Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (18/04/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 18 Απριλίου 1996,


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

  • [02] ΤΗΝ ΟΔΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟ ΤΟΥΣ ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

  • [03] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΜΕ ΕΡΓΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ

  • [04] "ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Δεν υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών για το θέμα των Σκοπίων"

  • [06] ΣΤΑ 27,3 ΔΙΣ ΔΡΧ. ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • [07] ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΒΑΓΟΝΙ ΤΟΥ ΟΣΕ

  • [08] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

  • [09] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΕΣ ΧΩΡΕΣ

  • [10] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η 20Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [11] Ο ΟΣΕ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΚΟΜΙΣΤΡΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΣ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

  • [13] ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ CEDEFOP ZHTOYN ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗΣ

  • [14] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΤΟ 1995 Η ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [15] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ, ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

  • [16] ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [17] ΣΤΗ Ν. ΑΦΡΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Ο Χ.Α. ΣΑΜΑΡΑΝΓΚ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2.004


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

  • [18] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

    Δεκαεννέα είναι τελικά οι νεκροί και δεκατέσσερις οι τραυματίες από την τρομοκρατική επίθεση τεσσάρων ενόπλων στο Κάϊρο έξω από το ξενοδοχείο "Europa". Ολοι οι νεκροί, μεταξύ των οποίων οι δεκατέσσερις γυναίκες είναι Ελληνες |pyr και οι δώδεκα τραυματίες, οι επτά εκ των οποίων νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

    Δύο ελληνικά C-130 αναχώρησαν το μεσημέρι από την Ελευσίνα προκειμένου να μεταφερθούν στην Ελλάδα οι νεκροί και όσοι από τους τραυματίες είναι δυνατόν να μετακινηθούν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο ταξιδίων "Νίνος" υπάρχουν δύο νεκροί οι Φλαμιάκου Μαρίνα 40 ετών και η Διακουμέλη Σταυρούλα. Οι τραυματίες που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Καϊρου είναι από το πρακτορείο ταξιδίων "Μυστακίδη" και σύμφωνα με τους υπεύθυνους του πρακτορείου πρόκειται για τους Ελένη Τσάπη, Εμμανουήλ Δαμασκηνός, Ελένη Καμενίδου, Παρθένα Ηλιοπούλου και Γεσθημανή Μπελόκα ενώ από το πρακτορείο "Νίνος" οι Ελένη Κωστάκη, Αντωνία Λαμπρινουδάκη, Κούλα Γερακλείδου, Ιωάννης Μανωλακάκης και Ζαφείρω Ιλιονίδου. Βαρύτερα τραυματισμένος νοσηλεύεται ο Δρακούλης Στυλιανός ο οποίος υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση.

    Από τα άτομα που ταξίδευαν με το πρακτορείο του κ. Μυστακίδη καλά στην υγεία τους είναι οι Μυστακίδου Αννα, Μυστακίδης Ιορδάνης, Παπαοικονόμου Φωτεινή, Κωνσταντοπούλου Βάσω, Εγρηπέογλου Σταυρούλα, Παπούλα Αννα, Μπίκας Βασίλειος, Προμπονά Μαρία, Λιάκου Χρυσάνθη, Δρακούλη Ελένη και Τάκου Μαρία. Σύμφωνα με πληροφορίες εντεκα από τους δεκαοκτώ νεκρούς και επτά από τους δώδεκα τραυματίες ανήκουν στο πρακτορείο "Μυστακίδη".

    [02] ΤΗΝ ΟΔΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟ ΤΟΥΣ ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Τον αποτροπιασμό τους για την τρομοκρατική επίθεση κατά των Ελλήνων τουριστών εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας.

    Ο κ. Στεφανόπουλος εκφράζει "την οδύνη του και την εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο Ελλήνων πολιτών. Στους συγγενείς των αθώων θυμάτων εκφράζω τα πλέον ειλικρινή συλλυπητήριά μου και στους τραυματίες τη συμπάθειά μου και τις ευχές μου για αποκατάσταση της υγείας τους".

