Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (15/05/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 15 Μαϊου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: " Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΝ ΔΙΚΑΙΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ"

  • [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΡΥΩΝΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

  • [03] ΣΤΙΣ 23 ΜΑΪΟΥ ΘΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΦΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ

  • [04] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ

  • [05] ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟ Ε.Γ. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

  • [06] ΜΗΝΥΣΗ Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ Σ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

  • [07] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

  • [08] ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΕΚΘΕΣΗ

  • [09] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Ο ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • [10] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ 27-29 ΜΑΪΟΥ Η ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [11] ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΘΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕDA, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΕΞ

  • [12] ΝΕΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [13] ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΛΜΑΖ

  • [14] ΟΙ ΑΚΥΡΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  • [15] ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [16] Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΣΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ

  • [17] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ- ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [18] Ο Ρ.ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΚΑΘΑΙΡΕΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

  • [19] ΤΗΝ ΕΚΔΟΧΗ ΟΤΙ Ο ΝΤΟΥΝΤΑΓΙΕΦ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΕΣΕ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η "ΚΟΜΣΟΜΟΛΣΚΑΓΙΑ ΠΡΑΒΝΤΑ"

  • [20] ΠΙΡΙΝΣΚΙ ΚΑΙ ΖΕΛΕΦ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: " Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΕΝ ΔΙΚΑΙΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ"

    "Η Ελλαδα βρίσκεται εν δικαίω και δεν χρειάζεται γνωμοδότηση νομικών αλλά μια απλή ανάγνωση των κειμένων και των διεθνών συνθηκών. Δεν είναι δύσκολο για τον Αμερικανό Πρόεδρο να αντιληφθεί την πραγματικότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ακόμη κι αν δεν θέλει, να εκφράσει δημόσια την άποψή του". Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στους ομογενείς στο Σικάγο, τελευταίο σταθμό της πολυήμερης περιοδείας του στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο κ.Στεφανόπουλος, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσαν προς τιμήν του οι Πρόεδροι του Παγκοσμίου και Περιφερειακού Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού κ.Αθενς και Τομαράς, επανέλαβε ότι "η Ελλάδα δεν παρακαλά κανέναν, ούτε την Αμερική", τονίζοντας ότι ήρθε στις ΗΠΑ για να εκφράσει τις απόψεις του. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ.Κλίντον, "ο οποίος, όπως είπε, εγγυήθηκε (για τα ελληνοτουρκικά προβλήματα) την τήρηση των διεθνών συνθηκών, την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών και το απαραβίαστο των συνόρων", προσθέτοντας: "Τα προβλήματα των Βαλκανίων τείνουν να κλείσουν. Aπομένει το πρόβλημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Δεν είναι καθόλου δύσκολο, πιστεύω για τον κ.Κλίντον να αντιληφθεί τι συμβαίνει αν και σε επιστολή που είχε στείλει προ καιρού σε πρόεδρο της ομογένειας είχε πεί ότι είναι πολύπλοκα τα θέματα των ελληνοτουρκικών διαφορών. Τα ξέρει καλύτερα από μένα αυτά τα προβλήματα αλλά δεν είναι δυνατό αυτή τη γνώση του να την κοινολογεί. "Είναι αναμφισβήτο ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται εν δικαίω" υπογράμμισε ο κ.Στεφανόπουλος για να προσθέσει ότι "ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να μην μείνει στα λόγια αλλά αυτά να γίνουν πράξεις και να τηρούνται".

    Στην ομιλία του έκανε ευρεία αναφορά στο ιδρυτικό Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη για να πεί ότι είχε την ευκαιρία να παραστεί και ο ίδιος σε αυτο και πρόσθεσε "Το ΣΑΕ δεν είναι πρακτορείο ελληνικών συμφερόντων αλλά τόπος επικοινωνίας της Ελλάδας με τους ομογενείς που θα επιτρέψει να διατηρηθούν οι δεσμοί του απόδημου ελληνισμού με τον ελληνισμό της Ελλάδας. Αν εγώ είχα την αρμοδιότητα, θα έλεγα ότι ο στόχος του ΣΑΕ είναι ένας και μόνο. Γλώσσα, γλώσσα, γλώσσα!!!" Σημειώνοντας ότι "βεβαίως υπάρχει και η Ορθοδοξία αλλά αυτή έχει ικανούς εκπροσώπους" υπογράμμισε ότι "ο Ελληνισμός αποτελεί κέντρο της Ορθοδοξίας" και επισήμανε ότι "ο Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος εκπροσωπεί όλη την Ορθοδοξία αλλά βεβαίως έχει και κοινούς στόχους με την Ελλάδα".

    "Το ΣΑΕ, συμπλήρωσε, έρχεται να ολοκληρώσει τις σχέσεις μεταξύ μας, δηλαδή του απόδημου ελληνισμού με τον ελληνισμό της Ελλάδας και να αποτελέσει ένα βήμα διαλόγου. Είναι ένα βήμα, ένας τρόπος συνάντησης. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ο ένας από τους diakec|lemour και ο απόδημος ελληνισμός ο άλλος".

    Ο κ.Στεφανόπουλος αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο Ελληνισμός της Αμερικής στην προώθηση των εθνικών θεμάτων της πατρίδας Ελλάδας. Χαρακτήρισε τους ομογενείς στο Σικάγο ως ένα πολύτιμο κομμάτι του ελληνισμού και τόνισε οι σχέσεις των ομογενών με την Ελλάδα είναι "σχέσεις αίματος, καρδιάς και ανθρωπιάς. Είστε Ελληνες εκτός Ελλάδας άρα είστε δύο φορές Ελληνες. Η Ελλάδα έχει την ευτυχία αλλά και την δυστυχία να έχει τα παιδιά της σκόρπια σε όλη την υφήλιο. Να ακούγεται παντού η ελληνική λαλιά και το ελληνικό όνομα" είπε και παρότρυνε τους ομογενείς να επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα για να παίρνουν δύναμη, όπως "ο μυθικός Ανταίος".

