Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (22/03/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 22 Μαρτίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

  • [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • [03] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-Ε.Ε Η ΡΗΤΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

  • [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ''ΟΜΟΝΟΙΑΣ''

  • [05] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ "Η οικονομική ισχύς ισχυροποιεί τη θέση της Ελλάδος στα Βαλκάνια προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα"

  • [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Η Ελλάδα δεν θα θέσει βέτο στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας - Ε.Ε. μόνο εάν ικανοποιηθούν οι τρεις όροι που έχει θέσει"

  • [07] "ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ", ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

  • [08] ΟΧΙ ΣΕ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΑΠΟ 19 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

  • [09] ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ

  • [10] ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [11] Παράλληλες εκδηλώσεις για τον Παύλο Μελά και αποκαλυπτήρια αγάλματος του


  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [12] ΣΕ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ ΥΠΕΒΛΗΘΗ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΠΑΡΑ ΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑ

  • [13] Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

  • [14] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΕΚΙΡΝΤΑΓ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [15] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ., ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑΣ

  • [16] ΠΑΝΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΙΔΡΥΟΥΝ ΤΟ Α.Π.Θ. ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ


  • [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

  • [17] Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν αναμειγνύεται στην πολιτική ζωή της Αλβανίας έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος ο οποίος ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στα Τίρανα.

    "Οι ευχές μας δεν αφορούν κανένα συγκεκριμένο κόμμα αλλά τη δημοκρατική πορεία της Αλβανίας" είπε ο κ. Στεφανόπουλος στις συναντήσεις που είχε με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων της Αλβανίας, ενώ αυτοί από την πλευρά τους ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τις θέσεις των πολιτικών τους φορέων γύρω από τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

    Ο κ. Στεφανόπουλος συναντήθηκε επίσης και με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας και αμέσως μετά δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι "η ελληνική μειονότητα έχει στο έργο της τη συμπαράσταση της ελληνικής και της αλβανικής κυβέρνησης''.

    Ο Πρόεδρος της ''Ομόνοιας'' Σωτήρης Κυριαζάτης, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη συνάντηση, δηλώνοντας πως ''ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών''. Τόνισε δε ότι αποκλειστικό έργο της ''Ομόνοιας'' είναι η προώθηση των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας.

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εγκαινίασε την ελληνική βιβλιοθήκη στα Τίρανα, η οποία θα στεγάζεται στην κεντρική πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη. Σε δηλώσεις του ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε τη συμβολή του πολιτισμού στην ενίσχυση των δεσμών του ελληνικού και του αλβανικού λαού.

    Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, που συνόδευσε τον κ. Στεφανόπουλο στο ταξίδι του στην Αλβανία συναντήθηκε με τον Αλβανό ομολογό του Αλφρεντ Σερέκι με τον οποίο συζήτησε το θέμα της ίδρυσης ελληνικού προξενείου στην Κορυτσά και αυτό της αντιμετώπισης των αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα.

    [02] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Συνομιλίες με τον ομόλογό του Αλβανό υπουργό Ντουλμπερ Βριόνι είχε ο υπουργός Οικονομικών κ.Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος μαζί με τους υπουργούς Εξωτερικων και Παιδείας, συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κωστή Στεφανοπουλο στα Τίρανα.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν οι δύο υπουργοί, ήταν η τελωνειακή συνεργασία και η χορηγηση αδειών λειτουργίας υποκαταστημάτων σε ελληνικές τράπεζες στην Αλβανία καθώς και η διάνοιξη νέων διόδων στα σύνορα των δυο χωρων.

    Ακόμη, συζητήθηκαν το ζήτημα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου και η διεξαγωγή σεμιναρίων για την επιμόρφωση των Αλβανών τελωνειακών και η ολοκληρωση των διαβουλεύσεων για το άνοιγμα των διόδων στην περιοχή της Σαγιάδας στη Θεσπρωτία και της Μέρτζιανης στην Κονιτσα.

    Επίσης, η κατασκευή του αλβανικού δρόμου από την Κονίσπολη έως τα σύνορα και η ανάληψη της μελέτης από την Ελλάδα για την κατασκευή του παραλιακού οδικού άξονα Αυλώνα-Ηγουμενίτσα, η κατασκευή του οποίου εντάσσεται στο κοινοτικό πρόγραμμα FHARE- INTERREG.

