Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (23/04/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 23 Απριλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΟΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ Η ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΙΜΙΑΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

  • [02] ΜΕ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ Τ.ΜΠΛΕΡ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [03] ΜΕ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

  • [04] ΑΣΚΗΣΕ ΒΕΤΟ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ MEDA

  • [05] Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

  • [06] Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

  • [07] Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ"

  • [08] ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΑΣΣΕΤΑΙ Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ

  • [09] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

  • [10] ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΟΥΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

  • [11] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [13] ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ, ΤΖΟΡΤΖ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Β.ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ

  • [14] ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΝ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΖΟΥ ΩΣ ΝΕΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

  • [15] ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ

  • [16] ΚΛΟΠΕΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΩΣ ΕΣΣΔ

  • [17] "Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΕΣΠΕΥΣΕ ΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΕΛΤΣΙΝ"

  • [18] ΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΝΤΟΥΝΤΑΓΕΦ

  • [19] Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ- ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [20] ΚΑΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινούπουλου),

  • [21] ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΓΔΜ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΙΡΙΝΣΚΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ Η ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΙΜΙΑΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

    Στις άσχημες καιρικές συνθήκες και στον ανθρώπινο παράγοντα οφείλεται η πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου στη θαλάσσια περιοχή της Ιμιας το βράδυ της ελληνοτουρκικής κρίσης, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα του πορίσματος tgr οκταμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που ερεύνησαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του πορίσματος που ανακοινώθηκαν σήμερα η πτώση του ελικοπτέρου δεν προήλθε από κατάρριψη από εχθρικά πυρά ή μηχανική βλάβη.

    Παρ΄όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες στο πόρισμα, το οποίο δε δόθηκε αυτούσιο στη δημοσιότητα, περιλαμβάνονται στοιχεία σχετικά με τον έλεγχο της φυσικής κατάστασης των χειριστών, τη δυνατότητα αντικατάστασης τους καθώς και το ποιος έδωσε την εντολή για την απογείωση του ελικοπτέρου ενώ οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες.

    Με επιστολή του προς τους Αρχηγούς των κομμάτων, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης, δηλώνει ότι μπορούν να ορίσουν εκπροσώπους τους προκειμένου να ενημερωθούν για τα πλήρη στοιχεία που προέκυψαν από την εξονυχιστική έρευνα.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το κατά πόσον αισθάνεται δικαιωμένος από τα συμπεράσματα του πορίσματος, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας σημείωσε ότι ασφαλώς δεν αισθάνεται δικαιωμένος και εξέφρασε για μια ακόμη φορά την οδύνη του για την απώλεια τριών στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού.

    Από την Επιτροπή δεν κρίθηκε αναγκαία η κατάθεση των πρώην Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Χρήστου Λυμπέρη και ΓΕΝ Ιωάννη Στάγκα και του Αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Λεωνίδα Παλαιογιώργου, ο οποίος στη διάρκεια της κρίσης ήταν Αρχηγός Στόλου. Επίσης δεν κρίθηκε αναγκαία η συνδρομή της κατασκευάστριας εταιρείας.

    Σημειώνεται ότι το πόρισμα εκδόθηκε ομόφωνα από την 8μελή επιτροπή διερεύνησης.

    [02] ΜΕ ΤΟΝ ΗΓΕΤΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ Τ.ΜΠΛΕΡ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Συνάντηση με τον ηγέτη των Εργατικών Τόνι Μπλερ και τον σκιώδη υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ είχε το πρωί στα γραφεία του αρχηγού της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μεγάλη Βρετανία.

    Μετά τη συνάντηση ο κ.Σημίτης τόνισε σε δηλώσεις του ότι η συζήτηση με τον κ.Μπλερ περιστράφηκε γύρω από τα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και τη Βρετανία και κυρίως τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωπαϊκής εξέλιξης.

    Ο πρωθυπουργός, τον οποίο συνόδευαν ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος και ο πρέσβης της Ελλάδος στο Λονδίνο Ηλίας Γούναρης, κάλεσε τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Βρετανία να επισκεφθεί τη χώρα μας ''για να μπορέσουμε, όπως σημείωσε, να συζητήσουμε επιτόπου τα προβλήματα που ενδιαφέρουν τα κόμματα μας''.

