Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (19/03/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 19 Μαρτίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Γιάννη Τσέκουρα Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

  • [02] Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ

  • [03] Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΥΠΟ

  • [04] Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΡΗΝΕΙ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΗ, ΑΙΩΝΙΟ ΝΕΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ

  • [05] Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ

  • [06] ΕΠΙΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

  • [07] ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  • [08] ΘΕΤΙΚΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

  • [09] ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗς ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

  • [10] ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΣΤΙΣ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [11] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

  • [12] Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

  • [13] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΚΡΑΙΝΑ

  • [14] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΠΕΡΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΒΟΣΚΗ ΚΑΤΣΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ

  • [15] ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΔΕΚ Β.ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ

  • [16] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Η κρίση θα υπάρχει όσο η Τουρκία δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο"

  • [17] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΚΕΡΚΙΟΥΚ-ΓΙΟΥΜΟΥΡΤΑΛΙΚ ΤΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ΈΔΑΦΟΣ

  • [18] ZΕΛΕΦ ΚΑΙ ΠΙΡΙΝΣΚΙ- ΟΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

  • [19] ΚΙ ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ

  • [20] ΦΑΡΣΑ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ


  • [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Γιάννη Τσέκουρα Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας)

  • [21] ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ; (από το περιοδικό "Ελληνική Διασπορά" του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων)


  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑΣ ΠΟΙΗΤΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ

    Κηδεύτηκε το μεσημέρι ο Έλληνας νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης ο οποίος πέθανε χθες στο σπίτι του από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 85 ετών. Η κηδεία του έγινε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, χωρίς επικήδειους, χωρίς δημόσια δαπάνη και σε στενό οικογενειακό κύκλο, σύμφωνα με την επιθυμία του ιδίου.

    Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία, η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, ο πνευματικός, καλλιτεχνικός και επιστημονικός κόσμος της χωρας ήταν παρόντες στην ύστατη αυτή τελετή απόδοσης τιμής στον μεγάλο έλληνα ποιητή. Πλήθος κόσμου απηύθυνε το τελευταίο αντίο στον Οδυσσέα Ελύτη απαγγέλλοντας τους στίχους του και τραγουδώντας τα μελοποιημένα ποιήματά του.

    Παρόντες ήταν ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της βουλής, ο Υπουργός Εσωτερικών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, πολλοί υπουργοί και βουλευτές.

    Στη Μυτιλήνη, εκατοντάδες ανώνυμοι κάτοικοι κατέθεσαν λουλούδια στο σπίτι της οικογένειας του ποιητή ενώ ο δήμαρχος της πόλης Θεόδωρος Χοχλάκας χαρακτήρισε την 19η Μαρτίου ημέρα πένθους. Οι σημαίες στις δημόσιες υπηρεσίες κυμάτιζαν μεσίστιες ενώ στα σχολεία της Λέσβου έγιναν ομιλίες για το έργο του ποιητή και τα μαθήματα διακόπηκαν στις 12 το μεσημέρι.

    "Ο Οδυσσέας Ελύτης κέρδισε την αθανασία με το πνευματικό του έργο, δημιουργώντας και προσφέροντας στην ανθρωπότητα, εξέφρασε την ψυχή ενός λαού και άγγιξε τη σκέψη κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου". Αυτό δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου ενώ με ανακοίνωσή της η νεολαία ΠΑΣΟΚ σημειώνει "ο ήλιος τελικά κατάφερε να περάσει το μήνυμά του στο μέλλον με τη φωνή του ποιητή".

    [02] Ο ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ

    Με εκτενή αφιερώματα στο μεγάλο νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη κυκλοφορούν σήμερα οι μεγάλες βρετανικές εφημερίδες.

    Ο αμερικανός νεοελληνιστής Εντμουντ Κήλι, που μετέφρασε μαζί με το Γιώργο Σαββίδη το "’ξιον Εστί " στα αγγλικά θυμάται στη σημερινή Γκάρντιαν:" Ο Ελύτης μας βοήθησε πολύ να καταλάβουμε μερικές από τις πιο δύσκολες εικόνες και υπαινικτικές του αναφορές. θυμάμαι, όμως,μια φορά που τον πίεσα να μου εξηγήσει τι ακριβώς ήταν μερικά φυτά και λουλούδια που ανέφερε το ποίημα. Και πού ξέρω εγώ; μου απάντησε. Δεν είμαι βοτανολόγος".

    Ο Ελύτης, γράφει ο Κήλι, μιλούσε αργότερα με σαρκασμό για τα πρώτα ποιήματά του, πού ήταν όπως έλεγε "τουριστικά". Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα επικριτικός για το ποίημα " Η τρελή ροδιά" , το οποίο ο Κήλι θεωρεί ένα από τα πιο δημοφιλή δείγματα της δουλειάς το υ Ελύτη, που γιορτάζει το φως στο ελληνικό τοπίο και το φιλήδονο πνεύμα της σύγχρονης Ελλάδας.

    Στη Γκάρντιαν γράφει για τον Ελύτη κι ένας άλλος μεταφραστής και μελετητής του έργου του, ο Βρετανός Ντέιβιντ Κόνολυ, ξεκινώντας από τους Προσανατολισμούς (1940) και τον "Ήλιο τον πρώτο" (1943), που χάρισε στον Έλληνα δημιουργό το χαρακτηρισμό "ποιητής του Αιγαίου". Η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης, την αγγλική μετάφραση του ποιήματος "Επέτειος" από τον Κήλι και τον Φίλιπ Σερντ.

    Πολύστηλη είναι και η νεκρολογία της Ιντιπέντεντ, που υπογράφει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Λονδίνου Ρόντερικ Μπίτον για τον ποιητή του Αιγαίου και του ελληνικού καλοκαιριού.

    [03] Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΥΠΟ

    Εκτενέστατες ανταποκρίσεις, ρεπορτάζ και αφιερώματα στον νομπελίστα έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη κοσμούν τις πολιτιστικές σελίδες των περισσοτέρων ευρωπαϊκών εφημερίδων.

    Ισπανία: Ολόκληρος ο ισπανικός τύπος εξυμνεί τον "ποιητή του Αιγαίου", τον "ποιητή του φωτός", τον "ποιητή της ευαισθησίας" και επισημαίνει ότι ο Ελύτης είναι αυτός που "αναβίωσε στην ποίηση την ελληνική παράδοση και μπόρεσε να τη συνδυάσει αριστοτεχνικά με τα πρωτοπόρα ποιητικά ευρωπαϊκά ρεύματα".

