Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN GREEK (13/02/1996) 2o

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

Macedonian Press Agency News in Elot928 Greek Directory

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θεσσαλονίκη 13 Φεβρουαρίου 1996


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

[Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΩΜΑΙΟΥ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ

  • [03] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

  • [04] ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

  • [05] ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΣΥΛΟ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΖΙΤΣ

  • [06] ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

  • [07] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

  • [08] "ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ" ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ

  • [09] ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΟΜΟΝΑΡΧΙΚΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [10] Η ΓΑΛΛΙΑ ΞΑΝΑΣΤΕΛΝΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

  • [11] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΣΕΠ

  • [12] ΜΠΑΥΚΑΛ:ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

  • [13] ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

  • [14] ΖΕΛΕΦ: ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ


  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

    Αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Ανάπτυξης κ. Βάσω Παπανδρέου.

    Η κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι το πρόγραμμα αφορά στους νομούς Λέσβου, Χίου και Σάμου, οι οποίοι εντάσσονται στις φθίνουσες περιοχές. Το πρόγραμμα προσθέτει η κ. Παπανδρέου περιλαμβάνει την ενίσχυση των νησιών τόσο στην κατασκευή έργων υποδομής όσο και στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

    "Θεωρήσαμε ότι είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε την περιοχή αυτή, διότι η ανάπτυξη της είναι εθνικής σημασίας" υπογράμμισε χαρακτηριστικά στην πρώτη της συνέντευξη η υπουργός Ανάπτυξης.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΩΜΑΙΟΥ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ

    Συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Ιταλικής προεδρίας, SILVIO FAGIOLO για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη είχε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός των εξωτερικών Γιώργος Ρωμαιος. Κατά την συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις για την καλύτερη προετοιμασία της Διάσκεψης, ενώ ο κ.Ρωμαίος ενημερώθηκε για τις προθέσεις της Ιταλικής προεδρίας σε ότι άφορα στα διαδικαστικά θέματα.

    [03] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΘΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

    "Η Γιουγκοσλαβία θα υποστηρίξει την Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές" δήλωσε σήμερα η σύζυγος του Προέδρου της Σερβίας Sk|lpomtam Μιλόσεβιτς κ. Μίρα Μάρκοβιτς κατά την παρουσίαση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας του βιβλίου της με τίτλο "Νύχτα και μέρα στη Γιουγκοσλαβία".

    Στο βιβλίο, το οποίο προλόγισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας και υπουργός Επιστημών και Τεχνολογίας Σλόμπονταν Ουνκοβιτς και η κ. Νίκη Γουλανδρή, περιέχονται χρονογραφήματα της κ. Μάρκοβιτς που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Ντούγκα" από τον Δεκέμβριο του 1992 έως τον Ιούλιο του 1994. Μέσα απ' αυτά αναδεικνύονται όλα τα πολιτικά παιχνίδια που έγιναν στα Βαλκάνια τα τελευταία δύσκολα χρόνια.

    Η ίδια σημειώνει: "αυτός ο πόλεμος ήταν άχρηστος. Ολοι οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας, ύστερα απ' αυτόν τον πόλεμο είναι χαμένοι. Τα μεγαλύτερα θύματα του πολέμου ήταν οι φτωχοί, οι γυναίκες και τα παιδιά".

    Η κ. Μάρκοβιτς εκφράζει με πάθος το όραμά της για μιά δίκαιη, ειρηνική κοινωνία στα Βαλκάνια και σ' όλο το κόσμο, βασισμένη πάνω στην ισοτιμία μεταξύ των λαών αλλά και στην ισοτιμία των κοινωνικών τάξεων του κάθε ατόμου, και αναγνωρίζει την αλληλεγγύη που πρόσφερε πάντοτε η Ελλάδα στη Γιουγκοσλαβία.

    Η ειρήνη μεταξύ των λαών, προσθέτει η κ. Μάλκοβιτς εξασφαλίζεται μέσα από την αρμονική συμβίωση και την ενεργοποίηση των πνευματικών ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων εναντίον της κοινωνικής αδικίας και ανισότητας και της ιεραρχικής περιφρόνησης των ανθρώπων.