    Από την πλευρά του ο κ.Μπλερ συνεχάρη τον κ.Σημίτη για την εκλογή του στο πρωθυπουργικό αξίωμα ενώ με τη σειρά του ο πρωθυπουργός, ως μέλος του σοσιαλιστικού κόμματος της Ελλάδας, ευχήθηκε στον Τόνι Μπλερ καλή επιτυχία στις πολιτικές του επιδιώξεις.

    [03] ΜΕ ΤΟ ΒΡΕΤΑΝΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ O ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ

    Με το Βρετανό πρωθυπουργό Τζον Μεητζορ συναντάται σήμερα στο Λονδίνο ο Κώστας Σημίτης. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο ταξίδι του ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρύππας.

    Αύριο ο κ. Σημίτης θα αναχωρήσει για το Δουβλίνο όπου θα εχει συνομιλίες με τον Ιρλανδό ομόλογο του Τζον Μπρούτον.

    [04] ΑΣΚΗΣΕ ΒΕΤΟ Ο Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ MEDA

    Δεν είναι απαραίτητο να προσφύγει αύριο στη Χάγη η Τουρκία, αρκεί και μόνο η δήλωση της ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο όταν το θεωρήσει σκόπιμο και μέχρι τότε να μην κάνει χρήση βίας ή απειλή χρήσης βίας, όσο διατηρεί σε εκκρεμότητα το θέμα της Ιμιας, παραβιάζει τους όρους της τελωνειακής σύνδεσης Ευρωπαικής Ένωσης- Τουρκίας.

    Αυτό δήλωσε στο Λουξεμβούργο ο Υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος προέβαλε εκ νέου αντιρρήσεις για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας μέσω του προγράμματος MEDA, με αποτέλεσμα να μη ληφθεί απόφαση.

    Στο μεταξύ έκκληση για την άμεση έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου άνευ όρων απηύθυνε χθες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση του με τον κ.Πάγκαλο το Σαββατοκύριακο να αποτελέσει αρχή διαλόγου.

    [05] Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

    Η Ελλάδα θα στηρίξει τις προσπάθειες εναρμόνισης της Κύπρου με τα οικονομικοκοινωνικά δεδομένα της Ευρωπαικής Ένωσης. Η απόφαση αυτή πάρθηκε κατά τη πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου στο νησί και εντάσσεται στο πλαίσιο του δόγματος του ενιαίου οικονομικού χώρου μεταξύ των δύο χωρών.

    Η Λευκωσία οργανώνει συνεχείς αποστολές τεχνοκρατών της στις Βρυξέλλες όπου με τη βοήθεια της ελληνικής αντιπροσωπείας έχουν συναντήσεις και επαφές με κοινοτικούς παράγοντες.

    Μεγάλη επίσης είναι και η βοήθεια που προσφέρει η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες και σε κυπριακούς οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα (εμπορικές τράπεζες, βιομηχανικούς συνδέσμους, εμποροβιομηχανικά επιμελητήρια) οι οποίοι αποστέλλουν αξιωματούχους τους για ενημέρωση επί των ευρωπαϊκών θεμάτων.

    [06] Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ

    "Η Ελλάδα απέρριψε κατηγορηματικά το διάβημα της Τουρκίας" για το χθεσινό επεισόδιο με το τουρκικό πλοίο που μετέφερε οκτώ λαθρομετανάστες στο Καστελόριζο, δήλωσε το μεσημέρι ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, uvupouqc|r Τύπου Νίκος Αθανασάκης.

    "Η Τουρκία έκανε χθες μια πρωτοφανή επίδειξη κακοπιστίας με το διάβημά της στο οποίο εμφανίζεται προστάτης των δουλεμπόρων" είπε ο κ. Αθανασάκης ο οποίος επισήμανε ότι στην περίοδο 1992 - 1995 από τα ελληνοτουρκικά σύνορα πέρασαν στην Ελλάδα 22.906 λαθρομετανάστες και 5.361 από αυτούς μεταφέρθηκαν σε Ελληνικά νησιά από Τούρκους δουλεμπόρους.

    [07] Ν.ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: "ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ"

    "Δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών" επανέλαβε ο υφυπουργός Τύπου και εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκος Αθανασάκης. Τόνισε ότι "η κυβέρνηση στηρίζεται σε μια σταθερή πλειοψηφία και έχει πρόγραμμα τετραετίας". Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση της υγείας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο κ. Αθανασάκης σημείωσε ότι η πορεία αποθεραπείας του κ. Παπανδρέου προχωρεί κανονικά και πρόσθεσε ότι υπάρχει επικοινωνία του με την κυβέρνηση και το κόμμα.

