνθήκης του Μάαστριχτ του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα του πολιτισμού, τονίστηκαν κατά τις εργασίες ειδικής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της 20ης Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CCRE), με θέμα "Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές και Πολιτισμός".

    Για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, όπως σημείωσαν οι ομιλητές, δεν λείπουν οι πρωτοβουλίες από την πλευρά των πόλεων, αλλά η υποδομή και οι οικονομικοί πόροι. Παράλληλα, κοινή διαπίστωση των ομιλητών υπήρξε η θέση πως ο πολιτισμός μπορεί να είναι μια συνολική αξία, φέρει, όμως, μαζί του τη σφραγίδα της γεωγραφικής και πληθυσμιακής ταυτότητας και ιδιαιτερότητας.

    Οι παρεμβάσεις των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, όπως σημειώθηκε, πρέπει να επικεντρωθούν στην καλλιτεχνική δημιουργία και πολιτιστική δραστηριότητα των αστικών κέντρων, μέσα από τη δημιουργία πολιτιστικών πορογραμμάτων και την ενίσχυση νέων δραστηριοτήτων που θα μεταδώσουν την πολιτιστική κληρονομιά στις επόμενες γενιές, εξασφαλίζοντας την επικοινωνία, την κατανόηση και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των λαών.

    Σημειώνεται ότι από το σύνολο των παρεμβάσεων διαπιστώθηκε πολιτιστική κρίση και έλλειψη εξειδικευμένων υποδομών, που θα μπορούσαν να στηρίξουν την επαναφορά στο προσκήνιο της ταυτότητας της ευρωπαϊκής κουλτούρας. Στις ενδεχόμενες λύσεις που προτάθηκαν για τη διέξοδο από την πολιτιστική αδράνεια είναι ο επαναπροσδιορισμός του τι αποτελεί πολιτιστική πολιτική σε επίπεδο πόλης, η εξέλιξη των σχέσεων πόλης-περιφέρειας και πόλης-κράτους σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο, καθώς και η εξέλιξη των προϋπολογισμών των πόλεων στον πολιτιστικό τομέα.

    [10] ΙΣΟΤΙΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Στη σύσταση δικτύου αλληλοενημέρωσης προχωρούν οι γυναίκες που έχουν εκλεγεί σε θέσεις Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για ισότιμη αντιπροσώπευσή τους με τους άνδρες, όπως ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη η Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Γυναικών Δήμων και Κοινοτήτων της Ευρώπης και πρόεδρος της Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων της Σκωτίας, Ρόουζ Μακ Κένα, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο των εργασιών της 20ης Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CCRE).

    Παράλληλα, η θεσμοθέτηση πλαφόν ποσόστωσης συμμετοχής των γυναικών στα κοινά θα είναι η πρόταση, όπως τόνισε η κ.Κένα, που θα προκύψει από τη Γενική Συνέλευση του CCRE και θα συζητηθεί στη Διακυβερνητική Διάσκεψη για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

    Στόχος των γυναικών δημάρχων και κοινοταρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημείωσε η Πρόεδρός τους, είναι η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών σε εκλεγμένες θέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων να δίνεται μεγαλύτερο βάρος στις κοινωνικές παραμέτρους, στον απλό πολίτη, και στις ανάγκες της νεολαίας και της τρίτης ηλικίας.

    Μόνο όταν καθιερωθεί ποσοστό 50% αντίστοιχα για άντρες και γυναίκες, θα μπορούμε να μιλάμε για μια ισότιμη ευρωπαϊκή κοινωνία, τόνισε η κ.Κένα.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [11] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα η προεκλογική εκστρατεία στην Κυπρο. Χαρακτηριστικό της ήταν το ήπιο κλίμα που επικράτησε και το οποίο χαιρετίστηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα που κατέρχονται στις βουλευτικές εκλογές της 26ης Μαίου.

