Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (15/03/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ENHMEΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 15 Μαρτίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Γ.Αναστασιάδη Αναπλ. Καθηγητή Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ.)


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: "ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΝ ΟΡΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" Ή ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΟΥ"

  • [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΣΟΦΣΚΙ ΣΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ

  • [03] ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ- ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Μ.ΣΑΚΙΡΜΠΕΪ

  • [04] ΕΥΝΟΪΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ

  • [05] ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΕ ΔΙΑΒΛΕΠΕΙ ΠΡΙΝ ΤΟ 1997 Ο Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ

  • [06] ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΗΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΙ

  • [07] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [08] ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Ο ΔΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

  • [09] ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Α.ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΟΙ Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ Χ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

  • [10] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

  • [11] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

  • [12] ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ FYROM ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

  • [13] ΚΑΜΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  • [14] 5 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

  • [15] ΜΕ 170.000 ΔΟΛ. ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

  • [16] ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΘΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ

  • [17] ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

  • [18] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ


  • [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Γ.Αναστασιάδη Αναπλ. Καθηγητή Νομικής

    Σχολής του Α.Π.Θ.)
  • [19] Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: "ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΝ ΟΡΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" Ή ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΤΟΥ"

    "Εμείς οι Μακεδόνες δεν θα δεχθούμε ονομασία για τα Σκόπια που θα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία", τόσο την ίδια τη λέξη, όσο και παράγωγά της", δήλωσαν το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη τα μέλη tgr Μακεδονικής Επιτροπής, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν για την παρουσίαση των θέσεων τους σχετικά με τις πρόφατες εξελίξεις του θέματος και για την φετινή έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τις θέσεις της Επιτροπής παρουσίασαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Παπαθεμελής, και ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, κ.κ. Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, και Κώστας Καπετανόπουλος. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανήγγειλε παράλληλα την πρόθεση της Συντονιστικής Επιτροπής Δημάρχων της Μακεδονίας και της Θράκης, που έχει συσταθεί για το θέμα των Σκοπίων, να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.

    Οπως τονίζεται σε επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής, η οποία αναγνώστηκε στη διάρκεια της συνέντευξης, πρέπει να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων, με κυρίαρχο το αν η σκοπιανή πλευρά έχει συγκατατεθεί στον συζητούμενο συμβιβασμό, δεδομένης της αρνητικής δημόσιας απάντησής της. Αν το ζήτημα έχει έτσι, τονίζουν τα μέλη της Επιτροπής, τότε δεν υπάρχει λόγος για "δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό". Αν, όμως, η ΠΓΔΜ έχει όντως αποδεχθεί "εξ απορρήτων τον συζητούμενο δημοσίως μόνο στην Αθήνα συμβιβασμό επί της ονομασίας", τότε σύμφωνα με την ανακοίνωση δεν υπάρχει λόγος οι 14 υπουργοί της Ευρωπαϊικής Ενωσης να προσπαθούν να την πείσουν να αποδεχθεί όσα υποτίθεται ότι έχει ήδη αποδεχθεί.

    Εντονες αμφιβολίες για την σκοπιμότητα των συνομιλιών του Απριλίου εκφράζει το επόμενο ερώτημα της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία "αν αρκεί απλώς να παρέλθει άπρακτη μια από τις πρώτες ημέρες του επερχόμενου Απριλίου, ώστε αυτομάτως και ακωλύτως να χρισθεί η Δημοκρατία των Σκοπίων ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", όπως λέγεται στην Αθήνα, τότε γιατί και πώς θα "υποκύψουν" τα Σκόπια εν τω μεταξύ σε συμβιβασμό; Δεν έχουν ημερολόγιο;".

    Σε περίπτωση, δε, που επέλθει συμβιβασμός, τα μέλη της Μακεδονικής Επιτροπής ζητούν από την κυβέρνηση να μάθουν αν η ενδεχόμενη μικτή ονομασία των Σκοπίων θα προορίζεται για χρήση διεθνή και αποκλειστική, διμερή μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών ή για χρήση αποκλειστικά ελληνική ή εσωτερικής γραφειοκρατίας του ΟΗΕ.

