Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (09/05/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 9 Μαϊου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΩΝ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΜΠΑΤΗΣ

  • [02] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

  • [03] ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [04] Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: "Όσα είπε ο κ. Πάγκαλος χθες στην Αμερική δεν τόλμησε να τα πει προχθες στην ελληνική βουλή"

  • [05] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [06] Κ.ΜΠΙΚΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ

  • [07] ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΑΪΟ ΖΗΤΟΥΝ 24 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

  • [08] ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΖΕΝΤΕΛΙΚ ΑΠΟ ΒΕΤΕΡΑΝΟΥΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ

  • [09] ΓΙΑ "ΑΝΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ" ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΟΝ Μ.ΕΒΕΡΤ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

  • [10] ΓΙΑ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [11] ΘΕΜΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ

  • [12] ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

  • [13] ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΟΥΝΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ

  • [14] ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΚΡΟΥΟΥΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ ΤΗΣ Β.ΕΛΛΑΔΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ-ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

  • [16] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΑΠΩΛΕΙΑ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • [17] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΚΛΕΙΔΙ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΕΧΟΥΝ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

  • [18] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ Τ.ΚΟΡΝΜΠΛΟΥΜ

  • [19] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΈΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΕ ΜΕΙΖΟΝΑ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

  • [20] ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΨΗΦΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΥΠΕΡ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ

  • [21] Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΛΜΑΖ ΚΑΤΑ ΤΣΙΛΕΡ

  • [22] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

  • [23] ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ

  • [24] ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

  • [25] ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΘΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ, ΑΝ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΙ

  • [26] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟ

  • [27] ΤΑ ΔΥΟ ΤΡΙΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

  • [28] ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ¨ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ- Η ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ¨

  • [29] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΞΙΩΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [30] ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

  • [31] ΓΑΜΗΛΙΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΖΩΩΝ ΣΤΟΝ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΜΠΑΤΗΣ

    "H Ολυμπιακή αεροπορία είναι μία μεγάλη εταιρεία των πέντε ηπείρων και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να χάσουμε", τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ Γιάννης Ρουμπάτης με την ευκαιρία του πρώτου διαβαλκανικού συνεδρίου αερομεταφορών που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι έχει τον πιο καλό συντελεστή ασφάλειας, την καλύτερη τεχνική βάση και ότι είναι μία από τις καλύτερα οργανωμένες στον κόσμο. Ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η Ολυμπιακή μπορεί να γίνει μία πολιτιστική σάριζα της Ελλάδας στα Βαλκάνια, όταν υπάρχουν εργαζόμενοι με παιδεία, πείρα και πρόσβαση στις αγορές και τις κοινωνίες της βαλκανικής Ευρώπης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον αν κρύβονται ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες πίσω από τις επιθέσεις που δέχεται η Ολυμπιακή και η χώρα μας ο ευρωβουλευτής χαρακτήρισε απαράδεκτη και αβάσιμη τη στάση των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι τα αμερικανικά αεροδρόμια, εκτός από τα 3-4 διεθνή, είναι πολύ χειρότερα από τα ελληνικά. "Η Ολυμπιακή ενοχλεί γιατί είναι μια πετυχημένη αεροπορία. Στο χέρι μας είναι να συνεχίσει να δουλεύει αλλά θα χρειαστούν αλλαγές. Να υπάρξει μάνατζμεντ πολύ πιο προσεκτικό και να αποφασίσουν οι ελληνικές jubeqm^seir ότι τον πρώτο λόγο στη διοίκηση της πρέπει να τον έχουν οι άνθρωποι που έχουν αυτή την ευθύνη και όχι οι πολιτικοί", συνέχισε.

    Ο κ. Ρουμπάτης επισήμανε ότι αυτή την εποχή οι αερομεταφορές στον ευρωπαϊκό χώρο βρίσκονται σε κρίση γιατί υπάρχει κυριολεκτικά μία επίθεση από τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, τις οποίες συνδράμει η αμερικανική κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να υπάρξουν συμφνωνίες κατά χώρα και όχι κατά συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιστεύουν ότι αυτό που συμφέρει τις ευρωπαϊκές χώρες και την ευρωπαϊκή αεροπορία είναι να υπάρξει μία σύγχρονη λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται για την πρόσβαση των εταιρειών και στον ευρωπαϊκό και αμερικανικό χώρο και γενικότερα στις προσβάσεις που δίνει η Ευρώπη σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Αφρική, τη Ρωσίας κλπ" πρόσθεσε.

    Παράλληλα υπογράμμισε ότι η χώρα μας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια γιατί είναι ένας κόμβος αλλά χρειάζονται βελτιώσεις, τόσο οι τηλεπικοινωνίες όσο και τα αεροδρόμια αλλά και ο τρόπος αντιμετωπίσης των αερομεταφορών καθώς η Ολυμπιακή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μία διαδικασία αναδιοργάνωσης. "Εχει υπάρξει μία συμφωνία με την ΕΕ και θεωρώ ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο", παρατήρησε ο κ. Ρουμπάτης

    [02] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Πρωτόκολλο τουριστικής συνεργασίας υπέγραψαν οι πρόεδροι της τουρκικής και ελληνικής ένωσης ταξιδιωτικών πρακτορείων, " TURSAB " και " HATTA ".

    Το πρωτόκολλο, το οποίο ήδη από χθές τέθηκε σε ισχύ, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ελληνικής ένωσης ταξιδιωτικών πρακτορείων, κ. Αντωνίου, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την άσκηση πιέσεων τόσο προς την ελληνική όσο και προς την τουρκική πλευρά για την αποφυγή νέων θερμών επεισοδίων ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Εξάλλου, μέσω του πρωτοκόλλου, επιδιώκεται η δημιουργία πακέτων συνεργασίας και από τις δύο ταξιδιωτικές ενώσεις με στόχο την προσέλκυση τουριστών, τόνισε ο κ. Αντωνίου. Η κατάργηση της βίζας, η οποία απαιτείται για την είσοδο των τούρκων τουριστών στη χώρα μας, καθώς και η δημιουργία επιχειρήσεων γενικού ενδιαφέροντος εντός και εκτός των δύο χωρών αποτελούν επίσης στόχους της εν λόγω συνεργασίας, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ελληνικής ένωσης ταξιδιωτικών πρακτορείων.

    Τέλος, η σύσταση επιτροπής, η οποία θα συσκέπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο της επίλυση προβλημάτων που αφορούν τον τουρισμό, θα συμβάλλει, σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.

    [03] ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Υπογράφονται αύριο από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Κ.Κοσμόπουλο οι pqocqallatij]r συμβάσεις που αφορούν αποκαταστάσεις μνημείων,ανασκαφές,αναστηλώσεις και αναπλάσεις,συνολικού προυπολογισμού 12,3 δις δραχμών.

    Συγκεκριμένα,οι συμβάσεις αφορούν στην ανάπλαση τμήματος του λιμανιού (αποθήκες στον πρώτο προβλήτα), προυπολογισμού 5,5 δις δραχμών, την αποκατάσταση του Επταπυργίου και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου (1,2 δις),την αποκατάσταση του κτιρίου στην οδό Αναγεννήσεως 10, για τη στέγαση του Μουσείου Φωτογραφίας-Αφίσας (200 εκατομμύρια),την αποκατάσταση του διατηρητέου στην οδό Μουσών 47 (100εκ) και την αποκατάσταση του Αλκαζάρ μαζί με τη διαμόρφωση της πλατείας Δημαρχείου (250 εκατομμύρια).