    Προσθέτει, επίσης πως θα πρέπει να αναζητηθούν νέοι πολιτικοί ορίζοντες προοδευτικοί που θα εκφράζουν τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου και θα στηρίζονται στην αξιοπρέπεια και το σεβασμό προς τον άνθρωπο. "Οι εδαφικές διεκδικήσεις και οι ιστορικές διεκδικήσεις πρέπει να περάσουν στο παρελθόν εάν οι λαοί θέλουν να πορευθούν στο μέλλον ειρηνικά και σ'αυτό πρέπει να ενεργοποιηθούν οι πνευματικές αλλά και οικονομικές δυνάμεις που οι κοινωνίες διαθέτουν για να βοηθήσουν όλες τις νεολαίες του κόσμου να αποκτήσουν γνώσεις και γενναιότητα ώστε να ζήσουν σε μιά δικαιότερη κοινωνίας.

    "Η απογοήτευσή μου για τους διανοούμενους της Ευρώπης που σιωπούν είναι μεγάλη, εγώ αποφάσισα να πάρω το ρίσκο να καταθέσω γεγονότα που ακόμα εξελίσσονται, με το φόβο να αμφισβητηθώ, αλλά δεν μετανιώνω για την απόφασή μου".

    Στη συνέχεια ο κ. Σλόμπονταν Ουνκοβιτς εξέφρασε την ευχαρίστησή του που η κ. Μίρα Μιλόσεβιτς έδωσε την ευκαιρία με το βιβλίο της να ανανεωθεί η Ελληνοσερβική φιλία και πρόσθεσε πως Γιουγκοσλάβοι και Ελληνες έχουν κοινά ιδανικά, ιστορική μοίρα, αξίες ενώ συχνά πέφτουν θύματα ξένων συμφερόντων.

    Η κ. Νίκη Γουλανδρή εκφράζει την ευχαρίστησή της απ' την ανάγνωση του βιβλίου στο οποίο με θάρρος και ειλικρίνεια αναγνωρίζονται τα Γιουγκοσλαβικά σφάλματα, αποκαλύπτεται η διεθνή αδιαφορία και αναποτελεσματικότητα των διεθνών οργανισμών και παρουσιάζονται τα γεγονότα με την πραγματική τους διάσταση.

    [04] ΜΗΝΥΣΗ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Μήνυση εναντίον του "Μακεδονικού Κέντρου Νεότητας" του Σίδνευ το οποίο συσπειρώνει τους αυτοαποκαλούμενους "Μακεδόνες" από τα Σκόπια υπέβαλε το Ελληνικό Συμβούλιο της πόλης.

    Αφορμή για τη μήνυση αποτέλεσε ολοσέλιδη πληρωμένη διαφημιστική καταχώριση που το Κέντρο είχε δημοσιεύσει το 1992 σε δυο αυστραλιανές εφημερίδες και στις οποίες εμφανιζόταν η Ελληνική Μακεδονία περικλειόμενη από συρματοπλέγματα μες τη σημείωση: "Αυτό το κομμάτι της Μακεδονίας είναι υπό τον τρόμο της ελληνικής κατοχής από το 1913".

    Στην αναφορά τους οι μηνυτές τονίζουν ότι η συγκεκριμένη καταχώριση, εναντίον του συγγραφέα της οποίας Γκλιγκορ Απολέσκι επίσης στρέφεται η μήνυση, "είχε ως σκοπό να καλλιεργήσει αισθήματα μίσους στους "Μακεδόνες" εναντίον των Ελλήνων".

    Η διαφήμιση είχε ως τίτλο Μακεδονία, στη δεύτερη σειρά έγραφε: "Γη των θρύλων!Γη της δόξας!" και στη τρίτη "Αλλά ποτέ ελληνική".

