Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (02/04/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 2 Απριλίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ : "Η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει διάλογο με την Αγκυρα για το θέμα των βραχονησίδων της Ιμια"

  • [02] ΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΕΔΩΣΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ

  • [03] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΛΜΑΖ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΠΟΒΑΣΗ ΈΛΛΗΝΑ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ

  • [04] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ : "ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΑΠΡΕΠΕΙΑ" ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε. Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [05] "H KΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΗ" ,ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ, ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

  • [06] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΪΟΥ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ

  • [07] ΟΜΑΔΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

  • [08] ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΜΦΙΒΟΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [09] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΟΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΜΜΑ

  • [10] ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Λ.Β.Ο. ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.

  • [11] ΒΙΖΑ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [12] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

  • [13] ΕΥΡΕΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΘΕΟΜΗΝΙΩΝ

  • [14] ΔΑΝΕΙΟ 100 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΛΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  • [15] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 7 ΜΑΪΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [16] 27-28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η 4Η ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΙΤΥ ΤΩΝ Η.Π.Α.

  • [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  • [18] ΤΗ ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

  • [19] "ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΣΠΟΓΓΩΔΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΑ ΠΤΗΝΑ"

  • [20] ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΚΟΗΘΩΝ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

  • [21] ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΙΣ 4 ΚΑΙ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

  • [22] ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΠΑΛΑΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Ο ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ : "Η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει διάλογο με την Αγκυρα για το θέμα των βραχονησίδων της Ιμια"

    "Η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει διάλογο με την Αγκυρα για το θέμα των βραχονησίδων της Ιμια" δήλωσε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον ο κ. Πάγκαλος είπε ότι "η χώρα μας έχει προτείνει τη διαδικασία που ανέφερε ο κ. Ντεμιρέλ για το θέμα της υφαλοκρηπίδας" και πρόσθεσε ότι "πράγματι υπάρχει πρόβλημα καθορισμού του νομικού πλαισίου".

    Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι "στην πραγματικότητα το θέμα της Ιμια είναι μια Τουρκική εδαφική διεκδίκηση της Δωδεκανήσου" και τόνισε ότι η Ελλάδα, θα επαναλαμβάνει σε κάθε περίπτωση, ότι η Τουρκία κατά τρόπο πρωτοφανή και απαράδεκτο λέει ότι δεν θα σεβαστεί τις δύο διεθνείς συμβάσεις που υπάρχουν για το θέμα.

    [02] ΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΕΔΩΣΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΕΣΒΗΣ

    Ρηματική διακοίνωση επέδωσε το πρωί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών η πρεσβεία της χώρας μας στην Αγκυρα μετά από οδηγίες της κυβέρνησης, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στο προκλητικό διάβημα της Αγκυρας με το οποίο αμφισβητούσε την ελληνική κυριαρχία στις βραχονησίδες Ιμια. Στη διακοίνωση γνωστοποιούνται για ακόμη μία φορά οι πάγιες ελληνικές θέσεις για το καθεστώς των βραχονησίδων μετά την διπλωματική πρόκληση της Αγκυρας να αμφισβητήσει με διάβημα διαμαρτυρίας το δικαίωμα ελλήνων πολιτών να επισκέπτονται την Ιμια.

    [03] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΛΜΑΖ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΠΟΒΑΣΗ ΈΛΛΗΝΑ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ

