Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 27 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (20/02/1996)

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 20 Φεβρουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

[Β] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

  • [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: "Κύπρος και Ελλάδα είναι συνδεδεμένες και πορεύονται μαζί".

  • [03] ΕΥΝΟΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

  • [04] ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

  • [05] Η ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΦΕΤΟΣ

  • [06] ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

  • [07] ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΚΤΑΣ

  • [08] ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ

  • [09] ΑΥΡΙΟ Η ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

  • [10] ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  • [11] ΔΩΡΟΔΟΚΙΕΣ ΣΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΑΕΙ

  • [12] ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

  • [13] ΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣOΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [14] ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

  • [15] ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

  • [16] ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΕ ΝΕΑ ΓΡΑΦΕΙΑ


  • [Β] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

  • [17] ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΖΗΤΑ ΤΟ AHIPAC

  • [18] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜ- ΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ

  • [19] ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ 11.000 ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ

  • [20] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

  • [21] "ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ" ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΚΑΔΗ-ΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ Σ.ΦΡΑΝΤΣΙΣΚΟ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ-ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Η διπλωματική εκστρατεία του πρωθυπουργού κ.Κώστα Σημίτη ξεκινά αύριο το πρωί με τρεις επισκέψεις του στις Βρυξέλλες, τη Βόννη και το Παρίσι, ενώ στο Λονδίνο θα μεταβεί σε λίγες ημέρες και στην Ουάσιγκτον την 9η Απριλίου.

    Ο πρωθυπουργός ο οποίος θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών και Τύπου κ.Θεόδωρο Πάγκαλο και Δημήτρη Ρέππα και υπηρεσιακους παράγοντες:

    • Πρώτον: Θα έχει ως στόχο στις συνομιλίες την αναγνωριση των ελληνικών συνόρων ως εξωτερικων συνόρων της Ευρωπαϊκης Ενωσης και την εξασφάλιση υπογραφής "ρήτρας αμοιβαίας βοήθειας" σε περίπτωση επίθεσης.
    • Δεύτερον: Θα παραδώσει στους συνομιλητές του, στον πρωθυπουργό του Βελγίου κ.Ντεάν, στον καγκελάριο της Γερμανίας κ.Κολ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ.Σιρακ, κείμενα από τα οποία αποδεικνύεται η απόλυτη νομιμότητα των ελληνικών θέσεων στο θέμα των βραχονησίδων του Αιγαίου.
    • Τριτον: Θα υπογραμμίσει ότι η Ελλαδα είναι υπερ ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Τουρκία (για τη διεξαγωγή διαλόγου υπαρχει διαρκής και εντεινόμενη πίεση Αμερικανών και Ευρωπαίων "εφόλης της ύλης"), για όλα τα ζητήματα, αλλά όχι φυσικά για εκείνα τα οποία σχετίζονται με κυριαρχικά της δικαιώματα.
    • Τέταρτον: Θα τονίσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της κυβέρνησής του και θα αναλύσει τις θέσεις του για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα γίνει στο Τορίνο την 29η Μαρτίου. Από αυτή τη Διάσκεψη, η κυβέρνηση προσδοκά εκτός των άλλων, την αναγνωριση των συνόρων μας ως εξωτερικών συνόρων της Ενωσης. Η Διάσκεψη αυτή αποτελεί κατά κοινή παραδοχή, το κορυφαίο κοινοτικό γεγονός του 1996, αφού οι αποφάσεις της θα προετοιμάσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση για την είσοδο στον 21ο αιώνα.
    • Πέμπτον: Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη θέση της κυβέρνησής του ότι η Ελλαδα δεν έχει αντιρρήσεις για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όμως την πρωτοβουλία πρέπει να την πάρει η Τουρκία ("δεν είμαστε εμείς οι επισπεύδοντες" δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Θ.Πάγκαλος).
    Θα επισημάνει με έμφαση ότι η Τουρκία με τη σταση της και την επιθετικότητά της δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για την καταπάτηση διεθνών συνθηκών με τις οποίες καθορίζονται τα σύνορα των χωρών της Ευρώπης, μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της ΚΕΠΠΑ (κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ.Σημίτης θα τονίσει στους Ευρωπαίους ηγέτες την αμετακίνητη ελληνική θέση για την αναγνώριση των συνόρων μας ως ευρωπαϊκών συνόρων.

    Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις τρεις κεντρικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πραγματοποιείται λίγες ημέρες ύστερα από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ντενίζ Μπαϋκάλ στις Βρυξέλλες όπου ζήτησε ελληνοτουρκικό διάλογο με διμερείς διαπραγματεύσεις εφ όλης της ύλης, λέγοντας ότι η κρίση στο Αιγαίο για τις βραχονησίδες Ιμια οφείλεται στο γεγονός πως "δεν έχει καθοριστεί σε ποιά χώρα ανήκουν".

    Ο κ.Μπαϋκάλ αμφισβήτησε στις συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες (με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ κ.Σολάνα στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας και με τον κ.Χανς Βαν ντε Μπρουκ αρμόδιο επίτροπο για θέματα εξωτερικών σχέσεων στην έδρα της Κομισιόν), το Διεθνές Δίκαιο, τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν κ.α.

    Η σταση του αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών της τουρκικής κυβέρνησης, όπως και της κ.Τανσού Τσιλερ, προκάλεσαν διεθνώς αντιδράσεις και για πρώτη φορά άρχισαν να καταλογίζονται ευθύνες στην Τουρκία. Ετσι οι "Τάϊμς" της Νέας Υόρκης χαρακτήρισαν ως ανεύθυνη την κ.Τσιλέρ και την κατηγόρησαν ότι σκόπιμα ρίχνει "λάδι στη φωτιά" με τη φιλοπόλεμη δημαγωγία της ενώ αντίθετα εξήραν την ψύχραιμη στάση του Ελληνα πρωθυπουργου.

    Αυριο ο κ.Σημίτης θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό του Βελγίου κ.Ντεάν και τον πρόεδρο της Κομισιόν κ.Σαντερ. Το βραδυ θα δώσει συνέντευξη τύπου.

    Στις 22 Φεβρουαρίου θα επισκεφθεί τη Βόννη στην οποία θα έχει συνομιλίες με τον καγκελάριο κ.Κολ και στη συνέχεια θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.

    Την ίδια ημερα το απόγευμα θα αναχωρήσει για το Παρίσι, όπου την επομένη, 23 Φεβρουαρίου στις 3 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ.Σιράκ και αμέσως μετά θα δώσει συνέντευξη τύπου.

    Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός θα επιστρεψει το Σάββατο το μεσημέρι.

    [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: "Κύπρος και Ελλάδα είναι συνδεδεμένες και πορεύονται μαζί".

    "Κύπρος και Ελλάδα είναι συνδεδεμένες και πορεύονται μαζί. Γι' αυτό και η συνεργασία μας θα πρέπει να είναι στενότατη". Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αμέσως μετά την ημίωρη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη ο οποίος τον ενημέρωσε για το πρόσφατο ταξίδι του στην Κύπρο.

    Η συνεργασία αυτή, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, είναι το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου και η συνεχής συνεννόηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής.

    Ο κ. Σημίτης εξέφρασε ακόμα την άποψη ότι στις διαδικασίες που έχουν αρχίσει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι δυνατόν να προωθηθεί λύση του Κυπριακού η οποία θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.

    Από την πλευρά του ο Απόστολος Κακλαμάνης είπε ότι μετέφερε στον πρωθυπουργό τις σκέψεις και τους προβληματισμούς που υπάρχουν στην Κυπριακή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία σχετικά με την κοινή πορεία και το ενιαίο αμυντικό δόγμα και όπως τόνισε ο Πρόεδρος της βουλής κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο μετέφερε στον Κύπριο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη μήνυμα του πρωθυπουργού που αφορά στην υλοποίησή του.

    [03] ΕΥΝΟΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

    Με εκτεταμένες αναφορές και μάλιστα με ιδιαίτερα θετικό τρόπο τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται κατά τις τελευταίες ημέρες στην προγραμματισμένη για τις 21 Μαρτίου επίσκεψη στη γειτονική χώρα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου.

    Η κυβερνητική εφημερίδα ''Ριλιντια Ντεμοκρατικε'' αναφέρει ότι "η επίσκεψη του προέδρου Κωνσταντίνου Στεφανοπουλου στις 21 Μαρτίου στα Τίρανα, αποδεικνύει ότι τα πράγματα έχουν προχωρήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα απ' εκείνη που προέβλεπαν οι διπλωμάτες".

