Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (01/05/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 1 Μαίου 1996,


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

[Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

  • [02] ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • [03] ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ,ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΔΙΑΥΛΟΣ" ΠΟΥ ΕΚΠΟΝΗΣΕ ΤΟ Μ.Π.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ

  • [04] ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΩΝ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [05] Ρ.ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ: Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΛΘΕΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ

  • [06] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΠΓΔΜ

  • [07] ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [08] ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

  • [09] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

  • [10] ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε., ΛΕΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΖΑΝ ΒΙΝΤΕΝΩΦ

  • [11] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΩΝ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

  • [12] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 45 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

  • [13] Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΩΝ (του Αντώνιου Αιμίλιου Ταχιάου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)


  • [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [14] Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

    Η αντιμετώπιση της ανεργίας, η καθιέρωση του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδο-χών, η ριζική φορολογική μεταρρύθμιση αλλά και η άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων της πολιτείας για ουσιαστική ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε πρωτεύουσα της οικονομίας, του πνεύματος και του πολιτισμού των Βαλκανίων είναι τα κύρια αιτήματα που έθεσαν οι εργαζόμενοι του νομού κατά τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ.) σε συνεργασία με το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ- ΕΔΟΘ.

    Στην ομιλία του στην κεντρική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Αριστοτέλους στις 10 το pqy_, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Ηλίας Κοντόπουλος, τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ευρέος εθνικού μετώπου της κυβέρνησης, των κομμάτων και των κοινωνικών φορέων, για μια επιτυχημένη προώθηση των εθνικών θεμάτων, ενώ ζήτησε τον τερματισμό της πολιτικής της λιτότητας και την χάραξη μιας νέας πολιτικής που να στηρίζεται στην περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση και στις περιφερειακές και κλαδικές πολιτικές για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Επίσης χαρακτήρισε επιβεβλημένη την άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων και υποχρεώσεων της πολιτείας για την καθιέρωση της Θεσσαλονίκης σε πρωτεύουσα της Βαλκανικής. Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Θ. τόνισε ότι το Εργατικό Κίνημα θα δυναμώσει τον διεκδικητικό του χαρακτήρα για μια πολιτική υπέρ των εργαζομένων, του λαού και του τόπου και θα υπερασπιστεί την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών της περιοχής, εκδηλώνοντας παράλληλα την αποφασιστικότητά του να διαφυλάξει τα απαράγραπτα εθνικά δικαιώματα και το απαραβίαστο των συνόρων.

    Ανάλογο είναι και το περιεχόμενο του ψηφίσματος της πρωτομαγιάτικης απεργιακής συγκέντρωσης των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης, στο οποίο διακηρύσσεται η εμμονή των εργαζομένων στην καθιέρωση του 35ωρου ωραρίου χωρίς μείωση των αποδοχών, ενώ ζητείται η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η ριζική φορολογική μεταρρύθμιση με αντίστροφη σχέση έμμεσων-άμεσων φόρων, ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα, η απεμπλοκή των ΕΚΟ από τις κομματικές παρεμβάσεις, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και η θεσμοθέτηση πλαισίου ελέυθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο.

    [02] ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ελλάδα και Κύπρος συντονίζονται ενόψει των επισκέψεων των προέδρων Κωστή Στεφανόπουλου και Γλαύκου Κληρίδη στις ΗΠΑ.

    Οι δύο κυβερνήσεις διαμορφώνουν επίσης στο πλαίσιο αυτό κοινή στρατηγική ενόψει νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας η οποία αναμένεται να εκδηλωθεί στους επόμενους μήνες.

    Ο Ελληνας πρόεδρος και ο Κύπριος ομόλογός του θα συζητήσουν τις εξελίξεις τη Δευτέρα και θα ανταλάξοιυν απόψεις για τη νέα αμερικανική προσπάθεια.

    Την επομένη ο Ελληνας πρόεδρος θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ όπου θα έχει συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Κλίντον με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό.

    Στις 9 Μαΐου ο πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με τον οποίο θα κάνουν μία ανασκόπηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο Κλίντον και τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα, την Αγκυρα και την Λευκωσία ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών Τζον Κόρνμπλουμ.

    Ο πρόεδρος Κληρίδης θα επισκευθεί τον Ιούνιο τις ΗΠΑ όπου θα έχει συνομιλίες στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο Κλίντον.

    [03] ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ,ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ "ΔΙΑΥΛΟΣ" ΠΟΥ ΕΚΠΟΝΗΣΕ ΤΟ Μ.Π.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ

    Με την υπογραφή διακήρυξης, με την οποία χαιρετίζεται και υιοθετείται το πρόγραμμα "ΔΙΑΥΛΟΣ", που εκπόνησε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για τις δορυφορικές διασυνδέσεις όλων των πρακτορείων ειδήσεων των χωρών της βαλκανικής με τη Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων που δημιουργεί το ΜΠΕ, έληξαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες της συνάντησης των Τεχνικών Διευθυντών των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων των βαλκανικών χωρών, που μετέχουν στην "Ενωση Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων " (ΑΒΝΑ).