    Tις εκλογές, που για πρώτη φορά διεξάγονται με το αναλογικό σύστημα, διεκδικουν οκτώ κόμματα: ο Συνασπισμός Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και του Κόμματος Φιλελευθέρων. Το ΔΗΣΥ, του οποιου ηγείται ο Γιαννάκης Μάτσης, ίδρυσε ο σημερινος πρόεδρος της Κυπρου Γλαύκος Κληριδης ενώ αρχηγός του Κομματος Φιλελευθέρων ειναι ο πρωην υπουργός Εξωτερικων Νικος Ρολάνδης. Το ΑΚΕΛ-Αριστερά Νέες Δυνάμεις, με γενικό γραμματέα τον Δημήτρη Χριστοφια. Το Δημοκρατικό Κομμα (ΔΗΚΟ) με ηγέτη τον πρώην πρόεδρο της Κυπρου Σπυρο Κυπριανού. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΔΕΚ) με ηγέτη το Βάσο Λυσσαρίδη, πρώην πρόεδρο της βουλής. Το ΑΔΗΣΟΚ (Ανανεωτικό Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα) με ηγέτη τον πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ, Μιχάλη Παπαπέτρου, και τα κόμματα που για πρώτη φορά συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές: Κίνημα Ελεύθερων Δημοκρατών με ηγέτη τον τέως πρόεδρο της Κυπρου Γιώργο Βασιλείου. Νέοι Οριζοντες (ΝΕ.Ο) με ηγέτη τον οικονομολόγο Νικο Κουτσου και τους Οικολογους-Περιβαλλοντιστες (Πράσινη Επιλογής) με συλλογική ηγεσία. Το πλαφόν που ισχύει για την εισοδο των κομμάτων στη βουλή, είναι 1,8%.

    Τις 56 έδρες του κυπριακού κοινοβουλίου διεκδικουν 413 υποψήφιοι, τέσσερις εκ των οποίων κατέρχονται ανεξάρτητοι. Ολα τα κόμματα κατέρχονται με πληρεις συνδυασμους εκτός των Οικολόγων που συμμετέχουν με 17 υποψηφίους.

    Το πολιτικό σκηνικό στην Κυπρο χαρακτηριστηκε πρωτογνωρο γιατί τίποτε δεν θύμιζε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όταν ο πόλεμος των αφισών και τα πανώ ανάμεσα στα μεγάλα συλλαλητήρια ήταν τα κυρια χαρακτηριστικά του ανταγωνισμου. Στις φετεινές εκλογές, που θεωρούνται πρόκριμα για τις προεδρικές του 1998, η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη σε ήπιους τόνους και ατέλειωτες τηλεοπτικές συζητήσεις ενώ στις προεκλογικές εξαγγελίες των πολιτικών ηγετών όλων των κομματων ήταν το κυπριακό και οι εξελίξεις που προδιαγράφονται για την επίλυσή του.

    Η έλλειψη ενθουσιασμού ή φανατισμου, οφείλεται, οπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στην Κύπρο, και στο γεγονός ότι τα κόμματα δεν έχουν μεγάλες διαφορές στην κοινωνικο-οικονομική πολιτική τους. Κατ΄άλλους οφείλεται στο γεγονός ότι ο κυπριακός λαός δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα που είναι δυνατον να οδηγούσαν σε αδιέξοδα, απεργίες ή μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές αντιπαραθέσεις.

    [12] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ.ΚΛΗΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟ Ρ.ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με το Ραούφ Ντενκτάς ούτε stg Γενεύη, ούτε στη Νέα Υόρκη δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Ο κ.Κασουλίδης τόνισε ότι η συνάντηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ θα γίνει στη Γενεύη στις 11 Ιουνίου και όχι όπως είχε αρχικά οριστεί στις 12, ενώ η συνάντηση Γκάλι -Ντενκτάς δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι μετά τη Γενεύη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μεταβεί στις ΗΠΑ όπου στις 18 Ιουνίου θα γίνει δεκτός στο Λευκό Οίκο από το Μπίλ Κλίντον ενώ την επομένη θα συναντηθεί στο Λονδίνο με το Τζόν Μέητζορ.

    [13] ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΑ 7 ΠΡΟΣ 10 ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ Η ΥΠΟΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Διατηρεί την αναλογία 7 πρός 10 για τη στρατιωτική βοήθεια σε Ελλάδα και Τουρκία και το 1997, η υποεπιτροπή κατανομής κονδυλίων για την εξωτερική βοήθεια της Βουλής των Ηνωμένων Πολιτειών.Η πρόταση της υποεπιτροπής έχει περικοπεί κατα 50% σε σχέση με αυτή που δόθηκε το 1996 και στις δύο χώρες και προβλέπει την χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας ύψους 103 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα και 148 εκατομμύρια δολάρια για την Τουρκία.

    Οπως αναφέρεται στην έκθεση της υποεπιτροπής τα ποσά αυτά επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν μόνο για τη διατήρηση των υπαρχόντων προγραμμάτων και όχι για νέες αγορές στρατιωτικού υλικού.