    Η "Κόχα Γιον" σε σχόλιο της επισημαίνει ότι η επίσκεψη του Προέδρου στα Τίρανα αναμένεται να βοηθήσει στη δημιουργία jaimo}qiar και σταθερής βάσης για μια πραγματικά αποτελεσματική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων". Υπογραμμίζει επίσης ότι "το αίτημα της Ελλάδος για τα σχολεία καθώς φαίνεται πραγματοποιείται και σύντομα θα ικανοποιηθεί, σημειώνει, και το βασικό αίτημα των Τιράνων για τη νομιμοποίηση των Αλβανών μεταναστών που έχουν πέντε χρόνια στην Ελλάδα".

    Η "Ριλίντια Ντεμοκρατίκε" κάνει αναφορά και στον υπουργό Εξωτερικών Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης και του Φιλελεύθερου Κομματος που εξελίχθηκε σε ανοιχτή αντιπαράθεση, ιδιαίτερα μετά την δολοφονική απόπειρα εναντίον του Θεόδωρο Πάγκαλο υπογραμμίζοντας ότι "πριν συμπληρωθεί ένας μήνας στο αξίωμά του ως Αρχηγού της Ελληνικής διπλωματίας, υπάρχουν όλες οι ενδείξεις για μιά εντυπωσιακή απαγκίστρωση των σχέσεων μεταξύ των Αθηνών και των Τιράνων".

    [04] ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Εκτενείς αναφορές "στην ανάγκη άμεσων διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το θέμα των βραχονησίδων" έκαναν ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και η Πρωθυπουργός Τανσού Τσιλέρ,στα μηνύματά τους με αφορμή τη θρησκευτική γιορτή του ραμαζανίου. Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ αφού ανέφερε ότι η Τουρκία αποτελεί "παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή" τόνισε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη "να προστατεύσει τα δίκαια και τα συμφέροντά της".Υπογράμμισε ότι η απόφασή της αυτή καταφείχθηκε κατα την κρίση των βραχονησίδων.Ομως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,με το οποίο η Ενωμένη Ευρώπη εξέφρασε "την βαθειά της ανησυχία για την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στο Αιγαίο' και αναγνώριζε τα σύνορα της Ελλάδος ώς εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Ο Ντεμιρέλ είπε πώς " η απόφαση που έλαβε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με το θέμα είναι εξαιρετικά μεροληπτική' και εξέφρασε τη ...λύπη του.

    [05] Η ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΦΕΤΟΣ

    Η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία και οι προσεχείς αμερικανικές προεδρικές εκλογές είναι δυνατόν να παρεμποδίσουν και φέτος την προώθηση λύσης του Κυπριακού από τις ΗΠΑ, δλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κλήρίδης .

    Ο κ. Κληρίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα "Independent", o πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλία στο Κυπριακό μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση στην Τουρκία.

    Επεσήμανε όμως ότι σημαντικό κριτήριο στην πρωτοβουλία θα είναι πόσο αποφασισμένη είναι η αμερικανική κυβέρνηση να ασκήσει την αναγκαία πίεση ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα .

    [06] ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

    Σε παραινέσεις αλλά όχι σε πιέσεις προς την πλευρά της Άγκυρας θα προβούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση του διευθυντή του τμήματος Νοτίου Ευρώπης στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, Κέρι Κάβανο, με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για πιέσεις προς την πλευρά της Άγκυρας, ο κ Κασουλίδης είπε ότι οι Αμερικανοί έχουν δώσει ''την εικόνα ότι θα προσπαθήσουν προς την κατεύθυνση της Άγκυρας αλλά δεν έδωσαν την εικόνα ότι θα ασκήσουν πιέσεις πάνω στην Τουρκία. Πειθώ ναι, πίεση όχι'', είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ Κασουλίδης επισήμανε ακόμη ότι το ουσιαστικό αντικείμενο της επίσκεψης του κ Κάβανο, πέρα από την ενημέρωσή του για το Κυπριακό πρόβλημα, είναι να επαναβεβαιώσει την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να χρησιμοποιήσουν τις καλές τους υπηρεσίες, χωρίς τον κ. Χόλμπρουκ, για τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού.