    [03] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-Ε.Ε Η ΡΗΤΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ

    ''Η Ελλάδα θα επιμείνει στη θέση ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε προώθηση των σχέσεων Τουρκιας-ΕΕ είναι η ρητή εγκατάλειψη των εδαφικών διεκδικήσεων της Αγκυρας και η αναγνώριση εκ μέρους της, των ιταλοτουρκικών συμφωνιών του 1932 και της ειρήνης του 1947''.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν, αναφερόμενος στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Στη συνάντηση που είχε σήμερα ο κΠάγκαλος στο ''Παλάτι των Ταξιαρχιών'' στα Τίρανα με τον Αλβανό ομόλογό του Αλφρεντ Σερέκι κυριάρχησαν το θέμα ίδρυσης του ελληνικού Προξενείου στην Κορυτσά και η υπόσχεση της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος ορισμένων Αλβανών μεταναστών που θα θεωρούνται εποχιακοί εργάτες.

    [04] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ''ΟΜΟΝΟΙΑΣ''

    ''Η ελληνική μειονότητα έχει στο έργο της τη συμπαράσταση της ελληνικής και της αλβανικής κυβέρνησης'' τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ευχήθηκε επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές στην ηγεσία της ''Ομόνοιας'' και τα στελέχη του Κόμματος ''Ενωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα'' με τους οποίους συναντήθηκε στο ''Παλάτι των Ταξιαρχιών'' στα Τίρανα.

    Ο πρόεδρος της ''Ομόνοιας'' Σωτήρης Κυριαζάτης, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη συνάντηση, δηλώνοντας πως ''ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο σχέσεων των δύο χωρών'', ενώ τόνισε ότι αποκλειστικό έργο της ''Ομόνοιας'' είναι η προώθηση των δικαιωμάτων της εθνικής ελληνικής μειονότητας.

    [05] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ "Η οικονομική ισχύς ισχυροποιεί τη θέση της Ελλάδος στα Βαλκάνια προασπίζει τα εθνικά συμφέροντα"

    Στο τρίπτυχο σταθεροποίηση- ανάπτυξη- κοινωνική δικαιοσύνη κινήθηκε η ομιλία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.

    Μιλώντας με τη γλώσσα της αλήθειας -όπως είπε- ο Πρωθυπουργός παρέθεσε μια σειρά αριθμητικά δεδομένα από τα οποία διαπιστώνεται ότι βρισκόμαστε σε πορεία ανάκαμψης.

    "Η οικονομική σταθεροποίηση της χώρας μας -τόνισε ο κ.Σημιτης- θα ισχυροποιήσει και τη θέση μας στα Βαλκάνια. Είναι ο καλύτερος τρόπος να προασπίσουμε τα εθνικά μας δίκαια αλλά και ο πιο καθοριστικός όρος για την φωνή της Ελλάδος στην Ευρωπαική Ένωση".

    "Η υπεύθυνη πολιτική- συνέχισε ο κ.Σημίτης- απαιτεί στρατηγική, θυσίες και συνέπεια ώστε να μη βρεθούμε σε αρνητική τροχιά οπισθοδρόμησης αλλά να έρθουμε πιο κοντά στη πορεία σύγκλισης μας με την Ευρωπαική Ένωση, και αυτό είναι το στοίχημα της Ελλάδος".

    Τόνισε ακόμα ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας είναι 3,5 φορές ταχύτεροι από τη περίοδο 1990- 1993 και επεσήμανε ότι οι στόχοι της πολιτικής κυβέρνησης είναι : - επιτάχυνση οικονομικής ανάπτυξης - ολοκλήρωση του προγράμματος μείωσης πληθωρισμού- μετατροπή αναπτυξιακού πλεονάσματος- αναβάθμιση παιδείας και πολιτισμού- ενίσχυση του Διεθνούς ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

    [06] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Η Ελλάδα δεν θα θέσει βέτο στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας - Ε.Ε. μόνο εάν ικανοποιηθούν οι τρεις όροι που έχει θέσει"

    Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα θέσει βέτο στην προώθηση των σχέσεων Τουρκίας - Ε.Ε. μόνο εάν ικανοποιηθούν οι τρεις όροι που έχει θέσει (η αποφυγή της χρήσης ή της απειλής χρήσης βίας στις διμερείς σχέσεις, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των διεθνών κανόνων και η υποβολή των διαφορών στη διαδικασία του διεθνούς δικαστηρίου) επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    Ο υπουργός Τύπου δήλωσε ότι το καθεστώς στην περιοχή είναι σαφές και δεδομένα ενώ σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να δοθεί άδεια σε Τούρκους "οικολόγους" να επισκεφθούν την Ιμια είπε ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται και εντάσσεται στα πλαίσια των τουρκικών τεχνασμάτων.