    Πορτογαλία: Οι εφημερίδες της Πορτογαλίας "DIARIO DE NOTICIAS" και "PUBLICO" αναφέρονται στο θάνατο του ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και μιλούν για τη ζωή και το έργο του. Ειδικότερα, το άρθρο της "PUBLICO" επισημαίνει τη βράβευση του Ελύτη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979 και αναφέρει τα λόγια με τα οποία ο ποιητής ευχαρίστησε τη σουηδική Ακαδημία -τέσσερις λέξεις "τριών χιλιάδων χρόνων παλιές αλλά δροσερές σαν να αναδύονται από το Αιγαίο Πέλαγος": ουρανός, θάλασσα, ήλιος και ελευθερία.

    Βέλγιο: Η πλειοψηφία του βελγικού τύπου(ολλανδόφωνου και γαλλόφωνου) αναφέρεται εκτενώς στο θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη, "ενός από τους μείζονες ποιητές του 20ου αιώνα". Τα δημοσιεύματα τον χαρακτηρίζουν "ποιητή του Αιγαίου, του φωτός, του έρωτα και της Ελλάδας" παρουσιάζοντας το έργο και παραθέτοντας φωτογραφίες του. Ιδιαίτερη νύξη γίνεται στο έργο " 'Αξιον Εστί", καθώς και στη βράβευση του ποιητή με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

    Μοναδική παραφωνία στα παραπάνω δημοσιεύματα αποτελεί απόσπασμα δημοσιεύματος στη βελγική εφημερίδα "Libre Belgique" υπό τον τίτλο "Εθνικισμός". Το απόσπασμα αναφέρει ότι "στο τέλος της ζωής του ο Οδυσσέας Ελύτης είχε προσχωρήσει σε ένα είδος εθνικισμού. Αντιτάχθηκε κυρίως στη χρησιμοποίηση της λέξης Μακεδονία ως ονόματος της γειτονικής προς την Ελλάδα δημοκρατίας, υπογράφοντας ένα κείμενο διαμαρτυρίας μαζί με άλλες ελληνικές προσωπικότητες μεταξύ των οποίων συγκαταλεγεται και η Μελίνα Μερκούρη".

    [04] Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΡΗΝΕΙ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΗ, ΑΙΩΝΙΟ ΝΕΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ

    Ο πνευματικός κόσμος της Θεσσαλονίκης θρηνεί τον Οδυσσέα Ελύτη, τον μοναδικό αριστοκράτη , όπως τον χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων κ Ηλίας Κουτσούκος. "Ο Οδυσσέας Ελύτης είναι ο μοναδικός αριστοκράτης, και λέω αριστοκράτης με την καλή έννοια του όρου. Δεν θεωρώ ότι χάθηκε .Θα τον ανακαλύπτουν κάθε μέρα. Θα επιβιώνει διαρκώς μέσα από το έργο του" λέει εκφράζοντας τα αισθήματα για τον θάνατο του τελευταίου από τους μεγάλους ποιητές της Ελλάδας.

    "Πρόκειται για μία τρομερή απώλεια όχι μόνο για την ελληνική ποίηση αλλά γενικότερα και για την παγκόσμια. Ο Ελύτης ήταν ο κορυφαίος ποιητής. Ένας ποιητής που αγαπούσα ιδιαίτερα και θαύμαζα πιθανότατα γιατί είμαστε συγγενικές ιδιοσυγκρασίες και με τον οποίο με συνέδεε παλιά και στενή φιλία" τόνισε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Θεσσαλονικιός ποιητής Τάσης Βαρβιτσιώτης την ώρα που τον μετέφεραν στο νοσοκομείο λόγω της ισχιαλγίας που τον βασανίζει.

    "Το ποιητικό έργο του είναι τόσο γνωστό στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Έχει άλλωστε τιμηθεί με την μεγαλύτερη διάκριση το βραβείο Νόμπελ και έχει σχολιαστεί εκτενέστατα από Έλληνες και από ξένους κριτικούς ώστε πολύ λίγα θα μπορούσε να προσθέσει κανείς. Η συμβολή τους στη δημιουργία ενός νέου ποιητικού λυρισμού στον τόπο μας που αντλεί την ουσία και το περιεχόμενο του κατευθείαν από τις αγνές πηγές της ποίησης υπήρξε αποφασιστική. Έφερε ένα αίσθημα αισιοδοξίας σπάνιο για την προπολεμική νεοελληνική ποίηση όπου κυριαρχούσαν αλγεινά και λυπητερά μοτίβα ή ένα πληθωρικός βερμπαλισμός" συνέχισε ο κ Βαρβιτσιώτης. Και κατέληξε: "Ο Ελύτης είναι ο ποιητής που τραγουδά και χαίρεται το πολύμορφο θέαμα της ζωής και τις χάρες της, την φωτεινότητα τη διαφάνεια και τους ιριδισμούς του Αιγαίου και διαθέτει μία όραση παρθενική και μία εκπληκτική φαντασία. Το έργο του αποτελεί μοναδική προσφορά στην ποίηση μας , μια τελετουργική και μυθική χρησιμοποίηση της ελληνικής γλώσσας , ένα αληθινό μνημείο του ποιητικού λόγου" .

    Τα αισθήματα του για τον θάνατο του Ελύτη εξέφρασε και ο ποιητής Γιάννης Υφαντής λέγοντας πως έφυγε ένας από τους αγαπημένους, ένας αιώνιος νεανίας. "Αυτός ο γιος του ήλιου και της θάλασσας δεν είχε γήινη ηλικία 85 ετών αλλά 85 χιλιάδων ετών. Μας έρχεται από την εποχή που ακόμη η αγαπημένη του Αιγαιίδα ήταν παράδεισος. Μένει βέβαια θαυμάσιος μέσα στα θαυμάσια έργα του. Όμως η θλίψη μου για την αναχώρηση του είναι μεγάλη. Πενθώ για την αναχώρηση του αγαπημένου Οδυσσέα Ελύτη" κατέληξε ο κ Υφαντής

    Λιγομίλητος ήταν ο Γιώργος Βαφόπουλος. "Εκτιμούσα πολύ τον Ελύτη. Τον είχα γνωρίσει πολύ νέος εδώ στη Θεσσαλονίκη. Λυπήθηκα πάρα πολύ. Ήταν μια μεγάλη απώλεια για την ελληνική ποίηση" λέει.

    "Χάνουμε ένα από τους τελευταίους μεγάλους που η εποχή μας δεν μπορεί πια να αποδώσει. Η απουσία του θα μας είναι αισθητή για πολύ καιρό" υπογράμμισε ο ποιητής Πρόδρομος Μάρκογλου και κατέληξε: "Ο Ελύτης εμπλούτισε και ανανέωσε την ποιητική μας γλώσσα καθώς συγχώνευε τον λυρισμό με τον μοντερνισμό του υπερρεαλισμού. Την κλασική ελληνική σκέψη με τις μοντέρνες ευρωπαϊκές τάσεις. Έτσι μπόρεσε να εκφράσει την εποχή του με μια προσωπική γραφή. Και κυρίως: να αναγάγει το υποκειμενικό-προσωπικό αίσθημα σε κοσμικό -συμπαντικό. Να εμφυσήσει πνεύμα στην ύλη του καθημερινού μας κόσμου με την φωτεινή ελληνική του γλώσσα".

