Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (11/04/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 11 Απριλίου 1996,


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΑΣΧΑ

  • [02] Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: "Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ"


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [03] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 9 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΝΤΥΣΣΕΛΝΤΟΡΦ.

  • [04] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ"

  • [05] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΓΙΛΜΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΙΠΕΚΤΣΙ

  • [06] ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

  • [07] ΟΧΙ ΒΙΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

  • [08] ΣΤΙΣ 26 ΜΑΙΟΥ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [09] ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ Ο Λ.ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [10] Η ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΓΔΜ-Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [11] ΤΟ VMRO-DPMNE ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΣΚΟΠΙΩΝ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

  • [12] Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

  • [13] ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΡΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ 5 ΤΟΥΡΚΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ

  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • [15] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ

  • [16] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΤΑ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

  • [17] ΝΕΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ

  • [18] ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

  • [19] ΕΡΑΝΟ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΟ Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

  • [20] ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΘΕΙ ΣΤΗ ΚΑΖΑΜΠΛΑΚΑ

  • [21] Η ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΡΟΜ ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [22] ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ Ο ΠΩΛ ΤΣΟΓΚΑΣ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΑΣΧΑ

    Μια νέα πορεία του απανταχού Ελληνισμού, ενωμένου με την Αγάπη του Χριστού, σηματοδοτεί το φετινό Πάσχα, όπως τονίζουν σε μηνύματά τους προς την ομογένεια, τα μέλη του Προεδρείου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

    " Στην Πατρίδα μας, στην Ελλάδα, η Ανάσταση συμπίπτει με τον ερχομό της Ανοιξης, με την αναγέννηση της Φύσης και με ένα νέο ελπιδοφόρο ξεκίνημα στη ζωή. Ο Ελληνισμός στην Ελλάδα, στην Κύπρο και τη Διασπορά, ο οικουμενικός Ελληνισμός βρίσκεται στις νέες σύγχρονες συνθήκες σε ορατή πορεία αναπροσαρμογής και ανασύνταξης των αστείρευτων δυνάμεων του για ένα ειρηνικό και δημιουργικό μέλλον σε μια δημοκρατική και προοδευτική κοινωνία των εθνών". Τα παραπάνω τονίζει στο μήνυμά του ο αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου, Κώστας Παππάς, απευθύνοντας χαιρετισμό ομόνοιας και αγάπης

    Στους ατελείωτους αγώνες που έχει κάνει το ελληνικό έθνος για την ύπαρξη και την ελευθερία του, τους οποίους συμβολίζει η Εβδομάδα των Παθών, και στην νέα προοπτική κοινής πορείας του απανταχού Ελληνισμού επικεντρώνει με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού ΣΑΕ Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Χρήστος Τομαράς: "Το Πάσχα, σαν η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης αποτελεί σημείο αναφοράς ιδιαίτερα για εμάς τους Έλληνες. Η Εβδομάδα των Παθών συμβολίζει τους ατελείωτους αγώνες, που η Ελλάδα σαν Έθνος έχει κάνει για την ύπαρξή της και την Ελευθερία της. Μέσα στους αιώνες, η θρησκεία μας έχει συμβαδίσει με τον Ελληνισμό προς την κατάκτηση της θέσης που του ανήκει. Στη σημερινή εποχή ο Ελληνισμός ανά τον κόσμο κάνει μια νέα προσπάθεια να οργανωθεί, μέσα από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. Οι εθνικοί μας αγώνες είναι τώρα παρά ποτέ κρισιμότεροι, αλλά και πιο ελπιδοφόροι. Οι Έλληνες με ενότητα και ομόνοια θα καταφέρουν να αποδείξουν στον υπόλοιπο κόσμο ότι είναι λαός με ψυχή και πνεύμα, με δύναμη και με αγάπη για την πατρίδα. Αυτά τα γνωρίσματα θα αποτελέσουν το έναυσμα μιας νέας Ανάστασης για όλους μας, ιδιαίτερα για τους Απόδημους Έλληνες", τονίζει στο μήνυμά του ο κ.Τομαράς.

    "Το φετινό Πάσχα είναι το πρώτο που βρίσκει τους Έλληνες σε ολόκληρο τον κόσμο ενωμένους με τα δεσμά του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, και των επιμέρους Περιφερειακών ΣΑΕ", επισημαίνει από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού ΣΑΕ Ωκεανίας, Ηλίας Ράλλης, ενώ ο Πρόεδρος του Περιφερειακού ΣΑΕ Αφρικής-Ασίας, Στέφανος Ταμβάκης, εύχεται με τη σειρά του "να υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στους στόχους του ΣΑΕ για τον Απόδημο Ελληνισμό μέχρι το επόμενο Πάσχα".

    Στη συνεχιζόμενη δοκιμασία του Κυπριακού Ελληνισμού και των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας, επικεντρώνει τέλος, το waiqetisl| του ο Πρόεδρος του Περιφερειακού ΣΑΕ της Ευρώπης, Αγγελος Ασλανίδης: "Ελπίζουμε ότι μετά από κάθε Σταύρωση, θα έρθει η Ανάσταση. Και ευελπιστούμε ότι με τη βοήθεια του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού σύντομα και τα εθνικά μας θέματα θα ανακάμψουν, έτσι ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις για τη χώρα μας, έναντι της Τουρκίας, αλλά και καλύτερες ημέρες για τους Μαυροθαλασσίτες αδελφούς μας".