    Προκλητικός εμφανίστηκε για το θέμα της Ιμια ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η αποβίβαση ενός ατόμου από ελληνικό αλιευτικό σκάφος στη βραχονησίδα οδηγεί σε νέες εξελίξεις. "Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι η Τουρκία δεν θα παραμείνει αδιάφορη κατά κανένα τρόπο σε τέτοιου είδους τετελεσμένα γεγονότα που θα προβεί εναντίον μας. Σε κάθε απόπειρα της από δω και πέρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ίδια αποφασιστικότητα" απάντησε ο κ Γιλμάζ.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: "Παρά τις εκκλήσεις για φιλία και ειρηνικές διαπραγματεύσεις που έχουμε απευθύνει προς αυτούς, οι δηλώσεις των Ελλήνων αρμοδίων, καθώς και όσα είπε ο Έλληνας υπουργός άμυνας φαίνεται να έχουν απειλητικό χαρακτήρα κα είναι συμπεριφορά που υπονομεύει το κλίμα ειρήνης στην πραγμάτωση του οποίου αποσκοπούμε. Ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εγκαταλείψει το συντομότερο αυτή τη λανθασμένη συμπεριφορά που θα την οδηγούσε σε απομόνωση"

    [04] Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ : "ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΑΠΡΕΠΕΙΑ" ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ε.Ε. Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    "Απροκάλυπτη απρέπεια" προς την Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτήρισε σήμερα τις δηλώσεις του τουρκοκυπρίου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ο κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης.Ο κ. Ντενκτάς είχε κατηγορήσει τους Ευρωπαίους για τη θέση τους, ότι δηλαδή η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ, ανεξάρτητα από τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων.

    Ο κ. Κασουλίδης θεωρεί ότι "ο κ. Ντενκτάς δέχεται μόνο όσους αναφερθούν με θετικό τρόπο προς τις δικές του απόψεις και δεν αντιλαμβάνεται ότι οφείλει να σέβεται την πολιτική της Eυρωπαϊκής Ενωσης". Σε σχετική ερώτηση ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να έχουν θιγεί και ότι η Κύπρος, ως υποψήφιο μέλος, έχει κάθε λόγο να αντιδρά.

    [05] "H KΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΗ" ,ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ.ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ, ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    "Η κυριαρχία της Κύπρου είναι μια και αδιαίρετη", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Γ.Κασουλίδης , αντικρούοντας τις δηλώσεις Ντενκτάς που ισχυρίστηκε ότι αντιπροσωπεύει το μέρος εκείνο της Μεγαλονήσου "το οποίο οι ελληνοκύπριοι δεν μπόρεσαν να καταστρεψουν". Ο Γ.Κασουλιδης επικαλέστηκε επίσημα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών και συμπλήρωσε ότι αποδέχεται τον ορισμό περί πολιτικής ισότητας που σημαίνει οτι "Κάθε ομόσπονδο κρατίδιο έχει τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες, όμως πολιτική ισότητα δεν σημαινει απαραίτητα και αριθμητική ισότητα".

    Στην έκθεση του 1992 ο Γ.Γ του ΟΗΕ αναφερόταν στο ψήφισμα 716 του 1992 του Συμβουλιου Ασφαλείας, λέγοντας ότι μεταξύ άλλων σε αυτό τονιζόταν ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος βασίζεται σε ένα κυπριακό κράτος που απαρτίζεται από δύο πολιτικά ίσες κοινότητες. Το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβεβαίωσε ότι αν και πολιτική ισότητα δεν σημαίνει ίση αριθμητική συμμετοχή σε ολους τους κλάδους της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και διοίκησης, αυτή πρέπει να αντανακλάται στην αποτελεσματική συμμετοχή και των δύο κοινοτήτων σε όλα τα όργανα και τις αποφάσεις , στην ισότητα και στις ταυτόσημες εξουσίες και αρμοδιότητες των δύο ομοσπονδιακών κρατών.

    [06] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΪΟΥ Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΓΚΑΛΟΣ

    Στις αρχές Μαϊου θα επισκευθεί την Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδορος Πάγκαλος.

    Στο μεταξύ στην Κύπρο βρίσκεται για καλύτερη ενημέρωση και συντονισμό των δύο κυβερνήαεων ο Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Φίλων.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Χασουλίδης απάντησε αρνητικά σε ερώτηση κατά πόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα διαβιβάσει στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον έγγραφο ή επιστολή της Κυπριακής κυβέρνησης.

