Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

EKTAKTO DELTIO APO TO MPE (18/04/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory
  • [01] ΔΕΚΑΟΚΤΩ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΥΡΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

  • [02] ΕΞΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΧΑΝ ΓΚΡΟΥΠ ΣΤΗΝΑΙΓΥΠΤΟ-ΤΑ ΓΚΡΟΥΠ ΑΠΟ ΤΟ "PHILOXENIA" ΚΑΙ ΤΟ "HORIB" ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΑΝ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ "EUROPA"

  • [03] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ


  • [01] ΔΕΚΑΟΚΤΩ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΥΡΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

    ΚΑΪΡΟ 18 Απριλίου 1996 (ΜΠΕ)

    Τρεις ένοπλοι άνδρες και μία γυναίκα με αυτόματα όπλα και περίστροφα δολοφόνησαν σκότωσαν τελικά 18 άτομα στην πλειοψηφία τους Έλληνες τουρίστες και τραυμάτισαν 14, στη διάρκεια επίθεσης στην είσοδο του ξενοδοχείου Europa,ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

    Σε ανακοίνωση του Αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών επιρρίπτεται η ευθύνη για την επίθεση σε "τρομοκράτες" ένας όρος που χρησιμοποιούν οι Αιγυπτιακές αρχές για τους φανατικούς μουσουλμάνους που αγωνίζονται να ανατρέψουν την κυβέρνηση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

    Η σημερινή επίθεση που σημειώθηκε στις 8 το πρωί ώρα Ελλάδας είναι η πιο αιματηρή εναντίον τουριστικών στόχων στην Αίγυπτο. Τουλάχιστον εφτά από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι τέσσερις ένοπλοι, που φορούσαν λευκές κελεμπίες κατέβηκαν από ένα φορτηγάκι και κατευθύνθηκαν με τα πόδια στην είσοδο του ξενοδοχείου. Εκείνη τη στιγμή ορισμένοι τουρίστες που είχαν μόλις φθάσει από το αεροδρόμιο του Καΐρου αποβιβάζονταν από ένα λεωφορείο, ανέφεραν πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

    Οι δράστες που ήταν οπλισμένοι με αυτόματα Καλασνίκωφ, άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως εναντίον των τουριστών. Οι ένοπλοι "γάζωσαν" και το λεωφορείο που ήταν σταματημένο μπροστά στην είσοδο του ξενοδοχείου, στον δρόμο που οδηγεί στις πυραμίδες της Γκίζας. "Παντού υπήρχαν λίμνες αίματος, άνθρωποι που κείτονταν στο έδαφος και πεταμένες αποσκευές" δήλωσε φωτογράφος του Ρόυτερ.

    Οι τέσσερις δράστες κατόρθωσαν να διαφύγουν με το φορτηγάκι τους, μέσα στον πανικό που ακολούθησε. Αμέσως μετά την επίθεση έφθασε στο ξενοδοχείο ο Αιγύπτιος υπουργός εσωτερικών, Χασάν Αλ Αλφί, μετέδωσε το πρακτορείο ΜΕΝΑ.

    Ισραηλινοί τουρίστες στην Αίγυπτο συχνά διαμένουν στο ξενοδοχείο EUROPA, αλλά ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό ήταν ο στόχος των δραστών.

    Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά οι αρχές πιστεύουν ότι είναι έργο των ισλαμιστών της οργάνωσης Τζαμάα Αλ Ισλαμίγια, που από το 1992 έχει αρχίσει επιθέσεις εναντίον τουριστικών στόχων.

    [02] ΕΞΙ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΙΧΑΝ ΓΚΡΟΥΠ ΣΤΗΝΑΙΓΥΠΤΟ-ΤΑ ΓΚΡΟΥΠ ΑΠΟ ΤΟ "PHILOXENIA" ΚΑΙ ΤΟ "HORIB" ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΑΝ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ "EUROPA"

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ , 18 Απριλίου (Μ.Π.Ε.) Δύο γκρούπ τουριστών απο τη Θεσσαλονίκη,που ταξίδεψαν στην Αίγυπτο με τα πρακτορεία ταξειδίων "PHILOXENIA" και "HORIB" και ένα απο την Αθήνα του πρακτορείου "ΜυστακίδηςΤουρς" διανυκτέρευσαν στο ξενοδοχείο "ΕUROPA" , στην είσοδο του οποίου χτύπησαν οι ισλαμιστές και "θέρισαν" 17 τουρίστες,απο τους οποίους οι περισσότεροι ήταν Ελληνες και τραυμάτισαν τουλάχιστον 20,σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

    Ωστόσο, μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι δεν επιβεβαιωνόταν απο πουθενά οι πληροφορίες, ότι τα θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας καταγόταν απο τη Βόρειο Ελλάδα.