    [02] Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: "Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ"

    Κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης εξαπέλυσε το μεσημέρι ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ο οποίος επισκέφθηκε την κεντρική αγορά της Αθήνας.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε ότι "τα προβλήματα της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων είναι πολλά" και εξέφρασε τη θέση ότι "η πορεία της οικονομίας και της αγοράς είναι ανησυχητική".

    "Υπάρχει υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και τα προβλήματα που υπάρχουν είναι μεγάλα. Η ανεργία μεγαλώνει και υπάρχει διάβρωση του εισοδήματος" υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [03] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 9 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΝΤΥΣΣΕΛΝΤΟΡΦ.

    Τραγωδία το απόγευμα στο αεροδρόμιο του Ντύσσελντορφ από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε έναν από τους τερματικούς σταθμούς του.

    Τουλάχιστον 9 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περισσότερα από 100 τραυματίστηκαν, ενώ δεν αποκλείεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος ο αριθμός των νεκρών.

    Η πυρκαγιά, σύμφωνα με τις πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις, εκδηλώθηκε στις 18 :30 το απόγευμα, μάλλον, σε ανθοπωλείο στο χώρο των αφίξεων και αναχωρήσεων του αεροδρομίου. Αμέσως, το αεροδρόμιο έκλεισε και όλες οι πτήσεις κατευθύνονται τώρα στο αεροδρόμιο της Κολωνίας. Χωρίς προβλήματα, ωστόσο, πραγματοποιήθηκε η πτήση 181 της Ολυμπιακής που αναχώρησε στις 19:15 από Αθήνα προς Ντύσσελντορφ.

    [04] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: "ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΕ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ"

    "Η απάντησή μας στην Τουρκία είναι μια και μοναδική. Δεν διεκδικούμε τίποτε, αλλά δεν παραχωρούμε και τίποτε. Κι αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν καλά οι πολιιτκοί, οι οποίοι καθοδηγούν την τουρκική κυβέρνηση. Θα είναι μάλιστα προς το συμφέρον της γείτονος χώρας να το κατανοήσει γιατί ματαιοπονεί σε άγονους και στείρους δρόμους. Ματαιπονεί αν πιστεύει ότι πρόκειται να υποχωρήσουμε και να είναι βέβαιη ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε". Τα παραπάνω τόνισε ο pqyhupouqc|r, Κώστας Σημίτης, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά τη χθεσινοβραδυνή ομιλία του σε συγκέντρωση στην Αστόρια.

    Ως προς την τακτική που ακολουθεί η χώρα μας για τις σχέσεις της με την Τουρκία, ο κ.Σημίτης τόνισε ότι είναι εύκολο να πει κανείς ότι θα προχωρήσει στην αναμέτρηση, όταν αυτό επιδιώκει η άλλη πλευρά. Το αποτέλεσμα, όμως, μιας τέτοιας κίνησης, όπως υπογράμμισε, θα ήταν η κατάληξη στις διαπραγματεύσεις, όπως ακριβώς επιθυμεί η Τουρκία. "Εμείς δεν θέλουμε διαπραγματεύσεις για κάτι που δεν είναι διαπραγματεύσιμο", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η χώρα μας έδειξε στη διεθνή κοινότητα ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και ότι προσπαθεί να επιλύσει ειρηνικά τις όποιες διαφορές. Το γεγονός αυτό, όμως, όπως διευκρίνισε, δε σημαίνει ότι η ελληνική πολιτική θα είναι πάντοτε η ίδια. "Η πολιτική μας θα είναι ανάλογη των περιστάσεων και θα χρησιμοποιήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις, τη δύναμη της αποτροπής όταν πρέπει, όταν κρίνουμε ότι αυτό είναι σωστό για το καλό του έθνους", είπε χαρακτηριστικά.

    Πρώτος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, είναι μια ισχυρή Ελλάδα, με δυναμική παρουσία στη διεθνή σκηνή και στο ρόλο του σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή. Πατριωτισμός, στο πλαίσιο αυτό, όπως πρόσθεσε, "σημαίνει ό,τι κάνει την Ελλάδα πιο ισχυρή, τη φωνή της δυνατή και στην οικονομία και στα κοινωνικά θέματα και σε όλες τις δραστηριότητες που αφορούν την ελληνική πολιτεία".

    [05] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΓΙΛΜΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΙΠΕΚΤΣΙ

    Επιστολή στον Τούρκο Πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ έστειλε η ελληνική επιτροπή του Βραβείου Ιπεκτσί,σύμφωνα με την εφημερίδα "Μιλλιέτ".

    Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει υπο τον τίτλο "Τουρκικό λαχείο" οτι ο Δρ.Ανδρέας Πολιτάκης έστειλε επιστολή στον Τούρκο Πρωθυπουργός "με την οποία τον συγχαίρει για την έκκληση ειρήνης που έκανε στον Ελληνα Πρωθυπουργό."

    Αναφέρει ακόμη ότι ο κ.Πολιτάκης ζήτησε να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό "με σκοπό να προβεί σε προτάσεις που μπορούν να αλλάξουν τελείως το κλίμα και τις συνθήκες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις".