    Οπως αναφέρεται στη διακήρυξη, το σχέδιο "ΔΙΑΥΛΟΣ" για τη δημιουργία του δικτύου δορυφορικών επικοινωνιών, το οποίο θα συνδέει όλα τα πρακτορεία ειδήσεων της χερσονήσου του Αίμου με τη Θεσσαλονίκη, κατέστη ήδη αναπόσπαστο τμήμα της ΑΒΝΑ. Ενω αποφασίσθηκε να συζητηθεί στη συνέλευση των Γενικών Διευθυντών των βαλκανικων πρακτορείων ειδήσεων, η προβλεπόμενη απο το πρόγραμμα "ΔΙΑΥΛΟΣ" ίδρυση ενός γραφείου της ΑΒΝΑ στις Βρυξέλλες.

    Οι τεχνικοί διευθυντές των βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων, συναντήθηκαν με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος εξέφρασε το αμέριστο ενδιαφέρον και την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου του, στις δραστηριότητες αυτές των ειδησεογραφικών πρακτορείων της βαλκανικής, οι οποίες, όπως επισήμανε, θα βοηθήσουν τους λαούς της βαλκανικής να έλθουν πιο κοντά, να συσφίξουν περαιτέρω τις σχέσεις τους, ώστε να αποκατασταθεί ένα κλίμα ειρήνης και φιλίας στην περιοχή. Υπενθύμισε δε ότι η Ελλάδα, διαδραμάτισε πάντοτε πρωταγωνιστικό ρόλο στις προσπάθειες για τη βαλκανική συνεννόηση.

    Ο υπουργός κ. Πετσάλνικος, είχε κατ΄ιδίαν συζήτηση με την αντιπροσωπεία του κάθε εθνικού πρακτορείου ειδήσεων, που μετείχε στη συνάντηση και με μεγάλο ενδιαφέρον άκουσε την πρόταση που του διατύπωσε ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΑΒΝΑ και πρόεδρος του Βουλγαρικού πρακτορείου ειδήσεων ΒΙΡ (Balkan Information Pool) κ.Στέφαν Βέλεφ, για τη διοργάνωση συναντήσεων του επιχειρηματικού κόσμου της βορείου Ελλάδος και της Βουλγαρίας με πρωτοβουλία των πρακτορείων ειδήσεων των δυο χωρών.

    Οπως ανακοίνωσε στο τέλος της συνάντησης των τεχνικών διευθυντών ο Γενικός Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων κ. Σπ.Κουζινόπουλος, προγραμματίσθηκε να πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, δύο μεγάλα συνέδρια το δεύτερο εξάμηνο του 1997, που το ΜΠΕ θα έχει την προεδρία της ΑΒΝΑ : Ενα συνέδριο των εθνικών πρακτορείων των βαλκανικών χωρών κι ένα δεύτερο των Ευρωπαϊκών πρακτορείων Ειδήσεων και των σημαντικότερων μέσων ενημέρωσης της γηραιάς ηπείρου, στο πλαίσιο και των εκδηλώσεων της Θεσσαλονίκης, ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το 1997.

    Στη συνάντηση, πήραν μέρος τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων ΑΠΕ και ΜΠΕ της Ελλάδας, ΒΤΑ και ΒΙΡ της Boukcaq_ar, ΑΤΑ της Αλβανίας, TANJUG της Γιουγκοσλαβίας, ROMPRES της Ρουμανίας, ANADOLOU της Τουρκίας και MPB της ΠΓΔΜ, ενώ τη συμμετοχή τους στις πρωτοβουλίες του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων εκδήλωσαν και τα εθνικά πρακτορεία ειδήσεων της Σλοβενίας και της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, που μετέχουν ως παρατηρητές στην ΑΒΝΑ.

    [04] ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΩΝ

    Άνοδος της τάξης του 2,94% σημειώθηκε στις εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων, καλλυντικών και απορρυπαντικών το 1994 σε σχέση με το ΄93 ενώ οι εξαγωγές των προϊόντων αυτών τριπλασιάστηκαν σε ποσότητα σε σχέση με το 1990 και αυξήθηκαν σε αξία κατά 60%. Στην αύξηση της ποσότητας των εξαγωγών συνετέλεσε το γεγονός ότι η ποσότητα των απορρυπαντικών που εξάγονται πλέον είναι υπερτετραπλάσια από αυτή του 1990.

    Σημειώνεται ότι το 1994 εξήχθηκαν 2.033 τόνοι φαρμάκων συνολικής αξίας 62 εκατομμυρίων ECU, 8.048 τόνοι καλλυντικών αξίας 23 εκατομμυρίων ECU και 23.233 τόνοι απορρυπαντικών αξίας 20 εκατομμυρίων ECU. Οι τιμές αυτές σηματοδοτούν μικρή αύξηση στην αξία και τον όγκο των εξαγωγών των προϊόντων αυτών με εξαίρεση τα καλλυντικά των οποίων οι εξαγωγές παρουσίασαν μικρή αύξηση σε αξία αλλά σημαντική μείωση (17%) σε ποσότητα.