    Ο πρωθυπουργός επίσης εξέφρασε την οδύνη του για το τραγικό συμβάν στην Αίγυπτο που "είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο συμπολιτών μας" και τόνισε ότι ήδη έχουν δοθεί εντολές προκειμένου να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός ώστε να βοηθήσει τους επιζώντες "να παρθούν όλα τα μέτρα για τους τραυματίες και για την μεταφορά των νεκρών".

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ, σε γραπτή του δήλωση καταδικάζει: "την άνανδρη δολοφονία Ελλήνων πολιτών" και εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την βάρβαρη αυτή ενέργεια. Ζητά από την αιγυπτιακή κυβέρνηση να λάβει όλα τα μέτρα για τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των αδίστακτων δολοφόνων, ενώ στους συγγενείς των θυμάτων εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του.

    Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την βαθιά του οδύνη για τον άδικο χαμό των συμπατριωτών μας που έπεσαν θύματα της τρομοκρατικής ep_hesgr. Καλώ την κυβέρνηση να ζητήσει αμέσως από τις αιγυπτιακές αρχές την πλήρη διαλεύκανση της αποτρόπαιας αυτής εγκληματικής ενέργειας.

    Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ καταδίκασε την αποτρόπαια εγκληματική ενέργεια σε βάρος αθώων πολιτών και εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

    "Η μαζική εκτέλεση Ελλήνων ανύποπτων πολιτών από φανατικούς δολοφόνους στην Αίγυπτο προκαλεί αισθήματα φρίκης και αποτροπιασμού", δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Υπογράμμισε δε ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση οφείλει να ενεργήσει ταχύτατα για την παραδειγματική τιμωρία των δολοφόνων.

    [03] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΜΕ ΕΡΓΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ

    Φεστιβάλ ελληνικής λογοτεχνίας με τίτλο "Ο Ζορμπάς πάει το χορό" διοργανώνει από τη προσεχή Δευτέρα, στο Βερολίνο, το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού σε συνεργασία με το Λογοτεχνικό Εργαστήρι της γερμανικής πόλης. Στόχος του φεστιβάλ που θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Απριλίου είναι να παρουσιάσει τους λογοτέχνες που αναδείχτηκαν στην Ελλάδα μετά τη δεκαετία του 60 και να προβάλει στην Κεντρική Ευρώπη την ελληνική λογοτεχνική φυσιογνωμία πέραν εκείνης που, εν είδει φολκλόρ, συνοψίζεται αποκλειστικά στο Ζορμπά.

    Στο φεστιβάλ συμμετέχουν οι λογοτέχνες Θανάσης Βαλτινός, Δημοσθένης Δαββέτας, Ζυρράνα Ζατέλη, Μαρία Λαϊνά, Τίτος Πατρίκιος, Ευγενία Φακίνου, Θανάσης Χατζόπουλος, Γιώργος Χειμωνάς. Τα κείμενα τους θα διαβαστούν στα ελληνικά και στα γερμανικά.

    Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Λογοτεχνικού Εργαστηρίου του Βερολίνου. Σημειώνεται ότι το Λογοτεχνικό Εργαστήρι δημιουργήθηκε μετά την πτώση του τείχους και είναι ανεξάρτητος και αυτοδιοικούμενος οργανισμός που χρηματοδοτείται από το κρατίδιο του Βερολίνου και άλλους φορείς και στηρίζεται στις δραστηριότητες μελών τους όπως η Christia Wolf και ο πρόσφατα εκλιπών Hainer Muller

    [04] "ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    "Πολύ καλές" χαρακτήρισε σήμερα τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Ο ελληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για "θετικό κλίμα" στις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ και ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα αναχωρήσει για το Λονδίνο όπου θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας και στη συνέχεια θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας.

    Ο κ. Σημίτης το απόγευμα θα μετέχει σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ στην οποία θα συζητηθούν εσωκομματικά ζητήματα ενόψει του συνεδρίου του κινήματος τον Ιούλιο.