    Κάτω απο τον τίτλο υπήρχε ο χάρτης στον οποίο εμφανιζόταν έκτος από το ελληνικό και το βουλγαρικό κομμάτι της περιοχής με συρματοπλέγματα και την σημείωση "Αυτό το κομμάτι της Μακεδονίας κατέχεται από την Βουλγαρία" ενω στο κομμάτι εντός των συνόρων της ΠΓΔΜ υπήρχε η σημείωση: "Αυτό το κομμάτι έπεσε σε Σερβική (Γιουγκοσλαβική) κατοχή το 1913.Το 1944 "Μακεδόνες μαχητές δημιούργησαν την Μακεδονική Δημοκρατία η οποία απολαμβάνει συγκεκριμένης ελευθερίας αλλά απέχει από το να είναι ολοκληρωτικά ανεξάρτητη.

    Η εφημερίδα "Telagraph Mirror" του Σίδνευ αφιερώνει ένα τρίστηλο άρθρο με τίτλο "Φυλετική υπόθεση που ζητά τη σοφία του Αριστοτέλη" και φωτογραφία του δικηγόρου του ελληνικού συμβουλίου Πίτερ Κοντομηνά και του προέδρου του Συμβουλίου Κωνσταντίνου Βερτζαγια την ώρα που προσέρχονται στο δικαστήριο.

    Στο άρθρο σημειώνεται ότι μια μικρή αίθουσα δικαστηρίου καλείται να αποφασίσει για την αρχαία και τη σύγχρονη πολιτική και εθνική κληρονομιά του Αλεξάνδρου του Μεγάλου και του Αριστοτέλη και σημειώνει απροθυμία του δικαστηρίου να ασχοληθεί με τόσο σοβαρά ιστορικά ζητήματα σε μία προσπαθεια να καθορίσει φυλετική δράση.

    Σύμφωνα με το άρθρο η εκδίκαση της υπόθεσης θα κρατήσει περισσότερο από τρεις ημέρες.

    [05] ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΣΥΛΟ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΖΙΤΣ

    Την θέση ότι ο πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας κ.Ράντοβαν Κάραζιτς ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου είναι ευπρόσδεκτος οποιοιδήποτε στιγμή επισκεφθεί την Ομόσπονδη Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία του Μαυροβουνίου εξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας κ.Μίλο Τζουκάνοβιτς.

    Ο κ.Τζουκάνοβιτς είπε ότι ο κ.Κάραζιτς έχει επισκεφθεί επανειλημμένα το Μαυροβούνιο στο παρελθόν και προσέθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος να τον κρατήσουν τώρα εκτός της χώρας.

    Όπως διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν από την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκορίτσα ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου αποσυνέδεσε τη βοήθεια που η χώρα του προσφέρει στους Σέρβους της Ερζεγοβίνης από οποιοιδήποτε πολιτικά κίνητρα.

    Όπως είναι γνωστό το Μαυροβούνιο, η οποία είναι πλέον αδύναμη από τις έξι δημοκρατίες που απάρτιζαν την πρώην Γιουγκοσλαβία και παρέμεινε σε Ομοσπονδία μαζί με την Σερβία μετά την αποχώρηση τριών άλλων ομόσπονδων δημοκρατιών, δεν συμμετείχε στην διάσκεψη cia την ειρήνευση στη Βοσνία η οποία κατέληξε στη συμφωνία του Ντέητον και προβλέπει ειδικές ρυθμίσεις για τους κατηγορουμένους για εγκλήματα πολέμου.

    [06] ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Εξηγήσεις για την μη συμμετοχή του Φιλελεύθερου Κόμματος στη νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ η οποία ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι το περασμένο Σάββατο δίνει με σημερινή ανακοίνωσή του το Φιλελεύθερο Κόμμα.

    Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ο πρωθυπουργός για παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης της χώρας και τονίζεται ότι δεν θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση ενώ δεν παραλείπεται η έκφραση εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του Προέδρου Κίρο Γκλιγκόρωφ.

