Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

EKTAKTO DELTIO (96-04-09)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 9 Απριλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: "Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι"

  • [02] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ

    [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: "Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι"

    Επιτυχή χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Μπιλ Κλίντον, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Σημίτης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε στην Ουάσιγκτον.

    "Ο κ. Κλίντον αποδέχθηκε τις βασικές αρχές τις οποίες έχουμε ως γνώμονα της δικιάς μας πολιτικής, ότι δεν θα πρέπει στις διμερής σχέσεις και στις σχέσεις που αφορούν την περιοχή του Αιγαίου να χρησιμοποιηθεί βία. Δεν επιτρέπεται η χρήση βίας, όπως και η απειλή βίας", είπε ο κ. Σημίτης και συνέχισε: "Ο κ. Κλίντον τόνισε επίσης την ανάγκη σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Συνθηκών και της πρακτικής που έχει εφαρμοστεί στις σχέσεις μεταξύ των χωρών στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου. Τόνισε την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας. Και τέλος ήταν σύμφωνος ότι εφ' όσον υπάρχουν διαφορές, οι διαφορές αυτές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Ο κ. Κλίντον απεδέχθη και τη δικιά μας προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων, τα οποία έχουν προκύψει από τα τουρκικά αιτήματα-απαιτήσεις, την τουρκική επιθετικότητα. Δηλαδή απεδέχθη την προσέγγισή μας ότι η λύση δεν είναι δυνατόν να προέλθει από έναν διάλογο εφ' όλης της ύλης, όπως είχε πει και ο κ. Γιλμάζ, αλλά η λύση μπορεί να προέλθει από μία προσέγγιση κατά βήματα".

    "Πρώτο βήμα, σημείωσε ο κ. Σημίτης, το οποίο εμείς προτείναμε και προέκυψε από την συζήτηση, ότι είναι εκείνο το οποίο θα επιδιωχθεί, είναι η αντιμετώπιση του τουρκικού αιτήματος για τα θέματα των Ίμια ή για το θέμα της Δωδεκανήσου. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι η Τουρκία πρέπει να αποσαφηνίσει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί βία ή με απειλή βία, και αν έχει οποιεσδήποτε απαιτήσεις, πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Ο κ. Κλίντον είπε ότι πράγματι το θέμα αυτό πρέπει να επιλυθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Εμείς δηλώσαμε ότι, όπως άλλωστε το έχουμε δηλώσει ήδη στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωση, αν υπάρχει αυτή η αποσαφήνιση και σε σχέση με τη χρήση βίας και σε σχέση με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δεν πρόκειται πια να προβάλλουμε ενστάσεις στην εξέλιξη της Συμφωνίας για την Τελωνειακή Σύνδεση της Ε.Ε. με την Τουρκία".

    "Όσον αφορά την ουσία του θέματος για τα Ίμια, εμείς επαναλάβαμε τις θέσεις μας ότι είναι σαφέστατο το Διεθνές Δίκαιο σε αυτή την περίπτωση, ότι σαφέστατα προκύπτει από τις υπάρχουσες Συνθήκες ότι η Ελλάδα είναι η χώρα η οποία έχει τα εδαφικά κυριαρχικά δικαιώματα επί των Ιμια και του επιδείξαμε και τους χάρτες τους οποίους έχει εκδώσει ή έχουν εκδώσει διάφορες υπηρεσίες των ΗΠΑ, από τους οποίους προκύπτει ότι τα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι ανατολικά των Ιμια, δηλαδή τα Ίμια ανήκουν χωρίς καμιά αμφιβολία στην Ελλάδα".

    Ως προς τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο κ. Σημίτης είπε ότι αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης τους και συμπλήρωσε: "Αναφερθήκαμε σε δύο δυνατότητες. Η πρώτη δυνατότητα, η οποία είχε συζητηθεί παλαιότερα από την ελληνική κυβέρνηση με την αμερικανική κυβέρνηση, να υπάρχει μια κοινή εμπορική αποστολή, από Έλληνες και Αμερικανούς επιχειρηματίες, στις βαλκανικές χώρες για να εξετάσουνε από κοινού τις δυνατότητες επενδύσεων και τις δυνατότητες επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Ο κ.Κλίντον συμφώνησε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει.