    [07] ΟΜΑΔΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Την ΠΓΔΜ επισκέπτεται ομάδα εμπειρογνωμόνων της Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της γειτονικής χώρας, στόχος της επίσκεψης είναι η διεξαγωγή συζητήσεων για την ολοκλήρωση του καταστατικού λειτουργίας της βουλής της ΠΓΔΜ.

    Η ομάδα εμπειρογνωμόνων πραγματοποίησε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του σκοπιανού Κοινοβουλίου Ίγκορ Σπύροφσκι και με την κοινοβουλευτική επιτροπή, αρμόδια για τον καθορισμό και την τήρηση του καταστατικού της βουλής.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκτιμήθηκε η ορθότητα του καταστατικού λειτουργίας της σκοπιανής βουλής, ενώ δόθηκε έμφαση στα σημεία που καθορίζουν τον τρόπο ψήφισης των νόμων και τις σχέσεις βουλής-κυβέρνησης.

    Οι εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης συναντήθηκαν επίσης με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων της βουλής της ΠΓΔΜ με τους οποίους αντάλλαξαν απόψεις για την εφαρμογή των άρθρων του καταστατικού που αφορούν στην χρήση των γλωσσών των εθνικών μειονοτήτων και την θέση των μικρών κοινοβουλευτικών ομάδων στην λειτουργία της βουλής.

    [08] ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΑΜΦΙΒΟΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Πληθαίνουν οι καταγγελίες των πολιτών της ΠΓΔΜ για την αμφίβολη ποιότητα των εισαγόμενων εμπορευμάτων ευρείας κατανάλωσης και κυρίως προϊόντων διατροφής, που κυκλοφορούν σε μεγάλες ποσότητες στην αγορά της χώρας.

    Στην γειτονική χώρα, το 50% των επιχειρήσεων είναι εμπορικές και το 70% απ' αυτές ασχολούνται αποκλειστικά με το εμπόριο ειδών διατροφής. Η έλλειψη αυστηρού νομοθετικού πλαισίου επιτρέπει την ελεύθερη εισαγωγή προϊόντων από το εξωτερικό, χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος για τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.

    Το αποτέλεσμα είναι στην αγορά της ΠΓΔΜ να υπάρχει πλεόνασμα κυρίως των προϊόντων διατροφής, το οποίο αυξάνεται συνεχώς, καθώς το χαμηλό βιοτικό επίπεδο των κατοίκων προκαλεί μείωση της καταναλωτικής δύναμής τους.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος διακίνησης εμπορευμάτων και υπηρεσιών του Οικονομικού Επιμελητηρίου της ΠΓΔΜ, τα οποία δημοσιεύει η εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια", τον Φεβρουάριο η αγορανομία κατέσχεσε στην σκοπιανή αγορά εμπορεύματα αξίας 150 εκατομμυρίων δραχμών. Το μεγαλύτερο μέρος αφορούσε προϊόντα διατροφής με παλιά ημερομηνία λήξης.

    Παράλληλα, τον ίδιο μήνα η αγορανομία απαγόρευσε την εισαγωγή στην χώρα 110,6 τόνων προϊόντων διατροφής, μεταξύ των οποίων 2,5 αλλαντικών, 20 πουλερικών και 20 γάλατος.

    [09] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΟΟΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΤΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΜΜΑ

    Το Φιλελεύθερο Κόμμα του Στόγιαν Αντοφ, θα υποβάλει στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής των Σκοπίων πρόταση για τη διάλυση του Κοινοβουλίου και την προκήρυξη νέων εκλογών.

