Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (08/05/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 8 Μαϊου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 21ης ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΟΥΝΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΟΙΩΝΙΖΕΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΟΥΝΟΠΟΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

  • [02] ΓΙΑ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η Ν.Δ.

  • [03] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:"Η Ελλάδα για να διασφαλίσει τα δίκαιά της οφείλει ταυτόχρονα με την ειρηνική διάθεση και τα διπλωματικά της μέσα να διατηρεί ισχυρή δύναμη αποτροπής"

  • [04] Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • [05] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 23 ΜΑΙΟΥ

  • [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Οταν καλείσαι να δώσεις λύσεις σε ένα πρόβλημα καλό είναι να δώσεις ριζική, καθαρή, αποτελεσματική και τελεσίδικη λύση"

  • [07] 9 ΜΑΪΟΥ: 46 ΚΕΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

  • [08] ΜΕ ΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ

  • [09] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ:ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [10] ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [11] ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ Ο.Δ. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [12] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΑΡΛΙΓΚΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

  • [13] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ

  • [14] ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΒΙΝΤΕΝΟΦ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [15] ΟΞΥΤΑΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΓΚΙΟΝΕΝΕΣΑΫ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΜΠΑΚΟΥ - ΣΟΥΠΣΑ

  • [16] ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙ "ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ" ΣΤΗ Μ.ΑΣΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΕΣΩ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ

  • [17] ΟΜΙΛΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

  • [18] Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΜΑΤΑΙΩΣΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

  • [19] ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

  • [20] ΜΕ ΤΟ "ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ" ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΦΕΡΡΗ ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

  • [21] ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

  • [22] ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΕΣΠΑ

  • [23] ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΝΝΕΝΤΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΑΡΛΙΝΓΚΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

  • [24] ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΒΡΕΘΗΚΕ "Η ΩΡΑΙΑ ΠΥΛΗ" ΠΟΥ ΚΛΑΠΗΚΕ ΑΠΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [25] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΕ ΓΛΑΥΚΟ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

  • [26] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΛΑΥΚΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ -ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

  • [27] ΣΤΗ ΜΠΙΕΛΙΝΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΕΝΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ 400 Τ0ΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ


  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΙΣΙΟΔΟΞΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ 21ης ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΟΥΝΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΟΙΩΝΙΖΕΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΟΥΝΟΠΟΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

    Αισιόδοξα αποτελέσματα της 21ης Διεθνούς Εκθεσης Γούνας Καστοριάς για τις ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου προοιωνίζει ο Σύνδεσμος Γουνοποιών του νομού, που φέρει την ευθύνη της διοργάνωσης, με βάση τη μέχρι σήμερα εξέλιξη των εργασιών. Παράλληλα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έναρξη του διήμερου 2ου Ελληνορωσικού Συμποσίου Γούνας, Εμπορίου και Τουρισμού, οι εργασίες του οποίου θα αρχίσουν το πρωί της Παρασκευής παρουσία των υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας, Χρήστου Πάχτα, και Ανάπτυξης (αρμόδιου για θέματα Εμπορίου), Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και του προέδρου της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνη Σαμαρά.

    Τους συνέδρους θα απασχολήσουν κατά κύριο λόγο το θεσμικό πλαίσιο στήριξης των επιχειρηματικών και επενδυτικών δραστηριοτήτων, ο ρόλος του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων στην προώθηση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, οι προοπτικές συνεργασίας των Συνδέσμων Βιομηχάνων Ελλάδας και Ρωσίας και ο νέος ρόλος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών στην υποστήριξη των ελληνικών εξαγωγών στις αγορές της τέως Σοβιετικής Ενωσης.

    [02] ΓΙΑ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η Ν.Δ.

    Για ανυπαρξία πολιτικής στα προβλήματα της "διογκούμενης ανεργίας" και του "αυξανόμενου πληθωρισμού" κατηγορεί την κυβέρνηση, με σημερινή της ανακοίνωση, η Νέα Δημοκρατία. Προτείνει δε μια πολιτική ανάπτυξης έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η "κοινωνική έκρηξη" που παρατηρείται λόγω των παραπάνω φαινομένων.

    Στην ίδια ανακοίνωση, η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι "ακόμα και αυτήν την ώρα το μόνο που την ενδιαφέρει είναι ο εμφύλιος πόλεμος στις εσωκομματικές τάξεις".

    Εξάλλου το βράδυ, πραγματοποιείται, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με θέμα την ανεργία.

    [03] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ:"Η Ελλάδα για να διασφαλίσει τα δίκαιά της οφείλει ταυτόχρονα με την ειρηνική διάθεση και τα διπλωματικά της μέσα να διατηρεί ισχυρή δύναμη αποτροπής"

    "Η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο δύο ουσιώδεις εθνικούς κινδύνους: ο πρώτος είναι να χάσουμε το τρένο της ευρωπαϊκής ενοποίησης και ο δεύτερος η απειλή του τουρκικού επεκτατισμού", τόνισε μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα για να διασφαλίσει τα δίκαιά της οφείλει ταυτόχρονα με την ειρηνική διάθεση και τα διπλωματικά της μέσα να διατηρεί ισχυρή δύναμη αποτροπής έναντι της τυχοδιωκτικής, πολλές φορές και λογικά απρόβλεπτης, τουρκικής πολιτικής. Τη δύναμη αποτροπής η Ελλάδα πρέπει να τη διατηρεί πολύ καιρό μέχρι να εκλείψει ο τουρκικός επεκτατισμός.

    Ο Πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της "καθαρής λύσης" στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι με τη λύση αυτή νικητής θα είναι η σύνθεση, η ενότητα, η ανανέωση και έτσι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και νέα νίκη για μια ακόμη τετραετία. Κάλεσε όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να σταματήσουν αμέσως τη "γενικότερη παρασυνεδριακή παραφιλολογία" και να επικεντρώσουν την προσοχή τους στα μεγάλα προβλήματα του τόπου, τα οποία αποτελούν και τα μοναδικά προβλήματα του συνεδρίου.

    "Ο λαός", πρόσθεσε ο κ. Σημίτης, "δεν ενδιαφέρεται για τις ενδοκομματικές ίντριγκες και τις προσωποποιήσεις των προβλημάτων. Απεχθάνεται τα συντροφικά μαχαιρώματα, αηδιάζει από την εικόνα μαχών για τη νομή κομματικών και κυβερνητικών αξιωμάτων και απωθείται από τις προσωπικές φιλοδοξίες".

    Απέρριψε επίσης το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών επισημαίνοντας ότι "οι εκλογές δεν είναι μέσον για να λύνουμε προβλήματα λειτουργίας του κόμματός μας".

    Αναφερόμενος στα θέματα λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο κ. Σημίτης άφησε αιχμές για τη λειτουργία της κατά το παρελθόν υπενθυμίζοντας τη θέση του ότι : "η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος δεν είναι, ούτε επιτρέπεται να είναι, ένας λόχος στην υπηρεσία είτε του αρχηγού είτε κυβερνητικών σκοπιμοτήτων". Πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει αντιταχθεί στην άποψη που υποστηρίζει την λογική των πολιτικών ελιγμών και των τεχνασμάτων, τα οποία συσκοτίζουν τις προθέσεις και τους επιδιωκόμενους σκοπούς.

    "Η πολιτική δράση, τόνισε, πρέπει να χαρακτηρίζεται από την ευθύτητα έναντι των προβλημάτων, την ευθύτητα έναντι του λαού, την ευθύτητα των σχέσεων ανάμεσά μας".