    Οι χώρες της ΕΕ και ιδίως η Μεγάλη Βρετανία αποτελούν τη σημαντικότερη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα της κατηγορίας αυτής , ενώ σημαντικές ποσότητες κατευθύνονται και προς τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται αξιόλογες εξαγωγές και στης χώρες της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης. Συγκεκριμένα στις χώρες της ΕΕ κατευθύνθηκαν προϊόντα αξίας 49,4 εκατομμυρίων, στη Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή αξίας 25,5 εκατομμυρίων στα Βαλκάνια 13 εκατομμυρίων και στην Ανατολική Ευρώπη 7 εκατομμυρίων ECU.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [05] Ρ.ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ: Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΕΛΘΕΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΥΣ

    Την αποψη ότι η λυση του Κυπριακού θα πρέπει να προέλθει από τις ενδιαφερόμενες πλευρες, δηλαδή την Ελλαδα, την Τουρκία, τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία κ.Ρίτσαρντ Μπάουτσερ σε δηλώσεις του μετά τη συναντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατιας κ.Γλαύκο Κληρίδη. Ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε ότι για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό θα πρεπει να επιδειχθεί η ανάλογη πρακτική αποφασιστικότητα.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του αναπληρωτή ειδικού αντιπροσώπου του γενικου γραμματέα του ΟΗΕ στην Κυπρο, ότι υπάρχει τέλμα μακράς διαρκείας στο Κυπριακό, ο κ.Μπάουτσερ είπε ότι διαπίστωσε απαισιοδοξία στις δηλώσεις του κ.Φεϋσέλ.

    "Ωστόσο πιστεύω ότι δημιουργείται μια βάση και n]qoule από που πρέπει να προέλθουν οι συνομιλίες. Είμασταν πολύ ξεκάθαροι. Τα θέματα είναι πανω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η αποφασιστικότητα να επιλύσουμε το πρόβλημα. Είναι αναγκαίο αυτή η αποφασιστικότητα να προέλθει από όλα τα μέρη" τόνισε ο κ.Μπάουτσερ.

    Σχετικά με τη δήλωση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Τζον Κορνμπλουμ ότι έχει διαπιστώσει καλή θέληση για την επίλυση του Κυπριακού, υπογράμμισε ότι για να υπάρξει συμφωνία "τα μέρη θα πρέπει όχι μόνο να λένε οτι είναι έτοιμα για μια συμφωνία αλλά να πουν ότι θέλουν τη συμφωνία και είναι διατεθειμένα να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να επιτευχθεί".

    [06] ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΠΓΔΜ

    Αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η κίνηση στα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Σύμφωνα με στοιχεία που μεταδόθηκαν από τον ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, τους πρώτους τρεις μήνες του 1996 οι μεταφορές εμπορευμάτων έχουν αυξηθεί κατά 30%, ενώ ο αριθμός των επιβατών που διέρχονται από τα σύνορα, σε σχέση με πέρυσι, έχει αυξηθεί κατά 70%.

    Με την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο αριθμός των επιβατών που διέρχονται από τους συνοριακούς σταθμούς στα ελληνοσκοπιανά σύνορα αναμένεται να επανέλθει στα επίπεδα του 1991.

    "Η αυξημένη συνεργασία μεταξύ των σκοπιανών επιχειρήσεων και των ιδιωτικών επιχειρήσεων από την Ελλάδα πρέπει να συνεισφέρει στην αποκατάσταση στενότερης διαμεθοριακής συνεργασίας, πράγμα για το οποίο διεξήχθησαν πρόσφατα συνομιλίες μεταξύ εκπροσώπων του Δήμου των Μπιτολίων και της Φλώρινας" ανέφερε ο ραδιοσταθμός, σημειώνοντας ότι στην υλοποίηση αυτής της συνεργασίας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και ο νέος τελωνειακός αταθμός στο χωριό Κράβαρι, ο οποίος αναμένεται να μετατραπεί σε κέντρο για ανώτερη διεθνή οικονομική συνεργασία και ο οποίος θα συνεισφέρει στην γρηγορότερη διέλευση των εμπορευμάτων και από τις δύο πλευρές.

    [07] ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Η Σερβία κάλεσε το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, να απορρίψει την εναντίον της κατηγορία για γενοκτονία, τονιζοντας ότι το Βελιγράδι δεν πήρε μέρος στον πόλεμο της Βοσνίας.

    Το Διεθνές Δικαστήριο για στρατιωτικά εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, διεξάγει νέο γύρο ακροασεων για τη γενοκτονία στη Βοσνία.

    Εκθέτοντας την άποψή τους, εκπρόσωποι της Γιουγκοσλαβίας τόνισαν ότι ο χωρισμός της Βοσνίας πραγματοποιήθηκε μονομερώς, με την καταστρατήγηση του τότε ισχύοντος Συντάγματος της Γιουγκοσλαβίας, χωρίς την τήρηση των ίσων δικαιωμάτων των λαών που ζουν στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

    Στο μεταξύ, στο Σαράγεβο πρόκειται να διεξαχθεί sum\mtgsg μεταξύ εκπροσώπων των κυβερνήσεων της κροατομουσουλμανικής ομοσπονδίας και της αποκαλούμενης Δημοκρατίας της Σερβίας υπο την αιγίδα του ανωτάτου εκπροσώπου του συμβουλίου για την εκτέλεση της συμφωνίας ειρήνης για τη Βοσνία Καρλ Μπίλντ.

