Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (21/03/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 21 Μαρτίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Μ.Π.Α. του Βλάση Βλασίδη)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

  • [02] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

  • [03] ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΑΛΗ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

  • [04] ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΒΟ

  • [05] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΥ

  • [06] ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [07] Κ.ΜΠΙΚΑΣ "Οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου δεν συμβάλλουν στη καλλιέργεια καλού κλίματος"

  • [08] ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Ο ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ

  • [09] Η ΜΑΦΙΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΜΜΕ

  • [10] Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [11] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΡΩΣΙΚΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ

  • [12] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΡΚΚ

  • [13] 70 ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Η ΠΓΔΜ

  • [14] 2 ΚΙΛΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΙΤΣΕΒΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [15] ΧΑΣΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

  • [16] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [17] ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΣΤΙΣ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ

  • [18] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΟ ΤΟ 1995

  • [19] ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

  • [20] ΤΕΛΟΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [21] ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟ CEDEFOP ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

  • [22] ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ Ο. ΕΛΥΤΗ

  • [23] Η ΠΑΦΟΣ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΕΛΥΤΗ

  • [24] ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ


  • [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Μ.Π.Α. του Βλάση Βλασίδη)

  • [25] ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ '21


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΡΩΜΗ

    Θετικό χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης το αποτέλεσμα των αυναντησεών του στη Ρώμη με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Όσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο και τον Ιταλό ομόλογό του Λαμπέρτο Ντίνι.

    Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε αμεσως μετά την συνάντησή του με τον κ. Ντίνι ο κ. Σημίτης τόνισε ότι συζήτησε μαζί του για τη διακυβερνητική διάσκεψη, τις διμερείς σχέσεις, τις αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων εάν η Ιταλική Προεδρεία είναι υπέρ της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων ο κ. Σημίτης τόνισε: "Ο κ. Ντίνι είναι κατά των ρυθμίσεων που θα οδηγήσουν σε αποκλείσεις τις χώρες οι οποίες δεν θα συμμετέχουν στην πρώτη φάση της οικονομικής και νομισματικής ενωσης με το κοινό νόμισμα".

    Σε άλλη ερώτηση του Μ.Π.Ε εάν στη διάρκεια των συζητήσεων έγινε συσχετισμός της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με το θέμα της τελωνειακής ενωσης της Τουρκίας και τα προβλήματα που υπάρχουν με την Ελλάδα απάντησε ότι: "Δεν έγινε τετοιος συσχετισμός".

    Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συζήτησης με τον Ιταλό πρωθυπουργό ο κ. Σημίτης παρατήρησε: "Οσον αφορά τα θέματα της διακυβερνητικής πιστεύω ότι στα περισσότερα σημεία υπήρξε σύμπτωση απόψεων. Το ερώτημα εάν πρέπει να περιοριστεί η αρχή της ομοφωνίας (βέτο) απαντάται τόσο από την Ελληνική όσο και την Ιταλική πλευρά θετικά και η υπαρχουσα αρχή της ομοφωνίας όπως λειτουργεί σήμερα δεν βοηθά την γρήγορη λήψη των αποφάσεων. Θα πρέπει να εξετάσουμε την ευρύτερη εφαρμογή της αρχής της πλειοψηφίας Εμείς τονίσαμε ότι σε θέματα που αφορούν την εξωτερική πολιτική και θέματα τα οποία έχουν σχεση με τα εθνικά συμφέροντα θα πρέπει να συνεχίζει η καθε χώρα να έχει την δυνατότητα να προβάλει την ένσταση της αρνησηκυρίας.

    Συζητήσαμε και το θέμα της διαμόρφωσης της επιτροπής. Υποστηρίξαμε ότι πρέπει να συμμετέχουν όλες οι χώρες, κινήσεις που θα αποκλείουν κάποιες χωρες δεν πρόκειται να συμβάλουν σε μια ορθή λήψη αποφάσεων. Υποστηρίξαμε ότι πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που εχουν συμφωνηθεί στην ΕΕ, γιατί αν υπαρξει αναβολή ή κάποια ασαφής ρύθμιση η Ελλάδα είναι της άποψης ότι η τήρησή τους είναι απαραίτητη.

    Για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτικής ασφάλειας (ΚΕΠΑ), συνεχισε ο πρωθυπουργός, τονίσαμε την αναγκη να αναγνωριστούν τα σύνορα της κάθε χώρας μέλους της κοινότητας ως εξωτερικά σύνορα και να ισχύσει η αρχή της κοινοτικής αλληλεγγύης σε σχεση με τα εξωτερικά αυτά σύνορα.

    Ο κ. Σημίτης επανέλαβε ότι η Ελλάδα ζητάει την αναβολή του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία των 15, με την οποία να συμφωνεί και η Ελλάδα και δήλωση από πλευράς της Τουρκίας ότι αποδέχεται την συμφωνία των 15 χωρων-μελών.

    "Παρουσίασα στον κ. Ντίνι τις Ελληνικές θεσεις ότι οι αξιώσεις που προβάλλονται από την Τουρκία σε, σχεση με τα Ιμια, είναι απαράδεκτες και δεν στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και ότι πρέπει να επιδιωχθεί να βρεθεί μιά ρύθμιση με βάση τρεις αρχες: πρώτον, την αποφυγή της χρήσης ή την απειλή χρήσης βίας στις διμερείς σχεσεις, δεύτερο, τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών και τρίτο, την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεργαστεί στην περαιτέρω προώθηση εφαρμογής της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, όσο υπάρχουν αυτές οι εκκρεμότητες και δεν έχουν ληφθεί μετρα τα οποία οδηγούν στην λύση του προβλήματος. Η Ελλάδα δεν θα αναιρέσει αποφάσεις τις οποίες έχει πάρει" πρόσθεσε ο κ. Σημίτης.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει ένδειξη για μετακίνηση της Τουρκίας από τις θέσεις που εχει εκφράσει ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχειε καμιά ένδειξη μεχρι στιγμής και τόνισε ότι με τον Ιταλό πρωθυπουργό συζήτησε το νομικό καθεστώς των βραχονηίδων Ιμια διευκρινίζοντας ότι η Ιταλία έχει προ πολλού δηλώσει ότι αποδέχεται τις υπάρχουσες συμφωνίες.

    Είπε ακόμα ότι δεν συζητησε το θέμα των Σκοπίων.

    Με αφορμή την έξοδο του Προεδρου του ΠΑΣΟΚ από το νοσοκομείο ο κ. Σημίτης δήλωσε: "Ευχομαι ο κ. Παπανδρέου να είναι σύντομα ακόμα καλύτερα και να βελτιώνεται συνεχώς η υγεία του".

    [02] ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρόεδροι των δύο χωρών θα προχωρήσουν στην υπογραφή συμφώνου φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στο οποίο θα ορίζονται και οι αρχές που θα διέπουν τις σχέσεις Αθηνών -Τιράνων.