    [04] Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Η συμμετοχή των εργαζομένων στην ανάπτυξη της Ολυμπιακής αεροπορίας θα αποτελέσει πρότυπο και για τη συμμετοχή των εργαζομένων σε άλλους χώρους δήλωσε ο υφυπουργός εργασίας Λάμπρος Κανελλόπουλος με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών της πρώτης διαβαλκανικής διάσκεψης σωματείων αερομεταφορών που άρχισε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. "Πιστεύω και το έχω πει ήδη στη Βουλή, όταν ψηφίσαμε το νομοσχέδιο για την εξυγείανση της Ολυμπιακής aeqopoq_ar, ότι αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο εκσυγχρονισμού της μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα υπόδειγμα μιας νέας λειτουργίας μιας εταιρείας, μιας επιχείρησης που έχει παραλύσει κάτω από το βάρος της πολύχρονης κρίσης . Οι πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν παρθεί στη διάρκεια όλου του χρόνου που πέρασε δείχνουν πραγματικά ότι μπορεί να εξυγειανθεί η Ολυμπιακή, μπορεί να γίνει ανταγωνιστική, μπορεί πραγματικά να δώσει μια άλλη ποιότητα στις υπηρεσίες της τόσο στον ελληνικό λαό όσο και διεθνώς" τόνισε ο υφυπουργός.

    Ο κ Κανελλόπουλος απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αρνητική κριτική της ΓΕΣΕΕ για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση κατά της ανεργίας απάντησε ότι τα μέτρα αυτά θα δώσουν από μόνα τους απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας. Σύμφωνα με τον κ Κανελλόπουλο το σχετικό νομοσχέδιο αποτελεί το πρώτο θεσμικό βήμα ενός συνολικότερου σχεδίου για την απασχόληση στην Ελλάδα όπου επιβάλλεται να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις καθώς υπάρχει ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργείου εργασίας για την αντιμετώπιση των μεταναστών και την έναρξη των εργασιακών σχέσεων και μέτρα για την ανάπτυξη κοινωνικού διαλόγου.

    "Είναι ζητήματα που μπορούν πραγματικά να θέσουν ένα νέο πλαίσιο που εγώ το χαρακτηρίζω εθνικό σχέδιο για την απασχόληση. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο κάνει μία πολύ σημαντική τομή στη μέχρι σήμερα πολιτική που ακολουθείτο από όλες τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Αυτό το νομοσχέδιο μετατοπίζει και ανατρέπει αυτή την πολιτική στη επιδότηση της εργασίας. Δηλαδή το χρήμα για την επιδότηση των ανέργων γίνεται τώρα παραγωγικό χρήμα επιδοτώντας με μέσα και με νέα κίνητρα εργοδότες και επιχειρήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες εκπαίδευσης. Αναδεικνύουμε την εκπαιδευτική διαδικασία της επαγγελματικής κατάρτισης σαν ένα ισχυρό μέσο για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Γιατί μέσα από τη συνεχή διαρκή επαγγελματική κατάρτιση ασφαλώς πιστεύω ότι δημιουργούνται συνθήκες μίας καλύτερης απορρόφησης του νέου άνεργου από την επιχείρηση" κατέληξε ο κ Κανελλόπουλος

    [05] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 23 ΜΑΙΟΥ

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής κ.Ζάκ Σαντέρ πρόκειται να επισκεφθεί την Αθήνα στις 23 και 24 Μαίου.

    Ο κ.Σαντέρ θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Πάγκαλο και τον αναπληρωτή Υπουργό Γιώργο Ρωμαίο, στις 24 του μηνός.

    [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Οταν καλείσαι να δώσεις λύσεις σε ένα πρόβλημα καλό είναι να δώσεις ριζική, καθαρή, αποτελεσματική και τελεσίδικη λύση"

    "Οταν καλείσαι να δώσεις λύσεις σε ένα πρόβλημα καλό είναι να δώσεις ριζική, καθαρή, αποτελεσματική και τελεσίδικη λύση". Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς αν ο κ. Σημίτης κάνοντας λόγο για "καθαρές λύσεις" εννοεί πως θα πρέπει να παραιτηθεί ο Ανδρέας Papamdq]ou από την προεδρία του κινήματος και να εκλεγεί στο συνέδριο νέος πρόεδρος και όχι αντιπρόεδρος ή αναπληρωτής Πρόεδρος.

    [07] 9 ΜΑΪΟΥ: 46 ΚΕΡΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

    Σαράντα έξι χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την κοινοποίηση της διακήρυξης στην οποία ο Jean Monnet επεσήμαινε την ανάγκη της διαφύλαξης της παγκόσμιας ειρήνης και πρότεινε τη δημιουργία ενός υπερεθνικού ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου που θα διαχειριζόταν τις πρώτες ύλες οι οποίες αποτελούσαν την εποχή εκείνη τη βάση της στρατιωτικής ισχύος τον άνθρακα και τον χάλυβα. Στις 9 Μαϊου του 1950 τη στιγμή που όλη η Ευρώπη διακατέχονταν από το φόβο ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου το γαλλικό υπουργείο εξωτερικών κάλεσε τον τύπο και σε μια υψίστης σημασίας ανακοίνωση και πρότεινε τη δημιουργία της ΕΚΑΧ που αποτέλεσε τη πρώτη μορφή της σημερινής Ευρωπαικής Ενωσης.

    Ολα ξεκίνησαν εκείνη την ημέρα για τη σημερινή Ενωμένη Ευρώπη και για το λόγο αυτό οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μιλάνου το 1985 να γιορτάζεται η 9η Μαϊου ως "Ημέρα της Ευρώπης". Μιά κοινή γιορτή που θυμίζει την ημέρα που οι πόλεμοι μεταξύ των χωρών- μελών της Ευρωπαίκής Ένωσης έγιναν παρελθόν.

    Σήμερα η φιλοδοξία είναι τελείως διαφορετική: το χτίσιμο μίας Ευρώπης που σέβεται την ελευθερία και την ταυτότητα όλων των λαών που την αποτελούν στο πλαίσιο μιας κοινής διαχείρισης και με την εφαρμογή της αρχής :" θα επιλέγεται ότι μπορεί να γίνεται καλύτερα από κοινού".

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατόρθωσε σε όλη τη διάρκεια της ύπαρξης της να ξεπερνά τις κρίσεις και να δημιουργεί πρόοδο από τη σύνθεση τους . Στην κρίση του 1950 και τους φόβους για ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο απάντησε με τη δική της ιδρυτική διακήρυξη. Στην κρίση του 1965 απάντησε με την Κοινή Αγροτική Πολιτική και συνεχίζει να δίνει μία αισιόδοξη διάσταση στη σημερινή συσσώρευση κρίσεων.

    Στο τέλος του αιώνα μας η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιες αλλαγές . Η διεθνοποίηση της οικονομίας, η εμφάνιση της κοινωνίας της πληροφορίας, η επιτάχυνση της επιστημονικής προόδου, συνιστούν κραδασμούς με αντίκτυπο στο σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών. Η επίτροπος Εντίθ Κρεσόν τονίζει ότι αυτό που διακυβεύεται σήμερα είναι η ικανότητα της Ευρώπης να ελέγξει αυτές τις αλλαγές, να αδράξει δηλαδή τις ευκαιρίες που της παρουσιάζονται και να περιορίσει τους παρεπόμενους κινδύνους χωρίς να αφήσει πλέον κανέναν αμέτοχο.