    Ερωτηματικά εκφράζονται τέλος στην ανακοίνωση για το αν οι Σλάβοι και άλλοι πολίτες της ΠΓΔΜ θα ασκούν διεθνώς το μονοπώλιο του ονόματος "Μακεδόνες", ανεξαρτήτως της κρατικής επωνυμίας της χώρας.

    Οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, στις οποίες θα προβεί η Επιτροπή, όπως διευκρίνισαν οι ομιλητές δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί, η θέση της, όμως, περί μη αποδοχής ονομασίας που θα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία" ή παράγωγό του, όπως τονίστηκε, θα είναι σταθερή και αμετάβλητη και θα αποτελέσει τη βάση κάθε κινητοποίησης.

    [02] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΣΟΦΣΚΙ ΣΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ

    Μετά τη χθεσινή επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο επικεφαλής των διπλωματικών γραφείων των Σκοπίων στην Αθήνα Λ.Αρσόφσκι, συναντήθηκε σήμερα, για περίπου 45 λεπτά, με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Ο κ.Αρσοφσκι μετά το τέλος της συνάντησής του, την οποία χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε εθιμοτυπική, απέφυγε να j\mei οποιαδήποτε δήλωση.

    Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επισκέψεις αυτές του σκοπιανού διπλωμάτη με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χωρας, δείχνουν την πρόθεση τόσο των Σκοπίων όσο και της Αθήνας να προωθήσουν τις διαδικασίες για την τελική ονομασία του γειτονικού κράτους.

    [03] ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ- ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Μ.ΣΑΚΙΡΜΠΕΪ

    Ανεπαρκές θεώρησε το ποσό των 750 εκατομμυρίων έως 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που διατίθεται στην Βοσνία Ερζεγοβίνη για εκπαίδευση και εξοπλισμό για τον πρώτο χρόνο μετά τη λήξη του πολέμου ο πρώην υπουργός εξωτερικών της χώρας κ Μουχαμετ Σακίρμπεϊ σε δηλώσεις που έκανε στην Αγκυρα. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu ο κ Σακίρμπεϊ, που μετέχει στη σύνοδο για την επανεξοπλισμό της Βοσνίας Ερζεγοβίνης η οποία άρχισε σήμερα στην Αγκυρα, το ποσό αυτό καλύπτει λιγότερο από το μισό των αναγκών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ο Βόσνιος πρώην υπουργός επισήμανε ότι στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού προβλέπεται μείωση του αριθμού των στρατιωτικών από 250 σε 50 χιλιάδες. "Το κενό αυτό μπορεί να καλυφτεί με εκπαίδευση και εξοπλισμό" συνέχισε.

    [04] ΕΥΝΟΪΚΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ

    Ευνοϊκά αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επέκταση του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου προς την ΠΓΔΜ και την Αλβανία θεωρώντας ότι ενδεχόμενη επέκτασή του θα συμβάλει στην οικονομική συνεργασία και στην σταθερότητα στην περιοχή.

    Η Επιτροπή απαντώντας σε σχετική ερώτηση που υπέβαλε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Κ.Χατζηδάκης, επισημαινει ότι μια τέτοια επέκταση εξαρτάται πρωτίστως από τη βούληση και τη συμφωνία των τριών ενδιαφερομένων χωρών και εκτιμά θετικά την πραγματοποίησή της, καθότι εγγράφεται στην προοπτική της πολιτικής της στον τομέα των διευρωπαϊκών δικτυων.

    Οσον αφορά τις δυνατοτητες χρηματοδότησης ενος τέτοιου έργου, η Επιτροπή στο μέτρο που αφορά την Ελλάδα θεωρεί ότι θα μπορούσαν να αναζητηθούν δυνατότητες χρηματοδότησης κυρίως στο ΕΤΠΑ και του INTERREG στο πλαισιο των ισχυόντων κανονισμών.

    Για την Αλβανία η δυνατότητα χρηματοδότησης του σχεδίου θα μπορουσε να αντιμετωπιστεί με ένταξη στο κοινοτικό πρόγραμμα FHARE ενώ στην περίπτωση της ΠΓΔΜ, όπως αναφέρει η Επιτροπή, "δεν υφίσταται δυνατότητα χρηματοδότησης επί του παρόντος, μπορεί όμως να αναφανεί στο μέλλον".