    Ο αρθρογράφος της εφημερίδας Γκιουνερί Τζιβάογλου τονίζει ότι η επιστολή προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στην Τουρκία,επειδή ακριβώς προέρχεται απο μη κυβερνητικές οργανώσεις.Και υπογραμμίζει ότι ανάλογη ενέργεια έκανε και ο βουλευτής του ΑΝΑΡ Ερντάλ Ακσόϋ ,που έστειλε επιστολές στους ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίες των Ηνωμένων Πολιτειών και τους ζητούσε να εξαντλήσουν όλα τα μέσα για να μειωθεί η ένταση και να γίνει αποδεκτή η "πρόταση Γιλμάζ".

    [06] ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

    Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πρωτόπαπας ο οποίος ηγείται αντιπροσωπείας που ολοκλήρωσε σήμερα την πενθήμερη επίσκεψή της στην Τουρκία.

    Ο Οικουμενικός πατριάρχης εξέφρασε τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά του για την πρωτοβουλία της επίσκεψης αυτής και τόνισε την αναγκαιότητα του διαλόγου και της επικοινωνίας ως βάσης για τη συνεργασία μεταξύ των λαών.

    [07] ΟΧΙ ΒΙΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο Κ.ΓΚΛΙΓΚΟΡΩΦ

    "Το θέμα του ονόματος, δεν πρέπει να λυθεί βιαστικά, αλλά μέσω της αναζήτησης συμβιβαστικής λύσης που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των δύο χωρών γιατί παραβίαση της αρχής αυτής μπορεί να προκαλέσει νέα σύρραξη στα Βαλκάνια" επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόρωφ με δήλωσή του στην Βουλγαρική εφημερίδα "Στάνταρτ", σχετικά με τη διαμάχη Αθηνών-Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας.

    Ο κ. Γκλιγκόρωφ διατυπώνει τη διαφωνία του με την ιδέα ένταξης της ΠΓΔΜ σε κάποια ένωση ή κοινότητα με πολιτικο-οικονομικό χαρακτήρα, στην οποία θα συμμετάσχουν οι πρώην Γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες ή βαλκανικά κράτη, διότι όπως υποστηρίζει κάτι τέτοιο δεν έχει προοπτική.

    Αύριο ο κ. Γκλιγκόρωφ θα πραγματοποιήσει των πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, μετά την εναντίον του δολοφονική απόπειρα, στις 3 Οκτωβρίου 1995, και θα μεταβεί στο Ζάγκρεμπ.

    Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα του Ζάγκρεμπ "Βετσερνι Λιστ" δηλώνει ότι ότι πολύ σύντομα η ΠΓΔΜ θα διορίσει πρέσβη στη Κροατία με στόχο την ανάπτυξη των σχεσεων των δύο χωρών.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα που δημιουργήθηκε στα Σκόπια με την συγκέντρωση υπογραφών για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ο κ. Γκλιγκόρωφ παρατήρησε "μέχρι τώρα δεν υπήρχε ειδικός νόμος που να ρυθμίζει το θέμα αυτό και σε καμιά από τις παραδοσιακές δυτικές δημοκρατίες δεν υπάρχει το φαινόμενο τις προκηρυξης πρόωρων εκλογών με βάση μιά πρωτοβουλία πολιτών. Δεν γνωρίζω στα τελευταία 100 χρόνια να υπήρξε περίπτωση που να έγιναν πρόωρες εκλογες με μια τετοια διαδικασία".

    [08] ΣΤΙΣ 26 ΜΑΙΟΥ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Ο Αλβανός Προεδρος Σαλί Μπερίσα ανακοίνωσε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 26 Μαίου.

    Ο εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης,αφού όπως υποστηρίζουν, είναι ένας συνδυασμός του πλειοψηφικού και του αναλογικού εκλογικού συστήματος.

    Στις εκλογές πάντως,δεν μπορούν να συμμετάσχουν όσοι κατείχαν σημαντικές κυβερνητικές θέσεις,στο προηγούμενο κομμουνιστικό καθεστώς.

    Ο Προεδρος Μπερίσα κήρυξε και επίσημα χθές την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, που άτυπα είχε αρχίσει με το συνέδριο του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος.

    Παράλληλα ο Μπερίσα ανακοίνωσε και την 17μελή εκλογική επιτροπή ,που αποτελείται απο 6 μέλη του Δημοκρατικού κόμματος,3 του σοσιαλιστικού,ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό και τα τέσσερα δεξιά μικρά κόμματα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,του Εθνικού Μετώπου,το Ρεπουμπλικανικό και το Χριστιανοδημοκρατικό θα εκπροσωπούνται με ένα μέλος.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα,που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις,αλλά και το δημοψήφισμα του 1994 για το Σύνταγμα,δεν φαίνεται να εξασφαλίζει την αυτοδυναμία είναι έτοιμο να δημιουργήσει συνασπισμό με άλλα μικρά κόμματα για να εμποδίσει την άνοδο των σοσιαλιστών (πρώην κομμουνιστών) στην εξουσία.Απο την πλευρά τους οι σοσιαλιστές πιστεύουν ότι θα επιτύχουν νίκη ανάλογη με εκείνες που πέτυχαν τα αντίστοιχα κόμματα στην πολωνία,στη Βουλγαρία και στη Λιθουανία.