    Στην σημερινή κοινωνία η οποία χαρακτηρίζεται από ραγδαίες μεταβολές ακόμη και στη ποσόστητα της γνώσης ο μόνος δρόμος για την επιβίωση είναι η συνεχής προσπάθεια για μάθηση. Ετσι για πρώτη φορά ένα Ευρωπαϊκό Ετος αφιερώνεται στην εκπαίδευση και κατάρτιση. Ο γενικός διευθυντής της ΟΥΝΕΣΚΟ κ Φρεντερίκο Μαγιόρ επισημαίνει ότι "η δια βίου μάθηση είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και μία παγκόσμια ανθρώπινη αξία". Τον Δεκέμβριο του 1995 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξόπλισε την ΕΕ με την Πράσινη Βίβλο για την καινοτομία που κυριότεροι στόχοι της είναι η ενίσχυση του ανθρώπινου dumalijo}. Πράγμα που σημαίνει "ανάπτυξη της αρχικής και της δια βίου κατάρτισης, συνεχής κατάρτιση στις επιχειρήσεις, αναγνώριση των γνώσεων που αποκτούνται με την πρακτική άσκηση του επαγγέλματος, στενότεροι δεσμοί μεταξύ εκπαιδευτικού μηχανισμού και επιχειρήσεων"

    Μετά τη Λευκή Βίβλο για την ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και απασχόληση , η οποία πολυσυζητήθηκε , κυκλοφόρησε και η Λευκή Βίβλος για την εκπαίδευση και την κατάρτιση όπου υπογραμμίζεται η σημασία της επένδυσης στη διανόηση και τον ανθρώπινο παράγοντα.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στην υπηρεσία των πολιτών, που μολονότι θα διατηρήσουν τις ιδιαιτερότητες τους, στις συνθήκες διαβίωσης και της γλώσσας θα πρέπει να αισθάνονται ότι ανήκουν στην "Ευρωπαϊκή πατρίδα" όπου μπορούν να κυκλοφορούν. ελεύθερα . Στη Θεσσαλονίκη το γραφείο ενημέρωσης του πολίτη της ΕΕ συμπλήρωσε δύο χρόνια λειτουργίας εξυπηρετώντας στο διάστημα αυτό 5000 περίπου πολίτες τους οποίους ενημέρωσε για θέματα που αφορούν την Κοινότητα. Το 52% των επισκεπτών του γραφείου είναι φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές ενώ ακολουθούν οι επαγγελματίες (19%), οι εκπαιδευτικοί (9%), εκπρόσωποι φορέων (6%) και διάφοροι άλλοι. Οι τομείς στους οποίους παρατηρείται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι γενική ενημέρωση για τα δρώμενα στην ΕΕ.

    [08] ΜΕ ΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ Ο Γ.ΡΩΜΑΙΟΣ

    Συνάντηση με τον Ιταλό Υφυπουργό Εξωτερικών κ.Φερράρες θα έχει το απόγευμα ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος.

    Ο Ιταλός Υφυπουργός επισκέφθηκε την Αθήνα για να συζητήσει με την ελληνική πλευρά τη δυνατότητα πραγματοποίησης εντός των χρονικών ορίων της ιταλικής προεδρίας της Ευρωπαικής Ένωσης του συμβουλίου σύνδεσης της Ένωσης με την Τουρκία.

    Ο κ.Ρωμαίος επανέλαβε σε συνέντευξη τύπου ότι στο θέμα αυτό οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές και ακλόνητες: "Η Αγκυρα, είπε ο αναπληρωτής Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέπει να αποδεχτεί το κείμενο που κατά συντριπτική πλειοψηφία -πλην μόνο της Μεγάλης Βρετανίας- υιοθέτησαν οι Ευρωπαίοι Εταίροι ότι δηλαδή οποιαδήποτε αξίωση της Τουρκίας εις βάρος μιας άλλης χώρας πρέπει να κριθεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

    Τη Δευτέρα πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το δεύτερο συμβούλιο γενικών υποθέσεων που θα ασχοληθεί με την πορεία διαπραγμάτευσης για την τροποποίηση επίλυσης της συνθήκης του Μάαστριχτ.

    Στο πλαίσιο της συνάντησης των 15 Υπουργών της Ευρωπαικής Ένωσης αναμένεται να επαναφέρει η Ιταλική Προεδρία το θέμα του Βέτο που έχει θέσει η Ελλάδα στην κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας, που απορρέει από την τελωνειακή σύνδεση της χώρας αυτής.

    Όπως και στο προηγούμενο συμβούλιο η Ελλάδα θα επιμείνει στις αντιρρήσεις της, λόγω της συνεχιζόμενης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Καθώς το συμβούλιο των Υπουργών δεν έχει λάβει απόφαση για το θέμα των Μεσογειακών χρηματοδοτήσεων που αφορούν και την Τουρκία η προεδρία σκοπεύει να πάει το θέμα στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, όπου up\qwei δυνατότητα να ληφθεί απόφαση κατά την πλειοψηφία και κατόπιν να το επαναφέρει στο συμβούλιο Υπουργών.

    Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ.Ρωμαίος, έχει εκφράσει διαφωνία για μια τέτοια διαδικασία αλλά η επιτροπή υποστηρίζει ότι το θέμα μπορεί να παραπεμφθεί στο Κοινοβούλιο με πλειοψηφία.

    Εξάλλου την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί το συμβούλιο σύνδεσης Ευρωπαικής Ένωσης -Κύπρου όπου αναμένεται να εκφραστεί ικανοποίηση για την πορεία των σχέσεων της Κύπρου καθώς και της Μάλτας με την Κοινότητα. Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους δημοσιογράφους και για την πορεία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Όπως είπε οι συζητήσεις συνεχίζονται κανονικά εφ΄όλης της ύλης αλλά διευκρίνισε ότι ακόμα σε κανένα από από τα θέματα δεν έχει διαμορφωθεί κοινή θέση των 15. Το θέμα αυτό είπε, είναι κάτι που μάλλον θα κληθεί το φέρει εις πέρας η επόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οποία αναλαμβάνει η Ιρλανδία.

    Ως καθόλου ενθαρρυντική χαρακτήρισε ο κ.Ρωμαίος την εικόνα που επικρατεί ως προς το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και την αντιμετώπισή του.

    Ο κ.Ρωμαίος αναχωρεί αύριο για τις ΗΠΑ όπου θα παραλάβει τη σκυτάλη από τον υπουργό Εξωτερικών κ.Θεόδωρο Πάγκαλο για να συνεχίσει μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την περιοδεία σε πολιτείες όπου ζουν Έλληνες ομογενείς.

    [09] Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ:ΜΕ ΓΡΗΓΟΡΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΠΡΟΧΩΡΕΙ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ

    Γρήγορα και με ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρά το Ενιαίο Αμυντικό Δογμα, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαυκο Κληρίδη.

    Ο κ.Αρσένης απαντώντας στην ερώτηση για το πόσο επηρεάζει η στρατιωτική συμφωνία Ελλαδας-Ισραηλ, δεδομένης και της συμφωνίας Τουρκίας-Ισραήλ, τόνισε ότι είναι σημαντική και προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχη προς όφελος όλων των χωρών.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [10] ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Εκατό περίπου Ελληνικές επιχειρήσεις, οι μεγαλύτερες στον τομέα παραγωγής τροφίμων, μηχανολογικου εξοπλισμού, δέρματος, ένδυσης και παιχνιδιών, θα παρουσιασουν τα προϊόντα τους στο Γιουγκοσλαβικό κοινό από τις 6 έως 11 Ιουνίου στο Βελιγράδι, στο πλαίσιο της έκθεσης με την επωνυμία "Μulti Product Expo '96".

    Η έκθεση αυτή δίνει την ευκαιρία να παρουσιαστεί η Ελληνική παραγωγή σε μεγάλη έκταση στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας.

    Οπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου, με την ευκαιρία της αναγγελίας της έκθεσης, η παρουσίαση των Ελληνικών προϊόντων θα δώσει την δυνατότητα σε Γιουγκοσλάβους επιχειρηματίες για την αναπτυξη ακόμη μεγαλύτερης συνεργασίας με Ελληνες εταίρους.

    Την παρουσιαση της Ελληνικης εκθεσης οργανωνουν από κοινού οι εταιρείες "ΑΒC" από τη Θεσσαλονίκη, και "Γιένεξ" απο Βελιγραδι, σε sumeqcas_a με τον Γιουγκοσλαβικό Οργανισμό της Διεθνούς Εκθσεσης Βελιγραδίου.

    [11] ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ Ο.Δ. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας το τελευταίο διαστημα.