    Υπογραμμίζοντας ότι ο σημαντικότερος δεσμός του απόδημου ελληνισμού με την πατρίδα είναι η ελληνική γλώσσα, και λέγοντας ότι "από την ελληνική γλώσσα έχουν αρδευθεί όλες οι άλλες γλώσσες", κάλεσε τους ομογενείς να μιλούν αυτή τη γλώσσα και να τη μεταφέρουν έστω και στοιχειωδώς στα παιδιά τους. Το θέμα της γλώσσας υπήρξε άλλωστε στο επίκεντρο των ομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας και στους προηγούμενους σταθμούς του της περιοδείας του στην Ουάσιγκτον, στην Ατλάντα, στο Σαν Φραντσίσκο, στο Οκλαντ και στο Σακραμέντο.

    Σημειώνοντας ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αφορούν όλο τον ελληνισμό της Ελλάδας και τον απόδημο ελληνισμό, κάλεσε τους ομογενείς να είναι ενωμένοι και συντονισμένοι υπό την αιγίδα του ΣΑΕ. "Κάτω από την κάλυψη του ΣΑΕ μπορείτε να επηρεάζετε επιτυχώς την αμερικανική Δημοκρατία υπέρ της αλήθειας.

    Στη δεξίωση που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο του Σικάγου παρέστησαν εκτός από τους προέδρους του Παγκόσμιου Περιφερειακού Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ρωμαίος, ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Λ. Τσίλας ο γενικός πρόξενος στο Σικάγο και πλήθος ομογενών. Τον κ. Στεφανόπουλο προσφώνησε ο δήμαρχος του Σικάγου, Ρίτσαρντ Γκάλεϊ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν την αναχώρησή του για την Ελλάδα, σήμερα, θα δώσει συνέντευξη προς τα ελληνικά και τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης και στη συνέχεια θα παραστεί στην τελετή έναρξης αναμόρφωσης του Ελληνικού Κέντρου του Σικάγου ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον κυβερνήτη της πολιτείας του Ιλλινόις κ. Εντγκαρντ.

    [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΡΥΩΝΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    Γεγονός ιστορικής σημασίας τόσο για το Βρυώνιο Κέντρο Μελέτης του Σακραμέντο και της Καλιφόρνια, της δεύτερης σε ελληνοαμερικανικό πληθυσμό πόλης, μετά τη Νέα Υόρκη, χαρακτήρισε ο διευθυντής του Κέντρου δρ. Χρήστος Ιωαννίδης την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας εκεί, πριν την επισκεψή του στο Σικάγο.

    Ο κ. Στεφανόπουλος που ξεναγήθηκε στο Κέντρο από τον κ. Ιωαννίδη και τον χορηγό του Βρυώνειου, τον Ελληνα μεγαλοεπιχειρηματία Ε. Τσακόπουλο και τον καθηγητή κ. Βρυώνη, εξέφρασε τον θαυμασμό του, τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του για όσα γίνονται στο Κέντρο στο οποίο, όπως είπε: "γίνεται μια προσπάθεια εξαιρετικής σημασίας". Ζήτησε δε να εγγραφεί στους συνδρομητές "ώστε να είμαι αποδέκτης των κειμένων και των bibk_ym". Οι στόχοι του Κέντρου, πρόσθεσε είναι υψηλότατοι και πολύ σημαντικοί για την πατρίδα μας. Είναι μια προσπάθεια για να διατηρήσετε την πατριωτική ιδέα και είναι εξαιρετικά σημαντική. Αλλοίμονο αν αυτό το κομμάτι της Ελλαδας χαθεί. Δεν μπορεί να χαράσσει κανείς πολιτική στα εθνικά θέματα αν δεν έχει προηγηθεί μελέτη για τον καθορισμό της. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής και πρέπει να χαράξει μια πολιτική, να αντιμετωπίζει αυτές τις πιέσεις κατά τρόπο αποτελεσματικό. Για την εθνική στρατηγική χρειάζεται μελέτες, σαν αυτές που κάνετε εσείς εδώ στο Βρυώνειο Κέντρο. Προσφέρετε εθνικό εργο".

    Από την πλευρά του ο διευθυντής του Κεντρου κ. Ιωαννίδης, εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου, χαρακτήρισε την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας ύψιστη τιμή για όλους και τόνισε: "Ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον και του ελληνισμού της Αμερικής αλλά και της Ελλάδας και της Κύπρου και νιώθουμε υπερήφανοι γιατί εδώ στην Αμερική, σταθήκατε υπέρμαχος των εθνικών δικαίων του ελληνισμού".

    Καταλήγοντας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον αρχηγό του Ελληνικού κράτους γιατί όπως είπε: "με την επίσκεψη του κατέστησε τη σημερινή μέρα την πιο λαμπρή στη δεκάχρονη ιστορία του Βρυώνειου Κέντρου Μελέτης του Ελληνισμού, ενός φάρου του ελληνικού πνεύματος στην Αμερική".

    Ευχαριστίες για την επίσκεψη του κ. Στεφανόπουλου στο Βρυώνειο Κέντρο εξέφρασε και ο χορηγός του ιδρύματος κ. Ε. Τσακοπουλος.

    Στην επισκεψη στο Βρυώνειο Κέντρο Μελέτης Ελληνισμού συνόδευε ο Επίσκοπος του Αγίου Φραγκίσκου κ. Αντώνιος.