    [09] ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ Ο Λ.ΦΡΤΣΚΟΦΣΚΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Ανυποχωρητος εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Λιουμπομιρ Φρτσκοφσκι στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, χαρακτηρίζοντας ως "μεταφυσική διένεξη" το πρόβλημα. Παράλληλα μεταφέροντας την επιθυμία της κυβέρνησής του να γίνει συζήτηση με την Ελλαδα για το θέμα της ονομασίας σε διμερες και όχι διεθνές επίπεδο και χωρίς μεσολαβητές, προοιωνισε την έκβαση του δεύτερου γύρου των ελληνοσκοπιανών συνομιλιών που πρόκειται να αρχίσουν τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη.

    Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στη Στοκχόλμη, αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχε με την σουηδή ομόλογό του Λένα Βαλεν, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων αναφερόμενος στη συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης Βελιγραδίου-Σκοπίων υπογραμμισε: "με την αναγνώριση έκλεισε το τελευταίο μεγάλο ανοιχτό θεμα για τη Δημοκρατία "Μακεδονίας" και ότι τώρα πλέον είναι ανοιχτός ο δρόμος για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την ανάπτυξη των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Οσον αφορά τις ελληνοσκοπιανές σχέσεις ο Φρτσκοφσκι υπογράμμισε ότι "το βασικό πρόβλημα έχει επιλυθεί με την ενδιάμεση συμφωνία της Νέας Υόρκης". Σημειώνοντας ότι η κατάσταση των σχέσεων των δυο χωρών είναι καλή και αναπτύσσεται συνεχώς επισήμανε: "Θέλουμε να διαχωρίσουμε τη μεταφυσική διένεξη με την Ελλαδα γύρω από το όνομα, από τα άλλα θέματα". Κατά τον σκοπιανό υπουργό η διάθεση για διαχωρισμό του θέματος της ονομασίας υπάρχει και από τις δύο πλευρές.

    "Επιθυμια της κυβέρνησής μου είναι να συζητήσουμε το θέμα της ονομασίας με την Ελλαδα σε διμερές και όχι διεθνές επίπεδο αλλα και χωρίς μεσολαβητες", είπε χαρακτηριστικά ο Φρτσκοφκσι. Κληθείς να εξηγήσει τι σημαίνει αυτή η θέση των Σκοπίων για το μέλλον των συνομιλιών της Νέας Υόρκης και το μέλλον του διεθνούς μεσολαβητή Σάϋρους Βανς ο Φρτσκοφσκι απέφυγε να απαντήσει, αναπτύσσοντας τη συνεισφορά του κ.Βανς στη bekt_ysg των ελληνοσκοπιανών σχέσεων.

    Ισχυριζόμενος ότι "τα Σκοπια έχουν με το μέρος του το Διεθνές Δίκαιο", όπως είπε, και τονίζοντας και "οτι κάθε χωρα έχει δικαίωμα επιλογής της ονομασίας της" κατέληξε: "Ηδη το 1/3 των χωρών μας έχει αναγνωρίσει με τη συνταγματική μας ονομασία. Στην Ελλαδα δίνουμε τη δυνατότητα να μας αποκαλεί όπως αυτή θέλει. Πιστεύω ότι η θέση αυτή αποτελεί από την πλευρά μας ενα μεγάλο συμβιβασμό".

    [10] Η ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΧΑΙΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΓΔΜ-Ο.Δ.ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Θετικό βήμα χαρακτήρισε την αμοιβαία αναγνώριση ΠΓΔΜ- Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας ο σκοπιανός Μητροπολίτης κ.Πέταρ, αρμόδιος για τις διαβουλεύσεις με την Σερβική εκκλησία που αφορούν στην αναγνώριση του αυτοκέφαλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Σκοπίων.

    Σε δήλωσή του στην απογευματινή εφημερίδα της ΠΓΔΜ "Βέτσερ", ο σκοπιανός Μητροπολίτης τόνισε ότι με την αναγνώριση της ΠΓΔΜ από την Σερβία πληρούνται οι προϋποθέσεις για την αναγνώριση του αυτοκέφαλου της σκοπιανής εκκλησίας, καθώς ο Πατριάρχης της Σερβίας κ.κ.Γκέρμαν, πριν τον θάνατό του, είχε εκφράσει την άποψη ότι η αναγνώριση μπορεί να επέλθει μόνο εφόσον η χώρα του αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ.

    [11] ΤΟ VMRO-DPMNE ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΜΜΑ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΣΚΟΠΙΩΝ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για aλλαγές την τελευταία στιγμή, όπως τονίστηκε, στο κείμενο της συμφωνίας αμοιβαίας αναγνώρισης που υπέγραψαν Βελιγραδι και Σκόπια, διατύπωσε το Φιλελεύθερο Κομμα του Στόγιαν Αντωφ, που βρίσκεται στην αντιπολίτευση μετά τον αποκλεισμό του απο τη νέα κυβερνηση Τσερβένκοφσκι.

    Ο εκπρόσωπος του κόμματος, σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, υπογράμμισε ότι το κείμενο της συμφωνίας για το οποίο πανηγυρίζει η κυβέρνηση, είχε προετοιμαστεί από τον προηγούμενο υπουργό Εξωτερικών και στέλεχος του Φιλελεύθερου Κόμματος, Στέβο Τσερβένκοφσκι. "Οσες αλλαγες έγιναν την τελευταία στιγμή και σε βάρος της χωρας", επισημάνθηκε στη συνεντευξη.

    Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος των φιλελεύθερων, το άρθρο της συμφωνίας που αφορά την κληρονομιά της πρώην Γιουγκοσλαβίας, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες οικονομικές ζημίες στη χωρα.

    Εξάλλου, το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βάσει του κειμένου της συμφωνίας υπάρχει κίνδυνος να παραχωρήσουν τα Σκόπια στη Σερβία έκταση 75 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

    Στο μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε στα Σκόπια, το γεγονός ότι τα επίσημα Τίρανα δεν προέβησαν σε κανενός είδους σχολιασμό για τη συμφωνία Βελιγραδίου-Σκοπίων. Το κρατικό ραδιόφωνο των Σκοπίων, έκανε λόγο για επιφύλαξη της αλβανικής κυβέρνησης αλλά και των μέσων ενημέρωσης, για τα οποία ανέφερε, ότι μετέδωσαν την είδηση από τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    [12] Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    ''Η Αυστρία σε συμφωνία με την ΕΕ θα ακολουθήσει στο θέμα της αναγνώρισης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας ''ξεκάθαρη γραμμή''. Η εγκαθίδρυση της αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο δεν αποτελεί πάντως όρο για την αναγνώριση της χώρας αυτής'' δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σύσσελ, ενώ αναφερόμενος στην αμοιβαία αναγνώριση Σκοπίων-Νέας Γιουγκοσλαβίας είπε το αν μπορεί να θεωρηθεί εξασφαλισμένη είναι υπό συζήτηση.

    Η Αυστρία στο θέμα της βαλκανικής πολιτικής δε διαθέτει πυγμή παρατηρεί η εφημερίδα ''Kleine Zeitung'' , επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να αποσιωπηθεί το γεγονός ότι η Γιουγκοσλαβία είναι υπεύθυνη για τον πόλεμο με όλες τις συνέπειες του στα Βαλκάνια, ενώ τόνισε ότι αυτό το σκάνδαλο θα μπορούσε να το καταγγείλει μόνο ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Αλόις Μοκ.

    Η εφημερίδα εξαπολύει επίθεση κατά του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας Σύσσελ κατηγορώντας τον ότι πρόδωσε την πολιτική του προκατόχου του Αλόις Μοκ στα Βαλκάνια.

    ''Ο Υπουργός των Εξωτερικών κατάφερε να ''κρυφτεί'' πίσω από την απόφαση της Ε.Ε σχετικά με το δύσκολο θέμα της αναγνώρισης της Γιουγκοσλαβίας, αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα προσθέτοντας, ''όμως δε μπορεί να αποκρύψει ότι το Λαϊκό Κόμμα, πιθανώς για λόγους ειρηνικής συγκυβέρνησης με την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ''ξεπούλησε'' την βαλκανική πολιτική του Μοκ''.

    Στην αναγνώριση των Σκοπίων από τη Νέα Γιουγκοσλαβία και στις αντιδράσεις που προκάλεσε το γεγονός αυτό στην Ελλάδα αναφέρεται η εφημερίδα ''Salzburger Nachrichten'' σημειώνοντας ότι η ενέργεια αυτή του Σέρβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς χαρακτηρίζεται μη φιλική.

    ''Το Βελιγράδι αποκαλεί σε ανακοίνωσή του τα Σκόπια ''Δημοκρατία της Μακεδονίας''. Η Ελλάδα ήρε τα οικονομικά αντίμετρα κατά των Σκοπίων αντιδρά όμως ως προς το όνομα'' αναφέρει η εφημερίδα, τονίζοντας ότι στις 18 Απριλίου μεταβαίνει στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων για συνομιλίες ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, είχε προταθεί κατά τις συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΗΕ ως συμβιβαστική λύση η ονομασία ''Nova Makedonia''.

    [13] ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΡΑΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ 5 ΤΟΥΡΚΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ

    Επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο οι σχέσεις Τουρκίας- Ιράν καθώς τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για σύλληψη 5 Τούρκων διπλωματών στην Τεχεράνη με την κατηγορία της κατασκοπίας. Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να ανακαλέσει τον πρέσβη στην Τεχεράνη. Η σύλληψη των Τούρκων φέρεται ότι έγινε ενόσω ο βοηθός συμβούλου του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Αλί Τουϊγκάν επισκεπτόταν την Τεχεράνη προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της ανάμειξης Ιρανών διπλωματών στις δολοφονίες των Τσετίν Εμέτς και Touq\m Ντουρσούν .

    Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως δε μπορεί να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών καθώς ο Ιρφάν Τζαγιτζί που συνελήφθη πρόσφατα κατονόμασε Ιρανούς διπλωμάτες ως αναμειγνυόμενους στις δολοφονίες Τούρκων δημοσιογράφων και σε τρομοκρατικές ενέργειες, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από εκθέσεις που έχουν συνταχθεί στην Τουρκία και έχουν υποβληθεί στο υπουργείο εξωτερικών. Από την πλευρά του το Ιράν έχει ζητήσει ανάκληση τεσσάρων διπλωματών από την Τεχεράνη ώς αντίποινα για την απέλαση τεσσάρων Ιρανών .