    [05] Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ

    Κοινή ειναι η εκτίμηση των ηγεσιών των πολιτικών κομματων της Αλβανίας ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικης Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στα Τίρανα, θα συμβάλει στην βελτίωση και την προώθηση των ελληνοαλβανικών σχεσεων. Οι αρχηγοί των κομμάτων με δηλώσεις του στην ιταλοαλβανική εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε" θεωρούν ότι η επίσκεψη του Ελληνα Προέδρου θα προετοιμάσει μακροχρονια ένα θετικό πολιτικό κλίμα και επισημαίνουν ότι το θέμα της νομιμοποίησης των Αλβανών θα πρέπει να είναι απο τα κυρίαρχα στις συνομιλίες.

    Ο γενικος γραμματέας του Δημοκρατικου Κομματος, Τριτάν Σέχου εκτιμά ως σημαντικό γεγονός την επίσκεψη του κ.Στεφανόπουλου και θεωρεί ότι θα συμβάλει στην προώθηση της διμερους συνεργασίας και του διαλόγου. Για το εκπαιδευτικό ζήτημα της ελληνικής μειονότητας ο κ.Σέχου υποστηρίζει ότι η αλβανική κυβέρνηση θα λειτουργήσει δημόσια σχολεία παντου όπου συμπληρώνεται ο καθορισμένος αριθμός μαθητών και τονίζει οτι η αλβανική κυβέρνηση θα σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες. Ο γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Κομματος τόνισε ότι κατά την επίσκεψη του κ.Στεφανόπουλου θα συζητηθεί το θέμα της νομιμοποιησης των Αλβανών μεταναστών και εξέφρασε την ελπιδα ότι "θα βρεθεί καποια φόρμουλα για το θέμα".

    Την ελπίδα ότι κατά τις συνομιλίες με τον κ.Στεφανόπουλο θα τεθούν κατά τρόπο σοβαρό όλα τα ζητήματα που απασχολούν τις δυο χωρες "και δεν θα βρεθουν προσχηματα για εχθρικούς σκοπούς και εμπόδια", εξέφρασε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Σαμπρι Γκόντο.

    Ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κομματος Σερβέτ Πελλούμπι εξέφρασε την επιθυμία του κόμματός του, η επίσκεψη του κ.Στεφανόπουλου να βοηθήσει στην βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών. Ωστόσο ο κ.Πελλούμπι σημειώνει ότι εκτός από τις πρωτοβουλίες σε διμερές πλαίσιο "έπρεπε να υπάρχουν και πρωτοβουλίες για την επαναδραστηριοποίηση του διαβαλκανικου διαλόγου".

    Για πολιτικά αποτελέσματα της επίσκεψης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κομματος Σκεντερ Γκινουσι. Χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη καπως "απρόοπτη" επειδή, κατά την άποψή του δεν τηρήθηκαν οι απαραίτητες διπλωματικές επαφές, εξέφρασε κάποια επιφυλακτικότητα για το αν θα γίνουν "ορατά" τα αποτελέσματα που ελπίζει ότι θα επιφέρει η επίσκεψη του Ελληνα Προέδρου.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Νεριτάν Τσέκα εκτιμά ότι η επίσκεψη του κ.Στεφανοπουλου στα Τίρανα είναι αποτέλεσμα των αμοιβαίων παραχωρήσεων που έγιναν ώστε να τεθούν οι βάσεις για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη θα προετοιμάσει μακροχρόνια ενα θετικό πολιτικό κλίμα.

    Συνυφασμένος με την Ελλάδα και την Ιταλία είναι ο δρομος της Αλβανίας προς την Ευρώπη, δηλώνει ο πρόεδρος του Κομματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ.Βασίλης Μέλος, ο οποίος πιστεύει ότι η η επίσκεψη θα συμβάλει στη διαμόρφωση κατάλληλου κλίματος για την ικανοποίηση των κοινών συμφεροντων των δυο χωρών.

    [06] ΕΠΙΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ

    Η ετήσια έκθεση της επιτροπής Helsinki - Human RightsWatch επικρίνει την αλβανική κυβέρνηση για τη συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικκαιωμάτων,τους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και τις προσπάθειες επηρεασμού της Δικαιοσύνης.

    Στην έκθεση τονίζεται ότι "παρά την ουσιαστική πρόοδο τα τελευταία πέντε χρόνια,παραμένει η μονοκομματική αντίληψη που ενυπάρχει στους περισσότερους απο τους νέους ηγέτες της χώρας".Η αντίληψη αυτή,που χαρακτηρίζεται απο την επιτροπή "σταλινική" είναι η αιτία της "καθυστέρησης" που παρατηρείται στα βήματα εκδημοκρατισμού της χώρας.

    " Με τα δικαστήρια να χρησιμοποιούνται ειδικά κατα των αντιπάλων πολιτικών κομμάτων,με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη φυλακή ύστερα απο δίκη -παρωδία, με κυβερνητική εμπλοκή στη Δικαιοσύνη και την επιλογή "άσχετων" που χαρακτηρίστηκαν "δικαστές" με εξάμηνα μόνο σεμινάρια,με τον νόμο "περί γενοκτονίας" να απομακρύνει επιλεκτικά απο τον πολιτικό βίο τους ιδεολογικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, με δίκες που παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες,με έλλειψη νομικού πλαισίου για την ιδιωτική ραδιοτηλεόραση και καταπιεστική νομοθεσία και φορολογία για τις ανεξάρτητες εφημερίδες, με βίαιες ενέργειες κατα των δημοσιογράφων εκείνων που έγραψαν αρνητικά άρθρα για το κυβερνών κόμμα,με ασαφείς ακόμα τους κανόνες της εκλογικής μάχης του Ιουνίου και με προσπάθεια αποκλεισμού απο τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης" όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην έκθεση, η επιτροπή κάνει λόγο για "τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα της μετακομμουνιστικής Αλβανίας".

    Η έκθεση αναφέρεται και στην ελληνική μειονότητα και σημειώνει ότι "παρόλο που σημειώθηκε κάποια πρόοδος στις ελληνοαλβανικές σχέσεις,υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα, όπως η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία και η δημιουργία νέων τάξεων στα σχολεία του Αργυροκάστρου,των Αγίων Σαράντα και του Δέλβινου."