    Το κόμμα του πρώην Προέδρου της Βουλής,που δεν συμμετέχει πλέον στον κυβερνητικό συνασπισμό, επιζητεί τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη νέων εκλογών, με βασικό επιχείρημα ότι δεν εκφράζει η κυβέρνηση πλέον το εκλογικό σώμα και ότι έχει αλλοιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.Τα μέλη του Φιλελεύθερου κόμματος εκτιμούν ότι η ετυμηγορία των πολιτών των Σκοπίων,όπως εκφράστηκε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές,αλλοιώθηκε με την σύνθεση της σημερινής κυβέρνησης,απο την οποία,όπως υποστηρίζουν, απομακρύνθηκαν χωρίς αιτία τα στελέχη του.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πολιτικών παρατηρητών,η πρόταση του Φιλελεύθερου Κόμματος δεν πρόκειται να υπερψηφιστεί. Ετσι,μοιραία θα απομείνουν ώς μέσο πίεσης της αντιπολίτευσης οι υπογραφές των 162.000 και πλέον πολιτών που συγκέντρωσαν τα δύο κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, το VMRO και το Δημοκρατικό Κόμμα του Πέταρ Γκόσεφ.Σύμφωνα με το σύνταγμα των Σκοπίων απαιτούνται οι υπογραφές 150.000 πολιτών για να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εκλογές.Οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν ,μαζί με τις σημερινές που κατατέθηκαν υπερβαίνουν τις 200.000 αλλά η κυβέρνηση του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι φάινεται να υποστηρίζει ότι η συγκέντρωσή τους δεν έγινε,σύμφωνα με το νέο νόμο που ψηφίστηκε απο τη Βουλή πρόσφατα και ο οποίος προβλέπει ότι η συγκέντρωση των υπογραφών γίνεται σε δημόσια καταστήματα με την παρουσία δικαστικών υπαλλήλων.

    Μ΄αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να "ακυρώσει" την προσπάθεια της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης να πετύχει τη διάλυση της Βουλής.Απο την πλευρά τους τα δύο εξωκοινοβουλευτικά κόμματα ενημέρωσαν τις αντιπροσωπείες των διεθνών οργανισμών και επιμένουν στο αίτημά τους υποστηρίζοντας ότι ο νέος νόμος δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ.

    [10] ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΤΗΣ Ε.Λ.Β.Ο. ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.

    Πωλήσεις και στην αγορά της Σερβίας άρχισε η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων. Μετά την Τσεχία, τη Ρουμανία και τη Σιγκαπούρη, τα οχήματα της ΕΛΒΟ κυκλοφορούν τώρα και στους δρόμους της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    Μέχρι τώρα η ΕΛΒΟ πούλησε τρία τουριστικά λεωφορεία, ενώ γίνονται διαπραγματεύσεις για την πώληση άλλων τριάντα.

    Η ΕΛΒΟ είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία, που συμμετέχει στη Διεθνή `Εκθεση του Βελιγραδίου, που άρχισε την Παρασκευή, 29 Μαρτίου και θα είναι ανοικτή μέχρι την Κυριακή, 7 Απριλίου.

    Κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι ο πρόεδρος της ΕΛΒΟ, Ανάργυρος Χατζηπέτρου, είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους Οργανισμών Αστικών Συγκοινωνιών του τουριστικού κλάδου, καθώς και μεταφορικών εταιρειών, τόσο από τη Σερβία, όσο και από το Μαυροβούνιο.

    Σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφους Ελληνικών και Σερβικών μέσων ενημέρωσης ο κ.Χατζηπέτρου αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα που υπάρχει για την προώθηση των οχημάτων της ΕΛΒΟ, στη γειτονική χώρα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για ισότιμη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

    [11] ΒΙΖΑ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΖΗΤΟΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Βίζα και άδεια παραμονής ζητούν να εφαρμοστεί, ο ένας μετά τον άλλο οι δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων της Τουρκίας, για όσους Τούρκους θέλουν να εγκατασταθούν στις πόλεις αυτές, καθώς το πρόβλημα από την αύξηση του πληθυσμού λόγω της εσωτερικής μετανάστευσης παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

    Μετά τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης και ο δήμαρχος Σμύρνης Μπουρχάν Οζφατούρα πρότεινε να ζητείται υποχρεωτικά βίζα και άδεια παραμονής ώστε να αποθαρρύνονται αυτοί που θέλουν να εγκατασταθούν στη πόλη. Εξάλλου και ο δήμαρχος της Αττάλειας Χασάν Σούμπασι ζήτησε την εφαρμογή ειδικού καθεστώτος στις μεγάλες πόλεις.