    Θα συζητηθούν θέματα εμπορικής και οικονομικής φύσεως,ενώ η ελληνική πλευρά θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στυην εκπαίδευση των Ελλήνων της μειονότητας. Αναμένεται μάλιστα ότι πολύ σύντομα θα δημιουργηθεί ελληνικό σχολείο στα Τίρανα η στην Κορυτσά.

    [03] ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΑΛΗ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Η λέξη "αγάπη" ήταν το μόνο που είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος μετά από τέσσερις μήνες νοσηλείας στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο επέστρεψε στο σπίτι του στην Εκάλη. Βαθειά συγκινημένος ο Ανδρέας Παπανδρέου συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δήμητρα Λιάνη δεν συνέχισε τη δήλωσή του.

    Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί, βουλευτές και πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκαν γύρω από το Ωνάσειο προκειμένου να υποδεχθούν τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο οποίος έδωσε και κέρδισε τη σκληρή μάχη με το θάνατο. Σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός Υγείας και θεράπων ιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου Δημήτρης Κρεμαστινός ερωτηθείς από την κρατική τηλεόραση σχετικά με την παραμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο Ωνάσειο απάντησε ότι "υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι προτιμότερο να τα σκεπάζει η σιωπή παρά να τα ανοίγει κανείς σε συζήτηση" και πρόσθεσε ότι "αυτές τις μέρες είναι καλό και καλύτερο για όλους μας να τις ξεχάσουμε".

    Ο κ. Κρεμαστινός χαρακτήρισε ως "άριστη" τη δουλειά των θεραπόντων ιατρών του κ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ωστόσο τις "τεράστιες", όπως είπε, "δυσκολίες που αντιμετώπισαν και οι οποίες δεν είναι συνήθεις για την ιατρική πρακτική αλλά ακόμα και για τις συνήθειες του λαού μας". Εκανε δε λόγο για σεβασμό του ασθενή ο οποίος θεωρείται "ιερό πρόσωπο" και υπογράμμισε ότι τη μεγαλύτερη σημασία έχει "το τελικό αποτέλεσμα το οποίο είναι αποτέλεσμα της συγκροτημένηςκαι αποτελεσματικής προσπάθειας των θεραπόντων ιατρών".

    Αναφερόμενος στην κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού ο Δημήτρης Κρεμαστινός τόνισε ότι "έχει μια συνεχή πορεία βελτιώσεως και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε στάδιο αναρρώσεως". Τόνισε ωστόσο ότι "θα πρέπει να προσεχτούν πολλά γιατί η όλη προσπάθεια αποκατάστασης της υγείας του δεν είναι εύκολη".

    Οι υπόλοιποι θεράποντες ιατροί χαρακτηρίζουν την κατάσταση της υγείας του κ. Παπανδρέου ως ικανοποιητική και τον ασθενή ως "εξωνοσοκομειακό", ωστόσο ο ίδιος θα πρέπει να υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση κάθε δύο μέρες στο σπίτι του στην Εκάλη. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει το πρόγραμμα θεραπευτικής αγωγής και θα συνεχίσει να παρακολουθείται από τους θεράποντες ιατρούς του.

    Το πρωί ο πρώην πρωθυπουργός υποβλήθηκε στις τελευταίες εξετάσεις που αφορούσαν κυρίως στη λειτουργία του αναπνευστικού του συστήματος προκειμένου να επιβεβαιωθεί και από τους τελευταίους κλινικούς ελέγχους ότι μπορεί να εξέλθει από το Ωνάσειο.

    [04] ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ ΘΑ ΑΝΑΖΗΤΗΘΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΒΟ

    Στην αναζήτηση της παρουσίας του ελληνικού, ως πολιτιστικού και όχι ως εκπολιτιστικού στοιχείου αποσκοπούν οι ανασκαφές που διενεργούνται σε περιοχές της Κεντρικής Ασίας από όπου πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος και για τις οποίες η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) διέθεσε το ποσό των πέντε εκατομμυρίων δραχμών, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο καθηγητής της αρχαιολογίας του ΑΠΘ κ Γιώργος Χουρμουζιάδης. Ο καθηγητής επισήμανε ότι ενώ υπάρχει άνθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας ξένων επενδυτών στις χώρες της Κεντρικής Ασίας στον τομέα του πολιτισμού δεν παρατηρείται η ίδια κινητικότητα.

    Όπως υπογράμμισε ο κ Χουρμουζιάδης στις περιοχές που πέρασε ο Μ. Αλέξανδρος υπήρχε ντόπιος πολιτισμός που επηρεάστηκε από τον μακεδονικό. "Υπάρχει σε αυτούς τους τόπους μία συνάντηση πολιτισμικών πράξεων που πρέπει να αποκαλύψουμε . Και πάνω σε αυτή την αποκάλυψη θα πρέπει να στηθεί το εθνικό μάθημα που θέλει να προβάλλει η Ελλάδα" σημείωσε ο καθηγητής.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και 30 χρόνια ένας ομογενής από τη Ρωσία, ο καθηγητής Βίκτωρ Σαριγιαννίδης, που εργάζεται στην Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας, διενεργεί ανασκαφές στην έρημα του Τουρκμενιστάν στην Μαργιανή Αλεξάνδρεια, ουσιαστικά χωρίς πόρους.

    Ο δρόμος από τη Νήσσα, που βρίσκεται δυτικότερα, προς τη Μαργιανή Αλεξάνδρεια, που είναι ανατολικότερα, συνδέεται με την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και παράλληλα την συνδέει με παλαιότερους πολιτισμούς.

    Με τη αποκάλυψη της σχέσης της εκστρατείας του Μ.Αλεξάνδρου με τους εκεί πολιτισμού , σύμφωνα με τον κ Χουρμουζιάδη, θα δοθεί το πραγματικό νόημα της Μακεδονικής εκστρατείας και μια ανασκαφή θα οδηγούσε σε διατύπωση συγκεκριμένου και πιστευτού συμπεράσματος.

    Χάρη στη χρηματοδότηση της ΕΛΒΟ θα μπορέσει να υλοποιηθεί η πρώτη φάση ενός προγράμματος που περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και την πρόσκληση του αρχιτέκτονα, που αναστήλωσε τη Νήσσα και την Αλεξάνδρεια Μαργιανή, και αρχαιολόγου από το μουσείο του Ασκαμπάντ (της πρωτεύουσας του Τουρκμενιστάν), στο οποίο υπάρχουν ευρήματα που σχετίζονται με την ελληνική παρουσία, για να δώσουν διαλέξεις στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα προβλέπεται να προσκληθούν δύο ανασκαφείς συνεργάτες του κ Σαριγιαννίδη για να συμμετάσχουν σε ελληνικές ανασκαφές καθώς και ένα ταξίδι 4 Ελλήνων αρχαιολόγων για να κάνουν αυτοψία στην έρημο του Τουρκμενιστάν.