    [05] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Δεν υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στον pqyhupouqc| και τον Υπουργό Εξωτερικών για το θέμα των Σκοπίων"

    "Δεν υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών για το θέμα των Σκοπίων" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν βιάζεται να δώσει λύση στο θέμα. Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ. Ρέππας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα απατήσει με διάβημα στις τουρκικές παραβιάσεις.

    Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσουτ Γιλμάζ κατηγόρησε χθες στην τουρκική βουλή στελέχη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι κατά την κρίση στην Ιμια απέκρυψαν σημαντικά έγγραψα που απεδείκυαν ότι η Τουρκία από το 1932 αποδεχόταν ότι οι βραχονησίδες ανήκαν στην Ιταλία και συθνεπώς η κυριαρχία τους πέρασε στην Ελλάδα μετά την επανένωση της Δωδεκανήσου.

    [06] ΣΤΑ 27,3 ΔΙΣ ΔΡΧ. ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Ο προϋπολογισμός του ελληνικού προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG-PHARE CBC μεταξύ της Αλβανίας και της χώρας μας ανέρχεται στο ποσό των 27,3 δις δραχμών, ανέφερε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας.

    Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε μία σειρά έργων που αφορούν τους τομείς:

    Οδοποιία: προβλέπεται η σύνδεση του οδικού άξονα Ιωαννίνων-Κακκαβιάς με την Εγνατία Οδό, καθώς και παρεμβάσεις στον άξονα Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγής με προοπτική να επιτευχθεί η διεθνής διασύνδεση των ακτών της Αδριατικής με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

    Επικοινωνίες: προβλέπεται η διασύνδεση Ελλάδας- Αλβανίας με υποβρύχιο καλώδιο οπτικών ινών, το οποίο θα συνδεθεί αργότερα με την Κροατία με απώτερο στόχο τη δημιουργία τηλεπικοινωνιακού άξονα της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης με την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.

    Η διασυνοριακή συνεργασία των δύο χωρών προβλέπει επίσης την ενίσχυση του αγροτικού τομέα των δύο χωρών με επίκεντρο τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την προώθηση προϊόντων, που δεν είναι ανταγωνιστικά για τις δύο χώρες, καθώς και την μείωση της ρύπανσης από τα φυτοφάρμακα.

    Η διασυνοριακή συνεργασία αποσκοπεί στην τόνωση των παραμεθόριων επιχειρήσεων, την αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και τη συνεργασία στους τομείς Περιβάλλοντος και Υγείας.

    Τη Δευτέρα, 22 Απριλίου, πραγματοποιείται στα Ιωάννινα η πρώτη συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος αυτού.

    [07] ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΒΑΓΟΝΙ ΤΟΥ ΟΣΕ

    Προς κάθε κατεύθυνση, όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Hessakom_jgr, ταξίαρχος Γεώργιος Πλάκας, κινούνται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών που ανατίναξαν βαγόνι των ελληνικών σιδηροδρόμων μέσα στο σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης την ημέρα του Πάσχα, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται καμια εκδοχή. Πάντως, κανένα στοιχείο δεν φαίνεται να προέκυψε μέχρι στιγμής για την ταυτότητα των βομβιστών.

    Τέσσερεις Ρουμάνοι, που τις πρώτες ώρες της έκρηξης είχαν προσαχθεί στην Ασφάλεια για ανάκριση, επειδή θεωρήθηκαν ύποπτοι, αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι, οταν δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο σε βάρος τους.

    Στο μεταξύ, ο Βουλγαρικός Οργανισμός Σιδηροδρόμων ΒDZ (Balgarski Darzavni Zeleznitsi), σε ανακοίνωσε που εξέδωσε στη Σόφια, αναφέρει ότι το βαγόνι στην τουαλέτα του οποίου σημειώθηκε η έκρηξη, ήταν ελληνικό και όχι βουλγαρικό. Ενω το βουλγαρικό βαγόνι, επέστρεψε στη Σόφια, όταν η αμαξοστοιχία εισήλθε στην Ελληνική επικράτεια.