    Το Φιλελεύθερο Κόμμα καταγγέλλει επίσης τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών με εκπροσώπους του Φιλελεύθερου Κόμματος "αντί των εποικοδομητικών συνομιλιών", όπως είχε δηλώσει ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, "απέρριψε την δημόσια έκκληση που είχε απευθύνει ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόρωφ για συνομιλίες μεταξύ των δύο κομμάτων" αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

    Επίσης σύμφωνα με την ανακοίνωση το Φιλελεύθερο Κόμμα επιρρίπτει ευθύνες για την διάλυση του συνασπισμού "Ενωση για την Μακεδονία" στα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών και θεωρεί ότι οι προτεινόμενοι υπουργοί και υφυπουργοί εκτός από ελάχιστους δεν συμμετείχαν ούτε στην συγκρότηση του συνασπισμού "Ενωση για τη Μακεδονία".

    "Αντίθετα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, υπάρχουν υπουργοί που είναι άσπονδοι εχθροί της ιδεολογίας του συνασπισμού. Με τον προτεινόμενο κατάλογο των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ μιά νέας ιδεολογίας που είναι και διαφορετική και αντίθετη με την ιδεολογία της "Ενωσης για την Μακεδονία" δημιουργός της οποίας είναι ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκορωφ".

    Τέλος επισημαίνεται ότι "Το Φιλελεύθερο κόμμα παραμένει συνεπές στην εκπλήρωση της ιδεολογίας του συνασπισμού "Ενωση για τη Μακεδονία" και υποστηρίζει τον πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόρωφ ο οποίος, όπως αναφέρεται, εκπροσωπεί την ιδεολογία αυτή και η οποία έλαβε την συντριπτική πλειοψηφία στις εκλογές. Για όλα τα παραπάνω το Φιλελεύθερο κόμμα δεν υποστηρίζει τον πρωθυπουργό Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ως υποψήφιο του συνασπισμού "Ενωση για τη Μακεδονία" για σχηματισμό κυβέρνησης αλλά ούτε και τους προτεινόμενους υπουργούς και υφυπουργούς.

    [07] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΩΣΙΑΣ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

    Την ίδρυση κοινής εταιρείας παραγωγής, μεταφοράς και εμπορίας πετρελαιοειδών αποφάσισαν η Ρωσία και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Την συμφωνία υπέγραψαν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας κ.Νίκολα Σαϊνοβιτς και ο Ρώσος υπουργός ενέργειας και καυσίμων Γιούρι Σαφράνικ οι οποίοι επίσης συμφώνησαν οι δυο χώρες να επεκτείνουν την συνεργασία τους και σε άλλους τομείς.

    Οι όροι της συμφωνία ςπροβλέπουν ότι το Βελιγράδι και η Μόσχα θα εργαστούν μαζί για τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου έτσι ώστε να διασφαλισθεί η σταθερή προμήθεια της γιουγκοσλαβικής αγοράς τόσο με αέριο όσο και με πετρέλαιο και η πώληση τους στις γειτονικές χώρες.

    Οι δυο χώρες συμφώνησαν ακόμα να ιδρύσουν το συντομότερο δυνατό κοινές εταιρείες για την κατασκευή νέων και την αναζωογόνηση παλαιών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και για την παραγωγή και την πώληση άνθρακα και ηλεκτρισμού.

    [08] "ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ" ΤΟ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ

    Διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος που φτάνουν τις είκοσι ώρες ημερησίως σημειώνονται στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Η Τουρκική εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" σημειώνει ότι "η κυβέρνηση δεν μπορεί να προμηθευτεί καύσιμα για να θέσει σε λειτουργία τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας" και υπογραμμίζει ότι "παρά τις προσπάθειές της δεν κατάφερε να εξασφαλίσει οικονομική βοήθεια από την Αγκυρα".

    [09] ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΟΜΟΝΑΡΧΙΚΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    To θέμα της δραστηριοποίησης των φιλοβασιλικών οργανώσεων στη Βουλγαρία ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του έκπτωτου βασιλιά Συμεών, ο οποίος διαμένει στην Ισπανία, εξέτασε η Επιτροπή Ιδεολογικών Υποθέσεων του Ανωτάτου Συμβουλίου του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΒΣΚ, Γκεόργκι Παρβάνοφ τόνισε ότι το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ως κυβερνών κόμμα, ασχολείται με το θέμα λόγω της μεγάλης διάστασης που έχει πάρει τελευταία στη Βουλγαρία.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Βουλγαρίας, Μλαντέν Τσερβενιάκοφ, η συμμετοχή του Συμεών του Β' στις προεδρικές εκλογές της Βουλγαρίας μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο εάν τροποποιηθεί το ισχύον σύνταγμα της χώρας.