    Συγκεκριμένα τον μήνα Μάρτιο η βιομηχανική παραγωγή της χώρας σημείωσε πτώση και σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο ήταν μειωμένη κατά 4,2%.

    Η πτώση αυτή ήρθε να ανακόψει τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο σημείωνε σταδιακή άνοδο.

    Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών Σπουδών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, μαζί με το υψηλό έλλειμμα που παρατηρείται στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου, και το οποίο ανέρχεται στα 110 εκατ. δολάρια μηναίως κατά μέσο όρο, θα επιδράσουν αρνητικά και στις εξαγωγές της χώρας.

    Επίσης, μιά μικρή υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της χώρας, του δηναρίου, για την οποία πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, Οσκαρ Φόντορ, δήλωσε ότι θα μπορούσε να συμβάλλει στην τόνωση των εξαγωγών της χώρας, στην ουσία θα προκαλούσε νομισματική έκρηξη και αύξηση του πληθωρισμού.

    Τέλος στην έκθεση σημειώνεται ότι λύσεις για την αύξηση της παραγωγής, και κατά συνεπεια και των εξαγωγών της χώρας, μπορούν να δοθούν μόνο εφόσον εξοικονομηθούν κεφάλαια από το εξωτερικό, γεγονός που απαιτεί την αποκατάσταση των σχέσεων της οικονομίας της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Στο μεταξύ ανακοινώθηκε και επίσημα ότι στις 14 Μαίου η Ομοσπονδιακή Βουλή της χώρας θα συνεδριάσει για να εξετάσει την πρόταση της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις.

    Η πρόταση αυτή, αν και δεν έχει ακόμα γνωστοποιηθεί τί ακριβώς περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες όμως, δεν αναμένεται να επιφέρει ριζικές αλλαγες στο ισχύον καθεστώς καθώς και θεαματικές αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων, παρόμοιες με αυτές των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

    [12] ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΑΡΛΙΓΚΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Τιμές στο ανώτατο επίπεδο αποδόθηκαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Εθνικό Κοιμητήριο Αρλιγκτον, στην Ουάσιγκτον.

    Εκπρόσωποι από όλα τα Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικής ( Ναυτικό, Αεροπορία, Πευζοναύτες) και η εθνική μπάντα των ΗΠΑ ήταν παρόντες στην τελετή, ενώ κατά την προσέλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ακούστηκαν 21 κανονιοβολισμοί.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευαν στο Αρλιγκτον, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Πρέσβης μας στις ΗΠΑ κ. Λουκάς Τσίλας και στρατιωτικοί ακόλουθοι.

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Τζον Κέννεντυ και επισκέφθηκε το μνημείο των αστροναυτών του διαστημικού λεωφορείου Challenger.

    [13] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ

    Η νέα σημαντική υποτίμηση του βουλγαρικού νομίσματος (λεβ), έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με αποτέλεσμα η σημερινή τους αντιστοιχία να είναι 112 προς 1η, ανάγκασε πολλά καταστήματα της γειτονικής χώρας, που εμπορεύονται προϊόντα εισαγωγής, να κλείσουν για να αναθεωρήσουν τις τιμές τους, ενώ οι τράπεζες σταμάτησαν να πωλούν συνάλλαγμα.

    Οπως γράφει η εφημερίδα "Τρουντ" της Σόφιας, το υπουργείο Υγειας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ήδη αύξηση κατά 40-60% των τιμών των ξένων φαρμάκων, λόγω της υποτίμησης του λέβ.

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τα οποία επικαλέστηκε ο βουλευτής της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων",Εντβιν Σουγκάρεφ, στη βουλγαρική Βουλή, απαιτούνται 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξοφληθούν τα επιτόκια κεφαλαίου όλου του τραπεζικού συστήματος της Βουλγαρίας, ποσό το οποίο αποτελεί το 12% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το 1996.

    Οπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Βουλγαρικης Κεντρικής Τράπεζας έχουν περιοριστεί στα 670 εκατομμύρια δολάρια, ενώ τον Ιούλιο η χώρα θα πρέπει να καταβάλει την επόμενη δόση, ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων, για την εξόφληση του εξωτερικού της χρέους. Στο τέλος του 1995 τα αποθέματα σε σκληρό νόμισμα της Κεντρικης Τράπεζας της Βουλγαρίας ήταν 1,27 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Οι βουλγαρικές εφημερίδες αναφέρονται ακόμη στην έκκληση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Λιουμπομίρ Φίλιποφ, στους πολιτες της χώρας, να μην αγοράζουν δολάρια, καθώς και στη δέσμευση, ότι η Τράπεζα δεν θα αυξήσει και άλλο το ετήσιο επιτόκιο που ανέρχεται στο 67% μετά από την τελευταία αύξηση κατά 18% τον περασμένο Απρίλιο.

    Υστερα από παράταση ενός μήνα, ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη περίοδος των μαζικών ιδιωτικοποιήσεων στη Βουλγαρια και σύμφωνα με το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, μέχρι τις 7 Μαίου, έχουν πωληθεί περίπου 2.350.000 βιβλιάρια μετοχών, ενώ το 22% των δικαιούχων πολιτών της χώρας έχει δηλώσει πως δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στις ιδιωτικοπιοήσεις.

    Τέλος, η κυβέρνηση Βίντενοφ έχει εκπονήσει πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου θα κλείσουν 106 κρατικές επιχειρήσεις, που απασχολούν 17.000 εργαζομενους, ενώ για άλλες 58 πρόκειται να καταρτιστεί πρόγραμμα εξυγίανσής τους.

    [14] ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΒΙΝΤΕΝΟΦ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Πτώση της κυβέρνησης Βίντενοφ μέσα στις επόμενες δυο- τρεις εβδομάδες, προέβλεψε ο ηγέτης της "Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων Βουλγαρίας", Κρίστιο Πετκόφ, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην πόλη Κίρτζαλι.

    Οπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, ο κ.Πετκοφ υπογράμμισε πως η συμφωνία που υπέγραψαν 17 βουλγαρικές τράπεζες για μη χρηματοδότηση των κρατικών επιχειρήσεων, αποτελεί κατηγορηματική απόδειξη οτι η Βουλγαρία βρίσκεται στα πρόθυρα oijomolij^r καταστροφής.

    "Η μοναδικη σωτηρία από την κατάσταση αύτη είναι η Βουλγαρία να μετατραπεί σε ελεύθερη ζώνη επενδύσεων", σημείωσε ο κ.Πετκοφ και πρόσθεσε πως ως προϋποθεση να υποστηρίξουν τα συνδικάτα μια νέα κυβέρνηση του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, είναι η επεξεργασία νέας πολιτικής για τις επενδύσεις και η αναθεώρηση της συμφωνίας για την εξόφληση του εξωτερικού χρέους.

    "Η κυβέρνηση Βίντενοφ είχε τη δυνατότητα σε συνθήκες κοινωνικής ειρήνης να υλοποιήσει τις προθέσεις της, αλλά αντι αυτου οδήγησε το κράτος στην εθνική καταστροφή", υποστήριξε ο ηγέτης της "Συνομοσπονδιας της Εργασίας "Ποντκρέπα", Κωνσταντίν Τρέντσεφ.

    Σύμφωνα πάντα με το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, ο κ.Τρέντσεφ σημείωσε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα δεχτούν συνεργασία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και πρόσθεσε πως "υπάρχουν δυο τρόποι εξόδου από την παρούσα κατάσταση: Δυνατή Προεδρική Δημοκρατια ή Μοναρχία".

    [15] ΟΞΥΤΑΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΓΚΙΟΝΕΝΕΣΑΫ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΜΠΑΚΟΥ - ΣΟΥΠΣΑ

    Οξύτατη επίθεση από πολιτικούς και διπλωματικούς παράγοντες της Αγκυρας δέχεται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Εμρέ Γκιονενσάϋ ύστερα από τις δηλώσεις του σχετικά με την εγκατάλειψη της ιδέας για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν στη Σούπσα της Τουρκίας.

    Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Χουρριέτ", ο πρώην υπουργός Ενέργειας, Βεϋζέλ Ατασόϋ δήλωσε ότι "καλό θα ήταν ο κ. Γκιονενσάϋ να παραιτηθεί από το υπουργικό αξίωμα, αντί να προέβαινε σε αυτή την άτυχη δήλωση. Η ιδέα για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπακού - Σούπσα τέθηκε από τον ίδιο και παρά την αντίδρασή μας. Η τότε πρωθυπουργός Τ. Τσιλλέρ παραπλανήθηκε τελικά από τον κ. Γκιονενσάϋ".

    Αντίστοιχα η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" αναφέρεται στις αντιδράσεις του βουλευτή και πρώην γενικού διευθυντή της εταιρίας BOTAS (Τουρκική Εταιρία Πετρελαιαγωγών), Χαϋρεττίν Οζούν, ο οποίος χαρακτήρησε τις δηλώσεις Γκιονενσάϋ απόδειξη ότι "η Τουρκία δεν έχει διορατική και ρεαλιστική πετρελαϊκή πολιτική" και υπογράμμισε ότι "η ευθύνη ανήκει πλήρως στον κ. Γκιονενσάϋ, ο οποίος πρέπει να την συνειδητοποιήσει".

    Να σημειωθεί ότι ο Ε. Γκιονενσάϋ με τις επίμαχες δηλώσεις του είχε εκφράσει τη δυσφορία του και για το γεγονός ότι το υπουργείο Ενέργειας δεν συντονίζει τις ενέργειές του με το υπουργείο Εξωτερικών για θέματα ενεργειακής πολιτικής.

    [16] ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΠΕΡΙ "ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ" ΣΤΗ Μ.ΑΣΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΕΣΩ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ

    Την αντίληψη περί "αρχαίας Τουρκίας" προσπαθεί να περάσει, ορμώμενη από την έκθεση των ευρημάτων του Σλήμαν στο μουσείο Πούσκιν της Μόσχας, η Τουρκία μέσα από δημοσιεύματα του αμερικανικού τύπου, πλαισιώνοντας τη με μία άριστα ενορχηστρωμένη και δαπανηρή διαφημιστική εκστρατεία στο χώρο του τουρισμού. Pq|svata το περιοδικό "Time" δημοσίευσε προπαγανδιστικό άρθρο για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί της ιδιοκτησίας των ευρημάτων του Σλήμαν. Σε απαντητική της επιστολή, στο εν λόγω άρθρο, η αναγνώστρια Τζοάν Ανδρεάδη ορθά τονίζει ότι δεν υπήρξε αρχαία Τουρκία και ότι οι πρόγονοι των σημερινών Τούρκων δεν κατοικούσαν στις τουρκικές ακτές που είναι γνωστές από την αρχαιότητα ως Μικρά Ασία. Στο δημοσίευμα συγκρίνονται οι ρηχές διεκδικήσεις της Γερμανίας και ιδιαίτερα της Τουρκίας για τον "Θησαυρό του Πριάμου" με το ελληνικό αίτημα περί επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό μουσείο στην Αθήνα.

    Εκτιμάται ότι προπαγανδιστικά δημοσιεύματα αυτού του είδους, που προς το παρόν είναι σποραδικά, αναμένεται να πυκνώσουν και λόγω της διαφημιστικής εκστρατείας της Τουρκίας και λόγω των εδρών τουρκικών σπουδών που ιδρύονται σε αμερικανικά πανεπιστήμια με την υποστήριξη της Τουρκίας. Η έννοια της "αρχαίας Τουρκίας" έχει φυσικό της σύμμαχο τη διάχυτη "ανιστορικότητα" του εύπλαστου αμερικανικού κοινού που προσβλέπει σε νέες συμμαχίες στο χώρο των "φιλελευθέρων" και των "πληροφορημένων" μέσω της προβολής του "πολυπολιτισμικού" στοιχείου της τουρκικής ιστορίας και "αγαθής πολυεθνοτικής" σύνθεσης της σημερινής τουρκικής κοινωνίας.

    Σε άρθρα των New York Times και άλλων εντύπων γίνεται λόγος για από χιλιετηρίδες αντιπαράθεση Ελλήνων και Τούρκων, ενώ σε κυριακάτικο ταξιδιωτικό ένθετο της ίδιας εφημερίδας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πρωτοσέλιδος τίτλος που περιέγραφε κρουζιέρες στις παραλίες της "αρχαίας Ελλάδας και της αρχαίας Τουρκίας".

    [17] ΟΜΙΛΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Μεταβατική χαρακτήρισε την περίοδο που διέρχεται η Ελλάδα και ο Ελληνισμός, ο Γραμματέας της Κεντρικης Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης στην ομιλία την οποία έκανε στο "Χιώτικο Σπίτι" στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

    Ολα αλλάζουν, πρόσθεσε γύρω μας με "καταιγιστικό τρόπο" και όλοι μας " πρέπει να αναζητήσουμε ένα καινούριο βηματισμό". Για τη σύκρουση του παλιού με το καινούριο, συνέχισε λέγοντας:"Πρέπει να ξαναβρούμε τον εαυτό μας ανάμεσα στα πράγματα ανεξάρτητα από τη Νέα Τάξη Πραγματων . Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά για να παίξει ένα σπουδαίο ρόλο".

    " Πρέπει να δούμε ότι υπάρχουν ιστορικές ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας. Πρέπει να βρούμε τους παραδοσιακούς δρόμους που μας ενώνουν με την παράδοσή μας και τις παλιές αξίες. Να ανοίξουμε ξανά τους θαλάσσιους δρόμους από το Αιγαίο και την Κύπρο προς τον Εύξεινο Πόντο, στις παραδουνάβιες και παρευξείνειες περιοχές. Τους θαλάσσιους δρόμους προς τη Μέση Ανατολή, την Αφρική. Εκεί όπου και σημερα ο Ελληνισμός έχει ακόμα μια ακτινοβολία που την αναπνέει στον αέρα των χωρών και των περιοχών αυτών".

    Ο κ. Σκανδαλίδης συνέστησε" να ανοίξουμε επίσης και τους στεριανούς δρόμους, οι οποίοι μας οδηγούν προς τους Βόρειους γείτονες μας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη." Η ιστορία της Ελλάδας, είπε, δεν κινείται με τις δεκαετίες, κινείται με τις χιλιετίες και είναι μπροστά να παίξει ένα καινούριο ρόλο στη Διεθνή πολιτικη σκηνή".

    Οσον αφορά στα εθνικά θέματα, ο κ. Σκανδαλίδης είπε τα εξής:" Ο κίνδυνος, όπως πάντα πιστεύαμε, προέρχεται από Ανατολάς,τελευταίο παράδειγμα τα Ιμια. Η Τουρκία σήμερα πέρα από τις διαφορες παραβιάσεις του εναερίου και του θαλασσίου χωρου μας διεκδικεί και Ελληνικό έδαφος. Η Ελλάδα δε φοβάται το διάλογο, αλλά δεν διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά της διακιώματα. Υπερασπιζόμαστε την ειρήνη όταν έχει σχέση με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά σεβόμαστε τη Διεθνή Νομιμότητα". Και κατέληξε" ο διάλογος που εγκαινίασε ο Πρωθυπουργός, βήμα- βήμα με την Τουρκία, δεν διαπραγματεύεται τις διεκδικήσεις που επιχειρεί ο τουρκικός επεκτατισμός".

    Μίλησε για την υπογεννητικότητα των Ελλήνων. Για το ρόλο του ΣΑΕ, για το οποίο υπάρχει σκέψη να γίνει Υφυπουργείο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως , όπως λειτουργεί σήμερα σαν Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, δεν κανει εξ ίσου μεγάλο έργο.