    Γίνονται ακόμη αναφορές στα προβλήματα που δημιουργούνταν παλιότερα στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των Ελλήνων της Αλβανίας,στην ταλαιπωρία των δημοσιογράφων,στην κατάσχεση του τηλεοπτικού τους υλικού.Η επιτροπή αξιώνει "το σεβασμό του δικαιώματος του μειονοτικού πληθυσμού να αναπτύσσει και να εκφράζει την εθνική,ποτιστική,θρησκευτική και γλωσσική ταυτότητα.Η αλβανική κυβέρνηση,τονίζεται στην έκθεση πρέπει να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην ανάγκη εκπαίδευσης στη μητρική γλώσσα,στον απαραίτητο αριθμό τάξεων και σωστά εκπαιδευμένων δασκάλων, παράλληλα με την ανάγκη κατάλληλων προγραμμάτων και σχολικών εγχειριδίων,ώστε να εκπληρωθούν τα συνταγματικά δικαιώματα".

    Στην έκθεση αναφέρονται σε ειδικό κεφάλαιο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και ειδικότερα ο Αρχιεπίσκοπος κ.Αναστάσιος στην εκπλήρωση του έργου του,παράλληλα με το πρόβλημα της επιστροφής της εκκλησιαστικής περιουσίας.

    [07] ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Μόνιμη και σταθερή πολιτική έναντι της Αλβανίας θα εφαρμόσουν οι ΗΠΑ, δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Στέητ Ντιπαρτμεντ κ.Χιλλ, μιλώντας στην εκδήλωση για την 5η επέτειο των Αμερικανικο-αλβανικών διπλωματικων σχέσεων.

    Κατά τον κ.Χιλ στην προώθηση των διμερών σχέσεων θα συμβάλει κατά πολύ η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στα Τίρανα καθώς και η επίσκεψη την άνοιξη στην Ουάσιγκτον του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Αλφρεντ Σερέκι.

    [08] ΘΕΤΙΚΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Με τις συναντήσεις του σήμερα με τον πρόεδρο της Δούμα Γενάντι Πιριβλιόφ και τον Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο τον Β΄ ολοκληρώνει τη διήμερη επίσκεψή του στη ρωσική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών Θ.Πάγκαλος. Η επίσκεψη, τα αποτελέσματα της οποίας κρίνονται ικανοποιητικά,έδωσε την ευκαιρία στις κυβερνήσεις των δύο χωρών να διαπιστώσουν το υψυλό επίπεδο των σχέσεων, που θα συνεχιστεί με τις επισκέψεις εκατέρωθεν των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Ρωσίας.

    Ο κ.Πάγκαλος και ο Ρώσος ομόλογός του Γεβγένι Πριμακόφ τάχθηκαν υπέρ της διεύρυνσης της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα,συμπεριλαμβανομένης και της υλοποίησης των συμφωνιών για την προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου και την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τη σύναψη συμφωνίας για την κατασκευή εργοστασίου αλουμίνας στην Ελλάδα.Επιβεβαίωσαν ακόμη, το ενδιαφέρον για την προώθηση του σχεδίου της κατασκευής του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και την ίδρυση για το σκοπό αυτό,της εταιρίας "Transbalkan Pipeline" με τη συμμετοχή της Ελλάδας,της Ρωσίας και της Βουλγαρίας.Συμφώνησαν επίσης ότι η σύγκληση στο άμεσα προσεχές μέλλον της πρώτης συνόδου της μικτής διακυβερνητικής επιτροπής για οικονομική,βιομηχανική και επιστημονοτεχνική συνεργασία θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη της σε όλους τους ως άνω τομείς.

    Ακόμη, ενόψη της επικείμενης ανάληψης της προεδρίας της ΟΣΕΠ απο τη Ρωσική Ομοσπονδία,οι δύο υπουργοί, προέβησαν σε διεξοδική ανταλλαγή απόψεων για θέματα της οικονομικής συνεργασίας των χωρών του Ευξείνου Πόντου και υπεγράμμισαν το υψηλό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών στα πλαίσια της ΟΣΕΠ.

    [09] ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗς ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Τη διάλυση της βουλής και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ζητά ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος των Σκοπίων, Στόγιαν Αντωφ με ανακοίνωσή του, με την οποία γνωστοποιεί και τυπικά πλέον ότι το κόμμα του περνά στο χώρο της αντιπολίτευσης.

    Κατά τον Αντωφ είναι αδύνατη η υπαρξη της σημερινής κυβερνησης καθώς το εκλογικό σώμα ψήφισε το συνασπισμό "Ενωση για τη Μακεδονια" ο οποιος δεν υφίσταται πλέον με τον αποκλεισμο των Φιλελεύθερων απο τη νέα κυβερνηση Τσερβένκοφσκι.

    Ο πρώην πρόεδρος της σκοπιανής βουλής, προτείνει την διάλυση της βουλής τον Αυγουστο και τη διενέργεια ταυτόχρονα βουλευτικών και δημοτικών εκλογών το Σεπτέμβριο.

    Ακόμη, ζητά τη λήψη μέτρων για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας στα Σκόπια, η οποία, όπως υπογραμμίζει, σήμερα γνωρίζει πρωτόγνωρη έξαρση. Προτείνει τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τις αιτίες και θα λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

    [10] ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΣΤΙΣ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Συμπληρωματικές εκλογές, για την πλήρωση μίας κενής θέσης στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, θα διεξαχθούν στις 7 Απριλίου στο εκλογικό τμήμα 102 του Δήμου Κάρπος των Σκοπίων.

    Η θέση αυτή ανήκε στον βουλευτή του PDP Νάσερ Ζιμπέρι, ο οποίος, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, μετά τον διορισμό του ως υπουργού Υγείας και Κοινωνικής πολιτικής αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το βουλευτικό αξίωμα.

    H προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για την συμμετοχή στις εκλογές έληξε την περασμένη Κυριακή. Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια εφορευτική επιτροπή, οι υποψήφιοι για τις συμπληρωματικές εκλογές στο εκλογικό τμήμα 102 θα είναι ο Έσιλ Ράχιτς της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, ο Σαμπαχουντίν Mαχμούτι του συνασπισμού των αλβανόφωνων κομμάτων PDD-A και NDP και ο ανεξάρτητος υποψήφιος Τένζι Μπελιούλι. Υποψηφιότητα έθεσε και μέλος του μεγαλύτερου αλβανόφωνου κόμματος της ΠΓΔΜ PDP, αλλά το όνομά του δεν έχει ανακοινωθεί.