    [08] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

    Την εκτίμηση ότι σύντομα θα έχουμε εκδήλωση των θετικών αποτελεσμάτων από την πρόσφατη επίσκεψη εκπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου των Σκοπίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης διατύπωσε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κοσμάς Σφυρίου.

    Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης Γιουγκοσλαβικής Ελεύθερης Ζώνης, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει λύση από την ήδη θεσμοθετημένη ελεύθερη ζώνη, η οποία, όπως σημείωσε, με τα νέα δεδομένα θα αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα και πιο οικονομική λύση για τη διακίνηση των εμπορευμάτων της Νέας Γιουγκοσλαβίας.

    Ο κ.Σφυρίου που επισκέφθηκε το πρωί το χώρο του λιμανιού και συναντήθηκε με το ΔΣ του ΟΛΘ και εργαζομένους, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης των έργων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στο στρατηγικό ρόλο που καλείται αυτό να παίξει στα Βαλκάνια.

    Ο κ.Σφυρίου χαρακτήρισε ''εργο στρατηγικής σημασίας'' την επέκταση του 6ου Προβλήτα του λιμανιού, συνολικού προϋπολογισμού 16 δις δρχ, ενώ σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια σειρά έργων και αναμένεται να γίνει επέκταση του Προβλήτα μέσα στο 1996 κατά 300 στρέμματα, και να υλοποιηθεί πρόγραμμα προμήθειας ηλεκτρομηχανικού εξοπλισμού, προϋπολογισμού 300 εκατ., στο πλαίσιο του συνολικής αξίας 4 δις 800 εκατ, προγράμματος.

    Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε ο κ.Σφυρίου και στα έργα σύνδεσης του λιμανιού τόσο με την Περιφερειακή Οδό, για το οποίο είπε ότι συζητείται την περίοδο αυτή με το ΥΠΕΘΟ η χρηματοδότηση του, όσο και για την προσέγγιση των σιδηροδρομικών συρμών σε όλες τις προβλήτες του λιμανιού, σημειώνοντας ότι είναι έτοιμη η σύνδεση της ελεύθερης ζώνης του λιμανιού με τις βαλκανικές και παρευξείνιες χώρες.

    Απομένει, όπως είπε ο υπουργός να pqowyq^soum οι σχετικές συμφωνίες, να επιλυθούν κάποια τεχνικά και οικονομικά ζητήματα που επιβάλλεται να λυθούν,προκειμένου να λειτουργεί αυτή η δυνατότητα.

    Ερωτηθείς για την ανάγκη αλλάγής του νομου για τα λιμάνια ο υπουργός τόνισε ότι δεν είναι ώριμο να γίνει κάτι αυτή τη στιγμή, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα αξιοποιηθεί το διάστημα έως το καλοκαίρι για να ολοκληρωθεί ο διαλογος με τους αρμόδιους φορείς που έχει ήδη ξεκινήσει, ώστε να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τα ''Λιμάνια Εθνικής Σημασίας'' το φθινόπωρο. ''Για να μπορέσουμε αντλώντας εμπειρίες από άλλα διεθνή λιμάνια της Ευρώπης να καταλήξουμε σε θεσμικό πλαίσιο, το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του 2000 και να μην έχει τις αγκυλώσεις των υπαρχουσών ρυθμίσεων'', είπε ο κ.Σφυρίου.

    [09] ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Η ανάπτυξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στις βαλκάνιες και παρευξείνιες χώρες θα αποτελέσει το θέμα της ημερίδας που θα γίνει στις 24 Απριλίου στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς"

    Την έναρξη της ημερίδας που οργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, θα χαιρετίσουν ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Φ. Πετσάλνικος, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χ. Πάχτας, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Ν. Ευθυμιάδης και ο Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Ι.Μάνος.

    [10] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η 20Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Η 20η Γενική Συνέλευση των Δήμων και Περιφέρειων της Ευρώπης διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στις 22 και 23 Μαΐου 1996. Στη Συνέλευση θα πάρουν μέρος 2000 Ευρωπαίοι Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Τοπικών και περιφερειακών αρχών της Ευρώπης.

    Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, Κ.Κοσμόπουλος, Θ.Λαζαρίδης και Ε.Γκατώ θα παρουσιάσουν τη Δευτέρα 22 Απριλίου το πρόγραμμα των εργασιών, καθώς και τα επιμέρους θέματα που θα απασχολήσουν τη Γενική Συνέλευση.

    [11] Ο ΟΣΕ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΑ ΚΟΜΙΣΤΡΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΣ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Τη μείωση των κομίστρων του σε διεθνή σιδηροδρομικά δρομολόγια, μέχρι και 30% για εμπορεύματα που θα μεταφέρει από την 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου 1996, αποφάσισε ο ΟΣΕ, ανταποκρινόμενος, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του σε σχετικά αιτήματα των πελατών του, και λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στις μεταφορές ακόμα και μετά την άρση του εμπάργκο κατά των Σκοπίων και της Νέας Γιουγκοσλαβίας.

    Επίσης ο ΟΣΕ ανακοινώνει ότι είναι διατεθιμένος, μετά από σχετικό αίτημα πελατών του να εξετάζει ξεχωριστά περιπτώσεις με σημαντικό μεταφορικό έργο και να συνάπτει συμφωνίες για τη χορήγηση ειδικών εκπτώσεων, μεγαλύτερων ap| τις προαναφερόμενες.

    Διευκρινίζει πάντως πως από τις εκπτώσεις εξαιρούνται οι εκπτώσεις μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ (εισαγωγές - εξαγωγές καθώς και διαμετακομιστικές μεταφορές μέσω των δύο αυτών Δικτύων), για τις οποίες ισχύουν κόμιστρα αρκετά μειωμένα σε σχέση με το ύψος του μεταφορικού έργου.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

    Με ειδική τελετή στο Δημαρχείο της Μελβούρνης θα υποδεχθούν οι Αυστραλοί την Ολυμπιακή Φλόγα που φτάνει την Κυριακή 21 Απριλίου στη μακρινή ήπειρο.

    Τη φλόγα θα παραδώσει στο Δήμαρχο της πόλης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αυστραλία Γεώργιος Βέης, ως επίσημος εκπρόσωπος της χώρας στην Αυστραλία.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας, διοργανώνεται την ίδια μέρα συνέδριο με θέμα ''Η Φιλοσοφία των Ολυμπιακών Αγώνων και η εξέλιξή τους στο σύγχρονο κόσμο'', με επίσημο προσκεκλημένο τον καθηγητή του Α.Π.Θ Γ.Μουρατίδη.

    Σε μήνυμά του ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος τονίζει την αναγκη να στηρίξουν οι ομογενείς της Αυστραλίας την υποψηφιότητα της Αθήνας και της Ελλάδας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004.

    [13] ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ CEDEFOP ZHTOYN ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗΣ

    Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με το θέμα της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτισης (CEDEFOP), στη Θεσσαλονίκη, κατέθεσαν από κοινού οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιάννος Κρανιδιώτης και Νίκος Παπακυριαζής.

    Οι δύο Ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να ενημερώσει για το περιεχόμενο της συνεργασίας της με το CEDEFOP για τα χρόνια 1994 και 1995, καθώς και για το πώς προγραμματίζει τη μελλοντική συνεργασία της με το CEDEFOP και πώς αντιδρά στο μακροπρόθεσμο προγραμματισμό που έχει υποβάλλει η διοίκηση του Κέντρου.

    Όπως τονίζουν στην ερώτησή τους οι κ.κ.Κρανιδιώτης και Παπακυριαζής, με αφορμή τη μετακίνηση της έδρας του Κέντρου από το Βερολίνο στη Θεσσαλονίκη, "φαίνεται πως ορισμένοι κύκλοι κινούνται με σκοπό να υποβαθμίσουν το ρόλο του".