    [05] ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΔΕ ΔΙΑΒΛΕΠΕΙ ΠΡΙΝ ΤΟ 1997 Ο Γ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Καμία πρόοδο δε διαβλέπει στο Κυπριακό ο Γλαύκος Κληρίδης πριν από το 1997 οπου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ενω δεν αναμένει οποιαδήποτε πρωτοβουλία πριν τον Ιούνιο.

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνέντευξη του στον idiytij| τηλεοπτικό σταθμό "Σίγμα",τόνισε ότι δεν αποδέχεται η κυριαρχία του μελλοντικού κράτους να εκπηγάζει από τις δύο κοινότητες αλλά μόνο από το λαό. Πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση που δεν θα διασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού στη γη των πατέρων τους γι αυτό πρόσθεσε θεωρεί πρωταρχικής σημασίας το θέμα της ασφάλειας.

    Ο κ. Κληρίδης ανέφερε οτι οι δίαφορες πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη είτε προέρχονται από Ευρωπαίους η Αμερικανούς υιοθετουν τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποστρατικοποίηση και εγκαθίδρυση στην Κύπρο πολυεθνικής δύναμης και οτι το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται στην Αγκυρα.

    Σχολιάζοντας την πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού με διαδικασία τύπου Καμπ Ντειβιντ δήλωσε ότι κανενας Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να εμπλακεί σε μια τέτοια διαδικασία εαν δεν διαπιστώσει σύγκλιση απόψεων και δεν προηγηθεί συμφωνία σε ουσιώδη θέματα.

    Στο θέμα του Αιγαίου ο Κύπριος πρόεδρος εκτιμά οτι "μπορεί μεν να γίνουμε μάρτυρες θερμού κλιμακούμενου επεισοδίου ", ομως απέκλεισε την πιθανότητα να ξεσπάσει κρίση.

    [06] ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΗΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΙ

    Καταδίκασαν χθες βράδυ όλα τα κόμματα στην Kυπριακή Βουλή, την κυνική ομολογία του Ντενκτάς ότι οι Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι έχουν δολοφονηθεί εν ψυχρώ το 1974 από φανατικούς Τουρκοκύπριους.

    Τα κόμματα ζήτησαν να συνεχίσει η Ερευνητική Επιτροπή μέχρι να εξιχνιαστεί και η τελευταία περίπτωση αγνοουμένου.

    Ο εισηγητής του θέματος Οδυσσέας Δημητρίου μιλώντας στην Ολομέλεια είπε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα πρέπει να αναλάβουν μια διεθνή σταυροφορία σε όλους τους οργανισμούς για τους αγνοουμένους.

    Σε αυτούς και στις απανταχού ομογένειες, πρόσθεσε, πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι το μεγάλο ανθρωπιστικό δράμα των αγνοουμένων δεν είναι πρόβλημα της Κύπρου, αλλά πανανθρώπινο και πως η Τουρκία δεν είναι χώρα που θα πρέπει να δεθεί με την Ευρωπαική Ένωση αλλά να μπει στο εδώλιο του κατηγορουμένου και να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που διέπραξε και τα εγκλήματα που συνεχίζει να διαπράττει.

    [07] ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Τα φοιτητικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Τουρκία καθώς και οι διαδηλώσεις του συνδικάτου των εκπαιδευτικών στην Αγκυρα απασχόλησαν την δεύτερη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ από το Παρίσι.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αγκιαχ Οκτάϊ Γκιουνέρ αναφερόμενος στα θέματα που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου τόνισε ότι οι τρομοκρατικές ενέργειες που ήρθαν στο προσκήνιο με αφορμή την επέτειο των γεγονότων που σημειώθηκαν πέρσι με τους Αλεβίτες στη Κωνσταντινούπολη, οι jatak^xeir των πανεπιστημίων και οι πορείες των φοιτητών καθώς και των εκπαιδευτικών αντιμετωπίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

    Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα διατεθεί μεγαλύτερο ποσό από τον προϋπολογισμό για τα φοιτητικά δάνεια ενώ θα προωθηθεί στη βουλή το θέμα του συνδικάτου των εκπαιδευτικών