    [18] Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΜΑΤΑΙΩΣΕ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Ματαιώθηκε η συνάντηση που επρόκειτο να γινει στις 7:30 ώρα Ελλάδος μεταξυ του Προεδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ.κ. Ιακωβου, εξαιτίας του τραυματισμού του κ. Ιακώβου στο μάτι. Ο κ. Ιάκωβος παραμενει κλινήρης και πρόκειται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Προεδρο της Δημοκρατίας για να οριστεί νέα συνάντηση.

    Στο μεταξύ με στελέχη της ομογένειας συναντάται σήμερα στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ενώ κρίσιμες συνομιλίες για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και γενικότερα τα εθνικά μας θέματα θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Κορνμπλουμ και τον σύμβουλο του Προέδρου Κλίντον σε θέματα ασφάλειας Αντονι Λεϊκ. Το βράδυ ο κ. Στεφανόπουλος θα εκφωνήσει ομιλία στο Συνέδριο που διοργανώνουν το Πανεπιστήμιο Φλέτσερ και το ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή με θέμα "Ενισχύοντας τη σταθερότητα σε μια ταραγμένη περιοχή, ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια".

    Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θεοδωρος Παγκαλος συμμετείχε το πρωί στην "Διασκεψη για τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις και το μελλον της Νοτιοανατολικης Ευρωπης", η οποίο συνδιοργανώνεται από το Ινστιτούτο Foreign Policy Analysis και το Ιδρυμα Κωνστανίνου Καραμανλή σε κεντρικό ξενοδοχειο της Ουάσιγκτον, ενώ στις 21:00 ώρα Ελλαδος έχει προγραμματισμένη συναντηση με τον εκπροσωπο της μειοψηφιας στην Επιτροπη Διεθνων Σχεσεων της Βουλης κ. Λη Χαμιλτον.

    Μιαμιση ωρα αργότερα ο κ. Παγκαλος θα συναντηθεί με το γερουσιαστη Εντουαρντ Κενεντι.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος είναι ο πρώτος αρχηγός του Ελληνικού κράτους που πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ τα τελευταία 43 χρόνια (το 1953 ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος Ντουαϊτ Αιζενχάουερ υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο τον τέως βασιλιά Παύλο και την τέως βασίλισσα Φρειδερίκη).

    Πρωθυπουργοί της Ελλάδας, οι οποίοι έχουν επισκεφθεί τις ΗΠΑ είναι οι : Κωνσταντίνος Καραμανλής, Γεώργιος Παπανδρέου, Κωσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου και Κωστας Σημίτης.

    Στις 23:00 ώρα Ελλάδας ο κ. Στεφανοπουλος θα συναντηθεί με τους πολιτικους συντακτες που καλύπτουν το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

    [19] ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Μια ιδιαίτερα φορτωμένη μέρα περιμένει αύριο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Στεφανόπουλο, αφού εκτός από την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο και τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, θα έχει και μια σειρά άλλων επαφών.

    Η επίσκεψη στο Λευκό Οίκο ξεκινά με επίσημη υποδοχή του (στις 10 το πρωί -τοπική ώρα) από τον κ. και την κ.Κλίντον στον κήπο, συνεχίζεται με την πεντάλεπτη προσφώνηση Κλίντον και την ισόχρονη αντιφώνηση του κ.Στεφανόπουλου και κορυφώνεται με τη συνομιλία των δύο Προέδρων στο Οβάλ Γραφείο και ακολούθως τη διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών.

    Οι συνομιλίες θα σφραγιστούν με την κοινή συνέντευξη των δύο Προέδρων στις 20:30 ώρα Ελλάδας.

    Στις 21:30 ώρα Ελλάδας, αύριο, ο κ.Στεφανόπουλος θα παρακαθήσει σε πρόγευμα στο Στέητ Ντηπάρτμεντ, το οποίο θα παραθέσει προς τιμήν του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ.

    Αύριο τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σύντομη συνάντηση με την ηγεσία και τα μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής, καθώς και με τους Ελληνοαμερικανούς που είναι μέλη της Βουλής.

    Αμέσως μετά, ο κ.Στεφανόπουλος θα συναντηθεί με την ηγεσία της Γερουσίας, τον αρχηγό της πλειοψηφίας και τον αρχηγό της μειοψηφίας και, ακολούθως, θα παραστεί στη δεξίωση και τον επίσημο δείπνο στο Λευκό Οίκο που παραθέτει προς τιμήν του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον. Ο κ.Πάγκαλος

    Δύσκολη είναι η αυριανή μέρα και για τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο. Ξεκινά με πρωινό με υψηλόβαθμους αμερικανούς αξιωματούχους στο Blair House και ακολουθεί συνάντηση του με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γουόρεν Κρίστοφερ. Στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, ο κ.Πάγκαλος θα συναντηθεί με το βουλευτή B.Gilman, πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής, καθώς και με μέλη της ίδιας Επιτροπής.

    [20] ΜΕ ΤΟ "ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ" ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΦΕΡΡΗ ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

    Με τη προβολή της ταινίας του Κώστα Φέρρη "Το ρεμπέτικο" άρχισαν χτες στο Βουκουρέστι οι εκδηλώσεις της εβδομάδας ελληνικού κινηματογράφου που διοργανώνοννται με τη συμπαράσταση των ελληνικών διπλωματικών αρχών στη Ρουμανία, του Ιδρύματος Ελληνικού Πολτισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και των ταινιοθηκών Ελλάδας και Ρουμανίας.

    Στο Βουκουρέστι βρίσκονται από χτες ο Νίκος Κούνδουρος, ο Τάσος Γουδέλης , ο Κώστας Φέρρης και η Σωτηρία Ματζίρη οι οποίοι θα παρουσιάσουν στη ρουμανική πρωτεύουσα αλλά και στο Ιάσιο τον ekkgmij| κινηματογράφο, τα προβλήματα και τις επιτεύξεις του, την κρατική και ιδιωτική δραστηριότητα στον τομέα αυτό.Η ελληνική αποστολή θα αναπτύξει επίσης τις διασυνδέσεις του ελληνικού κινηματογράφου με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα και θα ανταλλάξει τις εμπειρίες της με τους Ρουμάνους συναδέλφους της.

    Στη διάρκεια της εβδομαδας ελληνικού κινημαοτγράφου θα προβληθούν οι ταινίες "1922" του Ν. Κούνδουρου, "Αγγελος" του Γ. Κατακουζηνού, "Οι απέναντι" του Γ. Πανουσόπουλου, "Γλυκειά συμμορία" του Ν. Νικολαϊδη, "Terra ingognita" του Γ. Τυπάλδου, "Μάθε παιδί μου γράμματα" του Θ. Μαραγκού και "Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις" της Λ. Ρικάκη.

    [21] ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

    Στην τελική φάση εισέρχεται το ζήτημα της αποεθνικοποίησης της περιουσίας των πολιτών της ΠΓΔΜ, καθώς τον Ιούνιο η βουλή της χώρας θα προχωρήσει στην ψήφιση του σχετικού Νόμου.

    Όπως γράφει η απογευματινή εφημερίδα των Σκοπίων "Βέτσερ", στα πλαίσια της ετοιμασίας του νόμου, το σκοπιανό Υπουργείο Οικονομικών στις 4 Μαρτίου απηύθυνε έκκληση προς τους πρώην ιδιοκτήτες να συμπληρώσουν τα ειδικά έντυπα, τα οποία θα διευκολύνουν τη διαδικασία καταγραφής της κατεσχημένης περιουσίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο, μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 13.292 αιτήσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως κατεσχημένες περιουσίες πολιτών στους νομούς των Σκοπίων, του Μοναστηρίου, του Πρίλεπ και του Κουμάνοβο.

    Ωστόσο, όπως επισήμανε ο διευθυντής της Υπηρεσίας περιουσιακών σχέσεων του Υπουργείου Οικονομικών της ΠΓΔΜ, Κώστα Ντοϊτσίνοφακι, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή της περιουσίας στα χέρια του θα είναι η κατάθεση εκ μέρους του ιδιοκτήτη της απόφασης των αρχών της πρώην Γιουγκοσλαβίας για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του.