    Ο κ Χουρμουζιάδης τόνισε ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού κ Θωμάς βρήκε ενδιαφέρουσα την πρόταση που του έκανε σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης των ανασκαφών στο Τουρκμενιστάν. Παράλληλα ο κ Χουρμουζιάδης θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ Πετσάλνικο για το ίδιο θέμα.

    [05] ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΥ

    Ο νέος Αυστραλός Πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, ο Πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και πλήθος υπουργών θα παραστούν στον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, την Κυριακή, στην Οπερα του Σίδνευ.

    Η εθνική επέτειος γιορτάζεται κάθε χρόνο με λαμπρότητα στην Αυστραλία, αλλά φέτος σκιάζεται από την κρίση που υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ Αρχιεπισκοπής και των εκεί Ελλήνων διπλωματών με αποτέλεσμα να γίνουν, σε κάποιες πόλεις χωριστοί εορτασμοί την Κυριακή 24 Μαρτίου και την Κυριακή 31 Μαρτίου.

    [06] ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Ανοιχτή παραμένει προς το παρόν η ημερομηνία επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Λιούμπομιρ Φερτσόφσκι στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου εξωτερικών ο κ. Φερτσόφσκι έχει αποδεχτεί την πρόσκληση του ομολόγου του Θ. Πάγκαλου . Η ημερομηνία της επίσκεψης θα καθοριστεί μέσω της διπλωματικής οδού.

    [07] Κ.ΜΠΙΚΑΣ "Οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου δεν συμβάλλουν στη καλλιέργεια καλού κλίματος"

    "Οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου δεν συμβάλλουν στη καλλιέργεια καλού κλίματος ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Τουρκία".

    Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας σχολιάζοντας τις τελευταίες αλλεπάλληλες προκλητικές ενέργειες των Τούρκων με τη παραβίαση του εναέριου και θαλάσσιου ελληνικού χώρου, προσθέτοντας ότι η πολεμική μας αεροπορία απαντά πάντα καταλλήλως.

    Στο θέμα του ελληνικού βέτο για τη κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας και αν θα επιμείνει η Ελλάδα στη θέση αυτή ο κ.Μπίκας παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις του κ.Πάγκαλου υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητήσει σήμερα και ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τόσο με τον Ιταλό ομόλογο του Λαμπέρτο Ντίνι όσο και με την προεδρεύουσα του συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Σουζάνα Ανιέλι.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια προσπάθεια από την Ευρωπαική Ένωση στο πλαίσιο να υπάρξει διέξοδος στο θέμα της τουρκικής αδιαλλαξίας.

    Για το θέμα της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας- Σκοπίων ο κ.Μπίκας ανέφερε ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα η ημερομηνία, προβλέπεται όμως τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

    [08] ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Ο ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΣ

    "Ο πετρελαιαγωγός αυτός έχει για την Ελλάδα όχι μόνο οικονομική μα κυρίως στρατηγική σημασία", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους ανταποκριτές της ρωσικής εφημερίδας "Izvestia" με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής του στη Μόσχα.

    Ο λόγος γίνεται για το σχέδιο κατασκευής πετρελαιαγωγού από το βουλγαρικό λιμάνι Μπουργκάς του Εύξεινου Πόντου στην ελληνική πόλη Αλεξανδρούπολη στο Αιγαίο Πέλαγος. Με τον τρόπο αυτό, το ρωσικό πετρέλαιο θα μεταφέρεται στη Μεσόγειο παρακάμπτοντας τη διαδρομή μέσω της Τουρκίας και των Στενών του Βοσπόρου. Από το Νοβοροσίσκ ως το Μπουργκάς το πετρέλαιο θα μεταφέρεται με ειδικά τάνκερ.

    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η κατασκευή του πετρελαιαγωγού και η έναρξη της λειτουργίας της διαδρομής μεταφοράς πετρελαίου θα αποτελέσει βασικό παράγοντα ισορροπίας των γεωπολιτικών δυνάμεων για την περιοχή του Ευξείνου Πόντου και τη νότιο-ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο στον τομέα της ενεργείας, αν και ο πετρελαιαγωγός θα καλύπτει πλήρως τη ζήτηση σε πετρέλαιο τόσο της Ελλάδας όσο και της Βουλγαρίας και πιθανόν και της νότιας Ιταλίας. Ο αγωγός θα ενισχύσει τις σχέσεις των βαλκανικών χωρών με τη Ρωσία και θα φέρει τη Ρωσία πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας για την κατασκευή βαλκανικού πετρελαιαγωγού, ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τη γνώμη της ελληνικής πλευράς, οποιοδήποτε σχέδιο μεταφοράς πετρελαίου μέσω τουρκικής επικράτειας μπορεί να χαρακτηρισθεί ριψοκίνδυνο λόγω των ηγεμονικών τάσεων της Τουρκίας στο θέμα της περιφερειακής πολιτικής. Γι' αυτό, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, καλύτερα να μην είναι κανείς εξαρτημένος από πετρελαιαγωγούς που περνούν μέσω της Τουρκίας.

    Ο Θ. Πάγκαλος δεν διέψευσε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης της κατασκευής του πετρελαιαγωγού, το κόστος του οποίου εκτιμάται συνολικά σε 2,5 δις δολάρια ΗΠΑ, αν και ακόμη δεν υπάρχει τεχνικο-οικονομική τεκμηρίωση του σχεδίου. Το ήμισυ του σχεδίου ανήκει στη Ρωσία, η οποία θα εξασφαλίσει την παροχή πετρελαίου. Οι Έλληνες, γράφει η "Izvestia", προτείνουν τη χρηματοδότηση του 25% μέσω ιδιωτικού κεφαλαίου. Οι Βούλγαροι επιδιώκουν τη χρηματοδότηση του σχεδίου με κεφάλαια του δημοσίου, διότι δεν είναι σε θέση να στηρίξουν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Γι' αυτό το λόγο το σχέδιο θα υλοποιηθεί με τις εγγυήσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης.

    Όσον αφορά το θέμα της διαμάχης μεταξύ των Πατριαρχείων Κωνσταντινούπολης και Μόσχας, το οποίο η ορθόδοξη Ελλάδα δε μπορεί να αντιμετωπίσει με αδιαφορία, ο κ. Πάγκαλος υπογράμμισε ότι στις επαφές του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και το Πατριαρχείο Μόσχας, η ελληνική πλευρά έκανε έκκληση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση. Η ρωσική ορθόδοξη κοινότητα στην Εσθονία οφείλει να έχει το δικαίωμα της θρησκευτικής αυτοδιάθεσης και αυτή είναι η θέση της ελληνικής πλευράς. Αυτό υπήρξε και το θέμα της συζήτησης που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Πατριάρχη Αλέξιο ΙΙ στη Μονή του Αγίου Δανιήλ στη Μόσχα.