    Η συνάντηση είναι αφιερωμένη στις δυνατότητες υπερνίκησης των δυσκολιών κατά την εφαρμογή των συμφωνιών του Ντέϊτον.

    [08] ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ Ο ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Την αισιοδοξία του ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και ότι θα προχωρήσει σύντομα το έργο της κατασκευής του πετρελαιοαγωγού Νοβοροσίσκ-Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, εξέφρασε ο εμπορικός ακόλουθος της Ελλάδος στη Βουλγαρία κ. Δουδούμης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Στάνταρτ" της Σόφιας.

    Αναφερόμενος στη σημασία του πετρελαιοαγωγού αυτού, ο κ. Δουδούμης εξηγησε ότι αυτός θα είναι μήκους 275 χιλιομέτρων και θα κοστίσει η κατασκευή του 650 εκατομμύρια δολλάρια.Το πλήρες δυναμικό του, ανέρχεται σε περίπου 30 εκατομμύρια τόννους πετρελαίου ετησίως.

    "Αυτό, πρόσθεσε, θα θέσει τέρμα στο μονοπώλιο της μεταφοράς πετρελαίου μέσω του Βοσπόρου και των Δαρδανελλίων, ενω το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, θα μετατραπεί σε μια τεράστια δεξαμενή για τις μεσογειακές χώρες. Αυτό το σχέδιο, θα συνδέσει τη Βουλγαρία και την Ελλάδα σε έναν ενιαίο ενεργειακό χώρο".

    Αναφορικά με τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδος, ο εμπορικός ακόλουθος υπογράμμισε ότι είναι αισιόδοξος για την εξέλιξή τους. "Πριν απο πέντε χρόνια, είπε,οι εξαγωγές της Ελλάδος προς τη Βουλγαρία μόλις έφταναν τα πενήντα εκατομμύρια δολλάρια. Τώρα ο αριθμός αυτός δεκαπλασιάστηκε, ενω με τους ίδιους περίπου ρυθμούς αυξάνονται οι εξαγωγές προς την Ελλάδα,οι οποίες τώρα ανέρχονται σε 400 εκατομμύρια δολλάρια".

    Σε ερώτηση αναφορικά με τη δομή των αμοιβαίων ανταλλαγών εμπορευμάτων, ο κ. Δουδούμης, ανέφερε ότι ο σχετικός κατάλογος των ελληνικών εξαγωγών,περιλαμβάνει τρόφιμα,νωπά φρούτα και χυμούς, βαφές και διάφορα έτοιμα ενδύματα,ανταλλακτικά αυτοκινήτων κ.α. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα εισάγει απο τη Βουλγαρία κυρίως πρώτες ύλες, μέταλλα και ξυλεία.

    [09] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

    Τη βουλγαρική πρωτεύουσα επισκέπτεται αύριο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με σκοπό την εξέταση των δυνατοτήτων διεύρυνσης της Συμμαχίας προς Ανατολάς.

    Σε συνέντευξή του στη βουλγαρική κρατική τηλεόραση, που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, ο κ.Σολάνα εκφράζει την προσδοκία του για καρποφόρες συναντήσεις στη Σόφια και υπογραμμίζει ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ευρώπη πρέπει να οικοδομηθούν, όχι μόνο απο το ΝΑΤΟ, αλλα η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο ΟΑΣΕ και η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση pq]pei επίσης να έχουν το δικό τους ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση.

    Σε συνεντευξή του επίσης στην εφημερίδα “24 Ωρες “ της Σόφιας ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ χαιρετίζει τη Βουλγαρία για την ενεργή συμμετοχή της στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο Συνεργασίας και στην πρωτοβουλία “Σύμπραξη για την ειρήνη”, καθως και για τον εντατικό διάλογο που διεξάγει για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

    Ο κ.Σολανα επισημαίνει ακόμη πως δεν υπάρχει απαίτηση της Συμμαχιάς για την τοποθέτηση πυρηνικών όπλων στο έδαφος των νέων χωρών-μελών, ουτε υφίσταται η ανάγκη αλλαγής του πυρηνικού στάτους κβο και της πολιτικής του ΝΑΤΟ.

    [10] ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε., ΛΕΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΖΑΝ ΒΙΝΤΕΝΩΦ

    Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ζαν Βίντενωφ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία, σε ομιλία του με θέμα "Βουλγαρία και Ευρώπη", τόνισε ότι η είσοδος της Βουλγαριας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελεί προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική της βουλγαρικής κυβέρνησης.

    Ο κ. Βίντενωφ σημείωσε ότι η κοινωνική συμφωνία για την είσοδο της Βουλγαρίας στην Ε.Ε., αποτελεί εγγύηση για την εθνική της ασφάλεια και την οικονομική της ανάπτυξη.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση ειναι ο κυριότερος εταίρος της Βουλγαρίας με 40% στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου, ενω το 1995 οι εμπορικές πράξεις ανήλθαν στο ποσό των 4 δις δολλαρίων.