    [08] ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΤΑΣΣΕΤΑΙ Ο Γ.ΑΡΣΕΝΗΣ

    Υπέρ των συμφωνιών που γίνονται μέσα από το πολιτικό διάλογο και στηρίζονται από τη βαση, από τους απλούς ψηφοφόρους και από τα μέλη του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε με δηλώσεις του ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης, τονίζοντας ότι αυτές είναι οι συμφωνίες που έχουν βιωσιμότητα και προοπτική.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Γραμματέα του Κινήματος Κώστα Σκανδαλίδη στο Εκτελεστικό Γραφείο, περί Συμφωνίας Κορυφής, ο κ.Αρσένης δήλωσε: ''Στο βαθμό που τα επώνυμα στελέχη μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση μιας ενωτικής πορείας, ας γίνει και αυτή η προσπάθεια, δεν έχω αντίρρηση. Αλλά να μην ξεχνάμε ότι σε τελευταία ανάλυση την ενότητα θα τη δώσει το ίδιο το Συνέδριο, οι χιλιάδες σύνεδροι που θα έρθουν με απόφαση να στηρίξουν την πορεία του ΠΑΣΟΚ, να στηρίξουν την ενότητα του ΠΑΣΟΚ, να στηρίξουν τη νέα προοπτική για το ΠΑΣΟΚ''.

    [09] ΟΜΑΛΑ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

    Ομαλά εξελίσσεται η υγεία των πέντε Ελλήνων τραυματιών της τρομοκρατικής επίθεσης στο Καϊρο οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Καϊρου και αναμένονται εντός της εβδομάδας στην Αθήνα.

    Στα νοσοκομεία "Ερυθρός Σταυρός" και Ασκληπιείο Βούλας νοσηλεύονται εκτός κινδύνου άλλοι οκτώ τραυματίες οι οποίες όπως εκτιμούν οι γιατροί θα βγούν από τα νοσοκομεία σε λίγες μέρες.

    Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες που διεξάγει η αιγυπτιακή αστυνομία για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονίας των 18 Ελλήνων τουριστών στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

    Στο μεταξύ στην Αθήνα φτάνει σήμερα ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αμρ Μούσα προκειμένου να υποβάλλει τα sukkgpgt^qi\ του για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στο Καϊρο.

    [10] ΕΝΤΟΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ 2ο ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΟΥΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

    Το έντονο ενδιαφέρον τόσο της επιχειρηματικής, όσο και της δημοσιογραφικής κοινότητας της Ρωσίας έχει προκαλέσει το 2ο Ελληνορωσικό Συμπόσιο Γούνας, Εμπορίου και Τουρισμού, που θα πραγματοποιηθεί στην Καστοριά στις 10 και 11 Μαϊου με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Γουνοποιών του νομού και υπό την αιγίδα του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το έγγραφο της Ενωσης Ρώσων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, προς τον Αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, κ.Νταβίντοφ, από τον οποίο ζητείται η μεγαλύτερη δυνατή στήριξη του Συμποσίου και η συμμετοχή στις εργασίες του των υφυπουργών Οικονομίας, κ.Κοσόφ, Οικονομικών Σχέσεων, κ.Γκρεγκόβ, του ανώτατου στελέχους του ίδιου υπουργείου, κ.Ζαχμάτοφ, των αντιπροέδρων των Επιτροπών Εμπορίου και Αθλητισμού - Τουρισμού, κ.κ.Αντόνοφ και Σπίρκο και άλλων υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων της ρωσικής κυβέρνησης.

    [11] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΣΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Σε 22.906 συνολικά ανέρχονται οι λαθρομετανάστες που εισήλθαν στη χώρα μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την Τουρκία και συνελήφθησαν.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, οι περισσότεροι λαθρομετανάστες που εισήλθαν από την Τουρκία και συνελήφθησαν ήταν Ιρακινοί (10.317), Πακιστανοί (5.672), Τούρκοι (2.569), υπήκοοι Μπαγκλαντές (1328), ενώ αρκετοί ήταν και οι Αιγύπτιοι, Αλγερινοί, Αφγανοί, Ινδοί, Μαροκινοί, Λιβεριανοί, Σύριοι, Τυνήσιοι, Νιγηριανοί, Σομαλοί, Λιβανέζοι, Ιορδανοί Αιθίοπες και υπήκοοι Ρουάντας και Σρι Λάνκα.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι η είσοδος των λαθρομεταναστών από την Τουρκία παρουσιάζει αυξητική τάση, αφού το 1992 συνελήφθησαν 3.436 λαθρομετανάστες, το 1993, 4.420, το 1994, 5.460, και το 1995, 9.590.