    Η υποεπιτροπή διατηρεί ακόμη και την πρότασή της για οικονομική βοήθεια και στην Κύπρο,ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Η πρόταση της υποεπιτροπής,παρόλο που δεν είναι δεσμευτική για την Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα πάρει και την τελική απόφαση, αναμένεται ότι τελικά θα υπερψηφιστεί με μικρές αλλαγές, χωρίς όμως να ανατρέπεται η αναλογία 7:10 που έχει καθιερωθεί.

    [14] ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ Η ΤΣΙΛΛΕΡ ΑΝ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΛΜΑΖ ΓΙΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ

    Την ενημέρωση και του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ για το θέμα των μυστικών κονδυλίων ζήτησε από τη πρώην πρωθυπουργό Τανσού Τσιλλέρ ο πρόεδρος της Τουρκίας τονίζοντας ότι αν δεν το πράξει θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για τις συνέπειες. Η κ. Τσιλλέρ που τόσο καιρό απέφευγε να δώσει πληροφορίες για το πως διέθεσε το ποσό των μυστικών κονδυλίων προφασιζόμενη ότι αυτό αντιβαίνει στους νόμους τελικά υποχώρησε και χτες βράδυ ενημέρωσε στον κ. Ντεμιρέλ .

    Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση τύπου της προεδρίας της δημοκρατίας, η κ Τσιλλέρ επισκέφτηκε τον πρόεδρο της δημοκρατίας για να του δώσει πληροφορίες για το θέμα των μυστικών κονδυλίων και ζήτησε οδηγίες. Ο κ. Ντεμιρέλ της είπε ότι αν δεν δώσει τις πληροφορίες στον πρωθυπουργό, θα πρέπει να δεχτεί και τις συνέπειες.

    Όταν η πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε τις απόψεις της για την κυβέρνηση ο πρόεδρος Ντεμιρέλ της απάντησε ότι θεωρεί πως ο κυβενρητικός συνασπισμός υφίσταται εφόσον δεν παραιτείται ή δεν ]wei χάσει την εμπιστοσύνη της Βουλής και ότι δεν πρόκειται να προβεί σε περαιτέρω σχόλια. "Η κυβέρνηση είναι υπόθεση της Βουλής και ο πρόεδρος δεν μπορεί να σχολιάζει επί του θέματος. Εκείνο που προέχει είναι η συνέχιση του κράτους και γι αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγος για την διακοπή της λειτουργίας της κυβέρνησης" κατέληξε ο κ. Ντεμιρέλ.

    [15] TAΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ: "Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΝΤΕ ΦΑΚΤΟ"

    Η αρχηγός του κόμματος του Ορθού Δρόμου Τανσού Τσιλλέρ δήλωσε σήμερα απερίφραστα ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός με το κόμμα ΑΝΑΠ του Μεσούτ Γιλμάζ "τερματίστηκε ντε φάκτο και νομικά".

    Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" μετέδωσε ότι η πρώην Πρωθυπουργός έκανε τη δήλωση αυτή απο τη Μαδρίτη,όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει σε συμπόσιο που οργανώνεται με την ευκαιρία της 50ης επετείου απο την έκδοση της εφημερίδας "Ελ Παίς".

    Σε ερώτηση των δημοσιογράφων τί πρόκειται να πράξει η ίδια και το κόμμα της για να αντιμετωπιστεί η κυβερνητική κρίση, η Τσιλλέρ τόνισε πώς "η ηγεσία του κόμματος θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο".

    [16] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ

    Επερχόμενη πολιτική θύελλα στην Τουρκία προαναγγέλλουν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες, οι οποίες καταγράφουν τα όσα συμβαίνουν στην πολιτική ζωή της γειτονικής χώρας,τις τελευταίες μέρες.

    Οι δραματικές εξελίξεις, που άρχισαν με την ακύρωση απο το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της ψηφοφορίας για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνασπισμού του Μεσούτ Γιλμάζ και συνεχίστηκαν με την ανοιχτή διαμάχη Γιλμάζ- Τσιλέρ, κορυφώθηκαν με τη χθεσινή καθαρή πρόκληση της Τανσού Τσιλλέρ πρός τον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί αμέσως, αλλά και τις παραιτήσεις δύο υπουργών,που ανήκουν στο κόμμα του Ορθού Δρόμου.