    [11] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΩΝ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

    Η Μόσχα, κατηγόρησε την Αγκυρα ότι επιτρέπει τους τσετσένους αντάρτες να χρησιμοποιούν το τουρκικό έδαφος, για την προετοιμασία στασιαστιοκών επιχειρήσεων στην Τσετσενία.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ευγκένι Πριμακώφ, είπε ενώπιον τούρκων δημοσιογράφων στη Ρωσική πρωτεύουσα, ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία όπου θα συνομιλήσει πριν απ΄όλα για τη στάση της Αγκυρας απέναντι στους τσετσένους αντάρτες.

    Η Ρωσία, απο καιρό κατηγορεί την Τουρκία, ότι διευκολύνει και ενισχύει τη δράση των τσετσένων αυτονομιστών, χορηγώντας τους οικονομική βοήθεια, όπλα και εθελοντές.

    Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της διοίκησης των Ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων στην Τσετσενία, δήλωσε ότι ο θάνατος του Ζαλιχμάν Γιανταρμπαεφ, του διαδόχου του Τζουχάρ Ντουντάγιεφ και ο διορισμός του Σαμίρ Μπασάεφ ως γενικού διοικητή των ενόπλων δυνάμεων των Τσετσένων αυτονομιστών, προς το παρόν δεν έχουν επίδραση στην περιοχή. Η κατάσταση στην Τσετσενία είναι σχετικά ήρεμη, χωρίς ουσιαστικές συγκρούσεις, τόνισε ο εκπρόσωπος.

    Παράλληλα, παρατάθηκε για άλλες δύο ημέρες το τελεσίγραφο εναντίον των τσετσένων αυτονομιστων, που e_mai πολιορκημένοι στο Σάλι.

    [12] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 45 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Τρία άτομα σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν σε συμπλοκές διαδηλωτών με την αστυνομία, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της εργατικής Πρωτομαγιάς, στο Καντικιόι, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

    Οι ομάδες που θα μετείχαν στις εκδηλώσεις και την πορεία είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στην περιοχή Χασάνπασα του Καντικιόι όπου οι αστυνομικές αρχές είχαν λάβει μέτρα ασφαλείας. Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν μία ομάδα αρνήθηκε να υπακούσει σε εντολή για αστυνομικό έλεγχο. Κατά τη διάρκεια του αιματηρού επεισοδίου τραυματίστηκαν έξι άτομα εκ των οποίων δύο αστυνομικοί ενώ σκοτώθηκαν δύο που είχαν τραυματιστεί από σφαίρες.

    Στην πορεία που ακολούθησε σημειώθηκαν πολλά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλοι δύο αστυνομικοί και 8 πολίτες. Οι διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότωφ στα γραφεία του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά που τέθηκε υπό έλεγχο.

    Στο μεταξύ στο σιδηροδρομικό σταθμό Σοουτλού Τσεσμέ επεισόδιο μεταξύ αστυνομικών και μίας ομάδας, που αρνήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο, πήρε διαστάσεις με αποτέλεσμα να σπάσουν βιτρίνες καταστημάτων και τραπεζών της περιοχής.

    Τα εργατικά συνδικάτα σε πορεία που διοργάνωσαν προς την πλατεία Ταξίμ στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης τίμησαν τους 34 νεκρούς της αιματοβαμένης Πρωτομαγιάς του 1977. Εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν και στην Αγκυρα χωρίς όμως να σημειωθούν επεισόδια.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    [13] Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΩΝ (του Αντώνιου Αιμίλιου Ταχιάου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)

    Οσοι γνώριζαν, έστω και στοιχειωδώς, την ιστορία της Βουλγαρίας ένιωσαν κάποια έκπληξη όταν, πριν δύο χρόνια, διαπίστωναν με πόση βιασύνη η Σόφια έσπευδε να αναγνωρίσει το κράτος των Σκοπίων με το όνομα ''Μακεδονία'', δημιουργώντας έτσι ένα πρόσθετο πρόβλημα σε εκείνα που αντιμετώπιζε η Ελλάδα στο θέμα των σχέσεων της με το κράτος αυτό. Αυτοί που είχαν γνώση της βουλγαρικής ιστορίας ήξεραν καλά ότι πίσω από τη βιαστική αυτή αναγνώριση συμπιέζονταν ένα πλήθος από βασικές διαφορές, οι οποίες στην ουσία τους ήταν πολύ βαθύτερες από εκείνες που χώριζαην την Ελλάδα και τα Σκόπια, διαφορές που για τον κοινό αναγνώστη των ελληνικών εφημερίδων, και μάλιστα της νεότερης γενιάς, ήταν εντελώς άγνωστες. Η Σόφια βεβαίως τόνιζε ότι αναγνωρίζει μεν το κράτος ''Μακεδονία'', όχι όμως μακεδονικό έθνος και μακεδονική γλώσσα, νομίζοντας ότι έτσι παραμερίζει επιτυχώς όλα εκείνα τα στοιχεία της με τα Σκόπια. Πώς όμως είναι δυνατόν να αναγνωρίζεται ένα κράτος χωρίς να ανγνωρίζονται τα θεμελιώδη στοιχεία της ύπαρξής του, dgkad^ η υφή της γλώσσας του λαού του και η εθνική του οντότητα