    Η πλειοψηφία των διακινητών λαθρομεταναστών προτιμούν να τους προωθούν από τον Έβρο, απ' όπου εισήλθαν 17.545, ενώ σημαντικός αριθμός προωθήθηκε και από τα Δωδεκάνησα, 3.055. Τέλος από τη Σάμο εισήλθαν 913 Λαθρομετανάστες, από τη Χίο 707 και από τη Λέσβο 686.

    Σημαντική ήταν η επιτυχία των αστυνομικών κατά το 1995 όσον αφορά και στη σύλληψη διακινητών λαθρομεταναστών που εισήλθαν από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, αφού συνέλαβαν 46 Τούρκους διακινητές, 15 Πακιστανούς, 12 Ιρακινούς, 2 Βούλγαρους, και 1 Μαροκινό.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Κούρδοι διαδηλωτές άρχισαν σήμερα το πρωί να συγκεντρώνονται μπροστά στο Μέγαρο της Ευρώπης, που σύμφωνα με την κουρδική οργανωτική επιτροπή προέρχονται από τις ευρωπαϊκές χώρες και θα ξεπεράσουν τις 5.000 άτομα.

    Με τα συνθήματα "Τουρκία τρομοκράτισσα", "Πολιτική λύση στο Κουρδικό", "Είμαστε μητέρες, δεν θέλουμε πόλεμο", "Ευρωπαίοι τα όπλα σας μας σκοτώνουν", "Θέλουμε ειρήνη" κ.α. οι Κούρδοι διαδηλωτές υποδέχονται τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, οι εργασίες της οποίας άρχισαν χθες και που σήμερα το πρωί επρόκειτο να συζητήσει την έκθεση "Για το σεβασμό από την Τουρκία των δεσμεύσεων για συνταγματικές και νομοθετικές μεταρρυθμίσεις".

    Το τούρκικο λόμπυ όμως επέτυχε την μετατόπιση της συζήτησης την Πέμπτη το απόγευμα και το περιορισμό της στο χρονικό διάστημα της μιάμισης ώρας. Εκτός από το περιορισμένο χρονικό διάστημα, η παρουσία των βουλευτών είναι αισθητά κατώτερη τη Πέμπτη το απόγευμα, απ' ότι εκείνη της Τρίτης, πρωί ή απόγευμα.

    Ο Ελληνας βουλευτής κ. Κόρακας διεφώνησε στη μετατόπιση και το περιορισμό αυτό και αντιπρότεινε τη διεξαγωγή της συζήτησης την Τρίτη το απόγευμα, ώστε να καταστεί εφικτή η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή σε μια τόσο σοβαρή συζήτηση, που όπως τόνισε, έχει μάλιστα τόσες φορές αναβληθεί.

    Ο Ισπανός πρώην Πρόεδρος της Συνέλευσης, κ. Μιγκουέλ Μαρτίνεζ, υποστήριξε ότι κατά τη γνώμη του αυτό που είναι πιο ουσιαστικό, είναι να διεξαχθεί η συζήτηση με τη συμμετοχή των Τούρκων βουλευτών. Ο σκοπός της Ολομέλειας δεν είναι να επιτύχει μια καταδίκη εις βάρος της Τουρκίας, αλλά το άνοιγμα μιας ελπίδας και η εξέταση των προοπτικών σ' αυτή τη χώρα. Η αναβολή, υποστήριξε, είναι δικαιολογημένη επειδή λόγω της ψήφισης του προϋπολογισμού στη Τουρκία, οι Τούρκοι εκπρόσωποι δεν μπορούσαν να παρευρεθούν στη συζήτηση την Τρίτη το πρωί.

    Ο κ. Κόρακας αντέκρουσε το επιχείρημα του κ. Μαρτίνεζ υποστηρίζοντας ότι η ψήφιση του Προϋπολογισμού επρόκειτο να διεξαχθεί τη Δευτέρα και η συζήτηση μπορούσε να λάβει χώρα τη Τρίτη το απόγευμα ή την Τετάρτη το πρωί. Τελικά η συζήτηση θα γίνει τη Πέμπτη το απόγευμα.