    Οι υπουργοί Ουνάλ Ερκάν και Αιβάζ Γκιοκντεμίρ έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση της Τσιλλέρ,με την παράκληση να τις διαβιβάσει στον Πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ.Και μόνο αυτό το γεγονός,ότι δηλαδή, οι δύο υπουργοί δεν έστειλαν τις παραιτήσεις τους στον Πρωθυπουργό,όπως επιβάλλεται ,αλλά στην αρχηγό του κόμματός τους δείχνει το μέγεθος του χάσματος που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους.

    Την κρίση στην Τουρκία επέτεινε η δολοφονική απόπειρα κατα του Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.Μπορεί, ο δράστης να μην είναι μέλος καμμιάς οργάνωσης, όμως κατάφερε -ϊσως καλύτερα σύμφωνα με ξένους διπλωμάτες - να δημιουργήσει σύγχυση στον πολιτικό κόσμο, αλλά και στην τουρκική κοινή γνώμη.

    Μέσα στην κατάσταση που δημιουργήθηκε και εκμεταλλευόμενος την ουσιαστική κυβερνητική ανυπαρξία, ο ηγέτης των ισλαμιστών Νετσμεντίν Ερμπακάν διακήρυξε ότι το κόμμα του εντός "δέκα ημερών θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας".Πολιτικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχει ήδη συμφωνία της Τσιλλέρ με τους ισλαμιστές,παρά το γεγονός ότι ο Ερμπακάν ήταν αυτός, που με tgm πρότασή του στη Βουλή κατάφερε να κινήσει τη διαδικασία για διεξαγωγή έρευνας εναντίον της Τσιλλέρ,κατηγορώντας την για οικονομικά σκάνδαλα.

    Η έγκριτη παρισινή εφημερίδα "Le Monde" όπως και αλλες γαλλικές,γερμανικές και αυστριακές εφημερίδες με πηχιαίους τίτλους προειδοποιούν και ίσως προετοιμάζουν τις κυβερνήσεις,αλλά και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για τις αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας.Καταγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τις εξελίξεις και προβλέπουν περίοδο πολιτικής αστάθειας στη γειτονική μας χώρα.

    [17] ΩΣ ΟΡΜΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Την απόπειρα των Τούρκων να προωθήσουν την παρουσία "εγκάθετων" στον ακαδημαϊκό χώρο των ΗΠΑ αποκαλύπτουν με δημοσιεύματά τους μια σειρά από έγκυρα περιοδικά και εφημερίδες στις ΗΠΑ.

    Όπως αναφέρουν οι "Times" της Νέας Υορκης, η εφημερίδα "Boston Globe" και το περιοδικό "Χρονικά της Ανώτατης Εκπαίδευσης", η τουρκική διείσδυση έχει προκαλέσει πολλες και ποικίλες αντιδράσεις από καθηγητές και συγγραφείς, οι οποιοι κατήγγειλαν ότι στόχος των τουρκικών ενεργειών είναι η εκ των εσω παρέμβαση στο ακαδημαϊκό γίγνεσθαι σε θέματα που "καίνε" την Τουρκία.

    Στα δημοσιεύματα γίνεται λόγος για "προικοδοτήσεις" της τουρκικής κυβέρνησης προκειμένου να ιδρυθεί η έδρα τουρκικών σπουδών "Ατατουρκ", με στόχο να εξελιχθεί σε κέντρο προπαγάνδας προκειμένου να υιοθετηθούν οι τουρκικοί ισχυρισμοί για το ρόλο της Τουρκίας στη σφαγή ενός εκατομμυρίου Αρμενίων κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Στο μεταξύ ο διευθυντής του ελληνικού προγράμματος του "Πρινστον", καθηγητής Δημήτριος Γόντικας, σε δηλώσεις του τονίζει πως είναι αδύνατον η τουρκική κυβέρνηση να επηρεάσει ευθέως και άμεσα τη στελέχωση των εδρών τουρκικών σπουδών στα μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

    Ωστόσο, σύμφωνα με ομογενή καθηγητή που προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία του, το όλο σύστημα επιλογής των καθηγητών που στελεχώνουν τις έδρες αυτές ευνοεί την πληρωση των θέσεων μέσα από ένα κατεστημένο που επηρεάζεται από την τουρκική θεώρηση των πραγμάτων.

    Τις υποψίες δημοσιογράφων και καθηγητών είχε προκαλέσει αρχικά η απόφαση της Συγκλήτου του " Πρίνστον" να διορίσει ως επικεφαλή της Εδρας Τουρκικών Σπουδών τον κο Χιθ Λόουρι , ο οποίος εργαζόταν για χρόνια εμμίσθως για λογαριασμό της Τουρκικής Κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον.