    [03] ΣΤΙΣ 23 ΜΑΪΟΥ ΘΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΦΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Στις 23 Μαϊου θα συγκληθεί η ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών για το θέμα των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ. Αυτό ανακοίνωσε ο Προϊστάμενος της Τριμελούς Διοίκησης του Εφετείου ο οποίος έκανε δεκτή την εισήγηση του Εισαγγελέα Εφετών Γιώργου Καράμπελα. Εισηγητής ορίστηκε από τον κ. Κανελλόπουλο ο Εφέτης Γεώργιος Κρασάς. Η ολομέλεια θα αποφασίσει αυθημερόν για την περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης.

    [04] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΟΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ

    "Οι καθαρές λύσεις είναι πάντα οι καλύτερες". Αυτό απάντησε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε ερώτηση που του τέθηκε από δημοσιογράφο στη Βουλή -κατά τη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ- αν μετά τα νέα δεδομένα επιμένει στην περί καθαρών λύσεων δήλωση που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό βήμα της δημοκρατίας.

    Ωστόσο ο κ.Σημίτης, δεν θέλησε να απαντήσει για την χθεσινή απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου σχετικά με τις αρμοδιότητες του Αντιπροέδρου που θα εκλεγεί από το συνέδριο.

    Λίγο αργότερα, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης χαρακτήρισε καθαρές λύσεις και τη χθεσινή απόφαση του Εκτελεστικού Cqave_ou.

    Πάντως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα από την εκλογή του νέου 7μελούς προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ

    Η ψηφοφορία -που είναι μυστική- άρχισε στις 11 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ. Οι υποψήφιοι είναι 13 και εκπροσωπούν όλες τις τάσεις του ΠΑΣΟΚ.

    [05] ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟ Ε.Γ. ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Ο Κ.ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

    Με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε για μία ώρα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος τον ενημέρωσε για την συζήτηση που είχε με τον Ανδρέα Παπανδρέου για το περιεχόμενο της εισήγησης που θα παρουσιάσει το εκτελεστικό γραφείο προς την κεντρική επιτροπή στην συνεδρίαση της Παρασκευής.

    Ο κ.Σκανδαλίδης είπε ότι η συζήτηση ήταν χρήσιμη και έγινε σε θερμό κλίμα ενώ έκανε λόγο για ταυτότητα απόψεων με τον Πρωθυπουργό στην πορεία προς το συνέδριο. Διευκρίνισε με αφορμή σχόλια που έγιναν μετά την συνάντηση του με τον κ.Παπανδρέου ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στέκεται πάνω από κομματικές αντιπαραθέσεις δεν μπαίνει στη συζήτηση για τις καταστατικές αλλαγές και τον ενδιαφέρει η ενότητα του ΠΑΣΟΚ και μόνο.

    Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η εισήγηση του εκτελεστικού γραφείου προς την κεντρική επιτροπή που σύμφωνα με πληροφορίες προτείνει τη θέσπιση θέσης αντιπροέδρου ελήφθη βάση παλαιότερης ομόφωνης απόφασης της κεντρικής επιτροπής της 17ης Ιανουαρίου και όπως είπε η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του συμφωνεί με αυτή τη θέση. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι σε γενικές γραμμές συμφωνεί και ο Πρωθυπουργός.

    Ο κ.Σημίτης δήλωσε στην Βουλή ότι το Προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας που θα εκλεγεί θα διαχειριστεί σύμφωνα με την εντολή που έχει όλες τις υποθέσεις της και όπως είπε αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα δημοκρατίας.

    Ο Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι είναι θετικό και ότι όλοι τους είναι αξιόλογοι τους τιμά και τόνισε ότι θα συνεργαστεί με το προεδρείο που θα εκλεγεί για την αναβάθμιση της κοινοβουλευτικής ομάδας και την ενεργή συμμέτοχη των βουλευτών.

    [06] ΜΗΝΥΣΗ Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ Σ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Μήνυση κατά του βουλευτή της Πολιτικής Ανοιξης Στέφανου Στεφανόπουλου για συκοφαντική δυσφήμιση κατέθεσε σήμερα η Υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου.

    Η μήνυση αφορά το περιεχόμενο συνέντευξης που έδωσε χθες το μεσημέρι ο κ.Στεφανόπουλος σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο που να μην είναι αναμεμειγμένη η κ.Παπανδρέου.

    Στους δημοσιογράφους η Υπουργός Ανάπτυξης μετά την κατάθεση tgr μήνυσης της δήλωσε: "Είμαι αηδιασμένη από το κλίμα σήψης που προσπαθούν ορισμένοι να δημιουργήσουν. Έχουμε υποχρέωση να ξεκαθαρίσουμε το σκηνικό και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια".

    Τη μήνυση της κ.Παπανδρέου μελετά ο εισαγγελέας και αύριο θα αποφανθεί σχετικά.

    [07] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ ΟΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Το θέμα των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ συζήτησε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ τόνισε ότι η Ν.Δ. επιθυμεί την απόλυτη διαλεύκανση της υπόθεσης καθώς, όπως είπε, δεν έχει να φοβηθεί τίποτε.

    Αφησε ωστόσο αιχμές για την κυβέρνηση Μητσοτάκη λέγοντας ότι οι ημερομηνίες που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αφορούν και την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

    "Εάν αποδειχθεί από τη δικαιοσύνη ότι οποιοδήποτε στέλεχος εμπλέκεται στην υπόθεση θα διαγραφεί από το κόμμα σε όποια θέση και αν βρίσκεται ακόμα και αν αυτός είμαι εγώ" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Εβερτ. Το όλο θέμα αναμένεται να τεθεί στην επικείμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στις 22 Μαϊου.

    [08] ΘΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ - ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΕΚΘΕΣΗ

    Η ελληνική οικονομία στην προσεχή διετία αναμένεται να κινηθεί με καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, απο το μέσο όρο των 15 κοινοτικών χωρών.

    Αυτό προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας η έκθεση αναμένεται να εγκριθεί σήμερα και στη συνέχεια να υποβληθεί στο Συμβούλιο Κορυφής της Φλωρεντίας, στο τέλος του Ιουνίου.