    Επίσης,θα υπογραφούν συμβάσεις με τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες για τη συνέχιση μελετών,αναστηλωτικών έργων και ανασκαφών,την ανάδειξη της Ζώνης Βορειοδυτικών Τειχών και τη διαμόρφωση του Δικτύου Αρχαιολογικών Περιπάτων.Σύμβαση θα υπογραφεί,επίσης, και με τον Δήμο Χαλάστρας για προστατευτική παρέμβαση στο Δέλτα του Αξιού.

    [04] Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: "Όσα είπε ο κ. Πάγκαλος χθες στην Αμερική δεν τόλμησε να τα πει προχθες στην ελληνική βουλή"

    "Όσα είπε ο κ. Πάγκαλος χθες στην Αμερική δεν τόλμησε να τα πει προχθες στην ελληνική βουλή" δήλωσε σήμερα από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς.

    Πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών επιβεβαιώνουν τις προσωπικές του καταγγελίες ότι η κυβέρνηση έχει ενδώσει στις αμερικανικές πιέσεις και έχει αποδεχτεί τις απευθείας διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα και τη διαιτησία για εκατοντάδες βραχονησίδες του Αιγαίου.

    [05] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Δεν πρόκειται να υπάρξουν αντίποινα από πλευράς Ευρωπαικής Ένωσης σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, επισήμανε ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης αμέσως μετά την συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ.Σημίτης πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν κανονικά και το συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για σύνδεση Μάλτας και Κύπρου την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες όπως έχει προγραμματιστεί.

    Επίσης ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να εγκρίνει το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο προς την Τουρκία, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει εάν δεν ξεκαθαρίσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την τουρκική πλευρά στα Ιμια.

    Σχετικά με το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα επιβεβαιώθηκε ότι προχωρεί ικανοποιητικά, ενώ όπως δήλωσε ο κ.Κληρίδης είχε και κατ΄ιδίαν συνομιλία με τον Πρωθυπουργό για τα ειδικά θέματα του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος το οποίο όμως δεν αποκάλυψε.

    Εξάλλου ο κ.Σημίτης ενημέρωσε τον κ.Κληρίδη για τις επαφές που e_we κατά τις επισκέψεις του στις Ηνωμένες Πολιτείες και στις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης τονίζοντας ότι αναμένει από τις ΗΠΑ να αναλάβουν κάποια δράση που να ξεπερνά τις αντιδράσεις της άλλης πλευράς (Τουρκικής) οι οποίες είναι αδικαιολόγητες.

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου από την πλευρά του χαρακτήρισε τη συζήτηση εποικοδομητική και μίλησε για ταύτιση απόψεων και για κοινή θέση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Αναφορικά τώρα με τα αποτελέσματα της επικείμενης συνάντησης Κληρίδη -Κλίντον στην Ουάσιγκτον, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό κατά την συνάντηση κορυφής της Ευρωπαικής Ένωσης, στη Φλωρεντία.

    Τέλος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε ότι πρόκειται να επισκεφθεί την Κύπρο χωρίς να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα.

    [06] Κ.ΜΠΙΚΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΜΗ ΤΑΞΗ

    "Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου που σέβεται τις Διεθνείς Συνθήκες και την εσωτερική της έννομη τάξη" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας σχολιάζοντας ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με παραβιάσεις κειμένων Διεθνών Συνθηκών και συγκεκριμένα τη συνθήκη της Λωζάνης σχετικά με τους μουφτήδες.

    Ο κ.Μπίκας πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο του 1991 οι μουφτήδες επιλέγονται από επιτροπή που αποτελείται αποκλειστικά από Μουσουλμάνους. Η δέ επιλογή τους υποβάλλεται προς έγκριση στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

    Η διαδικασία αυτή -συνέχισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών- είναι αντίστοιχη με τα ισχύοντα σε όλο το κόσμο και την Τουρκία όπου οι μουφτήδες διορίζονται και δεν εκλέγονται.

    Επιπλέον στην Ελλάδα οι μουφτήδες έχουν και δικαστικές αρμοδιότητες που απορρέουν από τα ιερά ισλαμικά κείμενα.

    Διευκρίνισε ότι στο διεθνές κείμενο της Λωζάνης που καθορίζει την προστασία της ελληνορθόδοξης μειονότητας στην Τουρκία και της μουσουλμανικής στην Ελλάδα, ουδεμία απολύτως αναφορά γίνεται στα περί εκλογής μουφτή.

    Ο κ.Μπίκας καυτηριάζοντας αβάσιμες διαμαρτυρίες της Τουρκίας υπενθύμισε ότι η Αγκυρα θα πρέπει να έχει κατά νού τις υποχρεώσεις που η ίδια έχει αναλάβει έναντι των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Ιμβρου και της Τενέδου και που δεν τις τηρεί.

    Η δραματική συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού -κατέληξε ο κ.Μπίκας- στην Τουρκία μιλά από μόνη της.

    [07] ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΜΑΪΟ ΖΗΤΟΥΝ 24 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

    Τη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας μέσα στο Μάϊο ζητούν με υπογραφές τους από τον πρόεδρο του κόμματος, Μιλτιάδη Εβερτ, είκοσι τέσσερις βουλευτές, προσκείμμενοι στον Jymstamt_mo Μητσοτάκη.

    Στην επιστολή τους ζητούν να συζητηθούν "τα σημαντικά και κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, η ανάπτυξη των οποίων θα συμβάλει στην ενημέρωση του ελληνικού λαού και στη δραστηριοποίηση του κόμματος σύμφωνα με τις αρχές του καταστατικού".

    Ακόμη, τονίζουν ότι η συνδιάσκεψη του Ιουνίου θα πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο νίκης για τις προσεχείς εκλογές και βάση για την πολιτική ενότητα της παράταξης. Για το λόγο αυτό θεωρούν απαραίτητη τη δυνατότητα να εκφράσουν τις απόψεις τους όλοι οι μετέχοντες βουλευτές. "Ο διάλογος δεν έβλαψε ποτέ κανέναν και πολύ περισσότερο την Ν.Δ.", καταλήγουν.

    Ανάμεσα στους βουλευτές που υπογράφουν την επιστολή είναι οι κυρίες Μπακογιάννη, Μπουρδάρα και Παπαδημητρίου και οι κύριοι Πυλαρινός, Κούβελας, Χατζηγάκης, Καμμένος, Σπηλιόπουλος και Χατζηνικολάου, Χαϊτίδης.

    [08] ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΖΕΝΤΕΛΙΚ ΑΠΟ ΒΕΤΕΡΑΝΟΥΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ

    Την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο συμμαχικό νεκροταφείο του Ζέντελικ στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν και φέτος, με αφορμή τη σημερινή επέτειο από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τη νίκη των συμμαχικών δυνάμεων, βετεράνοι Γιουγκοσλάβοι πολεμιστές που είχαν πολεμήσει στην Ελλάδα, στο πλευρό των Ελλήνων συμμαχητών τους, εναντίον των δυνάμεων του Αξονα.

    Στην τελετή παρέστη ο Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας στη Θεσσαλονίκη, Ράϊκο Ρίστιτς, και πλήθος συγγενών και φίλων των Γιουγκοσλάβων πολεμιστών που έπεσαν μαχόμενοι στα ελληνικά εδάφη.