    [09] Η ΜΑΦΙΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΜΜΕ

    "Στη Βουλγαρία προωθείται ο όμιλος του Γερμανού Οτο Μπόιτσχαϊμ, πρώην αξιωματικού του "Ες- Ες" και διαχειριστής των ομολόγων του Τρίτου Ράιχ", κατήγγειλε ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής για την καταπολέμηση της μαφίας στην Ιταλία και εκπρόσωπος της UNESCO, Βάλτερ Πότσε, σε συνέντευξη τύπου στη Σόφια.

    Σύμφωνα με τον κ.Πότσε, υπάρχουν υποψίες οτι ο όμιλος αυτός έχει δωροδοκίσει ανωτάτους δημοσίους υπαλλήλους της Βουλγαρίας, οι οποιοι του εξασφαλίζουν την ανενόχλητη παρουσία στη γειτονική χώρα.

    Ο κ.Πότσε κατήγγειλε ακόμη πως μεσω της διαφήμησης, ο Οτο Μπόιτσχαΐμ ελέγχει μεγάλο μέρος των ευρωπαΐκών τηλεοπτικών καναλιών και επισήμανε ότι η παρουσία μαφιόζικων οργανώσεων στη Βουλγαρία δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, καθώς παρόμοια είναι η κατάσταση σε όλες τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

    Κατα τον προεδρο της Διεθνους Επιτροπής για την καταπολέμηση της μαφίας στην Ιταλια, στις χώρες αυτές η διοίκηση βρίσκεται στα χέρια εκπροσώπων της "ανωτατης σοσιαλιστικής γραφειοκρατίας, που αποτελεί την καινούρια μαφία στην Ανατολική Ευρώπη, καθως ελέγχει τα κυριότερα κρατικά κεφάλαια".

    Αποδειξη για το γεγονός αυτό είναι, όπως σημείωσε, η πολιτική της οικονομικής απομόνωσης και της εμπόδισης της εισροής ξένων επενδύσεων, αλλα και η μη συμμετοχή σε διεθνείς επιχειρήσεις στον τραπεζικό τομέα.

    [10] Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Η τουρκική αγγλόφωνη εφημερίδα "Turkish Daily News" δημοσιεύει ολοσέλιδη συνέντευξη του ελληνα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον Λουκά Τσίλα,στην οποία γίνεται ιδιαίτερα λόγος για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών. Ο κ.Τσίλας στη συνέντευξή του τονίζει οτι "το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να είναι λαμπρό,αν οικοδομηθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση ο κ. Τσίλας υπογράμμισε,πώς η Ελλάδα πάντοτε ήταν υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας και προσέθεσε οτι η χώρα μας αποβλέπει πάντα στη διαμόρφωση σχέσων καλής γειτονίας,εφόσον βέβαια τηρούνται οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Για το θέμα της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων σε 12 μίλια ο πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον επανέλαβε ότι μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί απόφαση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.Εναπόκειται,τόνισε,στην ελληνική κυβέρνηση να κρίνει πότε θα προσγματοποιήσει ένα τέτοιο βήμα. Ο κ.Τσίλας χαρακτήρισε τις μειονότητες στις δύο χώρες ώς "ζωντανή γέφυρα που συνδέει και δεν χωρίζει γειτονικές χώρες". Και πρόσθεσε:"Οι μειονότητες δεν χρειάζονται ταραχοποιούς,αλλά παρότρυνση για ειρήνη και συνεργασία".

    Αναφερόμενος στο θέμα διορισμού των μουφτήδων στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο κ.Τσίλας είπε πώς "απο την εποχή της Συνθήκης της Λωζάνης οι μουφτήδες στην Ελλάδα διορίζονται,πράγμα που είναι σύμφωνο και με τη Συνθήκη αλλά και με τον ιερό ισλαμικό νόμο,αφού λαμβάνει υπόψη και τις δικαστικές αρμοδιότητες του αξιώματος αυτού."

    [11] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΡΩΣΙΚΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ

    Στο ρωσικό δορυφόρο Χ-Ray Gamma ο οποίος θα εκτοξευτεί στο τέλος του 1997 από την Ρωσία αποφάσισε να πάρει μέρος η Τουρκία. σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Πρόκειται για το πρώτο διεθνές πρόγραμμα για την εκμετάλλευση του διαστήματος στο οποίο παίρνει μέρος η Αγκυρα και σύμφωνα με τον καθηγητή Αλί Αλπαρ, πρόεδρο της μονάδας έρευνας για την αστροφυσική ενέργεια του Τουρκικού Συμβουλίου για την επιστημονική και τεχνική έρευνα, στο πρόγραμμα το οποίο έχει προϋπολογισμό 700 εκ. δολάρια θα πάρουν μέρος οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιταλία, η Δανία, το Ισραήλ η Φινλανδία, η Ελβετία, η Ουγγαρία και η Γερμανία.

    Ο κ.Αλπαρ είπε ότι οι Τούρκοι επιστήμονες θα αποκτήσουν το δικαίωμα να παρατηρήσουν επί 100 τα δεδομένα που θα στέλνει ο δορυφόρος από μαύρες τρύπες, άστρα και μακρινούς γαλαξίες.

    Το πρωτόκολλο για τη τουρκική συμμέτοχη η όποια έχει αποφασιστεί εδώ και τρία χρόνια έχει ήδη υπογράφει.

    [12] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΡΚΚ

    Αμερικανική παρέμβαση για την διευθέτηση του προβλήματος του νερού που απειλεί τις σχέσεις ανάμεσα στη Τουρκία από τη μια και τη Συρία και το Ιράκ από την άλλη για την κατανομή των υδάτων του ποταμών Τίγρη και Ευφράτη αποκαλύπτεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τζερουσαλεμ Ποστ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα ο συντονιστής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή κ.Ντενις Ρος θα επισκεφθεί την Αγκυρα για να συζητήσει το πρόβλημα με τους Τούρκους αξιωματούχους.

    Το πρόβλημα είναι από τα πιο σημαντικά στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών ανάμεσα στην Συρία και το Ισραήλ οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουάσιγκτον, καθώς σύμφωνα με την Δαμασκό το πρόβλημα αποτελεί εμπόδιο στις ειρηνευτικές συνομιλίες, μετά την άρνηση του Ισραήλ να μοιρασθεί τα νερά του ποταμού Ιορδάνη με την Συρία, η οποία με την σειρά της φαίνεται πρόθυμη να αποσύρει το αίτημα υπό την προϋπόθεση ότι θα βρεθεί λύση στη διαμάχη της με την Τουρκία..

    Η μεσολάβηση των ΗΠΑ αποδίδεται σε παρέμβαση του Ισραήλ και σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ.Ρος θα προτείνει στην Αγκυρα να δώσει περισσότερο νερό στη Συρία με αντάλλαγμα λιγότερη υποστήριξη από την Δαμασκό στους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ οι οποίοι έχουν τις βάσεις τους στη Συρία.

    [13] 70 ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Η ΠΓΔΜ

    Ενόψει των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν στην ΠΓΔΜ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, συνεχίζονται οι προσπάθειες του Υπουργείου Εσωτερικών για τον καθορισμό του συνόλου των δήμων της χώρας.

    Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, ενέκρινε 70 από τις 123 αιτήσεις, τις οποίες είχαν υποβάλλει κοινότητες της χώρας για την μετατροπή τους σε δήμους. Μ΄αυτόν τον τρόπο, μαζί με τους ήδη υπάρχοντες 34, η ΠΓΔΜ θα αριθμεί συνολικά 104 δήμους.

    Σύμφωνα με την εκτίμηση των εμπειρογνωμόνων, η μετατροπή των 70 κοινοτήτων θα βοηθήσει στον καλύτερο καταμερισμό του πληθυσμού και την οικονομική ανάπτυξη των αναπτυσσόμεων και μεθοριακών περιοχών της χώρας.

    Να σημειωθεί ότι τα 2/3 του εδάφους της ΠΓΔΜ είναι σχεδόν ακατοίκητα, ενώ, αντίθετα, μεγάλος συνωστισμός παρατηρείται στην πρωτεύουσα των Σκοπίων και στις μεγαλουπόλεις.

    [14] 2 ΚΙΛΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΙΤΣΕΒΟ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Ένα ακόμα διεθνές κύκλωμα παράνομης εισαγωγής και διακίνησης ναρκωτικών εξάρθρωσε η αστυνομία της ΠΓΔΜ στην πόλη Κίτσεβο.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της γειτονικής χώρας, κατασχέθηκαν δύο κιλά ναρκωτικές ουσίες που η σπείρα προμηθεύτηκε από χώρες της Εγγύς Ανατολής και θα το διοχέτευε στο Κίτσεβο και τις γύρω πόλεις, με τη βοήθεια Τούρκου υπήκοου

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας "Νόβα Μακεντόνια", η πόλη του Κίτσεβο βρίσκεται στο "μάτι του κυκλώνα", καθώς η διακίνηση των ναρκωτικών γίνεται ελεύθερα σε όλα τα "στέκια" της νεολαίας, ενώ πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι μικρέμποροι ναρκωτικών οι οποίοι διακινούν επικίνδυνα νοθευμένες ναρκωτικές ουσίες.

    Εξάλλου, τριήμερη επίσκεψη εργασίας στα Σκόπια πραγματοποιεί αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής ελέγχου των ναρκωτικών ουσιών των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος της επίσκεψης είναι η συγκέντρωση στοιχείων για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και για τη διάδοση της χρήσης ναρκωτικών στη χώρα.

    Η αντιπροσωπεία έγινε δεκτή από την υπουργό Παιδείας και Αθλητισμού Σοφία Τοντόροβα και τον υπουργό Εσωτερικών Τόμισλαβ Τσόκρεφσκι, ενώ τις ερχόμενες ημέρες θα συναντηθεί με εμπειρογνώμονες του Τμήματος εγκληματολογίας της Υπηρεσίας δίωξης του λαθρεμπορίου της ΠΓΔΜ.

    [15] ΧΑΣΜΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Σημαντικό χάσμα ανάμεσα στις προσδοκίες της πολιτικής μεταφορών και της πραγματικής απόδοσης των Συνδυασμένων Μεταφορών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης διαπιστώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελετών Υποδομής (ECIS), όπως τονίστηκε στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Μεταφορών και Διαμετακόμισης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη από τον Διευθυντή της Διεθνούς Ενωσης Μεταφορών με οδικά-σιδηροδρομικά μέσα, κ.Burkhardt.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά συνέπεια, όπως τόνισε ο ομιλητής, θα πρέπει να αποφασίσει αν οι Συνδυασμένες Μεταφορές πρόκειται να παραμείνουν ως μια προσωρινή λύση για ορισμένους άξονες, ή εάν πρόκειται να γίνουν το κύριο όργανο για την αλλαγή μέσου στις μεταφορές εμπορευμάτων. Στη δεύτερη περίπτωση, ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία νέου καθεστώτος τιμών ανάμεσα στις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές, που θα συμπεριλαμβάνει την ενσωμάτωση του εξωτεριού κόστους και την εφαρμογή πιο αυστηρών κριτηρίων λειτουργίας στον τομέα των οδικών μεταφορών. Εξίσου απαραίτητη χαρακτηρίστηκε η απελευθέρωση των σιδηροδρόμων για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής παραγωγικότητας και της καλύτερης ποιότητας. Στο μεταξύ διάστημα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελετών Υποδομής, μια έγκαιρη και αποτελεσματική αλλαγή κατεύθυνσης στην πολιτική μεταφορών θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις και να βελτιώσει κατά συνέπεια τις προοπτικές ανάπτυξης των Συνδυασμένων Μεταφορών στην Ευρώπη.

    Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το διάστημα 1985-1995 ήταν μια "χαμένη δεκαετία" για τις σιδηροδρομικές-οδικές μεταφορές, καθώς δεν μπόρεσαν να αυξήσουν σε σημαντικό βαθμό το μερίδιο αγοράς τους. Οι διασυνοριακές σιδηροδρομικές Συνδυασμένες Μεταφορέςαυξήθηκαν οριακά γρηγορότερα από τις οδικές μεταφορές. Εξαίτρεση αποτελεί η περιοχή του Ρήνου, όπου η ανάπτυξη των Συνδυασμένων Μεταφορών είναι πιο ενθαρρυντική, χάρη στην κίνηση των εμπορευματοκιβωτίων μέσω του ποταμού, που μπόρεσε να πετύχει μια σταθερή αύξηση στο μερίδιο των διαφόρων μορφών μεταφοράς κατά την τελευταία δεκαετία.

    Το μέλλον των Ευρωπαϊκών Συνδυασμένων Μεταφορών, όπως σημειώθηκε, βρίσκεται στις διασυνοριασκές μεταφορές, καθώς υπό ευνοϊκές συνθήκες μπορούν να πετύχουν κατά περιοχές, π.χ. στις Αλπεις, μερίδιο αγοράς ακόμα και 30%. Με την προϋπόθεση, δε, της ύπαρξης ροών υψηλών όγκων και της λειτουργικότερης οργάνωσης στη Γαλλία και τη Γερμανία το αντίστοιχο επιτεύξιμο ποσοστό ξεπερνά το 40%.

    Από μέτρια έως απογοητευτική χαρακτηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μελετών Υποδομής η ανάπτυξη των Συνδυασμένων Μεταφορών και στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, γεγονός, το οποίο αποδίδεται στη διαφορετική γραμμή πλεύσης που ακολουθήθηκε στην περιοχή σε σύγκριση με τη Δυτκή Ευρώπη. Κύριο χαρακτηριστικό στην περιοχή αποτελεί η "μονοκαλλιέργεια εμπορευματοκιβωτίων" 20 ποδών, χωρίς κανένα ανταγωνισμό από φορτηγά, αλλά και χωρίς να υπάρχουν άλλες μονάδες φορτίου, όπως τα swap bodies, τα semi-trailers και τα εμπορευματοκιβώτια 40 ποδών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μακροπρόθεσμα σοβαρών εμποδίων για την περαιτέρω ανάπτυξη των ανατολικο-δυτικών Συνδυασμένων Μεταφορών και την επικράτηση λιγότερο απαιτητικών μορφών μεταφοράς.