    [11] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Στα Σκόπια αναμένεται σήμερα ο υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας, Καρλ Ντήντερ Σπράγκερ, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ και τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Γενική είναι όμως η εκτίμηση ότι η επίσκεψη του Γερμανού υπουργου δεν θα επιφέρει σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα καθώς η γερμανική κυβέρνηση τηρεί επιφυλακτική στάση μέχρις ότου επιλυθεί το θέμα της ονομασίας με την Ελλάδα.

    Ηδη, καθυστερει η υπογραφή μιας συμφωνίας για την αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους της ΠΓΔΜ προς τη Γερμανία, παρόλο που τα σχετικά κείμενα έχουν ετοιμαστεί από τα υπουργεία Οικονομικών των δύο χωρών.

    Ακόμη, εκκρεμουν προς υπογραφή δυο συμφωνίες που αφορούν στην απαλλαγή της διπλης φορολόγησης των γερμανικών επιχειρήσεων και στην προστασία των επενδύσεων απο πολιτικούς κινδύνους.

    [12] Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΒΙΖΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    "Η Ελλάδα είναι έτοιμη να λύσει το θεμα της βίζας με την Γιουγκοσλαβία" τόνισε ο υπουργός τυπου και ΜΜΕ κ. Δημήτρης Ρεππας σε δηλώσεις στο Γιουγκοσλαβικό Πρακτορείο Ειδήσεων "Τανγιούγκ".

    Ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι η Ελλάδα, σαν χωρα μελος της ΕΕ οφείλει να ακολουθεί πολιτική ενιαία με αυτή της Ενωσης πάνω στο θεμα της αποκατάστασης των σχεσεων με την Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας.

    Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική τόνισε πως με την συνθήκη του Μάαστριχτ η Ελλαδα δεσμεύθηκε να ακολουθήσει οικονομική πολιτική ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, αναγκάζεται να δαπανά μεγάλα κονδύλια για την άμυνά της τα οποία ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ.

    Παρ' όλα αυτά, κατέληξε ο κ. Ρεπας, το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά την περσινη χρονιά σημείωσε αύξηση 2% φτάνοντας έτσι τα 110 δισ. δολάρια.

    [13] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΚΡΑΙΝΑ

    Στους προσφυγες της Κράινα που ειναι εγκατεστημένοι στο έδαφος της Σερβίας θα διανεμηθούν αύριο οι κουβέρτες οι οποίες αγοράστηκαν με χρήματα που συγκέντρωθηκαν απο έρανο σε Ελληνικά σχολεία.

    Στο μεταξύ αύριο η ανθρωπιστική οργάνωση των Ηνωμένων Εθνων θα μοιράσει τις 1.200 πρώτες κουβέρτες σε 500 πρόσφυγες που διαμένουν σε στρατόπεδο του γιουγκσολαβικού στρατού στην πόλη Ποζάρεβατς. Ο συνολικός αριθμός των κουβερτών είναι 37.000

    Τέλος ευχαριστήρια επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας Γιώργο Παπανδρέου για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Σέρβους πρόσφυγες της Κράινα απέστειλε ο αντιπροσωπος στην Ελλάδα της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

    [14] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΠΕΡΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚ ΠΕΡΙΤΡΟΠΗΣ ΒΟΣΚΗ ΚΑΤΣΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ

    Τον ισχυρισμό του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την εκ περιτροπής βοσκή των κατσικιών Ελλήνων και Τούρκων κτηνοτρόφων στη βραχονησίδα Ιμια διέψευσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι δεν υπήρξε για το θέμα αυτό καμμία επαφή σε οποιοδήποτε επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών.

    [15] ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΔΕΚ Β.ΛΥΣΣΑΡΙΔΗΣ

    Δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο έγινε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν τα δεδομένα για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών εντός των επόμενων μηνών.

    Νωρίτερα ο κ. Λυσαρίδης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη και συζήτησε μαζί του την πορεία υλοποίησης του ενιαίου αμυντικού δόγματος, το οποίο χαρακτήρισε "ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στη νεότερη Κυπριακή ιστορία".

    [16] Δ.ΡΕΠΠΑΣ: "Η κρίση θα υπάρχει όσο η Τουρκία δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο"

    "Η κρίση στις σχέσεις με την Τουρκία δεν υφίσταται στην οξεία μορφή που έλαβε με τα γνωστά γεγονότα στην Ιμια. Ωστόσο η κρίση θα υπάρχει όσο η Τουρκία δε σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις της με την Ελλάδα". Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Ο κ. Ρέππας επιβεβαίωσε εξάλλου ότι η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Νάιλς για το συμβάν αλλά και τις προκλήσεις των Τούρκων στην περιοχή.

    Πρόσθεσε δε ότι "η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην περιοχή, τα εθνικά συμφέροντα, καθώς και τα συμφέροντα των Ελλήνων ιδιωτών".

    [17] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑΓΩΓΟΥ ΚΕΡΚΙΟΥΚ-ΓΙΟΥΜΟΥΡΤΑΛΙΚ ΤΟ ΙΡΑΚΙΝΟ ΈΔΑΦΟΣ

    Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάσταση και συντήρησης του τμήματος του αγωγού πετρελαίου Κερκιούκ -Γιουμουρταλίκ που βρίσκεται στο έδαφος του Ιράκ μετέδωσε η κρατική τουρκική τηλεόραση TRT-1. Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών η ζημιά που προκλήθηκε στο αντλιοστάσιο κοντά στη πόλη Ζάχο και οφειλόταν σε βλάβη ηλεκτρικού, αποκαταστάθηκε με την μέθοδο by-pass και μπορεί να λειτουργήσει.

    Στο μεταξύ συνεχίζονται οι συνομιλίες Ιράκ-ΟΗΕ για την παροχή στο Ιράκ άδειας περιορισμένης πώλησης πετρελαίου, αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για ανθρωπιστικούς λόγους. Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να αρχίσει ο τρίτος κύκλος των συνομιλιών στις 8 Απριλίου στη Νέα Υόρκη.

    [18] ZΕΛΕΦ ΚΑΙ ΠΙΡΙΝΣΚΙ- ΟΙ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για τις προεδρικές εκλογές στη Βουλγαρία είναι ο νυν Πρόεδρος Ζέλιου Ζέλεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Γκεόργκι Πίρινσκι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "24 Ωρες" της Σόφιας, η οποία επικαλείται αντιπροσωπευτική έρευνα της BBSS Gallup.

    Οπως προκύπτει απο την έρευνα που εγινε τον Φεβρουάριο του 1996 σε 181 σημεια της γειτονικης χώρας, κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν αναμένεται να αναδειχθεί νικητής.

    Προς το παρόν οι συμπάθειες των εκλογέων συγκεντρώνονται γύρω από έξι υπουψηφίους για το ανώτατο αξίωμα της χώρας.