    Η έκθεση προβλέπει ότι η εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας δεν θα επηρεαστεί αρνητικά απο την ύφεση που παρατηρείται στις οικονομίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών,κυρίως εξαιτίας των αρνητικών επιδόσεων της γερμανικής οικονομίας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

    Η Κομισιόν τονίζει στην έκθεσή της ότι "τα τελευταία χρόνια η Αθήνα εφάρμοσε συνεπή οικονομική πολιτική,αλλά οφείλει να συνεχίσει τις προσπάθειες για τον περιορισμό των δημοσίων ελλειμμάτων,ρίχνοντας το βάρος στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και στην εφαρμογή ,με συνέπεια, του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων".

    Η ευρωπαϊκή επιτροπή χαρακτηρίζει ακόμη "αξιόλογο" το επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά υπογραμμίζει ότι η προσπάθεια διόρθωσης των μακροοικονομικών μεγεθών,πρέπει να συνεχιστεί για να πετύχει τελικά το πρόγραμμα σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν ο ρυθμός αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ελλάδας αναμένεται να είναι της τάξης του 2% φέτος και 2,5% για το 1997.Ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί περίπου στο 7,5% , em~ το 1997 θα μειωθεί στο 7% .

    Αντίθετα, αναμένεται να αυξηθεί η ανεργία για φέτος στο 9,8% του ενεργού πληθυσμού και να μειωθεί το 1997 στο 9,6% περίπου.

    Η πραγματική ,κατα κεφαλή, αμοιβή των εργαζομένων θα βελτιωθεί ελαφρά φέτος για να υποχωρήσει και πάλι το 1997.Τα δημόσια ελλείμματα θα εμφανίσουν ελαφρά βελτίωση και φέτος αλλά και τον επόμενο χρόνο.

    Ομως,αμετάβλητο θα παραμείνει το δημόσιο χρέος και τις δύο χρονιές.

    Τα στοιχεία αυτά ενδέχεται να τροποποιηθούν κατα τη σημερινή συζήτηση της κομισιόν, όμως και σ΄αυτήν την περίπτωση δεν θα αλλάξει η γενικά θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας.

    [09] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Ο ΓΕΩΡΓΙΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    ''Η Ελλάδα για μένα σημαίνει η αρχή των αρχών'', δήλωσε ο πρέσβης της Γεωργίας στην Ελλάδα κ .Αλεξάντρ Τσικβαίντζε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

    Η Πρεσβεία της Γεωργίας στην Αθήνα άρχισε να λειτουργεί τον Φεβρουάριο του 1996 και ο πρέσβης τονίζει πως το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τη θέληση της Γεωργίας για συνεργασία με την Ελλάδα. "Οι χώρες μας βρίσκονται κοντά, στην περιφέρεια της Μαύρης Θάλασσας.Οι Γεωργιανοί και η Γεωργία πάντα εκτιμούσαν πολύ τους Έλληνες αδελφούς μας και τα φιλικά αισθήματά τους. Νομίζω ότι δεν υπάρχει ανάγκη να μιλήσουμε για το γεγονός της φιλίας μεταξύ Γεωργιανών και Ελλήνων, η οποία έχει δοκιμαστεί στον χρόνο, για τις παραδόσεις μας που έχουν πολύ παλιές ρίζες. Τους λαούς μας τους ενώνει και η ορθόδοξη θρησκεία''.

    ''Η κυβέρνηση της Γεωργίας θέλει την πολιτική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία με την Ελλάδα", υπογραμμίζει ο κ. Τσικβάιντζε και προσθέτει:" Δυστυχώς, η χώρα σας, ακόμη, δεν δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά της Γεωργίας.'Ομως, και στη χώρα μας δεν υπάρχουν, ακόμη, νόμοι που θα εξασφάλιζαν τα δικαιώματα των επενδυτών. Πιστεύω ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα ξεκινήσει σύντομα και θα έχει καλά αποτελέσματα. Τον Ιούνιο θα υπογραφεί συμβόλαιο συνεργασίας με την Γεωργία και την Εμπορική Τράπεζα Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οικονομική ανάπτυξη και αναγέννηση της Ευρώπης.Το γεγονός αυτό θα είναι σημαντικό ξεκίνημα για τη συνεργασία των χωρών μας.

    Επίσης, θα θέλαμε καλή συνεργασία με την Ελλάδα στα θρησκευτικά θέματα. Η Γεωργία από τον 4ο αιώνα είναι χώρα του χριστιανισμού. Οι Γεωργιανοί ως ορθόδοξοι χριστιανοί ενδιαφέρονται πολύ για την Ελλάδα.

    Όσον αφορά στην πολιτιστική μας συνεργασία, θέλω να τονίσω ότι η χώρα μου έχει, όπως και η Ελλάδα, πλούσια παράδοση στην τέχνη, στη μουσική, στη λογοτεχνία και στον κινηματογράφο.Αυτό το γεγονός μπορεί να έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα''.

    Ιδιαίτερα ο γεωργιανός πρέσβης μίλησε για το θέμα των ομογενών στη Γεωργία επισημαίνοντας ότι δυστυχώς οι Έλληνες της Γεωργίας μεταναστεύουν στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή. "Είναι cmyst|, είπε, ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει, σήμερα, πολλά προβλήματα. Πραγματικά λυπόμαστε για τη φυγή των Ελλήνων, ελπίζουμε ότι θα έρθουν καλύτεροι καιροί και ότι τα αδέλφιά μας θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν''.