    Σύμφωνα, πάντως, με προβλέψεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μελετών Υποδομής, μέχρι το 2005 (από το 1990) το μερίδιο της οδικής κυκλοφορίας ανάμεσα στις χώρες αυτές και την Ευρωπαϊκή Ενωση θα αυξηθεί από 30 σε 60%, ενώ η κυκλοφορία με σιδηρόδρομους θα μειωθεί από 51 σε 11%. Ο συνολικός όγκος για την ίδια περίοδο υπολογίζεται να αυξηθεί από 73 σε 170 εκατομμύρια τόνους.

    [16] ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης θα υπογράψουν την ερχόμενη εβδομάδα οι στρατιωτικές αεροπορίες της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της ΠΓΔΜ, την συνεργασία των στρατιωτικών αεροποριών των δύο χωρών ανακοίνωσε ο αρχηγός της στρατιωτικής αεροπορίας της Τουρκίας κ.Τσορεκτσί, ο οποίος επισκέπτεται τα Σκόπια.

    Ο Τούρκος στρατηγός συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας της ΠΓΔΜ Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι, με τον αρχηγό του ΓΕΣ της ΠΓΔΜ Τράϊτσε Κρστέφσκι και με τον αρχηγό της στρατιωτικής αεροπορίας Μίλε Μανόλεφ, με τους οποίους εξέτασε τις δυνατότητες για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των Υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών και την ανταλλαγή εμπειριών στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

    [17] ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ ΝΤΕΜΙΡΕΛ ΣΤΙΣ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ

    Με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον θα συναντηθεί στις 29 Μαρτίου στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν θέματα που αφορούν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις καθώς επίσης και τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας , την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ και το Κυπριακό.

    Ο κ.Ντεμιρέλ, που θα φτάσει στην Ουάσιγκτον στις 27 Μαρτίου, θα συναντηθεί με εκπροσώπους του κογκρέσου ενώ θα του απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου πρύτανη του πανεπιστημίου του Τζωρτζτάουν.

    [18] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΟ ΤΟ 1995

    Ικανοποιητική χρονιά παρά τον έντονο ανταγωνισμό που επικράτησε στην αγορά πετρελαιοειδών και χημικών προϊόντων ήταν το 1995 για τον Ομιλο Εταιρειών της ΕΚΟ, η οποία κατόρθωσε να κινηθεί σε αρκετά υψηλά επίπεδα παραγωγής και πωλήσεων.

    Ο ανταγωνισμός εστιάστηκε τη χρονιά που πέρασε κυρίως στην προσπάθεια απόσπασης μεριδίων αγοράς, ενώ στον τομέα των χημικών το στίγμα της χρονιάς έδωσε η διαμόρφωση χαμηλών διεθνών τιμών σε ορισμένα χημικά προϊόντα.

    Ικανοποιημένη δηλώνει η διοίκηση του Ομίλου και για τα αποτελέσματα των επιμέρους κλάδων του ομίλου. Συγκεκριμένα, το διυλιστήριο Θεσσαλονίκης σημείωσε ρεκόρ παραγωγής, φτάνοντας να διυλήσει 3,23 εκατομύρια τόνους αργού πετρελαίου, ξεπερνώντας έτσι το όριο της δυναμικότητάς του (3,0 εκατ, τόνοι), ενώ παράλληλα διατήρησε την αμοιβή του σε διύλιστρο σε ικανοποιητικό επίπεδο.

    Ρεκόρ σημειώθηκε και στην εμπορία πετρελαιοειδών, τόσο στην αγορά της ελληνικής επικράτειας, όσο και στο σύνολο μαζί με τις εξαγωγές. Ειδικότερα, οι πωλήσεις της ΕΚΟ το 1995 σημείωσαν αύξηση περίπου 5% σε σχέση με το 1994 στην ελληνική αγορά και περίπου 6% στο σύνολο μαζί με τις εξαγωγές. Στην εσωτερική αγορά υπήρξε μικρή ανάκαμψη στις βενζίνες και το υγραέριο, σταθερότητα στις πωλήσεις πετρελαίου, υποχώρηση στο μαζούτ, ενώ στα έτοιμα λιπαντικά οι πωλήσεις είχαν ανοδική πορεία. Στον διεθνή τομέα τα αεροπορικά και ναυτιλιακά καύσιμα κινήθηκαν σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα. Στον τομέα των χημικών προϊόντων, τέλος, παρατηρήθηκε μία πτωτική τάση στη ζήτηση και μείωση των τιμών, ως αποτέλεσμα της νέας κυκλικής περιόδου ύφεσης, στην οποία έχει εισέλθει η παγκόσμια πετροβιοχημική βιομηχανία από τα μέσα του 1995 και εξαιτίας της αρνητικής επίπτωσης των ευκαιριακών εισαγωγών κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη. Ωστόσο οι συνολικές πωλήσεις του τομέα ανήλθαν σε 273 χιλιάδες τόνους έναντι των 225 χιλ. τόνων του 1994. Στην ανοδική αυτή πορεία συνετέλεσε σύμφωνα με τη διοίκηση της επιχείρησης η επαναλειτουργία του εργοστασίου αμμωνίας, η καλή παραγωγή και πώληση διαλυτών και η ανοδική τάση σε πωλήσεις ανοργάνων. Σημειώνμεται, δε, ότι το 1996 σύμφωνα με τη διοίκηση της επιχείρησης ο τομέας θα γνωρίσει ελαφρά ανάκαμψη, χάριν στη λειτουργία του νέου εργοστασίου προπυλενίου.

    Η εταιρεία συνεχίζει και φέτος τις μεγάλες επενδύσεις μέσω ενός πενταετούς επενδυτικού προγράμματος, το ύψος του οποίου φτάνει τα 100 δισ. δραχμές.

    [19] ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα παρουσιάζει τον Πρόεδρο Κλίντον ως σίγουρο νικητή έναντι του Γερουσιαστή Ντόουλ ή όποιου άλλου Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές εάν επρόκειτο να πραγματοποιηθούν τώρα. Μεταξύ των συμπερασμάτων της δημοσκόπησης περιλαμβάνεται και η εκτίμηση ότι τα προβλήματα που αντιμετώπισε κατά τις προκριματικές εκλογές ο Γερουσιαστής Ντόουλ οξύνονται καθώς ο στόχος της προεκλογικής εκστρατείας του μετατοπίζεται από τους άλλους υποψηφίους στον Πρόεδρο Κλίντον.