    [07] "ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ", ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    "Μην παίζετε με τη φωτιά", προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, όσους φλερτάρουν με τον τουρκικό σωβινισμό, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη μεγάλη ρωσική εφημερίδα " Πράβντα". Υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι επιχειρήματα, παρόμοια με αυτά που επικαλείται η Τουρκία για την αμφισβήτηση του καθεστώτος των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου, θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε Γ΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Απαντώντας σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις,ο κ. Πάγκαλος, παρατηρησε ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται σήμερα με τρόπο που επιχειρεί να αποδείξει ότι είναι περιφερειακή μεγάλη δύναμη, για να προσθέσει : "Οι τούρκοι, προσπαθούν να υποδείξουν σε άλλες γειτονικές τους χώρες, καθώς και στον Καύκασο την πολιτική τους. Ανακοινώνονται επισήμως θέσεις σχετικά με το ότι στην Κεντρική Ασία ζουν τουρκικοί λαοί και ήρθε η ώρα οι λαοί αυτοί να ενωθούν. Οσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου, οι τούρκοι άρχισαν να αμφισβητούν το καθεστώς τους. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν, είναι τερατώδη και επικίνδυνα για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Η Τουρκία ανακοινώνει ότι πριν απο το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ήταν αδύναμη χώρα, αναγκάστηκε να παραχωρήσει τα νησιά στην Ιταλία η οποία με τη σειρά της τα παραχώρησε στην Ελλάδα. Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί στον κόσμο, εάν το παράδειγμα αυτό πάρουν και άλλες χώρες, π.χ. η Γερμανία. Εαν η Γερμανία έχει κάποιες αμφιβολίες τότε όλες οι οι μεταπολεμικές συνθήκες και συμφωνίες που υπέγραψε μπορούν να αμφισβητηθούν με το επιχείρημα ότι μετά τη λήξη του πολέμου ήταν αδύναμη χώρα. Είναι φανερό ότι τέτοιου είδους επιχειρήματα, οδηγούν σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο".

    [08] ΟΧΙ ΣΕ ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΑΠΟ 19 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Δεκαεννέα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αντιτίθενται στο ενδεχόμενο σύνθετης ονομασίας των Σκοπίων. Σε κοινή δήλωσή τους υπογραμμίζουν:

    "Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις απαράδεκτες ενέργειες της κυβέρνησης για την αποδοχή σύνθετης ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, που περιλαμβάνει το όνομα "Μακεδονία".

    Πιστεύουμε ότι η ονομασία "ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ", που έντονα προβάλλεται, όχι μόνο δεν θα λύσει το πρόβλημα των σχέσεων των δύο κρατών, αλλά, αντίθετα, θα αποτελέσει αφετηρία δεινών για τον τόπο μας.

    Εμμένοντες στην απόφαση των Αρχηγών των κομμάτων, που ελήφθη το 1992 υπό την προεδρία του κ.Κωνσταντίνου Καραμανλή, δεν δεχόμαστε υπαναχώρηση από τις θέσεις αυτές ούτε παρέκκλιση από την χαραχθείσα Εθνική Γραμμή.

    Καλούμε τον Πρωθυπουργό να σταματήσει την διγλωσσία και να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση την θέση της, πριν από οποιαδήποτε δέσμευση.

    Τέλος, δηλώνουμε, για άλλη μία φορά, ότι δεν δεχόμαστε καμία σύνθετη ονομασία που να περιλαμβάνει το όνομα "Μακεδονία" και ότι όχι μόνο θα καταψηφίσουμε κάθε τέτοια πρόταση, αλλά θα αγωνιστούμε ώστε η χώρα μας να αποφύγει το μοιραίο λάθος."