    [09] ΓΙΑ "ΑΝΕΥΘΥΝΗ ΣΤΑΣΗ" ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΟΝ Μ.ΕΒΕΡΤ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

    Για "ανεύθυνη στάση" του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδη Εβερτ έκανε σήμερα λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις στη βουλή του κ. Εβερτ ο οποίος μίλησε για διαπλεκόμενα συμφέροντα στις υποθέσεις των ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ και των καζίνο και υποστήριξε ότι υπουργοί παίρνουν εντολές από ξένα κέντρα αποφάσεων.

    Ο κ. Ρέππας επανέλαβε τις κατηγορίες ότι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και συνεργάτες του κ. Εβερτ εμπλέκονται σε κυκλώματα συμφερόντων που έχουν σχέση με το δημόσιο και κάλεσε τον καθένα να βγάλει τα συμπεράσματά του έπειτα από την εμπλοκή των στελεχών της Ν.Δ. που κατήγγειλε στη βουλή ο κ. Μητσοτάκης, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Τύπου.

    [10] ΓΙΑ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Συνεδρίασε το πρωί το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας με αντικείμενο τα προβλήματα στο χώρο της Παιδείας, το θέμα των καζίνο και των ψηφιακών παροχών. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Προκόπης Παυλόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την τακτική που ακολουθεί στο χώρο της παιδείας ενώ έκανε, χαρακτηριστικά, λόγο για "ανυπαρξία κυβερνητικής πολιτικής".

    Αναφερόμενος στο θέμα των ψηφιακών παροχών ο κ. Παυλόπουλος ανακοίνωσε ότι θα υποβληθεί αίτηση καταθέσεως εγγράφων στη βουλή προκειμένου να περιέλθει στη Νέα Δημοκρατία το πόρισμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς και τα έγγραφα που θεμελιώνουν το πόρισμα αυτό. Στη συνέχεια, ανάλογα με το περιεχόμενο του πορίσματος η Ν.Δ. θα καθορίσει τη στάση που θα ακολουθήσει", κατέληξε.

    [11] ΘΕΜΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ

    Συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε το μεσημέρι ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσαν θέματα κυβερνητικού έργου καθώς και ευρύτερου πολιτικού χαρακτήρα.

    Το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Λαλιώτη ενώ θα συνεδριάσει και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αποφασίσει για το ποιές θα είναι οι αρμοδιότητες του αντιπροέδρου ή του αναπληρωτή Προέδρου που αναμένεται να εκλεγεί στο συνέδριο του Κινήματος

    [12] ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

    Διάσημοι ποιητές από όλον τον κόσμο θα συμμετασχουν στην εκδήλωση για την ποίηση και την ειρήνη που διοργανώνει στην Καβάλα από τις 10 έως τις 12 Μαϊου ο Σύνδεσμος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών.

    Την προετοιμασία της διοργανωσης έχουν αναλάβει ο συγγραφεας και ιστορικος, Κ.Μοσκώφ, οι καθηγητές του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου, Γ.Χουρμουζιάδης και Φ.Γκικόπουλος, η δημοσιογραφος Ελλη Παπά, ο ποιητής Τ.Πατρίκιος και η πρόεδρος του Συνδέσμου, Σ.Μορφάκη.

    Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν ποιητές διεθνούς εμβέλειας από διάφορες χώρες της Ευρώπης, την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Συρία, την Παλαιστίνη, το Μαροκο,την Τυνησία κ.ά

    Οι εισηγητές της εκδήλωσης θα ασχοληθούν με θέματα όπως η σχέση του Διγενή Ακρίτα με τα αραβικά έπη, η αραβική ερωτική ποίηση, οι σύγχρονες τάσεις στη γαλλική ποίηση και η ποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας, η νεοελληνική κουλτούρα κ.ά.

    [13] ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΟΥΝΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ

    Στην Καστοριά βρίσκεται από το μεσημέρι ο Ρώσος υφυπουργός Εμπορίου, κ.Αντόνωφ, ο οποίος θα συμμετέχει στο 2ο Ελληνορωσικό Συμπόσιο Γούνας, Εμπορίου και Τουρισμού. Οι εργασίες του Συμποσίου aqw_foum αύριο το πρωί στην Καστοριά, παρουσία των Ελλήνων υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας, Χρήστου Πάχτα, και Ανάπτυξης, αρμόδιου για θέματα Εμπορίου, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και του Προέδρου της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνη Σαμαρά.

    Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον για τις εργασίες του συνεδρίου κορυφώνεται, καθώς στη διάρκεια τους θα πραγματοποιηθούν ανεπίσημες συναντήσεις των Γενικών Διευθυντών των οικονομικών υπουργείων της χώρας μας με τους αντίσοτιχους Ρώσους υπεύθυνους. Υπενθυμίζεται ότι επίσημη συνάντηση των σχετικών αντιπροσωπειών θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Μόσχα.

    Στα θέματα που θα εξεταστούν αύριο και μεθαύριο στο πλαίσιο του Συμποσίου περιλαμβάνεται επίσης η ένταξη της γούνας στις διακρατικές συμφωνίες του φυσικού αερίου, προοπτική για την οποία ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Μανώλης Μπετενιώτης, έδωσε την υπόσχεση ότι αυτή τη φορά θα υλοποιηθεί.

    Στους στόχους του 2ου Ελληνορωσικού Εμπορίου Γούνας, Εμπορίου και Τουρισμού συγκαταλέγεται και η σύσταση μόνιμων ομάδων εργασίας, οι οποίες θα αποτελέσουν τις σταθερές ομάδες επιχειρηματικής επαφής και τα όργανα μελέτης για την παρουσίαση ολοκληρωμένων προτάσεων και συγκεκριμένων σχεδίων για τη συνεργασία των επιχειρηματικών κλάδων των δύο χωρών.

    [14] ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΚΡΟΥΟΥΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΙΣ ΤΗΣ Β.ΕΛΛΑΔΑΣ

    Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των Ελληνοβουλγαρικών εμπορικών σχέσεων, λόγω της συνεχούς διολίσθησης του λέβα έναντι του δολαρίου, κρούει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).

    Μέλη του Συνδέσμου, που δραστηριοποιούνται στη γειτονική χώρα, καταγγέλλουν ότι οι πληρωμές έχουν σταματήσει και υπάρχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας από βουλγαρικής πλευράς, ενώ η "κατολίσθηση", όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος, του βουλγαρικού νομίσματος, αναμένεται να συνεχιστεί, και να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στο εξαγωγικό εμπόριο της χώρας μας με τη Βουλγαρία.

    Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ, η Βουλγαρία αποτελεί τον 6ο κατά σειρά εταίρο της Ελλάδας, με εμπορικές συναλλαγές που το 1994 ανήλθαν στα 612 εκατομμύρια ECU. Οι ελληνικές εξαγωγές στη Βουλγαρία το 1994 έφτασαν τα 347 εκατομμύρια ECU, σημειώνοντας άυξηση της τάξης του 35% σε σχέση με το 1993, ενώ μεγαλύτερη αύξηση, 58%, σημείωσε την ίδια χρονιά η αξία των εισαγωγών βουλγαρικών προϊόντων στη χώρα μας, η οποία ανήλθε στα 212 εκατομμύρια ECU.

    Τη σοβαρότητα των συνεπειών της διολίσθησης του βουλγαρικού νομίσματος, για τις ελληνικές εξαγωγές στη γειτονική χώρα καταδεικνύει επίσης το σημαντικό ποσοστό, που αυτές αντιπροσωπεύουν, και το οποίο φτάνει στο 4,39% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών σε αξία.

    Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, η συνεχιζόμενη διολίσθηση του λέβα θα συρρικνώσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων στη Boukcaq_a και θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην προώθησή τους στη γειτονική αγορά, την λίδια στιγμή που η πολιτική της "σκληρής δραχμής" δοκιμάζει την εξαγωγική προσπάθεια της χώρας μας στις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΝΤΟΝ-ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Με τελετή επίσημης υποδοχής στον Λευκό Οίκο, από το ζεύγος Κλίντον, ξεκινά σήμερα η ώρα 10 το πρωϊ (ΗΠΑ) η μέρα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου, με δεξίωση στον Λευκό Οίκο, παρατιθέμενο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ.Μπίλ Κλίντον προς τιμήν του, κλείνει το βράδυ.

    Στην προσφώνηση του ο Αμερικανός Πρόεδρος υπογράμμισε: ότι "σήμερα, εμείς οι Αμερικανοί, μοιραζόμαστε μαζί με την Ελλάδα την δόξα της αρχαίας κληρονομιάς. Μαζί με την φίλη και σύμμαχο Ελλαδα υψωνουμε την σημαία της Δημοκρατίας σε όλοκληρο τον κόσμο. Για μισό αιώνα, από τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο έως τη σύρραξη του Περσικού κόλπου, τα έθνη μας σταθηκαν μαζί υπερασπιζόμενα τα κοινά τους ιδανικά. Σήμερα συνεργαζόμαστε για να κτίσουμε ένα ασφαλές, ευημερές και ειρηνικό μέλλον. Η ενδυνάμωση των σχεσεών μας τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει στη στενότερη συνεργασία μας προς το συμφέρον των λαών μας και ολόκληρου του κόσμου.

    Στη Βοσνία οι στρατιωτες των χωρών μας υπηρετούν πλάι-πλάι για να βοηθήσουν στην επίτευξη της ειρήνης. Σε όλα τα Βαλκάνια από την Αλβανία έως την ΠΓΔΜ η Αμερική βλέπει την Ελλαδα σαν δύναμη ειρήνης και σταθερότητας. Επι πλέον οι χώρες μας θα πρέπει να λάβουν αδιαίρετη θέση ενάντια στη θανατηφόρα μάστιγα της τρομοκρατίας. Επιτρέψτε μου για μια ακόμη φορά εκ μέρους ολόκληρου του Αμερικανικού λαού να εκφράσω τα εκ βαθέων συλληπητήριά μας στις οικογένεις και στους φίλους των 17 Ελλήνων πολιτών που δολοφονήθηκαν στο Κάιρο τον περασμένο μήνα.

    Η συνεργασία μεταξύ Ελλαδας και Αμερικής ενισχύεται επίσης και από δεσμούς οικογένειας. Απ' άκρου εις άκρον σ' αυτη τη χώρα αμερικανοί, Ελληνικής καταγωγής έχουν προσθέσει πλούτο και ζεστασία στην αμερικανική παραδοση.

    Κύριε πρόεδρε, ανάμεσα στα αμέτρητα δώρα που η Ελλαδα μοιράστηκε με ολόκληρο τον κόσμο, ένα από τα πιό σημαντικά που συναρπάζει την ανθρώπινη καρδιά, είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες. Φέτος οι ΗΠΑ έχουν την τιμή να φιλοξενούν τους Ολυμπιακούς οι οποίοι κλείνουν ένα αιώνα ζωής.

    Ο δαυλός που η κ. Χίλαρι είχε την τιμή να ανάψει στην Ολυμπία όταν επισκέφθηκε την χώρα σας φέρει το πνεύμα του παρελθόντος, την υπόσχεση αυτής της στιγμής και της κοινές μας ελπίδες για το μέλλον".

    Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε:

    "Εκφράζω την ειλικρινή χαρά μου για την συνάντηση μας αυτή η οποία αποδεικνύει την υψηλή στάθμη των σχέσεων των δύο Κρατών μας και είναι ενδεικτική των φιλικών αισθημάτων σας απέναντι της Ελλάδος,μιας w~qar,η οποία όπως και οι ΗΠΑ αποδεικνύει καθημερινώς την αφοσίωσή της στα ιδανικά της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της διεθνούς εννόμου τάξεως.

    Η σχέση αυτή της Ελλάδος με τις ΗΠΑ είναι μακρόχρονη, εμπνευσμένη από τα ιδεώδη της κλασικής δημοκρατίας και του σύγχρονου κοινοβουλευτισμού, σχέση πολύμορφη, η οποία βαίνει πέραν οιουδήποτε συμβατικού ή χρονικού πλαισίου, αφού είναι ριζωμένη σε κοινή μακρά παράδοση. Η σχέση αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες μιας σημαντικής και ευημερούσας κοινότητας Αμερικανών ελληνικής καταγωγής, με ιδιαίτερα ουσιαστική συμβολή σε όλους τους τομείς της ζωής και σε όλα τα επιτεύγματα της μεγάλης σας χώρας.

    Οι Ελληνες πολίτες, Κύριε Πρόεδρε, τρέφουν ασφαλώς μεγάλη εκτίμηση για τα επιτεύγματα της μεγάλης σας χώρας στον τομέα της επισ΄τημης και της τεχνολογίας, αλλά αισθάνονται ακόμη μεγαλύτερο θαυμασμό όταν διαπιστώνουν ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ οπουδήποτε αναπτύσσονται τείνουν στην εφαρμογή των μεγάλων κοινών αρχών μας και στην υποστήριξη της αλήθειας και της διεθνούς νομιμότητος με τελικό σκοπό την επικράτηση της Δικαιοσύνης και της Ειρήνης.

    Η Ελλάδα, σήμερα,συμμετέχει ενεργώς στις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στον μεταλλασσόμενο χώρο της Ν.Α Ευρώπης και δρά ειρηνικά και παραγωγικά σε ένα πλαίσιο ισότιμης συνεργασίας με τους γείτονες της, τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με τους ανά τον κόσμο φίλους της. Συναντά στην προσπάθειά της αυτή ορισμένα εμπόδια, τα οποία αντιμετωπίζει με την ειρηνική συμπεριφορά της και τον απόλυτο σεβασμό της στις αρχές των Η.Ε. και των διεθνών συνθηκών.

    Σας είναι γνωστό, Κύριε Πρόεδρε, ότι οι μακροχρόνιοι και παραδοσιακοί δεσμοί μας εν διασπάσθηκαν ούτε σε δύσκολες περιστάσεις και εννοώ τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία και η κοινή πορεία θα συνεχισθεί χάριν μιας κοινής πολιτικής ειρήνης και φιλίας σε ένα κόσμο που θα κινείται επιτέλους, στο πλαίσιο που έχει διαγράψει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, ένα κόσμο, δηλαδή, όπου τα κράτη θα συμμορφώνονται με τις διεθνείς τους υποχρεώσεις, απέχοντας από την χρήση ή και την απλή απειλή χρήσεως βίας και θα επιλύσουν τις οποιεσδήποτε διαφορές τους με τα προβλεπόμενα από τον Χάρτη ειρηνικά μέσα.

    Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψη μου αυτή θα συμβάλει στην ακόμη μεγαλύτερη αλληλοκατανόηση των φίλων και συμμάχων λαών μας, στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών μας και στην προώθηση της συνεργασίας μας στους τομείς εκείνους όπου τα συμφέροντα μας είναι κοινά".