    Η αρμόδια υπάλληλος του πρακτορείου "PHILOXENIA" επιβεβαίωσε ότι το γκρούπ κατέλυσε στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, τονίζει όμως ότι με τις ώς τώρα πληροφορίες που συγκέντρωσαν οι αρμόδιοι του πρακτορείου, την επίθεση δέχθηκε γκρούπ τουριστών ,που μόλις είχε αφιχθεί στο ξενοδοχείο.Διευκρίνισε πάντως ότι η επικοινωνία με τις αιγυπτιακές αρχές και το ξενοδοχείο είναι τουλάχιστον αδύνατη και γι΄αυτό δεν μπορεί να αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο.Η ιδιοκτήτρια του πρακτορείου Δήμητρα Γράβα- Σφέτκου,βρίσκεται και αυτή μαζί με το γκρουπ στην αιγυπτο,αλλά η επικοινωνία είναι αδύνατη.Η υπάλληλος τόνισε πώς περίπου 100 άτομα βρίσκονταν στην Αίγυπτο,απο τα οποία τα μισά επέστρεψαν τη δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα.Οι υπόλοιποι έμειναν για να συνεχίσουν την εκδρομή του και κατέλυσαν στο ξενοδοχείο της Γκίζας.

    Οι πληροφορίες που συνέλεξε το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν ότι έξι μόνο τουριστικά γραφεία της Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν την περίοδο αυτή εκδρομές στην Αίγυπτο.Απο αυτά, το γκρούπ του πρακτορείου "HORIB" που βρίσκεται στην Αίγυπτο διανυκτέρευσε ,όπως προαναφέρθηκε στο ξενοδοχείο της Γκίζας,αλλά εκπρόσωπος του πρακτορείου δήλωσε ότι όλοι οι εκδρομείς είναι καλά και δεν έχουν καμμιά σχέση με το αιματηρό επεισόδιο.

    Ακόμη, ο Μιχ.Ζορπίδης,ιδιοκτήτης του "ΖΟRPIDIS TRAVEL" δήλωσε στο Μ.Π.Ε. ότι το γκρούπ του πρακτορείου του ολοκλήρωσε απο χθές την εκδρομή και άλλοι επέστρεψαν στην Θεσσαλονίκη ήδη,ενώ άλλοι πραγματοποιούν απο χθές κρουαζιέρα στην ανατολική Μεσόγειο. Οσον αφορά στο "ΜΑNOS" οι υπέυθυνοι δήλωσαν ότι όσοι συμμετείχαν στις εκδρομές του επέστρεψαν χθές βράδυ,ενώ κάποιοι μεμονωμένοι κατέλυσαν σε άλλα ξενοδοχεία. Το ROBISSA αναφέρει ότι απο τα τέσσερα γκρουπ που είχε στην Αίγυπτο,το ένα επέστρεψε στις 16 του μηνός,τα δύο βρίσκονται σε κρουαζιέρα στο Νείλο και το τελευταίο βρίσκεται εν πτήσει,επιστρέφοντας στην Αθήνα.

    Το ίδιο ισχύει και για το ARDAMOR,αρμόδιοι του οποίου δήλωσαν ότι το πρακτορείο δεν συνεργάζεται με το ξενοδοχείο και οι εκδρομείς καταλύουν σε ξενοδοχεία του Καίρου.

    Οπως μεταδίδει το Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων,το γκρούπ των Ελλήνων τουριστών,που δέχθηκαν την τρομοκρατική επίθεση, αποτελείτο απο 150 άτομα και πραγματοποιούσε επίσκεψη στους ιερούς τόπους της Εγγύς Ανατολής.Εφθασε αεροπορικώς στο Κάιρο και κατευθύνθηκε αμέσως στην Γκίζα.

    [03] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ

    ΑΘΗΝΑ, 18 Απριλίου 1996 (Μ.Π.Ε.)

    Η Ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει τη σημερινή τρομοκρατική ενέργεια που έγινε σήμερα το πρωί στο Κάϊρο. Κατ' επανάληψη έχει τονίσει ότι η τρομοκρατία είναι απαράδεκτος τρόπος για την προώθηση οποιουδήποτε αιτήματος και καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο απόπειρα επίλυσης διαφορών με τρομοκρατικές ενέργειες κλπ.

    Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείο Εξωτερικών Κων/ντίνος Μπίκας αναφερόμενος στη πρωινή τρομοκρατική ενέργεια στην Αίγυπτο.

    Οπως είπε ο κ. Μπίκας δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα τόσο για το συμβάν όσο και για το εάν και ποιοί Έλληνες τουρίστες υπάρχουν ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες. Ούτε υπάρχει καμία επίσημη επιβεβαίωση από αιγυπτιακής πλευράς.

    Σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία το αιγυπτιακό υπουργείο εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι τουρίστες ήταν Έλληνες αλλά το προσωπικό του ξενοδοχείου ανέφερε ότι υπάρχαν και κάποιοι Πολωνοί.

    Πάντως επί τόπου βρίσκονται υπάλληλοι του ελληνικού προξενείου προσπαθώντας να ενημερωθούν αλλά και να βοηθήσουν στην όλη κατάσταση.

    Υπάρχει συνεχής ανοικτή γραμμή του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών με τις εκεί προξενικές αρχές αλλά όπως σημείωσε ο κ. Μπίκας είναι πολύ δύσκολη τόσο η επικοινωνία όσο και ημετάβασή τους.

    Ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας το οποίο τον ενημέρωσε ότι ήδη ένα C 130 είναι έτοιμο να αναχωρήσει για Κάιρο προκειμένου να βοηθήσει στη μεταφορά των ελλήνων τουριστών. Παράλληλα υπάρχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα μπει σε εφαρμογή.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 18 April 1996 - 09:14:19