    Επίσης, τόνισε τον ρόλο του ελληνισμού για όλον τον κόσμο λέγοντας ότι ''από την Ελλάδα άρχισε ο πολιτισμός στη γη μας, από αυτή τη χώρα ξεκινάει η αναμέτρηση των πάντων. Ο σημερινός πολιτισμός, η τέχνη, η τεχνολογία, τα πάντα βασίζονται στις γνώσεις που χάρισε στον κόσμο η Ελλάδα, που με τις ιδέες της και τα έργα των μεγάλων Ελλήνων δημιούργησε το μοντέλο του πολιτισμού. Μετά από τους Έλληνες όλες οι καινούριες ιδέες είναι απλή περιγραφή και διασκευή των ιδεών των Ελλήνων''.

    [10] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ 27-29 ΜΑΪΟΥ Η ΕΑΡΙΝΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Με τη συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων του ευρωπαϊκού πολιτικού προσκηνίου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, από 27 μέχρι 29 Μαϊου, η Εαρινή Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατόπιν πρότασης του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

    Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν τριακόσιοι περίπου κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι 39 χωρών-μελών του Συμβουλίου και στη διάρκειά της θα συνεδριάσουν πέντε Επιτροπές: η Μόνιμη, η Πολιτική, η επιτροπή Περιβάλλοντος, η επιτροπή Πολιτισμού-Παιδείας και το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου. Τις εργασίες της Συνόδου θα παρακολουθήσει η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου, Λένι Φίσερ, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντανιέλ Ταρσίς, και οι πρόεδροι των επιμέρους Επιτροπών. Την ευθύνη οργάνωσης της Συνόδου φέρει η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως τόνισαν σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, και το τακτικό μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και μόνιμο μέλος της Μόνιμης και της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου, βουλευτής της Ν.Δ., Αριστοτέλης Παυλίδης, αναμένεται η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, η οποία σύμφωνα με το πρόγραμμα θα συζητήσει θέματα που άπτονται της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, στο πλαίσιο των οποίων θα γίνει αναφορά και σε θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος. Για το λόγο αυτό, όπως διευκρίνισε ο κ. Παυλίδης, έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών. "Είμαστε πανέτοιμοι, τόσο η Κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία όσο και η κυβερνητική πλευρά, τα υπουργεία Μακεδονίας-Θράκης και Εξωτερικών, και τα υπουργεία που άπτονται επιμέρους θεμάτων, που θα συζητηθούν, όπως τα υπουργεία Γεωργίας και Χωροταξίας, να μετάσχουμε σε συζητήσεις, και εφόσον χρειαστεί να παρουσιάσουμε τις ελληνικές θέσεις", επεσήμανε ο βουλευτής της Ν.Δ.. Ο κ.Παυλίδης τόνισε, επίσης, τη σημασία της χρονικής συγκυρίας διεξαγωγής της Εαρινής Συνόδου για τα ελληνικά θέματα, ενώ έκανε λόγο για προσπάθειες παραγόντων του εξωτερικού, οι οποίοι είχαν κατορθώσει να προκαλέσουν την αναβολή της διεξαγωγής της Συνόδου, pou σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στα 1994, "όταν βρίσκονταν στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος ορισμενα από τα ελληνικά εθνικά θέματα".

    [11] ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΠΑΡΑΠΕΜΘΕΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕDA, ΔΗΛΩΣΕ Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΕΞ

    Θετική και ευπρόσδεκτη από τους εταίρους της και από τις χωρες της περιοχής, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικων της Γαλλίας κ.Σαρέτ την κίνηση της Ελλαδας στο Συμβουλιο Υπουργών Εξωτερικων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να αποφύγει την σκληρη αντιπαράθεση συμφωνώντας με την παραπομπη του προγραμματος οικονομικής βοήθειας MEDA προς τις μεσογειακές χωρες στο ευρωκοινοβουλιο.

    Ο κ.Πάγκαλος τόνισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εγκρινει η Αθήνα την άμεση κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας, έως ότου συμφωνήσει η Αγκυρα για την προσφυγή στη Διεθνή Διαιτησία για το καθεστώς της Ιμιας.

    Αυτή η κίνηση της Ελλαδας, σημειώνουν οι ¨Financial Times¨ θα επιτρέψει να συνεχιστουν οι συνομιλίες για το κοινοτικό πρόγραμμα MEDA αλλα η Αθήνα θα διατηρήσει το δικαίωμα να μπλοκάρει το μερίδιο της Τουρκίας, οσο παραμένουν άλυτα εδαφικά ζητήματα μεταξύ των δυο χωρών. Σύμφωνα με τον κ.Πάγκαλο η μελλοντική στάση της Ελλαδας θα εξαρτηθεί εν μερει απο την επόμενη συνάντησή του με τον Τουρκο ομόλογό του στο περιθώριο της συναντησης των υπουργών Εξωτερικων του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, τον επόμενο μήνα.

    [12] ΝΕΑ ΤΕΧΝΗΤΗ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Νέα τεχνητή ένταση στο Αιγαίο επιδιώκει να δημιουργήσει και πάλι η Τουρκία με αφορμή την επίσκεψη 25 ξένων δημοσιογράφων στην Ελλάδα. Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εξακολουθεί τις προκλήσεις στο θέμα της Ιμιας και τόνισε ότι ζητήθηκαν σήμερα εξηγήσεις από τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα.

    Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Ινάλ Μπατού έκανε λόγο για "σοβαρή πρόκληση που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη" και πρόσθεσε ότι "η επίσκεψη ξένων δημοσιογράφων υπό την προστασία πολεμικών πλοίων θα μεταβάλει το στάτους κβο στην περιοχή".


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [13] ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΨΗΦΟΥ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΛΜΑΖ

    Σε νέα κυβερνητική κρίση βυθίζεται η Τουρκία,μετά την απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου με την οποία ακυρώνεται η ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνασπισμού του Μεσούτ Γιλμάζ.