    Το 19% των ερωτηθέντων εκδηλώνει προτίμηση στον νυν Πρόεδρο Ζέλεφ, ενω το 14% στον υπουργό Εξωτερικών Γκεόργκι Πίρινσκι. Ακολουθούν ο ηγέτης της κεντροδεξιάς "Ενωσης Δημοκρατικων Δυνάμεων" Ιβάν Κώστοφ και ο προεδρος της βουλης Μπλαγκοβέστ Σέντοφ, οι οποίοι συγκεντρώνουν το 9% και το 8% αντίστοιχα.

    Τον κατάλογο των υποψηφίων ολοκληρώνουν ο ηγέτης του "Συνδυασμου Επιχειρηματιών", Ζορζ Γκάντσεφ, και ο έκπτωτος βασιλιάς, Συμεών ο Β΄, η συμμετοχή του οποίου στις προεδρικές εκλογές της Βουλγαρίας , δεν θεωρειται βέβαιη, όπως γράφει η εφημεριδα.

    [19] ΚΙ ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ

    Ευάλωτη θεωρείται στο Βουκουρέστι η επιβίωση της κυβέρνησης του κόμματος της Σοσιαλδημοκρατίας (ΚΣΡ) υπό τον Νικολάε Βακαρόιου μετά την διακοπή της συνεργασία του με το πρώην Κομμουνιστικό Κόμμα το οποίο πριν από τις εκλογές του 1992 μετονομάστηκε σε Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ).

    ΤΟ ΣΕΚ με ποσοστό 3% στις εκλογές του 1992 αποτελούσε τον δεύτερο εταίρο της κυβέρνησης Βακαρόιου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΣΡ η διακοπή της συνεργασίας, η οποία από ότι φαίνεται έγινε με πρωτοβουλία του οφείλεται στην κλιμάκωση της κριτικής που το ΣΕΚ έκανε στη κυβέρνησης κυρίως σε θέματα κοινωνικής πολιτικής.

    Από την πλευρά του το ΣΕΚ ζητά την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ υπέρ της οποίας έχει ταχθεί η κυβέρνηση.

    Όπως είναι γνωστό μέσα στο 1995 η Σοσιαλσδημοκρατία, που ελέγχει το 34% των έδρων στη βουλή, είχε διακόψει τις σχέσεις της και με το κόμμα της Μεγάλης Ρουμανίας το οποίο πολιτικά βρίσκεται στη δεξιά με αποτέλεσμα ο μόνος της σύμμαχος σήμερα να είναι το Κόμμα της Ρουμανικής Εθνικής Ενότητας το οποίο στο Βουκουρέστι χαρακτηρίζεται εθνικιστικό.

    Στις αρχές του 1996 ένα χρόνο μετά την ένταξη του ΚΡΕΕ στην κυβέρνηση η ηγεσία του ΚΣΡ πριν από δύο μήνες δεν απέκλειε το ενδεχόμενο να διαλύσει τη συνεργασία με το ΚΜΡ τους ηγέτες του οποίου κατηγορούσε ότι δεν σέβονται τις συμφωνίες στις οποίες έχουν υπογράψει.

    ΤΟ ΚΡΕΕ συμμετείχε στη κυβέρνηση με τους υπουργούς Γεωργίας, Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών, Δικαιοσύνης.

    [20] ΦΑΡΣΑ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Φάρσα για βόμβα, αναστάτωσε τους αντιπροσώπους που συμμετείχαν στην συνδιάσκεψη του Συλλόγου των Βλάχων της Βουλγαρίας (AVB), που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Βιντιν της Βουλγαρίας.

    Λίγο λεπτά πριν την έναρξη της συνδιάσκεψης ανακοινώθηκε στους αντιπροσώπους ότι η αστυνομία ειδοποιήθηκε από άγνωστο για ύπαρξη βόμβας στην αίθουσα του Τοπικού Συμβουλίου Βιντιν, όπου επρόκειτο να διεξαχθούν οι εργασιες της συνδιάσκεψης. Σήμανε συναγερμός και η αστυνομία εκκένωσε το κτίριο, αλλά δεν βρέθηκε τίποτε.

    Οι εργασίες της συνδιάσκεψης συνεχίστηκαν σε αιθουσα του εστιατορίου Ντουναβ του Βιντιν. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την εκλογή του νέου Διοικητικου Συμβουλίου των Βλάχων ενώ στη θέση του προεδρου επανεξελέγη ο Ιβαν Αλεξαντροβ.

    Ο Σύλλογος των βλάχων Βουλγαρίας, με έδρα το Βιντιν, ιδρύθηκε το 1992. Είναι οργάνωση μη πολιτική και μη κερδοσκοπική και στόχοι της, όπως ορίζονται από το καταστικό της, είναι η διαφύλαξη της εθνικής, γλωσσικής και πολιτιστικής ταυτότητας τςη βλάχικης μειονοτητας.

    Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, στη Βουλγαρία, ζουν σήμερα γύρω στις 30.000 Βλάχοι. Η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι συγκεντρωμένη στην περιοχή του Βιντιν, όπου βρίσκονται 28 χωριά στα οποία ο βλάχικος πληθυσμος είναι συμπαγής.


    [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Γιάννη Τσέκουρα Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας)

    [21] ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ; (από το περιοδικό "Ελληνική Διασπορά" του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων)

    Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά και της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας, μέσω των έντονα ανταγωνιστικών τριών πόλεων: Β. Αμερικής, Δυτικής Ευρώπης και Απω Ανατολής, η ελληνική κοινωνία και οικονομία επιδιώκοντας να φτάσει το βιοτικό επίπεδο των ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών, οφείλει να σταθεί ανταγωνιστικά στο στίβο μαζί μ' αυτές τις χώρες. Αυτό όπως σημαίνει ότι ο δρόμος της Ελλάδας προς την ευρωπαϊκή συνοχή μπορεί να χαρακτηρισθεί από δύσκολος μέχρι "μακρύς ατελεύτητος και ανεόρταστος", ανάλογα με το πόσο μεθοδικά, επίμονα, εντατικά και αποτελεσματικά θα εργαστούν ΟΛΟΙ οι Έλληνες. Βέβαια για την εκτίμηση της πορείας της οικονομίας μιας μικρής χώρας, όπως η Ελλάδα απαιτείται ανάλυση σε βάθος όχι μόνον της οικονομικής αλλά και της κοινωνικής, της πολιτιστικής και πολιτικής μας ζωής, κάτι που δε γίνεται να παρουσιαστεί ούτε στα πλαίσια ενός προλόγου, ο οποίος σκοπό έχει την επισήμανση μερικών πτυχών των προβλημάτων, αλλά ούτε και στην περιορισμένη έκταση μιας οικονομικής μελέτης που σκοπό έχει να παρουσιάσει την εικόνα της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

    Στόχος της παρούσας εργασίας του κ. Κώστα Συριόπουλου είναι να δείξει συνοπτικά την εξέλιξη μερικών οικονομικών μεγεθών τα τελευταία χρόνια και να συζητήσει τις προϋποθέσεις, η ικανοποίηση των οποίων μπορεί να εγγυηθεί την περαιτέρω βελτίωση της ελληνικής οικονομίας. Τα δείγματα της πορείας της οικονομίας τα δύο τελευταία έτη φαίνονται θετικά, με την έννοια ότι συνάδουν προς την επιδίωξη της εξασφάλισης μέχρι το 1999 της ικανοποίησης των κριτηρίων της ονομαστικής σύγκλισης, που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ για την Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα το τρίτο στάδιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) με έτος έναρξης το 1997 ή το 1999.