    [08] ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Ο ΔΑΝΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της βουλής Απόστολο Κακλαμάνη είχε το μεσημέρι στο κοινοβούλιο ο Δανός Υπουργός Εξωτερικών Γιάν Πέτερσεν ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

    Ο κ. Πέτερσεν χαρακτήρισε απαράδεκτη την απειλή χρήσης βίας ή τη χρήση βίας στην πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση και επισήμανε ότι η θέση του ταυτίζεται με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αναφερόμενος εξάλλου στην προσπάθεια επίλυσης του θέματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο Δανός Υπουργός δήλωσε ότι πρέπει όλοι να συμβάλλουν στη γνώση αυτών των προβλημάτων ώστε να προωθηθεί αποδεκτή λύση.

    Ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τη συζήτηση που είχε με τον κ. Πέτερσεν στον οποίο διαβίβασε πρόσκλησή του στον Πρόεδρο του Δανικού κοινοβουλίου να επισκεφθεί την Ελλάδα.

    [09] ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Α.ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΟΙ Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ Χ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    Οι υπουργοί εθνικής οικονομίας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου και οικονομικών της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου θα υπογράψουν σήμερα συμφωνίες για κοινές επενδύσεις στα Βαλκανια , την Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε οτι η Ελλάδα διαθέτει σημαντικές οικονομικές και πολιτικές δυνατότητες για να συνδράμει την Κυπριακή Δημοκρατία και να εξασφαλίσει αποτελεσματική στήριξη των κυπριακών συμφερόντων. Ο υπουργός εθνικής οικονομίας θα υπογράψει με τον υπουργό εργασίας Ανδρέα Μουσιούτα συμφωνία συνεργασίας των κέντρων παραγωγικότητας των δύο χωρών.

    Χθες το απόγευμα επισκέφθηκε την πράσινη γραμμή στη Λευκωσία συνοδευόμενος από το δήμαρχο Λέλλο Δημιατριάδη και αργότερα είχε συναντήσεις με το προεδρείο του Κυπριακού εμπορικού και Βιομηχανικού επιμελητηρίου και την εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου

    [10] ΑΡΧΙΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Αρχισαν το πρωί στην Αγκυρα οι εργασίες της διάσκεψης για την συγκέντρωση χρημάτων με στόχο την εκπαίδευση και τον επανεξοπλισμό του κροατομουσουλμανικού στρατού της Βοσνίας.

    Στη διάσκεψη, η οποία έγινε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, συμμετέχουν 29 χώρες, από τις οποίες οι 11 είναι μουσουλμανικές και εννέα χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την προεδρία της διάσκεψης έχουν ο υφυπουργος Εξωτερικών των ΗΠΑ Στρόουτ Τάλμποτ και ο Τούρκος ομόλογός του Ονουρ Οϋμεν.

    Οπως εκτιμάται, οι εκκλήσεις από την Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας θα γίνουν ευνοϊκά δεκτές από τις μουσουλμανικές χωρες που θα εκπροσωπηθούν στη διάσκεψη. Ομως υπάρχουν οι αντιρρήσεις των ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες ανησυχουν για το ενδεχόμενο να συμβάλει ο επανεξοπλισμός των κροατομουσουλμάνων σε μια κούρσα εξοπλισμών στα Βαλκάνια με επώδυνα αποτελέσματα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν στη διάσκεψη ως απλοί παρατηρητές, επισημαίνοντας έτσι την αντίθεσή τους προς το ίδιο το περιεχόμενο των εργασιών της διάσκεψης.

    Οι ΗΠΑ θα καλύψουν τα 100 από τα 800 εκατομμύρια δολάρια για το πρόγραμμα βοήθειας και μηχανικής υποστήριξης του βοσνιακου στρατου. Το υπόλοιπο ποσό αναμένεται να το καλύψουν διάφορες μουσουλμανικές χωρες.