    [13] ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΟΥ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ, ΤΖΟΡΤΖ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Β.ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ

    Με το σύμβουλο του Αμερικανού Προέδρου Τζόρτζ Στεφανόπουλο και το βοηθό του Υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Τζόν Κόρνμπλουμ, Μάρσαλ Λαντέρ, συναντήθηκε στο Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Μετά τις συναντήσεις ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, δήλωσε ότι εξήγησε στους Αμερικανούς αξιωματούχους τις θέσεις της Κύπρου για το προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί η Αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό.

    Ο κ.Λυσσαρίδης αύριο θα συναντηθεί στο Κονγκρέσο με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής Μπέν Γκίλμαν, τον επικεφαλής της μειοψηφίας στην ίδια επιτροπή Λι Χάμιλτον και τον Ελληνοαμερικανό Γερουσιαστή Πολ Saqlp\mir.

    [14] ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο Γ.ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΑΝ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΖΟΥ ΩΣ ΝΕΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν έχει ακόμα πάρει την τελική απόφαση για το διορισμό του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας Χάν Σουνγκ Τζού ως νέου ειδικού αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Πρόεδρος Κληρίδης ενδέχεται να μην απαντήσει ούτε θετικά, ούτε αρνητικά στον Μπούτρος Γκάλι, όσον αφορά το διορισμό του Τζού. Η άποψη που επικρατεί είναι ότι ο κ.Κληρίδης θα δώσει τη σιωπηρή συγκατάθεση του για το διορισμό του Νοτιοκορεάτη διπλωμάτη.

    Όπως είναι γνωστό στο διορισμό του Χάν Σούνγκ Τζού έχουνε εκφράσει αντίθεση και ορισμένα από τα μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας.

    [15] ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ

    ''Οι κυπριακές ένοπλες δυνάμεις αναβαθμίζονται και η ποιότητα της εκπαίδευσης και του ηθικού τους ανεβαίνει, γιαυτό και η Εθνική Φρουρά έχει ως μέλημα να επιτελέσει το σκοπό της, που είναι η απελευθέρωση της Κύπρου''. Στη δήλωση αυτήν προέβη ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Κώστας Ηλιάδης, στο περιθώριο του επίσημου εορτασμού του Αγίου Γεωργίου, σε στρατόπεδο στην περιοχή Σταυροβουνίου.

    Στη συνέχεια ο κ. Ηλιάδης επισήμανε ότι η Κύπρος περιλαμβάνεται στις στρατιωτικές συνεργασίες, τις οποίες έχει κάνει η Ελλάδα στην περιοχή.

    Ερωτηθείς αν μετά τη συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ, η Κύπρος θα συνάψει συμφωνίες με άλλες χώρες, απάντησε πως ο σχεδιασμός είναι ενιαίος και όταν η Ελλάδα κάνει συμμαχίες σε ευρύτερη περιοχή, περιλαμβάνεται και η Κύπρος, η οποία είναι ένας άξονας άμυνας για την αντιμετώπιση μιας κοινής απειλής.

    [16] ΚΛΟΠΕΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΩΣ ΕΣΣΔ

    Τεράστιοι κίνδυνοι διασποράς ραδιενεργών υλικών, δημιουργούνται στη Ρωσία και τις άλλες Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, δέκα χρόνια απο το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, λόγω της δύσκολης πολιτικής και οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στις χώρες αυτές, αλλα και της ανάπτυξης.

    Σύμφωνα με στοιχεία των ρωσικών αρχών, κλοπές πυρηνικών υλικών απο τις μονάδες της πυρηνικής βιομηχανίας έχουν σημειωθεί κατ΄επανάληψη τα τελευταία χρόνια.

    Οι πρώτες κλοπές στην ιστορία της πυρηνικής βιομηχανίας της τέως ΕΣΣΔ, όπως έγραψε η εφημερίδα της Μόσχας "Αργκουμέντι-Φάκτι" σημειώθηκαν το 1992, λίγο μετά τη διάλυση της πρώην σοβιετικής ένωσης και ήταν μάλιστα τρεις τον αριθμό, με την αφαίρεση ραδιενεργών uk_j~m απο τα εργοστάσια των πόλεων Ποντόλσκ, Γκλάζωφ και Αρζαμάς.