    [16] Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΑΠΩΛΕΙΑ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

    "Απώλεια χρόνου θα ήταν οποιαδήποτε συζήτηση στο Κυπριακό χωρίς συμφωνία στο θέμα της μελλοντικής ασφάλειας" δήλωσε ο Γλαύκος Κληρίδης, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει αποδεχτεί αυτή την τοποθέτηση της Ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξη του θέτει κατά σειρά πρώτα την ασφάλεια και την ένταξη στην Ευρωπαική Ένωση της Κύπρου και στη συνέχεια την κυριαρχία, το εδαφικό και τις βασικές ελευθερίες. "Αν είπε ο κ.Κληρίδης υπάρξει προσέγγιση σε αυτά τα θέματα η πλευρά μας είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

    Ανέφερε επίσης ότι μετά τις διαπιστώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι για το αδιέξοδο στο Κυπριακό οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ευρωπαική Ένωση αντί να υιοθετήσουν τις εναλλακτικές προτάσεις του ΟΗΕ αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλίες.

    "Η δική μας πλευρά πρόσθεσε ο Κύπριος Πρόεδρος ελπίζει ότι θα υπάρξει συντονισμός των πρωτοβουλιών. Σε αυτό το στάδιο αρχίζει ο συντονισμός μεταξύ Ουάσιγκτον και Λονδίνου και γίνονται διαβουλεύσεις για καθορισμό του ρόλου και του τρόπου εκπροσώπησης της Ευρωπαικής Ένωσης στις συνομιλίες". Δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία για πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

    Ο κ.Κληρίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν αναμένεται εκδήλωση της αμερικανικής πρωτοβουλίας πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

    [17] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΚΛΕΙΔΙ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΕΧΟΥΝ ΕΚΦΡΑΣΕΙ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον, αναφέρθηκε στο Κυπριακό και είπε ότι πρόκειται για θέμα κλειδί στο οποίο οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανανεωμένο ενδιαφέρον όπως και η Ευρωπαική Ένωση.

    Ο κ.Στεφανόπουλος μιλώντας στο συνέδριο που πραγματοποιείται από το Ίδρυμα Καραμανλή και τη Σχολή Νομικής και Διπλωματίας Φλέτσερ επισήμανε ότι η Κύπρος καλείται να κάνει νέες παραχωρήσεις οι οποίες είναι εξαιρετικής σημασίας. Αυτό σημαίνει ότι επιβραβεύεται η αδιαλλαξία της Τουρκίας.

    Αναφέρθηκε επίσης στην αξίωση της Τουρκίας να προηγηθεί η λύση του Κυπριακού πριν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση λέγοντας ότι η γειτονική χώρα δεν έχει κανένα δικαίωμα να αξιώνει κάτι τέτοιο. Επίλυση του Κυπριακού πρόσθεσε είναι αδύνατο να επιτευχθεί όσο η Τουρκία εμμένει στην αδιάλλακτη πολιτική της.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε "διπλό εκβιασμό" να παρεμποδίσει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση και να προωθήσει τη δική της.

    [18] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ Τ.ΚΟΡΝΜΠΛΟΥΜ

    Με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόν Κόρνμπλουμ και με άλλους αξιωματούχους του Υπουργείου αρμόδιους για το Κυπριακό συναντήθηκαν χθες το βράδυ ηγετικά στελέχη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας με επικεφαλής τον Πρόεδρο του απόδημου Ελληνισμού Αντριου Αθενς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους ομογενείς ότι μέχρι την επίσκεψη του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη στην Ουάσιγκτον θα έχουν ολοκληρωθεί οι θέσεις των ΗΠΑ για την επικείμενη πρωτοβουλία τους που θα εκδηλωθεί τους προσεχείς δύο μήνες.

    Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης για την Κύπρο Σάββας Τσίβικος χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα της συνάντησης και ανέφερε ότι οι Αμερικανοί έχουν καταλάβει ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει κάποια κίνηση.

    Στη συνάντηση πήραν μέρος εκτός από τον κ.Κόρνμπλουμ ο βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών Μάρσιαλ Αντέρ, ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό Τζίμ Γουίλλιαμς και ο διευθυντής Νοτίου Ευρώπης του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Κέρρυ Κάβανο.

    [19] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΈΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΕ ΜΕΙΖΟΝΑ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

    Την προειδοποίηση ότι η Τουρκία ετοιμάζει μια νέα εισβολή, την οποία χαρακτήρισε πιθανή, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Θ.Πάγκαλος,μιλώντας στο συνέδριο που οργανώνει το Πανεπιστήμιο Φλέτσερ και το ίδρυμα Κ.Καραμανλή.στην Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για χίλια αποβατικά σκάφη που είναι έτοιμα στις τουρκικές ακτές. Παράλληλα,όμως απηύθηνε σκληρή προειδοποίηση προς τις χωρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα προς τη Γερμανία και τη Γαλλία, να μην συνδέσουν στο επικείμενο συμβουλιο υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης, που πραγματοποιείται τη Δευτέρα, το θέμα της ένταξης της Κύπρου με την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας, γιατί,όπως είπε,τότε η Ε.Ε. θα γνωρίσει τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της.

    Σε δηλώσεις του προς τους Ελληνες δημοσιογράφους που καλύπτουν το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ.Στεφανόπουλου ΗΠΑ, ο κ.Πάγκαλος αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε: ¨Δυστυχώς ορισμένοι αντιπρόσωποι στη συνεδρίαση που έγινε εκεί θέλησαν να συνδέσουν τη σχέση της Κυπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με το βέτο της Ελλαδος στη χρηματοδότηση της Τουρκίας. Εχω ήδη προειδοποιήσει ότι αυτό θα σήμαινε μείζονα κρίση για την Κοινότητα στο σύνολό της και για τη λειτουργία της¨.

    Ο κ.Πάγκαλος γνωστοποίησε ότι οι πρέσβεις της Ελλαδας σε όλες τις χωρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάνουν διαβήματα προς αυτή την κατεύθυνση ενώ όπως είπε, έχουν κληθεί όλοι οι πρέσβεις της Ενωσης στην Αθήνα από τον γενικό γραμματέα κ.Περάκη ο οποίος τους ενημέρωσε ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα, ¨η Ελλαδα θεωρεί αυτονόητο τον αποκλεισμό του Συμβουλίου Σύνδεσης της Μάλτας¨.

    ¨Μάλτα και Κυπρος πάνε μαζί. Εάν δεν υπάρχει Κυπρος δεν θα υπάρχει Μάλτα. Αυτό θα ειναι το πρώτο βήμα¨, υπογραμμισε και πρόσθεσε ότι το δεύτερο βήμα θα είναι η συστηματική παρεμπόδιση εκ μέρους της Ελλαδας όλων των εξωτερικών σχέσεων της Κοινότητας χωρίς εξαίρεση. ¨Οπου δηλαδή λαμβάνεται απόφαση με ομοφωνία, η Ελλαδα θα προβάλει το βέτο της¨, τόνισε για να προσθέσει: ¨ Η προσπάθεια σύνδεσης των επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας με τη νόμιμη σχέση της Κυπρου, μιας τρίτης χώρας, με την Ευρώπη, είναι εντελώς παράλογη από πολιτική αποψη και εντελώς ανήθικη¨.