    [18] ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ, ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    ¨Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα γίνει κατόπιν διαπραγματεύσεων οι οποίες είναι δυνατόν να διαρκέσουν ίσως και αρκετά χρόνια¨, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Βορειοτλαντικής Συμμαχίας, Χαβιέ Σολάνα σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εβδομαδιαία πολιτική epihe~qgsg των Σκοπιων ¨POOLS¨.

    ¨Η ΠΓΔΜ βρίσκεται σε καλό δρόμο¨, τονισε ο κ.Σολάνα ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επιτυχημένες, όπως τις χαρακτήρισε επαφές της χωρας με το ΝΑΤΟ. Παρατηρώντας ότι η είσοδος των ανατολικών κρατών που επιθυμουν να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν μπορει να γίνει μαζικά, είπε: ¨Ορισμένες θα ενταχθούν νωρίτερα και αλλες αργότερα. Ωστόσο η διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ έχει αρχίσει¨.

    Καταλήγοντας γνωστοποίησε ότι πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα τα Σκοπια, καθώς δεν ήταν δυνατόν, όπως είπε, να τα συμπεριλάβει κατά την πρόσφατη περιοδεία του σε πολλές ανατολικοευρωπαϊκές χωρες.

    [19] Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ:ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

    Στον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό των Σκοπίων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόρωφ, στη διάρκεια ομιλίας του, σε συνάντηση εκπαιδευτικών, στην Αχρίδα.

    "Δεν μπορούμε διαφορετικά να προασπίσουμε την ανεξαρτησία και κυριαρχία της χώρας μας, αν δεν κατορθώσουμε να μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ενωτική πορεία, παρά τα εμπόδια που προβάλλουν τα γειτονικά μας κράτη" είπε ο κ. Γκλιγκόρωφ και πρόσθεσε ότι: "Παρά τις ιστορικές αδικίες που έγιναν σε βάρος της χώρας μας, εμείς ασκούμε πολιτική σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους και δεν χρησιμοποιούμε μεθόδους που ανήκουν στο παρελθόν".

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Προεδρικού Γραφείου, ο κ .Γκλιγκόρωφ θα επισκεφθεί τη Φιλανδία και τη Σουηδία από τις 28 έως 30 Μαϊου.

    Στο Ελσίνκι ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, θα υπογράψει την επίσημη ένταξη της χώρας του στην ΟΑΣΕ, υλοποιώντας απόφαση που ελήφθη τον περασμένο Οκτωβριο. Ακόμα θα έχει συνομιλίες με τον Φιλανδό ομόλογό του, Μάχτι Αχτισάρι, καθώς και με Φιλανδούς επιχειρηματίες.

    Στη Στοκχόλμη, ο κ. Γκλιγκόρωφ, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προβλέπεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Γιόραν Πέρσον, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον βασιλιά της Σουηδίας Γουσταύο.

    [20] Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ: ¨ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΜΕ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ¨

    ¨Οι Αλβανοι της ΠΓΔΜ σε περίπτωση σύγκρουσης στο Κόσοβο δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χερια¨, τόνισε ο Πρόεδρος Κιρο Γκλιγκόρωφ, σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Γενεύης, επισείοντας παράλληλα τον ¨τεράστιο¨, όπως τον χαρακτήρισε κίνδυνο για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων αν υπάρξει έκρηξη στην σερβική αυτή επαρχία.

    Στην ίδια συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας αναδημοσιεύει η ημιεπίσημη εφημερίδα ¨Νόβα Μακεντονια¨ των Σκοπίων, ο Γκλιγκόρωφ επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του, σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, υποστηρίζοντας ότι ¨αλλαγή της ονομασίας θα σήμαινε και αλλαγή ταυτότητας¨.

    ¨Οι Αλβανοί του Κοσοβου ονειρεύονται μια λαϊκή εξέγερση κατά tym Σερβων, την απελευθέρωση του Κοσόβου και την ένωση με την Αλβανία¨, τόνισε Γκλιγκόρωφ ο οποίος διέβλεψε οτι αν υπάρξει σύγκρουση, ο σερβικός στρατός θα επέμβει με αποτέλεσμα να υπάρξουν εθνικές εκκαθαρίσεις. Ενδεχόμενη σύγκρουση, υπογραμμισε θα επεκταθεί και προς το χωρο της ΠΓΔΜ επειδή οι Αλβανοί της χώρας αυτής τάσσονται αλληλέγγυοι, προς τους ομοεθνείς τους στο Κοσσυφοπέδιο.