    Την δήλωση υπογράφουν οι βουλευτές Χ.Βυζοβίτης, Ν.Παπαφιλίππου, Ε.Χαϊτίδης, Π.Ψωμιάδης, Α.Κρικέλης, Θ.Σερέτης, Λ.Λυμπερακίδης, Α.Σπηλιόπουλος, Χ.Παπαθανασίου, Θ.Δαμιανός, Σ.Κυριαζόπουλος , Γ.Καλαντζής, Π.Καμμένος, Α.Δαβάκης, Β.Μιχαλολιάκος, Π.Μελάς, Α.Χειμάρας, Α.Φούσας και Π.Κωνσταντινίδης.

    [09] ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ

    Αρχίζουν να ευαισθητοποιούνται οι φορείς για τις ανασκαφές που διενεργεί ο ομογενής από τη Ρωσία καθηγητής κ Βίκτωρ Σαριγιαννίδης στην έρημο του Τουρκμενιστάν, ύστερα από άρθρο του καθηγητή της αρχαιολογίας του ΑΠΘ κ Γιώργου Χουρμουζιάδη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Ελληνική ΔΙΑΣΠΟΡΑ" του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Ήδη το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων και ο πρόεδρος του κ Χατζηπέτρου εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους για τις ανασκαφές αυτές, που θα αναδείξουν το ελληνικό πολιτιστικό στοιχείο που άφησε ο Μέγας Αλέξανδρος στα μέρη που πέρασε, προσέφερε το ποσό των πέντε εκατομμυρίων δραχμών. Εξάλλου όπως δήλωσε ο κ Χουρμουζιάδης ενδιαφέρον έχει δείξει για τις ανασκαφές στο Τουρκμενιστάν και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού κ Θωμάς. Σημειώνεται ότι ο κ Χουρμουζιάδης πρόκειται να συναντηθεί και με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ Πετσάλνικο για να τον ενημερώσει για τις ανασκαφές του κ Σαριγιαννίδη.

    [10] ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Με λαμπρότητα και πλήθος εκδηλώσεων, που αρχίζουν από σήμερα θα εορταστεί η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου, παρουσία των υπουργών εσωτερικών δημόσιας διοίκησης και αποκέντρωσης Ακη Τσοχατζόπουλου και δικαιοσύνης Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στα μνημεία και τις προτομές ηρώων από αντιπροσωπείες μαθητών. Παράλληλα για πρώτη φορά διοργανώθηκε σήμερα στη νομαρχία εορταστική εκδήλωση με τη συμμετοχή 50μελούς μαθητικής χορωδίας και των υπηρεσιών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης παρουσία του νομάρχη κ Κ.Παπαδόπουλου.

    [11] Παράλληλες εκδηλώσεις για τον Παύλο Μελά και αποκαλυπτήρια αγάλματος του

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εθνική επέτειο θα τιμηθεί και η μνήμη του μακεδονομάχου Παύλου Μελά με πανηγυρική εκδήλωση στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο το βράδυ. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει προσφωνήσεις του δημάρχου Κ. Κοσμόπουλου και του προέδρου του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Δ. Ζάννα, ομιλία του φιλόλογου Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου με θέμα "Αγαπητή μου Νάτα" και απονομή τιμητικής πλακέτας από τον δήμαρχο στην εγγονή του μακεδονομάχου Ναταλία Μελά

    Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του μακεδονομάχου, τον οποίο φιλοτέχνησε και δώρισε στο δήμο Θεσσαλονίκης η εγγονή του Ναταλία Μελά θα γίνουν την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία που βρίσκεται επί της οδού Παύλου Μελά κοντά στη Λέσχη Φρουράς Αξιωματικών. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται χαιρετισμοί από τους κκ Κοσμόπουλο και Ζάννα, επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία του δημοσιογράφου Ν. Μέρτζου και κατάθεση στεφάνων.


    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [12] ΣΕ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ ΥΠΕΒΛΗΘΗ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΠΑΡΑ ΤΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑ

    ''Ανοίκειο συμπεριφορά που δεν αρμόζει στην ευγένεια που απαιτούν οι διπλωματικές σχέσεις'' χαρακτηρίζουν τον έλεγχο στον οποίο υπεβλήθη από τις αρχές του αεροδρομίου της Πόλης η σύζυγος του Γενικού Προξένου στην Κωνσταντινούπολη Σταύρου Λυκίδη, παρά το γεγονός ότι έχει διπλωματική ιδιότητα.