    Ο Ελληνας υπουργός διαβεβαίωσε ότι η Ελλαδα θα ασκήσει τα δικαιώματά της όπως τα καθορίζει η πρακτική των ευρωπαϊκών θεσμών, ¨όπως τα καθορίζουν οι Ευρωπαϊκές συνθήκες¨, χαρακτήριζοντας αδιανόητο να γίνει οποιαδήποτε χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ¨όσο η χωρα αυτή θα ασκεί εναντίον της Ελλαδας εκβιασμούς και απειλές και θα διατηρεί εδαφική διεκδίκηση εις βάρος μας¨.

    Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλαδα θα διατηρήσει αυτές τις θέσεις της κάλεσε τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης να τις συμμερισθούν ειδάλλως, διέβλεψε ¨θα μεταβούμε προς μια κατάσταση κρίσεως της Ενωσης στο σύνολό της, που δεν θα έχει, πιστεύω, προηγούμενο¨. ¨Δεν είμαστε μεγαλη χωρα της Κοινότητας αλλα η Ευρώπη δεν ανήκει σε μερικους, ανήκει σε όλους και ανήκει σε εμάς και έχουμε την αξίωση ισοτιμα να γίνουν αποδεκτά τα δικαιώματά μας¨, τονισε.

    Καταλήγοντας παρατήρησε ότι ¨είναι γελοίο να συζητούμε για Διακυβερνητική Διάσκεψη, κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή πολιτική άμυνας, όταν δεν είναι σε θέση αυτό το συγκρότημα εθνών να επιδείξει μια στοιχειώδη αλληλεγγύη για ένα τόσο ξεκάθαρο θέμα¨.

    Ο κ.Πάγκαλος που δεν δίστασε να κατονομάσει τις χώρες που δημιούργησαν το πρόβλημα, τη Γαλλία και τη Γερμανία, εξέφρασε την άποψη ότι έγινε με την ανοχή της ιταλικής προεδρίας. Χαρακτήρισε δε ως ¨εξωφρενικό¨ την κατανόηση και ευαισθησία των θέσεών της που βρίσκει η Ελλαδα από τις ΗΠΑ, όπως είπε, αντί των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [20] ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΨΗΦΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΥΠΕΡ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΑΝΣΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ

    Το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στην ιστορία της τουρκικής Βουλής αναμένεται να δοθεί υπέρ της διεξαγωγής έρευνας είς βάρος της Τανσού Τσιλλέρ, η οποία κατηγορείται για σκάνδαλο διαφθοράς που αφορά την πώληση μετοχών της κρατικής εταιρείας Tofas, καθώς όπως μετέδωσε το ιδιωτικό κανάλι ΗΒΒ ακόμη και η ίδια η πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να ψηφίσει υπερ .

    Ο Μεσούτ Γιλμάζ έχει ήδη δώσει στους βουλευτές του το σύνθημα να ψηφίσουν κατά συνείδηση χωρίς να σκεφτούν το μέλλον του συνασπισμού. Το συνολο των βουλευτών του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας του πρωθυπουργού αναμένεται ότι θα υποστηρίξει την πρόταση του κόμματος Ευημερίας για τη διενέργεια έρευνας εις βάρος της Τανσού Τσιλλέρ.

    "Θα πρέπει να αρθεί σε αυτή τη βουλή η υποψία διαφθοράς,να aqw_sei η επιχείρηση καθαρά χέρια και αυτό που κάνουμε εμεις είναι το σωστό. Μην πιστεύετε ότι αυτό θα επηρεάσει την κυβέρνηση. Υπάρχει το κυβερνητικό πρωτόκολλο και σύμφωνα με αυτό καθήκον μας δεν είναι να καλύπτουμε τις διαφθορές αλλά να τις ξεσκεπάζουμε. Εμεις δώσαμε λογαριασμό για την περίοδο που είμασταν στην εξουσία .Ο καθένας πρέπει να σεβαστεί το δικαίωμα ττης Βουλής να ασκεί έλεγχο, διαφορετικά θα δεχτεί πλήγμα το καθεστώς " δήλωσε ο κ Γιλμάζ.

    Σημειώνεται ότι οι εταίροι του συνασπισμού συνατήθηκαν σήμερα σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

    [21] Ο ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΛΜΑΖ ΚΑΤΑ ΤΣΙΛΕΡ

    Απεγνωσμένες προσπάθειες καταβάλλει ο Τούρκος Προεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ για να περισώσει ό,τι μπορεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό με μοναδικό στόχο να μην περιπέσει και πάλι η Τουρκία σε κυβερνητική κρίση.Απο το Ουζμπεκιστάν,όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Ντεμιρέλ δήλωσε,πώς "οι κυβερνητικοί εταίροι πρέπει να τα βρούν και να συνεχιστεί ο συνασπισμός,γιατί θα ήταν κρίμα για την ωραία χώρα μας,στην οποία δεν υπάρχουν ούτε ουρές για βενζίνη ούτε ανέχεια".

    Η ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμό φαίνεται αναπόφευκτη, μετά την απόφαση πολλών βουλευτών του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ,αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού να υπερψηφίσουν σήμερα την πρόταση των ισλαμιστών του Ερμπακάν για την διερεύνηση ενδεχόμενης συμμετοχής της Τανσού Τσιλέρ σεοικονομικά σκάνδαλα.

    Η εφημερίδα "Χουρριέτ" μα βασικό τίτλο "Δεν μπορεί να γίνει πρωθυπουργός" αναφέρεται σε δηλώσεις- σόκ,όπως τις χαρακτηρίζει,του πρωθυπουργού Γιλμάζ. "Είναι φυσιολογική η διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας για τέως πρωθυπουργό,είπε ο κ.Γιλμάζ.Οποιος έχει διατελέσει σε δημόσιο αξίωμα πρέπει να είναι έτοιμος να λογοδοτήσει. Δεν καταλαβαίνω γιατί η κ.Τσιλέρ αντιτάσσεται σε απόφαση της Βουλής να διερευνήσει τους ισχυρισμούς.Η αποφυγή του ελέγχου είναι αδυναμία.Η κ.Τσιλέρ δεν μπορεί να μην σεβαστεί το δικαίωμα κοινοβουλευτικού ελέγχου,με θεωρίες περί συνωμοσίας.Εάν το πόρισμα της έρευνας ενοχοποιεί πρόσωπο,τότε αυτό προσάγεται στο ανώτατο δικαστήριο,μετά από απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής και το πρόσωπο αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει πρωθυπουργός."

    Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργού Προεδρίας Αιβάζ Γκιοκντεμίρ, που ανήκει στο κόμμα της κ.Τσιλέρ.Κατηγόρησε τον κ.Γιλμάζ για προσπάθεια παραμερισμού της Τανσού Τσιλέρ,που στόχο έχει να μην αναλάβει αυτή πρωθυπουργός από τις αρχές του 1997,όπως προβλέπεται από τη συμφωνία των δύο κομμάτων,αλλά παράλληλα έκανε έκκληση να μην υπάρξει κρίση στην κυβερνητική συνεργασία.

    [22] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ

    Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε ο Καθολικός Πατριάρχης άπαντων των Αρμενίων, Καρεκίν ο Α', που έφτασε χτες το απόγευμα στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στο Φανάρι.

    Ο Αρμένιος Πατριάρχης παρακολούθησε δοξολογία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγιου Γεωργίου και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο.

    Το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί δεξιωση προς τιμήν του πατριάρχη Καρεκίν στον Πατριαρχικό Οίκο και το βράδυ θα δοθεί επίσημο δείπνο.