    Δεύτερη πρότασή μας είναι να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία για τη μεταφορά τεχνολογίας, η οποία θα είναι χρήσιμη για την ανάπτυξη των βαλκανικών χωρών, την ίδρυση ενός ινστιτούτου για τη μεταφορά τεχνολογίας, στη Θεσσαλονίκη, το οποίο ινστιτούτο θα χρηματοδοτείται κατά 50% από την Ελλάδα και κατά 50% από την Αμερική. Ο κ. Κλίντον βρήκε την ιδέα αυτή πολύ χρήσιμη και συμφωνήσαμε να εξεταστεί περαιτέρω μέσω της διπλωματικής οδού".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι δεν συζήτησε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ούτε και για θέματα αμυντικής συνεργασίας. "Διατύπωσα σαφέστατα στον κ. Κλίντον ότι η πρότασή μας είναι να λύσουμε ένα πρόβλημα, το οποίο εκκρεμεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και είναι το πρόβλημα της Υφαλοκρηπίδας. Θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση με την Τουρκία, μέσα σε ένα -κατά τη δικιά μας άποψη- προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, πιο ακριβώς θα είναι αυτό το διάστημα θα πρέπει να το δούμε, για να γίνει αυτό το οποίο έχουμε προσπαθήσει εδώ και πολύ καιρό ένα συνυποσχετικό ώστε να 'ρθει το θέμα της Υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Στο πλαίσιο αυτού του δεύτερου βήματος θα μπορούν να υπάρξουν και επαφές ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών για θέματα τα οποία είχαν αρχίσει να συζητούνται εδώ και καιρό, όπως θέματα τελωνειακής συνεργασίας, οικονομικής συνεργασίας, θέματα ελέγχου παράνομης μετανάστευσης. Πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις σε αυτά, πρέπει να προχωρήσουμε να βρούμε κάποιες κοινές λύσεις.

    Και το τρίτο σημείο είναι κάτι το αυτονόητο. Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών συναντώνται με διάφορες ευκαιρίες, για παράδειγμα στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Εκεί βεβαίως μπορούμε να συζητήσουμε διάφορες εκκρεμότητες. Αφού λυθεί το θέμα αυτό της Υφαλοκρηπίδας τότε βέβαια μπορούμε να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση των περαιτέρω προβλημάτων, τα οποία έχουν δημιουργηθεί από τουρκικής πλευράς και τα οποία θέτει η τουρκική πλευρά όπως το θέμα του F.I.R., του εναέριου χώρου κ.λ.π".

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το θέμα των Σκοπίων, ο κ. Σημίτης e_pe ότι συζητήθηκε και ο ίδιος παρουσίασε τις θέσεις της Ελλάδας σχετικά με την διαπραγμάτευση στον ΟΗΕ.

    [02] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Τη δυσαρέσκεια του για την αναγνώριση των Σκοπίων, με το όνομα "Δημοκρατία Μακεδονίας", από την Ο. Δ. της Γιουγκοσλαβίας, εξέφρασε ο αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Ιάκωβος, με τηλεγράφημα του προς τον κ. Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    " Η βεβιασμένη σας ενέργεια να αναγνωρίσετε το κρατίδιο των Σκοπίων ως "Μακεδονία" αποτελεί ένδειξη αχαριστίας και πλήγμα στη συμμαχία των δύο λαών, της Ελλάδας και της Σερβίας. Ουδείς άλλος συμπαραστάθηκε στο λαό της χώρας σας, όσο η Ελλάδα και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής", αναφέρει στο τηλεγράφημα ο κ. Ιάκωβος.


    Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.03 run on Tuesday, 9 April 1996 - 16:50:46