    Οι ισλαμιστές του Νετσμεντίν Ερμπακάν,που προσέφυγαν στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση της ψηφοφορίας, πανηγυρίζουν και ζητούν πλέον ανοικτά την παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

    Εκπρόσωπος του Δικαστηρίου τόνισε ότι η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία εννέα ψήφων έναντι δύο και θα ισχύσει αμέσως μετά τη δημοσίευσή της στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, πιθανόν μέσα στην εβδομάδα.Ομως, και τα ένδεκα μέλη του Δικαστηρίου απέρριψαν το a_tgla του Ερμπακάν να θεωρηθεί έκπτωτη και η κυβέρνηση.

    Οι Τούρκοι συνταγματολόγοι θεωρούν απαραίτητη τη διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά αυτό είναι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους πολιτικούς κύκλους, αφού οι σχέσεις των δύο κομμάτων που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό είναι τεταμένες εξαιτίας της προσωπικής αντίθεσης του Μεσούτ Γιλμάζ με την Τανσού Τσιλλέρ, και η οποία κορυφώθηκε πρόσφατα με την υπερψήφιση απο το ΑΝΑΡ της πρότασης των ισλαμιστών για συμμετοχή της Τσιλλέρ σε οικονομικά σκάνδαλα, όταν ήταν πρωθυπουργός.

    "Κυβέρνηση χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης δεν είναι κυβέρνηση" διακήρυξε ο νετσμεντίν Ερμπακάν και ζήτησε απο τον Μεσούτ Γιλμάζ να παραδώσει "σήμερα κιόλας" την εξουσία.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι με την άποψη αυτή συντάσσεται και ο υπουργός Βιομηχανίας Γιαλίμ Ερέζ, ισχυρό κομματικό στέλεχος του κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ.

    Ο Πρωθυπουργός Γιλμάζ δήλωσε πώς θα περιμένει τη δημοσίευση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

    Ομως, η απόφαση του Δικαστηρίου είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση των τιμών στο Χρηματιστήριο, αν και την ώρα που εκδόθηκε το Χρηματιστήριο ήταν κλειστό.Η προοπτική όμως της πτώσης της κυβέρνησης κατέγραψε αρνητικές αντιδράσεις στους επιχειρηματικούς κύκλους.

    [14] ΟΙ ΑΚΥΡΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Οι αποφάσεις του συνταγματικού δικαστηρίου για την ακύρωση της ψηφοφορίας στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνασπισμού, της παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και της παραμονής της πολυεθνικής δύναμης, δεν δημιουργούν νομικό κενό, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Μουσταφά Καλεμλί. "Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου είναι στραμμένη προς το μέλλον" τόνισε και παράλληλα υπογράμμισε ότι αν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο άρθρο 96 του συντάγματος και στο άρθρο 105 του εσωτερικού κανονισμού της βουλής, το νομοθετικό όργανο θα πρέπει να προβεί σε αλλαγή του κανονισμού, αφού αξιολογήσει την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αυριανή συνεδρίαση του τουρκικού κοινοβουλίου θα συζητηθεί το θέμα της αλλαγής του εσωτερικού κανονισμού της βουλής και αν , όπως είπε ο κ Καλεμλί, υπάρξει τάση για αλλαγή του άρθρου 105 αυτό θα γίνει με αφορμή την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου. Ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου συνέχισε λέγοντας ότι τίποτα δεν πρόκειται να εφαρμοστεί αν δεν εκδοθεί προηγουμένως η αιτιολογημένη απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου.

    Ο πρόεδρος του συνταγματικού δικαστηρίου Γιεκτά Γκιουνγκιόρ Οζντέν, που ενημέρωσε σήμερα τον κ Καλεμλί για τις αποφάσεις ακύρωσης, δήλωσε ότι το δικαστήριο αποφάσισε και η εκτίμηση εναπόκειται στο νομοθετικό όργανο. "Το δικαστήριο δεν αποφάσισε για την βουλή αλλά για τον εσωτερικό κανονισμό της. Οι αποφάσεις δεν είναι πολιτικές αλλά νομικές και είναι λάθος να τις τραβάτε pqor την πολιτική αρένα" τόνισε υπενθυμίζοντας ότι το συνταγματικό δικαστήριο είχε και παλαιότερα ελέγξει τον εσωτερικό κανονισμό της βουλής.

    [15] ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Ευθύνες για βασανιστήρια στις τουρκικές φυλακές επιρρίπτει στον Υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας, κ. Mehmet Agar, τηλεγράφημα του δανικού πρακτορείου RB, που δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες της Δανίας "INFORMATION" και "BERLINGKE TIDENDE", φέρνοντας στο φως ντοκουμέντα του ΟΗΕ και στοιχεία από τα Κέντρα Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων (Κ.Α.Θ.Β.).

    Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης ήταν άμεσα υπεύθυνος για βασανιστήρια όταν ήταν αρχηγός της τουρκικής αστυνομίας στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, επισκέφθηκαν το αρχηγείο της αστυνομίας και φυλακές, η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ (CAT) και η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), διαπιστώνοντας οτι τα βασανιστήρια είναι διαδεδομένα και εφαρμόζονται συστηματικά. Οι Επιτροπές μίλησαν με κρατούμενους και τους εξέτασαν ιατρικά. Σε πολλές περιπτώσεις οι επιπτώσεις από βασανιστήρια ήταν σοβαρές, ενώ η CPT βρήκε ακόμα και αίθουσα βασανιστηρίων.

    Όπως δήλωσε η Inge Genefke, διευθύντρια του Κ.Α.Θ.Β. της Κοπεγχάγης "ο Mehmet Agar δεν μπορεί να ισχυριστεί οτι δεν γνώριζε [για τα βασανιστήρια], αφού τότε θα πρέπει να χαρακτηριστεί ανίκανος αρχηγός, που δεν γνώριζε τί συνέβαινε στα αστυνομικά τμήματα για τα οποία ήταν υπεύθυνος".