    Μ' άλλα λόγια, θα μπορέσει η Ελλάδα μέχρι το 1999 να πετύχει; 1) βαθμό σταθερότητας του επιπέδου τιμών, τουλάχιστον για το τελευταίο έτος, που να μην υπερβαίνει το 1,5% του μέσου όρου του ποσοστού πληθωρισμού των τριών κρατών-μελών, που παρουσιάζουν τις καλύτερες επιδόσεις ως προς τη σταθερότητα των τιμών. Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται 4,25 φορές περίπου πάνω από το στόχο (GR: 9,2% έναντι των τριών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις καλύτερες επιδόσεις, ήτοι, το Βέλγιο: 1,7%, η Γαλλία: 1,7% και η Φιλανδία: 1,5%). 2) σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών ή του ποσοστού δημοσίου ελλείμματος, όχι μεγαλύτερο του 3% και ποσοστό δημοσίου χρέους όχι μεγαλύτερου του 60% του ΑΕΠ, εκτός και εάν το ποσοστό του δημοσίου χρέους παρουσιάζει τάση μείωσης προς τον στόχο του 60%. Σήμερα η Ελλάδα ως προς μεν το ποσοστόδημοσιονομικού ελλείμματος βρίσκεται 3 φορές περίπου πάνω από τον στόχο (9% έναντι 3%) ως προς δε το ποσοστό δημοσίου χρέους περίπου 2 φορές (115% έναντι 60%). 3)συμμετοχή της δραχμής στη στενή (+/- 2,25%) ή, αν επιτραπεί, στην ευρύτερη ζώνη (+6%) διακύμανσης του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος (ΕΝΣ). Σήμερα η Ελλάδα δεν συμμετέχει στον μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών. 4) ονομαστικό μακροπρόθεσμο επιτόκιο, το οποίο δε θα υπερβαίνει το 2% του μέσου όρου του επιτοκίου των τριών μελών-κρατών, που έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στον τομέα της σταθερότητας του επιπέδου των τιμών. Σήμερα αυτή η διαφορά είναι περίπου 2 φορές (GR¨15,75% έναντι 8,5% των τριών παραπάνω χωρών, δηλαδή Βέλγιο: 8%, Γαλλία: 7,9%, Φινλανδία: 9,6%).

    Βέβαια οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι η επιδιωκόμενη ονομαστική σύγκλιση δεν εξασφαλίζει την απαραίτητη πραγματική σύγκλιση, δηλαδή την προσέγγιση γενικά του μέσου πραγματικού κατά κεφαλήν εισοδήματος του Έλληνα σ' εκείνο του κατοίκου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή καλύτερα του μέσου αριθμού ωρών εργασίας για την απόκτηση μιας μονάδας ενός συγκεκριμένου αγαθού (π.χ. ενός αυτοκινήτου) του Έλληνα εργαζόμενου στο μέσο αριθμό ωρών εργασίας του εργαζόμενου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ' επέκταση στη σύγκλιση του πραγματικού βιοτικού επιπέδου του Έλληνα προς εκείνο του πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και με την έννοια της καλής ποιότητας οικονομικών και κοινωνικών υποδομών: παιδεία, ενέργεια, συγκοινωνίες, (τηλ)-επικοινωνίες, υγεία, ασφάλιση, δίκαιο φορολογικό σύστημα, χαμηλό ποσοστό ανεργίας, μικρός βαθμός γραφειοκρατίας, αποκέντρωση-συμμετοχή).

    Πρέπει να σημειωθεί ότι οι διεθνείς οργανισμοί δημοσιεύουν στις εκθέσεις τους θετικές επισημάνσεις για την ελληνική οικονομία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παράλληλα δεν διατυπώνονται και επιφυλάξεις. Η τελευταία έκθεση της EUROMONEY αφού πρώτα επιβεβαιώσει τη βελτίωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας τα δύο τελευταία έτη, δεν παραλείπει να τονίζει ότι αναγκαία προϋπόθεση για τη σταθεροποίηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η πολιτική σταθερότητα και διαφύλαξη του ήπιου πολιτικού κλίματος. Επίσης το κλίμα για την Ελλάδα είναι καλύτερο από άλλες φορές, κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Επισημαίνει όμως, ότι απαραίτητο είναι να "τακτοποιηθούν" τα δημόσια οικονομικά προκειμένου η χώρα μας να συμμετέχει στην ΟΝΕ. Ο αντιπληθωριστικός χαρακτήρας της νομισματικής πολιτικής το 1994 αντανακλάται και στους συγκρατημένους ρυθμούς αύξησης των νομισματικών μεγεθών.

    Το 1995 άλλωστε φαίνεται πως θα αποτελέσει έτος "καμπής" στο κρίσιμο θέμα του πληθωρισμού, ο οποίος μειώθηκε, με τα νεότερα στοιχεία του Οκτωβρίου του 1995, στο 8,3%, ενώ προσπάθειες γίνονται να μειωθεί ακόμη περισσότερο. Έτσι, μετά από 22 χρόνια η χώρα θα εισέρχεται στην περιοχή του μονοψήφιου τιμαρίθμου, και έτσι τίθεται κάποια βάση για την ουσιαστική μείωση της απόστασης, που τη χωρίζει από τα επιτεύγματα των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα αυτό.

    Για την επίτευξη του στόχου αυτού θα πρέπει να συνεχιστεί η αντιπληθωριστική συναλλαγματική πολιτική και παράλληλα να επιδιωχθεί η περαιτέρω συγκράτηση της νομισματικής και πιστωτικής επέκτασης. Είναι γεγονός ότι το 1994 η νομισματική επέκταση διαμορφώθηκε σε επίπεδο συνεπές με τους νομισματικούς στόχους που είχαν τεθεί. Η συνολική προσφορά χρήματος (Μ4) αυξάνεται με ρυθμούς σύμφωνους με τις αρχικές εκτιμήσεις. Τούτο φαίνεται πως θα ισχύσει και για το 1995 αφού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 1995 το (Μ4) κινείται με ρυθμό 12,2%, δηλαδή μέσα στα πλαίσια των στόχων της νομισματικής πολιτικής.