    Εχοντας λοιπόν εξασφαλίσει ένα μίνιμουμ προϋποθέσεων για ανάπτυξη κανονικών και ομαλών διακρατικών σχέσεων και συναλλαγών, οι δύο πλευρές προχώρησαν σε προγραμματισμό αμοιβαίων συμφωνιών. Ετσι, ύστερα από πρόσκληση του σκοπιανού ομολόγου του, είχε προγραμματιστεί για τις 24 Απριλίου 1996 επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια του υπουργού εξωτερικών της Βουλγαρίας κ.Γκεόργκι Πιρίνσκι, πράγμα που δήλωνε ότι όλα πηγαίνουν καλά στις σχέσεις των δύο κρατών. Ωστόσο, την τελευταία πραγματικά στιγμή, η επίσκεψη ματαιώθηκε. Ο λόγος, που επικαλέστηκε για τη ματαίωση η Σόφια, ήταν ''εξαιτίας μιας κλιμακούμενης αντιβουλγαρικής εκστρατείας στα μακεδονικά μέσα ενημέρωσης, η οποία δεν ευνοεί μια υπουργική επίσκεψη''. Μεταξύ άλλων λέχθηκε ότι οι Σκοπιανοί εμμέσως διετύπωναν αιτιάσεις εναντίον των Βουλγάρων, σχετικές με την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Κ.Γκλιγκόρωφ. Πάντως η προσπάθεια ερμηνείας των αιτίων αυτής της ματαίωσης, πέρα από την επίκληση λόγωην σχετικών και με την υποψηφιότητα του κ.Πιρίνσκι για τη βουλγαρική προεδρεία, έφερε στο φως και άλλες παραμέτρους, οι οποίες όμως τη φορά αυτή άγγιζαν τα προβλήματα που είχαν παραμεριστεί κατά την αναγνώριση των Σκοπίων από τη Σόφια. Αναφέρθηκε π.χ ότι η Σόφια δεν ανγνωρίζει ''μακεδονική'' γλώσσα, και ότι ο εισαγγελέας της Σόφιας, Ιβάν Τατάρτσεφ, απαγόρευσε στους εκεί ''Μακεδόνες'' να εορτάσουν την επέτειο των 81 χρόνων από το θάνατο του Γιάνε Σαντάνσκι. Και μόνη η μνεία των δύο αυτών πραγματικοτήτων είναι αρκετή για να ανασύρει τον πέπλο που καλύπτει για τόσο καιρό το πλήθος των ιστορικών λόγων που χωρίζουν αποφασιστικά τη Σόφια από τα Σκόπια, ενώ αυτοί οι λόγοι δεν υπάρχουν στη διαφορά Ελλάδας-Σκοπίων.

    Το ένα από τα στοιχεία της διαφοράς μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας, η γλώσσα, αναφέρεται σε ένα από τα πιο θεμελιώδη σημεία, επάνω στο οποίο ήταν πεπρωμένο να προσκρούσουν οι σχέσεις των δύο πλευρών. Η γλώσσα που μιλούσαν οι Σλάβοι, όταν πρωτοήρθαν ως επιδρομείς στη Μακεδονία τον 6ο μΧ αιώνα, ήταν η λεγόμενη παλαιοσλαβική. Οταν όμως τον 9ο αιώνα είχε επεκταθεί εκεί προσωρινά το Βουλγαρικό Κράτος, και με βουλγαρική κρατική πρωτοβουλία τους δόθηκε αλφάβητο και γραπτός λόγος, αυτά πολιτογραφήθηκαν ως ''βουλγαρικά'', και η εθνική τους ταυτότητα και ο πολιτισμός έγιναν επίσης βουλγαρικά. Και βεβαίως αυτά συνέβησαν μέσα σε μια διαδικασία της συνένωσης Σλάβων και Βουλγαρων σε ένα κοινό έθνος, διαδικασία που είχε αρχίσει από τον 7ο κιόλας αιώνα. Η περιοχή της Αχρίδας αποτέλεσε μια από τις δύο κοιτίδες του αρχαίου βουλγαρικού πολιτισμού. Αλλά αυτήν ακριβώς την ταυτότητα ήρθε το 1944 να αμφισβητήσει η ίδρυση της ΄΄Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας''. Βεβαίως η Ελλάδα στο θέμα αυτό δεν έχει συμμετοχή εθνικού συμφέροντος, και μάλλον την εξυπηρετεί η σκοπιανή θέση, η οποία ενισχύει τη διάσπαση της συνεχούς γραμμής ενός ενιαίου σλαβικού έθνους και κράτους, το οποίο να εκτείνεται κατά μήκος των βορείων συνόρων της από τη Μαύρη Θάλασσα έως την Αδριατική. Από την άλλη μεριά όμως τα Σκόπια διεκδικούν τη ''μακεδονική'' εθνικότητα, την opo_a ιστορικώς τη συνδέουν με την αρχαία Μακεδονία, η οποία, όμως, όπως είναι γνωστό, δεν υπήρχε πια ως κράτος όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι Σλάβοι στο χώρο της τέως επικράτειάς της. Εκτός αυτού όμως, σ' αυτή την εθνότητα ίσως στην πραγματικότητα δεν ήθελε να ενταχθεί το 35% περίπου του πληθυσμού της ΠΓΔΜ, το οποίο δεν είναι σλαβικής καταγωγής, και συνδέει την προέλευσή του μάλον με εθνικές ομάδες ομόρων κρατών. Στην περίπτωση όμως των βουλγαροσκοπιανών σχέσεων βαραίνει αποφασιστικώς η από τον 9ο έως τον 20 αιώνα βουλγαρική ''πολιτογράφηση''- και ιδίως της γλώσσας-που ήταν συνεχής και πραγματική, ενώ δεν είχε διεκδικηθεί επίσημα ''μακεδονική'' εθνικότητα.