    [07] ΑΔΙΑΛΛΑΚΤΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΚΤΑΣ

    Αδιάλλακτος στις θέσεις του για την αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος εμφανίστηκε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραουφ Ντεκτας μετά τη συνάντηση που είχε με το Διευθυντή του Τμήματος Νοτίου Ευρώπης του Στέιτ Ντηπαρτμεντ κ.Καβανο.

    ''Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει γέφυρα μεταξύ των δυο πλευρών όσο η άλλη πλευρά επιμένει να αναγνωρίζεται ως η κυβέρνηση ολόκληρης της Κυπρου'' δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και πρόσθεσε θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία αν η ελληνοκυπριακή πλευρά αναγνώριζε τα υπάρχοντα τουρκοκυπριακά δικαιώματα.

    [08] ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ ΣΤΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ

    Σε μια πρωτοφανή καταστροφή των αρχαιολογικών χωρων και των ιστορικών μνημείων προβαίνει η Τουρκία. Αρχαία ελληνικά θέατρα και ιστορικοί χωροι διατίθενται έναντι μισθώματος για καθε είδους χρήση, απο τέλεση γαμήλιας τελετής ή τελετή περιτομής έως και διεξαγωγή καμηλοδρομιών. Μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι μισθώνονται σε δημόσια ή ιδιωτικά ιδρύματα για κάθε είδους δραστηριότητες.

    Η ενέργεια αυτή που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των αρχαιολόγων δεν φαίνεται να ενόχλησε της τεχνική διεύθυνση Μνημείων και Μουσείων του υπουργειου Πολιτισμού, εκπρόσωποι της οποίας δηλώνουν ευθαρσώς ότι "οι ιστορικοί χώροι που υπάγονται σ'αυτούς διατίθενται στους επιθυμούντες έναντι μισθώματος".

    Μάλιστα, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα "Γενι Γιουζγιλ", από τη Γενική Διεύθυνση Μνημείων και Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού ανακοινώθηκε το τιμολόγιο μισθώσεων των χωρων που διατίθενται για "εκμίσθωση" για το τρέχον έτος. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 20 και 360 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών. Στο σχετικό πίνακα η "ενοικίαση" των θεάτρων της Ασπένδου κοστίζει 240 εκατομμύρια λίρες Τουρκία, της Σίδης και της Εφέσσου τιμάται 180 εκατομμύρια λίρες Τουρκίας, το Ασκληπιείο της Περγάμου 180 εκατομμύρια τουρκικές λίρες. Στην ίδια τιμή μπορεί να εκμισθώσει και τον πρώτο καθεδρικό ναό της Κωνσταντινούπολης, την Αγία Ειρήνη. Ειδικότερα στο ναό αυτο έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν καλλιστεία, γυρίστηκε μουσικό βίντεο κ.α.

    [09] ΑΥΡΙΟ Η ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    Κρίσιμη για τις πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια θεωρείται η αυριανή συνεδρίαση της σκοπιανής βουλής κατά την οποία θα συζητηθεί η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβερνηση του πρωθυπουργού Μπράνκο Τσερβένκοφσκι που προήλθε από τον ανασχηματισμό που εγινε στις 10 Φεβρουαρίου και από την οποία αποκλείστηκε ο εταίρος του τρικομματικού συνασπισμού "Ενωση για τη Μακεδονία", το Φιλελεύθερο Κόμμα.

    Η όξυνση των σχέσεων των δυο βασικών εταιρων του συνασπισμού, της Προέδρου Κίρο Γκλιγκόρωφ είχε σαν αποτέλεσμα την αποπομπή των Φιλελεύθερων απο το νέο κυβερνητικό σχήμα. Παρά την έκκληση που απηύθυνε ο Γκλιγκόρωφ προς τα δύο κόμματα να επανεξετάσουν τις θέσεις τους "προς όφελος του εθνικου συμφέροντος" και την παρότρυνσή του για συμμετοχή των φιλελεύθερων στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβένκοφσκι προχωρησε στον αποκλεισμό του Φιλελεύθερου Κομματος.