    Σημειώνεται ότι το Ιράν δεν αποδέχτηκε τους ισχυρισμούς της Τουρκίας και παράλληλα πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία υποστηρίζει αυτούς που θέλουν να ανατρέψουν το καθεστώς του. Εξάλλου ο Ιρανός υπουργός εξωτερικών κ Βελαγιετί ερωτηθείς από Τούρκους δημοσιογράφους για το θέμα των συλλήψεων Τούρκων διπλωματών απάντησε ότι δεν υπαρχει πρόβλημα.

    Όπως μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης το υπουργείο εξωτερικών ετοιμάζει ογκώδη φάκελο για το θέμα με το Ιράν προκειμένου να το υποβάλει στον πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ.

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Ιδιαίτερη δημοσιότητα δίνουν οι τουρκικές εφημερίδες στην επίσκεψη του Χρ,πρωτοπαππά.βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και προέδρου της ΓΣΕΕ,στην Αγκυρα και στις επαφές που είχε με κυβερνητικούς παράγοντες και την ηγεσία των συνδικάτων. Η εφημερίδα 'Τζουμχουριέτ" γράφει ότι μετά την κρίση στις βραχονησίδες "τα ελληνικά και τουρκικά συνδικάτα έδωσαν τα χέρια για να αναπτύξουν την ειρήνη ,τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών".

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ,αναφέρει η εφημερίδα, επισκέφθηκε τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Εμίν Κούλ "και ζήτησε συνεργασία στον εργασιακό και εργατικό τομέα".Η εφημερίδα σημειώνει ακόμη,ότι ο Τούρκος υπουργός χαιρέτισε το ελληνικό εργατικό κίνημα και ζήτησε υποστήριξη απο τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρο της ΓΣΕΕ,για την κατάργηση των εμποδίων για τη διακίνηση των Τούρκων εργατών.Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι Τούρκοι μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα στο χρονοδιάγραμμα τελωνειακής ένωσης και έθεσε και πάλι θέμα ελεύθερης διακίνησης του τουρκικού εργατικού δυναμικού.

    Απο την πλευρά του ο κ.Πρωτόπαππας τόνισε ότι η Ελλάδα,σαν χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει ένα δύσκολο πρόγραμμα για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της.Επεσήμανε πάντως ότι τα προβλήματα μπορεί να επιλυθούν με συνεργασία και διάλογο. Στη συνάντηση αναφέρεται και η εφημερίδα "Σαμπάχ".

    [15] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ

    Τον κίνδυνο να προκληθούν αναταραχές στη Μέση Ανατολή από την υιοθέτηση ορισμένων μέτρων στο πλαίσιο tgr Τουρκο-ισραηλινής συμφωνίας επισήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αμρ Μουσά χαρακτηρίζοντας αντιφατικές τις αναφορές στο θέμα.

    ''Το Ισραήλ θα επιδιώξει να μεταφράσει τη συμφωνία ως ευλογίες της Τουρκίας ενός κράτους μέλους της Οργάνωσης της Ισλαμικής Διάσκεψης προς την ισραηλινή πολιτική κατοχής των Αραβικών Αγίων τόπων'' δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συριακού Υπουργείου των Εξωτερικών, και κάλεσε τους Αραβες να συσπειρωθούν έναντι της Συμφωνίας που απειλεί την ασφάλεια του Αραβικού κόσμου.

    Τις δηλώσεις αυτές παραθέτει η αραβόφωνη εφημερίδα ''Al Ahram'' τονίζοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας κάλεσε τους αραβες πρέσβεις προκειμένου να τους ενημερώσει για τη στάση που θα κρατήσει η συριακή κυβέρνηση στο θέμα της στρατιωτικής συμφωνίας Τουρκίας - Ισραήλ και τις επιπτώσεις της τόσο στον αραβικό κόσμο όσο και στην ειρηνευτική διαδικασία.

    ''Πιστέψαμε πως η Τουρκία έτεινε χείρα φιλίας στον Αραβικό κόσμο και θα άνοιγε μια νέα σελίδα. Με τη συμφωνία αυτή βεβαιώνει πως κανείς δε δύναται να εμπιστευθεί την Τουρκία'' τονίζει σε σχόλιό της η εφημερίδα ''Quafd'', παρατηρώντας ότι το Ισραήλ επιζητεί να διαδραματίσει το ρόλο του αστυνόμου στην περιοχή για να ελέγχει κάθε δραστηριότητα και να δραστηριοποιείται σύμφωνα με τα αμυντικά του συμφέροντα.

    ''Οι αδελφοί Τούρκοι αποφάσισαν την αναβίωση του Οθωμανικού χαλιφάτου από την καρδιά του Ισραήλ'' αναφέρει η εφημερίδα ''Αl Ahrar'', τονίζοντας πως το αραβικό έθνος ''είναι στη μπούκα του κανονιού και οι Αραβες οδεύουν προς σφαγή, και τους καλεί ''να ξυπνήσουν, διότι αν αεξακολουθήσουν να είναι σιωπηλοί, κανείς δε θα σωθεί και το Αραβικό Εθνος θα εξαφανισθεί''.