    [23] ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ

    Η βουλγαρική εφημερίδα "24 ώρες" σε δημοσίευμά της αναφέρει ότι άρχισαν τα έργα εκσυγχρονισμού του λιμένα του Πόρτο Λάγος, όπου καταλήγει ο ευρωδιάδρομος Νο.9. Αυτό δήλωσε χθές στο Κέρντζαλι ο βουλευτής του ΚΔΕ Ρεμζί Οσμάν.

    Σύμφωνα με τον Οσμάν η εταιρεία ΜΟΥΛΤΙΓΚΡΟΥΠ μαζί με άλλες βουλγάρικες εταιρείες σκοπεύουν να επενδύσουν αρκετά εκατομμύρια δολάρια στο Πόρτο Λάγος ενώ η Ελλάδα έχει ετοιμάσει ήδη προγράμματα για τη συμμετοχή των εταιρειών αυτών.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι για τη Βουλγαρία πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η δημιουργία του Ευρωδιαδρόμου"ανατολής-δύσης".

    Ο κ. Οσμάν τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη από τη συνθήκη του Νεϊγύ του 1919 να εξασφαλίσει στη Βουλγαρία " οικονομική έξοδο" στο Αιγαίο και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευθεί η βουλγαρική κυβέρνηση στις συνομιλίες με την Ελλάδα για τις νέες συνοριακές διόδους.

    [24] ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

    Ανταγωνιστές θα αποκτήσει σύντομα η Τράπεζα της Αλβανίας, καθώς πολλές τράπεζες του εξωτερικού εντιαφέρονται τους για την επέκταση των δραστηριοτήτων στην Αλβανία.

    Όπως γράφει η αλβανκή εφημερίδα "Κόχα Γιόνε", μετά την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η οποία έλαβε την άδεια λειτουργίας υποκαταστήματος τον περασμένο Μάρτιο, άλλες δύο ιδιωτικές τράπεζες από το εξωτερικό πρόκειται σύντομα να ανοίξουν υποκαταστήματα στα Τίρανα.

    Γίνεται λόγος για τη ελληνική Τράπεζα Πειραιώς και τη Διεθνή Εμπορική Τράπεζα Μαλαισίας. Οι δύο τράπεζες έχουν εξασφαλίσει ήδη την προκαταρκτική άδεια για την έναρξη των τραπεζικών δραστηριοτήτων.

    Σύμφωνα με τον αλβανικό νόμο που αφορά στις ιδιωτικές τράπεζες, μετά την εξασφάλιση της προκαταρκτικής άδειας, οι τράπεζες πρέπει να εγγραφούν στο πρωτοδικείο ως εμπορικές εταιρείες, ενώ η απαραίτητη προϋπόθεση για την λειτουγία τους είναι η ύπαξη αρχικού κεφαλαίου ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Να σημειωθεί ότι αιτήσεις για άνοιγμα υποκαταστημάτων στα Τίρανα έχουν υποβάλει επίσης τράπεζες από την Ιταλία, τη Τουρκία και τη Boukcaq_a, ενώ ενδιαφέρον για ίδρυση ιδιωτικών τραπεζών έχουν εκφράσει και δύο αλβανοί επιχειρηματίες.

    [25] ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΘΑ ΔΩΣΕΙ Ο ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ, ΑΝ ΕΠΑΝΕΚΛΕΓΕΙ

    Αμεση προτεραιότητα στην περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοαλβανικών σχέσεων θα δώσει ο Σαλί Μπερίσα εάν επανεκλεγεί. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο Αλβανός προεδρος στα μέλη της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, στην προεκλογική ομιλία του στην πόλη Λεσκοβίκι: ¨Σας διαβεβαιώνω ότι η φιλία με την Ελλαδα ήταν και θα είναι στις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής¨, υπογράμμισε ο κ.Μπερίσα.

    Στο μεταξύ η προεκλογική κινητοποίηση των κομματων ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 26ης Μαίου συνεχίζεται σε κλίμα έντασης και διαμαρτυριών.

    Σε προεκλογική συγκέντρωση του Σοσιαλιστικου Κόμματος στην Αυλώνα, σημειώθηκαν επεισοδια μεταξύ της αστυνομίας και των οπαδών των σοσιαλιστών. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατηγόρησε την αστυνομία ότι προσπάθησε να εμποδίσει τη συγκέντρωση. Αντίθετα οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες και η τηλεόραση καταλόγισαν ευθύνες στους σοσιαλιστές.

    Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του κόμματος Γκραμος Ρουτσι με επιστολή του στη διεύθυνση της κρατικής τηλεόρασης, διαμαρτύρεται για τη μονομερή, όπως τη χαρακτηρίζει, προβολή των προεκλογικών δραστηριοτήτων και διαστρέβλωση από την κρατική τηλεοραση, των δηλώσεων των ηγετικών στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατά την προεκλογικη εκστρατεία.

    Εγγραφη διαμαρτυρία προς την τηλεόραση απηύθυνε, όμως και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Δημοκρατικου Κομματος, υποστηρίζοντας ότι η τηλεόραση αφιερώνει περισσότερο χρόνο στα κόμματα της αντιπολίτευσης σε σύγκριση με το Δημοκρατικό Κόμμα και ότι δεν προβάλει τις συναντήσεις και τις δηλωσεις του προέδρου του κόμματος.

    Ο πρόεδρος του Κομματος των Ανθρωπινων Δικαιωμάτων επικέντρωσε την ομιλία του στους Αγίους Σαράντα, στις προτάσεις του κόμματός του για μείωση της ανεργίας με παράλληλη προώθηση της εποχιακής μετανάστευσης στην Ελλαδα και την Ιταλία.

    Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, δεν δέχθηκε να συμπεριληφθεί ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικου Κομματος, Σκεντέρ Γκινούσι, στις λίστες επικρατείας του κόμματός του, με τη δικαιολογία ότι διετέλεσε υπουργός Παιδείας την εποχή του Αλία, και βάσει του νομου δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα. Επίσης, η επιτροπή προειδοποίησε τη Δημοκρατική Συμμαχία ότι δεν θα δεχθεί στις λίστες επικρατείας επτά στελέχη της που η Επιτροπή Αξιολόγησης Υποψηφίων βουλευτών, απέρριψε.

    Στο μεταξύ, σκεπτικισμό προκάλεσε στους κόλπους των πολιτικών κομματων, η παρέμβαση στις επικείμενες εκλογές που έκαναν τέσσερις καθολικοί επισκοποι της Αλβανίας μαζί με τον Αποστολικό νούντσιο Ιβαν Ντιας. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση με κονή δήλωσή τους, οι επίσκοποι απηύθυναν έκκληση στον αλβανικό λαό να ψηφίσει στις εκλογές υπερ της δημοκρατίας.

    [26] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟ

    Εντονα αντέδρασαν τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ στις δηλώσεις του Προέδρου Κίρο Γκλιγκόρωφ στη γερμανική εφημερίδα ¨Φρανφουκερτ Αλγκεμαϊνε Τσαϊτουγκ¨, ο οποίος απέδωσε την ίδρυση του αλβανικού πανεπιστημίου στο Τέτοβο, ως έργο Αλβανών σεπαρατιστών.

    Με έντονες ανακοινώσεις τους τα αλβανικά κόμματα της ΠΓΔΜ χαρακτήρισαν τις δηλώσεις του Γκλιγκόρωφ ως ¨ανεύθυνες, χωρίς μέτρο και εντελώς αντιαλβανικές¨.