    Παράλληλα, η διολίσθηση της μέσης σταθμισμένης συναλλαγματικής ισοτιμίας της δραχμής για το 1994, ήταν συνεπής με την αντιπληθωριστική κατεύθυνση (παρά τις πιέσεις στην αγορά συναλλάγματος). Η πολιτική αυτή (Crawling-Peg-Regime, κατά το οποίο η δραχμή υποτιμάται κατά ένα μικρότερο ποσοστό απ' ό,τι θα απαιτούσε η σταθμισμένη διαφορά του πληθωρισμού προς τις σημαντικότερες χώρες-εμπορικούς εταίρους μας) έχει θετικές επιπτώσεις όχι μόνον στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και στην επιτάχυνση της αναγκαίας διαρθρωτικής προσαρμογής της παραγωγικής βάσης για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας και την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών αύξησης του εθνικού προϊόντος.

    Για την επιδίωξη των στόχων αυτών (αποκλιμάκωση πληθωρισμού, πολιτική συναλλαγματικής ισοτιμίας και περιορισμός προσφοράς χρήματος) η νομισματική πολιτική χρησιμοποιεί ως βασικό μέσο τα επιτόκια, που επηρεάζουν και την εξέλιξη των δανειακών αναγκών του δημοσίου τομέα. Και σε αυτό το επίπεδο, η μάχη φαίνεται να κερδίζεται βήμα προς βήμα. Το επιτόκιο των ετήσιων έντοκων γραμματίων (όχι το ονομαστικό "μακροπρόθεσμο") κυμαίνεται στο 13%-14% ενώ στόχος για το 1996 είναι 10%.

    Όσον όμως αφορά το θέμα της αναδιάρθρωσης της παραγωγικής δομής στον ιδιωτικό τομέα, που αναφέρθηκε παραπάνω, αυτή πρέπει να γίνει γρήγορα προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα των αγαθών και των υπηρεσιών που παράγει. Παράλληλα όμως είναι ανάγκη να βελτιωθεί αποφασιστικά η ποιότητα του συντελεστή παραγωγής εργασίας ήτοι του ανθρώπινου παράγοντα.

    Ένα υψηλής ποιότητας human capital σε συνδυασμό μ' ένα "φυσικό" κεφάλαιο, που έχει ενσωματωμένη τη σύγχρονη τεχνολογία, αποτελούν εγγύηση για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Χρειάζεται ακόμη σύγχρονος φορολογικός νόμος, που θα ανταποκρίνεται στα πλαίσια μιας ευρωπαϊκής οικονομίας και όχι μιας "τριτοκοσμικής" οικονομίας, όπου και τα φορολογικά βάρη θα τα κατανέμει ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του εκάστοτε νομικού ή φυσικού προσώπου και την τεράστια φοροδιαφυγή και παραοικονομία, η οποία στην Ελλάδα υπολογίζεται στο 35% περίπου, θα περιορίζει στο ελάχιστο δυνατό.

    Πάντως το γεγονός της μετάβασης των κεντρικά κατευθυνόμενων οικονομιών των Βαλκανικών χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης καθώς και των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς και το άνοιγμα των συνόρων προς τους βόρειους γείτονές μας δίνουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά τη δυνατότητα να έχει ενδοχώρα με την οικονομική κυρίως έννοια, αφού τώρα ανοίγεται μια νέα αγορά των 60 και πλέον εκατομμυρίων (όσον αφορά τουλάχιστον τη στενότερη ενδοχώρα). Αυτό το νέο δεδομένο αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία-πρόκληση για νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες τόσο για τους Ελλαδίτες επιχειρηματίες όσο και τους Έλληνες επιχειρηματίες της διασποράς, που είναι γνωστοί για την έντονη δραστηριότητα και τη δυναμικότητά τους, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι, κατά κανόνα, αγαπούν περισσότερο την Ελλάδα απ' ότι, οι ίδιοι οι κάτοικοί της. Παράλληλα δίνεται και η ευκαιρία στη χώρα μας, στην περίπτωση που θα επωφεληθεί από τα νέα αυτά δεδομένα, να εισέλθει στη νέα χιλιετία ως ισότιμη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμη και με τις ισχυρότερες οικονομικά χώρες που τη συναποτελούν.

    Προϋποθέσεις όμως για να προλάβουμε τις εξελίξεις και να εκμεταλλευθούμε τα νέα ανοίγματα στη διεθνή αγορά είναι να αναπτυχθούν οι οικονομικές και κοινωνικές υποδομές καθώς και ένα απλοποιημένο θεσμικό πλαίσιο, που θα διευκολύνει Ελλαδίτες αλλά και Έλληνες της Διασποράς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας ή και να επεκταθούν προς τις νέες αγορές, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει στο βαθμό που χρειάζεται, πράγμα που, εν πολλοίς οφείλεται και στην αναποτελεσματική, γραφειοκρατική και συγκεντρωτική δημόσια διοίκηση.

    Γεγονός είναι ότι η οικονομία μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις έχοντας ως τελικό σκοπό τη σύγκλισή μας με τις οικονομίες των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να επαληθευτούν οι προβλέψεις αλλά και για την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3,5% ως το 1999, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σύγκλισης, είναι: α) η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, β) σταθερή και συνεπής οικονομική πολιτική, γ) η λήψη μέτρων διαρθρωτικής προσαρμογής, δ) η επιτάχυνση για την εκτέλεση των "μεγάλων έργων" με την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του δεύτερου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και του Ταμείου Συνοχής και βέβαια η πολιτική σταθερότητα που η διαφύλαξη ενός ήπιου και συναινετικού κλίματος, πράγμα που απαιτεί ηγεσίες τις οποίες πρέπει να χαρακτηρίζει η αυτοθυσία και η έμπνευση. Είναι μοναδική ευκαιρία για τον Ελληνισμό να ηγηθεί, έργω και όχι λόγω, της προσπάθειας για γρήγορη οικονομικο-κοινωνική ανάπτυξη της Βαλκανικής, προκειμένου αυτή να αποτελέσει έναν Ενιαίο Οικονομικό Χώρο, όπου τα σύνορα μεταξύ των χωρών-μελών της - πλην των γεωγραφικών - θα καταργηθούν. Έτσι θα διασφαλιστεί και η σταθερή και μόνιμη ειρήνη στην αποκαλούμενη "πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης".

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Tuesday, 19 March 1996 - 14:47:18