    Η κυβέρνηση θα λάβει ψηφο εμπιστοσύνης στη συνεδρίαση της βουλής καθόσον διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία όμως πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια θέτουν ερωτήματα όπως: α) Ποιά σταση θα τηρήσει ο Γκλιγκόρωφ ο οποίος φέρεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένος για τη μη συμμετοχή των φιλελεύθερων στην κυβέρνηση και β) αν οι φιλελεύθεροι θα παραμείνουν στη βουλή ή θα αποχωρήσουν και θα ενταχθούν στην εξωκοινοβουλευτική αντιπολίτευση. Ακόμη υπάρχει το ερωτηματικό τι θα γίνει αν τελικά συγκεντρωθούν οι 150 χιλιάδες υπογραφές πολιτών που θα ζητουν νέες εκλογές, πρόταση που είχε γίνει αμέσως μετά τις εκλογές του 1994, από το εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE και στην οποία συνηγόρησε αργότερα το Δημοκρατικό Κόμμα του Πέταρ Γκόσεφ. Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν οτι με την πρόταση αυτή θα συμπράξει τώρα και το Φιλελεύθερο Κομμα έτσι που, όπως υποστηρίζεται, η συγκέντρωση 150.000 υπογραφών πολιτών που απαιτούνται για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, όπως ορίζει το σύνταγμα των Σκοπίων, δεν θα είναι δύσκολη υπόθεση.

    Εξάλλου, ο εκ των κορυφαίων συνταγματολόγων της ΠΓΔΜ Σβάτομιρ Σκάρυ στη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης υποστήριξε ότι την εντολή για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης πρέπει να δώσει ο ίδιος ο Πρόεδρος της χώρας καθως το σύνταγμα δεν προβλέπει τίποτε για κυβερνητικό ανασχηματισμό. Υπογραμμισε επίσης ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελεί "εξαπάτηση" των ψηφοφόρων οι οποίοι στις εκλογές του 1994 είχαν ψηφίσει για την "Ενωση για τη Μακεδονία" η οποία παύει πλέον να υφίσταται. Κατά τη γνώμη του σκοπιανού συνταγματολόγου τυχόν απομάκρυνση των φιλελεύθερων από τη βουλή θα σημάνει ότι το κοινοβουλιο στερείται αντιπολίτευσης και άρα συνεχίζεται το μονοκομματικό σύστημα διακυβέρνησης.

    [10] ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αλβανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υπουργό Δικαιοσύνης της γειτονικής χώρας έφθασε απόψε στην Αθήνα, για συνομιλίες με την ελληνική πλευρά.

    Ο Αλβανός υπουργός Εκτορ Φρασερι θα συναντηθεί αύριο με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ.Ευάγγελο Βενιζέλο προκειμένου να συζητήσουν σωφρονιστικά θέματα.

    Αύριο το βράδυ ο Αλβανός υπουργός θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανοπουλο.

    [11] ΔΩΡΟΔΟΚΙΕΣ ΣΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΑΕΙ

    Το θέμα των δωροδοκιων απο ξένους κυρίως φοιτητές στα βουλγαρικά ΑΕΙ θίγεται σε δημοσιευμα της εφημερίδας ‘’Νοστεν τρουντ’’ της Σοφιας με τιτλο ‘’Η δωροδοκία κατά την εξεταστική του Ιανουαρίου έφτασε μέχρι 5000 δολάρια’’.

    ‘’Η νέα οικονομια της αγορας της Βουλγαρίας ανακάλυψε νέες μεθόδους ώστε ο κάθε νέοπλουτος να μπορει να αποκτά πτυχίο ΑΕΙ’’, σημειώνει η εφημερίδα. Οπως εξάλλου τονίζει στις περισσότερες περιπτώσεις υπαρχει συνεννόηση μεταξύ του διδασκοντα και του φοιτητή, ενώ το ποσό εξαρτάται κυρίως απο το μάθημα. Στη συνέχεια τονίζεται ότι ’’οι ημιμαθείς μελλοντες δικηγόροι και οικονομολόγοι δίνουν απο 100 με 200 δολάρια για να περάσουν το μάθημα’’ και ότι προκειται ως συνήθως για προέδρους εταιρειων ή ομίλων που έχουν αποφασίσει να σπουδάσουν σε ώριμη ηλικία και για τους οποίους ’’ο χρόνος και όχι οι γνώσεις είναι χρήμα’’.

    Η τιμή ενός πτυχίου νομικής σύμφωνα με την εφημεριδα φτάνει τις 30.000 δολάρια.