    Το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (NDP), τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι δεν το εξέπληξαν οι δηλώσεις του Γκλιγκόρωφ διότι ¨προ πολλού γνωρίζουμε ότι για πολιτικούς αντιπάλους έχουμε λύκο με προβιά, οι οποίοι σε κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν ξεχνούν να δείξουν τα δόντια τους¨.

    Το Αλβανικό πανεπιστήμιο στο Τέτοβο ιδρύθηκε από τα νόμιμα αλβανικά κομματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού με τη βοήθεια διαφόρων συλλόγων και Δήμων και έτυχε της στήριξης του αλβανικου πληθυσμού, σημειώνεται στην ανακοίνωση και καταλήγοντας υπογραμμίζεται ότι: ¨ο Γκλιγκόρωφ απέδειξε ότι δεν είναι πρόεδρος και των Αλβανών στην ΠΓΔΜ όπως θέλει να φαίνεται¨.

    Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση του Κόμματος Δημοκρατικής Ευημεριας (PDP) το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού με τη Σοσιαλδημοκρατική Ενωση. Το PDP προειδοποιεί τον σκοπιανό πρόεδρο ότι η δήλωσή του αυτή, ¨αποτελεί σοβαρή πρόκληση για την περαιτέρω πολιτική ενασχόληση των Αλβανών στην ΠΓΔΜ, ιδιαίτερα στην υλοποίηση των νομίμων στόχων και δικαιωμάτων μέσω του πολιτισμένου πολιτικού διαλόγου¨. Η ηγεσία του PDP εκτιμά ότι στην πραγματικότητα η δήλωση του κ.Γκλιγκόρωφ αποτελεί προσπάθεια να οδηγηθουν σε ψευδαισθήσεις τόσο η γερμανική όσο και η ευρωπαϊκή κοινή γνωμη αν και ο ίδιος γνωρίζει καλά, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ότι η ίδρυση του αλβανικου πανεπιστημίου είναι αίτημα όλων των Αλβανών στην ΠΓΔΜ.

    Ο πρύτανης του λεγόμενου αλβανικου πανεπιστημίου στο Τέτοβο, Φαντιλ Σουλεϊμάν σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου των Σκοπίων, δήλωσε: ¨Δεν με ενδιαφερει καθόλου τι δηλώνουν είτε ο Γκλιγκόρωφ είτε ο Τσερβένκοφσκι. Εμείς κανουμε τη δουλειά μας¨.

    [27] ΤΑ ΔΥΟ ΤΡΙΤΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

    Τα δύο τρίτα των δημοσίων επιχειρήσεων της ΠΓΔΜ έχουν ιδιωτικοποιηθεί στα πλαίσια του προγράμματος που ξεκίνησε η κυβέρνηση της χώρας το 1993.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του σκοπιανού Οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων, τα οποία δημοσιεύει η απογευματινή εφημερίδα "Βέτσερ", από 1.216 δημόσιες επιχειρήσεις, οι οποίες περιλαμβάνει το πρόγραμμα, έχουν ιδιωτικοποιηθεί 717. Το συνολικό κεφάλαιο των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων ανέρχεται στα 1,45 δισεκατομμύρια l\qja, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούν υπολογίζεται στις 95.344.

    Παράλληλα, η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης συνεχίζεται σε 337 επιχειρήσεις, με συνολικό κεφάλαιο 2,5 δισεκατομμυρίων μάρκων, όπου απασχολούνται 136.605 εργαζόμενοι.

    Σύμφωνα, ωστόσο, με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων της ΠΓΔΜ, τα οφέλη από την ιδιωτικοποίηση των πρώτων 717 επιχειρήσεων δεν είναι μεγάλα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος αυτών είναι μικρές εμπορικές επιχειρήσες. Τα μεγαλύτερα κέρδη, που θα αποκομίσει ο κρατικός προϋπολογισμός αναμένεται να προκύψουν με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης 206 βιομηχανιών της χώρας, το συνολικό κεφάλαιο των οποίων ανέρχεται στα 2,2 δισεκατομμύρια μάρκα.

    [28] ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ¨ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ- Η ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ¨

    Η έκθεση ¨Εκατό χρόνια Ολυμπιακοί Αγώνες- Η νεοελληνική αναγέννηση¨, παρουσιάζεται για πρώτη φορά εκτός Ελλαδας, στη Γερμανία.

    Την έκθεση η οποία φιλοξενείται στη Γυμναστική Ακαδημία της Κολωνίας εγκαινίασε ο Ελληνας πρέσβης στη Βόννη, Ι. Μπουρλογιάννης- Τσαγκαρίδης.

    Ο γερμανικός τύπος υποδέχθηκε την έκθεση με ευνοϊκά σχόλια χαρακτηριζοντας την ως μοναδική στο είδος της. Ενδεικτικός ειναι ο τιτλος της γερμανικής εφημερίδας ¨Koelner Stadt-Anzeiger¨: ¨Μοναδικοί θησαυροί από την Ελλαδα στη Γερμανία¨.

    [29] Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΞΙΩΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Να μην επιδιώξει αναβάθμιση του ρόλου του Ευρωπαίου συντονιστή για το Κυπριακό Φεντερίκο Ντι Ρομπέρτο αξίωσε η Τουρκία από την Ιρλανδία.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι στο περιθώριο της διάσκεψης διατύπωσε έντονες αντιδράσεις στον Ιρλανδό ομόλογο του Ντίκ Σπρίνκ για το περιεχόμενο της έκθεσης Ντι Ρομπέρτο προς το συμβούλιο υπουργών και υποστήριξε ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαική Ενωση δεν πρέπει να συνδέονται με το Κυπριακό.

    [30] ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

    Tην Αυστραλία θα επισκεφτεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων ποιμαντορίας του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού και 70 χρόνων παρουσίας του Φαναρίου.

    Ο Πατριάρχης θα πάει στο Σίδνεϊ, την Καμπέρα, την Αδελαϊδα και τη Μελβούρνη στην οποία θα παραμείνει τέσσερις μέρες, από τις 14 έως tir 18 Νοεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ορθόδοξοι της Αυστραλίας ανέρχονται στις 700 χιλιάδες.

    [31] ΓΑΜΗΛΙΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΖΩΩΝ ΣΤΟΝ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΚΗΠΟ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ

    Όσο και να ακούγεται παράλογο,στον ζωολογικό κήπο της Μόσχας τελούνται γαμήλιες τελετές ακόμα και μεταξύ των άγριων ζώων..

    Όπως γράφει η εφημερίδα "Κομσομολσκαγια Πράβντα",απαραίτητη προϋπόθεση για ένα πετυχημένο ζευγάρωμα είναι η δημιουργία κατάλληλης γαμήλιας ατμόσφαιρας για το ζευγάρι. Οι ζωολόγοι κάνουν μεγάλες προσπάθειες για να διαπαιδαγωγήσουν σεξουαλικά τα ζώα, τα οποία δεν έχουν δει ποτέ τα γαμήλια παιχνίδια των γονιών τους.Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των γορίλων στους οποίους προβλήθηκε μια βιντεοταινία με σκηνές ζευγαρώματος.

    Τα ζώα που γεννούνται είναι αδύνατο να επιστρέψουν στη φύση, ωστόσο,είναι τεράστια η συμβολή των ζωολογικών κήπων στη διάσωση και αναπαραγωγή των απειλούμενων άγριων ζώων,αφού για πρώτη φορά στην ιστορία των ζωολογικών κήπων,γεννήθηκαν στη Μόσχα τρεις γατόπαρδοι.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 9 May 1996 - 17:03:32