    Οι κλοπές και απόπειρες κλοπών πυρηνικών υλικών, αυξήθηκαν αλματωδώς την επόμενη χρονιά, 1993, στη διάρκεια της οποίας οι υπηρεσίες ασφαλείας ανακάλυψαν ένδεκα περιπτώσεις κλοπής ή απόπειρας κλοπής ραδιενεργών στοιχείων. Εκτοτε, δεν υπάρχουν στοιχεία, καθώς οι αρχές θεωρούν απόρρητες τις περιπτώσεις αυτές και δεν τις ανακοινώνουν, αν και στη Ρωσία παρατηρείται μεγάλη άνοδος στις απόπειρες κλοπής ραδιενεργών υλικών.

    Ακόμη δεν μπορούν να ξεχάσουν οι ναύαρχοι του στόλου της Βόρειας Θάλασσας το σοκ που έπαθαν στην πόλη Μουρμάνσκ, όταν άγνωστοι έκλεψαν απο την ειδική φυλασσόμενη αποθήκη 4 κιλά και 346 γραμμάρια ραδιενεργών ουσιών και ανάμεσά τους 850 γραμμαρίων Ουρανίου. Οπως αργότερα διαπιστώθηκε, οι δράστες ήταν αξιωματικοί του ναυτικού που προέβησαν στην ενέργεια αυτή για να αγοράσουν κατοικίες με τα χρήματα που θα κέρδιζαν απο την επιχείρηση μαύρης αγοράς ραδιενεργων υλικών.

    [17] "Ο ΚΛΙΝΤΟΝ ΕΣΠΕΥΣΕ ΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΕΛΤΣΙΝ"

    Ως βοήθεια πρός το Ρώσο Προεδρο Μπόρις Γιέλτσιν, ενόψη των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου, ερμήνευσαν οι " New York Times " την παρουσία του Προέδρου Κλίντον και των ηγετών των άλλων έξι ,οικονομικά ισχυρών χωρών του κόσμου, στη Μόσχα.

    Ο Γιέλτσιν είχε την ευκαιρία, τονίζεται στην έγκυρη αμερικανική εφημερίδα, να εμφανιστεί ώς ηγέτης με παγκόσμια επιρροή, τη στιγμή που υστερεί στις δημοσκοπήσεις έναντι του κομμουνιστή ηγέτη Γενάντι Ζιουγκάνωφ. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι στον Γιέλτσιν " έχει επενδύσει και ο αμερικανός Προεδρος για τη δική του προεκλογική εκστρατεία,γεγονός που του επέβαλε να αποφύγει "ευγενικά" να τονίσει τις διαφορές σε θέματα που απασχολούν τις σχέσεις των δύο χωρών,όπως η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο έλεγχος των εξοπλισμών,το υπόγειο στρατιωτικό σύμπλεγμα, που κατασκευάζεται στα νότια Ουράλια και η σύγκρουση στην Τσετσενία".

    Αντίθετα, αναφέρει, ο Μπιλ Κλίντον δήλωσε καθαρά ότι η Τσετσενία ανήκει στη Ρωσία και παραλλήλισε την εμπόλεμη κατάσταση στην περιοχή με τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο.τόνισε ακόμη,ότι ο Γιέλτσιν του ζήτησε να μεσολαβήσει για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος.

    Το δημοσίευμα της εφημερίδας καταλήγει με την επισήμανση ότι αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πώς ζητήθηκε από τον κ.κλίντον να παρέμβει στους ξένους ηγέτες και ιδιαίτερα στο βασιλιά Χασάν του Μαρόκου, που διατηρεί ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τους Τσετσένους αυτονομιστές.

    [18] ΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΝΤΟΥΝΤΑΓΕΦ

    Ανεπιβεβαίωτες τόσο από τη Μόσχα όσο και από τους αυτονομιστές της Τσετσενίας παραμένουν οι πληροφορίες ότι ο ηγέτης της τσετσενικής εξέγερσης Τζοχάρ Ντουντάγεφ sjot~hgje κατά τη διάρκεια ρωσικού βομβαρδισμού σε χωριό 30 χιλιόμετρα από τη πρωτεύουσα της χώρας Γκρόζνι.

    Οι πληροφορίες για τον θάνατο του τσέτσένου ηγέτη που μεταδόθηκαν από τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης είχαν ως πηγή στενό συνεργάτη του, ο οποίος βρίσκεται στη ρωσική πρωτεύουσα για επαφές με την ρωσική ηγεσία.