    Η σίγουρη πλέον εξασφάλιση του χρίσματος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος από τον Γερουσιαστή Ντόουλ παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τους πολιτικούς αναλυτές για τον τρόπο με τον οποίο θα πολιτευθεί διατηρώντας αφ΄ενός το αξίωμα του αρχηγού της πλειοψηφίας στην Γερουσία όπου θα πρέπει να μπορεί να συνδιαλέγεται και να διαπραγματεύεται με τον Πρόεδρο Κλίντον για την προώθηση του νομοθετικού έργου ενώ παράλληλα θα πρέπει να τον αντιπολιτεύεται ως ο αντίπαλος τους στις προεδρικές εκλογές.

    Η αποχώρηση του εκδότη Φόρμπς από τις προκριματικές εκλογές εκτιμάται ως θετική για το από τις προκριματικές εκλογές εκτιμάται ως θετική για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα από τους αναλυτές οι οποίοι τονίζουν ότι λόγω της μεγάλης οικονομικής του επιφάνειας και των δικαστικών του αγώνων πέτυχε να κάνει πιο προσιτές της προκριματικές εκλογές σε υποψηφίους που δεν υποστηρίζονται από το κομματικό κατεστημένο. Η αυτοχρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας ενέτεινε επίσης τη συζήτηση για αναμόρφωση της εκλογικής νομοθεσίας για την χρηματοδότηση υποψηφίων και κόμματων που αρχικά προτείνει ο Πρόεδρος Κλίντον και δέχθηκε τελευταία και ο Γερουσιαστής Ντόουλ.

    [20] ΤΕΛΟΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΕΒΑΛΕ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Προβλήματα δημιουργούνται τις τελευταίες μέρες στα Τουρκοβουλγαρικά σύνορα, μετά την απόφαση των Βουλγαρικών αρχών να επιβάλλουν τέλος 1.200 δολλαρίων σε κάθε λεωφορείο που εισέρχεται στη χώρα από την Τουρκία.

    Η εφημερίδα Σαμπάχ στην τελευταία σελίδα και με τον τίτλο "Καταπίεση από τη γείτονα" γράφει ότι η Βουλγαρία εισπράττει χαράτσι 1.200 δολλαρίων για την είσοδο Τουρκικών λεωφορείων στη χώρα. Οι Τούρκοι οδηγοί άρχισαν να διαμαρτύρονται για την εφαρμογή αυτή που ξεκίνησε εδώ και τρεις μέρες. Οι Τούρκοι οδηγοί αρνούμενοι να καταβάλλουν το ποσό περιμένουν στις συνοριακές εισόδους Ντερεκιου και Καπικουλε.

    [21] ΠΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟ CEDEFOP ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΧΑΡΗ ΣΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ

    Το Cedefop λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη χάρη στην ικανότητα των στελεχών του που ήρθαν εδώ αν και οι συνθήκες της μετεγκατάστασης πάντοτε δεν είναι εύκολες δήλωσε η αρμόδια επίτροπος κ Edith Creson, που προήδρευσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη στη συνεδρίαση του ΔΣ του Cedefop, και συνέχισε: "Σήμερα και σαν συμπέρασμα αυτής της συνεδρίασης έχω να πω ότι παρόλες τις συγκυριακές δυσκολίες που προέκυψαν από την μετεγκατάσταση όλα θα πάνε καλά και σύντομα". Αναφορικά με τα προβλήματα αυτά διευκρίνισε ότι έχουν σχέση με το προσωπικό που είχε δυσκολίες μεταφοράς ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά το κτίριο.

    Σε ερώτηση για το τι ρόλο θα παίξει η Θεσσαλονίκη ως κέντρο των Βαλκανίων στην Ευρώπη η πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας απάντησε ότι η πόλη ιστορικά και παραδοσιακά έχει παίξει έναν ρόλο οικονομικού κέντρου στη περιοχή και ότι η ίδια είναι πεπεισμένη πως μετά τις θεαματικές εξελίξεις στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης η Θεσσαλονίκη θα συνεχίσει και θα δυναμώσει αυτό το νέο της ρόλο.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε ο ρόλος της επαγγελματικής κατάρτισης του CEDEFOP για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας πράγμα που αποτελεί μία επιβεβάιωση ότι το πρόγραμμα αυτό μπορεί να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση προβλημάτων της ανεργίας μεσα από την επιχειρηματική κατάρτιση. Το CEDEFOP παντρεύει τις ανάγκες στον τομέα της απασχόλησης με τον ερευνητικό τομέα βρίσκοντας τρόπους χρήσης της έρευνας για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβληματων πολιτικής απασχόλισης και επαγγελματικής κατάρτισης στην Κοινότητα.

    [22] ΣΥΛΛΗΠΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ Ο. ΕΛΥΤΗ

    Συλληπητήριο τηλεγράφημα για το θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, στον υπουργό Πολιτισμού, κ. Σταύρο Μπένο. Στο τηλεγράφημα εξέφρασε τη βαθύτατη συμπάθειά του προς τον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση και υπογράμμισε τις πανανθρώπινες αξίες που ύμνησε ο ποιητής.

    [23] Η ΠΑΦΟΣ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΕΛΥΤΗ

    Οδός Ελύτη θα ονομάζεται στο εξής η κεντρική οδός της Πάφου, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.

    Ο Δήμος Πάφου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, απέτισε φόρο τιμής στον Οδυσσέα Ελύτη, τιμώντας το οικουμενικό πνευματικό έργο του.

    [24] ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ

    Εκθεση ελληνικών προΐόντων άρχισε στην Οδησσό της Ουκρανίας με τη συμμετοχή 65 ελληνικών εταιρειών που καλύπτουν ευρύ φάσμα προΐόντων και διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

    Η έκθεση εντάσσεται στο πλαισιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στην πολη αυτή και διοργανωτές της είναι η ΗΕLEXPO-ΔΕΘ και ο Ελληνο-ουκρανικός Σύνδεσμος.

    Στον νεό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη ως σημείο αναφοράς της ευρύτατης γεωγραφικής περιοχής και ιδιαιτερα στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Παρευξεινειας ζώνης, αναφέρθηκε ο εντεταλμένος σύμβουλος της HELEXPO- ΔΕΘ, Δημήτρης Κοσκοσίδης, εγκαινιάζοντας την έκθεση στην Οδησσό.

    Παράλληλα με την έκθεση ελληνικών προΐόντων, στην ουκρανική πόλη τις ημέρες αυτές θα πραγματοποιηθούν διαγωνισμοί εκθέσεων και καλλιτεχνικής δημιουργίας μεταξύ των παιδιων των δημοτικών σχολείων με θέματα από την ελληνική ιστορία.

    Στα παιδιά, οι δημιουργίες των οποίων θα διακριθούν, θα δοθούν απο την HELEXPO- ΔΕΘ, βραβεία συνολικής αξίας 1.000.000 δρχ.


    [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (Μ.Π.Α. του Βλάση Βλασίδη)

    [25] ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ '21

    Η κήρυξη της ελληνικής επανάστασης στις 25 Μαρτίου του 1821 είναι ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας του Ελληνικού Εθνους. Ουσιαστικά ξεκινά μια νέα περίοδος ελεύθερου βίου των Ελλήνων που συνεχίζεται ως σήμερα.