    Στην ερώτηση επισημαίνεται ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αποτελεί τον κύριο πελάτη του CEDEFOP, δεν φαίνεται να έχει στηρίξει όσο χρειάζεται το Ιδρυμα, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιείται η συνεισφορά του στο βαθμό που χρειάζεται.

    Υπενθυμίζεται ότι με χθεσινές δηλώσεις τους στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδή-σεων - αμέσως μετά την υπερψήφιση από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου της έκθεσης Βρετανού Ευρωβουλευτή, που αναβάλλει την απαλλαγή της διοίκησης του Κέντρου για τη διαχειριστική χρήση 1994, ενώ παράλληλα θέτει θέμα χρησιμότητας της keitouqc_ar του Κέντρου - οι δύο Ελληνες Ευρωβουλευτές προανήγγειλαν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Κέντρου.

    [14] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕ ΤΟ 1995 Η ΑΛΒΑΝΙΑ

    Ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης σημείωσε η Αλβανία κατά το 1995, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Οπως σημειώνεται στην έκθεση, η Αλβανία με ρυθμούς ανάπτυξης που φθάνουν το 16%, κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

    Ο αναπληρωτής γενικός διοικητής της Παγκόσμιας Τράπεζας κ.Κεμαλ Ντερβις ο οποίος συναντήθηκε με τον Αλβανό πρόεδρο Σαλι Μερίσα, τον συνεχαρη για τα επιτεύγματα της οικονομικής μεταρρύθμισης και χαρακτήρισε την Αλβανία ως "χώρα του οικονομικού θαύματος", γράφει η "Ριλίντια Ντεμοκρατικε". Διαβεβαίωσε δε τον Μπερίσα ότι η συνεργασία της Τράπεζας με την Αλβανία θα συνεχιστεί εποικοδομητικά και στο μέλλον.

    [15] ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ, ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΙΑ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

    Η επέτειος θανάτου του βούλγαρου επαναστάτη Γιάννε Σαντανσκι, τον οποίο διεκδικούν ως "Μακεδόνα" οι υπερεθνικιστές των Σκοπίων, προκαλεί νέα ένταση στις σχέσεις Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ.

    Ο Γενικός Εισαγγελέας της Βουλγαρίας Ιβάν Τατάρτσεφ, απείλησε ότι θα στείλει ειδικές αστυνομικές δυνάμεις, για να διαλύσουν τη συγκέντρωση των μελών της φιλοσκοπιανής οργάνωσης "ΟΜΟ-Ιλιντεν" που προγραμματίσθηκε να γίνει την προσεχή Κυριακή 21 Απριλίου, στο μοναστήρι Ρόζεν της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας. "Θα περιμένω την απόφαση του Δημάρχου της πόλης Σαντάνσκι για την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον τάφο του Σαντάνσκι και κατόπιν θα επέμβω με δική μου ευθύνη", τόνισε ο Τατάρτσεφ στη δήλωση που έκανε στα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.Ενω λίγο αργότερα, ο Δήμαρχος της πόλης Σαντάνσκι Ατανάς Μπούζωφ, απέρριψε το αίτημα της "ΟΜΟ-Ιλιντεν" για τη διοργάνωση εκδήλωσης στο μοναστήρι Ρόζεν.

    Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, οι επικεφαλής της "ΟΜΟ-Ιλιντεν" απείλησαν ότι θα αναζητήσουν στο βουλγαρικό νομικό σύστημα τα δικαιώματά τους, μετά απο αυτή τη συμπεριφορά του δημάρχου Μπούζωφ.

    Η περιφερειακή Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας του νομού Μπλαγκόεβγκραντ, όπου υπάγεται και η πόλη Σαντάνσκι, απείλησε ότι δεν θα επιτρέψει τη διοργάνωση αυτής της "αντιβουλγαρικής συγκέντρωσης", όπως τη χαρακτήρισε και ζήτησε να ενισχυθούν οι αστυνομικές δυνάμεις της περιοχής για την αποτροπή της συγκέντρωσης.