    Συνταγματολόγοι επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο με το ισχύον σύνταγμα και ότι για να μπορέσει να εφαρμοστεί θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση του. Ο πρώην υπουργός εξωτερικών και καθηγητής συνταγματικού δικαίου κ Μουμτάζ Σοϋσάλ επισήμανε ότι η εφαρμογή βίζας και άδειας παραμονής είναι πρακτικά αδύνατη γιατί το άρθρο 23 του συντάγματος ενώ ορίζει ότι μπορεί με τον νόμο να περιοριστεί η ελευθερία μετακίνησης δεν προβλέπει την εφαρμογή βίζας. Αλλά σύμφωνα με τον κ Σοϊσάλ μπορεί να γίνουν ορισμένες ρυθμίσεις ώστε να απαγορευτεί η εγκατάσταση σε ορισμένες περιοχές .

    Τούρκοι νομικοί επισημαίνουν ότι κατά τη διάρκεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας υπήρχε εφαρμογή καθεστώτος άδειας για την εγκατάσταση σε μιά πόλη , αλλά κάτι τέτοιο σήμερα είναι αδύνατο γιατί δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες.

    [12] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Ο Α. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Την ικανοποίησή του από το ταξίδι που πραγματοποίησε στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασε κατά την επιστροφή του στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε τη θέση ότι χειάζεται περισσότερη ενημέρωση και καλύτερη αξιοποίηση της ομογένειας. Διατύπωσε δε τη θέση ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή και δεν θα σταματήσουν να υποστηρίζουν την Τουρκία.

    "Η Τουρκία δεν θέλει διάλογο, θέλει να συρθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, πάνοπλη αυτή και εμείς με καλή πίστη να συζητήσουμε για να μας επιβάλλει ένα πακέτο διεκδικήσεων που δεν έχουν καμία βάση και καμμία λογική" είπε ο κ. Κακλαμάνης.

    [13] ΕΥΡΕΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΘΕΟΜΗΝΙΩΝ

    Πρόταση για διεξαγωγή ευρείας στρατιωτικής άσκησης στα βαλκάνια, με σκοπό την παροχή βοήθειας σε περιπτώσεις θεομηνιών, παρουσίασε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Πέρι, στη συνάντηση των υπουργών Αμυνας της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Π.Γ.Δ.Μ, που έγινε στα Τίρανα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ιταλίας και της Τουρκίας.

    Η πρόταση έγινε δεκτή, και όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Τιράνων το ΝΑΤΟ αποφάσισε να διαθέσει για τις Βαλκανικές χώρες τα κέντρα εκπαίδευσης του, που υπάρχουν στο έδαφος της Ιταλίας.

    Ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Μπλάγκοι Χαντζίσκι ζήτησε να παραταθεί η παρουσία ειρηνευτικών δυνάμεων στη χώρα του, ενώ οι παριστάμενοι υπουργοί Αμυνας συμφώνησαν πως οι Βαλκανικές χώρες είναι σε θέση να αναπτύξουν διάλογο μεταξύ τους και να αυξήσουν τα μέτρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα.

    Στην ομιλία του, επίσης, ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας Σαφέτ Ζιουλιάλι, τόνισε πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνάντηση θα επηρεαστούν αναμφίβολα από τις εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

    [14] ΔΑΝΕΙΟ 100 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΛΑΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Δάνειο ύψους 100 εκατομμυρίων δολλαρίων πρόκειται να παράσχει η Ελλάδα στη Σερβική Δημοκρατία, σύμφωνα με τον Σερβοβόσνιο πρωθυπουργό, Ράικο Κάφετζιτς. Οπως δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξή του στη σερβοβοσνιακή τηλεόραση ο κ.Κάφετζιτς, η χορήγηση του δανείου συμφωνήθηκε κατά την πρόσφατη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

    Το 70% του δανείου, σύμφωνα με τον Σερβοβόσνιο πρωθυπουργό, θα διατεθεί για επενδύσεις, ενώ το υπόλοιπο 30% για την αγορά εμπορευμάτων διαφόρου φύσεως. Αποδέκτες του δανείου θα είναι Σερβοβοσνιακές εταιρείες, οι οποίες έχουν ήδη υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις.