    Αναφερόμενος στις ελληνοσκοπιανές σχέσεις και στο επίμαχο θέμα της ονομασίας είπε χαρακτηριστικά: ¨Η Ελλαδα δεν βοηθά τη χωρα μου με το να ζητά να σβήσει η ΠΓΔΜ την ταυτότητά της με την αλλαγή του ονόματος και προσφέροντας ως αντάλλαγμα υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια¨.

    Ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μετά το άνοιγμα των ελληνοσκοπιανών συνόρων η διμερής συνεργασία θα αναπτύσσεται συνεχώς και ανέφερε τις συχνές επαφές Ελληνων επιχειρηματιών, οι οποίοι όπως είπε, ¨δεν διακατέχονται απο τις παράλογες ιδέες των πολιτικών απαιτώντας αλλαγή της ονομασίας μας¨.

    Σχετικά με τη συμφωνία για τη διευθέτηση των σχέσεων Σκοπίων- Βελιγραδιου, ο Γκλιγκόρωφ τη χαρακτήρισε ως τη σημαντικότερη που έχει υπογράψει η χώρα του καθώς για πρώτη φορά, όπως είπε, ¨η Σερβία η οποία επι πολλά χρονια διακυβερνούσε την ΠΓΔΜ, την αναγνωρίζει ως ανεξάρτητο κρατος¨.

    [21] Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΕΠΙΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ- ΣΚΟΠΙΩΝ

    Η κυβέρνηση της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας ζήτησε από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο να επικυρώσει με κατεπείγουσα διαδικασία τη συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης Βελιγραδίου-Σκοπίων, που υπέγραψαν στις 8 Απριλίου οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

    Όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωικός σταθμός των Σκοπίων, επικαλούμενος πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Μακ- Φαξ", το γιουγκοσλαβικό κοινοβούλιο πιθανόν να εξετάσει το ζήτημα στη συνεδρίαση της 31ης Μαϊου.

    Η επικύρωση της συμφωνίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της σκοπιανής πλευράς, θα βοηθήσει στην προαγωγή της συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου και των συγκοινωνιών. Εξάλλου, μετά την επικύρωση, αναμένεται να συγκροτηθεί διακρατική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τον καθορισμό των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

    [22] ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

    Ιδρύεται Εμπορικό Ελληνικό Επιμελητήριο μετά από πρωτοβουλία Ελλήνων επιχειρηματιών της Ουγγαρίας.

    Η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρθα Πολιτίδου, τόνισε ότι σκοπός του θα είναι να εξασφαλίσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, οι οποίες έχοντας σαν βάση τη σωστή ανταλλαγή πληροφοριών στον εμπορικό και οικονομικό τομέα θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

    Η κ. Πολιτίδου, υπογράμμισε επίσης, ότι το Επιμελητήριο αυτό θα προσπαθήσει να βοηθήσει με τον τρόπο του, ώστε να αποφευχθεί η s}maxg συμφωνιών με αφερέγγυους και ανύπαρκτους οίκους.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι (του Βλάση Βλασίδη)

    [23] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον της Διεθνούς Κοινής Γνώμης για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 26 Μαίου. Τις εκλογές πρόκειται να παρακολουθήσουν περίπου 400 παρατηρητές από την Ευρωπαική Ενωση, την Οργάνωση για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και από όλες σχεδόν τις ευρωπαικές χώρες.

    Είναι η τρίτη φορά που προκηρύσσονται εκλογές στη γειτονική αυτή χώρα μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος τον Δεκέμβριο του 1990. Οι πρώτες εκλογές είχαν διεξαχθεί στις 31 Μαρτίου 1991 και νικητής είχε αναδειχθεί το κυβερνών Αλβανικό Κόμμα Εργασίας (κομμουνιστικό) με δεύτερο το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, ενώ το κόμμα της ελληνικής μειονότητας, η Ομόνοια, είχε καταλάβει 5 έδρες στη Βουλή.

    Ομως οι καταγγελίες για νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος, η αύξηση της λαικής δυσαρέσκειας, και η εύνοια του αμερικανικού παράγοντα προς την αντιπολίτευση οδήγησαν τη χώρα σε νέες εκλογές στις 22 Μαρτίου του 1992. Στις εκλογές αυτές θριάμβευσε ο Σαλί Μπερίσα αποσπώντας ποσοστό 62,1%.