    Ο 52χρονος Ντουντάγεφ, υπηρέτησε μέχρι το 1991 στον στρατό της Σοβιετικής Ενωσης όπου έφθασε μέχρι τον βαθμό του πτεράρχου.

    Το 1991 υπήρξε ο εμπνευστής της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Τσετσενίας από τη ρωσική ομοσπονδία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων σε μια επέμβαση η οποία προκάλεσε χιλιάδες νεκρούς και το τέλος της οποίας ανήγγειλε ο πρόεδρος Γελτσιν πριν από λίγες ημέρες.

    Η Τσετσενία, η εξέγερση στην οποία είχε τη συμπάθεια των ισλαμικών χωρών, είναι μια μικρή ομοσπονδιακή δημοκρατία στον Καύκασο με πληθυσμό μουσουλμανικό στη θρήσκευμα.

    Στην πρωτεύουσα της χώρας Γκρόζνι έχει εγκατασταθεί από τους Ρώσους μια φιλικά προσκείμενη κυβέρνηση.

    Φήμες για δολοφονική απόπειρα εναντίον του αντιπροέδρου αυτής της κυβέρνησης δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη.

    [19] Σ.ΜΠΕΡΙΣΑ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ- ΕΛΛΑΔΑΣ

    "Νομίζω ότι υπάρχει μια ρεαλιστική βάση για φιλία και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών την οποία θεωρώ πολύ σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα και την Αλβανία, αλλά για όλη την περιοχή" δήλωσε ο Σαλί Μπερίσα.

    Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι "Euro news" ο Αλβανός Πρόεδρος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του για την στήριξη που παρέχει η Ελλάδα προκειμένου να ενταχθεί στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία ανέφερε ότι αποτελεί παράγοντα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και ισχυρίστηκε ότι απολαμβάνει όλων των δικαιωμάτων της.

    Πάντως ο κ.Μπερίσα απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν η Ελλάδα αποτελεί πύλη προς την Ευρώπη για την Αλβανία.

    [20] ΚΑΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Δεν θελησε να σχολιάσει τους λόγους της αναβολής της επίσκεψης του Βούλγαρου υπουργού Εξωτερικών Γιόργκι Πίρινσκι στα Σκόπια ο Λιούμπομιρ Φρτσκοφσκι κατα την διάρκεια ενημέρωσης των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Σκοπιανής Βουλής.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Λιουμπομιρ Φρτσκοφσκι αρκέστηκε να πει ότι η σκοπιανή πλευρά είναι πρόθυμη να εξευρεθεί λύση και όταν η Βουλγαρία θεωρήσει κατάλληλη τη στιγμή τότε θα πραγματοποιηθεί και η επίσκεψη του κ. Πίρινσκι.

    "Από την πλευρά μας, τόνισε ο κ. Φρτσκοφσκι, υπάρχει καλή θέληση για την λύση μιάς γελοίας diavikomij_ar" εννοώντας το πρόβλημα της γλώσσας που υπάρχει για την υπογραφή στις διακρατικές συμφωνίες Σκοπίων-Σόφιας.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Αθηνών-Σκοπίων ο κ. Φρτσκοφσκι είπε ότι αυτές είναι καλές και ότι βάσει της ενδιάμεσης συμφωνίας συνεχίζονται οι συνομιλίες της Νέας Υόρκης γύρω από το θέμα της ονομασίας.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινούπουλου),

    [21] ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΓΔΜ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΙΡΙΝΣΚΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Επιδεινώθηκαν οι σχέσεις της Βουλγαρίας με την ΠΓΔΜ, ύστερα από την ματαίωση της προγραμματισμένης για τις 24 και 25 Απριλίου επίσκεψης του Βούλγαρου υπουργού Εξωτερικών Γιόργκι Πίρινσκι στα Σκόπια, λόγω της αντιβουλγαρικής εκστρατείας που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα σ΄αυτή την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, σύμφωνα με την βουλγαρική άποψη, αλλα και των διαφορών που υπάρχουν στις δυο πλευρές για το κατά πόσο η διάλεκτος που ομιλείται στην ΠΓΔΜ είναι “Μακεδονική”, όπως ισχυρίζονται τα Σκόπια ή Βουλγαρική, κατά την εκτίμηση της Σόφιας.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε την αναβολή της επίσκεψης του κ. Πίρινσκι, χωρις ομως να αναφέρει και τους λόγους.