    [15] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 7 ΜΑΪΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Την Αθήνα θα επισκεφθεί στις 7 Μαϊου ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης ο οποίος θα αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ο κ. Κληρίδης θα έχει επαφές με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.

    [16] 27-28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η 4Η ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΙΤΥ ΤΩΝ Η.Π.Α.

    Στο Ατλάντικ Σίτυ των Η.Π.Α. θα λειτουργήσει από τις 27 έως τις 28 Απριλίου 1996 η 4η ετήσια ελληνοαμερικανική εμπορική έκθεση "ΕΡΜΗΣ ΕΧΡΟ '96". Η έκθεση, που αναμένεται να αποτελέσει σταθμό στην εξέλιξη της οικονομικής και εμπορικής ζωής της ομογένειας, υποστηρίζεται από το σύνολο των ελληνικών φορέων των Η.Π.Α. και παρέχει πολλές δυνατότητες προώθησης των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στη χώρα αυτή.

    Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα προβληθούν καλύπτουν τομείς, όπως η εμπορία, η διανομή και η επεξεργασία τροφίμων, οι εισαγωγές ελληνικών καταναλωτικών προϊότων, τα κοσμήματα, τα έργα τέχνης, καθώς επίσης και ο τομέας του μαρμάρου.

    Ακόμη, ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να ενημερωθεί για τα είδη ελληνικής λαϊκής τέχνης, τα εκκλησιαστικά είδη, για τα ταξιδιωτικά γραφεία, γενικές επιχειρήσεις που ανήκουν στον χώρο της ελληνικής βιομηχανίας τουρισμού, αεροπορικές εταιρείες, νομικά, διαφημιστικά και κτηματομεσιτικά γραφεία, τράπεζες και ασφαλιστικούς οργανισμούς.

    Η έκθεση διοργανώνεται από τη δίγλωσση εφημερίδα Hellenic News of America. Στα εγκαίνιά της θα παραστούν η κυβερνήτης της Νέας Υερσέης, ο ελληνοαμερικανός βουλευτής Στηβ Κοροδήμος, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου και ο Δήμαρχος του Aτλάντικ Σίτυ.

    [17] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντανιέλ Ταρσιτς, συναντήθηκε το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος και όπως είπε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της συνομιλίας αναφέρθηκε στην υποστήριξη και ενίσχυση των δραστηριοτήτων του Συμβουλίου σχετικά με την προετοιμασία των 15 υπό ένταξη στην Ε.Ε. χωρών, καθώς και των προγραμμάτων για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών.

    Η Ελλάδα, τόνισε ο κ. Πάγκαλος, έχει ενισχυθεί σημαντικά από το Κοινωνικό ταμείο του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την επαγγελματική κατάρτιση και στέγαση των ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ενωση, ενώ ο κ. Ταρσις επισήμανε την αποτελεσματική συμμετοχή της Ελλάδας σε όλες αυτές τις δραστηριότητες.

    Ο κ. Ταρσιτς συναντήθηκε επίσης με τους βουλευτές κ.κ. Π. Μπενετάτο, Α. Παυλίδη, Ι. Ανθόπουλο, Σ. Μιχελογιάννη, Β. Κοραχάη και Στρ. Κόρακα, οι οποίοι είναι μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Οι Ελληνες βουλευτές τον ενημέρωσαν για τα εθνικά μας θέματα και εξέφρασαν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του συστήματος ελέγχου του Συμβουλίου της Ευρώπης, για ορισμένες χώρες που παραβιάζουν συστηματικ΄αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης συμφώνησε με την παρατήρηση των Ελλήνων βουλευτών και δήλωσε ότι καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια ώστε να καταστεί το εν λόγω σύστημα αποτελεσματικότερο.