    Το 1978, το έγκυρο βουλγάρικο επιστημονικό περιοδικό ''Βουλγαρική γλώσσα'' είχε δημοσιεύσει ένα εκτενές μελέτημα με τίτλο ''Η ενότητα της βουλγαρικής γλώσσας στο παρελθόν και το παρόν'', στο οποίο γινόταν συστηματική αντίκρουση της θέσης ότι υπάρχει ΄΄μακεδονική΄΄σλαβική γλώσσα. Η γλώσσα αυτή στο βουλγαρικό περιοδικό χαρακτηριζόταν ως ΄΄δυτικό βουλγαρικό ιδίωμα΄΄, άποψη που είχε υποστηρίξει παλαιότερα και ο Ελληνας γλωσσολόγος, καθηγητής του ΑΠΘ, Νικόλαος Ανδριώτης. Τα Σκόπια αντέδρασαν αμέσως στο βουλγαρικό δημοσίευμα με αντίστοιχο δικό τους του ΄΄Ινστιτούτου Μακεδονικής Γλώσσας΄΄, στο οποίο ανέπτυσσαν την υπέρ της γλώσσας αυτής επιχειρηματολογία. Δεν άργησαν όμως να πάρουν σκληρή απάντηση, από υψηλά ιστάμενο τότε μέλος της Κ.Ε του ΚΚΒ, την Τσόλα Ντραγκοϊτσεβα, απάντηση στην οποία ξεδιπλωνόταν για μια ακόμη φορά όλη η βουλγαρική επιχειρηματολογία, η οποία απλούστατα έβρισκε ισχυρά ερείσματα στο ΄΄βουλγαρικό΄΄ ιστορικό παρελθόν της σκοπιανής ΄΄Μακεδονίας΄΄.

    Από τότε δεν υπήρξε καμία οξεία αντιπαράθεση στο θέμα, και τώρα, εντελώς απροσδόκητα, επανέρχεται αυτό στο προσκήνιο με την ίδια φρασεολογία του παρελθόντος. Εαν οι Βούλγαροι εξακολουθήσουν να σκληραίνουν τη στάση τους στο σημείο αυτό, πιθανώς να αποδυναμώσουν σε σημαντικό βαθμό τη θέση των Σκοπίων στις διεθνείς τους σχέσεις και επιδιώξεις, ενισχύοντας συγχρόνως την ελληνική επιχειρηματολογία για το άδικο της διεκδίκησης του ονόματος ΄΄Μακεδονία΄΄. Αν οι Βούλγαροι συνεχίσουν να προβάλλουν ''ιστορικούς'' λόγους στη διένεξή τους με τα Σκόπια, θα γίνει σαφέστερο στους δυτικούς, και κυρίως στους Αμερικανούς, ότι η Ιστορία δεν είναι κάτι που εύκολα παρακάμπτεται στις βαλκανικές σχέσεις, και ότι αυτοί που την επικαλούνται δεν είναι μόνο οι Ελληνες. Βεβαίως, σε μια τέτοια περίπτωση, δε θα έπρεπε να αγνοηθούν τα νέα προβλήματα τα οποία ενδεχομένως θα προέκυπταν, όχι οπωσδήποτε ευχάριστα, στο απώτερο μέλλον για την ελληνική πλευρά.

    Το δεύτερο στοιχείο που ανφέρθηκε με αφορμή την πρόσφατη ματαίωση της επίσκεψης του Βούλγαρου υπουργού κ.Πιρίνσκι ήταν η επέτειος του Γιάνε Σαντάνσκι (1872- 1915). Αυτός δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο της νεότερης βουλγαρικής ιστορίας. Γεννημένος κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, υπήρξε από τα ισχυρά στελέχη της γνωστής βουλγαρικής ΄΄Εσωτερικής Μακεδονο- Αδριανοπολίτικης Απελευθερωτικής Οργάνωσης (ΒΜΡΟ), έλαβε μέρος στην εξέγερση του Ιλίντεν, και υπήρξε φοβερός pokelist^r εναντίον των Ελλήνων στο Μακεδονικό Αγώνα. Αυτόν οι Σκοπιανοί τώρα τον θέλουν ΄΄Μακεδόνα΄΄, στερώντας του μεταθανατίως τη βουλγαρική εθνική συνείδηση και ταυτότητα, πράγμα που δεν έχουν κάνει για καμιά προσωπικότητα της Ελληνικής ιστορίας. Αλλά μέσα σ' αυτή την τακτική στέρησης της εθνικότητας, οι Σκοπιανοί έχουν εντάξει μιά τεράστια πινακοθήκη προσωπικοτήτων, από τις πιό ένδοξες της βουλγαρικής ιστορίας. Γι' αυτό το λόγο, όσοι έτυχε να γνωρίζουν κάπως βαθύτερα τη βουλγαρική ιστορία, δικαιολογημένα αναρωτήθηκαν όταν πληροφορήθηκαν ότι η Βουλγαρία αναγνώρισε τη "Μακεδονία": τί θα γίνει με το τεράστιο αυτό βουλγαρικό παρελθόν, θα το αποκηρύξουν τελικά οι Βούλγαροι και θα το χαρίσουν στους Σκοπιανούς, ακρωτηριάζοντας έτσι την ιστορία τους με την αποκοπή τμήματος αιώνων ολοκλήρων, που πάντοτε -και ίσως όχι άδικα- το θεωρούσαν ένδοξο κομματι του εθνικής τους ταυτότητας;