    Η εξέγερση των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων ουσιαστικά άρχισε στις 22 Φεβρουαρίου του 1821 (με το Ιουλιανό ημερολόγιο), όταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας που οργάνωσε την ελληνική επανάσταση, πέρασε τον Προύθο ποταμό που χώριζε τη Ρωσία από τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες με σκοπό να οργανώσει εκεί κίνημα εναντίον των Τούρκων.

    Ο Υψηλάντης διάλεξε να ξεκινήσει την επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, τη Μολδαβία και τη Βλαχία, διότι στις περιοχές αυτές απαγορευόταν η παραμονή τουρκικού στρατού, ενώ από το 1709 οι τοπικοί άρχοντες ήταν Ελληνες Φαναριώτες. Γρήγορα όμως η επανάσταση μεταλαμπαδεύτηκε στον ελλαδικό χώρο.

    Στον ελλαδικό χώρο τώρα, λίγο μετά την εξέγερση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, οι Τούρκοι κάλεσαν τους Ελληνες προεστούς στην Τρίπολη με σκοπό να τους συλλάβουν και να τους κρατήσουν ως ομήρους. Πολλοί προεστοί, κυρίως από την Αχαία συναισθάνθηκαν τον κίνδυνο και με διάφορες προφάσεις απέφυγαν να πάνε στην Τρίπολη. Με αγωνία περίμεναν να μάθουν νέα από την εξέγερση στις Ηγεμονίες.

    Ηδη όμως από τις 14 έως τις 20 Μαρτίου είχαν αρχίσει εξεγέρσεις σε πολλά μέρη της Πελοποννήσου, όπως στο Αγρίδι, στις Κατσάνες και στον Παλιόπυργο. Στις 21 Μαρτίου κηρύχθηκε η επανάσταση στη Μάνη και μια μέρα αργότερα ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης πολιορκούσε την Καλαμάτα.

    Στις 25 Μαρτίου ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης στο μοναστήρι της Μεγίστης Λαύρας στα Καλάβρυτα. Εκεί ήταν συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι προεστοί περιμένοντας να πληροφορηθούν αν η Ρωσία υποστήριξη τον αγώνα των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων. Το γεγονός αυτό θεωρείται ως η "επίσημη" έναρξη της ελληνικής επανάστασης. Μέχρι τις 28 Μαρτίου η επανάσταση είχε γενικευθεί σε όλη την Πελοπόννησο και μόνον η Τρίπολη με τη γύρω περιοχή της και το χωριό Λάλα είχαν παραμείνει στην κατοχή των Τούρκων.

    Τις επόμενες ημέρες η επανάσταση επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στις 4 Απριλίου ξεσηκώθηκαν οι Ελληνες στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και κατέλαβαν την Λιβαδειά, την Αμφισσα και την Αταλάντη. Μια μέρα νωρίτερα είχαν προσχωρήσει στην επανάσταση οι Σπέτσες, ακολούθησαν στις 6 Απριλίου τα Ψαρά, η Υδρα στις 16, η Σάμος και η Κάσος στις 26 του ίδιου μήνα.

    Στις αρχές Μαίου έφθασε στη Θεσσαλία ένας λόγιος και δάσκαλος του Γένους, ο Ανθιμος Γαζής, ο οποίος με τα κηρύγματά του παρότρυνε τους Ελληνες να εξεγερθούν εναντίον των Τούρκων. Τελικά η επανάσταση εξεράγη στις 7 Μαίου στις Μηλιές του Πηλίου και αμέσως επεκτάθηκε στις περιοχές του Βόλου και του Βελεστίνου.

    Στη Μακεδονία η επανάσταση κηρύχθηκε στις 17 Μαίου. Ηδη από τις 11 Μαρτίου είχε αποβιβαστεί στο Αγιο Ορος ο Φιλικός, Εμμανουήλ Παπάς και με κέντρο τη μονή Εσφιγμένου άρχισε να στρατολογεί ενθουσιώδεις επαναστάτες. Η επανάσταση επεκτάθηκε στη Χαλκιδική, τον Ολυμπο και το Βέρμιο. Οι υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας δεν ξεσηκώθηκαν, διότι οι Τούρκοι συνέλαβαν τους προεστούς και τους κρατούσαν ομήρους, επιβάλλοντας παράλληλα καθεστώς τρομοκρατίας στην ύπαιθρο.

    Στη δυτική Ελλάδα πρωτοστάτησε στον ξεσηκωμό το Μεσολόγγι. Στις 20 Μαίου υψώθηκε η σημαία της επανάστασης στο διοικητήριο της πόλης και την επομένη στο Αιτωλικό. Στις 25 Μαίου κηρύχθηκε επίσημα η επανάσταση στον Ξηρόμερο από τον οπλαρχηγό της περιοχής Γεώργιο Βαρνακιώτη.

    Στην Κρήτη οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων σημειώθηκαν στις 11 Ιουνίου στο Θέρισο, ενώ τις επόμενες ημέρες διεξήχθησαν σφοδρές μάχες στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στα Σφακιά.

    Η Ηπειρος άργησε να ξεσηκωθεί. Η αιτία ήταν η ανταρσία του Αλή Πασά εναντίον του σουλτάνου και η συμμαχία των Σουλιωτών με τον Αλή. Ομως στα μέσα Σεπτεμβρίου οι Σουλιώτες επιτέθηκαν στο Τόσκεσι σε Τουρκαλβανούς, πιστούς στο σουλτάνο, ενώ δυο μέρες αργότερα νίκησαν μεγάλες τουρκικές δυνάμεις στα Πέντε Πηγάδια.

    Στα μέσα του 1822 η επανάσταση έσβησε στη Μακεδονία και στην Ηπειρο. Το ίδιο συνέβη το επόμενο έτος στη Θεσσαλία, ενώ στις αρχές του 1824 η Κρήτη υπετάγη εκ νέου στους Τούρκους. Ομως η επανάσταση ρίζωσε στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, αντιπαρήλθε όλες τις αντιξοότητες και γνώρισε τη δικαίωση στις 22 Ιανουαρίου 1830 όταν με τη συνθήκη του Λονδίνου η Μεγάλη Βρεττανία, η Γαλλία και η Ρωσία αναγνώρισαν την ύπαρξη ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

    Το 1832 ορίστηκαν τα σύνορα του νεότευκτου ελληνικού κράτους: περιλάμβανε την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες τις Σποράδες και τη Στερεά Ελλάδα. Το νέο κράτος μεγάλωσε σιγά σιγά περιλαμβάνοντας στους κόλπους του ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του Ελληνισμού. Το 1864 η Μεγάλη Βρεττανία παραχώρησε στην Ελλάδα τα Επτάνησα, το 1881 προσαρτήθηκε η Θεσσαλία και η περιοχή της Αρτας, το 1913 η Μακεδονία, τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη, το 1919 η Θράκη, και τέλος το 1947 έγινε η ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Thursday, 21 March 1996 - 15:05:38