    [18] ΤΗ ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Τη μετοχοποίηση του Ομίλου της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου στο σύνολο των δραστηριοτήτων του αποφάσισε η κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι δεν αποφασίστηκε ακόμη το ποσοστό της μετοχοποίησης πρόσθεσε όμως ότι η διεύθυνση της εταιρείας θα παραμείνει στον έλεγχο του δημοσίου. Η κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε να αναθέσει σε εταιρεία το ρόλο του συμβούλου για τη σύνταξη της μελέτης για την αναδιοργάνωση της ΔΕΠ.

    [19] "ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΘΗΚΕ ΣΠΟΓΓΩΔΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ ΣΤΑ ΠΤΗΝΑ"

    "Ποτέ δεν παρατηρήθηκε η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια στα πτηνά,ούτε στα πρός εκτροφή και κατοικίδια όύτε στα άγρια" δήλωσε ο καθηγητής της παθολογίας των πτηνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ευστρ.Αρτοποιός. Απαντώντας στις ερωτήσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων,αν δικαιολογούνται οι εικασίες αλλά και ο φόβος του καταναλωτικού κοινού για την εξάπλωση της νόσου των "τρελών αγελάδων' και στα κοτόπουλα, ο καθηγητής τόνισε με έμφαση ότι "ούτε ο ίδιος παρετήρησε την ασθένεια αυτή κατα την πολύχρονη έρευνα ,αλλά και στην παγκόσμια βιβλιογραφία δεν αναφέρεται να υπήρξε ποτέ τέτοιο περιστατικό."

    Θέλοντας μάλιστα να υποστηρίξει περισσότερο την άποψή του,με στόχο τον καθησυχασμό των καταναλωτών,ανέφερε ότι ούτε και τα άγρια ιερακοειδή πτηνά (αετοί,γεράκια,κοράκια) δεν έχουν προσβληθεί απο τη νόσο Κρόϊτσφελντ- Γιάκομπ. "Ισως,υπογράμμισε, τα άγρια αυτά πτηνά θα μπορούσαν να είχαν προσβληθεί απο τη νόσο,αφού τρέφονται με μικρά θηλαστικά,που τα τρώνε ολόκληρα και ,βέβαια,πολύ περισσότερο οι γύπες και τα κοράκια,που τρέφονται με πτώματα και εντόσθια.Ομως,επαναλαμβάνω,δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι τα πτηνά προσβάλλονται απο την σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια."

    Ο καθηγητής επεσήμανε πάντως ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε,ειδικά για το βοδινό κρέας είναι δικαιολογημένος αν και,όπως τόνισε, "τίποτε δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά και όλα τα μέτρα είναι περισσότερο προληπτικά". Στην ερώτηση αν πραγματοποιήθηκε κάποια έρευνα στα κοτόπουλα απάντησε αρνητικά ,λέγοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ τέτοια αφορμή.

    Αναφερόμενος στο θέμα του πτηνοτροφείου στην Αττική,όπου χιλιάδες ψόφια κοτόπουλα έγιναν τροφή για όσα κοτόπουλα έμεινα ζωντανά,τόνισε ότι μόνον αν αποδειχθεί ότι τα κοτόπουλα ψόφησαν απο κάποια νόσο ,τότε είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. "Ο καννιβαλισμός είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά στα πτηνά" είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε,ότι αν δεν γίνει εργαστηριακός έλεγχος για να απομονωθούν τα βακτηρίδια που ,πιθανόν,να υπάρχουν στα ψόφια κοτόπουλα και άρα μεταδόθηκαν και στα ζωντανά,τότε δεν μπορεί να πεί με βεβαιότητα ότι υπάρχει κίνδυνος για τον καταναλωτή.