    Ο εκπρόσωπος της βοσνιακής Προεδρίας, πρώην υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Σατσιρμπεϊ εξέφρασε την υποστηριξή του στη διάσκεψη ενώ δήλωσε "απογοητευμένος" από τη στάση των Ευρωπαίων. "Η σύνοδος αυτή δεν αποσκοπεί στον πόλεμο αλλά στην ενίσχυση της ειρήνης" τόνισε ο Σατσιρμπεη.

    [11] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Ελληνική στρατιωτική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αντιναύαρχο κ.Φλωρόπουλο, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία όπου είχε συζητήσεις για την κατάρτιση του προγράμματος ελληνοαλβανικής στρατιωτικής συνεργασίας για το 1996.

    Οι Ελληνες και οι Αλβανοί αξιωματικοί εξέτασαν τις δυνατότητες προώθησης της διμερους συνεργασίας σε διάφορους τομείς και ειδικότερα στον τομέα της στρατιωτικής ιατρικής και της διοικητικής μέριμνας.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με την ελληνική αντιπροσωπεία ο υφυπουργός Αμυνας, Αλφρεντ Μοϊσιου, αναφέρθηκε στην βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων και επισήμανε την ανάγκη εμβάθυνσης της διμερους συνεργασίας στον αμυντικό τομεα.

    [12] ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ FYROM ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Η Τουρκία καταγγέλθηκε ώς μια απο τις πυλες εισόδου των ναρκωτικών στην Ευρώπη,ενώ η FYROM ως χώρα στην οποία υπάρχει επίσημα εργοστάσιο παραγωγής ναρκωτικών ουσιών στη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο ερώτησης της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Ειρήνης Λαμπράκη.

    Η ευρωβουλευτής με την ερώτηση που κατέθεσε ζήτησε να πληροφορηθεί σε ποιές ενέργειες έχει προβεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να περιορίσει τα ναρκωτικά αλλά και να ελέγξει τια καταγγελίες που δημοσιεύονται στον ευρωπαϊκό τύπο,σχετικά με δραστηριότητες κρατών,που βρίσκονται στην περιφέρεια της Ε.Ε. και στηρίζουν την παραγωγή και δικαίνηση των ναρκωτικών.

    Ο εκπρόσωπος του συμβουλίου υφυπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας κ.Φερράρις ανέφερε χαρακτηριστικά πώς "είναι γνωστό ότι η ηρωίνη μεταφέρεται μέσω της Τουρκίας απο το λεγόμενο "χρυσό τρίγωνο".

    "Το Συμβούλιο,είπε ο Ιταλός υφυπουργός, μελετά τη διατύπωση em|r προγράμματος για το 1996,έχει όμως ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλίες με σκοπό την παρεμπόδιση της διακίνησης ναρκωτικών στα Βαλκάνια.Το Συμβούλιο ελπίζει επίσης ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί κατα ένα μέρος μέσω επαφών με την Τουρκία και το Μαρόκο,απο το οποίο γίνεται η τροφοδοσία της 'αγοράς" σε κάνναβη."

    Η κ.Λαμπράκη τόνισε,ότι αποτελεί υποκρισία να συλλαμβάνονται και να καταδικάζονται μικροί χρήστες και "βαποράκια" αλλά να διεξάγονται απλώς συζητήσεις με χώρες που τα προωθούν ακόμη και επίσημα.Υπενθύμισε ότι εκτός απο την Τουρκία είναι αναμεμειγμένη στην παραγωγή και διακίνηση των ναρκωτικών και η FYROM ,στην οποία,όπως είπε, υπάρχει επίσημα εργοστάσιο παραγωγής ναρκωτικών.

    [13] ΚΑΜΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Διέψευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις πληροφορίες που έφεραν ορισμένες χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω κοινοτικών προγραμμάτων να καταλήγουν στα "ιδρύματα" της κατεχόμενης Κυπρου.

    Το ερώτημα έθεσε στην Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ.Γιάννος Κρανιδιώτης ζητώντας να μαθει αν χρηματοδοτήσεις μεσα απο κοινοτικά προγράμματα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση κατευθύνονται άμεσα ή έμμεσα στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπρου και ενισχυουν παράνομους θεσμούς που λειτουργούν εκεί, όπως "πανεπιστήμια" και άλλα "ιδρύματα".