    ''Το Ισραήλ εκμεταλλεύεται την τεχνητή κρίση που εφηυραν ορισμένοι κυβερνητικοί κύκλοι της Τουρκίας για τα ύδατα του Ευφράτη και τη βία στο εσωτερικό της χώρας για ναπραγματοποιήσει διείσδυση στην Τουρκία'' αναφέρει η συριακή εφημερίδα ''Techerin'' κατηγορώντας την ισραηλινή κυβέρνηση ότι προσπαθεί να προσαρτήσει αραβικά κατεχόμενα εδάφη.

    ''Οι νέες αυτές συμφωνίες διαγράφουν τη μαύρη εικόνα των σχεδίων που ετοιμάζονταιγια τη Μέση ανατολή και έχουν στόχο την ίδρυση της Μεσανατολικής Ισραηλινής αγοράς που απειλεί σε κατάρρευση την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή'', αναφέρει η η εφημερίδα ''Al Bath''.

    ''Η συμφωνία δίνει την ευχέρεια στο ισραήλ να προσβάλει το Αραβικό Εθνος από από οποιαδήποτε κατεύθυνση θελήσει και ο στόχος εδώ είναι η Συρία και το Ιράκ'' αναφέρει η συριακή εφημερίδα ''Al Ιrak''.

    [16] ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΤΑ ΓΑΛΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφασή της να ξεκινήσει διαδικασία κατά της Γαλλίας για παραβίαση των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αφορούν το δικαίωμα της ελεύθερης εγκατάστασης και κυκλοφορίας εμπορευμάτων που είναι απο τις δύο βασικές αρχές της ενιαίας αγοράς.

    Η απόφαση αφορά την άρνηση των γαλλικών αρχών να επιτρέψουν σε ελληνική εταιρεία να εγκαταστήσει κεντρο αποθήκευσης και διανομής τσιμέντου στη ζώνη του λιμένα Grand Couronne στη Rouen.

    [17] ΝΕΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ

    Θετική κατάληξη φαίνεται να έχουν οι συνομιλίες που διεξάγονται τον τελευταίο καιρό μακριά από την δημοσιότητα για την ίδρυση του νέου δορυφορικού Γιουγκοσλαβικού τηλεοπτικού σταθμού.

    Ο Πρόεδρος του Κόμματος της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς (JUL, στο οποίο καθήκοντα προέδρου διοίκησης ασκεί η Μίρα Μάρκοβιτς, σύζυγος του Προέδρου της Σερβίας Σ.Μιλόσεβιτς) και διακεκριμένος σκηνοθέτης Λιούμπισα Ρίστιτς, σε πρόσφατη συνέντευξή του προς τον δημοτικό τηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου "Studio B" επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες για την ίδρυση του νέου τηλεοπτικού σταθμού.

    Ο κ.Ρίστιτς, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή σχεδιασμού του νέου σταθμού, αναφερόμενος στο γενικό προφίλ του νέου καναλιού, δήλωσε ότι αυτός θα έχει Γιουγκοσλαβικό χαρακτήρα και θα αντιπροσωπεύει την σκέψη, την λειτουργία και τον τρόπο ζωής όλων όσων διακατέχονται από Γιουγκοσλαβική συνείδηση, τόσο στην Σερβία και το Μαυροβούνιο, όσο και στις υπόλοιπες χώρες της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

    Αναφερόμενος στην εικόνα του σταθμού, ο κ.Ρίστιτς δήλωσε ότι ο σταθμός θα είναι υπερκομματικός, παρά το γεγονός του ότι θα κινείται στην κατεύθυνση αριστερών προσανατολισμών, ενώ οι χρηματοδότες του θα είναι ξένοι επενδυτές, για τους οποίους αρνήθηκε να γνωστοποιήσει περισσότερα στοιχεία.

    Ο νέος σταθμός θα ονομάζεται YUTEL και η λειτουργία του, σύμφωνα με τον κ.Ρίστιτς, θα αρχίσει πιθανότατα από την 1 Ιουνίου.

    Το θέμα της ίδρυσης του νέου σταθμού έχει απασχολήσει αρκετά τις ημέρες αυτές τον Γιουγκοσλαβικό τύπο. Κάποια από τα ανεξάρτητα Σερβικά μέσα ενημέρωσης τοποθετήθηκαν αρνητικά πάνω στην ιδέα, επειδή, όπως αναφέρουν, ό νέος σταθμός θα χρησιμοποιηθεί ως δορυφόρος των απόψεων του κόμματος της YUL, το οποίο ιδεολογικά συγγενεύει με το Σοσιαλιστικό κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Τα ίδια Μ.Μ.Ε. θεωρούν την όλη προσπάθεια ως μία κίνηση αναβίωσης ξεπερασμένων ιδεών, αφού, όπως αναφέρουν, ελάχιστοι είναι αυτοί που διακατέχονται από πανγιουγκοσλαβική συνείδηση, η οποία έπαψε να υπάρχει ταυτόχρονα με την διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

    [18] ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΛΥΣΕΩΝ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

    Σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων κινείται η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας όσον αφορά την διακίνηση των προϊόντων της διά μέσου θαλάσσης. Συγκεκριμένα, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια την κύρια διέξοδο και την j}qia πηγή εφοδιασμού της Γιουγκοσλαβικής οικονομίας προς την θάλασσα αποτελούσε ο λιμένας της Θεσσαλονίκης, στον οποίον κατείχε ελεύθερη ζώνη εμπορίου. Μετά όμως την αναθεώρηση των σχέσεων της Ελληνικής με την Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση σχετικά με το καθεστώς χορήγησης ελεύθερης ζώνης προς την Γιουγκοσλαβία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση αναζητεί άλλους τρόπους για να λύσει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε μετά την άρνηση της Ελλάδας να ανανεώσει την συμφωνία προς όφελος της Γιουγκοσλαβίας. Η προσπάθειες όμως αυτές φαίνεται ότι προς το παρόν κωλυσιεργούν.