    [10] Η ΓΑΛΛΙΑ ΞΑΝΑΣΤΕΛΝΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟΝ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Ζήτημα ολίγων εβδομάδων θεωρείται στο Παρίσι η επαναδιαπίστευση του Γάλλου πρεσβευτή στην Γιουγκοσλαβία μετά από τέσσερα περίπου χρόνια απουσίας εξαιτίας της κοινής απόφασης των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους από το Βελιγράδι μετά την Γιουγκοσλαβική ανάμειξη στη Βοσνιακή κρίση και τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Τις προθέσεις του Παρισιού επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός της χώρας κ.Αλεν Ζυπέ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έδωσε στη Βόνη μετά από τη συνάντηση του με τον Γερμανό καγκελάριο κ.Χέλμουτ Κολ κατά την οποία διαπιστώθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις των δύο χωρών στο θέμα των σχέσεων με την Γιουγκοσλαβία.

    Όπως μεταδίδει το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ, ο κ.Ζυπέ υπενθύμισε ότι το Παρίσι καθ΄όλη αυτήν την peq_odo ποτέ δεν διέκοψε πλήρως τις σχέσεις του με την Γιουγκοσλαβία.

    [11] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΣΕΠ

    Με τη συμμετοχή κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων από την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσική Ομοσπονδία, την Τουρκία, την Ουκρανία και την Ελλάδα, αρχίζουν αύριο οι διήμερες εργασίες της 6ης Συνάντησης της Επιτροπής Οικονομικών, Εμπορικών, Τεχνολογικών και Περιβαλλοντικών, Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΟΣΕΠ, με θέμα: ''Μεταφορές''.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα συζητηθούν μεταξύ άλλων, η συνεργασία στον τομέα των μεταφορών μεταξύ των χωρών της ΟΣΕΠ, όπως η υποδομή, η διασύνδεση δικτύων, οι ευρωπαϊκοί άξονες, η χρηματοδότηση αλλά και νομικά θέματα.

    Επίσης θα συζητηθεί το θέμα της διάσκεψης για την περιβαλλοντική προστασία του Εύξεινου Πόντου, η επικύρωση της ιδρυτικής συμφωνίας της Τράπεζας Εμπορίου και αναπτύξεως του Εύξεινου Πόντου, καθώς και το Οικονομικό φόρουμ του Εύξεινου Πόντου.

    Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ραζίμ Ταϊμογλου, ενώ θα ακολουθήσουν οι ομιλίες, του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Στέλιου Παπαθεμελή, και του αντιπροέδρου της Επιτροπής, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρου Κασσίμη.

    [12] ΜΠΑΥΚΑΛ:ΠΡΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΩΝ ΣΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Τη θέση ότι το θέμα των βραχονησίδων ανήκει στο παρελθόν και μια νέα εποχή συμβιβασμών ανοίγει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξέφρασε σήμερα ο αντιπρόεδρος και υπουργός εξωτερικών της υπηρεσιακής τουρκικής κυβέρνησης κ.Ντενίζ Μπαϋκάλ.

    Όπως προκύπτει από την είδηση που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή" ο κ.Μπαϋκάλ ο οποίος αναφέρθηκε στις βραχονησίδες Ιμια με το όνομα Καρντάκ και όχι με το όνομα Ικεζτσέ το οποίο πρόσφατα υιοθετήθηκε ως το τουρκικό επίσημο όνομα για τις βραχονησίδες εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα αρχίσει ένας καλόπιστος διάλογος ανάμεσα στις δυο χώρες.