    [22] ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΕΣΠΑ

    Τραγικό τέλος ειχε η σχολική εκδρομή που πραγματοποίησαν μαθητές γυμνασίου απο την Αλβανία στη λίμνη Μεγάλη Πρέσπα. Δεκατρείς μαθητές και ένας εκπαιδευτικός πνίγηκαν όταν η βάρκα που επέβαιναν ανετράπη.

    Σύμφωνα με τον κρατικο ραδιοσταθμό των Τιράνων, οι μαθητές συνοδεία των καθηγητών τους ειχαν επισκεφθεί ένα μικρό νησί που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της λίμνης των Πρεσπών και κατά την επιστροφή στην ακτή, το μικρό σκάφος που επέβαιναν ανετράπη λόγω κακοκαιρίας.

    Πληροφορίες, που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί , αναφέρουν ότι οι μαθητές που πνίγηκαν είναι από την περιοχή Πογραδετς όπου ζουν πολλοί βορειοηπειρώτες.

    Το τραγικό περιστατικό έγινε περίπου 3 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα κοντά στο ελληνικό χωριό τους Ψαράδες.

    Αλβανοί στρατιωτες και αστυνομικοί, από το πρωί κάνουν ]qeumer στη λίμνη στις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες βοηθούν και Ελληνες στρατιώτες.

    [23] ΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΝΝΕΝΤΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΑΡΛΙΝΓΚΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Τι μπορούμε να περιμένουμε από την επίσημη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Κ.Στεφανόπουλου στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, την Πέμπτη 9 Μαίου;

    Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους στη διάρκεια της πτήσης προς την Ουάσιγκτον, απαντώντας σε ερωτήσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, είπε ότι ελπίζει ότι ¨θα πάνε κάπως καλύτερα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις¨. Δεν περιμένουμε τίποτε το ιδιαίτερο, πρόσθεσε, και όταν του επισήμαναν ότι πρόσφατα επισκέφθηκαν το Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός Κ.Σημίτης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σ.Ντεμιρέλ, ο κ.Στεφανόπουλος παρατήρησε ότι αυτό είναι ¨θέμα ισορροπιών¨.

    Πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος γι΄αυτό το ταξίδι και τις συνομιλίες του με τον Αμερικανό ομόλογό του, οι οποίες θα γίνουν την Πέμπτη σε δύο φάσεις:

    Στην κατ΄αρχήν συνομιλία των δύο ανδρών θα παρίστανται, από ελληνικής πλευράς και ο υπουργός Εξωτερικών Θ.Πάγκαλος, ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Λουκάς Τσίλας, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας Ε.Γκίγκας.

    Από αμερικανικής πλευράς θα παρίστανται επίσης ο αντιπρόεδρος κ.Γκόρ, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας κ.Λέικ και πρακτικογράφος (ενδεχομένως θα παραστεί και ο υπουργός Εξωτερικών κ.Κρίστοφερ). Αυτή η συνομιλία έχει προγραμματιστεί να είναι διαρκείας εικοσιπέντε λεπτών. Θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών, διαρκείας σαράντα πέντε λεπτών.

    Από ελληνικής πλευράς θα παρίστανται: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κ.Στεφανόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών κ.Πάγκαλος, ο υπουργός Παιδείας κ.Παπανδρέου, ο πρέσβης κ.Τσίλας, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρέσβης κ.Γκικας, ο πρώτος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών κ.Φίλων, ο διευθυντής της Α4 διευθύνσεως διμερών σχέσεων κ.Λαδόπουλος, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του υπουργείου Εξωτερικών κ.Ζωγράφου και ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου Προεδρίας Δημοκρατίας κ.Κακλίκης.

    Από την αμερικανική εκτός του Μπιλ Κλίντον θα παρίστανται ο κ.Γκορ, ο κ.Κρίστοφερ, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου κ.Πανέττα, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας κ.Λέικ, ο πρέσβης στην Αθήνα κ.Νάιλς, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη κ.Κορνμπλουμ (ήταν πρόσφατα στην Αθήνα) και ο βοηθός προέδρου και διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας κ.Vershbow (ως πρακτικογράφος).

    Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη τύπου κ.Στεφανόπουλου και Κλίντον διάρκειας μισής ώρας.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για το Στέητ Ντιπαρτμεντ, όπου θα παραθέσει πρόγευμα προς τιμήν του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ (από ελληνικής πλευράς θα παρακαθήσουν 14 μέλη της επίσημης ακολουθίας).

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας (Πέμπτη 9 Μαίου) ο j.Στεφανόπουλος θα συναντηθεί με τους γερουσιαστές κ.Dole και Dachle και άλλα ηγετικά στελέχη της Γερουσίας.

    Το βράδυ το ζεύγος Κλίντον παραθέτει στο Λευκό Οίκο δεξίωση και επίσημο δείπνο προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Το πρωί της Πέμπτης, τοπική ώρα, πριν από τις συνομιλίες, το ζεύγος Κλίντον θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον κήπο του Λευκού Οίκου και στη σχετική τελετή θα υπάρξουν πεντάλεπτες προσφωνήσεις των δύο Προέδρων.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Στεφανόπουλος, έφθασε στην Ουάσιγκτον στις 4.30 μ.μ., τοπική ώρα, την Τρίτη, αφού το προεδρικό αεροσκάφος έκανε δύο σταθμούς στην Ιρλανδία και τον Καναδά για ανεφοδιασμό. Στην αεροπορική βάση Andrens στην Ουάσιγκτον, στην τελετή υποδοχής, απέδωσε τιμές στρατιωτικό άγημα. Ακολούθησε σύντομη δήλωση του κ.Στεφανόπουλου για την επίσκεψη και τις συνομιλίες του στις ΗΠΑ. Το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Ελληνοαμερικανό γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη και στη συνέχεια παρακάθησε σε ανεπίσημο γεύμα εργασίας στην πρεσβεία μας.

    Σήμερα, το πρωί άρχισε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με πρωινό στο Blair House (τόπο διαμονής του) με τους αρθρογράφους Tim Hoagland, Tom Lippman, και Steven Rosedfeld καθώς και την ιδιοκτήτρια της εφημερίδας ¨Ουάσιγκτον Ποστ¨ Katherine Graham.

    Το πρόγραμμα, ακολούθως, περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνου στο Εθνικο Κοιμητήριο Αρλινγκτον, επίσκεψη στον τάφο του Προέδρου Κέννεντυ και στους τάφους των αστροναυτών του διαστημικου λεωφορείου Τσάλεντζερ.

    Αμέσως μετά ο κ.Στεφανόπουλος επιστρέφει στο Blair House και θα συναντηθεί με εξέχοντα ομογενειακά στελέχη του Κογκρέσου και της Administration. Επεται συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ.Ιάκωβο.

    Το μεσημέρι θα δώσει αποκλειστική συνέντευξη στο CNN και θα ακολουθήσει επίσκεψη στο πανεπιστήμιο Τζωρτζ Ουάσιγκτον όπου θα έχει συναντησεις με Ελληνες καθηγητές και φοιτητές.

    Το βράδυ θα παρακαθησει σε δείπνο με την ευκαιρία έναρξης εργασιών συνεδρίου ¨Conference on the Greek-U.S Relationship and the future of South-eastern Europe¨, που συνδιοργανώνεται από το ¨Institute for Foreign Policy of Law and Diplomacy¨ καθώς και από το Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκφωνήσει ομιλία με θέμα ¨Strengthening stability in a troubled area: Greece΄ s role in the Balkans¨ . H ομιλία θα έχει διάρκεια είκοσι λεπτά και δεν θα ακολουθήσουν ερωτήσεις.

    Ο κ.Στεφανόπουλος θα παραμείνει στην Ουάσιγκτον έως την Παρασκευή 10 Μαίου και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Ατλάντα.