    [12] ΒΑΣΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Βασανιστήρια σε νεαρά άτομα μερικά από τα οποία μάλιστα είναι μαθητές, αποκαλύπτει ότι έγιναν απο τις τουρκικές αστυνομικές αρχές ο βουλευτής Σμύρνης του κόμματος του Ντενίζ Μπαϋκάλ (CHP) Σαμπρι Εργκιουλ.

    Ο Εργκιουλ προκειμένου να γνωστοποιήσει στην πολιτική ηγεσία για τους βασανισμούς, θυροκόλλησε στην είσοδο της Προεδρίας της κυβέρνησης φάκελλο, με τίτλο "Στην Τουρκία ασκούνται βασανιστήρια" στον οποίο περιέχονται στοιχεία που αναφέρονται σε βασανιστήρια που υπεστησαν 16 άτομα νεαρής ηλικίας εκ των οποίων και αρκετοί μαθητες, οι οποίοι όπως αναφέρει τέθησαν υπό κράτηση στη Μαγνησία.

    Ο βουλευτής, όπως αναφέρει ο τουρκικός τύπος, την επομενη εβδομαδα, πρόκειται να θυροκολλήσει τον ίδιο φάκελλο και στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

    [13] ΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Η αντιπροσωπεία του Σοσιαλιστικού κόμματος της ΠΓΔΜ, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της βουλής Μπλάγκοε Φιλίποφσκι, ολοκλήρωσε χθες την διήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι, που πραγματοποίησε μετά από πρόσκληση του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας.

    Η αντιπροσωπεία του Σοσιαλιστικού κόμματος της ΠΓΔΜ συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο του Σοσιλιστικού Κόμματος της Σερβίας και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του. Οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων εξέτασαν τις δινατότητες ανάπτυξης της διακομματικής συνεργασίας.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα μέλη της σκοπιανής αντιπροσωπείας συναντήθηκαν, επίσης, με τον Πρόεδρο της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με τον οποίο συζήτησαν τις σχέσεις Βελιγραδίου-Σκοπίων και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

    H αντιπεροσωπεία επισκεύτηκε και το Οικονομικό επιμελητήριο της Σερβίας, όπου ενημερώθηκε για τις δυνατότητες ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.

    [14] ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

    Διαβαλκανική Συνδιάσκεψη των συνδικάτων εργαζομένων στα Ταχυδρομεία των χωρών της περιοχής θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

    Η ακριβής ημερομηνία, η ημερήσια διάταξη της Συνδιάσκεψης και οι χώρες που θα συμμετέχουν σε αυτήν πρόκειται να καθοριστούν σε αυριανή ειδική συνεδρίαση των προέδρων της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Ταχυδρομείων και των αντίστοιχων Ομοσπονδιών Ρουμανίας, Νέας Γιουγκοσλαβίας, Βουλγαρίας και Κύπρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο του διήμερου σεμιναρίου για την κοινοτική πολιτική στον ταχυδρομικό τομέα και τον εκσυγχρονισμό των ΕΛΤΑ που πραγματοποιείται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

    Η Συνδιάσκεψη, όπως σημείωσαν μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΟΜΕ-ΕΛΤΑ και ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, κ.κ.Φίλιππος Θωμάς και Ανδρέας Αθανασόπουλος, εντάσσεται στα ευρύτερα σχέδια του Οργανισμού Ελληνικών Ταχυδρομείων για καθιέρωση του σε κομβικό κέντρο στη διακίνηση της αλληλογραφίας στα Βαλκάνια. Το πόσο σύντομα μπορεί να επιτευχθεί η ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου από τα ΕΛΤΑ στη Βαλκανική, όπως σημειώνει ο κ.Αθανασόπουλος, είναι θέμα διακρατικών σχέσεων, η διοίκηση όμως του Οργανισμού εκφράζει αισιοδοξία ότι σημαντικά αποτελέσματα στην κατεύθυνση αυτή θα υπάρξουν στα επόμενα δύο χρόνια.

    [15] ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ

    Σε ένταση βρίσκονται οι διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας και με την Ελβετία εξαιτίας του Κουρδικού προβλήματος. Τις τελευταίες μέρες μάλιστα οξύνθηκαν ακόμη περισσότερο, αφού όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ζαμάν" η Τουρκία απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα του μέλους της Ελβετικής εθνοσυνέλευσης Αντελίνε Φρανχάους, υπεύθυνης οργανισμού παροχής βοήθειας στους εργάτες οι οποίοι υποστηρίζουν εμφανώς το ΡΚΚ, πράγμα το οποίο δημιούργησε εντύπωση-σοκ στην Ελβετία.

    Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι η κ. Φρανχάους δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να αποτραπεί ο διάλογός της με τους Κούρδους και ότι θα προσφύγει στον Πρόεδρο Ντεμιρέλ για την άρση της απαγόρευσης εισόδου.

    [16] ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΣΕ ΝΕΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

    Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδησεων μεταφέρθηκε και λειτουργεί, από σήμερα 19 Φεβρουαρίου 1996, στις νέες του εγκαταστάσεις, στο νεοκλασσικό κτίριο επί της οδού Αγίας Σοφίας 39, Θεσσαλονίκη, σε δύο ορόφους.

    Τα τηλέφωνα του Μ.Π.Ε. παραμένουν τα ίδια (244-101 και 244- 102), όπως επίσης και το Fax (244-105).

    Ορισμένα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη σημερινή μετάδοση των τηλεγραφημάτων του Πρακτορείου, αντιμετωπίζονται και από αύριο η ροή των ειδήσεων του Μ.Π.Ε. θα είναι συνεχής.


    [Β] ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ

    [17] ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΗΠΑ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΖΗΤΑ ΤΟ AHIPAC

    Ριζική αναθεώρηση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, διακοπή της στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία και την εξέταση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της τελευταίας ζητά με επιστολή του προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, όλα τα μέλη της Γερουσίας και του Κογκρέσου το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο AHIPAC, στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας για ενημέρωση του Αμερικανού Προέδρου, της πολιτικής ηγεσίας και της κοινής γνώμης των ΗΠΑ, σχετικά με την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο και την τουρκική προκλητικότητα. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η Τουρκία είναι η μόνη αιτία για την ένταση στην περιοχή και της καταλογίζεται πλήθος παραβιάσεων της διεθνούς νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα το AHIPAC μέσω της επιστολής αυτής επιβραβεύει τις προσπάθειες βουλευτών του Κογκρέσο και της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για προώθηση των ελληνικών θέσεων.

    Οι προσπάθειες, όμως, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, κ.Ευγένιος Ρωσίδης, πρέπει να συνεχιστούν. "Η κρίση στην Ιμια πρέπει να σημάνει συναγερμό και να υπενθυμίσουμε στον καθένα ότι πρόκειτια για ένα ακόμα γεγονός, που προστίθεται στον κατάλογο των παρανομιών και των προκλητικών πράξεων της Τουρκίας. Σαν Κοινότητα δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην κατάσταση πριν την κρίση στην Ιμια. Η σπουδαιότητα της ανάμειξής μας στην πολιτική διαδικασία είναι αυτονόητη, ιδίως σε μια εκλογική χρονιά. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να διαφωτίσουμε τους τωρινούς πολιτικούς ηγέτες και να διεκδικήσουμε εν όψει των εκλογών τη συμπαράστασή τους στα δικά μας θέματα".

    Τέλος, το AHIPAC ζητά από την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα να συνεχίσει την αποστολή fax και επιστολών στον Αμερικανό Πρόεδρο, τους γερουσιαστές και τα μέλη του Κογκρέσο και να τους πληροφορήσει για την ανησυχία των Ελληνοαμερικανών για τις παράνομες προκλητικές ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης στο Αιγαίο και την Κύπρο, αλλά και για τις αντίστοιχες ενέργειες της εναντίον των Αρμενίων και των Κούρδων, καθώς και να απαιτήσει την προστασία και θρησκευτική ελευθερία για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    [18] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜ- ΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΜΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ

    Συλλυπητήριο μήνυμα στις οικογένειες των τριών Ελλήνων aniylatij~m που έχασαν τη ζωή τους κατά την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση στις βραχονησίδες Ιμια απέστειλε ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, εκ μέρους όλων των Προέδρων των Ομοσπονδιών-μελών του Εθνικού Συμβουλίου. Στο μήνυμα τονίζεται ότι η μνή-μη των τριών αξιωματικών "θα μείνει ανεξίτηλη, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, σε φίλους και εχθρούς, ότι και σήμερα, όπως και παλιά, οι Έλληνες δεν διστάζουν να δώσουν ό,τι πολυτιμότερο έχουν, ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, για την υπερά-σπιση της Πατρίδας". Η θυσία τους, καταλήγει το μήνυμα, είναι δίδαγμα ηρωισμού προς όλους εκείνους που θα τολμούσαν έστω να αγγίξουν την "Απτερον Νίκην" της ελληνικής φυλής.