    Η Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ενέταξε πρόσφατα στα έργα ύψιστης προτεραιότητας την κατασκευή του οδικού άξονα Βελιγραδίου-Μπαρ. (Το Μπαρ είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Γιουγκοσλαβίας που απέμεινε σ' αυτήν μετά την αποχώρηση της Κροατίας και της Σλοβενίας από την σύσταση της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβίας).

    Ωστόσο, σήμερα είναι πρακτικά αδύνατο να χρησιμοποιηθεί το λιμάνι του Μπαρ για μεταφορές μεγάλης κλίμακας, διότι δεν υπάρχει επαρκές οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο. Γι' αυτό η Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Βελιγραδίου-Μπαρ, μήκους 500 χλμ.

    Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 3,5 δις δολάρια και υπολογίζεται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί ως το 2.010 με την προϋπόθεση να βρεθούν ξένα κεφάλαια από το εξωτερικό.

    Όμως σήμερα, η Γιουγκοσλαβία αδυνατεί πλήρως να χρηματοδοτήσει τέτοια έργα και ελπίζει να εντάξει το έργο στον άξονα Ανατολής-Δύσης, που θα συνδέει τους Ιταλικούς αυτοκινητόδρομους με την Γιουγκοσλαβία μέσω της θαλάσσιας γραμμής Μπάρ-Μπάρι.

    Στις προτεραιότητες της Γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης είναι και η δρόμος από το Νις προς τα Σκόπια που θα είναι μέρος του αυτοκινητοδρόμου Ε-75, που συνδέει την Γιουγκοσλαβία με την Θεσσαλονίκη.

    [19] ΕΡΑΝΟ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΟ Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Ερανο οργανώνουν το Μεγάλο Σαββατο τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης της Μελβούρνης για την επισκευή ελληνορθοδόξων εκκλησιών και σχολείων στην Αλβανία.

    Οπως έγραψε στους ομογενειακούς φορείς της Μελβούρνης ο αρχιερατικός επίτροπος της Μητρόπολης Αργυροκάστρου Μιχαήλ Ντόκου, στο χωριό Δερβίτσανη δεν λειτουργεί η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, γιατί το καθεστώς Χότζα την είχε μετατρέψει σε αποθήκη χημικών λιπασμάτων.

    Ο έρανος οργανώνεται από την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αυστραλίας και την επιτροπή συμπαράστασης Βορειοηπειρωτών μετά από έκκληση του Αρχιερατικού Επιτρόπου.

    [20] ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΘΕΙ ΣΤΗ ΚΑΖΑΜΠΛΑΚΑ

    Διεθνές επενδυτικό συνέδριο για το Μαρόκο θα πραγματοποιηθεί στην Καζαμπλάκα στις 14-16 Μαίου 1996. Το συνέδριο διοργανώνεται από το υπουργείο Εμπορίου,βιομηχανίας και Χειροτεχνίας και το γραφείο Βιομηχανικής Ανάπτυξης της χώρας.

    Στόχος του συνεδρίου αποτελεί η προσέγγιση επιχειρηματιών του Μαρόκου με ομολόγους τους από όλο τον κόσμο για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων, τη δημιουργία μικτών επιχειρήσεων και τη μεταφορά τεχνολογίας.

    Τα επενδυτικά προγράμματα που θα παρουσιαστούν αφορούν τους κλάδους της αγροτικής βιομηχανίας, της κλωστουφαντουργίας και των δερματίνων ενδυμάτων, ηλεκτρομηχανικής, ηλεκτρονικής και των χημικών.

    [21] Η ΤΣΙΓΓΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΡΟΜ ΘΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Η τσιγγάνικη γλώσσα των Ρομ θα διδάσκεται ως μάθημα επιλογής στα σχολεία της ΠΓΔΜ το σχολικό έτος 1996-1997 σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου παιδείας. Όπως ανακοινώθηκε ήδη έχει ολοκληρωθεί η έκδοση τσιγγάνικου αλφαβηταρίου και πρόκειται να διανεμηθεί σε περιοχές στων οποίων τα σχολεία φοιτούν στην πλειοψηφία τσιγγανόπουλα. Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές στην ΠΓΔΜ ζουν 40.000 Ρομ (Τσιγγάνοι) ενώ στις τελευταίες εκλογές εξέλεξαν δύο βουλευτές.

    [22] ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ Ο ΠΩΛ ΤΣΟΓΚΑΣ

    Σε επέμβαση μεταμόσχευσης μυελού των οστών θα υποβληθεί ο Πολ Τσόγκας σε νοσοκομείο της Βοστώνης στο τέλος της βδομάδας.

    Ο κ. Τσόγκας που πάσχει από καρκίνο εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Το μόσχευμα θα το προσφέρει η δίδυμη αδελφή του η Θάλεια Σλεσιγκερ.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.04 run on Thursday, 11 April 1996 - 14:26:05