    Η Ελενα Λυκίδη ταξίδευε από την Κωνσταντινούπολη για την Αθήνα με την πτήση 322 της Ολυμπιακής Αεροπορίας στις 9:30 το πρωί. Οι αρχές του αεροδρομίου επέμεναν να κάνουν έλεγχο στις αποσκευές της, παρά το ότι τόσο η ίδια όσο και το προσωπικό της Ολυμπιακής Αεροπορίας βεβαίωσαν ότι η κ.Λυκίδη έχει διπλωματική ιδιότητα.

    Οι τουρκικές αρχές, ωστόσο, διερευνούν το τι ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της έρευνας στις αποσκευές της κ.Λυκίδη, ενώ τονίζουν ότι η συμπεριφορά αυτή είναι ασυνήθιστη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

    [13] Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

    Η κυπριακή κυβέρνηση μέσω του κυβερνητικού της εκπροσώπου, Γιαννάκη Κασουλίδη, χαιρέτισε τις δηλώσεις του Ρώσου Υπουργού 'Αμυνας, Πάβελ Γκρατσόφ, για το Κυπριακό και χαρακτήρισε θετική τη στάση της Ρωσίας για το ζήτημα.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε πως η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των προσπαθειών της άσκησης των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης πως η Λευκωσία εκτιμά την πολιτική θέση και προσπάθεια της Μόσχας αν και όπως τόνισε, δεν εξαρτάται από την ελληνοκυπριακή πλευρά η αξιοποίηση των ρωσοτουρκικών πρωτοβουλιών.

    [14] ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΕΚΙΡΝΤΑΓ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αντικείμενο μεταπτυχιακής διατριβής αποτέλεσε το θέμα των βασανιστηρίων στις φυλακές Τεκιρντάγ (Ραιδεστού) της Τουρκίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της διατριβής που εκπόνησε ο γιατρός κ Μουράτ Πακέρ οι 208 από τους 246 φυλακισμένους υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια. Πιο αναλυτικά το 86% σε απλό ξυλοδαρμό με γροθιές και κλωτσιές, το 73% σε "φάλαγγα", το 33% σε ηλεκτροσόκ, 28% σε κρέμασμα, το 22% σε βρέξιμο με κρύο νερό, το 4% σε ξυλοδαρμό ενώπιον άλλων και το 27% σε τοποθέτηση καυτών αυγών κάτω από τις μασχάλες, μαχαιρώματα και τοποθέτηση αλατιού ή αιχμηρών αντικειμένων στις πληγές κλπ.

    Η διατριβή βασίστηκε στην έρευνα που έκανε ο κ. Πεκέρ κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής θητείας του στις φυλακές του Τεκιρντάγ και σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για λογαριασμό του τουρκικού ιδρύματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διατριβή του κ Πεκέρ υπάρχει στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης.

    Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα "Χουρριέτ" το ίδρυμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων άρχισε την έρευνα για τις επιπτώσεις των βασανιστηρίων πάνω στους ανθρώπους από το 1991. Σημειώνεται ότι 472 άτομα που βασανίστηκαν το 1994 και 712 το 1995 δήλωσαν τα παθήματα τους στο ίδρυμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το 33% αυτών αντιμετώπισαν μετατραυματικό στρες.

    [15] ΑΝΑΧΩΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ., ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑΣ

    Αναχωρεί σήμερα για την Αμερική ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σωτήρης Κούβελας, για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, ύστερα από πρόσκληση των Οργανώσεων Ομογενών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.

    Ο κ. Κούβελας θα επισκεφτεί το Τορόντο, το Σαν Φραντζίσκο και τη Νέα Υόρκη, όπου και θα πραγματοποιήσει ομιλίες, ενώ αναμένεται να έχει επαφές με πολιτικούς παράγοντες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά.

    [16] ΠΑΝΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΙΔΡΥΟΥΝ ΤΟ Α.Π.Θ. ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Στη σύσταση Πανβαλκανικής Ένωσης Ιδρυμάτων Έρευνας για τις Μεταφορές προχωρούν το Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Μεταφορών και Κυκλοφορίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, κάνοντας πράξη σχετική πρόταση που διατυπώθηκε στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Συνδυασμένων Μεταφορών και Διαμετακόμισης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη επιτυχία.