    Η απάντηση της Επιτροπής ήταν σαφής: "Ουδέν τουρκοκυπριακό πανεπιστήμιο συμμετέχει επί του παρόντος στο πλαίσιο του προγράμματος MED-CAMUS". Η Επιτροπή τονίζει ότι κάθε μελλοντική συμμετοχή θα αποφασιστεί κατόπιν διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση της Κύπρου.

    Οπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ενωση δια των τριών θεσμικών της οργάνων αναγνωρίζει ως μόνιμο εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας την κυπριακή κυβέρνηση και θεωρεί ως παράνομο το καθεστώς που έχουν επιβάλει οι κατοχικές δυνάμεις.

    [14] 5 ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

    Στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ελληνικου στρατού, το οποίο περιλαμβάνει πολεμικά αεροπλάνα, τανκς και πυραύλους εδάφους, αναφέρεται σε άρθρο της η εφημερίδα "Defense News".

    Το πρόγραμμα το οποίο είναι προϋπολογισμου 5 δις δολαρίων, θα υποβληθεί, όπως σημειώνει η εφημερίδα, από τον υπουργό Αμυνας κ.Αρσένη στο ελληνικο κοινοβούλιο τον προσεχή Μάΐο ή Ιούνιο.

    Η Defense News" επικαλουμενη πηγες, γράφει ότι προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμο του ελληνικου στρατου θα δοθεί σε καινούργιο τύπο πολεμικού αεροσκάφους για το οποίο αρμόδιοι του ελληνικου στρατού εξετάζουν διάφορες επιλογές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Υποψηφια αεροσκάφη, σημειώνει η εφημερίδα, θεωρουνται το γαλλικό Rafale, το σουηδικό JAS 39 Gripen και τα αμερικανικά F-16 και F/A-18.

    [15] ΜΕ 170.000 ΔΟΛ. ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ

    Με το ποσό των 170.000 δολαρίων Αυστραλίας το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας ενίσχυσε τη δημιουργία κλάδου σπουδών Νεοελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Λα Τρόμπ της Μελβούρνης.

    Ο κλάδος αυτός που ενισχύθηκε και από το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου, άρχισε να λειτουργεί από φέτος.

    Την επιταγή παρέδωσε χθες στον κ.Οσμπορν, Πρύτανη του Πανεπιστημίου, ο Γενικός Πρόξενος της χώρας μας, κ.Βέης, σε μια ειδική εκδήλωση, στην οποία παρέστησαν Αυστραλοί Ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι της Ομογένειας.

    [16] ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΘΑ ΒΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ

    Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου ενώ οι θεράποντες ιατροί του κάνουν λόγο για σημαντικές τάσεις βελτίωσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι γιατροί εκτιμούν ότι ο κ. Παπανδρέου θα βγει από το Ωνάσειο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να συνεχίσει τη νοσηλεία στο σπίτι του.

    [17] ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Τουριστικό χωριό που θα διαθέτει 3.000 κλίνες ανεγείρει στην κατεχόμενη Καρπασία το καθεστώς Ντενκτας, σε συνεργασία με ισραηλινή εταιρεία.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας ''Σαμπάχ'', η ανέγερση του τουριστικού χωριού θα στοιχίσει 11 εκατομμύρια δολάρια.

    [18] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Ολιγοήμερη επίσκεψη στην ΠΓΔΜ πραγματοποιεί αντιπροσωπεία της Ομοσπονδιακής Αεροπορίας και του Υπουργείου ΄Αμυνας των ΗΠΑ.

    Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της γειτονικής χώρας, η Αμερικανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπροσώπους του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Συγκοινωνιών και επικοινωνιών της ΠΓΔΜ, με τους οποίους συζήτησε για τον πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας και για την προστασία της κυριαρχίας του εναέριου χώρου της.

    Σύμφωνα με την σκοπιανή τηλεόραση, οι επαφές που θα έχει η Αμερικανική αντιπροσωπεία έχουν ως στόχο τη δημιουργία μεικτής Αμερικανοσκοπιανής ομάδας εργασίας, η οποία θα ετοιμάσει το πρόγραμμα για την προστασία της κυριαρχίας του εναέριου χώρου της ΠΓΔΜ.