    [19] ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ 11.000 ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΠΙΛ ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΙΜΙΑ

    Ικανοποίηση από την ανταπόκριση της ομογένειας στην αποστολή επιστολών στον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, για το θέμα της πρόσφατης ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο και την στάση της αμερικανικής κυβέρνησης δηλώνει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, καθώς μέχρις στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 11.000 επιστολές, οι οποίες εντός της εβδομάδας αναμένεται να επιδοθούν σε αρμόδιους Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον.

    Παράλληλα η Ομοσπονδία συγκεντρώνει χρήματα για τα έξοδα καταχωρήσεως μηνυμάτων εθνικού περιεχομένου στους Τάϊμς της Νέας Υόρκης.

    [20] ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Τιμητική εκδήλωση για τον ένα χρόνο παρουσίας του Γενικού Προξένου στην Αυστρλία, κ.Γεώργιου Βέη, οργάνωσαν στη Μελβούρνη 42 ομογενειακές οργανώσεις και οργανισμοί, ανάμεσα στις οποίες η Παμμακεδονική Ενωση Μελβούρνης-Βικτώρια, η Κεντρική Κοινότητα Μελβούρνης, η Κρητική Αδελφότητα, η Κυπριακή Κοινότητα και η Ενωση Βετεράνων Πολεμιστών. Ο κ.Βέης τιμήθηκε με αναμνηστική πλακέτα για την ενωτική και χωρίς διακρίσεις προσφορά του στην ελληνική παροικία της Βικτώρια.

    Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του πολιτειακού πρωθυπουργού της Βικτώρια, Τζεφ Κένετ, και του ομοσπονδιακού πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Πολ Κίτιγκ, καθώς και ομοσπονδιακοί και πολιτειακοί βουλευτές, οι οποίοι εξήραν την παρουσία και τη δραστηριοποίηση του κ.Βέη στην κατεύθυνση της σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών και της ανάπτυξης της ελληνικής κοινότητας. Από την πλευρά του ο Γενικός Πρόξενος σε ευχαριστήριο χαιρετισμό του τόνισε την ανάγκη ενότητας της παροικίας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανάπτυξη και ευημερία της.

    Σημειώνεται ότι τα έσοδα της βραδιάς, που ξεπέρασαν τις 7.000 δολλάρια, θα διατεθούν στο ίδρυμα αποτοξίνωσης "Odyssey House" ("Το Σπίτι του Οδυσσέα").

    [21] "ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ" ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΚΑΔΗ-ΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ Σ.ΦΡΑΝΤΣΙΣΚΟ

    Τη χρηματοδότηση της διδασκαλίας μαθήματος για την "Κρητική Κληρονομιά και Παράδοση" στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φραντσίσκο κατά το ακαδημαϊκό έτος 1996-1997 ανέλαβε η Παγκρητική Ένωση Αμερικής (ΠΕΑ), σε συνεργασία με την έδρα Καζαντζάκη του Κέντρου Νεοελληνικών Σπουδών του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου.

    Κύριος σκοπός του μαθήματος είναι η διδαχή της πλούσιας κρητικής πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης, με έμφαση στη φιλολογία, τη μουσική, το χορό και τον τρόπο ζωής. Κατά το ακαδημαϊκό έτος το μάθημα θα περιληφθεί στο Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σαν Φραντσίσκο σε πιλοτική μορφή, η Παγκρητική Ένωση όμως αισιοδοξεί ότι η διδασκαλία του θα καθιερωθεί σε μόνιμη βάση.

    Η εν λόγω πρωτοβουλία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Παγκρητικής, κ.Γιώργο Χρύση, αποτελεί την απαρχή μιας νέας εποχής σκέψεως και περαιτέρω ανάπτυξης της Ένωσης, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για προβολή των αρχών και αξιών της φιλανθρωπίας, της ελληνικής παιδείας και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αμερική.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Tuesday, 20 February 1996 - 15:00:58