    Εν τω μεταξύ, είναι πιθανό να υποχρεωθούν οι γιατροί και διευθυντές των Κ.Α.Θ.Β. στην Τουρκία, να παραδόσουν στις αρχές τα ονόματα όσων νοσηλεύθηκαν σε αυτά, μετά τη δίκη που διεξάγεται στην Άγκυρα κατά ενός δικηγόρου και ενός γιατρού, οι οποίοι επικαλούμενοι το επαγγελματικό απόρρητο, αρνήθηκαν να παραδώσουν τα ονόματα των βασανισμένων που περιέθαλψαν. " Μου κάνει εντύπωση- επισημαίνει η Inge Genefke-το οτι υπάρχει χρονική σύμπτωση μεταξύ του διορισμού του αρχιβασανιστή Mehmet Agar ως Υπουργού Δικαιοσύνης και της απαίτησης να καταργηθεί η βασικότερη αρχή του ιατρικού λειτουργήματος, που είναι το ιατρικό απόρρητο".

    [16] Η ΚΥΠΡΟΣ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΣΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ

    Η Κύπρος κατήγγειλε στα Ηνωμένα Έθνη την νέα προκλητική ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος να προσφέρει προς πώληση την εκκλησία της Παναγίας Χρυσοτριμιθιώτισσας και κάλεσε τον Διεθνή Οργανισμό να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προς παρεμπόδιση της νέας ιεροσυλίας.

    Ο αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Νίκος Αγαθοκλέους σε επιστολή του προς το Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι εκφράζει έντονη διαμαρτυρία για την παράνομη ιερόσυλη και καταδικαστέα αυτή ενέργεια των Τούρκων.

    Καταγγέλλει επίσης ότι η νέα προκλητική ενέργεια αποτελεί μια aj|lg απόδειξη ότι υπάρχει προμελετημένο σχέδιο του κατοχικού καθεστώτος να αλλάξει το δημογραφικό χαρακτήρα της κατεχόμενης Κύπρου με την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων κατοίκων και την μεταφορά χιλιάδων αποίκων από την Τουρκία.

    Στην επιστολή του ο κ.Αγαθοκλέους υπενθυμίζει ότι η Κυπριακή κυβέρνηση είχε καταγγείλει επανειλημμένα στο Γ.Γ. του ΟΗΕ καταστροφές και βανδαλισμούς εκκλησιών και μοναστηριών στην κατεχόμενη Κύπρο από το 1974.

    Τη συνεχιζόμενη βεβήλωση των εκκλησιών της Κύπρου που βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή κατήγγειλε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

    [17] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΚΥΠΡΟΥ- ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ο ΚΥΠΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα του συμβουλίου σύνδεσης Κύπρου -Ευρωπαικής Ενωσης εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο κ.Μιχαηλίδης είπε ότι σήμερα αποτελεί πλέον πεποίθηση και συνείδηση των Ευρωπαίων ότι η Κύπρος μαζί με την Μάλτα θα είναι οι πρώτες από τις υποψήφιες χώρες που θα περιληφθούν στην επόμενη διεύρυνση της Ευρωπαικής Ένωσης.

    Όλοι πρόσθεσε εκτιμούν τοι η Κύπρος είναι έτοιμη σε όλους τους τομείς για ένταξη και η μόνη ανησυχία είναι το Κυπριακό πρόβλημα το οποίο πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν.

    Είπε επίσης ότι γίνεται κατανοητή η ανάγκη συμμετοχής της Ευρωπαικής Ενωσης μαζί με τα Ηνωμένα έθνη στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού με άξονα την πρωτοβουλία που προωθούν οι ΗΠΑ.

    [18] Ο Ρ.ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΚΑΘΑΙΡΕΣΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων Ράντοβαν Κάρατζις καθαίρεσε σήμερα τον Ράϊκο Κασαγιτς από το αξίωμα του πρωθυπουργού της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου του Ράντοβαν Κάρατζιτς η καθαίρεση του κ. Κάσαγιτς απο το πρωθυπουργικό αξίωμα αποφασιστηκε για να προστατευθούν οι συνταγματικές διατάξεις της Δημοκρατίας και για να εμποδιστεί η κλιμάκωση της κρίσης στην λειτουργία της Σερβοβοσνιακής κυβέρνησης.

    Ο Πρόεδρος Κάρατζιτς εκτιμά ότι στην πρωθυπουργία παρατηρήθηκαν το τελευταίο διαστημα αδέξιες κινήσεις, οι οποίες είχαν αρνητικά αποτελέσματα για τα εθνικά συμφέροντα της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας.

    Μέχρι την τοποθέτηση νέου πρωθυπουργού καθήκοντα θα ασκεί ενας από τους αντιπροέδρους της Σερβοβοσνιακής κυβέρνησης.

    Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλ Μπιλτ δήλωσε ότι είναι απογοητευμένος από την καθαίρεση του Ράϊκο Κάσαγιτς ταυτόχρονα, όμως, εξέφρασε την ελπίδα ότι στο χώρο της Σερβικής Δημοκρατιας θα επικρατήσουν οι δυναμείς εκείνες που επιθυμούν τον εκδημοκρατισμό.

    Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές από την έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Μπάνια Λούκα η καθαίρεση του Ράϊκο Κάσαγιτς προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για την περαιτέρω εξέλιξη της κατάσταση και η διεθνής κοινότητα φαίνεται να μένει χωρίς "συνεπή" συνομιλητή, από τη Σερβοβοσνιακή πλευρά, για την εφαρμογμή του ειρηνευτικού σχεδίου.

    Η σημερινή απόφαση του Ράντοβαν Κάρατζις μπορεί να εκτιμηθεί ως προειδοποίηση προς τη διεθνη κοινότητα, ότι χωρίς αυτόν η ειρηνευτική διαδικασία στη Βοσνία δεν μπορεί να προχωρήσει.