    Η Αμερικανική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το σκοπιανό αεροδρόμιο "Πέτροβετς", ενώ θα συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας Μλάγκοϊ Χαντζίσκι και τον υπουργό Συγκοινωνιών και επικοινωνιών Ντιμίταρ Μπουζλέφσκι.


    [Β] ΕΙΔΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ (του Γ.Αναστασιάδη Αναπλ. Καθηγητή Νομικής

    Σχολής του Α.Π.Θ.)

    [19] Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ

    Πεντακόσια -σχεδόν- χρόνια είναι εκεί: ύψος 34 μέτρα, διάμετρος 22,7 μ. Γνωστός ως "Μπεγιάζ Κουλέ" (Πύργος του Αίματος) ή Πύργος των Γενίτσαρων στην Τουρκοκρατία κρατά βαθιά μέσα στους σκοτεινούς διαδρόμους του θαμμένες τις κραυγές και την αγωνία εκατοντάδων κρατουμένων που βασανίστηκαν εκεί. Στα πέτρινα τοιχώματά του αντηχούν ακόμη οι κανονιές που συνόδευαν μια καταδίκη σε θάνατο. Και μετά από 4 αιώνες σκοτεινής και απάνθρωπης ιστορίας κάποιος Σουλτάνος αποφασίζει να τον... βάψει λευκό. Είναι μια ύστατη προσπάθεια εξευρωπαϊσμού της -καταρρέουσας τότε- Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το αιματηρό παρελθόν του "εξαγνίζεται". Γίνεται "Μπεγιάζ Κουλέ" (Λευκός Πύργος) στο τέλος του 19ου αιώνα και συνδέει έκτοτε την ιστορία του με την Επανάσταση των Νεοτούρκων, τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, και το Κίνημα του Βενιζέλου - ο οποίος συνήθιζε να γευματίζει εκεί με το Επιτελείο του...

    Γίνεται έδρα της Αεράμυνας το 1922, Εργαστήριο Μεταιρολογίας και Κέντρο Ναυτοπροσκόπων στη συνέχεια, για να παραδοθεί επιτέλους, το 1985, στους πολίτες της Θεσσαλονίκης ως Μουσείο Βυζαντινής Ιστορίας και Τέχνης της πόλης. Και θα ησυχάζουν πια οι πολυτάραχες μνήμες του...

    Ο καθηγητής Γ.Αναστασιάδης δίνει με αυτή τη μονογραφία του το χρονικό του 20ου αιώνα: Για την πόλη και τον Πύργο.

    Ο δημοφιλής και φωτογενής Λευκός Πύργος, αυτό το διαχρονικό σημείο αναφοράς της πόλης, λειτουργώντας ως "οφθαλμός" της σύγχρονης ιστορίας της Θεσσαλονίκης "βιώνει" και "αφηγείται" τα πιο σημαντικά ή χαρακτηριστικά γεγονότα-σταθμούς στη διαδρομή της πόλης μετά την απελευθέρωσή της, το 1912.

    Το 1913 "βλέπει" τη σκοτεινή δολοφονία του Γεωργίου του Α' και παράλληλα "μαθαίνει" με ανακούφιση την απόφαση του Γεν. Διοικητή Μακεδονίας να κηρυχτούν "εθνικά αρχαιολογικά μνημεία" τα ιστορικά "λείψανα" της πόλης, απόφαση που τον σώζει από τον απειλή της... κατεδάφισής του.

    Το 1915 παρακολουθεί στους Άγγλους και Γάλλους στρατιώτες να αποβιβάζονται στην πόλη και να την μετατρέπουν σε "περιχαρακωμένο" στρατόπεδο αλλά και σε τόπο διαρκούς "αναψυχής" με τα "κοσμοπολίτικα" καφέ-σαντάν και το "μιούζικ χωλ" δίπλα του όπου άφθονη ρέει η σαμπάνια με μουσική υπόκρουση το "Tipperary"... Και ενώ το 1916 "ζει" μεγάλες στιγμές -με το κίνημα της Εθνικής Αμύνης και την ιστορική συνάντηση της πόλης με τον Ελ. Βενιζέλο, επικεφαλής της Τριανδρίας-, το 1917 βλέπει με οδύνη την μεγάλη πυρκαγιά που τυλίγει την πόλη στις φλόγες...