    [20] ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΚΟΗΘΩΝ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΩΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Ο μεγαλύτερος ίσως αριθμός κακοήθων νεοπλασμάτων οφείλεται στη δράση παραγόντων του περιβάλλοντος. Ο καρκίνος του πνεύμονα των καπνιστών και τα νοσήματα του αίματος των θυμάτων του Τσερνομπίλ και παλαιότερα της Χιροσίμα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τη σχέση αυτή.

    Το θέμα αυτό θα συζητηθεί σε στρογγυλή τράπεζα στο 11 Βορειοελλαδικό Ιατρικό συνέδριο το οποίο θα πρασγματοποιθεί από 4 εως 6 Απριλίου στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ. Στη στρογγυλή τράπεζα που θα συντονίσει ο καθηγητής κ. Σινάκος αναφέρεται ότι υπάρχει πληθώρα παραγόντων λιγότερο γνωστών που έχουν ανάλογη δράση. Ιδιαίτερα για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία γίνεται μνεία ότι κυρίως στα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος έχουν πράγματι μια τέτοια επίδραση ιδίως στον καρκίνο του εγκεφάλου αλλά υπάρχουν πολλά ερωτήματα ακόμη προς απάντηση που αφορούν το χρόνο και την απόσταση εκθεσης του εργαζόμενου, την ισχύ του πεδίου.

    Ενδιαφέρον κατά τον κ. Σινάκο παρουσιάζει το ραδόνιο που αποτελεί συστατικό των οικοδομικών υλικών αλλά με διαφορετική περιεκτικότητα σε δίαφορες περιοχές. Και το ερώτημα στις περιπτώσεις αυτές είναι τι πρέπει να κάνει η κοινωνία.

    Ανάλογα ερωτήματα υπάρχουν και για τη δράση των χημικών παραγόντων μολονότι γίνεται δεκτό οτι στους απασχολούμενους σε σχετικά επαγγέλματα το 25-30% των νεοπλασμάτων οφείλεται στη δράση swetij~m παραγόντων οπως το βενζόλιο που αφορά τους απασχολουμένους σε επαγγέλματα που έχουν άμεση σχεση με πετρελαιοειδή.

    Σε άλλη στρογγυλή τράπεζα με θέμα την σκολίωση που θα συντονίσει ο καθηγητής Γ. Καπετάνιος θα αναφερθεί το μεγάλο πρόβλημα που στην παιδική ηλικία κυμαίνεται στο 4-5% των παιδιών οπως εκτιμάται από μαζικές εξετάσεις του σχολικού πληθυσμού.

    [21] ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΗΜΑΘΙΑΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ ΣΤΙΣ 4 ΚΑΙ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Από τον Νομό Ημαθίας θα περάσει στις 4 και 5 Απριλίου η Ολυμπιακή Φλόγα, στην πορεία της προς το Παναθηναϊκό Στάδιο.

    Την Πέμπτη, στις 8.30' το βράδυ, η Φλόγα θα φτάσει στη Βεργίνα και στον χώρο των Βασιλικών Τάφων θα γίνει η αφή της, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, παρουσία των τοπικών αρχών, της αντιπροσωπείας της Ατλάντα, της Ελληνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και κατοίκων της Ημαθίας.

    Την επόμενη ημέρα, στις 8.30' το πρωί θα ξεκινήσει η Λαμπαδηδρομία από την Βεργίνα προς την Βέροια και στη συνέχεια προς τη Νάουσα και την Έδεσσα.

    [22] ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΠΑΛΑΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Ο ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

    Υλικές ζημιές σε παλαιά κυρίως κτίρια στο νησί της Σάμου προκάλεσε η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί. Ο σεισμός έγινε ακόμη αισθητός στη Χίο αλλά και τη Σμύρνη. Στο Καρλόβασι σοβάδες έπεσαν από την οροφή δημοτικού σχολείου την ώρα που οι μαθητές βρισκόταν στις τάξεις τους
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Tuesday, 2 April 1996 - 13:05:12