    Απο την άλλη, η εθνικιστική βουλγαρική οργάνωση "VMRO- CMD", σε αντίπραξη, ανακοίνωσε ότι διοργανώνει κι αυτή συγκέντρωση την Κυριακή στο μοναστήρι Ρόζεν, απο αφορμή την επέτειο των 55 χρόνων απο την, όπως την ανέφερε "διείσδυση του βουλγαρικού στρατού στη Μακεδονία του Βαρδάρη, κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο". Την VMRO- CMD, το ραδιόφωνο των Σκοπίων τη χαρακτήρισε ως "οργάνωση των βουλγάρων σωβινιστών".

    [16] ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" Ο ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    "Δεν έχουμε περιθώρια για συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος" δήλωσε από την Βιέννη ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Λιούμπομιρ Φρτσκοφσκι.

    Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ακόμα ότι ύστερα από την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας στη Νέα Υόρκη έχουμε την υποχρεώση να διεξάγουμε συνομιλίες για το όνομα και διεξάγουμε όμως δεν θα πρέπει να περιμένουμε να υπάρξει κάποια εντυπωσιακή αλλαγή.

    "Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Φρτσκοφσκι, ότι και αν επιδιώκει η Ελλάδα, το όνομά μας είναι ένα, "Μακεδονία" και αυτό θα έχουμε". Δεν περέλειψε βέβαια να επισημάνει ότι στις σχέσεις Αθήνας και Σκοπίων υπάρχει καλό κλίμα, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, όπου παρατηρείται καθημερινή βελτίωση.

    Αναφερόμενος ο κ. Φρτσκοφσκι στις σχέσεις της χώρας του με την Γιουγκοσλαβία είπε ότι αυτές έχουν ομαλοποιηθεί, πρόσθεσε όμως ότι παραμένουν κάποια σοβαρά προβλήματα, όπως η διανομή αγαθών και περιουσιακών στοιχείων από την ενιαία Γιουγκοσλαβία.

    Ο κ. Φρτσκοφσκι βρίσκεται από σήμερα το απόγευμα στη Βιέννη όπου είχε συνομιλιες με τον Αυστριακό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σίσελ και αύριο αναμένεται να μιλήσει στη Σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων του ΟΑΣΕ.

    [17] ΣΤΗ Ν. ΑΦΡΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Ο Χ.Α. ΣΑΜΑΡΑΝΓΚ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2.004

    Την επιθυμία του να δει να διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2.004 στη Νότια Αφρική του Ν. Μαντέλα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ, σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα ''Le Soir''.

    Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Σάμαρανγκ αναφέρεται μεταξύ άλλων και στις σοβαρές οικονομικές και πολιτικές κρίσεις που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το κίνημα του Ολυμπισμού, εκατό χρόνια μετά την αναβίωσή του.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Σπύρου Κουζινόπουλου)

    [18] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Το θέμα του Κοσσυφοπεδίου είναι το επίκεντρο ενός σχεδίου για την σταθεροποίηση της κατάστασης στα Βαλκάνια, που δημοσιεύτηκε από το Κέντρο για προληπτική δράση του Αμερικανικού Συμβουλίου εξωτερικών σχέσεων. Το Κέντρο αυτό, που λειτουργεί ως τμήμα του Συμβουλίου για τις εξωτερικές σχέσεις στην Ουάσιγκτον, δημοσίευσε τον περασμένο μήνα ένα σχέδιο που αποσκοπεί σε μία μακρόχρονη ειρήνη στην νοτιο-ανατολική Ευρώπη, μέσω της σταθεροποίησης των Βαλκανίων.

    Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με ανταπόκριση από την Πρίστινα στο εμπιστευτικό δελτίο VIP του Βελιγραδίου, βλέπουν αυτό το σχέδιο ως το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι χαράσσοντες την αμερικανική πολιτική θα fgt^soum από τις σερβικές Αρχές να ενασχοληθούν με το θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

    Πολιτικοί του Κοσσυφοπεδίου σημειώνουν ιδιαίτερα ότι το σχέδιο θεωρεί την ΠΓΔΜ το κλειδί της σταθερότητας στο Νότο των Βαλκανίων. Το πρόγραμμα αναφέρει ότι οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν στην ΠΓΔΜ δεν είναι εσωτερικής φύσεων αλλά μία αντανάκλαση μίας πιθανής σύγκρουσης στο Κοσσυφοπέδιο.Και είναι γι' αυτόν τον λόγο που οι συντάκτες του σχεδίου επικεντρώνουν την προσοχή τους στο Κοσσυφοπέδιο.