    Στα χρόνια της Μικρασιατικής εκστρατείας (1919-22) στην υπαίθρια οθόνη, πλάι του, βλέπει κι αυτός, μαζί με το κοινό που χειροκροτεί ανυποψίαστο, κινηματογραφικές σκηνές από την ζωή των φαντάρων μας στα μέτωπα της Μικρασίας. Και στα "μαύρα χρόνια του 1922-23 παρακολουθεί με σπαραγμό την "μισοκαμένη" πόλη να pkglluq_fei από πρόσφυγες και να μεταπλάθεται, μέρα με την μέρα, από "κρανίου τόπος" σε μητέρα-πρωτεύουσα των προσφύγων καθώς τα βαπόρια -υπό την ιστορική "σκιά" του- κουβαλούν συνεχώς στην πόλη τα θύματα της τραγωδίας του Αιγαίου.

    Έρχονται όμως και οι ευτυχισμένες ώρες της τοπικής Ιστορίας: Το 1926 βλέπει το Πανεπιστήμιο της πόλης να ξεκινά με 65 φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής στην Βίλα Αλλατίνη και τον Οκτώβριο την Πρώτη Διεθνή Έκθεση στο πεδίο του Άρεως.

    Το 1941 θεάται εαυτόν να καθρεφτίζεται στην θάλασσα "μεταμφιεσμένος" καθώς έχουν "ζωγραφίσει" πάνω στο πολύπαθο "σώμα" του ένα τεράστιο δέντρο για να υπάρξει έτσι η "παραλλαγή" που θα τον σώσει από τους βομβαρδισμούς.

    Ο Λευκός Πύργος θα "ζήσει" τις ζοφερές μέρες της κατοχής που αρχίζουν όταν οι Γερμανοί μπαίνουν τον Απρίλιο του 1941 στην πόλη. Αλλά το 1943 "ακούει" τους αντιστασιακούς φοιτητές της πόλης να τραγουδούν για τις μέρες που θά 'ρθουν "...φορτωμένες πολύχρωμα οράματα..." και τους βλέπει, εκεί μπροστά του, να αψηφούν τους Γερμανούς κατακτητές και να στεφανώνουν στις 25 Μαρτίου, στην εθνική επέτειο, τον ανδριάντα του Ναυάρχου Βότση, ψάλλοντας δακρυσμένοι τον εθνικό ύμνο... Προαναγγέλλουν έτσι τις μέρες της απελευθέρωσης του 1944... Θα επακολουθήσουν τα "πέτρινα χρόνια" αλλά και τα χρόνια του '60 με τα βαποράκια να φεύγουν από μπροστά του για τις ακτές της Περαίας, του Μπαξέ, της Αγ. Τριάδας και τον Γιάννη Δαλιανίδη να "γυρίζει" πάνω στις επάλξεις του, σκηνές από το "μιούζικαλ" : "Κάτι να καίει", σε μια ατμόσφαιρα επίπλαστης ανεμελιάς...

    Παρακολουθεί κάθε Σεπτέμβριο το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου και "απολαμβάνει" τα βραδινά "πηγαδάκια" απέναντι του στο Ντορέ"... Τέλος, μετά από τα "δίσεκτα" χρόνια της διδακτορίας του 1967, κλονίζεται κι αυτός το 1978 από τον ισχυρό σεισμό που αφήνει και πάνω του τα σημάδια του... ως το 1985, όταν στην επέτειο των 2.300 χρόνων της πόλης, περιβεβλημένος ακόμη με σκαλωσιές, νιώθει ανακούφιση καθώς αναστηλώνεται και αξιοποιείται ως μουσείο βυζαντινής ιστορίας...

    Σήμερα ο Λευκός Πύργος, ως μνημοδόχος και πολυτραγουδισμένος τόπος-σύμβολο της πόλης, συνεχίζει αγέρωχος το ταξίδι της ιστορίας, προσελκύει διαρκώς το μάτι μας, τον λόγο μας και την καρδιά μας...

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Friday, 15 March 1996 - 12:11:52