    Οσο και αν ο κ. Πίρινσκι, πίσω από τις αντιρρήσεις του αυτού του είδους, έκρυβε την προσπάθειά του να προσεταιριστεί την σκληρή εθνικιστική βάση για τις προσεχείς εκλογές, στις οποίες θα είναι υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου, πάντως με αυτή του την άρνηση να επισκεφθεί τα Σκόπια είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι ταράχτηκαν τα φαινομενικώς ήρεμα νερά, και ήρθαν στην επιφάνεια σοβαρότατα θέματα που υπέφωσκαν ήδη. Το ερώτημα που προβάλλει τώρα είναι: η ελληνική πλευρά θα θελήσει και θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί αυτή τη Βουλγαρική άρνηση για ίδιο όφελος, πράγμα που θα το επιθυμούσαν πολλοί Ελληνες πολίτες και πολιτικοί; Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα που αιωρείται κιόλας πια στην ατμόσφαιρα.


    [Δ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    [14] Η ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Η εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα εορτάστηκε για πρώτη φορά το 1891, όταν οι Ελληνες σοσιαλιστές αποφάσισαν να δεχθούν την απόφαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς του 1889 να χρησιμοποιηθεί η 1η Μαίου ως παγκόσμια εργατική εορτή σε ανάμνηση της μεγάλης αιματηρής απεργίας των εργατών του Σικάγο την 1η Μαίου του 1886.

    Για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς τα δυο πρώτα χρόνια (1891, 1892) δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία, διότι δεν ασχολήθηκε με το γεγονός αυτό ο ημερήσιος τύπος της εποχής. Γνωρίζουμε μόνον ότι η συγκέντρωση έγινε στην Αθήνα στις Στήλες του Ολυμπίου Διός ή στο Στάδιο και ότι ομιλητής ήταν ο ηγέτης του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου, Σταύρος Καλλέργης.

    Την επόμενη χρονιά, το 1893, η συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά διεξήχθη στο Στάδιο στις 5 μ.μ. με ομιλητές τον πατριάρχη του ελληνικού σοσιαλισμού, Πλάτωνα Δρακούλη και τον Σταύρο Καλλέργη. Ανάμεσα στους αρκετούς ακροατές, σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής διακρίνονταν και 50-60 αστυνομικοί με εργατικές ενδυμασίες και κόκκινες κονκάρδες στο πέτο.

    Η συγκέντρωση ενέκρινε ψήφισμα που ζητούσε "... την καθιέρωση της Κυριακής αργίας, 8ωρο ωράριο, απαγόρευση της ανήλικης εργασίας, την παροχή συντάξεων και την jat\qcgsg της προσωπικής κράτησης για χρέη και της θανατικής ποινής..". Το ψήφισμα διαβάστηκε μερικές ημέρες αργότερα στη Βουλή με αποτέλεσμα να συλληφθούν πολλά στελέχη των σοσιαλιστών και να διαλυθούν οι εργατικές οργανώσεις.

    Στη Θεσσαλονίκη, οργανώνεται για πρώτη φορά ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς το 1909, τρία χρόνια πριν την απελευθέρωσή της. Είναι η πρώτη εορτή της εργατικής Πρωτομαγιάς σε όλη την Οθωμανική αυτοκρατορία. Οργανωτής είναι ο Εργατικός Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης, ένα εβραικό εργατικό σωματείο που είχε συσταθεί τον προηγούμενο μήνα με πρόεδρο τον Αβράαμ Μπεναρόγια. Η εκδήλωση είχε τη μορφή μιας πολυάριθμης διαδήλωσης στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

    Σταθμός στο θεσμό της Πρωτομαγιάς ήταν η διοργάνωση της εργατικής Πρωτομαγιάς το 1919, που συνοδεύτηκε και από την κήρυξη πανεργατικής απεργίας. Την προηγούμενη χρονιά είχαν ιδρυθεί η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδος (ΣΕΚΕ) ο πρόγονος του ΚΚΕ. Η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου απαγόρευσε τη συγκέντρωση των εργατών στο κέντρο της Αθήνας. Τελικά η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στα προάστεια.

    Από τότε, άλλοτε ελεύθερα, άλλοτε με διώξεις, άλλοτε με μαζική προσέλευση κόσμου και άλλοτε με περιορισμένη απήχηση διοργανώνεται από τα Εργατικά Κέντρα η εργατική Πρωτομαγιά σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας μέχρι σήμερα.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Wednesday, 1 May 1996 - 14:50:42