    Η υπογραφή του καταστατικού, όπως διευκρίνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Συγκοινωνιολογίας του Α.Π.Θ. και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου, κ.Γεώργιος Αναστάσιος Γιαννόπουλος, θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στο Βελιγράδι, όπου θα μεταβεί τριμελής αντιπροσωπεία του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής, αποτελούμενη από τον ίδιο, την αναπληρώτρια καθηγήτρια και τον επίκουρο καθηγητή του Εργαστηρίου, κ.κ.Μαγδαληνή Πιτσιάβα και Αριστείδη Νανιόπουλο.

    Μέλη της Ένωσης θα είναι ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστημιακά εργαστήρια του χώρου των μεταφορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και στα σχέδια των ιδρυτών της περιλαμβάνεται η σταδιακή επέκτασή της και σε άλλους επαγγελματικούς φορείς.

    Σε ό,τι αφορά στις χώρες που θα μετέχουν σε αυτήν, έχουν γίνει ήδη επαφές με τους αρμόδιους φορείς της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, οι οποίοι σύμφωνα με τον κ.Γιαννόπουλο, είναι θετικά διακείμενοι να συμμετάσχουν στην Ένωση.

    Στόχος της όλης πρωτοβουλίας είναι να φέρει πιο κοντά τους μέχρι σήμερα άγνωστους μεταξύ τους Βαλκάνιους συγκοινωνιολόγους, με απώτερο σκοπό μια ισχυρή και ενιαία παρουσία τους στα τεκταινόμενα στον χώρο των μεταφορών στα Βαλκάνια, καθώς μάλιστα προβλέπεται να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα προς τις πολιτικές ηγεσίες των βαλκανικών χωρών και τους διεθνείς οργανισμούς.


    [Γ] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Βλάση Βλασίδη)

    [17] Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

    Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1814 ιδρύθηκε στο ρωσικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, την Οδησσό, η Φιλική Εταιρεία. Οι ιδρυτές της ήταν ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ο Νικόλαος Σκουφάς και ο Εμμανουήλ Ξάνθος, άτομα που ασχολούνταν με το εμπόριο και τη βιοτεχνία στη Ρωσία.

    Σύμφωνα με τους οραματισμούς των ιδρυτών της η Φιλική Εταιρεία επρόκειτο να αποτελέσει μια μυστική ολιγομελή οργάνωση επίλεκτων Ελλήνων. Οι αλλοεθνείς αποκλείονταν από τις τάξεις της.

    Τα πρώτα χρόνια η οργάνωση συνάντησε δυσκολίες στη στελέχωσή της και τα μέλη της δεν υπερέβαιναν τα τριάντα. Ομως το 1818 οι Φιλικοί άρχισαν να επισκέπτονται τις ελληνικές κοινότητες για να κατηχούν νέα μέλη με αποτέλεσμα να αρχίσουν να αυξάνονται ραγδαία οι μυημένοι. Το 1819 μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία οι περισσότεροι πρόκριτοι της Πελοποννήσου και των νησιών του Αιγαίου και αρκετοί οπλαρχηγοί. Τον επόμενο χρόνο τα μέλη της ξεπερνούσαν τις 3.000. Αυτή η επιτυχής πορεία της Φιλικής Εταιρείας οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στο γεγονός, ότι καλλιεργούσαν την ιδέα πως η κίνησή τους υποστηριζόταν από τη Ρωσία και ότι είχαν την ευλογία του Πατριάρχη.

    Οι Φιλικοί δεν ήταν όλοι ίσοι. Υπήρχε ο ηγετικός πυρήνας, η Ανωτάτη Αρχή όπως ονομαζόταν, τέσσερις πολιτικές και δύο στρατιωτικές βαθμίδες στις οποίες εντάσσονταν τα μέλη της Φιλικής Εταιρείας. Στη χαμηλότερη βαθμίδα ήταν οι βλάμηδες, δηλαδή οι αγράμματοι και οι απλοί άνθρωποι. Στην επομένη βαθμίδα, τους συστημένους, εντάσσονταν οι υπάλληλοι και οι μικροέμποροι, ενώ στις δυο επόμενες βαθμίδες, τους ιερείς και τους ποιμένες, εντάσσονταν οι ευκατάστατοι και οι μορφωμένοι. Οι στρατιωτικές βαθμίδες ήταν αυτή των αφιερωμένων και εκείνη των ποιμένων.