    Στις εκλογές της Κυριακής μετέχουν 38 κόμματα που καλύπτουν όλο το φάσμα της πολιτικής ιδεολογίας, ακόμη και κόμμα που επιδιώκει την εγκαθίδρυση μοναρχικού πολιτεύματος. Το μόνο κόμμα που δεν μετέχει στις εκλογές είναι το Κόμμα της Εθνικής Ανασυγκρότησης, διότι έμμεσα υποστηρίζει τη χρήση βίας για την προώθηση των δικαιωμάτων του αλβανικού έθνους, ακόμη και για την απελευθέρωση των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.

    Ολα δείχνουν ότι για την κατάληψη της εξουσίας πρόκειται να αναμετρηθούν το Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου της χώρας Σαλί Μπερίσα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, του οποίου ο ηγέτης Φάτος Νάνο βρίσκεται στη φυλακή για τη δράση του στη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος. Προκειμένου να αυξήσουν την απήχησή τους στο εκλογικό σώμα τα δυο κόμματα έχουν συνάψει συμμαχίες, το μεν Δημοκρατικό με δεξιά και κεντρώα κόμματα για να αποτρέψουν "την επάνοδο του κομμουνισμού", το δε Σοσιαλιστικό με άλλα πέντε αριστερά και τρία κεντρώα κόμματα.

    Αλλα σημαντικά κόμματα που λαμβάνουν μέρος στις εκλογές και ενδέχεται να παίξουν σημαντικό ρόλο σε περίπτωση που κανένα κόμμα δεν συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία είναι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα του Σαμπρί Γκόντο και η Δημοκρατική Συμμαχία του Νεριντάν Τσέκα.

    Το Κόμμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που είχε κατέλθει στις εκλογές του 1992 μετά την απαγόρευση της συμμετοχής της Ομόνοιας μετέχει στις εκλογές της Κυριακής με 100 υποψηφίου στις 97 από τις 114 εκλογικές περιφέρειες της Αλβανίας. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το κόμμα αυτό έχει χάσει πλέον τον εθνικό-μειονοτικό χαρακτήρα του καθώς μόνον οι 29 από τους 100 υποψηφίους του είναι ελληνικής καταγωγής. Αντίθετα στις εκλογικές λίστες του Δημοκρατικού Κόμματος μετέχουν τρεις υποψήφιοι της ελληνικής μειονότητας και δύο στις λίστες του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα μάλιστα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο ότι θα aposp\sei το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων της ελληνικής μειονότητας. Ο Μπερίσα μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση στους Αγίους Σαράντα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που απασχολούν την ελληνική μειονότητα, δεν χάνει ευκαιρία να εμφανίζεται στο πλευρό του αρχιεπίσκοπου Αναστάσιου, ενώ δίνει μεγάλο βάρος στη βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι το προηγούμενο Σάββατο υπογράφηκε τελικά στην Αθήνα συμφωνία νομιμοποίησης της εποχικής απασχόλησης Αλβανών υπηκόων στην Ελλάδα και δημιουργία προξενείων στην Κορυτσά και στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο Μπερίσα εξέφρασε την επιθυυμία να επισκεφθεί την Ελλάδα μετά τις αλβανικές εκλογές.

    Η προεκλογική εκστρατεία μέχρι στιγμής σκιάζεται από τα εμπόδια που παρεμβάλλει η αστυνομία στους υποψηφίους των αντιπολιτευομένων κομμάτων και από τις βιαιότητες οπαδών του Δημοκρατικού Κόμματος εναντίον οπαδών και υποψηφίων του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Δημοκρατικής Συμμαχίας.

    Αυτές οι, καθημερινές πλέον, επιθέσεις ανησύχησαν την Ευρωπαική Ενωση και τις ΗΠΑ, οι οποίες προέβησαν σε κοινό διάβημα προς την αλβανική κυβέρνηση στις 18 Μαίου ζητώντας τη διεξαγωγή δίκαιων και ελεύθερων εκλογών. Από την άλλη όμως και οι ΗΠΑ και η Ευρωπαική Ενωση θα προτιμούσαν ο νικητής την ερχόμενη Κυριακή να είναι το Δημοκρατικό Κόμμα. Οι ΗΠΑ για να συνεχίσουν την αγαστή συνεργασία τους στο διπλωματικό και στρατιωτικό τομέα και η Ευρωπαική Ενωση για την υλοποίηση των προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας με την Ελλάδα και την Ιταλία.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ (της Βασιλικής Βεγίρη)