    Το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι των Σκοπίων “Α1”, σχολιάζοντας την είδηση για αναβολή της επίσκεψης, υπόγραμμισε ότι ένας από τους λόγους θεωρείται και η δήλωση του Σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών Λιούμπομιρ Φρτσκοφσκι στη Ρωσική εφημερίδα "Σεβόντια" στην οποία ελεγε ότι "ισως μερικές χωρες να μην θέλουν να καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματευσεων σε τέτοιο υψηλό επίπεδο" εννοώντας βέβαια την συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των Βαλκανικών χωρών που προτείνεται να γίνει στη Σόφια τον Ιούνιο.

    Στη Σόφια, ο Διεθυντής του Τμήματος Νοτιοανατολικής Ευρωπης του Βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Στράχιλ Τσερβένκοφ, σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι "η επίσκεψη αναβλήθηκε εξαιτίας των συχνών αντιβουλγαρικών δημοσιευμάτων σε εφημερίδες των Σκοπίων, γεγονός το οποίο δεν δημιουργεί την καταλληλη ατμόσφαιρα για μιά υπουργική επίσκεψη”.

    Ενας άλλος λόγος, σύμφωνα με τον κ. Τσεβένκοφ είναι ότι οι "προτεινόμενες φορμουλες για την επίλυσηγ των διαφορών δεν είναι επικοδομητικές" εννοώντας τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Φριτσκοφσκι κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Φιλανδία όπου είχε πει ότι "οι συμφωνίες Σόφιας-Σκοπίων θα πρέπει να υπογράφονται στην αποκαλούμενη "μακεδονική" και στη βουλγαρική γλώσσα.

    Σε σημερινό άρθρο της η ημιεπίσημη εφημερίδα των Σκοπίων "Νόβα Μακεντόνια" παραθέτει τις δηλώσεις του Σκοπιανού πρέσβη στη Σόφια κ. Γκίργκι Σπάσοφ ο οποίος χαρακτηρίζει ως "ελλειψη σοβαρότητας από Βουλγαρικής πλευράς" την αναβολή της επίσκεψης και προσθέτει ότι "αναβάλλεται μιά επίσκεψη μεσα σε μιά προσθεσμία μόλις τριών ημερών και η οποία είχε αναγγελθει και pqoetoilastei εδώ και πολύ καιρό".

    Η εφημερίδα θεωρεί ότι η αναβολή της επισκεψης δεν επηρεάστηκε από τα τελευταία γεγονότα στο Μοναστήρι Ροζεν όπου δεν επιτραπηκε στην φιλοσκοπιανή οργάνωση "OΜΟ- Ιλιντεν" να αποτίσει φόρο τιμής με αφορμή την επέτειο το θανατου του οπλαρχηγού του αγώνα κατά των Τουρκων Σαντάνσκι, τον οποίο οι μεν Βούλγαροι έχουν ανακηρύξει σε εθνικό τους ήρωα, ενω οι σκοπιανοί τον θεωρούν ως “μακεδόνα”.

    Η “Νόβα Μακεντόνια”, ισχυρίζεται ότι ο πραγματικός λόγος της αναβολής της επίσκεψης βρίσκεται αλλού. Στο γεγονός ότι ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών Γιόργκι Πιρίνσκι προετοιμαζεται εκ μερους του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικου Κόμματος ως υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα, στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία. Και μια τέτοια επίσκεψη θα επιδρούσε αρνητικά στην προεκλογική εκστρατεία, δίνοντας επιχειρήματα για εναντίον του επιθέσεις από τον σημερινό πρόεδρο Ζέλιου Ζέλεφ, που θα είναι και πάλι υποψήφιος της δεξιάς..

    Στο μεταξύ στη Σόφια σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου "ΒΤΑ" ο υπουργος Εξωτερικών Γκιόργκι Πίρινσκι, σε δηλώσεις του πριν αναχωρήσει για τη Βόννη, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας, δήλωσε ότι η αναβολή της επίσκεψής του στα Σκόπια οφείλεται στην επιθυμία του να επιλεγεί πιό κατάλληλος, όπως είπε, χρόνος, για την πραγματοποίησή της.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Tuesday, 23 April 1996 - 18:08:28