    Το τελευταίο διαστημα όλοι οι επίσημοι της διεθνούς κοινότητας είχαν επιλέξει ως συνομιλήτη τους, από τη σερβοβοσνιακή πλευρά, τον Ράϊκο Κάσαγιτς και είχαν επιλέξει ως έδρα των συνομιλιων την Μπάνια Λούκα όπου η επιρροή του Καρατζιτς δεν είναι τόσο ισχυρή όσο στο Πάλε.

    [19] ΤΗΝ ΕΚΔΟΧΗ ΟΤΙ Ο ΝΤΟΥΝΤΑΓΙΕΦ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΕΣΕ ΘΥΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η "ΚΟΜΣΟΜΟΛΣΚΑΓΙΑ ΠΡΑΒΝΤΑ"

    Το ενδεχόμενο να έπεσε θύμα του πολέμου των ναρκωτικών ο αρχηγός των Τσετσένων αυτονομιστών, Ντουντάγιεφ, αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα "Κομσομόλσκαγια Πράβντα", η οποία επικαλείται στοιχεία μεγάλης έρευνας για το εμπόριο ναρκωτικών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά ποσότητες ναρκωτικών από το Αφγανιστάν, τη Βιρμανία και την Κολομβία προωθούνται στην Ευρώπη, μέσω της Τσετσενίας, η οποία χρησιμοποιείται σαν "αποθήκη" σε όλη την αλυσίδα της διακίνησης. Στενοί συνεργάτες του Ντουντάγιεφ και πρώην αξιωματικοί της KGB φέρονται αναμειγμένοι σε κύκλωμα εμπορίας των ναρκωτικών, με διεθνείς διασυνδέσεις, και σε εταιρίες που πλουτίζουν απ αυτές ακριβώς τις δραστηριότητες.

    Η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες και ονόματα συνεργατών του Ντουντάγιεφ, όπως των Ουσμάν Ιμάεφ, Ασλάν Μασχάντοφ, Ζελιμχάν Γιανταμπίεφ, Σαμίλ Μπασάεφ και υπογραμμίζει πως στην περιοχή Σαλίνσκ της Τσετσενίας λειτουργούσε εργοστάσιο παραγωγής ηρωίνης από μορφίνη. Το εργοστάσιο αυτό βομβάρδισαν τον Ιανουάριο του 1995 αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνας μόνο το 1994 διακινήθηκε με πλοία και μέσω Γεωργίας ποσότητα 15 τόνων ηρωίνης, που είχε παραχθεί στο εργοστάσιο της Τσετσενίας.

    Η "Κομσομόλσκαγια Πράβντα" εμπλέκει και αξιωματούχους των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών της Λιθουανίας, και υποστηρίζει πως με τη βοήθεια τους διακινήθηκαν το 1995 στην Ευρώπη 15 τόνοι ναρκωτικών.

    Σύμφωνα πάντα με την ίδια εφημερίδα, που επικαλείται και στοιχεία της ΙΝΤΕΡΠΟΛ, οι έμποροι ναρκωτικών της Ευρώπης αύξησαν τα κέρδη τους τα τελευταία χρόνια λόγω της συμμετοχής και των τσετσένων στα κυκλώματα διακίνησης. Επίσης Αλβανοί από το Κόσσοβο φέρονται ότι ελέγχουν το 70% του εμπορίου ναρκωτικών στην Ελβετία, το 60% στη Γερμανία και τη Δανία και το 40% στις ΗΠΑ.

    [20] ΠΙΡΙΝΣΚΙ ΚΑΙ ΖΕΛΕΦ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Πίρινσκι και ο Pq|edqor της χώρας, Ζέλιου Ζέλεφ, εχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν τις προεδρικές εκλογες, που θα διεξαχθούν στη γειτονική χώρα το φθινόπωρο, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα κοινωνικής έρευνας, που διεξήχθη στη Βουλγαρία, από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 6 Μαρτίου του 1996.

    Σε σύνολο 1213 ερωτηθέντων, το 14,5% αυτών έδωσε το προβάδισμα στον Γκ. Πίρινσκι, το 13,9% προτίμησε τον Ζ.Ζέλεφ και το 8,4%, τον έκπτωτο βασιλιά Συμεών το Β΄.

    Σύμφωνα με την έρευνα, στις προεδρικές εκλογές σκοπεύουν να ψηφίσουν το 72% των ερωτηθέντων που έχουν δικαίωμα ψήφου. Ενας στους οκτώ δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει, ενω οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 16% των ερωτηθέντων.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ακόμη μείωση της δημοτικότητας του Προέδρου της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ, ο οποίος συγκεντρώνει το 46% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, οσον αφορά στην εμπιστοσύνη τους στους κρατικούς θεσμούς, έναντι του 53%, που είχε συγκεντρώσει τον Οκτώβριο του 1995.

    Ακολουθεί ο πρωθυπουργός, Ζαν Βίντενοφ, με το 42% των προτιμήσεων, έναντι του 50% του Οκτωβρίου του 1995, ενώ την τρίτη θέση κατέχει ο πρόεδρος της Βουλής, Μπλαγκοβέστ Σέντοφ, που συγκεντρώνει το 38% των προτιμήσεων, έναντι του 42% του Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

    Μεταξύ των ηγετών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μόνο ο αρχηγός της κεντροδεξίας “Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων”, Ιβάν Κώστοφ, συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό προτιμήσεων, 39,4%, σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των μετρήσεων του Οκτωβρίου του 1995, που είχε το 34%.

    Η έρευνα αυτή διεξήχθη από το βουλγαρικό Εθνικό Κέντρο Ερευνας της Κοινής Γνώμης, με την εφαρμογή της μεθόδου "Next Bithday".


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 16 May 1996 - 11:21:55