    Οι συντάκτες του σχεδίου αναφέρουν ότι οι Σέρβοι και οι Αλβανοί στο Κοσσυφοπέδιο δεν μπορούν να συμφωνήσουν από μόνοι τους σε μία οριστική διευθέτηση του θέματος.Οποιαδήποτε διεθνής πίεση σε ένα από τα δύο μέρη να υποχωρήσει στις διεκδικήσεις του θα μπορούσε να ήταν αντιπαραγωγικό και να ενθάρρυνε τους εξτρεμιστές των δύο πλευρών.

    Η θέση αυτή ταιριάζει με την άποψη του Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, ότι τα δύο μέρη θα πρέπει να συνομιλήσουν παρουσία διεθνών μεσολαβητών και ιδιαίτερα των ΗΠΑ. Το σχέδιο αυτό φαίνεται να είναι μία χειρονομία υποστήριξης στην ειρηνική πολιτική του Ρουγκόβα.

    Το σχέδιο επιμένει σε ένα αριθμό μέτρων, τα οποία θα πρέπει να εφαρμοσθούν από τις δύο πλευρές προκειμένου να καθιερωθεί εμπιστοσύνη και μείωση της έντασης στο Κοσσυφοπέδιο. Τα μέτρα αυτά δεν θα θέσουν εκ των προτέρων το πλαίσιο για την ενασχόληση με το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, αλλά απλώς θα χαράξουν τον δρόμο για συνομιλίες για μία μεταβατική λύση.

    Βάσει του σχεδίου, οι Αλβανοί θα πρέπει να δεσμευθούν να μην χρησιμοποιήσουν βία, να ξεκαθαρίσουν τις εγγυήσεις τους για τους Σέρβους που είναι μειονότητα εκεί και να παυθούν από το αίτημά τους για ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο.

    Οι Σερβικές Αρχές θα πρέπει να σταματήσουν την αστυνομική καταπίεση και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, να απελευθερώσουν τους πολιτικούς κρατούμενους, να άρουν τα εμπόδια στην λειτουργία των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ιδρυμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, να διευκολύνουν το πέρασμα των συνόρων για τους Αλβανούς και να άρουν τις πιέσεις επί του ιδρύματος Σόρος και των ανεξαρτήτων Μ.Μ.Ε.

    Η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή των Αλβανών στις εκλογές την άνοιξη του 1997, πιστεύουν οι συντάκτες του σχεδίου, οι οποίοι εισηγούνται όπως με βάσει την εμπειρία της Βοσνίας, η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει είτε να διορίσει ειδικό μεσολαβητή ή να τεθεί επικεφαλής διεθνούς κίνησης και να έχει πιό άμεσο ρόλο στην επίλυση του θέματος του Κοσσυφοπεδίου.

    Οι συντάκτες του σχεδίου πιστεύουν ότι "ένας εξωτερικός τοίχος κυρώσεων" εναντίον της Γιουγκοσλαβίας θα πρέπει να παραμείνει μέχρις ότου επιλυθεί το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Οι σερβικές Αρχές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν βία στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ ταυτόχρονα και οι Αλβανοί δεν θα πρέπει να ενθαρρύνονται από το εξωτερικό για να επιμείνουν στην ανεξαρτησία τους.

    Τέλος,οι συντάκτες του σχεδίου προτρέπουν τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους να εργασθούν μαζί για ένα πλαίσιο μέτρων για να δοθεί τεχνική και οικονομική βοήθεια και να μεσολαβήσουν στην καθιέρωση εμπιστοσύνης, ώστε τα δύο μέρη να


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 18 April 1996 - 15:02:03