    Σε μια εμφανή προσπάθεια για την ανατροπή του αρνητικού για τη χώρα του κλίματος ο κ.Μπαϋκάλ έχει σχεδιάσει για την επόμενη εβδομάδα μια ευρωπαϊκή περιοδεία κατά την διάρκεια της οποίας θα επισκεφθεί το Λονδίνο όπου θα συναντήσει τον Βρετανό ομόλογο του κ.Μάλκομ Ρίφκιντ και τις Βρυξέλλες ενώ ελπίζει ότι θα εντάξει και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στο πρόγραμμα.

    Στις Βρυξέλλες ο Τούρκος υπουργός θα συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤο κ.Ξαβιέ Σολάνα και τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις διεθνείς σχέσεις κ.Χανς βαν Ντεν Μπρουκ ενώ δεν αποκλείεται και μία συνάντηση με τον Βέλγο υπουργό εξωτερικών.

    Στόχος της επίσκεψης του κ.Μπαϋκάλ είναι η ουδετεροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά στην κρίση των βραχονησίδων καθώς στην Αγκυρα έχει αποκαλέσει εκνευρισμό η πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία τασσόταν αλληλέγγυα στην Ελλάδα.

    Ανώτατος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών dieujq_mise ότι οι προσπάθειες της Άγκυρας να εξισορροπήσει την ελληνική επιρροή στην Ένωση είναι σε εξέλιξη και προέβλεψε ότι το θέμα των βραχονησίδων θα συζητηθεί στο συμβούλιο υπουργών της Ένωσης μέχρι το τέλος του μήνα.

    [13] ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Κατά της κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μπέλενε της Βουλγαρίας τάχθηκαν τέσσερις Βούλγαροι επιστήμονες, οι οποίοι συζήτησαν με τον Πρόεδρο Ζέλιου Ζέλεφ τη στρατηγική της χώρας στον ενεργειακό τομέα.

    Όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, ως εναλλακτική λύση για το ενεργειακό πρόβλημα της Βουλγαρίας οι επιστήμονες συνέστησαν την επισκευή των υπαρχόντων έξι αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, καθώς και την κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών.

    [14] ΖΕΛΕΦ: ΥΠΟΦΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Η δημοκρατία στη Βουλγαρία υπέστη ήττα κατά τα τελευταία χρόνια, όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ απαντώντας στα ερωτήματα που του είχαν θέσει οι διανοούμενοι του σωματείου ''Συναίνεση για τη Βουλγαρία'' στις 16 Ιανουαρίου του 1995.

    Στις απαντήσεις του που ονόμασε ''Το μάθημα βάσει του οποίου πρέπει να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας'', ο κ.Ζέλεφ προέβαλε ως επιτεύγματα της πενταετούς προεδρικής θητείας του την ειρηνική διεξαγωγή της μεταβατικής περιόδου στη Βουλγαρία, την ειρήνη μεταξύ των εθνοτήτων στη χώρα, τη σταθεροποιημένη κατάσταση του στρατού και τη νέα εξωτερική πολιτική.

    Ο κ.Ζέλεφ απέδωσε ευθύνες στις κυβερνήσεις του Αντρέι Λουκάνοφ και του Λιούμπεν Μπέροφ για το πολιτικό κενό, όπως το χαρακτήρισε, στο οποίο βρέθηκε η χώρα του τα τελευταία χρόνια.

    ''Υποφέρουμε όχι από τη δημοκρατία αλλά από την έλλειψη δημοκρατίας, όχι από τις μεταρρυθμίσεις σοκ, αλλά από την έλλειψη μεταρρυθμίσεων, όχι από τη γρήγορη μετάβαση, αλλά από την έλλειψη μετάβασης'' τόνισε ο Βούλγαρος Πρόεδρος και απέδωσε ευθύνες για την κατάσταση αυτή στη βουλή και στην εκτελεστική εξουσία.

    Αναφερόμενος στις εκλογές που διεξήχθησαν το Δεκέμβριο του 1994, ο κ.Ζέλεφ υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως ''δεν τις κέρδισε το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά τις έχασε η ''Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων''.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    mpa2html v3.02a run on Wednesday, 14 February 1996 - 08:36:17