    Το πρωί της Παρασκευής θα παραχωρήσει στην αμερικανική πρωτεύουσα συνέντευξη στους δημοσιογράφους που καλυπτουν την επίσκεψη.

    Η δήλωση του κ.Στεφανόπουλου μόλις έφθασε στην Ουάσιγκτον: ¨Με ξεχωριστή χαρά φθάνω σήμερα στις ΗΠΑ, τη φίλη και σύμμαχο αυτη χωρα, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου Μπιλ Κλίντον, με τον οποίο θα συναντηθώ στις 9 Μαίου. Με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ θα έχω συνομιλίες για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και θα ανταλλάξουμε σκέψεις για την κατάσταση στη Ν.Α. Ευρώπη όσο και στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο.

    "Η χαρά μου είναι ιδιαίτερη, τόσο επειδή θα συναντηθώ με τον αρχηγό του αμερικανικου κράτους όσο και με εξέχοντα στελέχη της αμερικανικης κυβερνήσεως και διοικήσεως, τα οποία θα συναντήσω κατά το επισημο τμήμα της εδω επισκέψεώς μου, έχοντας την ευκαιρία να ακουσω τις ενδιαφέρουσες απόψεις τους για μια σειρά θεμάτων ειδικού ή γενικού ενδιαφέροντος.

    "Αντιλαμβάνεσθε, βεβαίως τη σημασία ενός τέτοιου ταξιδιού για τον Ελληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας όταν φθανει στις ΗΠΑ για να συναντήσει στο μεγαλύτερο τμήμα του ταξιδιού του, τους ομογενείς του, τους επιτυχημενους και καταξιωμένους αυτούς Αμερικανούς πολίτες, οι οποίοι διατηρούν ακατάλυτους δεσμούς με την Ελλαδα και την αγάπη τους γι΄αυτήν που δείχνουν έμπρακτα με κάθε ευκαιρία¨.

    [24] ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΒΡΕΘΗΚΕ "Η ΩΡΑΙΑ ΠΥΛΗ" ΠΟΥ ΚΛΑΠΗΚΕ ΑΠΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Την ωραία πύλη της εκκλησίας της κατεχόμενης Περιστερώνας που αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου βρέθηκε ανάμεσα στα μόνιμα εκθέματα του κολεγίου τέχνης στην Ιαπωνία.

    Το κλεμμένο έκθεμα ανακάλυψε η γενική πρόξενος της Κύπρου στη Χάγη Τασούλα Χατζητοφή, η οποία ζήτησε να επιστραφεί στην εκκλησία της Κύπρου διαφορετικά θα ακολουθηθεί νομική διαδικασία.

    [25] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΕ ΓΛΑΥΚΟ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ

    Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι προειδοποίησε ότι θα διαλύσει τη Διερευνητική Επιτροπή για τους αγνοουμένους, αν οι δύο πλευρές δεν ικανοποιήσουν τέσσερις όρους του.

    Σε δισέλιδη επιστολή του -με ημερομηνία 4 Απριλίου- προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο κ.Γκάλι ζητεί από τις δύο πλευρές στην Κύπρο "να αποδείξουν ότι δεσμεύονται να γυρίσουν νέα σελίδα, με επίτευξη συμφωνίας πάνω στη δουλειά που άρχισε πρόσφατα η επιτροπή".

    Στην επιστολή, ταυτόσημη της οποίας έχει σταλεί και στο Ραούφ Ντενκτάς, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρει ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να συμφωνήσουν στη διατύπωση των κατηγοριών, που υπέβαλαν για σκοπούς ταξινόμησης όλων των υποθέσεων από την επιτροπή.

    [26] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΛΑΥΚΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ -ΜΠΟΥΤΡΟΣ ΓΚΑΛΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

    Με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι θα συναντηθεί στις 12 Ιουνίου στη Γενεύη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Μετά την συνάντηση με τον κ.Γκάλι, ο κ.Κληρίδης θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπίλ Κλίντον.

    [27] ΣΤΗ ΜΠΙΕΛΙΝΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΕΝΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ 400 Τ0ΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Την πίστη του όχι μόνο ότι θα συνεχίσει να υπάρχει αλλα και θα δυναμώσει η φιλία του ελληνικού και σερβικού λαού, εξέφρασε στην πόλη Μπιέλινα της Βοσνίας, ο συνταγματάρχης του στρατού της Δημοκρατίας των Σερβοβόσνιων, Πέτερ Πάικερ, υποδεχόμενος το ελληνικό τρένο της ειρήνης που μετέφερε 400 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, συνολικής αξίας 270 εκατομμυρίων δρχ.

    Εξάλλου ο δήμαρχος της Μπιέλινα, Ντραγκομιρ Λουμπογιεβιτς, σημείωσε ότι τα τελευταία χρονια, οι Σερβοι της Βοσνίας είναι ικανοποιημένοι από τη συμπαράσταση, ηθική και υλική, του ελληνικου λαού και κυρίως σε περιόδους όπου όλος ο κόσμος ήταν εναντίον τους. Τονισε δε ότι ¨η συμπαράσταση του ελληνικου λαού ήταν σημαντική και συνέβαλε στην προσπάθεια των Σερβων να σταθούν όρθιοι¨, οπως είπε χαρακτηριστικά, ¨για να μην επιτρέψουν στους ιστορικούς εχθρούς τους, μουσουλμάνους και Κροάτες, να τους γονατίσουν οπως επιδιώκουν επι 100 χρονια¨. Πρόσθεσε ακόμη ότι στην πόλη του σήμερα υπάρχουν πενήντα χιλιάδες πρόσφυγες και εκατοντάδες ανάπηροι πολέμου οι οποίοι, όπως δηλώνουν, είναι έτοιμοι να πολεμήσουν αν ξαναχρειαστεί. Κατέληξε εκφράζοντας την ικανοποίησή του, επειδή ¨ο λαός του έχει πλέον δική του Δημοκρατία- κράτος παρότι δεν είναι αυτή που πραγματικά του άξιζε¨.

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αποστολής, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Βαλκανικής Συνεργασίας (ΙΑΒΑΣ), Μίλτος Καρακεπελής, ευχήθηκε ο λαός αυτος να μην ξαναζήσει τη φρίκη του πολέμου, εννοώντας τους Σερβοβόσνιους, και η σημερινή να είναι η τελευταία ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει εδώ. Επισήμανε δε ότι το συντονιστικό όργανο των φορέων της Μακεδονίας και της Θράκης που συγκέντρωσαν την ανθρωπιστική αυτή βοήθεια αποφάσισαν να την παραδώσουν στο σερβοβοσνιακό στρατό προκειμένου να υπάρξει δίκαιη κατανομή.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια απο τις μεγαλύτερες ελληνικές αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Σερβους και περιελάμβανε 400 τόνους τροφίμων, ειδών ρουχισμού και φαρμακευτικου υλικού.

    Η προσπάθεια συγκέντρωσης της ανθρωπιστικης βοήθειας, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 60 φορείς της Βόρειας Ελλαδας, σχεδιάστηκε στο τέλος του περασμένου καλοκαιριου και άρχισε να υλοποιείται από τις αρχές του φθινοπώρου, δηλαδή πριν απο τη συμφωνία του Ντέιτον, με πρωτοβουλία του Ινστιτουτου Ανάπτυξης Βαλκανικής Συνεργασίας.

    Στην αποστολή εκτός του κ. Καρακεπελή, μετέχουν εκπρόσωποι φορέων από τους νομούς Κοζάνης, Δράμας, Καβάλας, Πέλλας καθώς και δήμων του πολεοδομικου συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

    Η αποστολή κατά την παρουσία της στη Βοσνία θα επισκεφθεί και το Σεράγεβο και το Πάλε όπου θα συναντηθεί με τον Ράντοβαν Κόρατζιτς και τον στρατηγό Μλάντιτς.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 8 May 1996 - 19:05:25