    Η Ανώτατη Αρχή περιλάμβανε αρχικά τους ιδρυτές της οργάνωσης. Στο διάστημα 1815-1818 διευρύνθηκε με την είσοδο σε αυτήν του Αντωνίου Κομιζόπουλου, του Νικολάου Γαλάτη, του Ανθιμου Γαζή, του Αθανάσιου Σέκερη και του Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου.

    Οσο όμως απλωνόταν η Φιλική Εταιρεία τόσο περισσότερο ένιωθαν οι ιδρυτές της την ανάγκη να αναζητήσουν έναν αρχηγό με πανελλήνια ακτινοβολία και διεθνή αναγνώριση. Ετσι στις αρχές του 1820 οι Φιλικοί πλησίασαν τον Ιωάννη Καποδίστρια, υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας και του πρόσφεραν την ηγεσία της Φιλικής Εταιρείας. Οταν εκείνος αρνήθηκε, πρόσφεραν την αρχηγία στον Αλέξανδρο Υψηλάντη που είχε σταδιοδρομήσει με επιτυχία στον ρωσικό στρατό.

    Οι τρεις ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας είχαν ως στόχο να προετοιμάσουν μια εξέγερση που θα ελευθέρωνε το Γένος και την Πατρίδα από τον τουρκικό ζυγό. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, όταν ανέλαβε τη θέση του "Γενικού Επιτρόπου της Αρχής", ξεκίνησε εσπευσμένα τις εργασίες για την προετοιμασία της επανάστασης. Οι μυημένοι ήταν πλέον χιλιάδες, το "μυστικό" κυκλοφορούσε σε όλο τον ελλαδικό και βαλκανικό χώρο και στις παροικίες με αποτέλεσμα να κιδυνεύει ανά πάσα στιγμή να προδοθεί στους Τούρκους.

    Ο Υψηλάντης, ο οποίος θαύμαζε τον Ρήγα Βελεστινλή και τις ιδέες του, επιδίωξε τη συνεργασία με τους άλλους βαλκανικούς λαούς. Απευθύνθηκε στους Σέρβους και στους Βλάχους αλλά οι προσπάθειές του δεν ευοδώθηκαν. Ομως στις αρχές του 1821 υπήρχαν καλύτερες προυποθέσεις για το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης στη βόρεια Βαλκανική και συγκεκριμένα στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες διότι διοικούνταν από Φαναριώτες Ηγεμόνες και ο τουρκικός στρατός απαγορευόταν να σταθμεύει στην περιοχή. Η επανάσταση ξέσπασε ουσιαστικά στις 22 Φεβρουαρίου του 1821 όταν ο Υψηλάντης διέβη τον Προύθο ποταμό και εισήλθε στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

    Από τον Ιανουάριο του 1821 είχε σταλεί στην Πελοπόννησο ο Γρηγόριος Δικαίος ή Παπαφλέσσας για να ξεσηκώσει τους προκρίτους και τους ιερείς. Τον Μάρτιο η Πελοπόννησος πήρε τα όπλα και τον Ιούνιο έφθασε στην Ελλάδα ο Δημήτριος Υψηλάντης ως πληρεξούσιος του αδελφού του, προκειμένου να αναλάβει την αρχηγία του Αγώνα, όμως γρήγορα παραμερίστηκε από τους ντόπιους προκρίτους και οπλαρχηγούς. Ηταν πλέον φανερό ότι το Γένος μπορούσε να διεξάγει τον Αγώνα του και χωρίς την καθοδήγηση της Φιλικής Εταιρείας.

    Η Φιλική Εταιρεία δεν κατόρθωσε να προωθήσει την ιδέα για μια παμβαλκανική εξέγερση, διότι οι βαλκανικοί λαοί είτε βρίσκονταν ακόμη στα πρώιμα στάδια του εθνικού τους Διαφωτισμού, είτε οι στόχοι τους δεν ταυτίζονταν με εκείνους των Ελλήνων. Κατόρθωσε όμως να οργανώσει τους Ελληνες, να τους εμφυσήσει την ιδέα της εξέγερσης και τελικά να προετοιμάσει και να εκδηλώσει την επανάσταση του Ελληνικού Γένους, η οποία κατέληξε στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Friday, 22 March 1996 - 14:16:28