    [24] "ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΑΣ" ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Πρόσκληση συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Σκοπίων και Θεσαλονίκης για την εξομάλυνση των ελληνοσκοπιανών σχέσεων απηύθυνε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Περιοχής (Δήμαρχος) της πόλης των Σκοπίων, Γιόβε Κεκένοφσκι, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της 20ης Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CCRE). Ο κ.Κεκένοφσκι είχε το πρωί σύντομη συνάντηση στο περίπτερο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Κοσμόπουλο, ενώ στις 5 μ.μ. θα συναντηθεί και με τον δήμαρχο Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα πρέπει κατά τη γνώμη του να κάνουν Θεσσαλονίκη και Σκόπια για την εξομάλυνση της κατάστασης ο κ. Κεκένοφσκι εξέφρασε την άποψη ότι "μπορούν να κάνουν πολλά για αυτό το θέμα". "Σίγουρα και το ότι ήρθαμε εμείς τώρα εδώ σημαίνει κάτι. Οτι θέλουμε να κάνουμε καλύτερα τα πράγματα. Είναι σίγουρο ότι με την υπάρχουσα κατάσταση και εμείς χάνουμε και εσείς χάσατε πολλά", δήλωσε ο Πρόεδρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της πόλης των Σκοπίων, προσθέτοντας ότι "θα προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε σε όλα τα επίπεδα, αρχίζοντας από τον πολιτισμό, και προχωρώντας και σε όλα τα υπόλοιπα".

    Σε ερώτηση, δε, για το αν υπάρχουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι "είναι g πρώτη φορά που ερχόμαστε, είναι μια πρώτη κίνηση που κάνουμε". Καταλήγοντας ο κ.Κεκένοφσκι εξέφρασε την άποψη ότι η συνάντηση που θα είχε στη συνέχεια με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, θα είχε αποτελέσματα σε αυτήν την κατεύθυνση.

    Σε δηλώσεις του, πάντως, μετά τη συνάντηση με τον κ.Κεκένοφσκι, ο κ. Κοσμόπουλος απέκλεισε την πιθανότητα συνεργασίας των Δήμων Θεσσαλονίκης και Σκοπίων, όσο παραμένει ανοιχτό το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας. "Δε μιλάμε για συνεργα-σία όσο υπάρχει το θέμα, θα ήταν και βλασφημία να μιλάμε για συνεργασία. Αν τα πράγματα προχωρήσουν σε ευτυχείς λύσεις, σε λύσεις που θα εξυπηρετούν τα δίκαια αιτήματά μας και τις ξεκάθαρες θέσεις μας, από εκεί και πέρα θα δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν για να προωθήσουμε την οποιαδήποτε συνεργασία", δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

    Η συνάντησή του με τον κ.Κεκενόφσκι, όπως διευκρίνισε ο κ.Κοσμόπουλος, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου του CCRE, του οποίου η ΠΓΔΜ αποτελεί υπό εγγραφή μέλος και στη διάρκειά της δεν πραγματοποιήθηκε καμία συζήτηση πέραν θεμάτων του συνεδρίου, με εξαίρεση μια επισήμανση που έκανε προς τον Σκοπιανό εκπρόσωπο. "Εκείνο που ήθελα να επισημάνω και το οποίο του είπα είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι δήμαρχοι, μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν στο να βρεθεί μια γρήγορη, δίκαιη λύση. Και όταν εννούμε δίκαιη λύση, εννούμε μια λύση σύμφωνη με τις θέσεις που έχουμε αναπτύξει κατά καιρούς και η Ελλάδα και προσωπικά εγώ, αν θέλουν, όπως και πρέπει, να συνυπάρξουν μαζί ειρηνικά σε αυτόν τον χώρο των Βαλκανίων".

    Απαντώντας, τέλος, στο αν θα αποδεχθεί την πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ.Κεκένοφσκι να επισκεφθεί τα Σκόπια ο κ. Κοσμόπουλος είπε ότι θα το σκεφτεί.

    Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της περιοχής των Σκοπίων είχε επίσης ολιγόλεπτες συναντήσεις στο περίπτερο της ΚΕΔΚΕ με τον δήμαρχο Καλαμαριάς και Α' Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Θρασύβουλο Λαζαρίδη, και με τον δήμαρχο Πειραιά, Στέλιο Λογοθέτη.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Friday, 24 May 1996 - 14:28:32